26 Ιουν 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 25-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 25 Jun 2013 12:25 PM PDT
Η εξέγερση εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει καθαρά το βαθύ χάσμα μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης στην Τουρκία.

Η οικονομική ανάπτυξη είχε για καιρό συγκαλύψει αυτό το χάσμα. Αλλά τώρα η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον της. Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης όταν περνά από τον έλεγχο διαβατηρίων στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα μνημείο στον κοσμοπολιτισμό, την κατανάλωση και τις χαρές του αλκοόλ: μια μεγάλη διαφημιστική προθήκη, μήκους 25 μέτρων, που περιέχει τζιν, βότκα και ουίσκι, καθώς και κρασιά από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πωλήσεις στα καταστήματα duty-free του Αεροδρομίου Ατατούρκ της Κων/πολης είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Όμως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί αμαρτία. Όταν ήταν ακόμη δήμαρχος της πόλης, είχε αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στους ιδιοκτήτες των μπαρ και απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ σε κυβερνητικά κτίρια. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, προώθησε ένα νέο νόμο που απαγορεύει τόσο την πώληση αλκοολούχων ποτών μετά τις δέκα το βράδυ όσο και τη διαφήμιση κρασιού και μπύρας. «Ο παλιός νόμος για το αλκοόλ είχε ψηφιστεί από δύο μέθυσους», είπε στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Δεν είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τον νόμο του Θεού;» Οι Τούρκοι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το αλκοόλ. Ο νέος νόμος όμως, όπως κι εκείνοι που αφορούν το ντύσιμο, τα γένεια ή τον οικογενειακό σχεδιασμό, αφορά την ίδια την ταυτότητα της χώρας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από τέσσερις εβδομάδες με αφορμή την καταστροφή μερικών εκατοντάδων δένδρων στο Πάρκο Γκεζί έδειξαν στην έκπληκτη ηγεσία της Αγκυρας, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, πόσο ανοιχτή παραμένει η ταυτότητα της σύγχρονης Τουρκίας. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σήμερα το ίδιο ερώτημα που τη βασάνιζε πριν από 90 χρόνια: ποιοι θέλουμε να είμαστε; Πού θέλει να πάει η Τουρκία; Οι πρόσφατες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις, σημειώνει το Σπίγκελ, φέρνουν στην επιφάνεια τα δύο βασικά ρεύματα της τουρκικής κοινωνίας. Από τη μια πλευρά είναι το προοδευτικό, αστικό, φιλοευρωπαϊκό ρεύμα κι από την άλλη είναι το συντηρητικό, αγροτικό κίνημα που επηρεάζεται από το ισλάμ.

Πολλοί τούρκοι ακτιβιστές λένε ότι δεν ανέχονταν πλέον να τους λένε ο πρωθυπουργός και οι ισλαμιστές πώς να ντύνονται και πόσα παιδιά να κάνουν.

Πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν, από την άλλη, λένε ότι δεν ανέχονται άλλο να τους αντιμετωπίζει μια δυτικοποιημένη ελίτ ως επαρχιώτες.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Τούρκων.

Είναι οι «λευκοί Τούρκοι» (beyaz turkler) των πόλεων και οι «μαύροι Τούρκοι» (kara turkler) της υπαίθρου. Και οι δύο αύξησαν την επιρροή τους τα δέκα τελευταία χρόνια. Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων αυξήθηκε κατά 150%, η χώρα έγινε ταυτόχρονα πιο κοσμοπολίτικη και πιο θρησκευτική, πιο προοδευτική και πιο συντηρητική, πιο αστική και πιο επαρχιακή.

Η διαίρεση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Κων/πολη, μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι ο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός νέων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη. Πολλοί τούρκοι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ, που στάθηκε επί ώρες μπροστά στο πορτρέτο του Ατατούρκ χωρίς να κινείται ή να μιλά. Η στάση αυτή αιφνιδίασε τις αρχές και ενέπνευσε χιλιάδες συμπατριώτες του.

Η αυτοπεποίθηση που έδειξε η αντιπολίτευση στο Πάρκο Γκεζί συγκρούεται με την αυτοπεποίθηση που επιδείχθηκε σε άλλους τόπους και με άλλους τρόπους. Είναι η αυτοπεποίθηση των Τούρκων που αγνοήθηκαν για χρόνια από το κεμαλικό κατεστημένο, που λαμβάνουν μέρος στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος και δηλώνουν ότι επιτέλους βρίσκονται στην εξουσία. «Είμαστε η σιωπηρή πλειοψηφία, όχι ο όχλος που προσπαθεί να μας φοβίσει», λέει ένας οπαδός του Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να προκαλέσει τον λαό και να κερδίσει ψήφους, αλλά δεν θα τα καταφέρει», λέει ένας άλλος.

Εξίσου σαφής ήταν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκί, όταν απέρριψε την κριτική της γερμανικής κυβέρνησης. «Αν κοιτάξει καλύτερα η κ. Μέρκελ, θα αντιληφθεί ότι όσοι τα βάζουν με την Τουρκία δεν έχουν αίσιο τέλος». Η απάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ήταν άμεση: «Η απάντηση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις δεν ήταν δυστυχώς πολύ ευρωπαϊκή», τόνισε. «Παρόλα αυτά, υποστηρίζω πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα του κράτους δικαίου».

Όπως επισημαίνει πάντως το Σπίγκελ, στη μάχη για την ταυτότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Οι «μαύροι» και οι «λευκοί» Τούρκοι πρέπει αργά ή γρήγορα να τα βρουν μεταξύ τους.

Πηγή ΑΜΠΕ
Posted: 25 Jun 2013 06:53 PM PDT
Του Ηλία Γ. Σχορετσανίτη

Ηχεί παράδοξα ότι στην Ελλάδα του 2013, στην εποχή της αφθονίας και της υλικής ευμάρειας, οι έλληνες έχουν χάσει το χαμόγελό τους. Έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Χειρότερα ακόμη, έχουν μετατραπεί σε ζόμπι που δέχονται με ανάθεμα τις επιταγές τις νέας τάξης. Και όμως, δυστυχώς, τις δέχονται. Δεν είμαστε έτσι αδέλφια. Μέσα μας γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι λάθος, γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει χωρίς να ξέρουμε τι και πως. Είμαστε αίολοι. Φτερό στον άνεμο. Καναπεδάτοι χωρίς αιτία. Ποια είναι η αλήθεια που θα μας βάλει στο δρόμο για την Ιθάκη μας;

Σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο «Έλληνες σοφίαν ζητούσιν» (Κορ. Α' 1:22). Όπως μας αναφέρει και ο Άγιος Νεκτάριος «γιατί ο Έλληνας είναι πραγματικά γεννημένος για να φιλοσοφεί, επειδή είναι γεννημένος για να διδάσκει την ανθρωπότητα». Εξάλλου, καθώς σοφός είναι μόνον ο Θεός, οι φίλοι της σοφίας είναι και φίλοι του Θεού. Φιλόθεος ίσον φιλόσοφος. Οι έλληνες, ιδιαίτερα σήμερα, είναι αδήριτη ανάγκη να φιλοσοφούν, καθώς έτσι προσεγγίζουν την αλήθεια. Και σε μια εποχή πλήρους σύγχυσης η αλήθεια είναι κορυφαία προτεραιότητα. Θα κάνω χρήση λοιπόν τούτου του βήματος για να φιλοσοφήσω και εγώ από καρδιάς, και με πόνο για την πατρίδα μου να εκθέσω τη δική μου αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνομαι.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικό. Αυτό είναι συνέπεια της ηθικής σήψης που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι συνέπεια του πνευματικού μαρασμού του έλληνα. Του έλληνα που δε διαβάζει από τις πηγές και είναι ιστορικά απαράδεκτος, που ψηφίζει με γνώμονα το εγώ του, που έχει κάνει τρόπο ζωής το "live and let die", που νομίζει ότι διατηρεί επίπεδο ζωής επειδή πίνει ακόμη χαλαρά φρέντο καπουτσίνο, που έχει πρότυπο το Σάκη και την Τάμτα, που αισθάνεται αναπαυμένος γιατί έδωσε 5 ευρώ στην actionaid και αναβάθμισε την καθημερινότητά του επειδή πήρε τηλέφωνο αφής. Και, όμως, δε χαμογελάει κανείς. Με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι έπονται χειρότερα και αυτό που τρέμουμε είναι ότι δεν ξέρουμε τι και πόσο χειρότερα…

Τα σενάρια περί φωτός στην άκρη του τούνελ είναι για λαϊκή κατανάλωση. Είναι δυνατόν να αφεθεί η Ελλάδα να δυναμώσει; Για ποιο λόγο; Τώρα που αρχίζει η κρίση να εξαπλώνεται και στις χώρες που κινούν την οικονομία του πλανήτη; Ξέρει κανένας πόσο τοξική είναι η περίφημη Deutsche Bank; Ξέρει κανένας πόσος καιρός μένει ώστε να εκραγεί η παγκόσμια οικονομία του χρέους; Τα νούμερα είναι εκθετικά. Σε μια τέτοια συγκυρία δεν πρόκειται να ανακτήσουμε την υγεία της οικονομίας μας ΠΟΤΕ.

Ή μήπως περιμένουμε να έρθει δημοκρατικά στην εξουσία κάποιος πατριώτης Καποδίστριας ή Πλαστήρας για να μας αναστήσει! Σε ποια δημοκρατία; Αυτή που δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνον ως λεζάντα πολιτεύματος ενός κράτους που στρέφεται κανιβαλιστικά απέναντι στους πολίτες που υποτίθεται ότι προστατεύει και υπερασπίζεται με όρκο στον Τριαδικό Θεό;

Μερικοί τρέφουν την ελπίδα ότι μια επανάσταση είναι η λύση για την αποκατάσταση του πολιτεύματος και των δικαίων του λαού. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Και μετά την επανάσταση θα κυβερνήσει ο ποιος; Το φάντασμα του Λένιν που έφερε τη Ρωσία 70 χρόνια πίσω ή τα επιτυχημένα πρότυπα των πορτοκαλί επαναστάσεων; Δείτε τι γίνεται σήμερα στις χώρες που έγινε επανάσταση με τελευταία επιτυχία τη Συρία. Με ποια λογική να περιμένουμε κάτι καλύτερο;

Από το στόμα έλληνα κοινοβουλευτικού άκουσα το εξής επιχείρημα για την κατάντια της Ελλάδος: «Ε, θα μας βοηθήσει η Ευρώπη». Μου πέσανε τα αυτιά. Θα μας βοηθήσουν ποιοι; Αυτοί που δεν ήθελαν εξ' αρχής την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος; Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα στις πολεμικές αποζημιώσεις και αναγνωρίζουν μόνον δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις; Αυτοί που αφαίρεσαν την δυνατότητα των ελλήνων να σφετερίζονται τη δύναμή τους; Αυτοί που από την εποχή των Σταυροφόρων χρησιμοποιούσαν το όνομα του Χριστού για να κατασφάξουν τον κόσμο πιο βάναυσα και από τους αιμοσταγείς Οθωμανούς;

Το πλάνο για παγκόσμια διακυβέρνηση είναι πλάνο αιώνων, δεν είναι τωρινό. Εάν πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει η Ρωσία γιατί μας γουστάρει που τους γουστάρουμε είμαστε ανόητοι. Η Ρωσία έχει μια αχανή χώρα να υπερασπίσει και συμφέροντα να διαφυλάξει. Και ας είμαστε βέβαιοι πως μπροστά σε αυτά δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανέναν αν δεν έχει πολλαπλό ΟΦΕΛΟΣ. Η δύναμη της ορθόδοξης αδελφότητά μας φάνηκε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Για να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια, αδιάφορα από το ποιος μας κυβερνά. Αδιάφορα από το τι συμφέροντα διακυβεύονται στο κορμί της Ελλάδος. Αδιάφορα από το τι πλάνα έχουν οι παγκόσμιοι δυνάστες της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αδιάφορα από το τι λέει το Μέγκα, η ΕΡΤ, οι φυλλάδες, το ίντερνετ και όλα όσα μας βομβαρδίζουν με φόβο.

«Γνώσεσθαι την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν 8,32). Ως Έλληνες έχουμε ένα όπλο που δεν το έχει κανείς άλλος. Ένα όπλο ειρηνικό που καταλύει κάθε εχθρό και τον κάνει φίλιο. Ένα όπλο για τη χρήση του οποίου οι έλληνες έχουν οριστεί από τον ίδιο το Χριστό (Ιωάν 12, 23). Έχουμε οριστεί να δοξάζουμε το όνομά Του. Γι' αυτό «η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά». Η δόξα της Ελλάδος είναι η Δόξα του Ιησού Χριστού.

Δε χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, ούτε πετρέλαια, ούτε δάνεια, ούτε iphone, ούτε αυτόκλητους σωτήρες. Πνεύμα Άγιο χρειάζεται ο Έλληνας. Να παρακαλέσει ταπεινά και καρδιακά ο καθένας μας, να μας Φωτίσει ο Κύριος ως ανθρώπους και ως έθνος προς Δόξα Του. Μιας και αυτές τις μέρες γιορτάσαμε την Πεντηκοστή -τη γεννέθλιος ημέρα της εκκλησίας μας- ας προσευχηθούμε στο Άγιο Πνεύμα να έλθει, να σκηνώσει μέσα μας και εμείς με τη δύναμή του να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να γίνουμε πραγματικοί ρωμιοί. Να γίνει η Πεντηκοστή της Ρωμιοσύνης!


Posted: 25 Jun 2013 04:40 PM PDT
Ρατσιστικό σχόλιο από τον Ολυμπιονίκη παλαιστή της Τουρκίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες και τους Αρμένιους σκυλιά!

Ο σημαιοφόρος της Τουρκίας στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στη χώρα του, έγραψε ένα ρατσιστικό σχόλιο στο twitter του για τους Έλληνες και τους Αρμένιους με το θέμα να παίρνει έκταση, όπως είχε συνέβη και με τη Βούλα Παπαχρήστου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Αυτοί οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είναι σκυλιά», έγραψε ο 23χρονος αθλητής που είναι εναντίον των όσων διαμαρτυρήθηκαν στην Πλατεία Ταξίμ, σχολιάζοντας στο twitter: «Γ... τις διαδηλώσεις σας. Γαμ... προδότες» και σε άλλο τιτίβισμα του: «Ντροπή σας, που αφήσατε την πλατεία στους Αρμένιους και Έλληνες επιδρομείς. Ο Θεός θα καταδικάσει αυτά τα ακτιβιστικά σκυλιά».

Βέβαια, όλα αυτά έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ελληνικής αποστολής που ζητάει εξηγήσεις και την αποβολή του Τούρκου. Όπως όλα δείχνουν ο Ριζά θα αποβληθεί από τη διοργάνωση ο σημαιοφόρος της Τουρκίας στην τελετή έναρξης των αγώνων και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Πάντως, η τουρκική ολυμπιακή επιτροπή ζήτησε αμέσως να τιμωρηθεί, όμως η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται πως ο Ριζά Καγιάλπ έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει αποχωρήσει από το χωριό των αθλητών.

Για να φτάσουμε ως εδώ το θέμα πήγε στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας να συμφωνεί με την επιβολή της ποινής αποκλεισμού, όμως η Οργανωτική Επιτροπή μαζί με το υπουργείου Αθλητισμού της Τουρκίας προσπάθησαν να αποφύγουν το σκάνδαλο, αφού πρόκειται για τον σημαιοφόρο της χώρας τους και χρυσό νικητή ήδη της διοργάνωσης.

Πηγή gazzetta.gr
Posted: 25 Jun 2013 11:28 AM PDT
Του Μάνου Ηλιάδη

Υπό τον πλήρη έλεγχο της ΜΙΤ είναι πλέον ολόκληρο το Διαδίκτυο στην Τουρκία, μετά από εντολή που έδωσε στον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν για ενεργοποίηση δύο μυστικών κέντρων παρακολουθήσεως του διαδικτύου.

Το ένα κέντρο θα παρακολουθεί την κίνηση ολόκληρου του Διαδικτύου εντός Τουρκίας, ενώ το άλλο θα παρακολουθεί κάθε επαφή και κίνηση δεδομένων με τον έξω κόσμο. Με άλλα λόγια, κάθε μορφή αλληλογραφίας και επαφών, όπως επισκέψεις τουρκικών ιστοσελίδων κ.λπ., με χρήστες και ιστοσελίδες εντός Τουρκίας θα είναι πλέον υπό την παρακολούθηση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, γεγονός που θα πρέπει να είναι υπ' όψιν των Ελλήνων χρηστών και για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο, όπως αναφέρουμε παρακάτω.

Το όνομα του συστήματος αναφέρεται ως Ahtapot (σ.σ.: έτσι κατάντησαν το χταπόδι οι Τούρκοι), γεγονός που στην αρχή προκάλεσε κάποια σύγχυση δεδομένου ότι το ίδιο όνομα είχε δοθεί σε ένα υποθαλάσσιο σύστημα επιτηρήσεως, η ύπαρξη του οποίου έγινε γνωστή τον Ιούνιο του 2010. Σημ.: το γεγονός ότι το Ahtapot («χταπόδι» στην τουρκική) αναφέρθη από ξένες πηγές ως υποσύστημα, είναι πιθανόν να σημαίνει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολουθήσεως του Διαδικτύου αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συστήματος επιτηρήσεως. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, το σύστημα βασίζεται στα προϊόντα των 4 μεγαλύτερων προμηθευτών στον τομέα της αναζητήσεως πληροφοριών στο Διαδίκτυο και για να γίνει δυνατή η εφαρμογή του χρειάστηκε η συνεργασία με όλους τους πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για την ενεργοποίηση του Ahtapot, συμπίπτουν με την προ εβδομάδας πληροφορία περί τροποποιήσεως του νόμου που διέπει την λειτουργία της ΜΙΤ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την απεριόριστη -και χωρίς άδεια της Δικαιοσύνης, όπως θεωρητικώς τουλάχιστον ίσχυε μέχρι σήμερα- πρόσβαση σε κάθε μορφή επικοινωνίας με κάθε μέσο, του Διαδικτύου συμπεριλαμβανομένου. Το περίεργο είναι, αν κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηρισθεί έτσι για μία χώρα όπως η Τουρκία, ότι ο νέος νόμος περί ΜΙΤ αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων, αλλά το τουρκικό χταπόδι μπήκε σε λειτουργία εδώ και αρκετές ημέρες, κατόπιν προσωπικής, όπως προανεφέρθη, εντολής του Ερντογάν προς τον αρχηγό της ΜΙΤ, ο οποίος φυσικά την υλοποίησε άμεσα.

Πληροφορίες από έγκυρες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι, κατά την διάρκεια των ταραχών στην Τουρκία, το σύστημα ετέθη σε λειτουργία, συλλέγοντας το σύνολο της διακινήσεως πληροφοριών και δεδομένων από την Τουρκία στους διακομιστές όλων των κοινωνικών δικτύων, όπως το Google, Facebook και Twitter. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι bloggers στην Τουρκία επεσήμαναν ότι, από την έναρξη των ταραχών στην Τουρκία, η κυκλοφορία δεδομένων στο facebook είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ AHTAPOT

1. Το Ahtapot διαθέτει κόμβους καταγραφής (κόμβοι «sniffer»), οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε μεγάλα κέντρα του Διαδικτύου στο εσωτερικό της Τουρκίας και αντιγράφουν την κίνηση δεδομένων. Αυτό που κάνουν οι εν λόγω κόμβοι είναι να αντιγράφουν όλα τα δεδομένα και να τα στέλνουν σε συγκεκριμένα κέντρα αποθηκεύσεως, χρησιμοποιώντας «φίλτρα» ώστε να υποκλέπτουν μόνο τις πληροφορίες ενδιαφέροντος.

2. Το σύστημα διαθέτει ένα δίκτυο αποθηκεύσεως δεδομένων, με την ικανότητα αποθηκεύσεως να υπολογίζεται σε εκατοντάδες Petabytes.

3. Ομοίως, διαθέτει έναν μηχανισμό εξορύξεως και μετασχηματισμού των δεδομένων που συλλέγει. Στο τμήμα αυτό αντιμετωπίζονται θέματα όπως η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων, με στόχο η πληροφορία να αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή προκειμένου να είναι έτοιμη για ανάλυση.

4. Το σύστημα ολοκληρώνεται από το Κέντρο Αναλύσεως, το οποίο αναφέρεται ότι έχει την δυνατότητα να αναλύσει την πληροφορία με ταχύτητες της τάξεως των 500Gb ανά δευτερόλεπτο!

ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ (TROJAN)

Tα παραπάνω δεν ήταν η μόνη δράση της εμπλοκής της ΜΙΤ στο Διαδίκτυο, η οποία χρησιμοποιεί πρόσφατα και τουρκικής αναπτύξεως λογισμικό διεισδύσεως σε προσωπικούς υπολογιστές (Τrojan). Tα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια ήταν ήδη γνωστή η ύπαρξη ενός τουρκικής αναπτύξεως ιού, του «Turkojan». Πρόσφατα, όμως, ένα τυχαίο γεγονός αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα προηγμένου ιού των Τούρκων, όταν σε μία επιχείρηση με στόχο ένα δίκτυο διακινητών γυναικών, συνελήφθη ένας Τούρκος, στο λάπτοπ του οποίου ευρέθη ένας άγνωστος μέχρι τότε ιός.

Αυτοί που το ανακάλυψαν ήταν μία κοινή ομάδα αντιμετωπίσεως επιθέσεων κυβερνοπολέμου την οποία αποτελούσαν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών 3 ευρωπαϊκών χωρών. Από μία πρώτη ανάλυση σχετικά με τον τρόπο μεταδόσεως του ιού, προέκυψε η πρόχειρη εκτίμηση ότι ο εν λόγω ιός θα πρέπει να έχει μολύνει ήδη αρκετές χιλιάδες υπολογιστών.

Η ομάδα ονόμασε τον ιό αυτό ως «Sting Trojan», δηλαδή ιός-κεντρί, από την τουρκική λέξη «Αci» που σημαίνει κεντρί και επαναλαμβανόταν αρκετές φορές στον κώδικα του συγκεκριμένου ιού (σ.σ. Η αναφορά αυτή αποτελεί συνήθη πρακτική των «κατασκευαστών» ενός ιού, μία πρακτική που αποτελεί την «υπογραφή» τους).

Από τις πρώτες πληροφορίες για τον νέο τουρκικό ιό προκύπτει ότι αυτός έχει την δυνατότητα καταγραφής οποιουδήποτε πλήκτρου πατήσει ο χρήστης ενός υπολογιστή (είναι, δηλαδή, key-logger) και ακόμη να λάβει και εικόνες (screen-shots) της επιφάνειας εργασίας από τον υπολογιστή που έχει μολύνει. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να υποκλέψει κάθε πληροφορία από έναν υπολογιστή, την οποία στην συνέχεια κρυπτογραφεί και την στέλνει σε περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του τόπου ελέγχου του συγκεκριμένου Trojan. Μία ιδιομορφία του τουρκικού ιού «Αci» είναι ότι ο κώδικάς του είναι γραμμένος σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, στοιχείο που καταδεικνύει ότι για την κατασκευή του έχουν συνεργασθεί διάφοροι προγραμματιστές. Σημ.: Υποθέτουμε το UEKAE ( Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastirma Enstitusu) και το ΙLTAREN (Ileri Teknoloji Arastirma Enstitusu), αμφότερα ανήκοντα στο γνωστό TUBITAK.

Από την πρώτη ανάλυση εκ μέρους της προαναφερθείσης ευρωπαϊκής ομάδας προκύπτει ότι ο εν λόγω ιός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε κακόβουλη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο ( της κατασκοπείας φυσικά συμπεριλαμβανομένης) μολύνει υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows. Βασικό χαρακτηριστικό του ιού αυτού είναι ότι χρησιμοποιεί το «Αctive X», μία σχετικά παλαιά τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Microsoft ώστε να εκτελούνται προγράμματα μέσω του Διαδικτύου στον υπολογιστή του χρήστη. Σημειώνεται, πάντως, ότι το Active X το έχουν όλοι οι χρήστες υπολογιστών, στα πλαίσια της συμβατότητας με λειτουργικό σύστημα Windows.

Ο τουρκικός ιός εκτιμάται ως ένας Τrojan υψηλής τεχνολογίας, δεδομένου ότι (για την ώρα τουλάχιστον) έχει την δυνατότητα να «κρύβεται» από τα διάφορα λογισμικά anti-virus, ενώ ο τρόπος μεταδόσεώς του παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος. Η προαναφερθείσα ευρωπαϊκή ομάδα που προσπαθεί να τον αναλύσει, έχει διαπιστώσει πως χρησιμοποιεί τεχνικές αποκρύψεως, η οποία παραπέμπει σε τεχνολογία που διαθέτουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών πηγών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, υποστηρίζουν ότι αποτέλεσε έναν από τους λόγους για την κριτική που ασκήθηκε εναντίον του Ερντογάν στις 13 Ιουνίου, σχετικά με το τελεσίγραφο του Τούρκου πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές.

Για την ώρα, το μέσον άμυνας εναντίον του ιού αυτού που συνιστά η παραπάνω ομάδα, είναι η απενεργοποίηση του Active X.

Περιορίσαμε σκοπίμως στο ελάχιστο κάθε σχόλιο ή παραπομπή σε προηγούμενα άρθρα μας για την πρόοδο της Τουρκίας στην περιοχή του κυβερνοπολέμου, για να δώσουμε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσαν να χωρέσουν στον χώρο της εφημερίδας για το σοβαρό αυτό θέμα.

Το πρόβλημα ή μάλλον η σημαντική επισήμανση είναι μία: Η άποψη ότι ο νέος τουρκικός ιός έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται μία απλή υπόθεση εργασίας, αλλά ως απόλυτη βεβαιότητα. Η έρευνα για το ποιοι και πόσοι υπολογιστές έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει άμεσα από κάθε φορέα που έχει τις σχετικές δυνατότητες (της ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένης, τουλάχιστον για τυπικούς λόγους), ενώ οι τακτικοί επισκέπτες τουρκικών ιστοσελίδων (ιδιώτες, ΜΜΕ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ΥΠΕΞ κ.λπ.) θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους όσα εν συντομία προαναφέρθηκαν. Για την ώρα, η καλύτερη λύση είναι η γνωστή πρακτική της χρησιμοποιήσεως ενός ειδικού υπολογιστή (κατά κανόνα κάποιο λαπτόπ) για πρόσβαση μόνο στο Διαδίκτυο και ενός φορητού για οποιαδήποτε σοβαρή εργασία.

Πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Posted: 25 Jun 2013 11:04 AM PDT
Ενδεδυμένα με «γεωπολιτικούς υπολογισμούς» παρουσιάζει τα ιδιοτελή του συμφέροντα η ντροπή μιας από τις πιο σύγχρονες χώρες στον κόσμο, της Σουηδίας, που δεν είναι άλλος από τον απίστευτο υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ. Από τις στήλες του «defence-point.gr» έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον βίο και την πολιτεία του.

Ενώ όλη η Ευρώπη αντιδράει με σφοδρότητα στη βίαιη φασιστικού τύπου καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του Ερντογάν, ο κύριος αυτός επιμένει να ζητάει άνοιγμα νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για τους Γερμανούς, κατηγορώντας όσους δεν τα βρίσκουν όλα στην Τουρκία «αγγελικά πλασμένα», ότι δρουν όχι «στρατηγικά», αλλά με «βραχυπρόθεσμα κριτήρια».

Η υπόθεση κρίνεται σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στο περιθώριό της, όπου και παραδοσιακά γίνονται οι «ζυμώσεις» μεταξύ των κρατών-μελών. Ισχυρές είναι οι αντιδράσεις με τη μορφή επιφυλάξεων από την πλευρά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να αποσοβηθεί η κρίση και να φέρει κοντά τις δυο πλευρές, την Τουρκία και όσους αντιδρούν…

Ο απίθανος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, δεν προσεβλήθη ως Ευρωπαίος ούτε από τις δηλώσεις του κλόουν της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς που απείλησε με το γνωστό του ύφος της Ευρώπη με αντίποινα αν τολμήσει και δεν προχωρήσει στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, αυτού της «περιφερειακής πολιτικής».

Θα καταντούσε βαρετό να επαναλάβουμε τα κατορθώματα του συγκεκριμένου κυρίου και τη στάση του στο Κυπριακό, τον εναγκαλισμό των κατεχομένων όπου έχει… αποπλανηθεί από τη μαγευτική φύση και γενικότερα στη φυσική του ροπή σε οτιδήποτε τουρκικό… σε βαθμό παρεξηγήσεως.


Σχόλιο ιστολογίου: Ο σουηδός υπουργός είναι γνωστός και στο όνομα και στις τάσεις του. Αν μαθαίναμε και το όνομα του συντρόφου του, τότε πολλές απορίες θα λυνόντουσαν για την ποιότητα της κριτικής ικανότητας που έχει ο συγκεκριμένος "κύριος". Η απορία μας είναι αν το όνομα του συντρόφου του είναι γνωστό (και αποδεκτό) από την σουηδική κυβέρνηση, η οποία ναι μεν έχει γεωπολιτικά όνειρα, αλλά ίσως θα έπρεπε να επιλέγει καλύτερα τους εκπροσώπους της στην διεθνή κοινότητα. Γιατί, άλλο να διαχειρίζεσαι μία διεθνή κατάσταση και άλλο να διαχειρίζεσαι προς ίδιον όφελος ικανοποιώντας άλλες "καταστάσεις"...
Posted: 25 Jun 2013 09:31 AM PDT

Μας βαρέθηκαν. Βαρέθηκαν την μιζέρια μας, την αναξιοπιστία μας, την κοντόφθαλμη μικροπολιτική μας. Κατάλαβαν και το «κόλπο» ότι επίτηδες βάζουμε ανίκανους σε υπουργικές θέσεις - κλειδιά. Και με την πεποίθηση ότι ο Έλληνας αν δεν σε σέβεται πρέπει να σε φοβάται έβαλαν πάλι μπροστά την «μηχανή» με τις απειλές εξόδου από το ευρώ.

Άντε τώρα να τους μαζέψεις. Άντε να πείσεις στρατηγικούς επενδύτες, κεφαλαιούχους και κάθε μορφής επιχειρηματία, από τον οποίο περιμένεις επενδύσεις με πραγματικές θέσεις εργασίας, ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και αυτήν την φορά θα δείξουμε πειθαρχία και συνεννόηση με τους δανειστές που μας περιμένουν στην γωνία με συγκεκριμένες εντολές: «πουλήστε και απολύστε».

Πείσε τους, ως νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ότι έκανε λάθος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας που έλεγε «αν με άφηναν θα είχα απολύσει αμέσως 10.000 από το δημόσιο» αλλά εμείς τα κουκουλώσαμε και δεν αφήσαμε να προχωρήσει το σχέδιό του γιατί γκρίνιαζαν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Τι θα απαντήσουμε λοιπόν για να πείσουμε τους δανειστές να μας δώσουν τον Αύγουστο τα 8 δισ. ευρώ για να πληρώσουμε, τα δανεικά, τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου;

Μας συγχωρείτε περιμένετε λίγο να ενημερωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο και να ξαναφτιάξουμε από την αρχή την κινητικότητα του κ. Μανιτάκη που ούτε και ο ίδιος είχε καταλάβει τι εννοούσε και τι ήθελε να κάνει;

Ποια θα είναι τα επιχειρήματά μας, υποστηρίζοντας την παραμονή μας στο ευρώ, προς όλους αυτούς που έχουν τους δικούς τους λόγους να μας βγάλουν για να πάρουν μέρος στο τότε πραγματικό πλιάτσικο της Ελλάδας;

Δικαιολογία θα είναι ίσως ότι δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά η ΔΗΜΑΡ γιατί αφού «πούλησε» ευρωπαϊκό προφίλ με την στήριξη της κυβέρνησης φρόντισε από εκεί και πέρα να κερδίζει χρόνο με την γνωστή αριστερή τακτική του συμφωνούμε προγραμματικά σε όλα αλλά δεν κάνουμε τίποτε στην πράξη και δεν αποφασίζουμε τίποτε για να μην έχουμε την ελάχιστη ευθύνη.

Άλλο επιχείρημα θα ήταν ότι οι περιφερόμενοι από κόμμα σε κόμμα πρώην κομμουνιστές του ΠΑΣΟΚ που βολεύτηκαν με τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό των Παπανδρέου θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τώρα τις συμβατικές υποχρεώσεις και θα απολύσουν 12.500 κρατικούς υπαλλήλους διαλύοντας Οργανισμούς.

Αλλά έτσι και επικαλεσθούμε είτε τα πισωγυρίσματα της ΔΗΜΑΡ είτε τις δήθεν πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ στην συρρίκνωση του κρατικού τομέα έχουμε εξασφαλίσει από χέρι την πλήρη διακοπή της δανειοδότησης και την έξοδο της Ελλάδας και από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Και τότε είναι που θα δούμε τον εφιάλτη της δραχμής να διώχνει τους τελευταίους νέους από την Ελλάδα για να βγάλουν λεφτά να στέλνουν δέματα με ρούχα και με τρόφιμα στους γονείς τους όπως την δεκαετία του 1950.

Ας το καταλάβουμε από σήμερα που είναι ακόμη νωρίς για την νέα κυβέρνηση.
Το χαρτί της κομματικής συνεργασίας κάηκε εντελώς και δεν επανέρχεται ό,τι και αν κάνουμε.
Η νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά της μονόδρομο.
Να αποδείξει στην πράξη ότι τελικά τα δύο αυτά κόμματα θα πετάξουν τις ταμπέλες του δεξιού και του σοσιαλιστή και θα χτίσουν, αν μπορούν, ένα καινούργιο πολιτικό οικοδόμημα με θεμέλια την ιστορία και τα αποτελέσματα που θα γράψουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας εξαντλώντας την τετραετία τους.

Για να το επιτύχουν όμως αυτό πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν να δράσουν.
Να ξεπεράσουν την αντίληψη ότι πουλάνε το κράτος και την κρατική περιουσία και να περάσουν στην ρεαλιστική άποψη ότι αυτό το κράτος έτσι όπως έχει δομηθεί τα χρόνια της τριτοκοσμικής σοσιαλιστικής αντίληψης είναι άθλιας ποιότητας και δεν διορθώνεται. Θέλει γκρέμισμα και αναδόμηση με σύγχρονους στόχους και δυνατότητες ανταγωνισμού.

Τα λίγα φωτεινά παραδείγματα πολιτικών που διαθέτει ο τόπος και από το ΠΑΣΟΚ και από την Νέα Δημοκρατία και από άλλους σχηματισμούς έχουν υποδείξει σχέδια λειτουργίας και παρουσίας του κράτους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τα γνωρίζουν πολύ καλά και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Άλλωστε συγκεκριμένοι υπουργοί και των δύο κομμάτων έχουν επιχειρήσει αρκετές φορές σοβαρές τομές σε θέματα οικονομίας, παιδείας, αμύνης, φοροδιαφυγής και προσέλκυσης επενδύσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά τις τομές αυτές τις έκαναν αγνώριστες στην πράξη οι φοβίες για το πολιτικό κόστος.

Αν η νέα κυβέρνηση λειτουργήσει ως σχήμα συνειδητής πολιτικής συνεργασίας και ως όχι ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και απομονώσει τους δεξιόστροφους λαϊκισμούς της Νέας Δημοκρατίας και τις σοσιαλιστικές ασημαντότητες που κρατάνε το ΠΑΣΟΚ στην σημερινή ανυπαρξία είναι (κατά την άποψή μου) βέβαιο ότι θα υπάρξει προβληματισμός και θα αναχαιτισθεί το νέο κύμα δίωξης της Ελλάδας από την φυσική της θέση που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η προοπτική των γερμανικών εκλογών μας ευνοεί.

Πηγή Capital
Posted: 25 Jun 2013 09:12 AM PDT
Ο Σνόουντεν ως επιβάτης διαμετακόμισης μπορεί να πετάξει όπου θέλει, αφού δεν έχει διασχίσει τα εθνικά σύνορα, δεν απαιτείται θεώρηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η άφιξη του Σνόουντεν στη Μόσχα ήταν έκπληξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος σημείωσε, ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ποτέ δεν εργάστηκαν με τον Σνόουντεν και ούτε εργάζονται.

Οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση του Σνόουντεν είναι «παραλήρημα και ανοησίες», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν, επειδή δεν έχουν συναφθεί αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Και στο σημείο αυτό αρχίζει η ένταση, η οποία αναμένεται πως θα απαντηθεί στην Συρία, μέσω της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τους ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές "αντάρτες" που έχουν αναλάβει την εργολαβία ανατροπής του Άσαντ.
Posted: 25 Jun 2013 08:12 AM PDT

Αποχώρησε από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ προ των απειλών από ΕΕ για δικαστικές περιπέτειες

Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να αποκρυπτογραφήσει ποια ήταν η θέση της Ουάσιγκτον στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και προχώρησε, ενώ η Gazprom διάβασε σωστά και έγκαιρα ποια είναι η κόκκινη αμερικανική γραμμή.

Το αποτέλεσμα ήταν το μεγάλο φιάσκο. Πολιτικό γιατί πιάστηκαν αδιάβαστοι. Και οικονομικό, γιατί εκεί που θεωρούσαν ότι ήδη έχει το Δημόσιο στο ταμείο του πάνω από 800 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ, αποδείχθηκε ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Πετούσαν στα σύννεφα όταν έλεγαν ανοήτως ότι τα δυο φιλέτα στον ενεργειακό χώρο θα τα πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα. Και τελικά έληξε η ώρα του διαγωνισμού και οι Ρώσοι παρέμειναν άφαντοι, ενώ κανένας άλλος δεν προσήλθε και αυτό είναι άλλη μια αποτυχία όλων εκείνων που χειρίστηκαν και τις αποκρατικοποιήσεις.

Είναι εντυπωσιακό ότι όταν ρωτούσες αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αν η Αμερική δεν έχει αντίρρηση να περάσει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια, η απάντηση ήταν ότι δεν μας έχουν πει τίποτα, δεν δείχνουν να τους απασχολεί μια τέτοια εξέλιξη.

Για εκείνους που ξέρουν πώς λειτουργούν οι Αμερικάνοι, επισημαίνουν ότι ποτέ δεν θα σου πουν ευθέως όχι. Και προσθέτουν: Οι Αμερικάνοι δεν απαγορεύουν, ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ... Η Ουάσινγκτον σε δυο θέματα δεν βάζει νερό στο κρασί της: Στην τρομοκρατία και στα ενεργειακά. Και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ δεν θα άφηνε να είναι η ρωσική πλευρά ο μόνος προμηθευτής και διανομέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να έχει ισχυρή επιρροή. 


Αυτά τα απλά... ελληνικά δεν τα κατάλαβε η Αθήνα. Το μήνυμα προς τους Ρώσους ήταν πιο ωμό. Και απειλητικό. Τα μέσα και τα στοιχεία τα είχαν στα χέρια τους. Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ερευνά καταγγελίες χωρών - μελών κατά της Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης καθώς και για τιμές που διαφοροποιούνται από κράτος σε κράτος. Και το αποτέλεσμα των ελέγχων μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις και αποκλεισμούς από την ΕΕ. Προφανώς υπήρξαν και προειδοποιήσεις ότι θα αρχίσει έλεγχος και για το φυσικό αέριο που πουλάει στην Ελλάδα σε ληστρικές τιμές...

Όλα αυτά φαίνεται ότι προσγείωσαν και... συνέτισαν τους Ρώσους και αποφάσισαν να μην μπουν σε περιπέτειες και παραπομπές...

Και προτίμησαν να περιορισθούν στα υπερκέρδη από την πώληση... υπερυψωμένο καπέλο φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Και θα συνεχίσει να την αρμέγει μέχρι το 2016 που λήγει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Gazproom. Αυτά για να μην ζει κανείς σε αυταπάτες... Και αφελώς πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη κάνει του κεφαλιού της και εδώ μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να έχουν το ok της Ουάσινγκτον και δευτερευόντως του Βερολίνου.

Αποχαιρετά την ΔΕΠΑ

Πλήρη επιβεβαίωση των παραπάνω πληροφοριών που έχει το «Π» έρχεται από το Reuters, το οποίο σε τηλεγράφημα του σημειώνει ότι «η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ελληνική ΔΕΠΑ σε ένα ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας». Ερωτηθείς για το εάν η Gazprom θα κατέθετε ξανά πρόταση εάν υπήρχε ένας νέος διαγωνισμός για την Ελλάδα, ο Alexander Medvedev δήλωσε «όχι, δεν θα το κάνουμε».

Μούφα ήταν η Sintez

Το παιγνίδι το έπαιξε έξυπνα και η Gazprom.

Έστησε την Sintez, όπως υποστηρίζουν πηγές που έχουν προσβάσεις έξω και διαθέτουν την εμπειρία για το τι κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση, για έναν και μοναδικό λόγο. Ο ρόλος της ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρείες - προμηθευτές φυσικού αερίου, από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Και το πέτυχε με την ενδεικτική προσφορά που κατέθεσε, δίνοντας 1,9 δισ. ευρώ συνολικά και για τις δυο εταιρείες, τιμή που ήταν έξω από κάθε πραγματικότητα.

Την δουλειά της την έκανε πολύ καλά. Στον διαγωνισμό για μεν τη ΔΕΠΑ καμιά εταιρεία δεν συμμετείχε, για δε τη ΔΕΣΦΑ μόνο η αζέρικη εταιρεία, η Socar, έδωσε προσφορά. Οι ελληνικές εταιρείες που αρχικά είχαν συμμετάσχει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Όμιλος Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, δεν κατέθεσαν προσφορά.

Γράψε λάθος...

Όταν κλήθηκε η Sintez να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την προσφορά των 1,9 δισ. ευρώ, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι είχε κάνει λάθος!

Με δυο προσφορές η Socar!

Οι Αζέροι προσήλθαν στον διαγωνισμό την προπερασμένη Δευτέρα, έχοντας στην τσάντα τους δυο προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση που θα συμμετείχαν και άλλες εταιρείες. Η μια από την άλλη είχε διάφορα 100 εκατ. ευρώ. Από την στιγμή που δεν εμφανίσθηκε άλλη εταιρεία κατέθεσε την φθηνότερη προσφορά, αυτή που ανακοινώθηκε και ήταν 400 εκατ. ευρώ. Η... εφεδρική ήταν 500 εκατ. ευρώ, έχασε δηλαδή η Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ.

Αυτά συμβαίνουν όταν ξεπουλάς και δεν έχεις κάνει προηγουμένως μια έρευνα αγοράς δεξιά και αριστερά...


Πηγή: Το Παρόν

Posted: 25 Jun 2013 07:40 AM PDT
Τα δύο κόμματα που μεταρρυθμίζουν εδώ και χρόνια εναλλάξ τη χώρα, αναλαμβάνουν τώρα από κοινού να την μεταρρυθμίσουν για να σωθεί! Λογικό είναι. 
Ποιοι θα ήξεραν καλύτερα τον δρόμο για να μας βγάλουν από την κρίση αν όχι αυτοί που μας έφεραν σε αυτήν; 
Και ποιοι ξέρουν πως να αντιμετωπίζουν την διαφθορά και το πελατειακό κράτος αν όχι αυτοί που το έφτιαξαν; 
Είναι φανερό άλλωστε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άντρο διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας γιατί τότε θα την είχαν κλείσει και θα ίδρυαν καινούρια σε μερικούς μήνες. 
Για να το κάνουν με την ΕΡΤ είναι απόδειξη ότι η ΕΡΤ ήταν πιο διεφθαρμένη από την Κυβέρνηση. 
Νομίζω όμως ότι δημοσιονομικά το κλείσιμο της κυβέρνησης θα είχε μεγαλύτερο όφελος. Αλλά η χώρα δεν αντέχει την αστάθεια. 
Σκέψου να επιβραδυνόταν η ελεύθερη πτώση της οικονομίας; Ποιος θα το άντεχε;

Πάντως η κίνηση του Αντώνη ήταν μεγαλοφυής και σου δίνει την βεβαιότητα ότι ξέρει καλά τι κάνει. 
Τουλάχιστον αν βλέπεις mega και διαβάζεις Καθημερινή. 
Δεν είναι και λίγο με μια κίνηση να ανασταίνεις τον Βενιζέλο και να διαλύεις το success story. 
Να καταρρακώνεις την διεθνή εικόνα σταθερότητας της χώρας που έφτιαχνες και να σε βρίζουν μέχρι και οι ψηφοφόροι σου. 
Ούτε να λες ότι θα σπάσεις αυγά και να τα σπας στο κεφάλι σου. 
Βέβαια ο συνωστισμός πατριωτών που θέλουν να σώσουν την χώρα γιατί αντιλαμβάνονται το εθνικό τους καθήκον και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και το κόστος παραμένει. 
Πριν τις εκλογές θα χαλαρώσει λίγο η φάση. Που θα είναι όλοι κατά του μνημονίου. 
Αλλά όταν σε στηρίζει ο Λοβέρδος πάει να πει ότι είσαι στον σωστό δρόμο. Προς την Χρυσή Αυγή.

Έμαθα ότι Κουκουλόπουλος και Λαζαρίδης ανέλαβαν να φτιάξουν την νέα επικαιροποιημένη συμφωνία της "νέας" κυβέρνησης. 
Τώρα μάλιστα! 
Έχουμε ελπίδα. 
Να μάθει από πρώτο χέρι ο Κουκουλόπουλος τα ακροδεξιά κόλπα στην επικοινωνία τώρα του τελείωσαν τα ανδρεοπανανδρεϊκά. 
Έρχονται και εκλογές και πρέπει να μάθει από κάπου τίποτε ακροδεξιές ατάκες. 
Γιατί ο Λοβέρδος τις φυλάει για τον εαυτό του. 
Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά νομίζω ότι η συμπροεδρία Σαμαρά – Βενιζέλου, υπόσχεται τουλάχιστον λίγο γέλιο. 
Και μεγαλύτερη τηλεθέαση. 
Γιατί με αυτές που είχαν μέχρι τώρα ήταν για κλείσιμο. 
Δεν είναι και λίγο δυο Ναπολέοντες στο ίδιο τραπέζι. 
Ας ταλαιπωρηθούν κι αυτοί λιγάκι. 
Μέσα στην κρίση δεν μπορεί να υπάρχουν "ιερές αγελάδες" που λέει και ο μεγαλοφυής braviΣιμος.

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ, εργαζόμενους και συμπαραστάτες. 
Άλλαξαν τον ρου, κι ας μην φαίνεται αυτή τη στιγμή ευθέως πόσο σπουδαίο είναι αυτό. 
Και είναι και μια μεγάλη απάντηση σε όσους λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι."

Από antistachef
Posted: 25 Jun 2013 07:15 AM PDT
Παρακολουθήσαμε χτες, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, την ανεκδιήγητη οπερέτα της μετάλλαξης της τρικομματικής λοιμικής σε... δικομματική.

Την ώρα που ο λαός μας εξοντώνεται με αργά και μεθοδικά βήματα υπό τις άτεγκτες εντολές των ξένων αφεντικών, ο θλιβερός πρωθυπουργεύων της αποικίας έχει εγκαταλείψει πλέον κάθε έννοια προσχήματος, συγκροτώντας (και ονοματίζοντας κυβέρνηση) έναν απίστευτο εσμό απ' ό,τι πιο προκλητικό θα μπορούσε να μαζέψει από τα ευτελή αποκούρελα που απέμειναν στα δύο παραμάγαζα του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Και έτσι αυτοί που θα έπρεπε σήμερα να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη για τον όλεθρο που έσπειραν στη χώρα, και που ουσιαστικά δεν εκπροσωπούν ούτε το 25% του εκλογικού σώματος, αισθάνονται έτοιμοι να συνεχίσουν τη διάλυση της κοινωνίας και το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου.

Το σχήμα της νέας (δήθεν) κυβέρνησης - δηλαδή των εντολοδόχων της Τρόικας - είναι κυριολεκτικά «καταδρομικό».

Ντόπια διαπλοκή και ξένα αφεντικά είναι σαφές πως δεν σκοπεύουν πια να χάσουν άλλο χρόνο.
Με τον Βενιζέλο συμβολικά επικεφαλής και από πίσω του Μητσοτάκηδες, Χρυσοχοΐδηδες, Αδώνιδες, Φώφες και Καψήδες, είναι πλέον ολοφάνερο ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ή θα λάβουμε πλέον θέσεις για την τελική μάχη ή για τον ομαδικό μας τάφο…

Σπάρτακος Παράταξη Πολιτών
Posted: 25 Jun 2013 06:45 AM PDT
 
Αντώνη φτάνει! 
Οι θυσίες για την πατρίδα έχουν και ένα όριο. 
Δεν σου ζητήσαμε ούτε εμείς ούτε η ιστορία του έθνους να κάνεις μια τέτοια απάνθρωπη αυτοθυσία. Και μάλιστα για τρία ακόμα ολόκληρα χρόνια! 
Μπορείς να κάνεις απεργία πείνας, να αυτοπυρποληθείς, να αυτοκτονήσεις ή ακόμα χειρότερα να κάνεις εκλογές…, αλλά να φορτωθείς τον Βενιζέλο, πάει πολύ. 
Είμαστε πια πεισμένοι για τον πατριωτισμό σου αλλά καμιά πατρίδα δεν αξίζει τέτοια θυσία. 
Μην ξεχνάς ότι αυτός δεν έχει ιερό και όσιο. 
Κατέστρεψε τον Γιωργάκη, του πήρε το κόμμα και μετά το εξαφάνισε και κάρφωσε και τον Παπακωνσταντίνου για κάτι που έκανε κι ο ίδιος. 
Φαντάσου τι θα κάνει σε εσένα! 
Στα ναρκωτικά θα σε ρίξει. 
Καλά δεν ήμασταν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; 
Τι την θες την πλειοψηφία στη Βουλή; 
Άμα το θέμα είναι η Άνγκελα και οι εκλογές της, πήγαινε καλύτερα στη Γερμάνια να κολλάς αφίσες και να μοιράζεις τα φυλλάδια της. 
Κάνε αυτό που πιστεύεις αλλά βάλε και μια κόκκινη γραμμή στην προσβολή της αξιοπρέπεια σου. 
Δεν το αξίζουμε να μαρτυράς έτσι για εμάς. 
Πολύ περισσότερο που αν έκανες εκλογές θα τις κέρδιζες με διαφορά και θα έπαιρνες και αυτοδυναμία. 
Έτσι δεν είναι; 
Άρα προς τι ο Βενιζέλος; 

Από antistachef
Posted: 25 Jun 2013 05:21 AM PDT
Κλίμα κατά των Ελλήνων άρχισαν να καλλιεργούν οι γνωστοί – άγνωστοι κύκλοι στην Τουρκία, δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλους εκείνους που αμφέβαλαν για την ειλικρίνεια και τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Απογευματινή» (της 24ης Ιουνίου 2013, εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη) και με πρωτοσέλιδο άκρως ενδιαφέρον σχόλιό της στη στήλη «Θέσεις», ισλαμικοί κύκλοι διατείνονται κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενοι πως σχεδίασαν και στηρίζουν - υποδαυλίζουν τις ταραχές που γίνονται στην Τουρκία.

Κι επειδή αναφερόμαστε στην Τουρκία και όχι σε κάποια άλλη χώρα, υπάρχουν αυξημένοι φόβοι για την δημιουργία μίας προβοκάτσιας η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και θα συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες γύρω από την τουρκική κυβέρνηση με πρόσχημα κάποια επίθεση «εθνικού περιεχομένου» κατά της Τουρκίας.

Ήδη, η μικρή κοινότητα των Ελλήνων της Πόλης νιώθει πως κάποιοι επιχειρούν να αναβιώσουν ένα κλίμα ανθελληνισμού και καταγγέλλει την προσπάθεια διάχυσής του μέσα από την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», η οποία και «φιλοξένησε» τις δηλώσεις του ισλαμιστή τούρκου μουχτάρη… Λαμβάνοντας υπόψιν πως ο μουχτάρης είναι άνθρωπος του Ερντογάν, αλλά και πως οι εφημερίδες της Τουρκίας (και ιδιαίτερα η Ραντικάλ) λειτουργούν με υποδείξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δρομολογείται μία «λύση» για τον τούρκο πρωθυπουργό, η οποία θέτει σε κίνδυνο τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και θα δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με βάση την καταγγελία της ελληνικής εφημερίδας, η κυβέρνηση Ερντογάν (και ιδιαίτερα ο ίδιος ο κ. Ερντογάν) καλείται να αποδείξει πως δεν έχει καμία σχέση με τις σκοτεινές κυβερνητικές τακτικές του παρελθόντος και πως πολίτες της Τουρκίας θεωρούνται όλοι οι κάτοικοί της και όχι μόνο οι... ψηφοφόροι του. Επιπροσθέτως ο Τούρκος πρωθυπουργός καλείται να αποδείξει την ειλικρίνεια της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επαφές, ενώ –τέλος- καλείται να διαλύσει «πυρήνες» που επιθυμούν -μέσω παρακρατικών μηχανισμών- να εκθέσουν σε κίνδυνο και να δυναμιτίσουν οριστικά και αμετάκλητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να συνθλίψουν ανεπανόρθωτα την ό,ποια καλή εικόνα της Τουρκίας στην διεθνή κοινότητα.

Τι άραγε κάνει από την πλευρά της η Ελληνική Κυβέρνηση; Βρίσκει χρόνο (εκτός από ανασχηματισμούς) να κινηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να απομακρύνει τον ενδεχόμενο (και ορατό) κίνδυνο για τους Έλληνες της Πόλης, αλλά και για να σταματήσει εγκαίρως εξελίξεις οι οποίες θα ανεβάσουν ιδιαίτερα ψηλά το «θερμόμετρο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; 
Θα καταλάβουν, επιτέλους, οι ανεύθυνοι της κυβέρνησης των Αθηνών πως είναι πολύ καλύτερο να προλαβαίνεις καταστάσεις, παρά να τις παρακολουθείς και στη συνέχεια να προσπαθείς να... διορθώσεις αυτά που έχουν γίνει και που δεν διορθώνονται; 

Οι λιγοστοί Έλληνες της Πόλης καλούν σε βοήθεια και ελπίζουν πως κάποιοι στην Αθήνα θα κινηθούν καταλλήλως για να τους την προσφέρουν... 

Οι "πατριώτες" της κυβέρνησης Σαμαρά θα εγκαταλείψουν και πάλι τους Έλληνες στην βία και στους σχεδιασμούς του Ερντογάν και του παρακράτους του;
 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.
 
Posted: 25 Jun 2013 03:15 AM PDT
Είναι γνωστό ότι ο πατριωτισμός στην χώρα μας έχει συνδεθεί με την ιαχή "Αέρααααα" που φώναζαν οι φαντάροι στις χιονισμένες βουνοκορφές τις Πίνδου το '40. 

Αλλά γιατί μόνο στις βουνοκορφές;
Αν το προσέξατε οι περισσότεροι πατριώτες στις μέρες μας είναι μαζεμένοι στο τρίγωνο Κολωνάκι, Εκάλη, Μαξίμου ή στα δελτία των 8. 

Γι' αυτό μην σας κάνει έκπληξη αν, μέρες που είναι, ακούσετε αυτή την ιαχή και κάπου στο κέντρο.
Μιας και υπάρχει συνωστισμός από πατριώτες που θέλουν να σώσουν την χώρα.
Παράγουμε περισσότερους από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε. Θα χρειάζονταν 5-6 χώρες για να τους απασχολήσουμε όλους.

Πηγή antistachef
Posted: 25 Jun 2013 03:05 AM PDT
Του Γιάννη Αγγέλη

Στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών του Eurogroup δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για καθαρές οριστικές αποφάσεις όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παρ΄ όλα αυτά, θα επιχειρηθεί για άλλη μια φορά να... τετραγωνισθεί ο κύκλος με μία από κοινού συμφωνημένη ανακοίνωση η οποία θα αφήνει γι΄ αργότερα τα δύο καυτά θέματα που αναβάλουν την οριστική συμφωνία για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος: το πως θα υπολογισθεί και πως τελικά μοιρασθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών (υποκεφαλαιοποιημένων) ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι υποψήφιοι για τον "μουτζούρη" είναι τρεις: το ESM, οι κυβερνήσεις και οι δανειστές (μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες).

Ήδη τα δύο κατ΄ εξοχήν ισχυρά ευρωπαϊκά οικονομικά ΜΜΕ, η Les Echos και οι FT, υπολογίζουν το κόστος αναδιάρθρωσης των προβληματικών ευρω-τραπεζών από ένα έως και 2 τρισ. ευρώ. Αντίθετα τηρούν σιγή τα γερμανικά οικονομικά ΜΜΕ, καθώς ήδη οι γερμανικές τράπεζες, τόσο η μεγαλύτερη εξ αυτών η Deutsche Bank όσο και οι περιφερειακές Lenders Banken έχουν υποδειχθεί (αμερικανικές εποπτικές αρχές) ως οι χειρότερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Με ένα τέτοιο κόστος το ESM βγαίνει εκτός μάχης πριν καν μπει σ΄ αυτή, καθώς στην προχθεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκε η απόφαση για αρχικό διαθέσιμο κεφάλαιο 60 δισ. ευρώ. Μετά το ESM υποψήφιοι χρηματοδότες είναι οι κυβερνήσεις και οι "δανειστές" των τραπεζών (με τους καταθέτες να συμπεριλαμβάνονται σ΄ αυτούς).

Νέος παράγοντας 

Τώρα όμως έχει προστεθεί και ένας νέος παράγοντας που υποχρεώνει τους υπουργούς οικονομικών να δουν τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Η πρόσφατη απόφαση της FED να ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να κλείνει σταδιακά την στρόφιγγα παροχής ρευστότητας και επιπλέον η προχθεσινή άμεση προειδοποίηση της BIS ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο την χαλαρή νομισματική πολιτική και πρέπει να αποφασίσουν ότι έχει έρθει η ώρα... να ανακρούσουν πρύμναν, δημιουργεί άλλα δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι υπουργοί οικονομικών.

Η προφανής συνέπεια αυτών των προειδοποιήσεων είναι ότι οι αγορές κεφαλαίου θα αρχίσουν και πάλι να αξιολογούν το επενδυτικό ρίσκο διαφορετικά, ανεξαρτήτως του πότε θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες την περιοριστική πολιτική τους.

Το κόστος του χρήματος θα αρχίσει να αυξάνει σε όλα τα επίπεδα πολύ πιο γρήγορα από όσο θα φανεί στα επίσημα επιτόκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα spreads των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, μαζί και της Ελλάδας.

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση των τελευταίων εβδομάδων έχει συμβάλει στην επάνοδο των ελληνικών spreads που ακουμπάνε και πάλι τα 1.000 bps. Όμως ο βασικός λόγος αυτής της αντιστροφής έχει να κάνει με την απειλή μιας επερχόμενης περιστολής στην παροχή ρευστότητας στις διεθνείς αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες και πολύ λιγότερο από τις ιδιαιτερότητες της εγχώριας πολιτικής σκηνής…

Αυτό άλλωστε φαίνεται στις συμπεριφορές των spreads και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Τελικά είναι μεγάλο ευτύχημα (προς το παρόν τουλάχιστον) που λίγο πριν αρχίσουν να χτυπάνε τα καμπανάκια της FED και της BIS οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πρόλαβαν να καλύψουν τα νώτα τους.

Αν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν από που να προμηθευτούν "φθηνό" χρήμα για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των ευρωπαϊκών υποκεφαλαιοποιημένων τραπεζών τότε δύο (προσωρινές) λύσεις έχουν: είτε να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις "τρύπες", είτε να δρομολογήσουν stress test τέτοια που να αφήνουν περιθώρια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αργότερα.

Όμως αποδείχθηκε πρόσφατα ότι οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου δεν φαίνεται να πείθονται εύκολα για την αξιοπιστία των χειρισμών της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ θερμό καλοκαίρι ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων του αυριανού Eurogroup...



Posted: 25 Jun 2013 02:50 AM PDT

Οι διασπασμένοι Έλληνες της Αλβανίας πλήρωσαν τη διχόνοια και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δύο ελληνικών κομμάτων, αν δεν θα είναι ανύπαρκτη, θα είναι ασθενής

Γράφει ο Μακεδών

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αλβανικών εκλογών. Και δεν είναι βέβαιο αν τα όποια αποτελέσματα γίνουν αποδεκτά από τον ηττημένο, γνωστού όντος ότι κατά τις προηγούμενες εκλογές πέρασαν μήνες ώσπου να αποφασίσει το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Ράμα να αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής, και τα δύο κόμματα εμφανίζουν εαυτό ως νικητή. Ο ηγέτης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής κ. Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι «η αναγέννηση νίκησε απέναντι στην καταστροφή». Η δε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Μελίντα Μπρέγκου, ανακοίνωσε κι αυτή τη νίκη του κόμματος του κ. Σαλί Μπερίσα υπογραμμίζοντας πως «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Όλα αυτά, μέσα σε κλίμα αμφιβολίας για την εγκυρότητα των εκλογών, που τις σημάδεψαν και αιματηρά επεισόδια, στην μία περίπτωση με ένα νεκρό και δύο τραυματίες και στην άλλη με έναν τραυματία. Τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι πολλά και από αύριο η όποια αξιωματική αντιπολίτευση θα τα καταγγείλει. Να σημειωθεί πως, αν και είμαστε στο 2013, οι ψηφοφόροι «μουντζουρώνονται» με μαρκαδόρο στο χέρι, ώστε να μην ξαναψηφίσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν νικητή τον σοσιαλιστικό συνασπισμό του κ. Έντι Ράμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως υποστηρίζει πως οι ψήφοι του βορρά, όπου υπερισχύει, θα ανατρέψουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο τέλος, το σίγουρο είναι ότι οι διασπασμένοι Έλληνες της Αλβανίας πλήρωσαν την διχόνοια. Φαίνεται πως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δύο ελληνικών κομμάτων, του ΚΕΑΔ και του MEGA, αν δεν θα είναι ανύπαρκτη, θα είναι ασθενής. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι τα εν Ελλάδι κόμματα μετέφεραν τις αντιθέσεις τους και στους Έλληνες της Αλβανίας, αλλά και πολλοί ελληνικής καταγωγής πολιτικοί διεσπάρησαν στα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα (και η εμπειρία δείχνει πως δεν θα πρέπει να τους υπολογίζει η ελληνική παροικία).

Ισχνή παρουσία θα έχει και το κόμμα των Τσάμηδων, από το οποίο επίσης υπάρχουν πολιτικοί στις τάξεις των δύο κομμάτων εξουσίας της Αλβανίας. Μόνον που οι μεν ελληνικής καταγωγής συμπεριφέρονται ως Αλβανοί, οι δε Τσάμηδες ως Τσάμηδες. Που σημαίνει πως οι πιέσεις για το θέμα της «τσαμουριάς» θα συνεχίσουν να είναι έντονες.

Ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων («Ερυθρόμαυρη Συμμαχία») είναι σαφής στις προθέσεις του: «Αλλαγή συνόρων δεν θέτουμε. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε και όχι, σε όποιους θέλουν να γίνουν Ομόσπονδοι με την Αλβανία που ονειρευόμαστε! Όπως τα αδέλφια μας στο Κόσσοβο ή όπου αλλού».

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, κτυπά το κουδούνι (ποιος τον ακούει στην Αθήνα;) ειδοποιώντας πως οι Τσάμηδες έχουν ξεκινήσει διεθνοποίηση του «ζητήματος» που θέτουν και τα καταφέρνουν να είναι καθημερινά στην επικαιρότητα τόσο των εφημερίδων όσο και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Το βέβαιο είναι, πως ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται αύριο στην κυβέρνηση, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα εξαρτηθούν από την δική μας συμπεριφορά. Δεν είναι άγνωστο ποια είναι τα κριτήρια που οδηγούν τους Αλβανούς πολιτικούς στη λήψη αποφάσεων. Αν τοποθετηθούν στο ΥΠΕΞ οι αξιόλογοι διπλωμάτες και όχι οι ημέτεροι, γνωρίζουν πώς θα χειριστούν τα θέματα.

Πέρα από αυτό, υπάρχει ένα δεδομένο. Δεν υπάρχουν συγγενή κόμματα μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, κι ας είναι ομότιτλα. Η Ν.Δ. κατά το 1990 ενίσχυσε τα κεντροδεξιά κόμματα της Αλβανίας και Βουλγαρίας (σε τυπογραφείο εφημερίδας της Θεσσαλονίκης τυπώθηκε το προεκλογικό υλικό τους, ως δώρο, μεταξύ των άλλων). Αυτά τα δύο κόμματα δεν έκρυψαν -αμέσως μάλιστα- τις ανθελληνικές τοποθετήσεις τους. Και επί πρωθυπουργίας κ. Γ. Παπανδρέου, ο «αδελφός» σοσιαλιστής, τον οποίο ενίσχυσε με την παρουσία του εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν αυτός που φρόντισε να ακυρωθεί η συμφωνία χάραξης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.


Πηγή: Βόρεια

Posted: 25 Jun 2013 02:29 AM PDT
Για να κρατήσει τον θρόνο του, έδωσε ο Σαμαράς το στέμμα του αντιβασιλέα στον Βενιζέλο, σχολίαζαν πολιτικοί παράγοντες

Τoυ Γιάννη Ζαφείρη


Προσδοκίες, αλλά και προβληματισμούς, ως προς τη βιωσιμότητα, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητά του, γεννά το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στερεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, πολιτικό εύρος, αλλά και το λεγόμενο «αριστερό πρόσημο» που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε ως «άλλοθι» για την προώθηση φιλελεύθερων πολιτικών. Του προσδίδει ωστόσο μεγαλύτερη ομοιογένεια, άρα και μεγαλύτερη ισχύ για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στη χώρα. Υπό τον όρο ότι και οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν και θα βρουν έναν κοινό βηματισμό, θα ξεπεράσουν μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και επιδιώξεις και αφού κλείσουν τους λογαριασμούς που «άνοιξαν», με την ευθύνη του ενός ή του άλλου, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που αναγκαστικά θα γίνουν η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να συμπεριλάβει προτάσεις και μέτρα που μέχρι πρότινος προσέκρουαν στις αντιρρήσεις (διαφωνίες) του Μεγάρου Μαξίμου. «Το τοπίο ξεκαθάρισε, μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει χωρίς υπαναχωρήσεις, αστερίσκους και επιφυλάξεις» τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση, σε αρκετές περιπτώσεις, λειτουργούσε ως τροχοπέδη. Υπογράμμιζαν επίσης ότι οι περισσότερες ενδοκυβερνητικές εντάσεις και διαμάχες είχαν ως «πρωταγωνιστές» στελέχη που είχαν υποδειχθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά (Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης, Φ. Σκοπούλη).

Με το φάντασμα των πρόωρων εκλογών να πλανάται πάνω από τη χώρα και τους δανειστές να απειλούν ευθέως ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης, η συνεργασία ήταν μονόδρομος για τον Αντ. Σαμαρά και τον Β. Βενιζέλο. Αντίθετη επιλογή, εκτός του ότι θα επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, θα προκαλούσε την οργή των πολιτών, η οποία και θα εκδηλωνόταν με τον πιο έντονο τρόπο την ώρα της κάλπης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα καλούνταν να καταβάλλουν βαρύ κόστος που με την άκριτη επιλογή τους θα είχαν πετάξει στα άχρηστα τις θυσίες τεσσάρων χρόνων από τα εκατομμύρια των ελλήνων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012, μιλώντας αμφότεροι για εξάντληση της τετραετίας. Γνωρίζουν ωστόσο ότι τόσο μακρόπνοα σχέδια δεν μπορούν να έχουν τύχη, στις σημερινές συνθήκες φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά. Κατά συνέπεια αυτό που αναζητούν είναι πολιτικό χρόνο, ούτως ώστε να καταφέρουν να προωθήσουν με επιτυχία του πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν τις αδύναμες οικονομικά κατηγορίες πολιτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελπίζουν ότι θα επιτύχουν να ανακάμψουν οι ίδιοι και τα κόμματά τους.

Περισσότερο από τους δύο ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα, διότι χρεώνεται σημαντικό μερίδιο ευθυνών για την «κρίση των δέκα ημερών» που πέραν των άλλων τραυμάτισε και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Διότι, μπορεί να ήταν ο Φ. Κουβέλης που αποχώρησε από το κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο αυτό και άλλα πολλά, θα είχαν αποτραπεί αν δεν είχε μεσολαβήσει το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ και οι κάκιστοι (αδέξιοι) χειρισμοί του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Κι είναι τα παραπάνω ένας από τους λόγους, ίσως ο κυριότερος, που ο κ. Σαμαράς υποχρεώνεται σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Για να κρατήσει το θρόνο του έδωσε το στέμμα του αντιβασιλέα στον Βενιζέλο» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο πολιτικών παραγόντων, με αφορμή (και) τις φήμες που ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξημένο βαθμό συμμετοχής του στο υπουργικό συμβούλιο, δυσανάλογο με την εκλογική επίδοσή του στην αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012.

Από την άλλη πλευρά και ο κ. Βενιζέλος, ελπίζει ότι προϊόντος του χρόνου θα καταφέρει να ανακάμψει πολιτικά, να εκμεταλλευτεί τις πιθανές επιτυχίες της κυβέρνησης, και να φτάσει ως τις επόμενες εκλογές με άλλη δυναμική.

Σε πρώτη φάση οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα πρόσθετα εμπόδια που συσσώρευσε η τελευταία κρίση και πολύ γρήγορα να επαναφέρουν τη κυβερνητική μηχανή στις μεγάλες ταχύτητες. Στο πίσω μέρος του μυαλό τους έχουν προς το παρόν την... εξάντληση του 2013, κι αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές εκλογές. Την 1η Ιανουαρίου 2014 η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα μέχρι το τέλος Ιουνίου η προσφυγή στις κάλπες θα είναι απαγορευμένη. Μπορεί άραγε αυτή η κυβέρνηση να φτάσει τόσο μακριά; Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη κομμάτων εκτιμούν ότι «Σαμαράς και Βενιζέλος είναι καταδικασμένοι να προχωρήσουν μαζί, όσο πιο πέρα γίνεται».

Θα φροντίσουν, λένε, γι' αυτό οι δανειστές που σε κάθε ευκαιρία θα τους απειλούν με διακοπή της χρηματοδότησης και τον «μπαμπούλα» της χρεοκοπίας. Άλλοι παράγοντες ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αν όχι απαισιόδοξοι, ως προς τη βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Θεωρούν ότι τα πάντα θα κριθούν στην απευκταία περίπτωση που θα κληθούν να λάβουν πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Επιπλέον, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συνεργασία να τιναχτεί στον αέρα με πρωτοβουλία και ευθύνη ενός εκ των δύο κομμάτων, αν η ηγεσία του διαπιστώσει ότι η προσφυγή στις κάλπες εξυπηρετεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες του.

Πηγή: Το Παρόν

Posted: 25 Jun 2013 02:18 AM PDT
Στην ΕΡΤ έσπευσε προχθές βράδυ ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να μαζευτεί κόσμος και να περιφρουρήσει την κατάληψη του Ραδιομεγάρου, μετά την ανακοίνωση Στουρνάρα που καλούσε τους απολυμένους να εκκενώσουν τους χώρους…

Ο γνωστός ροκ τραγουδιστής κατάφερε το σκοπό του, αφού ακόμη κι αν ευσταθούσαν οι φήμες για επέμβαση των ΜΑΤ, μαζεύτηκε τόσος κόσμος που χρειαζόταν ένα σύνταγμα στρατού για να τους απωθήσει.

Ο Παπακωνσταντίνου ξεσήκωσε τον κόσμο, τραγούδησε για ώρες και προέβη και σε πολιτικές δηλώσεις, αφού εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβέρνησης…

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική έτσι κι αλλιώς. Ως εκ τούτου είναι και παράνομη», επισήμανε, διερωτώμενος «πότε θα τους πετάξουμε στη θάλασσα».
Και μετά, συνέχισε: «Για εμάς, ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός. Γι' αυτούς, ένας είναι ο εχθρός, ο πολιτισμός».

Μάλιστα, αφού τραγούδησε το «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ» και ενώ ο κόσμος τον χειροκροτούσε, έδωσε μία… νότα αισιοδοξίας λέγοντας: «Μην ανησυχείτε, χούντα είναι, θα περάσει»…
Posted: 25 Jun 2013 01:39 AM PDT
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης 
Πολιτικός Επιστήμων

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση «άλλαξε» με τα προβλήματα όμως να παραμένουν και τον λαό αποπροσανατολισμένο από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την τύχη του πλανήτη. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η έντονη κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο καιρό, με κερασάκι στην τούρτα την δήλωση Ομπάμα στο Βερολίνο, ότι δηλαδή «δεν υπάρχουν πλέον έθνη, παρά είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου».

Η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη και προχωράμε κανονικά για το παγκόσμιο κράτος προς αντιμετώπιση υποτίθεται της παγκόσμιας πείνας, του ρατσισμού αλλά πάνω απ' όλα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Οι καταστάσεις έχουν φθάσει σε κομβικό σημείο και μένει ένα μόνο εμπόδιο για την δυτικότροπη παγκόσμια διαπλοκή, η οποία από το Βερολίνο έστειλε μέσω Ομπάμα μήνυμα συσπείρωσης για όλα εκείνα τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην προοπτική της παγκοσμιοποίησης.

Ο δρόμος για το παγκόσμιο πολίτευμα περνά μέσα από την Ρωσία. Η «Αρκούδα» δέχεται τον τελευταίο καιρό ασφυκτικές πιέσεις να υποχωρήσει στα κομβικής σημασίας θέματα-βήματα για την δημιουργία της παγκόσμια κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το ανέβασμα των τόνων που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό η Ουάσινγκτον σε σχέση με την Συρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της Δύσης να τροφοδοτήσει και επίσημα με όπλα τους ισλαμιστές.

Ωστόσο, ένα παγκόσμιο κέντρο εξουσίας για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο τον πλούτο του κόσμου και εκεί είναι το σημαντικότερο σημείο που αντιδράει η Ρωσία με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και όχι μόνο. Ο Πούτιν μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών κέρδιζε, ας το πούμε, χρόνο στις πιέσεις των παγκοσμιοποιητών για έλεγχο του ρωσικού πλούτου από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του πλανήτη (θυμηθείτε εδώ τι έγραφα).

Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν για το Κρεμλίνο και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ρωσία, η οποία συνήθως νιώθοντας «στριμωγμένη» βγάζει νύχια, όπως επίσης είχατε διαβάσει σε παλιότερο άρθρο μου. Θα συμβιβαστεί η Μόσχα με τον ρου των γεγονότων ή θα ξεσπάσει γενική σύρραξη με την Ρωσία να αντιστέκεται στην προσπάθεια μονοπώλησης της παγκόσμιας εξουσίας;

Από την στιγμή της σύγκλισης των G20 τον Φεβρουάριο στην Μόσχα, είδαμε και είδατε πολλά και απ' ότι φαίνεται θα δούμε περισσότερα από εδώ και πέρα, αφού σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο τα πράγματα σαν να ξεκαθαρίζουν. Μένει να δούμε και τι θα πράξει το Βερολίνο, το οποίο δείχνει να ανεβάζει κι αυτό τους τόνους απέναντι στην Μόσχα, μολονότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Βέβαια άλλο οικονομία και άλλο σύγκρουση, όπου η Γερμανία εξαρτάται στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα κανονικά θα έπρεπε να έχει οργανώσει εδώ και καιρό την διπλωματία της, μελετώντας προσεκτικά τις παρούσες συνθήκες και αφήνοντας κατά μέρος τις διεθνιστικές παρακρούσεις μερικών, καθόσον στην πολιτική μετρούν μόνο τα συμφέροντα και τίποτα άλλο. Ο τόπος μας θα ξυπνήσει απότομα, αλλά ίσως τότε αντιληφθούμε τι μετράει περισσότερο από τα λεφτά και την προσωπική καλοπέραση…

Πηγή ΠΥΓΜΗ
Posted: 25 Jun 2013 01:05 AM PDT
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στους Δυτικούς ότι εντός μερικών μηνών θα είχε τελειώσει τη δουλειά.
Στόχος του ήταν, μέσω των σουνιτών ανταρτών, να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο τη μετά Άσαντ Συρία.

Μπορεί η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον να κέρδισε τις εντυπώσεις όσον αφορά στη σημασία που της απέδωσε ο Λευκός Οίκος, αλλά τελικώς η τουρκική πλευρά έφυγε με άδεια χέρια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει καθόλου ότι η αμερικανική διπλωματία δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Άγκυρας. Απλώς ο Ομπάμα έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί στο συριακό ναρκοπέδιο και ως εκ τούτου δεν είχε περιθώρια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Τούρκου συνομιλητή του. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, αντιμετωπίζουν την Τουρκία όχι σαν «κράτος-πελάτη», στο οποίο δίνουν εντολές, αλλά ως κράτος με δικά του σεβαστά συμφέροντα, με το οποίο είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται. Εκτός αυτού, η Άγκυρα εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα μεγάλα προβλήματα του μεσανατολικού χώρου. Έτσι, οι Αμερικανοί τη θεωρούν κράτος-κλειδί για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει τρεις διαστάσεις:

Πρώτον, είναι ένας πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στο καθεστώς Άσαντ και στους κάθε είδους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Δεύτερον, είναι ένας ενδομουσουλμανικός πόλεμος, με θρησκευτικά χαρακτηριστικά που διεξάγεται διά αντιπροσώπων. Πίσω από το καθεστώς Άσαντ συντάσσονται ενεργά το Ιράν και η ισχυρή οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Προς την ίδια πλευρά κλίνουν περισσότερο ή λιγότερο σαφώς και οι απανταχού σιίτες και αλεβίτες, μη εξαιρουμένης της πολυπληθούς αλεβιτικής κοινότητας στην Τουρκία. Πίσω από τους σουνίτες αντικαθεστωτικούς αντάρτες συντάσσονται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά και οι ακραίες φονταμενταλιστικές σουνιτικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα. Το αντι-Ιράν κριτήριο των ΗΠΑ και του Ισραήλ τούς ωθεί να συμμαχήσουν με τους σουνίτες, αλλά από την άλλη φοβούνται την τάση των σουνιτών να διολισθαίνουν στον ακραίο φονταμενταλισμό.

Τρίτον, είναι ένας πόλεμος όπου κρίνεται και η επιρροή των μεγάλων δυνάμεων. Ενώ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, η Μόσχα και το Πεκίνο στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Για τη Ρωσία η Συρία είναι το μοναδικό γεωπολιτικό και στρατιωτικό έρεισμα στη Μεσόγειο.

Έχοντας αυτές τις τρεις διαστάσεις, δεν είναι περίεργο που ο πόλεμος στη Συρία εκ των πραγμάτων συνυφαίνεται με την κατάσταση στο Ιράκ, με το Κουρδικό, με το ρόλο του Ιράν και βεβαίως με τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στους Δυτικούς ότι εντός μερικών μηνών θα είχε τελειώσει τη δουλειά. Στόχος του ήταν, μέσω των σουνιτών ανταρτών, να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο τη μετά Άσαντ Συρία. Με αυτόν τον τρόπο θα ενίσχυε αποφασιστικά την τουρκική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Τα γεγονότα απέδειξαν ότι το καθεστώς Άσαντ ήταν πολύ πιο σταθερό απ' όσο φαινόταν. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, ο συριακός στρατός πολιορκεί την πόλη Κουσέιρ, απειλώντας να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στην περιοχή της Χομς. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν προσπάθησε να αποσπάσει τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου για πολύ πιο ενεργό παρέμβαση του ΝΑΤΟ με την προμήθεια των ανταρτών με βαρύ οπλισμό, με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να εξουδετερωθεί η συριακή αεροπορία και με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους.

Όπως προαναφέραμε, η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριψε τα τουρκικά αιτήματα. Οι Αμερικανοί φοβούνται μήπως μετά την ανατροπή του Άσαντ επικρατήσουν φονταμενταλιστές ισλαμιστές, όπως η οργάνωση Αλ Νάσρα, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Πιο έντονους φόβους έχει και το Ισραήλ. Αξιωματούχος του δήλωσε στους Times: «Καλύτερος ο διάβολος που γνωρίζουμε, παρά οι δαίμονες που μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα προκαλέσουν εάν η Συρία πέσει στα χέρια τους». Οι Ισραηλινοί, που προ ημερών είχαν βομβαρδίσει μεταφορά όπλων της Χεζμπολάχ εντός του συριακού εδάφους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ουάσιγκτον αναζητά πολιτική λύση σε συνεργασία με τη Μόσχα, η οποία να προβλέπει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, στο πλαίσιο όμως μιας ομαλής μετάβασης, ώστε να αποτραπεί η αναρρίχηση στην εξουσία των φανατικών ισλαμιστών. Αυτό το νόημα έχει η σύγκληση διάσκεψης στη Γενεύη. Η πολιτική της Ουάσιγκτον ουσιαστικά αφήνει έκθετο τον Ερντογάν, γεγονός που τον υποχρέωσε να βάλει νερό στο κρασί του και να αποδεχθεί τη σύγκληση της διάσκεψης. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στο ναρκοπέδιο της Μέσης Ανατολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική της εθνική ασφάλεια. Η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί το επιβεβαιώνει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Ουάσιγκτον θα προσφέρει αντάλλαγμα στην Άγκυρα, στηρίζοντας τις απαιτήσεις της στο μέτωπο της Κύπρου. Οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρές, αφού πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις-πιέσεις για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία.

Πηγή "Επίκαιρα"
Posted: 25 Jun 2013 12:58 AM PDT
«Αυθάδη» χαρακτηρίζουν οι Γερμανοί τη στάση του Ν. Αναστασιάδη που ζήτησε να ελαφρύνουν οι όροι του Μνημονίου για την Κύπρο


Χλεύη, περιφρόνηση και κατηγορηματική απόρριψη χωρίς συζήτηση αντιμετώπισε εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ το αίτημα του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, να... αλλάξει το Μνημόνιο για τη χώρα του που υπέγραψε ο ίδιος!

Ως πράξη πολιτικής απάτης αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Γερμανούς, τη σχετική επιστολή του Κύπριου Προέδρου. Κατάλαβαν αμέσως ότι στόχος του Ν. Αναστασιάδη είναι να παραπλανήσει τον κυπριακό λαό ότι δήθεν «διαπραγματεύεται σκληρά» με τους δανειστές και δεν εκτελεί πειθήνια τις εντολές τους άνευ αντιρρήσεων, όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει. «Φυσικά είναι αυθάδης η επίθεση του Κύπριου Προέδρου» γράφει ευθύς εξαρχής η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» σε ένα σχόλιο-φωτιά με το οποίο κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα του, που τώρα θέτει υπό αμφισβήτηση, δεν είναι καν τριών μηνών και ο ίδιος το συναποφάσισε. Τώρα κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης σαν να μην τα εννοούσε σοβαρά όλα αυτά - και σαν να μπορούσε να καθυστερήσει για ακόμα μία φορά η αενάως αναβαλλόμενη αναδόμηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Η εκ των υστέρων ερμηνεία της επιστολής του Προέδρου από τη Λευκωσία δεν αλλάζει τίποτα. Αποκαλύπτει όμως για ακόμη μία φορά την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία συνοδεύει το πρόγραμμα βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση», υπογραμμίζει το σφοδρότατα επικριτικό γερμανικό άρθρο. Εν ολίγοις δηλαδή η γερμανική εφημερίδα εμφανίζει τον Κύπριο Πρόεδρο ως ένα πλήρως αναξιόπιστο πρόσωπο, πράγμα που δεν αφίσταται της πραγματικότητας.

Στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης, την οποία δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρει ότι το Μνημόνιο εξαφάνισε τα κεφάλαια κίνησης πολλών κυπριακών επιχειρήσεων και επέβαλε πρωτοφανείς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία του νησιού. «Η οικονομία οδηγείται σε βαθιά ύφεση, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη δημοσιονομική σταθεροποίηση» παραδέχεται κατά τη λονδρέζικη εφημερίδα στην επιστολή του ο Ν. Αναστασιάδης.

«Σας προτρέπω εντόνως να επανεξετάσετε τις δυνατότητες για να καθορίσετε μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της» τονίζει, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος δεν δίνει στο νησί βιώσιμη προοπτική και στραγγαλίζει οικονομικά την Κύπρο. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν δείχνει τώρα καμία ετοιμότητα να βελτιώσει το πακέτο βοήθειας» γράφει απερίφραστα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την επιβεβαίωσαν πλήρως: «Η Κύπρος και το Eurogroup συμφώνησαν στα τέλη του Μάρτη, λιγότερο δηλαδή από πριν τρεις μήνες, σε ένα πρόγραμμα βοήθειας. Από πρώτη ματιά είναι αδύνατον να καταλάβουμε γιατί θα έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα στο Eurogroup και στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού», υπογράμμισε.

Ο Αναστασιάδης «επί της ουσίας ζητά πλήρη ανατροπή του προγράμματος» δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της ΕΕ. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Αναστασιάδης στην επιστολή του τονίζει πως «οι όροι του Μνημονίου αποδείχθηκαν πάρα πολύ επαχθείς για την Τράπεζα Κύπρου, την τελευταία μεγασυστημική τράπεζα και καθιστούν σχεδόν αδύνατον γι' αυτήν να βρει τα μετρητά που απαιτούνται για τις καθημερινές λειτουργίες της».

Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» αποκαλύπτει ότι οι οικονομολόγοι της τρόικας ήθελαν τον Μάρτιο να κλείσουν και την Τράπεζα Κύπρου μαζί με τη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά το κλείσιμο το γλίτωσε επειδή είναι... καλός άνθρωπος ο Σόιμπλε, ο οποίος είπε να την αφήσουν να επιβιώσει! Βέβαια, το Βερολίνο έκλεισε τη Λαϊκή και φόρτωσε τα χρέη της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA), ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην... Τράπεζα Κύπρου, η οποία χρωστούσε στον ELA άλλα 2 δισ. ευρώ κι έτσι τώρα η Τράπεζα Κύπρου χρωστάει... 11 δισεκατομμύρια στον ELA, οπότε είναι αδύνατον να επιβιώσει! Ας είναι καλά ο Σόιμπλε! Εννοείται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά το άγριο «κράξιμο» που έφαγε από την ΕΕ, έβαλε τον δυστυχή εκπρόσωπό του να δηλώσει στη Λευκωσία ότι «δεν τέθηκε και δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου»!

Προσέθεσε, δε, με έμφαση ότι «η συνεπής και πειθαρχημένη εφαρμογή του Μνημονίου είναι αυτό που ισχύει»! Εκτακτη η πολιτική κωλοτούμπα του «αντιστασιακού» Κύπριου Προέδρου!
Posted: 25 Jun 2013 12:45 AM PDT

Αμφιλεγόμενη ανάθεση σε εταιρεία συμφερόντων ...οικογένειας Στουρνάρα και η πληρωμή στο ακέραιο Γερμανών εκβιαστών, την ώρα που ο ΥΠΟΙΚ δημιουργεί μία κοινωνία ...αναπτυσσόμενη!

Είμασταν από τα ελάχιστα μέσα που ανέδειξε το μέγα σκάνδαλο πληρωμής των δύο «ακούρευτων» ομολόγων ξένου δικαίου, στη σκιά της κακόγουστης οπερέτας γύρω από την ΕΡΤ. Το ότι κάποιοι «επενδυτές» με έντονη οσμή εσωτερικής ενημέρωσης πενταπλασιάζουν τα χρήματα τους ρημάζοντας τον ελληνικό λαό, είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής ανηθικότητας.

Η «φωτογραφική» ανάθεση, όμως, έργου μισού εκατομμυρίου ευρώ σε σχήμα, όπου συμμετέχει η εταιρεία της συζύγου του κυρίου Στουρνάρα, είναι ο ορισμός της πρωτογενούς διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματιών. Πολλώ δε, όταν η ίδια εταιρεία, έχει αποβληθεί από διαγωνισμό λόγω καταδικαστικής απόφασης για αξιόποινες πράξεις!

Πώς είναι δυνατόν ο κύριος Στουρνάρας να μην αντιλαμβάνεται ότι τη στιγμή που κόβεται δια της πολιτικής του το μεροκάματο από εκατομμύρια τίμιους εργαζόμενους, η φημολογούμενη σπουδή για τα έσοδα της οικογενείας του εξοργίζει κάθε Έλληνα πολίτη; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια απώλεια στοιχειώδους ευθιξίας απέναντι σε ένα λαό που υποφέρει, επειδή απλώς τα καθεστωτικά ΜΜΕ που εξαρτούν την επιβίωση τους από κρατικές αποφάσεις συγκαλύπτουν τέτοιες πολιτικά ανήθικες ενέργειες;

Με την εταιρεία συμφερόντων συγγενικών προσώπων του Γιάννη Στουρνάρα, είχε ασχοληθεί παλαιότερα το Newsbomb, θέτοντας τα εύλογα ερωτήματα περί νόμιμου και ηθικού. Αυτό, όμως, αφορούσε στις περιπέτειες της οικογένειας Στουρνάρα στον ιδιωτικό τομέα. Όταν η ίδια εταιρεία «χτυπά» δουλειές από κρατικούς φορείς τη στιγμή που ο σύζυγος είναι υπερυπουργός, τότε η υπόθεση αποκτά θολή διάσταση σε μία εποχή που η διαφάνεια είναι το ζητούμενο. Ειδικά, όταν ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν την ευθιξία να αποκλείουν συμμετοχή σε διαγωνισμούς των συγγενών πρώτου βαθμού των εταιρειών τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Η ιστορία

Η εταιρία MIND WORKS SOLUTIONS ΕΠΕ δραστηριοποιείται εδώ και καιρό γύρω από το χώρο της υγείας, έχοντας αναλάβει δουλειές για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ.α συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας μάλιστα το «Forum για την υγεία και τις πολιτικές υγείας», το οποίο από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει 5 συναντήσεις έχοντας σαν χορηγούς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Στην εταιρεία Γενική Διευθύντρια είναι η κα Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του κύριου Στουρνάρα.

Σύμφωνα, όμως, με το υπ. αριθμόν 14903 ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΡΙΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ της 30ης Δεκεμβρίου του 2009 μέτοχοι της εταιρείας μετά την αγορά μεριδίων είναι η κ. Μυρτώ Στουρνάρα και η κ. Νεφέλη Στουρνάρα. 


Η κρίσιμη λεπτομέρεια

Εδώ υπάρχει και μια λεπτομέρεια. Σε έναν άλλο διαγωνισμό, στις 13 Ιουλίου 2012 με το έγγραφο της Α.Π. 7230, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, απορρίπτει και ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΥΡΩΝΕΙ ένα διαγωνισμό στην εταιρεία, λόγω του ότι η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού διαπίστωσε την ύπαρξη αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή. 


Το ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι εάν ο όρος αυτός υπήρχε και στις υπόλοιπες διακηρύξεις....

Όπως αυτή του ΕΟΦ την οποία κέρδισε η εταιρεία της οικογένειας Στουρνάρα. Την 13 Σεπτεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας υπογράφει την υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 65260 απόφαση με την οποία κατακυρώνεται "το αποτέλεσμα του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου 'Εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΟΦ για την πρόληψη της πολυφαρμακίας' στην ένωση εταιρειών MIND WORK BUSINESS SOLUTIONS ΕΠΕ και ΒΙ ΕΝΤ Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., που κατέθεσε τη συμφερότερη προσφορά με το ποσό των 435.666 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σύμφωνα και με το σχετικό πρακτικό της Ετήσιας Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών.

Ποιος έδωσε τη... «μάχη»!

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Αυγή», υπήρχε έντονη φημολογία πως ο Γιάννης Τούντας έδωσε... σκληρή μάχη κόντρα σε δεκάδες στελέχη του ΕΟΦ, προκειμένου να καταφέρει το σχετικό έργο να δοθεί αντί... 1 εκατ. ευρώ!

Αφού, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μετέθεσε την επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού σε άλλη θέση, επειδή η πρώτη αντιδρούσε σφόδρα στην υπέρογκη και ακατανόητη δαπάνη, και αφού συγκρούσθηκε για μήνες προκειμένου να πετύχει το στόχο του, ο Γιάννης Τούντας υποχρεώθηκε τελικά να «συμβιβασθεί» με τα 435.666 ευρώ... Αν αυτό όντως ευσταθεί, είναι σκανδαλώδες.

Ο διεθνής διαγωνισμός διενεργήθηκε και, ως εκ... θαύματος, ουδείς από τους συμμετέχοντες κατέθεσε ένσταση κατά της προκήρυξης, η οποία, όπως λέγεται, ήταν γραμμένη με τον πιο γενικόλογο και αόριστο τρόπο τον οποίο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί!

Προφανώς αυτός ήταν ο λόγος που μια εταιρεία με βεβαρυμένο παρελθόν, ήταν εκ των επιλαχόντων του πακέτου. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, ο Υπουργός Οικονομικών θα είχε την ευθύνη να ελέγξει τη ροή δημοσίου χρήματος. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, ο υπουργός οικονομικών θα έπρεπε να ήταν κόλαφος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Μόνο σε φεουδαρχικά καθεστώτα ο κλειδοκράτορας του χρηματοφυλακίου θα χαμογελούσε γνωρίζοντας ότι οι υπήκοοι ματώνουν, για να γεμίζουν οι αυλικοί το πουγγί τους.


Πηγή: Newsbomb 

Posted: 25 Jun 2013 12:35 AM PDT
Τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ το επόμενο πεδίο εφαρμογής της ΠΝΠ που κλείνει και την ΕΡΤ

Μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ετοιμάζουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, προκειμένου να καλύψουν το στόχο για 4.000 απολύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις μέσα στο 2013. Σήμερα στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται συνολικά περίπου 2.700 εργαζόμενοι (1.350 στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, περίπου 970 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και περίπου 375 στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων - ΕΛΒΟ).

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ προέκυψαν από τη συγχώνευση της «ΠΥΡΚΑΛ» με την «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων» το 2004. Διαθέτουν επτά παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα (Αίγιο, Ηπειρος, Λαύριο, Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα, Κύμη, Υμηττός) και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Εριβάν, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «LT-PYRKAL». Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ασχολούνται με την κατασκευή και συναρμολόγηση όπλων, συστήματα αντιαρματικών, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, πυρομαχικά πυροβολικού.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, δημιουργήθηκε το 1975 και ασχολείται με την επισκευή και αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και έχει τις εγκαταστάσεις της στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «για την ενίσχυση της παραγωγής της ΕΛΒΟ πέρα από τους 375 περίπου εργαζομένους της, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται είτε το κλείσιμο μιας εκ των τριών εταιρειών, με πρώτη επιλογή τα ΕΑΣ, είτε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και στις τρεις εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν, «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αφορά το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την αμυντική ικανότητα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με δεδομένο ότι μεγαλώνει η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από ξένα μονοπώλια για τον εξοπλισμό τους.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Δευτέρα, με αφορμή την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως «εναλλακτική πρόταση» να υπάρξει εκκαθάριση της ΕΡΤ σε λειτουργία και το πλάνο των 2.000 απολύσεων να καλυφθεί με την «απομάκρυνση εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία».  

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν στις απολύσεις και το ξεπάστρεμα Οργανισμών του δημοσίου, όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και τσακώνονται μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εφαρμογή της.

Τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, με ισραηλινούς και ρωσικούς μονοπωλιακούς ομίλους να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.



Posted: 25 Jun 2013 12:25 AM PDT

Το ΙΚΑ δανείζεται γιατί δεν έχει. Του λείπουν, λέει, μέχρι στιγμής μόνο 7.9 δις. 

Με τα δανεικά πληρώνει τις συντάξεις. 

Σφιξίματα όμως και για τους εργαζόμενους του ΙΚΑ. 

Ας είναι καλά ο Robert. 
Θες ένα στεγαστικό; 
Θες ένα προσωπικό; 
Θες ένα επισκευαστικό; 
Μετά από διαλογική συζήτηση εγκρίνονται...

Και εγώ ο μ@λ@κ@ς πάω μόνο για κούρεμα;


Πηγή: Lobbystas

Posted: 25 Jun 2013 12:20 AM PDT
Το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ιταλία μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναφέρει σε απόρρητη έκθεσή της η τράπεζα επενδύσεων Mediobanca.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση της Mediobanca αναφέρει ουσιαστικά ότι αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει "μερική χρεοκοπία" και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Κατά την εταιρεία Mediobanca Securities, με έδρα το Λονδίνο και κύριο μέτοχο την συγκεκριμένη ιταλική τράπεζα επενδύσεων, η κύρια απειλή για την χώρα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο και έχει ξεπεράσει πλέον τα δυο χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι προτεινόμενες λύσεις αφορούν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να μπορέσει η Ιταλία να ξεπεράσει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή οικονομική φάση.

Πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις με τις οποίες η Mediobanca θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία: Οι αναλυτές της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ζητούν να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που ιταλοί πολίτες μετέφεραν στην γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1,3 εκατ. ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του Δημοσίου.



Posted: 24 Jun 2013 09:20 PM PDT

''Φταίνε οι Ρωμιοί, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι για τις ταραχές στη χώρα (!)'' - Kατηγορούν τις μη Μουσουλμανικές Μειονότητες της Κωνσταντινούπολης για ενεργό συμμετοχή και ευθύνη για τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή το πάρκο Γκεζί.  


Ερωτηματικά γεννιούνται από την προκλητική στάση παραγόντων της Κωνσταντινούπολης καθώς έχουν διατυπωθεί με άμεσο τρόπο κατηγορίες για ενεργό συμμετοχή και ευθύνη των μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία. 

Μετά τον δήμαρχο στο Νιχώρι - τον οποίο είχε μάλιστα υποστηρίξει η Ρωμαίικι κοινότητα -, ο οποίος τα έβαλε με τους Ρωμιούς και τους Αρμένιους για τα γεγονότα, τώρα και ο καθηγητής Αχμέτ Ατάν, Κοσμήτορας μάλιστα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Γιλντίζ υποστηρίζει με ένα tweet στο οποίο αναφέρει ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες της Πόλης έπαιξαν ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Ταξίμ.
Καταλήγει με τη φράση "Παρακαλώ,ψάξτε το σόι σας" υπονοώντας πως οι διαδηλωτές μάλλον δεν ήταν και τόσο γνήσιοι Τούρκοι...

Μάλιστα παραθέτει και μία φωτογραφία από τις διαδηλώσεις την εποχή του κινήματος των Νεοτούρκων το 1908 στην οποία γράφει ότι και τότε Εβραίοι, Αρμένιοι και Ρωμιοί ζητούσαν την παραίτηση του Αμπντούλ Χαμίτ.

Πρόκειται βεβαίως για μια ξεκάθαρη κίνηση πρόκλησης και προβοκάτσιας από μια μερίδα ανθρώπων στην Τουρκία, η οποία ξυπνά τις χειρότερες αναμνήσεις από το παρελθόν. Η δήλωση του Ατάν ευτυχώς καταδικάστηκε σφοδρά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εναντίον του, μία από τις οποίες είναι η συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση του από το Πανεπιστήμιο.

Είναι γεγονός ότι από το 2003 η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δώσει προνόμια και έχει επιφέρει αλλαγές σε όλο το θεσμικό πλαίσιο διαβίωσης τόσο της Μειονότητας όσο και του Πατριαρχείου, ξεφεύγοντας από την πολιτική της ισότητας και αμοιβαιότητας ενώ στα ζητήματα της Χάλκης υπάρχει δυναμική η οποία ωστόσο μένει να φανεί.

Η επαναλειτουργία εκκλησιών, η λειτουργία σε εκκλησίες πρώτη φορά από το 1922, η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου των Βακουφίων, η επαναφορά προνομίων και οι επιστροφές ακινήτων, η απλούστευση διαδικασιών για αυτούς που επιστρέφουν στη Τουρκία, η ενεργός συμμετοχή των Μειονοτικών Ιδρυμάτων σε συνομιλίες με το κράτος και η αναγνώριση της ύπαρξης μας αποτελούν σίγουρα δυνατά σημεία που έχει κάνει επιτυχία η κυβέρνηση τα οποία αναγνωρίζονται από όλους.

Συνεπώς η οποιαδήποτε συσχέτιση προφανώς είναι άστοχη και άδικη αφού το σύνολο των Πολιτών είναι νομοταγές, σέβεται τους νόμους και την τάξη εντός της τουρκικής επικράτειας και σίγουρα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση απο αξιωματούχους του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης ή από την Κυβέρνηση για τις κινήσεις προβοκάτσιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.