30 Απρ 2013

Ο πρώην τίμιος


Πάσχιζε χρόνια τώρα να κρατηθεί όρθιος, κρατώντας τη σημαία της "τιμιότητας" ψηλά. Από επιλογή και άποψη το έκανε, και όχι από φόβο. Καθαρή επιλογή, για καθαρές δουλειές και καθαρή ζωή.

Περίπου τον χλεύαζαν οι άλλοι με τη συμπεριφορά και τα καμώματά τους. Με την απόλυτη επίδειξη φανερού αλλά ύποπτου πλουτισμού, με τη μαγκιά και την εξυπνάδα τους.

Εκείνος, όμως, βράχος ηθικής. Τακτοποιημένα όλα. Δημόσιο, ασφαλιστικά, τράπεζες, συνεργάτες, υπάλληλοι. Οι πάντες ικανοποιημένοι και πληρωμένοι. Όλοι;

Όχι ακριβώς όλοι. Η οικογένεια του πρώτα και μετά εκείνος, συχνά βρίσκονταν στη στέρηση και την ανέχεια. Αλλά όλοι οι άλλοι ικανοποιημένοι. Πληρωμένοι μέχρι τελευταίας δεκάρας και στην ώρα τους.

Δυσκόλεψαν τα πράγματα, ζόρισαν πολύ. Οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες για όλους, συνεπείς και μη συνεπείς. Το Δημόσιο αγρίεψε. Τα ταμεία λύσσαξαν και οι συνεργάτες ένας προς έναν εξαφανίστηκαν.

Παλικάρι καθώς ήταν, δεν μάσησε. Θα το παλέψω σκέφτηκε, θα το παλέψω με νύχια και με δόντια, όπως μόνο εγώ ξέρω να το παλεύω. Δυνατά, όμορφα, τίμια. Η ελπίδα του δεν πέθαινε εύκολα, και το όνειρο να βγει με την οικογένειά του νικητής και καταξιωμένος θέριεψε μέσα του.

Έκανε τις κινήσεις του, δούλεψε και πάλι σκληρά, πιο σκληρά από πριν.Με πείσμα και θέληση ατσάλι. Έκανε έξυπνα πράγματα. Παρεμβάσεις, καινούργιες συμφωνίες, αλλαγές και ευέλικτες πολιτικές που θα τον επανέφεραν στον δρόμο της ελπίδας, της επιτυχίας.

Είχε όμως ένα κακό. Ένα πολύ κακό πράγμα που δεν το άλλαξε ποτέ. Ήταν τίμιος και συνεπής, σ' ένα περιβάλλον που δεν ήταν κάτι ανάλογο. Πιο πολλές και πιο καλοστημένες ήταν οι παγίδες τώρα παρά ποτέ. Για τους τίμιους όμως από τους άλλους, τους όχι και τόσο καθαρούς. Καθώς σ' αυτά δεν ήταν και τόσο καλός, δεν ήξερε κιόλας τα τερτίπια, λίγο λίγο έπεφτε στις παγίδες.

Αγρίεψε το θηρίο από τις πολλές παγίδες. Ξέφυγε. Έχασε την πίστη του και το σθένος. Κλείστηκε στον εαυτό του. Με μια και μόνη λύση στο θολωμένο του μυαλό να κυριαρχεί: Τιμιότητα τέλος, στο κλαρί, πειρατής, και ο σώζων εαυτόν σωθείτω.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ , 48 χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.