29 Δεκ 2013

Συγκρούσεις και άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη

-Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

28 December 2013 - 11:47 am





















 Άγριες συγκρούσεις και πάλι στην Κωνσταντινούπολη με το κίνημα να αποκτά αιτήματα και χιλιάδες κόσμου να ζητούν διαφάνεια και κράτος δικαίου. Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν, αμέτοχος παραμένει προς το παρόν ο στρατός.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία χρησιμοποίησε πολλά δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην περιοχή Ταξίμ, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες αλλά και φωτογραφίες για χρήση πλαστικών σφαιρών.
Οι διαδηλωτές, που οργανώνονται μέσω των social media, απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος ακολούθησε την παραίτηση τριών υπουργών. 
Στα συνθήματά τους περιλαμβάνεται το «παντού δωροδοκίες, παντού διαφθορά», που παραπέμπει στο «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» των διαδηλώσεων το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε απόψε συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν  πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών. Οι τελευταίοι απάντησαν με πυροτεχνήματα και οδοφράγματα. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "κυβέρνηση, παραιτήσου". Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν
Βραχυπρόθεσμα ο Ερντογάν μπορεί να φαίνεται ως ο νικητής, λόγω της τεράστιας κυβερνητικής εξουσίας που κατέχει. Ωστόσο μακροπρόθεσμα ο Γκιουλέν ενδέχεται να βρεθεί στην κορυφή», αναφέρει ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαϊμάζ, που εδώ και χρόνια καλύπτει το δικαστικό ρεπορτάζ.
Όπως σημειώνει, ο λόγος είναι πως το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει μεγάλη επιρροή στην εκπαίδευση ατόμων που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό από τα τέλη του 1960. Στη δικαιοσύνη και την αστυνομία κυριαρχούν πλέον οι οπαδοί του Γκιουλέν.
«Ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές στο δικαστικό σώμα, ενώ και στην αστυνομία είναι δύσκολο να περιορίσεις τους οπαδούς του Γκιουλέν», αναφέρει ο Αχμέτ Σικ, δημοσιογράφος που φυλακίστηκε για πάνω από ένα χρόνο επειδή έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με διείσδυση του κινήματος Γκιουλέν στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Το γεγονός πως η κυβέρνηση απομάκρυνε τον Χουσεϊν Τσαπκίν από τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης για να τοποθετήσει τον Σελαμι Αλτινοκ, ένα τελείως άπειρο διοικητή μιας μικρής πόλης, επιβεβαιώνει τον Αχμέτ Σικ.

Ε.Ε: Απαιτείται διαφάνεια και αμεροληψία
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να χειριστεί με "διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς: "Καλώ την Τουρκία, ως χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ  να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. "Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς", πρόσθεσε.
Ο Φίλε επανέλαβε ότι "ανησυχεί" για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις.

Στρατός: Δεν εμπλεκόμαστε
Στο μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν στην πολιτική διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει την Τουρκία, με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς.
Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, αποτελεί απάντηση σε σχόλιο συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι πιθανόν το σκάνδαλο να είναι συνωμοσία για την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την ταυτότητά του και τη νομική θέση των μελών του», αναφέρεται στη δήλωση.
Protesters run from a water cannon on the Istiklal Avenue on December 27, 2013, during clashes between the Turkish police and protestors. (AFP Photo / Bulent Kilic)
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Turkish policemen fire rubber bullets against protestors on the Istiklal Avenue on December 27, 2013, during clashes between the Turkish police and protestors. (AFP Photo / Bulent Kilic)
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

http://alterthess.gr/content/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.