25 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 24-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 24 Jul 2013 08:55 PM PDT
Του Δημήτρη Μάνη 

Η επικείμενη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, παρότι πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η αμερικανική πρωτεύουσα υπολειτουργεί, καθώς το Κογκρέσο είναι κλειστό λόγω καλοκαιρινών διακοπών, όπως επίσης και το ΔΝΤ, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μια πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για την ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παρέμβουν λίγο πιο δυναμικά στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και να περιοριστούν τα μέτρα λιτότητας που επιμένουν να προωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Ελληνοαμερικανοί αναλυτές μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που θα πρέπει να εγερθούν στην σημαντική αυτή συνάντηση, τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο έλληνας Πρωθυπουργός, τις προτάσεις που θα καταθέσει και τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να παρουσιάσει τα θετικά στοιχεία που διαθέτει η χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη διαπραγμάτευση και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την συνάντηση αυτή.

Ο Τζον Σιτιλίδης
Sitilidis01-24july2013«Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καθώς επίσης ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και στη νότια Κρήτη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ρυθμιστικό παράγοντα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Τζον Σιτιλίδης, διευθυντής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων "Trilogy Advisors" με έδρα την Ουάσιγκτον και προσθέτει ότι «ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επισημάνει τα θέματα αυτά στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Ομπάμα στις αρχές Αυγούστου».
 
Παράλληλα, ο κ. Σιτιλίδης τονίζει ότι «η επένδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί η περιοχή ως το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, αλλά και σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».
 
Ωστόσο, ο Τζον Σιτιλίδης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί οι θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επισκιαστούν από τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλέσει η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.  
 
Ο κ. Σιτιλίδης επισημαίνει ότι τα θέματα που θα συζητήσουν ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον αμερικανό Πρόεδρο θα έχουν στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αμερικανική στήριξη του δύσκολου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ελλάδα, την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την συμφωνία για δημιουργία Διατλαντικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, την επίλυση του Κυπριακού και την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
 
Σύμφωνα με τον Τζον Σιτιλίδη: «η ανάπτυξη μιας σχέσης στενής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να διατηρηθεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών, καθώς είναι πολύ πιθανό τότε να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η αμερικανική παρέμβαση στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα είναι καίριας σημασίας». «Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» υποστηρίζει ο κ. Σιτιλίδης και προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επισημάνει στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μια περιοχή με συνεχείς ανακατατάξεις και αλλαγές στις ισορροπίες των περιφερειακών δυνάμεων».
Παράλληλα, ο Τζον Σιτιλίδης, τονίζει ότι «η παραμονή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ελλάδας αποτρέπει το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από εξτρεμιστικά, ακροαριστερά κόμματα που ενδεχομένως να απορρίψουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην χώρα και να την οδηγήσουν στη χρεοκοπία, συμπαρασύροντας τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία».

Ο Εντι Ζεμενίδης
Από την πλευρά του ο Έντι Ζεμενίδης, διευθύνων σύμβουλος του «Hellenic American Leadership Council» (HALC) και ειδικός σύμβουλος του πρώην Υπουργού Οικονομικών στην πολιτεία του Ιλινόις και πρώην υποψήφιου γερουσιαστή, Αλέξη Γιαννούλια, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, όπως εμμέσως παραδέχθηκε πρόσφατα και το ΔΝΤ, «θυσιάστηκε για να μην εξαπλωθεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στην παγκόσμια οικονομία και για αυτό τώρα δικαιούται την στήριξη των ΗΠΑ. Η Αμερική» επισημαίνει ο κ. Ζεμενίδης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική της σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι καθοριστικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».   
 
Όπως ο ίδιος τονίζει αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι «να της δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και αυτό μπορούν να το πετύχουν μέσω της επιρροής που διαθέτουν στο ΔΝΤ», ενώ προσθέτει ότι «κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθούν τότε».       
 
Όσον αφορά στο πώς βλέπει η ελληνοαμερικανική κοινότητα τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Έντι Ζεμενίδης υποστηρίζει ότι οι απόψεις είναι διχασμένες. «Ένα ποσοστό ομογενών είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την πολιτική Ομπάμα απέναντι στην Ελλάδα, τους χειρισμούς της στο θέμα της Κύπρου και κυρίως με την ένθερμη στάση του αμερικανού Προέδρου προς την Τουρκία».  Από την άλλη, τονίζει ο κ. Ζεμενίδης «η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και τις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, από κοινού με το Ισραήλ, για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πιστεύουμε ότι το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα και στην περίπτωση της Ελλάδας και στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ».
 
«Είναι γεγονός» επισημαίνει ο κ. Ζεμενίδης «ότι τα τελευταία δύο χρόνια που η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα των οικονομικών προβλημάτων της, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με το ρεπουμπλικανικό κόμμα να έχει κάνει σύνθημα του το "Να μην γίνουμε Ελλάδα" επομένως ήταν δύσκολο για τον Πρόεδρο Ομπάμα να μας υποστηρίξει ένθερμα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Τώρα, φαίνεται να έχει αλλάξει κάπως η κατάσταση και είναι σημαντικό το ότι γίνονται αυτές οι επαφές και σε επίπεδο ηγετών, αλλά και ανώτατων αξιωματούχων, όπως η επίσκεψη του Τζέικομπ Λιου στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που μένει να δούμε» καταλήγει ο Έντι Ζεμενίδης «είναι το εάν οι επαφές αυτές φέρουν και την επιθυμητή στενή συνεργασία στην πολιτική των δύο χωρών».
Η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο, ενώ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για την ετήσια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.




Posted: 24 Jul 2013 07:43 PM PDT
Νέο χάϊ-τεκ αυτόματο για «βατραχανθρώπους» και ... όχι μόνο. Για πρώτη φορά στον κόσμο κατασκευάστηκε ένα όπλο που πυροβολεί το ίδιο καλά και αποτελεσματικά, τόσο μέσα στο νερό, όσο και εκτός.
Από την πρώτη στιγμή που στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκαν οι πρώτες μονάδες υποβρύχιων καταστροφών, άρχισαν να κατασκευάζονται ειδικά όπλα γι' αυτές. Ουσιαστικά, δηλαδή, στη διάρκεια και αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, μόνο στην ΕΣΣΔ, κατάφεραν να κατασκευάσουν ολοκληρωμένα και λειτουργικά υποθαλάσσια όπλα.

Σχεδόν μισό αιώνα πριν, οι ειδικές μονάδες του σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν να χρησιμοποιούν το πιστόλι SPP-1 των 4,5-mm και το αυτόματο APS, διαμετρήματος 5,66 mm. Και τα δύο, αν και ήταν αποτελεσματικά κάτω από το νερό, δεν πυροβολούσαν το ίδιο καλά έξω από το νερό. Η βολή τους έξω ήταν αποτελεσματική μέχρι τα 50 μέτρα. Ο «χρόνος ζωής» των υποβρύχιων όπλων ήταν μικρός, και στον αέρα δεν ξεπερνούσε τις 180 βολές.

Κανείς στον κόσμο δεν κατάφερε να «ανασχεδιάσει» τη ρωσική τεχνολογία και να δημιουργήσει αυτόματα υποβρύχια όπλα. Έτσι, οι βατραχάνθρωποι έπρεπε να κουβαλούν πάνω τους στις αποστολές από δύο πιστόλια και αυτόματα: Τα υποβρύχια όπλα APS και SPP-1 και τα συμβατικά AK και PM. Σίγουρα αυτή η κατάσταση ήταν, το λιγότερο, «άβολη». Η κατασκευή όμως ενός όπλου που να πυροβολεί το ίδιο καλά και στα δύο περιβάλλοντα, έμοιαζε σαν «άπιαστο όνειρο».

Ελυσαν το πρόβλημα

Το «δυσεπίλυτο» αυτό πρόβλημα, το έλυσαν τελικά οι οπλουργοί της Τούλα. Η πρωτοποριακή ιδέα και ο σχεδιασμός του όπλου, ανήκουν στο διάσημο ρώσο σχεδιαστή  όπλων, Βασίλι Πετρόβιτς Γκριάζεφ. Την ιδέα μετουσίωσαν από το χαρτί στο μέταλλο, οι «μαθητές» του στο Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού Αθλητικών και Κυνηγετικών όπλων που εργάζονταν ο Γκριάζεφ. Το σχεδιαστικό γραφείο αποτελούσε τμήμα του διάσημου για τα κατευθυνόμενα πυραυλικά βλήματα και τα εξαιρετικά ταχυβόλα πυροβόλα, Κατασκευαστικό Γραφείο Οργάνων της Τούλα. Ας μην σας παραξενεύει ο τίτλος του οργανισμού της αμυντικής βιομηχανίας. Επί εποχής ΕΣΣΔ, με την επωνυμία «Κατασκευαστικό Γραφείο Οργάνων» (ΚΓΟ) για παραπλάνηση των ξένων κατασκόπων (είναι η περίφημη σοβιετική «μασκιρόβκα»-απόκρυψη για τις μονάδες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος), λειτουργούσε στην Τούλα εργοστάσιο κατασκευής οπλικών συστημάτων και φορητών όπλων.

Εκτός από το αυτόματο όπλο, οι οπλουργοί στην Τούλα κατασκεύασαν και ένα μοναδικό «υποβρύχιο» φυσίγγιο με τις ίδιες διαστάσεις των πυρομαχικών των συμβατικών αυτόματων όπλων. Το 2007, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του ειδικού αυτόματου όπλου διπλής χρήσης των 5,45 mm, το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό με τη συντομογραφία ADS. Το όπλο είναι το τεχνολογικό επίτευγμα της ομαδικής δουλειάς ρώσων οπλουργών. Απλό και λιτό, αλλά απόλυτα λειτουργικό και επιχειρησιακό!

Τα υποβρύχια φυσίγγια έχουν διαστάσεις 5,45 × 39 mm. Στο αέρα, χρησιμοποιούνται τα κλασικά φυσίγγια του ίδιου διαμετρήματος (τα ίδια με το «Καλάσνικοφ»). Το ADS, έχει ενσωματωμένο εκτοξευτή βομβίδων των 40 mm, τύπου VOG-25 και VOG-25P. Το «κιτ», περιλαμβάνει επίσης σιγαστήρα, μαζί με διάφορους προσαρμοστήρες και βάσεις. Στην κατασκευή του αυτόματου, έχει εφαρμοστεί ειδική τεχνογνωσία τεχνολογιών αιχμής. Για παράδειγμα, το σχήμα «bullpup». Τύπου «bullpup» είναι τα όπλα που ο μηχανισμός της σκανδάλης βρίσκεται μπροστά από το γεμιστήρα. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει να κάνει με την εργονομία και κυρίως τον συνδυασμό μεγάλου μήκους κάνης με μικρό συνολικό μήκος όπλου. Το ADS δεν έχει σύνηθες κοντάκι, αλλά προσαρμόζεται στον ώμο, με ειδικό «πέλμα».

Το όπλο καινοτομεί και σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η απόρριψη των καλύκων γίνεται προς τα εμπρός και είναι εξίσου άνετο στις βολές τόσο από δεξιόχειρες, όσο και από αριστερόχειρες. Στο ADS χρησιμοποιήθηκαν ευρέως συνθετικά υλικά, που μείωσαν το βάρος του όπλου και ταυτόχρονα βελτίωσαν την αντοχή σε διάβρωση. Στο σχεδιασμό του συστήματος αερίων, εισήχθη ειδικός επιλογέας που διευκολύνει στην εναλλαγή φυσικού περιβάλλοντος «νερό-αέρας». Για πρώτη φορά στον κόσμο, έχουμε ένα όπλο που πυροβολεί εξίσου καλά τόσο κάτω από το νερό, όσο και στην ξηρά. Τα αμφίβια αυτόματα, συγκρινόμενα με τα τελευταία μοντέλα AK «Καλάσνικοφ», δεν υστερούν σε αποδόσεις, έχοντας μικρότερες διαστάσεις.

Μοναδικό παγκοσμίως
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας δημιουργήθηκε από ντόπιους οπλουργούς ένα πραγματικά επαναστατικό στο σχεδιασμό όπλο, μοναδικό σε Δύση και σε Ανατολή. Το ADS, κατασκευάστηκε ειδικά για τους αμφίβιους καταδρομείς, για τα διάσημα «βατράχια». Αλλά επειδή ο σχεδιασμός του αποδείχτηκε πολύ πετυχημένος και ολοκληρωμένος, μπορεί να υπηρετήσει το ίδιο αποτελεσματικά όχι μόνο τους ρώσους ΟΥΚάδες, αλλά και τις ειδικές δυνάμεις της διεύθυνσης ασφαλείας του Στρατού, των πεζοναυτών, καθώς και άλλων ειδικών μονάδων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο αυτόματο, πέρασε τον πλήρη κύκλο δοκιμών και πήρε θετικές κριτικές. Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση της πιλοτικής λειτουργίας. Η απόφαση για την έγκριση της ένταξης του όπλου σε υπηρεσία στις ΕΔ, αναμένεται στο εγγύς μέλλον.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ 


Posted: 24 Jul 2013 07:25 PM PDT

Γράφει ο Νίκος Μπούρας, Δικηγόρος


Κάθε γενιά έχει να θυμηθεί κάτι που σημάδεψε τα χρόνια της, κάτι που έχει μείνει στην ιστορία και κάτι στο οποίο υπήρξε μαζική συμμετοχή για το ιδεώδες.

Από αυτά που έχουμε ζήσει, μάθαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας για τον πόλεμο, την προσφυγιά, τις στερήσεις, την προσπάθεια αναγέννησης και όλα αυτά συνδυασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα μόνο: την αγάπη για το μεγαλείο της Πατρίδας.

Μεγαλώσαμε με το σύνδρομο της «ειρήνης» και της ανάμνησης της «πείνας» που πέρασαν οι γονείς μας ή οι παππούδες μας. Το δεύτερο έχει επαληθευτεί πλειστάκις, όποτε κάποιο εθνικό θέμα τείνει να δημιουργηθεί, με τις κατά μέτωπον εφόδους στα καταστήματα για την αγορά προϊόντων, λες και θα κερδηθούν κάποιες επιπλέον ημέρες ζωής. Ως προς την «ειρήνη» έχουμε ακούσει τα πάντα, έχουμε διαβάσει τα πάντα, μας έχουν εξηγήσει τα πάντα. Όλα πλην ενός, πώς δεν θα γίνεις μαλθακός.

Η δική μας γενιά είναι μια άλλη γενιά. Έχει το προνόμιο να μην έχει βιώσει τον πόλεμο και τα τρομερά επακόλουθά του, κάτι πρωτόγνωρο γα τον τόπο μας. Η τελευταία πολεμική αναμέτρηση ήταν στην Κύπρο – η γενιά των γονιών μας – και ο Έλληνας στρατιωτικός δοξάστηκε παγκοσμίως για μία ακόμη φορά. Άραγε, τι είχε στο νου και την ψυχή της κάθε γενιά που δόξαζε τα όσια και τα ιερά της Πατρίδας; Είχαν περάσει κάποια ειδική εκπαίδευση; Είχαν υποστεί κάποια πράγματα, που τους εμφύτευσαν τα ιδεώδη; Όλοι μας γνωρίζουμε πως όχι. Τι είχαν οι γονείς μας και αντέδρασαν στην πρόκληση, το οποίο δεν έχουμε εμείς σήμερα;

Η απάντηση είναι μία: υπήρχε σοβαρή και στιβαρή πολιτική ηγεσία, η οποία ενέπνεε. Ηγέτες που δεν φοβήθηκαν να εμπλακούν σε συγκρούσεις, γιατί γνώριζαν, πως μόνο έτσι διασφαλίζεται η Πατρίδα και ταυτοχρόνως μεγαλώνει τα σύνορά της. Ποτέ δεν μας χαρίστηκε κάτι και κάθε μέτρο γης είναι κερδισμένο με το τίμιο αίμα των πολεμιστών. Η ίδια πορεία από τότε που υπάρχουμε στην υφήλιο και η ίδια θετική ανταπόκριση.

Θεωρώ, ότι το χείριστο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την γενιά μας, είναι να την συνδέσουν με την πολιτική ηγεσία που είχαμε και έχουμε! Κατέστρεψαν συστηματικά τα πάντα που θύμιζαν Ελλάδα, από την γλώσσα, την θρησκεία, τα έθιμα κοκ. 

Σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, έχουμε σαν γενιά την ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό και αγαθό. Κάτι για το οποίο θα μπορούμε περήφανα και εμείς, να μιλάμε στα παιδιά μας. Κάτι, σαν την απελευθέρωση της Πατρίδας σε ειρηνική περίοδο. Θα μπορέσω να πω στον γιό μου, ότι προσπάθησα, ότι δεν πουλήθηκα μαζί τους και ότι τίμησα όσα ζητώ και από τον ίδιο να τιμήσει.





Posted: 24 Jul 2013 12:18 PM PDT

...χωρις να θεωρείται βέβαιο ότι η αίτησή του για άσυλο έχει εγκριθεί 

Έγγραφο με το οποίο του επιτρέπεται η έξοδος από το χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας και η τυπική είσοδός του στο έδαφος της Ρωσίας φέρεται να έχει χορηγήσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti και το πρακτορείο TASS. Στο δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο δικηγόρος του Σνόουντεν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει από το αεροδρόμιο ο πελάτης του και να του επιτραπεί να διακινηθεί στη Ρωσία για ένα ορισμένο διάστημα.

Στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας αναφέρεται, ότι το αίτημα του κ. Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται ήδη, ωστόσο στο μεσοδιάστημα του παραχωρείται το δικαίωμα να περάσει τα ρωσικά σύνορα, στο βαθμό που δεν υφίσταται κώλυμα από την πλευρά των συνοριακών φρουρών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, ο κ. Σνόουντεν πιθανότατα θα εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο «εντός των επόμενων ωρών».

Πηγές: Πρακτορείο Ιtar TASSRussia Beyond the Headlines 




Posted: 24 Jul 2013 12:19 PM PDT
Μήπως το καθεστώς Σαμαρά μεθοδεύει απ' ευθείας ανάθεση του έργου ανέγερσης του τζαμιού στην Αθήνα;

Φίλοι Πατριώτες και αγωνιστές,


Εδώ και αρκετό καιρό κάνουμε ο καθένας την δική του προσπάθεια και δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στην λαίλαπα του αφελληνισμού, του πολιτιστικού και πνευματικού εκφυλισμού, της καταρράκωσης της αξιοπρέπειας, της καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων και της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων. Άλλοι εδώ και χρόνια, άλλοι εδώ και μήνες, άλλοι αρχίζουν τώρα και κινητοποιούνται.

Αγώνα ενάντια στην αντικατάσταση του Έλληνα Πολίτη, του Έλληνα Εργάτη από φθηνό λαθραίως εισαγόμενο εργατικό δυναμικό, από δούλους που εργάζονται για ψίχουλα.

«Ψίχουλα» όμως που τους είναι αρκετά για να ζήσουν, μα και να στείλουν και περίσσευμα στις χώρες τους, αφού η -κατ' όνομα- Ελληνική Πολιτεία μεριμνά για την διαβίωσή τους και τις κοινωνικές παροχές τους με επιδόματα και δωρεάν υπηρεσίες.

Παροχές που στερούνται οι Έλληνες Πολίτες, οι οποίοι μπορεί και να πεθάνουν στον δρόμο σαν τα σκυλιά αν δεν έχουν χρήματα για την «δωρεάν» Υγεία τους και οφείλουν να διαθέσουν χρήματα για την «δωρεάν» Παιδεία των τέκνων τους, μιας και αυτά δεν έχουν προτεραιότητα στην επιλογή στα Δημόσια Σχολεία αφού η –κατ' όνομα- Ελληνική Πολιτεία κάνει ρατσιστικές διακρίσεις και κλείνει την πόρτα στα Ελληνόπουλα ακόμη και οικογενειών με άνεργους Έλληνες γονείς.

Είναι όμως αρκετοί συμπολίτες μας σωστά ενημερωμένοι;
Είναι αρκετοί αυτοί που είναι συνειδητοποιημένοι;
Μήπως οι περισσότεροι είναι απλώς αγανακτισμένοι;  

Μήπως τελικά είμαστε ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ οι αποφασισμένοι;

Τι μας λείπει λοιπόν;

· Σωστή, πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση.
. Κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων και όχι αυτών που μας παρουσιάζονται.
· Κατανόηση των πραγματικών εχθρών και των υπαιτίων της κατάστασης.

Όσοι αρκούνται σε ενημέρωση από «εύπεπτα» άρθρα με βαρύγδουπους και συνομωσιολαγνικούς τίτλους συνήθως πέφτουν θύματα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από εντεταλμένους ή απλά φερέφωνα των διαμορφωτών κοινής γνώμης που περνούν με πολύ έντεχνο τρόπο μηνύματα πολύ καλά σχεδιασμένα!
Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε όλες μας τις αισθήσεις σε εγρήγορση και κυρίως να χρησιμοποιούμε την λογική μας. Να αναλύουμε τα τεκταινόμενα και να συνδυάζουμε όλα τα δεδομένα προκειμένου να συνθέτουμε το παζλ της πολιτικής.

Είναι εμφανής λοιπόν η αποστολή της –κατ' όνομα- Ελληνικής Πολιτείας, εδώ και τριάντα χρόνια, με την λαθραία εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα προκειμένου να αντικαταστήσει τον Έλληνα εργαζόμενο και να τον διώξει από την παραγωγή, να παρασύρει τους νέους στα αστικά κέντρα και μετά να τους καταδικάσει στην ανεργία και την μετανάστευση, οπότε και να επιτελεστεί η αντικατάσταση του Έλληνα εργάτη από τους εισαγόμενους δούλους- εποίκους τους και να τρίβουν τα χέρια τους οι σύγχρονοι δουλέμποροι των πολυεθνικών, των κατασκευαστικών εταιρειών και των σύγχρονων τσιφλικιών!

Και με ποιον τρόπο θα μας τους «επιβάλλει» το σύστημα; Με διεθνείς συνθήκες, με ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γλαφυρές αναφορές σε δικαιώματα και ελευθερίες, με αντισυνταγματικές διατάξεις και νομοθεσίες, αλλά και με την αλλαγή ή προσθήκη άρθρων του Συντάγματος που καταργούν τα βασικά και θεμελιώδη άρθρα του! Χρησιμοποιεί και όλα τα υπάρχοντα μέσα όπως τις ορδές των διεθνιστών, των απάτριδων, των μηδενιστών και τελικά επιτυγχάνει να παραπληροφορήσει των Ελληνικό Λαό, να ευνουχίσει την λογική του και να οδηγήσει την σκέψη του στην ίδια του την καταστροφή!

Προσπαθεί διακαώς λοιπόν το καθεστώς να επιβάλλει την νομιμοποίηση των παράνομων δουλοεποίκων, που υποτίθεται εγκαταλείπουν την χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς όμως να σκεφτούν ότι έτσι ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στα ξένα συμφέροντα να λυμαίνονται τις πατρίδες τους. Ευνοεί το δουλεμπόριο και την φθηνή εργασία λαθραίων εργατών καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα την Εθνική Οικονομία. Με ρατσιστικά κριτήρια, από την μία αφαιρεί κοινωνικές παροχές από τους Έλληνες πολίτες και από την άλλη χαρίζει απλόχερα επιδόματα στον πληθυσμό που εισέβαλλε παράνομα στην χώρα μας, υπονομεύοντας έτσι την κοινωνική ειρήνη και την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας. Ταυτόχρονα αναγκάζει τον Έλληνα πολίτη να αποκηρύξει την φιλόξενη φήμη του, χαρακτηριστικό που τον συνοδεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια, επειδή ακριβώς αυτή η φιλοξενία παραβιάζεται, καταπατείται και μετατρέπεται σε αδυναμία προάσπισης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην ίδια του την χώρα!

Με πρόσχημα λοιπόν την θρησκευτική ελευθερία και με απώτερο σκοπό την αναγνώριση μουσουλμανικής μειονότητας, προσπαθεί να κατασκευάσει τεμένη και τζαμιά σε όλη την Επικράτεια για να εγκαθιδρύσει τους παράνομους ισλαμιστές που παραβίασαν τα σύνορα της Ελλάδος με την βοήθεια, την συμμετοχή και την υποστήριξη εγχώριων και αλλοδαπών οικονομικών συμφερόντων και να τους παραχωρήσει άσυλο ώστε να μπορούν να επιβάλλουν τους μισάνθρωπους και απάνθρωπους νόμους της σαρία, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν την πάμφθηνή τους εργασία που θα εξυπηρετεί το νέο δόγμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Παραχωρεί το καθεστώς Ελληνικό Έδαφος σε αυτούς που καταλαμβάνουν Ελληνική Κυριαρχία με ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Νομιμοποιεί το καθεστώς τα παράνομα φθηνά εργατικά χέρια και τις νέες συνθήκες της δουλικής εργασίας και μετατρέπει τους Έλληνες πολίτες σε ανέργους και μετανάστες!

Το Ελληνικό Έδαφος όμως ΔΕΝ τους ανήκει για να έχουν το δικαίωμα να το παραχωρήσουν… Ούτε καν το δικαίωμα να το πουλήσουν δεν έχουν! Το σημείο αυτό της γης που βρισκόμαστε ανήκει στον αυτόχθονα και γηγενή Ελληνικό Λαό εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια και έχουμε καταφέρει να το κρατήσουμε αναλλοίωτο διά μέσου πολέμων, κατοχών, κατακτητών και το οποίο έχουν απελευθερώσει οι πρόγονοί μας μέσω εθνοαπελευθερωτικού αγώνα με την ζωή τους, με θυσίες και αίμα. Αίμα που πότισε τα ιερά αυτά χώματα που μας φιλοξενούν και τα οποία ΔΕΝ μας ανήκουν, γιατί ΕΜΕΙΣ βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο και σε αυτήν την ζωή, για πολύ λίγα χρόνια και ό,τι έχουμε το κατέχουμε δανεικά από τους απογόνους μας, στους οποίους οφείλουμε να το παραδώσουμε, αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστον ακριβώς το ίδιο.

Αυτή η κίνηση της κατασκευής τεμένους και παραχώρησης Ελληνικής Γης, σε αυτούς που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, συνιστά ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί όταν υπάρξει Ελληνική Κυβέρνηση στον τόπο. Μέχρι τότε οφείλουμε να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον προκειμένου να εναντιωθούμε στα σχέδιά τους και να γίνουμε εμπόδιο στο πολυπολιτισμικό μόρφωμα που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα!  

Δεν θα επιτρέψουμε την Πατρίδα μας να γίνει αποικία στάθμευσης αλλοδαπού φθηνού εργατικού δυναμικού για να τροφοδοτεί με δουλική εργασία την εγχώρια άπατρη τάξη του κεφαλαίου και ούτε θα επιτρέψουμε την νομιμοποίηση και την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε λαθραίους εισβολείς για να ψηφοδοτεί την προδοτική πολιτική τάξη.
ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε σχέδιο κεφαλαιοκρατών και ιμπεριαλιστών!
  • Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Πολίτες, σε αντίσταση και πάλη ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό!
  • Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Εργάτες σε αντίσταση και πάλη ενάντια στην δημιουργία Ελλήνων ανέργων και ενάντια στην νομιμοποίηση της εργασιακής δουλείας!
  • Καλούμε ΚΑΘΕ Ελληνίδα και Έλληνα σε έναν Αγώνα υπέρ του μέλλοντος των παιδιών μας!
ΟΧΙ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ!
«ΔΡΑΣΗ ανεξαρτήτων Πολιτών»
Κατά της κατασκευής ή αδειοδότησης μουσουλμανικού τεμένους ή τζαμιού

Επικοινωνία- ενημέρωση
Τηλ.: 6936 040 531
Facebook group (ομάδα): ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ


Posted: 24 Jul 2013 11:30 AM PDT
Εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στη χερσόνησο του Σινά – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, στο Ελ ΑρίςΈνα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το απόγευμα κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Nile, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ελ Αρίς του βόρειου Σινά, όπου τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανατροπή του τυράννου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχουν κλιμακωθεί η ένταση και οι βίαιες ενέργειες, κυρίως εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.

Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο στρατιώτες, επίσης στο Ελ Αρίς. Από τις αρχές του μήνα στο Σινά έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά περίπου 30 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες. Ο στρατός, που εντείνει την παρουσία του και τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δέκα τζιχαντιστές.

Το Σινά κατοικείται, κυρίως, από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική κυβέρνηση είναι κατά παράδοση τεταμένες. Την τελευταία περίοδο επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται ολοένα και πιο έντονα ναζιστικές ισλαμιστικές ομάδες, που την χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Posted: 24 Jul 2013 12:09 PM PDT
Κέρδη 9 δισ. ευρώ αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόνο από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2009-2012 (σε σύνολο κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα μεταξύ 70 και 80 δισ. ευρώ), όπως έγραφε χθες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» ο επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρίας Allianz Global Investors Αντρέας Ούτερμαν.

Ο προαναφερόμενος αναφέρει ότι «αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα». Αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το ποσό των 9 δισ. είναι τεράστιο και, βέβαια, καταρρίπτει τον μύθο που ήθελε όσους δάνειζαν την Ελλάδα να χάνουν τα λεφτά τους.

Αντίθετα, αυτά τα λεφτά αυξάνονται, και μάλιστα προσπορίζοντας σημαντικά κέρδη στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ είναι τα λεγόμενα «ακούρευτα» ομόλογα, δηλαδή αυτά που δεν μπήκαν στο PSI.

Πρόσφατα πληρώθηκε στην ΕΚΤ ομόλογο περίπου 3 δισ. ευρώ, με πόρους που προήλθαν από εκδόσεις έντοκων ομολόγων (εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας) που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο.

Η Ελλάδα έχει λοιδωρηθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν ως χώρα μπαταχτσήδων και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία είναι η βοήθεια στους Ελληνες, που πρέπει να δίνεται στάγδην, καθώς κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του ο Γερμανός φορολογούμενος...

Τον κίνδυνο απώλειας έχουν σιγοντάρει τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός με την καγκελάριο Μέρκελ όσο και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που έχουν μετατρέψει την ελληνική κρίση σε μείζον προεκλογικό τους θέμα.

Την τύχη της Ελλάδας έχουν και οι άλλες χώρες του Νότου, οι οποίες αφενός πληρώνουν τόκους για τα δάνεια που έχουν πάρει, αφετέρου βλέπουν τις κοινωνίες τους να καταρρέουν από το βάρος των αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές μέσω της τρόικας.

Η «ζημιά» στις χώρες αυτές επαυξάνεται και με τις εκροές κεφαλαίων που καταγράφονται με κατεύθυνση τις χώρες του Βορρά. Από αυτή την εξέλιξη οι δεύτερες ωφελούνται τα μέγιστα, καθώς βλέπουν τα επιτόκια δανεισμού τους να μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά το κόστος δανεισμού τους.

Με άλλα λόγια, οι Νότιοι πληρώνουν σήμερα το μάρμαρο της κρίσης. Παράλληλα, καταβάλλουν τόκους στις χώρες του Βορρά, αλλά και τους διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουν αυτές μικρό κόστος δανεισμού, ήτοι ευκολία επενδύσεων.

Το Βερολίνο έχει εισπράξει 80 δισ για να σώσει τη χώρα
Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει περί τα 80 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της ευρωζώνης, χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού που πληρώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που έχει την έδρα του στο Κίελο.

Το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους ήταν το 2012 περίπου 10 δισ. ευρώ χαμηλότερο απ' ό,τι θα ήταν κανονικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ινστιτούτου, που βασίζονται στον μέσο όρο των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Μάλιστα, το ποσό που θα εξοικονομήσει το Βερολίνο το 2013 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, επίσης, ότι η εμφάνιση της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» θα συνεισφέρει περίπου 3 δισ. ευρώ στις αποταμιεύσεις στις γερμανικές τράπεζες.





Posted: 24 Jul 2013 09:42 AM PDT

Γιατί άραγε για τις εκδηλώσεις και το ψήφισμα αυτό δεν μας μίλησε κανείς στα ΜΜΕ;

Αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου -με συντονίστρια την πρώην Υπάτη Πρόεδρο κα. Νίνα Γκατζούλη- γύρισε επί ένα 10ήμερο τις δυτικομακεδονικές πόλεις λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δεκάδες μέλη της Παμμακεδονικής εισήλθαν στα Σκόπια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν δυσάρεστα επακόλουθα, και περιηγήθηκαν την πόλη του Μοναστηρίου και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Ηράκλειας, πόλης που έκτισε ο Φίλιππος.

Στην πόλη της Φλώρινας πραγματοποίησαν και το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, με το πέρας του οποίου εκδόθηκε Ψήφισμα, που απεστάλη προς όλους τους αρμόδιους φορείς και πολιτικούς.

Στο Ψήφισμα εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτήν τη λύση.

Να σημειώσουμε εδώ ένα λάθος που γίνεται από όσους δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και φορείς αποδέχονται την «σύνθετη ονομασία», δηλαδή να υπάρχει το όνομα Μακεδονία, συνοδευόμενο από έναν γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Σκοπιανοί δεν το αποδέχονται αυτό, και αντιπροτείνουν την «διπλή ονομασία». Να αποκαλούνται δηλαδή «Μακεδονία» σε όλη την υφήλιο, κι εμείς ας τους αποκαλούμε όπως θέλουμε. Άλλο πράγμα επομένως η «σύνθετη ονομασία», άλλο πράγμα η «διπλή ονομασία».

Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, γράφουν στο Ψήφισμά τους πως η ονομασία «Μακεδονία» είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Και είναι απόλυτοι στο ότι η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.


«Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ή παράγωγά του (σημ.: αυτή είναι και η φράση με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, περί των προθέσεών του να μη υποχωρήσει)»

Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της, συνεχίζουν, και ζητούν όπως δοθούν σε άτομα ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης που κατοικούν στις χώρες της π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας, όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.


«Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων».

Ενδιαφέρον έχουν και άλλα αιτήματά τους λησμονημένα από τους ιθαγενείς Έλληνες. Ζητούν την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία, την 29η Σεπτεμβρίου. (Είναι γεγονός, πως το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, συγκινούσε τους εδώ «προοδευτικούς» που ποτέ δεν έθεσαν θέμα, ούτε ακόμη για αποζημιώσεις των θυμάτων των Βουλγάρων κατά την δεύτερη βουλγαρική κατοχή το 1941. Τόση επιλεκτική ευαισθησία!).

Αναφορά γίνεται και στους Καλλάς: 

«Είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες».

Και τέλος, θέτουν και το ζήτημα της επιστροφής της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν «οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται», όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. (Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή).

Και κλείνουν με την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η διεθνής κοινότητα θα λάβει υπ" όψη τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.


Πηγή: Βόρεια




Posted: 24 Jul 2013 09:08 AM PDT
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία. Ο δημοσιογράφος θέλησε να μάθει αν αυτό το ζήτημα «είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης». Η απάντηση του κ. Στουρνάρα μπορεί να αφήσει άφωνο ακόμα και τον πλέον αδιάφορο -για τα πολιτικά- συμπολίτη μας: «Επιδίωξή μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι, αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Ατόπημα σαν αυτό που διέπραξε ο κ. Στουρνάρας δεν έχει γίνει από κανέναν υπουργό ή σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ο άνθρωπος αυτός συνέδεσε το αδικοχυμένο αίμα των Ελλήνων, τις εκτελέσεις, την πείνα, την εξαθλίωση, τη σκλαβιά, τους βιασμούς, τις πυρπολήσεις χωριών, τις λεηλασίες, τις κλοπές αρχαιοτήτων, όλα τα αίσχη που έπραξαν οι Γερμανοί, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος!

Δηλαδή, αν είμαστε «καλά παιδιά» και συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις, τότε οι «εταίροι» μπορεί να δώσουν κάποιο ψίχουλο, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας! Η σύνδεση μιας απαράγραπτης οφειλής με το... πρωτογενές πλεόνασμα είναι τερατώδης, νομικά αβάσιμη και παραπέμπει σε νόμους της ζούγκλας και όχι της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η δήλωση αυτή, πέρα από καλπάζοντα ανθελληνισμό, φανερώνει και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: Τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα στην υλοποίηση σχεδιασμών που μπορούν να πλήξουν ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα. Ενώ το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις -μαζί με τους τόκους- μπορούν να φτάσουν σε σύνολο ακόμα και το 1 τρισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας -εμμέσως πλην σαφώς- προτείνει στους Γερμανούς να δώσουν ένα μικρό... κλάσμα από τα οφειλόμενα, για να «μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Η αθλιότητα των απόψεων Στουρνάρα ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής. Ας τον μαζέψει κάποιος!


Posted: 24 Jul 2013 08:41 AM PDT
Κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους συνυπογράφουν οι 25 από τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).

Την επιστολή, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, και κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της Χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό.


Posted: 24 Jul 2013 08:34 AM PDT

Το νέο... ποινολόγιο της Εφορίας και τα μέτρα για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη. Από την επιβολή ποινών ξεχωρίζει το δικαίωμα για κατασχέσεις ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση. Τα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κυμαίνονται από 100 έως 2.500 ευρώ. Ειδικά όμως για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης το πρόστιμο αυξάνεται κατά 150%, δηλαδή από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 100 ευρώ.

Για σημαντικές παραβάσεις, π.χ. πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα πρόστιμα φτάνουν το 100% της αξίας των τιμολογίων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΚΦΔ:
  • Σε επείγουσες περιπτώσεις οι εφορίες θα αποκτούν το δικαίωμα να προχωρούν στη συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστική απόφαση. Οι κατασχέσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν με την παρέλευση των 30 ημερών από την ατομική ειδοποίηση προς τον υπόχρεο.
  • Εάν θεωρηθεί από τις φορολογικές Αρχές ότι τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη του φόρου, δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και πριν από την ημερομηνία καταβολής των οφειλόμενων φόρων.
  • Εάν βρεθούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως το 100% (από 200% σήμερα...) της αξίας τους. Το ίδιο ισχύει και για υποβολή ανακριβούς δήλωσης με δόλο. Για μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων άνω των 5.000 ευρώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% και για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 1.200 ευρώ κατά 50%.
  • Αν δεν καταβληθεί ο φόρος εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί του φόρου. Το πρόστιμο γίνεται 20%, αν περάσει ένα έτος, και 30%, αν περάσουν δύο χρόνια.
  • Καταργούνται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων που έως τώρα ήταν 1% τον μήνα. Στο εξής θα επιβληθεί επιτόκιο (πιθανότατα 8,75%), το οποίο θα οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
  • Ο φορολογούμενος καταβάλλει με τόκο τον φόρο, εάν η καταβολή γίνει εκπρόθεσμα.


Posted: 24 Jul 2013 08:07 AM PDT

...ο ίδιος έκανε δήλωση υπέρ τους!

Την ώρα που οι Σκοπιανοί προκαλούν και εξαπατούν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει (χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα του ονόματος) την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε μια υγιή και καθαρή βάση προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών! Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στον ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι, όπου του υπενθύμιζε ότι δεν υπήρξε θετική εισήγηση περί ένταξης της στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, οι Σκοπιανοί άφησαν στα κρύα του λουτρού τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς, αν και είχαν συμφωνήσει μετά την «περίεργη» συνάντηση τους στις Βρυξέλλες να δοθεί στη δημοσιότητα μια ολιγόλογη ανακοίνωση, προκειμένου να μην «αποκαλυφθεί» η ατζέντα, δεν τήρησαν …τις υποσχέσεις τους. Έτσι, υπογράμμισαν ότι «συζητήθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική προτεραιότητα που δίνουν οι δύο πλευρές στην επίλυση της διένεξης για το όνομα, καθώς και οι συνέπειες του χρέους και της οικονομικής κρίσης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», στοιχεία τα οποία απέφυγε να…αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Για το χρέος

Μάλιστα, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών διατείνονταν ότι ουδέποτε συζητήθηκαν θέματα χρέους, ωστόσο δεν μπήκαν στον κόπο να εκδώσουν μια σχετική ανακοίνωση διάψευσης… Στο μεταξύ χθες, μετά τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, με τις συνεχείς παραβιάσεις, στο παιχνίδι μπήκαν και οι Σκοπιανοί. Οι άσπονδοι γείτονες μέσω της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα κατηγορούν την Ελλάδα για «ανεπαρκή» συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των παράνομων μεταναστών.

Δημοκρατία






Posted: 24 Jul 2013 08:07 AM PDT

Γι' αυτό κάποιοι προετοιμάζονται για κάτι "πολύ δυνατό"; 

Η Κίνα συντονίζει τις προσπάθειές της με τη Ρωσία με σκοπό να αποσπάσουν από το δολάριο τον τίτλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, σύμφωνα με τον έγκυρο Αμερικανό επιχειρηματία - με 40ετή πείρα – Russ Winter .

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, το 2009, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι η κυριαρχία ενός νομίσματος στον κόσμο εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο διάδοσης της κρίσης. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη προτείνει το ρούβλι για το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος.

Τώρα, οι δύο αναπτυσσόμενες οικονομίες επεξεργάζονται από κοινού σχέδια για την ενίσχυση του ρουβλίου και του γουάν, όπως επιβεβαιώνει ο Winter. 

Κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ, με ύψος χρέους που αγγίζει σχεδόν το 110% του ΑΕΠ, δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν σ΄αυτή την πρόκληση.



Posted: 24 Jul 2013 06:58 AM PDT
20.000 απολύσεις από τους τραπεζίτες... 
Μα δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι!!!...
Δεν πειράζει, για το καλό της πατρίδας...
Mην πέφτετε μαζικά από τα σύννεφα οι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
*****
Δεν πρόσεξα, ενημερώστε με σας παρακαλώ, γιατί θα πεθάνω από το άγχος…
Ο Σαμαράς έβγαλε διάγγελμα για το μωρό της Γουίλιαμς;
*****
6 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης και η υψηλότερη ανεργία στον κόσμο δεν φτάνουν για να ιδρώσει το αυτί των αυτιστικών που υποτίθεται ότι μας διασώζουν…
*****
Προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει όπως την θέλουν οι τραπεζίτες, θα στείλουν και τον Παπούλια μέσα άμα χρειαστεί...
Γα λίγο όμως, μην χαίρεστε...
Έναν μόνο δεν θα στείλουν ποτέ μέσα.
Τον Προβόπουλο, τον απατεώνα πρόεδρο της ΤτΕ.
*****
Schauble 18/7: Περαιτέρω βοήθεια μόνο αν πιάσετε τους στόχους μνημονίου
Commission 19/7: Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους με μεγάλη διαφορά…
Είδατε τιμιότητα ο γερμανός – ευρωπαίος Σόιμπλε;
Καταλάβατε τώρα ότι θέλουν όχι μόνο τα πρωτεία στην απάτη, αλλά και την αποκλειστικότητα;
*****
Δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ σαν χώρα, αν δεν ανοίξει ο φάκελος του 2004 και δεν δούμε πραγματικά που πήγαν τα λεφτά των Ολυμπιακών και αν δεν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της B.R για τις τράπεζες, που πληρώνουμε με αίμα τώρα..
*****
A ρε μεγάλε Λαλιώτη... ευφυέστατος όλων!
Έκανε την μπάζα και απεσύρθη μεγαλοπρεπώς...
Μεγάααλη ιστορία να ξέρεις να φεύγεις όταν σηκώσεις το τραπέζι…
*****
Αυτό που ο Καμίνης απαγόρευσε τη διανομή της Χρυσής Αυγής και πλασάρεται ως κεντροαριστερός, είναι ανάλογο με αυτό που ο Παναγιώταρος πλασάρεται ως διανοούμενος;
*****
40 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Βορίδης, υπουργός ο Άδωνις και σύμβουλος Πρωθυπουργού ο Μουρούτης..
Ότι άλλο και να λέτε περί μητέρας της δημοκρατίας κλπ τα ακούω βερεσέ…
*****
Στην Ελλάδα των σαμαρωμένων πωλητικών επιτρέπεται: απόλυση, κατάσχεση σπιτιού, εξαθλίωση, ξυλοδαρμός, ψεκασμός χημικών, στέρηση φαρμάκων, μετανάστευση, αυτοκτονία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (δια ροπάλου των ΜΑΤ): γιαούρτωμα και πέταγμα καφέ
*****
2700 της ΕΡΤ χάνουν τη δουλειά τους, 2000 εκπαιδευτικοί χάνουν επίσης τη δουλειά τους, 2400 των αμυντικών συστημάτων επίσης χάνουν τη δουλειά τους, 1000 του υγείας επίσης χάνουν τη δουλειά τους, 2500 της τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης χάνουν τη δουλειά τους…
Οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε τη θάλασσα ή παραπονιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα...
Η αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας των παρτάκηδων πολιτών στο μεγαλείο της…
*****
Στη ΔΟΥ Μυκόνου ανήκουν 244 off shore εταιρείες...
Δεν τους αγγίζει κανείς!!!
Να φανταστώ λόγω ηλιθιο-θεραπείας ή λόγω ευρω-θεραπείας;
*****
Πρόστιμο 487,9 εκατ. δολ. στην τράπεζα Barclays για χειραγώγηση των αγορών ενέργειας.
Ξέρετε, το αόρατο χέρι της αγοράς και άλλες μαλακίες...
*****
Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους κακή, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο...
Το 2% είναι ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος και ο Βαρδινογιάννης με τον Μαρινάκη
*****
Το ποσό αποφυλάκισης του Ρέστη θα πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό του Σακκά για λόγους κυβερνητικής ηθικής…
Η νέα κοινή δημοσκόπηση του Mega και του Πρώτου Θέματος δείχνει πως 97.5% των ερωτηθέντων ζητούν άμεση αθώωση του Ρέστη…
Μην κοιτάτε τα 500+ εκ. του Ρέστη που πληρώσαμε μέσω Εθνικής....τους τυφλούς να θυμάστε!
*****
«400€ θα παίρνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί»...
Αν ήμουν πάντως μία από αυτούς αντί για μάθημα θα δίδασκα λίγη ταξική συνείδηση στα παιδιά..
Και λίγη ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων…
Και μετά, θα γινόταν της κολάσεως…
*****
Με αυτό το 8,5% του ΠΑΣΟΚ που δίνει η νέα δημοσκόπηση, μαθαίνω ότι έπιασε νευρικό γέλιο ακόμη και τον Βενιζέλο...
*****
Εκείνη η χωρίς οικονομικό κόστος προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο τι απέγινε;
*****
Για το ΦΠΑ εστίασης, υπερήφανη δήλωση Σαμαρά:
"Δέχτηκαν... μας άφησαν να μειώσουμε... πρέπει να πειστούν, για να μας αφήσουν κι άλλο..."
Και μετά υπάρχουν κάποιοι κακοήθεις που λένε ότι η κυβέρνηση δεν είναι Ελληνική και ότι εκτελεί εντολές ξένων…!
Πότε θα σταματήσει αυτή η κακοήθεια επιτέλους;
*****
ΤΕΛΟΣ... Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα!
Απλώς, αυξήσαμε κατά 6.800% το τέλος ανανεώσιμων πηγών (πράσινης) ενέργειας.
Από 0,30€ το πήγαμε 20,80€... Λεπτομέρειες...
*****

Μαρία αναγνώστρια


Posted: 24 Jul 2013 08:39 AM PDT

Με την άρση του σεβασμού προς την πρώτη κατοικία, πλέον οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να "πουλάνε" τα δάνεια που βρίσκονται "στο κόκκινο", σε μεγάλα επιχειρηματικά funds του εξωτερικού. Αν έχεις πάρει στεγαστικό με ρήτρα την υποθήκη του σπιτιού σου, τότε όσο το δάνειο γίνεται αδύνατο να εξοφληθεί, η τράπεζα έχει πλέον την δυνατότητα να βρει μια "επενδυτική" εταιρεία που θα κάνει την βρώμικη δουλειά.

Ήδη στην Ελλάδα διάφορα κοράκια έχουν μυριστεί φρέσκο αίμα ή καλύτερα "επενδυτικές ευκαιρίες" και οργανώνονται. Γιατί την συμφέρει την τράπεζα να κάνει μια τέτοια κίνηση; Πολύ απλά, για να μειώσει όσο το δυνατόν, την χασούρα της. Η Χ τράπεζα πουλάει το δάνειό σου σε τιμή μικρότερη του ποσού που θα εισέπραττε από σένα σε βάθος χρόνου. Συν ότι έχει εισπράξει ως εκείνη την στιγμή. Βλέποντας πως λόγω της κρίσης και των οικονομικών σου δυσκολιών, μπορεί να μπεις και φυλακή, αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, προτιμά να πάρει όσα χρήματα προλαβαίνει.

Από την άλλη, η εταιρεία η οποία αγόρασε από την τράπεζα το δάνειό σου, δεν έχει μαγικές δυνάμεις για να σε πείσει να πληρώσεις. Απλά βγάζει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό, εισπράττοντας με την σειρά της όσα περισσότερα μπορεί, καλύπτοντας και το ποσό με το οποίο αγόρασε το δάνειο.

Η τράπεζα κερδισμένη, η "επενδυτική", το ίδιο, και μεγάλος χαμένος σε όλα τα επίπεδα είναι ο δανειολήπτης, ο άνθρωπος που κινδυνεύει να μην έχει σπίτι. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα στεγαστικά που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τα χειρότερα έρχονται, ειδικά με την έναρξη της "βιομηχανίας" των πλειστηριασμών, από διεθνή funds. Το 2014 θα είναι η χρονιά που οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η τράπεζα έχει δικαίωμα να πουλάει το δάνειό σου σε άλλον, χωρίς να το γνωρίζεις. Οι ελληνικές οικογένειες, θα βρεθούν αντιμέτωπες μ' έναν μηχανισμό ανάλγητο και επιθετικό, από τον οποίο δεν μπορεί να τους προστατεύσει το κράτος. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως μεταφράζεται από το κλείσιμο υπηρεσιών, τις απολύσεις και την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, θα ακολουθήσει και το πλιάτσικο της ιδιωτικής.

Μόνη γραμμή άμυνας για όλους είναι η αλληλεγγύη προς τον γείτονα. Γιατί κατά την γνωστή ρήση, αν πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα…


Πηγή: Strange Journal



-->
Posted: 24 Jul 2013 08:04 AM PDT
Οι δημοσκοπήσεις είναι τα χρηστικά εργαλεία καθεστώτων. Δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη πλείστων αναγκών νομότυπων εξουσιών. 

Οι τέσσερις σπουδαιότερες "καλύψεις" που προσφέρουν είναι:

α) η δημιουργία εικονικής ισχύος του καθεστώτος και αιτιολόγησης συνέχισης της ύπαρξής του
β) η δημιουργία εικονικών ρευμάτων ψηφοφόρων, που συμπαρασύρουν εκείνους που θέλουν να συμπαρατάσσονται με το νικητή τη βραδιά των εκλογών
γ) η αιτιολόγηση και ουσιαστική προετοιμασία για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και
δ) η ουσιαστική αποδυνάμωση ισχυρών πολιτικών τάσεων που δύνανται να αποτελέσουν πρόβλημα στο καθεστώς και στο σύστημα νομής της εξουσίας κατά το δοκούν των συστημικών μερών που το αποτελούν.

Εάν οι δημοσκοπήσεις γινόντουσαν με ειλικρίνεια και με πραγματικό σκοπό να αποδώσουν την ισχύουσα εικόνα των πολιτών - ψηφοφόρων, τότε κάποιες από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν στην εξουσία για περισσότερους από 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Φυσικά υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που απεικονίζουν την πραγματικότητα, αλλά αυτές βρίσκονται κρυμμένες σε συρτάρια των κομμάτων που τις παραγγέλουν (πληρωμένες με χρήματα των πολιτών) καθώς και στα σκοτεινά γραφεία των ομάδων δημιουργίας και στήριξης των προπαγανδιστικών μηχανισμών.

Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις βρίσκονται στις συναντήσεις - συζητήσεις των πολιτών, όπου δεν γίνονται απλές ζυμώσεις, αλλά πραγματικές αποκαλύψεις για τις ισχύουσες τάσεις των πολιτών - ψηφοφόρων.

Ως εκ τούτων, κάθε δημοσιοποιημένη δημοσκόπηση καλύπτει πάγιες, τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες του συστήματος, λειτουργεί αποδομητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και δημιουργεί μία άκρως επικίνδυνη εικονική πραγματικότητα για την πραγματική δημοκρατία.

Ουσιαστικά, οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία ανατροπής και καθοδήγησης εκείνων που έχουν τα χρήματα και την ανάγκη να προβοκάρουν την βούληση των πολιτών.

Κωνσταντίνος


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...





Posted: 24 Jul 2013 04:15 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης

Ένα αρχαιοελληνικό φύλο είναι οι Σαρακατσιαναίοι. Νομάδες  κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα  χειμαδιά (βνά - στράτα - χειμαδιά) διασκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.


Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων ήταν η οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και  η Ρούμελη με επίκεντρο τα ΑΓΡΑΦΑ, χώρος που λόγω της γεωφυσικής του  κατάστασης ήταν απάτητος, δεν ήταν γραμμένος πουθενά και γι' αυτό  κατοικούνταν από αυτόνομους και ελεύθερους ανθρώπους. Ο  διασκορπισμός τους από την αρχική κοιτίδα τους προς την υπόλοιπη  ηπειρωτική Ελλάδα έγινε επί Τουρκοκρατίας και κυρίως τον 18ο αιώνα,  στα χρόνια του Αλή Πασά.


 Ως προς το όνομά τους υπάρχουν πολλές και διάφορες ετυμολογίες.
 Σύμφωνα με τη Σαρακατσάνικη παράδοση πήραν το όνομά τους από τους Τούρκους.
 Όταν έγινε η άλωση της Κων/πολης, οι Σαρακατσαναίοι φόρεσαν μαύρα ρούχα, ως  ένδειξη πένθους, και δεν υποτάχθηκαν στον κατακτητή. Οι Τούρκοι  τους έβλεπαν στα μαύρα και ανυπότακτους να μετακινούνται συνεχώς (σκηνίτες).
 Γι' αυτό τους ονόμασαν «Καρακατσάν» (καρά =μαύρος και κατσ(ι)άν=φυγάς,  ανυπότακτος ), δηλ. «μαύροι φυγάδες». Από το Καρακατσάν με  παραφθορά προήλθε η λέξη «Σαρακατσάνος». Μια άλλη πιθανή ετυμολογία  είναι από την τουρκική λέξη σαράν που σημαίνει «φορτώνειν» ή  σαράι (=κατοικία, κονάκι) και την τουρκική μετοχή κατσιάν=φυγάς, ανυπότακτος,  (σαράν + κατσάν = Σαρακατσάνος) γιατί από καιρό σε καιρό φόρτωναν  τα πράγματά τους και μετακινούνταν με τα κοπάδια τους και γι' αυτό  τους έδωσαν αυτό το όνομα (παρατσούκλι) οι Τούρκοι.

-< Κατοικούμε εδώ από τότε που ο Θεός έφτιαξε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τα βνά και τα ποτάμια, τον ήλιο και το φεγγάρι. Από τότε κρατάει η γενιά μας, έλεγαν οι γερόντοι Σαρακατσάνοι.>-.

 Ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις τους και τον εναλλασσόμενο τόπο  διαμονής τους έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα και κυρίως μιλούν την  ίδια γλώσσα, την Ελληνική, απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία,  αναλλοίωτη, που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δωρικής  διαλέκτου. Το ίδιο αναλλοίωτοι και αμόλυντοι από αλλόφυλες  επιμειξίες παρέμειναν και οι Σαρακατσιάνοι, οι «καταλαγαρώτεροι Έλληνες» όπως  έγραψε ο Στέφανος Γρανίτσας. Διατήρησαν τα έθιμα, τις συνήθειες και  τους κανόνες συμπεριφοράς και διαβίωσης κατά τρόπο πιστό και  αυθεντικό. Στηρίχθηκαν στα παραδοσιακά τους έθιμα και στην ελληνική  τους ταυτότητα και δεν επέτρεψαν στην περιβάλλουσα αλλοεθνή και  ξενόγλωσση κοινωνία να εισβάλλει στη δική τους. Η οικονομική τους  ευρωστία και αυτονομία και η διαβίωσή τους σε καλλίτερες υλικές  συνθήκες τους οδήγησε, σε μια ουσιαστικά και τυπικά, εσωτερίκευση,  τήρηση και εφαρμογή των εθιμικών κανόνων διαβίωσης και κοινωνικής  συμπεριφοράς.

Η χρήση μιας και μόνο γλώσσας, της Ελληνικής, αποδεικνύει ότι οι  Σαρακατσιαναίοι είναι διαφορετικοί   από τους Βλάχους, (Οι Βλάχοι ή Αρμάνοι, ή Αρωμάνοι, ή Αρμούνοι, ή Αρωμούνοι  της Ελλάδας  γνωστοί και με άλλα ονόματα κατά περιοχές:

 Κουτσόβλαχοι, Αρβανιτόβλαχοι, κ.λ .ενώ οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται  Βλαχόφωνοι Έλληνες)  που  μιλούσαν εκτός από τα Ελληνικά και τα  Βλάχικα. Επειδή η λέξη βλάχος χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει τον  άνθρωπο που έχει πρόβατα, τον κτηνοτρόφο, τον βοσκό και επειδή η  κτηνοτροφική ζωή ήταν κοινό τους στοιχείο, επήλθε σύγχυση πότε ένας  βλάχος (=αυτός που έχει πρόβατα, ο κτηνοτρόφος, ο βοσκός) είναι  Σαρακατσιάνος και πότε Βλάχος (=Βλαχόφωνο). Με τη διαφορά όμως ότι  οι Σαρακατσαναιοι ήταν καθαροί νομάδες και δεν είχαν πουθενά χωριό, ενώ οι  Βλάχοι ζούσαν  νομαδικά και ημινομαδικά, ήταν πριν αιώνες  εγκαταστημένοι σε χωριά και ασχολήθηκαν και με το εμπόριο, τις  τέχνες και τα γράμματα, ενώ οι Σαρακατσάνοι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα  εγκατέλειψαν το νομαδισμό. Αλλά και στην ενδυμασία, στα ήθη και  έθιμα, στον τρόπο ζωής ξεχωρίζουν οι Σαρακατσαναίοι από τους  Βλάχους, που δεν έρχονταν σε επιμειξία μεταξύ τους αλλά ούτε και  επαγγελματικό αλισβερίσι είχαν..

Ο τρόπος ζωής τους ήταν οργανωμένος με ένα είδος ποιμενικής  συνεργασίας, το «Τσελιγκάτο». Είτε βρίσκονταν στα βουνά για  ξεκαλοκαιριό, είτε το χειμώνα στα χειμαδιά, αδέρφια, πρωτοξαδέρφια  και δεύτερα ξαδέρφια έσμιγαν τα κοπάδια τους σε ένα είδος  συνεταιρισμού, για την καλλίτερη παραγωγική συνεργασία και διάθεση των κτηνοτροφικών τους προϊόντων. Αρχηγός του «Τσελιγκάτου» ήταν ο  τσέλιγκας (αρχιποιμένας), πλούσιος κτηνοτρόφος, με πολλά πρόβατα,  που ξεχώριζε για τις ικανότητές του: έξυπνος, δυναμικός,  κοινωνικός, ευέλικτος,τολμηρός, έντιμος και δίκαιος...

 Αυτός κανόνιζε σχεδόν τα πάντα που είχαν σχέση με το τσελιγκάτο (ενοικίαση βοσκοτόπων, πώληση γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων,  αρνιών, μαλλιών κ.τ.λ.). Είχε όμως και κοινωνικό ρόλο στη στάνη:
συμβούλευε- μαζί με τους γεροντότερους- και έλυνε διαφορές. Όλοι οι  σμίχτες είχαν συμμετοχή στα κέρδη και τις ζημιές του κοπαδιού. Του  Αγίου Δημητρίου για το καλοκαίρι και του Αγίου Γεωργίου για το  χειμώνα έκαναν λογαριασμό και απολογισμό των εσόδων και εξόδων του  τσελιγκάτου και πάντα κρατούσαν παραστατικά (τεφτέρια). Οι  Τσοπαναραίοι ήταν αυτοί που είχαν λίγα ή καθόλου πρόβατα και δεν  είχαν δικό τους τσελιγκάτο. Με τα πρόβατα αλλά και τα άλλα ζώα τους  έδενε στενή σχέση. Τα φρόντιζαν και τα πρόσεχαν ιδιαίτερα, αφού  ήταν γι' αυτούς όλη τους η περιουσία.
Το σπίτι των Σαρακατσαναίων (το κονάκι), που το κατασκεύαζαν μόνοι τους, ήταν  ένα καλύβι με σάλωμα και ήταν δυο τύπων: α) το ορθό κονάκι (κωνοειδής καλύβα), που κατέληγε στην κορυφή του σε σταυρό και είχε  στο κέντρο την εστία (φωτογώνι) και γύρω-γύρω διασκευασμένους  χώρους όπου τοποθετούσαν ρούχα, είδη μαγειρικής κ.τ.λ., ενώ υπήρχε  σταθερή θέση για το εικόνισμα β) ο πλάγιος τύπος με δίρριχτη στέγη  που κατασκευαζόταν από κορμούς δέντρων, ξύλα (πελεκούδια) και  κλαδιά ελάτων (μπάτσες). Τα «κονάκια», ο οικισμός δηλ. το σύνολο  των νομαδικών οικογενειών αποτελούσε τη Στάνη. Στάνη και τσελιγκάτο  δεν ταυτίζονταν. Μπορεί μια στάνη να είχε δυο ή περισσότερα  τσελιγκάτα. Το αντίστροφο όχι.
Η Σαρακατσάνικη οικογένεια ήταν πατριαρχική. Αυστηρή πειθαρχία και άγραφοι  απαρασάλευτοι νόμοι όριζαν τη συμπεριφορά του κάθε μέλους της.
 Αρχηγός της οικογένειας ήταν ο άνδρας, ο πατέρας. Στον πατέρα και  τη μάνα υπήρχε απόλυτος σεβασμός. Το κορίτσι το χαρακτήριζε η  ντροπαλοσύνη, η καλή ανατροφή και ο καλός ψυχικός κόσμος. Το αγόρι  έπρεπε να ήταν σεμνό, συγκρατημένο στις πράξεις, τα λόγια και τους  τρόπους του. Ο στυλοβάτης όμως της οικογένειας ήταν η γυναίκα, που  σήκωνε όλο το βάρος των ευθυνών. Αυτή είχε καθημερινά αναλάβει όλες  τις δουλειές του νοικοκυριού (να φέρει ξύλα, ν' ανάψει φωτιά, να  φέρει νερό από τη βρύση με τη βαρέλα, να περιποιηθεί τα παιδιά, να  κάμει το νοικοκυριό του κονακιού κ.τ.λ.), αλλά και τις εξωτερικές  δουλειές των προβάτων (παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων,  κατασκευή, στρώσιμο, ξέστρωμα μαντριών κ.τ.λ.). Η ρόκα, για το  γνέσιμο του μαλλιού, ήταν η αχώριστη συντροφιά της. Όπου κι αν  πήγαινε την είχε μαζί της. Το γνέσιμο του μαλλιού ήταν για τη Σαρακατσάνα  ευχαρίστηση και «σκόλη». Εκείνο όμως που την κρατούσε «σκλαβωμένη»  ήταν ο αργαλειός.  Η Σ. ήταν μια αφανής ηρωίδα της καθημερινής  ζωής. Έπρεπε να υπηρετεί την οικογένεια με θρησκευτική ευλάβεια και  προσήλωση. Ενέπνεε όμως σεβασμό και έχαιρε εκτίμηση, ιδιαίτερα όταν  γίνονταν μητέρα.
 Η παιδεία των Σαρακατσάνων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Οι σκληρές συνθήκες ζωής  και οι συνεχείς μετακινήσεις τους στις ορεινές περιοχές δεν  επέτρεπαν τη μόρφωση των παιδιών τους σε σχολεία. Κάποια  τσελιγκάτα, το καλοκαίρι, με δικά τους έξοδα μίσθωναν δάσκαλο,  συνήθως συνταξιούχο, για να δώσει κάποιες γνώσεις στα παιδιά. Τα  παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα σε μια ειδικά διαμορφωμένη  καλύβα, το «δασκαλοκάλυβο». Είχαν όμως μια βαθιά αίσθηση του  ελληνικού γλωσσικού οργάνου. Από τις αφηγήσεις τους διαπιστώνει  κανείς μια λιτότητα και παραστατικότητα στην έκφραση, ενώ στα  τραγούδια τους φαίνεται μια βαθιά αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου.
 Οι Σαρακατσάνοι ήταν πιστοί χριστιανοί, χωρίς μεγάλη θεωρητική κατάρτιση.
Τελούσαν όμως τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ένιωθαν δέος για τα  μυστήρια, ειδικά του γάμου και της βάπτισης. Τις μεγάλες γιορτές  της Χριστιανοσύνης και τις ονομαστικές γιορτές τις γιόρταζαν με μεγαλοπρέπεια, όπου κι αν βρίσκονταν. Γλεντούσαν συχνά με  χορό και  τραγούδια. Τα τραγούδια, προϊόν ιστορικής και συναισθηματικής  εσωτερίκευσης γεγονότων και καταστάσεων, κατατάσσονται σε τρεις  ενότητες: στα κλέφτικα, στα ποιμενικά και της λεβεντιάς, της Χαράς  (γάμου) και της αγάπης, και του χωρισμού και της ξενητειάς. Οι  χοροί τους λεβέντικοι, έχουν την καταγωγή τους στον αρχαίο ελληνικό  ρυθμό. Το παίξιμο της φλογέρας - το κατεξοχήν μουσικό όργανο - για  το Σαρακατσάνο τσοπάνη ήταν μια ιεροτελεστία. Ιδιαίτερα γλεντούσαν, όταν  γίνονταν κάποιος γάμος στο τσελιγκάτο. Ο γάμος μαζί με τη γέννηση  των παιδιών αποτελούσε τους δυο κύριους πόλους της Σαρακατσάνικης κοινωνίας. Ο  γάμος ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο πολυδιάστατο, με ένα κύκλο  πράξεων, στάσεων, συμβόλων και συμπεριφορών. Χαρακτηριστικό του ήταν η ενδογαμία. Κοινωνικός σκοπός του γάμου ήταν η αναπαραγωγή (γέννηση και ανατροφή παιδιών) και η κοινωνική κατανομή της  εργασίας. Αλλά, και το θάνατο περιβάλουν με ένα κύκλο εκδηλώσεων  και πράξεων που φανερώνει ότι ήταν προετοιμασμένοι για το  αναπόφευκτο αυτό γεγονός. Στις μετακινήσεις τους, στο ξεκαλοκαιριό  ή το χειμαδιό, είχαν πάντα μαζί τους τη νεκροαλλαξιά. Τα τσελιγκάτα  συνέβαλαν αποφασιστικά στους αγώνες της ανεξαρτησίας. Στην  επανάσταση του 1821 οι Σαρακατσιαναίοι ήταν τα στηρίγματα της κλεφτουριάς - όπως  και όλοι οι άνθρωποι του βουνού - και της εξασφάλιζαν τα  απαραίτητα. Κάθε οικογένεια είχε δώσει κι από έναν κλέφτη. Πολλοί  ήταν και οι επώνυμοι Σαρακατσάνοι αγωνιστές (αρματολοί και κλέφτες) της  προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου, όπως οι αρματολοί  του Καρπενησίου Συκάδες, ο Β. Δίπλας, ο Χασιώτης και ο Λεπενιώτης (αδέλφια του Κατσαντώνη), ο Φαρμάκης, ο Γ. Τσόγκας, ο Αραπογιάννης,  ο Λιάκος και κυρίως τα καμάρια των Σαρακατσαναίων, ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης πολεμιστές  και καπετάνιοι των Αγράφων, Τζουμέρκων και Ρούμελης. Στον Μακεδονικό  Αγώνα βοήθησαν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα ως οδηγοί,  αγγελιοφόροι, τροφοδότες και σύνδεσμοι. Περιέθαλψαν τραυματίες στις  στάνες τους, διέθεσαν τρόφιμα, ιματισμό, μετέφεραν όπλα και  συμμετείχαν οι ίδιοι στα αντάρτικα σώματα, όπως ο οπλαρχηγός Κ.  Γαρέφης κ. α. Ο Παύλος Μελάς συνεργάστηκε στενά με τους Σ. Ανώνυμοι  αγωνιστές επίσης αντιστάθηκαν σ' όλους τους κατακτητές...
 Αυτό που άφησαν πίσω τους ως κληρονομιά οι Σαρακατσιαναίοι δεν είναι μαρμάρινα  αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία προγονικά, αλλά μας  κληροδότησαν υπέροχα ξυλόγλυπτα και όμορφα υφαντά, αντικείμενα που  φιλοτέχνησαν για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Η γυναίκα  έφτιαχνε μόνη της τις αντρικές και γυναικείες φορεσιές. Μετά τον  κούρο, το ξάσιμο του μαλλιού, το γνέσιμο, η ύφανση, το ράψιμο ήταν  δικιά της δουλειά. Οι Σαρακατσαναίοι δε φόρεσαν ποτέ άλλο ξενικό ύφασμα, παρά  μονάχα υφάσματα δικής τους κατασκευής. Η χαρακτηριστική σοβαρότητα  των σκούρων χρωμάτων στις φορεσιές, τα υπέροχα χρώματα και σχέδια  στις «παναούλες», τις μικρές ποδιές από χοντρό μάλλινο ύφασμα, ο  ολοκέντητος κόκκινος φλάμπουρας του γάμου με θέματα αυστηρής  συμμετρίας ανάμεσα και γύρω από τις τέσσερις γωνίες του σταυρού  είναι μερικά από τα στοιχεία της Σαρακ. τέχνης.
 Σήμερα η ποιοτική μεταβολή και ο κοινωνικός μετασχηματισμός των Σαρακατσαναίων  είναι πραγματικότητα. Η κάθοδός τους από τα βουνά στις πεδιάδες, η  εγκατάλειψη του πλάνητα βίου, η αγροτική διαβίωση ( ένα μικρό  ποσοστό ασχολείται με την κτηνοτροφία ) αλλά και η ενασχόληση με  ελεύθερα επαγγέλματα, η συμμετοχή τους στις μισθωτές υπηρεσίες,  ιδιωτικές και δημόσιες, η ανάδειξή τους στην επιστήμη, τις τέχνες,  τα γράμματα και την πολιτική διαμόρφωσαν μια Σαρακ. κοινωνία που  συνδυάζει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν  στις επιστήμες, αλλά δεν υπάρχει τομέας στον επαγγελματικό χώρο,  στον οποίο να μην έχουν συμμετοχή οι Σ. Όμως οι αρχές τους και οι  αξίες της ζωής δεν άλλαξαν. Φιλήσυχοι και φιλόξενοι,  νομοταγείς,  αξιοπρεπείς, εργατικοί και αξιόπιστοι διακρίνονται για το μαχητικό  τους πνεύμα, το σφρίγος και την αγωνιστικότητά τους...
 Από το 1960 και μετά, που οι Σαρακατσάνοι διασκορπίστηκαν στις πόλεις και τα  χωριά, σαρανταπέντε πολιτιστικοί σύλλογοι και η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) προσπαθούν να κρατήσουν   και να συνεχίσουν τη Σ. παράδοση και να αντισταθούν στην  αφομοιωτική και ισοπεδωτική τάση της εποχής μας, με το να  συγκεντρώνουν και να καταγράφουν τα Σ. τραγούδια, να μαθαίνουν τους  χορούς στους νέους, διατηρώντας δικά τους χορευτικά συγκροτήματα.

 Με τα τμήματα γερόντων αναπαράγουν το πλούσιο και ανεξάντλητο  υλικό, αφού οι γέροντες είναι οι μοναδικοί αδιάψευστοι μάρτυρες της  Σαρακ. ιστορίας.  Μεγάλη είναι η προσφορά στη διάδοση του Σαρακ.  τραγουδιού, των Σ. τραγουδιστών, επαγγελματιών και μη, που έχουν  ηχογραφήσει σε δίσκους και κασέτες τα τραγούδια τους. Το Λαογραφικό  Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, όπου εκτίθεται αυθεντικό υλικό απ' όλες τις  περιοχές της Ελλάδας που έχει σχέση με τη ζωή και τη λαϊκή τέχνη  των Σαρακατσάνων, έτυχε Ευρωπαϊκής αναγνώρισης και βραβεύτηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μουσείων. Υπάρχουν όμως μουσεία, μικρότερης ίσως  εμβέλειας, και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με υλικό από τη λαϊκή  τέχνη και τη ζωή των Σαρακατσαναίων. Υπαίθριοι παραδοσιακοί οικισμοί ( Στάνες )  σε διάφορα μέρη της χώρας κατασκευάστηκαν από συλλόγους και  αναβιώνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή των Σ. Έντυπο υλικό  κυκλοφορεί για ενημέρωση των απανταχού Σ., όπως η «Ηχώ των Σαρακατσαναίων» που εκδίδεται από την ΠΟΣΣ, το ετήσιο περιοδικό  «Σαρακατσαναίοι» από την αδελφότητα Σ. Ηπείρου, η εφημερίδα "Σαρακατσ. Χαιρετήματα" από των εν αθήναις Σαρακ. Ηπείρου, το περιοδικό «Τα Δέοντα των Σαρακατσαναίων» από το  Σύνδεσμο Σαρακ. Φθιώτιδας. <Τα Δρώμενα των Σαρακατσ.Φοιτητών> κ.ά. Σε συνέδρια πανελλήνια και ημερίδες  με εισηγητές διάφορους επιστήμονες συζητούνται ποικίλα θέματα  σχετικά με τους Σαρακατσαναίους.  Το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο  Περτούλι Τρικάλων την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και άλλα  τοπικά, σε θέσεις που συνήθως ξεκαλοκαίριαζαν οι Σαρακατσαναίοι., που γίνονται  κάθε χρόνο καθώς επίσης, συνεστιάσεις, συνάξεις και χοροεσπερίδες  βοηθούν στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη σύσφιξη των  σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων. Τέτοια τοπικά ανταμώματα οργανώνονται στο  Βελούχι (θέση Άγιοι Απόστολοι Μερκάδας) την δεύτερη  Κυριακή του  Ιουλίου από το Σύνδεσμο Σ. Φθιώτιδας, στην Πάρνηθα (στη θέση Μόλα) του Αγίου Πνεύματος από τους Συλλόγους Σαρακ. Αττικής, στο Γυφτόκαμπο  (κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου) την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου από την  Αδελφότητα Σαρακ. Ηπείρου, στην Ελατειά Δράμας (θέση Μπουζάλα) στις  20 Ιουλίου από τους Συλλόγους Σ.Αν. Μακεδονίας και Θράκης,στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) στις 22 Αυγούστου από τους Συλλ. Σαρακ.κεντρικής Μακεδονίας,καθώς και Βοιωτίας, Αιτωλοκαρνανίας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, β.Πελοποννήσου κ. α. Επίσης  στη Βουλγαρία στο όρος Καραντίλα (Σλίβεν) από την Ομοσπονδία Συλλ. Σαρακ., που έχουν μείνει  εκεί μετά το κλείσιμο των συνόρων, αλλά διατηρούν τη γλώσσα, τα ήθη  και τα έθιμα της Σαρακ. παράδοσης...

 Πολλοί είναι εκείνοι, Έλληνες και ξένοι, ερευνητές, λαογράφοι,  κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη ζωή  και τον πολιτισμό των Σαρακαταναίων, όπως η λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη  που μελέτησε τον ποιμενικό βίο των Σαρακατσαναίων, οι Ε. Μακρής, Ι.Μποτός, Ν. Κατσαρός, Θ. Γιαννακός. Γ. Αγραφιώτης, Δ. Γαρούφας, Θ. Καλοδήμος, Γ.Τσουμάνης, Π.
Αραβαντινός, Δ.Γεωργακάς κ.α. Ο ανθρωπολόγος διδάκτωρ Άρης Πουλιανός που έδωσε νέα διάσταση στο  θέμα της προέλευσης των Σαρακατσαναίων(οι Σαρακατσάνοι είναι ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης), οι καθηγητές κοινωνιολογίας Γ. Καββαδίας, Δ. Μαυρόγιαννης,και οι Garsten Hoeg,J.K.Campbell,Patrick leigh fermor, Glaube Fauriel. κ.α.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής
Πρ.Πρόεδρος Πανελλ. Σ. Σαρακατσαναίων



Posted: 24 Jul 2013 08:39 AM PDT
Και ξαφνικά, την εκρηκτική (εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως προτιμάτε) μεταρρυθμιστική (πάλι εντός ή εκτός εισαγωγικών) δραστηριότητα της κυβέρνησης διατάραξαν οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι… δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εξελίξεων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας (www.skai.gr) «η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης διάσωσης προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η χώρα μας δεν έχει ακόμα υλοποιήσει 5 από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ παράλληλα εκκρεμεί ακόμη η έκθεση της τρόικας». Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του 'www.skai.gr', o Σόιμπλε φέρεται να εκτίμησε «ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επόμενη δόση της Ελλάδας έως τις 29 Ιουλίου».

Οι αποδιδόμενες στον Σόιμπλε δηλώσεις έγιναν μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro-Working Group όπου θα εξετασθεί η αποδέσμευση των κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απευθύνονται πρωτίστως στους Γερμανούς ψηφοφόρους καθώς σε μερικές εβδομάδες πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε σημειωθεί επίσημη ελληνική αντίδραση σε αυτή την καταφανώς μη φιλική ενέργεια του Γερμανού υπουργού.

Μήπως θα έπρεπε όμως η ελληνική κυβέρνηση να αρχίζει να παίζει το ίδιο παιγνίδι; Αν δηλαδή οι δηλώσεις Σόιμπλε αποσκοπούν στο να πείσουν τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής, εδώ στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί τουλάχιστον ανύπαρκτη, δεν θα έπρεπε για ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να αρχίσουμε να «θαμπώνουμε» τη λαμπερή εικόνα επιτυχίας την οποία με επιμέλεια προβάλλει στη Γερμανία ο Σόιμπλε και η ίδια η Μέρκελ;

Αργά ή γρήγορα, η Γερμανία, με την εμμονή της σε μία συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, που όμως εξυπηρετεί ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, έχει μετατρέψει τον ευρωπαϊκό Νότο σε «Κούγκι».

Έτσι για αλλαγή, μήπως θα έπρεπε κάποιος να «παίξει» με το φιτίλι;

Αν μη τι άλλο θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση και την επόμενη φορά θα το σκεφτούν περισσότερο να χρησιμοποιήσουν τόσο απροκάλυπτα την Ελλάδα και την τραγωδία που βιώνει για τις εκλογικές τους ανάγκες.

Πηγή Defence-Point



Posted: 24 Jul 2013 08:46 AM PDT
Νέο χαράτσι τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στο Λαό από την κυβέρνηση των φτωχών… βιομηχάνων!!!

Γράφει ο Στάθης Διομήδης

Η κυβέρνηση Σαμαρά πιστή στην αφερεγγυότητά της για ακόμη μια φορά διακηρύσσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ταυτόχρονα χρεώνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με νέο χαράτσι 400 εκατομμυρίων ευρώ, και κάνει δωράκι αξίας 18 εκ. ευρώ στους βιομηχάνους.

Με απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) αυξάνεται για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% ενώ για τους βιομηχάνους μειώνεται κατά 49%...

Αποτέλεσμα αυτής της κατάπτυστης απόφασης είναι, ο καταναλωτής να επιβαρύνεται κατά μέσο όρο περίπου με σχεδόν 70 ευρώ το χρόνο (18-19 ευρώ συν το ΦΠΑ το τετράμηνο, ανά 1600 KWh κατανάλωσης). Συνολικά, οι χρήστες μέσης και χαμηλής τάσης επιβαρύνονται με νέο φόρο 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αντίθετα οι χρήστες υψηλής τάσης (βιομηχανίες) θα κερδίσουν περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο καθώς το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται για αυτούς στο μισό.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ τα τελευταία τρία χρόνια ανά 1000 KWh:


Από αυτόν τον πίνακα φαίνεται ότι σε δυόμισι χρόνια το τέλος αυξήθηκε κατά 72% για τους βιομηχάνους και κατά 967% για τους οικιακούς χρήστες. Δηλαδή αύξηση δέκα φορές για τους πολίτες, αύξηση 0,7 για τους βιομηχάνους… Εάν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι το τέλος ΑΠΕ ήταν 0,30 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες για όλους. Σε σχέση με σήμερα η αύξηση για τους βιομηχάνους είναι 6 φορές μεγαλύτερη, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές 70 φορές!!!

Το ΕΤΜΕΑΡ έχει επιβληθεί για να πληρωθεί το κόστος των ρύπων με βάση τις συμφωνίες στο Κιότο για περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ρύπους τους οποίους με βάση τα επίσημα στοιχεία, παράγει η ΔΕΗ με πάνω από το 50% της εκπομπής στην Ελλάδα λόγω κυρίως λιγνίτη, και το υπόλοιπο ποσοστό παράγεται κυρίως από τις μεγάλες βιομηχανίες και πολύ λιγότερο από τις μεταφορές.

Η ΔΕΗ στις αρχές του έτους επέβαλλε αυξήσεις ρεύματος έως και 38% όπως έχω αναδείξει με άρθρο μου. Τότε που το υπουργείο ανάπτυξης ψευδόμενο μιλούσε για αυξήσεις τις τάξης του 8%...

Μέσα σε αυτές τις αυξήσεις είχε συνυπολογιστεί ότι το κόστος για τη ΔΕΗ ανά τόνο εκπομπής ρύπων θα είναι 7 ευρώ στο «χρηματιστήριο» ρύπων. Οι πραγματικές τιμές όμως είναι κάτω από 3 ευρώ τον τόνο. Αντί λοιπόν η ΡΑΕ να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμών και του ρεύματος και του τέλους, προχωρά σε αυξήσεις.

Το πλέον όμως επαίσχυντο είναι πως όπως αναφέρει ο κ Φλουδόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» στις 27/1/2013 με τίτλο: «το μεγάλο φαγοπότι με τους... "ρύπους"», η ΔΕΗ μπορεί και αγοράζει δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το μηχανισμό CDM (Clean Development Mechanism), το μηχανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και είναι ενταγμένος και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών με τιμές κάτω των 40 λεπτών ανά τόνο!!! Σχεδόν δέκα οκτώ φορές λιγότερο από την τιμή των επτά ευρώ τον τόνο που υπολογίστηκαν οι αυξήσεις και οι φόροι για την κατανάλωση ενέργειας.

Έν κατακλείδι: Η ΔΕΗ και η ΡΑΕ, με εντολή της κυβέρνησης, έχουν υπολογίσει κόστος κιλοβατώρας και φόρους, με 7 ευρώ τον τόνο και η ΔΕΗ αγοράζει με 40 λεπτά τον τόνο. Αντί λοιπόν να υπολογιστούν με το πραγματικό κόστος οι τιμές στην κατανάλωση και να υπάρξει μεγάλη μείωση και στο ΕΤΜΕΑΡ αλλά και στην τιμή της κιλοβατώρας, η κυβέρνηση των φτωχών… βιομηχάνων(!) προχωρά σε τρομακτικές αυξήσεις δείχνοντας για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό της πρόσωπο, την απέχθειά της προς τους πολίτες, τον πραγματικό της στόχο που είναι η εξαθλίωση του Λαού και βέβαια την προνομιακή σχέση που έχει με τους βιομηχάνους και τις ελίτ.

Υ.Γ. 1 Η μείωση της εκπομπής αερίων ρύπων είναι συμβατική υποχρέωση εδώ και χρόνια της χώρας. Καμία κυβέρνηση όμως δεν προχώρησε σε ένα σχεδιασμό ώστε η ΔΕΗ και κατ' επέκταση οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν με χαράτσια και εξοντωτικές αυξήσεις. Απεναντίας όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επέλεξαν τη ΔΕΗ ως την ατμομηχανή της εισπρακτικής και εκβιαστικής λαίλαπας του αυταρχικού κράτους που πρεσβεύουν…

Υ.Γ. Είναι πράγματι αλγεινό ότι το ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνεται παρανόμως και με ΦΠΑ παρόλο που δεν είναι κατανάλωση, αγαθό ή υπηρεσίες αλλά, φόρος.


Posted: 24 Jul 2013 03:06 AM PDT

Το 52,6% των γυναικών στην Τουρκία εργάζονται άτυπα, όπως προκύπτει από τα κρατικά στοιχεία

Περισσότερο από το ήμισυ των εργαζομένων γυναικών στην Τουρκία εργάζεται άτυπα, σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 52,6% των γυναικών που απασχολούνται στη χώρα, εργάζονται «μαύρα». Ωστόσο το σύνολο της άτυπης απασχόλησης μειώθηκε σε 37,6% τον Απρίλιο, στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, από 38,8% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην Τουρκία υπάρχουν 25,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 15 ετών, από τους οποίους οι 9,6 εκατ. εργάζονται παράνομα. Στους άνδρες το ποσοστό ανασφάλιστης και ανεπίσημης ανεργίας ανέρχεται σε 31% (5,5 εκατ. εργαζόμενοι).

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά εργάζονται σε δική τους δουλειά, αποτελούν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των άτυπων εργαζομένων. Ενώ το 58,9% των περίπου 3,9 εκατομμυρίων ανδρών, οι οποίοι εργάζονται σε δική τους δουλειά, εργάζονται ανεπίσημα, 88,9% από τις γυναίκες αυτής της κατηγορίας λειτουργούν ανεπίσημα.

Υπάρχει τέλος μια μειοψηφία του 20% των περιστασιακά αμειβομένων εργαζομένων και το 16% των εργοδοτών που δεν είχαν εγγραφεί σε οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

balkans.com


Πηγή: Βόρεια



Posted: 24 Jul 2013 08:33 AM PDT
Η Ναόμι Κλάιν, στο «Δόγμα του σοκ», περιγράφει τους τυπικούς βασανισμούς κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιωτικούς ανακριτές, είτε ανακριτές της CIA. Τα μέσα που χρησιμοποιούν, ανεξάρτητα από τη βία που περιλαμβάνουν και τον αποτροπιασμό που προκαλούν, αποσκοπούν σε ένα πράγμα: στην πλήρη καταστολή της βούλησης του ανακρινόμενου, ώστε να γίνει παθητικός, χωρίς ίχνος αντίστασης, απολύτως συνεργάσιμος. Η μέθοδος βασίζεται σε παλαιότερες ψυχιατρικές μεθόδους, στις οποίες τα ηλεκτροσόκ και άλλα αισθητηριακά σοκ αντιμετώπιζαν έναν βίαιο και ενδεχομένως επικίνδυνο και για τον εαυτό του ασθενή, σβήνοντας από τον εγκέφαλό του ολόκληρα «κεφάλαια» μνήμης, σκέψης, χαρακτήρα και ήθους.

Όσο κι αν οι μέθοδοι ήταν αποκρουστικές, οι προθέσεις των θεραπευτών δεν ήσαν σαδιστικές. Υποτίθεται ότι ήθελαν να φέρουν τον ασθενή σε κατάσταση ασφαλούς ηρεμίας, προσβλέποντας σε μια αναδόμηση της προσωπικότητάς του, χωρίς τις ψυχοπαθολογικές αποκλίσεις της. Οι καλές προθέσεις, βέβαια, δεν ισχύουν για τους βασανιστές-ανακριτές της CIA. Το σοκ που προκαλούν αυτοί στον ανακρινόμενο στοχεύει στην πλήρη αποδόμηση της προσωπικότητας. Θέλουν να τον κάνουν ένα συνεργάσιμο «φυτό».

Έχει γίνει αγαπημέν
ο κλισέ της μνημονιακής εποχής ότι η Ελλάδα αποτελεί εργαστήριο ακραίας εφαρμογής τού κατά Ναόμι Κλάιν «δόγματος του σοκ». Και πράγματι, η μεθοδολογία με την οποία έδρασαν οι αγορές, οι δανειστές, οι ιδεολογικοί και πολιτικοί τους εκφραστές την τελευταία τετραετία, αλλά και προ αυτής, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της τελετουργίας βασανισμών που χρησιμοποιεί η CIA για να τσακίσει την ικανότητα των κρατουμένων να κατανοούν τον κόσμο που τους περιβάλλει, να τον νιώθουν οικείο. «Στην αρχή οι αισθήσεις απoστερoύνται κάθε εξωτερικό ερέθισμα (με κουκούλες, ωτασπίδες, δεσμά, απόλυτη απομόνωση), ενώ στη συνέχεια το σώμα βομβαρδίζεται με εξαιρετικά έντονα ερεθίσματα  στροβοσκοπικά φώτα, εκκωφαντική μουσική, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ). Ο σκοπός αυτού του σταδίου της εξασθένισης των αντιστάσεων είναι η πρόκληση ενός είδους καταιγίδας στον ανθρώπινο νου…»

Οι αναλογίες
με ό,τι περιγράφει η Κλάιν είναι χαρακτηριστικές. Η ελληνική κοινωνία πέρασε πρώτα από μια μακρά περίοδο αισθητηριακής απομόνωσης, κατά την οποία στερήθηκε τη δυνατότητα και τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούσε να διακρίνει τα σαθρά θεμέλια του εικονικού παραδείσου στον οποίο επέπλεε. Στην συνέχεια κατρακύλισε απότομα στην κόλαση. Με έναν ανελέητο καταιγισμό διαδοχικών σοκ: τα spreads, η εκτίναξη του ελλείμματος, η διόγκωση του χρέους, ο διεθνής διασυρμός, η χρεοκοπία, η ενοχοποίηση όλης της κοινωνίας, η συκοφάντηση κάθε δημόσιου αγαθού, η απειλή αποπομπής από το ευρώ, ο πρώτος δανεισμός, το πρώτο μνημόνιο, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η εργασιακή απορρύθμιση, η εκτίναξη της ανεργίας, η πρωτοφανής ύφεση, ο δεύτερος δανεισμός, το δεύτερο μνημόνιο, οι νέες περικοπές, οι νέες απειλές… Η τελετουργία των ελέγχων της τρόικας, το βασανιστήριο των δόσεων, η εξαγγελία νέων μέτρων που δεν αποδίδουν και η αίσθηση του πλήρους αδιεξόδου εξηγούν το ανεξήγητο: παρά τις εξάρσεις θυμού, η κοινωνία εμφανίζει χαρακτηριστικά κατατονικής συμπεριφοράς, που κάνουν ακόμη και τους «ανακριτές» να απορούν με την καρτερία και την ανοχή της.

Ωστόσο
, ακόμη και το «δόγμα του σοκ», όσο απεχθές κι αν είναι, διαθέτει έναν πυρήνα ορθολογισμού. Ο βασανιστής-ανακριτής δεν θέλει να του μείνει το θύμα στα χέρια. Ο σκοπός του είναι να τον χρησιμοποιήσει, να του αποσπάσει πληροφορίες, να τον οδηγήσει σε συνενόχους του και, ιδεωδώς, να τον στρατεύσει στη δική του πλευρά. Κάτι σαν γενίτσαρο, ας πούμε.

Στην περίπτωση
της δικής μας τρόικας, έχουμε ξεφύγει πλέον κι απ' αυτό το στάδιο. Το «δόγμα του σοκ», που υποτίθεται ότι υπακούει σε μια στρατηγική, έχει δώσει τη θέση του σε μια μεθοδολογία που δεν έχει επαφή με τον ορθολογισμό. Η τρόικα και οι δανειστές που εκπροσωπεί έχουν περάσει από το «δόγμα του σοκ» στο «δόγμα του αμόκ». Μην το ψάξετε στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες και στις μηχανές αναζήτησης. Θα το βρείτε ενδεχομένως στα ψυχιατρικά εγχειρίδια. Η λέξη amok προέρχεται από τη Μαλαισία και περιγράφει την κατάσταση ξαφνικής, ανεξήγητης μανίας ενός ανθρώπου εναντίον οποιουδήποτε βρεθεί μπροστά του. Στην κουλτούρα της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, το φαινόμενο συνδέεται με την πίστη ότι ένας άνθρωπος σε αμόκ έχει καταληφθεί από έναν κακό δαίμονα-τίγρη που τον εξωθεί να επιτίθεται εναντίον δικαίων και αδίκων με όποιο όπλο βρεθεί μπροστά του. Το αμόκ καταλήγει συνηθέστατα στην αυτοκτονία ή στην εξόντωση του επιτιθέμενου. Επομένως, συμπεραίνουν οι ειδικοί, ενδομύχως το σύνδρομο του αμόκ κρύβει πρόθεση όχι μόνο ετεροκαταστροφική, αλλά και αυτοκαταστροφική. Είναι μια μορφή αυτοχειρίας.

Η συμπεριφορά τ
ης τρόικας και των δανειστών έχει πλέον τέτοια ανορθολογικά χαρακτηριστικά. Κάθε επιστροφή της στην Αθήνα και στις άλλες μνημονιακές πρωτεύουσες θυμίζει ένα αιφνίδιο αμόκ εναντίον οτιδήποτε ζωντανού και όρθιου. Η ανεργία τρέχει με 30%, αλλά αυτοί εισηγούνται πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 25%, αλλά αυτοί απαιτούν να εξασφαλιστεί περαιτέρω πτώση του. Τα Ταμεία απογυμνώνονται από πόρους, κι αυτοί εισηγούνται τη μείωση ή την κατάργησή τους. Οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, κι αυτοί συζητούν κι άλλη περικοπή. Ο κρατικός μηχανισμός αποσυντίθεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται πανικόβλητοι κατά χιλιάδες, κι αυτοί θέλουν 25.000 «κεφάλια» εδώ και τώρα. Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν αυτά που ήδη χρωστούν, κι αυτοί εισηγούνται πρόσθετους φόρους. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εξοκείλει, κι αυτοί τους κάνουν ακόμη πιο άκαμπτους. Η ύφεση έχει κολλήσει σε ετήσιο ρυθμό άνω του 5%, κι αυτοί επιμένουν να την τροφοδοτούν. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παραπαίουν σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, κι αυτοί επιμένουν να τις φορτώνουν με υποχρεώσεις εξοντωτικής λιτότητας, που επιταχύνουν την αποσταθεροποίησή τους.

Το παράδοξο
είναι ότι αυτή η καταστροφική συμπεριφορά τους είναι ταυτόχρονα αυτοκαταστροφική. Έχει κάτι από το σκοτεινό, αυτοκτονικό, ανορθολογικό φορτίο του αμόκ. Είναι βέβαιο πως μια κατάρρευση ακόμη και ενός μόνο κρίκου από τη μνημονιακή αλυσίδα θα προκαλέσει σεισμό σε όλη την Ευρωζώνη. Είναι σίγουρο ότι η ύφεση που διαιωνίζουν στην περιφέρεια θα επιστρέψει στις οχυρωμένες αυλές τους. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η δημιουργία μιας ζώνης αποτυχημένων κρατών, μιας αλυσίδας δημοσιονομικών προτεκτοράτων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αποκλείεται να οδηγήσει στην ασφαλή, στέρεη γερμανική ή βορειοευρωπαϊκή αυτοκρατορία που ονειρεύονται. Κι είναι απολύτως βέβαιο ότι το «δόγμα του αμόκ» με το οποίο επιτίθενται στις κοινωνίες-παρίες του ευρώ θα καταλήξει στην εξόντωση ή στην αυτοκτονία τους.

Το μόνο ερώτημα
που μένει είναι αν πρέπει να ευχόμαστε να έρθει μια ώρα αρχύτερα το προδιαγεγραμμένο τέλος τους, έτσι ζοφερό όπως το περιγράφει ο Στέφαν Τσβάιχ στο παραπλεύρως απόσπασμα…

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ

-      Ξέρετε τι είναι το αμόκ;
-      Το αμόκ;.. Θαρρώ πως θυμάμαι… είναι κάτι σαν μεθύσι που παθαίνουν οι Μαλαίσιοι…
-      Είναι χειρότερο από μεθύσι… είναι τρέλα, ένα είδος ανθρώπινης λύσσας, για να κυριολεκτήσω… μια κρίση μονομανίας φονικής και ξέφρενης που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιάν αλκοολική μέθη. Εγώ ο ίδιος, όσο βρισκόμουν εκεί πέρα, μελέτησα μερικές περιπτώσεις -όταν πρόκειται για τους άλλους, είναι πάντα κανείς παρατηρητικός και πολύ θετικός-, αλλά χωρίς να μπορέσω να ανακαλύψω ποτέ το μυστικό που τις προκαλούσε… Λοιπόν, αμόκ… ναι, αμόκ, να τι είναι: ένας Μαλαίσιος, άσχετα αν είναι αγαθός, φιλήσυχος άνθρωπος, κάθεται και πίνει ήρεμα το ποτό του… βρίσκεται καθιστός εκεί δα, με απάθεια, αδιάφορος και αδρανής… όπως ήμουν εγώ καθιστός στην κάμαρά μου… και ξαφνικά πηδάει όρθιος, αρπάζει το μαχαίρι κι ορμάει στον δρόμο… τρέχει ολόισια μπροστά του, πάντα μπροστά του, χωρίς να ξέρει πού πάει…. Ό,τι ανταμώσει στον δρόμο του, άνθρωπο ή ζώο, το σκοτώνει με το κρις του κι η μυρωδιά του αίματος τον ερεθίζει ακόμη περισσότερο… Καθώς τρέχει, αφροί βγαίνουν απ' το στόμα του, ουρλιάζει σαν μανιασμένος… αλλά τρέχει, όλο τρέχει, χωρίς να βλέπει τι υπάρχει δεξιά του κι αριστερά του, όλο τρέχει στριγγλίζοντας και κρατώντας στο χέρι, σ' αυτή τη φοβερή τρεχάλα, το ματωμένο κρις του… Οι κάτοικοι στα χωριά ξέρουν πως καμιά δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει όποιον κυριεύεται απ' αυτήν την αιμοβόρικη τρέλα… κι όταν τον βλέπουν να ζυγώνει, ξεφωνίζουν απ' όσο πιο μακριά μπορούν την απαίσια προειδοποίηση: «Αμόκ! Αμόκ!» κι όλοι το βάζουν στα πόδια… Όμως εκείνος, χωρίς να ακούει, συνεχίζει τον δρόμο του. Τρέχει χωρίς να βλέπει τίποτα κι ολοένα σκοτώνει ό,τι  βρεθεί μπροστά το… ώσπου να τον ξεκάνουν σαν λυσσασμένο σκυλί ή να πέσει χάμω αποκαμωμένος και γεμάτος αφρούς.

Στέφαν Τσβάιχ, «Αμόκ ή ο τρελός της Μαλαισίας»

Του ΚΙΜΠΙ
Το μοντάζ είναι από το "Γρέκι"



Posted: 24 Jul 2013 07:54 AM PDT


Τρία σενάρια-επιλογές για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας εμπεριέχονται σε απόρρητο έγγραφο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Προεδρικό, τον Φεβρουάριο, λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Σημειώνεται ότι και στις τρεις επιλογές περιέχεται το κούρεμα καταθέσεων.

Το Sigmalive εξασφάλισε το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα και η εφημερίδα Πολίτης με την αποκάλυψη ότι βρισκόταν στο Προεδρικό από τον Φεβρουάριο, πριν τις Εκλογές.

Το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου είχε αποκαλυφθεί από τους Financial Times ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου του 2013.

Οι τρεις επιλογές που δίδει η ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο:

Απορρίφθηκε: Πλήρες κούρεμα καταθέσεων και διασφάλιση του ποσοστού των 16,7 δις, όσες και οι ανάγκες της Κύπρου.

Απορρίφθηκε: Μερικό κούρεμα καταθέσεων και μερικό κούρεμα του κρατικού χρέους. Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρέους το κατείχαν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ και ως εκ τούτου, εγκαταλείφθηκε ως ιδέα διότι, αν εφαρμοζόταν θα δημιουργούνταν περισσότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και θα τίθετο ζήτημα νέου κουρέματος.

Εφαρμόστηκε: Μερικό κούρεμα καταθέσεων και πακέτο φορολογικών μέτρων, η πλειοψηφία των οποίων είχε κλειδώσει με το μνημόνιο του Νοεμβρίου.

Aυτούσιο το έγγραφο


Strictly confidential

Commission Paper on Cyprus

Parameters for a programme for Cyprus

I. Introduction

The financial and economic situation in Cyprus is fragile. Ideally an agreement on financial assistance should be reached shortly after the Presidential elections in Cyprus. To ensure an expedient process after the election it is important that international lenders reach an agreement on the key parameters for a future Programme as soon as possible. This note outlines the key policy choices.

II. Problem description

The due diligence exercise carried out by Pimco has confirmed that the Cypriote banks have large capital needs (around 10 billion, or 60 per cent of GDP). If the costs for recapitalization are fully born by the State debt will rise to around 145 in 2014, raising concerns about debt sustainability.

In relative terms the official financing envelope would be very large (around 17 billion, close to 100% of GDP). In some member states political support for a Programme is low because of allegations over money laundry and (unfair) tax competition. In the medium to long run, the Cypriot economy may benefit from recent gas finds. At present the benefit of this cannot be quantified, but represents upside to debt sustainability.

The draft MOU envisages fiscal consolidation measures of 7% of GDP in the period up to 2016 and a nearly full bail in of holders of junior debt bank debt (1,4 billion, 8% of gdp). Even though implementation of the MOU is believed to restore debt sustainability in the long run, doubts have been expressed about the ability of Cyprus to access market finance towards the end of the programme [it is important to make it explicit when CY has to re-enter the market and this is not at the end of the programme].

III. Key policy choices

Without any further measures the debt to GDP at the end of the programme (2015) will be around 140%, to decline further to 125% of GDP in 2020. The December Euro group has indicated that the debt to GDP ratio needs to be significantly improved to ensure debt sustainability.

A first policy question is what should be the appropriate debt to GDP level. It has been suggested by some that the target level for debt to GDP should be no more than 100% of GDP by the end of the programme period (2015). Others have argued that a debt level of 100% in 2020 should be sufficient.

A second policy question relates to the desired speed of the downsizing of the banking sector. Should the full adjustment take place within in the Programme period or would a longer period of deleveraging be acceptable? A third policy question relates to the level of risk tolerance. The different approaches to resolution come with different risks for Cyprus and the broader Euro area.

Two broad options have been explored. The key difference between the two options is the speed of the deleveraging and the initial allocation of losses.

IV. Options

A. Full bail in: fast deleveraging

In the full bail in scenario junior debt holders and uninsured depositors of the two biggest banks are fully bailed in. As a result of this the public support for banks can be reduced to 1,5 billion. Output losses however will be considerably higher than under the MOU scenario […% of additional output drop]. As a result the net improvement of the debt will be less. Debt to GDP at the end of the Programme (2015) is estimated at 108 per cent, and 100% in 2020. The financial sector will shrink very fast, significantly reducing the contingent liabilities of the state. Combining this option with a restructuring of the sovereign debt, would reduce the debt ratio to 77% in 2015.

In this scenario the burden is shared between the Cypriote taxpayers, depositors and holders of sovereign debt. To the extent that depositors and creditors are foreigners the costs are partially externalized. This effect is most pronounced in the bail in plus psi variant and much less important in the simple bail in variant. In the latter case the initial benefits of the burden sharing are to a large extend eroded by additional output and wealth losses.

The risks associated with this option are significant. The bail in option is complex and requires a high degree of coordination between many players domestically and cross-border, with very different interests. Risks of leaks are significant, which could trigger a premature collapse. Uninsured depositors will incur steep losses, in particular if combined with restructuring of sovereign debt. The short-term impact on output can be expected to be significant, implying a deeper recession during the Programme period. The longer-term impact on growth will depend on the speed with which financial and economic stability can be re-established and how quickly Cyprus would overcome the rapid downsizing to its financial services industry and related business services and regain sustainability growth.

The two banks have systemically important operations in Greece. To avoid spill overs Greece should be ring fenced. This would require subsidiarization of the branches of the Cypriote banks. This is complex and comes at a cost of minimum additional cost of 1 billionAS and it would require a transfer of ELA. It may not be possible to reach agreement on who will bear these costs (Greece or Cyprus). Based on recent market commentary Ccontagion beyond Greece cannot be excluded is likely despite limited exposure on Cyprus and would work via doubts about the safety of senior debt or deposits, if investors realise that these instruments are candidates for bail-in. Especially in the periphery of the euro area, the recently gained confidence, as reflected in a decline in interest rates, may would evaporate.

A sine qua non for the implementation of the bail in option is a very clear commitment from the ECB that it stands ready to provide the necessary unlimited liquidity to Cypriote banks once they reopen. There is a significant risk that the bail in option will result in the imposition of deposit withdrawl restrictions and capital controls by Cyprus. This could have a very negative impact on the financing conditions for other peripheral countries.

B. Partial bail in: moderate deleveraging

In the partial bail in scenario junior debt holders will be fully bailed in. Depositors will not be bailed in, but will pay additional taxes. The following measures are added to the draft to reduce the debt faster compared to the baseline:

1. Privatisation programme [list of major assets would be useful here]: 1,2 billion including signing fees in 2015 and 1,5 billion cumulative in 2020 (8% of GDP in 2020);

2. Increase statutory rate of corporate income tax to 12,5%: 135 million pa (6% in 2020)

3. Increase withholding tax on capital income to 28%: up to 160 mn pa (7% in 2020)

4. Extend maturities on the Russian loan (repayment in 5 instalments from 2021 to avoid a hump resulting from the amortisation of Cypriot bonds in 2020) and lower interest to 2% from 4.5%: started: 62,5 million pa (4% in 2020, tbc)

In this scenario the debt to GDP ratio would be reduced to around 130% in 2015 and 100% in 2020. There would be significant deleveraging of the banking sector, but at a slower pace than in the bail in scenario. Over a period of 10 years the banking sector would be gradually downsized from about 750% of GDP in 2012 to around half that level which is the euro area average. Subsidiarization of the branches in Greece would also in this scenario be sought to reduce the tail risks from Greece (sell-off of Greek operations would reduce banking sector assets by around [100%] of Cypriot GDP).

In this scenario there is some burden sharing with creditors (bailing in of junior debt) and externalisation of costs, notably via the reduction on the interest on the Russian loan and the increase in the corporate income tax. Compared to the bail in option the initial allocation of the burden is more biased towards the Cypriote tax payer. The loss of income and financial wealth however is significantly less in this scenario than in the bail in scenario, which would limit the adverse impact on growth during the Programme period and beyond.

The contagion and implementation risks associated with the tax measures are low (both CIT and withholding tax already exists), even if a steep increase in the withholding tax may have some impact on savings and thereby slightly erode the tax base. The extension of the maturity and the reduction of interest rates on the Russian loan require high level negotiations. Considering the alternatives - and the signal that Russia is willing to help – this should be achievable.

V. A third way?AS

All options presented have important drawbacks. The full bail in options come with very significant operational and financial risks, while the partial bail in option puts a significant additional - fiscal burden on the Cypriote economy. A financially and economically sounder option would be to allow Cyprus to sell the shares it will acquire in the banks to the ESM, when the direct recap instrument becomes available. The transaction price would be set so as to ensure that the incurred, expected and at least part of the unexpected losses would be allocated to the junior bondholders first and to Cyprus second (note: this would mean that the ESM would pay roughly 3,5 billion for the 10 billion stake of the government in the Cypriote banks)

To this effect one could add the following sentence to the MOU: Once direct recapitalisation by the ESM becomes available Cyprus may apply for direct capital support from the ESM. This would allow the Troika to assume that before the end of the programme (2015), the debt of Cyprus would be reduced by 3,5 billion (- 20% of GDP).




Posted: 24 Jul 2013 12:16 PM PDT
Ποιός φταίει; Και όμως... ξέρεις... 

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην μας φταίνε πάντα οι άλλοι, για την θλιβερή οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία προσπαθούμε να επιβιώσουμε; Ασφαλώς πρέπει με όλες τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες που έχουμε, να βρούμε τον τρόπο, για να προστατέψουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν.
 
Καλοί τεχνίτες είμαστε, καλοί επιστήμονες είμαστε, δημιουργικοί επιχειρηματίες είμαστε, πρώτοι στους πρώτους είμαστε.
Ένα δεν είμαστε. Φιλέλληνες...
Και τούτο διότι σταματήσαμε να σκεπτόμαστε Ελληνικά, να αγοράζουμε Ελληνικά, και να θαυμάζουμε ότι είναι Ελληνικό...
Δε σεβόμαστε τον ιδρώτα, το μόχθο και κάθε τι που κληρονομήσαμε!
Αχάριστοι και δουλοπρεπείς!
Και όταν δεν προτιμάμε την Ελληνική παραγωγή, τι θα κάνει όλος εκείνος ο κόσμος, που κινείται και εργάζεται γύρω από τα Ελληνικά προϊόντα;

Πως θα προστατεύουμε τον Έλληνα πολίτη από την ανεργία;
Πως θα ζήσει ο νομοταγής Έλληνας, όταν την αγορά πλημμύρισαν τα αμέτρητα εμπορεύματα, αμφίβολου ποιότητος, απαλλαγμένα από φόρους, ενοίκια, δημοτικά τέλη, υπαλλήλους, ασφαλιστικές εισφορές,με δικαίωμα να πωλούνται ελεύθερα σε όλη την Ελλάδα.
Άνθρωποι κάθε χρώματος και θρησκείας, πλημυρίζουν τις αγορές μας.
Πωλούνται παντού, και κλείνουν τα Ελληνικά νοικοκυριά!
Ανεργία υπάρχει παντού.
Ποιος θα μας προστατέψει; Ποιος;
Από το λεφούσι όλων αυτών των τριτοκοσμικών εμπόρων;
Ποιος θα μας προστατέψει από όλους εκείνους που ρουφούν τον Εθνικό μας πλούτο;
Κι εσύ νεοκοσμίδη Έλληνα βάζεις τον αλλοδαπό να σου βάψει την κρεβατοκάμαρα (να… τη γυναίκα σου), τη στιγμή που Έλληνες μπογιατζήδες είναι στα όρια της φτώχειας. Άνεργοι, φτηνότεροι και… φορολογούμενοι.
Καλά να πάθεις γιατί τέτοιος που είσαι αυτά σου ταιριάζουν! Μαυρίλα, σκατίλα, κλεψιά, ανηθικότητα, μιζέρια, πουτανιά, ναρκωτικά, παρανομία, βρομιά, όλα τα έχεις στο πετσί σου βρομίλε, φαντασμένε, νεόπλουτε κύριε μ - - - - -=;!
Ούτε το σπίτι σου δε μπορείς να κουμαντάρεις και θέλεις να έχεις και φωνή!
Μόνος σου βγάζεις τα μάτια σου και μετά λες ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος, τον οποίο και ψηφίζεις.
Το ξερό σου το κεφάλι φταίει.
Δε θες να ζεις με τους αλλοδαπούς; Δε θες να τους βλέπεις; Τότε πάψε να τους δίνεις εργασία φτωχόμυαλε νεοέλληνα.
Πάψε να αγοράζεις από εκεί που νιώθεις ενόχληση, προσβολή και αηδία!
Σου εύχομαι κάθε αλλοδαπή πορδή να αρωματίζει το δωμάτιό σου και να είναι ο οιωνός σου και ο απόγονός σου!
Σώσε εαυτόν και αξιοπρέπεια!

Σημείωση: «Η ατάκα της εποχής» (πραγματικότητα)
Και λέει ένας από τους πολυπληθέστερους αλλοδαπούς: «Τώρα τελευταία πολλοί ξένοι μαζεύτηκαν στην Ελλάδα και μας πήραν τις δουλειές μας!»
Από το MindCup



Posted: 24 Jul 2013 01:58 AM PDT

Οι διασκορπισμένοι σε πολλά βαλκανικά κράτη Αλβανοί ονειρεύονται ένα ενιαίο κράτος. Τώρα επιθυμούν μέσω μιας μαζικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών να ασκήσουν πίεση στη διεθνή κοινότητα. Ο επικεφαλής του σχεδίου «Φυσική Αλβανία», φιλόσοφος Kότσο Ντανάι, δήλωσε την Παρασκευή στο Μόναχο ότι μέχρι το Νοέμβριο θα επιχειρηθεί η συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από Αλβανούς που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι λίστες με τις υπογραφές εν συνεχεία θα παραδοθούν στις κυβερνήσεις μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστρίας. Η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά το εγχείρημα.

Επισημαίνεται επίσης συνέντευξη του κ. Ντανάι στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο οποίος τονίζει ότι μέσω της «Φυσικής Αλβανίας» - και επιμένει στον όρο, απορρίπτοντας τη χρήση του όρου «Μεγάλη Αλβανία»- διασφαλίζεται η ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και δηλώνει χαρακτηριστικά: 

«[η «Φυσική Αλβανία»] αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρχει πλέον βία στην περιοχή των Βαλκανίων. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος ενός νέου βαλκανικού πολέμου. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς μια Αλβανία στα φυσικά σύνορά της».

Ερωτώμενος σχετικά με το πώς θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ενιαία Αλβανία, ο ίδιος απαντά: 

«Θα πρέπει να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα ακυρώσει τις αποφάσεις της Πρεσβευτικής Συνδιάσκεψης του 1913 στο Λονδίνο. Εν συνεχεία η Αλβανία και το Κόσοβο θα πρέπει να δημιουργήσουν μια συνομοσπονδία, στην οποία εν τέλει θα έπρεπε να προσχωρήσουν οι Αλβανοί της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Μετά την μαζική εκδίωξη των Αλβανών μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Τέλος, όλοι οι Αλβανοί θα ενωθούν σε ένα κράτος. Αυτό το σχέδιο έχει ήδη κωδικοποιηθεί στο προοίμιο του ισχύοντος Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».



Posted: 24 Jul 2013 01:55 AM PDT

Συνάντηση Μανιάτη με τον Τούρκο πρέσβη
Έλευση Τανέρ Γιλντίζ

Συνέχεια στις αβρότητες Βενιζέλου και Νταβούτογλου με αφορμή τον αγωγό TAP δόθηκε σήμερα με τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς.

Πιστό στην κυβερνητική ρητορική, το ΥΠΕΚΑ του… παλιού γνώριμου στο «ενεργειακό κύκλωμα» υπουργού, φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις δηλώσεις ακούστηκαν για μια ακόμη φορά τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που και για τις δύο χώρες, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, με τον Τούρκο πρεσβευτή να χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.

Συζητήθηκε και θα προχωρήσει, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ενεργειακού Συντονισμού που προβλέπεται από το ελληνοτουρκικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Την Ελλάδα όμως θα επισκεφτεί κι ένας γνωστός από την εμπλοκή του στα ενεργειακά ζητήματα της Τουρκίας, ο πολύ δραστήριος και απολύτως ευθυγραμμισμένος με το νεοθωμανικό όραμα των Ερντογάν και Νταβούτογλου, υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, αποδεχόμενος μέσο του Τούρκου πρεσβευτή την πρόσκληση του Γιάννη Μανιάτη.

Εκεί να δείτε δηλώσεις που θα ανατριχιάσουν οι Κύπριοι…


Πηγή: Defence Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.