29 Ιουν 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 28-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 28 Jun 2013 02:22 PM PDT

Πέραν των 100 ταυτοποιήσεων οστών που ανήκουν σε αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας θα διενεργηθούν εντός του 2013, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ε/κ πλευρά στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Άριστο Αριστοτέλους. Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι ο αριθμός των ταυτοποιήσεων ενδέχεται να πλησιάσει τις 140, ενώ έχουν εντοπιστεί οστά που εκτιμάται ότι ανήκουν σε 1000 περίπου αγνοούμενους.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, στα γραφεία του Κινήματος, ο Άριστος Αριστοτέλους είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είτε σαν ΔΕΑ, είτε σαν ε/κ κοινότητα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως «κρίνεται ως σχετικά ικανοποιητικός ο ρυθμός στη διαδικασία εντοπισμού λειψάνων και ταυτοποίησης τους».

Πρόσθεσε ότι:

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί και είναι μια πραγματική τραγωδία 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού να μην έχει ακόμα λυθεί αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα με τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων».

Ο κ. Ομήρου είπε πως η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί να παράσχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και ότι πρέπει να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να επιτραπεί τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις κατοχικές δυνάμεις που εκπροσωπούν την Τουρκία, η διενέργεια ερευνών σε όλους τους χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ταφεί οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Η ΕΔΕΚ στηρίζει πλήρως το έργο της ΔΕΑ και προσβλέπει σε υπερπήδηση των εμποδίων που υπάρχουν και κυρίως στα εμπόδια που εξακολουθεί η Τουρκία να προβάλλει για την πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα που θα λυτρώσει τους συγγενείς των αγνοουμένων, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως «αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει παρά μόνο με την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου».

Σύμφωνα με τον το Ε/κ μέλος της ΔΕΑ οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται ομαλά και με την αναδιοργάνωση και τα νέα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί τα αποτελέσματα είναι αισθητά.

«Προσδοκούμε σε ακόμα καλύτερες εξελίξεις και πολύ περισσότερες ταυτοποιήσεις από τα προηγούμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως φέτος οι ταυτοποιήσεις θα ξεπεράσουν τις 100, πλησιάζοντας ίσως και τις 140, αριθμός που θεωρείται πολύ ψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων που ήταν 56 ταυτοποιήσεις ετησίως.

Ο Εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ είπε πως «μετά την τρικυμιώδη περίοδο που περάσαμε τον περασμένο χρόνο, μπορώ να πω ότι σήμερα επήλθε ηρεμία».

Αναφέροντας ότι έχουν εξευρεθεί οστά που αντιστοιχούν σε περίπου χίλιους αγνοουμένους, ο κ. Αριστοτέλους είπε πως «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρουμε εις πέρας».

«Έχουμε άλλο τόσο δρόμο να διανύσουμε και προσδοκία όλων μας είναι να διανύσουμε αυτό το δρόμο το συντομότερο. Για να επιτευχθεί αυτό και να γίνει όσο το δυνατό ταχύτερη η διεκπεραίωση αυτής της αποστολής χρειάζονται πόροι και η εξεύρεση των αναγκαίων μέσων που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο να γίνει», είπε.

Πρόσθεσε πως η παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών που βοηθούν το έργο της ΔΕΑ εκτιμάται ιδιαίτερα.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη, ότι το ζήτημα των αγνοουμένων «κινδυνεύει να καταντήσει τυπικό, γραφειοκρατικό» και ότι γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είτε σαν ΔΕΑ, είτε σαν ε/κ κοινότητα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας».

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα δεδομένα και τα αποτελέσματα κι ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, χωρίς αυτό, συνέχισε, να αποτελεί στοιχείο ικανοποίησης. «Αντίθετα είναι στοιχείο που μας ενθαρρύνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να ανακουφίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες οικογένειες αγνοουμένων», κατέληξε.

Πηγή: alithia.com.cy
Posted: 28 Jun 2013 10:58 AM PDT
Aυτή είναι κυβέρνηση! Τα δύο κόμματα της διαφθοράς, των διορισμών, των σκανδάλων, της διαπλοκής, της δημοσιονομικής εκτροπής, της φτωχοποίησης κυβερνούν επιτέλους μαζί

Βλέποντας την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον άνθρωπο που έσβησε μέσα σε μία νύχτα τη δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα, ένιωσα πραγματική ικανοποίηση.

Ναι, αυτή είναι κυβέρνηση! Τα δύο κόμματα της διαφθοράς, των διορισμών, των σκανδάλων, της διαπλοκής, της δημοσιονομικής εκτροπής, της φτωχοποίησης κυβερνούν επιτέλους μαζί. Οι "κλέφτες του ΠΑΣΟΚ" και "οι ψεύτες της ΝΔ", οι "κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ" και οι "κάτω η χούντα της ΝΔ" μαζί. Οι "όταν οι άλλοι θα ψάχνουν γι' αρχηγό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό" και οι "όταν οι άλλοι θα διώχνουν τον Ψηλό, εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό" μαζί.

Ο Σαμαράς των διορισμών του Μουσείου της Ακρόπολης και ο Βενιζέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των ολυμπιακών έργων μαζί. Ο πολιτικός αυτισμός της Φώφης και η τουρκοφαγική παραφροσύνη του Άδωνη μαζί.

Είμαι ευχαριστημένος γιατί τώρα πια δεν υπάρχει άλλοθι. Κανένα αριστερό δεκανίκι, κανένας οικονομολόγος Παπαδήμος, καμία "αριστερά της ευθύνης", καμία "δεξιά της ανάγκης", καμία "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" για ξεκάρφωμα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί.

Συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων που σε κατέστρεψαν προκειμένου να σε σώσουν. Αυτό είναι. Χωρίς μάσκα πια. Αν σου αρέσει, πάω πάσο. Δικαίωμά σου. Μόνο που μαζί με  τη δική τους μάσκα έπεσε και η δική σου. Δεν μπορείς πια να πεις "δεν ήξερα". Αυτό είναι, αυτό που βλέπεις. Κανένας δεν σε κοροϊδεύει. Έχεις τα περιττώματα της Ιστορίας για πρώτη φορά μπροστά στα μούτρα σου όπως είναι. Χωρίς να σου τα βαφτίζει κανείς ούτε "κρέας" ούτε "ψάρι".

Γράφει ο Νίκος Μωραϊτης, μοντάζ Γρέκι
Posted: 28 Jun 2013 10:25 AM PDT
Το "φαινόμενο Τουρκία", της επιτυχημένης χώρας που έκανε τεράστια άλματα και κατόρθωσε να γίνει πανίσχυρη οικονομικά και βιώνει την δημοκρατία, είναι όχι μόνο ένα μεγάλο ψέμα, αλλά είναι (στην πραγματικότητα) μία πολύ καλά κατασκευασμένη εικόνα που σχεδιάστηκε εκτός Τουρκίας και εκτελέστηκε - φιλοτεχνήθηκε από το καθεστώς του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η καλά κρυμμένη αλήθεια, όμως, δεν βρίσκεται στην βιτρίνα των Μικρασιατικών παραλίων, ούτε στην "κοσμοπολίτικη" Κωνσταντινούπολη. Η σκληρή πραγματικότητα, το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας βρίσκεται στο εσωτερικό της. Εκεί που οι άνθρωποι ζούνε με χρονικό απόσταση περίπου 50 χρόνων από τον δυτικό κόσμο. Εκεί που οι άνθρωποι βιώνουν -χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης και αντίστασης- την φτώχεια και την επιβολή ισχύος των αγάδων, των νομαρχών, των αστυνομικών διευθυντών. Η πραγματική Τουρκία είναι μία χώρα που διαφημίστηκε, έντεχνα αναβιβάστηκε και πολύ σύντομα θα γκρεμιστεί από εκείνους που σχεδίασαν την ανάκαμψή της. Και όπως πάντα, το "μάρμαρο" θα πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι, εκείνοι που στενάζουν από την φτώχεια και τις περισσότερες φορές η μόνη τους διέξοδος είναι να δεχθούν την "μοίρα" ή να γίνουν εργαλεία του συστήματος - καθεστώτος Ερντογάν (αστυνομία, στρατοχωροφυλακή, στρατός).
Η σημερινή Τουρκία δεν εξεγείρεται μόνο επειδή η μεσαία τάξη δεν θέλει να της απαγορευθεί το ποτό, οι νέοι να μπορούν να ερωτεύονται ελεύθερα ή επειδή υπάρχει ο φόβος της μεταστροφής σε ένα ισλαμικό κράτος. Οι Τούρκοι πολίτες εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους για όλα αυτά, αλλά κυρίως επειδή γνωρίζουν πως ένα πισωγύρισμα στον τρόπο ζωής τους, θα τους κάνει πολίτες 3ης και 4ης κατηγορίας, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να ζήσουν όπως οι τούρκοι της καλά κρυμμένης πραγματικής Τουρκίας.
Ας δούμε, λοιπόν, την σημερινή Τουρκία, εικόνες που αποτυπώθηκαν από φωτορεπόρτερ της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ. Eλκυστικές εικόνες από ανθρώπους, ζώα και οχήματα σε λεωφόρους και δρόμους του νομού Βαν. Να τα ενδιαφέροντα φωτογραφικά καρέ του ανταποκριτή του ΑΑ Οζκάν Μπιλγκίν. Και κοιτώντας τις φωτογραφίες, ας θυμηθούμε πως τις περισσότερες φορές τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι όπως φαίνονται, αλλά συνήθως οι "γίγαντες" έχουν "γυάλινα πόδια"...
 
 
dc5hur-6ap68nmabur12ckf4e8q_original
dc5hur-6ap68ns8mpc14m8h6e8q_original
dc5hur-6ap68z34to93433ge8q_original
dc5hur-6ap68zfoplhs57zse8q_original
dc5hur-6ap69b6cdi9131f6le8q_original
dc5hur-6ap69b09af5xf155e8q_original
dc5hur-6ap69eg56ls40wo7e8q_original
dc5hur-6ap69f0d62bovp1ve8q_original
dc5hur-6ap69tkf6ucuie42e8q_original
dc5hur-6ap69to9v4yv3uive8q_original
dc5hur-6ap69trd6s619e6cee8q_original

Posted: 28 Jun 2013 09:58 AM PDT
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

"Στην αρχή ενός νέου αιώνα και μιας νέας χιλιετίας,οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανακαλύψουν οποιαδήποτε πανάκεια. Καθώς δεν χρειάζεται τόσο μια συγκεκριμένη πολιτική όσο μια μακρόπνοη σύλληψη, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες για πρώτη φορά στην ιστορία τους να σχεδιάσουν μια παγκόσμια στρατηγική που η διάρκεια της σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να προσδιοριστεί όπως πριν"' είχε γράψει ο H. Kissinger το 2001 στο βιβλίο του "Does America need a foreign policy?".

Διαβάζοντας κάποιος Kissinger αλλά και παρατηρώντας τις κινήσεις των Αμερικάνων, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι κινούνται με πλάνο δεκαετίας- όπως το αποκαλεί ο διπλωμάτης Henry μακρόπνοη σύλληψη- και σίγουρα έχουν παγκόσμια στρατηγική. Επομένως, όταν κάποιοι έλεγαν πριν από ένα χρόνο ότι οι ΗΠΑ έχασαν το παιχνίδι στην Ευρώπη και στη περιοχή της Μεσογείου που καταλαμβάνει η χώρα μας, έκαναν λάθος.

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής μας, η αμερικάνικη πρεσβεία, δηλαδή η επίσημη αρχή των ΗΠΑ στη χώρα μας, πέρασε σε δεύτερο ρόλο με τη γερμανική του Κολωνακίου και τον Βόλφγκανκ Ντόλτ να κερδίζει κατά κράτος τον Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Παλιά καραβάνα ο Σμιθ άφησε τον γερμανό έπαρχο να κινηθεί ελύθερα στην ελλαδική περιφέρεια. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2012 που ανέλαβε και επίσημα τα ηνία ο Β.Ντόλτ δέχτηκε τόσο στο Κολωνάκι, όσο και στο σπίτι του στο Χαλάνδρι πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή γερμανικά ιδρύματα οργάνωναν υπό την εποπτεία του σεμινάρια σε όσους πιστούς επέλεγαν να συμπλεύσουν με το γερμανικό καράβι.

Την ίδια στιγμή η πολιτική του Α.Σαμαρά και της μνημονιακής κυβέρνησης έδειχνε να ελέγχεται πλήρως από το Βερολίνο και τις αποφάσεις της καγκελαρίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσουμε σε μια περίοδο ''ψυχρής ευγένειας'' από τους Αμερικάνους και κλειστής πόρτας απέναντι σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης από κυβερνητικής πλευράς.
Η ψυχρότητα αυτή φάνηκε να επιδεινώνεται με την κάθοδο της Gazprom στη περιοχή, μια κάθοδο που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Την ίδια ώρα, από τους ελάχιστους κυβερνητικούς που είχαν δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός εξωτερικών την περίοδο εκείνη επικοινωνούσε συχνά με την αμερικάνικη πρεσβεία.

Αρχές Ιουνίου, μάλιστα, πραγματοποίησε και ταξίδι στην Ουάσινγκτον όπου καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του American Jewish Committee.
Εκείνη τη χρονική περίοδο περίπου ήταν που οι κινήσεις των Αμερικάνων άρχισαν να μετακινούνται από τη ψυχρότητα στο ενδιαφέρον προς την Ελληνική πλευρά.

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να στείλει τον άνθρωπο του στην Αθήνα, επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Ο Ντέρεκ Τσόλετ που ήρθε πριν από δυο μέρες στην Αθήνα, δεν είναι απλά ο βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. Είναι ο άνθρωπος που δούλεψε ακούραστα δίπλα στον Ομπάμα από την πρώτη του προσπάθεια να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο. Θεωρείται ο έμπιστος του μέσα στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και δεν μετακινήθηκε από τη θέση του ακόμη κι όταν άλλαξε ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Ο Τσόλετ συναντήθηκε και με τον Δ.Αβραμόπουλο αλλά και με τον Α.Σαμαρά και αρκετοί είναι εκείνοι που λένε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ήδη ακούγεται ως πιθανότερη περίοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με κάποιους να μιλούν για την 30η του Ιούλη, είδηση που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, από την Ουάσιγκτον έρχεται και η πληροφορία πως ο διπλωμάτης καριέρας Ντέιβιντ Πιρς θα πάρει τη θέση του Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Μια είδηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή καθώς ο Πιρς δεν είναι κάποιος τυχαίος διπλωμάτης.

Θεωρείται γνώστης ελληνικών ζητημάτων και διαθέτει μακριά θητεία ως ειδικός απεσταλμένος σε χώρες όπως η Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πιρς σπούδασε δημοσιογραφία και θεωρείται ειδικός σε θέματα διπλωματίας και ΜΜΕ. Αποτελεί, δε, προσωπική επιλογή του Μπάρακ Ομπάμα για τη θέση του αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας. Φαίνεται πως οι αμερικάνοι σκοπεύουν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τομέα των ελληνικών ΜΜΕ.

Αν συνδυάσουμε όλα τα προηγούμενα και με την είδηση της επίσκεψης του Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας στις 5 Ιουλίου παρά τις συμβουλές του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για το αντίθετο, είναι πολύ πιθανό να περάσουμε σε ''θερμό εναγκαλιασμό'' της Ελλάδας από την Αμερική.

Posted: 28 Jun 2013 09:28 AM PDT
Πάλι στην Τουρκία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν παρέα με τον πρόεδρο της «Τούρκικης Νεολαίας Κομοτηνής» για να παζαρέψουν καλύτερους όρους εισαγωγής στα τουρκικά πανεπιστήμια!
 
Δεν είναι πρωτοφανές, καθώς το έχουν ξαναδιαπράξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρήζει και νέας επισήμανσης. Ο λόγος για τις βόλτες που κάνουν πότε-πότε κάποιοι πράκτορες τουρκικών συμφερόντων εκείθεν του ποταμού και για τις επαφές που έχουν με πανεπιστημιακές αρχές της «Μητέρας Πατρίδας», με στόχο την εξασφάλιση όσο γίνεται μεγαλύτερων διευκολύνσεων για τη φοίτηση των νέων μουσουλμάνων από τη Θράκη.

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν λοιπόν, βουλευτής Ροδόπης (με το ΠΑΣΟΚ), και ο Κοράι Χασάν, πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» (και δημοσύμβουλας Κομοτηνής με τον προξενικό τουρκο-συνδυασμό της Σιμπέλ Μουσταφάογλου), στις 5/6/2013, πήγαν στην Τουρκία και αφού παραβρέθηκαν στην τελετή αποφοίτησης φοιτητών από τις σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Κρατικού Ωδείου (1η φωτογραφία, όπου τους βλέπετε στην πρώτη σειρά των επισήμων), επισκέφτηκαν τον καθηγητή Οσμάν Σιμσέκ, πρύτανη του πανεπιστημίου Ναμίκ Κεμάλ (στο Τεκίρνταγ), και τον καθηγητή Γενέρ Γιορούκ, πρύτανη του πανεπιστημίου Θράκης (στην Αδριανούπολη). Στις συναντήσεις αυτές, όπως διαβάζουμε στο μειονοτικό περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί (11/6), «ο πρόεδρος Κοράι Χασάν εξέφρασε το εκπαιδευτικό θέμα των Δυτικοθρακιωτών Τούρκων μαθητών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την είσοδο τους στα πανεπιστήμια και ζήτησε πρόσθετη ποσόστωση για τους μαθητές μας» (2η φωτογραφία).

Με λίγα λόγια, ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ένας πρόεδρος παράνομου τουρκοσυλλόγου της Κομοτηνής, λειτουργούν ξεκάθαρα (για μια ακόμη φορά) ως πράκτορες-dealers της τουρκικής εκπαίδευσης και ζητάνε από πρυτάνεις τουρκικών πανεπιστημίων να πάρουν ακόμη περισσότερους φοιτητές από την ελληνική Θράκη!

Kαι βέβαια, από τη μια, καλά κάνουν και ομιλούν για εκπαιδευτικό θέμα, όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί μπορεί οι μουσουλμανόπαιδες να ευνοούνται σκανδαλωδώς και να εισέρχονται με απίστευτους βαθμούς (3άρια και 4άρια) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, λόγω της ποσόστωσης που ισχύει, αλλά συνήθως έχουν τόση ανεπάρκεια ελληνομάθειας, ώστε είναι πολύ δύσκολο – και για κάποιους ουσιαστικά αδύνατο – να πάρουν εν τέλει πτυχίο. Το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γνωστή μεγάλη πληγή που λέγεται «μειονοτική εκπαίδευση», που στέλνει 12χρονα παιδιά εντελώς αναλφάβητα στα γυμνάσια της Θράκης, και την οποία πληγή φυσικά το πρόγραμμα των Φραγκουδάκη-Δραγώνα ούτε γι' αστείο δεν έχει έστω απαλύνει (και τα δύο έχουν ήδη πολλάκις επισημανθεί, ενώ θυμίζουμε ότι και η ΕΛΜΕ Ροδόπης έβγαλε πέρυσι σχετική ανακοίνωση). 
Αυτό όμως το ξέρουν πολύ καλά οι τουρκόφρονες, όπως ξέρουν καλά ότι η λύση στο θέμα της ελληνομάθειας είναι το λεγόμενο "δημόσιο δημοτικό σχολείο", δεν το λένε όμως, γιατί η αμορφωσιά και εν τέλει η «λύση» των τουρκικών πανεπιστημίων τους φαίνονται πολύ προτιμότερες. 
Είπαμε, το «κοπάδι» πρέπει να είναι και να παραμείνει περιχαρακωμένο, χωρίς πολλές επαφές με χριστιανούς. Και πάση θυσία ο πνευματικός προσανατολισμός προς τη…Μάνα Πατρίδα να μη διασαλευθεί ποτέ…
Posted: 28 Jun 2013 08:40 AM PDT

Του Ulrike Guerot 
 
Όλοι όσοι έκαναν εικασίες για μια αλλαγή της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής, στη Γερμανία μετά τις εκλογές μπορεί να απογοητευτούν: όχι μόνο είναι πιθανόν ότι η πολιτική δε θα αλλάξει, αλλά ίσως να μην αλλάξει ούτε καν ο συνασπισμός. Η αδυναμία του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) είναι η δύναμη του CDU (Χριστιανοδημοκράτες). Έχουν αρχίσει κι εμφανίζονται μικρά σημάδια και δείχνουν αυτό που μπορεί να φαινόταν απίθανο (τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες): ότι ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων μπορεί απλά να παραμείνει στην εξουσία.

Στη Γερμανία, η Angela Merkel φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τις συγκρίσεις του προσώπου της με τον Hitler ή τις αναλογίες με τον Bismarck, ή από μια Νότια Ευρώπη που φαίνεται να βρίσκεται σε αναβρασμό, πολιτικά και κοινωνικά και η κριτική όλης της Ευρώπης γλιστρά από επάνω της όπως γλιστρούν σταγονίδια νερού από το γυαλί. Αντ' αυτού, φαίνεται να ενισχύει αυτήν την ενσάρκωση της «Swabian Housewife» η οποία φυλάει τα χρήματα της Γερμανίας, χωρίς τη ρητορική ή τη σιδερένια τσάντα της Margaret Thatcher. Εξάλλου, η Μerkel, τουλάχιστον στην αρχή, το κορίτσι του Helmut Kohl (Mädchen) και ίσως να έμαθε από αυτόν τη χαρά του να κατέχει κυβερνητικό αξίωμα. Το προεκλογικό πρόγραμμα, που ονομάζεται ουσιαστικά Κυβερνητικό πρόγραμμα, που παρουσίασε το CDU αυτή την εβδομάδα έχει ως στόχο να ευχαριστήσει την πλειονότητα των Γερμανών: από τις μητέρες μέχρι και τους συνταξιούχους, ο καθένας παίρνει από ένα μικρό εκλογικό δώρο. Το σύνθημα του CDU φαίνεται να είναι Περίοδος των παχιών αγελάδων για τη Γερμανία και μόνο: η λιτότητα είναι για τους άλλους. Το CDU σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκλογικά δώρα και νέα προγράμματα υποδομών, χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Επιπλέον, αντί να αυξάνει το χρέος, στοχεύει τη μείωση του υπάρχοντος χρέους σε πραγματικούς όρους.

Αυτή είναι η δεύτερη γερμανική Wirtschaftswunder!

Στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις το CDU συγκεντρώνει περίπου το 42%, το FDP συγκεντρώνει 4% (αλλά είναι πιθανό να πάρει περισσότερες ψήφους και να ξεπεράσει το εμπόδιο του 5%, ειδικά αν μερικοί πιθανοί ψηφοφόροι του AFD (Alternative für Deutschland) αποφασίσουν να ψηφίσουν το FDP, εάν αυτό υποσχεθεί να κρατήσει «σκληρή» στάση σχετικά με το Transferunion και με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον ESM). Ένα σύνολο του 47% (ή ακόμα και 48%) δε φαίνεται να κλίνει προς το συνδυασμό CDU/FDP και οι ψηφοφόροι δε φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι με αυτό.

Οι άνθρωποι εκτός Γερμανίας μπορεί να μη βλέπουν αυτό το πρόγραμμα με τόσο ενθουσιασμό. Η πρώτη σελίδα του προγράμματος είναι εμφανώς αφιερωμένη στο «Η Γερμανία στην Ευρώπη», αλλά η πρώτη σελίδα και μόνο. Εκείνοι που μπορεί να περίμεναν σαφείς πολιτικές ενδείξεις σχετικά με το πώς θα διαμορφώσει η κυβέρνηση τις Ευρωπαϊκές διαισθήσεις ή το πώς θα κινηθεί προς την τραπεζική ένωση θα απογοητευθούν. Εκεί που το πρόγραμμα του κόμματος SPD έχει τουλάχιστον μερικές ελπιδοφόρες προοπτικές δηλώσεις: όπως «η αμοιβαιότητα του χρέους δε θα πρέπει να αποκλειστεί», η διατύπωση του κειμένου του CDU για την Ευρώπη είναι αρκετά ασαφής, για να το θέσω ήπια. Το CDU δεσμεύεται να βοηθήσει τις άλλες χώρες να ξεπεράσουν την κρίση, να ξαναβρούν το δρόμο της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας και να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης, έτσι ώστε να μπορεί να μειωθεί η ανεργία των νέων. Εκείνοι στους οποίους απευθύνονται αυτά μπορούν να τα περιμένουν: 5.000 θέσεις κατάρτισης έχουν υποσχεθεί πρόσφατα σε νεαρούς Ισπανούς. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι, ωστόσο, ότι γι αυτό το είδος της κατάρτισης στην εργασία θα χρειάζεται ένα Mittelstand, τις πολύ ειδικές ομάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τις οποίες η Γερμανία είναι γεμάτη, αλλά που στη Νότια Ευρώπη δε βρίσκονται τόσο εύκολα. Η κατανομή μερικών γλυκών είναι σίγουρα ένα ωραίο καταπραϋντικό, αλλά το αν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση θα το δούμε.

Ίσως το πιο σημαντικό γεγονός για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης να είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης (κι ένα δυνατό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα). Όμως, σχετικά με το κοινό μηχανισμό επίλυσης προβλημάτων της τραπεζικής ένωσης, το Βερολίνο πατάει φρένο για τώρα, κυρίως για νομικούς λόγους . Το ερώτημα είναι κατά πόσον η ικανότητα ανάλυσης θα πρέπει να δοθεί και να ελέγχεται από ένα νέο Ευρωπαϊκό οργανισμό, ή από ένα δίκτυο εθνικών φορέων. Η προτίμηση του Βερολίνου είναι σαφώς το δεύτερο.

Η «δομή εθνικού δικτύου» είναι εν πάσει περιπτώσει η νέα τάση του Βερολίνου για την Ευρώπη, πέρα από τη σύνδεση των εθνικών τραπεζικών αρχών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτε εκτός της πεπατημένης από το Βερολίνο: τίποτα νέο, όταν πρόκειται για την Ευρώπη, στην καλύτερη περίπτωση ένα πολύ μικρό βήμα μπροστά και όχι περισσότερο από ένα κάθε φορά. Όλοι οι Ευρωπαίοι που αρχίζουν και γίνονται ανυπόμονοι και οι οποίοι θα προτιμούσαν να δουν πιο κλασικά βήματα ενοποίησης, πιο γρήγορα και εντός των υφιστάμενων Συνθηκών, μπορούν να κλίνουν απεγνωσμένα σε ένα εβραϊκό γνωμικό για τις καταστάσεις με τις οποίες είστε δυσαρεστημένοι: «Και αυτό θα περάσει».

Ωστόσο, εάν η Μerkel συνεχίσει και μετά τις εκλογές κι αυτό θα συνεχιστεί! 
Αρχίστε να το συνηθίζετε!

Πηγή Capital
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ
Posted: 28 Jun 2013 08:20 AM PDT
Η άρνηση της Μόσχας να παραδώσει το αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα υψηλών προδιαγραφών, S-300, προκάλεσε την αγανάκτηση της Τεχεράνης. Τώρα, λοιπόν, αντί αυτού, η Ρωσία προτείνει στο Ιράν ένα εξίσου καλό αντιπυραυλικό σύστημα, το Antey-2500.

Η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να πείσει το Ιράν να αποσύρει την αγωγή ύψους 4 δις δολαρίων για την ακύρωση της συμφωνίας παράδοσης των αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων S-300. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα παράδοσης στην Τεχεράνη των αντιαεροπορικών συστημάτων Antey-2500, τα οποία τυπικά δεν εμπίπτουν στο Διάταγμα του πρώην προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, σχετικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς το Ιράν. Η κυβέρνηση του Ιράν δεν αποκλείεται να συμβιβαστεί. Το συγκεκριμένο θέμα θα είναι ένα από τα σημαντικότερα στη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογό του, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Τα συστήματα Antey-2500 αποτελούν μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος S-300Β, το οποίο είχε αναπτυχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις αντιαεροπορικής άμυνας του Στρατού Ξηράς. Το σύστημα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις απαγορεύσεις του Διατάγματος του 2010. Υψηλόβαθμα στελέχη στην κρατική εξαγωγική εταιρεία της Ρωσίας, Rosoboronexport, ανέφερε ότι «αν οι Ιρανοί κάνουν δεκτή την πρόταση, αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας ως αξιόπιστου εταίρου στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα, και το Ιράν θα έχει κάθε λόγο να αποσύρει την καταγγελία στο Δικαστήριο θέτοντας τέλος σε αυτή τη διαμάχη που δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο που προέβλεπε να παραδοθούν στο Ιράν πέντε πυροβολαρχίες S-300 και ήταν αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων, είχε υπογραφεί το 2007. Τρία χρόνια μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ακόμη ψήφισμα για το Ιράν, στο οποίο καταδίκαζε την ηγεσία της χώρας για την άρνησή της να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμα. Το έγγραφο επέβαλλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, μεταξύ των οποίων ήταν και η απαγόρευση παράδοσης σε αυτή σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, υπέγραψε Διάταγμα σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής αυτού του ψηφίσματος, θέτοντας αναφορικά με το Ιράν αυστηρότερες κυρώσεις, από ό,τι προέβλεπε η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Ειδικότερα, ακύρωνε τη σύμβαση για την παράδοση του S-300 στο Ιράν.

Απαντώντας, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και η ιρανική κρατική εταιρία Aerospace Industries Organization, κατέθεσαν προσφυγή στο διαιτητικό Δικαστήριο οικονομικών διαφορών της Γενεύης αξιώνοντας τα 800 εκατ. δολάρια (που μαζί με τις κυρώσεις έφτασαν σχεδόν τα 4 δις δολ.). Κατανοώντας ότι η πιθανότητα να χαθεί η δίκη είναι μεγάλη, η ρωσική πλευρά πρότεινε στο Ιράν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Ως συμβιβαστική λύση η Μόσχα πρόσφερε στην Τεχεράνη το αντιαεροπορικό σύστημα Tor-M1E, αλλά η Τεχεράνη απέρριψε την προσφορά.

Το αντιπυραυλικό σύστημα, Antey-2500
Ο διευθυντής του Κέντρου κοινωνικών και πολιτικών μελετών, Βλαντίμιρ Εβσέγιεφ, ανέφερε ότι το Antey-2500 δεν είναι τόσο αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά κυρίως σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας. Και σε περίπτωση που το Ισραήλ κηρύξει πόλεμο στο Ιράν, το πρώτο πλήγμα του θα περιλαμβάνει πυραύλους. Η ύπαρξη δε, του συστήματος Antey-2500, θα ενίσχυε την αεράμυνα του Ιράν. Σύμφωνα με τον Εβσέγιεφ, τυπικά η Ρωσία έχει κάθε λόγο να δηλώσει στη Δύση ότι η απόφαση να προμηθεύσει το Ιράν με τα συστήματα Antey-2500 δεν αντίκειται στο διάταγμα του 2010. Όπως διευκρίνισε, τα δυο συστήματα έχουν διαφορετικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ούτως ή άλλως θα προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου στρατηγικών αναλύσεων και τεχνολογιών, Ρουσλάν Πούχοφ, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα συστήματα είναι αμυντικά και, δεδομένου ότι το Ιράν βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από πλευράς τρίτων χωρών, η επιθυμία του να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες είναι απόλυτα φυσιολογική. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, το θέμα αυτό μπορεί να είναι το σημαντικότερο στη διάρκεια της προγραμματισμένης για την 1η Ιουλίου συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον Ιρανό ομόλογό του, απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός ηγέτης θα αφιχθεί στη Μόσχα για την σύνοδο κορυφής των εξαγωγέων φυσικού αερίου. Όπως επεσήμανε η πηγή, «ως το τέλος της προεδρικής θητείας του Αχμαντινετζάντ απομένει μόνο ένας μήνας, και αν δεν τον απασχολούσε το θέμα των εξοπλισμών, τότε δεν θα είχε έρθει μόνο προς χάριν της συνόδου κορυφής για το αέριο».
Posted: 28 Jun 2013 07:58 AM PDT
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε σήμερα, ότι αν η Μόσχα δεν εκδώσει τον πρώην συνεργάτη της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, τότε η Ρωσία μπορεί να έχει προβλήματα.

«Τώρα εξετάζουμε, τι μοχλούς πίεσης διαθέτουμε. Ενώ εγώ ετοιμάζω μια σειρά μέτρων, για να δείξουμε στους Ρώσους πόσο σοβαρά είμαστε αποφασισμένοι», – δήλωσε ο Γκράχαμ.
Παρόμοιες δηλώσεις ακούγονται και από την πλευρά ορισμένων δημοκρατών. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των γερουσιαστών δεν θεωρεί την υπόθεση Σνόουντεν σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο Ρογκόζιν προειδοποίησε για πιθανές δολιοφθορές κατά της Ρωσίας στην Αρκτική
Η αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων κρατών στην Αρκτική μπορεί να βγει εκτός των ορίων της διπλωματίας, και τότε η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την απειλή των δολιοφθορών, δήλωσε, σήμερα Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Η δραστήρια αξιοποίηση του υπεδάφους της Αρκτικής μοιραία θα οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κρατών, οι οποίες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Δεν αποκλείεται, η αντιπαράθεση αυτή να βγει έξω από τα όρια της διπλωματίας. Είναι πολύ πιθανόν οι ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να γίνουν στόχο μυστικών δολιοφθορών από την πλευρά των ανταγωνιστριών χωρών», - είπε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια των εργασιών επιστημονικής διάσκεψης με τίτλο: «Να είμαστε δυνατοί: Η εγγύηση για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».

Το πυραυλοφόρο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος» αποπλέει τον Ιούλιο 
Το τρίτο πυραυλοφόρο υποβρύχιο 4ης γενιάς της σειράς 955 «Borei» - «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος» θα αποπλέυσει στη Λευκή Θάλασσα, στις αρχές Ιουλίου για τις πρώτες ναυπηγικές δοκιμές στη θάλασσα.

Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος» θα είναι εξοπλισμένο με νέο πυραυλικό σύστημα που περιλαμβάνει το διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Bulava» .

Την 30η Δεκεμβρίου του 2012, το πυρηνοκίνητο «Βλαδίμηρος ο Μονομάχος» εξήλθε από το ναυπηγείο για να υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές. Το πλήρωμα του υποβρυχίου επιλέχθηκε το Δεκέμβριο του 2009.


Posted: 28 Jun 2013 07:25 AM PDT
Γράφει ο Μάγια

Η επίσημη ανακοίνωση για την προσχώρηση στο κόμμα του Α. Σαμαρά, του κομματιδίου στο οποίο αρχηγεύει ο Ε. Βενιζέλος, δεν θα γίνει απόψε κατά την έναρξη των εργασιών του «γαλάζιου» συνεδρίου. Η διαπλοκή προτίμησε να την αναβάλλει για λίγους μήνες, καθώς αυτή την περίοδο απολαμβάνει τον «μήνα του μέλιτος» των δυο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι ορκίστηκαν (εκ νέου) να φυλάττουν πίστη στην τρόικα, υπακοή στους νόμους της αγοράς και να εκπληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα θελήματα του Δ΄ Ράιχ.

Σαμαράς και Βενιζέλος, ως αυθεντικοί εκφραστές της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, έχουν ενωθεί εις σάρκαν μίαν πάνω στον ερειπιώνα της Ελλάδας για να αποτελειώσουν τη δουλειά μέχρι τις «ιερές» γερμανικές εκλογές. Να εφαρμόσουν, μέσω της πιο αυταρχικής καταστολής και κυνικής ακύρωσης κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, πρόγραμμα νέων σκληρών μέτρων και να προωθήσουν την πιο ακραία-αντιδραστική μετάλλαξη της χώρας.

«Θα μας κόβει τους μισθούς και τις συντάξεις ο Στουρνάρας, θα μας βάζει χαράτσια ο Σταϊκούρας, θα μας απολύει από τον ιδιωτικό τομέα ο Βρούτσης και από τον δημόσιο ο Μητσοτάκης, θα πουλάει το φως, το νερό και τις παραλίες μας ο Χατζηδάκης, θα ταΐζει τους εργολάβους μας ο Χρυσοχοΐδης, θα μαθαίνει γράμματα στα παιδιά μας ο Γκιουλέκας, θα οργανώνει τις εκλογές μας ο Μιχελάκης, θα μας εκπολιτίζει ο Παναγιωτόπουλος, θα μας ενημερώνει ο Καψής, θα μας μοντάρει ο Κεδίκογλου, θα μας γιατροπορεύει ο Άδωνις, θα μας συλλαμβάνει ο Δένδιας, θα μας δικάζει ο Αθανασίου, θα μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό ο Βενιζέλος. Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, έναν εσμό νεοφιλελεύθερων, ακροδεξιών και πασόκων», σημειώνει ο Γ. Ανανδρανιστάκης, στην «Αυγή».

Προϊόν πολιτικής αποσύνθεσης, έρμαιο της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει, στιγματισμένη από τις δυνάμεις του δικομματισμού που την απαρτίζουν και έχουν οδηγήσει τη χώρα στην κρίση, η κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων καμικάζι ξεκινά με προδιαγεγραμμένη την αποτυχία της.

Αν αυτός ο πασοκο-νεοδημοκρατικός θίασος προλάβει να κάνει… παρέλαση, το κρίμα θα είναι στο λαιμό μας!
Posted: 28 Jun 2013 06:58 AM PDT

Πιάσαμε πάλι τον χορό και βγάλαμε από τις ντουλάπες τις κελεμπίες για να υποδεχθούμε τον TAP. Βγήκαν στους δρόμους μάλιστα και οι πρώτοι αντιρρησίες... Για να δούμε όμως αγωγό και αέριο θέλουμε έξι χρόνια το λιγότερο... Μέχρι τότε για να ζήσουμε πρέπει να δούμε επενδύσεις με πραγματικές θέσεις εργασίας. Θα τις δούμε;

Και όταν μιλάμε για επενδύσεις εννοούμε μόνο αυτές που θα γίνουν επειδή η Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σήμερα όμως όπου η κυβέρνηση έχει ακόμη ως βασική προτεραιότητα την συντήρηση του κράτους και την εξεύρεση πόρων για την λειτουργία του είναι δύσκολή έως αδύνατη οποιαδήποτε επενδυτική πολιτική με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Συνεπώς ο μόνος τρόπος προσέλκυσης επενδυτών που μπορούν να ανεχθούν την μιζέρια και την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της σημερινής πολιτικής επενδύσεων παραμένει αυτός των αποκρατικοποιήσεων.

Όλα τα άλλα που συμβαίνουν στον τόπο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εορτάσαμε και χειροκροτήσαμε το τελευταίο 48ωρο, είναι «μπίζνες».

Αξιόλογες «μπίζνες» αλλά μόνο μπίζνες.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον TAP και τα σχέδια υποδομών της Cosco μιλάμε για μπίζνες και σχέδια για την επόμενη δεκαετία.

Είναι όμως άλλο πράγμα οι επενδύσεις και άλλο πράγμα η αναβάθμιση της οικονομίας μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα.

Είναι άλλο πράγμα η εξυπηρέτηση σχεδίων συγκεκριμένων επενδυτών που κάνουν ανακατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα τους και άλλο πράγμα η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις υποσχόμενες οριστικές θέσεις εργασίας και όχι εργοτάξια με ημερομηνία λήξεως.

Από την άλλη μεριά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ως χρήσιμη την προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Α. Σαμαρά να αξιοποιεί οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αισιοδοξία και θετικό περιβαλλοντικό κλίμα στον τόπο τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο της οικονομίας.

Κάνει επίσης πολύ καλά ο κ. Σαμαράς και παρακολουθεί προσωπικά τις πρωτοβουλίες επενδύσεων και επιχειρηματιών ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά προσεγγίζουν το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των ανέργων που θα φθάσουν τα 2.000.000 μέσα στο 2014.

Εάν όλοι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου συνομιλούσαν με τους επενδυτές και δεν θυσίαζαν τις επενδύσεις στον βωμό του αριστερίστικου προφίλ τους και στον πολιτικό ανταγωνισμό ποιος είναι περισσότερο τριτοκοσμικός από τον άλλο ίσως είχαμε αποφύγει και τους «κεφαλαιούχους» που αποτέλεσαν τα «νέα τζάκια» γεμίζοντας τις φυλακές.

Είναι χρήσιμη η νότα αισιοδοξίας μέσα στην μαυρίλα που μας δέρνει και ως οικονομία και ως κοινωνία αλλά είναι επικίνδυνη κοινωνικά η ελπίδα όταν ξεπερνάει τα όρια.

Μέχρι εδώ όμως.

Στην ενέργεια και στους αγωγούς το «έργο» το έχουμε ξαναδεί και με τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Και τότε φορέσαμε τις κελεμπίες.

Και τότε βγήκαν στους δρόμους με χαρές οι υποστηρικτές του έργου και οι επαγγελματίες αντιρρησίες με την φορεσιά του οικολόγου και τις εντολές των κομμάτων... ενάντια στην καταστροφή της Ελλάδας...

Ακόμη βουίζουν στα αυτιά μας οι οραματισμοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Στον ίδιο ρυθμό και η Νέα Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και τα κέρδη της Ελλάδας από το «νοίκι» των αγωγών που θα περάσουν από το έδαφός μας και από το ότι θα γίνει ο τροφοδότης φυσικού αερίου της Ευρώπης... και άλλα παρόμοια.

Ήταν και τότε «μπίζνες» όπως και τώρα.

Ήταν και τότε πρόωρα σχέδια όπως και τώρα.

Γιατί ο TAP και η διαδρομή του από την Ελλάδα βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Γιατί και αυτός ο αγωγός για να γίνει πρέπει να «βγαίνει» οικονομικά... Πρέπει να έχει τόσους πελάτες που να δικαιολογήσουν την νέα διαδρομή του από Ελλάδα στην Νότιο Ιταλία και από εκεί στην Βόρειο και ακολούθως στην Ευρώπη.

Να «βγαίνει» όχι μόνο με τα σημερινά δεδομένα αλλά εκείνα του 2022 που θα λειτουργήσει (με τις πλέον αισιόδοξες προοπτικές) καθώς, στο μεταξύ, η συγκυρία στην αγορά φυσικού αερίου θα μεταβληθεί αφού από ήδη έχουν ξεκινήσει σκληρά παζάρια σε όλη την Ευρώπη για τις τιμές αερίου που τελικά θα φέρουν τα πάνω-κάτω.

Θα πρέπει ακόμη τα σημερινά αζέρικα αποθέματα φυσικού αερίου να ενισχυθούν και με νέα (εκμεταλλεύσιμα) για να γίνουν και οι τιμές περισσότερο ανταγωνιστικές.

Για τον λόγο αυτό σήμερα μπορούμε να χαιρόμαστε αλλά μόνο για τα σχέδια που αγγίζουν τα όρια της συμφέρουσας «μπίζνας» αλλά όχι της επένδυσης με λύσεις στην απασχόληση που είναι το ζητούμενο στην οικονομία.

Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από όσο πρέπει τα σχέδια αυτά (αγωγοί, επιχειρηματικές συνεργασίες, υποδομές υποδομών...) για να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον προκαλούμε μάλλον περισσότερες υποψίες από αισιοδοξία.

Καθώς με το κλίμα αυτό μπορούμε ίσως να μιλάμε και για σύννεφα βροχής επενδύσεων αλλά μήπως η πραγματική επιδίωξη είναι να κρύψουμε στο σύννεφο αυτό την πολιτική μας αδυναμία για αποκρατικοποιήσεις που είναι οι μόνες (δυστυχώς εδώ που φθάσαμε) οι οποίες υπόσχονται πραγματικές επενδύσεις;
Posted: 28 Jun 2013 06:45 AM PDT
Για λογαριασμό του FBI δούλεψε για διάστημα τριών μηνών το 2011 νεαρός συνεργάτης του Wikileaks. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, o Σιγκούρντουρ «Σίγκι» Θόρνταρσον, 20χρονος πλέον Ισλανδός, είχε το ρόλο «διπλού» πράκτορα, ως στενού συνεργάτη του Τζούλιαν Ασάντζ, και ταυτόχρονα πληροφοριοδότη επί πληρωμή του FBI.

Κατά τον Κέβιν Πάουλσεν, συντάκτη του Wired, ο Θόρνταρσον τον πλησίασε ο ίδιος, επειδή «είναι ένας δημοσιογράφος αντιπαθής στον Τζούλιαν Ασάντζ». Όπως είπε, έδωσε στο FBI οκτώ σκληρούς δίσκους, που περιείχαν 2.000 σελίδες από chat logs, φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε στην Αγγλία ενώ ο Ασάντζ ήταν σε κατʼοίκον περιορισμό στο Έλινγκχαμ Χολ. 

Οι λόγοι που έστρεψαν τον Θόρνταρσον κατά του Ασάντζ είναι ασαφείς. Ο νεαρός Ισλανδός, λίγο μετά την έναρξη της συνεργασίας του με το Wikileaks, ανέλαβε τη διαχείριση του chat room του site, κάτι που τον μετέτρεψε σε «σημείο επαφής» με επίδοξους εθελοντές συνεργάτες, δημοσιογράφους και εν δυνάμει πηγές. Ο ίδιος προσέγγισε μέλη της «συμμαχίας» χάκερ LulzSec τον Ιούνιο του 2011, για να τους ζητήσει να «χακάρουν» την ισλανδική κυβέρνηση για το Wikileaks, χωρίς όμως να ζητήσει την άδεια του Ασάντζ πρώτα. Αν και ο ίδιος, μιλώντας για τα κίνητρά του, λέει πως δεν ήθελε να βάλει τους Anonymous και τη Lulzsec να χακάρουν για λογαριασμό του Wikileaks, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει πολλούς νόμους, ο Θόρνταρσον φέρεται να είναι αυτός που το ζήτησε αρχικά «για την περιπέτεια».

Ο Θόρνταρσον «απολύθηκε» από το Wikileaks το Νοέμβριο του 2011, όταν έγινε γνωστό πως είχε στήσει ιστοσελίδα όπου πουλούσε μπλουζάκια Wikileaks, αποκομίζοντας 50.000 δολάρια. Συνέχισε να συνεργάζεται με το FBI, από το οποίο έλαβε 5.000 δολάρια, ενώ υπήρξαν συναντήσεις με τους «χειριστές» του στην Ουάσινγκτον και την Κοπεγχάγη. Το Wikileaks τον κατηγορεί για κατάχρηση (για τις 50.000 δολάρια από τα μπλουζάκια), ενώ κατηγορείται και για οικονομικά/ φορολογικά εγκλήματα στην Ισλανδία.

Όταν άρχισε τη συνεργασία του με το Wikileaks ήταν 17 χρονών, ακόμα στο σχολείο και άρχισε να δουλεύει για το Wikileaks το Φεβρουάριο του 2010. Ήταν μέλος μίας μεγάλης ομάδας Ισλανδών εθελοντών, που προσέλευσαν στο εγχείρημα του Ασάντζ μετά τη δημοσίευση εγγράφων σχετικά με την οικονομική κρίση της χώρας. Η Μπιργκίτα Τζονσντότιρ, μέλος της ισλανδικής βουλής και συνεργάτιδα του Wikileaks, αναφέρει πως, αν και ο Ασάντζ είχε πάρει τον Θόρνταρσον υπό την προστασία του, τον είχε προειδοποιήσει πως «κάτι δεν πάει καλά με αυτό τον τύπο»- ενώ τον έχει χαρακτηρίσει και ως «παθολογικό ψεύτη». Σύμφωνα με το Wired, η χρηματοδότησή του από το FBI- το οποίο αρχικά πλησίασε ο ίδιος- ξεκίνησε αφού ο ίδιος άρχισε να ζητά επανειλημμένα λεφτά για να καλύψει τα έξοδά του.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Άφτεργκουντ, του Project on Government Secrecy της Federation of American Scientists, πρόκειται για μία ένδειξη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το FBI στην έρευνά του πάνω στο Wikileaks και τον Ασάντζ. 
«Είναι ένα σημάδι πως το FBI θεωρεί το Wikileaks ως μία ύποπτη εγκληματική οργάνωση αντί για ένα μέσο ενημέρωσης. Το Wikileaks ήταν κάτι νέο, οπότε νομίζω ότι το FBI κάποια στιγμή αποφάσισε να το αξιολογήσει: πρόκειται για τους ΝΥ Times ή για κάτι άλλο; Και προφανώς αποφάσισαν ότι ήταν κάτι άλλο».  
Το FBI δεν έχει προβεί σε σχόλια σχετικά με την όλη υπόθεση.


Πηγή: SpiroSpero

Posted: 28 Jun 2013 06:28 AM PDT
Στην κατάσχεση του σπιτιού ενός άνεργου μεταλλεργάτη προχώρησε το Δημόσιο για χρέη 1.677 ευρώ στην εφορία.

Ο μεταλλεργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο είναι το συγκεκριμένο σπίτι στα Καμίνια.

Το σπίτι βρίσκεται υπό κατάσχεση, καθώς ο ιδιοκτήτης του χρωστά στην εφορία 1.677,95 ευρώ και με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.173,81 ευρώ.

H διαδικασία της κατάσχεσης ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πηγή: Newsbomb

Posted: 28 Jun 2013 06:10 AM PDT

Υπό πλήρη μυστικότητα οι εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες

Απορίες γεννά στους περαστικούς πλαγίως της Αμερικάνικης Πρεσβείας , η κατασκευή τείχους στον περιβάλλοντα χώρο. 

Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για « οικοδομικές εργασίες» , οι πιο υποψιασμένοι ωστόσο επιμένουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά όπως επιχειρούνται να παρουσιαστούν. Ανάλογη κατασκευή είχε γίνει και προ τριετίας περίπου.

ΔΓ



Posted: 28 Jun 2013 05:58 AM PDT
Διαδηλωτές της 'Αυτοδιάθεσης' επιτέθηκαν χθες κατά της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Tracey Ann Jacobson, στην Πρίστινα. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, αλλά και της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτε Γιαχάγκα.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι οι διπλωμάτες στο Κοσσυφοπέδιο είναι διαπιστευμένοι και εκπροσωπούν τις αντίστοιχες χώρες τους. Κάθε επίθεση εναντίον τους θεωρείται επίθεση προς τη χώρα τους.

Η Ατιφέτε Γιαχάγκα θεωρεί ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά της επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι μια άνευ προηγουμένου πράξη, εντελώς απαράδεκτη και σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η επίθεση σε ξένους διπλωμάτες και η εμπόδιση στο έργο τους είναι μια σοβαρή παραβίαση της αρχής της δημοκρατίας και του δικαίου. Η συμπεριφορά αυτή είναι ανεύθυνη και ενοχλητική», σημειώνει το δημοσίευμα του BotaSot.


Posted: 28 Jun 2013 05:45 AM PDT



Τη «συμμαχία» Ελλάδας -Ισραήλ στον πόλεμο κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, αλλά και των νεοναζιστικών ομάδων, εξέφρασαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γιτζάκ Ααρόνοβιτς.

Οι δύο υπουργοί οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού στη χώρα μας, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κατέληξαν στο να υπογράψουν, στο άμεσο μέλλον, συμφωνία για την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας κυρίως στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν μαζί την Εβραϊκή Συναγωγή των Αθηνών και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στέλνοντας μήνυμα σε όσους το αμφισβητούν και κατά του ρατσισμού.
«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και να πω δύο μόνο πράγματα: Ότι η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, αλλά και το ελληνικό κράτος, δεν έχουν κανένα περιθώριο ανοχής απέναντι στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Τα δύο αυτά φαινόμενα πρέπει να εξοβελιστούν από την ελληνική πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά την επίσκεψη.
Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:
«Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι μία μάχη διαρκής. Είχα πει από την αρχή όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ένα χρόνο πριν, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος οποτεδήποτε να θεωρηθεί ότι η μάχη απέναντι στην τρομοκρατία έχει κερδηθεί. Η μάχη αυτή είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με επαγρύπνηση του κράτους και των υπηρεσιών του».
«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον υπουργό, ο οποίος ήρθε μαζί μου και επισκεφθήκαμε τη Συναγωγή, αλλά και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος εδώ. Πρέπει να θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, το 85% του εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκε. Και το μήνυμα το οποίο στέλνουμε μαζί από εδώ είναι ότι έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε το φασισμό, να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, φαινόμενα τα οποία διαχέονται σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη. Και χαίρομαι που ο υπουργός είναι τόσο σαφής στον πόλεμο αυτό, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου εναντίον νεοναζιστικών ομάδων»
, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ααρόνοβιτς.
Μετά τη Εβραϊκή Συναγωγή, ο κ. Ααρόνοβιτς, συνοδευόμενος από τον κ. Δένδια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου ο Έλληνας υπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού ομολόγου του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Ααρόνοβιτς επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πηγή: i-reporter.gr

Posted: 28 Jun 2013 05:19 AM PDT
οικονομική θεωρία πρέπει να επανεξεταστεί από τη βάση της" δήλωσε σε συνέντευξη του στο Ιnstitute of Νew Εconomic Τhinking, ο διάσημος επενδυτής Geogre Soros.

"Το κυρίαρχο παράδειγμα της υπόθεσης της αποτελεσματικής αγοράς, της θεωρίας της ορθολογικής επιλογής, έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, όπως χρεοκόπησε και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την Lehman" τόνισε ο κ. Soros.

"Έχουμε ανάγκη από μια ριζική επανεξέταση των υποθέσεων και των αξιωμάτων στα οποία βασίζεται η οικονομική θεωρία. Γιατί τα οικονομικά προσπαθούν να βρουν οικουμενικά ορθούς νόμους παρόμοιους με αυτούς της Nευτώνιας Φυσικής και αυτό πιστεύω ότι είναι αδύνατο" υπογράμμισε.

"Πρέπει να βρούμε μια νέα προσέγγιση με διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι αποδεκτό" πρόσθεσε.


Posted: 28 Jun 2013 04:35 AM PDT

Στις 20 Μαίου 2010, η καγκελάριος Μέρκελ πανηγύριζε μία προσωπική της επιτυχία, όπως η ίδια έλεγε σε ασυνήθιστα γι΄ αυτήν θριαμβικούς τόνους, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde»: την εμπλοκή του ΔΝΤ στην υπόθεση της ελληνικής «διάσωσης»: «ήταν σημαντικό για μένα», δήλωνε. «Διαφήμιζε» ότι με την προσωπική της επιμονή πέτυχε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ένα μήνα πριν, στις 24 Απριλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει: «Δεν θα δοθεί καμία βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»…

Πέρασαν έκτοτε περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι που φτάσαμε στον αντίποδα: πρώτα ο Γερμανός Ασμουσεν της ΕΚΤ να ανοίγει τη συζήτηση για το διαζύγιο με το ΔΝΤ και τώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε να δηλώνει ευθέως, μόλις προχθές, στον απόηχο της περίφημης αυτοκριτικής έκθεσης του Ταμείου, ότι έχει έρθει η ώρα να διώξουμε το ΔΝΤ από την Ευρώπη…

Η σύγκρουση Βερολίνου – ΔΝΤ πάνω στην Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη. Η κριτική που ασκεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα και στα λάθη του, είναι πολλαπλή και συνεχής και η απειλή αποχώρησής του από το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλέον καταστεί ορατή.

Κυρίως όμως, η σύγκρουση εντοπίζεται στο λεγόμενο νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί και το οποίο είναι αδήριτη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ το Βερολίνο θέτει κατηγορηματικά βέτο σε τέτοιο βαθμό που προτιμά να πετάξει το Ταμείο εκτός του σχήματος.

Οι Γερμανοί «σωτήρες» όχι απλώς δεν κάνουν βήμα πίσω, αλλά επεκτείνουν την αδηφαγία τους: οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καταθέσεων ως επενδύσεων που επέβαλαν στην ευρωζώνη, πρακτικά θα οδηγήσουν σε ροή κεφαλαίων εκτός μιας σειράς χωρών που έχουν κινδύνους και σίγουρα ένα μεγάλο τμήμα τους θα καταλήξει στις γερμανικές τράπεζες: είναι αντίστοιχο με το κόλπο που είχαν κάνει με τα επιτόκια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οδήγησαν τη στερλίνα σε υποτίμηση 11% μέσα σε ένα βράδυ και, τελικά, τη Βρετανία να λάβει οριστικά την απόφαση να μην ενταχθεί κι εκείνη στο κοινό νόμισμα.

Φυσικά, στο ελληνικό ζήτημα, για τους γνωρίζοντες την πορεία των «διαπραγματεύσεων» της τρόικας με την ελληνική πλευρά, αυτή η σύγκρουση κάθε άλλο παρά νέα υπόθεση είναι: έχει εκδηλωθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν, μπροστά στα μάτια των κάθιδρων Ελλήνων διαπραγματευτών.

Εκείνο που είναι νέο, είναι ότι τα μαχαίρια έχουν πλέον βγει όχι στο επίπεδο της εκπροσώπησης στην Αθήνα, αλλά σε εκείνο των ηγεσιών των δύο πλευρών. Και αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα πραγματικότητα.

Πριν από την ελληνική κρίση, το ΔΝΤ αναζητούσε ένα νέο ρόλο, μετά από μια σειρά αποτυχιών που είχαν καταλήξει σε μία ιδιότυπη απαξίωση. Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο αναζητούσε ένα σύμμαχο που θα μπορούσε να εγγυηθεί όχι μόνον την τεχνογνωσία του στη διαχείριση κρίσεων χρέους, αλλά, κυρίως, τη νομιμοποίηση μιας πρωτόγνωρης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πολιτικής, που ως τότε ήταν αποδεκτή μόνον σε χώρες του Τρίτου, ουσιαστικά, κόσμου.

Οι δύο πλευρές είχαν λοιπόν, εκείνη τη στιγμή, κάθε λόγο να συνεργαστούν – άλλωστε, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και αυτή στην ίδια κατεύθυνση: ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε πραγματική μάχη, στο πλευρό της Αγκελα Μέρκελ, για την εμπλοκή του Ταμείου στην ελληνική υπόθεση…

Εκτοτε, έγιναν πάρα πολλά. Το κυριότερο όμως εξ αυτών, είναι ότι το διεθνές περιβάλλον άρχισε, έστω και πολύ καθυστερημένα, να κατανοεί ότι το Βερολίνο είχε εξ αρχής αντιληφθεί την ελληνική – και μετέπειτα ευρύτερη – κρίση, ως ευκαιρία άσκησης της ευρωπαϊκής του ηγεμονίας. Σταδιακά δεν έμειναν αμφιβολίες για την τακτική και τη στρατηγική των Γερμανών, που αντί να βοηθούν να υποχωρήσει η κρίση, στη θέση της φούντωναν μία άλλη, πολύ πιο εκτεταμένη, πολυεπίπεδη και επικίνδυνη: την κρίση μιας φοβερής ύφεσης σε πλήθος από χώρες, με μοναδικό σκοπό την αύξηση της εθνικής τους ισχύος στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Η κορύφωση αυτής της κατανόησης εκφράστηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν από λίγες ημέρες κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όταν δημόσια είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά, πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας…

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το ρήγμα μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον διευρύνεται ημέρα με την ημέρα. Η αμερικανική πλευρά έχει πολλάκις επικρίνει την ουσία της γερμανικής πολιτικής και η γερμανική έχει, σε υψηλούς τόνους ζητήσει δημοσίως από τους Αμερικανούς να «κοιτάνε τα του οίκου τους», κατά τη φράση του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Εστω και αργόσυρτη, η σύγκρουση σοβεί. Το Βερολίνο τα θέλει όλα: τη δουλειά του με τους «εταίρους» του δανειακού προγράμματος την έκανε πια. Και τώρα που η γερμανική Ευρώπη προχωρά με ταχύτητα προς την επόμενη φάση της προσπάθειας πολιτικής ένωσης χωρών υπό πλήρη εξάρτηση από τη Γερμανία, είναι πλέον βάρος.

Όμως για την Ελλάδα η πλήρης και άνευ όρων σημερινή υπαγωγή στο Βερολίνο, συνιστά εντελώς καταστρεπτική πολιτική. Η χώρα πρέπει επιτέλους να θυμηθεί το «ανήκομεν εις την Δύσιν» και να εργαστεί συστηματικά πάνω σε αυτό. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβει τα βασικά: ότι άλλο η Δύση κι άλλο το Βερολίνο – και αργεί επικίνδυνα πολύ…
Posted: 28 Jun 2013 03:54 AM PDT
Σε αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη, προχώρησε το Δημόσιο πριν από 3 μέρες…
Προφανώς δεν ήταν στην λίστα Λαγκάρντ και σίγουρα δεν ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος ή καναλάρχης. Εργάτης ήταν και το πλήρωσε ακριβά.
Με βάση όμως το καταγγελλόμενο γεγονός, διαπιστώνουμε την ευαισθησία της κυβέρνησης για τα όσα συμβαίνουν στους Έλληνες πολίτες…
Όποτε και εάν ποινικοποιηθεί η πολιτική στην Ελλάδα, τότε θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά αξιόλογες πολιτικές αποφάσεις.
Όποτε και εάν ανεξαρτητοποιηθεί η Δικαιοσύνη από αυτή την χώρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε πραγματικά δίκαιες δικαστικές αποφάσεις.
Όποτε και εάν βάλει μυαλό ο Έλληνας πολίτης και αρχίσει να θυμάται τα όσα συνέβησαν πριν την είσοδό του στο παραβάν των εκλογών, τότε και μόνο τότε θα αρχίσουμε να έχουμε κυβερνήσεις αξιόλογες που θα εκπροσωπούν πραγματικά αξιόλογους πολίτες.

***

Προσπαθώντας να κινηθεί μεταξύ ζωής και θανάτου η ΔΗΜΑΡ, πληρώνει το «μάρμαρο» των πολιτικών της υποκύψεων και θα πληρώσει τοις μετρητοίς τις πολιτικές της θέσεις.
Την ίδια στιγμή, οι δημοσκόποι παίζουν τα γνωστά παιχνίδια τους για να «αναδείξουν» την κυβερνητική διαρχία που φέρει το ακέραιο της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στην χώρα.
Παράδοξο, πραγματικά, να κυβερνούν οι ένοχοι και να τιμωρούν τους αθώους, στο όνομα της διαφάνειας, της καθαρότητας και της προσπάθειας απόδοσης δικαιοσύνης για ένα καλύτερο αύριο…
Μόνο που… το καλύτερο αύριο αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες και όχι τους πολίτες.
Εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα…

***

Η ΔΗΜΑΡ έφυγε και το κυβερνών ΠΑΣΟΚ περιμένει την «επιστροφή των ασώτων» από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο δίνει παράταση χρόνου και ανάσα ζωής στα πολιτικά κτήνη που συνεχίζουν λαβωμένα μεν, απρόσκοπτα δε το ξεπούλημα της χώρας.

***

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το σχέδιο έχει και δράκο.
Απαξίωση της πολιτικής σκηνής και όταν χρειαστεί θα πάρουν μπροστά τα παπαγαλάκια για να πείσουν τον λαό ότι πρέπει να απέχει από τις εκλογές.
Έτσι, θα ψηφίσουν μόνο τα κομματοπρόβατα και θα αναδείξουν με μεγάλα ποσοστά τους ελληνόφωνους πολιτικούς και τα ανύπαρκτα κόμματα.
Έτσι, αποκόμματα του 5% θα κυβερνάνε και πολίτες του 95% θα καταστρέφονται επειδή πείσθηκαν πως "δεν αξίζει" να συμμετέχουν σε διαδικασίες μίας ανύπαρκτης δημοκρατίας...
Προσοχή στον "δράκο" λοιπόν...

***

Από όσα συμβαίνουν και παρά τις προσπάθειες ανάδειξης του Αντώνη Σαμαρά (βλ. COSCO), όλα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία αποχωρεί, η «Πολιτική Άνοιξη» παραμένει και η καταστροφή έρχεται καλπάζοντας.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε επιταχυνόμενη καθοδική πορεία, ατενίζει την πιθανότητα ποινικής εμπλοκής του για πολιτικό πραξικόπημα (βλ. ΕΡΤ και όχι μόνο) και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως έχει επιλέξει να αποχωρήσει αργά και σταθερά (όπως λέμε «με ελαφρά πηδηματάκια») από την πολιτική σκηνή.
Ελπίζει βέβαια στην βάση της Νέας Δημοκρατίας, για να στηριχθεί πολιτικά, αλλά έχει ήδη απωλέσει πλήρως το ηθικό και λογικό μέρος της πολιτικής του ύπαρξης, ενώ το «στίγμα» του ξεδιάντροπου ψεύτη και «υποκυψία» θα μείνει στο όνομά του εσαεί…

***

Έχω κουραστεί να ακούω την «πολιτική θέση» πως πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα στο οποίο είμαστε, επειδή ανήκουμε στην Ευρώπη.
Μήπως κάποιος πρέπει να πει στους πολιτικούς κάφρους που προβάλλουν αυτό το επιχείρημα (για να σταθούν με κάποια δικαιολογία απέναντι στην απόλυτη εξαθλίωση των πολιτών, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και την έκθεση σε εθνικούς -και όχι μόνο- κινδύνους της ίδιας της υπόστασης της Ελλάδας) πως οι Έλληνες ανήκουν στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα και πως προτεραιότητα των πολιτικών θα πρέπει να είναι ο απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους του Ελληνικού κράτους, η απόλυτη εθνική ανεξαρτησία, η εθνική αξιοπρέπεια και –κυρίως- η απόλυτη διατήρηση της γεωγραφικής ακεραιότητας…;
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και οι Έλληνες ανήκουν στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε άλλη άποψη (υπέρ Ευρώπης ή άλλων… ενδιαφερομένων) ισούται με εθνική προδοσία.
Για να ξέρουμε τι ακούμε και από ποιους…

***

Έχουνε φτιάξει χιλιάδες νόμους.
Έχουν κολλήσει ηθικές ετικέτες σε κάθε κοινωνική συμπεριφορά.
Έχουν καταδικάσει και την παραμικρή παρέκκλιση, από τα δικά τους στάνταρτς.
Όλα, για να εξυπηρετούν την πολιτική τους ασυδοσία και την υποταγή των πολιτών, στο σάπιο κοινωνικό τους σύστημα.
Ε, λοιπόν, ούτε αυτούς τους δικούς τους νόμους δεν σέβονται! Ούτε αυτές τις... ηθικές τους αρχές!
Σαπίζει 3 χρόνια στις φυλακές, ένας άνθρωπος, χωρίς δίκη, "επειδή έτσι θέλουμε".
Η οθόνη της ΕΡΤ κατάμαυρη, επειδή "έτσι θέλουμε".
Οι προανακριτικές της Βουλής ένα μπάχαλο, επειδή "έτσι θέλουμε".
Η καταπάτηση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κανόνας, επειδή "έτσι θέλουμε".
Όπως θέλετε!
Αλλά και μείς θέλουμε! Και σύντομα θα σας ενημερώσουμε καταλλήλως!

***

500 του Κατσέλη χθες, 550 της ΑΓΕΤ σήμερα..., αλλά πανηγυρίζουν γιατί με τον ΤΑΡ θα προσληφθούν 100 μόνιμοι και 100 3μηνιτες από το 2018 και μετά...

***

Έβαλαν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που την φέσωσε.
Μα, με τέτοιο «καλό βιογραφικό», δεν θα μπορούσαν να μην τον εκμεταλλευτούν καταλλήλως…!
Μισές δουλειές θα κάνουν οι άνθρωποι;

***

Πενθήμερη εργασία, τέλος. Έτσι άρχισε να διαδίδεται!!!
Σωπάστε βρε παιδιά…
Το ότι ισχύει εδώ και καιρό το «εργασία τέλος», θα το συζητήσει κανείς;
Θα αναφέρει κανείς τα πραγματικά νούμερα της ανεργίας;
Θα αναρωτηθεί κανείς πως τα βγάζει πέρα το (επισήμως) 28% των πολιτών της χώρας, χωρίς να εργάζεται και χωρίς να υπάρχει ορατό μέλλον - ελπίδα για να βρούνε κάποια δουλειά;
Φυσικά είναι απαράδεκτο το ότι έχει παυθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Όμως εξίσου απαράδεκτο ήταν το ότι είχαν φροντίσει να «βαφτίσουν» την δουλειά «απασχόληση».
Εξίσου απαράδεκτο ήταν και το ότι ισοπέδωσαν το σύνολο –σχεδόν- των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών που επιμένουν να διαμένουν σε αυτή την χώρα που αποκαλείται –ακόμη- Ελλάδα.

***

Τελευταία, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, κάποιοι άρχισαν να κοροϊδεύουν τον Άδωνη, τη Φώφη, τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά και άλλα πολλά «μπουμπούκια» του πολιτικού θεάτρου σκιών της χώρας μας.
Όμως, απορώ, πως είναι δυνατόν να μην θυμόμαστε ότι έχουμε δικαίωμα ψήφου… και για την ακρίβεια την ευθύνη της ψήφου…

***

Μου αρέσει η κουβέντα που «άνοιξε» για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Προσωπικά δεν ανησυχώ, αφού δεν έχω ούτε ένα ευρώ στην άκρη…
Με ανησυχεί το ότι έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν και πως θα φορολογηθούν οι άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις, αλλά κανένας δεν συζητάει το ότι εγώ δεν έχω να ζήσω, κανένας δεν συζητάει το ότι παίρνονται χωρίς καμία κουβέντα μέτρα της φυσικής μου εξόντωσης.
Θα γίνει, επιτέλους, καμιά κουβέντα και για τα αυτονόητα ή θα ανοίξουμε συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η Βουλή το διαγαλαξιακό νόμισμα για τους τουρίστες του διαστήματος;
Το έχουμε χάσει τελείως ή μου… φαίνεται;

***

Τα μάθατε τα νέα;
Κλείνουν 200 σχολεία και 13 νοσοκομεία…
Ε και; Δεν είναι η πρώτη φορά.
Έτσι μαζικά είχε γίνει και στην Γιουγκοσλαβία, αλλά εκεί τα έκλειναν με… βόμβες.
Εδώ έχουμε τον Αντώνη, τον Βαγγέλη και τα άλλα πρόθυμα παιδιά, που κατεβάζουν ρολά στη χώρα με διαδικασίες Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η Ελλάδα δεν βομβαρδίζεται ρε….
Η Ελλάδα είναι ανώτερη χώρα και δίνει ευκαιρίες στους κατώτερους οργανισμούς να ζήσουν τον μύθο τους, να βγάλουν τα απωθημένα τους, να γίνουν serial killers και να χαρακτηρίζουν τις πράξεις τους ως success story.
Η Ελλάδα δεν πεθαίνει. Η Ελλάδα αυτοκτονεί δια χειρός πρόθυμων ηλιθίων (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι πολίτες της)

***

Το ότι έχουμε αναγάγει ως ισχυρές προσωπικότητες και «σοφούς», άτομα με διαταραγμένη ή νεκρωμένη την εγκεφαλική τους λειτουργία, είναι ένα γεγονός που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Αρβελέρ: «Αν δεν μιλούσαμε για την κρίση, δεν θα υπήρχε κρίση»…
Τώρα τι να της πεις;
Έλα ζήσε με τα λεφτά που δεν έχω και κόβουμε αμέσως την κουβέντα για την κρίση, ώστε να μην νομίζεις ότι περνάς από κρίση;
Μα, αν αυτό που ζούμε δεν είναι κρίση, τότε σίγουρα είναι εκτελεστικό απόσπασμα.
Κάποτε οι γέροντες ήταν σοφοί.
Σήμερα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αναλαμβάνει τις περιπτώσεις τύπου Αρβελέρ ο ίδιος ο Άδωνης…

***

Θέλω να ζητήσω συγνώμη που τα γράφω εδώ και σας κουράζω.
Βλέπετε, δεν με καλούν στα talk shows, επειδή προφανώς είμαι κατώτερης νοημοσύνης.
Εκεί καλούν μόνο τους έξυπνους, όσους συμφωνούν με την... τρόικα και είναι απολύτως τυχαίο το γεγονός ότι όσοι είναι υπέρ της τρόικα έχουν τεράστιους μισθούς.

Posted: 28 Jun 2013 03:19 AM PDT
Απορώ, πως από όλα όσα είπα, κάποιοι αποφάσισαν ότι τελικά, είμαι χρυσαυγίτης.
Άλλλο ένα "παράσημο" από τους "σκεπτόμενους" αυτής τής χώρας, για όποιον τολμάει να πει, τα κατ' εμέ, αυτονόητα.

Μα άλλο κείμενο διαβάσατε; ή καταλάβατε για μένα, κάτι πού ούτε ο ίδιος ξέρω; 
Δεν καταλαβαίνετε ότι τελικά, αυτή ακριβώς η συμπεριφορά σας, ενισχύει αυτούς, που υποτίθεται ότι πολεμάτε;

Σέ πόσους τόνους πρέπει να φωνάξω, ότι δεν είμαι κανενός κόμματος ή ιδεολογίας; 
Αν κάτι είμαι, φανατικά καί αμετάκλητα, είμαι, με την βοήθεια του Θεού, Χριστιανός.

Και κλείνω με μία παράκληση.
Πόσο πιό δημοκρατικό, αλλα και ανθρώπινο θα ήταν, αντί να με βρίζετε και μάλιστα για όσα δεν είπα, να μου λέγατε τα δικά σας πιστεύω και τις εμπειρίες σας και να συνηπήρχαμε, έστω και διαφωνώντας! 

Τόσο δύσκολο είναι αυτό στην σημερινή Ελλάδα;


Διαβάστε επίσης:
Posted: 28 Jun 2013 02:20 AM PDT
Γράφει ο Ακρίτας

Η Ελληνική Διαπλοκή (πολιτικοί, ΜΜΕ και εθνικοί εργολάβοι) που συνέβαλαν περισσότερο στην πρόκληση της κρίσης είναι ακόμη στη θέση του οδηγού, και το χειρότερο διαμορφώνουν τα μέτρα και τους λογαριασμούς αντιμετώπισης της κρίσης.

Τα συμφέροντα της Διαπλοκής έχουν προτεραιότητα. 
Όπως πολλοί ανεξάρτητοι αναλυτές (CEPR, Krugman, Stiglitz, Levy Institute) έχουν επισημάνει, τα πακέτα διάσωσης της ΕΕ... δεν έχουν σχεδιαστεί, κυρίως, για να σώσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν, αλλά τις γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία οι χώρες αυτές είχαν δανειστεί τα χρήματα.

Αν και αυτό που χρειάζεται είναι η τόνωση της οικονομίας, επενδύσεις σε υποδομές και σε παραγωγικές δραστηριότητες για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, γινόμαστε μάρτυρες του αντιθέτου. 
Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με την απορύθμιση των αγορών και τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οδήγησαν στην επικράτηση ενός οικονομικού δαρβινισμού. 
Τα πιο ευάλωτα, τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, αλλά και οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στο περιθώριο, ενώ αντίθετα γιγαντώθηκαν οι εθνικοεργολαβικές και χρηματοπιστωτικές φούσκες που έχουν ακόμη εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, για άλλη μια φορά, οι ζημιές να κοινωνικοποιούνται ενώ τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται. 
Έτσι, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εντείνουν περαιτέρω την κρίση διότι πολύ απλά στην Μνημονιακή Ελλάδα, σε μια σούπερ υφεσιακή οικονομία, όταν αφαιρείς κεφάλαιο από την ζήτηση, τότε πολύ απλά θα δημιουργείς νέους ανέργους και νεόπτωχους.

***

«Δεν έχει άλλη επιλογή αυτή η κυβέρνηση: Ή θα βγάλει όπως-όπως τη χώρα από την κρίση, αντιστεκόμενη στην Τρόϊκα, ή θα φύγει κακήν-κακώς πολύ πριν από την εξάντληση της τετραετίας, όπερ και πιθανότερο.»

Σχολίασε ο Χρήστος Πασσαλάρης για την νέα μνημονιακή κυβέρνηση. Βασικά έχει δύο επιλογές, αλλά για να κάνει την πρώτη πρέπει να σπάσει… αυγά.
Posted: 28 Jun 2013 01:58 AM PDT
Η αποκάλυψη για τα ιταλικά μαγειρέματα των δημοσιονομικών στοιχείων ξαναφέρνει στην επιφάνεια την χρήση της δημιουργικής λογιστικής από χώρες του ευρώ. Όμως, η λάσπη έχει κολλήσει μόνο στην Ελλάδα. Τι πρέπει να ξέρουμε.

Άλλες χώρες έχουν την χάρη κι άλλες το όνομα.
Η γνωστή λαϊκή ρήση μας ήλθε ακόμη μια φορά στο νου, διαβάζοντας το ρεπορτάζ των Financial Times (FT) για τις ωραιοποιήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων που έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία στο παρελθόν.

Η γείτονα κινδυνεύει να υποστεί ζημιές αρκετών δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση οκτώ δανείων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα με ξένες τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας 31,7 δισ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2012.

Οι πιο παλιοί και πιο έμπειροι θεωρούν βέβαιο ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό απέναντι στα «ανοίγματα» που μπορεί να έχουν οι τοπικές αρχές (ΟΓΑ) σ' όλη την Ιταλία από την εκτεταμένη χρήση παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν.
Για μια τέτοια περίπτωση με περίπλοκα προϊόντα, κάποια τοπική κυβέρνηση είχε μηνύσει την Merrill Lynch και άλλες ξένες τράπεζες στο παρελθόν σε δικαστήριο του Λονδίνου ότι δεν τις είχαν γνωστοποιήσει τους κινδύνους με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές.

Όμως, το θέμα δεν επανήλθε στη δημοσιότητα από τότε με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν θα μας εξέπληττε αν το θέμα έχει επιλυθεί εξωδικαστικά.
Αντίθετα, η Ελλάδα πληρώνει πολύ ακριβό τίμημα από την προθυμία διαφορετικών κυβερνήσεων να προβάλλουν τις ζημιές από την χρήση δημιουργικής λογιστικής, δυσφημώντας την χώρα για δικό τους κομματικό όφελος.

Όλη η υφήλιος γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, «μαγειρεύοντας»-υποτίθεται- το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά Μάαστριχτ το 1999.
Ήταν η χρονιά-κριτήριο για την Ελλάδα και το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3.1% του ΑΕΠ μετά την «λαμπρή» έμπνευση του κ. Αλογοσκούφη να αλλάξει τον λογιστικό τρόπο καταγραφής των παραγγελιών στρατιωτικού υλικού.

Ως γνωστόν, οι ανωτέρω δαπάνες καταγράφονταν με την παράδοση των υλικών που σήμαινε επιβάρυνση των μελλοντικών προϋπολογισμών.
Όμως, ο τότε υπουργός οικονομικών άλλαξε τον τρόπο καταγραφής-υιοθετήθηκε η υπογραφή των συμβολαίων- για να φέρει τις δαπάνες πιο μπροστά, δημιουργώντας μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για δαπάνες στο μέλλον.

Η Ελλάδα δυσφημίστηκε αλλά το έλλειμμα του 1999 δεν άλλαξε παρότι ο λογιστικός τρόπος καταγραφής επανήλθε στο πρότερο καθεστώς το 2006 αν θυμόμαστε καλά.
Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα δημιούργησε η «έμπνευση» μερικών κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να επιβαρύνουν το έλλειμμα του 2009 για να τους πιστωθεί η δραστική μείωση του τα επόμενα χρόνια.

Όμως, πόσοι γνωρίζουν σήμερα ή θέλουν να υπενθυμίσουν ότι ορισμένες από τις χώρες που μπήκαν πρώτες στην ΟΝΕ το 1999 με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του 1997 δεν ικανοποιούσαν το κριτήριο του Μάαστριχτ για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης;

Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία της Κομισιόν που είναι διαθέσιμα θα διαπιστώσει ότι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία δεν ικανοποιούσαν το σχετικό κριτήριο το 1997 με βάση τις μετέπειτα αναθεωρήσεις των στοιχείων.
Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 3,3% του ΑΕΠ το 1997, της Ισπανίας στο 4% και της Ιταλίας στο 5,1%.

Η Γερμανία με το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ δεν θα είχε ικανοποιήσει πιθανόν το κριτήριο αν δεν γινόταν ειδική χρήση των κεφαλαίων από τις ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Όσον αφορά την Γαλλία, η τελευταία είχε μειώσει το έλλειμμα του 1997 λαμβάνοντας προκαταβολή 5,7 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ από την France Telecom σε αντάλλαγμα για την ανάληψη των μελλοντικών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των υπαλλήλων της τελευταίας.
Η Γαλλία επανέλαβε το εγχείρημα το 2005 με την ανάληψη ανάλογων υποχρεώσεων των Electricite de France και Gaz de France αντί προκαταβολής 8,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 0,5% του ΑΕΠ.
Η χώρα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και οι δυο εταιρείες απέφυγαν την υποχρέωση να καταγράψουν το μεγάλο αναλογιστικό έλλειμμα καθώς υιοθετούσαν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. (IAS)

Η Πορτογαλία εφάρμοσε την ίδια μέθοδο για να μειώσει το έλλειμμα του 2010 και του 2011, αναλαμβάνοντας τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ιδιωτικών τραπεζών και άλλων εταιρειών.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε αλλά σταματάμε εδώ.
Ω γέγονε, γέγονε θα πουν μερικοί.
Ως ένα σημείο έχουν δίκιο.
Όμως, η τελευταία αποκάλυψη των FT για την Ιταλία δείχνει ότι οι χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να ωραιοποιήσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία τους.
Απλά, αυτές δεν έχουν το όνομα σε αντίθεση με την Ελλάδα που ορισμένοι πολιτικοί «εργάσθηκαν» συστηματικά για να της το βγάλουν, συμβάλλοντας, ίσως άθελά τους, στη φτωχοποίηση της χώρας.

Posted: 28 Jun 2013 01:33 AM PDT
Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η διέλευση από την Ελλάδα του αζερινού αγωγού TAP να μην την κάνει ενεργειακό όμηρο της Τουρκίας


Σήμερα θα ανακοινώσει και επίσημα στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, την απόφασή της για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει αζερινό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στη νότιο Ιταλία, η πολυεθνική κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία Θάλασσα.

Ικανοποιείται έτσι η απαίτηση των ΗΠΑ να κατασκευαστεί οπωσδήποτε ένας αγωγός που να μεταφέρει αζερινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αρχικά οι Αμερικανοί απαιτούσαν να κατασκευαστεί ο διαφορετικής διαδρομής αγωγός «Ναμπούκο» (Ναβουχοδονόσορ!), που ήταν διπλάσιας χωρητικότητας από τον TAP. Συγκεκριμένα ο Nabucco θα μπορούσε να μεταφέρει 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενώ ο TAP μόνο 16 δισ. κ.μ., εκ των οποίων μάλιστα τα 6 δισ. κ.μ. θα μένουν στην Τουρκία και μόνο 10 δισ. κ.μ. θα προωθούνται στην Ιταλία.

Το αρχικό μεγαλεπήβολο σχέδιο προσέκρουσε σε δύο πολύ σοβαρούς παράγοντες. 
Πρώτον, στην απροθυμία των Ευρωπαίων με επικεφαλής τους Γερμανούς να χρηματοδοτήσουν τον Nabucco, που το κόστος του έφτανε γύρω στα 12 με 14 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Δεύτερον και θεμελιώδες, αποδείχθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν είχε και δεν επρόκειτο για δεκαετίες ίσως να έχει τόσο πολύ φυσικό αέριο για να γεμίσει τον αγωγό! Επιπροσθέτως, ανεδαφικοί αποδείχθηκαν και οι αρχικοί αμερικανικοί υπολογισμοί ότι το αέριο που έλειπε από το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να συμπληρωθεί με αέριο από το Τουρκμενιστάν, στην ανατολική ακτή της Κασπίας.

Ετσι καταρτίστηκε ένα σχέδιο για έναν συρρικνωμένο αγωγό, τον Nabucco West, ισοδύναμο του TAP ως προς τη χωρητικότητα (μόνο 16 δισ. κ.μ. τον χρόνο) αλλά με κόστος περίπου 50% υψηλότερο από τον TAP, καθώς θα είχε σχεδόν 50% μεγαλύτερο μήκος. Πέρυσι ο Ερντογάν έκανε μια εξαιρετική κίνηση για τα τουρκικά ενεργειακά συμφέροντα. Συμφώνησε με τον Αλιέφ του Αζερμπαϊτζάν να φτιάξουν οι δυο τους έναν δικό τους αγωγό φυσικού αερίου, τον TANAP, κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος να ξεκινά από την Κασπία και να φτάνει μέχρι τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, στην ευρωπαϊκή Τουρκία!

Με την κατασκευή του αγωγού αυτού ο Ερντογάν πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, καθιστά όντως την Τουρκία ενεργειακό κόμβο γιατί οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ή άλλη χώρα της Κασπίας καθίσταται πλέον πολύ πιο φθηνός, αφού το αέριο δεν θα το παραλαμβάνει στην Κασπία, αλλά στην Ευρωπαϊκή Τουρκία - δηλαδή κάπου 2.000 χιλιόμετρα πιο κοντά, πληρώνοντας μόνο τέλη διέλευσης στους Τούρκους και όχι κόστος κατασκευής αγωγού.

Δεύτερον και σημαντικότερο, από τη στιγμή που το αέριο της Κασπίας θα παραδίδεται στους Ευρωπαίους μετά την παρεμβολή ενός τουρκικού αγωγού, ο Ερντογάν είναι αυτός που θα αποφασίζει για το πόσο αέριο θα δίνει π.χ. στον TAP, πόσο θα κρατάει η χώρα του, αν θα παρουσιάζονται «καθυστερήσεις» και «βλάβες» στη ροή του αερίου για πολιτικούς λόγους! Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρχει π.χ. ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ΕΕ στηρίζει την Αθήνα (μιλάμε εντελώς υποθετικά, όπως καταλάβατε), δεν αποκλείεται καθόλου να διαταράσσεται η ροή φυσικού αερίου στον TAP.

Αυτό, προσωπικά, μας είναι εντελώς αδιάφορο όσο η Ελλάδα προμηθεύεται ρωσικό κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο. Επειδή όμως έχουμε την υποψία ότι ενδεχομένως η Ουάσιγκτον πιέσει την Ελλάδα στο μέλλον να αγοράζει και η χώρα μας αζερινό αέριο, θέλουμε να προειδοποιήσουμε από τώρα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο. Σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί ενεργειακός όμηρος της Τουρκίας, κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της Αθήνας.

Ομολογούμε ότι μας έχει ανησυχήσει πολύ ο ύποπτος τρόπος που ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τους Ρώσους από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, παρόλο που πρόσφεραν τα διπλάσια λεφτά. Υλοποιούσε άραγε προαποφασισμένο σχέδιο ξένων για εκδίωξη των Ρώσων, μετά την οριστική και αμετάκλητη υπονόμευση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream αναφορικά με τη διέλευσή του από την Ελλάδα;

Αν όντως το βρώμικο παιχνίδι κατά της Μόσχας που παίχθηκε με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ήταν όντως τμήμα σχεδίου και όχι απλώς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, η κατάσταση είναι όντως επικίνδυνη. Αν υπήρξε σχέδιο, σίγουρα συμπεριλαμβάνει στην εξέλιξή του και την αγορά από την Ελλάδα αζερινού αερίου - δηλαδή την ενεργειακή ομηρεία της χώρας μας από την Αγκυρα! Δυστυχώς, αυτό θα το διαπιστώσουμε πολύ αργά, γιατί το 2018 το νωρίτερο θα αρχίσει η λειτουργία του TAP...
Posted: 28 Jun 2013 12:57 AM PDT
Τουρκική διείσδυση σε Ρόδο - Κω
Πως επιδιώκει η Άγκυρα να μεταφέρει το "μοντέλο Θράκη"

Με ψεύδη και παραποίηση της πραγματικότητας και των διεθνών συνθηκών μια ομάδα μουσουλμάνων της Ρόδου επιδιώκει και πάλι να δημιουργήσει θέμα δήθεν ...τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα κατ' επιταγήν κύκλων της Αγκυρας που προωθούν συγκεκριμένη προπαγάνδα με παρότρυνση του επίσημου τουρκικού κράτους.

Συγκεκριμένα οι εφημερίδες Milliyet (με τον τίτλο «Το τουρκικό σχολείο στη Ρόδο είναι κλειστό εδώ και 43 χρόνια» και τον υπέρτιτλο «Αντέδρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδελφοσύνης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων της Ρόδου») και η Star (με τον τίτλο «Οι Τούρκοι της Ρόδου περιμένουν ενδιαφέρον») γράφoυν ότι οι μουσουλμάνοι ("Τούρκους" τους ονομάζουν τα ΜΜΕ) που ζουν στη Ρόδο, ζήτησαν να εφαρμοστούν και τους ίδιους τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην Τουρκία, στις μειονότητες, τα τελευταία χρόνια και ζήτησαν βοήθεια από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Γκιουλ.

Ο κ. Μουσταφά Σιγιεχί, που είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδελφοσύνης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων της Ρόδου, που συστάθηκε το 2000, υποστήριξε ότι στη Ρόδο ζουν 3.500 "Τούρκοι" και ζήτησε τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στις μειονότητες στην Τουρκία να αναγνωριστούν και στους "Τούρκους" της Ρόδου. Ο ίδιος υποστήριξε : «Έχουμε πολλά προβλήματα. Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας το μάθημα της γλώσσας. Δεν έχουμε σχολείο. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Το μοναδικό τουρκικό σχολείο έκλεισε το 1970. Από τότε το σχολείο είναι κλειστό και σε άσχημη κατάσταση».

Ο κ. Σιγιεχί υποστήριξε ακόμα ότι οι μουσουλμάνοι "Τούρκοι" της Ρόδου μπορούν και προσεύχονται μόνο σ' ένα τέμενος και πρόσθεσε: «Είναι ανεπαρκές το τέμενος του Ιμπραχήμ Πασά. Δε λειτουργεί το τέμενος που είχε γίνει στο όνομα του Μουράτ Ρεΐς, που ήταν ένας από τους φημισμένους ναυτικούς, όπως ο Πιρί Ρεΐς και ο Μπαρμπαρός, από την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και έχει γίνει αποθήκη αχρήστων ειδών. Όταν πέθανε, πριν από 30 χρόνια, ο μουφτής, το τέμενος κλειδώθηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια δε μπορούμε να πάμε στην Ντάττσα και οι "Τούρκοι" της Ρόδου θέλουν να πάνε Ντάττσα».

"Μόνο καθαριστές στο Δήμο"

Σε μια προσπάθεια να προκαλέσει συμπάθειες είπε μια σειρά ακόμα ψέμματα βάζοντας ως... ασπίδα το ότι είναι και Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι της ΕΕ, για να προσθέσει τους εξής ισχυρισμούς : «Για μας εφαρμόζονται διπλά μέτρα και σταθμά. Οι "Τούρκοι" δε μπορούν να δουλέψουν στους δημόσιους θεσμούς. Μπορούν να γίνονται μόνο καθαριστές στο δήμο. Ο αξιότιμος Πρόεδρος Γκιουλ, όταν ήταν ΥΠΕΞ, είχε έρθει εδώ και του έδωσα μία τετρασέλιδη έκθεση. Εδώ το σχολείο μας είναι κλειστό. Είναι ανοιχτό μόνο ένα τέμενος και επιθυμούμε να ανοίξει, επιτέλους, ένα δεύτερο τέμενος».
Να σημειώσουμε εδώ ότι τον τελευταίο καιρό ο τουρκικός τύπος ασχολείται με τη Ρόδο και ειδικά με θέματα που αφορούν διάφορα τεμένη υποστηρίζοντας ψευδώς ότι…καταρρέουν, ενώ είναι γνωστό ότι στα περισσότερα έχουν γίνει αναστηλώσεις, ενώ σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις με την φροντίδα και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιδιώκουν "μοντέλο της Θράκης"!

Είναι σαφές στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναλυτές στην Ελλάδα ότι οι κύκλοι αυτοί της Άγκυρας επιχειρούν να δημιουργήσουν στην Ρόδο και στην Κω το "μοντέλο της Θράκης", με σκοπό να δημιουργηθούν παράλληλες δομές στην καθημερινή ζωή των μουσουλμάνων.
Ειναι σαφές ότι το καθεστώς των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Ρόδου και της Κω δεν διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνεπώς δεν υπάρχει εκεί αναγνωρισμένη μειονότητα,. Ωστόσο από πολλά λάθη του παρελθόντος η Αθήνα έχει αναχθεί σε κύκλους ελεγχόμενους από την Αγκυρα και το τουρκικό προξενείο Ρόδου να δραστηριοποιούνται, αδιαφορώντας για τους νόμους και να κάνουν προπαγάνδα- κόντρα πολλές φορές με την πλειονότητα των φιλήσυχων ντόπιων μουσουλμάνων.

Πριν μερικούς μήνες ήλθε στο προσκήνιο το σχέδιο της Τουρκίας με αφορμή την υπόθεση του ιμάμη της Ρόδου. Ο κ. Μέτσο Ιλτέρ, ο οποίος έχει σταλεί στη Ρόδο από τον ψευδομουφτή Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων, δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία. Αυτός όμως παρεμποδίζει συστηματικά τη δραστηριότητα του επίσημου ιμάμη έχοντας την υποστήριξη τουρκικών κύκλων.

Όπως ανέφερε τότε σε σχετικό ρεπορτάζ το Βήμα, το Βακούφ Ρόδου, το οποίο βάσει της ελληνικής νομοθεσίας είναι αρμόδιο για τη διαχείριση μουσουλμανικών τεμενών, νεκροταφείων και ακινήτων στο νησί, αλλά παράλληλα φροντίζει να υπάρχει στη Ρόδο ιμάμης για να μπορούν να προσεύχονται οι εκεί μουσουλμάνοι, έστειλε στις 11 Ιουλίου 2012 επίσημο αίτημα προς τη Μουφτεία Διδυμοτείχου, ζητώντας τη μετάβαση ενός ιμάμη-θεολόγου για τις ανάγκες του Ραμαζανίου. Μία ημέρα αργότερα, στις 12 Ιουλίου, σε απάντησή της, η Μουφτεία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον ιμάμη του τεμένους Φερών κ. Χασάν Καρά Αλή για να μεταβεί στη Ρόδο.

Ο κ. Καρά Αλή, που θεωρείται μετριοπαθής, έφθασε τότε στο νησί για να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον κ.Ισμαήλ Τσακίρογλου, που είχε έρθει ως ιμάμης στη Ρόδο το 1990 από τη Μουφτεία Κομοτηνής. Εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Τσακίρογλου είχε εμπλακεί σε δικαστική διένεξη με το Βακούφ Ρόδου, που τελεσιδίκησε υπέρ του Βακούφ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, λόγω και της ηλικίας του, ο κ. Τσακίρογλου είχε αρχίσει τα τελευταία δύο-τρία χρόνια να μη μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Με την ελληνική Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας) να αποφεύγουν να δώσουν οριστική λύση, το πρόβλημα διογκώθηκε όταν ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων «Η Αδελφοσύνη» - που και τώρα πρωτοστατεί, όπως αναφέρουν οι Τουρκικές εφημερίδες- που πρωτοϊδρύθηκε το 2000, κάλεσε μέσω και του ψευδομουφτή Ξάνθης Μετέ τον κ. Μέτσο Ιλτέρ ως ιεροδιδάσκαλο-ιμάμη. Ο τελευταίος μάλιστα εκμεταλλεύθηκε την ανικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων τού ιμάμη από τον κ. Τσακίρογλου για να αρχίσει να τον εκτοπίζει από το τέμενος Ιμπραχήμ Πασά.

Καταδικάστηκαν για την επίθεση

Πέρυσι, όταν και πάλι το Βακούφ Ρόδου είχε ζητήσει να έλθει άλλος ένας ιμάμης από τη Θράκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ραμαζανίου, ο κ. Ιλτέρ είχε καταφέρει να τον εκδιώξει. Εφέτος ( σ.σ. το 2012) η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά. Και αυτό συνέβη διότι ο κ. Καρά Αλή, αν και παρενοχλήθηκε και παρεμποδίστηκε στην εκτέλεση των καθηκόντων του τόσο από τον κ. Ιλτέρ όσο επίσης και από άτομα που πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο Ρόδου, αλλά και από τον κ. Μ. Ζαμαντάκη, πρόεδρο του συλλόγου «Αδελφοσύνη», έχει αποφασίσει να μην υποχωρήσει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των "Νέων", δύο άτομα επιτεθήκαν εναντίον του ιμάμη και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος του, ενώ παράλληλα τον εξύβρισαν.
Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μηνύσεις. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο άτομα τα οποία κατηγορούνται για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, έμπρακτης εξύβρισης και απρόκλητης σωματικής βίας.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο κ. Ιλτέρ φέρεται να δήλωσε ευθαρσώς στον κ. Καρά Αλή ότι αγνοεί την ελληνική Πολιτεία και τους νόμους της και αν κάποιοι δεν τον θέλουν να τον βάλουν φυλακή! Μάλιστα, το Βακούφ Ρόδου προσέφυγε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών του νησιού. Αργότερα, όπως διαβαζουμε στα "Νέα", σε φυλάκιση 21 μηνών καταδικάστηκαν από το Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο άτομα γιατί ξυλοκόπησαν μέσα σε τέμενος το νέο ιμάμη της Ρόδου Καρά Αλί Χασάν. Πρόκειται για ένα 49χρονο Τούρκο και έναν Έλληνα μουσουλμάνο από τον Έχινο της Ξάνθης.

"ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ" το πρόβλημα και οι δράστες

Σημειώνεται ότι ο καταδικασθείς Τούρκος διαμένει μόνιμα στη γειτονική χώρα, ενώ ο άλλος μουσουλμάνος κατοικεί μόνιμα στη Ξάνθη- πράγμα που δείχνει ότι το πρόβλημαπου δημιουργήθηκε στην Ρόδο είναι ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ!.
Πάντως πίσω από την προαναφερθείσα σύγκρουση των ιμάμηδων κρύβεται ένα πολύ ευρύτερο παιχνίδι που κινείται γύρω από τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να επηρεάσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των γειτονικών της χωρών. Σε αυτό δίνει τεράστια έμφαση η κυβέρνηση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η κινητικότητα της Αγκυρας δεν εδράζεται πλέον σε εθνικιστικά θεμέλια όσο στην εκμετάλλευση του Ισλάμ, έγραφε τότε το Βήμα - τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με την απροκάλυπτη ισλαμική στροφή δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω είναι απολύτως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία των νησιών και αρκετοί εξ αυτών έχουν μεγάλες περιουσίες, καθώς κατέχουν σημαντικές παραθαλάσσιες εκτάσεις. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική τους συμπεριφορά είναι πολύ λιγότερο τυπικοί στο θρησκευτικό τελετουργικό σε σχέση με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Τέλος, οι μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων δεν αποτελούν μειονότητα και δεν εφαρμόζεται στην περιοχή ο ισλαμικός νόμος (Σαρία). Το σημαντικότερο δε είναι ότι στη Ρόδο και στην Κω δεν υπάρχουν μουφτείες - σε πλήρη αντίθεση με τη Θράκη - και αυτό διότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία και όχι από την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια όμως, με την ενθάρρυνση της Αγκυρας, διεξάγεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η παρουσία μουσουλμάνων στα δύο νησιά για διεύρυνση της επιρροής της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συγγραφεί έκθεση για την κατάσταση των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω έπειτα από την έκθεση που έκανε το Συμβούλιο για την Ιμβρο και την Τένεδο, ανέφερε το Βημα.

Τα σχέδια διείσδυσης της Τουρκίας

Ειδική αναφορά έκανε τότε το "Βήμα" στα σχέδια διείσδυσης της Τουρκία μέσω του συλλόγου «Αδελφοσύνη» και τον ρόλο του κ. Νταβούτογλου. Η πλήρης απουσία της ελληνικής Πολιτείας, που επιμένει, σύμφωνα με τις παραδοχές ανθρώπων που επί χρόνια έχουν χειριστεί τα μειονοτικά θέματα, να βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με «ψυχροπολεμική ματιά», επιτρέπει στην Αγκυρα τη διείσδυση με σκοπό την περιχαράκωση των μουσουλμάνων. Στη Ρόδο έχουν μεταβεί τα τελευταία χρόνια τόσο ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 είχε κάνει ειδική αναφορά στην «πολύ καλή δουλειά» του Μέτσο Ιλτέρ, όσο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο σύλλογος «Αδελφοσύνη» ενισχύει τους δεσμούς του με τους φιλοτουρκικούς κύκλους στη Θράκη. Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του μάλιστα στη Ρόδο, τα έξοδα των οποίων έχει αναλάβει να καλύψει το τουρκικό προξενείο στο νησί, παρευρέθη ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς. Ηδη ο σύλλογος έχει ζητήσει δύο δασκάλους να έρθουν από τη Θράκη στη Ρόδο για να διδάξουν την τουρκική γλώσσα. Οι επιλεγέντες θεωρούνται σκληροπυρηνικοί και έχουν στο παρελθόν διατελέσει πρόεδροι της (κατηργημένης πλέον) Ενωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης.

Πήγαν για... σεμινάρια στην Τουρκία

Επιπλέον η ηγεσία της «Αδελφοσύνης» μετέβη πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Θράκη (σ.σ. εντός του 2012), όπου και συμμετείχε σε... σεμινάρια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Τα σεμινάρια αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο ίδρυσης συλλόγων, τον προσηλυτισμό και το άνοιγμα των τουρκικών σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία αυτά έκλεισαν από τη χούντα το 1972, με όσα είχαν απομείνει να κλείνουν το 1991 λόγω ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Η πρόσκληση προς την «Αδελφοσύνη» έγινε από το κόμμα Ισότητα - Ειρήνη - Φιλία / DEB που είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ και το οποίο μάλιστα σχεδιάζει να ιδρύσει παράρτημα στη Ρόδο. Ο απώτερος στόχος των επηρεαζόμενων από την Τουρκία μουσουλμάνων στη Ρόδο είναι - όπως ανέφερε στην ανάλυσή του το Βήμα - να ανοίξει θέμα μουφτή αλλά και να ελεγχθεί η λειτουργία του Βακούφ Ρόδου, για το οποίο πάντως έχουν εκφραστεί από διάφορες πλευρές αντιρρήσεις για τη διαφανή εκμετάλλευση της περιουσίας του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Ιλτέρ επιμένει ότι έχει την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, κάτι που δεν ισχύει.

Τα νέα δημοσιεύματα σε Milliyet και Star εντάσσονται στην προσπάθεια κλιμάκωσης του τουρκικού σχεδίου για τα Δωδεκάνησα...

Πηγή OnAlert
Posted: 28 Jun 2013 12:40 AM PDT
Σε μια μάλλον ασυνήθιστη συμμαχία προχωρούν αστρονόμοι και οικονομολόγοι προκειμένου να δημιουργήσουν το πρώτο διαστημικό νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών για συναλλαγές από αστροναύτες και τουρίστες στο διάστημα.
Η πρωτοβουλία -με την ονομασία PayPal Galactic- προέρχεται από το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρε ίες online συναλλαγών, την PayPal, που διαχειρίζεται το ομώνυμο σύστημα στο διαδίκτυο.

Βλέποντας μακριά στο μέλλον, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μια διαπλανητική κοινωνία, χωρίς συναλλαγές με μετρητά, αλλά μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η προοπτική έναρξης ιδιωτικών εμπορικών και τουριστικών διαστημικών ταξιδιών γεννά και την ανάγκη για ένα σύστημα χρηματικών συναλλαγών πέρα από τα σύνορα της Γης.

Ήδη ενδιαφέρον για το PayPal Galactic έχουν δείξει διάφορες ιδιωτικές εταιρίες που σχεδιάζουν να στείλουν τουρίστες στο διάστημα, όπως η Virgin Galactic (έως το τέλος του 2013) και η Spaxe X. Καθώς η ανθρωπότητα επεκτείνεται στο διάστημα, νέα δεδομένα διαφαίνονται για τις τράπεζες και τα νομισματικά συστήματα.

Τα διαστημικά ταξίδια, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Space.com, ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν της αποστολής «Απόλλων 11», ο οποίος στηρίζει την πρωτοβουλία, «θα πρέπει να προσφέρουν στους αστροναύτες και στους αστροτουρίστες όσο γίνεται περισσότερες ανέσεις, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρηματικών συναλλαγών. Είτε πρόκειται για την πληρωμή ενός λογαριασμού, είτε για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ένα μέλος της οικογένειας πίσω στη Γη, θα χρειαζόμαστε πρόσβαση σε χρήματα τόσο για τα μικρά, όσο και για τα μεγάλα πράγματα».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της PayPal Ντέηβιντ Μάρκους, το PayPal Galactic στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα online σύστημα επεξεργασίας χρηματικών συναλλαγών στο διαστημικό χώρο πέρα από τη Γη, όπου δεν έχουν ισχύ οι νόμοι των χωρών. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν θα χρησιμοποιούμε μετρητά στο διάστημα», τόνισε.

«Μαζί με το PayPal μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνταγή πραγματικής καινοτομίας», δήλωσε από την πλευρά της η αστρονόμος Τζιλ Τάρτερ, επικεφαλής του SETI, το οποίο αναζητά ραδιοσήματα εξωήγινων πολιτισμών εδώ και δεκαετίας, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.
Posted: 28 Jun 2013 12:20 AM PDT

Τι γράφει το δημοσίευμα για την Εκκλησία και την ακροδεξιά

Για την υπό σκέψιν ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα κάνει ρεπορτάζ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων και την έξαρση του ρατσισμού που παρατηρείται στο εν λόγω ζήτημα, καθώς και το κόστος το οποίο θα επιβαρύνει την ήδη καταρρακωμένη ελληνική οικονομία.

Στο δημοσίευμα, φιλοξενούνται δηλώσεις ενός Πακιστανού ταξιτζή του Μοχάμεντ Ζαφίρ ο οποιος δηλώνει: 
«Πρέπει να βλέπω πίσω από τον ώμο μου όταν πάω να προσευχηθώ στην Αθήνα, λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων. Παλιά τέτοιοι χώροι ήταν γεμάτοι, αλλά πλέον ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος ακόμη και για να πάει να προσευχηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι δημοκρατική χώρα, ή εάν θα επιστρέψει στον Μεσαίωνα», τονίζει.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις αντιδράσεις που εγείρονται σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό, σημειώνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έφτασε ως το ΣτΕ προκειμένου να το εμποδίσει, ενώ δυναμική είναι και η επέμβαση της Χρυσής Αυγής, η οποία δήλωσε σε παλαιότερο της σχόλιο: 
«Δεν υπάρχουν λεφτά για να ζήσει η Ελλάδα αξιοπρεπώς, αλλά υπάρχουν για να χτίσουν τέμενος».
Οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο έντονες έξω από την εγκαταλελειμένη ναυτική βάση στο Βοτανικό στην οποία θα κατασκευαστεί το τέμενος, αναφέρει το Reuters, το οποίο σημειώνει πως το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» ήταν πίσω από ομάδες διαδηλωτών ντυμένων με στρατιωτικού τύπου ρούχα τον Μάιο.

Στους πιο φανατικούς διαμαρτυρόμενους κατά της ανέγερσης του τεμένους κατατάσσεται ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα κάνει λόγο για «εξισλαμισμό» της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα απαντά στην κριτική που άσκησε η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα για το γεγονός πως η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τέμενος λέγοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω πως η Αθήνα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία πέρασα τέσσερις αιώνες σκλαβιά από το Ισλαμ και κατάφερε να απελευθερωθεί μόλις πριν από 200 χρόνια χύνοντας ''ποτάμια'' αίματος».

Εκτός πάντως από τις ενστάσεις που υπάρχουν για θρησκευτικού και φυλετικού λόγους, υπάρχουν και ενστάσεις για το κόστος, καθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα πως οι επικριτές της κατασκευή του τεμένους δηλώνουν πως η υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει το σχεδόν ένα εκατ. ευρώ το οποίο θα κοστίσει για την ανέγερση σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, με ανεργία που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και με όλο και πιο υποβαθμισμένο επίπεδο ζώής.

Πάντως, στους υποστηρικτές για την ανέγερση του ισλαμικού τεμένους εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία, υπάρχει και ο «αριστερός» -κατά το Reuters- δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο: 
«Η Αθήνα χρειάζεται ένα ισλαμικό τέμενος επειδή ζουν μουσουλμάνοι εδώ», ενώ απορρίπτει και τις ενστάστεις περί υψηλού κόστους σημειώνοντας: «Αγοράζεις μια μεζονέτα στο Χαλάνδρι για 500.000 ευρώ και το κράτος δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα τέμενος; Δεν έχει να κάνει το θέμα με το κόστος. Δεν κάναμε τίποτα και όταν είχαμε χρήματα», καταλήγει.
Πηγή: Η Εφημερίδα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.