28 Απρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 27-4-13

Posted: 27 Apr 2013 04:17 PM PDT
Οι τελευταίες δηλώσεις των Ζοζέ Μπαρόζο και Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, δείχνουν ότι αρχίζουν να διαμορφώνεται συνθήκες για την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού και τη χάραξη μιας πιο συγκροτημένης πορείας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην ευρωζώνη.

Η σαφής αυτή τοποθέτηση των επικεφαλής της Κομισιόν θέτει τις προϋποθέσεις και για την έμπρακτη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους υπέρμαχους της μονομερούς σκληρής λιτότητας – διαφοροποίηση για την οποία υπάρχουν βάσιμες προοπτικές ότι μπορεί να εκφραστεί και επισήμως στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία, που μέχρι στιγμής υπαγορεύει τις δικές της επιταγές και επιβάλει την πολιτική της, και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, με την υποστήριξη για πρώτη φορά και της Κομισιόν, η οποία έβγαινε πάντοτε μπροστά απαιτώντας την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας.

Την άποψη αυτή ενισχύει επίσης το γεγονός ότι και η Ολλανδία, χώρα - δορυφόρος του Βερολίνου, επιδεικνύει απροθυμία να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη της δέσμευσης που έχει αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο έχει πλέον εκτροχιαστεί επιδεινώνοντας την ύφεση.

Η κατάσταση σήμερα στην ευρωζώνη καθιστά μονόδρομο την επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, είτε πριν είτε μετά τις γερμανικές εκλογές θα υποχρεωθεί να συναινέσει στη μετάθεση για το 2014 ή το 2015 των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν τεθεί για το 2013 σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Η εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει στις άλλες χώρες τη δική της πολιτική, θέλοντας να δείξει ότι είναι το αφεντικό, δημιουργεί πλέον προβλήματα και στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης. Για αυτό θα πρέπει να διαμορφωθούν το ταχύτερο νέες ισορροπίες που θα βγάλουν την ευρωζώνη από το σημερινό φαύλο κύκλο της λιτότητας που τροφοδοτεί την ύφεση και προκαλεί έκρηξη της ανεργίας.

Στην περίπτωση αυτή, και η χώρα μας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη ύφεση και την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, θα αποκτήσει νέες προοπτικές στην προσπάθειά της για την ανάκαμψη της οικονομίας.


Posted: 27 Apr 2013 11:55 AM PDT
Με ομιλία του Πάνου Καμμένου ξεκίνησαν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ΣΕΦ στο οποίο δεν προσκλήθηκαν "τα μνημονιακά κόμματα" όπως είπε, ενώ παραβρέθηκε εκπρόσωποι και ξένων κομμάτων που κινούνται στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους στην κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενότητας των Ελλήνων, και δεσμεύθηκε ότι αυτό θα είναι προτεραιότητα για το κόμμα του.

Έκανε άνοιγμα στο "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ" όπως είπε, και στους ψηφοφόρους των κομμάτων "του δημοκρατικού πατριωτικού τόξου" καθώς και στα στελέχη που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ είπε πως όταν έρθει το κόμμα του στην εξουσία "θα ψάξει θα βρει και θα τιμωρήσει χωρίς έλεος" όσους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, που οδήγησαν τους Έλληνες στη σημερινή κατάσταση "και θα δημεύσει τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό". Παραμείναμε ανεξάρτητοι παρόλο τον πόλεμο, και σήμερα δίνουμε μαθήματα Δημοκρατίας. Μαζί θα αποφασίσουμε για το πως θα προχωρήσει το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων" είπε ο κ. Καμμένος.

Έκανε μια αναδρομή στις συνθήκες ίδρυσης του κόμματός του, και είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν πίσω την Ελλάδα στα χέρια των Ελλήνων. Πρώτα μας αγνοήσαν, μετά μας χλεύασαν, μετά μας πολέμησαν, ώρα να τους νικήσουμε" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας: "Μαζί θα τους ανατρέψουμε και μαζί με εμάς όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου".

Αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ έκανε άνοιγμα στο "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ" κάνοντας αναφορά στην φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα ανήκει στου Έλληνες". Επίσης έκανε αναφορά στο Γοργοπόταμο λέγοντας ότι "τον ανατίναξαν ο Ζέρβας με τον Βελουχιώτη ενωμένοι" και είπε ότι στόχος του κόμματός του είναι να ενώσει τους Έλληνες.

Υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ δέχθηκαν πόλεμο με όλα τα μέσα από τους αντιπάλους τους, και είπε ότι "με τα λεφτά των τραπεζιτών πλαστογράφησαν αποδείξεις για να μας χτυπήσουν".
Έκανε λόγο για "πληρωμένες αποστασίες" και είπε πως παρ' όλες τις προσπάθειες "είμαστε ακόμα περισσότεροι και ποιο αποφασισμένοι".

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και είπε ότι άργησε να γίνει επειδή το κόμμα του δέχθηκε και οικονομικό πόλεμο.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, αλλά όλα θα αποφασιστούν στο συνέδριο, και πρόσθεσε: "Όλα μπορεί να αλλάξουν. Δεν πρόκειται να αλλάξει μόνο ένα πράγμα, η ιδρυτική διακήρυξη που υπογράψαμε μαζί".

Κάλεσε τους συνέδρους να φέρουν κοντά τους Έλληνες που βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο, και είπε ότι "θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο της Ευρώπης μαζί με εκείνους που αγωνίζονται κατά της Μέρκελ".

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι οι Έλληνες είναι "το έθνος που δεν παραδίδεται που δεν προσκυνά" και πρόσθεσε ότι "σβάστικες στην Ελλάδα δεν θα υψωθούν ποτέ ξανά. Είτε είναι σβάστικες νεοναζιστών είτε μνημονιακών".

Έκανε άνοιγμα στα στελέχη που αποχώρησαν και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην ίδρυση του κόμματος "ακόμη και όσους γονάτισαν, αγοράστηκαν και έφυγαν" όπως είπε, αλλά ευχαρίστησε "ιδιαίτερα εκείνους που αδικήσαμε, και τους καλούμε ξανά μαζί μας".

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι "η ανατροπή θα έρθει σύντομα" και είπε στα στελέχη του κόμματός του ότι "έχουμε την ευθύνη να συνδιαμορφώσουμε το εθνικό μας πρόγραμμα για το πως θα βγάλουμε τη χώρα από τη μέγγενη του Μνημονίου.

Σήμερα και αύριο θα συζητηθεί το πρόγραμμα σε θεματικές ενότητες, ενώ θα ψηφιστεί και το καταστατικό. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με την εκλογή προέδρου από τους συνέδρους.



Posted: 27 Apr 2013 11:08 AM PDT

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Ήταν σαν σήμερα πριν από εβδομήντα χρόνια, όταν η Βέρμαχτ έμπαινε στην Αθήνα. Ηταν Κυριακή του Θωμά, η μέρα που ενέπνευσε και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», το μέγα τραγούδι του Τσιτσάνη.

Κυρίως όμως, ήταν η μέρα που ο εύζωνας φρουρός της Ακρόπολης, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, δεν άντεξε την ντροπή της παράδοσης του Ιερού Βράχου στο Γερμανό αξιωματικό και, αντί να υποστείλει την ελληνική σημαία για να την παραδώσει όπως τον είχε διατάξει ο διοικητής της γερμανικής φρουράς, την υποστέλλει τραγουδώντας μόνος μπροστά τους Γερμανούς τον εθνικό ύμνο, τυλίγει με αυτή το σώμα του και αυτοκτονεί πέφτοντας στο κενό. 

Σήμερα, ποιος θυμάται τον Κουκίδη; Κανείς φυσικά. Και γιατί να τον θυμόμαστε; Επειδή πήγε και αυτοκτόνησε για να μην παραδώσει την Ακρόπολη στο βάρβαρο κατακτητή; Αστεία πράγματα…

Ήταν ήρωας της παγκόσμιας επανάστασης; Δεν ήταν. 

Ή μήπως ήταν πολιτικός που πάλευε για τα… δίκαια του λαού και φιλούσε κι αγκάλιαζε όποιον έβρισκε μπροστά του τάζοντας ψέματα;  Ούτε αυτό ήταν. 

Μήπως έβαλε χέρι σε κανένα δημόσιο ταμείο να γίνει «μάγκας»; Όχι. 

Φυσικά, δεν ήταν και περσόνα της τηλεόρασης. Δεν χόρευε, δεν μαγείρευε, δεν έκανε την καρικατούρα, τη γλάστρα ή τον κλόουν στο γυαλί, ούτε ρητόρευε από αυτό – δεν υπήρχε γυαλί άλλωστε…  

Μήπως ήταν κρατικοδίαιτος κομματικός συνδικαλιστής να… προασπίζεται τη δημόσια περιουσία με το πάθος που θα προασπιζόταν τη δική του ιδιωτική, προφανώς επειδή τις έχει μπερδέψει; Μπα, ούτε αυτό.

Ε, τέλος πάντων, τι ήταν αυτός ο Κουκίδης; Αφού δεν ήταν τίποτα απ' όλα αυτά, που συγκροτούν το σκληρό πυρήνα του αξιακού συστήματός μας, ήταν ένα τίποτα. Πολύ καλά έκανε και πήγε και έπεσε από την Ακρόπολη, δικιά του δουλειά. Και πολύ καλά κάνουμε λοιπόν και εμείς και δεν θυμόμαστε. Τι να θυμηθούμε δηλαδή από έναν τέτοιο ήρωα; Τολμάμε να τον θυμηθούμε; Πρέπει να τον θάψουμε βαθειά στη λήθη. Όταν θα θυμόμαστε τι ήταν αυτός, θα θυμόμαστε αναγκαστικά τι είμαστε κι εμείς. Ασε λοιπόν καλύτερα…

Απλώς, δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι μπορεί να φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ακριβώς επειδή μέσα μας δεν κατοικεί ο Κουκίδης, αλλά όλοι αυτοί οι γελοίοι τύποι, που, σα να μη μας έφταναν οι δικοί μας, έχουμε τώρα πάρει και «τηλενισχύσεις» από την Τουρκία…  

Αλλά αυτό είμαστε πια: αυτό που βλέπουμε καρφωμένοι μαζικά σαν ανώμαλοι μπροστά σ' ένα άθλιο γυαλί… Κι έτσι, δυστυχώς, δεν βγαίνουν πέρα οι μεγάλες ώρες όπως αυτές που τώρα περνάμε.


…«που έχει πάντα συννεφιά, Χριστέ και Παναγιά μου»…

Πηγή: Το Βήμα


Posted: 27 Apr 2013 11:08 AM PDT
Ο δικός τους κόσμος είναι...
Το Χρήμα και το Κέρδος.
Οι τοκογλύφοι και οι Ξένοι.
Οι τράπεζες και η πλουτοκρατία.
Οι καναλάρχες και τα λαμόγια.
Οι μιζαδόροι και οι κλέφτες.
Η Βία και οι Εκ-βιασμοί.
Η μειωμένη εθνική Κυριαρχία.
Τα σκάνδαλα και η Ατιμωρησία.
Η Siemes και οι "αγορές".
Τα ψέματα και τα διλήμματα.
Η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες.

Δικός μας ΚΟΣΜΟΣ είναι...
Οι Ανθρωποι.
Οι Πολίτες.
Τα παιδιά και οι Γέροι μας.
Τα λιμάνια και τα νερά μας.
Ο αέρας που αναπνέουμε.
Ο γείτονας.
Ο άνεργος.
Η Βάλια Κάλντα. Το Αιγαίο.
Το ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα.
Το μπουρίνι της Ικαριάς.

Για Αυτούς "πατρίδα" είναι...
Τα φλουριά και τα Κεϊμάν.
Η Goldman Sachs.
Η "συναίνεση".
Η Πωλητική.
Οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι-προμηθευτές.
Οι φόροι, οι απολύσεις, τα χαράτσια.
Η υποτέλεια.
Το ξεπούλημα,το ξεπούλημα, το ξεπούλημα.

Δικιά μας Πατρίδα είναι...
Το πάρκο που παίζει το μωρό.
Το σχολειό που πάει.
Το δέντρο που γλύτωσε.
Οι Νέοι μας.
Η εντιμότητα.
Η Πολιτική.
Ο Ερωτας.
Τα όνειρα.
Η Ελπίδα.
Η Ζωή.

Αυτοί... διαπραγματεύονται τα πάντα...
Εμείς... τίποτα...

Αυτοί πουλούν τα πάντα...
Εμείς... τίποτα...

Ή Αυτοί ή Εμείς.
Τελεία κα παύλα.


Posted: 27 Apr 2013 10:18 AM PDT

Ο ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών επέκρινε ξανά το Σάββατο την κούρα λιτότητας που επιβάλλει η Καγκελαρία

Ο ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέκρινε ξανά το Σάββατο την κούρα λιτότητας που έχει επιβάλει η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, η οποία, όπως είπε, οδηγεί την Ευρώπη σε "ανορεξία".

"Το καθεστώς που έχει επιβάλει η Μέρκελ στη Ευρώπη έχει εν τω μεταξύ οδηγήσει σε ανορεξία", τόνισε ο Γκάμπριελ, προσκεκλημένος στο συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο στη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα των οικολόγων.

Ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων στις γειτονικές με τη Γερμανία δημοκρατίες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα. "Σε αυτούς τους νέους που θα οικοδομήσουν την Ευρώπη σε μερικά χρόνια, πρέπει να τούς δώσουμε μια άλλη Ευρώπη", τόνισε, χειροκροτούμενος από τους περίπου 800 αντιπροσώπους του κόμματος των Πρασίνων.

"Το σύνθημα της κυβέρνησης Μέρκελ, κάντε οικονομία, κάντε οικονομία, πρέπει να σταματήσει", τόνισε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος παρομοίασε τη Μέρκελ με ένα δάσκαλο κολύμβησης, ο οποίος βλέπει τους κολυμβητές να πνίγονται (τις χώρες της ευρωζώνης, θύματα της κρίσης) και αντί να βουτήξει στο νερό να τους σώσει, συνεχίζει να τους μαθαίνει πώς να κολυμπούν.

Ο Γκάμπριελ προειδοποίησε τη Γερμανία-"πρωταθλήτρια στις εξαγωγές" ότι η οικονομική κρίση μπορεί να φθάσει και στην ίδια εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

"Εάν πιέζει κανείς τις 27 χώρες να κάνουν οικονομία ταυτόχρονα, καταλήγει να έχει και ο ίδιος προβλήματα", προειδοποίησε ο ηγέτης του SPD.

Στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές κατήγγειλαν την "εγωιστική αδιαλλαξία" της Μέρκελ "καγκελαρίου της λιτότητας", η οποία "δε σκέφτεται τίποτα άλλο από τις αποταμιεύσεις των καταθετών στη Γερμανία, από το εμπορικό ισοζύγιο που έχει καταγραφεί από το Βερολίνο και από το εκλογικό της μέλλον".

Πηγή: News.gr

Posted: 27 Apr 2013 11:53 AM PDT
Με 2,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα στην δημοσκόπηση της VPRC για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και την Αυγή, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,5% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 27%, η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%, ενώ άλλο κόμμα απαντά ότι θα ψηφίσει το 6% των πολιτών.

Όσον αφορά την καταλληλότητα ο πρωθυπουργός έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς έρχεται πρώτος με 16,6%, ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με 9,1%, ο Ευ. Βενιζέλος με 3,2%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 2,6%, ο Πάνος Καμμένος με 2,5%, ο Φώτης Κουβέλης με 2,4%, ο νεοεκλεγείς Δημήτρης Κουτσούμπας με 0,7% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 0,1%.

Να σημειωθεί πως η επιλογή κανένας ήρθε πρώτη, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 60,3%.

Στην ερώτηση για το «ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά», οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10,1% και για τα δύο κόμματα. Επίσης στο ερώτημα «ποιο κόμμα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές σας ελπίδες», οι πολίτες απάντησαβ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με ποσοστό 11,2% και 10,5% απάντησε η ΝΔ.

Οι πολίτες σε ποσοστό 76%, θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% απαντά ότι πάμε καλά, την ώρα που το 9% πιστεύει ότι δεν πάμε ούτε σωστά, ούτε λάθος.




Posted: 27 Apr 2013 09:50 AM PDT
Στο παρελθόν, ο κ. Τσιτσέκ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.
Η Άγκυρα επιλέγει την διχοτόμηση και την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς

Του Νίκου Στέλγια*

Η Άγκυρα επιλέγει την διχοτόμηση και την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής πλευράς παρά την άμεση ένταξη της στην Ε.Ε. Αυτό φαίνεται πως είναι το μήνυμα – μοτίβο της τουρκικής πλευράς, το οποίο έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.

Στα πλαίσια της συνάντησης του με τον «Πρόεδρο» της «τ/κ βουλής», Χασάν Μπόζερ, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

«Όσο συνεχίζεται η σημερινή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσέκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και να αναμένουμε την λύση του Κυπριακού μετά την αποδοχή της ε/κ πλευράς στην Ε.Ε. ως η μοναδική εκπρόσωπος της νήσου. Μακάρι να γινόταν αποδεκτή η αρχή της πολιτικής ισότητας των δυο λαών της νήσου. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνει αποδεκτή αυτή η αρχή εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία».

Τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν τις δηλώσεις του κ. Κιουτσούκ υπογραμμίζουν ότι με την συγκεκριμένη τοποθέτηση, η Άγκυρα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι προτιμά να εστιάσει στην συνεργασία της με την τ/κ ηγεσία παρά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Στο παρελθόν, ο κ. Τσιτσέκ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 και την ανάδειξη του στο αξίωμα του Προέδρου της τουρκικής βουλής, ο ίδιος ήταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Τσιτσέκ διαδραμάτισε ρόλο – κλειδί και την περίοδο των δυναμικών κινητοποιήσεων των Τουρκοκυπρίων, στις αρχές του 2011. Τότε, με διάφορες δηλώσεις του, ο κ. Τσιτσέκ έβαλλε κατά των Τουρκοκύπριων ακτιβιστών και της ε/κ πλευράς.

«Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», η τοποθέτηση – κλειδί

Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις τελευταίες δηλώσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό υπογραμμίζουν την φράση «εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία», την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Τσιτσέκ. Κατά την άποψη τους, την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα δεν αισθάνεται την ανάγκη να τηρήσει τις βασικές διπλωματικές αρχές στο Κυπριακό και πραγματοποιεί όλο και περισσότερες αναφορές στο ενδεχόμενο της τελικής διχοτόμησης της νήσου.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


Posted: 27 Apr 2013 10:21 AM PDT

Η κυβέρνηση, ενώ ξεκινούσε τις επικοινωνιακές φιέστες, βρέθηκε αντιμέτωπη με φαινόμενα κρίσης

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Λίγες ώρες μετά τη φιέστα στην εθνικό οδό Κορίνθου-Πατρών για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μείζονα και πολύπλοκη κυβερνητική κρίση. Δύο από τις διατάξεις που πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αποσύρθηκαν: η πρώτη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη για τα ένδικα μέσα των συμβασιούχων που απολύονται, που τύγχανε της έγκρισης του μεγάρου Μαξίμου, και η δεύτερη, η τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, για τη μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων, που λέγεται ότι κατέλαβε εξ απίνης ακόμη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

O πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, που προσέβλεπε σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά από τέσσερις μήνες, έμεινε ενεός και κατέληξε να αντιπαρατίθεται με την υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη, λίγο πριν «σφυρίξει» η λήξη της συνεδρίασης και μισή ώρα μετά την έναρξη. Η επίθεση αισιοδοξίας που είχε σχεδιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, εν όψει της εισαγωγής του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, γύρισε μπούμερανγκ και η κυβέρνηση πηγαίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία βαριά τραυματισμένη. Και να περάσει χωρίς άλλες διορθώσεις το επίμαχο νομοσχέδιο, η χθεσινή εικόνα θα σκιάζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την ικανότητά του να συνθέτει και κυρίως να προλαμβάνει τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.

Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν έκδηλος μετά τη σύντομη συνεδρίαση και η κατήφεια στα πρόσωπα των υπουργών αντικατόπτριζε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης ενημέρωσε ότι ασθενεί, αμέσως μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκου για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για τους συμβασιούχους. Λίγο νωρίτερα το Μαξίμου διαβεβαίωνε ότι η διάταξη θα συμπεριληφθεί χωρίς αλλαγές, παρά την ευθεία προειδοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν θα προσυπογράψει το νομοσχέδιο. Η επιμονή του κ. Ρουπακιώτη προκάλεσε το άδειασμα του κ. Μανιτάκη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια το τελικό άδειασμα της κυβέρνησης κατόπιν συνεννόησης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Την ώρα που στο μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα Μανιτάκη-Ρουπακιώτη, εκδηλώθηκε δεύτερη εστία κρίσης, με την τροπολογία του Γ. Βρούτση για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που καταγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι μειώνει κατά 35% τις συντάξεις και το ποσό που εξοικονομείται δωρίζεται σε ξενοδόχους των Κυκλάδων, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Εργασίας. Και αυτή η διάταξη αποσύρθηκε. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να συνεννοούνται μεταξύ τους για να θέματα συναρμοδιότητάς τους και να ενημερώνουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες, τους κάλεσε να απευθύνονται στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ένταση της προσπάθειας για να μην υποτροπιάσει η οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στους μύχιους φόβους του να πέσει η κυβέρνηση σε ατύχημα. «Περάσαμε τον ωκεανό και κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια μετάθεσης των προβλημάτων μετά τις γιορτές ατύχησε, καθώς η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, που ζήτησε και πήρε τον λόγο αν και δεν συνηθίζεται στις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, αναφέρθηκε με ένταση στη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας, κάνοντας ειδική μνεία στα ανασφάλιστα παιδιά που μένουν χωρίς εμβόλια. Ο πρωθυπουργός της ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσε, η υφυπουργός παρέπεμψε στον υπουργό και μάλιστα ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα συνεργασίας.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η κρίση στις τάξεις της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και τώρα η αγωνία της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλες τις εστίες ώστε να μην υπάρξουν και άλλα απρόοπτα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Πάντως, χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές πληροφορήθηκαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου από non paper που αρχικά είχε αποδοθεί στην κυβέρνηση, για να διαψευστεί στη συνέχεια από κυβερνητικούς παράγοντες και να αναζητείται έως αργά το βράδυ ο συντάκτης στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων.



Διαβάστε επίσης:
Ραγδαίες εξελίξεις: Τρίζει επικίνδυνα η τρικομματική κυβέρνηση

Posted: 27 Apr 2013 08:21 AM PDT

Έκρυθμη ξανά η κατάσταση στην Ιερισσό. Κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ , στην περιοχή Καρατζάς.

Νωρίτερα το πρωί ομάδα περίπου 30 ατόμων πήγε στο βουνό, για να δει την πρόοδο των εργασιών στον Καρατζά, όπου μπουλντόζα της εταιρείας πραγματοποιεί εργασίες για λογαριασμό της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα MAT τους εμπόδισαν να προχωρήσουν στο δασικό δρόμο, έγιναν μικροσυμπλοκές και περιορισμένη χρήση χημικών από τα MAT.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η αστυνομία και κάνει λόγο για φθορές των κατοίκων σε ένα τζιπ της εταιρείας (συγκεκριμένα, έσπασαν ένα φλας και προκάλεσαν ζημιά στον προφυλακτήρα).

Μετά το περιστατικό, οι καμπάνες στην Ιερισσό και πάλι χτύπησαν, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και αυτή την ώρα ανεβαίνουν και πάλι στον Κάκαβο, και συγκεκριμένα στον Καρατζά.


Posted: 27 Apr 2013 07:58 AM PDT

 Ριζικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις φέρνει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών, με σημαντικότερους το Α' και το Β' Σώματα Στρατού, την μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20% και προβλέπεται ότι από τις αλλαγές θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η δομή διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων μειώνεται κατά 40-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20-25%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά.

Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α' Σώμα Στρατού αλλά και το Β' Σώμα Στρατού. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα που θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού περνά στην 1η Στρατιά κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίφημη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι και Ιωάννινα) να κλείνουν ενώ παράλληλα ορισμένες σμηναρχίες θα μεταπέσουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.



Posted: 27 Apr 2013 07:36 AM PDT

«Για πρώτη φορά διορίζονται από το ρωσικό κράτος ιερείς στο Στρατό σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ως διοικητικοί βοηθοί, για να παράσχουν βοήθεια στους πιστούς στρατιώτες, αφού εκπαιδεύθηκαν για το σκοπό αυτό στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο του Υπουργείου Άμυνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού στρατού.

Το πρόγραμμα των σπουδών που ακολούθησαν άρχισε στις 26 Μαρτίου και περατώθηκε στις 25 Απριλίου. Οι στρατιωτικοί ιερείς συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης διοίκησης και προσωπικού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας στις ομάδες μελέτης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ορθόδοξων και Μουσουλμάνων κληρικών. Μετά την κατάρτισή, στους συμμετέχοντες απονέμεται πιστοποιητικό της εκπαίδευσής τους.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί κληρικοί είχαν καταργηθεί από το ρωσικό στρατό το 1918, όταν κηρύχθηκε άτοπη η παρουσία του Κλήρου στο σοβιετικό κράτος. Προς το παρόν έχουν δημιουργηθεί 240 θέσεις πλήρους απασχόλησης στρατιωτικών κληρικών και εννέα ιερείς των 'πολιτικών θέσεων', που θα έχουν ως στόχο το συντονισμό του έργου των ιερέων με τους πιστούς στρατιώτες, όπως σημειώνει το ρωσικό Νόβοστι.


Πηγή: Newsbomb

Posted: 27 Apr 2013 07:12 AM PDT


Tην συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε την Παρασκευή με συντριπτική πλειοψηφία το σερβικό κοινοβούλιο.

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 174 ψήφους υπέρ και 23 κατά, στην 250 εδρών σερβική εθνοσυνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της σερβικής βουλής, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του «πούλησε» το Κοσσυφοπέδιο για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέμεινε ότι η συμφωνία δεν σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε αγνοήσει όλα, για να γίνουμε η ευρωπαϊκή Βόρεια Κορέα. Και τότε τι;» αναρωτήθηκε ο Ντάτσιτς.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έφθασαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η συμφωνία αφορά την αποκατάσταση των λειτουργιών στους τομείς της δικαιοσύνης, του εμπορίου, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών αλλά και το καθεστώς της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, την πρώην επαρχία της Σερβίας όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανόφωνοι.

Το έδαφος του έγινε πεδίο διαδοχικών πολεμικών εντάσεων που τερματίστηκαν, το 1999, όταν με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, εκδιώχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις του Βελιγραδίου, και άνοιξε ο δρόμος για την ανεξαρτησία της περιοχής η οποία επισημοποιήθηκε το 2008.


Πηγή: Newsbeast

Posted: 27 Apr 2013 06:33 AM PDT

Έξι Αρχηγοί ΓΕΝ με μια επιστολή-χαστούκι κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην Εθνική Άμυνα κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. 

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφεται από τους Αρχηγούς Βασιλικόπουλο, Λαγάρα, Στάγκα, Ιωαννίδη, Γούση και Χρηστίδη, μέσω της οποίας του επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί με κυρίαρχο το ηθικό του προσωπικού.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Την 14η Απριλίου του 2011 με αφορμή την σταδιακά αποκαλυφθείσα δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, συνεπεία της επί σειράν ετών κακής διαχειρίσεως των δημοσίων πραγμάτων με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες για τον Ελληνικό λαό, επτά τον αριθμό Επίτιμοι Α/ΓΕΝ απέστειλαν προς τον τότε Πρωθυπουργό ανοικτή επιστολή, δια της οποίας υπέβαλαν ορισμένες σκέψεις, που τους απασχολούσαν, σχετικά με την ΑΜΥΝΑ της χώρας στο πλαίσιο της καλπάζουσας οικονομικής κρίσεως.

Ετόνιζαν τότε οι Επίτιμοι Αρχηγοί στην επιστολή τους ότι δεδομένων των διεθνών προβλημάτων στην περιοχή μας και των εξ΄αυτών αυξανόμενων εθνικών απειλών, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών δια της αποτροπής, αλλά και αποτελεσματικής ενεργούς αντιμετωπίσεως εάν εκ των πραγμάτων παραστεί τέτοια ανάγκη.

Ετονίζετο επίσης στην επιστολή ότι το ηθικό του στρατεύματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος.

Δυστυχώς, φάνηκε έκτοτε εκ των πραγμάτων, ότι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, εκείνοι των Επιτίμων Α/ΓΕΝ ουδόλως επηρέασαν τις κυβερνητικές επιλογές σε ότι αφορά τις περικοπές των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αυτές αφορούσαν στο υλικό, είτε αφορούσαν στις αποδοχές του προσωπικού, οι οποίες με τις αλλεπάλληλες περικοπές και προσαρμογές ήχθησαν στις έσχατες βαθμίδες των ειδικών μισθολογίων του δημοσίου, κατέστησαν ανεπαρκείς και βεβαίως δυσανάλογες και άδικες σε σχέση με το είδος, τους όρους και τις συνθήκες προσφοράς υπηρεσιών εκ μέρους των στρατιωτικών.

Στο προκείμενο διερωτώμεθα ευλόγως, άραγε τι είδους ηθικό διαμορφώνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η από οικονομικής πλευράς αναφερόμενη μεταχείρισή τους, η οποία ευκόλως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απαξίωσή τους.

Επί του ερωτήματος αυτού νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη προς απάντησή του.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς οι υπογράφοντες την παρούσα και σε σχέση με τα όσα ως άνω επιγραμματικά για το θέμα που πραγματευόμεθα αναφέρουμε, πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαιτέρας προσοχής σε ότι αφορά στο ζήτημα των περικοπών των δημοσίων δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσεως. Οι όποιες στον τομέα τους περικοπές θα πρέπει να αποφασίζονται με περίσκεψη και προσοχή, ώστε αντί πάσης θυσίας να μην υπερβαίνουν τα όρια διατηρήσεως του αμυντικού δυναμικού της χώρας, το οποίο επιβάλλεται κάθε φορά εκ των πραγμάτων να διατίθεται.

Η πατρίδα μας, αν εξαιρέσουμε τα πρόσφατα χρόνια της ασυδοσίας, ανέκαθεν δεν ήταν πλούσια και τα οικονομικά της ήταν πάντα μίζερα.

Φρόντιζε όμως κατά προτεραιότητα την άμυνά της ώστε να πορεύεται κάθε φορά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ 
Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ



Posted: 27 Apr 2013 10:20 AM PDT
Σιγά σιγά, η Ιστορία, η οποία πάντοτε έχει τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της ανθρωπότητας, τοποθετεί τα σωστά κομμάτια στο αλλόκοτο παζλ της οικονομικής κρίσης. Το παρανοϊκό σενάριο της λιτότητας πάνω στη λιτότητα και της εξάπλωσης της φτώχειας ως... αντίδοτο στην κρίση έχει αρχίσει να... μπάζει. Τα στεγανά της εξαθλίωσης και της υποδούλωσης των χωρών του Νότου, που έχουν κατασκευαστεί από τη γερμανική ηγεσία, έχουν υποστεί ρωγμές - ορατές σε όλους.

Το πρώτο σημαντικό πλήγμα στα γερμανικά σχέδια προήλθε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ανακάλυψε (όψιμα) ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ανέχεια. Πιθανότατα, η άποψη του κ. Μπαρόζο να έχει επηρεαστεί αρκετά από τα ανησυχητικά -για όλους όσοι ψωμίζονται από την ευρωγραφειοκρατία- ευρήματα μιας δημοσκόπησης που έγινε στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία. Εκεί καταγράφεται μια εντυπωσιακή πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ε.Ε. Το τευτονικό «φάρμακο» δεν λειτουργεί και μπορεί να οδηγήσει το οικοδόμημα της Ε.Ε. σε έναν επώδυνο θάνατο.

Ο κ. Σόιμπλε δυσφόρησε με τις υποδείξεις Μπαρόζο, αλλά ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας ουδείς παίρνει στα σοβαρά τα λογικοφανή «επιχειρήματα» του κάθε κυρίου Σόιμπλε. Προέχει η επιβίωση!

Επιπλέον, ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της ευρωπαϊκής αστάθειας έλαβε χώρα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε από τη Γερμανία να «λασκάρει» τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα μείωσης του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε αντέδρασε με εκνευρισμό και σκωπτική διάθεση για την αμερικανική οικονομική συνταγή. Ακολούθως και όλως... τυχαίως, η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, υποβαθμίστηκε στην αξιολόγησή της από τον οίκο Moody's, ο οποίος ψαλίδισε πόντους και από τη γερμανική τράπεζα Hypothekenbank Frankfurt.

Οι Γερμανοί, καθώς φαίνεται, κάποια στιγμή θα υποχρεωθούν να μάθουν ότι υπάρχουν και οικονομικά Στάλινγκραντ...




Posted: 27 Apr 2013 06:13 AM PDT
Η Ελλάδα δέχεται επίθεση. Οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν κατ' επανάληψη ομολογήσει πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Ο λαός νιώθει στην καθημερινότητά του όλα τα αποτελέσματα ενός πολέμου και την ίδια στιγμή που η πτώση της οικονομίας της χώρας έχει ξεπεράσει τους δείκτες ενός πραγματικού (με στρατιωτικά μέσα) πολέμου, τραγικές πολιτικές χωρίς ίχνος οποιασδήποτε σοβαρότητας και εμπιστοσύνης πολιτικές καρικατούρες – μαριονέτες διαβεβαιώνουν πως η χώρα ανακάμπτει, σε μία ύστατη προσπάθεια αυτο-διάσωσής τους και έσχατης εξυπηρέτησης προς τους εκ του εξωτερικού εντολείς τους.

Ναι, η χώρα βρίσκεται στην πλέον δυσχερή θέση, ιστορικά δυσχερέστερη ακόμη και μετά από την έξοδό της από πολέμους στους οποίους μετείχε ή των οποίων υπήρξε θύμα. Στη νέα τάξη πραγμάτων, στον κόσμο των συμφερόντων και της επιβολής μίας πρωτόγνωρης οικονομικο-πολιτικής ολιγαρχίας, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν έντονη την αίσθηση της ανθρωποθυσίας και της επικείμενης ολικής πολυεπίπεδης καταστροφής. 

Αυτήν ακριβώς την κομβική στιγμή, που η σιωπή κραυγάζει προειδοποιώντας για τους καταστροφικούς σχεδιασμούς και την υλοποίησή τους στον χώρο που κάποτε λεγόταν Ελλάδα (και που σήμερα αντιμετωπίζεται ως πεδίο πάσης φύσεως δοκιμών), ένας άνθρωπος με έντονη διαδικτυακή παρουσία –ιδιαίτερα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια- και γνώστης ιδιαίτερων πληροφοριών που ενίοτε επαληθεύτηκαν επακριβώς (ο οποίος χαίρει πλήρους εκτιμήσεως από τον γράφοντα), έρχεται να μας κρούσει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ευελπιστώντας στην αφύπνισή μας, στην –έστω και την ύστατη στιγμή- αντίδρασή μας…


Από τον Πόρτα – Πόρτα

Οι Δημοκρατίες έχουν απόλυτο Δημοσιονομικό Έλεγχο.
Η Μεγάλη Ευρώπη δεν είναι Δημοκρατία.
Το σχέδιο είναι η κατάργηση της Δημοκρατίας με εκχώρηση του Δημοσιονομικού Ελέγχου σε ανύπαρκτους χαρτoγιακάδες. Ήδη έχει υπογράφει από την 5 Μαρτίου.
Το Ευρώ είναι κατασκεύασμα κατάλυσης Ανεξάρτητων και Κυρίαρχων Κρατών.
Είναι μηχανισμός και όχι νόμισμα.
Είναι ανύπαρκτο νόμισμα, το οποίο υπάρχει βάση Συνθηκών και πολιτικών αποφάσεων.
Κατάφεραν να διαλύσουν τα συνεκτικά συστατικά των μέχρι χθες Ανεξάρτητων Κυρίαρχων Κρατών με την πουτ@ν@ που ακούει στο όνομα Ευρώ (όπως το είχε πει ο εφευρέτης του Ρομπερτ Μέντελ).
Μόνο οι πολυμήχανοι Έλληνες μπορούμε και έχουμε την ιστορική ευθύνη να ανατρέψουμε τα σχέδια της φαβελοποίησης-που λέει το Φίδι- και της κομποστοποίησης Ψυχών και Ανθρώπων.
Έλληνες σηκωθείτε.
Να κάνουμε την Επανάσταση τώρα.
Δεν έχουμε χρόνο.
Τα μεμέτια θα μας την πέσουν μέσα σε 2 μήνες.
Οι προδότες διαλύουν τον Στρατό με πολύ-νομοσχέδια.
Ή που θα τους γαμήσουμε ή που θα μας γαμήσουν.
Μην ελπίζετε σε αντίσταση στην Οικονομική Κατοχή, αφού έχει στηθεί ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Αυτό είναι το σχέδιό τους.
Πρόβλημα – Καταστροφή – Λύση και Δόγμα του Σοκ.
Δεν έχουμε χρόνο.
Πιστέψτε με εχθροί και φίλοι.
Πατήρ Πάντων Πόλεμος

ΠΠ

ΥΓ: Παντού υπάρχει μια πουτάνα, στα μπουρδέλα πολλές…

Posted: 27 Apr 2013 03:10 AM PDT
Του Νίκου Παπαροδόπουλου* 

Μη αναστρέψιμες οι συνέπειες για την ύπαρξη του ελληνικού Έθνους, μέσω ενός πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά, σε έκταση και σφοδρότητα διεθνούς εγκληματικού σχεδίου πλήρους αφελληνισμού της Ελλάδας, με την καταναγκαστική λαθροεισβολή και λαθροεποίκηση εκατομμυρίων αλλοεθνών, αλλόθρησκων πλήρως αναφομοίωτων αλλοδαπών, κατά κανόνα απο χώρες εχθρικές προς την Ελλάδα (π.χ. Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Σομαλία, Σουδάν κλπ). Η πλειονότης των «έγκριτων» ΜΜΕ, ελλαδικών και ομογενειακών, με απόλυτα συντονισμένο τρόπο, αποσιωπά πλήρως τον καθημερινό ολοένα αυξανόμενο αφανισμό/γενοκτονία αθώων Ελληνίδων και Ελλήνων, ενώ αντίθετα δίνει άπλετο χώρο και βήμα σε εγκληματικά "χαζοχαρούμενες πολύχρωμες" ιδεοληψίες του τύπου «...είμαστε όλοι Πακιστανοί(!)...», «...τώρα δώστε ελληνική ιθαγένεια στα παιδάκια των κακόμοιρων μεταναστών»..» κλπ. Υπενθυμίζω ότι πριν ελάχιστα χρόνια η Ελλάδα αποτελείτο κατά 99.5% απο Έλληνες το Γένος, Χριστιανούς Ορθοδόξους.

Παρέλκει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη/προβολή, ούτε καν απλή αριθμητική για να αντιληφθούμε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι με τους καθημερινούς ασύλληπτους ρυθμούς εισβολής και εποίκησης κατά κύριο λόγο πλέον ΕΓΚΥΩΝ μουσουλμάνων αλλοδαπών, η προηγουμένη αναλογία που ίσχυε για αιώνες θα αντιστραφεί πλήρως εντός της επόμενης 10ετίας το πολύ. Αυτή την στιγμή ο Στρατός Κατοχής των λαθροεισβολέων-εποίκων αριθμεί 3.500.000 (35%(!!!) του Ελληνικού Πληθυσμού) με γεωμετρικά αυξανόμενο ρυθμό.

Παραθέτω τα κάτωθι γεγονότα, που σηματοδοτούν την εξελικτική πορεία του σχεδίου γενοκτονίας και αντικατάστασης των Ελλήνων στην ίδια τους την Πατρίδα:

(α).- 1992: άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία και η απαρχή της μαζικής λαθροεισβολής-εποίκησης Αλβανών στην πλειοψηφία τους τροφίμων ποινικών φυλακών

(β).- 1995 και εντεύθεν: «Ελληνικά Σύνορα και Φύλαξη της Ελληνικής Επικράτειας», το πιό σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί έκτοτε στους διαδρόμους του Ο.Η.Ε. – αφαίρεση ναρκοπεδίων απο τη συνοριογραμμή του Έβρου κλπ. με την υπογραφή εκ μέρους της Ελλάδας της Σύνθηκης της Οττάβα (1999) σημειώνεται ότι οι Η.Π.Α, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ κλπ. ΟΥΔΕΠΟΤΕ την υπέγραψαν ( για να πεισθούν τότε οι Έλληνες επιστρατεύθηκαν φωτογραφίες δήθεν Κούρδων με ...κομμένα πόδια, απο το ίδιο «φωτογραφείο» που παρουσίαζε τους ...κορμοράνους να τσαλαβουτούν στις πετρελαιοπηγές(!!!) του Σαντάμ Χουσείν) – διαταγή από την «Ελληνική» Κυβέρνηση προς τον Ελληνικό Στρατό να υποχωρήσει απο τα συνοριακά φυλάκια κατά 15 χλμ. στην ενδοχώρα(!) και τη φύλαξη των συνόρων να αναλάβουν συνοριοφύλακες (που στη πλειοψηφία τους υπηρετούσαν στην Αθήνα), με διαταγή να καταγράφουν τους λαθροεισβολείς-εποίκους και στη συνέχεια να τους καλωσορίζουν στην νέα τους «πατρίδα(!)»...

(γ).- 2000-2004: στήνεται η πρώτη μεγάλη βιομηχανία παράνομων ελληνοποιήσεων με χορήγηση ελληνικής ταυτότητας και εκλογικού βιβλιαρίου ακόμη και σε σεσημασμένους κακοποιούς από τις πρώην κομουνιστικές χώρες, ενώ παράλληλα υπόσχονταν αγροτική γη και διορισμούς σε Ουκρανούς, Ρώσους και Γεωργιανούς, «κατασκευάζοντας» ομογενείς και ταυτόχρονα ψηφοφόρους με αποτέλεσμα την νόθευση των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000

(δ). – 2003: εγκληματική υπογραφή απο την Ελλάδα του περιβόητου και πλέον καταστροφικού «Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ». Σίγουρα η υπογραφή του Δουβλίνο ΙΙ μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους διέβλεψαν εξ αρχής αυτό που οι ημεδαπές πολιτικές «ηγεσίες» βλακωδώς(;) απέτυχαν(;) να δουν: Ότι δηλαδή η Ελλάδα θα ήταν παντελώς ανίκανη να ανακόψει, όχι τα τεράστια κύματα λαθροεισβολής-εποίκησης, αλλά σε ότι αφορά τα σύνορά της, εξαιτίας όχι αδυναμίας αλλά ηλιθίων «πολύχρωμων προοδευτικών» ιδεοληψιών. 
Έτσι ενώ μας αφήνουν να... τους δεχόμαστε μας απαγορεύουν να... τους «εξάγουμε», έχοντας πλέον μετατρέψει την Ελλάδα σε μια τεράστια Ανοιχτή Φυλακή με κάθε καρυδιάς καρύδι απο όλη την Υδρόγειο να επιδίδεται σε κάθε είδους εγκληματική πράξη σε βάρος των Ελλήνων όπως λαθρε-παρεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία, μαστρωπεία, εμπόριο όπλων, σύσταση εγκληματικών συμμοριών, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος σε χώρες εκτός Ε.Ε, επαιτεία, εκβιασμούς, πλαστογραφίες, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, βιασμούς, δολοφονίες κλπ.

Το άρθρ. 86 του Νόμου 3386/2005 ως ισχύει προβλέπει τα εξής: 
«Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που θα προσπαθήσει να μπει ή να βγει από το Ελληνικό έδαφος παράνομα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 ΕΥΡΩ. Αν αυτός που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα καταζητείται από τις δικαστικές ή αστυνομικές αρχές ή έχει φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο τότε του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Ο υπήκοος στην περίπτωση παράνομης εισόδου ή εξόδου, επαναπροωθείται αμέσως στη χώρα του. Αν δεν είναι δυνατή η άμεση προώθησή του στη χώρα του, τότε παραπέμπεται στις διοικητικές αρχές για απέλαση, η οποία γίνεται μέσα σε 3 μήνες το αργότερο.»
Η ύπαρξη του του συγκεκριμένου Νόμου είναι αρκετή να καθησυχάσει οποιονδήποτε καλόπιστο αναγνώστη ότι στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Λαθροεισβολή-εποίκηση. Αυτό θα ήταν απολύτως σωστό εάν ο Νόμος αυτός ...εφαρμοζόταν πλην όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ εφαρμόζεται, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων..!!!

Ποιός αλλοδαπός θα πλήρωνε 8-10.000 ΕΥΡΩ, το κεφάλι (μια περιουσία πληρώνει ο «κακόμοιρος ταξικός αδελφός μας κλπ.), το γιγαντιαίο διεθνές δουλεμπορικό-μαφιόζικο κύκλωμα που έχει στηθεί με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στόχο την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι διαπράττοντας το έγκλημα της Παράνομης Εισόδου στην Ελλάδα, ΑΜΕΣΩΣ θα υφίστατο τις συνέπειες του άρθ. 86 του νόμου 3386/2005; 
Ποιός αλλοδαπός θα πλήρωνε 8-10.000 ΕΥΡΩ, στον διεθνή δουλέμπορο γνωρίζοντας ότι ακόμη και εάν κατάφερνε να μην συλληφθεί στο σημείο που εισβάλλει Παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα είχε κανένα Απολύτως δικαίωμα κατά τη διάρκεια της Παράνομης διαμονής του στην Ελλάδα και απλώς θα ανέμενε την στιγμή που θα συλληφθεί για να εφαρμοσθούν σε βάρος του οι προβλεπόμενες ποινές του ως άνω νόμου; 
Η απάντηση είναι απλή, ΚΑΝΕΙΣ! (Θεμελιώδες αξίωμα για την τέλεση εγκληματικής πράξης είναι η ύπαρξη οφέλους/κινήτρου) [Επισημαίνεται ότι ακριβώς ο ίδιος Νόμος ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαικές Χώρες, όμως εκεί ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ...]

Στο σημείο αυτό αρχίζει η «λειτουργία» ενός παγκοσμίως πρωτότυπου «πλυντηρίου», όχι «μαύρου χρήματος» αλλά..μαύρης-κατάμαυρης «νομιμοποίησης» εγκληματιών λαθροεισβολέων. Το «εγχειρίδιο» λειτουργίας του συνοψίζεται στα εξής βήματα:

(1).- το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ βήμα-- οι Ελληνικές Αρχές ΔΕΝ εφαρμόζουν, ως οφείλουν και υποχρεούνται από το Σύνταγμα, τον ανωτέρω Νόμο άμα τη συλλήψει (όσους καταφέρουν να συλλάβουν δλδ. ελάχιστους) του εγκληματία αλλοδαπού, αντίθετα καταγράφουν τα ψεύτικα στοιχεία που ο ίδιος δηλώνει: όνομα= Μεχμέτ Αλή (ή Φατιμέ Αιντάν), ημερομηνία γέννησης=1-1-1997 (ώστε στην περίπτωση που θα συλληφθεί στη συνέχεια για την διάπραξη κάποιου άλλου εγκλήματος να τύχει των ευεργετικών διατάξεων περί... ανήλικου εγκληματία), χώρα καταγωγής = Παλαιστίνη (ώστε στην... απίθανη περίπτωση απέλασης του να μην είναι δυνατή η εκτέλεση της απέλασης λόγω του ότι η Παλαιστίνη δεν έχει τις δομές κράτους) – ακριβώς αυτές είναι οι πανομοιότυπες οδηγίες που δίνει σε όλους και όλες ο δουλέμπορος πριν τους αποβιβάσει στην Ελλάδα

(2).- Οι Ελληνικές Αρχές εφοδιάζουν τον λαθροεισβολέα-έποικο με ένα «χαρτάκι» στο οποίο αναγράφεται ότι «εντός 30 ημερών ο κάτοχος του ..υποχρεούται να εγκαταλείψει την Ελλάδα(!!!)» -- σημειώνεται ότι το «χαρτάκι» αυτό ΟΥΔΑΜΟΥ στην Ελληνική Νομοθεσία προβλέπεται(!)

(3).- ο λαθροεισβολέας-έποικος στη συνέχεια, ελεύθερα, προωθείται στην ενδοχώρα όπου στην Αθήνα τον αναμένει ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο δικηγόρων προσκείμενων σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους της..προόδου, διαφόρων Μ.Κ.Ο (που πληρώνουν αδρά οι Έλληνες φορολογούμενοι) και διεθνείς «οργανώσεις» όπως το Open Society που ανήκει στον γνωστό «φιλέλληνα» George Soros – σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ο γνωστός μεταξύ άλλων και για την «καμπάνια» του να γεμίσει την Αθήνα με μουσουλμανικά Τζαμιά... δύο ανά κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα(!), παραχωρεί το Παλιό φρουραρχείο στην οργάνωση Open Society ώστε να στηθεί και επίσημα το στρατηγείο των λαθροεισβολέων - εποίκων. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ο λαός της ψήφισε ΟΧΙ στην ανέγερση τζαμιών σε σχετικό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

(4).- στη συνέχεια εντός 30 ημερών υποβάλλει αίτημα «ασύλου»(!) και ΑΜΕΣΩΣ οι «Ελληνικές» Αρχές τον εφοδιάζουν με το «ροζ χαρτάκι» παραμονής του στην Ελλάδα μέχρις ότου «εξετασθεί» το αίτημα του – σημειώνεται ότι αυτό το βήμα του «πλυντηρίου» είναι ΚΡΙΣΙΜΟ, διότι έχουν κατασκευάσει μια καρικατούρα νομοθετικού πλαισίου περί «ασύλου» το οποίο 
α) επιρρίπτει το βάρος της απόδειξης των «λόγων ασύλου» ΟΧΙ στον λαθροεισβολέα-έποικο ΑΛΛΑ στο Ελληνικό Κράτος 
β) η παροχή «ασύλου» δίνεται και με την προσκόμιση απο τον λαθροεισβολέα... αποφυλακιστηρίου απο τις φυλακές τις χώρας του για Ποινικά Εγκλήματα(!!!) και τέλος για να μην «ξεφύγει» κανείς και δεν του δοθεί «άσυλο» έχουν προσθέσει και τους «ανθρωπιστικούς λόγους» δηλαδή... όλοι ανεξαιρέτως λαμβάνουν « άσυλο» με ένα οποιαδήποτε ψυχοπονιάρικο παραμύθι.

Κύρια αιτία για την ανεξέλεγκτη εισροή είναι η περιβόητη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το «πολιτικό άσυλο», η τερατώδης κατάχρηση της οποίας είναι καταφανής. Όλοι οι λαθρομετανάστες, ακόμη και από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, προσέρχονται στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα και ζητούν «πολιτικό άσυλο», επικαλούμενοι τη σχετική Οδηγία και τις «πρόνοιές» της. Οι Ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τις επιταγές της Οδηγίας αυτής, δεν μπορούν να απωθήσουν τους λαθρομετανάστες. Πρέπει να τους «υποδεχθούν», να τους περιθάλψουν και να διερευνήσουν, διά της δικαστικής οδού, εάν, πράγματι, είναι πολιτικοί πρόσφυγες και δικαιούνται πολιτικού ασύλου. Μέχρι την υποτιθέμενη εξέταση της υποθέσεώς τους παρέχεται σε όλους αδιακρίτως άδεια εισόδου και παραμονής στη χώρα για τριάντα ημέρες. Οι λαθρομετανάστες παίρνουν έτσι το λεωφορείο της γραμμής και έρχονται στο γκέτο των Αθηνών.

(5).—Σύμφωνα με το άθλιο Δουβλίνο ΙΙ, εάν υπάρξει περίπτωση απέλασης λαθροεισβολέα, αυτή μπορεί να γίνει ΜΟΝΟΝ με... την συγκατάθεση του(!!!). Όμως, το 2011, ανέλπιστα άνοιξε ένα παράθυρο «ευκαιρίας» για την Ελλάδα. Δηλαδή επειδή η Ελλάδα δεν είχε νομοθετήσει «Υπηρεσία Ασύλου» το Δουβλίνο ΙΙ δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε βάρος της Ελλάδας αφού οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούσαν να επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα τους λαθρομετανάστες τους. Φεύ, όμως η «Ελληνική» Κυβέρνηση ΑΜΕΣΩΣ «διόρθωσε» αυτή την «ανωμαλία» ψηφίζοντας πάραυτα το «νόμο» 3907/2011 περί «Ίδρυσης Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ» αποκαθιστώντας την... ομαλή εθνοκτόνο λειτουργία του άθλιου Δουβλίνο ΙΙ...

Εάν δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ, όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων (αυτά μας φέρανε στη καταστροφή), τότε δεν θα έχει νόημα καμία άλλη συζήτηση περί συντάξεων, μισθών, πανεπιστημιακής έρευνας κλπ. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι επόμενοι Πακιστανο-μπαγκλαντε-σουδανο-σομαλοι «Υπουργοί» και «Πρωθυπουργοί»της Ισλαμικής Τζαχμαριγίας του Γιουνανιστάν, που δημιουργείται με γιγαντιαίους ρυθμούς, θα έχουν άλλες «προτεραιότητες».

* Τέως Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
Posted: 27 Apr 2013 02:45 AM PDT
Για πρώτη φορά από την έναρξη της κυπριακής κρίσης, ένας υψηλά ιστάμενος παράγων της ρωσικής πολιτικής, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, «εξ απορρήτων» του προέδρου Πούτιν, μιλάει στην εφημερίδα ''Realnews'' και τον Δημ. Κωνσταντακόπουλο. 
Οι απαντήσεις του Ρώσου πολιτικού στοχαστή είναι αποκαλυπτικές για το πως βλέπουν στη Μόσχα τις κυπριακές εξελίξεις διαφορετικές τάσεις μέσα στην ρωσική ελίτ, τάσεις που εκδηλώθηκαν στην αποκλίνουσα ρωσική συμπεριφορά στη Λιβύη και τη Συρία. Ο Ντούγκιν εκφράζει αρνητικές προβλέψεις για τις αμερικανικές επιδιώξεις στη ανατολική Μεσόγειο, προβλέποντας χαοτικές καταστάσεις σε όλα τα κράτη της περιοχής, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Κύπρου. 
Επικεφαλής της έδρας κοινωνιολογίας των διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, ο Ντούγκιν θεωρείται από τους σημαντικότερους «ιδεολόγους» της Ρωσίας του Πούτιν. Είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης ρωσικής γεωπολιτικής, αρχιτέκτων της «πατριωτικής», «ευρασιατικής» στροφής του Ρώσου προέδρου.
Για τους 'Ελληνες έχει τεράστια σημασία να αντιληφθούμε τι ακριβώς «παίζεται» στα διεθνή κέντρα, με τα οποία η Αθήνα δεν επικοινωνεί παρά υποτυπωδώς και δεν αναπτύσσει στρατηγικό διάλογο, περιοριζόμενη κυρίως σε «φωτογραφήσεις» πολιτικών για εσωτερική κατανάλωση, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση και αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής όλων των μεγάλων δυνάμεων! Από μόνη της, η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει και έχει ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε μια χώρα, η ιστορία της οποίας ήταν, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, αντανάκλαση γεωπολιτικών ανταγωνισμών. 
Η σχέση Κύπρου-Ρωσίας υπήρξε διαχρονικά ζωτικής σημασίας ακόμα και για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρέμβαση της Μόσχας στον Τζόνσον, κατόπιν παράκλησης του Μακαρίου, που διεβίβασε στον Χρουστσώφ ο Λυσσαρίδης, και στη συνέχεια του Τζόνσον στον Ινονού, απέτρεψε την τουρκική εισβολή το 1964. Η Μόσχα υποστήριξε μόνιμα την Κύπρο στον ΟΗΕ εμποδίζοντας με βέτο την επίσημη υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν ως πλαισίου λύσης. Η Ρωσία ήταν η μόνη δύναμη που δέχτηκε να εφοδιάσει την Κύπρο με απαραίτητο αμυντικό εξοπλισμό που δεν έδιναν άλλοι. 
Δις διαταράχτηκε έντονα η ρωσο-κυπριακή σχέση με τραγικές συνέπειες. Η πρώτη το 1974, όταν η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Ιωαννίδη, οργάνωσε το πραξικόπημα. Η δεύτερη πρόσφατα, με την χρηματιστική κρίση. Την πρώτη φορά, το αποτέλεσμα ήταν η εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου. Τι θα γίνει τώρα απομένει να δούμε. Το βέβαιο πάντως, διαπιστωμένο από ιστορική εμπειρία δύο αιώνων, είναι ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν μπορούν να ασκήσουν διπλωματία μη λαμβάνοντας υπόψιν τον παράγοντα «Ρωσία» – ακριβέστερα μπορούν, με καταστρεπτικά όμως αποτελέσματα. Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ερ. Η κυβέρνηση Χριστόφια είχε ζητήσει από τη Ρωσία ένα μικρό για τα δεδομένα σας δάνειο που θα μπορούσε ίσως να εμποδίσει ή καθυστερήσει την πτώση της Κύπρου υπό τον έλεγχο της «τρόικας».  Θεωρείτε ορθή την απόφαση, στο φως όσων ακολούθησαν;
Απ. Στο μέτρο που αντιλαμβάνομαι, ο κ. Χριστόφιας ήταν ένας περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλος πολιτικός ηγέτης, που διέπραξε όμως σοβαρά τακτικά λάθη. Η Ρωσία τον υποστήριξε μέχρις ενός σημείου. 'Ισως, έπρεπε να είμαστε πιο συνεπείς και επίμονοι…Αλλά, από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο Χριστόφιας επρόκειτο να χάσει τις εκλογές, η Μόσχα συμπεριφέρθηκε με ρεαλιστικό, πραγματιστικό τρόπο. Αναγνωρίζω ότι ήταν σφάλμα μας. Το Κρεμλίνο δεν διέγνωσε εγκαίρως τη σημασία της γεωπολιτικής μάχης για την Κύπρο. 'Ετσι, ο ερχομός του Αναστασιάδη υπήρξε πραγματική καταστροφή για Κυπρίους, 'Ελληνες και Ρώσους. Ο έλεγχος του νησιού, με στρατηγική σημασία-κλειδί, πέρασε, όπως είπατε, σε τρίτο μέρος, την τρόικα. Μπορώ να το εξηγήσω αυτό μόνο με τον πρώιμο εισέτι χαρακτήρα γεωπολιτικής συνείδησης της κυβέρνησης Πούτιν, με τη μεγάλη αδράνεια της ρωσικής διπλωματίας και, ποιος ξέρει, με μια αποτελεσματική στρατηγική αντεπιχείρηση της ατλαντικής πτέρυγας της ρωσικής ελίτ, που δεν την έχει πλήρως εκκαθαρίσει ο Πούτιν.  Το βλέπουμε στην προσπάθεια ορισμένων ομάδων, που εκπροσωπεί αυτός ο Σεργκέι Καραγκάνωφ, επισκεπτόμενο μέλος του αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), να πείσουν τον Πούτιν να μην αναμειχθεί στις κυπριακές υποθέσεις και να μείνει μακριά από την ελληνική πολιτική…Θάπρεπε να είχαμε προβλέψει το δραματικό αποτέλεσμα…Δεν το προβλέψαμε. Δεν θα δικαιολογήσω την παθητικότητά μας
Ερ. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και το ανεπιτυχές ταξίδι του Κυπρίου Υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα, πολλοί 'Ελληνες συμπέραναν ότι η Ρωσία δεν μπορεί ή θέλει να βοηθήσει δύο κράτη σε οικτρή κατάσταση. ¨
Απ. Νομίζω ότι, δυστυχώς, όλη η ιστορία με τον Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του είναι μια επιτυχής ατλαντική συνωμοσία. 'Όλα όσα κάνει ο Αναστασιάδης μετά την εκλογή του δείχνουν ότι χειραγωγείται από εξωτερικές δυνάμεις που επιδιώκουν να θέσουν την Κύπρο υπό τον άμεσο έλεγχο των ΗΠΑ και της παγκόσμιας χρηματιστικής ολιγαρχίας. Τα δήθεν βήματα προς τη Ρωσία είναι κοροϊδία. Ο κ. Σαρρής, που ήδη άλλωστε απομακρύνθηκε, έμεινε στη Μόσχα παίζοντας ένα είδος θεάτρου, αρνούμενος όλες τις πραγματικές ρωσικές προτάσεις στον τομέα της οικονομίας, των δανείων κλπ. Αυτοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του συμπέραναν ότι πραγματική του επιδίωξη ήταν να παραστήσει ότι έχει μια δραστηριότητα, ενώ όλες οι πραγματικές αποφάσεις του κυπριακού κράτους λαμβάνονταν αλλού. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχει στρατηγική των ΗΠΑ και των παγκοσμιοποιητικών κύκλων για την πρόκληση χάους σε Ελλάδα και Κύπρο, να εκραγεί η κοινωνική-οικονομική κατάσταση και να οδηγηθούν και τα δύο κράτη, με ισχυρές ορθόδοξες χριστιανικές ταυτότητες, υπό τον άμεσο έλεγχο Αμερικανών στρατηγικών και της χρηματιστικής ολιγαρχίας. Αυτό προϋποθέτει την εξασθένιση και το σπάσιμο όλων των υπαρχόντων δεσμών με την Ρωσία, «χερσαία δύναμη» σε όρους γεωπολιτικής. Αυτό επηρεάζει καταρχήν όλα τα κοινά σχέδια στον τομέα ενεργειακού εφοδιασμού. Τα περισσότερα σχετικά σχέδια σαμποταρίστηκαν από την ελληνική πλευρά εναντίον των ελληνικών συμφερόντων, με την άμεση παρέμβαση των ατλαντιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Ερ. Eurogroup και ΔΝΤ κατέστρεψαν σχεδόν τις κυπριακές τράπεζες, οικονομία και κράτος. Τι είναι, πόλεμος; 'Εχει μέλλον το εθνικό κράτος;
Απ. Η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει τον εξαιρετικά τρωτό χαρακτήρα της κυριαρχίας στην μεταμοντέρνα εποχή της παγκοσμιοποίησης. Δεν θέτει τοπικά αλλά παγκόσμια προβλήματα. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ίδια την αρχή του εθνικού Κράτους ή έφτασε πράγματι ο καιρός της παγκόσμιας κυβέρνησης, περάσαμε ήδη το σημείο μη επιστροφής; Από τη δική μου άποψη, το εθνικό Κράτος δεν μπορεί να σταθεί πια – ή μπορεί, αλλά όχι πολύ. Οι μέρες του είναι μετρημένες. Το αληθινό πρόβλημα είναι αλλού: η μέλλουσα παγκόσμια τάξη θα είναι μονοπολική, στα χέρια της παγκόσμιας, κυρίως δυτικής χρηματιστικής ολιγαρχίας, ή πολυπολική. Τα BRICS είναι είδος προπλάσματος για αυτό που μπορεί να γίνει. Υπάρχουν χώρες με περιορισμένη ελευθερία επιλογών, σταθερά ενσωματωμένες στην παγκόσμια Δύση ή άλλες καταδικασμένες να πάνε στην πολυπολική λέσχη. Υπάρχουν αυτές που μπορούν να διαλέξουν. Κύπρος και Ελλάδα   ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Η συμπερίληψή τους στο παγκόσμιο, αμερικανο-κεντρικό ατλαντικό σύστημα συνιστά μια ορισμένη βία, ένα είδος γεωπολιτικού «βιασμού». Η Ευρασία προτείνει αξιοπρεπή και ελεύθερη συμμαχία. Αλλά συμφωνώ, όπως είπα και προηγουμένως, ότι η Ρωσία πρέπει να φερθεί και εκείνη με την Κύπρο και την Ελλάδα κατά πολύ έξυπνο και αξιόπιστο τρόπο…
Ερ. Αν πέσει κι ο 'Ασαντ, μοιάζει σαν η ρωσική στρατηγική παρουσία να εξοβελίζεται από τη Μεσόγειο…
Απ. Πρόκειται για συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον μας και του πολυπολικού παγκόσμιου σχεδίου μας. Αμφιβάλω ότι το σχέδιο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιείται κάτω από τα μάτια μας, μπορεί να οδηγήσει σε σταθερότητα. Οι ΗΠΑ ποντάρουν στο χάος. Δεν υπάρχει θετική επιδίωξη. Η Τουρκία, επεμβαίνοντας στη Συρία και την αραβική περιοχή προετοιμάζει την δική της διάσπαση. Το Ισραήλ θα διαλυθεί από τις εσωτερικές του αντιθέσεις. Φοβάμαι ότι η ίδια μοίρα αιματηρής καταστροφής περιμένει όλα τα άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου. Η Λιβύη, μετά το τέλος του Καντάφι, δεν είναι πιο δημοκρατική και ειρηνική, ούτε και το Ιράκ. Στην αμερικανική στρατηγική αιματηρής αναταραχής δεν είναι εύκολο να αντιπαραθέσεις κάτι. Η παλιά στρατηγική ισορροπίας των δυνάμεων δεν μπορεί να σταθεί αιώνια, η εντροπία διαβρώνει καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν σε άλλες εποχές. Η Ρωσία πρέπει να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι εντελώς νέο, το ευρασιατικό ανάλογο του σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, στην αντίθετη κατεύθυνση. Μας λείπει τώρα αυτό και χάνουμε πολύτιμο χρόνο. 
Ερ. Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν, Κούρδοι… 'Ολα αλλάζουν ταχύτατα.
Απ. Η κύρια τάση σε Τουρκία και Ισραήλ είναι τώρα ατλαντική. Η Τουρκία χρησιμοποίησε την ιστορία του «Μαβί Μαρμαρά» για να ενισχύσει, στην κατεύθυνση που υπέδειξαν οι ΗΠΑ, την επιρροή της στον αραβικό κόσμο προετοιμάζοντας την επέμβαση στη Συρία. Το Ισραήλ τη χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει Ελλάδα-Κύπρο, προς κύριο συμφέρον των ατλαντιστών. Η συμφιλίωση Τουρκίας-Ισραήλ είναι λογική, γιατί οι δύο χώρες πέτυχαν στο μεσοδιάστημα της υποτιθέμενης «διαμάχης» τους, τις τακτικές, αλλά στην πραγματικότητα αμερικανικές επιδιώξεις τους. Ισραήλ και Τουρκία ακολουθούν οδικό χάρτη τρίτης πλευράς. Αυτά είναι βήματα προετοιμασίας εισβολής στο Ιράν, μετά την πτώση του καθεστώτος 'Ασσαντ. Θεωρώ μάλλον αδύνατη την κουρδο-τουρκική συμφιλίωση. Κούρδοι και  Τούρκοι είναι υπό αμερικανική καθοδήγηση, αλλά τη χρησιμοποιούν για αντίθετους σκοπούς. Η Τουρκία να ενισχύσει την εθνική συνοχή της, οι Κούρδοι να δημιουργήσουν εθνικό κράτος. Το τουρκικό Κουρδιστάν δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Νωρίτερα ή αργότερα, η 'Αγκυρα θα καταβάλει όλο το τίμημα του ατλαντισμού της.

Posted: 27 Apr 2013 02:15 AM PDT
Με πρόσφατη βαρυσήμαντη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα "επιτρέπει τις απολύσεις".
Ας παραβλέψουμε ότι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, αρμόδιος Υπουργός του, και πλήθος άλλων συνταγματολόγων, έχει αποφανθεί περί του αντιθέτου.(με άρθρο του στην Αυγή στις 18/4/2010)
Ας δεχτούμε ότι ο Πρωθυπουργός... έχει πάντα δίκιο, ειδικά όταν αυτό υπαγορεύεται από τον κύριο Τόμσεν.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Σύνταγμα, κύριε Σαμαρά...
Επιτρέπει το Σύνταγμα την επιβολή κεφαλικού φόρου, την υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και της μικρής περιουσίας, την κατάργηση κοινωνικού χαρακτήρα φοροαπαλλαγών και την διατήρηση άλλων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου;

Άρθρο 4 παρ.5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την ασυλία σε τραμπούκους, την ατιμωρησία ρατσιστών, τον εγκλεισμό  σε στρατόπεδα ανθρώπων που απλώς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, τα πογκρόμ και την στέρηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια σε παιδιά που μεγαλώνουν, θέλουν και γίνονται Έλληνες ακόμη και αν εσείς και το Κράτος σας τελικά δεν βάλει τη σφραγίδα του;

 Άρθρο 6 παρ.2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Επιτρέπει το Σύνταγμα τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς κρατουμένων, την δημόσια διαπόμπευση συλληφθέντων, την ατιμωρησία αστυνομικών οργάνων που ξεσπούν με μανία σε δεμένους χειροπόδαρα ανθρώπους;

Άρθρο 7 παρ.2. Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την βίαιη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε διαδηλωτές, την σύλληψη απλών διαδηλωτών, την ενοχοποίηση πολιτών με σακίδια και την ρίψη δακρυγόνων στο άμαχο πλήθος;

Άρθρο 11. παρ.1. Οι Έλληνες έχουν  το δικαίωμα  να συνέρχονται  ήσυχα   και χωρίς όπλα.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την υποβάθμιση της παιδείας, το κλείσιμο σχολείων με κριτήριο την δημοσιονομική εξυγίανση, την οικονομική εξόντωση εκπαιδευτικών και γονιών, την υποθήκευση του μέλλοντος μας;

Άρθρο 17 παρ.2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό  την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική  αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη  της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης  και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Επιτρέπει το Σύνταγμα το κλείσιμο Νοσοκομείων, την υγεία μόνο με αντίτιμο, τον αποκλεισμό των μη εχόντων από την δημόσια περίθαλψη, την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και των προγραμμάτων στέγασης, την περικοπή και κατάργηση επιδομάτων αναπηρίας, των συντάξεων;

Άρθρο 21 παρ.3. Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.Παρ.4. Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την οικονομική πολιτική που οδηγεί 6 στους 10 νέους στην ανεργία, 3 στους 10 άνεργους, που καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία;

Άρθρο 22 παρ.1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
Παρ. 2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία με επιτάξεις και καταστολή;

Άρθρο 23 παρ.2. Η απεργία  αποτελεί  δικαίωμα, ασκείται από τις νόμιμα  συστημένες συνδικαλιστικές  οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή  των οικονομικών  και εργασιακών γενικά  συμφερόντων των εργαζομένων.
Επιτρέπει το Σύνταγμα το ξεπούλημα των δημοσίων εκτάσεων, παραλιών, δασών, λιμανιών για να εξυπηρετηθεί το χρέος; Επιτρέπεται η ασυδοσία επενδυτών που για λίγο χρυσάφι καταργούν κάθε δικαίωμα στις μελλοντικές γενιές να ζήσουν στον τόπο των γονιών τους;

Άρθρο 24 παρ.1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την σύναψη και θέση σε ισχύ δανειακών συμβάσεων, μνημονίων συνεργασίας και διεθνών συνθηκών χωρίς να ψηφιστούν από τη Βουλή; Μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών να υποθηκεύει τον πλούτο της χώρας και το μέλλον των ανθρώπων της με μια του υπογραφή;

Άρθρο 28 παρ.1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Επιτρέπει το Σύνταγμα τη αυτογελοιοποίηση των θεσμών με την αναγόρευση κάθε δόσης του δανείου σε έκτακτη ανάγκη ώστε να περάσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διατάξεις επί διατάξεων άσχετες μεταξύ τους και χωρίς ίχνος επείγουσας ανάγκης;

Άρθρο 44. παρ.1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά  επείγουσας  και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού  περιερχομένου.
Επιτρέπει το Σύνταγμα την προβατοποίηση των αντιπροσώπων του Έθνους, το προβάδισμα της κομματικής πειθαρχίας έναντι της λαϊκής θέλησης, τον εξευτελισμό του θεσμού του βουλευτή με το "ναι σε όλα, γιατί το λέει το Κόμμα";

Άρθρο 60. παρ.1. Οι βουλευτές έχουν  απεριόριστο  το δικαίωμα της γνώμης   και ψήφου  κατά  συνείδηση. 
Ας αφήσουμε το Σύνταγμα στην άκρη λοιπόν κύριε Σαμαρά. Παρά τη συμβολή ανθρώπων που κόβουν, ράβουν, ερμηνεύουν και ξεχειλώνουν με χίλιους τρόπους του Νόμους, όπως ο συνέταιρος σας κ.Βενιζέλος, δε σας συμφέρει αυτή η συζήτηση. Κατά κοινή ομολογία και παρά τον όρκο που δώσατε εσείς και οι Υπουργοί σας (οι επίορκοι που ψάχνετε;) υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις παραβίασης του από την δική σας αλλά και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Το τι λοιπόν επιτρέπεται ή όχι δεν θα μας το πει το Σύνταγμα.
Θα το επιβάλλει την κατάλληλη στιγμή ο κυρίαρχος, συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος Λαός.
Άλλωστε ακόμη και  το Σύνταγμα όχι μόνο επιτρέπει αλλά και επιβάλλει την αντίσταση απέναντι σε όσους το παραβιάζουν...

Ακροτελεύτια διάταξη παρ.4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."

Του Νίκου Μποσινάκου
*

*Υπάλληλος στο Υπουργείο Εργασίας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων

Από left, μοντάζ Γρέκι


Posted: 27 Apr 2013 01:57 AM PDT
Του Μάριου Ευρυβιάδη 

Τι διημείφθη τελικά ανάμεσα στον αμερικανό πρέσβη John Koening και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την συνάντησή τους στο προεδρικό στις 22 Απριλίου; Αυτό που γράφτηκε στην εφημερίδα Αλήθεια στις 23 Απριλίου για «Μήνυμα Ομπάμα στον Αναστασιάδη» ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «εκδήλωσε χθες το ζωηρό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό» και ότι ο αμερικανός πρόεδρος «ήθελε να πάρει διαβεβαιώσεις από το νέο πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας ότι παραμένει δεσμευμένος και προσηλωμένος στις κατά καιρούς διακηρύξεις του για λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας», που κατά το δημοσίευμα του δόθηκαν;

Ή αυτό που έγραφε η εφημερίδα Πολίτης της ιδίας μέρας επικαλούμενη διπλωματικές πηγές περί «τη συμβουλή-εν είδη διπλωματικής παρότρυνσης- να αποφύγει η Κυπριακή δημοκρατία την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» με τον αμερικανό πρέσβη να συστήνει στον πρόεδρο «να μην δοθούν επί του παρόντος άδειες εξόρυξης για τα οικόπεδα πέντε και έξι για τα οποία (μεταξύ άλλων) ως γνωστόν η Τουρκία φέρει ενστάσεις;» και αυτό για να μείνει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση δήθεν του Κυπριακού.

Κατά τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτορα Παπαδόπουλο «δεν έγινε καμιά αναφορά και δεν μπορούσε να γίνει σε θέμα που αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον αμερικανό πρέσβη κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου μας πληροφόρησε, σε ερώτηση κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες του Πολίτη, ότι δηλαδή οι αμερικανοί παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε επί του προκειμένου ότι «εμείς δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες», αυτές δηλαδή μεταξύ του κυρίου Αναστασιάδη και του πρέσβη Koening. Έχει επίσης σημασία να λεχθεί εδώ και θα επανέλθω επί τούτου, ότι ο Ιγνατίου μας έδωσε και την είδηση ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρη προσκάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον στις 10 Μάιου.

Θα προσπαθήσω παρακάτω να αποκωδικοποιήσω, να απομυθοποιήσω και ταυτόχρονα να αναδείξω την προπαγανδιστική κυνικότητα και διπλωματική υποκρισία που υποκρύπτουν όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και τι προμηνύουν όλα αυτά για τον χειμαζόμενο Κυπριακό λαό.
Καταρχάς σας διαβεβαιώ ότι ο πρόεδρος Ομπάμα όχι μόνο δε γνωρίζει ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, αν είναι πρόεδρος, πρωθυπουργός ή τραπεζίτης, αμφιβάλλω καν αν γνωρίζει που βρίσκεται η Κύπρος, πόσω δε μάλλον τι διακυβεύεται στην Κύπρο. Εάν λάβουμε και υπόψη ότι το λεγόμενο μήνυμα Ομπάμα στον Αναστασιάδη είναι πρόσφατο και όχι μπαγιάτικο, τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι τις μέρες που η Αμερική δεχόταν το δεύτερο πιο σημαντικό τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστόνη μετά από αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ομπάμα θυμήθηκε τον Αναστασιάδη και την Κύπρο, άφησε την τραγωδία της Βοστόνης κατά μέρος και έτρεξε να στείλει μήνυμα μέσο του κυρίου Koening στον δικό μας στην Κύπρο. Λογικά πρέπει να σταματήσω εδώ αλλά θα συνεχίσω σεβόμενος τους αναγνώστες και μόνο.

Επί τούτου χρειάζονται και δύο λόγια για τον εντιμότατο κύριο John Koening, χωρίς να προσωποποιώ το θέμα και σεβόμενος τον επαγγελματισμό του.
Καταρχάς υπενθυμίζω ότι η Ουάσινγκτον κράτησε τη θέση του πρέσβη στη Λευκωσία κενή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετό για να δημιουργηθούν σοβαρά ερωτήματα στη Λευκωσία ως προς τους λόγους. Χρειάστηκε μάλιστα να κινητοποιηθεί και το Κυπριακό λόμπυ στην Ουάσινγκτον για να δεήσει η τελευταία να στείλει επιτέλους τον κύριο Koening στη Λευκωσία. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ο κύριος Koening δεν κατέχει ιεραρχικά τον βαθμό του πρέσβη. Είναι Minister-Counselor. Είναι δηλαδή δευτεροκλασάτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανότατος. Αλλά στη διπλωματία πολλές φορές η ουσία έχει λιγότερη σημασία από τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που αυτοί στέλνουν. Επί του συγκεκριμένου ρωτώ ρητορικά: Πιο ήταν το ζόρι της Ουάσινγκτον και απέφευγε να στείλει πρέσβη στη Λευκωσία και όταν το έπραξε έστειλε ένα ιεραρχικά δευτεροκλασάτο; Έστελνε μήπως μήνυμα στον τέως πρόεδρο Χριστόφια; ή, χειρότερα, έστελνε μήνυμα στην Άγκυρα που έχει το δικό της γνωστό ζόρι με την Κύπρο;

Ως προς το κύριο ζήτημα έχουμε πρωτίστως την προπαγάνδα του Προεδρικού για το ζωηρό δήθεν ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου που όχι τυχαία μας μετέφερε η προεδρική πλέον εφημερίδα Αλήθεια. Αυτό που σίγουρα δεν ήταν Προεδρική προπαγάνδα αλλά που περιείχε «μισές αλήθειες», ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Κύπριος πρόεδρος ότι παραμένει «δεσμευμένος» και «προσηλωμένος» σε λύση βάση ομοσπονδίας. Η μισή αλήθεια είναι ότι δεν την χαρακτήρισε ως «δικοινοτική ομοσπονδία» διότι κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε … τον Αρχιεπίσκοπο για παράδειγμα.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο κύριος Koening μέσα στα πλαίσια της γραφειοκρατικής διαδικασίας (Bureaucratic Process) μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη αυτά που θα του έλεγε ο πρόεδρος Ομπάμα αν γνώριζε ο ίδιος τι θα έπρεπε να του πει. Και επειδή δεν γνώριζε του τα μετέφερε ο κύριος Koening μέσω της γραφειοκρατικής διαδικασίας του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.

Και είναι εδώ ακριβώς που «κολλά» και ο ισχυρισμός του Πολίτη, ότι δηλαδή ο Κύπριος πρόεδρος πρέπει να «κάτσει καλά», να μην δημιουργήσει δηλαδή επιπλέον προβλήματα π.χ. στα οικόπεδα πέντε και έξι, ώστε να δώσει την ευκαιρία στην Ουάσινγκτον να λειτουργήσει δήθεν πυροσβεστικά και διαμεσολαβητικά με την Άγκυρα ώστε να «σωθούν» αυτός και η Κύπρος από επερχόμενα δεινά. Το αναμενόμενο δηλαδή από το μήνυμα είναι μια πολιτικά «ώριμη» (politically mature) συμπεριφορά του Αναστασιάδη. Τόσο δηλαδή πολιτικά ώριμη όσο και η συμπεριφορά των Κυπρίων καταθετών που ενώ τους καταλήστεψαν οι Ευρωπαίοι συνέταιροί τους, αυτοί στάθηκαν σαν καλά παιδιά σε ουρές μπροστά στις τράπεζες για να εισπράξουν ένα ποσό επιβίωσης από τις δήμευση των οικονομιών τους με το σκεπτικό ότι έτσι, μακροπρόθεσμα και με την μεγαλοψυχία των Ευρωπαίων, θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Όλα αυτά μόνο χρονικά τυχαία δεν είναι. Ο περιβόητος Ντάουνερ, που πρόσφατα υπερθεμάτισε με άρθρο του στο διεθνή τύπο πόσo περήφανος παραμένει για τον προσωπικό του ρόλο ως υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας υπέρ του επιδρομικού πολέμου στο Ιράκ το 2003, περιφέρεται σε Λευκωσία Άγκυρα και Αθήνα για να δρομολογήσει επανέναρξη των συνομιλιών που μόνο ένα στόχο έχουν και αυτός είναι η κατάλυση του Κυπριακού κράτους και η ακύρωση της συλλογικής ελευθερίας του Κυπριακού λαού. Βέβαια με κάθε σοβαρότητα ο πολεμοχαρής αυτός κύριος εξέφρασε δημόσια και εκ μέρους του ΟΗΕ την αλληλεγγύη του προς τον υπό πτώχευση Κυπριακό λαό. Αλλά business is business. Ο στόχος της κατάλυσης του κράτους από τον θεσμικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο παραμένει αμετάβλητος.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο ανάλυσης που πρέπει να ενταχθεί και η πρόσκληση για επίσκεψη του κυρίου Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον τον Μάιο. Για να ακούσει και αυτός ένα χεράκι όλα όσα μετέφερε ο Koening στον πρόεδρό του. Τούτη τη φορά να τα ακούσει από τον αυθεντικό εκπρόσωπο του Ομπάμα και όχι από κάποιο δευτεροκλασάτο πρέσβη. Έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Και για να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τη Λευκωσία που να δημιουργούν εντάσεις δήθεν στην περιοχή και να κλείσει έτσι το «παράθυρο ευκαιρίας» και η πολύ- διατυμπανιζόμενη, από ξένους και δικούς μας καλοθελητές, βούληση της Τουρκίας να συμβάλει ποικιλοτρόπως σε μια τελική, επιτέλους, διευθέτηση του Κυπριακού.

Τους επόμενους μήνες οι θεσμικοί και πολιτικοί ταγοί της Κύπρου θα πρέπει να αποφασίσουν πως πρέπει να πορευθούν. Καταρχάς η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θα συμπεριφερθεί πιστά ή άπιστα στον όρκο που έχει πάρει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία ,την κυριαρχία και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά πόσο δηλαδή θα πορευθεί με το σκεπτικό ότι υφίστανται αυτονόητα εθνικά συμφέροντα που η κυβέρνηση πήρε όρκο να υπερασπιστεί. Και ότι η συλλογική ελευθερία του Κυπριακού λαού δεν μπορεί να βρίσκεται στο όποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Εάν υπάρχει μέγιστο μάθημα για τα όλα εγκληματικά και τραγικά συμβαίνουν στην Κύπρο, είναι ότι όποιος δεν περηφανεύεται και δεν ευλογεί το σπίτι του, με το απαιτούμενο κόστος και τίμημα, αυτό θα πέσει να τον πλακώσει. Δεν γνωρίζω κατά πόσο η Κύπρος έχει ήδη περάσει το όριο της μη επιστροφής και ότι ο λαός της οδηγείται προς μια ειδεχθή μορφή κατοχικής ειλωτίας. Αν δεν έχει ξεπεραστεί το όριο αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα θα ανθίσει με την επανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας του λαού, που είναι κεφαλαιώδης προϋπόθεση για την συλλογική του απελευθέρωση. Εδώ βρίσκεται η πρόκληση προς τους θεσμικούς και πολιτικούς ταγούς του τόπου. Και αν η πρόκληση αυτή τους ξεπερνά ας πάνε στα σπίτια τους, ή στους εξωχώριους παραδείσους τους και ας αναλάβει ο λαός την τύχη του όπως έπραξε και στο παρελθόν.


Posted: 27 Apr 2013 01:35 AM PDT
Αγαπητέ Μπαμπά,

Ευχαριστώ για το γράμμα που μας έστειλες, δυστυχώς το λάβαμε μόλις τώρα. Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε καλά. Μετακομίσαμε πρόσφατα στο Dili, όπου μας έχουν δώσει καλή δουλειά και σε μένα αλλά και στην Έλενα. Εντάξει, λόγω της συνθήκης του 2035, δεν έχουμε τον ίδιο μισθό με τους ντόπιους, αλλά τουλάχιστον δεν πεινάμε, και έχει και άλλους μετανάστες εδώ (όχι πολλούς Ελληνόφωνους όμως), οπότε έχουμε συντροφιά στο χωριό μας.

Τώρα που ζούμε και πιό κοντά στην δουλειά, έχουμε και 4 με 5 ώρες την εβδομάδα για να βλέπουμε και τα παιδιά.. Τα παιδιά μεγαλώνουν, το σχολείο πάει μια χαρά. Δεν θα το πιστέψεις, ο Τζόννυ πήρε πρόσφατα τον καλύτερο βαθμό στα Κινέζικα στην τάξη του! Ποιος ξέρει, αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να βρει και καλή εργασία στην Κίνα κάποια μέρα. Το βιβλίο εκείνο που μας είχες στείλει για τα παιδιά με τα Ελληνικά, μας το πήραν δυστυχώς, ελπίζω να μπορείς να βρεις άλλο ένα για να μας το στείλεις, ξέρω ότι είναι δύσκολο. Μόνο θυμήσου να μην γράψεις ότι είναι βιβλίο, ώστε να μην το ανοίξουν. Κατά τα άλλα πάνε πολύ καλά. Περιμένουμε πως και πως, να φτάσει ο μεγάλος τα 14, οπότε θα μπορέσει να βοηθήσει και στο εισόδημα της οικογένειας. Ήδη μας είπαν ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Τότε, θα μπορούμε να σε παίρνουμε και τηλέφωνο κάθε τόσο.

Εσείς πως πάτε; Η αλήθεια είναι ότι δεν χάρηκα με τα νέα για την συνοριακή γραμμή που έβαλαν έξω από την Θήβα, αλλά τουλάχιστον απ' ότι μου είπες, έχεις αρκετά κουπόνια ακόμα. Μάλλον κάτι ξέρουν από τα Κεντρικά, καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να είστε ξέφραγο αμπέλι. Ελπίζω η αδελφή μου να σε προσέχει. Χάρηκα που ανέφερες ότι έπιασε δουλειά στο Διοικητήριο. Είδες που σου είπα να ξέρει καλά Γερμανικά; Είναι καλό ότι έχει τουλάχιστον μια σταθερή εργασία.

Διάβασα που μου λες ότι σταμάτησαν τα λεωφορεία. Το ξέρω, είναι δύσκολα χωρίς δυνατότητα μετακίνησης. Είδα στο Δίκτυο ότι η Γερμανία έχει περάσει νέο διάταγμα, για ολόκληρη την Νότια Περιοχή, για αυτούς που δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Ελπίζω σύντομα, να το υλοποιήσουν, οπότε να μπορείς να πάρεις τουλάχιστον το τρένο, για να φτιάξεις και εκείνο το δόντι που μου έλεγες στην Τρίπολη. Ξέρω, δεν σου αρέσουν τα ταξίδια, αλλά μην το αφήσεις, μόλις μπορέσεις.

Είναι καλό που τελικά επέτρεψαν να καλλιεργείτε τις δικές σας πατάτες, αρκεί να φυτεύετε τις Monsanto P901. Είναι οι καλύτερες. Δεν ρωτάς και μας, που μας δίνουν τις παλιές P801! Εσείς τουλάχιστον τις κάνετε ριγανάτες με ψωμάκι και λίγο λάδι είναι μια χαρά. Αλλά δεν παραπονιέμαι. Εδώ θα καταφέρουμε σιγά σιγά να χτίσουμε μια ζωή, αν όχι εμείς, τουλάχιστον τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ όμως για σένα. Σκεπτόμουνα, μήπως το σκεφτόσασταν πάλι να ερχόσαστε να μένατε εδώ. Το ξέρω δεν έχουν βγάλει νέες άδειες ακόμα, αλλά σε παρακαλώ, σκέψου το και πάλι, τα παιδιά θα χαρούν να σε γνωρίσουν. Σίγουρα θα βγάλουν στην Νότια Περιοχή κάποιες άδειες. Κάθε χρόνο βγάζουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες. Πες στην αδερφή μου να το παρακολουθεί, και να πάει την πρώτη μέρα να τις πάρει τουλάχιστον, και μετά αποφασίζετε τι θα κάνετε. Έτσι κι αλλιώς, δεν κοστίζει τίποτα να τις πάρει κανείς, και είστε μόνο δύο άτομα. Κρατήστε και μερικά κουπόνια ή δελτία (τα Γερμανικά δελτια τα δέχονται καλύτερα) στην άκρη για την περίπτωση που θα κάνετε τελικά το ταξίδι. Και μην ανησυχείς. Στο έχω ξαναπεί, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις εσύ. Θα τα βολέψουμε. Μόνο η Μαρία θα δουλέψει όπως και εμείς. Για την γλώσσα, πες της να μην ανησυχεί, έτσι κι αλλιώς, εάν κάνει την δουλειά της, δεν θα της μιλά κανείς.

Αααα, πριν το ξεχάσω, ο μικρός μου κάνει συνέχεια μια ερώτηση, που δεν ξέρω να απαντήσω ακριβώς, γιατί θέλει λεπτομέρειες. Έχει βαλθεί να μάθει για την παλαιά Ελλάδα, και γράφει κάποια πράγματα στο ημερολόγιό του. Τέλος πάντων, η ερώτηση του ήταν:

Εσύ τι έκανες στην Χούντα και κατάρρευση του 2010-2017;

Αν μπορείς απάντησε μου σε αυτό, πες καμιά Ιστορία για το πως περνάγατε τότε, θα χαρεί πολύ να μάθει νομίζω...

Έχεις και χαιρετίσματα από την Έλενα. Θα ξαναγράψω σύντομα,

Με αγάπη,
Ο Γιώργος, η Ελένη και τα παιδιά,
Dili - Timor-Leste, Νέα Ινδονησία, Τρίτη, 26 Απριλίου 2044

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ 2013...
ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;

Καλή Λευτεριά!
Σ. Κατσούλης


Posted: 27 Apr 2013 01:15 AM PDT
Γράφει η Μικαέλλα Λοΐζου

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι τους ανήκει μερίδιο από τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7
Ισχυρίζονται ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, «όταν ανταγωνίζονται χερσαίες περιοχές» και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η λογική της μέσης γραμμής

Η τουρκική προσέγγιση επί του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, καθότι μεγάλο μέρος της εμπίπτει εντός της… τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή τη θέση ανέπτυξε, ουσιαστικά, ο Τούρκος Πρέσβης Μιθάτ Ρέντε, Γενικός Διευθυντής Διμερών Οικονομικών Ζητημάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, σε παρουσίασή του, στο συνέδριο «Eastern Mediterranean New Frontiers» (Τα νέα σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου), το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο. Όπως προκύπτει από χάρτη που παρουσίασε ο Τούρκος διπλωμάτης ενώπιον των συνέδρων (αντιπαραβολή πάνω), η Κυπριακή ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά κατά την τουρκική ερμηνεία, καθώς απ' αυτήν απαλείφονται μέρος των οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7.

Οι «συνιδιοκτήτες» και οι «μονομερείς πράξεις»
Όπως ανέφερε ο Ρέντε ενώπιον των συνέδρων, η Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία αποκαλούσε «ε/κ διοίκηση) προέβη σε «μονομερείς δραστηριότητες», με τον καθαρισμό και την αδειοδότηση θαλάσσιων τεμαχίων. Υποστήριξε πως οι Τ/κ, ως «συνιδιοκτήτες του νησιού», δεν μπορούν να αποδεχθούν τις μονομερείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν ίσα δικαιώματα επί του εθνικού πλούτου της υφαλοκρηπίδας της νήσου, μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού. Υποστήριξε, δε, πως «η ξεκάθαρη συγκατάθεση της τ/κ πλευράς είναι απαραίτητη για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων».

Το δικό τους δίκαιο
Ο Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίστηκε περαιτέρω πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που σχετίζονται με τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7, τα οποία εντάσσονται, όπως είπε, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι μονομερείς και ως εκ τούτου η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδραγονάνθρακες σ' αυτά και θα «προστατεύσει τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα της». Ακολούθως ο Μιθάτ Ρέντε προέβη σε ανάλυση, στη βάση της «βολικής» παρερμηνείας που κάνει η Τουρκία επί του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέφερε, δηλαδή, μεταξύ άλλων, ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, «όταν ανταγωνίζονται χερσαίες περιοχές». Ως εκ τούτου, υποστήριξε, δεν εφαρμόζεται η λογική της μέσης γραμμής.
Στους τουρκικούς ισχυρισμούς απάντησαν, ωστόσο, οι δύο Κύπριοι σύνεδροι, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ και ο Εμπορικός και Οικονομικός λειτουργός της ΔΕΦΑ, καθώς και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, η οποία εξειδικεύεται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Οι εκπρόσωποι της Κύπρου υπέδειξαν προς τον Τούρκο Πρέσβη πως ήταν κάπως προσβλητικό να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι νησί και να του υποδεικνύουν ότι δεν έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών του, θέση με την οποία συμφώνησαν και άλλοι σύνεδροι.

Η φανταστική συμφωνία
Αν και ο Τούρκος διπλωμάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός σε σχέση με τα δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός για τις λεγόμενες συμφωνίες μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ, για έρευνες στις περιοχές, τις οποίες υποτίθεται πως διαθέτει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων. Μια συμφωνία, δηλαδή, που δεν έχει καμία διεθνή ισχύ, καθότι δεν έγινε από διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Αφού άρχισε να μοιράζει στο ψευδοκράτος οικόπεδα, δε, ανέφερε ότι σύντομα η ΤΡΑΟ θα προβεί σε τρισδιάστατες έρευνες με το νέο της σκάφος Barboros Hayreddin Para. Ολοκλήρωσε, μάλιστα, την παρουσίασή του, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί τον ασφαλέστερο, πιο εύκολα υλοποιήσιμο και πιο κερδοφόρο δρόμο για να μεταφερθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου προς τις αγορές.

Πηγή εφημ. "Η Σημερινή"


Posted: 27 Apr 2013 12:50 AM PDT
Ένα μοναδικό σε διεισδυτικότητα βιβλίο, το οποίο κατορθώνει να αποδώσει την σύγχρονη ισλαμική Τουρκία μέσα από μία εμπεριστατωμένη πολιτική και οικονομική ανάλυση. Οι δύο συγγραφείς του, Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς, προσεγγίζουν το "φαινόμενο" Ερντογάν και φωτίζουν τα σκοτεινά μέχρι χθες σημεία της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, καταθέτοντας το προσκήνιο και το παρασκήνιο των εξελίξεων αλλά και των στοχεύσεων μέσα μία μεστή επιχειρημάτων πολιτική, γεωπολιτική και οικονομικής προσέγγιση. Εϊναι, πραγματικά, ένα βιβλίο που αξίζει μελέτη και όχι απλή ανάγνωση, μέσα από το οποίο έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε το πραγματικό πρόσωπο -αλλά και τις δυνατότητες- της γείτονος.

Η ρεβάνς του πολιτικού Ισλάμ
ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο
Το καρκίνωμα του Κουρδικού
Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Σταύρος Λυγερός και Κώστας Μελάς

Στο νέο τους βιβλίο ο Σταύρος Λυγερός και ο Κώστας Μελάς αναλύουν διεξοδικά σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της.

Η Τουρκία του 2013 δεν θυμίζει σε πολλά την Τουρκία του 2002. Τότε, το νεο-οθωμανικό κόμμα του Ερντογάν βρέθηκε στην κυβέρνηση επειδή δεν είχε ευθύνη για την οικονομική κρίση που είχε πλήξει βάναυσα την τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, τα τρία από τα τέσσερα
κόμματα εξουσίας εκείνης της εποχής πετάχτηκαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ενώ το τέταρτο ακόμα προσπαθεί να ορθοποδήσει. Ο Σταύρος Λυγερός οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους της γείτονος, φωτίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική της επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.

Ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στους νεοοθωμανούς και στους κεμαλιστές είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτική ίντριγκα, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του «βαθέος κράτους» με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό «δάκτυλο», αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρόνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον σχεδόν 30ετή πραγματικό πόλεμο ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους αντάρτες. Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 οι Τούρκοι πανηγύριζαν τη σύλληψη του Οτσαλάν, πίστευαν ότι είχαν καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα. Σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαπραγματεύεται με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη μία πολιτική λύση, η οποία είναι ασαφές πού θα οδηγήσει. Θα δώσει φτερά στην Τουρκία ή αντιθέτως, μεσομακροπρόθεσμα, θα αμφισβητήσει την ακεραιότητά της;

Σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιατάσσονται και στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η διψασμένη για ενέργεια Τουρκία δεν θέλει να μείνει εκτός νυμφώνος. Εκμεταλλευόμενη και τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ από κοινού με τη Δύση ετοιμάζεται να δρομολογήσει για το Κυπριακό λύση τύπου Ανάν. Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει υπό το νέο αυτό πρίσμα όχι μόνο το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών. Στο πλαίσιο αυτό ανασκευάζει κυρίαρχους μύθους, όπως η «εξημέρωση του θηρίου» και «καλός ο Ερντογάν κακοί οι στρατηγοί».

Τον χάρτη της τουρκικής οικονομίας συνθέτει ο Κώστας Μελάς. Με βάση πρωτογενή στατιστικά στοιχεία αποκωδικοποιεί τα μεγέθη, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της. Μπορεί το κύμα ιδιωτικοποιήσεων να προκάλεσε μεγάλες εισροές πόρων, αλλά αυτό που μέχρι τώρα είναι πλεονέκτημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του τουρκικού αναπτυξιακού μοντέλου. Εάν, λόγω και της διεθνούς κρίσης, σταματήσει η εισροή κεφαλαίων, η φούσκα θα σκάσει, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε μορφή e-book, καθώς και κάθε ενότητα του ξεχωριστά..

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηµατικών από το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές ∆ιεθνών Σχέσεων και ∆ιεθνούς Oικονοµίας στην École des Hautes Études (Παρίσι). Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο 1973. Συνιδρυτής και µέλος της συντακτικής οµάδας του περιοδικού Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980).
Πολυδιαβασµένος συγγραφέας και αρθρογράφος γύρω από θέματα διεθνών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Έχει εργαστεί σε εφηµερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και συνεργάζεται µε την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και µε το περιοδικό Επίκαιρα.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ διδάσκει Οικονοµικά στο Πάντειο Πανεπιστήµιο από το 2001. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήµιο Πειραιά (1996-2009). Παράλληλα εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα (1985-2010). Άλλα έργα του ιδίου: Διεθνής τραπεζική στην αλλαγή του αιώνα (µε τη Φ. Χρηστίδου), εκδ. Ε. Μπένου 1999. Παγκοσµιοποίηση: Νέα φάση διεθνοποίησης της οικονοµίας. Μύθοι και Πραγµατικότητα, Εξάντας 1999. Αρχές νομισματικής θεωρίας και πολιτικής (µε τους Θ. Μπένο και Κ. Καρφάκη), εκδ. Ε. Μπένου 2000. Εισαγωγή στην τραπεζική χρηματοοικονομική διοικητική, Εξάντας 2002. Αγορά συναλλάγματος και ιδιωτικοποίηση του κινδύνου, Εξάντας 2003. Παγκοσµιοποίηση και πολυεθνικές επιχειρήσεις (µε τον Γιάννη Πολλάλη), εκδ. Παπαζήση 2005. Ζητήµατα θεωριών παραγωγής, εκδ. Παπαζήση 2005. Νεοσυντηρητικοί, Antilogos 2007. Η σαστισμένη Ευρώπη, Εξάντας 2009. Πλανόγραµµα, Εξάντας 2009. Οι σύγχρονες κρίσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος (1974-2008), εκδ. Λιβάνη 2011. Η ατελέσφορη επιστήμη, Ευρασία 2013, Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία, εκδ. Πατάκη 2013.


Posted: 27 Apr 2013 03:47 AM PDT


Toυ Γιώργου Θεοχάρη

Με τιμές Αρχηγού Εκκλησίας θα γίνει δεκτός από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους , την Τρίτη 4 Ιουνίου, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Ο Πατριάρχης θα συνοδεύεται από 10μελή επίσημη αντιπροσωπεία καθώς και δημοσιογράφους και λοιπούς παράγοντες.

Χαρμόσυνα θα χτυπάνε οι καμπάνες κατά την έλευση του στις Καρυές , πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, όπου θα προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας "Αξιον Εστί" στον Ιστορικό Ναό του πρωτάτου.

Ο κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί τις πρώτες τέσσερις τη τάξει Ιερές Μονές , Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων και Χαλανδρίου και το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος όπου θα διανυκτερεύσει και τις τρεις νύχτες.




Posted: 27 Apr 2013 12:25 AM PDT

Βόμβες έριξε στο "Εκ-κεντρικό Δελτίο" ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Νικόλαου σε ερώτηση του Σπύρου Καρατζαφέρη, για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι στην ογκώδη δικογραφία υπήρχε ιδιόχειρο σημείωμα, του τέως πρωθυπουργού τα Κώστα Σημίτη προς τον κ. Τσοχατζόπουλο όταν αυτός ήταν υπ. Άμυνας στο οποίο του έγραφε:


«Άκη, το θέμα τον πολεμικών αεροσκαφών θα το χειριστώ εγώ»
Επρόκειτο, για την προμήθεια 24 πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ. Ο Άκης και τα επιτελεία είχαν προκρίνει τα F- 15 , διότι κατά τη γνώμη τους ήταν καλυτέρα από τα F- 16 που διέθετε η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός κ Σημίτης στο ΚΥΣΕΑ αφού είχε στείλει το σημείωμα στον Άκη, ανέτρεψε την εισήγηση του Πενταγώνου και είπε ότι «θα αγοράσουμε τα F-16.»

Το σημείωμα αυτό, κατά τον κ Νικόλαου, υπήρχε στη δικογραφία – η οποία συμπεριλάβανε γύρω στις 12.000 σελίδες- και παρέπεσε.

-Παρέπεσε;
-Διάβασα όλη τη δικογραφία και δεν το βρήκα. Δια προφανώς έχει παραπέσει. Αλλά το σημείωμα υπήρχε, το είχα δει.
Ο λογαριασμός στο Τόκιο

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Νικόλαου, παραδέχτηκε ότι ο κ Τσοχατζόπουλος έχει στα χέρια του αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στο Τόκυο που ανήκει σε συγγενή άλλου μεγάλου πολιτικού προσώπου .

Για τα λογαριασμό αυτό , που προφανώς κρύβει μεγάλα μυστικά, είχε κάνει έμμεση παραδοχή και ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στο Σπύρο Καρατζαφέρη.

Οι αποκαλύψεις αυτές του κ Νικολάου ίσως να δείχνουν την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο τέως υπουργός.




Posted: 26 Apr 2013 11:55 PM PDT

Οι Άγιοι Πατέρες στις μονές και τις σκήτες είναι ανάστατοι. Προορούν γεγονότα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και όχι μόνο…

Ανάστατοι είναι οι μοναχοί στο Άγιο Όρος, όπου προβάλλουν τις προορατικές τους ανησυχίες για τα αναμενόμενα γεγονότα την Μεγάλη Εβδομάδα.

Θεωρούν προκατασκευασμένο το επεισόδιο στην Ηλεία και περιμένουν αντίποινα από τους λαθρομετανάστες. Φοβούνται ότι το γεγονός θα γίνει αιτία να προβούν κάποιοι σε τρομοκρατικές πράξεις βίας εναντίον αθώων πολιτών.

Τις ανησυχίες τους δεν συμμερίζονται απλά οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά τις επιβεβαιώνουν σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν.

Η Μεγάλη Εβδομάδα θα κυλίσει με επεισόδια από τους εντεταλμένους ξένους πράκτορες, που θα εκμεταλλευθούν την κοσμοσυρροή στις εκκλησίες, αλλά κυρίως τον θόρυβο από τα βαρελότα τη στιγμή της Ανάστασης.

Δεν θέλω να περιγράψω το αποτέλεσμα, ούτε να προδικάσω το κακό που θα συμβεί. Η Παναγία να βάλει το χέρι Της και γι' αυτό χρειάζεται πολλή προσευχή.

Τα αναμενόμενα γεγονότα είχαν ανησυχήσει τους προορατικούς Γέροντες Παΐσιο, Πορφύριο και Πατροκοσμά, με τον τελευταίο να επισημαίνει τον φόβο από το «ρέμπελο» (λαθρομετανάστες;) αλλά και τον Πορφύριο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να στείλει αγγελιοφόρο στον Γέροντα Παΐσιο, μεταφέροντάς του το μήνυμα να μη χαϊδεύει τα αυτιά, γιατί η αναμενόμενη κατάσταση δεν καταλήγει αναίμακτα στην αναλαμπή της Ορθοδοξίας. Του ζήτησε να μην είναι τόσο αποκαλυπτικός στα πνευματικοπαίδια του, θυμίζοντάς του το κρίσιμο μεσοδιάστημα του Πολέμου, μετά τον οποίο θα φτάσουμε στο Ποθούμενο.

Ποιες, όμως, ήταν οι προφητείες του λίγο πριν πεθάνει;

Γιατί είναι γνωστές μόνο από τους έξι παρευρισκόμενους και γιατί μέχρι τώρα δεν αποκαλύπτονται;

Τι φοβούνται και τι περιμένουν για να μιλήσουν;

Γιατί κάποιοι από αυτούς χλωμιάζουν στην ιδέα της εξάπλωσης των γεγονότων από τους ξένους ισλαμιστές πράκτορες που έδωσαν στους δουλέμπορους 5.000 ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον;

Πού βρήκαν αυτά τα χρήματα τη στιγμή που στις χώρες τους με αυτά θα ζούσαν άνετα;

Πώς τα συγκέντρωσαν όταν το μεροκάματο εκεί δεν ξεπερνάει τα λίγα ευρώ;

Πότε θα ειδοποιήσουν τους πολίτες για τις δολιοφθορές που αναμένονται να πνίξουν τις πόλεις και να καταστρέψουν τα μέσα δικτύωσης και παροχής υπηρεσιών;

Με τι θα μολύνουν το νερό και πότε;

Ο Πατέρας Πορφύριος τα έβλεπε και συνεχώς ζητούσε προσευχή, ώστε η Παναγία μας να τα αποτρέψει.

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων γνωρίζουν μόνο λίγοι.

Ήταν, άραγε, θέλημά του να μη γίνουν γνωστά ή επικρατεί άλλη μια φίμωση που προέρχεται από φόβο ή αδιαφορία;

Γιατί οι Γέροντες και οι προορατικοί προτρέπουν τη φυγή στα βουνά;

Πώς γίνεται να μας προλέγουν αναλυτικά μόνο το αποτέλεσμα και όχι τις λεπτομέρειες της ενδιάμεσης κατάστασης που προηγείται;

Γιατί δείχνουν όχι μόνο να φοβούνται, αλλά και να αποφεύγουν συστηματικά κάθε αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απάντηση και πρέπει να απαντηθούν, αφού οφείλει ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει, άσχετα από το αν νιώθει συνένοχος της πολιτικής αφανισμού που επιβάλλουν οι κυβερνώντες ή όχι.

Οι εξελίξεις σίγουρα δεν οδηγούν σε εξυγίανση ή κοινωνική ευημερία. Το αντίθετο μάλιστα. Προλέγουν, χωρίς να χρειάζεται προορατικό χάρισμα, την ισοπέδωση της Ελλάδας.

Η γενίκευση, όμως, των γεγονότων, σε συνδυασμό με τον «Γενικό Πόλεμο» που προείδε ο Πατροκοσμάς, δεν πρέπει να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μονιασμένοι και κοντά στον Χριστό.

Αυτές είναι οι συμβουλές που ακούγονται από τους Άγιους Πατέρες σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.