27 Απρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 26-4-13

Posted: 26 Apr 2013 12:58 PM PDT
Κάποιος πρέπει να μαζέψει τους Γερμανούς διότι οδηγούμαστε πλέον με ακρίβεια σε μια απόλυτη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη η οποία δεν είναι πλέον μόνο οικονομική, έχει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Τα τελευταία κρούσματα γερμανικού αυταρχισμού δεν έχουν ίσως προηγούμενο στην ιστορία και δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε μπορεί να επιβεβαιωθούν όσοι λένε ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος με ευθύνη του Βερολίνου βρίσκεται στον ορίζοντα.

Μην ξεχνάμε: Μιλάμε για τους ηττημένους Γερμανούς δύο πολέμων σε έναν αιώνα. Μια χώρα που προκάλεσε φρικαλεότητες και ήταν υπεύθυνη για εκατομμύρια νεκρούς. Ασφαλώς οι απόγονοι δεν φταίνε για όσα έκαναν οι προηγούμενοι, όμως, φαίνεται πως ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, η έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών είναι στο DNA των Γερμανών.

Τόλμησε να μιλήσει ο Τζ. Λου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών για διαφορετικές πολιτικές που ίσως πρέπει να ακολουθηθούν στην Ευρώπη και ο Σόιμπλε του

επιτέθηκε. Μάλιστα κάθε φορά που βρίσκονται οι δυο τους, καταγράφεται κι ένα επεισόδιο.

Τόλμησε ο «άνθρωπός τους» ο Μπαρόζο να μιλήσει για χαλάρωση της λιτότητας και ο Σόιμπλε τον είπε σχεδόν άσχετο τονίζοντας ότι πρέπει κάποιος να του πει ότι δε φταίει η λιτότητα για την κρίση.

Τολμά η Ελλάδα να μιλήσει για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο και ο Σόιμπλε βγάζει από μόνος του δικαστική απόφαση.

Το τελευταίο κρούσμα είναι επίσης σοβαρό. Οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων ώστε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να μειωθεί η ύφεση, προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου.

Η ίδια η Μέρκελ, σε μια ωμή παρέμβαση στην πολιτική της ΕΚΤ είχε πει: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα». Παρεμβαίνει δηλαδή και ζητά αύξηση επιτοκίων. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η Γερμανία κερδοσκοπεί τρία χρόνια τώρα με τα ομόλογά της και έχει βγάλει δισεκατομμύρια στις πλάτες των άλλων λαών.

Βέβαια, η Καγκελαρία έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σήμερα και εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Άνγκελα Μέρκελ.

Η ουσία είναι ότι οι Γερμανοί αισθάνονται παντοδύναμοι, κι αυτό είναι επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία -και όπως έχει δείξει και η ιστορία- και για την παγκόσμια ειρήνη.


Posted: 26 Apr 2013 12:28 PM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ενώ συνεχίζεται η διαδικασία εξόδου των δυνάμεων του ΡΚΚ από το τουρκικό έδαφος προς το β Ιράκ, στα πλαίσια της διαδικασίας επίλυσης της χρόνιας διαμάχης τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική εφημερίδα, Aydınlık, αλλά και από τοπικούς παράγοντες, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων από τις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου βρίσκονταν για να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, δηλαδή προς τις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά καθώς και προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα της Ανατολικής Θράκης.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή του Σιρνάκ στην νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και από τις περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ, μετακινούνται με μεγάλες αυτοκινητοπομπές προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. 
Οι μετακινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο της ανακωχής με τους Κούρδους αντάρτες και στον γενικότερο σχεδιασμό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να μεταφέρει μεγάλες δυνάμεις προς τα δυτικά αποσυμφορίζοντας την νοτιοανατολική Τουρκία μετά την εκεχειρία που έχει επιτευχτεί με το ΡΚΚ κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του Αμντουλάχ Οσταλάν.

Οι πληροφορίες και οι εικόνες που μεταδίδονται σε επιλεγμένα τουρκικά ΜΜΕ, δείχνουν μεγάλες αυτοκινητοπομπές από τις περιοχές του Μαρντίν, Νουσαϊμπίν και του Σιρνάκ, να κατευθύνονται προς τα δυτικά. Οι αυτοκινητοπομπές αυτές που αποτελούνται από μεγάλα TIR του τουρκικού στρατού μεταφέρουν στρατιωτικές μονάδες, τεθωρακισμένα τανκ και πολεμικό υλικό που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Το εντυπωσιακό είναι πως οι αναφορές αποκαλύπτουν ότι και από άλλες επαρχίες όπου τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει επίκεντρο σκληρών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών εκκενώνονται σταδιακά από μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τα δυτικά σύνορα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η συμφωνία μεταξύ του Κούρδου ηγέτη Αμπτνουλάχ Οσταλάν και του ΑΚΡ, δηλαδή του ισλαμικού κόμματος του Ταΐπ Ερντογάν, προβλέπει την σταδιακή μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 
Μάλιστα ο όρος αυτός τέθηκε από τον Οσταλάν προς την τουρκική πλευρά για να απευθύνει το γνωστό του διάγγελμα που ανακοίνωνε την εκεχειρία μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού στρατού. 
Ο όρος αυτός έγινε γνωστός απο τον ίδιο τον Οτσαλάν προς τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, BDP, όταν τον επισκέφτηκαν για να διαβουλευτούν μαζί του για την διαδικασία επίτευξης της εκεχειρίας και την παράλληλη αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών απο το τουρκικό έδαφος μέσα στον Μάιο μήνα.

Εκτός απο τον όρο αυτό, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κουρδική πλευρά έθεσε και άλλους δυο όρου προς την τουρκική που είναι : 
1) η αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας στο νέο τουρκικό σύνταγμα και, 
2) η παραχώρηση περιορισμένης αυτονομίας στις περιοχές που κατοικούν οι Κούρδοι. 
Οι δυο αυτοί όροι αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας εκεχειρίας ενώ ο πρώτος όρος, δηλαδή η αποχώρηση μεγάλου μέρους των τουρκικών στρατευμάτων από τα ανατολή με κατεύθυνση προς τα δυτικά έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα όσον αφορά την ελληνική πλευρά καθώς μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας απασχολούμενες με το κουρδικό αντάρτικο τώρα αποδεσμεύονται και κατευθύνονται προς τα δυτικά δηλαδή έρχονται αντιμέτωπες με την ελληνική πλευρά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, μόνο ήρεμες μέρες δεν προμηνύει.
Άραγε εκεί στην Αθήνα έχουν υπό όψιν τους όλες αυτές τις εξελίξεις ή ακόμα βαυκαλίζονται από τα καραγκιοζιλίκια χαμόγελα των ελληνοτουρκικών επαφών και συναντήσεων;

 
Posted: 26 Apr 2013 11:58 AM PDT
"Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτόλμησε κάτι που ήταν καινοφανές για την ελληνική κοινωνία. Ήταν μια καθαρά επαναστατική σκέψη και πράξη. Η δημιουργία της μεσαίας τάξης" 

Του Κώστα Καπνίση 

Κάποια στιγμή, σε αυτή τη ζωή τουλάχιστον, όλα τα πράγματα καλά και άσχημα, αληθινά και ψεύτικα φτάνουν σε ένα τέλος. Ούτε κάτι καινούριο είναι μα ούτε και καμιά φοβερή διαπίστωση. Τούτη η χώρα πορεύτηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και μια συγκεκριμένη στάση ζωής απέναντι στα πράγματα για δεκαετίες. Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων που είχε και έχει ακόμα να κάνει με την προστασία του καθενός ξεχωριστά, που έχει να κάνει με το «εγώ» και ποτέ με το «εμείς» είναι και η γενεσιουργός αιτία της σημερινής κατάντιας. Η ζωή των ανθρώπων κατέληξε κατάντια.

Αυτή είναι η αλήθεια. Για να φτάσει το πράγμα μέχρι εδώ συνετέλεσε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Για αυτό το λόγο άλλωστε και δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική αντίδραση από μια κοινωνία που σήμερα αργοσβήνει παραιτημένη από κάθε διάθεση αγώνα για αποφυγή του μοιραίου που έρχεται στο κατώφλι του καθενός με μαθηματική ακρίβεια. Το κερί έχει καλύψει πλήρως τα αυτιά των περισσότερων Ελλήνων όχι στο άκουσμα των Σειρήνων αλλά στην κραυγή αγωνίας όσων ελάχιστων πιστεύουν πως μπορεί η νοσηρή αυτή κατάσταση να ανατραπεί. Τα στοιχεία και οι αριθμοί που βλέπουν μέρα με την ημέρα το φως της «δημοσιότητας» είναι απογοητευτικά και συνάμα ανατριχιαστικά. Κι όμως. Ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται στο «γήπεδο» που έχει επιλέξει μια χούφτα καλοπληρωμένων και καλοταϊσμένων επικίνδυνων ηλιθίων για να κρατήσουν μια κοινωνία αποχαυνωμένη και μακριά από τις όποιες φωνές αφύπνισης και αντίστασης.



Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτόλμησε κάτι που ήταν καινοφανές για την ελληνική κοινωνία. Ήταν μια καθαρά επαναστατική σκέψη και πράξη. Η δημιουργία της μεσαίας τάξης. Προχώρησε και πέτυχε στην υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου εγχειρήματος για τη Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Οι όποιες φωνές κάποιων εκ των συμβούλων του δε στάθηκαν εμπόδιο σε έναν ηγέτη που έτσι πορεύτηκε σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Εκ των υστέρων, τριάντα χρόνια μετά από αυτή την πολιτική επιλογή μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι αυτή η πράξη ήταν και η απόλυτη καταστροφή για μια κοινωνία σαν την ελληνική. Ο Παπανδρέου δεν υπολόγισε σε ένα πράγμα που είχε πει ο ίδιος ο Λένιν: «Μη τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον υιό της πλύστρας να φοβάσαι».

Μεγάλη κουβέντα από έναν όντως μεγάλο άνδρα. Οι μεγάλες κουβέντες βέβαια είναι κοινό μυστικό πως δε λέγονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μελέτης και εμπειρίας χρόνων αλλά και βαθιάς γνώσης της κουλτούρας και της παράδοσης ενός λαού. Όποιος αγνοεί αυτά τα βασικά στοιχεία ιδιοσυγκρασίας ενός κοινωνικού συνόλου είναι καταδικασμένος να αποτύχει ακόμα και αν έχει τις καλύτερες των προθέσεων, τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά οράματα, αξίες, αρχές και ιδανικά. Η μεσαία τάξη οικοδομήθηκε πάνω σε σαθρά θεμέλια. Σε μια κοινωνία που όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο δώρο αλλά φρόντισε σε πολύ σύντομο ιστορικά διάστημα να προδώσει την εμπιστοσύνη, το όνειρο και το όραμα.



Οι Έλληνες εγκατέλειψαν την περιφέρεια και σύντομα βρέθηκαν και κατέκλυσαν τα αστικά κέντρα της χώρας. Έζησαν τον μύθο τους στα κατά τόπους «πολιτιστικά κέντρα» όπου με την ρίψη κάποιων χιλιάρικων και τόνων λουλουδιών θέλησαν να δείξουν σε όλους πόσο «σπουδαίοι» είναι. Πολύ γρήγορα αυτό το καινούριο στρώμα που διαμορφώθηκε και πήρε θέση στην κοινωνική πυραμίδα της νεοελληνικής κοινωνίας κυριάρχησε και έγινε αναγνωρίσιμο κυρίως από τους πλούσιους. Η ντόπια πολιτική και επιχειρηματική ελίτ που πάντα υπήρχε δεν είδε με κακό μάτι αυτή την εξέλιξη. Τουναντίον. Το είδε ως ευκαιρία αύξησης των κερδών σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που ποτέ δε γνώρισε καμιά ουσιαστική αμφισβήτηση. Έτσι δημιουργήθηκε η γνωστή και ως «πελατεία». Η μεν πολιτική ελίτ τη χρησιμοποίησε για να κρατιέται στην εξουσία και να κυβερνά αδιάκοπα και ατάραχα. Η δε επιχειρηματική ελίτ για να συσσωρεύσει ακόμα μεγαλύτερο πλούτο από ότι πριν. Το παλιό εργατικό δυναμικό είχε πετύχει πια τον μετασχηματισμό του σε εργαζόμενο και μορφωμένο δυναμικό.

Σε απόλυτους αριθμούς αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει έναν υπολογισμό του σε πόσους ανθρώπους μετριέται η μεσαία τάξη μπορεί να πει ότι πάνω – κάτω από τα 11 σχεδόν εκατομμύρια Ελλήνων η μεσαία τάξη αποτιμάται στα περίπου 7 εκατομμύρια. Θα ήταν μια «δίκαιη» μοιρασιά. Τόσοι ή και ελάχιστα λιγότεροι είναι αυτοί που πηγαίνουν να ψηφίσουν άλλωστε. Η περίφημη μεσαία τάξη κατέληξε να είναι τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια μια εγχώρια ομάδα συμφερόντων που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιήθηκε από τις «συνδικαλιστικές» οργανώσεις παντός είδους και τύπου. Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και τα παραδείγματα που έχει αναδείξει η Ιστορία το μεγαλύτερο ψάρι τρώει το μικρότερο. Αυτό συμβαίνει και σήμερα στην Ελλάδα των Μνημονίων, της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, της καταπάτησης του ελληνικού Συντάγματος, της βίαιης φτωχοποίησης, της έλλειψης κάθε μορφής κράτους δικαίου. Όσοι ψάχνουν για «πατριώτες» δεν πέρασε μάλλον ποτέ από το μυαλό τους η μια και μόνη αλήθεια. 



Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει συναίσθημα. Οι λίγες πια καταθέσεις της πρώην πια μεσαίας τάξης που υπάρχουν ακόμα σύντομα θα έχουν γίνει καπνός μέσα από την βαριά και άδικη φορολογία αλλά καθόλου απίθανο και από οποιαδήποτε διαδικασία bail in. Η «μεσαία» τάξη τιμωρείται πια παραδειγματικά. Οι περίφημοι εκείνοι «νοικοκυραίοι» που όταν έγιναν νοικοκυραίοι δεν άπλωσαν το χέρι τους σε αυτά τα δύο εκατομμύρια Ελλήνων που πάντα δυστυχούσαν για να τους τραβήξουν επάνω. Εκείνη η «μεσαία» τάξη που θέλησε να γίνει «άλλος». Που ξέχασε την καταγωγή της και θέλησε να μοιάσει στην «ελίτ». Ο μπαμπάς εκείνος που την κόρη του δεν την έδινε στον υιό του τεχνίτη. Ο κανακάρης εκείνος που αντί να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να προσφέρει στην κοινωνία θέλησε τον γρήγορο και εύκολο πλούτο του Χρηματιστηρίου, της «αρπαχτής», της τέλειας κομπίνας, του γρήγορου αυτοκινήτου, της ξέφρενης διασκέδασης μέχρι πρωίας στην παραλιακή. Τα παραδείγματα πολλά και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Αυτή ήταν η μεσαία τάξη. Αυτό προσέφερε στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η αλλοτρίωση της νεοελληνικής κοινωνίας είναι κάτι που δεν της επιτρέπει σήμερα να ορθώσει το ανάστημά της όχι για να πάρει πίσω αυτή την παλιά και σαθρή ζωή αλλά απλά να σταματήσει την καταστροφή. Να μαζέψει τα κομμάτια της και να σκεφτεί πως θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Πως θα εμποδίσει αυτούς που έστελνε κάθε τέσσερα χρόνια στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Τραγική ειρωνεία.

Όλοι αυτοί που τους μετέτρεψε από θυρωρούς σε «γίγαντες» της πολιτικής σκέψης και διανόησης είναι αυτοί που ψάχνοντας και μετερχόμενοι κάθε μέσο δικής τους επιβίωσης δε διστάζουν να «εκτελούν» εν ψυχρώ μια ολόκληρη κοινωνία. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται παντού. Στα κανάλια της διαπλοκής των φίλων τους και κουνούν απειλητικά το δάκτυλο. Χαμογελούν χαιρέκακα μπροστά στην εθνική τραγωδία. Δείχνουν πια ξεδιάντροπα και χωρίς συστολή τον πραγματικό τους εαυτό. Έναν εαυτό που όσοι τους γνωρίζουν από κοντά πάντα τον έδειχναν. Δεν το έκρυψαν ποτέ. Απόλυτα φυσιολογικό. Είναι άνθρωποι που αν δεν ήταν «πολιτικοί», «επιχειρηματίες», «δημοσιογράφοι» δε θα ήταν τίποτε στη ζωή τους. Δε θα έβρισκαν πουθενά αλλού δουλειά και αναγνώριση. Χρήσιμοι ηλίθιοι ενός σαρκοβόρου νεοκαπιταλιστικού μορφώματος. Μιας μετάλλαξης ενός καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης σε ένα αδηφάγο τέρας που κατασπαράζει τα πάντα στο πέρασμά του. Στην προσπάθεια αυτή έχει τοποθετήσει παντού μαριονέτες που προσφερόμενες να παίξουν αυτό τον ρόλο αδυνατούν λόγω της απληστίας τους να προσφέρουν έστω και τα στοιχειώδη για επιβίωση σε έναν λαό. Το αντίθετο μάλιστα. Του τα παίρνουν όλα. Του δείχνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά το ότι τους πίστεψαν και τους τοποθέτησαν σε θέσεις εξουσίας. Πίστεψαν έστω και αυτοί που τους ψήφισαν ότι θα γλιτώσουν.

Η «μεσαία» τάξη τελείωσε κάπου εδώ. Αν το αντιληφθεί και στρατευτεί στην κοινή προσπάθεια τότε θα υπάρξει ελπίδα. Κακά τα ψέματα. Αν η κοινωνία έστω και τώρα δεν καταλάβει ότι πρέπει να στείλει στους υπονόμους της Ιστορίας και ακόμα παραπέρα όσους καταστρέφουν το μέλλον όλων τότε μια ακόμα εθνική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη. Χρόνος υπάρχει ακόμα. Λίγος αλλά υπάρχει. Ο Κέννεντι άλλωστε έλεγε: «Αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη»…


Posted: 26 Apr 2013 11:28 AM PDT
Η γαλλική εφημερίδα La Croix, στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, αναρωτιέται: «Η Γερμανία είναι στ' αλήθεια χώρα- μοντέλο;» Στις εσωτερικές σελίδες της, η εφημερίδα φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τα χρέη της Γερμανίας προς τις χώρες που ζημίωσε κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Στο άρθρο αναπτύσσονται οι θέσεις του Γερμανού ιστορικού και καθηγητή στο London School of Economics, Albert Ritschl. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο, οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκοσμίους πολέμους».

«Η ειρωνεία της ιστορίας είναι, ότι από μια αντιστροφή των δεδομένων, η Γερμανία ξαναβρίσκεται απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τελευταίοι, μετά το πέρας του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: μια χώρα-πιστωτής, που θα πρέπει να επιλέξει κατά πόσο θα απαιτήσει να την ξεπληρώσουν ή όχι» εξηγεί ο καθηγητής,

Ο κ. Ριτσλ επισημαίνει ότι, το 1929, το εξωτερικό χρέος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ανερχόταν στο 75%-80% του ΑΕΠ της, εξαιτίας των αποπληρωμών των αποζημιώσεων για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκειμένου να εξοφλήσει, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας πολιτικής αποπληθωρισμού, δηλαδή μέσω μείωσης κατά 30% των μισθών, με προκαθορισμένες τιμές και καταπολεμώντας τα μονοπώλια.

«Όπως στην Ελλάδα σήμερα, αυτή η πολιτική υπήρξε οικονομικά επιτυχής, αλλά πολιτικά καταστροφική, εφόσον άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία στους Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια μπλόκαραν τις αποζημιώσεις», σχολιάζει ο καθηγητής.

Μετά το 1945, για να διασφαλίσει μια γρήγορη ανάταξη της οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας, νέου συμμάχου τους έναντι των Σοβιετικών, οι ΗΠΑ επέβαλαν στα κράτη που επωφελούνταν από το Σχέδιο Μάρσαλ να μην ζητήσουν αμέσως τις οφειλές των Γερμανών.

Κατά συνέπεια, το 1953, οι συμφωνίες του Λονδίνου προέβλεπαν να εξοφληθούν τα χρέη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου -περίπου το 100% του γερμανικού ΑΕΠ, το 1938, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, για τις οποίες δεν δόθηκαν νούμερα- μόνο μετά την ενδεχόμενη επανένωση των δύο Γερμανιών.

«Παραδόξως, δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα αυτό, κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην επανένωση της Γερμανίας, από καμιά άλλη χώρα πλην της Ελλάδος» λέει ο καθηγητής.

Ο δε Χέλμουτ Κολ είχε πει, αυτοπροσώπως, ότι αν χρειαζόταν οι πιστωτές του 1945 να απαιτήσουν τα οφειλόμενά τους, η χώρα του θα χρεοκοπούσε. Συνεπώς, η Γερμανία δεν πλήρωσε, ούτε και πρόκειται να πληρώσει. Το να πληρώσει η Γερμανία αυτά χρωστάει είναι γι αυτήν αυτοκτονία, οικονομική, πολιτική, είναι εθνική αυτοκτονία. Απλώς δεν θα το κάνει κι αν πιεστεί με οιονδήποτε τρόπο, αυτό θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Στα μάτια του ιστορικού, σε αυτή την πολιτική οφείλεται το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο, δηλ. το δεν πληρώνω αυτά που χρωστάω άρα έχω λεφτά να σας δανείζω!!!! Ένα θαύμα, που βασίζεται στο γερμανικό πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των χρεών των άλλων χωρών. Μήπως να έκαναν και οι άλλες χώρες το ίδιο;

Έτσι προκύπτει και το δίλημμα για το Βερολίνο που -πάντα σύμφωνα με τον καθηγητή- συνοψίζεται στη φράση: «να υποχρεώσει τα κράτη να πληρώσουν, με κίνδυνο να τα κάνει να ματώσουν μέχρι θανάτου ή να δεχθεί να διαγράψει τα δάνεια που έχει δώσει για να τα σώσει και να σωθεί και η ίδια;», όπως εύστοχα σημειώνεται στο άρθρο στη La Croix

Πολύ σωστά επίσης το περιστέρι κουτσουλάει, στην εικόνα, το απόλυτο σύμβολό του 4ου ΡΑΙΧ της Γερμανίας.


Posted: 26 Apr 2013 11:10 AM PDT
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" το οποίο αναφέρεται στην πιθανότητα η Γερμανία να πρέπει να καταβάλει στην Ελλάδα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο που συνοδεύεται με φωτογραφία ναζί αξιωματικών στην κατεχόμενη Αθήνα, με λεζάντα «οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας» αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή του κατοχικού δανείου αλλά και της κατηγορηματικής άρνησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ο Μανώλης Γλέζος αυτός ο βετεράνος ήρωας της ελληνικής αντίστασης ερεύνησε το ζήτημα, έγραψε βιβλία και ουδέποτε σταμάτησε να ζητεί την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σε μια συνέντευξή του στη "Welt" πριν από λίγο καιρό υπογράμμισε πως η Γερμανία οφείλει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Η γερμανική εφημερίδα, στο δημοσίευμα με τίτλο «κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου», αναφέρεται ακόμα και στα αντιγερμανικά συνθήματα της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία μπορεί να σοκάρουν τη γερμανική κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για την πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής.

Πάντως τα περισσότερα σχόλια των αναγνωστών φανερώνουν την αγανάκτηση της πλειονότητας των Γερμανών αναγνωστών για τις απαιτήσεις της Ελλάδας έπειτα από περίπου επτά δεκαετίες καθώς και για τον χρόνο και τρόπο που η χώρα μας εκφράζει ένα τέτοιο αίτημα. «Δεν πρόκειται απλώς να ασχοληθώ ποτέ ξανά με την Ελλάδα. Ούτε για διακοπές δεν αξίζει να πάει κάποιος σε αυτή τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης, ενώ άλλο σχόλιο υποστηρίζει πως 160 δισεκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει ούτε ολόκληρη η Ελλάδα. «Αρχίζω να σιχαίνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της» αναφέρει άλλος αναγνώστης, ενώ τα περισσότερα σχόλια φέρεται να προέρχονται από γερμανόφωνους που δεν έζησαν την περίοδο του ναζισμού και αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο ένα κράτος –μέλος της Ε.Ε ζητεί κάτι τέτοιο από έναν εταίρο του.


Σχόλιο ιστολογίου: Οι πατσουροφυλλάδες και ο κίτρινος τύπος στην υπηρεσία της "Μεγάλης Γερμανίας", προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην Ευρώπη και τα ιδεώδη της αλληλεγγύης, αλλά και διαστρεβλώνουν (πιστοί στα διδάγματα του Γκαίμπελς) την αλήθεια προκειμένου να εξυπηρετηθεί μία πολιτική που δεν απομονώνει απλά την Γερμανία, αλλά την καθιστά εχθρικό κράτος απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς. Πολύ σύντομα η Γερμανία θα γευτεί τα αποτελέσματα της μισαλλοδοξίας της και του 4ου Ράιχ που επιχειρεί σήμερα να θέσει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε καθεστώς κατοχής... Οι Γερμανοί δεν διδάσκονται από την ιστορία και δυστυχώς, η ιστορία λίαν συντόμως θα τους δώσει το πιό σκληρό μάθημα που πήραν ποτέ...

Posted: 26 Apr 2013 10:45 AM PDT
Ειπώθηκαν τόσα πολλά που πλέον τα λόγια εξαντλήθηκαν. Όλοι ζούμε ήδη τον εφιάλτη και η συνεχής περιγραφή του, όπως και ο εξορκισμός του δεν έχουν τώρα πια κανένα νόημα, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Και να φανταστεί κάποιος ότι αυτό που ζούμε είναι μόνο η αρχή του εφιάλτη. Η συνέχεια θα είναι κόλαση. Εξάλλου η βίαιη αποκάλυψη του απαίσιου και αντιδημοκρατικού προσωπείου του σάπιου πολιτικού συστήματος, δεν μπορεί άλλο να αποκρυβεί ούτε καν από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Αυτή τη στιγμή (πέρα από τα νεοδημιουργούμενα καθημερινά συστημικά πολιτικά κόμματα πρώην και νυν πολιτικών), αναπτύσσονται ταυτόχρονα πολυπληθή κοινωνικά κινήματα και κινήσεις (τα οποία προς το παρόν δεν φτάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες) με μοναδικό στόχο την ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Αυτά τα κινήματα και οι κινήσεις, βλέποντας το αδιέξοδο που οδηγεί η αυτοπεριχαράκωσή τους, έχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, συζητώντας για κοινό σχέδιο δράσης. Ένα πολιτικό σύστημα ανατρέπεται είτε με τα όπλα, είτε από τον ίδιο το λαό μέσα από ειρηνικές διαδικασίες έκφρασης της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι και η οποία άρχισε ήδη να συζητιέται έντονα και να κερδίζει έδαφος είναι ότι, αφενός θα πρέπει να υπάρξει κοινή δράση κάτω από τη μορφή μιας συντονιστικής, αφετέρου ότι θα πρέπει να κτυπηθεί το πολιτικό σύστημα με τα ίδια τα όπλα του. Δηλαδή με ενιαία συμμετοχή των κινημάτων και των κινήσεων στις εκλογές όχι ως ένα κόμμα εξουσίας, αλλά κινηματικά ως κόμμα ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου με μοναδικό στόχο τη στήριξη του λαού με την ψήφο του ώστε να προκηρυχθεί ένα Συνταγματικό δημοψήφισμα που φυσικά αρνείται το ισχύον πολιτικό σύστημα.

Μέσα από αυτό το δημοψήφισμα, ως υπέρτατη εκδήλωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, θα εκφραστεί η βούληση του λαού για την κατάργηση του πολιτικού συστήματος και την αντικατάστασή του από ένα δημοκρατικό σύστημα στο οποίο θα συμμετέχει διαρκώς ο ίδιος ο λαός στη λήψη των αποφάσεων. Στο ίδιο δημοψήφισμα θα αποφασιστεί και ο ακριβής τρόπος θέσπισης του νέου πολιτικού συστήματος από τον ίδιο το λαό και όχι από πολιτικούς, μέσα από δημόσια διαβούλευση.

Ήταν επόμενο ότι η κατάσταση δεν θα πήγαινε για πολύ μόνο με τα λόγια. Η κοινωνία δεν μπορούσε να παραμένει απαθής. Μπορεί τα καθεστωτικά ΜΜΕ να προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο απαθή στον καναπέ του, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασωθούμε, για να διασωθεί η χώρα, για να εγκαθιδρυθεί πραγματική δημοκρατία, για να γίνει πραγματική οικονομική ανάπτυξη, είναι να αντικατασταθεί το ισχύον πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί στην πλησιέστερη κοινωνική κίνηση που τον εκφράζει. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Φυσικά η πορεία αυτή δεν είναι μία γρήγορη πολιτική "κούρσα ταχύτητας" αλλά ένας πολιτικός "Μαραθώνιος". Όμως αν δεν γίνει η αρχή δεν θα υπάρξει ποτέ και τερματισμός.



Posted: 26 Apr 2013 03:24 PM PDT

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Μ.Α) λειτουργεί παγίως, μέσω ενός πολυπλόκαμου δικτύου οργανώσεων που σχετίζονται με φιλανθρωπικά, θρησκευτικά και ακαδημαϊκά κέντρα. Ο λόγος της δομής αυτής που προσομοιάζει με λαβύρινθο, είναι η παλαιόθεν αντίληψη της Μ.Α ως καταδιωκόμενης από διάφορες κυβερνήσεις ως συνωμοτικής οργάνωσης.

Τη σημερινή εποχή εάν και η ύπαρξη της θεωρείτε νόμιμη σε πλείστες χώρες, εξακολουθεί να διώκεται είτε αμέσως είτε εμμέσως στη Ρωσία, Ισραήλ μεταξύ των άλλων και συμμετέχει ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ σαφέστατα εξυπηρετεί σχεδιασμούς πολιτικό-θρησκευτικής υφής όπως το πρόγραμμα του οποίου άρχεται ο Εμίρης του Κατάρ, η παρούσα κυβέρνηση της Αιγύπτου και δεκάδες συνεργαζόμενοι θρησκευτικοί ηγέτες που αποβλέπουν ευθέως στον εξισλαμισμό κρατών, κυρίως στην Ευρώπη.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι κυριότερες οργανώσεις της Μ.Α που λειτουργούν ως "Ομπρέλα" για χιλιάδες μικρότερες ομάδες στην Ευρώπη. Το κέντρο συντονισμού είναι το Λονδίνο και στην περιοχή των Βαλκανίων το Σεράγεβο σε συνδυασμό με την Κωνσταντινούπολη.
  • Forum for European Muslim Youth and Student Organizations (FEMYSO). Η οργάνωση αυτή αντιπροσωπεύει 42 εθνικές και διεθνείς ομάδες φοιτητών και νέων και εδρεύει στις Βρυξέλλες, όπου αποτελεί επισήμως ομάδα "Λόμπινγκ" της Ε.Ε
  • Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE). Η οργάνωση αυτή λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης 22 εθνικών ομάδων ανά την Ευρώπη. Έχει κεντρικά γραφεία στο Leicestershire της Βρετανίας και γραφεία στις Βρυξέλλες όπου και αυτή διεξάγει "Λόμπινγκ". Στην Ελλάδα διασυνδέεται με το Ελληνό-Αραβικό μορφωτικό κέντρο του Μοσχάτου Αθηνών.
  • Union of Islamic Organizations in France (Union des Organisations Islamiques de France (UOIF). Η οργάνωση αυτή συντονίζει 200 μικρότερες ομάδες και διευθύνει 250 τζαμιά στη Γαλλία, εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτης των 30 εξ'αυτών. Εδρεύει πλησίον του προαστίου του Αγίου Διονυσίου στο Παρίσι και στην πραγματικότητα αποτελεί παράρτημα του FIOE.
  • Germany's Central Council of Muslims in Germany (Zentralrat der Muslime in Deutschland - ZMD) Islamic Society of Germany (Islamische Gemeinschaft Deutschland - IGD) and Milli Görüş (Islamische Gemeinschaft Milli Görüş). 
Οι τρεις αυτές οργανώσεις στη Γερμανία, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα όσμωσης και συνεργασίας Αραβικού Σουνιτικού Ισλάμ και Τουρκικού. 

Η ZMD έχει 20.000 μέλη και εδρεύει στη Κολωνία. Εάν και αρχικά αποτελούσε οργάνωση με ποικιλία μελών, τα τελευταία έτη έχει προσχωρήσει ως επί το πλείστον στη Μ.Α.

Η IGD εδρεύει ομοίως στη Κολωνία, έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Μ.Α και μέλη της κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε εξτρεμιστικές δράσεις.

Η Milli Görüş είναι Τουρκική οργάνωση με περίπου 300.000 μέλη και συνδέεται πλέον της Μ.Α και με το κυβερνών κόμμα ΑΚΠ της Τουρκίας. Η Γερμανία αποτελεί πλέον το κατεξοχήν γεωγραφικό χώρο όπου λαμβάνει ανοιχτά χώρα η συμμαχία Σουνιτών Αράβων που ελέγχονται από την Μ.Α με το Τουρκικό κράτος όπως αυτό εξελίσσεται πολιτικά με τη διακυβέρνηση Ερντογκάν.
  • Italy's Union of the Islamic Communities and Organizations in Italy (Unione delle Comunita' ed Organizzazioni Islamiche in Italia).
Η οργάνωση αυτή εδρεύει στη Ρώμη και έχει έντονη διασύνδεση με τους Μ.Α της Συρίας - Κατ' αντιστοιχία στη Βρετανία υπάρχει έντονη επιρροή Αιγυπτίων και στη Γερμανία Τούρκων-.

Λόγω του ότι το συντονιστικό κέντρο της Μ.Α εδρεύει στη Βρετανία, οι κάτωθι οργανώσεις αποτελούν τις πλέον ενεργές το τελευταίο διάστημα και σχετίζονται άμεσα με τα τεκταινόμενα της "Αραβικής Ανοίξεως" συμπεριλαμβανομένων και των συγκρούσεων στη Συρία.
  • • British Muslim Initiative (BMI), Centre for International Policy Studies, European Council for Fatwa and Research, Federation of Student Islamic Societies (FOSIS), Institute for the Study of Human Sciences, Institute of Islamic Political Thought, Interpal, Libyan Islamic Group, Mashreq Media Services, Muslim Aid, Muslim Welfare Trust, Palestine Return Centre, Palestine Times, Union of Good.
Επίσης to School of Oriental and African Studies (SOAS) του Λονδίνου θεωρείτε το κατεξοχήν ακαδημαϊκό κέντρο της Μουσουλμανικής αδελφότητας παγκοσμίως.

Το Κατάρ αποτελεί εδώ και μια 15ετία, το κύριο χρηματοδότη της Μ.Α παγκοσμίως, όπως επίσης και κύριο προπαγανδιστικό στήριγμα μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού "Αλ Τζαζίρα" που ωσαύτως εδρεύει στο Λονδίνο. Σε αδρές γραμμές υπολογίζεται ότι οι ποικίλες χρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε 3 δις. Δολάρια ανά έτος, εκτός από έκτακτες ανάγκες.

Στην Ελλάδα η Μ.Α έχει αξιόλογη παρουσία. Συνοπτικά αναφέρονται οι παρακάτω οργανώσεις και ομάδες.
- Al Salam τζαμί , Γαλαξία 9 Νέος Κόσμος.
- Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, Γαλαξία 9 Νέος Κόσμος, ιδρύθηκε το 2003, Τηλ. 6972838164, Φαξ 2109216639, Facebook, Ιστοσελίδα υπό κατασκευή
- Έλληνο-Αραβικό μορφωτικό κέντρο (Arab-Hellenic center for culture & civilization member of Federation of Islamic Organization in Europe), Κύπρου 2 Μοσχάτο, Ιστοσελίδα, Τηλ. 2106910492, E mail: ahcccgr@yahoo.com
- Al Farouk τζαμί, Ζαγορίων 40, Αθήνα, Τηλ. 2106910460, www.ahccc.gr
- Αl-Andalus τζαμί, Φίλωνος 98 Πειραιάς, Τηλ. 6972008214, E mail: naim_elghandour@yahoo.gr, ιδρύθηκε το 1981
- Greeks Rethink, E mail: info@greeksrethink.com (Ανενεργή προς το παρόν ομάδα απευθυνόμενη σε προσήλυτους στο ισλάμ)

Πηγή RIMSE
 
Posted: 26 Apr 2013 09:45 AM PDT
Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το πώς ο Αδόλφος Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς έκανε χρήση του αρχαίου μυστικισμού και του αποκρυφισμού για να κερδίσει τον πόλεμο. 

Οι Ναζί χρησιμοποίησαν επίσης απόκρυφες τεχνικές ελέγχου του μυαλού για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους Γερμανούς. Αστρολογία, Μετενσάρκωση, μια νέα θρησκεία του αίματος. 

Σε αυτό το Ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται μια συναρπαστική ματιά σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, για να ανακαλύψουν πως οι Ναζιστικές πεποιθήσεις βασίζονταν σε μια διαστροφή των αρχαίων μύθων, παγανιστικές παραδόσεις και τον αποκρυφισμό.





Posted: 26 Apr 2013 05:15 AM PDT
Όποιο δάχτυλο κι αν σου κόψουν, θα φωνάξεις από τον πόνο
Όταν σου κομματιάζουν την πατρίδα, πως μπορείς να σωπαίνεις;

Αυτός ο λαός δεν θέλει άλλους περισπούδαστους σωτήρες ανεπάγελτους χαρτογιακάδες που ζούνε στον δικό τους κόσμο, για να ορίσουν το αύριο και την μοίρα της πατρίδας…
Αυτός ο λαός θέλει Κολοκοτρωναίους και Καραϊσκάκηδες να σταθούν όρθιοι ανάμεσα σε αυτόν και τα ανθρωπόμορφα κτήνη, να τον πάρουν από το χέρι και να τον τραβήξουν στον δρόμο της λευτεριάς…
Αυτός ο λαός δεν θέλει στην κεφαλή του άλλους απάτριδες και άθεους, πιστούς του μαμωνά και υποτακτικούς δαιμόνων…
Αυτός ο λαός δύο πράγματα μονάχα θέλει. Το δίκιο του και την πατρίδα του…

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα σωθείς από τον καλοσχεδιασμένο όλεθρό σου; 
Μήπως οι ψευδοσωτήρες που εμφανίζονται πρόθυμοι να σε σώσουν;
Μήπως οι μισές αλήθειες που σου προτάσσουν για να τους ακολουθήσεις; 
Δεν ξέρεις πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και από το ψέμα, επειδή κατορθώνει να σε παραπλανά και να σε οδηγεί τελικά σε λάθος δρόμο;
Με αυτούς, λοιπόν, θα σωθείς;
Με αυτούς θα βρεις την Ιθάκη;
Με αυτούς θα βγεις από το σκοτάδι που σε βασανίζει και θα πλησιάσεις το φως που θα σε λυτρώσει;
Είσαι σίγουρος πως δεν γίνεσαι -και πάλι- θύμα μαγειρεμένων σωτήρων;

Ετούτες τις ημέρες που ζούμε, βλέπουμε όλοι μας πως ο στόχος τους δεν είναι το χρήμα, αφού το είχανε από πάντα. Ο στόχος τους είναι ένας λαός, που ποτέ δεν τους ανέχθηκε, ένας λαός που πάντοτε βρήκε τα κουράγια και τις δυνάμεις εκείνες για να σηκώσει το κεφάλι του και να βροντοφωνάξει το δίκιο, να παλέψει για τα αυτονόητα, ακόμη και να πεθάνει κραυγάζοντας "όχι".
Τώρα, λοιπόν, που οι εισβολείς έγιναν γνωστοί, τώρα που φεύγει η ομίχλη, τώρα που ετοιμάζονται οι δειλοί για το ολοκληρωτικό τους χτύπημα, εμείς πρέπει να ξεφύγουμε από τον φυσιολογικό ανθρώπινο φόβο, πρέπει να υποτάξουμε και να διαγράψουμε την «λογική» που μας βάλανε οι επιτήδειοι, πρέπει να κάνουμε το δικό μας άλμα και να γράψουμε την ιστορία ξεγράφοντας τα αποβράσματά της, αποτινάσσοντας τις αλυσίδες που πασχίζουν να μας φορέσουν...
Ετούτοι βάζουνε σαν όπλο τους τον μαμωνά και ομολόγησαν πως κάνανε συμμαχία με τον ίδιο τον διάολο για να μας πολεμήσουν…
Εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να προτάξουμε την πίστη μας και τον Θεό μας που από πάντα μας στάθηκε όποτε του το ζητήσαμε.

Ο θερισμός σιμώνει, λοιπόν... Και θέλει πολλή δουλειά...
Ετούτη η πατρίδα έθρεψε και ανέχτηκε πολλά σκουπίδια, σκιές και υπηρέτες των δαιμόνων...
Για ετούτη την πατρίδα ξανάρθε η στιγμή να δοξάσει και να δοξαστεί.
Γι αυτόν τον λαό υπάρχει ο μονόδρομος της αξιοπρέπειας και της λευτεριάς, που χαράχτηκε ανεξίτηλα σε χώματα, σε πέτρες και σε μάρμαρα από νέους και νέες που δεν ήξεραν για τι άλλο να ζήσουν, πέρα από την λευτεριά...

Άντε, το λοιπόν, αδέρφια. 
Οι ώρες, οι μέρες, οι καιροί, μας θέλουν αδελφωμένους και συνοδοιπόρους.
Ας ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την πατρίδα, τους προγόνους και τους Αγίους, χορεύοντας με τους αγγέλους και κάνοντας για μία ακόμη φορά τον χάρο να μας σεβαστεί...

Άντε το λοιπόν αδέρφια.
Γιατί αν δεν διώξουμε σύντομα ετούτο το σκοτάδι, δεν θα φύγει ποτέ για να δώσει την θέση του στο φως..., δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βαδίσουμε στον δρόμο του δικού μας μαρτυρίου, της δικής μας (επ)ανάστασης...

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Δύσκολη η πορεία του Γολγοθά, που φέρνει στην φρικώδη σταύρωση και την βέβαιη ανάσταση. Το δυσκολότερο όλων όμως είναι η απόφαση να βιώσεις το μαρτύριο του κόστους της λευτεριάς σου. Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί απ' όλους, αφού υπάρχει η βεβαιότητα της δικαίωσης, στα λόγια του γέρου του Μοριά, του Θόδωρου Κολοκοτρώνη: "Ο Θεός έβαλε την υπόγραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω"... 





Posted: 26 Apr 2013 04:58 AM PDT

Αφίσες και φυλλάδια με φωτογραφίες από τσουρέκια, βαμμένα αβγά, γαλανόλευκα εκκλησάκια και, πρωτίστως, στιγμιότυπα από τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα τους δρόμους των τουρκικών παραλίων και τις ιστοσελίδες ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Με ελκυστικούς τίτλους για «Πασχαλιά στη Χίο» (Paskalya στα τουρκικά) και τιμές που ξεκινούν από τα 60 ευρώ, με διανυκτέρευση, γεύμα και μία θέση με θέα στον ρουκετοπόλεμο, τουρκικά και ελληνικά τουριστικά γραφεία ετοιμάζονται να φέρουν εκατοντάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα στο νησί.

Αυτή είναι και η «ανάσα» που περιμένουν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τόσο των Ελλήνων όσο και των Κυπρίων, πλέον, που παλαιότερα κατέφθαναν κατά «μιλιούνια», έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την ευρύτερη περιφέρεια της Σμύρνης. Από την Τουρκία έχουμε 40.000 επισκέψεις τον χρόνο (σ.σ.: σύμφωνα με τους επιχειρηματίες έως και 500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο) και ήδη για τις ημέρες του Πάσχα έχουμε κρατήσεις για πάνω από 800 άτομα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου Πέτρος Φεγγουδάκης. «Το μόνο αρνητικό κομμάτι είναι ότι πρόκειται μόνο για μία με δύο διανυκτερεύσεις. Η Τουρκία είναι σε ανοδική φάση, οι σχέσεις μας είναι άριστες αυτή την περίοδο και τα ελληνικά νησιά μπορούν να επωφεληθούν πολύ από τους 600.000 Τούρκους που μεταβαίνουν στην περιοχή του Τσέσμε (σ.σ.: πόλη απέναντι από τη Χίο με πληθυσμό 60.000 κατοίκων τον χειμώνα) κυρίως από την Πόλη, το καλοκαίρι» εξηγεί.

Στενή συνεργασία

Προκειμένου να προβληθεί ακόμη περισσότερο το νησί, χθες έγινε μεγάλη παρουσίαση στο κτίριο όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο της Σμύρνης. «Ηταν από τις καλύτερες συναντήσεις που έχουμε κάνει. Τις προκλήσεις ανέλαβε να στείλει το Επιμελητήριο Σμύρνης, με αποτέλεσμα να παραστούν δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί σταθμοί, τουριστικοί πράκτορες, αλλά και απλός κόσμος που ήθελε να πάρει μια γεύση για το νησί μας» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου Δημήτρης Κυτριλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυτριλάκη, ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη, που παρέστη στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο, «μας διαβεβαίωσε ότι το μέτρο για την ταχεία έκδοση βίζας δύο εβδομάδων θα συνεχιστεί και φέτος, με τη διαφορά ότι το κόστος θα μειωθεί στα 35 ευρώ (σ.σ.: ήταν 65 πέρυσι) και ότι θα μπορούν να έχουν πολλαπλές εισόδους». Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του νησιού, θα μειωθούν οι διαρροές προς τουριστικούς προορισμούς στα τουρκικά παράλια, που χρησιμοποιούσαν τις εκδρομές στη Χίο και σε άλλα ελληνικά νησιά ως «κράχτες».


Posted: 26 Apr 2013 04:41 AM PDT
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά στη τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post. 
«Το FBI δεν παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του 19χρονου υπόπτου για την βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ενώ κάποιοι πολιτικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση του ''σοβαρή, αλλά σταθερή'' και υπάρχουν ενδείξεις πως είναι τραυματισμένος από σφαίρες στο κεφάλι, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια», γράφει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. 
«Υπάρχουν πληροφορίες από ΜΜΕ ότι ο Τσαρνάεφ αυτοτραυματίστηκε βλέποντας τους αστυνομικούς να τον πλησιάζουν, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Ωστόσο, δεν έχουμε ξανακούσει για περίπτωση ενός υπόπτου, που η κατάσταση της υγείας του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, επειδή διεξάγεται ακόμη έρευνα εις βάρος του», σημειώνει το δημοσίευμα. 
Και προσθέτει: «στην υπόθεση εκκρεμούν πολλα ερωτήματα, όχι μόνο για το αν οι αδελφοί Τσαρνάεφ είχαν ή όχι συνεργούς στην πράξη τους, για το ποιος τους ενέπνευσε κι αν δέχονταν οικονομική επιχορήγηση από κάποια τρομοκρατική οργάνωση».
Υπάρχουν 12 συγκεκριμένα ερωτήματα, κατά την αμερικανική εφημερίδα, τα οποία μένει να απαντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες:

1. Τι οπλισμό διέθεταν ακριβώς ο Τσαρνάεφ και ο αδελφός του [ο 26χρονςο Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης]; Πότε κι από πού τα αγόρασαν;

2. Οι Αρχές έχουν κατασχέσει τους υπολογιστές τους ή τα κινητά τους τηλέφωνα; Εχουν μπει στο ιστορικό των επαφών τους στο διαδίκτυο κι έχουν ελέγξει ενδελεχώς τους λογαριασμούς των κινητών τους;

3. Που κατασκεύασαν τις βόμβες; Έχει βρεθεί το εργαστήριο τους; Τι μάρκας ήταν η χύτρα που εξερράγη κι από πού αγοράστηκε;

4.  Τι έκανε ο Ταμερλάν τρεις ημέρες μετά την επίθεση και πριν αυτός κι ο Τζοχάρ το βάλουν στα πόδια;

5. Γνώριζε κάποιος από τους φίλους τους πως μπορεί να είχαν κάποιες βίαιες σκέψεις ή σχέδια;

6. Η σύζυγος του Ταμερλάν -και η οικογένεια της- ήξεραν πως ο άντρας της ήταν βίαιος;

7. Οι Αρχές του πανεπιστημίου ήξεραν πως ο Τζοχάρ ήταν βίαιος;

8. Ποιος οδηγούσε την κλεμμένη Μερσεντές;

9. Ποια ήταν η ακριβής αιτία θανάτου του Ταμερλάν; Πυροβολισμός; έκρηξη; Αμβλύ τραύμα μετά από χτύπημα του ίδιου του του αδελφού κατά την προσπάθεια να διαφύγουν;

10. Γιατί η αστυνομία δεν έβαλε μεγαλύτερη περίμετρο στις έρευνες της Παρασκευής; Ο Τζοχάρ κρυβόταν ένα τετράγωνο εκτός της περιμέτρου των 20 οικοδομικών τετράγωνων και διέφυγε με τα ποδιά.

11. Κάποιος έχει δει ξανά τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του περσινού Μαραθωνίου, προκειμένου να διακρίνει την παρουσία των δυο αδελφών εκεί και να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι Τσαρνάεφ κατασκόπευαν τη γραμμή του τερματισμού ή είχαν κάποιον άλλον συνεργό; Κάποιος έχει δει ξανά τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας στο γήπεδο της ομάδας Red Sox την Δευτέρα της επίθεσης ή τις κάμερες ασφαλείας σε άλλα μέρη της πόλης όπου οι δυο βομβιστές μπορεί να βρίσκονταν πριν μεταβούν στο Μαραθώνιο;

12. Σκόπευαν να διαφύγουν χωρίς να πιαστούν και να συνεχίσουν τις ζωές τους όπως πριν ή είχαν ένα δεύτερο σχέδιο κατά νου; Τι σκόπευαν να κάνουν με τις άλλες δυο βόμβες; Γιατί απλώς δεν μπήκαν σε ένα αμάξι, αμέσως μετά την επίθεση, και δεν διέφυγαν σε άλλη χώρα, για παράδειγμα στο Μεξικό; Γιατί δεν είχαν χρήματα πριν από την περασμένη Πέμπτη; Οργάνωναν το σχέδιο τους βήμα προς βήμα;


Posted: 26 Apr 2013 04:10 AM PDT
Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
To  νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, αρχίζει να αποκαλύπτεται πλέον και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Άρχισε με την μεγαλοπρεπή συγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον κομπορρημονούντα, μεγαλομανή και  συχνά προκαλούντα Τούρκο πρωθυπουργό, για τα γεγονότα στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά το 2010, με σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση και παραγωγή των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά την περίφημη συγνώμη και τις επιπτώσεις αυτής στις διεθνείς , αλλά και στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις αναφερθήκαμε πρόσφατα με το άρθρο «Η Ορθή Οδός».  Με τα νέα γεγονότα μπαίνουμε σε μια νέα φάση των Τουρκο- Ισραηλινών σχέσεων, που σαφώς μας ενδιαφέρουν και φαίνεται να αποτελούν τον προάγγελο των πολύ σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων, που μάλλον έρχονται για όλη την περιοχή. Ας τα δούμε και ας τα αξιολογήσουμε.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Ισραηλινής εφημερίδας Maariv, που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Uzi Mahnaimi (Sunday Times) και Eli Bardenstein, το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει  διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανάπτυξη μίας στρατηγικής  συνεργασίας με την Τουρκία, πριν την πιθανή στρατιωτική σύρραξη με το Ιράν, λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. 
Έτσι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο  Γιαακόβ Αμιντρόρ,  αναμένεται  σύντομα να μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία συμφιλίωσης με τους Τούρκους και να τους προσφέρει προηγμένους πυραύλους και συστήματα επιτήρησης, με αντάλλαγμα την παροχή πρόσβασης σε βάσεις και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στην τουρκική αεροπορική βάση Ακιντζί, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.
Ο Αμιντρόρ έχει λάβει την εντολή να αναβιώσει τη  (στρατηγική ) συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ το 1996 και προέβλεπε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση γυμνασίων της IAF [Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στον τουρκικό εναέριο χώρο και τη χρήση της βάσης Ακιντζί, με αντάλλαγμα την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε ισραηλινές εγκαταστάσεις, σε αεροπορικές βάσεις στην έρημο  Νεγκέβ. 
Στην βάση Ακιντζί φιλοξενούνταν κρυφά επτά έως δεκατέσσερα Ισραηλινά Α/Φ F-16I F-15I, τα οποία θα χρησιμοποιούντο για αιφνιδιαστικό αεροπορικό κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν.  Ο Αμιντρόρ αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή ορισμένων φίλων του στην Τουρκία,  προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Παρά την μέχρι πρότινος επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων, η IAF διατηρούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους Τούρκους, με σκοπό την αποφυγή παρεξηγήσεων σε περίπτωση συνάντησης ισραηλινών και τουρκικών αεροσκαφών στη Μεσόγειο. 
Ο Αμιντρόρ λοιπόν  θα μεταβεί στην Άγκυρα κομίζοντας πληθώρα στρατιωτικών ωφελημάτων για την Τουρκία, που υποτίθεται ότι θα μετριάσουν την ανησυχία των Τούρκων για τις απειλές του Ιράν και τους πυραύλους της Συρίας. 
Η Άγκυρα θα ήθελε να προμηθευτεί το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Arrow,  καθώς και άλλες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία El-Op, περιλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων που επιτρέπουν σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών να 'σκανάρουν' εκτενείς περιοχές ακόμα και όταν έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, με τη βοήθεια ειδικών καμερών. 
Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει ακριβή εικόνα σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Η πώληση του συγκεκριμένου συστήματος είχε αποτελέσει αντικείμενο πολυετούς συζήτησης από αξιωματούχους των δύο χωρών, η δε σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το 2008, εντούτοις ακυρώθηκε στα τέλη του 2011.
Παράλληλα, ο Αμιντρόρ αναμένεται να προσπαθήσει να πουλήσει στους Τούρκους,  προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου,  που κατασκευάζονται από την Elta, θυγατρική εταιρεία της Israel Aerospace Industries. Αμφότερα τα συστήματα είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία για δοκιμές σε κατασκοπευτικά αεροσκάφη πριν την εκδήλωση της κρίσης στις διμερείς σχέσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί κάθε στρατιωτική συνεργασία και εμπορική συναλλαγή. 
Το Ισραήλ, κατά το παρελθόν, είχε αναβαθμίσει τουρκικά άρματα μάχης και είχε  προμηθεύσει την Άγκυρα, με  μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα  Heron 1, που χρησιμοποιούνταν   μέχρι πρόσφατα από την Τουρκία και δη  εναντίον των Κούρδων ανταρτών.
Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις  Ισραηλινού αξιωματούχου από τον τομέα της ασφάλειας «Οι ισραηλινές υπηρεσίες άμυνας χρησιμοποίησαν ένα πανίσχυρο λόμπι προκειμένου να βρουν οι πολιτικοί έναν τρόπο απολογίας και αποκατάστασης της ισραηλινο-τουρκικής συμμαχίας εναντίον της Συρίας και του Ιράν. Η Τουρκία ανησυχεί λόγω των βαλλιστικών φιλοδοξιών του Ιράν, αλλά θα πρέπει να παρέλθουν ορισμένα έτη μέχρις ότου να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Με την ισραηλινή τεχνογνωσία, που βασίζεται στον πύραυλο Ιεριχώ, το χρονικό πλαίσιο θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Αυτά που εξελίσσονται στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι από μια πρώτη ανάγνωση ανησυχητικά. Φαίνεται ότι ο «καιρός γαρ εγγύς» για αυτά που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν. Και φυσικά τους νέους σχεδιασμούς σηματοδότησε η  επίσκεψη Ομπάμα στην περιοχή. 
Το ανησυχητικό δεν είναι ότι τα «βρίσκουν» η Τουρκία με το Ισραήλ, γιατί στην πραγματικότητα δεν τα βρίσκουν.  Αναγκαστική συμβίωση   και όχι γάμος είναι,  λόγω κοινών συμφερόντων, με προξενήτρα και «νταβατζή» τις ΗΠΑ. Και φυσικά το Ισραήλ έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρουσιάζεται, αφενός για να πουλήσει και αφετέρου να προωθήσει εθνικές στρατηγικές και στόχους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι γάμος από έρωτα, αλλά συμβίωση ανάγκης και συμφέροντος. 
Το Ισραήλ προκειμένου να πουλήσει ή να διασφαλίσει τα εθνικά του συμφέροντα θα συμμαχούσε και με τον διάβολο. Εδώ έχουμε και τα δύο. Και προσπαθεί να πουλήσει και να διασφαλίζει τα εθνικά του συμφέροντα. 
Ως γνωστόν το μεγαλύτερο θέμα εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ, είναι το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Θεωρούν ότι είναι θέμα εθνικής των επιβίωσης και προσπαθούν μετά μανίας επί πολλά χρόνια τώρα και με κάθε μέσο, να αποτρέψουν την μόνη προοπτική  που τους τρομάζει. Το πυρηνικό Ιράν. 
Προσπαθούν να εντάξουν στον σχεδιασμό αυτό την Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ,  καθόσον μόνο η συμμετοχή των ΗΠΑ σε προληπτικό αεροπορικό και πυραυλικό κτύπημα κατά του Ιράν θα είχε αυξημένες  πιθανότητες επιτυχίας.  Ό
πως προαναφέραμε η αεροπορική βάση Ακιντζί είναι πρωταρχικής σημασίας για τους  Ισραηλινούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς κατά του Ιράν. Μπορούν να καταφέρουν αιφνιδιαστικά, σίγουρα και αποτελεσματικά αεροπορικά πλήγματα κατά Ιράν, αφού η απόσταση είναι μικρή, καθόσον η περιοχή γειτνιάζει άμεσα με το βόρειο Ιράν.  
Ακόμη να αναφέρουμε ότι  η περίφημη μυστική στρατηγική συμφωνία Τουρκίας- Ισραήλ του 1996, προέβλεπε (από τα ελάχιστα που έχουν διαρρεύσει)  την χρήση του εναερίου χώρου και αεροπορικών βάσεων και λιμένων της μιας χώρας από την άλλη, σε περίπτωση πολέμου. Είναι σαφές πλέον τι επιδιώκει το Ισραήλ  και να λοιπόν οι λόγοι που το εθνικό συμφέρον  και η ρεαλιστική πολιτική του Ισραήλ, φυσικά με την εμμονή και πίεση των ΗΠΑ,  επιβάλλει την «αποκατάσταση» μέρους των σχέσεων και δη στον στρατιωτικό τομέα.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Οι διεθνείς σχέσεις δεν επιδέχονται συναισθηματισμών, συμπαθειών, ομοδόξου, ομοθρήσκου, χρώματος, φυλής. Κυριαρχεί μόνο  ο παράγων ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Και όταν πρόκειται για εθνικά θέματα είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο. Το Ισραήλ με βάση το εθνικό συμφέρον και παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, επιδιώκει αυτό που του υπαγορεύει η εθνική του στρατηγική.  
Οι εξελίξεις αυτές από την άλλη θα πρέπει να μας βάλλει σε σκέψεις και σε μεγάλη ανησυχία. Αν ο Γιαακόβ Αμιντρόρ δεν επιτύχει στην αποστολή του, αυτό θα οφείλεται στον εγωκεντρισμό και το αλλοπρόσαλλο του χαρακτήρα του Ερντογάν, οπότε πάλι ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναλάβει για μια ακόμη φορά να πείσει το αγαπημένο του «παιδί» να συμμορφωθεί επιτέλους με τους σχεδιασμούς των φίλων και συμμάχων.  Αν επιτύχει στην αποστολή του, τότε οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και επικίνδυνες για την γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή. 
Οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα τα σχέδια για την περιοχή. Στόχοι; Συρία και Ιράν. Βασική πεντάδα που θα ξεκινήσει τον αγώνα; ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, με διαφορετικούς ρόλους μεταξύ των. 
Το Ισραήλ θα είναι ο παράγοντας μπαλαντέρ, με πολλές επιλογές για τις εξελίξεις. 
Για την υπόθεση της Συρίας μάλλον δεν  θα εμπλακεί άμεσα, αλλά θα παρέχει   πολύτιμες υπηρεσίες  σε πολλούς τομείς, όπως  πληροφοριών, διοικητικής μέριμνας κλπ. 
Για την υπόθεση του Ιράν η εμπλοκή του θα είναι άμεση και θα είναι ο κύριος συνεργάτης των ΗΠΑ στον εκτελεστικό τομέα, με το μακρύ χέρι του Δαυίδ, την εξαιρετική Ισραηλινή αεροπορία.   
Αυτή είναι η τρομακτική προοπτική των τελευταίων εξελίξεων, που σίγουρα θα έχει ευρύτερες  και τρομακτικά επικίνδυνα επιπτώσεις  για την παγκόσμια ασφάλεια, όπου ο Αρμαγεδδών παραμονεύει.   
Ελπίζουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός των Αμερικανών και των συμμάχων των,  τελικά δεν θα υλοποιηθεί, έστω και με την αρχική του μορφή και ότι άλλοι διεθνείς παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα θα συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτό.
*Ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι πρώην ΑΚΑΜ ΤΕΛ ΑΒΙΒ


Posted: 26 Apr 2013 04:08 AM PDT
Δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της καγκελαρίου, μετά τα χθεσινά σχόλια για την πολιτική που ακολουθείται από την ΕΚΤ στον τομέα των επιτοκίων.

Παρότι αποφεύγει να σχολιάζει τις πολιτικές της ΕΚΤ, η καγκελάριος εξέφρασε χθες την άποψη ότι οι αποκλίνουσες οικονομικές εξελίξεις εντός της ευρωζώνης φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα», είπε η Καγκελάριος σε τραπεζικό συνέδριο.


Posted: 26 Apr 2013 03:30 AM PDT
Ευθεία αμφισβήτηση, ευθεία πρόκληση και ευθεία παρέμβαση στην Ελληνικότητα του Αιγαίου και στα Ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, από τον γνωστό νεο-οθωμανό τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος κλιμακώνει κατακόρυφα τις σχέσεις με την Ελλάδα και μεταφέρει σε νέο και άκρως επικίνδυνο επίπεδο την τουρκική εξωτερική πολιτική, δηλώνοντας πως "τα σύνορα του Αιγαίου δεν καθορίζονται από έγκυρη συμφωνία".
Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει την πολιτική χαμηλών τόνων, υποβοηθώντας στην πραγματικότητα την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή από… το Κοτσάελι, Lütfü Türkkan, για το καθεστώς το οποίο ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και αν αυτό διέπεται από τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, τόνισε ότι το ζήτημα είναι θέμα ερμηνείας των σχετικών συμφωνιών.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο με την Ελλάδα, δεν καθορίζονται από μια έγκυρη συμφωνία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τούρκος βουλευτής, Lütfü Türkkan (φωτό), στην επερώτηση του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε καταθέσει πρόσφατα, ζήτησε εξηγήσεις πως μετά τις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν ο Κεμάλ Atatürk και οι συνεργάτες του, απέβαλαν (πέταξαν) τους Έλληνες στρατιώτες στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια κάνουν πάλι την παρουσία τους σε νησιά του Αιγαίου που φαίνονται να κατέχονται από την Ελλάδα.
[Γίνεται αναφορά για τα νησιά: Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kololimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba κλπ.] Στα οποία νησιά είναι έκδηλη η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών και χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και κυματίζει η ελληνική σημαία, ενώ σε ένα μόνο από αυτά υπάρχει ένα τζαμί, όπως γράφει ο Türkkan.

«Ποιος επέτρεψε τον ελληνικό στρατό να ξαναγυρίσει; Είναι αλήθεια ότι τους επετράπη και γιατί;» ρωτάει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας στην επερώτηση τόνισε ότι ορισμένες από τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήμερα απουσιάζει μια διεθνής συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Αφού υπενθύμισε μια σειρά από προβλήματα, ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε στον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου που καθορίζεται με σχετική συμφωνία καθώς και τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947.

Διευκρίνισε ότι η χώρα έχει ανοίξει έναν διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει την προσέγγιση αυτή με τη γειτονική χώρα, για το καθεστώς του Αιγαίου, ήδη, από το 1996 και ότι η πολιτική της χώρας βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη στάση - δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να απαντηθεί με άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον ενός τουρκικού προξενείου στην Ελλάδα (λαμπρή ευκαιρία για παύση λειτουργίας του προκλητικού τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής), με έντονα διαβήματα στην Άγκυρα και φυσικά με καταγγελία σε διεθνή φόρα (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.α.) της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας. Φυσικά, θα μπορούσε να απαντηθεί -επιπλέον- και με άμεση έξοδο όλων των Ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, με κινητοποίηση του συνόλου του Ελληνικού Στρατού και με σειρά απελάσεων συγκεκριμένων προσώπων (διπλωματών και μη) από την Ελλάδα.

Αυτά, φυσιολογικά θα έπρεπε ήδη να έχουν συμβεί. Αλλά, επειδή στην Ελλάδα έχει απωλεσθεί η φυσιολογικότητα και η κυβέρνηση Σαμαρά λειτουργεί με "παρόλες" και λαϊκίστικα "πυροτεχνήματα πατριωτισμού", ενδεχομένως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε πέρα από συστάσεις του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Νταβούτογλου και υπενθύμιση των διεθνών συμβάσεων από τον κ. Αβραμόπουλο προς την Άγκυρα. Φυσικά ο φερόμενος ως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα αποφύγει την οποιαδήποτε δήλωση (έστω και ήπιων τόνων), προκειμένου να παραμείνει στην γραμμή της "ηρεμίας" (και απόλυτης δοτικότητας) την οποία επέλεξε ως εθνική στρατηγική πολιτική σε θέματα εθνικού περιεχομένου (Αιγαίο, Θράκη κ.α.).


Posted: 26 Apr 2013 03:15 AM PDT
Η εμμονή σε ξεπερασμένες τακτικές οδηγεί στην καταστροφή…
 
Οι ευρωπαϊκοί λαοί προτιμούν μια εθνοκεντρική Ευρώπη από μια διεθνιστική, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση. Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της παγκοσμιοποίησης καθώς και το «αποφασίσομεν και διαττάσομεν» των Βρυξελλών δεν αρέσουν στους Ευρωπαίους και ειδικά στους Νότιους, οι οποίοι κρατούν ζωντανό το ελληνικό τους ταπεραμέντο.

Ο συγκεκριμένος ευρωσκεπτικισμός αποτελεί πίεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς, προκειμένου να βρουν λύση στο θέμα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση». Ωστόσο τα οικονομικά συμφέροντα εντός της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι τόσα πολλά που αποκλείουν την προοπτική μιας ισότιμης συμμετοχής των εθνών-κρατών στην ΕΕ, μιας και στην πολιτική επικρατεί διαχρονικά το δίκαιο του ισχυρού.

Πέραν τούτου το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης επιδιώκει τον διαμελισμό της Ευρώπης σε μικρότερες περιφέρειες και την μετέπειτα τυφλή συμμετοχή της στην διοικητική ένωση του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίες οι ταυτόχρονες κινήσεις για αυτονομία διαφόρων περιοχών (π.χ. Σκωτία, Καταλονία κ.α.).

Στην Ελλάδα οι «πολιτικοί» αρνούνται να αποδεχθούν την συγκεκριμένη πραγματικότητα και επιμένουν πεισματικά στο να κρατούν στο μυαλό τους ζωντανή την ευρωπαϊκή ιδέα που διδάχτηκαν στα πανεπιστήμια, η οποία δυστυχώς θα παραμείνει μόνο ιδέα. Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο βήτα, το οποίο οφείλει να εμπεριέχει, εκτός των άλλων, το πραγματικό πολιτιστικό υπόβαθρο του Ελληνισμού το οποίο πιάνει, όπως ο σταυρός, Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση.

Σε περίπτωση που διαλυθεί η ΕΕ, η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει κι αυτή στα τυφλά το άρμα της παγκόσμιας διαπλοκής ή θα προσπαθήσει να ισορροπήσει, προκειμένου να μην ξεπουληθούμε ολοκληρωτικά σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο;
Καλή λοιπόν η θεωρία περί «ισότιμης Ευρώπης των λαών», αλλά όταν κάτι δεν προχωράει, επιβάλλεται η αλλαγή στρατηγικής. Το ίδιο συμβαίνει και στα ομαδικά αθλήματα (βλ. ποδόσφαιρο) . Όσο μια ομάδα επιμένει σε μια αποτυχημένη τακτική στο τέλος θα γνωρίσει την συντριβή, ο προπονητής θα παραιτηθεί και οι παίκτες θα προπηλακιστούν από τους οργισμένους φιλάθλους.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα χρειάζεται αποφασισμένους παίκτες με προπονητή «τριπλαδόρο», ρεαλιστή που να αγαπάει πάνω απ όλα την ομάδα και όχι την λίγκα στην οποία αγωνίζεται…

Πηγή ΠΥΓΜΗ.gr


Posted: 26 Apr 2013 02:45 AM PDT
Αντώνη, σε έχω χάσει! Πού είναι εκείνη η εποχή που έτρεχες στα Ζάππεια και μας έδινες ελπίδα και προοπτική για ν' αντέξουμε τα υφεσιακά μέτρα της τρόικας και να πειστούμε για τη σωτηρία της πατρίδας.
Πού είναι εκείνη η εποχή, Αντώνη, που πήγαινες πάνω κάτω και ζητούσες εκλογές και αυτοδυναμία ώστε εφαρμόσεις απερίσπαστος το αναπτυξιακό σου πρόγραμμα, να μειώσεις τη φορολογία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, με δέσμες μέτρων και με συνταγές σίγουρες.
Τώρα σε περιμένω κάπου να σε συναντήσω, αλλά εσύ πουθενά. Σε περιμένω στη Βουλή να μου δώσεις θάρρος και να αντιπαρατεθείς στους μνημονιακούς υπουργούς και στα άδικα και ατελέσφορα μέτρα. Τίποτα. Ακόμα και στην ώρα του πρωθυπουργού, δικό σου προνόμιο βάσει του κανονισμού της Βουλής, ακόμα κι εκεί άφαντος είσαι. Κάποιον άλλον αφήνεις πάντα στο πόδι σου, μέχρι που συλλογιέμαι ότι κάτι θέλεις να μας πεις μ' αυτό, ότι ίσως όταν φτάσει εκείνη η καταραμένη ώρα των επόμενων εκλογών -που κανείς βέβαια δεν τις θέλει, κατά τα λεγόμενά σου- μήπως πάλι κάποιο στουρνάρι αφήσεις στο πόδι σου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και χάσει ο τόπος την καλή τη ράτσα και ξεπέσει. Και πώς να τις θέλει, δηλαδή, ο κόσμος τις εκλογές, που τόσα περίμενε από τις προεκλογικές διακηρύξεις και από τις μετεκλογικές προγραμματικές σας συμφωνίες και τίποτα από όλ' αυτά δεν είδε, μέχρι που άρχισε να υποπτεύεται ότι δεν είσαι εσύ που κυβερνάς, Αντώνη.
Σε περιμένω να σε δω και να σε καμαρώσω, αλλά εσύ έχεις άλλες ασχολίες, ύψιστες απ' ό,τι φαίνεται, μιλάς με τον Ύψιστο και κανονίζεις την πορεία σου. Κι αν ο Ύψιστος κάποια στιγμή δεν ανταποκριθεί, έχεις άλλους ύψιστους εσύ στους οποίους απευθύνεσαι για να πάρεις γραμμή. Σε περιμένω, Αντώνη, να εμφανιστείς, γιατί είσαι ο τελευταίος σ' αυτή τη χώρα που αρνήθηκε να γίνει δηλωσίας και το εκτιμώ πολύ αυτό. Όλοι οι άλλοι πήγαν και υπέγραψαν ό,τι τους ζήτησαν, για να σωθεί η πατρίδα βέβαια, αλλά εσύ βράχος, ούτε για να σωθεί η πατρίδα δεν υπογράφεις, έχεις την αξιοπρέπειά σου εσύ.
Μονάχα σε προστατευμένα περιβάλλοντα μπορώ να σε παρακολουθήσω πλέον, από την τηλεόραση μονάχα, είναι γνωστή άλλωστε η φωτογένεια και οι τηλεοπτικές σου επιδόσεις – έτσι δεν σάρωσες και τον Τσίπρα στο ντιμπέιτ στις τελευταίες εκλογές και του πήρες την μπουκιά μέσα απ' το στόμα;
Αχ, αυτοί οι επικοινωνιολόγοι, πήγαν τότε να σε καταστρέψουν. Σου 'λεγαν, οι άσχετοι, ότι δεν πρέπει να εκτεθείς σε δημόσια αντιπαράθεση και διάλογο, αλλά εσύ ήξερες τι έκανες, βγήκες στο γυαλί και τα πήρες όλα δικά σου. Έχε το νου σου, όμως, γιατί και τώρα μου φαίνεται ότι οι επικοινωνιολόγοι σου βυσσοδομούν εις βάρος της δημόσιας εικόνας σου. Σ' έχουμε χάσει, Αντώνη, κι είμαστε ορφανοί. Δεν μας νοιάζει που δεν υπάρχουν δουλειές, δεν μας ενοχλεί που τις  τελευταίες οικονομίες μας τις ρουφάει η εφορία με το καλαμάκι, δεν μας πειράζει που τα μαγαζιά είναι ξενοίκιαστα ή άδεια. Αλλά δεν αντέχουμε στην ιδέα ότι μας γυρίζεις την πλάτη και συνομιλείς μονάχα με ξένους ηγέτες ή με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς – κι από δημόσιες εμφανίσεις τίποτα. Μέχρι στο συνέδριο του Economist θα 'ρθω την άλλη φορά να σε παρακολουθήσω, γιατί έχω κάνει μαύρα μάτια να σε δω. Αχ, αυτοί οι επικοινωνιολόγοι, να μην έχουν εμπιστοσύνη στον λαοπρόβλητο λαϊκό ηγέτη, τον μακράν καταλληλότερο για πρωθυπουργό, και να τον κρύβουν μέσα στη γυάλα του Μαξίμου και πίσω από τα τιτιβίσματα του Μουρούτη.
Μερικοί διατείνονται ότι, όπως όλοι οι προκάτοχοί σου, σ' έχουν κλεισμένο μέσα σ' ένα γυάλινο πύργο ο Φαήλος κι ο Χρύσανθος και δεν έχεις επαφή με τα προβλήματα. Εγώ το ξέρω καλά όμως, το άκουσα και στο διάγγελμά σου τις προάλλες, γιατί οι επικοινωνιολόγοι σού έχουν πει ότι διαγγέλματα δεν πειράζει να εκφωνείς, εκεί που υπάρχει αντίλογος μόνο να μην πηγαίνεις, το άκουσα στο διάγγελμά σου, λοιπόν, ότι πονάς πάρα πολύ για τα βάσανα των υπηκόων σου, ότι δεν θα τους δώσεις ποτέ ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά ότι παρ' όλα αυτά τα δύσκολα πέρασαν. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες απειλές ακόμα για την πατρίδα, αλλά με την κοινή προσπάθεια θα ξεπεραστούν κι αυτές.
Εντάξει, μεταξύ μας, δεν θα 'πρεπε να ξεπεραστούν οι απειλές για την πατρίδα και τόσο γρήγορα, η βιασύνη ποτέ δεν ωφελεί – πρέπει πρώτα να διευθετηθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος ορισμένων τζακιών, να ξαναξεκινήσει η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων προς όφελος κάποιων άλλων, κι ας μην υπάρχουν πια αυτοκίνητα να τρέξουν σ' αυτούς, δεν πειράζει, να αξιοποιηθούν καταλλήλως κάποια φιλέτα του δημοσίου, γενικώς το κράτος να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του που θα τα φορτωθούν κάποια κορόιδα κι έτσι εμείς θα γλιτώσουμε.
Με τα δικά σου βαρίδια δεν ξέρω τώρα τι πρόκειται να κάνεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενες να συγκυβερνάς με Βενιζέλο και Κουβέλη, αν το 'ξερες ουδέποτε θα είχες κυνηγήσει εκείνες τις εκλογές, καλός ήταν ο Παπαδήμος κα μετά έβλεπες τι θα 'κανες. Αλλά σου 'λαχε εσένα να πιεις το πικρό ποτήρι, να μη σε αφήνουν να ασκήσεις απερίσπαστος τις συνταγματικές προνομίες σου ως πρωθυπουργός και να σε παρενοχλούν σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορείς να εφαρμόσεις ούτε το οικονομικό σου πρόγραμμα και τις φοροαπαλλαγές, να σ' εμποδίζουν να βγάλεις τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους και να ανακαταλάβεις τις πόλεις. Τίποτα δεν σου επιτρέπουν να κάνεις όπως το θες, κι ας συμφωνούν σε τελική ανάλυση μαζί σου ακόμα και στην αστυνόμευση, στη μη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στο χαράτσι, στις απολύσεις στο Δημόσιο και στον υπερφυσικό ΦΠΑ. Αλλά ενώ εσύ θυσιάζεσαι καθημερινά για να σώσεις την πατρίδα, εκείνοι μονάχα την παρτίδα και το πολιτικό κόστος κοιτάνε και προσπαθούν να σου το επιρρίψουν εσένα – ευτυχώς που εσύ δεν λογαριάζεις τίποτα. Πόσο, δηλαδή, ακόμα πολιτικό κόστος μπορεί να φορτωθεί ένας πρωθυπουργός που εφαρμόζει τις δικές σου πολιτικές;
Θα μου πεις τώρα ότι διαπραγματεύεσαι, ότι δημιούργησες πλεόνασμα, ότι έριξες το επιτόκιο των δανείων και τα επιμήκυνες. Ξέρω, ξέρω, όλ' αυτά είναι πέρα για πέρα αλήθεια, αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο ο ελληνικός λαός αρνείται να καταλάβει το έργο σου και πηγαίνει και αυτοκτονεί σωρηδόν, παρατάνε τα σπίτια τους και τρέχουν σε συσσίτια για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις στη διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ό,τι μπορούν, τέλος πάντων για να αποδομήσουν το έργο σου, να ανεχθούν τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, να συντηρήσουν τις εστίες της ανομίας και να ενισχύσουν τα άκρα – έτσι, από πείσμα.
Το μόνο, βρε Αντώνη, που δεν καταλαβαίνω είναι τι ακριβώς πρεσβεύεις εσύ στον μάταιο τούτο κόσμο. Σε ήξερα για υπερπατριώτη, να όμως τώρα που αφήνεις στην άκρη και την ΑΟΖ και το Σκοπιανό (όχι ότι προσωπικά θα ήθελα να δω να εφαρμόζονται οι πολιτικές σου σ' αυτά τα θέματα). Ακόμα και την Κύπρο την άφησες στην τύχη της, και ευτυχώς που βρέθηκε ο Σάλλας να πάρει τις κυπριακές τράπεζες από το υστέρημά του και με δικό του ρίσκο και κάπως σώθηκε το παιχνίδι. Τα σύνορα με την Αλβανία που άνοιξες κάποτε και καμάρωνες τα έκλεισες πάλι – αυτό δεν το καταλαβαίνω. Φιλελεύθερος ήσουν και ήθελες να μειώσεις τους φόρους αλλά τίποτα, αυτοί όλο και αυξάνονται σε πείσμα του φιλελευθερισμού σου. Θρήσκος είσαι, αλλά κι αυτό το πράγμα να βάλεις τη συνεδρίαση της Βουλής για τα επαχθή εφαρμοστικά μέτρα ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη δεν συνάδει. Ακραιφνής δεξιός ήσουν, και τόσον καιρό ανέχεσαι να κυβερνάς μαζί με σοσιαλδημοκράτες και με αριστερούς. Τι θέλεις σ' αυτό τον κόσμο, Αντώνη, και τι επιδιώκεις, ούτε κι εσύ δεν το 'χεις ξεκαθαρίσει μου φαίνεται. Υποθέτω όμως ότι το κάνεις για το καλό της πατρίδας, οπότε εντάξει.
Εκεί που σε παραδέχομαι είναι στον χειρισμό της ποίησης. Δεν σου το 'χα, ρε συ Αντώνη, να παίζεις τον Ελύτη στα δάχτυλα, κι ας είχε πάρει θέση υπέρ της Πολιτικής Άνοιξης, της Χαμένης Άνοιξης λέω εγώ, αλλά αυτό δεν ανήκει στο σώμα της ποιήσεως οπότε δεν είσαι υποχρεωμένος να το καταλάβεις.
Σε θαύμασα πριν από λίγον καιρό που ξετρύπωσες εκείνο το καταπληκτικό απόσπασμα από τον «Μικρό ναυτίλο» του Ελύτη: «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Εντάξει, μερικοί κακοπροαίρετοι λένε ότι το απήγγειλες λάθος, πως ούτε τρεις αράδες δεν μπορείς να διαβάσεις σωστά, είπες «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα» και όχι «εάν αποσυνδέσεις». Αλλά αυτό είναι για μένα λεπτομέρεια. Είτε έτσι το πεις είτε αλλιώς, το νόημα δεν αλλάζει, ίσως μάλιστα η δική σου εκδοχή να είναι ακριβέστερη – πώς στα κομμάτια μπορούσε να φανταστεί ο Ελύτης πού θα φτάσει η χώρα επί των ημερών σου. Εντάξει, λοιπόν, την αποσύνθεσες την Ελλάδα, τα κατάφερες, μπράβο σου.
Τα άλλα, τώρα, την ελιά και το αμπέλι και το καράβι, άσ' τα, είναι δική μας δουλειά. Έτσι που τα κατάφερες, σιγά μη σου αναθέσουμε και τη λεπτή, επίπονη και απαιτητική αποστολή της ανασύνθεσης της χώρας – μη χάσουμε.

 Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"
 
Posted: 26 Apr 2013 02:27 AM PDT
Το περασμένο καλοκαίρι, ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος προέτρεψε τη Γερμανία να δεχθεί τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που καλούσε τη χώρα να «ηγηθεί ή να φύγει». Τώρα λέει ότι η Γερμανία θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, αν συνεχίσει να μπλοκάρει την εισαγωγή ευρωπαϊκών ομολόγων. Ο Σόρος παίζει με τη φωτιά, σχολιάζει ο Hans-Werner Sinn, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το να φύγει από την ευρωζώνη είναι αυτό ακριβώς που ζητά το νεοϊδρυθέν κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο αντλεί υποστήριξη από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει γρήγορα. Η Κύπρος είναι σχεδόν έξω από το ευρώ, με την κατάρρευση των τραπεζών της να έχει καθυστερήσει από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Έκτακτη Ενίσχυση της Ρευστότητας, ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα με επικεφαλής τον Μπέμπε Γκρίλο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσπασαν συνδυαστικά το 55% της λαϊκής ψήφου στις τελευταίες γενικές εκλογές της Ιταλίας. Επιπλέον, οι Έλληνες και οι Ισπανοί είναι απίθανο να αντέξουν για πολύ ακόμα την πίεση της οικονομικής λιτότητας, με την ανεργία των νέων να φτάνει το 60%. Το κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλονία έχει τόσο μεγάλη δυναμική, ώστε ένας ισπανός στρατηγός ορκίστηκε να στείλει στρατεύματα στην επαρχία της Βαρκελώνης αν η περιοχή διεξάγει δημοψήφισμα για την απόσχιση.

Η Γαλλία, επίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης και η Σλοβενία ​​θα μπορούσε σύντομα να ζητήσει διάσωση.

Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν τις απόψεις του Σόρος. Θέλουν να το βάλουν στα πόδια – να ξεφορτώσουν τις τοξικές μετοχές του στους διακυβερνητικούς διασώστες, οι οποίοι θα πρέπει να τα πληρώσουν με τα έσοδα από πωλήσεις ευρωομολόγων και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πιο ασφαλείς παραδείσους. Ήδη ο λαός υπομένει μια κακομεταχείριση σε μια προσπάθεια να μαζέψει τίτλους σκουπίδια και να στηρίξει τις αδύναμες τράπεζες, με τα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, όπως η ΕΚΤ και τα προγράμματα διάσωσης που μέχρι τώρα έχουν δώσει 1.200 δις ευρώ σε διεθνείς πιστώσεις.
Αν ο Σόρος είχε δίκιο και η Γερμανία έπρεπε να επιλέξει μεταξύ ευρωομολόγων και ευρώ, πολλοί Γερμανοί σίγουρα θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν το ευρώ. Το νέο γερμανικό πολιτικό κόμμα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερη στήριξη και το συναίσθημα θα μπορούσε να γενικευθεί. Το ίδιο το ευρώ θα τελείωνε: τελικά, η κύρια αποστολή του ήταν να σπάσει την κυριαρχία της Bundesbank στη νομισματική πολιτική.

Αλλά ο Σόρος έχει άδικο. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει καμία νομική βάση για το αίτημά του. Το άρθρο 125 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει ρητά την ισομερή κατανομή των χρεών. Και το χειρότερο, ο Σόρος δεν αναγνωρίζει την πραγματική φύση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση είναι απλώς ένα σύμπτωμα της υποκείμενης πάθησης της νομισματικής ένωσης: της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των νότιων μελών.

Το ευρώ έδωσε στις χώρες αυτές πρόσβαση σε φθηνή πίστωση, κάτι που χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσεις αυξήσεις μισθών που δεν συμβάδιζαν με την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη των τιμών και τεράστια εξωτερικά ελλείμματα. Αν παρέμεναν σε αυτές τις χώρες οι υπερβολικές τιμές και το ονομαστικό εισόδημα με τεχνητά φτηνά δάνεια, εγγυημένα από άλλες χώρες, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας θα ήταν μόνιμη. Η κατοχύρωση της σχέσης οφειλέτη-δανειστή μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης θα τροφοδοτούσε πολιτικές εντάσεις – όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις πρώτες δεκαετίες του.

Προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα, οι νότιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές των αγαθών τους, ενώ οι βόρειες χώρες θα πρέπει να δεχθούν υψηλότερο πληθωρισμό. Τα ευρωομόλογα, ωστόσο, θα εμπόδιζαν ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα, επειδή οι σχετικές τιμές στο βορρά μπορεί να αυξηθούν μόνο όταν οι βόρειοι αποταμιευτές επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στο εσωτερικό, αντί να τα βλέπουν να συνοδεύονται δημόσια στο νότο, από τις πιστωτικές εγγυήσεις που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Goldman Sachs, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα πρέπει να γίνουν 20-30% φθηνότερες και οι γερμανικές τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Για να είμαστε σίγουροι, αν η Γερμανία εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα, ο δρόμος της επιστροφής στην ανταγωνιστικότητα θα ήταν ευκολότερος για τις χώρες του Νότου, δεδομένου ότι το ευρώ που θα απέμενε θα υποτιμούταν. Αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα στις χώρες της κρίσης θα παρέμενε για όσο διάστημα οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες παραμένουν στην ευρωζώνη. Η Ισπανία, για παράδειγμα, θα έπρεπε και πάλι να μειώσει τις τιμές της κατά 22-24% σε σχέση με το νέο μέσο όρο της ευρωζώνης.

Από την άποψη αυτή, οι χώρες της κρίσης δεν θα γλίτωναν τις επώδυνες περικοπές για όσο διάστημα παρέμεναν σε μια νομισματική ένωση που δεν περιλαμβάνει ανταγωνιστικές χώρες. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό θα ήταν να βγουν από το ευρώ και να υποτιμήσουν τα νέα νομίσματά τους. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή. Πολιτικά, θα ήταν ένα μεγάλο λάθος για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επειδή κάτι τέτοιο θα επανέφερε το Ρήνο ως τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η γαλλογερμανική συμφιλίωση, η μεγαλύτερη επιτυχία της μεταπολεμικής περιόδου στην Ευρώπη, θα κινδύνευε.

Όμως, η μόνη επιλογή που παραμένει, όσο δυσάρεστη και να είναι σε ορισμένες χώρες, είναι να ενισχύσουν τους περιορισμούς του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη. Μετά από χρόνια εύκολου χρήματος, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επιστροφής στην πραγματικότητα. Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να αφήσει τους πιστωτές της να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Και οι κερδοσκόποι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεών τους και να σταματήσουν να φωνάζουν για τα χρήματα των φορολογουμένων κάθε φορά που οι επενδύσεις τους δεν πάνε καλά.



Posted: 26 Apr 2013 02:15 AM PDT

"Περίεργη" σύσκεψη στη μεγαλόνησο με φόντο το μακελειό της Βοστώνης!

Θέματα τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, αλλά και αξιοποίησης πληροφοριών τέθηκαν σήμερα επί τάπητος σε μία 5ωρη συνεργασία της τοπικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας με στελέχη του FBI που βρέθηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας, όπως ονομάζεται -τυπικά- η Αμερικανική Βάση.

Δύο στελέχη των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών βρέθηκαν στο νησί και προχώρησαν σε μία 5ωρη συνεργασία με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή του νησιού, τους αστυνομικούς διευθυντές και των τεσσάρων νομών της Κρήτης καθώς και τους διοικητές ασφαλείας, τους διοικητές των τμημάτων αλλοδαπών. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του prismanews.gr στην ημερίδα αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο στα Χανιά -κεκλεισμένων των θυρών- τα στελέχη του FBI έθιξαν πολύ σοβαρά θέματα ενώ μετέφεραν και τεχνογνωσία καθώς και επιχειρησιακές τακτικές.

Η συνάντηση αυτή έγινε, λένε οι πληροφορίες, όχι τυχαία μετά τον αιματηρό μαραθώνιο της Βοστώνης. Οι Αμερικανοί δε θα άφηναν τους πολίτες τους, σε περιοχές που υπάρχουν Βάσεις, να εκτίθενται σε κίνδυνο και για το λόγο αυτό -λέει το ένα σενάριο- βρέθηκαν και στο δικό μας νησί προκειμένου να δουν από κοντά, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μία τέτοια σύσκεψη είναι εξαιρετικά σπάνια για τα δεδομένα της Κρήτης μια και η ΕΛΑΣ στο νησί από χρόνια παρουσιάζει επιχειρησιακή αρτιότητα και δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις της βάσης, αλλά και δε δέχεται παρεμβάσεις στις δουλειές της.


Posted: 26 Apr 2013 01:55 AM PDT
Η Κύπρος στα δόκανα των μνημονίων και ένα σκληρό μάθημα για την Ελλάδα

Toυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Είναι μόνο με πολύ μεγάλη θλίψη που διαπιστώνει κανείς την αδυναμία/απροθυμία των ποικίλων «ελίτ» σε Κύπρο-Ελλάδα να αντιληφθούν τι ακριβώς και γιατί συμβαίνει στις δύο χώρες και πως πρέπει να αντιμετωπισθεί. Κατάσταση που προκαλεί σύγχυση στον ελληνικό λαό, συμβάλλοντας στην κοινωνική, ηθική, ψυχολογική και εθνική αποσύνθεσή του. Αλλά και καθιστά αδύνατη την άμυνα έναντι του ακήρυκτου, μη συμβατικού, μη στρατιωτικού, αλλά πολύ πραγματικού πολέμου που δέχεται ο ίδιος, η δημοκρατία του, τα δύο κράτη του.

Είναι εξόχως λυπηρό να βλέπει κανείς το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της Κύπρου και τον κυπριακό λαό να έχουν πιαστεί σε βαθύτατο ύπνο, μη αντιλαμβανόμενοι, ακόμα και σήμερα, τι ακριβώς συμβαίνει. Κι όμως, εδώ και πάνω από μια δεκαετία επιχειρήθηκε, με άλλη μέθοδο, η αρπαγή του κυπριακού κράτους, όχι από την Τουρκία, αλλά από την «Αυτοκρατορία». Οι Κύπριοι διέκριναν συνεχώς «τυριά» πίσω από διαδοχικές, κολοσσιαίες «φάκες» που στήθηκαν στο δρόμο τους, για τους φέρουν τελικά εδώ που τους έφεραν, όπως την προτροπή Αγγλοαμερικανών στους «κομμουνιστές» να ανατρέψουν τον Παπαδόπουλο, ή τις εύκολες υποσχέσεις για υποθαλάσσιους θησαυρούς και νέους συμμάχους, για την αξία των οποίων, ο γράφων τουλάχιστον, εγκαίρως προειδοποίησε. Ούτε καν από την ελλαδική μνημονιακή καταστροφή δεν έβγαλαν συμπέρασμα! Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι.

Μιλάμε φυσικά για το τμήμα των «ελίτ» Ελλάδας-Κύπρου, που διατηρεί ακόμα κάποια ψήγματα πατριωτισμού, μια επαφή και αναφορά στο λαό και τη χώρα του, κάποια ηθική και ιδεολογία. Δεν μιλάμε για το δυστυχώς συντριπτικότερο, πάμπλουτο τμήμα τους, που συμπεριφέρεται σήμερα, περί τον Αναστασιάδη στη Λευκωσία, την «τρικομματική» στην Αθήνα, όπως οι ολιγαρχίες των ελληνικών και ελληνιστικών πόλεων κατά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Δεν μιλάμε για τους ανθρώπους του Χρήματος, του Νταβός, που διοικούν σήμερα Ελλάδα-Κύπρο για λογαριασμό των ξένων, με στήριγμα τη διαφθορά ενός τμήματος της κοινωνίας, την απελπισία και αδυναμία ενός άλλου, με κατ' εξοχήν όπλο τους την παραπλάνηση και την αποθάρρυνση του λαού, την εξατομίκευση, την ιδιώτευση, την πολιτική (ιδίως τηλεοπτική) αποβλάκωση και αποεθνικοποίηση της ελληνικής νεολαίας.

Νέες Τάξεις στο Καθαρτήριο του Μνημονίου

Ζούμε σήμερα, λαός και «ελίτ», όλο και περισσότερο εντός εικονικότητος («virtuality») και όχι πραγματικότητος (reality). Ακούμε τα ραδιόφωνά μας να αναφέρονται δια μακρών σε τρεις νεκρούς μιας βόμβας στις ΗΠΑ, όχι όμως στους χιλιάδες αυτόχειρες, τα θύματα του Μνημονίου, δολοφονημένους από τις πολιτικές Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. Οι παληές τάξεις που ξέραμε και αντιστοιχούσαν σε μια θέση σε ένα σύστημα που λειτουργούσε, μπαίνουν στο αποτρόπαιο «μίξερ» του Μνημονίου που, όπως το Καθαρτήριο του Δάντη, θέλει να μας στριμώξει σε τρεις νέες βασικές τάξεις, προσδιορισμένες όλο και περισσότερο από τη θέση τους στη Δίνη του Θανάτου, μέσα σε ένα «κλίμα» που θυμίζει Κάφκα, 'Οργουελ ή Ζαμιάτιν:

α) τους «υπάνθρωπους», κατεστραμμένους συμπολίτες μας που παραιτήθηκαν πια από τη διεκδίκηση της ανθρώπινης ιδιότητας,
β) τα «γαϊδούρια», όσους επιβιώνουν ακόμα προστατεύοντας όσο μπορούν τα λεφτά που τυχόν έχουν και ένα Εγώ όλο και φτωχότερο, καθώς το απαλλάσσουν βιαστικά από τα τελευταία ίχνη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, συναισθηματικής και ηθικής νοημοσύνης, νομίζοντας ότι θα γλυτώσουν
γ) τα «καθάρματα», αυτούς που εκμεταλλεύονται και οργανώνουν την καταστροφή.

Μετά από τρία χρόνια Μνημονίου, η ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος μοιάζουν κουφάρια, απομιμήσεις οικονομίας και κράτους, δέρμα ενός φιδιού που δεν υπάρχει πια. Τώρα, η Κύπρος κινδυνεύει να καταστραφεί πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα.

Μη βιώσιμο χρέος: «ατομικό όπλο» του Χρήματος. Γιατί το Μνημόνιο θα καταστρέψει την Κύπρο

Ας υποθέσουμε ότι έχετε εισόδημα 2000 ευρώ που ανταποκρίνεται περίπου στις ανάγκες σας. Αν πληρώνετε 200 ή 300 ευρώ για αποπληρωμή δανείου, κανένα πρόβλημα. Αν πληρώνετε 1000 ευρώ τον μήνα, θα έχετε σοβαρά προβλήματα, αλλά μπορείτε ενδεχομένως να επιβιώσετε, πολύ φτωχότερος και πολύ στριμωγμένος. Αν πρέπει να πληρώνετε 3000 ευρώ τον μήνα και επιμένετε να τα πληρώνετε, τότε θα πουλήσετε ότι έχετε και δεν έχετε σε περιουσιακά στοιχεία, μετά το νεφρό σας, μετά θα βγάλετε την κόρη και τη γυναίκα σας στη Συγγρού. Την τελευταία επιλογή έκαναν για την Ελλάδα οι μνημονιακοί υπό τον έλεγχο των ξένων τον Μάιο του 2010 και επιβεβαιώνουν έκτοτε σε κάθε επίσκεψη της τρόικας.

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. 'Εχετε τρία σπίτια και χρωστάτε την αξία ενός. Πουλάτε ένα από τα τρία, κάτι που δεν σας ευχαριστεί και δίνετε τα λεφτά στην τράπεζα. Αν όμως χρωστάτε τρία και έχετε ένα τι πρέπει να κάνετε; Να το πουλήσετε, να κρύψετε τα λεφτά και να πείτε στην τράπεζα «δεν έχω να σε πληρώσω. 'Ελα αν θες να δούμε τι θα κάνουμε».

Αυτό σημαίνει μη βιώσιμο χρέος. Είναι η κλασική διαδικασία με την οποία οι τσιφλικάδες καταχρέωναν τους ακτήμονες, τους έπαιρναν τα χτήματα και τις κόρες και τους έκαναν δούλους. Κακώς η Ελλάδα έφτασε στη χρεωκοπία τον Μάιο του 2010, στην αδυναμία δηλαδή επαναχρηματοδότησης του χρέους της. Αυτή όμως είναι μια αντικειμενική κατάσταση, που δεν αλλάζει με τα λόγια. Από τη στιγμή που έφτασε έπρεπε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσει ορθολογικά: να καλέσει τους πιστωτές σε διακανονισμό, ζητώντας νέα διευθέτηση. Αυτό για το οποίο περηφανεύονται Παπανδρέου, Παπαδήμος και Σαμαράς, ότι δηλαδή απέφυγαν τη χρεωκοπία, είναι ακριβώς το μείζον εθνικό έγκλημα το οποίο διέπραξαν. (1)

Μνημόνιο και Δανειακές δεν έκαναν μετά παρά να οργανώσουν όχι καν την «αποικία χρέους» που εγκαθιδρύθηκε έτσι, αλλά μια καταστρεφόμενη αποικία χρέους, μια κατά Σόρος «δίνη θανάτου» (2). Αύξαιναν διαρκώς το χρέος, την πτώση του ΑΕΠ και την ανεργία, εξασθενώντας τη χώρα και καταργώντας κοινωνικά δικαιώματα, μελλοντικές δυνατότητες (αποθεματικά), εγκαθιδρύοντας διαρκή μηχανισμό μεταφοράς περιουσίας και κρατικής κυριαρχίας, διαλύοντας την κοινωνική-εθνική συνοχή και την ιδέα τους ακόμα!

Γι' αυτό η Κύπρος δεν πρέπει να δανειστεί για να «σώσει» τις ήδη νεκρές τράπεζές της. Δανειζόμενη θα καταργήσει το κράτος της, βασική προϋπόθεση επιβίωσης του πληθυσμού της, μετατρεπόμενη στο πρώτο «αεθνικό» «κράτος» της παγκοσμιοποίησης. Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να διακόψει το Μνημόνιο.

Προτού τα κάνουν αυτά, Ελλάδα και Κύπρος, και είναι πολύ κρίσιμο αυτό, οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά-θεσμικά όπλα που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως μελών ευρωζώνης/ΕΕ, αλλά και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συμμαχιών με Ρωσία, Κίνα κ.α.. Δυστυχώς, η κυπριακή καταστροφή βρήκε, όπως ήδη σημειώσαμε, σε βαθύτατο ύπνο, πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε κατανόησης/προετοιμασίας την Κύπρο, με τον Αναστασιάδη στη θέση Προέδρου!

Η κυπριακή τραγωδία είναι σκληρό μάθημα για όσους θέλουν ή αναγκαστούν να διακόψουν τα Μνημόνια στην Ελλάδα, τόσο οπαδούς του "plan A", όσο και του "plan B", που άλλωστε μόνο εν συνθέσει κάνουν νόημα. Δεν μπορείς να θέτεις τέτοιες επιδιώξεις, χωρίς σοβαρότατη προετοιμασία εγχώρια και διεθνή, χωρίς προγενέστερη πανευρωπαϊκή πολιτική-επικοινωνιακή αντεπίθεση, χωρίς πολύ σοβαρή νομική προετοιμασία, χωρίς διεθνείς «φίλους» που να μην αποδειχθούν «φίδια».

Σημειώσεις

1. Και στο οποίο συμμετείχε απολύτως, ειρήσθω εν παρόδω, εκτός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών, το ΔΝΤ, που ασφαλώς γνώριζε το μη βιώσιμο του ελληνικού χρέους και, εμμέσως πλην σαφώς, αν μη τι άλλο δια της ανοχής της, η Ουάσιγκτον, που, και δεσπόζουσα επιρροή στο Ταμείο διαθέτει και δεν είναι απλός «τουρίστας» στη Μεσόγειο. Ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν καθοριστικός και στην περίπτωση της κυπριακής καταστροφής, κάτι που, όλως παραδόξως, δεν σημειώνουν οι (ορθώς) λάβροι επικριτές (αποκλειστικώς) της πολιτικής Μέρκελ-Σόιμπλε

2. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί αποκαλύπτει πιθανώς το plan B των πιστωτών, μια μη σχεδιασμένη, μη επαρκώς προετοιμασμένη έξοδο από Μνημόνιο και ευρώ, σε χαοτικές συνθήκες, για λόγους βαθύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων. Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες διάφορες ιδέες που «πέφτουν» κατά καιρούς για σύνδεση της νέας δραχμής με το δολλάριο, νομισματική ένωση Κύπρου-Ισραήλ ή αποβολή Ελλάδας και ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή
 
Posted: 26 Apr 2013 01:40 AM PDT

Πανό υψώθηκε ακόμα και μέσα στην αίθουσα που μιλούσε ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Σάντερς, ο οποίος προκειμένου να αποφύγει τους διαδηλωτές μπήκε από παράπλευρη είσοδο του Πολυλειτουργικού Κέντρου

«Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;» Με το σύνθημα αυτό μέλη της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ Ροδόπης υποδέχτηκαν σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου στις 10 το πρωί στην Κομοτηνή τον Αμερικανό πρόξενο Θεσσαλονίκης, αποδοκιμάζοντας την παρουσία του στην πόλη μας. Αφορμή για να βρεθεί ξανά στην Κομοτηνή, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τον περασμένο μήνα, ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Σάντερς ήταν η διοργάνωση σεμιναρίου αμερικανικών σπουδών. Το σεμινάριο είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 10.30 το πρωί και οι διοργανωτές και ομιλητές ανέμεναν την άφιξη του προξένου. Όμως την έκπληξη την επιφύλαξαν μέλη του ΚΚΕ, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο, ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα. Οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν και την αστυνομία που έφτασε αφότου είχε ξεκινήσει η διαμαρτυρία. Αρχικά κατέφθασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και στη συνέχεια άνδρες της Ασφάλειας.


«Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;» Αυτή η λαϊκή παροιμία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της συνδιοργάνωσης από το Αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Δήμο Κομοτηνής ενός σεμιναρίου με τίτλο «Πώς η διαφορετικότητα και η ανοχή μπορούν να χτίσουν ένα ισχυρότερο έθνος»

Αλήθεια, τι θα μας διδάξουν οι Αμερικανοί καθηγητές που θα μιλήσουν στο σεμινάριο;

Πώς αξιοποιείς σε συνεργασία με την Ε.Ε. τις πολιτισμικές διαφορές για να διαμελίσεις μία χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία;  

Πώς αξιοποιείς σε συνεργασία με την Ε.Ε. τις πολιτισμικές διαφορές για να μετατρέψεις σε κρατική οντότητα την επαρχία ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ π.χ. Κόσσοβο;

Πώς ανατρέπεις μία εξουσία σε συνεργασία με την Ε.Ε. π.χ. Λιβύη αξιοποιώντας φυλετικές διαφορές για να εξυπηρετήσεις συμφέροντα πολυεθνικών»;

...έγραφε το φυλλάδιο που μοίραζαν οι διαμαρτυρόμενοι στους φοιτητές, που προσέρχονταν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, καλώντας τους να μην παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Ο Αμερικανός πρόξενος έφτασε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο γύρω στις 10.30 σήμερα το πρωί και υπήρξε μέριμνα ώστε να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαδηλωτές, αλλά αντίθετα εισήλθε στην αίθουσα από παράπλευρη είσοδο

Ο ίδιος ήταν χαμογελαστός και αντιμετώπισε τις αντιδράσεις με κάποια αμηχανία, χαιρέτισε τους διοργανωτές και κάθισε στη θέση του, ώστε να ξεκινήσει το σεμινάριο. 

Ο Σωτήρης Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η εκδήλωση και κάλεσε στο βήμα τον αντιπρύτανη του ΔΠΘ Γιώργο Κώστα καθηγητή ΤΕΦΑΑ. 

Μόλις όμως αυτός ξεκίνησε την ομιλία του τέσσερις νεαροί, μέλη του ΚΚΕ, που είχαν εισέλθει στην αίθουσα ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα. Οι άνδρες της ασφάλειας του διπλωμάτη και η τοπική αστυνομία αιφνιδιάστηκε, αλλά τους άφησε στο χώρο και δεν έκανε κάποια κίνηση για τους απομακρύνει. 

Ο κ. Κώστας ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να τον αφήσουν να μιλήσει και να μιλήσουν και αυτοί στη συνέχεια. Αυτό είπε άλλωστε είναι δημοκρατία. 

Οι διαδηλωτές σταμάτησαν τα συνθήματα και ξαναφώναξαν μόνο λίγο πριν κατέβει από το βήμα ο πρόξενος Ρόμπερτ Σάντερς , που απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μάζεψαν το πανό και αποχώρησαν από την αίθουσα. 

Το σεμινάριο αμερικανικών σπουδών συνεχίζεται αυτή την ώρα με τα πάνελ ομιλητών με θέματα «Η πολιτική οικονομία της μετανάστευσης» και «Εθνική ταυτότητα: τι ρόλο διαδραματίζει ο καθένας από εμάς»; Τα μέλη του ΚΚΕ Ροδόπης παραμένουν συγκεντρωμένα έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.

Δήμητρα Συμεωνίδου




Πηγή: Χρόνος 

Posted: 26 Apr 2013 01:36 AM PDT
Επισημαίνεται σε έγγραφο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα Der Handelsblatt

«Σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt.

Σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε υπερβολικό ρίσκο αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα χαμηλής φερεγγυότητας, ενώ αμφισβητείται εάν κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και γίνεται παραπομπή στο ελληνικό παράδειγμα.

«Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», σημειώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και τονίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», προσθέτει ο κ. Βάιντμαν και διευκρινίζει ότι δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Posted: 26 Apr 2013 01:25 AM PDT

Στη Βοστόνη ισλαμιστές τρομοκράτες μετέτρεψαν μια αθλητική εκδήλωση χαράς, έναν μαραθώνιο δρόμο με παγκόσμια απήχηση, σε λουτρό αίματος. Στη Συρία σφάζονται από τους ισλαμιστές ορθόδοξοι χριστιανοί, πυρπολούνται εκκλησίες, καταστρέφονται οι περιουσίες του χριστεπώνυμου πλήθους και οι ισλαμιστές αντάρτες ψήνουν στη θράκα κεφάλια κυβερνητικών στρατιωτών! 
Συν τοις άλλοις, απήχθησαν δύο συρορθόδοξοι μητροπολίτες και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αγνοείται η τύχη τους. Στο Κατάρ, σε έκθεση ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών, ζητήθηκε από τους υπευθύνους να τοποθετηθεί... μπούρκα σε δύο ελληνικά αγάλματα επειδή ήταν γυμνά (!) και έτσι... προσέβαλλαν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων.

Στο Αφγανιστάν πεντάχρονα παιδάκια μαθαίνουν από στήθους το Κοράνι και στη συνέχεια εκπαιδεύονται στον χειρισμό πολυβόλων για να τα στρέψουν κάποια ημέρα εναντίον των «απίστων», των Δυτικών. Δηλαδή εναντίον μας.

Στη Σαουδική Αραβία τρεις άνδρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διώχθηκαν από πολιτισμικό φεστιβάλ που λάμβανε χώρα στο Ριάντ και στη συνέχεια απελάθηκαν από τη χώρα επειδή «ήταν πολύ γοητευτικοί». Αυτό το αποφάσισε η «θρησκευτική αστυνομία» της ισλαμικής χώρας.

Τα περιστατικά, τα οποία σε εμάς φαίνονται ακραία και παρανοϊκά, είναι ενδεικτικά. Η καθημερινότητα που επιβάλλει με το ξίφος αυτή η θρησκεία είναι ακριβώς έτσι - και ακόμα χειρότερη για τα δικά μας μέτρα.

Ωστόσο, παρά την ασυμβατότητα ανάμεσα στη Δύση και στον μουσουλμανικό κόσμο, ένα εξουσιαστικό κύκλωμα στις ΗΠΑ ενισχύει παντοιοτρόπως την Αλ Κάιντα (όπως για παράδειγμα στη Λιβύη και τη Συρία) για να πληρώσει ακολούθως το αντίτιμο της ανοησίας της σε αίμα! Ο ισλαμισμός δεν είναι μόνο θρησκεία. Αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βαθιά αντιδημοκρατικό πολιτικό σύστημα και ένα σύμπλοκο απαράβατων κανόνων κοινωνικού βίου.

Το πιθανότερο είναι ότι και ο δικός μας τρόπος ζωής φαντάζει ακραίος και παρανοϊκός στα μάτια ενός πιστού μουσουλμάνου. Γι' αυτό η συνταγή που οφείλει να ακολουθήσει ο χριστιανικός κόσμος δεν είναι άλλη από το πατροπαράδοτο «μακριά και αγαπημένοι».

Διαφορετικά, προετοιμάζουμε το έδαφος για την επερχόμενη ρήξη.



Posted: 26 Apr 2013 01:15 AM PDT

Της Ρούλας Σαλούρου

Νέα δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες επεφύλαξε το υπουργείο Εργασίας, καθώς στο… παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποκαλύπτεται ρύθμιση με βάση την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, εξερχόμενος από την σύσκεψη που συνεχίζεται ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών, παραδέχτηκε την ύπαρξη της εν λόγω διάταξης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά 30-35%, αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να μην περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Η σύσκεψη συνεχίζεται, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναζητούν αυτή την στιγμή ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ σε διάστημα διετίας.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το μέτρο θα αναπληρώσει μέρος από τα έσοδα που χάνει ο ΟΑΕΕ μην εφαρμόζοντας τη διάταξη που προβλέπει την φορολόγηση κατά 2 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο πρώην ΤΕΒΕ αγγίζει το 130% και "η μείωση είναι κάτι που έπρεπε να γίνει".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη έχει διχάσει τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών με την ΕΣΕΕ να δέχεται τη διάταξη και τη ΓΣΕΒΕ να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας άμεσα συνάντηση πριν ψηφιστεί η διάταξη.



Posted: 26 Apr 2013 01:14 AM PDT

Η απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο τροφοδότησε σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση

Έντονες είναι τις τελευταίες ώρες, οι φήμες που μιλούν για παραίτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος απουσίαζε από το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο των 18.30, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Θυμίζουμε ότι ο κύριος Μανιτάκης είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη για το πολυνομοσχέδιο, εξαιτίας της διάταξης που αφορά τις απολύσεις συμβασιούχων από το δημόσιο τομέα και τελικά αποσύρθηκε από το Μαξίμου.

Όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, η διάταξη θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, ώστε να ικανοποιεί και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Με την κίνηση αυτή φάνηκαν να πέφτουν – αρχικά τουλάχιστον - οι τόνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες ταλαιπωρείται από έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της. Παρόλ' αυτά όμως, η απουσία Μανιτάκη έδωσε ξανά τροφή για συζητήσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.

Όμως η απουσία του κ. Μανιτάκη δεν ήταν το μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, καθώς το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο και ο πρωθυπουργός είχε έναν έντονο διάλογο με την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.

Η κ. Σκοπούλη παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον τομέα ευθύνης του υπουργείου της, ζητώντας άμεσα μεταρρυθμίσεις, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος τη ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε σχετικά. Η κ. Σκοπούλη φέρεται να του απάντησε ότι είχε μιλήσει σε άλλους υπουργούς και ότι απαιτεί συνεργασία με όλους τους υπουργούς, με τον πρωθυπουργό να της απαντά σε έντονο ύφος:  

"Αντίστοιχα απαιτώ κι εγώ να ενημερώνομαι για όλα όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Υγείας".

Ακόμα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του, μιλώντας για φαινόμενα ασυνεννοησίας τα οποία εμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης και τονίζοντας ότι οι υπουργοί θα πρέπει όχι μόνο να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο όταν υπάρχουν συναρμοδιότητες, όχι μόνο να ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.


"Περάσαμε ωκεανούς, μην πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό" είπε μεταξύ άλλων και φανερά εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: 

"Το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες, ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν μονιμότητα), όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κι όταν υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόκληση".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη από τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα είναι η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει, να ολοκληρωθεί έως το τέλη του 2013, με "διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο και το ξεκαθάρισμα των 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα".

Πηγή: News.gr

Posted: 26 Apr 2013 12:58 AM PDT

Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, συμμετείχε στην συνάντηση της Λέσχης Bildeberg που έγινε πέρυσι, στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο Letta εκτός από μέλος της Bilderberg, είναι αντιπρόεδρος του'Aspen Institute' (θυγατρική οργάνωση της Bilderberg που ιδρύθηκε το 1950) και μέλος της Τριμερούς Επιτροπής. Bilderberg, Τριμερής και Aspen Institute. Και στις 3 ελιτίστικες σκοτεινές οργανώσεις είναι λοιπόν μέλος ο Enrico Letta. Πώς να μην προκόψει...

Ο 46χρονος Enrico Letta θα είναι ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και ένας από τους νεότερους ηγέτες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Και το πρώτο στίγμα της πολιτικής του μάλλον προκαλεί εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Ο Letta έλαβε την Τετάρτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να έχει αίσιο τέλος, αφού έχει τις "ευλογίες" των δύο κομμάτων. Οι διαπραγματεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη. 
 
"Επέλεξα τον Enrico Letta επειδή είναι νεαρός για τα δεδομένα της πολιτικής ζωής της Ιταλίας, είναι όμως ήδη αρκετά έμπειρος", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, γεννήθηκε στην Πίζα τον Αύγουστο του 1966 και σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της πόλης. Έχει λάβει διδακτορικό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρ' ότι αναρριχήθηκε μέσα από τις τάξεις της κεντροαριστεράς, ο Letta είναι ανιψιός του Gianni Letta, ενός εκ των κορυφαίων συμμάχων του Silvio Berlusconi.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του υπουργού Ξένου Εμπορίου. Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2006.

Το AFP τον περιγράφει σαν "μετα-ιδεολογιστή μετριοπαθή". Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες δηλώσεις του Letta συντάσσονται με το μέτωπο κατά της λιτότητας που σχηματίζεται στην Ευρώπη, προκαλώντας, λογικά, ανησυχία στο Βερολίνο.

"Οι ευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας δεν είναι πια επαρκείς", είπε ο Letta, αφότου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Giorgio Napolitano. Η ΕΕ εστίασε υπερβολικά στις πολιτικές της λιτότητας και τώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, είπε.

Και τόνισε ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Στο επίκεντρο της προσοχής του θα τεθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.


Πηγή: Red Sky Warning

You are subscribed to email updates from Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
To stop receiving these emails, you may unsubscribe now.
Email delivery powered by Google
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.