4 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 3-8-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 03 Aug 2013 10:27 AM PDT
"…Οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι μονίμως εκτός στόχων. Τον περασμένο Μάρτιο, για παράδειγμα, το ΔΝΤ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έβγαινε από την ύφεση. 
Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πως η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία θεωρητικά θα κρατούσε δύο χρόνια."
Wall Street Journal
«….Eίναι προφανές, καιρό τώρα,  ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει, η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ παράλληλα έχει επωμιστεί ένα μεγάλο, μη βιώσιμο χρέος».
New York Times
Μια ακόμα έκθεση του κ. Tomsen, αποδομήθηκε, μόλις δημοσιεύτηκε. Και αποδομήθηκε από τους ιέρακες του συστήματος, όχι από  …άσημους αρθρογράφους.

Σε κινούμενη άμμο
Μοιραία, λοιπόν, επανέρχεται το ερώτημα προς τα πού οδεύουμε;
Πολύ φοβούμαι ότι η χώρα διολισθαίνει, αν δεν βρίσκεται ήδη,  σε μια  φάση, όπου κάθε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση να φαντάζει μάταια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν ήδη πολλά γεγονότα.
Πρώτον, έχουμε την παράλογη επιμονή της τρόϊκας σ' ένα πρόγραμμα που, κατά γενική ομολογία επιδεινώνει την κατάσταση. Το σχέδιο  της τρόϊκας δεν σώζει την Ελλάδα, την αποτελειώνει. Την οδήγησε σε κινούμενη άμμο. Με κάθε μέτρο βουλιάζει περισσότερο.
Δεύτερον, επανέρχονται τα γνωστά σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, υιοθέτησης διπλού νομίσματος, συντεταγμένης  πτώχευσης εντός της ευρωζώνης. Όλα αυτά υπονομεύουν την προοπτική της χώρας. Ποιος θα έρθει να επενδύσει  όταν οι μακροοικονομικές  προοπτικές είναι αβέβαιες;
Τρίτον, το πολιτικό προσωπικό της χώρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης. Ποιος ο λόγος, ν' αναφέρω ένα παράδειγμα, να …..συστήσουμε και Γραφείο Αντιπροεδρίας για να ….στεγαστεί η μωροφιλοδοξία του κ. Βενιζέλου; Δεν αρκούσε το γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών; Χώρια από εκείνη την αλήστου μνήμης τροπολογία για τη χρήση του κυβερνητικού αεροπλάνου.
Τέταρτον, τα πολιτικά κόμματα παραμένουν δέσμια δουλειών και προκαταλήψεων . Την τελευταία τετραετία έχουν χάσει τη δουλειά τους πάνω από ένα εκατομμύριο στον ιδιωτικό τομέα και ουδείς συγκινήθηκε. Μόλις η κυβέρνηση αποπειράθηκε να αγγίξει την ιερή αγελάδα του δημοσίου, χάλασε  ο κόσμος. Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που λαύρα επιτίθενται εναντίον του Πρωθυπουργού, ποια εναλλακτική πρόταση κομίζουν, εκτός από ανέξοδες λαϊκίστικες διακηρύξεις που δεν αντέχουν καν σε στοιχειώδη κριτική.  Γιατί όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από την τρόϊκα και το μνημόνιο, όμως, αυτό δεν γίνεται με συζητήσεις καφενείου ή ….βαρυσήμαντες παρεμβάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσο θ' αντέξει ακόμα η κοινωνία;
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει σε τεντωμένο σκηνή, ευελπιστώντας να επιτύχει το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση για βελτίωση των όρων του μνημονίου. Δύσκολο  εγχείρημα.
Όμως, ώρες-ώρες σκέφτομαι  ό,τι μοιάζουμε με τους  «Τρώες» του Καβάφη. «Ειν΄οι προσπάθειές μας, των συφοριασμένων,  σαν των Τρώων. Κομμάτι κατορθώνουμε κομμάτι παιρνουμ΄επάνω μας κι αρχίζουμε νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες. Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά…» 

Η στρατηγική της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, έχει δυο βασικά προβλήματα:
Πρώτον οι αντοχές της κοινωνίας.
Πόσο μπορεί ακόμα ν' αντέξει η κοινωνία αυτήν την ανηλεή φορολογική καταιγίδα; Σε ποια επίπεδα, επιτέλους, θα πέσει το βιοτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται;
Δεύτερον, ακόμα και αν επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος,  για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες του προγράμματος (θηριώδης ανεργία, κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, διάλυση του κοινωνικού κράτους), θα απαιτηθούν δεκαετίες και ρυθμοί ανάπτυξης που φαντάζουν ασύλληπτοι;
Επομένως;

Η συζήτηση που δεν έγινε
Η Ελλάδα, δυστυχώς, από το 2010 είτε ακολουθεί τυφλά τις υποδείξεις της τρόϊκας, είτε τις απορρίπτει συλλήβδην.  Αποφύγαμε  να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Γιατί δεν χρειαζόμασταν την τρόϊκα για να περιορίσουμε τις σπατάλες του δημοσίου, να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό  σύστημα, να πατάξουμε την φοροδιαφυγή, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, να τα βάλουμε με τη διαφθορά, να ξεδοντιάσουμε τη διαπλοκή , να ελέγξουμε την  ασυδοσία των τραπεζιτών, να κάνουμε τη χώρα ελκυστική για επενδύσεις. Με άλλα λόγια δεν χρειαζόταν τρίτοι για να κάνουμε τα αυτονόητα.
Από την άλλη, δεν τολμήσαμε να προκαλέσουμε μια γενικότερη συζήτηση για ένα ρεαλιστικό σχέδιο σωτηρίας.
Γιατί, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό.  Όταν ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται σε κρίση, δεν μπορεί να φταίνε  μόνον οι «διεφθαρμένοι και τεμπέληδες Έλληνες». Υπάρχουν συστημικά προβλήματα τα οποία αποτύχαμε να αναδείξουμε. Ακόμα και όταν  η Τρόϊκα ομολόγησε ό,τι τα έκανε μούσκεμα, αντί να χρησιμοποιήσουμε την ομολογία αυτή και να πιέσουμε για αλλαγή του προγράμματος, συνεχίσαμε σαν μην τρέχει τίποτα.

Υπάρχουν λύσεις;
Πριν από μερικές ημέρες ρωτούσα  εδώ στο Antinews, ποιες είναι οι δικές μας απαιτήσεις, εκτός από τη δόση;
Διαφωνώ, με όσους υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο. Ουδέποτε ήταν. Και άλλες λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν.
Δείτε για παράδειγμα, που σημειώνει πολύ εύστοχα:
"Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το πρόγραμμα απλά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ;
Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια ελπίδα, εάν στόχος ήταν η ανάπτυξη ώστε να ανέβει ο παρονομαστής. Ανάπτυξη με Κινέζους και Άραβες δεν θα έρθει. Ανάπτυξη θα έρθει μόνον με επενδύσεις από Έλληνες. Και ανάπτυξη δεν νοείται στη διάρκεια της αμείλικτης φοροεπιδρομής.
Όλα τα δήθεν μέτρα τόνωσης μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακής τράπεζας δεν πρόκειται να προσφέρουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας συνολικά.
Συνεπώς η μοναδική λύση για τη πραγματικά και όχι λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης είναι
  • - πάγωμα εξυπηρέτησης των δανείων με ρήτρα ανάπτυξης (το έκανε η Γερμανία το'50)
  • - ελαχιστοποίηση των φόρων
  • - κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων και ιδιωτών και εθνική συμφωνία για τον τρόπο αποπληρωμής.
  • - δημιουργία πολλών venture capitals, με τεράστια φορολογικά κίνητρα για χρηματοδότηση επενδύσεων.
Σε μία δεκαετία λειτουργίας των μηχανισμών αυτών θα υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη και θα υπάρξει προοπτική αντιμετώπισης των χρεών. Αλλιώς όσο και εάν είναι το ύψος το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ είτε 124, είτε 154 (όπως και θα είναι με την εφαρμογή της παρούσας πολιτικής), δεν υπάρχει ελπίδα για τη πατρίδα μας."
 Διαγραφή χρέους και ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων
Υπάρχουν και άλλες φωνές που λένε ενδιαφέροντα  πράγματα. Σε μια συνέντευξη, στη Sueddeutsche Zeitung ,ο Αμερικανός Οικονομολόγος  Τζέϊμς Γκαλμπρεϊθ, σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Η Ευρώπη πρέπει
  • - να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης.
  • - να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών.
  • - να καταρτίσει  ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.
  • - να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων (tovima.gr).
Όσον αφορά σ' εκείνες τις φωνές που ζητούν την αποπομπή της Ελλάδος από την ΟΝΕ, ο αμερικανός οικονομολόγος προειδοποιεί:
«Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Συμπέρασμα: Ειλικρινά δεν βρίσκω ούτε ένα λόγο γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμένει σ' ένα πρόγραμμα που εξαθλιώνει την κοινωνία, χωρίς να προσφέρει ελπίδα. Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμα από το 2010, περιγράψει και τις αδυναμίες του μνημονίου και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία.  Δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμα θα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύει, αλλά κάποια στιγμή, και σύντομα μάλιστα, πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να θέσει όλους ενώπιον των ευθυνών τους. Γιατί ένας λαός για να σωθεί πρέπει να το θέλει και για να το θέλει πρέπει να ελπίζει.

Κώστας Ροδινός



Posted: 03 Aug 2013 03:39 PM PDT
Σε μια εξαιρετικά σημαντική σύλληψη για την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας προχώρησε η αστυνομία στην Χίο μετά τον εντοπισμό ενός 72χρονου Γερμανού υπηκόου που φωτογράφιζε τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών, παραδίδοντας το υλικό σε Τούρκους υπηκόους.

Συγκεκριμένα συνελήφθη, στα Αρμόλια Χίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.

Από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι χθες το πρωί είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά του στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του στη Χίο, αλλά και στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φωτογραφικές μηχανές, 14 κάρτες μνήμης, πέντε usb sticks, πέντε χάρτες της Χίου, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο 72χρονος, φωτογράφιζε τουλάχιστον την τελευταία τριετία, εγκαταστάσεις, έργα, κ.λ.π υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην κατάθεση του ο συλληφθείς υποστήριξε ότι οι φωτογραφήσεις γίνονταν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα για κάθε φωτογράφιση εισέπραττε από 500 έως 1500 ευρώ. Το υλικό αποστέλλονταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e - mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από πέντε άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.

Τους ενημέρωσε για τις συλλήψεις των 4 με τα όπλα και τα εκρηκτικά

Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του e - mail, προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στη Χίο.

Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, 2 αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και 2 ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.

Ο 72χρονος, ο οποίος μένει στην Χίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Ο Βουλευτής Επικρατειάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, έκανε την εξής δήλωση:
Τα υπόλοιπα κόμματα τι ακριβώς κάνουν; Βουτιές;
«Ανακοινώθηκε ότι στη Χίο συνελήφθη Γερμανός υπήκοος με την κατηγορία της
κατασκοπείας υπέρ των Τούρκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τέσσερα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στο νησί, φωτογραφίζοντας στρατόπεδα και άλλες υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και κοινωφελών οργανισμών, όπως ΔΕΗ, λιμάνια, γέφυρες κλπ.
Σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες, το υλικό το παρέδιδε σε Τούρκους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στην Τουρκία, έναντι συγκεκριμένου οικονομικού τιμήματος.
Επειδή το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, μεταξύ Χίου και Οινουσσών, δύο Τούρκων και δύο αλλοδαπών που μετέφεραν με φουσκωτό πολεμικό υλικό, ως αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχω επιπλέον τη Χίο υπό τη βουλευτική μου εποπτεία, έχω ζητήσει ενημέρωση από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια ο οποίος προΐσταται και της ΕΥΠ.
Εάν «δέσει» η κατηγορία της κατασκοπείας, θα ήθελα αυτή η επιτυχία να βρει αντίγραφά της και στην περιοχή της Θράκης όπου αλωνίζουν 3.000 πράκτορες και πρακτορίσκοι του Προξενείου με πακτωλό μαύρου χρήματος.
Τέλος, περιμένω αν υπάρχει συσχετισμός του συγκεκριμένου, με την κατηγορία της κατασκοπείας, Γερμανού, σε σχέση με τις φωτιές που κατέστρεψαν πέρυσι τη Χίο».
Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τις επίσημες ελληνικές αρχές, προκειμένου να εμφανιστεί ως τυχαία η σύλληψη του γερμανού κατασκόπου, πληροφορίες φέρουν να ήταν γνωστή η ύπαρξη του γερμανού τον τελευταίο χρόνο και μέσα στα πλαίσια της γενικότερης αναδιοργάνωσης η οποία υλοποιείται στην ΕΥΠ (εμείς άλλωστε, πολλές φορές είχαμε επισημάνει την υπολειτουργία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών κατά τα τελευταία 4 χρόνια). Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απορίας άξιο το ότι οι δραστηριότητες του γερμανού συνταξιούχου δεν είχαν γίνει αντιληπτές επί σειρά ετών, σε μία περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση ξένων, ούτε ιδιαίτερη προτίμηση για μόνιμη διαμονή από κατοίκους του εξωτερικού. Και το ακόμη πιό περίεργο είναι το ότι χρειάστηκε να καεί η Χίος πέρυσι (αλλά και να αλλάξει η διοίκηση της ΕΥΠ) για να υπάρξει μία αλλαγή πλεύσης και να δραστηριοποιηθούν άνθρωποι και μηχανισμοί.

Η σύλληψη του γερμανού κατασκόπου φέρεται να έγινε κατόπιν "ανωτέρω" εντολής, λόγω της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς "έδωσε" ένα δείγμα καλής θέλησης προς τον κ. Ομπάμα, αφού οι ΗΠΑ έχουν δυσανασχετήσει ιδιαίτερα μετά την γερμανική στάση στο θέμα του Σνόουντεν, αλλά και μετά την καταιγίδα αντιαμερικανικών δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA στην Γερμανία...
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλλον είναι επιλεκτικός και προχωρά σε δηλώσεις μόνο όταν δεν συμφέρει την Ελλάδα...


Posted: 03 Aug 2013 03:44 AM PDT
Από τον Κώστα Τζαβάρα

ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ακόμη και η πιο γενναία) για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αν δεν στηριχθεί σε μία χωρίς έλεος ριζική μεταρρύθμιση του Κράτους και των σχέσεων που «παραδοσιακά» το συνδέουν με την κοινωνία και την οικονομία. Ενός Κράτους που ως γνωστόν επί δεκαετίες εθίστηκε να μην εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον αλλά ικανοποιούσε συντεχνιακά και ατομικά
αιτήματα, πολλάκις και αριστερής υποκινήσεως, έχοντας έτσι καταστεί όργανο απονομής προνομίων και παροχής επιδοτήσεων και διευκολύνσεων σε άτομα ή σε κοινωνικές ομάδες που διατηρούσαν σχέσεις στοργής με την εκάστοτε Κυβέρνηση.

ΥΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ έκτακτες συνθήκες η εξακολούθηση αυτής της κατάστασης είναι ικανή να ακυρώσει κάθε θετική συνέπεια που προκύπτει από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων του Μνημονίου. Είναι αδιανόητο την στιγμή που πλήττονται ανηλεώς οι πελατειακές σχέσεις στον τομέα της απασχόλησης στο Δημόσιο να αφήνονται αλώβητες στον χώρο της «διαπλοκής». Να εξακολουθεί δηλαδή υπό τις ευλογίες ή τουλάχιστον υπό την διακριτική ανοχή της Τρόικας και των «σοφών» της Task Force το Κράτος και οι λειτουργοί του να προσφέρουν ευκαιρίες πλουτισμού σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες παραβιάζοντας τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, επειδή προσβλέπουν σε υλικά ή συμβολικά (επικοινωνιακά) ανταλλάγματα.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΠΟ την εποχή του Μποδοσάκη μέχρι την εποχή του Τσοχατζόπουλου οι συνήθεις προνομιακοί εφαψίες της εξουσίας έβγαιναν πάντοτε ωφελημένοι. Περιουσίες ολόκληρες κτίστηκαν άκοπα και δωρεάν αξιοποιώντας ένα «συστατικό γράμμα» από κάποιον υψηλά ιστάμενο ή ένα «καλό συμβόλαιο» που καταρτίστηκε κατ' απόκλιση από τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και υπό τις ευλογίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου (βλ. επίκληση λόγου συγγνωστής πλάνης για τη νομιμοποίηση παρανόμων δημοσίων συμβάσεων).

ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΜΑΖΙ με τα κλειστά επαγγέλματα που κατ' επιταγή της Τρόικας έχουν απελευθερωθεί μέχρις ανασκολοπισμού (οι παραδοσιακές επαγγελματικές τάξεις των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών κ.α.) είναι ανάγκη εθνική και δημοκρατική να διαλυθούν τα κλειστά κυκλώματα των «διαπλεκομένων» επιχειρηματιών του τομέα κυρίως των ΜΜΕ, των δημοσίων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ δεν συμβιβάζεται με το πνεύμα της μεταρρύθμισης που πρέπει να επικρατήσει, είναι ανάγκη σήμερα να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο αποτελεσματικό Κράτος που θα παίρνει επιτελικές αποφάσεις για την οργάνωση της κοινωνίας και την λειτουργία των θεσμών ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συμβίωση με όρους ελευθερίας, δικαιοσύνης, διαφάνειας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ αληθεύει η παραδοχή ότι η Τρόικα εκτός των άλλων ενδιαφέρεται αληθινά για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, τότε πρέπει να μας εξηγήσει πώς συμβαίνει να μην έχει μέχρι σήμερα απαιτήσει να καταργηθούν τα προνόμια που συνδέονται με την άσκηση από ιδιώτες κατά παραχώρηση δημοσίων υπηρεσιών!

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, λόγου χάρη, κατά παράβαση του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος λειτουργούν όχι μόνο χωρίς τον άμεσο έλεγχο του Κράτους αλλά ουσιαστικά εκμεταλλεύονται δημόσια αγαθά, όπως εκείνα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Πλουτίζουν υλικά και συμβολικά (αύξηση επιρροής και πολιτικής ισχύος) εις βάρος όλης της κοινωνίας και του Δημοσίου.

ΑΥΤΗ Η ΔΩΡΕΑΝ παράνομη κατοχή και χρήση από ιδιωτικές επιχειρήσεις δημοσίων αγαθών, διαιωνίζει μέχρι σήμερα ένα απαράδεκτο καθεστώς πελατειακών σχέσεων, που είναι ασυμβίβαστο με το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές του Κράτους.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΧΑΘΗΚΕ η ευκαιρία μαζί με την ίδρυση του νέου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να νομοθετηθούν διαδικασίες, θεσμοί και όροι, που θα τακτοποιούσαν το χάος που επικρατεί στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης από το οποίο επωφελείται σκανδαλωδώς μία δράκα επιχειρηματιών που κάποιοι (αν όχι και οι περισσότεροι) απ' αυτούς έχουν κατηγορηθεί ότι αποτελούν το άτυπο ιερατείο της διαπλοκής, μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ διαπλοκής είναι αδιανόητο να διατηρούνται αλώβητα όταν χιλιάδες πολίτες -στο όνομα της αναγκαίας μεταρρύθμισης του Κράτους- απολύονται από το Δημόσιο, ή βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να απειλείται από την φτώχεια. Η οικονομική κρίση δεν θα τελειώσει αν δεν σημάνει για την Ελλάδα και το τέλος των παραδοσιακά και πελατειακά κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που με την ανοχή αλλά και την διευκόλυνση σε κάποιες περιπτώσεις του κράτους έχουν αχρηστεύσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό κυρίως στον τομέα των δημοσίων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου. Αλήθεια κανείς δεν βρέθηκε να «καρφώσει» στην Τρόικα τον αναχρονισμό αυτό.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ στο φως όλες οι μαύρες και κρυφές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας όσων έχουν πλουτίσει στην διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων με δημόσια χρήματα που στέρησαν από άλλους. Αλλά και η altera pars της διαπλοκής οι «παραδοσιακοί» φορείς της πολιτικής εξουσίας είναι αδιανόητο να περάσουν απέναντι, δηλαδή στην μετά την κρίση εποχή, χωρίς να υποστούν τον «καθαρτήριο» έλεγχο νομιμότητας των αποκτημάτων τους. Για πολλούς -πρώην και εν ενεργεία πολιτικούς- θρυλείται ότι διέθεταν λογαριασμούς στο εξωτερικό, που δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες». Κάποιοι μάλιστα λέγεται ότι συμμετέχουν και σε υπεράκτιες εταιρείες.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να φορολογούνται απηνώς οι πολίτες που ανήκουν στην μεσαία τάξη (ιδιοκτήτες ακινήτων, μικροί και μέσοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων κ.α.) χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ελεγχθεί η προέλευση του πλούτου που κρύβεται κάτω από τις υπεράκτιες (off-shore) επιχειρήσεις και να εκκρεμεί ο έλεγχος των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό.

ΒΕΒΑΙΑ, ΤΟ ΠΛΕΟΝ ενδιαφέρον είναι να καταστεί επί τέλους γνωστό πόσοι και ποιοι από τους υπόλογους σε δημόσια λογοδοσία πολίτες έχουν κρύψει νόμιμα ή μαύρα πλούτη σε τέτοιες εταιρείες. Καμία ριζική μεταρρύθμιση που γίνεται με πολιτικά μέσα δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της, αν δεν αποδείξουν την νομιμότητα των δικών τους αποκτημάτων όσοι παίρνουν τις επώδυνες για την κοινωνία αποφάσεις.

Η ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΗΣ «κλεπτοκρατίας» δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με διακηρύξεις και εξορκισμούς, αλλά με ενδελεχείς και εμπεριστατωμένους ελέγχους στην περιουσιακή κατάσταση όλων ανεξαιρέτως των προσώπων που συγκροτούν την οικονομική και την πολιτική ελίτ της χώρας. Αλλά είναι εύλογο το ερώτημα: γιατί άραγε η Τρόικα δεν έχει συμπεριλάβει στις «προαπαιτούμενες δράσεις» και την εξάλειψη της «διαπλοκής» που έχει οδηγήσει πελατειακά και αθέμιτα πακτωλό δημοσίου χρήματος σε συγκεκριμένους αποδέκτες και αποδεδειγμένα είναι πηγή άδηλου πλουτισμού;

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ γιατί δεν ζητεί η Τρόικα να ελεγχθούν οι δημόσιες προμήθειες και τα μεγάλα δημόσια έργα ξεκινώντας από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέχρι σήμερα. Γιατί δεν δημοπρατούνται μέχρι σήμερα προς όφελος του Δημοσίου οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες. Γιατί δεν αναζητούνται από τις αρμόδιες διεθνείς αρχές στοιχεία για συμμετοχή σε υπεράκτιες εταιρείες και για ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών σε διεθνείς φορολογικούς ή τραπεζικούς παραδείσους Ελλήνων πολιτών που είναι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες».

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ στοιχειώδεις υποχρεώσεις μιας πολιτείας που αναγνωρίζει ότι οι θυσίες των πολιτών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οφείλουν να κατανέμονται δίκαια και αναλογικά. Διαφορετικά, κάθε ανισομερής κατανομή σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας υπέρ των «παραδοσιακών» εφαψιών της πολιτικής εξουσίας, συσπειρώνει την δυναμική μιας δίκαιης οργής ικανής να σαρώσει στο πέρασμα της θεσμούς και πρόσωπα.




Posted: 03 Aug 2013 02:58 AM PDT

Από τα διαρρέοντα στον Τύπο αλλά και από σχετικές συζητήσεις σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους διαφαίνεται ότι το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αυτό της ενέργειας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξαχθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη του Λιβάνου και της Συρίας, όταν φυσικά θα έχουν «ωριμάσει» κι εκεί οι συνθήκες!

Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί έστω και ακροθιγώς και το ακανθώδες ζήτημα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής μεταξύ Κύπρου - Κρήτης - Καστελόριζου, μια περιοχή που, ενώ με βάση το Διεθνές Δίκαιο ανήκει σε Ελλάδα και Κύπρο, διεκδικεί και μάλιστα με αξιώσεις αλλά και πρακτικά βήματα η Τουρκία! Να σημειωθεί ότι η όποια ρύθμιση ή παραδοχή στο ζήτημα αυτό, θα έχει καθοριστικό ρόλο και για τα αντίστοιχα ζητήματα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου η Τουρκία απαιτεί συνεκμετάλλευση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκυριαρχία, διότι η νομή συνιστά και κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα!

Οσον αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου, σοβαροί γεωπολιτικοί λόγοι της Ουάσινγκτον μάλλον προκρίνουν την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα φθάνει υποθαλασσίως στον κόλπο των Αδάνων και αφού διασχίσει τη χερσόνησο της Ανατολίας θα περνά στην Ανατολική και εκείθεν στην Ελληνική Θράκη, για να μεταφέρει διά του αγωγού ΤΑΡ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, μετά το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία αποκτά κατά κάποιον τρόπο και τον έλεγχο, όσον αφορά τη διακίνησή του, του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Το γεγονός αυτό, σε περίπτωση που προκριθεί η συγκεκριμένη επιλογή, θα λειτουργήσει μεν ως βασική παράμετρος σε μια νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, δημιουργεί δε μια κατάσταση και σχέση αλληλλοεξάρτησης μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας - Ελλάδας σχεδόν σε μόνιμη βάση, στην εξέλιξη της οποίας καίριο ρόλο θα παίξει το γεωπολιτικό, διεθνοπολιτικό, πληθυσμιακό, στρατιωτικό και οικονομικό μέγεθος των εταίρων αυτής της τραγελαφικής σύμπραξης!

Οσον αφορά τη νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιδιωχθεί η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εισαγωγή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα. Οπως δηλαδή μας παραδίδεται δίκην ανεκδότου ότι βάφτιζαν ορισμένοι καλόγεροι το κρέας ψάρι, στη διάρκεια της νηστείας! Κι αυτό, επειδή το κυπριακό κράτος, με το σχήμα που έχει τώρα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% από τους Τούρκους, αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργικότητα του νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η επιβολή του οποίου είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή, επειδή το κυπριακό κράτος, που επί της ουσίας είναι αποτέλεσμα του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ως διεθνής παράγων αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Εθνη, παρά τον προβληματικό του χαρακτήρα λόγω των συμφωνιών Ζιρίχης και Λονδίνου και της συνεχιζόμενης κατοχής, ενοχλεί και αποτελεί εμπόδιο στην «ομαλή» λειτουργία του νέου οικοδομήματος που επιχειρείται να οικοδομηθεί στην περιοχή (βλ. εξελίξεις σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Συρία, Παλαιστινιακό, Αίγυπτο), πρέπει να διαλυθεί, για να λάβει τη θέση του ένα άλλο κράτος-εξάμβλωμα, το οποίο στην ουσία δεν θα ελέγχεται ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία ούτε από τους κατοίκους του, αλλά από τον λεγόμενο «διεθνή παράγοντα».

Αυτό το νέο κράτος θα λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου αλλά και με τα άλλα ζητήματα υψηλής στρατηγικής που σχετίζονται με την κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Μεγαλονήσου, στον «νέο Περσικό Κόλπο» στον οποίο τείνει να μετατραπεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ερχόμενο διάστημα, με βάση και το σημείωμα-ανάλυση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το American Enterprise Institute, φροντίζοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρόεδρο Ομπάμα!

Αυτά για το Κυπριακό. Υπάρχουν όμως και τα ζητήματα του καυτού τριγώνου Κύπρου - Κρήτης - Καστελόριζου, του Αιγαίου και της εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάτω από το πρίσμα των σχεδιαζόμενων και υπό κατασκευήν αγωγών.


Posted: 03 Aug 2013 02:20 AM PDT
Ένα ακόμα πραγματικά τρομερό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα με αυτή την "προοδευτική" και ψιλο-αριστερή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, την υποτίθεται πρόμαχο των λαϊκών συμφερόντων, είναι η απύθμενη υποκρισία της σχετικά με το πολίτευμα και τους θεσμούς του.

Συνεχίζει αυτή η εφημερίδα να ονομάζει το παρόν πολίτευμα δημοκρατία. Χωρίς ντροπή. Ακόμα και τώρα. Ακόμα και αυτές τις ύστατες στιγμές.

Ακόμα και όταν ευρύτερα στρώματα του λαού, ακόμα και κείνα που τους λείπει και η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία και μόρφωση, έχουν ξεκάθαρα αντιληφθεί πως φυσικά και ΔΕΝ είναι δημοκρατία το πολίτευμά μας.

Στο εν λόγω άρθρο μιλάει η Ελευθεροτυπία για την κατάργηση της ισχύος του κοινοβουλίου διότι η κυβέρνηση κυβερνά παρακάμπτοντάς το κοινοβούλιο και εκδίδοντας απλώς προεδρικά διατάγματα.

Και (θα σκάσω ρε γμτ μου) αυτή η "δημοκρατική" εφημερίδα δεν κάνει ούτε μια απλή παρατήρηση:
  • Τι σχέση έχουν τα προεδρικά διατάγματα με τη δημοκρατία;
  • Προβλέπει το πολίτευμα της δημοκρατίας διακυβέρνηση δια προεδρικών διαταγμάτων; Σε ποιο εγχειρίδιο; "Που το λέει;"
  • Αν η διακυβέρνηση δια διαταγμάτων γίνεται καταχρηστικά ή κατά παράβασιν, που είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες του πολιτεύματος; Πότε θα τους τσιμπήσει ο εισαγγελέας δηλαδή; Οταν θα κυρήξουν ανοιχτή χούντα;
  • Και που είναι η πολιτική παρουσία του λαού, ως ΘΕΣΜΟΣ, στο πολίτευμα για να διασφαλιστεί η δημοκρατική διακυβέρνησή του;
Και εκείνο που με τρομάζει πιο πολύ από όλα, μια και περνάει με τον πιο ύπουλο τρόπο:
- Τώρα καταργείται η "ισχύς του κοινοβουλίου" πατριώτες δημοκράταροι της Ελευθεροτυπίας, αγωνιστές των δικαίων του λαού; Τώρα που η κυβέρνηση κυβερνάει δια διαταγμάτων; Δηλαδή όλον τον άλλο καιρό έχει κάποια ισχύ το κοινοβούλιο; Πότε θα επισημάνετε στον λαό, σύντροφοι πατριώτες της Ελευθεροτυπίας, πως το πολίτευμα είναι δικτατορία από τη στιγμή που ο κάθε πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα της συμπολίτευσης και μπορεί να παραγγείλει οτι νόμο τραβάει η ψυχή του;

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία είναι μια από τις νανουρίστρες του λαού. Νανουρίστρα της αριστερής πλευράς. Είναι η πηγή ενός μόνιμα ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥ νανουρίσματος: "δημοκρατία έχουμε, κοιμήσου και παράγγειλα…, δημοκρατία και κοινοβούλιο έχουμε, στην πόλη τα προικιά σου… κοιμήσου, κοιμήσου…"

Μα και τι καλύτερο να περιμένει κανείς από εφημερίδα που φιλοξενεί, δεκαετίες τώρα, τις πιο εθνο-διαλυτικές και εθνο-μηδενιστικές απόψεις.

Με βάση το πολίτευμά μας ο πρωθυπουργός-καίσαρ-αυτοκράτωρ ΔΙΟΡΙΖΕΙ την κεφαλή της δικαιοσύνης, και οι διορισμένοι του αρχιδικαστές διορίζουν από κει και κάτω όλα τα δικαστικά συμβούλια. Γι' αυτό και βλέπουμε σημεία και τέρατα και ακούμε χειρότερα για τα παρασκήνια της δικαιοσύνης.

Με βάση το πολίτευμά μας επίσης ο πρωθυπουργός-καίσαρ-αυτοκράτωρ ΔΙΟΡΙΖΕΙ τους υποψήφιους βουλευτές και αυτούς που θα εκλεγούν τους καθιστά διμοιρία πεζοναυτών-νομοθετών που νομοθετούν κατά το κέφι του.

Που σημαίνει πως ακόμα κι αν πραγματικά παίρναμε απόφαση να καταργήσουμε ΕΝΤΕΛΩΣ το κοινοβούλιο, μάλλον κέρδος θα είχαμε αφού θα γλυτώναμε και τα έξοδα λειτουργίας του. Το ίδιο κέρδος θα είχαμε αν καταργούσαμε ΕΝΤΕΛΩΣ και τα ανώτατα δικαστήριά μας, τα οποία έχουν γνωμοδοτήσει για μια κατοχή, δυο χούντες και τρία μνημόνια που είναι σύννομα και συνταγματικά.

Αλλά όλα αυτά τα ανατριχιαστικά, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δεν τα βλέπει, δεν τα ξέρει, ή σπάνια θυμάται να τ' αναφέρει. Όμως καθημερινά ονομάζει δημοκρατία τον ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ εφιάλτη εντός του οποίου ζούμε.

Μετά που μπουκάρανε στην Αθήνα, ο Θρασύβουλος και οι λοιποί δημοκράτες αντάρτες από το φρούριο της Φυλής στην Πάρνηθα και αποκατάστησαν την δημοκρατία στην πόλη, συλλαμβάνοντας την δικτατορική κυβέρνηση των 30 τυράννων, τιμώρησαν απλώς τους πρωταίτιους και τους υπόλοιπους τους αμνήστευσαν. Ο δε Θρασύβουλος ρώτησε τους ολιγαρχικούς στην αγορά "Πότε σας αδίκησε εσάς ο λαός, ο δήμος; Αφού ακόμα κι όταν είχε την εξουσία να το κάνει δεν σας πήρε ούτε τα χωράφια σας, ούτε τις περιουσίες σας;"

Νομίζω πως αν ποτέ μας αξιώσει η τύχη και βρεθούμε στην θέση του Θρασύβουλου και των λοιπών δημοκρατών, πως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την πιθανότητα να δικαστούν, από ΚΛΗΡΩΤΑ λαϊκά δικαστήρια, και να τιμωρηθούν όλοι οι ολιγαρχικοί, οι συνεργάτες τους, φανεροί και μασκαρεμένοι, που ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΒΛΑΨΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ. Και να μην επαναλάβουμε τις ανόητες εκείνες ερωτήσεις ξανά.

Επιτέλους οι εχθροί του λαού πρέπει να τιμωρηθούν κάποτε όπως τους αρμόζει.




Posted: 03 Aug 2013 01:58 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα, που οφείλεται στη ξαφνική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν δυναμικά προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και των άλλων συντηρητικών χωρών της Ευρώπης για να επιλυθεί οριστικά η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα διεξαχθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος), ο Ελληνας πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος είναι έτοιμος να συζητήσει με σοβαρότητα για την οικονομική κατάσταση στην προσπάθεια του να αναζητήσει τελική λύση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται στη δημόσια δήλωσή του να πει τη φράση ότι «η Ελλάδα που παλεύει πρέπει να τύχει ουσιαστικής βοήθειας» από τους φίλους, τους εταίρους και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής.

Διπλωματική πηγή θεωρεί ότι εάν δεν αλλάξει το παραπάνω κείμενο θα λειτουργήσει ως έκκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, και προς τους Αμερικανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Παραδοσιακά οι Αμερικανοί είναι και οι πιό ακριβοί τουρίστες καθώς συνηθίζουν να ξοδεύουν περίπου 5 χιλιάδες δολάρια ανά άτομο εκτός των ξενοδοχείων και των αεροπορικών εισιτηρίων.

Η ίδια πηγή αναμένει ότι ο κ. Ομπάμα θα είναι θερμός και σε προσωπικό επίπεδο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τον οποίο πιστεύει ότι δίνει ένα τιτάνιο αγώνα για την οικονομία, ο οποίος πρέπει να κερδηθεί.

Οσοι αναμένουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δυστυχώς θα διαψευστούν, αφού η Αμερική δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή, ούτε μπορεί να περάσει τέτοια πρόταση από το Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου η πλειοψηφία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο προεκλογικά παρουσίαζε τη χώρα μας ώς παράδειγμα προς αποφυγή.

Αν και δεν θα παραχωρήσουν οικονομική βοήθεια, οι Αμερικανοί προτίθενται «να κάνουν άλλα πράγματα», κατά την έκφρση της διπλωματικής πηγής. «Αναζητούν τρόπους συνεργασίας με την Ελλάδα, χωρίς να ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι», είπε η πηγή, η οποία πρόσθεσε πως ο κ. Ομπάμα «δεν θα δώσει την ευκαιρία στους Γερμανούς να παραπονεθούν», αν και προτίθεται να μιλήσει εναντίον της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο κ. Ομπάμα θα μιλήσει από γραπτό κείμενο στο Οβαλ Οφις και θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να πράξει το ίδιο.

Οι Αμερικανοί «επιθυμούν να βοηθήσουν», είπε πηγή και πρόσθεσε:

«Θεσμικά τον πρώτο ρόλο έχουν οι Ευρωπαίοι. Ομως, θα συζητήσουν τρόπους για να κλείσει η «τρύπα» της Ευρωζώνης και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας μεγάλης κρίσης, το οποίο είναι ορατό κατά τους Αμερικανούς».

Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και το αμερικανικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Η Αμερική», τόνισε η πηγή, «βρίσκεται σε μία πολύ ευαίσθητη φάση και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει την τύχη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ασχέτως εάν επιτρέπει στον εαυτό της να τυπώνει χρήμα». Οπότε, ο Πρόεδρος Ομπάμα «συμπάσχει» με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει Προγράμματα της Τρόικα, υποστήριξε η πηγή, η οποία είναι βέβαιη για την επιτυχία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού, ομιλώντας με βάση τις συζητήσεις Ελλήνων διπλωματών με Αμερικανούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσακ Λιού εξέφρασε την πρόθεσή του να παραστεί στη συνάντηση και εάν δεν βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό θα το πράξει. Εχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο Ομπάμα για τις συζητήσεις του στην Αθήνα με τον κ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην Αθήνα όπου και καθορίστηκε η οικονομική ατζέντα της συνάντησης, η οποία περιλαμβάνει την ενέργεια και τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ. Ο κ. Λιού θα έχει και νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Σαμαρά.

Αντιθέτως θα απουσιάζει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό την ίδια ημέρα. Πάντως, υπάρχει η πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί το ταξίδι –εξαρτάται από τις συνομιλίες Παλαιστινίων – Ισραηλινών- οπότε θα παραστεί στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, ενώ θα φιλοξενήσει και τον κ. Σαμαρά στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Στη σνάντηση, οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται από τους στενούς τους συνεργάτες, αλλά όπως έγινε γνωστό η συζήτηση θα γίνει μόνο από τους κ. Ομπάμα και Σαμαρά και θα διαρκέσει 1 ώρα και 15 λεπτά.

Εκτός της οικονομίας και της ενέργειας, θα συζητήσουν το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα θέματα των Βαλκανίων άρα και το Σκοπιανό, διεθνή και διμερή θέματα. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο και οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι με τη βοήθεια της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, όπως και για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα καθορίστηκε και η ημερησία διάταξη, η οποία περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με την αμερικανική στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, το Κυπριακό, την αμυντική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία.

Η αμερικανική ενημέρωση εντοπίζει ειδικά τη συζήτηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται στη «δύναμη της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα σήμερα» και το γεγονός ότι «τις δυο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO». Η αμερικανική πλευρά τονίζει την επιθυμία του Λευκού Οίκου να υπογραμμιστεί «η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας για να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».

Σύμφωνα με πληροφορίες η στήριξη προς την Ελλάδα θα είναι ισχυρή και θα διατυπωθεί και δημόσια διότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο ότι είναι στο χέρι των Ευρωπαίων εταίρων να τερματιστεί η κρίση χρέους της Ευρώπης, που έχει προκαλέσει ζημίες δισεκατομμυρίων στην Αμερική. Επίσης, έχει αποφασίσει να επαναλάβει τις θέσεις του κ. Λιού στην Αθήνα, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της λιτότητας. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πιστεύει ότι η λιτότητα «σκοτώνει» τις χώρες και τους λαούς και θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους να αντιγράψουν τον αμερικανικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, το 2008.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, επανέρχονται στο τραπέζι οι ιδέες όχι για «καθαρό» κούρεμα ,αλλά για ένα συνδυασμένο πακέτο με μεγάλη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δάνειων που μπορεί να φθίση και τα 50 έτη, την μείωση των επιτοκίων και την ρύθμιση για τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πηγές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία πιθανόν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι η συζήτηση για το Κυπριακό. Στα αμερικανικά έγγραφα ο κ. Σαμαράς έχει καταταχθεί στους συντηρητικούς πολιτικούς με τάσεις εθνικιστικές, αν και όπως είπε νη διπλωματική πηγή «το πορτρέτο του αυτό χρειάζεται ανανέωση». Είναι δεδομένες οι θέσεις του κ. Σαμαρά για το Κυπριακό –υποστήριξε και το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν- αλλά ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να γνωρίζει τις απόψεις του για την επανέναρξη των διαπραγματευσεων, που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σαμαράς έχει μοναδική ευκαιρία να θέσει τις απόψεις του πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς άγχος και φόβο. Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι είναι στο χέρι του να καταστεί τακτικός συνομιλητής του Προέδρου Ομπάμα. Πρέπει να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για την οικονομία με το οποίο θα «κερδίσει τους Αμεριικανούς» και ένα οδικό χάρτη για τα θέματα της ενέργειας, αφού στα άλλα ζητήματα δεν έχει να προσφέρει τίποτα λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Στο θέμα των Σκοπίων η αμερικανική στάση σταθερά είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ευρωατλαντικη πορεια της γειτονικής χώρας, είναι όμως ενήμεροι και για την αντιπαραγωγική στάση της σκοπιανής εθνικιστικής ηγεσίας που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί και να υπονομεύει την λύση. Στο Σκοπιανό πάντως, με δεδομένο το μειωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα Βαλκάνια, δεν μπορεί να ασκηθεί σημαντική πίεση, καθώς υπάρχει ως «βαλβίδα ασφαλείας» η διαδικασία υπό τον Μάθιου Νιμιτς αλλά και οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά είναι να κατορθώσει να παρουσιάσει μια πειστική εικόνα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο σε ότι αφορά το ενεργειακό παιγνίδι, αλλά ως παράγοντας σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή που και πάλι φλέγεται.



Posted: 03 Aug 2013 01:55 AM PDT

το χωνι,@toxwni, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΤΟ ΧΩΝΙ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΦΟΡΟΙ

Μόνο στο Απεργιακό Πρόγραμμα της ΕΡΤ ακούγονται αυτά! Έτσι Καλύπτουν τους Μεγάλους Φοροφυγάδες!

Από όλους τους μεγαλο - φοροφυγάδες που έβγαλαν τα δισεκατομμύριά τους στο εξωτερικό, έχουν ψάξει μόνο 178!

Ο εκδότης της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ Γιώργος Χριστοφορίδης, προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ, αποδεικνύει με έγγραφο-ντοκουμέντο του υπουργείου Οικονομικών ότι μέχρι σήμερα…
… Από όλους τους μεγαλο-φοροφυγάδες που έβγαλαν τα δισεκατομμύριά τους στο εξωτερικό, έχουν ψάξει μόνο 178!Από όλα τα δισεκατομμύρια που ταξίδεψαν και έφυγαν από την Ελλάδα (μόνο την περίοδο 2003-2011 βγήκαν 207 «βρώμικα» δισ.), μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει ΜΟΝΟ 150.000 ευρώ.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αρκεί να συγκεκριμενοποιήσουμε για ποιά φοροδιαφυγή μιλάμε.
  • «Φοροφυγάς» θεωρείται και ο μικροεπιχειρηματίας που δεν κόβει αποδείξεις για να επιβιώσει και τον ξεσκίζουν με όλη την υπόλοιπη φορολογία.
  • «Φοροφυγάς» είναι και ο μεγαλο-επιχειρηματίας που έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό και απολαμβάνει της πλήρους ασυλίας της κυβέρνησης. 
Το έγγραφο που κρατά στα χέρια του ο Γιώργος Χριστοφορίδης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες….

-->
Posted: 03 Aug 2013 01:40 AM PDT

Με κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες και "νόμιμους"(;) μετανάστες

Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφέρει και το ξαναλέω ότι τα μεγάλα έργα δεν χρειάζονται για τη χώρα παρά μόνο για τις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες απο το ΕΣΠΑ θα πάρουν μάλιστα και τα λεφτά μπροστά. Τα έργα αυτά δεν χρειάζονται γιατί η χώρα δεν παράγει τόσα πολλά προϊόντα για εξαγωγή, γιατί δεν χρειάζονται και άλλοι δρόμοι και γιατί δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώνει διόδια στους κολλητούς.

Τα λεφτά του ΕΣΠΑ έπρεπε να δοθούν σε άλλες παραγωγικές επιλογές και όχι σε "κοινωφελή" έργα αυτού του τύπου, που δεν συνεισφέρουν στην παραγωγή και τις εξαγωγές ενώ πολλές φορές δεν ολοκληρώνονται και ξαναπληρώνονται απο τον Ελληνικό λαό. Σε μια χώρα που δεν έχει παραγωγή το κράτος δεν πρέπει να δίνει λεφτά για να κάνει πεζοδρόμια, δρόμους και φιγούρες αλλά πρέπει να δημιουργεί νέες μονάδες παραγωγής και σε αυτές να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για να δώσει δουλειά στο κόσμο που απολύει. Έτσι γίνεται η ανάπτυξη. Αντί αυτού η κυβέρνηση με την ανοχή του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος που ένοχα σιωπά συνεχίζει να μοιράζει πάλι λεφτά στις κατασκευαστικές εταιρείες και στις τράπεζες. Στο τέλος, όλοι τους θα πάρουν τον πούλο.

Η ποιότητα των Ελληνικών δρόμων είναι γνωστή. Σωστός προληπτικός γεωλογικός έλεγχος πριν τη κατασκευή δεν γίνεται, η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται δεν είναι καλή, η κατασκευή είναι πολύ κάτω του μέσου όρου ενώ οι προδιαγραφές των δρόμων μετά τη κατασκευή δεν ελέγχονται αν είναι σύμφωνες με τις ευρωπαικές. Αποτέλεσμα είναι οι δρόμοι που φτιάχνουν οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες να "βουλιάζουν" μετά λίγους μήνες χρήσης ενώ οι ρήτρες όπου υπάρχουν για κακοκατασκευή δεν εφαρμόζονται. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα.

Μια κυβέρνηση που προσπαθεί με ειλικρίνεια να κάνει ανάπτυξη πρέπει να χρησιμοποιήσει με το καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Στην Ελλάδα ποτέ δεν έγινε αυτό. Την παρούσα μάλιστα κυβέρνηση, αν τη ρωτήσεις τί ανθρώπινο δυναμικό επακριβώς διαθέτει, μη περιμένετε να γνωρίζει κάτι. Είναι κάφροι.

Καμμία ανάπτυξη μιας χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο εργατικό ή στο τεχνικό της δυναμικό, που είναι και σε σχετικό ποσοστό μεγαλύτερο απο το επιστημονικό της, απλά και μόνο επειδή δίνει ψήφους. Όμως αυτό γινόταν πάντα στην Ελλάδα και αυτό συνεχίζει να γίνεται. Οι πολιτικοί της πάρλας φτειάχνουν δρόμους για τη παρέα των κατασκευαστών που είναι ιδιοκτήτες και ΜΜΕ αλλά και μαζεύουν ψήφους απο τους εργάτες που θα δουλέψουν περιστασιακά στα έργα. Δύο σε ένα. Η Ελλάδα όμως δεν χρειάζεται άλλους δρόμους για να κάνει ανάπτυξη.

Τα υπάρχοντα προς δυνατή δαπάνη δανεικά χρήματα δίνονται απο τη μνημονιακή κυβέρνηση αλλού απο εκεί που θα έπρεπε να δίνονται, οδηγώντας τη χώρα σε περαιτέρω οικονομική ύφεση. Αυτό βολεύει και αυτούς πού ήδη άρχισαν να κάνουν επενδύσεις στο Real Estate, φτειάχνοντας ακόμη και νέες τράπεζες. Αν υπάρξει ανάπτυξη η αξία της γής θα ξανανέβει. Το πρόβλημα είναι να μην ανέβει, όταν ο λαός έχει ήδη πουλήσει ή αναγκασθεί να πουλήσει τα σπίτια του και τη περιουσία του.

Στην Ελλάδα το παρόν υπάκουο πολιτικό σύστημα δεν θέλει και δεν μπορεί να διαχειρισθεί μια ποιοτική και αρμονική ανάπτυξη της χώρας. Το παρόν πολιτικό σύστημα συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση, σε επιπλέον δανειοδοτήσεις και σε αύξηση του χρέους. Επιζητεί την υπανάπτυξη, την εξαθλίωση και με την παρουσία δύο εκατομμυρίων μεταναστών τη κοινωνική αναταραχή και τη διάλυση.

Ανάπτυξη βασισμένη μόνο στο τουρισμό οδηγεί σε υπανάπτυξη και μάλιστα εξ' ορισμού! Όλα στην Ελλάδα θέλουν επανασχεδιασμό και οργάνωση. Αξιοκρατία πρέπει να υπάρξει και στην πολιτική.

Πρίν δύο-τρία χρόνια μίλησα σε άλλο μου άρθρο για την ανάγκη οργανογραμμάτων στους οργανισμούς και γενικώς παντού, φέτος τα ανακάλυψαν. Τί κρίμα.

«Πολλά αν είχαν γίνει πριν τέσσερα χρόνια δεν θα είχε φτάσει η χώρα εδώ»....

Στην Ελλάδα η προσφορά των επιστημόνων έχει υποβιβασθεί γιατί δεν υπάρχει τεχνολογία και δεν υπάρχει, γιατί οι προδότες πολιτικοί κατέστρεψαν με στοχευμένες αποφάσεις την Ελληνική βιομηχανία και γιατί η έρευνα και η ανάπτυξη της χώρας δεν καθοδηγείται απο τους ικανούς αλλά απο τους εγκάθετους, τους επίγονους και τους ρεμπεσκέδες.

Αποτέλεσμα είναι οι επιστήμονες της Ελλάδας, οι μηχανικοί της, οι άνθρωποι αυτοί που είναι το μέλλον της χώρας να μεταναστεύουν σε πιο τεχνολογικές χώρες για να πληρώνονται περισσότερο και να ζήσουν με περισσότερη αξιοπρέπεια και αναγνώριση. Η Ελλάδα αντίθετα μένει πίσω αγκαλιά με τα βούρλα, τα λαμόγια και τους σταφιδέμπορους που κάνουν το διευθυντή, το γενικό γραμματέα ή τον υπουργό και κλαίει τη μοίρα της επαιτώντας απο δώ και απο κεί κανένα δάνειο για να επιβιώσει. Και αυτό όμως το μοιράζονται άλλοι και όχι ο λαός που πάντα υπομένει και πάντα πληρώνει. Δεν το βλέπω να κρατάει πολύ…

Η αναπτυξιακή δομή της Ελλάδας, η οργάνωσή της είναι έξω απο κάθε θεωρητικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό έχει φανεί και έχει αποδειχτεί. Η αναξιοκρατία βασιλεύει παντού ενώ η απονεύρωση της χώρας συνεχίζεται. Το short στην Ελληνική οικονομία που συνεχίζεται με πιστώσεις χρόνου και ενέσεις δανείων άνευ αναπτυξιακής στρατηγικής πρίν τη τελική ρήξη, μόνο σκοπό έχει την απεμπώληση όλων των φιλέτων της χώρας (μπήκε στο χορό και η Εκκλησιαστική περιουσία) και περισσότερο του ορυκτού της πλούτου, που είναι τεράστιος.


«Σε αυτή τη γενοκτονία κανείς δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος».

Who is speaking? Ο Χρυσοχοίδης…

Σήμερα ο υπ. Μεταφορών Χρυσοχοίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ (για να υπάρχει νέο success story…),

1. ότι το φθινόπωρο επανεκκινούν πάλι τα κατασκευαστικά έργα, που είχαν κολλήσει εδώ και τρία χρόνια, με τροποποιημένες συμβάσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα των έργων για την Ελληνική οικονομία.

2. ότι η επανεκκίνηση των έργων σημαίνει τεράστια διαπραγμάτευση, ενώ από το μέλλον τους «εξαρτώνται πενήντα τράπεζες και οι κατασκευαστικές που αν δεν τελειώσουν τα έργα θα καταστραφούν».

3. ότι θα γίνουν προσλήψεις που θα μειώσουν την ανεργία, ότι τα μεγάλα έργα θα ενισχύσουν την οικονομία, ενώ διευκρίνισε ότι στα εργοτάξια θα γίνουν και προσλήψεις νόμιμων μεταναστών

Eρωτήματα

1. Γιατί πρέπει να γίνουν τροποποιημένες συμβάσεις; Ρήτρες κατά του "νονού" δεν υπήρχαν στις παλαιές;

2. Πόσα χρήματα και γιατί χρωστούν οι κατασκευαστικές εταιρείες στις τράπεζες; Οι καταθέτες σαν "επενδυτές" πρέπει να ξέρουν.

3. Mε ποιά λογική θα γίνουν προσλήψεις νόμιμων μεταναστών στα εργοτάξια όταν κανείς τους δεν έχει ξαναδουλέψει σε δρόμους και με τι ημερομίσθιο;

4. Οι εταιρείες θα δώσουν προτεραιότητα στη πρόσληψη μεταναστών έναντι των Ελλήνων, αφού με τη νέα ευρωπαική νομοθεσία οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας (βλέπετε σχετικά εδώ);

5. Η δικαιοσύνη λειτουργεί σε αυτή τη χώρα και κάθε πότε;


Πηγή: Z-Code



-->
Posted: 03 Aug 2013 01:28 AM PDT

Δεν είναι αναγκαίο κακό πλέον το κόμμα, κανένα κόμμα, το οποίο θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε, γιατί υποτίθεται αυτό επιβάλλουν οι αρχές της Δημοκρατίας.
Τα κόμματα -όλα τα ελληνικά κόμματα- είναι οι βασικοί υβριστές και καταχραστές της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα πρώτα είχε χρεοκοπήσει πολιτικά και μετά ακολούθησε οι οικονομική κρίση.
Σήμερα δεν υπάρχει χώρος για να είμαστε υπερασπιστές κανενός ελληνικού κόμματος.
Αυτό που μένει να υπερασπιστούμε, είναι μόνο το ελληνικό χώμα.
Είναι υποχρέωσή μας ως άτομα να γίνουμε οικονομικά δυνατοί.

Δεν μπορούμε ούτε να ακολουθούμε τον ρυθμό της κυβέρνησης, ούτε υπάρχει χρόνος να περιμένουμε πότε θα έρθει στην εξουσία κάποιο άλλο κόμμα για να μας φέρει την οικονομική ευημερία.

Οικονομικός πατριωτισμός και δημιουργία από εμάς για εμάς.
Δημιουργία για το χώμα, όχι το κόμμα, πάνω στο οποίο θα πατήσουν για να υπάρξουν οι επόμενες γενιές.

Ο έλληνας, πριν γίνει κομματόσκυλο - νεκροέλληνας, ήταν πάντα δημιουργικός.
Ευκαιρίες υπάρχουν και τώρα, αρκεί να υπάρχει όρεξη.
Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ως οικονομία.
Αυτό είναι ότι αντιπροσωπεύουμε λιγότερο από το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας και λιγότερο του 0,5% της Παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι πολύ εύκολο να αυξήσουμε το μέγεθος της οικονομίας μας κατά 10-20%, παίρνοντας μόνο ένα μικρό κομμάτι από την Ευρωπαϊκή ή την Παγκόσμια οικονομία.

Αντίθετα, π.χ. η Γερμανία ή κάποια άλλη μεγάλη οικονομία, μειονεκτεί απέναντι σε εμάς, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν άλλες μεγαλύτερες οικονομίες από τις οποίες θα αποσπάσει μερίδια.
Ο Γερμανός εύκολα αγοράζει το λάδι μας, εμείς όμως δύσκολα αγοράζουμε πλέον το αυτοκίνητο του.
Βέβαια, αν δεν τρέξουμε τώρα εμείς να οργανώσουμε την εξαγωγή του λαδιού μας, κινδυνεύουμε να μας πάρουν μέχρι και τα ελαιόδεντρα οι Γερμανοί.

Γι αυτό λέω πως είναι υποχρέωσή μας ως Έλληνες, ως άτομα, να γίνουμε οικονομικά δυνατοί, χωρίς να περιμένουμε το Κράτος.
Εξάλλου, είναι και ντροπή μας 10 εκατομμύρια Ελλήνων να περιμένουμε να μας σώσουν 300 βλάκες.




Posted: 03 Aug 2013 01:10 AM PDT

Πρόγραμμα X-Κeyscore. Ένα υπερόπλο που είχαν στην κατοχή τους τα στελέχη της NSA, σύμφωνα με την Guardian, και μπορούσαν να παρακολουθούν κάθε κίνηση που έκαναν οι χρήστες του διαδικτύου

Νέες αποκαλύψεις από την Guardian σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η NSA, χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα που της επέτρεπε να παρακολουθεί ολόκληρο το διαδίκτυο και να έχει πρόσβαση σε τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Αυτό αποδεικνύουν τα απόρρητα έγγραφα, που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως αναφέρει ο Guardian σε αυτά, στελέχη της NSA παραδέχονται ότι το πρόγραμμα «X-Keyscore», είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω διαδικτύου.

Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύουν την άποψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παρακολουθούσαν τα πάντα χωρίς να έχουν άδεια.
«Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν κάθε κίνηση που κάνει ένας χρήστης του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των emails και των ιστοσελίδων που επισκέπτεται», ανέφερε στέλεχος της NSA σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της υπηρεσίας.
Οι αναλυτές της NSA, μπορούσαν να χρησιμοποιούν το «X-Keyscore», ώστε να παρακολουθούν χρήστες του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο.

Το πρόγραμμα αυτό, προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούηθησης και εντοπισμού οποιουδήποτε χρήστη εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ο στόχος ήταν, μέσω του X-Keyscore, να μελετηθούν διάφορα δεδομένα (Metadata), που σχετίζονται με μια ενέργεια ενός χρήστη. Π.χ. το όνομα το παραλήπτη, η ημερομηνία κλπ, όταν πρόκειται για email. Το πρόγραμμα παρείχε ευρύτατες επιλογές αναζήτησης, κάνοντας «παιχνιδάκι» την παρακολούθηση.

Εκτός από μηνύματα και ιστορικό αναζητήσεων, οι πράκτορες μπορούσαν να παρακολουθούν και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα εργαλείο της NSA, το οποίο ονομάζεται DNI (Digital Network Information), χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το X-Keyscore, ώστε να διαβαστούν συνομιλίες στο Facebook.

Τέλος το X-Keyscore, έδινε τη δυνατότητα στους αναλυτές, να μαθαίνουν τις διευθύνσεις IP, οποιουδήποτε επισκεπτόταν μια ιστοσελίδα, που η NSA είχε «παγιδεύσει».

ΗΠΑ: Παρακολουθούσαμε τηλέφωνα για να αποτρέψουμε επιθέσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τηλεφωνικές κλήσεις, την ίδια ώρα που το Κογκρέσο επιχειρεί να εξετάσει σε βάθος τα προγράμματα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γραφείο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (DNI) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τρία έγγραφα με τα οποία δινόταν η έγκριση και παρέχονταν εξηγήσεις για τη συλλογή τηλεφωνικών πληροφοριών αναφορικά με ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων αυτών έγινε για λόγους διαφάνειας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το DNI.

Ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο των εγγράφων έχει ήδη παρουσιαστεί δημοσίως μέσα από τις καταθέσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών στο Κογκρέσο, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τι ακριβώς ήταν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, τα προγράμματα παρακολούθησης είχαν ως στόχο να βοηθήσουν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών είναι οι εκθέσεις που συνέταξε η NSA το 2009 και το 2011 με βάση τον «Πατριωτικό Νόμο» (Patriot Act).

Υπάρχει επίσης η δικαστική εντολή που διατάσσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στοιχεία από εκατομμύρια τηλεφωνήματα Αμερικανών πολιτών και περιγράφει πώς θα πρέπει να φυλαχθούν αυτά τα δεδομένα.


Πηγή: Νews247



-->
Posted: 03 Aug 2013 01:05 AM PDT

Αποσπάσματα από τις καταγγελίες του μέλους της παράνομης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, κ. Φεβζί Ογλού Χουσεΐν, στις 24.7.13. Ο κ. Φεβζί Ογλού καταγγέλλει την εκμετάλλευση που δέχθηκε από την Τ.Ε.Ξ. ενώ δηλώνει κατηγορηματικά: "Ο Πομάκος δεν μπορεί να είναι Τούρκος"! 

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: Zagalisa


-->
Posted: 03 Aug 2013 12:51 AM PDT

Η επιβάρυνση θα γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και εν είδει κεφαλικού φόρου
 
Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο φόρο για τα μη επεξεργασμένα οικιακά απορρίμματα που μέσω των Δήμων οδηγούνται στα ΧΥΤΑ; Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εφαρμογή του νέου αυτού «παρανοϊκού» φόρου θα γίνει το 2014.

Πώς θα επιβληθεί αυτός ο φόρος;

Η είσπραξη του νέου φόρου θα γίνει μέσω των Δήμων.

- Θα διπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε για την υγειονομική ταφή των μη επεξεργαζόμενων οικιακών απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

- Θα κοστολογείται 35 ευρώ ο τόνος των απορριμμάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλεται επιπλέον κόστος 5 ευρώ έως ότου φθάσει τα 60 ευρώ ο τόνος.

Η επιβάρυνση θα γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και εν είδει κεφαλικού φόρου. Η αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, προβλέπεται στον Ν. 4042/12, όπου ορίζεται, ότι από το 2014, οι φορείς πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.


Πηγή: Spiro Spero



Posted: 03 Aug 2013 12:45 AM PDT
Μόνο εάν είσαι… περιορισμένης ευθύνης θα μπορούσες να γράψεις στα σοβαρά αυτό που έγραψε ο αγωνιστής σύντροφος Ανδρέας Καραγιάννης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε προσωπική του σελίδα σε ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, στο διαδίκτυο…

Ο καλός αυτός αλλά…οργισμένος άνθρωπος, σε μια στιγμή αγωνιστικού οίστρου, έβγαλε τα πολλά απωθημένα του απέναντι στην εξουσία (την οποία υποτίθεται το κόμμα του διεκδικεί) γράφοντας, ότι «…ο Αύγουστος να είναι γλυκός όπως το τραγούδι… και μη ξεχνάτε… αυτό τον Αύγουστο συλλέγουμε πέτρες, ρόπαλα, καδρόνια, τούβλα, μάρμαρα, σίδερα, σχοινιά, αναπτήρες, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε το Σεπτέμβριο για να καταστείλουμε την κρατική βία…»

Πόσο λυπηθήκαμε που διαβάσαμε ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για το αν τελέστηκε το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Μα γιατί καλέ! Αφού για καλό σκοπό το είπε ο άνθρωπος! Τι το μεμπτό βρήκανε! Δεν μιλάει καν για πυροβόλα όπλα! Μάλλον διότι αυτά δεν «συλλέγονται» με αυτό τον τρόπο.

Άτομα που τον γνωρίζουνε μιλούν για έναν καλό και ευαίσθητο άνθρωπο. Δεν φτάνει όμως. Είναι προφανές ότι ο αυτοπεριορισμός είναι η μεγαλύτερη αρετή όχι μόνο για έναν πολιτικό, αλλά για τον οποιονδήποτε πολίτη. Πολλοί νιώθουμε μεγάλη οργή, για πολλά, άλλα συμφωνούν με αυτά που οργίζουν τον Καραγιάννη και άλλα όχι. Αν αρχίσουμε και παίρνουμε όλοι καδρόνια, πέτρες και ποιος ξέρει τι άλλο, στο τέλος θα χτυπηθούμε μεταξύ μας, κάτι που θα είναι η απόλυτη κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας.

Για να μη συμπληρώσουμε ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν κάνει τη χάρη στη Χρυσή Αυγή, πέραν δηλαδή των ευθυνών τους για την ανάδυση του φαινομένου (κι ας μην το καταλαβαίνουν… ή παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν). Όχι ότι απέχουμε πάντως πολύ…

Πηγή Defence-Point



Posted: 03 Aug 2013 12:35 AM PDT
Μεγάλες ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες παρείχαν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πολύ μεγαλύτερη βοήθεια σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των χρηστών του Διαδικτύου, από ότι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.

Ορισμένες από αυτές κατήρτιζαν γι΄αυτό το σκοπό συγκεκριμένα προγράμματα συλλογής πληροφοριών, αποκαλύπτουν σήμερα Παρασκευή τα γερμανικά έντυπα NDR και Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενα νέα έγγραφα, τα οποία παρουσίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι εταιρείες αυτές είναι οι ακόλουθες: British Telecom, Verizon, Vodafone, Level 3, Global Crossing, Interoute και Viatel, οι οποίες ελέγχουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διαδικτυακής υποδομής.

Σχόλιο ιστολογίου: Κι εμείς θυμόμαστε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Vodafone "συνελήφθη" να παρακολουθεί τηλέφωνα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, τότε ένας υπάλληλός της "αυτοκτόνησε". Και για τα δύο αυτά γεγονότα, δεν υπήρξε καμία επίπτωση γι αυτή την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν αποτελούν (ή θα έπρεπε να αποτελούν) το σημείο εκκίνησης για έναν σοβαρό έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας, για την "ποιότητα" των δραστηριοτήτων που αυτή αναπτύσσει εντός της Ελλάδας και για το κατά πόσο τηρεί τον κώδικα εχεμύθειας και προστασίας τηλεπικοινωνιακών ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Ποιός ξέρει; Ίσως μέσα από μία τέτοια έρευνα να εξαχθούν σημαντικότατες πληροφορίες και να πέσει κάποιο φως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τόσο κάποιων ξένων μυστικών υπηρεσιών όσο και αυτής της ίδιας του δημοκρατίας. Γιατί, "η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να δείχνει, αλλά και να είναι τίμια"... και ο νοών νοείτω...


Posted: 03 Aug 2013 12:10 AM PDT
Ύβρις είναι, να ξυπνάς από το χάραμα, να δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να μην τολμάς να πεις κουβέντα, γιατί ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο γραφείο του αφεντικού σου.
Ύβρις είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω από τα σαράντα.
Ύβρις είναι, να λες στα παιδιά σου ότι δεν τα πας στην θάλασσα γιατί η βενζίνη άγγιξε το 1.75 και πρέπει να κάνεις περικοπές.
Ύβρις είναι, κλείνεις ραντεβού στο ΙΚΑ για μετά από δύο μήνες και όταν πηγαίνεις ο γιατρός να είναι απών.
Ύβρις είναι, να μην τολμάς να γυρίσεις μόνος στο σπίτι μετά τις 9.
Ύβρις είναι, να είσαι 18 χρονών, να έχεις υποστεί του κόσμου τιςμεταρρυθμίσεις, να έχεις φτύσει αίμα για να μπεις σε μια σχολή και να βγαίνεις και άνεργος και αμόρφωτος.
Ύβρις είναι, να παρακολουθείς τα σκάνδαλα να περνούν από μπροστά σου σαν παραμύθι, να κουκουλώνονται από όλους, να μην μπαίνει κανείς φυλακή και να τελειώνουν με ένα ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.
Ύβρις είναι, να πληρώνεις 1.40 ενώ περιμένεις μια ώρα ένα λεωφορείο που όταν φτάνει χωράς μόνο στα πόδια του οδηγού.
Ύβρις είναι, να σε παίρνουν 20 τηλέφωνα την μέρα από εισπρακτικές εταιρίες, επειδή καθυστέρησες την δόση του στεγαστικού.
Ύβρις είναι, να κόβεις τα παιδιά από το φροντιστήριο, γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά, ενώ έχεις ήδη πληρώσει για δωρεάν παιδεία.
Ύβρις είναι, να βλέπεις τους πολιτικούς σου να τσακώνονται με μόνο γνώμονα τα ποσοστά του κόμματος τους, ενώ εσύ αγωνιάς για το μέλλον των παιδιών σου.
Ύβρις είναι, ενώ σου ζητούν να πληρώσεις επίδομα αλληλεγγύης, να διαβάζεις ότι οι εφορίες έχουν να κάνουν ελέγχους και να εισπράξουν από το 1995.
Ύβρις είναι, να είσαι 45 χρονών, να δουλεύεις και να πληρώνεις μια ζωή και να καταντήσεις να ζεις από την σύνταξη των γονιών.
Ύβρις είναι, το παραμύθιασμα από τα μέσα ενημέρωσης που συγκαλύπτουν ή αποκαλύπτουν ανάλογα με τα deal που γίνονται κάτω από το τραπέζι και τις επιχορηγήσεις.
Ύβρις είναι, να σε ληστεύουν για τρίτη φορά και το όργανο της τάξεως να σου λέει μην ελπίζετε πολλά, αφού δεν ήσασταν μέσα πάλι καλά να λέτε.
Ύβρις είναι, να σου στερούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, να τρως τόνους τα χημικά και να σε αναγκάζουν σε σιωπή παρακρατικοί, αντιεξουσιαστές, ΚΝιτες, πληρωμένοι ή προστατευόμενοι, από όπου και αν προέρχονται.
Ύβρις είναι, να πληρώνεις 3 ευρώ διόδια για να διανύσεις μια απόσταση 100 χιλ και ταυτόχρονα να κάνεις τάμα στον Άγιο Χριστόφορο των εβραίων, να φθάσεις ζωντανός.
Ύβρις είναι, να βλέπεις όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα πάσης φύσεως να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να παρουσιάζονται στην δικαιοσύνη όποτε θέλουν και αν τελικά παραπεμφθούν, να συνεχίζουν το έργο τους μέσα από την φυλακή.
Ύβρις είναι, να ακούς τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές να ανησυχούν για την βία μόνο όταν αγγίζει το δικό τους σπίτι και να ανακοινώνει επιτροπές στις οποίες, ο κάθε βουλευτής θα πληρώνεται με 245 ευρώ για να παραβρεθεί στην συζήτηση.
Ύβρις είναι, να ζεις την κάθε μέρα σαν τελευταία. Όχι για να την ζήσεις στο έπακρο αλλά επειδή απλά δεν ξέρεις τι θα υπάρχει αύριο και δεν έχεις λεφτά για μεθαύριο.



Posted: 02 Aug 2013 11:43 PM PDT

Σε συνέντευξη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μέσο ενημέρωσης του μακρινού Πακιστάν, άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα για το ποιος είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά από μακρά περίοδο ασάφειας όπου η πεποίθηση ήταν ότι εξακολουθούσε να στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να μη διαταράξει τη συμμαχία των χωρών που επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Μιλώντας στο «Geo News», ο Τζον Κέρι εμφανίστηκε να υποστηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τις ενέργειες του στρατεύματος στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι «αποκαθιστούσαν τη δημοκρατία», ανατρέποντας τον Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς αυτό ήταν το αίτημα εκατομμυρίων πολιτών!

Υπενθυμίζεται, ότι σε «τεχνικό» τουλάχιστον επίπεδο δεν ήταν εφικτό να αποκληθούν οι ενέργειες ως «πραξικόπημα», αφού σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε αυτομάτως, σύμφωνα με τα νομικών ισχύοντα στις ΗΠΑ, να διακοπεί η άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετήσια στρατιωτική βοήθεια. Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής του στρατεύματος της Αιγύπτου είχε πει με νόημα, ότι οι ΗΠΑ τη θέλουν «περισσότερο από όσο η Αίγυπτος»

Ταυτόχρονα βέβαια ο Τζον Κέρι, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, φρόντισε να μην εγκρίνει τις ενέργειες και να ζητήσει ταχεία αποκατάσταση της κατάστασης με τη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτικά πρόσωπα, κατόπιν εκλογών


Πηγή: Defence Point



Posted: 02 Aug 2013 11:10 PM PDT

Πάνε να αφανίσουν οριστικά τα χωριά της Ηπείρου!

Νέα άθλια κυβερνητική απόφαση βρίσκεται στα σκαριά, βάσει της οποίας θα αφανιστούν οριστικά από το χάρτη τα χωριά της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της χώρας, μιας θα μπει οριστικό λουκέτο σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις και τα καφενεδάκια στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, αφού τώρα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώνουν ΤΕΒΕ!

Με πρόσχημα λοιπόν τα έσοδα του ΤΕΒΕ, οι "φωστήρες" του Σαμαρά κατέθεσαν πρόταση να πληρώνουν τα αλμυρά ασφάλιστρα και οι επαγγελματίες σε χωριά που έχουν πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.

Βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει αν έχει έσοδα ένα καφενεδάκι στη Φούρκα της Κόνιτσας ή στο Ρωμανό της Λάκκας Σουλίου. Τώρα απλά θα έρθουν ως ψυχροί φοροεισπράκτορες και θα απαιτήσουν έξτρα φόρους. Καρφί δεν τους καίγεται για το εάν κλείσουν και τα τελευταία μαγαζάκια στα χωριά μας.

Δεν τους ενδιαφέρει αν θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στις μεγάλες πόλεις. Είναι κοινό μυστικό, ότι με δέλεαρ τη μη καταβολή ασφαλίστρων στο ΤΕΒΕ, πολλοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να επενδύσουν στα χωριά τους. Τώρα όμως, με μαθηματική ακρίβεια εκατοντάδες τέτοια μαγαζάκια θα βάλουν λουκέτο, αφού το κόστος για το ΤΕΒΕ θα είναι δυσβάσταχτο. Εδώ στις πόλεις και δεν μπορούν οι επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν.

Πώς να το καταφέρουν στα χωριά, όπου οι πελάτες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα; Τι θα καταφέρει η κυβέρνηση; Να κλείσει αυτά τα μαγαζάκια να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ ασφάλισης στο ΤΕΒΕ και τελικά να ερημώσει τα χωριά, που πλέον δεν θα έχουν ούτε ένα καφενείο για τη συνάντηση των κατοίκων!


Πηγή: Epirus Gate



Posted: 02 Aug 2013 10:10 PM PDT
Toυ Κώστα Πικραμένου* 
 
Στα πλαίσια του Ελληνο-Τουρκικού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΣΣΣ) που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου (4-5/3/2013) στην Κων/πολη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε όπως η ΕΛ.ΑΣ «συλλάβει και απελάσει άμεσα» (προς την Τουρκία) τα ηγετικά στελέχη Κουρδικών και Τουρκικών ακρο-αριστερών ένοπλων οργανώσεων που βρίσκονται επί ελληνικού έδάφους.


Οι Τούρκοι απαίτησαν την άμεση απέλαση του Zeki Gürbüz, ηγετικού στελέχους του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (MLKP). Ειδικότερα, ο 47χρονος Zeki Gürbüz καταδιώκεται εδώ και χρόνια από το τουρκικό κράτος. Επιπροσθέτως, του αποδίδεται ότι βρέθηκε να κατέχει όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη συλλάβει ένα στέλεχος με τα αρχικά S.E., ο οποίος φέρεται ότι είναι μέλος της Τουρκικής ένοπλης ακρο-αριστερής οργάνωσης DHKP/C. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο «για αλλαγή γραμμής» από την Ελλάδα, όπου όλες οι αιτήσεις των Τούρκων για «επαναπατρισμό τρομοκρατών» έπεφταν μέχρι σήμερα στο κενό.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΜΙΤ, που διέρρευσε στον Τουρκικό Τύπο, ο Zeki Gürbüz έχει οργανικές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μέλη του MLKP εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων στο στρατόπεδο Gare του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Ζeki Gürbüz έχει – κατά εξακολούθηση- αποδράσει από ενέδρες και εφόδους των Τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας (Αστυνομία-Στρατοχωροφυλακή). Το 2006, σε καλά οργανωμένη έφοδο της Τουρκικής Αστυνομίας, όπου συνελλήφθησαν πολλά ηγετικά στελέχη του MLKP, o Gürbüz κατάφερε να ξεφύγει « στο τελευταίο λεπτό».
Σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου (21-22/3/2013) προσήχθησαν 14 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και οι Fadik Adıyaman, Nevzat Kalaycı, Ali Temiz and Havva Suiçmez με ερυθρή αγγελία από την Ιnterpol. Oι δεκατρείς εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ η Havva Suiçmez συνελήφθη.

Τα ονόματα των προσαχθέντων είναι: Hüseyin Çakıl, Çağdaş Ozan Yavanoğlu, Fadik Adıyaman, Mustafa Yılmaz, Şerif Turunç, Ali Temiz, Nevzat Kalaycı, İsmail Zat, İleni Açıkgöz, Kadir Kaya, Mehmet Yaman, Hasan Koşar, Zöhre Yılmaz and Havva Suiçmez. H Τουρκία ζήτησε την άμεση απέλαση των Fadik Adıyaman, Nevzat Kalaycı, Ali Temiz για τους οποίους εκκρεμεί ερυθρή αγγελία της Ιnterpol.

Πρόσφατα το DHKP/C (1/2/2013) είχε χτυπήσει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (επίθεση αυτοκτονίας) όπου έχασε τη ζωή του ένας Τούρκος υπάλληλος security. Αμέσως μετά χτυπήθηκαν με αντι-αρματικό όπλο (LOW) τα κεντρικά κομματικά γραφεία του ΑΚΡ στη Άγκυρα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (11/3/2013).
Η Τουρκική αστυνομία έχει κλιμακώσει τις εφόδους σε γιάφκες του DHKP/C λόγω της αύξησης των πρόσφατων επιθέσεων της οργάνωσης αλλά και λόγω – βάση πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής – της προετοιμασίας επίθεσεων αυτοκτονίας από μέλη του DHKP/C με στόχους κυβερνητικά κτήρια και γραφεία του ΑΚΡ.
Από τον Ιανουάριο του 2013, έχουν συλληφθεί στην Τουρκία για τη συμμετοχή τους στην «τρομοκρατική» DHKP/C άνω των 100 ατόμων. Το DHKP/C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στα γρανάζια της Δικαιοσύνης
Τη μη έκδοση στην Τουρκία των Κούρδων Zeki Gürbüz και Μπουλέντ Κομέρτ, εισηγήθηκε πρόσφατα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντι-εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης. Οι δύο Κούρδοι είχαν συλληφθεί (Φεβρουάριος 2013) στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας, η οποία έχει σταλεί από τις τουρκικές αρχές στις ελληνικές από το έτος 2005.
Οι τουρκικές αρχές τούς αναζητούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ τούς αποδίδεται ότι είχαν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Επιπροσθέτως, στον Gürbüz αποδίδεται ότι βρέθηκε να κατέχει όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Μερικές εβδομάδες πριν, το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση των δύο Κούρδων στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, η εισαγγελία Εφετών της Πάτρας άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. Η έφεση συζητήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, όπου ο κ. Μπόμπολης πρότεινε να απορριφθεί ως αναιτιολόγητη.
Οι δύο Κούρδοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους από τις τουρκικές αρχές οφείλεται στην καταγωγή τους και στα πολιτικά τους φρονήματα.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης των δύο εκζητούμενων κατέθεσαν οι βουλευτές Θ.Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Β.Χατζηλάμπρου (ΠΑΣΟΚ) και ο τ. βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Αντ. Καράς. Ωστόσο, τον τελικό λόγο για την έκδοση των δύο Κούρδων θα έχει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το ΚΕΔΔΕ («Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαίωματα») σε ανακοίνωση του (30/3/2013) καταγγέλει ότι «Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το κατηγορητήριο ήταν διάτρητο και με πολλαπλές αντιφάσεις, οι διώξεις είχαν ασκηθεί λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των εκζητούμενων που είχαν συλληφθεί και βασανισθεί στο παρελθόν στην Τουρκία (και ειδικά για τον Ζ. Κορμπουζ και λόγω της εθνικής, θρησκευτικής, αλλά και οικογενειακής του στοχοποίησης, αφού η μεν αδελφή του είναι ένα σύμβολο αγώνα που ξεσήκωσε διεθνή καμπάνια ενάντια στα βασανιστήρια, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί). Κατέστη απόλυτα σαφές ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εάν εκδοθούν στην Τουρκία να βασανισθούν για να ομολογήσουν τις πράξεις τους.
Ω του θαύματος όμως, την επομένη της απόφασης -προτού μάλιστα καν καθαρογραφεί- ασκήθηκε έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών (κατά πλήρη αντίφαση με το γεγονός ότι η Εισαγγελέας Εφετών της έδρας επεσήμανε πόσο διάτρητο είναι το κατηγορητήριο), ο οποίος παρήγγειλε μάλιστα να διατηρηθεί η κράτηση παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου!
Αν τα γεγονότα αυτά συνδυασθούν με τις έντονες φήμες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί μυστικής συμφωνίας Σαμαρά-Ερντογάν για την έκδοση πολιτικών προσφύγων στην Τουρκία, καταλαβαίνει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κουρελιάσει και τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως κουρέλιασε το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας.
Είναι σαφές ότι δεν συγκινεί την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία εξελίσσεται ένα όργιο καταπάτησης δικαιωμάτων με τη σύλληψη στη βάση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας χιλιάδων πολιτών κουρδικής καταγωγής (10.000 τελούν υπό κατηγορία), αλλά και εκατοντάδων Τούρκων συνδικαλιστών στον ιδιωτικό (DISK) και δημόσιο τομέα (KESK), καθώς και δικηγόρων που έχουν παλέψει για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.
Τον Ιούλιο του 2011, μια 42χρονη υπήκοος Τουρκίας συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατηγορείται από τις Γερμανικές εισαγγελικές Αρχές ως μέλος της ένοπλης οργάνωσης DHKP/C. Μαζί της συλλαμβάνεται και ένας άνδρας 50 ετών Τουρκικής υπηκοότητας.
Σε έφοδο της Αστυνομίας σε δύο διαμερίσματα θα βρεθούν πλαστές Βουλγαρικές ταυτότητες και άδειες οδήγησης αλλά και σκληροί δίσκοι υπολογιστών. Ο άνδρας που ήρθε στην Ελλάδα το 2003, αντιμετωπίζει επίσης διώξεις για υπόθαλψη εγκληματία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Η αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει είχε ήδη απορριφτεί ενώ εκκρεμεί η έφεση.

Η μυστική συμφωνία
Συμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, ένα μήνα πριν τη σύγκλιση του Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας στην Κων/πολη (4/2/2013) υπήρξε συνάντηση Υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης Ελλάδος και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ο Αρχηγός  της Τουρκικής Αστυνομίας Mehmet Kiliclar και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος συμφώνησαν στη διάλυση των πυρήνων Κουρδικών και ακρο-αριστερών Τουρκικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Ένα μήνα αργότερα (4/3/2013) έλαβε χώρα το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Κων/πολη όπου υπεγράφησαν 25 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ άλλων και για την παράνομη μετανάστευση.
Την ίδια μέρα το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (στην Άγκυρα) αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το δόλωμα των Τουρκικών επενδύσεων στην χρεοκοπημένη Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να ενδώσει στην απέλαση Κούρδων και Τούρκων ακρο-αριστερών.

Κύμα συλλήψεων
Ο Zeki Gorbuz, αιτών πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται στις  12 Φεβρουαρίου 2013. Οι Τουρκικές διωκτικές αρχές απέστειλαν ερυθρή αγγελία της Ιντερπόλ στην ΕΛ.ΑΣ μια μόλις ημέρα πριν την καθορισμένη συνέντευξη του Zeki Gorbuz προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο. Τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης πρόβαλλαν αστραπιαία την είδηση καθώς ο Zeki Gorbuz θεωρείται από τους Τούρκους ακραίος αριστερός και περιφερειακός υπεύθυνος του MLΚP. Η εν λόγω οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία.
Την ίδια ημέρα της σύλληψης του Gorbuz στην Πάτρα,  ο  Bulent Comert ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα ως αιτών πολιτικό άσυλο από το 2002 συλλαμβάνεται επίσης στην ίδια πόλη. Η αίτηση του για χορήγηση πολιτικού ασύλου είχε εγκριθεί το 2003 αλλά δεν του είχε παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος θεωρείται σημαίνον στέλεχος του DHKP-C ενώ δραπέτευσε όντας κρατούμενος στην απομόνωση (Λευκά κελιά) σε Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το νεοσύστατο ΚΕΔΔΕ («Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαίωματα») σε ανακοίνωση του (22/3/2013) καταγγέλει ότι «Το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές αρχές έχουν βάλει μπρος ένα μηχανισμό συλλήψεων εναντίον Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας. Ιδιαίτερα αυτό εντάθηκε μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Από χθες η αστυνομία προχωράει σε αθρόες συλλήψεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στους οποίους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο εδώ και αρκετά χρόνια ενώ παράλληλα προβαίνουν σε έρευνες στα σπίτια τους και σε μαγαζιά που διατηρούν και βγάζουν το ψωμί τους.
Καταγγέλλουμε όλες αυτές τις ενέργειες που έχει αποφασίσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση σε βάρος των πολιτικών προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας και ζητάμε να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η κίνηση διαδικασιών έκδοσής τους σημαίνει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους και ο λαός μας δεν μπορεί να μείνει απαθής σε τέτοιου τύπου απάνθρωπες ενέργειες.
Η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες» σε ανακοίνωση της (27/3/2013) τονίζει ότι «Καταγγέλλουμε τη σύλληψη της αγωνίστριας πολιτικής πρόσφυγα Gonul Yilmaz που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή. Η αγωνίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο. Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι μπροστά στην άρνησή της να υποστεί εξευτελιστική σωματική έρευνα την έκλεισαν στην απομόνωση των φυλακών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αγωνιστές της ελευθερίας με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων και η αξιοπρέπειά τους.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν μια υπερβολική δραστηριότητα στο κυνήγι των πολιτικών προσφύγων ειδικά από την Τουρκία, πράγμα που έχει ενταθεί μετά και την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία.
Διαφαίνεται μια στενή συνεργασία των δυο κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας, που με συντονισμένες κινήσεις προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προωθούν διαδικασίες έκδοσης πολιτικών προσφύγων, αποδεχόμενοι τις όποιες αστήρικτες αιτιάσεις κατασκευάζει η Τουρκική αστυνομία.
Πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών, η Interpol εκδίδει εναντίον τους, ένταλμα σύλληψης.
Τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν δυο στην Πάτρα, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα, σύνολο τέσσερα άτομα, με ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι τα εντάλματα σύλληψης από την Interpol εκδίδονται λίγες μόνο  μέρες πριν την ανανέωση ταυτότητας ή άλλων διαδικασιών για ζητήματα ασύλου.
Για αυτό το λόγο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.
Με τέτοιες κατηγορίες εκδίδονται συνέχεια εντάλματα σύλληψης για Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αυτό το διάστημα αρκετές περιπτώσεις δικαστικών διαδικασιών με απειλούμενες εκδόσεις στην Τουρκία.
Τονίζουμε ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία άνθρωποι που έχουν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια στις Τούρκικες φυλακές και συγχρόνως να είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τεράστια οικονομική αφαίμαξη καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικά υψηλού κόστους.»
Εκτός από τους Gorbuz και Comert, έχουν συλληφθεί τρεις ακόμη αιτούντες πολιτικού ασύλου. Πρόκειται για τους Meric Serkan (14/2/2013), Fadik Adauman (26/2/2013) και Huseyin Cakil (6/4/2013). Όλοι διώκονται από τις Τουρκικές Αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι 5 προαναφερόμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια στις Τουρκικές φυλακές.
Ο δικηγόρος και μέλος του ΚΕΔΔΕ κ. Σαραφιάνος που στο παρελθόν έχει χειριστεί σχετικές υποθέσεις θα δηλώσει ότι «είναι περίεργο που ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου (σς για τη μην απέλαση του Gorbuz). Με δεδομένες τις φήμες για μια μυστική συμφωνία μεταξύ Σαμαρά-Ερντογάν για την απέλαση αιτούντων ασύλου στην Τουρκία, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να παραβιάσει την Συνθήκη της Γενεύης».

Το «Δελτίο Τύπου» της ΜΙΤ
Δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου (εφημερίδα Bugun, προσκείμενη στην Κυβέρνηση Ερντογάν) που επικαλούνται «αναφορές» της ΜΙΤ κάνουν λόγο για ηγετικά στελέχη του DHKP/C που κατοικοεδρεύουν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου. Συγκεκριμένα αναφέρονται στη «Μεγάλη Αδελφή» Ζερρίν Σαρί και στο Χουσεΐν Τεκίν.
Ο Τεκίν – σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο – λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία προωθεί ένα μέρος της ένοπλης πτέρυγας του DHKP/C από τη Λαττάκια στην Ελλάδα. Επίσης η εφημερίδα Bugun ισχυρίζεται ότι μέλη του DHKP/C εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων εντός της Ελλάδος και συγκεκριμένα σε «στρατόπεδα» στην Κινέττα, στον Ωρωπό και στο Δήλεσι.
Στο δημοσίευμα δεν λείπουν και λεπτομερείς περιγραφές για την εκπαιδευτική δραστηριότητα των «τρομοκρατών». Συγκεκριμένα, «στη Κινέττα οι τρομοκράτες κάνουν περισσότερο σωματική αγωγή ενώ η εκπαίδευση στα όπλα και τις βόμβες γίνεται στον Ωρωπό και στο Δήλεσι. Σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία βρίσκεται τριώροφο σπίτι στο χώρο του στρατοπέδου, τα δε όπλα κρύβονται θαμμένα κάτω από το δεντρο της κορομηλιάς».
Η εφημερίδα Vatan με τίτλο «Το Καντίλ του DHKP/C στην Ελλάδα» γράφει ότι «διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας ( στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα 1/2/2013) εισήλθε στην Τουρκία από την Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο.
Η εφημερίδα Turkiye σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δίνουμε έγγραφα στην γείτονα» γράφει ότι «η Άγκυρα ετοίμασε φάκελο αναφορικά με το PKK και το DHKP/C που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Τουρκία θα παραδώσει κατάλογο μελών του DHKP/C και άλλων οργανώσεων καθώς και τις δραστηριότητες τους στο περιθώριο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας (4-5/3/2013)»
 
Το Κέντρο Υποδοχής στο Λαύριο
Το Ανοιχτό Κέντρο αιτούντων ασύλου δημιουργήθηκε το 1947. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας. Τη διαχείριση του Κέντρου την έχει με ανάθεση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), που εκπροσωπείται νομίμως από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΕΣ κ. Μαρτίνη.
Αποτελείται από τρία κτήρια Α, Β και Γ δυναμικότητας 320 ατόμων. Σήμερα και στα τρία κτήρια φιλοξενούνται 266 άτομα και 85 παιδιά. Ο ΕΕΣ δηλώνει 218 πολιτικούς πρόσφυγες, διότι δεν υπολογίζει-εξαιρεί εκείνους που δεν έχουν πάρει ακόμη ροζ κάρτα. Για κάποιους λοιπόν κάποιοι άνθρωποι –ανάμεσα τους παιδιά- δεν υπάρχουν σε κανένα έγγραφο. Εάν κάποιος απαγάγει ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν υπάρχει για το κράτος.

Τριτοκοσμικές Συνθήκες
Σε όλες τις κολόνες του κτιρίου Α, που «φιλοξενεί» Κούρδους, η υγρασία έχει αποκαλύψει όλους τους οπλισμούς, στις πλάκες και στα δοκάρια έχουν φυτρώσει αρμυρίκια. Στα δύο από τα τρία κτίρια έχουν να γίνουν σοβαρές εργασίες συντήρησης από το 1951! Εκεί διαμένουν σήμερα 22 οικογένειες με 60 παιδιά.
Το πρόβλημα στατικότητας των κτιρίων όμως είναι γνωστό εδώ και 8 χρόνια, καθώς το 2005 έγινε η πρώτη αυτοψία από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Από το 2006 έως το 2010 πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στον χώρο χωρίς να γίνει καμία ανάθεση μελέτης από το υπουργείο. Από τις 20/8/2011 υπάρχει έγγραφο για την άμεση εκκένωση του κτιρίου.
Επειτα από απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου υπήρξε πρόβλεψη μεταφοράς μέρους των προσφύγων στην τοποθεσία Νεράκι, 1,5 χιλιόμετρο έξω από την πόλη, δίπλα σε ένα πρώην πεδίο βολής, σε 20 τσίγκινα, λυόμενα κοντέινερ που είχαν χρησιμοποιηθεί για σεισμόπληκτους.
Οι Κούρδοι ζήτησαν έγγραφες δεσμεύσεις ότι θα εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής μεταστέγαση για όλους και ότι θα τους δοθεί το χρονοδιάγραμμα επισκευής του κτιρίου Α. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να φύγουν.
Ακολούθησε μήνυση του Α.Λοβέρδου κατά 7 εκπροσώπων των προσφύγων με αδίκημα «παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου»! Το υπουργείο μιλούσε για πείσμα των Κούρδων και οι πρόσφυγες για εμπαιγμό. Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι, αν φύγουν από το κέντρο, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το κέντρο λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση, αλλά την ευθύνη διαχείρισης των κονδυλίων την έχει ο Ερυθρός Σταυρός, με τον οποίο όμως το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο πλέον υπάγεται, δεν έχει υπογράψει την ανανέωσης της σύμβασης. Οι 35 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είναι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι γιατροί μέσα στον Μάιο.

Αιτούντες  «αορίστου χρόνου»
Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου για 15 και 20 χρόνια .Πολλοί εξ αυτών έχουν πρωτοστατήσει στην εξέγερση των «Λευκών Κελιών» στην Τουρκία και κάποιοι έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού υπομένοντας δεκαετίες το «μαρτύριο» του ελληνικού κράτους το οποίο αναβάλλει συνεχώς την χορήγηση ασύλου και τελευταία έστειλε και τέσσερις αποφάσεις απέλασης.
Σημειωτέoν υπάρχουν οικογένειες όπου ο πατέρας δεν έχει χαρτιά, η μητέρα έχει ροζ κάρτα και το παιδί ιθαγένεια διότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Επομένως υπάρχει διάλυση της οικογένειας.

Συμπέρασμα
Αν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει συμφωνήσει στη διάλυση και απέλαση πυρήνων Κούρδων και Τούρκων ακρο-αριστερών οφείλει να εξηγήσει στη κοινή γνώμη τους λόγους και τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Εξυπηρετεί και σε τι τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα; Έχουν δεσμευτεί οι Τούρκοι ότι θα επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα; Χρειάζεται η πατρίδα μας το τουρκικό επενδυτικό κεφάλαιο; Αν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη «ροή και παραμονή» των εν λόγω οργανώσεων στην Ελλάδα, οφείλει να βελτιώσει την «συνεργασία» της ΕΥΠ με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ε.Ε.
Η Τουρκία που εκπαιδεύει και εξοπλίζει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στη Συρία και σφαγιάζουν Άραβες Χριστιανούς δεν νομιμοποιείται να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι σύμβουλος εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα economic intelligence. Εκδότης της επιθεώρησης «Διπλωματία και Εξαγωγές». Συγγραφέας και αρθρογράφος (http://ekdotika.blogspot.com).


Σχόλιο του «Προξενείο-Στοπ»: Ενδιαφέρον και αρκετά ενημερωτικό το άρθρο του καλού μας φίλου Κώστα Πικραμένου (το οποίο αναδημοσιεύουμε από το τρέχον "Hellenic NEXUS"), εμείς θα διαφοροποιηθούμε ωστόσο κάπως όσον αφορά το συμπέρασμα. Πέραν του ότι θεωρούμε τα ερωτήματα που θέτει ρητορικά (πιθανότατα βεβαίως ως τέτοια τα θεωρεί και ο ίδιος), θα ήμασταν εντελώς αντίθετοι προς το πογκρόμ και την απέλαση όλων αυτών των Κούρδων αγωνιστών που ζουν στη χώρα μας σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή και αν υπήρχαν "αντισταθμιστικά" οφέλη από αυτή τη νέα δομούμενη ελληνοτουρκική…φιλία και συνεργασία (σ.σ. του λύκου με το πρόβατο). Και δεν είναι φυσικά μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μιλάμε για ανθρώπους που υπέστησαν τα πάνδεινα από τη φασιστική Τουρκία και έχουν νόμιμα πολιτικό άσυλο στη χώρα μας (το οποίο βάλθηκε ετσιθελικά να καταργήσει η μνημονιακή κυβερνητική λοιμική των ανθυπονενέκων). Η στήριξη και ενίσχυση του κουρδικού παράγοντα είναι ούτως ή άλλως και το ύψιστο ταυτόχρονα εθνικό μας συμφέρον…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.