21 Δεκ 2013

O ευτελισμός της δημοκρατίας και της Βουλής



Τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή, και όσα θα γίνουν μέχρι αύριο που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και για τους πλειστηριασμούς, δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Έχει ξανασυμβεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά και δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι πολιτικοί που ορκίστηκαν στο Σύνταγμα, δεν σέβονται τη δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα.
Κι αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως διότι ξέρουμε τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό με νομοσχέδια, διατάξεις και περίεργες ρυθμίσεις που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν.
Κι όταν εννοούμε κάποιοι αυτό περιλαμβάνει τόσο υπουργούς και υφυπουργούς όσο και εξωθεσμικά κέντρα που με την εξουσία τους επιχειρούν να βολέψουν συγγενείς, φίλους, εταιρείες που εξυπηρετούν και λοιπά συμφέροντα.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ασκούνται αφόρητες πιέσεις σε υπουργούς που κατεβάζουν νομοσχέδια, προκειμένου να μπουν σ’ αυτά και άσχετες ρυθμίσεις, πολλές φορές φωτογραφικές, άλλες που χρήζουν περαιτέρω έρευνας διότι μπορεί και να αντίκεινται στο Σύνταγμα.
Έτσι έγινε και σήμερα μέσα στη Βουλή. Από χθες κατατίθεντο διάφορες ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς, ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης.
Για παράδειγμα η φορολογική διάταξη που φέρνει τσουχτερά πρόστιμα έως 30% σε όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Άλλες ρυθμίσει αφορούσαν τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, τη δυνατότητα που του δίνεται να εκδίδει warrants και να παίρνει μέρος σε βιβλία προσφορών. Άλλη ρύθμιση αφορούσε τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, άλλη τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ, τις τράπεζες κ.λπ. Υπήρχαν επίσης τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς, την παράταση για ένα χρόνο του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, την παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και άρθρα που αφορούν στο επενδυτικό ταμείο, στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, στο ενιαίο σύστημα πληρωμών, θέματα αυτοδιοίκησης αλλά το άρθρο για την οργάνωση της ελληνικής προεδρίας.
Κι εκεί που λέγαμε ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα έχει δύο άρθρα και τέλειωσε, ξαφνικά «φούσκωσε» από διάφορες ρυθμίσεις που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν. Είτε για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων είτε γιατί ήταν ανίκανοι όλο το χρόνο να το κάνουν και το θυμήθηκαν παραμονές Χριστουγέννων. Έτσι δεν είναι κύριε Θεοχάρη που θυμηθήκατε να περάσετε τώρα τα τσουχτερά πρόστιμα; Ή μήπως έτσι δεν είναι κύριοι που βρίσκονται στα σκοτάδια που περνάτε στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων και εξαίρεση off shore εταιρειών από τον φόρο 15% και που τελικά την πήρατε πίσω;
Όπως ήταν αναμενόμενο στη Βουλή επικράτησε πανικός, ο αρμόδιος υπουργός κ. Στουρνάρας πήρε κάποιες διατάξεις πίσω, άφησε άλλες, ωστόσο, εκείνο που έμεινε ήταν η άθλια εικόνα μιας Βουλή που ουσιαστικά καλείται να ψηφίσει την τελευταία στιγμή ακόμη και διατάξεις που δεν γνωρίζει. Εδώ οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν τα νομοσχέδια τους έρχονται και οι περίεργες και από το πουθενά διατάξεις που πρέπει κι αυτές να ψηφίσουν.
Εκεί που οι βουλευτές θα ψήφιζαν ένα μικρό νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, τους ήρθε πολυνομοσχέδιο. Είναι όμως αυτή σοβαρή πρακτική; Δεν είναι πλήρης ευτελισμός του κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας; Δεν έχουν κάθε δικαίωμα οι βουλευτές να διαμαρτύρονται γιατί θα βάλουν την υπογραφή τους στο παρά πέντε σε νόμους που μπορεί να αλλάζουν πολύ σοβαρά θέματα; Να ευνοούν κάποιους ή να αδικούν άλλους;
Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτός ο εξευτελισμός της Βουλής και η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.