Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗΗ πληροφορία προερχόταν από τα «ΝΕΑ». Εχουν από τότε περάσει κάποια χρόνια. Με είχε τόσο πολύ εντυπωσιάσει, που αρχειοθέτησα το απόκομμα και το χρησιμοποίησα για ένα σημείωμά μου την ίδια εποχή. Ποια ήταν η πληροφορία; Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 5.700 άνθρωποι από την έλλειψη θέρμανσης. Εψαχνα να βρω αυτό το απόκομμα και δεν μπορούσα να το βρω. Και ευτυχώς ο καλός φίλος και συνάδελφος Γιάννης Τριάντης μού έκανε από τη σελίδα του δώρο το στοιχείο που έψαχνα. Η μελέτη που μας δίνει αυτόν τον αριθμό είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Commounity Health» και από ό,τι ξέρω κανείς επίσημος φορέας δεν τον διέψευσε.
Δεδομένης της παλαιότητας αυτής της έρευνας και της αύξησης του πληθυσμού της Ελλάδας λόγω μετανάστευσης, ο αριθμός των θανάτων από την έλλειψη θέρμανσης θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στην ουσία πρόκειται για ένα προμελετημένο μαζικό έγκλημα. Στις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους, θα έπρεπε να παρείχαν δωρεάν πετρέλαιο. Ενα πολιτισμένο κράτος δεν σκοτώνει τους φτωχούς του. Τους δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αλλά αυτά βέβαια δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως θα διπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Και αυτό σημαίνει πως ίσως θα διπλασιαστούν και οι θάνατοι. Και επειδή ο φτωχός ποτέ δεν γίνεται είδηση, ίσως να μη μάθουμε ποτέ τίποτα. Εκτός αν πεθάνει κάποιος που ξέρουμε. Αλλά τον ακριβή αριθμό ίσως τον μάθουμε από την επόμενη μελέτη του καλού αυτού περιοδικού. Μέχρι τότε όμως σιωπή.
Ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί; Να πάρουμε πετρέλαιο από τον Τσάβες; Ας υποθέσουμε πως θα το έδινε. Εχει κάνει τέτοιες προσφορές παλιότερα για δωρεάν πετρέλαιο για τους φτωχούς. Θα δέχονταν να το μεταφέρουν δωρεάν οι Ελληνες εφοπλιστές; Δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό. Πιο πραγματοποιήσιμη μου φαίνεται η πρόταση του Στάθη Στασινού από την «Αυγή» (5.9.10). Οι Στασινός κάνει την εξής πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη. Υπολογίζει το σύνολο των ευρώ που δόθηκαν υπέρ του τραπεζικού τομέα σε 72 δισ. ευρώ (σε ρευστό και εγγυήσεις). Αν τα χρήματα αυτά πήγαιναν στη ΔΕΗ με στόχο να βάλει παντού φωτοβολταϊκά, θα είχαμε εγκατεστημένη ισχύ ίση με 30.000 MW. Η υψηλότερη ζήτηση που καταγράφει η ΔΕΗ τις μέρες του καύσωνα δεν ξεπερνάει τις 11.000 MW. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και ο λιγνίτης, θα μας ήταν άχρηστα. Θα μπορούσαμε να πουλούσαμε το περισσευούμενο ρεύμα σε κάποια άλλη διπλανή χώρα. Δεν μπορώ να ελέγξω την ακρίβεια των στοιχείων του, αλλά σαν προβληματισμός είναι σωστός. Πάντα υπάρχει και μια άλλη λύση, με την προϋπόθεση πως το κράτος θα ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Αλλά αυτό μοιάζει ουτοπία. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως το ελληνικό κράτος δεν είναι δικό μας, αλλά υπηρεσία των κερδοσκόπων χωρίς πατρίδα.
Και μια που μιλάμε για εναλλακτικές λύσεις. Να δεχτώ ένα επιχείρημα του νεοφιλελευθερισμού. Το κράτος δεν μπορεί να είναι και επιχειρηματίας. Μας χρειάζεται λιγότερο κράτος. Εγώ να υπερθεματίσω. Δεν μας χρειάζεται καθόλου κράτος. Υπάρχουν και άλλες μορφές κοινωνικής οργάνωσης (σε αυτό θα επανέλθουμε). Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη λογική του λιγότερου κράτους. Γιατί τη δημόσια κοινή περιουσία μας δεν την πουλάει το κράτος στους ίδιους τους εργαζομένους; Δεν θα μπορούσε να είχε δοθεί η Ολυμπιακή στους ανθρώπους της; Οι ίδιοι τη λειτουργούσαν και πριν ως υπάλληλοι, δεν θα μπορούσαν να τη λειτουργήσουν καλύτερα ως αφεντικά; Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ και για τον ΟΣΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ. Ιδιωτικοποίηση θα γινόταν και εδώ, με τη διαφορά πως η ιδιωτικοποίηση θα είχε συλλογικό ιδιοκτήτη. Τους εργαζομένους.
Ολα αυτά μοιάζουν λογικά για μας τους καθημερινούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι λογικά για την εξουσία και το κεφάλαιο. Και ας κάνουμε μια παράτολμη υπόθεση. Το κράτος υποχωρεί και δίνει π.χ. τον ΟΣΕ στους εργαζομένους. Θα το δέχονταν οι εργαζόμενοι ή θα προτιμούσαν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι; Και όλοι ξέρουμε πως η σιγουριά της ασημαντότητας είναι πιο ελκυστική από την επιθυμία της ελευθερίας που έχει παρέα απρόβλεπτους κινδύνους.
(O Περικλής Κοροβέσης είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.