21 Απρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 20-4-13

Posted: 20 Apr 2013 11:43 AM PDT
Από 16 έως 19 Απριλίου 2013 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2013 (Αστέρι της Ανατολής). Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, στις 08-04-2013, με την υπ. αριθ. BD-03/13 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι, η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί αρχικά στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που ευρίσκεται στα διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στη συνέχεια στο όρος Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης.

Διαβάστε απόσπασμα από το άρθρο του geοstrategy.gr σχετικά με το πώς μπορούν οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν την περίπτωση ενός «τυχαίου ατυχήματος» στο Αιγαίο, προκειμένου να ενεργήσουν άμεσα και να εκθέσουν την ελληνική πλευρά για ανικανότητα και αδυναμία και τελικά να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία μέσω «θερμής» παρέμβασης στο Αιγαίο ή στην Κύπρο:

Του Χρήστου Μηνάγια

Σε μία ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» της Τουρκίας, διότι ο τομέας των αρμοδιοτήτων της επικεντρώνεται σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς, στην έρευνα-διάσωση και τη λαθρομετανάστευση, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία θερμού επεισοδίου και γενίκευσης της κρίσης. Άξιας προσοχής είναι η αναβάθμισή της τόσο με προσωπικό όσο με μέσα, όπως η ναυπήγηση πλοίων έρευνας-διάσωσης ανοικτών θαλασσών 1.700 τόνων, λοιπά σύγχρονα ναυτικά μέσα, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας CN235-100Μ, ελικόπτερα, μέσα επικοινωνιών και μέσα θαλάσσιας επιτήρησης πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί και η πιθανή συμμετοχή υδροπλάνων τουρκικής αεροπορικής εταιρείας στις εν λόγω επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτά άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις σε παραθαλάσσιες πόλεις των δυτικών παραλίων και σε τακτά χρονικά διαστήματα η Υδρογραφική-Ωκεανογραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές για προσθαλάσσωση αυτών σε σημεία ιδιάζουσας σημασίας.








Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου έχουν ομαδοποιηθεί και εντάχθηκαν σε μια εξειδικευμένη θαλάσσια επιθετική στρατηγική, δεδομένου ότι η πολιτική των Τούρκων για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια είναι ενιαία και έχει ως επίκεντρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Για το λόγο αυτό, τα συμπεράσματα των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης θα πρέπει να συνεξετάζονται με τα συμπεράσματα των υπολοίπων τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην υφαλοκρηπίδα, την Α.Ο.Ζ., τον εναέριο χώρο κ.λπ. που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου στις εν λόγω περιοχές.

Κατά την άποψή μας, αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι οι Τούρκοι, με τις συνεχείς αμφισβητήσεις και προκλητικές ενέργειες έναντι της ελληνικής πλευράς, δεν αποσκοπούν σε άμεσα εντυπωσιακά οφέλη λόγω των νομικών εμποδίων που υπάρχουν. Επίσης, η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τις περιόδους πολιτικής αστάθειας και τις εκάστοτε άστοχες ενέργειες των ελληνικών κυβερνήσεων, προς το παρόν, αρκείται στη δημιουργία φοβικών συνδρόμων και στην απόκτηση μικρών γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων, τα οποία στο μέλλον πιθανόν να προσδώσουν πολλαπλασιαστική ισχύ στα επεκτατικά σχέδια της.  

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι σε περίπτωση ενός «τυχαίου ατυχήματος», οι Τούρκοι θα ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να εκθέσουν την ελληνική πλευρά για ανικανότητα και αδυναμία. 

Ειδικά δε, σε ό,τι έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, παρατίθεται σε χάρτες η σταδιακή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα.




Μάλιστα, η τελική αμφισβήτηση της Τουρκίας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θα αφορά στο τμήμα ανατολικά και νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου (βλ. ακόλουθους χάρτες του Τούρκου καθηγητού Sertaç Hami Başeren και του Τούρκου Dr. πλοιάρχου Cihat Yaycı).



Τέλος, αυτό που αποκαλύπτει τις προθέσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο και θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα είναι ο χάρτης που παρουσιάσθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της Τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών Πλοίαρχο Ataseven, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε σε σεμινάριο που διοργάνωσε το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Τουρκίας αναφορικά με την έρευνα-διάσωση. Στον εν λόγω χάρτη απεικονίζεται η «τουρκική» περιοχή έρευνας-διάσωσης στο Αιγαίο και μια ποσότητα εκρηκτικών με το βραδύκαυστο φιτίλι αναμμένο.



Κατά συνέπεια, η σπουδαιότητα του θέματος αυτού εστιάζεται στα εξής:  
  • Πρώτον, ο χάρτης είναι δημοσιευμένος στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών. 
  • Και δεύτερον, στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του υφυπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Εξωτερικών, του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, της Γενικής Διεύθυνσης Διάσωσης Πλοίων, της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας Συνόρων και Ακτών, του Τουρκικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνίας, της Διεύθυνσης Κρατικών Αεροδρομίων και της εθελοντικής οργάνωσης έρευνας-διάσωσης DAK/SAR.

Geostrategy

Πηγή: Πυγμή

Posted: 20 Apr 2013 10:39 AM PDT
Η χειραγώγηση ολόκληρου του πλανήτη δεν είναι ένα τόσο εύκολο εγχείρημα, όσο ίσως θεωρούν οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης – ενώ η πατρίδα μας θα μπορούσε να ξεφύγει πρώτη από την παγίδα της ύφεσης, χωρίς καταστροφικές απώλειες 
 

"Είναι πλέον εντελώς εμφανές ότι, έχουμε εισέλθει σε μία νέα εποχή, κεντρικό ίσως γνώρισμα της οποίας είναι οι έντονες προσπάθειες «κατάλυσης» της ελεύθερης αγοράς. Τη θέση της, ως έναν «αυτόματο μηχανισμό καθορισμού των τιμών» (με την ευρύτερη έννοια), φαίνεται πως επιδιώκουν να «καταλάβουν» επιθετικά οι κεντρικές τράπεζες – με κύριους «εκφραστές» τους στη Δύση τη Fed, καθώς επίσης την BIS.

Πίσω από τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης ευρίσκονται οι πραγματικοί κυρίαρχοι του παιχνιδιού: οι υπερεθνικές, υπερμεγέθεις εμπορικές τράπεζες-μέτοχοι τους, ως επί το πλείστον αμερικανικές (J.P. Morgan, Goldman Sachs κλπ.). Στα πλαίσια αυτά, δεν θα ήταν λάθος να αναφερόμαστε στην εποχή της δικτατορίας των κεντρικών τραπεζών – εννοώντας βέβαια τόσο τις ίδιες, όσο και τα «χρηματοπιστωτικά θηρία», στα οποία ουσιαστικά ανήκουν

Όσον αφορά τον υπόλοιπο πλανήτη και ειδικά την Κίνα ή τη Ρωσία, πίσω από τις εκεί κεντρικές τράπεζες ευρίσκεται το δημόσιο – έχοντας «υιοθετήσει» τον κρατικό καπιταλισμό. Εδώ αναφερόμαστε πλέον σε μία εντελώς διαφορετική μορφή δικτατορίας – η οποία όμως δεν παύει να είναι δικτατορία".


Έχοντας την πρόθεση να ασχοληθούμε με την Ελλάδα, με τη σημερινή «καθαρή θέση της», με τα προβλήματα, με τις λύσεις, καθώς επίσης με τις προοπτικές της, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε εισαγωγικά στο «μακροοικονομικό περιβάλλον» – αφού δεν είναι ούτε μόνη της στον πλανήτη, ούτε τόσο αυτάρκης ή πανίσχυρη, οπότε ο δρόμος που θα επιλέξει οφείλει να είναι «συμβατός» με το «παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Χωρίς να αναλωθούμε σε περιττές λεπτομέρειες, αφού έχουμε ήδη αναφερθεί σε ορισμένες καθοριστικές διεργασίες, στις τέσσερις προηγούμενες αναλύσεις μας («Ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος», «Το όπλο της ενέργειας», «Το αμερικανικό πείραμα» και τα «Σενάρια παγκόσμιας σύρραξης»), θα επικεντρωθούμε σε ένα κρίσιμο, επίκαιρο θέμα: στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, πριν από όλα δε στο χρυσό - από την πρόσφατη εξέλιξη των τιμών του οποίου τεκμηριώνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η παντοδυναμία (δικτατορία) των κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, η «κατάρρευση» της τιμής του χρυσού κατά σχεδόν 10% εντός δύο μόνο ημερών, παρά την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση του, σε φυσική μορφή, στις περισσότερες αγορές (η σχέση μεταξύ αγοραστών και πωλητών τοποθετείται σήμερα στο 30:1, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ράβδους ή σε φημισμένα χρυσά νομίσματα), απέδειξε ότι, η ελεύθερη αγορά έπαψε πλέον να λειτουργεί – αφού η αυξημένη ζήτηση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες τιμές και όχι στην απότομη πτώση τους.   

Στη θέση της ελεύθερης αγοράς εισήλθαν λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες, παράλληλα με τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κυρίως με τη βοήθεια των επιθέσεων εναντίον αδύναμων χωρών (άρθρο μας), χειραγώγησαν προφανώς και την τιμή του χρυσού - κάτι όχι και τόσο δύσκολο, αφού μόλις το 5% διαπραγματεύεται στη φυσική του μορφή (το 95% αφορά «χαρτιά», τα οποία κινούνται στα χρηματιστήρια, στις αγορές παραγώγων κλπ.).   

Μεταξύ άλλων, η απίστευτη αυτή χειραγώγηση διευκολύνθηκε από τη σκόπιμη «διασπορά» ειδήσεων επηρεασμού της κοινής γνώμης - σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος θα πουλήσει τα αποθέματα χρυσού που κατέχει, οι υπόλοιπες ελλειμματικές οικονομίες της Ευρωζώνης θα την μιμηθούν, με στόχο τη μείωση των δημοσίων χρεών τους (κυρίως η Ιταλία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της περί τους 2.500 τόνους), είχε δημιουργηθεί μία τεράστια «φούσκα» κλπ.

Εν τούτοις, το αναμφισβήτητο γεγονός ότι, το κόστος εξόρυξης του χρυσού σήμερα ευρίσκεται στα 1.300 $ την ουγγιά, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι παύουν εύλογα να εμπιστεύονται τα «χάρτινα χρήματα χωρίς κανένα αντίκρισμα», «μετατρέποντας» μεγάλο μέρος των καταθέσεων ή των επενδύσεων τους σε χρυσό, δεν αιτιολογεί με κανέναν τρόπο την πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου – πόσο μάλλον την ξαφνική κατάρρευση της.

Η απλούστερη εξήγηση λοιπόν είναι το ότι, οι κεντρικές τράπεζες επιδίωξαν, σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, να επιτύχουν τον παρακάτω «διπλό στόχο»:

(α) Να θέσουν εμπόδια στους αποταμιευτές-επενδυτές, έτσι ώστε να μην αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες - με απώτερο σκοπό είτε την «κατάσχεση» μέρους τους, κατά το «δεδικασμένο» της Κύπρου, είτε την αποφυγή τυχόν τραπεζικών επιθέσεων (bank run).

Πολύ περισσότερο επειδή η τραπεζική βόμβα μεγατόνων, η οποία «ελλοχεύει» στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης (ανάλυση μας), θα μπορούσε κάθε στιγμή να εκραγεί – ειδικά εάν αποσύρονταν έστω και ελάχιστες ποσότητες χρημάτων, από τα «θησαυροφυλάκια» των τραπεζών.  

(β)  Να οδηγήσουν, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση, στην πτώση των τιμών όλων των εμπορευμάτων (λοιπά μέταλλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.), έτσι ώστε να επιφέρουν ένα μεγάλο πλήγμα στις χώρες παραγωγής και εξαγωγής τους - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ν. Αφρική (τρεις εκ των BRICS), καθώς επίσης η Αυστραλία και ο Καναδάς, τα νομίσματα των οποίων είχαν αρχίσει να ανατιμώνται ραγδαία.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή μας, το πείραμα μάλλον πέτυχε – αφού οι τιμές όλων σχεδόν των εμπορευμάτων μειώνονται, η Ρωσία, όπως και η Βραζιλία ή ο Καναδάς, έχουν εισέλθει σε ύφεση, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε κοκ.

Φυσικά δεν πρέπει να βιαζόμαστε με τα συμπεράσματα μας, αφού η χειραγώγηση ολόκληρου του πλανήτη δεν είναι ένα τόσο εύκολο εγχείρημα, όσο ίσως θεωρούν οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης – γεγονός που «μέλει» να φανεί στους επόμενους μήνες.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και σε σχέση με τη χώρα μας, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε την ανάλυση μας, παραθέτοντας πίνακες με τα βασικότερα οικονομικά μεγέθη της - έτσι όπως αποτυπώνονται σήμερα από τις διάφορες Υπηρεσίες της.

Παράλληλα, θα ασχοληθούμε με εκείνες τις ενέργειες, οι οποίες οφείλουν ή πρέπει να ακολουθήσουν – με στόχο να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα της ύφεσης και του χρέους.  

(α)  Δημόσιο χρέος

'Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι, το συνολικό χρέος μας την 31.12.2012 διαμορφώθηκε στα 305.537,33 εκ. € - εκ των οποίων τα 183.098,58 εκ. € προέρχονται από το μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζουμε ότι, με την πρώτη σύμβαση έχουν εγκριθεί 110 δις €, ενώ με τη δεύτερη 130 δις € - συνολικά δηλαδή 240 δις €.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Κατηγορίες χρέους κεντρικής διοίκησης σε εκ. €, στις 31.12.2012

Κατηγορίες χρέους κεντρικής διοίκησης
Ποσά στις 31.12.2012
Ποσοστό



Ομόλογα και Βραχυπρόθεσμοι τίτλοι
104.654,42
34,25%
(α) Ομόλογα εσωτερικού
81.769,19
78,12%
(β) Ομόλογα εξωτερικού
4.308,23
4,11%
(γ) Λοιπά
18.577,00
17,75%



Δάνεια
200.882,91
65,75%
(α) Δάνεια μηχανισμού στήριξης
183.098,58
91,15%
(β) Λοιπά
17.784,33
8,85%



Συνολικό δημόσιο χρέος
305.537,33
100%
Σημείωση: Το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες ελπίζουμε να μην «καταπέσουν»,  ανέρχεται στα 19.451,67 εκ. €
Πηγή: Δελτίο δημοσίου χρέους (minfin.gr)
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Με βάση τα δάνεια που έχουν εγκριθεί, εξασφαλίζεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μας του 2013 και του 2014, οι οποίες είναι 56,1 δις € (Πίνακας IV που ακολουθεί), αφού μας οφείλονται ακόμη 56,9 δις € - με εξαίρεση το έλλειμμα του 2013 (11,2 δις €, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό), καθώς επίσης το ενδεχόμενο έλλειμμα του 2014, για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έχουν προβλεφθεί «μέτρα» (λιτότητας ή δανεισμού).

Εν τούτοις, δεν φαίνεται να υπολογίζεται πλέον το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (49 δις €), καθώς επίσης ορισμένα άλλα (απώλειες ΟΤΑ κλπ.), έτσι όπως είχαν απεικονισθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (άρθρο μας) – γεγονός που μας δημιουργεί αρκετά μεγάλα ερωτηματικά. 

(β)  Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Με κριτήριο τον Πίνακα ΙΙ που ακολουθεί, διαπιστώνεται μία εξαιρετικά μεγάλη καλυτέρευση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της πατρίδας μας – το οποίο είναι πλέον ελάχιστα αρνητικό, αν και οφείλει να μηδενισθεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Προσωρινό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε εκ. €, το 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος

Μεγέθη
2011
2012



Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών*
-18.490,70
-5.049,50
Εμπορικό ισοζύγιο
-25.267,50
-18.604,70
Ισοζύγιο υπηρεσιών
14.017,70
14.270,30
* Μόλις στο -2,6% του ΑΕΠ μας, από σχεδόν -14% πριν από τη κρίση
Πηγή: ΤτΕ (Ημερησία)
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Περαιτέρω, παρά το ότι μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές πλην τις εξαγωγές), έχουμε την άποψη ότι, υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες - αφού μπορούμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές, επιμένοντας στην αγορά ελληνικών προϊόντων, καθώς επίσης να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Πόσο μάλλον όταν οι εξαγωγές μας είναι σχεδόν «αμελητέες», εάν κατανοήσουμε ότι, είναι οι μισές από αυτές της Πορτογαλίας, είκοσι φορές χαμηλότερες από της Ολλανδίας κοκ.

Επί πλέον αυτών, το ισοζύγιο των υπηρεσιών μπορεί να καλυτερεύσει σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων από την άνοδο του τουρισμού μας – ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να μας ανταγωνιστεί καμία χώρα, με δεδομένο το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.   

(γ)  Προϋπολογισμός

Από τον επόμενο Πίνακα (ΙΙΙ) διαπιστώνονται πολλά προβλήματα ακόμη – αφού το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας παραμένει πολύ μεγάλο (6,1%), ενώ το πρωτογενές έλλειμμα (προ τόκων) συνεχίζει να υπάρχει και το 2013 – οπότε θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση μας.       

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ: Μεγέθη προϋπολογισμού 2012 (εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων), προβλέψεις 2013

Μεγέθη
2012
2013



Έσοδα
52.393
51.458
% επί του ΑΕΠ
27,0%
28,1%



Δαπάνες
68.705
62.652
% επί του ΑΕΠ
35,4%
34,2%
(α) Πρωτογενείς
47.586
44.650
(β) Τόκοι
11.735
*8.900
(γ) Λοιπές
9.384
9.102



Έλλειμμα προϋπολογισμού
-16.312
-11.194
% επί του ΑΕΠ
-8,4%
-6,1%



Πρωτογενές έλλειμμα
-4.577
-2.294
% επί του ΑΕΠ
-2,4%
-1,3%



ΑΕΠ**
194.003
***183.049



Δημόσιο χρέος
305.537
****316.731
% επί του ΑΕΠ
157,49%
173,03%
* Μέσο επιτόκιο δανεισμού μας, με βάση τους τόκους, στο 2,91%
** Το ΑΕΠ ανήλθε τελικά στα 193,7 δις €, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πτώση -7,1% (208,5 δις € το 2011 κατά την ΕΛΣΤΑΤ – 206,3 δις € κατά τον προϋπολογισμό).
*** Υπολογίζεται ύφεση 5,6% (αν και δεν φαίνεται πως θα ξεπεράσει το 4,5% σύμφωνα με την ΤτΕ)
**** Το δημόσιο χρέος το 2013 θα είναι αυτό του 2012, συν το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Πηγή: ΥΠΟΙΚ, ΕΛΣΤΑΤ
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Από την άλλη πλευρά όμως, τα έσοδα αυξάνονται ποσοστιαία ως προς το ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες περιορίζονται σημαντικά σε απόλυτα μεγέθη – οπότε, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν στην πράξη οι αριθμοί, η εικόνα καλυτερεύει αρκετά.   

Βέβαια, εάν καταφέρναμε να περιορίσουμε την ύφεση, μέσω της αύξησης κυρίως των εξαγωγών μας, θα άλλαζε εντελώς η εικόνα – ενώ είναι απολύτως εφικτό, όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια. 

(δ)  Τοκοχρεολύσια

Όπως διαπιστώνουμε, η κατανομή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων μας, οι οποίες απεικονίζονται στον Πίνακα IV, είναι πολύ καλύτερη, από αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν και η οποία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της χρεοκοπίας της χώρας μας.

ΠΙΝΑΚΑΣ IV: Χρονοδιάγραμμα λήξης χρέους κεντρικής διοίκησης σε δις € (δόσεις αποπληρωμής)

Έτος
Ποσόν
Έτος
Ποσόν
Έτος
Ποσόν






13
31,2
21
3,4
29
6,9
14
24,9
22
5,1
30
6,9
15
16,1
23
7,8
31
6,7
16
6,8
24
8,6
32
6,7
17
7,4
25
7,3
33
6,8
18
3,1
26
8,0
34
9,5
19
7,1
27
8,0
35
9,3
20
3,3
28
7,3
36-57
97,3






Σύνολα
99,9

55,5

150,1
Σημείωση: Πρόβλημα παρουσιάζεται το 2037 (14,4 δις), το 2038 (13,6 δις) και το 2039 (14,6 δις). Σε όλα τα υπόλοιπα έτη (με εξαίρεση το 2013 και 2014, όπου όμως χρηματοδοτούμαστε – πρόβλημα μόνο το 2015), η κατανομή είναι καλύτερη
Πηγή: Δελτίο δημοσίου χρέους
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Εν τούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο πρόβλημα των ασφαλιστικών μας ταμείων – τα οποία όπως λέγεται θα καταστραφούν, εάν δεν συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αφού αποτελούν τους βασικούς μετόχους της (συμμετοχή περί το 16%).   

Σε κάθε περίπτωση, εάν απαιτηθεί η βοήθεια τους από το δημόσιο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις δανειακές της υποχρεώσεις – εκτός εάν «φιλοτιμηθεί» η Γερμανία να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της (κυρίως το πολεμικό δάνειο).

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Με βάση όλα όσα αναλύσαμε, φαίνεται πως μόνο εάν καταφέρουμε να ξεφύγουμε άμεσα από την ύφεση, κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές μας, θα ήταν δυνατόν να γίνουν «βιώσιμα» τα οικονομικά μας μεγέθη.

Κάτι τέτοιο φυσικά προϋποθέτει την εξυγίανση του τραπεζικού μας κλάδου – έτσι ώστε αφενός μεν να χρηματοδοτηθεί η παραγωγική μας βάση, αφετέρου να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός μας, οδηγώντας μας σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα.

Εάν όμως ο προϋπολογισμός επιβαρυνθεί με τη «διάσωση» των τραπεζών μας, καθώς επίσης με την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων, ποσά που ίσως ξεπεράσουν τα 70 δις €, τότε το δημόσιο χρέος μας θα ανέλθει στα 387 δις € περίπου – οπότε στο 210% του ΑΕΠ του 2013 (183 δις €). Εάν παράλληλα «εκπέσουν» οι εγγυήσεις του δημοσίου (19 δις €), τότε το χρέος μας θα διαμορφωθεί στο αστρονομικό ποσόν των 406 δις € ή στο 222% του ΑΕΠ του 2013.  

Το ύψος αυτό, με ή χωρίς τις εγγυήσεις, θα ήταν εντελώς μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας – ένα ενδεχόμενο που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σήμερα, όσο και αν μας προβληματίζει. Πόσο μάλλον όταν δεν βλέπουμε καθόλου πιθανή τη χρηματοδότηση του αφού, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε, δεν έχουν ληφθεί κανενός είδους προληπτικά μέτρα.     

Συνεχίζοντας, με τις μεγάλες επιφυλάξεις που αναφέραμε, ο προϋπολογισμός μας θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα επόμενα έτη ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ V: Υποθετικά μεγέθη προϋπολογισμού 2013, 2014, 2015

Μεγέθη
2013
2014
2015




Έσοδα
54.514
55.604
57.828
% επί του ΑΕΠ
28,1%
28,1%
28,1%




Δαπάνες
62.652
62.652
62.652
% επί του ΑΕΠ
32,3%
31,7%
30,4%




Έλλειμμα προϋπολογισμού
-8.138
-7.048
-4.824
% επί του ΑΕΠ
-4,2%
-3,6%
-2,3%




ΑΕΠ
194.000
*197.880
**205.795




Δημόσιο χρέος
313.675
320.723
325.547
% επί του ΑΕΠ
161,69%
162,00%
158,00%
* 2% ανάπτυξη ** 4% ανάπτυξη
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Στον Πίνακα V έχουμε διατηρήσει σταθερό το ποσοστό των εσόδων ως προς το ΑΕΠ, σταθερές τις δαπάνες ως απόλυτο μέγεθος, καθώς επίσης μηδενική ανάπτυξη (και μηδενική ύφεση) – προϋποθέσεις που έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε, χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες (ειδικά εάν σκεφθούμε ότι το ΑΕΠ μας το 2011 ήταν 208,5 δις €, ενώ στοχεύουμε μόλις στα 194 δις €).

Εάν τώρα καταφέρουμε να αναπτυχθούμε με 2% το 2014 (ελάχιστο ποσοστό, μετά από πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης, όπου η κατανάλωση διατηρήθηκε αρνητική, η ανεργία γιγαντώθηκε κοκ), καθώς επίσης με 4% το 2015, το δημόσιο χρέος μας θα άρχιζε να μειώνεται – οπότε θα ήταν εκ των πραγμάτων βιώσιμο.

Φυσικά το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί πολύ περισσότερο, εάν ιδιωτικοποιούσαμε μέρος της ιδιωτικής μας περιουσίας, σε σωστές τιμές – σε καμία περίπτωση φυσικά τις κοινωφελείς, τις κερδοφόρες μονοπωλιακές, καθώς επίσης τις στρατηγικές μας επιχειρήσεις (θα ήταν σίγουρα έγκλημα αφού, μεταξύ άλλων, θα «έσβηνε» εντελώς τις όποιες μελλοντικές μας προοπτικές).  

Είναι προφανές δε ότι, εφόσον αντιστρεφόταν η αρνητική τάση στην οικονομία μας, θα σταματούσε σχεδόν αμέσως η καταστροφική «απομόχλευση» των πάντων (αξίες οικοπέδων, ακινήτων, χρηματιστήριο κλπ.) – οπότε θα επιταχυνόταν η ανάπτυξη, όσο ίσως δεν φανταζόμαστε.  

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν λάθη, αλλά λόγω του εγκληματικού PSI, σε συνδυασμό με την ύφεση που προκάλεσε ο καταστροφικός χειρισμός της κρίσης χρέους εκ μέρους των κυβερνήσεων μας, οφείλουμε να το δούμε από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Ειδικότερα, εάν επανερχόταν εκείνες οι καταθέσεις, οι οποίες «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό (περί τα 100 δις €), καθώς επίσης εάν επέστρεφε η Ελλάδα στην ανάπτυξη, αφενός μεν οι τράπεζες θα έπαυαν να έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αφετέρου θα σταματούσαν οι «υπερβολές» με το ποσοστό των επισφαλειών στους ισολογισμούς τους (κόκκινα δάνεια).

Αυτό θα συνέβαινε «αξιωματικά», επειδή η χώρα μας δεν χαρακτηρίσθηκε ποτέ από μία φούσκα ακινήτων του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιρλανδίας - ενώ τα δάνεια των τραπεζών ήταν της τάξης του 110% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Παράλληλα, η διαδικασία της «απομόχλευσης» θα αντιστρεφόταν, με αποτέλεσμα να αυξανόταν ραγδαία η κερδοφορία των τραπεζών – χωρίς να χρειαζόταν να «αφελληνισθούν» άδικα. Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε τον Πίνακα VI, από τον οποίο φαίνεται η υπερβολή στις αποτιμήσεις τους – με δεδομένα τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία πολλών από αυτές, την ισχύ τους σε άλλες χώρες (Α. Ευρώπη) κοκ. 

ΠΙΝΑΚΑΣ VI: Χρηματιστηριακή αξία ορισμένων τραπεζών μας, με ημερομηνία τις 19. Απριλίου του 2013, σε εκ. €

Τράπεζα
Χρηματιστηριακή Αξία


Εθνική Τράπεζα
615
Alpha Bank
441
Τράπεζα της Ελλάδος
269
Τράπεζα Πειραιώς
228
Eurobank
133
Αττικής
40
Πηγή: Capital
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα VI, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι κάτι περισσότερο από υπερβολικά χαμηλές – ακόμη και με δεδομένη τη αρνητική καθαρή θέση ορισμένων, για τους λόγους που αναφέραμε.

Αρκεί δε να επισημάνει κανείς ότι, τα ετήσια κέρδη πολλών από αυτές, πριν την κρίση, ήταν υπερδιπλάσια της σημερινής αξίας αγοράς τους, για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα μας – μεταξύ άλλων, πως μεθοδεύεται ο «αφελληνισμός» τους.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση -  αφού χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα βρούμε τη σωστή λύση, η οποία δεν είναι μόνο «τεχνικό ζήτημα». Παράλληλα, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον μερκαντιλιστή «εταίρο» μας ότι, τουλάχιστον η Ελλάδα έκανε μεν πολλά λάθη στο παρελθόν, αλλά δεν σκότωσε κανέναν.

Απλούστερα, δεν οδήγησε τον κόσμο σε δύο παγκόσμιους πολέμους όπως η Γερμανία, για τους οποίους, αντί να τιμωρηθεί, βοηθήθηκε από τις Η.Π.Α. για να ανακάμψει - ταυτόχρονα με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών της, τη αποπληρωμή των υπολοίπων με «ρήτρα εξαγωγών» κλπ.

Σε γενικές γραμμές δε, πρέπει να υποχρεώσουμε την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, επιτυγχάνοντας τα παρακάτω:

(α) Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παράλληλα με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μας - καθώς επίσης εφικτά, όσον αφορά το χρόνο αποπληρωμής τους, τοκοχρεολύσια. Φυσικά οφείλουν να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου οι στρατηγικές, οι μονοπωλιακές κερδοφόρες και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις – ενώ όλες οι υπόλοιπες πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

(β)  Αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας (διευκόλυνση στο άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερό οικονομικό πλαίσιο κλπ.), καθώς επίσης τον εξορθολογισμό του φορολογικού μηχανισμού.

(γ)  Καθοδήγηση και κίνητρα ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (γεωργία, τουρισμός, ναυτιλία, διαδίκτυο, λοιπές υπηρεσίες)

(δ)  Εξασφάλιση των προϋποθέσεων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις δικές τους δυνάμεις, σε συνδυασμό με την απ' ευθείας βοήθεια τους από το ESM, χωρίς να χρειαστεί να αφελληνισθούν. Τα χρήματα για την απαιτούμενη αύξηση των κεφαλαίων τους, εκ μέρους των μετόχων τους (10%), υπάρχουν – αφού συνολικά δεν ξεπερνούν τα 4 δις €, έναντι άνω των 170 δις € ιδιωτικών καταθέσεων.

(ε)  Καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών (με ειδικό φόρο επί του τζίρου) - παράλληλα με την εγκατάσταση ενός λειτουργικού Κράτους Δικαίου, καθώς επίσης με τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία (περί τα 160 δις € το ελάχιστο).

Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει, αρκεί η κυβέρνηση να χειρισθεί σωστά τα προβλήματα της, καθώς επίσης να επιλυθεί το κεντρικό της πρόβλημα: η έλλειψη της εμπιστοσύνης των Πολιτών προς την Πολιτεία και τους πάσης φύσεως Θεσμούς της.

Εάν μηδενισθεί το τεράστιο αυτό «έλλειμμα» της πατρίδας μας, όχι μόνο θα ξεφύγουμε από την κρίση, αλλά και θα «αναδειχθούμε» στην ωραιότερη, στην πλουσιότερη, καθώς επίσης στην πιο πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης. Αν μη τι άλλο, το οφείλουμε τόσο στους προγόνους μας, όσο και στα παιδιά μας – γενικότερα, σε όλες προηγούμενες, κυρίως δε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. 




Posted: 20 Apr 2013 10:18 AM PDT
Για να καταφέρουμε να εισέλθουμε νόμιμα στο έδαφός σας, μόνο που δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε π€⓪θηλασμό.
Για να περάσουμε από τα αεροδρόμιά σας, μόνο που δεν μας βάζετε κѠλ⓪δάχτυλο.
Για να πάρουμε άδεια παραμονής, εργασίας κτλ, μόνο που δεν απαιτείται να φιλήσουμε πισινούς.
Για να γράψουμε δυό αράδες στο διαδίκτυο, μόνο που δεν χρειάζεται να γλείψουμε τα πρακτόρια σας που μας παρακολουθούν.
Για να στείλουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα κινητού, μόνο που δεν πρέπει να σας το υποβάλουμε για έγκριση.
Με τα πάντα μάς παρακολουθείτε: ρουφιάνους, πράκτορες, κοριούς, δορυφόρους.
Εδώ φακελώνετε νήπια επειδή, μες στην παιδική τους αφέλεια, ρωτάνε γιατί το διπλανό παιδάκι είναι μαύρο.
Εδώ οι σούπερ μπάτσοι σας κόβουνε πρόστιμα σε σχολιαρόπαιδα που πουλάνε σπιτική λεμονάδα για να μαζέψουν χαρτζηλίκι για να πάνε εκδρομή.
Εδώ μπαγλαρώνετε όποιον θέλετε, σε όποιο μέρος του κόσμου θέλετε και μετά Γκουαντάναμο και εικονική εκτέλεση.
Και θέλετε να πιστέψουμε ότι Τσετσένοι φανατικοί Ισλαμιστές ζουν νόμιμα στη χώρα σας, έχουν γεμίσει τα κοινωνικά δίκτυα με αντιαμερικανικές-ισλαμικές κορώνες και αφήνουν ανενόχλητοι τσάντες με εκρηκτικά μες στον ανυποψίαστο κοσμάκη, σαν να μην τρέχει τίποτε;
Σε ποιον τα πουλάτε αυτά ρε;
Για Αμερικανάκια μας περάσατε;


Posted: 20 Apr 2013 09:35 AM PDT
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Σύμφωνα με την S&P, οι τράπεζες της χώρας θέτουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των πολιτών τους – αφού είναι τόσο αδύναμες όσο οι ιρλανδικές, οι ιταλικές και οι γαλλικές, ενώ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων σε ξένο συνάλλαγμα.

Το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας (Bank Austria, Erste Bank, Reiffeisen), είναι εξαιρετικά χαμηλό – αφού τα αποθεματικά τους χαρακτηρίζονται ως από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Κατά μέσον όρο, υπολογίζεται στο 5,5%, όταν απαιτείται να μην είναι μικρότερα από 7 – 10%.

Με κριτήριο τώρα την υπερβολική έκθεση τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι αυστριακές τράπεζες θεωρούνται εξαιρετικά ευαίσθητες στις πολιτικές ή άλλες εξελίξεις εκεί.

Περαιτέρω, η αξιολόγηση τους θα ήταν τουλάχιστον δύο βαθμίδες χαμηλότερη, εάν η Αυστρία χαρακτηριζόταν από υψηλό δημόσιο χρέος. Εν τούτοις, επειδή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (ακόμη), οπότε θεωρείται δυνατή η διάσωσή τους από το δημόσιο, δεν υποτιμήθηκαν ανάλογα μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τώρα την πρόσφατα «κατ' ανάγκη» κρατικοποιημένη αυστριακή τράπεζα KA Bank, θεωρείται πως θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τη χώρα – επειδή είναι εκτεθειμένη στην Κύπρο, με δάνεια 360 εκ. €.

Συνεχίζοντας, οι ενδεχόμενες επισφάλειες των αυστριακών τραπεζών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως όσον αφορά τα δάνεια σε ξένα νομίσματα, τα οποία υπολογίζονται στα 46 δις € (σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις), είναι αρκετά επικίνδυνες.

Μόνο στα νοικοκυριά τα δάνεια σε συνάλλαγμα τοποθετούνται στα 32 δις € - με το μερίδιο των αυστριακών τραπεζών στα δάνεια σε ξένο νόμισμα να τοποθετείται στο 25%.

Ολοκληρώνοντας, όπως φαίνεται το «δεδικασμένο» της Κύπρου χρησιμοποιείται πλέον ακόμη και από τις εταιρείες αξιολόγησης – αφού απειλούν ξεκάθαρα τους καταθέτες με «δήμευση» των αποταμιεύσεων τους, εάν τυχόν χρειαστεί η διάσωση τραπεζών.



Posted: 20 Apr 2013 10:41 AM PDT

Του Σεμπαεδήν Καραχότζα
 
Αναδημοσιεύουμε από τον πρόσφατο «Αντιφωνητή» ένα ακόμη άρθρο του αγαπητού μας φίλου και γενναίου Πομάκου αγωνιστή σε σχέση με τα αποτελέσματα που έφερε μέχρι στιγμής ο αγώνας όσων μάχονται – κόντρα σε θεούς και δαίμονες – για το λεγόμενο Πομακικό Ζήτημα. Αποτελέσματα όχι ευκαταφρόνητα, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι υπάρχει ο παραμικρός λόγος εφησυχασμού. Κανένας αγώνας όμως δεν πάει τελικά χαμένος…

     Πολλές φορές μέχρι τώρα, είτε μέσω άρθρων μου στον τοπικό τύπο είτε μέσω ομιλιών που αρκετά συχνά κάνω ανά την Ελλάδα, έχω τονίσει πως το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης είναι πραγματικά ανεξάντλητο και μπορεί κανείς όχι ένα και δύο άρθρα αλλά τόνους ολόκληρους να γράψει γι' αυτό. Φυσικά για τις δράσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής από τη μια και την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας από την άλλη έχω μιλήσει αρκετές φορές και πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα, άλλωστε λίγο πολύ ο καθένας μας γνωρίζει κάποια πράγματα τόσο για τη μια όσο και για την άλλη μεριά και είναι εύκολο να σχηματίσει τη δική του άποψη ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

    Εδώ όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, πέρα από το τι καλώς ή κακώς κάνει το τουρκικό προξενείο και το ελληνικό κράτος, πρέπει να δούμε κάποια στιγμή τι έχουμε κάνει και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, οι Έλληνες Πομακοι της Θράκης διότι με το να κατηγορούμε διαρκώς άλλους παράγοντες σαν κι αυτούς που αναφέρω πιο πάνω ναι μεν βάζουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση αλλά δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι αυτά μόνο μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούν να έρθουν. 

    Έχουμε πετύχει άραγε κάτι μέχρι σήμερα; Ασφαλώς ναι, ίσως όχι όσα θα θέλαμε αλλά σίγουρα δεν είμαστε στο απόλυτο τίποτα. Θυμίζω εδώ πως μέχρι και πριν από μια δεκαετία περίπου η λέξη «ΠΟΜΑΚΟΣ» ήταν σχεδόν απαγορευμένη στη Θράκη ενώ κύκλοι της μειονότητας και όχι μόνο, αναφερόμενοι στους Πομάκους έλεγαν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καν πάνω στη γη ενώ άλλοι όπως για παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος Μύκης, ακόμα και δημόσια έλεγαν πως η λέξη «Πομάκος» είναι βρισιά για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

    Το 2006 και μετά όμως ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει κανείς ξεπετάχτηκε μια χούφτα ανθρώπων, πέντε δέκα στον αριθμό οι οποίοι θέλησαν να κάνουν το πρώτο βήμα ενάντια στον πλήρη εκτουρκισμό των μουσουλμάνων της Θράκης και υπέρ της ανάδειξης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των Πομάκων της περιοχής. Κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και ψυχολογικού πολέμου τότε οι άνθρωποι αυτοί δε σταμάτησαν, αντίθετα συνέχισαν την προσπάθεια τους αυτή και σιγά σιγά οι 10 έγιναν 15, μετά 20 και πάει λέγοντας και πλέον σήμερα που μιλάμε, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκατοντάδες και αποτελούν το γνωστό και ως κίνημα των Πομάκων.

    Το ζητούμενο βέβαια ήταν μέσα από την προσπάθεια αυτή να έρθουν και τα αποτελέσματα, μια προσπάθεια η οποία δε στηρίχθηκε ποτέ από την ελληνική πολιτεία αλλά παρόλα αυτά έφερε κάποια αποτελέσματα. Καταρχήν, έστω και άτυπα, υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο ένα μεγάλο μέρος του πολιτιστικού πλούτου των Ελλήνων Πομάκων, λεξιλόγιο, παραδοσιακά τραγούδια, πομάκικα παραμύθια και πολλά άλλα έχουν ήδη καταγραφεί και διασωθεί, άσχετα αν ακόμα δεν υπάρχει επίσημη και αναγνωρισμένη πομάκικη γραφή.

    Επίσης άρχισαν να εκδίδονται κα να κυκλοφορούν πομάκικες εφημερίδες τις οποίες ζητούσαν και έπαιρναν αρκετοί πομάκοι, έστω και κρυφά μέσα σε φάκελο για να μην τους δουν οι συγχωριανοί τους. Αργότερα και για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου, υπήρξε και το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων στην πομάκικη γλώσσα με όχι απλά μεγάλη αλλά τεράστια αποδοχή από τους ίδιους τους πομάκους. Όλα αυτά λοιπόν είναι μερικά χειροπιαστά αποτελέσματα του αγώνα που θυμίζω ξεκίνησαν το πολύ δέκα άνθρωποι.

    Υπάρχει όμως και ένα ακόμα αποτέλεσμα, πολύ μεγαλύτερο αν και ελάχιστοι το έχουν παρατηρήσει και ακόμα λιγότεροι έχουν αναφερθεί σ' αυτό. Όλοι αυτοί που πριν από δέκα χρόνια είτε έλεγαν πως λέξη «πομάκος» δεν υπάρχει είτε τη λέξη αυτή τη χαρακτήριζαν ως βρισιά, σήμερα παραδέχονται ακόμα και δημόσια την ύπαρξη Πομάκων στη Θράκη, άσχετα βέβαια αν μιλάνε για Πομάκους οι οποίοι είναι ένα κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους. Σημασία έχει πως πλέον, εκεί που δε δέχονταν ούτε λέξη για Πομάκους, σήμερα αναγνωρίζουν την ύπαρξη κι αυτό επαναλαμβάνω το πέτυχαν μια χούφτα άνθρωποι.

    Ωστόσο η προσπάθεια αυτή μερικών δεκάδων Πομάκων έχει και την άσχημη πλευρά της και αναφέρομαι στις προσπάθειες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, από δεξιές κυρίως παρατάξεις για πολιτικό καπέλωμα αυτού του αγώνα και δε σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κατάφεραν. Φυσικά με το πρόσχημα ότι δήθεν θέλουν να στηρίξουν τη διάσωση και ανάδειξη των πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των Πομάκων, κατάφερναν ή τουλάχιστον προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τον αγώνα αυτό ως πρωτοβουλία δική τους, της παράταξης τους κι αυτό φυσικά μόνο κακό έκανε σε εκείνους που ξεκίνησαν και συνεχίζουν αυτόν τον αγώνα.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως το δικό μου βασικό συμπέρασμα είναι πως όπου υπάρχει αγώνας, αργά ή γρήγορα έρχονται και τα αποτελέσματα κι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της μιας χούφτας Πομάκων οι οποίοι με την πλάτη στον τοίχο και με εχθρούς γύρω τους δεν το έβαλαν κάτω συνέχισαν να κάνουν αυτό που πίστευαν και πλέον δίκαια μιλάνε για σταδιακή δικαίωση του αγώνα τους. Ένα αγώνας ο οποίος αν είχε έστω μια ελάχιστη στήριξη σε επίπεδο κράτους και όχι παρακράτους θα είχε φέρει πολλαπλά αποτελέσματα. 

Δυστυχώς όμως και παρά τα όσα έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί, οι Πομάκοι της Θράκης εξακολουθούν να είναι μόνοι και να παλεύουν μόνοι, εύχομαι μόνο να μην απογοητευτούν κάποια στιγμή και να συνεχίσουν αυτό που εδώ και χρόνια κάνουν, ξέρω πως δεν είναι εύκολο αλλά η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει και συνέχεια…




Posted: 20 Apr 2013 09:16 AM PDT
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση σήμερα το πρωϊ σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» κ. Μαρκογιαννάκης είπε πως το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη βίαιη προσαγωγή του κ. Παπανδρέου ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυς, όπως προφανώς (λέμε εμείς) θα συνέβαινε με κάθε απλό πολίτη.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε την βουλευτική ιδιότητα του κ. Παπανδρέου και είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 62, βουλευτική ασυλία) «Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Επομένως δεν μπορεί να διαταχθεί από την εξεταστική επιτροπή η βίαιη προσαγωγή του βουλευτή κ. Παπανδρέου.

Εμείς θα προσθέταμε πως ακόμα και αν δεν είχε τη βουλευτική ιδιότητα ο κ. Παπανδρέου, ακόμα και τότε θα υπαγόταν στην προστασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, ως διατελέσας μέλος κυβέρνησης. Δηλαδή ακόμα και η αναφορά του ονόματός του στο πλαίσιο κάποιας εξέτασης, θα σταματούσε αμέσως τη διαδικασία και ο σχετικός φάκελος θα αποστελλόταν αμελλητί στη Βουλή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή αυτού του Συντάγματος, αυτού του πολιτικού συστήματος. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Πέτρος Χασάπης




Posted: 20 Apr 2013 09:37 AM PDT
Tι λένε εκείνοι οι ψηφοφόροι στην Αχαΐα;

Πληροφορηθήκαμε από το Voria.gr  ότι στη Ρουμανία θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος του πρωθυπουργού και προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.

Ο κ. Παπανδρέου θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο διεξάγεται στο Βουκουρέστι.

Η ομιλία του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, ενώ το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Τίτους Κορλατεάν, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι μετά τις αρνήσεις του Γ. Παπανδρέου να προσέλθει στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ αποφασίστηκε να μην κληθεί εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός.

Τη σχετική πρόταση ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να επανακληθεί ο Γ. Παπανδρέου. Την πρόταση ψήφισαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Ελεύθερο το πεδίο, λοιπόν, για τον πρώην πρωθυπουργό για ταξίδια και μετά για… περισσότερα ταξίδια. 

Κωνσταντίνος




Διαβάστε επίσης:
Μαρκογιαννάκης: Το Σύνταγμα απαγορεύει τη βίαιη προσαγωγή Παπανδρέου


Posted: 20 Apr 2013 07:14 AM PDT

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Δύο βασικές τάσεις αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ (με διάφορες επί μέρους παραλλαγές):


  • κάνουμε ό,τι μας λένε, για να μείνουμε στο ευρώ  
  • φεύγουμε από το ευρώ, για να μην κάνουμε ότι μας λένε

Αμφότερες αντανακλούν την προσπάθεια των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων να αποφύγουν, όχι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χώρας. Αμφότερες παραπλανούν ως προς την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Εκφράζουν βαθειά ηττοπάθεια, υποβόσκοντα ρεύματα εθνικής μειονεξίας, επαρχιωτισμού και ραγιαδισμού ακόμα, που διατρέχουν κοινωνικό σώμα, πολιτική τάξη και «διανοούμενους», από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Βαθειά έλλειψη εκτίμησης στις δυνατότητες του ελληνικού και όλων των ευρωπαϊκών λαών να αντισταθούν στον επελαύνοντα «χρηματοπιστωτικό ολοκληρωτισμό». Στη συζήτηση αντανακλάται επίσης η εξαιρετικά επικίνδυνη έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρότητας που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

Περί σοβαρότητος

Το τελευταίο διάστημα απευθύνθηκα σε αρκετούς οικονομολόγους σε Ελλάδα και Κύπρο για να πληροφορηθώ διάφορες λεπτομέρειες κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία της ΕΚΤ και της ΕΕ, τις δικές τους δυνατότητες και τις δικές μας σε περίπτωση «μπρα-ντε-φερ». Διαπίστωσα έντρομος αυτό που είχα διαπιστώσει επανειλημμένα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τον οποίο ασχολήθηκα επαγγελματικά πολλά χρόνια. Είτε πρόκειται για το ευρώ, είτε για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ο καθένας στην Ελλάδα λέει κυριολεκτικά ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι, συνήθως ότι φαίνεται χρήσιμο να πει, ιδίως οι πολιτικοί. Το ελληνικό κράτος, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, βασικών Υπουργών, των υπηρεσιών ασφαλείας κλπ, όπως και οι κομματικές ηγεσίες, λειτουργούν πολύ χειρότερα από το ΙΚΑ. Κι αν από σύμπτωση, υπάρχει κάποιος που επιμένει στη σοβαρότητα και επιστημονική γνώση, το «σύστημα» γενικευμένης αναξιοκρατίας και «κολλητών» τον θεωρεί επικίνδυνο και τον απομονώνει. Προσωπικά, απορώ πώς υπάρχει ακόμα ελληνικό κράτος, έστω και υπό την παρούσα, ημιθανή κατάσταση.

Γι' αυτό είναι κρίσιμης, εθνικής σημασίας, θα κρίνει ενδεχομένως την ίδια τους την επιβίωση, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ομάδες ανεξάρτητων διανοουμένων-επιστημόνων, να καταρτίσουν επειγόντως σοβαρές μελέτες για το θέμα της ΕΚΤ, της ρευστότητας κλπ., διάφορα σενάρια, γιατί πολύ συζητάμε εν Ελλάδι περί σχεδίων Α' και Β', φοβούμαι όμως ότι οι μόνοι που έχουν πραγματικά σχέδια και Α' και Β' και πολλά περισσότερα είναι η Μέρκελ, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η ΕΚΤ, η Goldman Sachs κλπ.

Ας χρησιμεύσει σε κάτι η πρόσφατη κυπριακή τραγωδία, όταν όλο το πολιτικό-τεχνοκρατικό προσωπικό (πλην των συνεργασθέντων στο έγκλημα) πιάστηκε σε βαθύτατο ύπνο και επιχειρεί τώρα, ως ζαλισμένο κοτόπουλο, να αντισταθεί, χωρίς να το πολυκαταφέρνει, στην ισχυρότερη επίθεση που δέχεται το κυπριακό κράτος και οι Ελληνοκύπριοι στην ιστορία τους, χωρίς καλά-καλά να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η Κύπρος απέδειξε επίσης ότι ήταν αφελείς οι εκτιμήσεις όσων στελεχών στην Ελλάδα εκτιμούσαν ότι πάει, τελείωσε, με το πρώτο θα υποχωρήσει η Μέρκελ, χρειαζόμαστε μόνο σχέδιο Α. Στον πιθανώς περιορισμένο πλέον χρόνο που απομένει έως μια πιθανή σύγκρουση Ελλάδας και πιστωτών, οφείλει να γίνει τεράστια προσπάθεια σε τεχνοκρατικό, εσωτερικό και διεθνές πολιτικό επίπεδο για να μη διαλυθεί η χώρα πηγαίνοντας στην αναπόφευκτη σύγκρουση. Το παρόν επίπεδο ετοιμασίας πόρρω απέχει από το ελάχιστο αναγκαίο για τέτοια σύγκρουση. Σε τέτοιο ζήτημα δεν επιτρέπονται εξωραϊσμοί και σαχλαμαροειδείς δικαιολογίες. Η σύγκρουση πρέπει να γίνει, γιατί αλλοιώς θα πεθάνουμε ως λαός, αλλά με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Προϋποθέσεις «σχεδίου Α»

α) ύπαρξη σχεδίου Β και αποφασιστικότητας να εφαρμοσθεί αν δεν πετύχει το Α

β) αποφασισμένη ηγεσία και αποφασισμένος λαός, με ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, για να φτάσουν, αν χρειαστεί, ακόμα και σε εισαγωγή διοικητικής οικονομίας έκτακτης ανάγκης πολεμικής περιόδου, αυτής δηλαδή που θα εφήρμοζε η χώρα σε περίπτωση μαζικής στρατιωτικής εισβολής

γ) ανάπτυξη από τώρα οικονομικών μορφών αλληλέγγυας-συνεταιριστικής οικονομίας και δικτύων επιβίωσης του πληθυσμού

δ) τεράστια πανευρωπαϊκή πολιτική καμπάνια, εξάντληση κάθε δυνατότητας οικοδόμησης διεθνών συμμαχιών

Τρία (σωστά αλλά παραπλανητικά!) επιχειρήματα κατά του ευρώ

1. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η απαγόρευση υποτίμησης και η όλη οικονομική δομή του Μάαστριχτ πλήττουν την ελληνική οικονομία

Απολύτως ορθό ως μακροχρόνια τάση. Αν μπορούσαμε να πάμε σε κατάσταση «κανονικού» έθνους-κράτους με δυνατότητα υποτίμησης, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική ανόρθωση.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι αυτό το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πλέον. Η επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας, και ευρύτερα, του πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, δεν χρησιμοποιεί τη συναλλαγματική ισοτιμία, ούτε κάποιους κανόνες του Μάαστριχτ. Χρησιμοποιεί το μη βιώσιμο χρέος, που θα γίνει πολλαπλασίως μη βιώσιμο σε συνθήκες εθνικού νομίσματος, τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα δεσμεύσεις των Δανειακών Συμβάσεων που υπογράψαμε και την άρνηση χρηματοδότησης από τις «αγορές». Κανένα από αυτά δεν θα λύσει η έξοδος από το ευρώ, ιδίως σε συνθήκες μείζονος εσωτερικής και διεθνούς σύγκρουσης που θα προσθέσει ασφαλώς καθεαυτή μεγάλο οικονομικό κόστος. Υπάρχουν επίσης περίπλοκα νομικά-πολιτικά προβλήματα γύρω από τη συμμετοχή στην ίδια την ΕΕ σε μια τέτοια περίπτωση. Ενώ δικαιολογείται η πιο μεγάλη επιφύλαξη για τις ικανότητες ενός κράτους που δεν μπορεί να τρυπήσει μια λακκούβα σε ένα δρόμο να εισάγει ταχέως και συγκρουσιακά εθνικό νόμισμα. (Αφήνουμε εδώ σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις)

Προφανώς το ευρώ είναι κακό νόμισμα. Δεν συζητάμε όμως να μπούμε, αλλά πώς να βγούμε. Ευκολότατο να μη βγάλεις την οδοντόκρεμα από το σωληνάριο, άντε όμως να τη ξαναβάλεις μέσα. Το 1999 είχαμε διάφορες επιλογές. Δεν έχουμε τις ίδιες το 2013.

2. Eurogroup/ΕΕ μας καταστρέφουν

Απολύτως ορθό. Μόνο που οι αποφάσεις τους είναι ομόφωνες και φέρουν, φαρδιές-πλατιές, τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων! 'Ελληνες Πρωθυπουργοί και Υπουργοί ανέλαβαν για λογαριασμό της χώρας την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το 2009-10 με τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και νομικές συνέπειες (και οι δηλώσεις αυτές θα εμφανισθούν ασφαλώς σε οποιαδήποτε διεθνή δικαστική διαμάχη αύριο με τους πιστωτές).

Καλό είναι να κατηγορούμε τη Μέρκελ, αλλά είναι κυρίως δουλειά των ελληνικών κυβερνήσεων να υπερασπίζονται τον ελληνικό λαό. 'Όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά ανέλαβαν την ευθύνη, την «ιδιοκτησία» των (Οργουελικής εμπνεύσεως) «προγραμμάτων σωτηρίας». Στο κάτω-κάτω της γραφής, θα μπορούσαν να πουν «δεν συμφωνούμε, είμαστε μικρή χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς, θα εφαρμόσουμε όσα λέτε, αλλά έχετε την ευθύνη για ότι συμβεί».

3. Αν πούμε όχι, θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση και θα μας πετάξουν έξω

Αυτό είναι το επιχείρημα που αποκαλύπτει καλύτερα το βάθος της ηττοπάθειας και έλλειψης εθνικής αυτοεκτίμησης. Το αν μπορούν να το κάνουν δεν έχει να κάνει μόνο με το καταστατικό της ΕΚΤ, αλλά και με την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Σε μια χώρα που έχει ασμένως αποδεχθεί τον ρόλο διεφθαρμένου, τεμπέλη μπαταχτζή (ή του κακόφημου πλυντήριου μαφιόζων για την Κύπρο), ασφαλώς μπορούν να το κάνουν. Γι' αυτό συνιστά «έγκλημα» ότι και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο κάνουν πολιτική κυρίως εντός και όχι εκτός της χώρας κι όταν πάνε εκτός δεν την κάνουνε καλά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι το επιχείρημα είναι σωστό. Γιατί δεν είναι προτιμότερο να αναλάβουν αυτοί την πρωτοβουλία και ευθύνη διάλυσης της ευρωζώνης; Γιατί πρέπει να φύγουμε εμείς, με τη σημαία της δραχμής; Φεύγοντας από το ευρώ ή/και την ΕΕ δεν θα παύσουμε να αντιμετωπίζουμε τη συνασπισμένη δύναμη των «αγορών» και των γεωπολιτικών δυνάμεων πίσω τους. Ο τρόπος που θέτουμε το ζήτημά έχει μεγάλη σημασία για τη δυνατότητα συμμαχίας των ευρωπαϊκών λαών. Η δική μας δουλειά είναι να δώσουμε τον αγώνα εν ονόματι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και κατά του «τραπεζικού ολοκληρωτισμού», όχι εν ονόματι μιας σχεδόν ανέφικτης «εθνικής αυτάρκειας», που θα την επιλέγαμε μόνο ως λύση ύστατης ανάγκης επιβίωσης. Γιατί, προτού φύγουμε, δεν χρησιμοποιούμε το σύνολο των σπουδαίων πολιτικών και θεσμικών εργαλείων που παρέχει η συμμετοχή στην ΕΕ, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως ισότιμο μέλος και όχι ως κουτσαβάκη που τούκαναν τιμή να τον δεχτούνε «στα σαλόνια τους» οι Ευρωπαίοι;

Δυστυχώς, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμαστε, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, και θα φύγουμε και θα το κάνουμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους. 

Ο χρόνος τελειώνει.



Posted: 20 Apr 2013 06:44 AM PDT

Aφού οι Γερμανοί αποφάνθηκαν ότι το τραπέζι του Έλληνα είναι πιο πλούσια στρωμένο από του Γερμανού, πάμε για νέα χαράτσια!

Το σενάριο της επιβολής έκτακτης εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί από ιδιώτες, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, "υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από την τρόικα" για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι πρώτες σκέψεις για το ύψος της έκτακτης εισφοράς είναι της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα χαμηλά εισοδήματα . Ο συνολικός τζίρος από τα οικιακά φωτοβολταϊκά ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία. Η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.

Η κατηγορία των οικιακών φωτοβολταϊκών ήταν η μοναδική εξαίρεση από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στα οικιακά φωτοβολταϊκά που επιβλήθηκε το 2012 . Η διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 (πρόβλεψη) και στο 1,3 δισ. ευρώ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά. 

Παράλληλα έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προχθές σε διαβούλευση και αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή, αύξηση της έκτακτης εισφοράς από το εύρος του 25%- 35% στο εύρος του 37%-40% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/212 και για τις πωλήσεις ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη του ισχύος του ίδιου νόμου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης το πάγωμα των συνδέσεων νέων φωτοβολταϊκών με την ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013 με εξαίρεση τα οικιακά.



Posted: 20 Apr 2013 05:14 AM PDT

Η αντιπολίτευση από το ίδιο του το κόμμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο ηγέτης της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία, αμέσως μετά τη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στους βουλευτές του συνασπισμού τους είπε κατάμουτρα:

«Ένας στους τέσσερις εδώ μέσα είναι προδότης»…

Στους «αντάρτες» συμπεριλαμβάνεται και ο Ματέο Ρέντζι, δήμαρχος της Φλωρεντίας, αντίπαλός του στις εσωκομματικές εκλογές, ο οποίος μαζί με το 25% των βουλευτών του κόμματος, αρνήθηκε να ψηφίσει την επιλογή Μπερσάνι για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο του οποίου η θητεία εκπνέει στις 15 Μαΐου, τον Φράνκο Μαρίνι, πρώην συνδικαλιστή και στη συνέχεια πρόεδρο της Γερουσίας.

Το όνομα που έχει τεθεί στο τραπέζι πλέον είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι. 

Το σημαντικό είναι, όμως, ότι με τον αριστερό συνασπισμό να αποσυντίθεται, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες αλλαγές στην Ιταλία και ενδεχομένως πέραν της επαναφοράς του κόμματος του Μπερλουσκόνι στην εξουσία, την υπέρμετρη ενίσχυση του Μπέπε Γκρίλο… 

Προφανώς η πολιτική κρίση μπορεί να κλιμακώσει επικίνδυνα την οικονομική κατάσταση.

Πηγή: Defence Point

Posted: 20 Apr 2013 04:44 AM PDT
Τι νέα μέτρα παρακολούθησης και φακελώματος θα δέχθει ο χαμπουργκεριασμένος μέσος πολίτης των Η.Π.Α. (και του υπόλοιπου κόσμου) για το καλό του;

Tου (προφητικού) Στρατή Μαζίδη, δύο 24ωρα πριν μας "προκύψουν" οι Τσετσένοι ισλαμιστές

Το Σεπτέμβριο του 2011 με το περίεργο εκείνο τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους (και όχι μόνο) ακολούθησαν τόσο ένας πόλεμος που ακόμη συνεχίζεται όσο και μια δέσμη μέτρων σε βάρος της ελευθερίας του ανθρώπου στο όνομα της δήθεν ασφάλειας.

Τσιπάκια, βιομετρικά διαβατήρια, χαρτιά, έγγραφα, ερωτηματολόγια και ένα σώρο διαδικασίες άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων μέσα από... ένα ασύλλυπτης τότε φαντασίας χτύπημα με μια επίθεση α λα Περλ Χάρμπορ με τη μόνη διαφορά πως αντί για Μιτσουμπίσι Ζίρο χρησιμοποιήθηκαν Μπόινγκ.

Το κατα πόσο ευθυνόταν ο νεκρός (;) Μπιν Λάντεν είναι ένα άλλο θέμα αφού αρκετά δημοσιεύματα και ντοκιμαντέρ ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα ένα νέο ανεπανάληπτο χτύπημα στην καρδιά των Η.Π.Α. έρχεται να δώσει μια ακόμη διάσταση σε αυτό που λέμε τρομοκρατία. Έσκαγαν οι μπόμπες και ο κόσμος έτρεχε από το φόβο του και όχι λόγω του μαραθωνίου. Με 27.000 συμμετέχοντες στον αγώνα που έχει θεσμοθετηθεί από το 19ο αιώνα όντας ένας από τους έξι μεγαλύτερους του κόσμου και πολλές χιλιάδες θεατών ή συγγενών των αθλητών, δε θέλει φαντασία να σχηματίσουμε εικόνα ως προς το χάος που επικράτησε.

Αμέσως λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας σε μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. Σηκώθηκαν ελικόπτερα, ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες, οι στρατηγοί έτρεξαν με δέος στις υπόγειες αίθουσες του Πενταγώνου παρακολουθώντας καμιά 200αρια οθόνες και άλλες τέτοιες λοιπές αμερικανιές που βλέπουμε συνήθως στις ταινίες.

Αν παγώσουμε όμως λίγο τα συναισθήματά μας, αν ξεχάσουμε ελάχιστα ότι έχασε τη ζωή του ένα μικρό παιδί και πως δεκάδες συνάνθρωποί μας ακρωτηριάστηκαν, ίσως υποψιαστούμε πως σκοπός του τρομοκρατικού χτυπήματος δεν ήταν το αιματοκύλισμα αλλά αυτό που λέει η λέξη, ο ΤΡΟΜΟΣ που χρησιμοποίησε το αίμα ως μέσο.

Δεν είστε πουθενά πλέον ασφαλείς. Αυτό είναι το σύνθημα. Θα σκάνε βόμβες παντού. Εκεί που δεν το περιμένετε. Θα σας κόβονται παραχρήμα χέρια και πόδια. Αν φυσικά δεν έχετε σκοτωθεί.

Τώρα λοιπόν περιμένω με ενδιαφέρον, αλλά και τρόμο, για να είμαι ειλικρινής, τις δύο επόμενες λογικές κινήσεις: 

  • ποιος θα ανακηρυχθεί πάλι ο κακός της ιστορίας; Το Ιράν; Η Βόρεια Κορέα; Ή θα δούμε πάλι τους ισλαμιστές; 
  • τι νέα μέτρα παρακολούθησης και φακελώματος θα δέχθει ο χαμπουργκεριασμένος μέσος πολίτης των Η.Π.Α. "για το καλό του", όπως θα έλεγε και ο Μηλιώκας.


Πηγή: Free Pen

Posted: 20 Apr 2013 04:45 AM PDT

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20 «προέτρεψαν» την διεθνή κοινότητα να άρει το τραπεζικό απόρρητο.

«Προτρέπουμε όλες τις εθνικές αρχές να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» στο πεδίο των τραπεζών, καθώς και να θεσπίσουν έναν 'γενικό κανόνα' που θα ισχύει σε όλο τον κόσμο και θα προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου», ανέφερε η τελική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου στην Ουάσινγκτον.


Πηγή: Πυγμή

Posted: 20 Apr 2013 03:51 AM PDT
Νοσταλγοί του… Γκαίμπελς ή απλά πολύ προκλητικοί; 

Μια σημαντική μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ φαίνεται ότι ακολουθεί πιστά τη βούληση και τις πολιτικές της γερμανίδας καγκελαρίου, επιδεικνύοντας ένα πρωτοφανές μίσος για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου…

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε ένα ακόμα δυσφημιστικό και απαράδεκτο δημοσίευμα για τη χώρα μας, φιλοξένησε αυτήν την εβδομάδα στο εξώφυλλό του μια εικόνα του «τεμπέλη Έλληνα» πάνω στο γαϊδουράκι με τα καλάθια γεμάτα χρήμα, ενώ στο κεντρικό σημείο της ιστοσελίδας του είχε μια φωτογραφία της Μέρκελ, την οποία όπως λέει θέλουν να την κρεμάσουν οι «κακοί Έλληνες», με τίτλο «Φτωχή Γερμανία»!

Πρόκειται για ένα ακόμα φρικτό και απαράδεκτο δημοσίευμα κατά της χώρας μας από γερμανικό μέσο ενημέρωσης, που φέρνει ασφαλώς στο νου μνήμες του 1938, με τις ναζιστικές, προπαγανδιστικές αφίσες στις οποίες οι Εβραίοι παρουσιάζονταν ως «τέρατα με γεμάτες τσέπες» που ζούσαν παρασιτικά εις βάρος των Γερμανών.

Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο περιστατικό. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει το εξώφυλλο του περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου, εικόνα που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις…

Αρκεί ακόμα να θυμίσουμε ότι τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν μιλήσει υποτιμητικά και πριν την αναμέτρηση της Εθνική Ελλάδας με τα «πάντσερ», για μία θέση στους «4» στο Euro 2012. Τα ειρωνικά κείμενα κατά της χώρα μας, αλλά και κατά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έδιναν και έπαιρναν, με τα σχόλια γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις να έχουν την τιμητική τους. Πιο συγκεκριμένα, η Bild έγραφε τότε: «Φτωχοί Έλληνες. Είστε το επόμενο θύμα. Καμία βοήθεια από τον Low για να σωθείτε».

Πιο πρόσφατα, η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλέσει την Ελλάδα «Τζιμπουτί», με αφορμή την έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, αναφέροντας μάλιστα ότι καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο διεφθαρμένη! Η Bild έχει άλλωστε δείξει ουκ ολίγες φορές το ανθελληνικό της πρόσωπο…

Στο ανθελληνικό «άρμα» της Μέρκελ και του Σόιμπλε, φαίνεται ακόμη να είναι «δεμένα» και πολλά άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς τα περισσότερα έκαναν λόγο την περασμένη εβδομάδα για την πρόσφατη, ανακριβέστατη έκθεση της ΕΚΤ, με τίτλους όπως: «Προσοχή Γερμανία – τόσο πλούσιοι είναι στα αλήθεια οι Νοτιοευρωπαίοι», τονίζοντας το «γιατί να πρέπει οι Γερμανοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα χρέη του Νότου, τη στιγμή που οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία»…

Μια μέρα αργότερα βέβαια η Μέρκελ «έσπευσε» να διαψεύσει την έκθεση, η οποία ωστόσο είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις από τον Τύπο της χώρας της…

Έπειτα από όλα αυτά κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το άρθρο της Deutsche Welle για την εικόνα της καγκελαρίου στην Ευρώπη με τον ιδιαίτερα εύστοχο τίτλο: «Μέρκελ ως άλλος Χίτλερ»;




Posted: 20 Apr 2013 03:27 AM PDT
Της Ζέζας Ζήκου 

Η απόρρητη έκθεση του Αρείου Πάγου για το «κατοχικό δάνειο» και τις γερμανικές αποζημιώσεις προκάλεσε τσουνάμι ανησυχιών πάνω από το Βερολίνο. Η δημοσιοποίηση στα ελληνικά μίντια της απόρρητης έκθεσης που συνέταξε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, και η οποία περιλαμβάνει όλα τα νομικά επιχειρήματα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας για το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, προκάλεσε πανικό στο Βερολίνο και πυροδότησε φήμες περί γερμανικών αντιδράσεων.

Ωστόσο, οι ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, καθώς και για την εξόφληση του αναγκαστικού «κατοχικού δανείου» από τη Γερμανία, είναι ιστορικά και ηθικά πλήρως δικαιολογημένες και έχουν στέρεα βάση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πιέσει μέχρι τέλους, τουλάχιστον, στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το «κατοχικό δάνειο» επιδιώκοντας έναν γνήσιο διακανονισμό των ελληνογερμανικών διαφορών.
Βέβαια, η έκθεση του Αρείου Πάγου βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. Τόσο κατά το ελληνικό Δημόσιο όσο και κατά την ΤτΕ πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι εγεννήθη νομικά βάσιμη απαίτηση για το «κατοχικό δάνειο», πλέον τόκων, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου εις βάρος του γερμανικού Γ΄ Ράιχ, του οποίου διάδοχος είναι ήδη η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Προκύπτει σαφώς ότι το κατοχικό δάνειο είναι ένα κανονικό δάνειο με καθαρά συμβατικό χαρακτήρα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην περίπτωση του κατοχικού δανείου, έχουν περάσει έως σήμερα 68 χρόνια. Μπορεί να πει κανείς ότι ένα δικαστήριο θα αποφαινόταν ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετό για την παραγραφή; Η προσήκουσα απάντηση πρέπει να είναι αρνητική, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ο Αλτενμπουργκ (πληρεξούσιος της Γερμανίας στην Ελλάδα το 1942) τον Ιούλιο του 1964, με έγγραφό του στο γερμανικό ΥΠΕΞ, υπολογίζει τη δανειακή οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε 200 εκατ. χρυσά μάρκα, δηλαδή 400 εκατ. σταθερά μεταπολεμικά μάρκα. Εκπεφρασμένο σε δολάρια το ποσόν αυτό ποικίλλει, αν και όχι σημαντικά, ανάλογα με την εκτίμηση της αξίας της χρυσής λίρας Αγγλίας προς το δολάριο κατά την Κατοχή: 160 εκατ. δολάρια σύμφωνα με επίσημες ελληνικές εκτιμήσεις, 265 εκατ. δολάρια για τον καθηγητή Αγγ. Αγγελόπουλο και 227 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την έκθεση Ι. Πασσιά (του 1963) στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την επερώτηση, η Γερμανία έχει οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο:
α) 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.
β) 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό «κατοχικό δάνειο». Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. 
γ) Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και φυσικά η Γερμανία δεν νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.


Posted: 20 Apr 2013 03:52 AM PDT
Πρώτος σταθμός του νέου ληστρικού καπιταλισμού 

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 

Η ληστρική επίθεση εναντίον ανυποψίαστων καταθετών των κυπριακών τραπεζών, πριν μερικές ημέρες, αποτελεί τη συνέχεια ενός οικονομικού πολέμου, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο, που άρχισε με τη γέννηση της ΕΕ - ευρωζώνης, και συνεχίζεται με ολοένα σφοδρότερες και πιο απροκάλυπτες μεθόδους.

Χρησιμοποιώντας ως άλογο της Τροίας το δημόσιο χρέος ο πλούσιος Βορράς, απομυζεί τον πλούτο του φτωχού Νότου, αφανίζοντας τη μία μετά την άλλη τις οικονομίες των κρατών-μελών και δημεύοντας δημόσια έσοδα, ιδιωτικές περιουσίες, αλλά και κοιτάσματα υποθαλάσσια ή υπόγεια.

Μια, τεραστίων διαστάσεων μεταφορά πλούτου από το Νότο προς το Βορρά πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω του μόνιμου και υψηλού εμπορικού πλεονάσματος, κυρίως της Γερμανίας, σε συνδυασμό και με το πάγιο εμπορικό έλλειμμα του Νότου.

Η προβολή του δημόσιου χρέους, ως κυρίαρχου προβλήματος του ευρωπαϊκού Νότου, σε συνδυασμό και με την επιβολή μιας βάρβαρης λιτότητας, δεν απέβλεπαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως στη διαιώνιση και επιδείνωση του.

Με αυτό που συνέβη στην Κύπρο, και που χωρίς υπερβολή υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία μεθόδων γνωστών ως ΡΙΦΙΦΙ, εισάγεται πλέον ως μέθοδος αποδεκτή η κλοπή καταθέσεων, χωρίς αιδώ, χωρίς περιστροφές, χωρίς σοβαρές δικαιολογίες, με το «έτσι θέλω» του κατακτητή που εξαθλιώνει και δουλοποιεί τον κατακτημένο και που στα πλαίσια μιας ξαφνικά προκαλούμενης καταιγίδας του αφαιρεί, σε πολλές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα των μόχθων μιας ολόκληρης ζωής. Προς το παρόν, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι αυτό θα ισχύσει και για το μέλλον, αφήνονται εκτός ΡΙΦΙΦΙ οι καταθέσεις μέχρι 100.000Ε. Διαβεβαίωση, που, φυσικά, ουδόλως οδηγεί στην προσπάθεια να μη θιγούν, δήθεν, οι μικροί αποταμιευτές κλπ, για τους ακόλουθους και πολύ απλούς λόγους. Δηλαδή, ότι:

  1. Οι μεγάλοι καταθέτες μπόρεσαν να διαφύγουν από τη λαίλαπα αυτού του ΡΙΦΙΦΙ, σηκώνοντας τα χρήματά τους, έγκαιρα και χωρίς όριο, όχι βέβαια από τις κλειστές κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο, αλλά από τα υποκαταστήματά τους στο Λονδίνο. Αυτά, παραδόξως, παρέμειναν, όχι βέβαια τυχαίως, ανοικτά. Μεταξύ άλλων εξαφανίστηκαν, έτσι σχεδόν όλες οι ρωσικές καταθέσεις των ολιγαρχών, που αντιπροσώπευαν το 20% περίπου στις κυπριακές τράπεζες. Εκτιμάται ότι μέσω των ανοικτών υποκαταστημάτων, εκτός Κύπρου, που έπρεπε να παραμείνουν κλειστά, αλλά ήταν ανοικτά, εξανεμίστηκαν 4-10Ε δις. Εξαφανίστηκε, δηλαδή, έτσι η βάση, από την οποία αναμενόταν να αντιμετωπιστεί το χρέος των 5.8Ε δις χάρη του οποίου τολμήθηκε, όπως τουλάχιστον επίσημα υποστηρίχθηκε, η μεγάλη κλοπή, που κατέστρεψε εντελώς την οικονομία της Κύπρου. Μια μικρή λεπτομέρεια, που βέβαια μπορεί να ερμηνευθεί ανάλογα με την κρίση του καθενός: «η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δανείστηκε από την ΕΚΤ σημαντικά περισσότερη ρευστότητα, ακριβώς τις κρίσιμες ημέρες, από την απαραίτητη για τις ανάγκες αυτών των υποκαταστημάτων του Λονδίνου».
  2. Εξάλλου, το μέτρο της διασφάλισης καταθετών με κάτω από 100.000Ε είναι εντελώς χωρίς λογική, γιατί ο ίδιος καταθέτης μπορεί να έχει από 100.000Ε σε απεριόριστο αριθμό τραπεζών εντός ή εκτός μιας χώρας.
  3. Τέλος, ήδη έχει αρχίσει να αναθεωρείται αυτή η αρχή, με δηλώσεις αρμοδίων που υποστηρίζουν ότι αν χρειαστεί στο μέλλον θα γίνει «κούρεμα» και καταθέσεων κάτω από 100.000Ε, προκειμένου να επιτευχθεί εσωτερική διάσωση.

Συνεπώς, ως πρώτο συμπέρασμα αυτής της ληστείας, στην Κύπρο, είναι ότι αυτή στόχευε τον πτωχό και μεσαίο καταθέτη και όχι τους πλούσιους και μεγάλους. Από την άποψη αυτή, και η ληστεία της Κύπρου συνεχίζει την, εδώ και 4 περίπου δεκαετίες διαδικασία υπέρ συγκέντρωσης πλούτου στα χέρια ολοένα και πιο ολιγάριθμων ατόμων, σε παγκόσμια βάση.

Θα προσπαθήσω, σύντομα, να απαντήσω στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποιες ήταν οι επίσημες δικαιολογίες της εισαγωγής στην ευρωζώνη αυτού του πρωτοφανούς και άκρως ανήθικου μέτρου, και ποιες οι πραγματικές;
  • Τι σημαίνει αυτή η ληστεία, και
  • Τι συνέπειες προβλέπονται ότι θα έχει;

1. Ποιες ήταν οι επίσημες δικαιολογίες της, και ποιες οι πραγματικές;
Όλες, σχεδόν, οι δικαιολογίες που προβλήθηκαν, για το αδιανόητης σύλληψης αυτό μέτρο καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το χρέος της Κύπρου αντιπροσωπεύει μόνο το 0.2% του συνολικού ευρωπαϊκού, που αυτό ανέρχεται σε πάνω από 8Ε τρις. Είναι, δηλαδή, αστείο να υποστηριχθεί, ότι η ΕΕ φοβήθηκε δήθεν ότι το χρέος της Κύπρου έθετε σε κίνδυνο το ευρώ, και έσπευσε έτσι να το σώσει, εισάγοντας έναν νεοσύστατο όρο δημοσιονομικής σταθερότητας: αυτόν, δηλαδή, της υγιούς σχέσης μεταξύ καταθέσεων και ΑΕΠ δεδομένου κράτους-μέλους της. Να υπενθυμίσω ότι και η Ελλάδα επιλέχθηκε δήθεν για να «σώσει το ευρώ» με χρέος που δεν υπερέβαινε το 2.5% του συνολικού ευρωπαϊκού, και έγινε έτσι το πρώτο πειραματόζωο της Ευρώπης, με την εφαρμογή του απάνθρωπου μέτρου της «εσωτερικής υποτίμησης». Επανέρχομαι στην Κύπρο, και στη δικαιολογία ότι η σχέση καταθέσεων προς ΑΕΠ της ήταν υπερβολική, και απειλούσε δήθεν το ευρώ. Αλλά, εκτός από τον εντελώς αυθαίρετο αυτό συλλογισμό, δεδομένου ότι οι ξένες καταθέσεις επιδιώκονται μετά μανίας, από τις επί μέρους εθνικές οικονομίες, ως άμεσες ξένες επενδύσεις, και το ότι ουδέποτε στο παρελθόν αναφέρθηκε παρόμοιος όρος σταθερότητας, θα πρέπει επίσης ιδιαίτερα να επιμείνουμε στον, σκανδαλωδώς, επιλεκτικό χαρακτήρα αυτής της ληστείας στην Κύπρο. Θέλω να πω ότι η σχέση καταθέσεων προς ΑΕΠ της Κύπρου, ήταν 7 προς 1-όσο και της Ιρλανδίας-, ενώ του Λουξεμβούργου 22 προς 1, ενώ της Μάλτας 8 προς 1. Με ποια, λοιπόν, κριτήρια επιλέχθηκε, για το ΡΙΦΙΦΙ, η Κύπρος; Το παραπάνω επιχείρημα συμπληρώθηκε και με δεύτερο, που αυτό κυκλοφόρησε υπογείως: ότι, δηλαδή, η ευρωζώνη ήταν δυσαρεστημένη με το γεγονός της συγκέντρωσης, στην Κύπρο, ρωσικών περιουσιών των εκεί ολιγαρχών, και ήθελε να διακόψει αυτές τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, κουρεύοντας τις ρωσικές καταθέσεις. Αλλά, τελικά, η ληστεία δεν έθιξε ουσιαστικά τις ρωσικές καταθέσεις, των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα κατόρθωσε να διασωθεί, αλλά τους μικρούς και μεσαίους Κύπριους καταθέτες, τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά, μισθοδοτικά, δημοσίων επενδύσεων και εκκλησίας ταμεία της. Ένα τρίτο επιχείρημα προβάλλεται για να δικαιολογήσει το απαράδεκτο, όντως, αυτό μέτρο εναντίον της Κύπρου με την κατηγορία ότι εκεί «γινόταν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», και η «ενάρετη» ΕΕ όφειλε να θέσει τέρμα στην ανομία. Αλλά, πώς να δικαιολογήσει κανείς αυτή τη ληστεία, με βάση την υπόνοια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από το 0,2% της ΕΕ, ενόσω οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τα μεγάλα πλυντήρια του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, του Σίτυ του Λονδίνου , της Ιρλανδίας, του Βελγίου, αλλά και κατεξοχήν της Γερμανίας;
Αλλά, και πέρα από τις παραπάνω απορίες ερωτάται που πήγε, αλήθεια, η συμφωνία για την απευθείας
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM χωρίς να περνά από το χρέος της κάθε χώρας; Δεν υπήρξε συμφωνία στις 29 Ιουνίου του 2012 από τη Σύνοδο Κορυφής; Γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Κύπρο με τις όποιες προϋποθέσεις έθετε η ΕΕ;

Αντιθέτως οι πραγματικές αιτίες αυτής της επίσημης ληστείας φαίνεται να είναι:

  • πρώτον, να γίνει η αρχή, από τον πιο αδύναμο κρίκο, και στη συνέχεια να επεκταθεί, για χάρη της άμεσης πια και απλοποιημένης μεταφοράς πλούτου από το φτωχό Νότο, προς τον πλούσιο Βορρά
  • δεύτερον, να καλυφθούν έτσι οι σημαντικές και, μέχρι τώρα, άγνωστες ζημίες της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, που υπολογίζονται σε 12Ε δις.
  • τρίτον, να προσελκυστεί το μέγιστο των καταθέσεων της Ευρώπης στη Γερμανία, ως εγγυήτριας μη κουρέματος, όπως ήδη επίσημα διατυμπανίζει ο υπουργός Οικονομικών της, ο. κ. Σόιμπλε
  • τέταρτον, να παύσει η Κύπρος να είναι ισχυρό κέντρο τραπεζικής δραστηριότητας, κάτι που ενοχλούσε τη Γερμανία.

Και, βέβαια, συμπερασματικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυρίως υπεύθυνη για τις κρίσεις ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η απροθυμία των επικεφαλής της ΕΕ να επιβάλλει, επιτέλους, αποτελεσματικό έλεγχο στις δραστηριότητές τους.

Μπορεί, ασφαλώς, και οφείλει κανείς να σκεφθεί ως δικαιολογίες αυτής της ανοίκειας ενέργειας, και σχέδια πιο μακρόχρονα και πιο καταχθόνια, που άλλωστε έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Συνοπτικά, αναφέρομαι στην προσπάθεια απόλυτης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των υπό κατοχή οικονομιών, λόγω χρέους, ώστε να μην αντιδράσουν για τη συνέχεια: δηλαδή, για το «πάρτα όλα» έναντι πινακίου φακής.

2. Τι σημαίνει αυτή η ληστεία;
Στο δεύτερο αυτό και καίριο ερώτημα οι απαντήσεις είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Θα κάνω σύντομη αναφορά σε μερικές απ' αυτές, που δείχνει ότι η κλοπή στην Κύπρο υποκρύπτει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται:

  • Πρόκειται για τη μετάβαση του καπιταλισμού, σε στάδιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ληστρικός καπιταλισμός. Εισάγεται στην Ευρώπη από τη Γερμανία. Το είδος αυτό δεν σέβεται πια ούτε τις αρχές του, αφού καταργεί ουσιαστικά την αποταμίευση, που είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν του πλούτου στις τράπεζες, και σε όσους κινούνται γύρω απ' αυτές, μετατρέποντας τον υπόλοιπο πληθυσμό σε προλετάριους.
  • Τα οικονομικά που διδαχθήκαμε ως τώρα δεν εξυπηρετούν πια. Ανατέλλει, αντιθέτως, ο αιώνας των οικονομικών της αρπαγής, τύπου μαφίας, των οικονομικών της απόλυτης εκμετάλλευσης της εργασίας, των κοινωνιών χωρίς μεσαία τάξη.
  • Οι εγκάρσιες αυτές αλλαγές σηματοδοτούν ριζικές μεταβολές και στην παραγωγή. Μεταφορά της από προϊόντα ικανοποίησης βασικών αναγκών, αφού η ζήτησή τους θα εξασθενεί κάτω από την προϊούσα φτωχοποίηση της εργατικής και μεσαίας τάξης και στροφή της προς την παραγωγή πολυτελών και ημιπολυτελών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δραστική μείωση των γεννήσεων και του πληθυσμού, εφόσον το νέο μοντέλο της οικονομίας δεν θα μπορεί πια να διατηρεί στη ζωή μεγάλες οικογένειες. Η αρχή γίνεται με τις συνεχώς αυξανόμενες στρατιές ανέργων στην Ευρώπη.
  • Η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το κατά πόσον, μέσα σ'αυτόν τον Αρμαγεδδών, η Γερμανία θα κατορθώσει να επιβάλλει τα σχέδιά της, για πλήρη καθυπόταξη της Ευρώπης στις επιθυμίες της. Για πάρα πολλούς λόγους, υπάρχουν ευτυχώς πολλές αμφιβολίες.

3. Τι συνέπειες προβλέπονται;
Οι άμεσες πιθανές συνέπειες θα είναι:

  • Μαζική εγκατάλειψη της Ευρώπης από κεφάλαια, που θα αναζητήσουν ασφάλεια εκτός αυτής
  • Σύγχυση ανάμεσα στον αποταμιευτή, που καταρχήν δεν εκτίθεται σε κινδύνους και τον επενδυτή, ο οποίος αναλαμβάνει ρίσκα και γι αυτά αμείβεται με το κέρδος.
  • Εξαφάνιση, κάθε έννοιας ασφάλειας, στις τοποθετήσεις καταθέσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Να μην ξεχνούμε ότι προηγήθηκε κούρεμα και των ελληνικών ομολόγων.
  • Δραστικός περιορισμός της τοποθέτησης αποταμίευσης στις τράπεζες, εφόσον δεν εγγυώνται πια ασφάλεια – σε πείσμα του ότι οι αρμόδιοι προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο- και αναζήτηση σιγουριάς στην αποθησαύριση, στο χρυσό και σε πολύτιμα μέταλλα καθώς και στην τοποθέτηση σε ακίνητα –παρά τα χαράτσια, και εφόσον βέβαια το ΡΙΦΙΦΙ των τραπεζών δεν αποκτήσει μορφή δήμευσης και της ακίνητης περιουσίας.
  • Δραστικός περιορισμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, και συνεπώς και της παγκοσμιοποίησης, που πιθανότατα θα ενδυθεί άλλες μορφές, λιγότερο εμφανείς και επίσημες σε σχέση με αυτήν που ισχύει.
  • Ισχυρό ράπισμα στο ευρώ, που αν προστεθεί και στις πολύπλευρες δυσκολίες του, δεν είναι πιθανόν ότι θα επιβιώσει.

Θα τελειώσω με μια φράση του Αριστοτέλη από τα Πολιτικά:
«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος και αφ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές».
Posted: 20 Apr 2013 01:15 AM PDT
«Διαθρησκευτικός διάλογος»... στην Κομοτηνή!

«24 νέοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σουηδία, τη Λετονία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνή συμμετέχοντας στο διεθνές σεμινάριο Mind Games για τον διαθρησκευτικό διάλογο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων», διαβάσαμε. 

Και ποιος το χρηματοδοτεί αυτό; Εμείς!

Διαβάστε και αυτό: 

«Το σεμινάριο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και διοργανώνεται από την System and G με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε στοχευμένα μεταξύ νέων που εργάζονται σε διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο γύρω από τις περιοχές στις οποίες ζουν, όπου υπάρχουν διαμάχες', λέει ο Αργύρης Χούλιας, εκ των διοργανωτών του προγράμματος».

Υπάρχει καμία διαμάχη στην Κομοτηνή που να μην τη γνωρίζουμε; «Διαμάχες» εφευρίσκουν πόλοι, όπως το τουρκικό προξενείο, για να δημιουργούν θέματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Απλά πράγματα.

Για πάμε παρακάτω: 

«Αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπων της Σουηδίας και της Λετονίας στο σεμινάριο, ο κ. Χούλιας εξηγεί ότι επελέγησαν οι δύο αυτές χώρες ως παραδείγματα πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπου αναπτύσσεται διαθρησκευτικός διάλογος.  

"Η Σουηδία δέχεται πάνω από 100.000 μετανάστες τον χρόνο. Έχει, συνεπώς, δημιουργηθεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον κι έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι κι εργαλεία προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου - καλές πρακτικές δηλαδή. Το παράδειγμα της Λετονίας ίσως είναι λιγότερο γνωστό, αλλά στη χώρα αυτή έχει αναπτυχθεί διαθρησκευτικός διάλογος καθώς συνυπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες", επισημαίνει ο κ. Χούλιας».

Και μας στέλνουν διάφορους εδώ: 

«Για τις ανάγκες του σεμιναρίου, στην Κομοτηνή βρίσκεται ο διεθνούς φήμης εκπαιδευτής πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα Γιόργκεν Γιόχανσεν, ο οποίος έχει αναπτύξει δράση σε πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις πιο θερμές γωνιές του πλανήτη».

Η πρόθεση είναι σαφής: προώθηση των αρχών της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή πολυπολιτισμικότητα, παγκόσμια θρησκεία, πόλεμος ανηλεής εκ μέρους του συστήματος κατά των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και της παράδοσης. Και έχουν και το θράσος και μιλούν για mind games...



Posted: 20 Apr 2013 12:58 AM PDT

Η Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία 

Μεγάλο «στραπάτσο» για το φιλοτουρκικό λόμπι, που επιχείρησε να επιβάλει την παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου και το άνοιγμα του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα, χαρακτηρίστηκε το τελικό αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την έκθεση ενταξιακής προόδου της Τουρκίας το 2012.

Με το τελικό κείμενο, που εγκρίθηκε, ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αναγνωρίζονται ακόμη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει. Με το ψήφισμα εγκρίνεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στους τομείς του εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό την επιρροή, όμως, του φιλοτουρκικού λόμπι, που ανεμπόδιστα δραστηριοποιείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, επιχειρήθηκε, με τη μέθοδο της υποβολής τροπολογιών της "τελευταίας ώρας", να αλλάξει το ψήφισμα προς όφελος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, με τροπολογίες που κατέθεσαν, επεδίωξαν τη νομιμοποίηση της παρουσίας Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο και την έναρξη του απ' ευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα της Κύπρου. Χάρη στη σθεναρή στάση που κράτησε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ομεν-Ρουίζτεν και στη συντονισμένη αντίδραση που υπήρξε από Ελληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα αναγκάστηκε να αποσύρει, λίγο πριν από την ψηφοφορία, τις επίμαχες τροπολογίες των ευρωβουλευτών του, υποστηρίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2014, ο τουρκοκυπριακός λαός που ανήκει στην Ε.Ε., να μπορεί πραγματικά να είναι παρατηρητής και να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η προσπάθεια αυτή ήταν συνέχεια της προχθεσινής -ανεξήγητης για πολλούς- παρέμβασης του συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι μόνον οι τουρκικές επενδύσεις μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα και την Κύπρο από την οικονομική κρίση. Ο Κον Μπεντίτ, ωστόσο, πήρε την πληρωμένη απάντηση από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, που του είπαν ότι η καλύτερη επένδυση για την Κύπρο είναι να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από τα Κατεχόμενα.
Posted: 20 Apr 2013 12:35 AM PDT
 Τη Δευτέρα ξεκινάει η δίκη κατά του πρώην υπουργού για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» από εξοπλιστικά προγράμματα

Τον Κώστα Σημίτη και υπουργούς της κυβέρνησής του επιχειρεί «να φέρει» ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως μάρτυρες στη δίκη του, που ξεκινά τη Δευτέρα, για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» από εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει δέκα εξώδικες επιστολές στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου που εγκρίθηκαν οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TORM1, στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιεί «προσωπικό τόνο» προς τους παραλήπτες τους και τους καλεί να προσέλθουν να καταθέσουν στη δίκη του.

«Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ», φέρεται να γράφει στα εξώδικα, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος που έχει υποβάλει, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, για περαιτέρω ανάκριση, ώστε να κληθούν να καταθέσουν τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν εμπλοκή με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το αίτημά του αυτό δεν έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη, καθώς κρίθηκε ότι «πρέπει να απορριφθεί διότι στο παρόν στάδιο το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε είναι επαρκές», όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.


Πηγή: Βόρεια 

Posted: 20 Apr 2013 12:15 AM PDT

Tου Κώστα Χαρδαβέλλα

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας, κατήγγειλε ότι το ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο «ΚΙΟΡΦΕΖ» που βρίσκεται στο Αδραμύτι της Τουρκίας, άνοιξε στη Μυτιλήνη γραφείο εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού προκειμένου να του προωθεί την Τουρκία για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.


Ακολούθησαν αναρτήσεις στο οποίο δημοσιεύτηκε ακόμη και ο τιμοκατάλογος του τουρκικού νοσοκομείου τυπωμένος στα Ελληνικά, με την ακριβή διεύθυνση του παραρτήματος της Λέσβου.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ κατέθεσε στην Βουλή την υπ'αριθμόν 7594/25-2-2013 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας σχετικά με το θέμα.

Περίπου έναν μήνα αργότερα ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική καταγγελία ή πληροφορία στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε κάθε περίπτωση η υπόθεση «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του».

Χθες, 18 Απριλίου 2013, το τουρκικό ιατρικό κέντρο διοργάνωσε την πρώτη δωρεάν (!) εκδρομή για 100 άτομα από την Μυτιλήνη στο Αδραμύτι της Τουρκίας. Η εκδρομή περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο του Νοσοκομείου καθώς και δωρεάν διατροφή.

Πηγή: Newsbomb
Posted: 19 Apr 2013 11:50 PM PDT
Επιβεβαιώνεται (εκ των προτέρων!) η πρόθεση πώλησης του κυπριακού χρυσού...έναντι πινακίου φακής

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, παρά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν, το δημοσίευμα του Reuters  περί πρόθεσης της κυπριακής κυβέρνησης να εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης η εκποίηση του χρυσού θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. 


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μεγάλη απόφαση και σημείωσε πως οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι περιττό να επαναλάβουμε όσα γράψαμε ήδη  κατά της εκποίησης των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού, και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό. Σημειωτέον ότι όταν δημοσιεύτηκε αρχικά η είδηση, 400 εκ. ευρώ σε χρυσό αντιστοιχούσαν σε 10,36 τόνους μετάλλου, ενώ τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κύπρου ανέρχονταν σε 13,9 τόνους στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Στο μεταξύ όμως η κατάρρευση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές σημαίνει ότι για την επίτευξη του στόχου των 400 εκ. ευρώ θα χρειαστεί η πώληση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού.

Εκτός από τη σημασία των αποθεμάτων χρυσού για ένα κράτος στη θέση της Κύπρου, οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών παραβιάζουν ένα βασικό κανόνα: και αν ακόμη κάποιο κράτος αποφασίσει να πουλήσει χρυσό, η πώληση δεν προαναγγέλλεται, για προφανείς λόγους: η αναγγελία της επικείμενης πώλησης ρίχνει τις τιμές. Ήδη με την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου από το Reuters στις αρχές του μήνα, η τιμή του χρυσού λόγω της ξαφνικής προσφοράς στη διεθνή αγορά υποχώρησε σημαντικά, και έκτοτε ακόμη περισσότερο. Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο Bloomberg δεν θα τη βοηθήσουν να ανέβει...

Αναρωτιέται κανείς αν έχουμε στην περίπτωση της Κύπρου μια επανάληψη του ελληνικού φαινομένου Παπακωνσταντίνου, δηλαδή έναν υπουργό Οικονομικών που με τις δηλώσεις του χειροτερεύει τη θέση της χώρας. 

Από τον κ. Παπακωνσταντίνου (και φυσικά τον προϊστάμενό του ΓΑΠ) έχουμε να θυμόμαστε τις δηλώσεις περί "Τιτανικού", που έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία. Φοβούμαστε ότι από τον κ. Γεωργιάδη και τον προϊστάμενό του Ν. Αναστασιάδη θα έχουμε να θυμόμαστε την εκποίηση των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού έναντι πινακίου φακής.


Posted: 19 Apr 2013 11:20 PM PDT


Την ίδρυση του παραρτήματος της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσπρωτίας την οποία οι Αλβανοί αποκαλούν «Τσαμουριά» ανακοίνωσε σήμερα η εθνικιστική οργάνωση της Αλβανίας Ερυθρόμαυρη Συμμαχία τονίζοντας πως θα «κατεβάσουν» υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αλβανικού εθνικιστικού κόμματος το νέο τους παράρτημα στην Ελλάδα θα λέγεται «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία Τσαμουριάς».


«Εκατοντάδες νέοι πατριώτες της Αλβανίας κατάφεραν μετά από αρκετές εβδομάδες προσπάθειας να ιδρύσουν παραρτήματα της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας στις περιοχές της "Τσαμουριάς". Η "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία της Τσαμουριάς" ιδρύθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και της αξιοπρέπειας των πάνω από 1 εκατομμύριο Aλβανών συμπολιτών μας που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη γειτονική χώρα την Ελλάδα. Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία της Τσαμουριάς» μετά την ίδρυση των πρώτων δομών στην Ηγουμενίτσα, αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της "Τσαμουριάς", όπου και θα επικεντρωθεί η δύναμη και η δραστηριότητα του κόμματος», αναφέρει η ανακοίνωση της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας.
Μάλιστα η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά, ένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δημιουργεί παράρτημα στην Ελλάδα με επίκεντρο την φροντίδα των Αλβανών μεταναστών, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Πολλοί Αλβανοί πολιτικοί έχουν μιλήσει στο όνομα των μεταναστών τα τελευταία 23 χρόνια δημοκρατίας στη χώρα, όμως τίποτα δεν έγινε γι' αυτούς, ακόμη και το βασικό δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους. 

«Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία της Τσαμουριάς» εκτός από το πρόγραμμα και την εθνική πλατφόρμα, έχει ως στόχο συμμετάσχει σε εκλογικές αναμετρήσεις στη γειτονική Ελλάδα, μάλιστα στις τοπικές εκλογές αναμένεται πάνω από 500 χιλιάδες Αλβανοί με δικαίωμα ψήφου να υποστηρίξουν το πρώτο αλβανικό κόμμα στην Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση των ερυθρόμαυρων εθνικιστών.
Όλα αυτά φαίνεται πως είναι άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων ενόψει των εκλογών καθότι από τον Νοέμβριο του 2012 το ΣτΕ έχει καταργήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες. Πάντως μετά από αυτή την κίνηση η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει την ίδρυση παραρτημάτων στην Βόρειο Ήπειρο ούτως ώστε να συμμετάσχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας διεκδικώντας την ψήφο των άνω των 400.000 αυτοχθόνων Βορειοηπειρωτών.

You are subscribed to email updates from Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now.
Email delivery powered by Google
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.