22 Μαρ 2014

Τεράστια επιστημονική ανακάλυψη φανερώνει τη στιγμή μετά τη γέννηση του Σύμπαντος


Μπροστά από τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα», βρίσκεται ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αν επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις Αμερικανών ερευνητών οι οποίοι με τη χρήση τηλεσκοπίου σε βάση του Νότιου Πόλου, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν ρυτιδώσεις στο χωροχρόνο οι οποίες εμφανίστηκαν μια στιγμή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).   Η "στιγμή" υπολογίζεται κατά το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου που ακολούθησε τη Μεγάλη Έκρηξη από την οποία σχηματίστηκε το σύμπαν όπως οι γαλαξίες, οι πλανήτες και τα άστρα. Το τηλεσκόπιο BICEP στην Ανταρκτική κατέγραψε σήματα τα οποία φέρεται να είναι ίχνη από τα λεγόμενα βαρυτικά κύματα τα οποία θεωρητικές ρυτιδώσεις στο χωροχρόνο οι οποίες διαδίδονται σαν κύμα με την ταχύτητα του φωτός -ουσιαστικά συμπιέζουν το χώρο σε μία κατεύθυνση και τον τεντώνουν προς μια άλλη. Η ύπαρξη τους αποτελεί την τελευταία ανεπιβεβαίωτη πρόβλεψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος είχε προχωρήσει στην πρόβλεψη τους το 1916 ως συνέπεια της Γενικής Σχετικότητας ενώ θα προσέφεραν στήριξη στη λεγόμενη θεωρία του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία το νεογέννητο Σύμπαν πέρασε από μια φάση απότομης διόγκωσης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα in.gr, τα κύματα αυτά εμφανίστηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και αρχικά πρέπει να είχαν πολύ μικρό μήκος κύματος. Οι κοσμολόγοι όμως έχουν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός, δηλαδή η απότομη διόγκωση του χωροχρόνου που ξεκίνησε 10-34 δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, ουσιαστικά τέντωσε τα βαρυτικά κύματα και αύξησε το μήκος κύματος σε μετρήσιμα μεγέθη.

Στο βίντεο, ο Andrei Linde με σημαντική συμβολή στη θεωρία του πληθωρισμού η οποία παρουσιάστηκε το 1980, μαθαίνει τα νέα από τον ερευνητή και καθηγητή του Stanford, Chao-Lin Kuo μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

Επιλογή: ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΟΥΤΣΑΡΑ
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.