18 Φεβ 2014

Κακά νέα, καλά νέα...


Vassilis Viliardos από casss.gr
Κατά την υποδοχή της νέας διευθύντριας της Fed, με σκοπό να αποφευχθεί η συνήθης κατάρα, η χειραγώγηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - πολύ περισσότερο επειδή οι κακές ειδήσεις (απασχόληση, ακίνητα, ανάπτυξη κλπ.) οδηγούσαν στην αύξηση και όχι στη μείωση των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα να λέγεται ότι «Τα κακά νέα είναι καλά νέα» (το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία όπου, παρά τα κακά νέα, την πτώση δηλαδή της κυβέρνησης, το χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε στα ύψη).

Ή αιτιολογία δε, σύμφωνα με την οποία τα κακά νέα είναι πράγματι καλά, ήταν το ότι τόσο η Fed, όσο και οι υπόλοιπες δυτικές κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα πακέτα ρευστότητας, λόγω ακριβώς των αρνητικών ειδήσεων για την Οικονομία - γεγονός που ωφέλησε και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των αναπτυσσομένων χωρών, οι οποίες εξαρτώνται απόλυτα από τις εισροές ξένων χρημάτων (επομένως, από τα πακέτα ρευστότητας).

Το μέλλον βέβαια θα δείξει τι ακριβώς θα συμβεί - ενώ, εάν η Fed επιμείνει στο σταδιακό περιορισμό του QE κατά 10 δις $ μηνιαία, όπως ουσιαστικά δήλωσε η νέα διοικητής της, τότε θα σταματήσει εντελώς το Σεπτέμβριο του 2014. Εάν δε η ΕΚΤ αυξήσει την ποσότητα χρήματος, για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ευρωζώνης, το ευρώ θα υποτιμηθεί απέναντι στο δολάριο - εν πρώτοις στο 1,30.
Βιώνοντας την εποχή της χειραγώγησης των αξιών από τους απόλυτους κυρίαρχους του παιχνιδιού, από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, ευχόμαστε να έχει αίσιο τέλος το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της ιστορίας: να μην ξεσπάσει η διαφαινόμενη καταιγίδα των καταιγίδων.





















Συνέχεια στο....ANALYST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.