11 Φεβ 2014

Οι Ελβετοί δεν έχουν γείτονες τους... Τούρκους



Μια ακόμη γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και σε ότι αφορά τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης, έριξε μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτή τη φορά η Ελβετία.
Με οριακή πλειοψηφία οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτέλεσμα.

Την πρόταση αυτή είχε υποβάλει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Υπέρ της τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων. Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της, και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση.

Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ύστερα από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ. Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας --κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002-- οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως.

Σήμερα ωστόσο η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος SVP/UDC, του μεγαλύτερου στο ελβετικό κοινοβούλιο.

"Η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της Ε.Ε. αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας", σχολιάζει η ελληνική προεδρία μέσω ανακοίνωσης του Υπ. Εξωτερικών.

"Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, συνιστά ουσιώδη Αρχή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών της, Ελβετών και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται, από εδώ και στο εξής.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία αυτή, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Με απλά λόγια κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και θα δέχονται μόνο περιορισμένο αριθμό ξένων. Αδιαφορούν φυσικά για το ελληνικό πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Δηλαδή για το γεγονός ότι έχουν αφήσει μόνη της τη χώρα μας να τα βγάλει πέρα με ορδές μεταναστών από κάθε χώρα της Αφρικής και της Μικράς Ασίας. Αν δηλαδή όλες οι χώρες αποφασίσουν κλείσιμο των συνόρων τους, θα αφήσουν την Ελλάδα να βολοδέρνει; Τη χώρα η οποία είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα προς ανατολάς να πρέπει να αντιμετωπίσει ένα απίστευτο κύμα ξένων;

Κι από την άλλη, τι θα γίνει με τους νόμιμους εργαζόμενους ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα; Που έχουν πτυχία, γνώσεις, κατάρτιση και μπορούν να εργαστούν σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες; Θα εμποδίζονται; Τότε καλύτερα να το διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλη η Ευρώπη να βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να μη δέχονται τέτοιες μεταναστευτικές ροές. Κι από την άλλη θα πρέπει όλες οι υπόλοιπες χώρες να επωμιστούν ένα μέρος από το βάρος αυτό. Να δεχθούν κι αυτοί μετανάστες και να μην μας τους… επιστρέφουν λες και μπορούμε να αντέξουμε εκατομμύρια ξένων.

Όμως, οι Ελβετοί δεν έχουν γείτονες τους... Τούρκους γι' αυτό και είναι τόσο άνετοι.


antinews.gr
http://www.freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.