28 Απρ 2013

Η καθημερινή Άποψη 26-4-13


NEWSLETTER 26 04 no1
NEWSLETTER 26 04 no2
NEWSLETTER 26 04 no3
NEWSLETTER 26 04 no4
NEWSLETTER 26 04 no5
twitter banners icon facebook 60 256
TAIPED slide
Εξετάζοντας κανείς τις μέχρι σήμερα αποκρατικοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, διαπιστώνει εύκολα ότι στα σημαντικά κομμάτια που αποτελούν τ' «ασημικά» της χώρας μας, αν και προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί, στην τελική φάση πάντοτε υπάρχει ένας υποψήφιος αγοραστής.
Ο Λάτσης για το ΙΒΜ, η κοινοπραξία (ΟΠΑΠ - Lottomatica - Ιntralot - Scientific Games) για τα Ξυστό-Λαχεία, η Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, και όπως δείχνουν τα πράγματα, αν τελικά καταφέρουν να πετάξουν οι έξυπνοι του ΤΑΙΠΕΔ –με σειρά από κόλπα– την Gazprom, μόνη προσφορά για τη ΔΕΠΑ είναι αυτή της Μ&Μ Gas.
Ο προβληματισμός για τη μικρή συμμετοχή στην τελική φάση είναι ιδιαίτερα σοβαρός, αφού μιλάμε για τη δημόσια περιουσία, τα λεγόμενα «φιλέτα», για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει πολλαπλό και μεγάλο ενδιαφέρον. Εξήγηση δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Τον πρώτο ρόλο για τους όρους των διαγωνισμών έχουν οι τράπεζες - σύμβουλοι, χωρίς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να είναι άμοιρο ευθυνών.
Για το κτίριο ΙΒΜ υπάρχουν φωνές ότι το τίμημα των 81 εκατ. ευρώ είναι κατά πολύ μικρότερο των ενοικίων για 90 χρόνια που θα έφτανε το ποσόν των 720 εκατ. ευρώ!!! Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η Εθνική Τράπεζα, με CEO τον Απόστολο Ταμβακάκη, πρώην μέλος του Δ.Σ. της LAMDA Development μέχρι το 2009...
Στα Κρατικά Λαχεία και στο Ξυστό, τελικά υπέβαλε δεσμευτική προσφορά μόνο η Κοινοπραξία που προαναφέραμε, με τον ΟΠΑΠ –που ελέγχεται κατά 33% από το Δημόσιο– να μπαίνει με 140 εκατ. ευρώ και όλοι οι υπόλοιποι (Lottomatica - Ιntralot - Scientific Games) με 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της Κοινοπραξίας, μετά από το πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου, σκέφτονται να κάνουν πίσω...
Στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, τελικά ανοίχτηκε μόνο η προσφορά της Emma Delta, αφού η προσφορά του αμερικανικού hedge fund, Third Point, βρέθηκε εκτός όρων της διακήρυξης. Έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι Αμερικανοί έδιναν περισσότερα ή λιγότερα για το διαμάντι των αποκρατικοποιήσεων.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

DEPA slide
Πολλές φορές οι Έλληνες διεκδικούμε το προνόμιο(;) να ισχυριζόμαστε ότι κάποια πράγματα «μόνο στην Ελλάδα γίνονται». Στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά στην πώληση της ΔΕΠΑ –για την οποία δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται στις 10/5– μπορούμε εύκολα να... ξεφύγουμε από το μότο μας και για να μιλήσουμε για πράγματα –και θαύματα, που λέει ο λαός μας– που εύκολα θα μπορούσαν να μπουν το βιβλίο Γκίνες.
Τι έκαναν λοιπόν τα σαΐνια του ΤΑΙΠΕΔ; Στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, προσδιόρισαν το ύψος της εγγυητικής επιστολής στα 20 εκατ. ευρώ, με προσδιορισθέν τίμημα από τον ανεξάρτητο εκτιμητή ύψους 650 εκατ. ευρώ. Όρος για κατάπτωση της εγγυητικής υπέρ του δημοσίου αν ο διαγωνισμός δεν εγκρίνετο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε στα τεύχη της διακήρυξης από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα και την Deutsche Bank.
Στον διαγωνισμό όμως για την πώληση της ΔΕΠΑ, με τίμημα αγοράς το ποσόν των 800-900 εκατ. ευρώ, ο ίδιος φορέας (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά δύο άλλοι σύμβουλοι, η ελβετική UBS και η Alpha Bank, προσδιόρισαν το ύψος της εγγυητικής σε 180 εκατ. ευρώ(!!!) και με τον όρο να καταπίπτει η εγγυητική υπέρ του Δημοσίου εάν η σύμβαση δεν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλασική περίπτωση του γνωστού έργου «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ».
Βεβαίως, όλα αυτά έγιναν επί εποχής προεδρίας στο ΤΑΙΠΕΔ του Τάκη Αθανασόπουλου και των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. κ.κ. Εμίρη και Ταπραντζή. Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες του νέου προέδρου Στέλιου Σταυρίδη, ο οποίος έχει διαπιστώσει τον ιδιόμορφο αυτό... σχεδιασμό, αλλά μέχρι στιγμής προσπαθεί συμβιβαστικά να βρει λύση στο πρόβλημα.
Οι Εμίρης και Ταπραντζής ισχυρίζονται ότι τους όρους έβαλαν οι σύμβουλοι-τράπεζες και ιδιαίτερα η UBS, αλλά σε κάθε περίπτωση η ευθύνη βαραίνει το ΤΑΙΠΕΔ, που εκ της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάθε όρο που ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
OPAP slide
Όπως έχει ανακοινωθεί, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε προθεσμία στην Emma Delta, μετά από αίτημα της τελευταίας, για την αποδοχή ή όχι του τιμήματος ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Ως γνωστόν, η Emma Delta είχε κάνει προσφορά 622 εκατ. ευρώ, και το ΤΑΙΠΕΔ –μέσω του ανεξάρτητου εκτιμητή που ορίστηκε για να προσδιορίσει την αξία του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.– ζήτησε αύξηση της προσφοράς κατά 28 εκατ. ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το τίμημα των 650 εκατ. ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η παράταση δόθηκε για να αποφασισθεί από τους υποψήφιους αγοραστές η επαύξηση της αρχικής προσφοράς των 622 εκατ. ευρώ. Είναι όμως έτσι; Υπάρχει, δηλαδή, προβληματισμός για ένα επιπλέον ποσόν 28 εκατ. ευρώ από τους βαθύπλουτους Τσέχους και από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συγκροτούν την Κοινοπραξία;
Χθες και προχθές, υπήρξαν ρεπορτάζ που ερμηνεύουν τον δισταγμό των Τσέχων, ως συνέπεια του κακού επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα. Η ερμηνεία αυτή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού οι Τσέχοι μελετούν εδώ και ένα χρόνο την επιχειρηματικότητα του ΟΠΑΠ και βεβαίως τις επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα. Αυτά που αναφέρει η Emma Delta στην ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 22/4, για τα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα και τη χαμηλή κερδοφορία του ΟΠΑΠ, καθώς και την αβεβαιότητα για μελλοντικές πηγές εσόδων (VLT's, on line παιγνίδια, κρατικά λαχεία), επίσης ήταν γνωστό πριν από την υποβολή της προσφοράς. Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει:
Κατ' αρχάς, είναι σίγουρο ότι στην προσφορά των 622 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί τι θα καταβάλει ο κάθε ένας εκ των εταίρων. Η πλευρά του Jiri Smejc, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ήταν διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι 435 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 67% ώστε να έχει καταστατική πλειοψηφία στο 33%. Κατά συνέπεια, το υπόλοιπο ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να καλυφθεί από τους λοιπούς «συνεταίρους», τη ρωσική ICT, την τσέχικη επενδυτική ΚKLG, την επενδυτική κεφαλαίου J&T, και βεβαίως τον Χρήστο Κοπελούζο, αλλά και τον Γιώργο Μελισσανίδη. 
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
FORTHNET slide

Όταν πριν από δύο περίπου μήνες ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ η ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος για την περίοδο 2013-2016 στην κυπριακή offshore εταιρεία «Media Gold», η FORTHNET με αιχμηρές ανακοινώσεις είχε αντιδράσει και είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής στις παράτυπες και παράνομες –όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει– ενέργειες της ΕΠΟ και της κυπριακής εταιρείας.
Κεντρικό σημείο των καταγγελιών της FORTHNET ήταν η παράβαση από την ΕΠΟ και τη «Media Gold» του άρθρου 84 του νόμου 2725, που απαγορεύει ρητά στις διαγωνιστικές διαδικασίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ανήκουν στην ομοσπονδία σε φορέα που δεν είναι τηλεπικοινωνιακός ή ραδιοφωνικός. Δηλαδή, ουσιαστικά απαγόρευε τη σύναψη σύμβασης με μεσάζοντες. Η ΕΠΟ είχε απαντήσει τότε πως όλα είχαν γίνει νόμιμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας. Μάλιστα, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είχαν τονίσει στην «Α» ότι η κατακύρωση στη «Media Gold» έγινε μετά από γραπτή εισήγηση του νομικού της ΕΠΟ Θόδωρου Κουρίδη, ο οποίος μάλιστα –όπως τονίστηκε– έχει βάλει την υπογραφή του και στο κείμενο της σχετικής σύμβασης.
Στη συνέχεια, η FORTHNET προχώρησε σε κατάθεση αγωγής ακύρωσης αυτής της σύμβασης και προσδιόρισε ως ημερομηνία εκδίκασης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο τη 15h Μαΐου 2013. Κι ενώ τα πράγματα έδειχναν να έχουν ησυχάσει, διαπιστώθηκε ότι την περασμένη Τρίτη (23/4) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε κατατεθεί από τη FORTHNET μηνυτήρια αναφορά για έρευνα ποινικών παραβάσεων της ΕΠΟ, της «Media Gold» και κάθε άλλου που συνδέεται με την υπόθεση αυτή.  Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

ELLLVO slide
Μία από τις «περιπέτειες» του Ομίλου Μυτιληναίος είναι και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στην οποία μπήκε με φόρα το 2000 αποκτώντας το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το μάνατζμεντ. Μετά από δέκα περίπου χρόνια παρέδωσε τις μετοχές του στο Δημόσιο μαζί με απλήρωτους εργαζόμενους και χρέη.
Οι εργαζόμενοι ουκ ολίγες φορές κατήγγειλαν ότι, μετά το πέρας της «χρυσής δεκαετίας» και αφού η εταιρεία «χόρτασε» χρήμα, άρχισε να συσσωρεύει χρέη με αποτέλεσμα ο Όμιλος Μυτιληναίος να αποχωρήσει από τη διοίκηση, με το επιχείρημα ότι θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Κάτι που δεν γίνεται πιστευτό.
Φυσικά, στη δεκαετία που διοίκησε την εταιρεία έχοντας την αβάντα του 51% του Δημοσίου κέρδισε ουκ ολίγους διαγωνισμούς, με πολλές γκρίνιες από κάποιους που μιλούσαν για υπερκοστολογήσεις, με τις κυβερνήσεις τόσο του Κ. Σημίτη, όσο και με του Κ. Καραμανλή.
Στο διάστημα της παντοδυναμίας της Μυτιληναίος Α.Ε. στην ΕΛΒΟ, υπήρξαν αρκετές αναφορές-καταγγελίες υψηλόβαθμων στρατιωτικών που μιλούσαν για εξόφθαλμες υπερκοστολογήσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του ταξίαρχου-διοικητή τής 651 ΑΒΥΠ Η. Γιαννούτσου (Φ600/17/2511/3-3-06), η οποία μάλιστα είδε και το φως της δημοσιότητας, καθώς είχε καταγραφεί από την εφημερίδα «Το ΠΑΡΟΝ» στις 12 Μαΐου του 2006. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
AEK slide
Η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, με την απόφασή της να απορρίψει την έφεση της ΑΕΚ, ουσιαστικά έβαλε την «ταφόπλακα» στην «Ένωση» που από το πρωί της Πέμπτης έχει υποβιβαστεί οριστικά. Το μέλλον της, λοιπόν, είναι για πρώτη φορά εκτός Super League και τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν δύο προτεινόμενες λύσεις, οι οποίες έχουν τα πλεονεκτήματά τους για κάθε πλευρά που τις υποστηρίζει. Η 1η λύση είναι οι «κιτρινόμαυροι» να δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League (παλιά Β΄ Εθνική) και η 2η λύση είναι η ΑΕΚ να παίξει στη Football League 2 (πρώην Γ΄ Εθνική).
Η «Α», γνωρίζοντας δεδομένα και καταστάσεις, θα προχωρήσει σε μια λεπτομερέστατη ανάλυση και των δύο προτάσεων. Κάθε μια εξ αυτών έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά και τα αρνητικά της, και το «πόρισμα» που βγαίνει είναι πως η επιλογή και για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα είναι δεδομένα πολύ δύσκολη...

Τα δεδομένα για τη Football League
Η πρώτη περίπτωση είναι η ΑΕΚ να δηλώσει συμμετοχή στη Football League, όπου και έχει δικαίωμα να αγωνιστεί μετά τον οριστικό υποβιβασμό της. Το κύριο αρνητικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα χρέη της διατηρούνται ως έχουν και φυσικά ο άνθρωπος που θα αναλάβει θα κληθεί να τα πληρώσει. Η κίνηση των «κιτρινόμαυρων» να εκχωρήσουν στην εφορία τις 300.000 ευρώ που προέρχονταν από οφειλόμενη δόση από τον ΟΠΑΠ, για τη χορηγία που έχει η ΑΕΚ στη φανέλα της, τους επέτρεψε να μην υπάρξει διάρρηξη των δόσεων που πληρώνει μετά την υπαγωγή στο άρθρο «44».

Ουσιαστικά από την «Ένωση» φροντίζουν να είναι τακτοποιημένοι οικονομικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην καταπέσει η ρύθμιση για το «44» και τα χρέη της «εκτιναχθούν» ξανά στα 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν αυτού του ποσού, έχουν δοθεί άλλα περίπου 250.000 ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό, αλλά και για να είναι τακτοποιημένη η ομάδα στην εφορία. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν υπήρξε και πρόβλημα στο σφράγισμα των εισιτηρίων μέσα στη σεζόν. Πέραν αυτών των χρημάτων, έχουν εκχωρηθεί άλλες 600.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό, λεφτά που αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις από τον ΟΠΑΠ για τη χορηγία. Και με το ποσό αυτό η ΑΕΚ «καθαρίζει» για φέτος, όσον αφορά τη δόση για το «44», ενώ θα προπληρώσει μικρό μέρος και για τη δόση της νέας σεζόν! Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
ABRAMO SYRIA slide
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των Ελληνορθόδοξου και Συρορθόδοξου Μητροπολιτών Χαλεπίου κ.κ. Παύλου και Γρηγόριου Yohanna Ibrahim, αντιστοίχως, που έχουν απαχθεί στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκάλεσε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καθορισθούν τα επόμενα βήματα και ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ομολόγους του, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και των χωρών της περιοχής. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει επίσης τακτική επαφή με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και με τον ηγέτη της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra και με παράγοντες στην περιοχή, προκειμένου να ενταθούν και συντονισθούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.
Ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, το δίκτυο του οποίου ενεργοποιήθηκε άμεσα, συλλέγει κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η οποία μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό των απαχθέντων ενώ οι Πρεσβείες της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε επαφή με τις Κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
TRrrOIKA slide

«Αυτοί μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε». Με αυτή την παροιμία μπορεί ο καθένας να χαρακτηρίσει την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία σχεδόν κάθε εβδομάδα διέρχεται και μία κρίση.
Από την αρχή όλοι γνώριζαν ότι η συμβίωση των τριών κομμάτων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη. Τουναντίον, τα τρία κόμματα για να συμπορευθούν έπρεπε να καλύψουν μία τεράστια απόσταση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, φαίνεται ότι αυτά που τους ενώνουν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις διαφορές τους.
Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν πως ο προσανατολισμός των τριών κομμάτων είναι ευρωπαϊκός. Αποφάσισαν να πορευθούν μαζί, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και –το σημαντικότερο– να δοθεί  προοπτική για τις επόμενες γενιές. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπορεί οι τρεις αρχηγοί παρά τα φάλτσα να βρίσκουν τρόπο και τόπο συνεννόησης, όμως δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο –εκτός εξαιρέσεων– και για τα υπόλοιπα στελέχη.
Αυτό που παρατηρείται από όλους είναι ότι μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης υπάρχει έντονη καχυποψία. Ειδικά εκεί όπου αναγκαστικά συγκατοικούν υπουργοί από διαφορετικά κόμματα γίνεται το «έλα να δεις». Να θυμηθούμε το υπουργείο Υγείας (Λυκουρέντζος - Σιαλμάς - Σκοπούλη), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Τσαυτάρης - Χαρακόπουλος), ΥΠΕΚΑ (Λιβιεράτος - Παπαγεωργίου), Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μανιτάκης - Βολουδάκης); Σε όλα τα παραπάνω υπουργεία, οι διαρροές εκ μέρους στελεχών δίνουν και παίρνουν δηλαδή ότι οι υπουργοί από τα άλλα δύο κόμματα θα εκδιωχθούν στον ανασχηματισμό, ως αποτυχημένοι. Και φυσικά, η απάντηση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γίνεται με το υποτιθέμενο βέτο κατά υπουργών της Ν.Δ., που έτσι κι αλλιώς έχουν υποπέσει σε σφάλματα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

SYRIZA slide

Στον δρόμο για το συνέδριο, μια ερώτηση πονοκεφαλιάζει τους παροικούντες της Κουμουνδούρου: «Tι κόμμα θέλουμε;» Την απάντηση αυτή έχουν ήδη δώσει οι παραδοσιακοί ακόλουθοι του εγχειρήματος που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει πως σε ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση, μπορεί στο κόμμα να αισιοδοξούν πως τα ποσοστά τους θα ενισχυθούν μόλις σημάνουν οι καμπάνες της κάλπης, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το 4% που εμπιστεύθηκε την προσπάθεια αυτή σιγά-σιγά γυρίζει την πλάτη του στα σχέδια του κόμματος και αναζητά άλλη εναλλακτική λύση.
Αυτό ως γεγονός πια δημιουργεί προβλήματα ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποφασίσουν για το κόμμα που θέλουν. Το άνοιγμα προς τους νοικοκυραίους, όπως χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί, μπορεί να φέρνει κάποιες ψήφους, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Ειδικά όσο οι συνιστώσες διατηρούνται ζωντανές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Η ανησυχία είναι έκδηλη όσο η ηγεσία του κόμματος προχωρά υποχωρώντας.

Ο φόβος της διάσπασης

Ο φόβος που εκφράζεται είναι τι θα γίνει αν ξαφνικά κάποιες από τις συνιστώσες επιλέξουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ με κατεύθυνση είτε προς τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχέδιο Β» είτε προς τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια τέτοια κίνηση –που δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη– θα βλάψει την εικόνα του κόμματος, «ανεπανόρθωτα» όπως κάποιοι σημειώνουν. Αναφορικά με τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που κατ' εκτίμηση θα εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα εξελίσσονται πιο ... σύνθετα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
ETE slide

Στον αστερισμό στη Εθνικής Τράπεζας και της κάλυψης της κρίσιμης αμκ (προκειμένου να μην περάσει η τράπεζα σε κρατικό έλεγχο) κινούνται τα πάντα στον τραπεζικό κλάδο. Γιατί μπορεί ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος να είπε ότι όλα θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, το ζήτημα ωστόσο είναι το πώς θα έχουν διευθετηθεί και κυρίως το αν ο Μάιος θα βρει την ΕΤΕ κρατικοποιημένη ή όχι.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όμως οι μέχρι ώρας οιωνοί δείχνουν ότι η διοίκηση Τουρκολιά θα καταφέρει να γυρίσει το… ματς, έστω και χωρίς τη βοήθεια ισχυρών εγγυητών αναδόχων (βλ. περιπτώσεις Alpha Bank και Πειραιώς). Σε αυτό που προσβλέπει η Εθνική Τράπεζα είναι η πανστρατιά των μεγαλοπελατών της και το ισχυρό στάτους των μετόχων της. Κύκλοι της αγοράς, για παράδειγμα, επιμένουν ότι ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή ιδιώτης μέτοχος της ΕΤΕ, ο Σπύρος Λάτσης (σ.σ.: έχει στην κατοχή του μετοχικό ποσοστό περί το 11,5%), έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση της ΕΤΕ για τη συμμετοχή του στην αμκ κατά το ποσοστό που του αναλογεί. Λέγεται μάλιστα ότι ο Έλληνας κροίσος θα διαθέσει συνολικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων.
Ο Σπ. Λάτσης όμως δεν είναι ο μοναδικός «σωματοφύλακας» που έχει στα υπόψιν η διοίκηση της Εθνικής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η λίστα των… προθύμων περιλαμβάνει αρκετούς εφοπλιστές, όπως λ.χ. ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Ο ένας εκ των τριών γιων του «καπετάν Βασίλη» Κωνσταντακόπουλου –και βασικός μέτοχος της ναυτιλιακής Costa Mare και του ξενοδοχείου Costa Navarino στην Πύλο– φέρεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της διοίκησης της ΕΤΕ για συμμετοχή στην αμκ. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
POLYNOMOSXEDIO slide

Την Κυριακή των Βαΐων αναμένεται να ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και που είναι το προαπαιτούμενο από την τρόικα, ώστε η χώρα μας να εισπράξει τα 8,8 δισ. ευρώ που είναι οι δόσεις Απριλίου και Μαΐου. Χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην πλειονότητά τους για να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, τοκοχρεολύσια και γενικά υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Το πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ελαφρώς μειωμένο χαράτσι για τα ακίνητα, που θα συνεχίσει να εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και φυσικά τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων οργανισμών. Το νομοσχέδιο εισήλθε προχθές Πέμπτη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή σήμερα Σάββατο και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια αύριο, Κυριακή των Βαΐων. Το επιχείρημα που συνοδεύει και αυτήν την κατεπείγουσα διαδικασία είναι το ίδιο με τις προηγούμενες: δηλαδή, η χρονική πίεση λόγω του Euro Working Group της Μεγάλης Δευτέρας, συν οι πασχαλινές διακοπές της Βουλής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στο Πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από την τρόικα, παραπέμποντας το θέμα για τον Ιούνιο, όμως από τα λόγια του φάνηκε ότι πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι. Βέβαια, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι τον Ιούνιο θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ. «Δεν είναι εφικτό αυτό να γίνει τώρα, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση. Έχουμε κάνει προσπάθειες, είπαμε ότι τον Ιούνιο, και αν πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα, θα το ξαναδούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
EKSOSOMATIKH slide

Εμπόριο ελπίδας έκανε κύκλωμα που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε χώρα των Βαλκανίων, δίνοντας παράλληλα επικίνδυνες υποσχέσεις τεκνοποίησης σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να γονιμοποιήσουν φυσιολογικά.
Η... φάμπρικα ήταν στημένη ως εξής: εισήγαγαν ανεξέλεγκτα φάρμακα από το εξωτερικό και τα χορηγούσαν σε γυναίκες που πουλούσαν τα ωάριά τους, εξήγαγαν μέσω εταιρείας-μαϊμού στο εξωτερικό ακριβά φάρμακα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική αγορά με μόνο σκοπό να γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Όλο το σύστημα που είχαν στήσει οι επιτήδειοι είναι η επιτομή της απόλυτης παρανομίας και ξεκινάει από τη «δωρεά ωαρίων» που εκείνοι τιμολογούσαν, από τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν, φτάνοντας μέχρι σε εταιρείες που είχαν στηθεί με πλαστές ταυτότητες. Εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα και δύο γιατροί που παρερμήνεψαν τον όρκο του Ιπποκράτη.
Καταστρατηγώντας κάθε νόμο και κανόνα, οι εμπλεκόμενοι πλήρωναν για την αγορά ωαρίων, κάτι που είναι παράνομο μιας και επιτρέπεται μόνο η δωρεά. Με βιτρίνα μια ιδιωτική κλινική, χορηγούσαν στις δότριες φάρμακα που εισήγαγαν από την Τουρκία και τα οποία δεν είχαν φυσικά την έγκριση του ΕΟΤ. Μετά την ορμονοθεραπεία –για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων– κάθε μία δότρια λάμβανε 1.000-1.500 ευρώ! Μάλιστα οι δότριες «νοσηλεύονταν» για αρκετές ημέρες, καθώς έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένη μέρα του κύκλου γονιμότητας για να αφαιρεθούν τα ωάρια. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

KINA slide

Μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες η οικονομία της Κίνας παρουσίασε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στις εξαγωγές φθηνών προϊόντων με τα οποία προμήθευε την απίστευτη καταναλωτική μανία των αγορών της Δύσης. Παρόλο που το «καύσιμο» στην ατμομηχανή της Κίνας ήταν ισχυρό, η απόδοσή του δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια επ' άπειρον…
Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση δεν φάνηκε να την έπληξε, ωστόσο άρχισε και η ίδια να βλέπει το πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους να εξανεμίζεται, τις εξαγωγές της να μειώνονται, το νόμισμά της να δέχεται ανατιμητικές πιέσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξής της να συντηρούνται χάρη σε μερικές άνευ προηγουμένου ενέσεις ρευστότητας. Όσο μεγάλα κι αν είναι τα ρευστά συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας όμως, σίγουρα δεν είναι απεριόριστα, και οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν ερωτήματα σε επενδυτές, αλλά και στην ηγεσία της χώρας, για το αν η οικονομική της άνθηση πλησιάζει σ' ένα τέλος, τουλάχιστον με τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.
Τις βάσεις για μια αναθεώρηση του κεντρικού συστήματος αξιών της οικονομίας της Κίνας, τις έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, Wen Jiabao, πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν επεσήμανε για πρώτη φορά το παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο η επιφανειακή ισχύς μιας οικονομίας κρύβει μια ολοένα πιο «ασταθή, ανισόρροπη, ανοργάνωτη και τελικώς μη-βιώσιμη» δομή. Η δε παγκόσμια χρηματοοοικονομική κρίση του 2008 ήρθε να επιβεβαιώσει τις παραπάνω διαπιστώσεις. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
DIETHNI slide

Πλήθος ερωτημάτων τίθενται από τα δύο διαδοχικά γεγονότα, εκείνο της Βοστώνης και εκείνο της απαγωγής των Μητροπολιτών στη Συρία. Οι πληροφορίες θέλουν και για τα δύο συμβάντα να ευθύνονται Τσετσένοι. Για ποιο λόγο όμως να βγουν από τα σύνορά τους και να ασχοληθούν όχι με τον παραδοσιακό εχθρό (τη Μόσχα), αλλά με δυτικούς στόχους;
Επίσημα, οι αντάρτες του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμιξή τους στη βομβιστική επίθεση της Βοστώνης, για την οποία ως κύριοι ύποπτοι φέρονται δύο αδέλφια από την Τσετσενία. Οι αντάρτες του Καυκάσου «δεν διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αγωνιζόμαστε μόνο εναντίον της Ρωσίας, που είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την κατοχή του Καυκάσου, αλλά και για αποτρόπαια εγκλήματα κατά μουσουλμάνων», αναφέρει η διοίκηση των ανταρτών του Νταγκεστάν, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Kavkazcenter.com.
«Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ακόμα και σε σχέση με το εχθρικό κράτος της Ρωσίας, που αντιμάχεται το Εμιράτο του Καυκάσου, υπάρχει εντολή από τον εμίρη Ντόκου Ουμάροφ, η οποία απαγορεύει τα χτυπήματα σε άμαχους στόχους», συνεχίζει η ανακοίνωση, και καταλήγει: «Αν η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να εντοπίσει τους πραγματικούς οργανωτές των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστώνη, θα έπρεπε να εστιάσει την προσοχή της στην εμπλοκή ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στα γεγονότα». Δηλαδή, όχι μόνο αρνούνται την εμπλοκή τους στις ΗΠΑ, αλλά φωτογραφίζουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από την τρομοκρατική, κατ' αρχήν, επίθεση στη Βοστώνη. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
PASOK slide

Αντιπολιτευόμενο λόγο αναγκάζονται να υιοθετήσουν στο ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσουν την καθίζηση των ποσοστών του κόμματος. Για την Ιπποκράτους έχουν εξαντληθεί πλέον όλα τα περιθώρια, και μόνη λύση είναι είτε η μεταστροφή της κυβέρνησης, η οποία να υιοθετεί θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε η ρήξη.
Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δήλωνε κατά την επίσκεψή του μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στην επανεκκίνηση των οδικών αξόνων πως «εμείς αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διαπραγματευόμαστε. Δεν είναι η ώρα για μιζέριες και διάσπαση του εθνικού μετώπου. Χρειάζεται αλήθεια, δουλειά και ενότητα», η ουσία όμως ήταν αλλού. Πού; Στο ραντεβού αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τους Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση με αντικείμενο την ανεργία. Εκεί ξεκαθάρισαν στους υπουργούς ότι στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Ιπποκράτους.
Τη διάθεση αυτή είχε δείξει και η Φώφη Γεννηματά λίγο νωρίτερα, οπότε με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την ανεργία, δήλωνε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ήταν περίπου ώρα η κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας εμμέσως τον πρωθυπουργό ότι «κλέβει» ιδέες του κόμματός της.
Φυσικά, σημάδια ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να υιοθετήσει τις προτάσεις του κυβερνητικού εταίρου του δεν υπάρχουν, όμως στην Ιπποκράτους είναι αποφασισμένοι να πιέσουν την κατάσταση όσο περισσότερο γίνεται. Ακριβώς αυτό εννοούσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε ενότητα: ότι, δηλαδή, ήρθε η ώρα το Μέγαρο Μαξίμου να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με πνεύμα ενότητας και υπολογίζοντας τους εταίρους του. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
YGEIA slide

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, με σημαντικές και μη αντιστρέψιμες παθολογικές συνέπειες, καθώς και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι πως με τις νέες μεθόδους και από ικανούς χειρουργούς υπάρχει αποκατάσταση στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Το ροχαλητό είναι θορυβώδης αναπνοή στον ύπνο. Οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Η δυσκολία στη διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα, με αποτέλεσμα το γνωστό θορυβώδη ήχο που συνοδεύει τις νύχτες περίπου του 40% του συνολικού πληθυσμού σχεδόν καθημερινώς, ενώ περιστασιακά πάνω από του 80%. Το ροχαλητό είναι συχνά συνοδευόμενο με σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα σύνδρομο υπνικής άπνοιας–υπόπνοιας στον ύπνο. Τα αίτια της αντίστασης στη διέλευση του αέρα και άρα του ροχαλητού μπορεί να είναι η λοξή μύτη, το σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα της μύτης, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, η μακρά σταφυλή, η μακρά μαλθακή υπερώα, υπερτροφικές αμυγδαλές, ιδιομορφίες κρανίου, στόματος, σε τοιχώματα φάρυγγα–ρινοφάρυγγα και επιγλωττίδας. Στα παιδιά κυρίως τα κρεατάκια (αδενοειδείς) ή και υπερτροφικές αμυγδαλές. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
EPEISODIA slide
Είναι γεγονός ότι όταν ακούμε για ευτράπελα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουμε συνηθίσει πλέον στην έκφραση: «Έλα, μωρέ, τα γνωστά έγιναν...» Αυτά τα «γνωστά», όμως, παρ' ότι βρισκόμαστε εν έτει 2013 παραμένουν «γνωστά» και κανείς δεν λέει να αντιδράσει. Ειδικά στον χώρο το ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εκεί η «μαυρίλα» είναι ακόμη μεγαλύτερη και ουδείς δεν δείχνει τη διάθεση να πει «τέλος σε αυτά», να κάνει κάτι για τη βελτίωση του αθλήματος και να του προσδώσει μια αξιοπιστία, η οποία απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια.
Όλα τα παραπάνω αφορούν μια ακόμη «πικρή» ιστορία, από το τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας, που εκτυλίχθηκε την περασμένη Κυριακή. Ήταν στο γήπεδο της Χωράφας, στο Περιστέρι, και στην αναμέτρηση του Άγιου Ιερόθεου με τον Πανερυθραϊκό. Το «στόρι» έχει ως εξής: Οι γηπεδούχοι ήθελαν νίκη για να αποφύγουν τον απευθείας υποβιβασμό, ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν βαθμολογικά αδιάφοροι. Βέβαια, η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες εμφανής, αφού ο Πανερυθραϊκός τερμάτισε 3ος στη βαθμολογία και ο Άγιος Ιερόθεος 12ος!
Τι συνέβη; Μα σας είπαμε πριν! Τα... γνωστά. Περίπου 20-25 «φουσκωτοί» εισέβαλαν στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων πριν από την έναρξη του αγώνα, «τραμπούκισαν» και προπηλάκισαν παίκτες του Πανερυθραϊκού και τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Γιάννη Δημητρίου, με σκοπό να τους... πείσουν να «κάτσουν» να χάσουν. Δηλαδή, να πάρουν οι γηπεδούχοι τη νίκη σε αυτό το ματς με το «έτσι θέλω»! Πέρα από τις... ψιλές που έπεσαν, ακούστηκαν και τα κλασικά: «Δεν θα φύγετε από εδώ, αν δεν χάσετε». Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
EPIORKOI slide

Σε 229 προσδιορίζονται οι σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες έχουν αποσταλεί στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και αφορούν στο τελευταίο δίμηνο (από 20 Φεβρουαρίου 2013).
Αναλυτικά τα στοιχεία δηλώνουν ότι πρόκειται για 208 περιπτώσεις που έχουν σχέση με το στενό δημόσιο τομέα, επτά αναφέρονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι 14 από αυτές πρόκειται για ψευδείς βεβαιώσεις, που αφορούν συνολικά 160 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν διαπράξει παραπάνω από ένα αδίκημα.
Στην ίδια λίστα περιέχονται και ακόμη 65 ποινικές υποθέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες ωστόσο δεν στάλθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αλλά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς έχουν διαφορετική διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Τα αδικήματα για οποία κατηγορούνται οι 160 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι στην πλειοψηφία του υπάλληλοι υπουργείων και ΟΤΑ (περιφερειών και δήμων) είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και αφορούν μεταξύ άλλων:
- Αποπλάνηση και ασέλγεια ανήλικου (αφορά σε εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)
- Εγκληματική Οργάνωση (αφορά σε υπαλλήλους του Σισμανόγλειου νοσοκομείου και του υπουργείου Εργασίας). Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

SPATHAS slide

Στην Ελλάδα του 2013 τα φαινόμενα «τραμπουκισμού» φαίνεται πως δεν θα εκλείψουν ποτέ. Ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπου το πρωί της Παρασκευής εμφανίστηκε ένα τέτοιο φαινόμενο με αποδέκτη τον Ηλία Σπάθα. Ο Πειραιώτης ρέφερι, ο οποίος θα σφυρίξει το βράδυ του Σαββάτου τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Αστέρα και του ΠΑΟΚ, δέχτηκε την… παρότρυνση από αγνώστους να είναι «σωστός» στα καθήκοντά του.
Όπως κατήγγειλε ο Ηλίας Σπάθας στην Εισαγγελία, τέσσερις άγνωστοι με κράνη στο κεφάλι εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία του αδελφού του Βασίλη, στο Κερατσίνι, και έστειλαν μήνυμα εκφοβισμού προς τον Πειραιώτη ρέφερι. Συγκεκριμένα είπαν στον Βασίλη Σπάθα: «Πες του αδελφού σου να σφυρίξει καλά…» Οι άγνωστοι δεν προκάλεσαν φθορές, αλλά αυτό ήταν αρκετό στον «άρχοντα» της αναμέτρησης στην Τρίπολη να καταγγείλει το περιστατικό, αφού και ο ίδιος θορυβήθηκε. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

ASTERAS PAOK slide

Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι, το Σάββατο, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΟΚ παίζουν τη μισή τους σεζόν σε έναν και μόνο αγώνα. Κι αυτό γιατί τόσο οι Πελοποννήσιοι, όσο και οι Μακεδόνες δεν έχουν κρύψει από την αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ο ένας από τους δύο στόχους τους μέσα στη σεζόν.
Ο ΠΑΟΚ διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, μετά τη νίκη του με 2-1 στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο γήπεδο της «Τούμπας». Ωστόσο, το εκτός έδρας γκολ του Αστέρα ίσως αποβεί καθοριστικό, καθώς δίνει το δικαίωμα στην ομάδα της Τρίπολης να ελπίζει στην πρόκριση σε περίπτωση που κερδίσει μ' ένα απλό 1-0.
Οι φιλοξενούμενοι έχουν θέσει υψηλούς στόχους από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ζητήσει από τεχνικό τιμ και παίκτες την κατάκτηση του Κυπέλλου και την πρώτη θέση στα play off. Μάλιστα, τον Ιανουάριο ενδυνάμωσε την ομάδα με ποιοτικές μεταγραφές, δείχνοντας ότι θέλει από την πρώτη του χρονιά στον σύλλογο να πάρει έναν τίτλο. Το πρωτάθλημα ήταν αδύνατο να το διεκδικήσει, αφού ο Ολυμπιακός είναι ακόμα σε υψηλότερο βαθμό ποιότητας, όμως η δεύτερη τη τάξει κούπα είναι ένας πολύ εφικτός στόχος για τους «ασπρόμαυρους».
Από τη μεριά τους, οι γηπεδούχοι έχουν δείξει ότι διαθέτουν μεγάλη σοβαρότητα, τερματίζοντας τρίτοι στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Αυτό από μόνο του για μία ομάδα του μεγέθους του Αστέρα λέει πολλά και... αναγκάζει τους ανθρώπους του να κοιτάζουν ψηλά. Η πιθανή πρόκριση των Αρκάδων στον τελικό του Κυπέλλου, ακόμα και η κατάκτησή του, μόνο έκπληξη δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί κι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Ότι πλέον λογίζεται μεταξύ των διεκδικητών των εγχώριων τίτλων. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
MELISSANIDIS slide

Για να προσπαθήσει από την αρχή να «χτίσει» τη νέα ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει θέσει κάποιους όρους. Να μην υπάρχουν χρέη στην ομάδα και να βρεθούν «συμπαίκτες». Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκε πρώτος ο Πέτρος Παππάς, ωστόσο από το απόγευμα της Παρασκευής ένας ακόμη δυνατός «συμπαίκτης» είπε το «Ναι» στον «Τίγρη» και το νερό δείχνει να μπαίνει σιγά-σιγά στ' αυλάκι. Ο λόγος για τον Πόλυ Χατζηιωάννου, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του στη ΝΕΤ δήλωσε θετικός στο να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα του Μελισσανίδη.
«Έχω μιλήσει με τον κύριο Μελισσανίδη, μου ανέλυσε το όραμά του και ξέρει ότι θα συμμετάσχω. Εύχομαι στον Μελισσανίδη, που θα παίξει ενεργό ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης, να βρει τη χρυσή τομή, και πρέπει όλοι να τον στηρίξουν», δήλωσε το μέλος της μετοχικής σύνθεσης της ΑΕΚ το 2004, ενώ προέτρεψε κι άλλους φίλους της ομάδας να ενισχύσουν το σχέδιο ο καθένας όπως μπορεί: «Άλλος με εκατό ευρώ, άλλος με ένα εκατομμύριο, όποιος μπορεί ας συνδέσει το όνομά του με την προσπάθεια της ομάδας».
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

GLETSOS slide

Είναι σήμερα δήμαρχος Στυλίδας και έχει αλλάξει τρόπο ζωής. Στο παρελθόν όμως διασκέδαζε κι αυτός, και μάλιστα πολύ. Ο Απόστολος Γκλέτσος τραγούδησε και με την Πάολα, αφού το 2005 βρέθηκαν μαζί. Εκείνη τότε είχε εμφανιστεί ως guest star στη σειρά «Πες μου ναι» του Alpha με τον Απόστολο Γκλέτσο. Ο ηθοποιός τα έδινε όλα στα μπουζούκια και τραγουδούσε μαζί με την τραγουδίστρια. Χορό, τραγούδι να δείτε από τον δήμαρχο! Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr



Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Πάει Κίνα για να προσελκύσει επενδύσεις
SAMARAS KINAΤετραήμερο ταξίδι στην κίνα θα πραγματοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα από 15 έως 19 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιχειρόντας να προσελκύσει επενδύσεις για τη χώρα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση»
KEDIKOGLOU XALAROSHΣτον ρ/σ Αθήνα 9,84 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «εγώ θα υπογράμμιζα από τη χθεσινή εισήγηση του πρωθυπουργού, εκείνο το σημείο όπου τόνιζε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
«Δεν είχα ενημερωθεί για το τερατούργημα»
ROYPAKIOTHSΓια την επίμαχη ρύθμιση για τους συμβασιούχους, που παραλίγο να τινάξει την κυβερνητική συνοχή στον αέρα, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, δηλώνοντας άγνοια για τον συντάκτη της και τονίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί πως «κατασκευάζονται τέτοιες ρυθμίσεις». Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Από τον Ιούνιο και μειωμένο το «χαράτσι»
XARATSIΤον Ιούνιο ξεκινάει η καταβολή του νέου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το γνωστό σε όλους μας «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται και θα είναι μειωμένο κατά 15%. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Online δημοπρασίες για ακίνητα του Δημοσίου
TAIPEDΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ ενέκρινε τις διαδικασίες υλοποίησης διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών - αξιοποίησης ακινήτων. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Μέσα στο 2014 η επιστροφή στην ανάπτυξη»
PROBOPOYLOS«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να αγοράσει ομόλογα μέσω του προγράμματός της για αγορά ομολόγων», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

«Στην Ελλάδα η ανεργία μειώνεται» !!!
SOIMPLE ANERGIAΔεν ξέρουμε τι καιρό αυτή την εποχή στη Γερμανία, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο υπουργός Οικονομικών της καγκελαρίας... ανακάλυψε μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Η κρίση έβαλε «λουκέτο» σε 2.000 βενζινοπώλες
BENZINADIKAΕίναι ένας από τους κλάδους που λόγω της κρίσης, αλλά και της αβάσταχτης πλέον φορολογίας στα προϊόντα τους, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
Αυτοπυρπολήθηκε με όπλο G3
G3Τέλος στη ζωή του έβαλε υποδιευθυντής τραπεζικού καταστήματος στην περιοχή της Καλλονής Λέσβου, με στρατιωτικό όπλο G3, μέσα στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι του στην Καλλονή. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Κεφάλι» 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ
DHMOSKOPHSHΣημαντικό προβάδισμα 2,5 μονάδων ως προς την εκλογική επιρροή για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της VPRC για το ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω διαφορών στα εθνικά θέματα»
KAMMENOSΠαρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούγονται, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ -εάν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει-, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των δύο κομμάτων. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Το δημόσιο χρειάζεται επανασχεδιασμό, όχι μερεμέτια!»
DHMIOYRGIA JANAΜε αφορμή τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, το κόμμα «Δημιουργία, Ξανά» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

Στον εφέτη ανακριτή Βουλγαράκης - Δούκας
BOYLGARAKHSH DOYKASΕλεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ειδικό εφέτη ανακριτή, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Πέτρος Δούκας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr




Ελεύθερος ο Φωτόπουλος
FOTOPOULOSΕλεύθερος αφέθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 60.000 ευρώ και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου έξαρση κινδύνων»
DENDIASΣτο John Jay College of Criminal Justice, του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, σκιαγραφόντας την ελληνική πραγματικότητα, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «H ασφάλεια του πολίτη και το Κράτος Δικαίου». Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
Υπενθύμιση προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων
PANELLADIKESΠαράταση προθεσμίας για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr 
ΟΛΜΕ: Έτοιμη για κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις πανελλαδικές
OLMEΓια κινητοποιήσεις ακόμα και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων προειδοποίησαν οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με αιχμή την αύξηση κατά δυο ώρες του ωραρίου διδασκαλίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr


«Δεν έχει υποβληθεί πόρισμα»
PASOK PORISMAΑνακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του κόμματος. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

Στο Άγιο Όρος ο Ρώσος Πατριάρχης
ROSOS PATRIARXHSΤην Τρίτη 4 Ιουνίου αναμένεται στο Άγιο Όρος ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, ο οποίος θα γίνει δεκτός με τιμές Αρχηγού Εκκλησίας από την Ιερά Κοινότητα του αυτοδιοίκητου τμήματος του ελληνικού κράτους. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Έλληνας ο βοηθός γγ του ΝΑΤΟ
NATOΟ Θρασύβουλος Σταματόπουλος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, επελέγη ως βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπεύθυνου για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr 
«Όχι» Αρείου Πάγου στην έκδοση δύο Κούρδων στην Τουρκία
KOYRDOIΤο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Κούρδοι, Ζεκί Γκουρμπούζ και Μπουλέντ Κομέρτ, που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας, η οποία έχει σταλεί από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές από το 2005. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

«Μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι χαλάρωση στη λιτότητα»
RAXOIΜε στόχο την τόνωση της ισπανικής οικονομίας που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και την ύφεση, ο Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζει σήμερα πακέτο μέτρων τόνωσης. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Μπαγκλαντές: Ζωντανοί εντοπίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι
MPAGKLΔεν έχει τέλος ο θρήνος στο Μπαγκλαντές όπου συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr


Κατέρρευσε νοσοκομείο στην Ινδία
INDIAΤουλάχιστον 15 άνθρωποι αγνοούνται και πιστεύεται πως έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια νοσοκομείου που κατέρρευσε στην Ινδία, στην πόλη Μποπάλ. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr


Απομακρύνονται οι Νοτιοκορεάτες από τη βιομηχανική ζώνη Κεσόγκ
KOREAΗ Νότια Κορέα ζήτησε σήμερα την επιστροφή στη χώρα όλων των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στη βιομηχανική ζώνη Κεσόγκ, μετά το κλείσιμό της από την Πιονγκγιάνγκ στις 3 Απριλίου. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Σε κώμα η Ζαχαριάδη!
ZAXARIADHΚρίσιμες ώρες για τη Μαριάννα Ζαχαριάδη, η οποία νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες στο Αττικό Νοσοκομείο. Η νεαρή πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ έπεσε σε κώμα. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των play off
PLAY OFFΑνακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα των play off της Super League για τη φετινή σεζόν. Η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου και η τελευταία στις 2 Ιουνίου.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
  
Συντετριμμένη η Έλενα Ράπτη
ELENA RAPTHΔύσκολές ώρες περνά η Έλενα Ράπτη μετά τη ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου. «Έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη της θεία και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φανή Παρτσαφυλλίδου.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: «Συγνώμη γι αυτό το ρεζιλίκι»
MPARMPARIGOUZητώντας συγνώμη και μέσω Facebook έσπασε την σιωπή της η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για την κόντρα με τον Σπύρο Χαριτάτο και την αγωγή του 1 εκατομμυρίου ευρώ που κατέθεσε εναντίον της ο παρουσιαστής. Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Χρωστάνε 600.000 στους Βασιλιάδες!
BASILIADESΒασιλική αναθέρμανση; Ίσως... Κάτι άρχισε να κινείται μετά τη στασιμότητα του τελευταίου χρόνου στο θέμα των Βασιλιάδων.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Καπουτζίδης σε Λιάγκα: «Όχι δε θα συνεργαζόμουν μαζί σου!»
KAPOYTZIDHSΔεν μασάει τα λόγια του ο Γιώργος Καπουτζίδης και μετά τον Νίκο Μουτσινά έριξε «καρφάκι» και στον Γιώργο Λιάγκα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr
Κωνσταντίνος Ράλλης: Το νέο τραγούδι και η μελαγχολία
RALLHSΈνα δυναμικό τσιφτετέλι με μια αίσθηση μελαγχολίας. Γίνεται; Κι όμως γίνεται και το τραγουδάει ο Κωνσταντίνος Ράλλης… «Θα ναι πιο καλά»!
Διαβάστε περισσότερα στο www.iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.