25 Ιουν 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 24-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 24 Jun 2013 08:58 PM PDT
Γράφει ο Ακρίτας 

Τους ΑΝΕΛ φωνάζουν ψεκασμένους, αλλά οι ψεκασμένοι ορκίζονται σήμερα ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΑΕ!!!!

***

Πάει και η εταιρεία Κατσέλης.
Άλλα 1000 άτομα στην ανεργία διότι πολύ απλά στην Μνημονιακή Ελλάδα, σε μια σούπερ υφεσιακή οικονομία, όταν αφαιρείς κεφάλαιο από την ζήτηση, τότε πολύ απλά θα δημιουργείς νέους ανέργους και νεόπτωχους.

***

Η οικονομική λιτότητα καθυστερεί τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και την εφαρμογή των ζωτικής σημασίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα παραγωγής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λιτότητα δημιουργεί ύφεση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα μπορέσει η οικονομία να βγει από την «παγίδα χρεοκοπίας», αποθαρρύνοντας τους δυνητικούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Όσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος λιτότητα-ύφεση, οι προοπτικές της Ελλάδας να καλύψει τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος θα εξαντλούνται, ανεφοδιάζοντας τις αρνητικές προσδοκίες των αγορών.

***

Είναι φανταστικό να βλέπεις τους μνημονιακούς(πρώην, νυν και επόμενους) βουλευτές των 10 χιλ ευρώ το μήνα(και το 66% αφορολόγητο) να κατηγορούνε ο ένας για τον άλλον για τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίοι ίδιοι τις ψήφισαν.!!

Σου φτιάχνει την ημέρα για... κακή διάθεση.

***

«Οι δικηγόροι είναι τόσο ακριβοί που είναι φθηνότερο να προσλάβεις ένα δικαστή.»
Εβγκένι Κασέγιεφ
Ρώσος γνωμικογράφος

***

«Ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα. Είναι δέκα κώλοι που γυρεύουν καρέκλα».
Μαλβίνα Κάραλη
Πόσο λείπει σήμερα μία τέτοια φωνή.
Posted: 24 Jun 2013 02:05 PM PDT

Ολοφάνερα πλέον τα τεράστια μειονεκτήματα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Διορίζεται από τους δανειστές μία προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία αποτελείται:
  • (α) από ένα κόμμα που δεν σεβάστηκε ούτε στο ελάχιστο τις δικές του προεκλογικές δεσμεύσεις ή, έστω, τους ψηφοφόρους του, καθώς επίσης
  • (β) από ένα άλλο, το οποίο καταψηφίσθηκε από τους Πολίτες - έχοντας καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή, προωθείται από το διεθνές κεφάλαιο στο παρασκήνιο το κόμμα-αντικαταστάτης, το οποίο θα δρομολογήσει, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας της πατρίδας μας.

Ένα κόμμα που θα ψηφιστεί, επειδή θα πεισθούμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αφού θα έχει εξασφαλιστεί προκαταβολικά η παταγώδης αποτυχία των δύο προηγουμένων (διαφορετικά δεν αιτιολογούνται τα τελευταία, απίστευτα λάθη της κυβέρνησης).

Ευχόμαστε φυσικά να διαψευσθούμε, αλλά τα σημάδια είναι αρκετά καθαρά – σε σημείο που να είναι πλέον ορατά, δια γυμνού οφθαλμού, ακόμη και σε αδαείς.
Posted: 24 Jun 2013 12:58 PM PDT
Ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν αρκετά πρόσωπα που δεν ήταν μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.
Μεταξύ των «νέων» προσώπων του κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ο Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών), ο Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας) και ο Μιχάλης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), ενώ υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής. Επίσης, κυβερνητικές θέσεις ανέλαβαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών, Μεταφορών) και ο Γιώργος Μανιάτης (Περιβάλλοντος).
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι πλέον επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.
Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός : Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής Υπουργός : Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς
Υφυπουργός : Παναγιώτης Μηταράκης
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός : Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός : Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός : Σοφία Βούλτεψη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός : Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρωτής Υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός : Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:Παντελής Καψής
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου
Posted: 24 Jun 2013 12:44 PM PDT
  • Η κυβέρνηση των Αθηνών κατώτερη των εθνικών επιταγών και ανίκανη να προστατεύσει την Ελληνικότητα της Θράκης, η οποία βάλλεται συστηματικά και σε καθημερινή βάση από τα παράκεντρα των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας
  • Ανίκανος αλλά και επικίνδυνος ο τραγικός Σαμαράς και οι συνεργάτες του απέναντι στις τεράστιες εθνικές του ευθύνες, συνεχίζει να επιτρέπει στα όργανα της Άγκυρας να βυσοδομούν απέναντι στον Ελληνισμό και να αμφισβητούν ευθέως την Ελληνικότητα της Θράκης

Για τον Χαλήτ Χαμπίπογλου, πρόεδρο της αλυτρωτικής «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF), όσοι διαβάζετε «Προξενείο-Στοπ», προφανώς δεν χρειάζεστε άλλες…συστάσεις. Ο κύριος αυτός, που είναι ταγμένος (με το αζημίωτο) στην υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας στη Θράκη και στην σπίλωση της Ελλάδας στα διεθνή φόρα και που αποτελεί τον επόπτη όλων των φασιστικών «δυτικοθρακιώτικων» τουρκοσωματείων της Δυτικής Ευρώπης, αντί να κηρυχθεί persona non grata (μαζί και με αρκετούς ακόμη τουρκοχαφιέδες συναδέλφους του) μπαινοβγαίνει, όπως πολλές φορές έχουμε ξαναπεί, εντελώς ανενόχλητος στο ξέφραγο αμπέλι που λέγεται Ελλάδα.

Προ ολίγων ημερών λοιπόν ήταν και πάλι εδώ, κουβαλώντας μας και Ευρωπαίους μουσαφίρηδες (βλ. το πρόσφατό μας δημοσίευμα Νέο τουρκοσυνέδριο στην Κομοτηνή με συμμετοχή Ευρωπαίων!). Κατά τη διάρκεια όμως της παρουσίας του στην Κομοτηνή, ο Χαμπίπογλου είχε και άλλες επαφές. Μία από αυτές μάλιστα είχε και…εκπαιδευτικό (λέμε τώρα) περιεχόμενο, αφού στις 6 Ιουνίου συναντήθηκε με τον Γκαλήπ Γκαλήπ, πρόεδρο της «Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (ΠΕΚΕΜ).

Η ΠΕΚΕΜ (στην 3η φωτογραφία βλέπετε το έμβλημά της) δεν είναι βέβαια παρά το εκπαιδευτικό παραμάγαζο του Προξενείου και ο Γκαλήπ Γκαλήπ (παλαιός βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ και φανατικός τουρκόψυχος) είναι εδώ και λίγο καιρό ο νέος πρόεδρος της, στη θέση ενός άλλου γνωστού φανατικού τουρκόψυχου με έντονη ανθελληνική δράση στο εξωτερικό, του Τζεμίλ Καμπζά (σ.σ. για όσους ενδεχομένως αναρωτιούνται, η αλλαγή σκυτάλης δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, καθώς το Προξενείο από καιρό σε καιρό κάνει…rotation τους υποτακτικούς του στα διάφορα πόστα, για να…φαίνεται κάποια κινητικότητα, κάτι σαν τους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς)!

Όπως μας ενημερώνει λοιπόν η «Μπιρλίκ» (μετάφραση tourkikanea.gr), «ο πρόεδρος της ABTTF Χαλήτ Χαμπίπογλου που επισκέφτηκε την περιοχή μαζί με εκπροσώπους της FUEN και του κόμματος της Ουγγρικής Συμμαχίας της Ρουμανίας (RMDSZ) στα πλαίσια κοινού προγράμματος της ABTTF και του DEB, που είχε στόχο την προώθηση της καμπάνιας Πρωτοβουλία Ευρωπαίου Πολίτη και τις συναντήσεις με μειονοτικούς φορείς, συζήτησε με τον Γκαλήπ Γκαλήπ για τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της ΠΕΚΕΜ και της ABTTF. Στην συνάντηση (σ.σ. 1η φωτογραφία) στην οποία παρούσα ήταν και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της ΑΒΤTF Μελέκ Κιρματζί Αρίκ, ο Χαμπίπογλου αρχικά συνεχάρη τον Γκαλήπ για την εκλογή του στην προεδρία της ΠΕΚΕΜ και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του ως πρόεδρος, Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Chris&Eve (σ.σ. ε, πού αλλού;), ο Χαμπίπογλου εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το τι είδους συνεργασία μπορούν αν έχουν στο μέλλον η ABTTF και η ΠΕΚΕΜ. Ο δε Γκαλήπ ανέφερε πως καθώς η ΠΕΚΕΜ ταυτόχρονα είναι και ένα ερευνητικό κέντρο, πάντοτε είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με φορείς που παίζουν ρόλο στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Υπέροχα, ε; Αλλεπάλληλα «πηγαινέλα» και ατέλειωτες προκλήσεις μες στα μούτρα μας, επαφές και συνεργασίες και…διευρύνσεις συνεργασιών – όλα με άκρως ανθελληνική και υπονομευτική στόχευση, εντός μάλιστα ελληνικού εδάφους. 
Και ποιοι είναι αυτοί που τις διεκπεραιώνουν, στην προκείμενη π.χ. περίπτωση; 
Κάποια (λέει) Μελέκ Κιρματζί (που είναι κάτοικος Τουρκίας πια), ο αρχιπράκτορας Χαμπίπογλου (που είναι κάτοικος Γερμανίας) και ένα κάρο «δικοί» μας, που είναι κάτοικοι Ελλάδας, αλλά δεν ξέρουμε πώς ζουν και πώς βιοπορίζονται
Τα ταξίδια, οι επισκέψεις, τα συνέδρια, τα τραπεζώματα, τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές μετακινήσεις είναι πλέον συνεχώς στην ημερήσια διάταξη. 
Οι πακτωλοί του μαύρου τουρκικού χρήματος κυλούν ολοένα και πιο ορμητικοί ολόγυρά μας – και την ίδια ώρα εμείς συνεχίζουμε αμέριμνοι τον ύπνο του ηλιθίου. 
Καληνύχτα μας…


Πηγή Προξενείο Στοπ

Σχόλιο ιστολογίου: Η Θράκη, το Ανατολικό Αιγαίο, το Καστελλόριζο, η Φλώρινα και η Ήπειρος, δεν κινδυνεύουν από τους γνωστούς εξωτερικούς εχθρούς, αλλά από εκείνους που είναι θεσμικά υπεύθυνοι και έχουν δώσει όρκο να προστατεύουν την ακεραιότητα της χώρας και τον Ελληνισμό. Δυστυχώς, δεν είναι η απλή φοβικότητα, ούτε η ανικανότητα, τα χαρακτηριστικά εκείνα που παραδίδουν αργά αλλά σταθερά την Θράκη στις ορέξεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας... 
Posted: 24 Jun 2013 11:17 AM PDT

Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Η πολιτική επιστήμη βασίζεται στην πείρα σε σχέση με την κοινωνική ζωή και με αυτήν ασχολείται, γράφει ο Αριστοτέλης. Οι ανώριμοι που παρασύρονται από τα πάθη τους δεν κάνουν για πολιτική, συνεχίζει ο Έλληνας φιλόσοφος στα «Ηθικά Νικομάχεια», καθότι ενεργούν υπό το κράτος αυτών. Σ' αυτούς του ανθρώπους η όποια γνώση είναι ανώφελη.

Πράγματι, στις ημέρες μας η πολιτική απαρτίζεται από άτομα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αποκλείονταν παντός αξιώματος. Στην εποχή της διαστρέβλωσης αποφασίσαμε να σας δείξουμε ότι ακόμα και κάτω από τρομερή πίεση ο πολιτικός έχει την ευκαιρία να παραμείνει πολιτικός και να μην μετατραπεί σε πολιτικάντη. Αρκεί και ο λαός να έχει την ανάλογη παιδεία και πάνω απ όλα έμφυτο το αίσθημα του αγνού πατριωτισμού.

Ο λόγος για τον Αριστείδη, ο οποίος ονομάστηκε δίκαιος γιατί αγαπούσε πάνω απ όλα το δίκιο. Απέφευγε να λέει ψέματα, ποτέ του δεν κολάκευε αλλά ούτε και κορόιδευε. Έζησε στην Αθήνα την εποχή της περσικής απειλής που εκδηλωνόταν με όπλα και όχι με δάνεια. Ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε χρήματα του Δημοσίου. Ο Αριστείδης προτιμούσε την αριστοκρατική, τουτέστιν αξιοκρατική, κυβέρνηση και όχι την δημοκρατική ή την απολυταρχική. Θεωρούσε πως πρέπει να κυβερνούν οι άξιοι, όπως πρέπει να χειρουργούν οι ικανοί γιατροί, να αγωνίζονται σε μια ομάδα οι καλύτεροι αθλητές κ.ο.κ. Σ' αυτή του την πεποίθηση είχε αντίπαλους αυτούς που αρέσκονταν στο να κολακεύουν τις αδυναμίες του όχλου.

Έμενε ατάραχος στις πολιτικές διακυμάνσεις, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους του, οι οποίοι υπερηφανεύονταν, όταν είχαν την εξουσία στα χέρια τους, ενώ σε περίπτωση που έχαναν στις εκλογές έβριζαν, απειλούσαν και συκοφαντούσαν. Καλή ώρα σαν σήμερα, αφού από την Αρχαία Αθήνα έχουν υιοθετηθεί εκτός των καλών και άσχημα κατάλοιπα της τότε εποχής. Μην ξεχνάμε ότι στην… δημοκρατική Αθήνα καταδικάστηκε σε θάνατο ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της γνωστής ιστορίας, ο Σωκράτης.

Στον Αριστείδη είχε ανατεθεί το αξίωμα να φροντίζει για τα έσοδα του Δημοσίου. Από αυτήν του την θέση ξεσκέπασε πολλούς υπαλλήλους που ήταν καταχραστές. Αυτή του η πολιτική ξεσήκωσε αντιδράσεις από κηφήνες της λαϊκής περιουσίας που δρουν και ξεζουμίζουν πλούτο μέχρι και στις μέρες μας. Οι εχθροί του κατόρθωσαν να επηρεάσουν τον Θεμιστοκλή και έτσι ο αξιοκράτης πολιτικός εξορίστηκε με την μέθοδο του εξοστρακισμού.

Οι πολίτες πάνω σε ένα θραύσμα πήλινου αγγείου (όστρακο) έγραφαν το όνομα του πολίτη του οποίου την εξορία επιθυμούσαν. Μερικοί από αυτούς δεν ήξεραν γράμματα, γι αυτό κατάφευγαν σε μορφωμένους. Κάποιος πλησίασε τον Αριστείδη, χωρίς να τον γνωρίζει, και του ζήτησε να γράψει το όνομα «Αριστείδης» πάνω στο όστρακο.

-Γνωρίζεις τον Αριστείδη;, τον ρώτησε.

-Όχι απλά έχω βαρεθεί να τον λένε δίκαιο όλη την ώρα, απάντησε.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα και δισταγμό ο Αριστείδης έγραψε το όνομά του πάνω στο όστρακο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το μεγαλείο ψυχής του Έλληνα πολιτικού που δεν επέτρεπε στα πάθη του να ανατρέψουν στο μυαλό και την καρδιά του το αίσθημα του δικαίου.

Στο σημερινό ελληνικό κράτος αυτό που ακούμε όλη την ώρα από πολιτικάντηδες είναι το «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Σίγουρα υπάρχουν και πολιτικοί που προσπαθούν, παρ' όλες τις πιέσεις, να αντισταθούν όσο αντέχουν στις επιταγές της παγκόσμιας διαπλοκής. Ωστόσο τότε τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, αφού η Ελλάδα απειλείτο από τον στρατό της τεράστιας και πολυεθνικής Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μετά τις Θερμοπύλες οι Πέρσες θέλησαν να κατευθυνθούν στην Αθήνα. Ο Θεμιστοκλής στα δύσκολα ανακάλεσε τον Αριστείδη από την εξορία. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας γύρισε πίσω διατηρώντας τον ίδιο ακέραιο χαρακτήρα και έχοντας ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για την πατρίδα. Οι Πέρσες σκέφτηκαν να διχάσουν τους Έλληνες. Μέσω απεσταλμένων (συγκρίνετε στο μυαλό σας τις ομοιότητες με το σήμερα) υπόσχονταν στους Αθηναίους χρήματα και δόξα εις βάρος της Σπάρτης, μεγάλη αντιπάλου της Αθήνας, με αντάλλαγμα την υποχώρησή τους. Τους υπόλοιπους Έλληνες δε, τους απειλούσαν και τους φοβέριζαν.

Συγκαλείται πολιτική συνέλευση με την παρουσία Αθηναίων, Περσών και Σπαρτιατών και την πίεση για τον Ελληνισμό να αυξάνεται ασφυκτικά. Ήρθε η ώρα του Αριστείδη να τοποθετηθεί. Στρέφεται αρχικά προς τους Σπαρτιάτες που φοβούνταν ότι θα ενδώσουν οι Αθηναίοι: 

"Αντιπρόσωποι της Σπάρτης, όταν γυρίσετε στην πατρίδα σας να διακηρύξετε πως δεν υπάρχει ούτε επάνω στην γη ούτε κάτω από το έδαφος τόσο χρυσάφι, για το οποίο οι Αθηναίοι θα πουλούσαν την ελευθερία των Ελλήνων. Και σεις, Ασιάτες, να απαντήσετε στους ανωτέρους σας ότι όσο ο ήλιος δεν αλλάζει την πορεία του στον ουρανό, οι Αθηναίοι δεν θα πάψουν ποτέ να αγωνίζονται για την ελευθερία".

Τα λόγια του Αριστείδη έφεραν ενθουσιασμό στους περισσότερους. Οι Πέρσες κατεβαίνουν με πολυάριθμο στρατό στην Αττική. Ο Αθηναίος πολιτικός τιμώρησε παραδειγματικά εκείνους που πρότειναν την συνεργασία με τους Πέρσες και συνέχισε με την εκκένωση των Αθηνών προς την Σαλαμίνα. Ακολούθησε η μάχη των Πλαταιών όπου οι μπαρουτοκαπνισμένοι Έλληνες θριάμβευσαν εναντίον του περσικού «γίγαντα».


Πηγή: Πυγμή

Posted: 24 Jun 2013 10:57 AM PDT


Την ώρα που οι περισσότεροι απολαμβάνουν τα μπάνια τους, έξω από την Βουλή τοποθετούνται ατσάλινα κάγκελα στις δύο ράμπες επί της οδού Αμαλίας.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη δεξιά πλευρά του Κοινοβουλίου και, ακολούθως, τα κάγκελα τοποθετήθηκαν και στην αριστερή.

Περιμένουν νέες διαδηλώσεις;


Πηγή: Πυγμή

Posted: 24 Jun 2013 06:23 PM PDT
 
Ο γεωπολιτικός αναλυτής Mahdi D. Nazemroaya ξεδιπλώνει τον ιστό της επόμενης φάσης του σχεδίου των παγκοσμιοποιητών, εξηγώντας βήμα-βήμα πώς οδηγείται έντεχνα μια χώρα-στόχος σε εσωτερική σύρραξη. Προετοιμάζουν τον Λίβανο για εμφύλιο με ταυτόχρονη διεύρυνση του συριακού μετώπου…

Του Mahdi Darius Nazemroaya* 
Ίδρυμα Γεωστρατηγικών Ερευνών της Μόσχας
24 Ιουνίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Οι φλόγες του διχασμού και της εμπόλεμης σύρραξης στη Συρία επεκτείνονται εσκεμμένα στον Λίβανο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ίσως να συνεργάζονται αυτή τη στιγμή με τους Λιβανέζους εταίρους τους και τους αντιπροσώπους τους, προκειμένου να προετοιμάσουν μια νέα ανάφλεξη και εσωτερική σύρραξη. Το αραβικό κρατίδιο του Λιβάνου είναι πολιτικά διχασμένο και τελεί υπό συνθήκες πολιτικής λήθης. Υπάρχει παράλληλα ένα ολοένα και επικίνδυνα διευρυνόμενο κενό στους μηχανισμούς ασφαλείας και στο στρατό της χώρας.

Η δημόσια τάξη διατηρείται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Νajib Mikati, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ προετοιμάζεται μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Tammam Salam, που διορίστηκε πρωθυπουργός του Λιβάνου στις 6 Απριλίου 2013 . Ο στηριζόμενος από τον αμερικανικό παράγοντα συνασπισμός κομμάτων με την ονομασία Συνασπισμός της 14ης Μαρτίου εμμένει στη θέση ότι ο Tammam Salam θα πρέπει να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, στην οποία αναπόφευκτα δεν θα υπάρξει ταύτιση πολιτικών απόψεων, ενώ το κόμμα της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του προβάλλουν την αξίωση να κατέχουν τουλάχιστον το 1/3 των εδρών του υπουργικού συμβουλίου, ώστε αφ' ενός να εξασφαλίσουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) και αφ' ετέρου να είναι σε θέση να διαλύσουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Tamman Salam, εάν το τελευταίο καταλήξει να υπηρετεί τον Συνασπισμό της 14ης Μαρτίου υπό τον Hariri και τους ξένους υποστηρικτές του.

Η κυβερνητική αβεβαιότητα πλήττει την ασφάλεια της χώρας. Η στρατιωτική ηγεσία του Λιβάνου βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που ανέκυψε με τις αρκετές κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Νέα στρατιωτική ηγεσία είναι αδύνατο να διοριστεί, αφού δεν έχει σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο υπό τον Salam,ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Mikati στερείται της δικαιοδοσίας να προβεί σε διορισμούς.

Αυξάνονται τα κρούσματα εσωτερικής βίας στον Λίβανο 

Ο αυξανόμενος αριθμός (όχι αποκλειστικά) Σύριων προσφύγων που έχει εισρεύσει στη μικρή χώρα ασκεί πίεση στις υποδομές του Λιβάνου. Αρκετοί Λιβανέζοι ανησυχούν επίσης για την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων της χώρας τους. Παράλληλα, έχει αρχίσει να σιγοβράζει μια σύρραξη μεταξύ των συμμάχων και υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και των μικρότερων ανταγωνιστών της στην Τρίπολη (Trablos) και την Σιδώνα (Saida). Το Αραβικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο απαρτίζουν Αλεβίτες, συγκρούεται ακατάπαυστα με ένοπλους τακφιριστές [ο τακφιρισμός χαρακτηρίζεται ως παρακλάδι του σαλαφισμού] στην Τρίπολη. Οι οπαδοί του Ahmed Al-Assir, άλλου τακφιριστή συμμάχου του Ηariri, στην Σιδώνα, έχουν συχνά εμπλακεί σε συγκρούσεις με οπαδούς της Χεζμπολάχ και δηλώνουν πρόθυμοι να πολεμήσουν έναντίον της Χεζμπολάχ και των σουνιτών μουσουλμάνων συμμάχων της στην Τρίπολη.

Οι σπόροι του χάους εμφυτεύονται σε όλη τη χώρα, καθώς ο πόλεμος στη Συρία διευρύνεται και μεταγγίζεται στον μικρό Λίβανο. Πρόσφατα ακούστηκε μια έκρηξη στα περίχωρα της χριστιανικής πόλης Kahaleh. Άγνωστοι ένοπλοι κοντά στο Arsal έκλεισαν τους δρόμους που συνδέουν το Labweh και τη Συρία με το Baalbek, ενέργεια η οποία, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους, στοχεύει στην ανάφλεξη εσωτερικής σύρραξης. Ο λιβανικός στρατός αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ των κατοίκων των χωριών Arsal και Labweh. Όλα αυτά, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον αμάχων και από τη Συρία και από το εσωτερικό του Λιβάνου.

Τελευταία, οι εκτοξεύσεις ρουκετών έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Είναι έργο των μισθοφορικών ομάδων που αντιμάχονται την κυβέρνηση του Assad στη Συρία και συχνά έχουν ως στόχο την πόλη του Λιβάνου Hermel, προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και την περιοχή γύρω από το Quşayr, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να σκοτώνονται άμαχοι. Η ενέδρα και η δολοφονία μιας ομάδας Λιβανέζων σιιτών και ενός Τούρκου πολίτη κοντά στο Arsal οδήγησε επίσης σε θρησκευτικές εντάσεις. Λίγο αργότερα, ένας πολίτης από το Arsal σκοτώθηκε κοντά στα προάστια του Hermel. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λιβάνου, η αναμόχλευση εντάσεων αποσκοπεί στην ανάφλεξη συρράξεων μεταξύ ομάδων σιιτών και σουνιτών στο Λίβανο. Κάποιοι κάτοικοι της πόλης Hermel έχουν κατηγορήσει κατοίκους του Arsal ότι εμπλέκονται σε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Hermel.  

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν άτομα ή ομάδες στο Arsal που δρουν σε συντονισμό με τις ομάδες των μισθοφόρων στο εσωτερικό της Συρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Συριακός Στρατός έχει επανειλημμένα καταδιώξει ομάδες μισθοφόρων κοντά στο Arsal και άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Η επέκταση της λειτουργίας του Λιβανικού Κοινοβουλίου και οι εσωτερικές εξεγέρσεις

Και οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ και την οικογένεια Hariri, αντίστοιχα, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη λειτουργία του Λιβανικού Κοινοβουλίου κατά δεκαεπτά μήνες για λόγους διατήρησης της ασφαλείας. Παρά τους λόγους που προβλήθηκαν επίσημα, είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προβούν σε αυτό το μέτρο για λόγους οικείου συμφέροντος. Η Χεζμπολάχ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια προεκλογική εκστρατεία, ενώ συγχρόνως πολεμά στη Συρία, και ο υπό τον Hariri Συνασπισμός της 14ης Μαρτίου φοβάται ότι θα χάσει έδρες, λόγω της μείωσης των ψηφοφόρων του στο Λίβανο, ιδίως των Χριστιανών. 

Η στήριξη των ένοπλων τακφιριστών, που δρουν μέσα στη Συρία και το Λίβανο, από το πολιτικό μέτωπο του Hariri και η αντίθεσή του με την "Ορθόδοξη Πρόταση", η οποία προβλέπει ότι κάθε κοινότητα στο Λίβανο θα πρέπει να ψηφίζουν απ' ευθείας τους δικούς της βουλευτές, έχει εξοργίσει την πλειοψηφία των Χριστιανών του Λιβάνου. Η "Ορθόδοξη Πρόταση" θα γίνει αιτία να χαθούν οι χριστιανικές έδρες στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, τις οποίες ελέγχει αυτή τη στιγμή το πολιτικό μέτωπο «Κόμμα του Μέλλοντος» του Hariri.

Συγχρόνως, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν αποκλειστεί οδικά δίκτυα μέσα και κοντά στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Bekaa, και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στη διέλευση κοντά στην Masnaa, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να διευκολυνθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του λιβανικού στρατού και των διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό οργανώθηκαν με αφορμή την αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του λιβανικού Κοινοβουλίου. Στην Bekaa οι διαμαρτυρίες είχαν ως πρόσχημα το κύμα βίας που προέκυψε από την υποστήριξη των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων στη Συρία από διάφορες κοινότητες του Λιβάνου. Και οι δύο αντίπαλες παρατάξεις του Λιβάνου φέρεται ότι έχουν στείλει αρκετές χιλιάδες μαχητές προκειμένου να συμμετάσχουν στην εσωτερική σύρραξη στη Συρία.

Η στρατηγική του παιχνιδιού στον Λίβανο: ο πιθανός εξαναγκασμός της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο πολέμου και στο Λίβανο

Παρατηρείται, σε γενικές γραμμές, μια εσκεμμένη προσπάθεια να πυροδοτηθεί μια εσωτερική ανάφλεξη στο Λίβανο. Ξένοι δημοσιογράφοι εισρέουν τελευταία στη χώρα και ζητούν άδεια από την Χεζμπολάχ να επισκεφθούν τις περιοχές που υφίστανται επίθεση από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αλλά και τις οικογένειες των μαχητών της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία. Διάφορες μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα παρακολουθούν στενά όσα διαδραματίζονται τελευταία στην Bekaa και συμμετέχουν στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται με σκοπό να επιδεινωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου. Στρατόπεδα του λιβανικού στρατού δέχονται επίσης επιθέσεις σποραδικά.

Ως μέρος συγκεκριμένης στρατηγικής, η συριακή σύρραξη σκόπιμα μεταφέρεται στον Λίβανο. Δύο μέρες μετά τον θάνατο μερικών Λιβανέζων σιιτών και ενός Τούρκου υπηκόου κοντά στο Arsal, μια ομάδα ενόπλων επιχείρησε να απαγάγει έναν άνθρωπο από την πόλη Baalbek. Διασώθηκε τελικά από κατοίκους της περιοχής και αποδείχθηκε ότι οι ένοπλοι απαγωγείς ήταν ομάδα μισθοφόρων από την Συρία (του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού») σε συνεργασία με έναν Λιβανέζο πολίτη.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οδηγείται κανείς στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο απώτατος στόχος μιας στρατηγικής που επιδιώκει να πυροδοτήσει εμφύλια σύρραξη στον Λίβανο είναι να αναγκαστεί η Χεζμπολάχ να αποχωρήσει από τη Συρία και να επιστρέψει στο έδαφός της. Γι' αυτό τον λόγο παρατηρούνται συνεχώς προβοκάτσιες από τους ένοπλους τακφιριστές στο Λίβανο, οι οποίες σκόπιμα πυροδοτούν θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών. 

Η αποδυνάμωση του κράτους του Λιβάνου και η διάβρωση των θεσμών του είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας, ο οποίος εξυπηρετεί κατάλληλα αυτό το «εγχείρημα». 

*Ο Mahdi Darius Nazemroaya είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης, βραβευμένος συγγραφέας και διακεκριμένος αναλυτής σε θέματα γεωπολιτικής. Συνεργάζεται με το κέντρο ερευνών Geopolitica της Ιταλίας.

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.

Posted: 24 Jun 2013 09:03 AM PDT
Ειλικρινά ελπίζω να μας ψεκάζουν. Γιατί αν δεν μας ψεκάζουν και απλά ανεχόμαστε όλο αυτόν τον συρφετό που θέλει να γίνει η…νέα κυβέρνηση της χώρας, τότε δεν ξέρω τι στην ευχή έχει γίνει με τους Έλληνες.
Ποιοί θα απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση; Θιασώτες του μνημονίου, άτομα εθισμένα στα ψεύδη, πολιτικά "πτώματα" και τσεκουράτοι καβαλημένοι βιβλιοπώλες……
  • Πρόεδρος και αντιπρόεδρος, κάποιοι που απλά λένε ψέματα καθ' έξιν και κατ' εξακολούθηση, όπως ο Α. Σαμαράς των 3 Ζαππείων που τα ξέγραψε σε μια μέρα, ή ο αρχομανής βουλιμικός Ε. Βενιζέλος που έχει προσυπογράψει τα πάντα, αλλά διαφωνεί ή που ξέχασε, έχασε….το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ ή ότι ξέχασε ότι ήταν ΥΠ.ΟΙΚ όταν έγιναν όλα αυτά που καταγγέλει.
  • Θιασώτες του μνημονίου με μόνα ένσημα αυτά της προσέλευσης σε άπειρα κανάλια, όπως ο καβαλημένος βιβλιοφάγος Μπουμπούκος και ο τσεκουράτος Βορίδης πρώην δεξιότερος της Χ.Α. και υβριστής του Α. Σαμαρά και του συγκυβερνήτη του.
  • Πολιτικά "πτώματα" όπως ο "δεν διάβασα" το μνημόνιο Χρυσοχοίδης και η Ο.Φ.Α. Χριστοφιλοπούλου.
  • Και από κοντά, χαρούμενες φατσούλες όπως ο Χατζηδάκης και ο Μητσοτάκης, και άλλοι επιτυχημένοι σωτήρες της χώρας.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί σε μια ανίερη συνεργασία όλων αυτών που επί 39 χρόνια μόχθησαν για να φτάσουν τη χώρα μας στα χάλια που είναι σήμερα. Στη χώρα που ότι καλό και κερφοφόρο ξεπωλείται, ότι διαφορετικό και νόμιμο διαγράφεται χάριν του μονοπωλίου και των…νταβατζήδων.
Στη χώρα που όλοι πρέπει να πεθάνουν ακούσια ή εκούσια (από μαράζι και ντροπή ή από πείνα και ευτελισμό), για να προστατευτούν οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ, και οι εφοπλιστές που κάνουν προσφυγή επειδή πλήρωσαν λίγα (για να μην πληρώσουν τίποτα).

Στη χώρα που οι 6 στους 10 νέους έχουν ανεργία και οι άλλοι ένα ξεροκόματο για μισθό, ή εκεί που τα περήφανα γηρατιά (που έλεγε και ο συγχωρεμένος), πρέπει να εξαθλιώνονται από τις συντάξεις περιμένοντας να πεθάνουν στην ουρά του ΕΟΠΠΥ, μήπως και κάποιος τους γράψει τα φάρμακα.

Στη χώρα που σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είναι μειοψηφία, γιατί αυτοί τα πουλημένα τομάρια που αποκαλούνται σωτήρες, έχουν φροντίσει για αυτό.

Κι' όμως, όλοι απλά χαίρονται το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, φορώντας ένα ζαλισμένο χαμόγελο, περιμένοντας πριν βγούν για μια βραδυνή βόλτα, να δουν πρώτα τα κανάλια του μονοπωλίου DIGEA που φρόντισαν οι…κυβερνήτες Σαμαράς και Βενιζέλος να τους εγκαταστήσουν.
Τουλάχιστον η άλλη χούντα, αυτή της ΥΕΝΕΔ, δεν το έκρυβε…

Για αυτό σου λέω. Αν υποψιαστώ ότι δεν μας ψεκάζουν…!
Posted: 24 Jun 2013 07:15 AM PDT
Η πρωσική κυβέρνηση της Γερμανίας τάσσεται ήδη υπέρ της δήμευσης καταθέσεων ύψους 8%, στην περίπτωση τυχόν ανάγκης διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο μέλλον - κατά το «δεδικασμένο» της δολοφονίας της Κύπρου, αδιαφορώντας για τραπεζικές επιθέσεις
 


"Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις μπορούν να καταστρέψουν, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες, τους καρπούς πολυετών προσπαθειών. Εμφανίζονται δε όπως το φαινόμενο El Nino: απρόβλεπτα, καταστροφικά και ανεξέλεγκτα, σαν τον τυφώνα που παρασύρει όλα όσα δεν έχουν χτιστεί σε στέρεες βάσεις.

Η περιορισμένη εμβέλεια τώρα των ανθρωπίνων κοινωνιών, καθώς επίσης οι «ρυθμοί σαλιγκαριού» που κυριαρχούν στα πλαίσια των δημοκρατικών δομών (ειδικά σε πολιτεύματα άμεσης δημοκρατίας, όπως το ελβετικό, το οποίο κατηγορείται για αδυναμία λήψης γρήγορων αποφάσεων), δεν έχουν καμία δυνατότητα, στον ταχύτατο κόσμο των χρηματιστηρίων – τα οποία, αν και διατηρούνται στο απυρόβλητο, είναι οι πραγματικοί ηγεμόνες των αγορών.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι Παγκοσμιοποίηση ή Δημοκρατία – με τους σημερινούς κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης να είναι τα κρυφά (Η.Π.Α.) ή εμφανή (Κίνα, Σιγκαπούρη κλπ.) απολυταρχικά καθεστώτα" (J.Huffschmid με παρεμβάσεις).    


Όπως διαβάσαμε σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση, ορισμένα άτομα ή οργανώσεις οδηγούνται στο δικαστήριο, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά – όταν δηλαδή δεν εξελίσσεται θετικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει «αντιδικία», σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τις ζημίες που προκλήθηκαν.

Στην περίπτωση όμως της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο όφειλε να ελέγξει την ορθότητα ή μη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMTOutright Monetary Transactions), η διαδικασία δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με τα παραπάνω κριτήρια – αφού «εκδικάσθηκε» το πλέον επιτυχημένο νομισματικό μέτρο των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η εξαγγελία του προγράμματος τον Ιούλιο του 2012, μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων, οδηγώντας στην αντιστροφή των ροών του χρήματος, από το Βορά στο Νότο – με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ιδιωτικά κεφάλαια στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες τα είχαν απόλυτη ανάγκη (μία κατάσταση που δυστυχώς αντιστρέφεται ξανά, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των spreads στην περιφέρεια, την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών κλπ. – γεγονότα εξαιρετικά επικίνδυνα για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ εμφανίζει ξανά προβλήματα εξυπηρέτησης του δανεισμού της).

Αναμφίβολα, εάν δεν είχε λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση η ΕΚΤ, η Ισπανία θα ήταν ήδη θύμα του μηχανισμού στήριξης - ενώ η Ιταλία, η οποία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί, με δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα 2 τρις €, θα είχε μάλλον χρεοκοπήσει (ένας κίνδυνος που συνεχίζει φυσικά να υπάρχει).

Επομένως, η ενέργεια της ΕΚΤ «ελάφρυνε» σε κάποιο βαθμό τις τεράστιες πιέσεις της βαθειάς ύφεσης στις χώρες του Νότου – ενώ ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς επίσης στο κοινό νόμισμα.

Το σημαντικότερο δε όλων, χωρίς κόστος – αφού όλα αυτά συνέβησαν, επειδή ο διοικητής της ΕΚΤ απλά ανακοίνωσε πως θα κάνει ότι είναι απαραίτητο, για την ενίσχυση του νομίσματος. Μεταξύ άλλων, αγοράζοντας ομόλογα εκείνων των χωρών, οι οποίες θα το ζητούσαν - αναλαμβάνοντας την υποχρέωση υιοθέτησης αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Εν τούτοις, καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν ζήτησε κάτι τέτοιο – οπότε η στήριξη του νομίσματος εκ μέρους της ΕΚΤ δεν έχει κοστίσει ουσιαστικά απολύτως τίποτα.

Παρά το ότι όμως η επιτυχία του προγράμματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πλέον τεκμηριωμένη, ευρίσκεται στο «στόχαστρο» της γερμανικής κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης αρκετών οικονομολόγων της χώρας. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 35% των Γερμανών πολιτών θεωρούν σωστό το πρόγραμμα της ΕΚΤ – ενώ η συντριπτική πλειοψηφία το απορρίπτει.

Η απορία λοιπόν που δημιουργείται είναι γιατί κάποιος, ειδικά ένας Ευρωπαίος, να τοποθετείται εναντίον ενός «νομισματικού» προγράμματος, καλώντας το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει, όταν το πρόγραμμα αυτό συνέβαλλε τεκμηριωμένα τα μέγιστα, στη διάσωση του κοινού νομίσματος;

Οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την υιοθέτηση του προγράμματος της ΕΚΤ (με την πρωσική κυβέρνηση τους να τάσσεται ήδη υπέρ της δήμευσης καταθέσεων ύψους 8%, στην περίπτωση τυχόν ανάγκης διάσωσης των τραπεζών στο μέλλον, κατά το δεδικασμένο της δολοφονίας της Κύπρου), τεκμηριώνουν τη θέση τους με το ότι, δεν πρόκειται για νομισματικό μέτρο, αλλά για δημοσιονομικό – οπότε απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία να το αποφασίσει η ΕΚΤ.

Σκοπός του μέτρου αυτού, πάντοτε κατά τους Γερμανούς, είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των χρεοκοπημένων, ανεπαρκών και ανίκανων κυβερνήσεων ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης – όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας κλπ. Παράλληλα, θεωρούν ότι δεν ανήκει στις δικαιοδοσίες της ΕΚΤ η διάσωση του ευρώ, καθώς επίσης η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, οι οποίες θα εμπόδιζαν την έξοδο κάποιων χωρών από την Ευρωζώνη.

Οι αντιδράσεις της Γερμανίας εκπλήσσουν ιδιαίτερα, λόγω του ότι η χώρα είναι η κυρίως ωφελημένη από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ – αφενός μεν λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της (έχει εξοικονομήσει περί τα 100 δις € από τόκους), αφετέρου επειδή μειώθηκε σημαντικά το ρίσκο της, όσον αφορά τις απαιτήσεις της κεντρικής της τράπεζας από το σύστημα Target II της ΕΚΤ, παρά τη βαθειά ύφεση (η ΕΚΤ όφειλε περί τα 700 δις € στη γερμανική κεντρική τράπεζα, έχοντας αντίστοιχες απαιτήσεις από τις χώρες του Νότου).

Κατά πολλούς λοιπόν, οι αντιδράσεις της Γερμανίας φαίνονται μαζοχιστικές – αφού τα πλεονεκτήματα της από την υιοθέτηση του προγράμματος OMT είναι κάτι περισσότερο από θετικά. Γιατί λοιπόν τοποθετείται εναντίον;

Μία πρώτη αιτία, κατά τους Γερμανούς ειδικούς, είναι η επιμονή της χώρας παραδοσιακά σε μία πολιτική «τάξης» - σταθερών κανόνων δηλαδή, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται προτεσταντικά (επιβολή τιμωρίας), πιστά και ακριβώς όπως είναι, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με αποφάσεις, οι οποίες ζυγίζουν κάθε φορά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λογική, την οποία δεν είναι εύκολο να κατακρίνει κανείς, η επιτυχία μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα ανικανότητα, εάν επιτυγχάνεται με «αμφισβητήσιμα» μέσα - με «μη καθαρά» εργαλεία.

Μία δεύτερη αιτία είναι η αυξανόμενη καχυποψία των Γερμανών, απέναντι στην Ευρώπη και στους Θεσμούς της - η οποία είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλη, εντός της πνευματικής της ελίτ. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη και τους Θεσμούς της, κάθε καινούργιο πολιτικό μέτρο, κάθε νέα απόφαση που λαμβάνεται, αντιμετωπίζεται ως μία συνωμοσία - η οποία έχει απώτερο στόχο την κλοπή των χρημάτων των Γερμανών πολιτών. 

Στα πλαίσια αυτά, αφενός μεν εμφανίζονται πολιτικά κόμματα, τα οποία ζητούν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα, αφετέρου η κυβέρνηση επεξεργάζεται μυστικά ανάλογα σχέδια, για ώρα ανάγκης (ανάλυση μας) – ενώ όλο και περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ασφαλώς το ότι, η ευχή τους θα μπορούσε να εκπληρωθεί – αφού η εχθρική στάση τους απέναντι στο ευρώ, «συνεπικουρούμενη» από την αντίστοιχη σε πολλές άλλες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα κλπ.),  θα προκαλέσει, αργά ή γρήγορα, την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, εάν κάποια στιγμή τεθούν εμπόδια στην ΕΚΤ, όσον αφορά τη λήψη «αντισυμβατικών» μέτρων, οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν εξαιρετικά βίαια – επαναφέροντας την Ευρώπη στο καθεστώς του προηγουμένου καλοκαιριού.

Σε μία τέτοια περίπτωση, χωρίς έναν πολιτικό θεσμό, ο οποίος να μπορεί να αναλαμβάνει την κεντρική διοίκηση, τουλάχιστον σε ώρα ανάγκης, θα χρεοκοπήσουν αναμφίβολα πολλές χώρες – με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ύφεση στην Ευρώπη, παρασέρνοντας στη δίνη της ακόμη και τις υγιείς οικονομίες.

Σαν αποτέλεσμα μίας τέτοιας διαδικασίας, η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ιδέα θα καταρρεύσει εντελώς – με τον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης διάλυσης της να γίνεται πραγματικότητα.      

Ολοκληρώνοντας, είναι πράγματι πολύ περίεργο να υιοθετείται συλλογικά μία τόσο εχθρική στάση, απέναντι σε ένα κοινό νόμισμα - τόσο από τις χώρες που ζημιώνονται, όσο και από αυτές που επωφελούνται.

Ίσως ακόμη πιο παράδοξο είναι το ότι, ο βασικός εχθρός του ευρώ σήμερα είναι η Γερμανίαη χώρα που κερδίζει τα περισσότερα, από κάθε πλευρά (χαμηλή ισοτιμία του νομίσματος, αύξηση των εξαγωγών, εξοικονόμηση επιτοκίων, μετατροπή των χωρών της περιφέρειας σε προτεκτοράτα, αυξημένο κρίσιμο μέγεθος για να επιβιώσει στην παγκοσμιοποίηση κλπ.).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κρίνοντας από τα παραπάνω, πρέπει ασφαλώς να έχουμε εναλλακτικά σχέδια - συνειδητοποιώντας όμως πόσο κοστίζουν και παίρνοντας υπεύθυνες αποφάσεις. Ένα από αυτά είναι σίγουρα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα – η υποτίμηση του οποίου, σε συνδυασμό με το μη μετατρέψιμο σε δραχμές, «ενυπόθηκο» πλέον εξωτερικό χρέος μας, θα δημιουργούσε συνθήκες «σοκ και δέους» στην οικονομία μας, «στέλνοντας» πολλούς Έλληνες στην απόλυτη εξαθλίωση.

Χωρίς να θέλουμε φυσικά να τρομάξουμε κανέναν, αφού δεν είμαστε δογματικά υπέρ ή κατά του ευρώ, αλλά με την πλευρά της Ελλάδας, έχουμε την άποψη ότι, οι συνθήκες που προαναφέραμε δεν θα έχουν καμία σχέση με τις πραγματικά πολύ επώδυνες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα – θα είναι κατά πολύ χειρότερες.

Εάν μη τι άλλο, θα ακολουθούσαν μία καταστροφική ύφεση έξι σχεδόν ετών, η οποία έχει εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη, έχει χρεοκοπήσει χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ έχει εξαθλιώσει ένα σημαντικό μέρος των Ελλήνων.  

Μακροπρόθεσμα βέβαια οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι θετικές – αφού προηγουμένως όμως πληρωθεί ένα υπέρογκο τίμημα και χωρίς να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος (ειδικά όταν οι κλιματικές και λοιπές συνθήκες οδηγήσουν σε μαζική μετανάστευση πάμπτωχους λαούς, με πιθανή κατεύθυνση την Ευρώπη και με καθόλου ειρηνικές διαθέσεις).  

Με δεδομένο δε το ότι, μία τέτοια λύση προτείνεται συνεχώς, μετά μανίας θα λέγαμε από την αγγλοσαξονική πλευρά, καθώς επίσης από την, δήθεν ή μη, επαναστατική αριστερά (πλέον και από την ακροδεξιά), οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι – αν και μάλλον για τη δραχμή μας προορίζουν, κρίνοντας από τα πρόσφατα αδικαιολόγητα, τεράστια σφάλματα της κυβέρνησης, ακριβώς τότε που άρχισε να φαίνεται μία αχτίδα φωτός στον ορίζοντα της Ελλάδας.

Κλείνοντας, αν και «κατηγορούμαστε» ότι επιλέγουμε την «ηθική του χρέους», αφού τασσόμαστε υπέρ της ολοσχερούς εξόφλησης του (με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια, παράλληλα με την απαίτηση πληρωμής του πολεμικού χρέους της Γερμανίας απέναντι μας, καθώς επίσης το λογιστικό έλεγχο του), θεωρούμε ότι,

(α)  αφενός μεν δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δημαγωγούν ασύστολα όσοι αναφέρονται σε σεισάχθεια, ενώ τα ανταλλάγματα τυχόν διαγραφών θα ήταν δυσανάλογα - όπως διαπιστώθηκε από το PSI (απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, αγγλικό δίκαιο, επιθετική, μονομερής λιτότητα κλπ.), αφετέρου

(β)  δεν μπορεί να επιθυμεί κανείς επιλεκτικά την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου, το οποίο προφυλάσσει κυρίως τις μικρότερες χώρες, από την επιβολή του νόμου του ισχυρότερου.

ΥΓ: Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση στην Ευρώπη ότι, η Τρόικα απέτυχε «εφ' όλης της ύλης» - ότι το «Βατερλό» του ΔΝΤ ήταν η Ελλάδα την οποία, αν και το ίδιο επέλεξε ως «πύλη εισόδου του» στην Ευρωζώνη (σενάριο), την κατάστρεψε με τα απίστευτα λάθη του.

Έχουμε λοιπόν μία μοναδική ίσως ευκαιρία να εκδιώξουμε τους εισβολείς από την πατρίδα μας – μία ελπίδα που φαίνεται δυστυχώς να «διεμβολίζουμε» μόνοι μας, επιμένοντας να είμαστε διαιρεμένοι, εγωκεντρικοί, αιθεροβάμονες και αυτοκαταστροφικοί.

Εάν δε επιμείνουμε σε ισχυρισμούς του τύπου «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν  αδιέξοδα», οδηγώντας τη χώρα βίαια σε εκλογές (βίαια, αφού η πλειοψηφία τις «αποκηρύσσει»), η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκασθεί να διαχειριστεί το χάος.
Posted: 24 Jun 2013 06:52 AM PDT
Ανεργία και Μνημόνιο

Η ανεργία εμφανίζεται όποτε η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα δεν επαρκεί για την παροχή πλήρους απασχόλησης και παραμένει ενεργή όσο επικρατεί αυτό το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να διαχωρίσει τη κερδοφορία από την πρόσληψη των εργαζομένων και να δημιουργήσει μια απείρως ελαστική ζήτηση για εργατικό δυναμικό.

Η εμπειρία με τα προγράμματα του New Deal κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης απέδειξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκπληρώσει με επιτυχία το ρόλο του εργοδότη της εσχάτης προσφυγής, προσφέροντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε κοινωνικά και οικονομικά χρήσιμες δραστηριότητες που δεν ανταγωνίζονται με τον ιδιωτικό τομέα. 
Πιο πρόσφατα η Σουηδία, η Γαλλία η Νότιος Κορέα χρησιμοποίησαν το εργαλείο «εργοδότης εσχάτης προσφυγής». Φυσικά όχι με ανεργία στο 27%, νεοφιλελεύθερες πολιτικές μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης εις βάρος της πλήρους, όπως μας επιβλήθηκε εσκεμμένα από την Τρόικα και την διεφθαρμένη πολιτική και κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ.

Αλλά πως να το κάνεις αυτό όταν οι Βόρειες χώρες κλέβουν τα καλύτερα μυαλά της χώρας και δεν επιτρέπουν την χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων;

Μήπως τελικά η ανεργία είναι βολικός και φθηνός τρόπος απόκτησης εργατικών και επιστημονικών χεριών από τις Βόρειες χώρες;

Όπως και ότι τελικά η ανεργία είναι τελικά το κατάλληλο όπλο για την ισοπέδωση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού;
Posted: 24 Jun 2013 06:50 AM PDT
Τελικώς, μέσα στην μαυρίλα της εποχής, υπάρχουν κι εκείνες οι εξαιρετικά φωτεινές εξαιρέσεις που όχι μόνο δίνουν ελπίδα αλλά προσφέρουν και …λύσεις ή έστω προτείνουν λύσεις προς τη χειμαζόμενη επιχειρηματικότητα.

Δε μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς και να επικροτήσει την πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας να παράσχει δωρεάν συμβουλές και βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο της χώρας.

Η δράση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου μικρής διάρκειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από ομάδες φοιτητών με την επίβλεψη καθηγητών τους. Η υπηρεσία αυτή αφορά στην παρουσίαση λύσεων πάνω σε επιχειρησιακά προβλήματα που θα έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Προσφοράς, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο, καλεί τις ενδιαφερόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στην εθελοντική δράση που αφορά στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να στηρίξει εθελοντικά, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτει όποιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη

Και συγκεκριμένα:

τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε,

τους φοιτητές του, ενισχύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τα κατάλληλα εφόδια για μελλοντική επαγγελματική εξέλιξη.

H προθεσμία υποβολής συμμετοχών για τις επιχειρήσεις είναι η 8η Ιουλίου 2013, ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων και η δημιουργία των ομάδων εργασίας.

ΥΓ: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται και στην ιστοσελίδα. Η εφαρμογή αυτής της δράσης αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2013.

Πηγή: Rizopoulos Post 

Posted: 24 Jun 2013 06:28 AM PDT
Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά. Από τις γραμματοσειρές των τατουάζ στα μπράτσα των ηλιθίων, ως την σπουδή για την τελειοποίηση του νομικού μας πολιτισμού στα θέματα ρατσιστικού και κοινωνικού αποκλεισμού (sic), να που κουτσάθηκε τώρα στα μισά και το τρίτο από τα ψοφομούλαρα, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Σήκω ψυχή μου, δώσε ρεύμα, βάλε στα ρούχα σου φωτιά, γιατί αυτή την ώρα ο κόσμος καίγεται και το μουτζό χτενίζεται.

Η Ελλάδα πτωχευμένο μαγαζί, εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά. Στην πόρτα οι κράχτες με τις φουσκωμένες τσέπες

Κι ενώ ο κόσμος χάνεται, να όλοι μας, μοιραίοι, ασχολούμαστε τώρα με την ΕΡΤ κι όσοι πάνε μέχρι το προαύλιο του Ραδιομεγάρου, άλλοι απογοητεύονται από τους συνδικα-ληστές, άλλοι γκρινιάζουν για τις καντίνες που ψήνουν καλαμπόκια και σουβλάκια, άλλοι θυμώνουν με τα πλαστικά σημαιάκια που κραδαίνουν οι κομματόσκυλοι.

Oι περιφερόμενοι οπαδοί με τα σημαιάκια παντός χρώματος, είναι η μεγαλύτερη κατάρα συμπληρώνω εγώ και σκέφτομαι με οδύνη τους βαρετούς κονφερανσιέ της επανάστασης που στόχος τους, λες και είναι να απωθούν τα πλήθη...

Ο Βασίλης ο Τραβαδούρος μας όμως, δε λέω, τις προάλλες ήταν εξαιρετικός όπως πάντα. Όλοι, κι εμείς που ζούμε μακριά απ' το κλεινόν άστυ, ευχαριστηθήκαμε! Τι κι αν εκφωνεί από αυτήν την ίδια συχνότητα την πειρατική, το πρόγραμμα της κρατικής ΥΕΝΕΔ, η Έλλη και η παρέα της, σαν να μην τρέχει τίποτα. Γκρινιάζει ο άλλος κι έχει και τα δίκια του. Κανείς όμως δεν μπαίνει στον κόπο να κατεβάσει ευγενικά την Έλλη από βάθρο του τηλεοπτικού πλατό, μην και θιγεί ο πολιτικός μας πολιτισμός! Η επαναστατικότητα μας αρχίζει με like, share και τελειώνει αργά τη νύχτα με οργισμένα τιτιβίσματα. Τίποτα δε διδαχθήκαμε...

Άλλοι, πάλι, τα 'χουν με κάποιον ανεγκέφαλο που κατέβασε ένα πανό αναρτημένο για συμπαράσταση στον αντιεξουσιαστή απεργό πείνας στη Θεσσαλονίκη. Λες και δεν διακυβεύονται πράγματα σπουδαιότερα, ακόμα κι από την ίδια τη ζωή ενός απεργού πείνας. Τόσοι νεκροί υπέρ των μνημονίων, κάθε μέρα αυγαταίνουν τα νεκρόσημα, οι ανήμποροι, οι παραδομένοι στην κατάθλιψη... Σε αυτούς όλους το χρωστάμε να παλέψουμε ενωμένοι για να ξεθεμελιώσουμε ετούτο το πολιτικό χαμαιτυπείο όπου η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα...

Όμως όχι, αντί να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε, να συνθέσουμε απόψεις και να βγάλουμε, όχι έωλα ψηφίσματα ευσεβών πόθων αλλά να διατυπώσουμε προτάσεις και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για το πως θα πορευτούμε, αν αποφασίσουμε να προτάξουμε το μεγάλο "όχι" της δικής μας της εποχής, εμείς προτιμούμε να ορνιθοσκαλίζουμε σαν τις κότες ελευθέρας βοσκής που ψάχνουν στο χώμα για κανένα σκουληκάκι. Έτσι, σαν τις όρνιθες κι εμείς, αναζητούμε τα σκουλήκια που μας τρώνε να μας χωρίζουν, αντί να κάτσουμε και να συμφωνήσομε στα λίγα και σημαντικά που μπορούν να μας ενώνουν.

Το ξανάλεγα, και θα το επαναλάβω, με κάθε σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, ότι η «πάλη των γραμμών» για τον ιδεολογικό-πολιτικό προσανατολισμό μιας –της όποιας- πολιτικής δύναμης με πρόταση εξουσίας, έχει ενδιαφέρον σε εποχές ειρήνης. Όμως, εδώ και τώρα, έχομε πόλεμο. Έναν ακήρυχτο πόλεμο από μια υπερεθνική συμμορία κατά της ελληνικής –κι όχι μόνο της ελληνικής- κοινωνίας. Κι αν δε θέλομε να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο, όλοι μαζί πρέπει να πολεμήσουμε.

Δακρύζουμε από συγκίνηση για τους απολυμένους της ΕΡΤ, παραβλέποντας ότι οι κυβερνήτες, χωρίς να μας έχουν ρωτήσει, συνεχίζουν ανεμπόδιστοι να παζαρεύουν αντί πινακίου φακής, υποδομές που, μαζί με τις κλεψιές τους, μας έχουν κοστίσει διπλά και τρίδιπλα κι έχουν πληρωθεί με δανεικά, τώρα χρωστούμενα. Πουλιόνται αυτές οι υποδομές σε τιμές υποπολλαπλάσιες από την αξία τους, για να πληρώσουμε τους τόκους των κεφαλαίων που δανειστήκαμε για να τις φτιάξουμε! Παράλογες εγγραφές, λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις και το διάφορο στην πλάτη του ραγιά, αντέχει -κατά που φαίνεται-ακόμα!

Πήραν τα δίκτυα φωτιά λοιπόν, χαιρετίσματα στην εξουσία Βασίλη, αλλά μη χάνεις την ουσία και μην ονειρεύεσαι, όταν ετούτοι ξεπουλάνε αβέρτα...

Μα εμένα δε μου φεύγει από το μυαλό ο χρησμός του Καβάφη και προσπαθώ εις μάτην να τον ξεδιαλύνω, μήνες τώρα:


Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα 
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι 
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει 
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του. 
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, 
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει 
εκείνο το όχι -- το σωστό -- εις όλην την ζωή του.

Πηγή: My Pillow Book

Posted: 24 Jun 2013 06:07 AM PDT
Με καταμετρημένο το 16% των ψήφων, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 58%, έναντι 42% του Σαλί Μπερίσα 

Νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία είναι, όπως όλα δείχνουν, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», του Έντι Ράμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 16% των ψήφων, ο συνασπισμός του Έντι Ράμα λαμβάνει ποσοστό 58%, ή 82 έδρες, έναντι 42%, ή 57 έδρες, της «Συμμαχίας για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα, του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Πάντως, νωρίτερα και οι δύο συνασπισμοί είχαν ανακοινώσει τη νίκη τους στις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες σημαδεύτηκαν από καταγγελίες για νοθεία των αποτελεσμάτων.


Πηγή: Βόρεια

Posted: 24 Jun 2013 05:08 AM PDT
Ο μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης σε νεοθωμανική τουριστική βιτρίνα

Του Κωνσταντή Σεβρή

Το Νοέμβριο του 2010 ο κύριος Μπουτάρης, πέτυχε την εκλογή του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν οι αναφορές του για το μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε τουριστική πόλη. Κοιτώντας πότε προς την Ανατολή και ποτέ προς τη Δύση! Τρία χρόνια μετά, το (φθηνό) ντόπιο τουριστικό προϊόν, προωθημένο με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Πρώτα και κύρια η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την αύξηση τουριστών ρωσικής προέλευσης. Το 2012 είχαν αυξηθεί κατά 50% έναντι του 2011, ενώ για το 2013 αναμένεται να αυξηθούν οι επισκέψεις κατά 30%. Από την άλλη μεριά, σημαντική είναι η αύξηση των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη. Το 2012 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, 47.000 Τούρκοι τουρίστες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 27,74%. Για το 2013 εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός, θα εκτιναχτεί στους 75.000 τουρίστες. Επίσης, μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης της πόλης, καταλαμβάνουν επισκέπτες από το Ισραήλ, που κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Πάσχα. Αξίζει να σημειώσουμε πως την περίοδο που επισκέφτηκαν την πόλη οι Ισραηλίτες, είχε ζητηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης συγκεκριμένο διατροφικό μενού με ξεχωριστό τρόπο παρασκευής και διαχωρισμό πρώτων υλών, στα πρότυπα της διατροφικής συνήθειας των Ισραηλινών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις λατρευτικές τους παραδόσεις (κόσερ).

Τα μεγέθη αυτά, τυφλώνουν τον κύριο Μπουτάρη και εκπονεί μέρα με τη μέρα νέες τουριστικές πολιτικές, οι οποίες τείνουν με τη σειρά τους να «τυφλώσουν» το ιστορικό πρόσωπο της πόλης.
«Καλό είναι να μάθουν 200 με 300 λέξεις για να συνεννοούνται με τους Ρώσους που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Λίγα αγγλικά ξέρουν όλοι, όμως οι Ρώσοι που βρίσκονται στην πόλη νιώθουν να είναι σαν τον Αμαζόνιο», δήλωσε πρόσφατα Μπουτάρης εγκαινιάζοντας ταχύρρυθμα μαθήματα ρωσικών του Δήμου, για τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό κλάδο (ιδιοκτήτες ταξί, ξενοδοχειακούς υπαλλήλους). Τους καταστηματάρχες, τους κάλεσε δημόσια να διατηρούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους τα απογεύματα του Σαββάτου διότι οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν.

Στα πλαίσια του μετασχηματισμού της πόλης σε τουριστική βιτρίνα του βορρά, ο κύριος Μπουτάρης ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια στο ανακαινισμένο σπίτι του Κεμάλ, ενώ στις 8 Αυγούστου θα ανοίξει το Αλατζά Ιμαρέτ για να προσευχηθούν για το Ραμαζάνι όσοι μουσουλμάνοι το επιθυμούν. Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις με το Δήμο Κωνσταντινούπολης, για την αμοιβαία ανταλλαγή επισκεπτών μαθητών σε ετήσια βάση. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι τουρκικές Αερογραμμές, σχεδιάζουν για το 2014 την αύξηση των πτήσεων από Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, σε 11 εβδομαδιαίως.

Ουδείς υποστηρίζει πως στην οικονομική καχεξία της χρεοκοπημένης μας χώρας, οι εισροές χρημάτων από την τουριστική βιομηχανία είναι αστείο μέγεθος και ότι θα πρέπει να τοποθετούμαστε συλλήβδην εναντίον τους. Ούτε από την άλλη, πως τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι μια λανθασμένη ή ζημιογόνα πρωτοβουλία. Η ανάδειξη του μνημείου που παρέδωσε ο Εθνικός Σύλλογος Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης και ο εορτασμός των 1150 ετών από τότε που κήρυξαν το Ευαγγέλιο και διακήρυξαν την ελληνική παιδεία στους Σλάβικους λαούς είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο μετασχηματισμός της πόλης μας προς μια ξεκάθαρη παρασιτική κατεύθυνση, με συγκεκριμένους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς, είναι διαφορετική υπόθεση. Ο παρασιτικός χαρακτήρας μιας τουριστικής πόλης έχει εμφανή γνωρίσματα, και τα συναντούμε σε αρκετές τοποθεσίες της πόλης: Βιομηχανία της κραιπάλης, πολίτες-σερβιτόροι και κοινωνία-ρεσεψιόν. Οικονομία του κινέζικου αναμνηστικού, κουλτούρα του ηδονισμού (οι πολυσυζητημένες «παρελάσεις του έρωτα») και παραοικονομία των απολαύσεων.

Και όπως πάντα, η αλλοτρίωση της εμπορευματοποίησης συμβαδίζει και με την εθνική αλλοτρίωση: Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να τροποποιούν το παρεχόμενο μενού τους σεβόμενοι τις διατροφικές εντολές του ισλαμικού νόμου, και γιατί όχι, να γιορτάζουν μαζί με τους τουρίστες τα 110 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης των Νεότουρκων, το 2018 σε κάποιο από τα υπό τα ανέγερση μνημεία που σχεδιάζει ο κύριος Μπουτάρης. Ενδεικτικά σημειώνουμε, πως την ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, οι πολυάριθμοι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης, λόγο εορταστικών εκδηλώσεων Τούρκων τουριστών στο Τουρκικό Προξενείο. Όταν ο επικεφαλής των ΜΑΤ ρωτήθηκε τι γιορτάζουν, αρκέστηκε στο ασαφές… μια «επέτειο».

Αυτό είναι το όραμα του «χαλαρού συμπατριωτισμού» και του τουρισμού ως «κυνήγι του εικοσάευρου» που αντιπροσωπεύει ο κύριος Μπουτάρης.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να επιχαίρει για τους επισκέπτες της, αλλά θα πρέπει να ντρέπεται για το πολιτιστικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί και την σαρωτική ανεργία που μαστίζει τον ενεργό της πληθυσμό. Η ανάπτυξη του κυρίου Μπουτάρη πρεσβεύει στην μεταβολή της πόλης από ιστορική «συμβασιλεύουσα» και συμπρωτεύουσα σε τουριστική μητρόπολη των Βαλκανίων. Τη γεωπολιτική σημασία της οποίας, θα αξιοποιούν οι νεοθωμανικές ελίτ χρησιμοποιώντας τους πρόθυμους «συμπατριώτες» τους.

Αμφότερες οι διαστάσεις της στρατηγικής του Μπουτάρη, πλήττουν τη φυσιογνωμία της πόλης και των πολιτών της. Ας του χαλάσουμε τα σχέδια, καταψηφίζοντάς τον στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Πηγή Ρήξη φ. 94
Posted: 24 Jun 2013 03:58 AM PDT

Είναι μεγαλειώδες και πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με την ΕΡΤ και τη μεγάλη αγάπη όλων μας που την πλαισιώνει.
Είμαι κι εγώ μαζί τους, σχεδόν κάθε απόγευμα και για αρκετές ώρες και παρακολουθώ… και σκέφτομαι…

Είμαι όμως και πολύ προβληματισμένη, με την αδυναμία μας να μιλήσουμε ανοικτά για πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. αυτό που λέγεται ΓΕΡΜΑΝΙΑ και που μας αφορά και εμάς άμεσα. Γιατί η χώρα αυτή, μετά τον πόλεμο, δεν έχει ποτέ αποκτήσει κυριαρχικά δικαιώματα, είναι ακόμα χωρίς συνθήκη ειρήνης, σε εμπόλεμη κατάσταση με 50 τόσες χώρες, υπό κατοχή, με ένα βασικό νόμο όπως προβλέπεται σε υπό κατοχή χώρες, με το παλιό της σύνταγμα του 1919 να ισχύει ακόμα, αλλά σε αδράνεια - όπως σε αδράνεια και η εδαφική της επικράτεια του 1937 - χωρίς πραγματική ένωση, να είναι μια ιδιωτική οικονομική εταιρεία, με έδρα τη Φρανκφούρτη, 25.500 Ευρώ στο ταμείο της και την κ. Μέρκελ και τον υπουργό της των οικονομικών, να είναι οι διαχειριστές αυτής της εταιρείας, στο όνομα του κατόχου της. 

Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα το νόμιμο στη χώρα αυτή και θα πρέπει να ανοίξουμε επιτέλους το θέμα αυτό, αντί να στρώνουμε κόκκινο χαλί όταν μας επισκέπτονται, ή να τρέμουμε όταν μας κουνούν το δάκτυλο, μας απειλούν και βρίζουν. Αυτοί είναι που δεν εκπροσωπούν κράτος, αλλά συγκροτήματα και τράπεζες και προωθούν στο όνομά τους και στο όνομα της Goldmann Sachs, τη σκλαβοποίηση της Ευρώπης και τη δημιουργία της πιο στυγνής οικονομικής δικτατορίας που μπορούμε να φανταστούμε.

1. Γιατί χωρίς συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη. Και πως μπορεί, χωρίς να έχει υπογραφεί αυτή η συνθήκη – πάντα κατά το Διεθνές Δίκαιο που όλοι θέλουμε να επικαλούμεθα και που θα το χρειασθούμε και εμείς, ίσως και σύντομα, να έχει τελειώσει αυτός ο φρικτός και για εμάς πόλεμος; Μήπως αυτό που βιώνουμε τώρα, είναι η συνέχειά του με άλλα μέσα…

2. Γιατί αν η Γερμανία δεν είναι κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες και συνθήκες, άρα τα μέχρι σήμερα υπογραφέντα είναι ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΑΚΥΡΑ και με απώτερο πονηρό σκοπό: την κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση μετατροπή όλων των μέχρι σήμερα κυρίαρχων κρατών, σε ανάλογα μορφώματα εταιρειών, όπως η χώρα αυτή, για να μας απορροφήσει η άκρως επικίνδυνη χαβούζα της Ε.Ε. που μας ρίχνουν όλους μέσα και που φέρνει τον ουσιαστικό ενταφιασμό της διεκδίκησης συνθήκης ειρήνης, που αυτόματα χάνεται, όχι μόνον για τη Γερμανία, αλλά και για όλες τις χώρες που είχαν τότε, στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εμπλακεί μαζί της.

3. Γιατί πρέπει να ανοίξει επιτέλους και για την Ελλάδα ο φάκελoς BERTELSMANN, που θεωρείται η «σκιώδης Κυβέρνηση» της Γερμανίας, αυτή που υπαγορεύει και διατάσσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες. Να καταλάβουμε το ρόλο του, την πολιτική, τα think tanks με τα εδώ παραμάγαζά του. Να ανοίξει ο φάκελος και της θυγατρικής του ARVATO, το ρόλο της και αν αληθεύει η προσπάθειά της να θέλει τη διαχείριση και των δικών μας Δήμων με όλες τις βασικές και εθνικής σημασίας αρμοδιότητες, αλλά και φορείς που όλοι φρόντισαν με τον Καλλικράτη να εκχωρήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – για είναι βέβαια πιο εύκολο το έργο αυτής της απίστευτης προδοσίας τους.

4. Γιατί πρέπει να ανοίξει ολόκληρος ο φάκελος των δικών τους φαρμακευτικών και ιατρικών καρτέλ που διαλύουν το σύστημα υγείας στη Γερμανία και που προωθούν όπως φαίνεται την εκχώρηση σε αυτούς της διαχείρισης και του δικού μας συστήματος υγείας, με πρώτα φιλέτα, μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ή άλλα στην περιφέρεια που υποβαθμίζουν και κλείνουν, μέχρι να τα αναλάβουν «οι σωτήρες»… κλπ. κλπ.

5. Γιατί ο οίκος BERTELSMANN, είναι ένα από τα 5-6 στον κόσμο που κατέχει όλα σχεδόν τα ΜΜΕ στην Ευρώπη, ως το μεγαλύτερο εδώ στο είδος και από ότι φαίνεται, ίσως πρέπει να είναι ο κύριος ενδιαφερόμενος και για την ΕΡΤ, φανερά ή με εδώ συνεργάτη... Γιατί πως είναι δυνατόν να τους ξεφύγει, με όλα όσα η ΕΡΤ αντιπροσωπεύει, δηλ. το δημόσιο χαρακτήρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τη Φωνή της Ελλάδος μέχρι τα πέρατα της οικουμένης, όπου ζεί και μεγαλουργεί και ο κάθε ξενιτεμένος Έλληνας, αλλά και οι άπειροι ελληνομαθείς ξένοι, τα ιδιαίτερα υπόγεια για τις αρχές του στρατού σε ώρες εθνικού κινδύνου, τα απίθανα αρχεία της, περιουσία ολόκληρου του Ελληνικού Λαού και ΚΑΜΙΑΣ ΜΑ ΚΑΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ή ΤΥΧΑΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ! Εδώ, αποφασίζει ΜΟΝΟΝ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ!!!!

6. Γιατί δυναμώνουν οι φωνές και τα κινήματα στη Γερμανία και στην Αυστρία για συνθήκη ειρήνης, για Ευρώπη ελεύθερων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών, στο πρότυπο της αρχαίας ελληνικής αμφικτιονίας, για έξοδο το γρηγορότερο από το ευρώ και την Ε.Ε., με συνεχείς σχετικές συντονισμένες ενημερώσεις, ημερίδες και συνέδρια, για επιστροφή σε εθνικά νομίσματα, με το ευρώ μεταβατικά να μένει για τις εμπορικές συναλλαγές, για να πάει πιο μαλακά η αλλαγή και προσαρμογή, όπως πριν από αυτό ήταν το Ecu, με προτεινόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στις νότιες χώρες της Ευρώπης για να μπορέσουν να ανακάμψουν (τελευταία ημερίδα, προχθές στο Βερολίνο, βλ. COMPACT MAGAZINE.DE). Μιλάνε για δικαιώματα δημοψηφισμάτων, για τους κινδύνους της σχεδιασμένης ισλαμοποίησης, τη στυγνή οικονομική δικτατορία τραπεζών και συγκροτημάτων που μας πνίγει, τη λογοκρισία, τη βία και καταστολή κάθε ελευθερίας, κάθε κεκτημένου δικαιώματος, τους φρικιαστικούς πολέμους που μας αναγκάζουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να συμμετέχουμε και συνεργούμε κλπ. κλπ.

7. Γιατί στις 13.6.2013, ψηφίσθηκε στο λεγόμενο «Γερμανικό Κοινοβούλιο» η εκχώρηση του δικαιώματος της διαχείρισης του ποσού που τους αναλογεί τώρα, (αλλά και στο μέλλον και για πάντα), στο πρόγραμμα ESM , (το πρόγραμμα δηλ. της σωτηρίας των τραπεζών, όχι των λαών), από χρήματα που θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον κ. Ντράγκι δηλ. και την ειδική Επιτροπή που θα τα διαχειρίζεται, απολαμβάνοντας παντοτινή ασυλία, χωρίς το παραμικρό δικαίωμα ελέγχου και ενστάσεως, από τα εθνικά κοινοβούλια, (που ούτως ή άλλως οσονούπω δεν θα υπάρχουν, αφού όλοι θα είμαστε πια εταιρείες), που αν αληθεύουν αυτά που διαδίδονται, θα πάρει στα χέριά της και τους εθνικούς προϋπολογισμούς και αυτή λοιπόν η ΕΚΤ, θα απορροφήσει και όλες τις «εθνικές» τράπεζες της Ευρώπης …

Μήπως αυτά συμβαίνουν ήδη και σε εμάς;
Την ώρα που θέλουν να μας κλέψουν και την ΕΡΤ;
Για εμάς στην Ελλάδα, η Τράπεζα αυτή θα έχει πλέον στα χέρια της ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΙΣ ΥΠΟΘΗΚΕΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ… ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ… ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ…, και που όλα βέβαια, θα προωθούνται από τον καλό κ. Ντράγκι, στην Goldmann Sachs, που μπορούμε να φανταστούμε ότι - τι λέτε – θα μας εκβιάζει ανάλογα… Δεν μαθήτευσε εκεί τυχαία ο άνθρωπος… Αλλά και όλα τα δικά μας φιντάνια, για να μη το ξεχνάμε…

Αλήθεια, μήπως είναι και αυτά όλα που συζητήθηκαν , τις τελευταίες μέρες, αλλά θα συζητηθούν και την επόμενη εβδομάδα; Έχει ενημερωθεί ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ;
ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ;

8. Γιατί χρειάζεται προσοχή και με τις αποζημιώσεις, να μην μας σπρώξουν και αναγκάσουν να δεχθούμε συμψηφισμούς με τα δήθεν χρέη που μας επιβάλανε και χρυσοπληρώνουμε :το αίμα δεν μπορεί να συμψηφισθεί με παλιόχαρτα των τοκογλύφων.

9. Γιατί χρειάζεται προσοχή και με όλες τις συζητήσεις για «αναγκαία αναθεώρηση» του Συντάγματος, γιατί έτσι μας χειραγωγούν στο δικτατορικό και παράνομο (δήθεν) Σύνταγμα των Βρυξελλών, που μας ετοιμάζουν, χωρίς ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ να ερωτώμεθα και που η ζητούμενη από εμάς αναθεώρηση, να τους βολεύει, γιατί φυσικά ούτε κουβέντα ότι έχουν σκοπό να μας επιτρέψουν καλύτερο εθνικό σύνταγμα, όταν αυτοί με αυτό που ετοιμάζουν, θα μας πείσουν « ότι αυτοί με αυτό θα μας προστατέψουν καλύτερα».

Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι προέχει η ενεργοποίηση από όλους μας του άρθρου 120, δηλ. η υποχρέωση όλων μας προς την Πατρίδα, γιατί από εμάς εξαρτάται η σωτηρία της και η αποκατάσταση της τάξης, της νομιμότητας και της δικαιοσύνης που έχουν διαταραχθεί, πριν μας οδηγήσουν σε αιματηρές συγκρούσεις, σε ένα Αρκάδι δηλ. για να επιβάλουν το στόχο τους και που ούτως ή άλλως, το προετοιμάζουν για να κάμψουν τις
αντιστάσεις των λαών. Η βία που θα ασκήσουν είναι μέσα στο πρόγραμμά τους και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε για να ετοιμαζόμαστε καλύτερα να το αποφύγουμε, αλλά και να το αντιμετωπίσουμε, εάν μας έλθει…

Αλλά πρέπει ακόμα, να μας γίνει συνείδηση και το άρθρο 1, του Συντάγματος, που σαφώς μας καθορίζει ότι εμείς ως κυρίαρχος Λαός είμαστε ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ όλων, σε όσους εμπιστευτήκαμε την τύχη της Πατρίδας και των παιδιών της και ως εργοδότης και μάλιστα πολύ καλοπληρωτής, είμαστε εμείς που πρέπει να τους απολύσουμε: και τους χθεσινούς 300 + 1 και τους σημερινούς 300 + 1 και τους ανανήψαντες και ξανα-βαπτισθέντες ως σωτήρες μας, πριν ολοκληρώσουν το κακό που μας έχουν σχεδιάσει.
Είμαστε ΕΜΕΙΣ, που συντονισμένα και ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΜΑΛΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, που έχει ορκισθεί να τηρεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΦΟΒΟ Ή ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΩΘΕΝ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ . ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ .

Είναι πολλά αυτά που θα πρέπει ακόμα να συζητηθούν ανοικτά και να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας, για όλα, για τη κυβέρνηση Μέρκελ, που είναι ο μπερντές του Καραγκιόζη στην ουσία και που εμείς όπως και όλοι οι άλλοι λαοί και ο γερμανικός λαός, πρέπει να δώσουμε τα χέρια, χτυπώντας την καρδιά των προβλημάτων μας και απαιτώντας σε πρώτη δόση Συνθήκη Ειρήνης και ακύρωση όλων των παράνομων συνθηκών που μας διαλύουν, εξαφανίζουν και οδηγούν την Πατρίδα μας σε ολοκαύτωμα και γενοκτονία, όχι όμως ότι γίνεται από γερμανική κυβέρνηση, μια που η χώρα και είναι υπό κατοχή, αλλά και δεν υπάρχει νόμιμα κάτι τέτοιο. Να το ανοίξουμε το θέμα, μπροστά στον ελληνικό λαό, για να ξεφύγουμε από την κίτρινη προπαγάνδα που μας έχουν ρίξει και να προχωρήσουμε δημιουργικά και ενωμένα. ΔΕΝ πρέπει με κανέναν τρόπο, να ξεφτιλιζόμαστε εμείς ο περήφανος Ελληνικός Λαός και να υποδεχθούμε τον απίθανο ανύπαρκτο ως υπουργό κ. Σόιμπλε, στρώνοντάς του μάλιστα και το κόκκινο χαλί των εκλεκτών και επισήμων.
ΤΕΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ!
Η κ. Μέρκελ και ο υπουργός της, εκτελούν συμβόλαια, θα πριμοδοτηθούν γι αυτό και πρέπει να αποδείξουν στο «λαό» τους, ότι κατάφεραν να νικήσουν αυτούς τους τεμπέληδες και αχάριστους χαραμοφάηδες που έχουν το θράσος να τους βρίζουν ναζί…
Πώς αλλιώς θα πάνε σε «εκλογές» αν εμείς δεν τους βοηθήσουμε ανάλογα… και αυτό κάνουμε και από Οκτώβριο…
Καλύτερα να μην σκεφτόμαστε τι μας ετοιμάζουν σαν αμοιβή…

Ήλθε πλέον η ώρα, ειδικά τώρα με την εκπληκτική κινητοποίηση της ΕΡΤ και για την ΕΡΤ, ενωμένοι με κύριο στόχο την προάσπιση της Πατρίδας, και των παιδιών της, με τα άρθρα 1 και 120 του Συντάγματος, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αποφασίσουμε και απαιτήσουμε σε ανοιχτές συνελεύσεις, αν θέλουμε να σωθούμε, αν θέλουμε να απαλλαγούμε επιτέλους από τους βασανιστές και προδότες μας, αν θέλουμε να απαιτήσουμε με δικούς μας όρους και με δικούς μας εκπροσώπους να προχωρήσουμε σε δημοψηφίσματα και εκλογές, με δική μας προσωρινή επιτροπή , με οριστική απαγόρευση εισόδου στο Κοινοβούλιο όλων των προαναφερθέντων, αλλά και εκπροσώπων βιομηχάνων και συγκροτημάτων και συγκροτημένα και μονιασμένα να σπρώξουμε τον ήλιο να γυρίσει υπέρ της Ελλάδος.

Μια πρόταση: Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να οργανωθούν και άλλες δημόσιες συζητήσεις: εκτός από το θέμα της Γερμανίας, π.χ. και με τους εισαγγελείς κκ. Πεπόνη και Μουζακίτη, την κυρία Γεωργαντά, τον κ. Λογοθέτη από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και γνωστούς οικονομολόγους, όπως τους κκ. Λαπαβίτσα, Ανδρέα Αθηναίο, Λαβδιώτη, Αδαλή, Καζάκη, Θεοδωρίδη κλπ., για την ΑΟΖ, για την σχεδιασμένη ισλαμοποίηση της Ευρώπης (καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ρωμανός), για το ΝΑΤΟ και την επιθετική του πολιτική κλπ. κλπ., τα εδώ παραμάγαζα των think tanks, και τα σχέδιά τους για την παιδεία, τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, την εθνική μας άμυνα και ανεξαρτησία τη βία, καταστολή και λογοκρισία, τη μετανάστευση που ωθούν τα παιδιά μας, έξω στο προαύλιο της ΕΡΤ και μπροστά στον ελληνικό λαό, ώστε να φανεί σε όλους το μέγεθος του εγκλήματος που παίζεται σε βάρος μας, για να μπορέσουμε με πολιτισμό, γνώση, ομόνοια και συντονισμό, να προχωρήσουμε ειρηνικά στην αποτίναξη αυτής της κατάστασης.
Η ΕΡΤ προσφέρεται αυτή τη στιγμή, γιατί η ΕΡΤ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!
Και η ΕΡΤ ΑΝΟΙΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ!

Όλοι μαζί, να κάνουμε τώρα πια την ολοκληρωμένη σύνθεση, μετά τις αναλύσεις όλων των προβλημάτων και συντεταγμένα να προχωρήσουμε σε ανασύνταξη. Τα δάκρυα και η μετάνοια όλων, όσοι τώρα βρίσκουν την ευκαιρία για προσωπική προβολή να βγαίνουν στο γυαλί και να μας κοροϊδεύουν και παραπλανούν, ας μας θυμώσουν, συνειδητοποιήσουν και δυναμώσουν, ώστε να τους στείλουμε επιτέλους σπίτι τους και να ανοίξουμε το δρόμο σε νέα πρόσωπα, άξιους και ικανούς, με αγάπη για την Πατρίδα και τα παιδιά μας. 
Όχι άλλη ανακύκλωση παιδιά, πρέπει να τους κλείσουμε το δρόμο επιτέλους, που σίγουρα το οφείλουμε στον τόπο και τα παιδιά μας, γιατί δεν υπάρχει συγχώρεση γι αυτά όλα που έχουν κάνει και θα ξανακάνουν, αν τους αφήσουμε. Κάνουμε πέρα το φόβο και τον τρόμο που μας ποτίζουν, γιατί ενωμένοι, όταν ξέρουμε την αλήθεια, τα καταφέρνουμε πάντα! 
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΩΡΑ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ , έστω και αν συμπαρασύρει και κάποιους καλούς…

Εμπρός λοιπόν, να βγάλουμε μπροστά λίγους ψυχωμένους και γενναίους, από τα ίδια τα άξια παιδιά μας, που εμείς με λιγότερες ή περισσότερες θυσίες, τα μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε και που χωρίς να το καταλάβουμε, τα παραδίνουμε στην απόλυτη κόλαση.
Μαζί, όμως χέρι-χέρι τώρα, να τα αναδείξουμε, γιατί μπορούν και πρέπει να στηριχθούν να τραβήξουν το κάρο της αλλαγής για να εξαφανίσουν τη σαπίλα, διαφθορά, διάβρωση και εξαφάνιση των πουλημένων – με τις ελάχιστες πάντα – καλοπροαίρετες εξαιρέσεις.

Ψηλά το Κεφάλι και Καλή τύχη στην ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!

Αθήνα, 23. Ιουνίου 2013
Βενετία Κάντζια

Πηγές
1. http://willkommen-in-der-realitaet.blogspot.de
2. der brd-schwindel
3. der honigman sagt
4. lupo cattivo
5. maria lourdes
6. eu-austritt
7. zivile coalition
8. schall und rauch
9. compact magazine.de
10. blog von mattin
11. Oι καθηγητές κκ. Schachtschneider, Hankel, Popp etc. Etc.

Posted: 24 Jun 2013 03:34 AM PDT

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν τρεις στόχους σε κεντρικές και νότιες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας

Αεροπορικές επιθέσεις δέχτηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία η Λωρίδα της Γάζας μετά τα πυρά ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ, έγινε γνωστό από ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, αλλά και από το ιρανικό Press TV.


«Ως απάντηση στις πολυάριθμες επιθέσεις με ρουκέτες αυτών των τελευταίων ημερών, ένα σκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έβαλε στόχο δύο αποθήκες όπλων στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας και μια θέση εκτόξευσης ρουκετών στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Οι στόχοι επλήγησαν», αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.

Από τις ισραηλινές επιδρομές επλήγησαν ακατοίκητες ζώνες και δεν υπήρξαν τραυματίες, έκαναν γνωστό Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Αργά χθες το βράδυ, δύο ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ούτε θύματα, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Δύο άλλες ρουκέτες αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» διευκρινίσθηκε στη στρατιωτική ανακοίνωση.


Πηγές: Νewpost, Press TV

Posted: 24 Jun 2013 03:15 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Πρέπει να είναι «καταραμένος» αυτός ο τόπος, διότι δεν εξηγούνται αλλιώς οι τραγωδίες που τον έχουν κτυπήσει. Και δεν καταφεύγω σ' αυτό το εύκολο επιχείρημα για να δικαιολογήσω τα ανεξήγητα, αλλά πως μπορεί να εξηγηθεί η δημιουργία πολιτικής κρίσης στην πιό δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα όταν όσοι αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόϊκα γνωρίζουν πως ο «θετικός βαθμός» στις επιθεωρήσεις του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου θα σημαίνει τον πρώτο περιορισμό στην άνευ προηγουμένου λιτότητα που επέβαλαν οι απαράδεκτοι δανειστές, και επίσης θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους, που διαθέτουν η ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Είναι ένα σοβαρότατο ερώτημα… Γιατί αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός «προκάλεσε» τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνεργασίας με το κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησε στην ανεργία 2,500 χιλιάδες συνανθρώπους μας; Και γιατί οι δύο εταίροι του στη συμμαχική κυβέρνηση, τους οποίους υποστηρίζει ότι τους είχε ενημερώσει πριν ανακοινώσει το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, τραβούν το σχοινί, παραλύοντας τον κρατικό μηχανισμό, από τους υπουργούς μέχρι τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας αναμένουν με κομμένη την ανάσα, τον «χρησμό» των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη… Ο τελευταίος αποχώρησε επειδή οι δημοσκόποι, που πέφτουν πάντα έξω, και κάποια αφελή στελέχη του κόμματος πρόβλεψαν ως μετά Χριστόν Προφήτες ότι η έξοδος από την κυβέρνηση θα του προσφέρει κομματικά ωφέλη.

Για τους επαγγελματίες των πολιτικών παρασκηνίων τα ερωτήματα μου μπορεί να προέρχονται από ένα αφελή. Ομως, θα τους απαντήσω ότι στο εξωτερικό γελούν και ειρωνεύονται τα καμώματα του Πρωθυπουργού και των εταίρων του στην κυβέρνηση… Πιστεύουν ότι μονίμως προκαλούμε την ελάχιστη τύχη που μας απέμεινε… Υποστηρίζουν –και έχουν δίκιο- πως αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα, έπρεπε να απουσιάζουν από την πολιτική σκηνή τα κομματικά παιγνίδια. Διότι περί αυτών πρόκειται.

Η φυγή των αρχηγών των Αποστολών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής είναι ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας, το οποίο έδειξαν να μην το λαμβάνουν στην Αθήνα. Τι περισσότερο έπρεπε να τους υπογραμμίσουν όταν τους δήλωσαν πως «θα επιστρέψουμε όταν τα βρείτε»;

Posted: 24 Jun 2013 02:51 AM PDT

Πολύ πιο ασταθής είναι πλέον η κυβέρνηση Σαμαρά μετά την απόσυρση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ των υπουργών και υφυπουργών που είχε προτείνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και είχαν συμπεριληφθεί στην κυβερνητική σύνθεση. Η κοινοβουλευτική της στήριξη είναι οριακή. Το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι σίγουρος πια ο πρωθυπουργός είναι ότι τουλάχιστον 175 βουλευτές (όλοι δηλαδή όσοι εκλέχτηκαν με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ανεξαρτήτως αν κάποιοι έχουν φύγει από τα κόμματα αυτά) δεν θέλουν με τίποτα πρόωρες εκλογές. Ο λόγος είναι απλούστατος: φοβούνται μήπως δεν επανεκλεγούν πολλοί από αυτούς. Κανένας άλλος λόγος δεν τους ωθεί σε αυτή τη στάση. Μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

Επίδειξη πυγμής αποπειράθηκε να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με την προσωπική του απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, να απολύσει εν μια νυκτί τους περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες εργαζομένους και να ανοίξει μια «μνημονιακή ΥΕΝΕΔ» επανδρωμένη αποκλειστικά με ανθρώπους αφοσιωμένους σε αυτόν προσωπικά.

Απέτυχε παταγωδώς. Ξεσήκωσε ένα τεράστιο κίνημα κατακραυγής εναντίον του στο εσωτερικό της χώρας. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ κατέλαβαν το ραδιομέγαρο και δύο εβδομάδες τώρα εκπέμπουν δικό τους πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με μισό μάτι τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί τον θεωρούν πλέον απειλή για τη δημοκρατία και ανίκανο να προσαρμόσει τις ενέργειές του στο τυπικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών αντιλήψεων περί δημοκρατικής ενημέρωσης. Ακόμη χειρότερα γι΄ αυτόν, ο πρωθυπουργός κατόρθωσε με την ανόητη αλαζονεία του να διώξει από την κυβέρνηση τον Φώτη Κουβέλη και να πέσει αποκλειστικά στις αγκάλες (ή στα... πολιτικά νύχια!) του Ευάγγελου Βενιζέλου για να επιβιώσει ως πρωθυπουργός. Ελάχιστοι θα ζήλευαν τη θέση του!

Ιλαροτραγωδία στο ΠΑΣΟΚ. Η απόλυτη αυτογελοιοποίηση των βουλευτών του. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι περισσότεροι από αυτούς με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη έκαναν δηλώσεις υπέρ της ανάγκης αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τη νύχτα της Πέμπτης, όλοι τους με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη τάσσονταν αναφανδόν με δηλώσεις τους υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά! Πού οφείλεται αυτή η θεαματικότατη και ολοκληρωτική μεταστροφή της στάσης τους; Απλούστατο: στην απίστευτης γοητείας για τους πολιτικής της μαγικής λέξης... «υπουργοποίηση»!

Μιλούν οι αριθμοί. Στους 45-50 υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, δεν θα πάρει 8-9 το ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα. Πόσοι βουλευτές έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ; Μόλις 28. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι... ο ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα γίνει υπουργός ή υφυπουργός! Ονειρεμένη, θεϊκή αναλογία!

Πώς να διαφωνήσει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την... «αδήριτη εθνική ανάγκη» να στηριχτεί πάση θυσία η κυβέρνηση Σαμαρά που ελπίζει ότι θα τον κάνει υπουργό της; Τρελός είναι; Από εκεί που αν γίνουν εκλογές ελάχιστοι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επανεκλεγούν, είναι κάτι παραπάνω από θαύμα να γίνουν ξαφνικά υπουργοί!

Θα βολευτούν αυτοί. Προσωρινά όμως. Μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλούν οι δηλώσεις Σαμαρά για μια δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με «ορίζοντα τετραετίας». Αντιθέτως, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα τον κάνει να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου, λίγους μήνες πριν πέσει.
Posted: 24 Jun 2013 02:35 AM PDT
Γράφει ο Ν. Λυγερός

Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία, που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός.

Αν εξετάσουμε ορθολογικά την έννοια της άγονης γραμμής θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμπεριέχει μερικά δομικά στοιχεία που είναι θεμελιακά. Ενώ κοιτάζουμε συνεχώς πού είναι η χωρική δυσκολία που αντιπροσωπεύει η άγονη γραμμή δεν βλέπουμε τον λόγο της ύπαρξής της.

Αν ο Ελληνισμός δεν βρισκόταν και σε αυτά τα περιθωριακά νησιά γιατί να υπάρχουν άγονες γραμμές. Με άλλα λόγια πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Ελληνισμός επέλεξε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Αν μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία τότε θα κατανοήσουμε την επινόηση του Ελληνισμού. Επειδή είμαστε ένας λαός του χρόνου και όχι του χώρου προσέχουμε περισσότερο πώς διασχίζουμε τους αιώνες. Με άλλα λόγια κάνουμε χρήση του νοητικού σχήματος που βλέπει τον χρόνο ως τον χώρο της αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνισμός επέλεξε για τη διάδοσή του περιοχές που κρατούν καλά και αντέχουν τις επιθέσεις.

Το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα ανήκουν στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακολούθησαν την στρατηγική των Θερμοπυλών που αποτελούν το αρχέτυπο της χωρικής ήττας που είναι μία χρονική νίκη. Και το ίδιο ισχύει και για τη μάχη της Κρήτης.

Ο Ελληνισμός λοιπόν επιλέγει τη χωρική δυσκολία για να αντέξει και για να περάσει στη συνέχεια στη φάση της αντεπίθεσης που τον χαρακτηρίζει για να παλέψει ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι οι άγονες γραμμές είναι και το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής επιλογής. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτήν την ορολογία, η οποία δημιουργεί ένα αντικειμενικό αντιπαράδειγμα της οικονομικής προσέγγισης των πραγμάτων. Γι' αυτό το λόγο δίνει περισσότερο σημασία στους ανθρώπους παρά στους οικονομικούς παράγοντες.

Είναι σημαντικό να το θέσουμε με αυτόν τον τρόπο ειδικά όταν έχουμε στο μυαλό μας τα κριτήρια του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κι αν ο Ελληνισμός είναι πράγματι μία άγονη γραμμή είναι διότι δεν έχει συμφέρον, δεν υπολογίζει το κόστος γιατί είναι γενναιόδωρος. Και είναι αυτή η γενναιοδωρία που του επιτρέπει να παράγει και την έννοια του ουμανισμού.

Ο Ελληνισμός αν ανήκει στους σπανιότατους «-ισμούς» που έχουν αντέξει και αποτελούν πλέον ένα διαχρονικό στοιχείο, αυτό οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την ιδιότητα. Γι' αυτό το λόγο η Ανθρωπότητα αγαπά τον Ελληνισμό, διότι είναι ένα δώρο για αυτήν. Κι αν αυτό το δώρο υπάρχει ακόμα είναι λόγω της στρατηγικής. Με αυτήν λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε και τώρα τις δυσκολίες που μας καταπατούν για να γίνουμε πιο δυνατοί και να τις ξεπεράσουμε.

Ο Ελληνισμός άντεξε χειρότερα κι είναι ακόμα εδώ ως φάρος να συνεχίζει να εκπέμπει φως για όλη την Ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο σκοπός του ως άγονη γραμμή.





Posted: 24 Jun 2013 02:26 AM PDT

Απήχθησαν στις 22 Απριλίου από ενόπλους κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο

Αγρυπνία υπό το φως των κεριών πραγματοποίησαν οι Χριστιανοί του Λιβάνου το Σάββατο, για δύο τους Ορθόδοξους αρχιεπισκόπους που απήχθησαν στη Συρία τον Απρίλιο. Οι συμμετέχοντες έκαναν έκκληση προς τους απαγωγείς να τους απελευθερώσουν και προέτρεψαν τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν περισσότερα για να καταφέρουν να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους.

Επικεφαλής της αγρυπνίας ήταν ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης, που οδήγησε περίπου 300 άτομα κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου ζητώντας την απελευθέρωση του αδελφού του, ελληνορθόδοξου αρχιεπίσκοπου Παύλου Γιαζίγκι και του Ορθόδοξου αρχιεπισκόπου Συρίας, Γιοχάνα Ιμπραήμ.

Ο Πατριάρχης Αντιόχειας δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες των συριακών υπηρεσιών ασφάλειας για την απελευθέρωση των κληρικών. 

«Αλλά παρ 'όλα αυτά αναρωτιέμαι για την αδυναμία τους στο θέμα αυτό. Είναι πραγματικά ανίκανοι να κάνουν κάτι; », ανέφερε. «Πονάει η ψυχή μας να βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στη πατρίδα », συμπλήρωσε ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο που έχει σκοτώσει περίπου 93.000 άτομα, και έχει προκαλέσει 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι δυο Ορθόδοξοι ιεράρχες απήχθησαν στις 22 Απριλίου από ενόπλους κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.



Posted: 24 Jun 2013 02:34 AM PDT

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) 'Εντουαρντ Σνόουντεν, αναχώρησε σήμερα από το Χονγκ Κονγκ συνοδευόμενος από "διπλωμάτες", ανακοίνωσε ο ιστότοπος Wikileaks, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητά τους, ούτε τον τελικό προορισμό του Αμερικανού, ο οποίος κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία.

Ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν ταξιδεύει "με προορισμό μια δημοκρατική χώρα μέσω μιας ασφαλούς οδού, για να βρει άσυλο. Συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του Wikileaks", αναφέρει ο ιστότοπος αυτός τον οποίο ίδρυσε ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Το αεροσκάφος που αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ και το οποίο εκτιμάται ότι μεταφέρει τον 'Εντουαρντ Σνόουντεν, προσγειώθηκε στη Μόσχα μετά τις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου.

Η άφιξη της πτήσης SU213 της Aeroflot εμφανίστηκε στον πίνακα του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, στον οποίο αναγράφονται οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις των πτήσεων, ενώ την ίδια στιγμή το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24 μετέδιδε εικόνες του Airbus να κινείται στο διάδρομο προσγείωσης.

Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν πράγματι ο Σνόουντεν βρίσκεται στο αεροσκάφος αυτό. Σύμφωνα ωστόσο με πηγή της Aeroflot, ο Σνόουντεν είχε κλείσει θέση στην πτήση αυτή.

To Wikileaks πρόσθεσε ότι "ο Σνόουντεν ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του" μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του", δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ ότι ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ για "μια τρίτη χώρα" και θα ζητήσουν συνεργασία με τις χώρες στις οποίες ίσως επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Θα συνεχίσουμε να συζητούμε το θέμα με το Χονγκ Κονγκ και θα επιδιώξουμε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου με άλλες χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Νάντα Τσιτρ.

Εξάλλου, ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ανακοίνωσε σήμερα ότι νέες διαδικασίες τέθηκαν σε ισχύ για την ασφάλεια πληροφοριών ώστε να αποτραπούν διαρροές όπως αυτές για τις οποίες ευθύνεται ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν.


Πηγή: News IT


Posted: 24 Jun 2013 02:43 AM PDT
Τέσσερις όμορφες μέρες συμπληρώθηκαν μέχρι να αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης ότι δεν είναι πλέον ένας υπεύθυνος αριστερός, αλλά ένας ανεύθυνος συμφεροντολόγος που ξεκολλάει το ένα μετά το άλλο τα παράσημα του "βρώμικου '89".

Δεν συνηθίζω να κάνω υποθετικές πολιτικές αναλύσεις του ποδιού, τουλάχιστον όχι σε αυτό το μπλογκ. Από κοντά λέγονται όλα πιο εύκολα, όμως κάποιες φορές πρέπει να τα γράφεις για να μένουν.

Έχουμε και λέμε. Ο Σαμαράς θέλει να φύγει. Η ιστορία της ΕΡΤ είναι απλά η αφορμή. Πήγε να την κάνει και μάλιστα με τρόπο που μόνο αυτός έχει μάθει. Το χάος και την ψευτομαγκιά.

Δεν του βγήκε η μπούρδα του success story, δεν κατάφερε να πείσει κανέναν παρά μόνο τα λυκόρνια που τώρα μάς διαφημίζουν απ' τα κανάλια τους ότι μάζεψαν τις μουσαντένιες μπουλντόζες από το γιαπί της Ολυμπίας οδού και τις πήγανε στην Αλβανία.

Τα νούμερα δείχνουν πως ότι επιβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο πρέπει να έρθει μαζεμένο σε αυτό το καλοκαίρι. Ιούνης του '12 και Ιούνης του '13 είναι η μέρα με τη νύχτα. Ή μάλλον η βαθιά νύχτα με το μαύρο σκοτάδι πίσσα.

Πριν το τρίτο του ραντεβού με Κουβέλη - Βενιζέλο, ο Σαμαράς έφυγε για συνάντηση - εξπρές με την Μέρκελ. Εκτός προγράμματος και λογικής, αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο απόγευμα υποτίθεται ότι οι τρεις συγκυβερνήτες θα έλυναν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την ΕΡΤ.

Κάτι σαν να λέμε Κάννες και Παπανδρέου, αλλά με λιγότερο δράμα. Άλλωστε ο ένας συμμαθητής βγήκε και ανακοίνωσε δημοψήφισμα χωρίς να ξέρει τι να ρωτήσει, ενώ ο άλλος απλά επέλεξε να τα βροντήξει σε ζωντανή μετάδοση κάτω απ' το φουστάνι του Κεδίκογλου.

Ο Σαμαράς δεν γουστάρει άλλο. Δεν του βγαίνει και θα κάνει τη μία μαλακία μετά την άλλη για να δείξει και στο τελευταίο ζώο πως τα νεοδημοκρατικά τζάκια ξερνάνε στους διαδρόμους της Συγγρού με τα φασισταριά που έχει μαζί του από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης.

Στα σκούρα ο Αντώνης έβαλε μπροστά τον Βενιζέλο. Όπως έκανε και ο Παπανδρέου. Όπως έκανε και ο Παπαδήμος με την ευχέρεια ενός φυτεμένου άσχετου, με καμία πολιτική καριέρα ούτε άγχος να επανεκλεγεί. Τρεις συμπτώσεις που δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Κάθε φορά που το πολιτικό σύστημα πάει στα βράχια, όλοι γυρίζουν για βοήθεια στον Βενιζέλο. Όχι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά κι από την εποχή που το νέο σύνταγμα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών έφερε την υπογραφή του.

Είναι προφανές ότι ο Βενιζέλος είναι ο μόνος και ο τελευταίος ικανός να προστατέψει το ενιαίο κόμμα της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπούν.

Λένε ότι ο Κουβέλης έγινε ξαφνικά ανεύθυνος κι ότι ο Σαμαράς κατάφερε μέσα από όλο αυτό να βγει κερδισμένος. Γιατί, τάχα μου, έφερε πίσω κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές σαν τον Λοβέρδο, που μόλις αντιλήφθηκαν ότι θα ακολουθήσουν τη μοίρα του Ραγκούση και της Δαμαντοπούλου, έπαθαν τριπλό εγκεφαλικό.

Καμία ενίσχυση δεν πέτυχε ο Σαμαράς. Ο άνθρωπος δεν θέλει να κυβερνά άλλο. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση όλο αυτό. Ούτε ο προηγούμενος πρωθυπουργός της ΝΔ ήθελε να κυβερνήσει. Τι Καραμανλής τι Σαμαράς, η ιστορία ξανακάνει τον ίδιο κύκλο.

Όταν ο Κωστάκης αποφάσισε να τα βροντήξει κέρδισε τις δεύτερες εκλογές και ρήμαξε το σύμπαν. Τότε βέβαια δεν υπήρχε μνημόνιο, ούτε κρίση στην Ελλάδα και το πότε θα στήνονταν οι κάλπες το καθόριζαν ο ΔΟΛ και το Μέγκα. Τώρα τις ορίζει μόνη της η Μέρκελ.

Μόλις έπεσε το σήμα πως ο Αντώνης είναι έτοιμος να ακολουθήσει τη μοίρα του συμμαθητή του και του προκατόχου του και μέχρι να αποφασιστεί ότι η νέα κυβέρνηση του με τον Βενιζέλο έχει τη δυνατότητα να ζήσει και την επόμενη μέρα, ήταν σαν να είχαμε νέες εκλογές.

Αν δεν πιστεύετε εμένα, δείτε στο βίντεο τη φάτσα του Πρετεντέρη μέχρι να βγει για να βάλει τα πράγματα στη θέση του ο Βαγγέλης. Ούτε υποψήφιος βουλευτής την ώρα των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν έκανε έτσι. Κι ας επιμένουν κάποια στο παραμύθιασμα για το μύθο της ψήφου. Άλλωστε, αν οι εκλογές είχαν νόημα θα τις είχαν καταργήσει.

Το ζήτημα σε όλη αυτήν την ιστορία είναι όταν ο Σαμαράς ξανα-αποφασίσει να την κάνει. Πότε θα είναι, ποιος θα την πληρώσει πάλι σαν την ΕΡΤ και, φυσικά, πόσο θα κοστίσει όλο αυτό στα μπάνια του Έλληνα. Γιατί το ελληνικό καλοκαιρινό μπάνιο είναι ιερό πράγμα και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να του σταθεί εμπόδιο.



Posted: 24 Jun 2013 02:27 AM PDT
Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα.
«Κλήρωσε» την περασμένη Πέμπτη, για το ποιος από τους δύο αγωγούς, ο ελληνικού ενδιαφέροντος Trans Adriatic Pipeline (TAP) ή ο ανταγωνιστής του Nabucco West, θα μεταφέρουν το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Η κοινοπραξία που με επικεφαλής τη βρετανική BP εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενιζ (με τη συμμετοχή επίσης των Statoil, Total και Socar) κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική απόφαση, που ωστόσο δεν θα ανακοινωθεί πριν υπάρξει διαδοχική ενημέρωση σε επιχειρηματικό και κυβερνητικό επίπεδο. Πριν δηλαδή ενημερωθούν οι εταιρείες που απαρτίζουν τις εταιρείες των δύο υποψηφίων αγωγών, του TAP και του Nabucco West, καθώς και οι κυβερνήσεις των χωρών απ' όπου έχουν σχεδιαστεί να διέρχονται τα δύο έργα. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Όπως ωστόσο συμβαίνει πάντα σε τόσο σημαντικού ενδιαφέροντος συμφωνίες, αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες αντικρουόμενες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το ποιος από τους δύο αγωγούς πήρε τελικά το «χρίσμα» για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη Δύση.

Μπερίσα : Υπέρ TAP η απόφαση

Έτσι, χαιρετίζοντας τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ των προέδρων της Κομισιόν και του Αζερμπαϊτζάν Μ. Μπαρόζο και Ι. Αλίεφ, ο Σάλι Μπερίσα Πρωθυπουργός της Αλβανίας – που μαζί με Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν μια από τις χώρες διέλευσης του TAP- έσπευσε να δηλώσει ότι η «απόφαση είναι υπέρ του TAP». Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού Πρωθυπουργού, «παρά το γεγονός ότι Μπαρόζο και Αλίεφ τόνισαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται και τους δύο αγωγούς, είναι σαφές ότι η απόφαση είναι υπέρ του TAP, ένα έργο πιο κερδοφόρο». Τα όσα πάντως αναφέρει ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Σιγή ιχθύος από Αθήνα

Αντίθετα μάλιστα, Έλληνες αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Ερωτηθέντες αν έχουν εικόνα για το ποιος από τους δύο αγωγούς είναι ο «νικητής», μετέφεραν αντικρουόμενες πληροφορίες, ακόμη και ότι η απόφαση μπορεί να είναι υπέρ του Nabucco, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε τύχει μεγαλύτερης στήριξης σε επίπεδο Ε. Επιτροπής καθώς διέρχεται από περισσότερες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, και από εκεί κατευθύνεται προς Αυστρία).

Πιο σαφή εικόνα θα υπάρξει μέσα στα επόμενα 24ωρα, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, του TAP, Κ. Τούνγκλαντ και του Nabucco West Ρ. Μίτσεκ, θα ενημερωθούν από την αζέρικη πλευρά για το ποιος από τους δύο αγωγούς προκρίθηκε. Η πρώτη ενημέρωση θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τρίτη 25 Ιουνίου στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Βουδαπέστη. Λέγεται ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των δύο αγωγών έχουν δεσμευθεί να μην προβούν σε καμία ανακοίνωση πριν γίνει ενημέρωση από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενιζ και στις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Ανακοινώσεις τα επόμενα 24ωρα

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 26 Ιουνίου εκπρόσωποι της κοινοπραξίας πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρώμη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Βουδαπέστη προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των εμπλεκομένων χωρών. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κοινοπραξία δεν θα γίνουν πριν από τις 28 Ιουνίου.

Δεδομένου ωστόσο ότι οι «νικήτριες» χώρες, εκείνες δηλαδή από το έδαφος των οποίων θα διέλθει ο αγωγός που προκρίθηκε, δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν μυστική μια θετική είδηση, θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή πολύ νωρίτερα.

Και τα δύο σχέδια, προβλέπουν σύνδεση των αγωγών με το τουρκικό σύστημα μεταφοράς, είτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε με την Ελλάδα. Ουσιώδης διαφορά που θα μπορούσε –θεωρητικά τουλάχιστον και όχι πολιτικά- να δώσει πόντους υπέρ του TAP είναι ότι η διασυνοριακή σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας λειτουργεί ήδη από το 2007, ενώ με τη Βουλγαρία είναι στο επίπεδο του σχεδιασμού. Επομένως το πότε θα κατασκευαστεί η σύνδεση, είναι κάτι που εξαρτάται άμεσα από την επιλογή ή όχι του αγωγού Nabucco.

Πόσο σχετίζονται τα παραπάνω με το ΔΕΣΦΑ

Επισήμως, οι εξελίξεις με TAP-Nabucco δεν σχετίζονται με την επικείμενη συμφωνία της αζέρικης Socar να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς η μία να επηρεάζει την άλλη, διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της κυβέρνησης. Στελέχη ωστόσο της αγοράς επιμένουν ότι οι «τυπικές» -όπως χαρακτηρίζονται- εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Socar, ίσως και να είχαν κλείσει νωρίτερα αν δεν επίκειτο η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενιζ (όπου μετέχει και η Socar) για τους αγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, μερικές ημέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για το ποιος από τους δύο αγωγούς θα μεταφέρει το αέριο του Μπακού στη Δύση, θα έχουμε ανακοινώσεις και στο μέτωπο του ΔΕΣΦΑ. Κι αυτό, δεδομένου ότι τόσο η πλευρά της Socar, όσο και εκείνη του ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι «χρειάζεται ένα 10ήμερο για να ολοκληρωθούν οι τυπικές λεπτομέρειες της συμφωνίας».

Πηγή: Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.