24 Μαΐ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 23-5-13

Posted: 23 May 2013 05:39 PM PDT
Του Ανδρέα Μπανούτσου

Οι Τζιχαντιστές τρομοκράτες μετά από σχεδόν 8 χρόνια ( τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, 7 Ιουλίου 2005) ξανακτύπησαν στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά σημειώθηκε μια πρωτοφανής επίθεση με μπαλτά από δύο νεαρούς προσήλυτους Βρετανούς Ισλαμιστές Νιγηριανής καταγωγής εναντίον ενός νεαρού Βρετανού στρατιωτικού όπου σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αφού τον κατέσφαξαν, τον αποκεφάλισαν στη μέση του δρόμου και ανάρτησαν και βίντεο στο διαδίκτυο!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανικών Αρχών Ασφαλείας οι δράστες ανήκουν στην κατηγορία των "μοναχικών λύκων", δηλαδή πρόκειται για μεμονωμένα άτομα τα οποία ριζοσπαστικοποιούνται (radicalised) από μόνα τους κυρίως μέσω ριζοσπαστικών Ισλαμιστικών ιστοσελίδων του διαδικτύου. Η "γλώσσα" που χρησιμοποίησε ο ένας από τους δράστες της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης παραπέμπει στη ρητορική των βομβιστών αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα οι οποίοι αναρτούν βίντεο με τη δικαιολόγηση των τρομοκρατικών τους πράξεων μέσω διαδικτύου. 

Οι Αρχές Ασφαλείας της Βρετανίας εξετάζουν και την περίπτωση οι δράστες να μην έδρασαν μόνοι τους αλλά με εντολή Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Boko Haram της Νιγηρίας και η Al- Shabaab της Σομαλίας.
Ωστόσο ενώ οι έρευνες για τα κίνητρα και το ιστορικό των δραστών συνεχίζεται, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι κατά πάσα πιθανότητα "μοναχικοί λύκοι" που εμπνεύστηκαν τις τρομοκρατικές τους πράξεις από εξτρεμιστικά Ισλαμιστικά ιστολόγια και ιστοσελίδες. 

Ειδικότερα, Βρετανοί αξιωματικοί ασφαλείας επεσήμαναν τους κινδύνους που θέτει το διαδικτυακό περιοδικό "Inspire" ( "Εμπνέω") της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου(AQAP),το οποίο συχνά καλεί τους αναγνώστες του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των "απίστων", χωρίς να περιμένουν κάποια ειδική εκπαίδευση ή εντολές από την κορυφή της ιεραρχίας της Αλ-Κάιντα.
Μερικές από τις μεγαλύτερες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν εναντίον υπόπτων οι οποίοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί από το προαναφερόμενο online περιοδικό της Αλ-Κάιντα και τον ριζοσπάστη Ισλαμιστή κληρικό Anwar al-Awlaki, ο οποίος εξοντώθηκε από Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη το Σεπτέμβριο του 2011.
Από το 2010 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο τεύχος του εν λόγω online περιοδικού μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από τις Αρχές Ασφαλείας προκειμένου να υπονομεύσουν τη λειτουργία του με κυβερνο-επιθέσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες το ριζοσπαστικό Ισλαμιστικό περιεχόμενό του περιοδικού εξακολουθεί να αναδημοσιεύεται σε ποικίλα Ισλαμιστικά φόρουμ του διαδικτύου.

Το 2012 το Βρετανικό think tank RUSI δημοσίευσε μια μελέτη που προειδοποιούσε τις Δυτικές κυβερνήσεις ότι "ενώ ο θάνατος του Μπιν Λάντεν το 2011 σηματοδότησε την απαρχή μιας σειράς αντιτρομοκρατικών νικών, η απειλή της Τζιχαντιστικής τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και αυτό γιατί η απειλή μετεξελίχθηκε από τους οργανωμένους πυρήνες μιας ιεραρχικής δομής της Αλ-Κάιντα σε μια απειλή που πρωταγωνιστές είναι "μοναχικοί λύκοι" οι οποίοι ριζοσπαστικοποιούνται από Ισλαμιστικό υλικό που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Η απειλή των Τζιχαντιστών "μοναχικών λύκων" είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις Αρχές Ασφαλείας σε σχέση με τις οργανωμένες τρομοκρατικές επιχειρήσεις που εκπορεύονται από τα ηγετικά κλιμάκια της Αλ-Κάιντα".

Το ερώτημα που προκύπτει και αφορά την Ελλάδα είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν και δεν θα δράσουν Ισλαμιστές τρομοκράτες-"μοναχικοί λύκοι" που να διαβιούν ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών που έχουν βρεί καταφύγιο στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Πηγή RIMSE
Posted: 23 May 2013 11:40 AM PDT
Ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ Υποπτέραρχος Amir Eshel προειδοποίησε ότι ή ένταση με τη Συρία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ένα « κεραυνοβόλο πόλεμο» και το Ισραήλ οφείλει να είναι προετοιμασμένο.

Οι παρατηρήσεις του Υποπτέραρχου Amir Eshel έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού άμυνας καταδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης στην περιοχή.

«Ένας κεραυνοβόλος πόλεμος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή με πολλές εκφάνσεις », δήλωσε ο Eshel σε δηλώσεις του σε ένα συνέδριο στρατηγικής στην Herzliya, κοντά στο Τελ Αβίβ.
«Μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να κλιμακωθούν τάχιστα και απαιτούν από εμάς να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε σε λίγες ώρες ώστε να ενεργοποιηθεί όλο το φάσμα και οι δυνατότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-300 είναι «καθ' οδόν» προς τη Συρία, αν και το Ισραήλ ζήτησε από τη Ρωσία να μην προμηθεύσει την Συρία με το συγκεκριμένο προηγμένο σύστημα αεράμυνας.

Το Ισραήλ παρακολουθεί με περίσκεψη το συριακό εμφύλιο πόλεμο, από τον Μάρτιο του 2011, έχοντας πάντα την ανησυχία ότι η σύγκρουση μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων της Συρίας , ανά πάσα στιγμή.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές που στόχο είχαν πυραύλους που προορίζονταν για τη λιβανική ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση των επιθέσεων αυτών.

Επίσης έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα «ανεχθεί» οποιαδήποτε στρατιωτικό επεισόδιο από τη Συρία ή τη μεταφορά προηγμένων όπλων. Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανησυχεί ότι μέρος του οπλοστασίου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, και των αντιαεροπορικών συστημάτων , θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Χεζμπολάχ ή να πέσει στα χέρια των «αντάρτικων ομάδων» που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

«Η Συρία αλλάζει πολύ γρήγορα μπροστά στα μάτια μας. Εάν αύριο καταρρεύσει, θα μπορούσε πολύ γρήγορα το οπλοστάσιο που διαθέτει να στοχεύει κατευθείαν το Ισραήλ ,» δήλωσε ο Eshel.

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς απλώς να θυμίσουμε πως κάποια πράγματα, όπως ο πόλεμος, δεν προαναγγέλονται και πως θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν δείγμα διαθέσεων και κυρίως μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου του Ισραήλ έναντι της Συρίας, αφού έχει ήδη αποκαλυφθεί η συνεργασία (σε επίπεδο παροχής στρατιωτικού υλικού) του Ισραήλ με τους ισλαμοφασίτες της Συρίας, ενώ υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο μίας κλιμάκωσης των σχέσεων Ισραήλ και Συρίας λόγω αύξησης της στρατιωτικής ικανότητας της Χεζμπολάχ
Posted: 23 May 2013 10:58 AM PDT

Το Δεκέμβριο του 2001, η μεσαία τάξη του Μπουένος Άιρες βγήκε στους δρόμους - ενώ οι αναταραχές σε ολόκληρη την Αργεντινή, ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα η χώρα χρεοκόπησε, απελευθερώνοντας το νόμισμα της από το δολάριο.

Το ΑΕΠ της Αργεντινής, τα τρία τελευταία χρόνια πριν από το ξέσπασμα των κοινωνικών αναταραχών, είχε μειωθεί κατά 8% - ενώ, έως το τέλος του 2013, το ΑΕΠ της Ιταλίας και της Πορτογαλίας υπολογίζεται να περιορισθεί, συνολικά μετά το ξεκίνημα της κρίσης, κατά 8%, της Ισπανίας κατά 6% και της Ελλάδας κατά 23%.

Την ίδια εποχή, η ανεργία στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο - με αποτελέσματα που δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Παράλληλα, το μεταναστευτικό πρόβλημα, ειδικά μετά τα γεγονότα της Σουηδίας, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ηπείρου μας. Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη θέση - απειλώντας να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις των πελατών τους για να διασωθούν.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης λοιπόν, οι οποίοι εφησυχάζουν γνωρίζοντας ότι, η πλειοψηφία των πολιτών των χωρών της Ευρωζώνης τάσσεται υπέρ του ευρώ, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν πως οι αργεντινοί ήταν επίσης υπέρ της σύνδεσης του νομίσματος τους με το δολάριο - έως εκείνη τη στιγμή, όπου η κατάσταση άλλαξε ριζικά.

Σε μία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2001, ελάχιστες ημέρες πριν ξεσπάσουν οι αναταραχές και χρεοκοπήσει η χώρα, το 62% των πολιτών της Αργεντινής ήταν υπέρ του δολαρίου - όπως επίσης οι Ισπανοί και οι Έλληνες σήμερα, οι οποίοι τάσσονται με ανάλογα ποσοστά υπέρ του ευρώ.

Το Δεκέμβριο του 2001 ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής έλεγε ότι, η σύνδεση του πέζο με το δολάριο θα παρέμενε σταθερή, αφού τυχόν απελευθέρωση του πέζο θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας του. Ένα μήνα αργότερα, το νόμισμα είχε απελευθερωθεί και η χώρα είχε χρεοκοπήσει.

Όποιος λοιπόν θεωρεί σήμερα ότι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποχώρησης κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, κάνει μεγάλο λάθος, πόσο μάλλον όταν το τέλος του κοινού νομίσματος, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, είναι πολύ πιο κοντά, από όσο νομίζουμε.


Posted: 23 May 2013 05:48 PM PDT
Νά 'μαστε το λοιπόν και πάλι αντάμα,
να λέμε και να κλαίμε για όσα γίναν 
και όσα αφήνουμε να μας συμβούν.
Να λέμε για την ζωή που έφυγε μέσα από τα χέρια μας.
Να κλαίμε επειδή δεν είχαμε κουράγιο να σηκωθούμε όρθιοι.
Κι αφήσαμε τη ζωή μας σε βρώμικα χέρια,  εμπόρων του θανάτου,  
να την θωπεύουν και να την ξεπουλούν...
Βαριές οι αλυσίδες που φοράς. 
Και σου μιλώ για εκείνες που σου βάλαν 
και δεν τις βλέπουνε τα μάτια και που πλακώνουν την ψυχή. 
Εκείνες, που σου σφίγγουν την καρδιά και που σου πνίγουνε το νου.
Εκείνες, που τα λόγια σου μετράνε 
και σου ζητάνε να πάψεις σκέφτεσαι, να μην μιλάς. 
Ναι, αδελφέ και πατριώτη, 
είναι αυτές οι αλυσίδες που πρόθυμα έτρεξες να σου  φορέσουν 
οι πανούργοι εμπόροι των εθνών 
εκείνοι που την ζωή σου κάναν μιά μολυβιά 
στα τεφτέρια του δικού τους κέρδους...

Πες μου λοιπόν...
Πόσο αξίζει αυτή η πατρίδα;
Πόσο αξίζει το χώμα που πατάς;
Δεν ξέρεις; Αν όχι, τρέξε ρώτα...
Ρώτα εκείνους που την ποτίσανε με αίμα,
που την ζωή τους δώσαν 
και με χαμόγελο γίνανε αδέλφια με τον θάνατο για τα ιδανικά...
Ρώτα κι εκείνους που ακόμη δεν γεννηθήκαν, 
που δεν ρίξαν το βλέμμα στο γαλάζιο τ' ουρανού, 
που δεν κολυμπήσανε μέσα στα χρώματα 
και δεν ακούσαν τους ψιθύρους των ποταμών αυτή της γης...
Ρώτα αν θέλεις χήρες, ρώτα αν θέλεις ορφανά. 
Το αίμα ακόμη και τώρα ρέει, 
για να σου δώσει χρόνο να σκεφτείς πόσο αξίζει η λευτεριά.

Κι αν κανένας δεν βρεθεί στο δρόμο σου για να σου απαντήσει, 
τότε σκύψε και ρώτα την καρδιά...
Ρώτα την τι θωρεί πως είναι πάνω απ' όλα. 
Πάνω από εσένα ίσαμε τον Θεό.
Και μην ξαφνιαστείς σαν σου απαντήσει, "της πατρίδας η λευτεριά".
Γιατί, ετούτος ο τόπος είναι ευλογημένος,
γιατί ετούτη η γη βγάνει ήρωες κι αγίους κι άλλους πολλούς,
που από παιδιά γίνονται άντρες και στέκονται περήφανοι κι ορθοί,
από τη στιγμή εκείνα που ένιωσαν ως το μεδούλι 
πως είναι βαρύ κι όμορφο το χρέος 
και πως ο άντρας είναι που κάνει την γενιά. 

Σκέψου λοιπόν, και πες μου κι εμένα.
Πόσα γυρεύεις για ετούτη τη μικρή γωνιά;
Πόσο αξίζει μία χούφτα χώμα;
Πόσο αξίζει μιά γουλιά νερό;
Πες μου, λοιπόν, μην το αργείς...
Πόσο αξίζει να βυθίζεις το βλέμμα μέσ' στο γαλάζιο του νερού και στα πανέμορφα βουνά;
Πόσα γυρεύεις να βάνεις στο πορτοφόλι για να τα δώσεις όλα αυτά...;
Πόσα γυρεύεις να πουλήσεις το ίδιο σου το σπίτι, ακόμη και αυτά τα ίδια σου τα παιδιά;
Πόσα ζητάς για των προγόνων σου τον τάφο;
Πόσα ζητάς για να μείνεις τελικά χωρίς πατρίδα; 

Πες μου το για να το πω σε εκείνους 
που ήρθαν και σου χτυπούν την πόρτα, 
πραματευτάδες του θανάτου και του κακού, 
και μην γελιέσαι πια καθόλου, 
ήρθανε για να σου τα πάρουν όλα... 
Και σαν τίποτες δεν θά 'χεις άλλο να πουλήσεις, 
τότε θα σου πάρουν και την άδεια σου ψυχή.
Γιατί σέβας πια δεν θά 'χεις, μήτε στον ίδιο σου το εαυτό.
Κι έτσι, σκυμμένος, χωρίς ψυχή, δίχως κουράγιο, 
θα περιμένεις όντας νεκρός, τον θάνατο για να σε γαληνέψει... 
Γιατί η ζωή σου θά 'ναι γεμάτη από φρίκη που έφτιαξες για εσένα, εσύ...
Γιατί τίποτε πια δεν θά 'χεις, ούτε μιά πέτρα να σταθείς για να κρυφτείς.
Κι η μοίρα σου, αχ αυτή η μοίρα, θα είναι μαύρη, 
όταν θα ξέρεις πως δεν σου έμεινε πια τίποτε πέρα από την ντροπή.
Μα το χειρότερο απ' όλα θά 'ναι όταν θα θυμάσαι 
ότι ακόμη κι ο διάολος έχει ένα σπιτικό και μιά πατρίδα, αλλά όχι εσύ...

Εμπρός λοιπόν, πες μου έναν αριθμό.
Οι έμποροι πληρώνουν...
Εσύ ορίζεις την μοίρα σου...
Εσύ θα βάλεις τιμή στην τιμή σου...
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
 
Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.
Posted: 23 May 2013 08:45 AM PDT
Του Θανάση Νικολαΐδη

ΜΑΣ ήρθε απ' την Ευρώπη η «εντολή». Δεν το 'ξεραν(;) πως στην Ελλάδα νομοθετούν οκνηροί είτε πονηροί (κατά περίπτωση) πολιτικοί. Άρπαξαν τα σύνεργα (τα παλληκάρια μας) και άρχισαν τις πινελιές (στον αντιρατσιστικό νόμο, ευρωπαϊκής «κατασκευής και προελεύσεως»). Τον προσαρμόζουν στα δεδομένα μας, τον ρετουσάρουν ελληνικά κρατώντας ισορροπίες και να σου ένας νόμος που θα θυμίζει εκείνον περί προσωπικών δεδομένων.

ΜΑΣ γνώρισε ο κόσμος όλος ως Έλληνες της διασποράς, γιατί καθένας μας κρύβει μέσα του έναν μικρό Οδυσσέα. Βρέθηκε στη μακρινή Αμερική ο Έλληνας και πειθάρχησε στους νόμους της, στην κοντινή Ευρώπη, ως μετανάστης. Και, βέβαια, ο νταλικέρης της ελληνικής…μαγκιάς συμμορφώνεται ακόμα απ΄ τα σύνορα για την Ευρώπη.

«ΣΤΙΣ φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές» ήσαν πιο πειθαρχικοί και πειθαρχημένοι απ' τους ντόπιους οι συμπατριώτες μας. Ο φόβος της ξενιτιάς και της…απέλασης; Το ελληνικό φιλότιμο; Έτσι κι αλλιώς, πήραν στα σοβαρά τις χώρες που τους «φιλοξένησαν», κι αυτές δεν τους ξεχώρισαν.

ΕΙΧΑΜΕ την «Μικράν και έντιμον Ελλάδα» της φτώχιας και της νοικοκυροσύνης. Την Ελληνίδα με το φαράσι στην πόρτα του ακλείδωτου σπιτιού της και τον μαγαζάτορα που πότιζε το δεντράκι. Έπεσε…πλούτος κι ανέλαβαν τα «μηχανοκίνητα» της (δημόσιας) καθαριότητας για να πλακώσουν απεργίες και σκουπίδια, πλάκωσαν και μετανάστες από Ανατολή (οι πολλοί) και Δύση.

ΠΩΣ ΝΑ συνθέσεις «πολιτισμούς» και να τους προσαρμόσεις στην «παγκοσμιοποιημένη» Ελλάδα της αταξίας; Κι έγιναν κάποιες γειτονιές της πόλης αβίωτες από άναρχους «εισβολείς» σε ανοχύρωτη χώρα. Οι υπόλοιποι μετανάστες πασκίζουν να πείσουν πως δεν είναι κλέφτες και δολοφόνοι. Και, βέβαια, δεν είναι όλοι τους «απελεύθεροι» του Μπερίσα και «σκληροί» της Γεωργίας. Έχουμε μετανάστες ανάκατους με λαθρομετανάστες, άκακους «μαύρους» με τα μπιχλιμπίδια στον πάγκο κι όλοι μαζί μας δίνουν την ευκαιρία να ξετυλίξουμε την πατροπαράδοτη φιλοξενία μας.

ΤΙ κάνεις, προληπτικά είτε εκ των υστέρων, με το δίκοπο «μαχαίρι» ως Κυβέρνηση και κοινωνία; Μετακομίζεις δίπλα στο σπίτι του πολιτικού και του λεφτά που δεν «γεύτηκε» το σκουπιδαριό και την ξενοφοβία; Κυνηγάς με ρόπαλο τους (λαθρο)μετανάστες κλωτσώντας την πραμάτεια τους στο άτυπο (και παράνομο) παζάρι;

ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΣ χωρίς φόβο και πάθος. Με έναν «Αντιρατσιστικό» νόμο δύο άρθρων.
  • Α) Δεν διώκεται το φρόνημα, αλλά η παράνομη πράξη (αν τα λόγια του…φρονήματος εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα, είναι αυτονόητη η ευθύνη).
  • Β) Διαμηνύεις στους «επισκέπτες» (κάθε καρυδιάς καρύδι) πως είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τους νόμους ΜΑΣ, για την μη απέλασή ΤΟΥΣ. Όπως οι Έλληνας στις χώρες της ξενιτιάς του.


Posted: 23 May 2013 08:27 AM PDT
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όταν μας έσπρωξαν σ' αυτή την κατρακύλα το επιχείρημα γι αυτή την απόφαση ήταν ότι η Ελλάδα είχε μεγάλο χρέος, διότι είχε μεγάλο έλλειμμα και ότι ο λόγος για το μεγάλο αυτό έλλειμμα, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων ήταν και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πόση όμως ήταν αυτή η φοροδιαφυγή, στο όνομα της οποίας κάποιο καιρό πίσω, ολόκληρες διμοιρίες ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο να ξεσπιτωθούν, για να συλλάβουν επ' αυτοφόρω την προσωποποίηση της φοροδιαφυγής, την Υδραία ταβερνιάρισσα, δηλαδή;

Ένα μέτρο προσδιορισμού της φοροδιαφυγής είναι μέσω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με ένα χοντρικό υπολογισμό, η υστέρηση αυτή στη δεκαετία 2000-2009 ήταν κατά μέσο όρο 5.3% του ΑΕΠ. Για ένα μέσο ΑΕΠ περίπου στα 200δις, η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανερχόταν στα 5.3 * 200= 10.6 δις. Για ένα πληθυσμό στα 11εκατ., η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή μπορεί να υπολογιστεί χοντρικά στα 1000 ευρώ.

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι στην ΕΕ η φοροδιαφυγή τρέχει με 1 τρις ευρώ. Ο πληθυσμός της ΕΕ είναι στα 500 εκατ. Αν διαιρέσουμε το 1 τρις με τα 500 εκατ., βγαίνει ότι η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή εντός της ΕΕ ανέρχεται στα 1012/5 108=2000 ευρώ.

Δηλαδή, η φοροδιαφυγή στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο διπλάσια της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. 

Αλλά ακόμα και να κάνουμε λάθος στην προσέγγιση της φοροδιαφυγής και να είναι στα 19 δις, όπως κάπου το πήρε το μάτι μου, τότε το πολύ-πολύ η κατά κεφαλή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα να είναι στα 1700 ευρώ, δηλαδή πάλι μικρότερη απ' ότι υπολογίζεται στην ΕΕ.

Κι όμως, η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο, απλά γιατί έτσι μπόρεσαν να ενοχοποιήσουν ένα ολόκληρο λαό και να τον τσακίσουν. Αν επρόκειτο να εφαρμοστεί ποτέ κάποιος αντιρατσιστικός νόμος πανευρωπαϊκά, τότε η πρώτη που θα έπρεπε να καταδικαστεί υποδειγματικά θα ήταν η Γερμανία.

Αλλά, το ευρωπαϊκό σκυλολόι έπεσε για άλλη μια φορά έξω στους υπολογισμούς του. Θεώρησε προφανώς όταν εφαρμόζοντας μια τελική λύση στην Ελλάδα, θα γλίτωνε το ίδιο και δεν θα βρισκόταν σήμερα στη δυσάρεστη θέση να αναγκάζεται τώρα να βάζει χέρι στους προστατευόμενούς του φορολογικούς παραδείσους και να ξεμπροστιάζει πολυπαινεμένες, της νέας οικονομίας, εταιρίες όπως Google, Apple, Vodafone, Starbucks κλπ.

Δεν το ήξεραν οι φωστήρες της οικονομίας τι συμβαίνει με τις ξεχειλωμένες τρύπες του φορολογικού τους συστήματος; Δεν ήξεραν τα έντυπα και οι δημοσιογράφοι που τα επικουρούν, για τον χορό που είχε στηθεί; Φυσικά και ήξεραν. Πολύ καλά μάλιστα, μιας και οι ίδιοι τις είχαν δημιουργήσει.
Αλλά, στην ανάγκη, αποφάσισαν να θυσιάσουν και μερικές, μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος και να ξεθυμάνει πρόσκαιρα η οργή. Σε λίγο καιρό, όλα πάλι το ίδιο είναι. Τουλάχιστον, όλο αυτό το διάστημα έχουμε μάθει πολλά.
Είναι κρίμα, όμως όλη αυτή η γνώση να παραμένει σε ύπνωση και να μην αξιοποιείται.
Posted: 23 May 2013 08:10 AM PDT
Το ξεπούλημα των νεκρών, της ιστορίας και της εθνικής αξιοπρέπειας 

Ντροπή, θυμό, αποτροπιασμό, αηδία, ή και χρυσαυγίτικη αγαλλίαση έχει δικαίωμα να αισθανθεί κανείς για το γεγονός ότι οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της τρόικας βγάζουν στο σφυρί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αισθανθεί έκπληξη...

Του Θανάση Καρτερού

Πρώτα-πρώτα γιατί ανάμεσα στους εκτελεσμένους στον υπό εκποίηση τόπο μαρτυρίου δεν βρίσκεται κανένας πολιτικός συγγενής ούτε του Σαμαρά, ούτε του Βορίδη, ούτε φυσικά του Παναγιώταρου. Και ουδείς με το επώνυμο Σουκατζίδης για παράδειγμα, συμμετέχει, είτε στην κυβέρνηση, είτε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ύστερα είναι ψέμα ότι στο Σκοπευτήριο εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Έλληνες πατριώτες. Διότι μπορεί οι εκτελεσμένοι να αναγνωρίστηκαν δεκαετίες μετά την εκτέλεσή τους ως Έλληνες, και πατριώτες, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν ως γνωστό κομμουνιστές. Άνθρωποι δηλαδή που υπηρετούσαν την ιδεολογία ενός εκ των δύο άκρων -την ιδεολογία του άλλου άκρου υπηρετούσαν εκείνοι που φορώντας κουκούλες βοήθησαν στην εκτέλεσή τους και οι πολιτικοί τους απόγονοι παίζουν σήμερα την κολοκυθιά με τον Σαμαρά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Τρίτον, μιλάμε για 99 στρέμματα φιλέτο. Γίνεται η Ιστορία, έστω κι αν απορρίψει κανείς τα ιδεολογικά επιχειρήματα των Σαμαρολιάκων, να καταλαμβάνει τόσο μεγάλη έκταση; Θα χάσει δηλαδή κάτι η πατρίς αυτών των έξοχων κυρίων αν η έκταση αντί για πάρκο μνήμης μεταμορφωθεί από κάποιον επενδυτή σε πάρκο της τρελής χαράς, ή αν χτιστούν εκεί εμπορικά κέντρα -κατά προτίμηση με γερμανικά κεφάλαια; Στο κάτω-κάτω, δεν είναι δυνατό σε μια γωνιά της αξιοποιημένης έκτασης να υπάρχει και μια μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη στους εκτελεσμένους, ή ακόμα καλύτερα στα θύματα εν γένει των άκρων;

Ως εκ τούτου απαιτείται εμπορικό πνεύμα και στην περίπτωση αυτή -πνεύμα Στουρνάρα θα λέγαμε. Ας τα βάλουν κάτω κι ας μετρήσουν όλοι τα οφέλη της επένδυσης για τους ζωντανούς σε μια έκταση που αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένη από τους νεκρούς. Ένα μόνο πρόβλημα θα έχουν τόσο οι επίδοξοι πωλητές, όσο και οι επίδοξοι αγοραστές της for sale έκτασης. Να πείσουν για τη σημασία της επένδυσης τους πεισματάρηδες νεκρούς που στήθηκαν στον τοίχο ακριβώς γιατί δεν καταλάβαιναν ούτε από τρόικες, ούτε από συσχετισμούς, ούτε από επενδύσεις.

Διότι, παραδόξως και ενώ δεν μιλούν, οι νεκροί έχουν ένα τεράστιο ακροατήριο έτοιμο να υπερασπιστεί το πείσμα τους...


Posted: 23 May 2013 08:09 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό – τη ζέστη της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας;

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν απολίτιστο άγριο που δεν καταλάβαινε τους τρόπους των Λευκών. Είναι λόγια του ινδιάνου αρχηγού Σιάτλ (εξ ου και η ομώνυμη πόλη στις βορειοδυτικές ΗΠΑ) σε απάντησή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν του ζητήθηκε από την κυβέρνηση να πουλήσει την γή του, δηλαδή τα δάση, τα ποτάμια, τις πηγές και τους τάφους των προγόνων του...
Τα λόγια αυτά αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ξένη ήταν η ιδέα της αγοραπωλησίας της γης, του νερού και κάθε φυσικού πόρου στους ερυθρόδερμους, αλλά και σε κάθε παραδοσιακό άνθρωπο.

Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος όμως έχοντας απομακρυνθεί από την γη, την τροφό κάθε ζωντανού οργανισμού, απομακρύνεται παράλληλα και από τον δημιουργό της γης και κάθε ζωής, τον Θεό η την φύση, όπως προτιμάει κανείς.
Το πνεύμα από-ιεροποίησης της ζωής και της απομάκρυνσης του άνθρωπου από τις παραδοσιακές άξιες, φαίνεται ξεκάθαρα στα παρακάτω λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Νestle»:
''Το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ένα τρόφιμο όπως τα άλλα και πρέπει να έχει αξία στην αγορά!''
Παρακάτω στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της «Νestle» επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση είναι αγαθή και υπεραμύνεται των υβριδικών (γενετικά τροποποιημένων ) προϊόντων…!
Ποια σύγκριση μπορεί να γίνει με τα λόγια του γέρου ινδιάνου αρχηγού;
Με τα λόγια του γέρου ινδιάνου θα συμφωνούσε κάθε άνθρωπος από την Τασμανία ως την Βόρειο πόλο, κάθε άνθρωπος που ακόμα έχει ένα χωριό να λέει πατρίδα και βλέπει πως μεγαλώνει ένα φυτό και πως βγαίνει από το χώμα ένα σκουλήκι.
Με τα λόγια του προέδρου της «Νestle» όμως θα συμφωνήσει κάθε χαρτογιακάς, κάθε golden boy των χρηματαγορών, που θα δουν πίσω από την ιδέα της ιδιωτικοποίησης του νερού μια ευκαιρία για να πουλήσουν μετοχές!!!

Η εταιρεία «Νestle», είναι γνωστή σε όλους μας από τους κολοσσούς στον χώρο των τροφίμων και ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές νερού παγκοσμίως.
Έχει κάθε λόγο ο πρόεδρός της να θέλει την ιδιωτικοποίηση των πηγών νερού παγκοσμίως. Κάθε ποτήρι νερού που θα πίνουμε για να ξεδιψάσουμε θα είναι κέρδος γι αυτόν!
Το μέτρο της ιδιωτικοποίησης των υδάτων και των εταιρειών διανομής του νερού όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε δίψα. Είπαν το νερό νεράκι και στην Χιλή και στην Αργεντινή και σε κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής, ό,που εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση.
Για τους φονταμενταλιστές των αγορών, όμως, αποτελεί ιερή παρακαταθήκη των ιδεολογικών του ταγών (Φρίντμαν, Χάγιεκ κ.α.) να μην αφήσουν στα χέρια του κράτους τίποτα ώσπου όλη η εξουσία και όλες οι πηγές πλούτου να έχουν περάσει στα χέρια ολίγων εταιρειών!
Και τελικά αυτό δεν είναι η παγκοσμιοποίηση;
Αυτό δεν εννοούν όταν λένε για την κυριαρχία των αγορών επί της πολιτικής;
Όταν θα έχουν όλα πουληθεί όμως θα είναι πολύ αργά για να τρώμε χαρτιά. Κάποτε κάποιοι θα ανακαλύψουν ότι τα χαρτιά που αγοράζουν και πουλάνε δεν τρώγονται δυστυχώς!

Εδώ όμως υπάρχει και ένα ζήτημα πέραν του οικονομικού. Ένα ηθικό ζήτημα.
Που αρχίζει και που τελειώνει η ανάπτυξη;
Ο άνθρωπος είναι για να υπηρετεί την οικονομία ή η οικονομία τον άνθρωπο;
Στο μυαλό κάθε παραδοσιακού ανθρώπου η απάντηση θα ήταν αυτονόητη.
Στον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο όμως δεν είναι. Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος συζητάει κατά πόσο είναι ωφέλιμο και συμφέρον η ιδιωτικοποίηση του νερού των θαλασσών, των δασών και γιατί όχι και του αέρα κάποια στιγμή. Δεν έχει τα πνευματικά αντανακλαστικά να απαντήσει - τι είναι αυτά που λέτε;- διότι έχει περάσει αιώνες κάτω από τους οποίους διδάχθηκε ότι η φύση είναι ένα εργαλείο για τον άνθρωπο και πως ο άνθρωπος είναι κάτι έξω και πάνω από την φύση, όπως και ο θεός είναι κάτι έξω και πάνω από το κόσμο.
Ναι, εδώ μιλάμε για την βιβλική κοσμοθέαση, που θέλει έναν θεό ξένο και απόκοσμο, έξω από τον κόσμο και κατά συνέπεια και τον άνθρωπο ως εικόνα του, το ίδιο ξένο από την φύση.
Αυτή ακριβώς η ιδέα, η οποία είναι καθαρή τρέλα, διότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτή, αυτή ακριβώς η ιδέα βρίσκεται στην βάση της από-ιεροποίησης της ζωής και της παρακμής του σημερινού σύγχρονου κόσμου...


Posted: 23 May 2013 07:50 AM PDT
Του Γιώργου Καραμπελιά

Ακούμε –και το βιώνουμε καθημερινά– πως ο λαός μοιάζει να έχει αποδεχθεί με μια σχετική μοιρολατρία τη λαίλαπα που έχει ενσκήψει επάνω του, και δεν αντιδρά οργανωμένα και δυναμικά.
Αυτό το γεγονός είναι συνέπεια ενός πραγματικού αδιεξόδου, που επιδεινώνεται όμως εξ αιτίας της έλλειψης εναλλακτικής στρατηγικής και ανάλογης τακτικής από την πλευρά των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Πράγματι, οι πολιτικές του λεγόμενου αντιμνημονιακού χώρου μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν. Μένουν καθηλωμένες στη διεκδίκηση αποτροπής της καταστροφής, την ώρα που αυτή, στις βασικές της γραμμές, έχει συντελεστεί, και δεν προχωρούν αντίθετα στην οργάνωση της αντίστασης στο νέο καθεστώς που έχει ήδη εγκαθιδρυθεί. Και η συνέπεια είναι πως δεν μπορούν να δώσουν αποτελεσματικά τους αγώνες για επιβίωση και αντίσταση που επιβάλλονται. Είναι ως εάν το 1941 να καλούσες σε μάχη στα οχυρά του Ρούπελ, τη στιγμή που οι ναζί είχαν εγκατασταθεί στην Αθήνα, και όχι στη συγκρότηση των δυνάμεων του ανταρτοπολέμου!

Έτσι ο Αλαβάνος ή ο… Κατσανέβας προπαγανδίζουν εσχάτως την επιστροφή στη δραχμή, χωρίς να μπορούν να δείξουν ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης και, προπαντός, πού βρίσκονται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί βεβαίως μια υψηλή και συνειδητή συσσωρευμένη πολιτική και κοινωνική δύναμη. Ο Σύριζα, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή του μνημονίου και θα αποκαταστήσει τα πράγματα στην πρότερη κατάστασή τους, προβάλλοντας έτσι μια δυνατότητα την οποία δεν διαθέτει, εξαπατώντας ουσιαστικά το λαϊκό σώμα και οδηγώντας τους αγώνες του στην ήττα.

Το τελικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς η δυσπιστία και η μοιρολατρία που εγκαθίσταται στο εσωτερικό του λαού. Όταν έχεις ως αφετηρία κάποια ψευδώνυμη λογική «κυβερνώσας αριστεράς» – σχήμα οξύμωρο, διότι, με τις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, θα είσαι είτε «κυβερνώσα» είτε «αριστερά»– αναπόφευκτα αποπροσανατολίζεις και εν τέλει παραλύεις τον κόσμο και τους οπαδούς σου. Με αυτή τη λογική, εξάλλου, κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκτιναχθεί στα εκλογικά ποσοστά του Ιουνίου του 2012.

Επειδή, όμως, στην πραγματικότητα δεν διαθέτεις αυτή τη δύναμη, η οποία είναι δάνεια και ασταθής, όταν έρχεται η στιγμή της αντιπαράθεσης θα έχεις να επιλέξεις είτε να διεξάγεις έναν μειοψηφικό ή και πλειοψηφικό αγώνα, που όμως ανταποκρίνεται στα μεγέθη σου, ή αντίθετα θα τα «στρίψεις» και θα συναντηθείς με τον Σόιμπλε και τον Φούχτελ και θα εγκαταλείψεις τους… εκπαιδευτικούς στην τύχη τους.

Για μια ακόμα φορά, χαρακτηριστική υπήρξε η αδυναμία αντίδρασης στην καρατόμηση και επιστράτευση των εκπαιδευτικών, όπου και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα συντάχθηκαν για δημαγωγικούς λόγους με την κήρυξη της απεργίας, έκαναν πίσω, αφήνοντας έκθετους τους ίδιους τους οπαδούς και τα μέλη τους.

Διότι, εάν έλεγες ανοικτά στον ελληνικό λαό ότι θα πρέπει να διεξάγει έναν αγώνα μακράς πνοής, μετά από μια στρατηγική ήττα, η οποία έχει πλέον συντελεστεί, τότε μπορείς να διεξάγεις και πρωτοπόρους αγώνες έστω και μειοψηφικούς, που ανοίγουν τον δρόμο για το μέλλον χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, ένα από τα δύο: είτε θα έλεγες ανοικτά στους εκπαιδευτικούς ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας επιτυχημένης και πλειοψηφικής απεργιακής κινητοποίησης, είτε ότι ένας αγώνας, έστω μερικών χιλιάδων εκπαιδευτικών, που θα αψηφούσαν την επιστράτευση, θα ήταν μεν μειοψηφικός, αλλά θα έπληττε συμβολικά την παντοδυναμία των μνημονιακών δυνάμεων.

Δεν μπορείς όμως να κάνεις κάτι τέτοιο, όταν την ίδια στιγμή περιφέρεσαι στα συνέδρια των Ελλήνων βιομηχάνων για να αποκτήσεις εύσημα κυβερνησιμότητας, διότι θα χαρακτηριστείς «εξτρεμιστής». Είτε έχεις πίσω σου ένα λαϊκό κύμα το οποίο μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς της νέας κατοχής –πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει ακόμα– οπότε δεν έχεις ανάγκη από εύσημα, είτε παριστάνεις ότι πράγματι το διαθέτεις και υποχρεώνεσαι να στηριχτείς στην αποδοχή των καθεστωτικών δυνάμεων και του Δασκαλόπουλου!

Όταν όμως βρεθείς σε συνθήκες όπου αυτές οι δύο πραγματικότητες, η εικονική και η αυθεντική, έρχονται σε αντιπαράθεση, υποχρεώνεσαι αιφνίδια να εγκαταλείψεις τη λεοντή του ριζοσπαστισμού και να επιστρέψεις στον «ρεαλισμό».

Η στρατηγική του ανταρτοπολέμου

Έχει επιβεβαιωθεί αναρίθμητες φορές στην ιστορία και το ζούμε άλλη μια φορά πάνω στο πετσί μας. Μια λανθασμένη και δήθεν αισιόδοξη ανάλυση του συσχετισμού δυνάμεων –η οποία στην πραγματικότητα είναι ακόμα αρνητική για τις λαϊκές δυνάμεις– οδηγεί είτε σε τυχοδιωκτισμούς, είτε τις περισσότερες φορές σε συνθηκολογήσεις. Πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση ευνουχίζει τον λαό, πριν τον καταστρέψει.

Για να θυμηθούμε κάτι από τον Μάο Τσε-Τουνγκ. Το 1927-1928 υπήρχαν δύο γραμμές στο ΚΚ Κίνας. Η μία έλεγε πως η σύγκρουση με τον Τσαγκ Κάι-Σεκ θα πρέπει να γίνει στις μεγάλες πόλεις και η άλλη, του Μάο, υποστήριζε πως θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική υποχώρηση στην αχανή κινεζική ύπαιθρο και από εκεί, με την τακτική του ανταρτοπολέμου, να αρχίσει η πάλη για την εξουσία. Όλοι γνωρίζουμε πως εν τέλει η γραμμή του Μάο επικράτησε. Ναι, μόνο που πρώτα δοκιμάστηκε η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης στις μεγάλες πόλεις, με όλες τις τραγικές συνέπειες που περιγράφει ο Αντρέ Μαλρώ, όταν οι Κινέζοι επαναστάτες ρίχνονταν ζωντανοί για καύσιμο στα τρένα. Έτσι και η ανατροπή του καθεστώτος χρειάστηκε πολύ περισσότερα χρόνια μετά από αυτή την εκατόμβη.

Μια αυθεντικά ανατρεπτική πολιτική πρέπει να στηρίζεται ταυτόχρονα στον ρεαλισμό και στη ριζοσπαστικότητα. Να διαπνέεται από τη ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης (την «απαισιοδοξία του λογικού») και την «αισιοδοξία της βούλησης», σύμφωνα με τη ρήση του Αντόνιο Γκράμσι.

Και αυτό σημαίνει, στη δική μας περίπτωση, πως από θέσεις άμυνας, αντίστασης, στο στρατηγικό επίπεδο, ακολουθούμε μια τακτική ανταρτοπολέμου, δηλαδή ακόμα και επίθεσης σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό ακριβώς έκανε ο λαός μας τον τελευταίο χρόνο, χωρίς καμία καθοδήγηση, στο ζήτημα των χρεών στην εφορία, όπου πραγματοποίησε μια εκτεταμένη «φορολογική απεργία». Και ακριβώς γιατί επρόκειτο για μια ορθή τακτική, κέρδισε σημαντικές θέσεις και υποχρέωσε την κυβέρνηση και την τρόικα να κάνουν πίσω στα ζητήματα των δόσεων, της ρύθμισης των χρεών, των περιορισμών στο χαράτσι. Και όμως, αντί να χαιρετίσουμε αυτές στις εξελίξεις σαν μια σημαντική νίκη του λαού, και να επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση συστηματοποιώντας αυτήν τη φορολογική απεργία, και διεκδικώντας τη μετάθεση των φορολογικών βαρών στους απατεώνες και τα λαμόγια, διότι από το λαό δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτε, μείναμε στην αιώνια κλάψα, περιμένοντας τη «μεγάλη νύχτα» της «ανατροπής», η οποία όμως θα έρθει μόνο αφού συσσωρευτούν πολλές μικρές και μεγάλες επιμέρους νίκες του λαού. Όλα τα άλλα είναι απάτες και αυταπάτες.

Πηγή Ρήξη φ. 93
Posted: 23 May 2013 07:20 AM PDT
Του Κυριάκου Κυριακόπουλου 


Υπάρχουν δύο δεδομένα, τα οποία επιπροσθέτως είναι αδιαμφισβήτητα.
Το πρώτο είναι πως η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και με τη φροντίδα των αλλεπάλληλων «σωτήρων μας, το δημόσιο χρέος φλερτάρει ήδη με τα 350 δις.
Το δεύτερο είναι πως γι αυτή την οικονομική πραγματικότητα ευθύνονται συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και φυσικά συγκεκριμένες πολιτικές με βάση τις οποίες ασκήθηκε οικονομική διαχείριση τα τελευταία 40 χρόνια, και φυσικά ουδόλως ευθύνονται οι πολίτες της στους οποίους επιχειρείται να μεταβιβαστεί με τρόπο δολοφονικό το βάρος της χρηματοδότησης της ελπίδας – απάτη περί δήθεν «σωτηρίας» της χώρας.
Όλοι όμως ζητούν «εναλλακτική πρόταση» και πίσω από την υποτιθέμενη ανυπαρξία της ταμπουρώνονται για να δικαιολογήσουν ένα πρωτοφανές πλιάτσικο σε βάρος της Γης και ορισμένων μόνο από τους ανθρώπους που κατοικούν σ αυτή τη γωνιά του πλανήτη.
Πέρα λοιπόν από την ανάγκη για ένα γενικότερο πρόγραμμα στρατηγικού και εθνοκεντρικού σχεδιασμού για τη δυναμική ανάπτυξη του τόπου (και βέβαια τέτοιο δεν είναι το πανεθνικό πλιάτσικο που χορογραφούν οι τρικολόρε γερμανοτσολιάδες), εμείς ρωτάμε το εξής απλό και διατυπώνουμε τέσσερις προτάσεις άμεσης προτεραιότητας…
  • Γιατί δε δημεύονται άμεσα οι περιουσίες όλων εκείνων που διαχειρίστηκαν εδώ και 40 χρόνια τα δημόσια οικονομικά του τόπου και οδήγησαν με τις επιλογές (και με τις καταχρήσεις τους) τον τόπο σ αυτή την κατάσταση;
Δεν αμείφτηκαν και μάλιστα πλουσιότατα ως πολιτικό προσωπικό όταν προσέφεραν τις «υπηρεσίες» τους σ' αυτόν τον τόπο;
Ας κληθούν τώρα λοιπόν να πληρώσουν και το μάρμαρο του αποτελέσματος που προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν αυτή την «παροχή» των πολιτικών τους υπηρεσιών. Ε;
Πως είπατε; Πως θα απαιτήσουμε αναδρομικά από τα πολιτικά πρόσωπα τη δήμευση των περιουσιών τους (συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και των τέκνων);
Είναι απλό… Όπως ακριβώς απαιτούμε από τη γιαγιά να επιστρέψει αναδρομικά τη σύνταξη του πεθαμένου συζύγου της την οποία «καταχράστηκε δολίως», και την τσάκωσε στα πράσα το άσπιλο και αμόλυντο κράτος μας και ο νομικός του πολιτισμός. Ε;
Πως είπατε; Αυτό είναι δημαγωγία και η δημαγωγία είναι ανεπίτρεπτη;
Και το άλλο; Εκείνο που είναι απροκάλυπτη δολοφονία τι είναι; Επιτρεπτό;
  • Γιατί δεν επιβάλετε άμεσα στους λαθρομετανάστες, αφού «δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι» όπως ισχυρίζεστε, και αντί να κόπτεστε για αντιρατσιστικές αηδίες και άλλα τινά…
Γιατί δεν επιβάλλετε λοιπόν άμεσα ειδικό τέλος ανανέωσης της άδειας παραμονής ύψους 3000 ευρώ ετησίως (αντίστοιχο του τέλους επιτηδεύματος με το οποίο τσακίσατε τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν και ΤΕΒΕ και εφορία αλλά και όλα τα νταβατζηλίκια που σκαρφίστηκε το Ελλαδιστάν για να τους εξοντώσει) και όποιος συλλαμβάνεται να μην το έχει πληρώσει να οδηγείται σε άμεση απέλαση και τα κονδύλια τόσο του τέλους όσο και του κόστους της απέλασης να χρεώνονται στις αντίστοιχες πρεσβείες τους, ή κατ ευθείαν στους ανθρωπιστές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
Πως είπατε; Δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας; Αντε καλέ…
Και τότε γιατί σκορπάτε λεφτά από τον προϋπολογισμό αυτής της χώρας για να τους φτιάξετε τζαμιά;
Και τότε γιατί δεν καταργήσατε το λαθρονόμο του αρχισυμμορίτη του Καστελόριζου που τους μοίρασε αφειδώς πολιτικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Πως ξαναείπατε; Δε δουλεύουν όλοι; Και τότε πως ζουν; Κλέβοντας και δολοφονώντας;
Κι αν ναι, τότε γιατί μιλάτε για ανθρωπισμό και λοιπές αηδίες;
Και τότε πως μόνο οι Βούλγαροι οι οποίοι είναι και ελάχιστοι σε σχέση με όλους τους άλλους έστειλαν εμβάσματα στη Βουλγαρία τα οποία μόνο σ έναν χρόνο κρίσης ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ; Ε;
  • Γιατί δεν εγγράφετε κατ ευθείαν στον κρατικό προϋπολογισμό…
Τα ποσά για τα οποία είναι υπόλογη η Ζήμενς με τις θεάρεστες πράξεις της…
Το ποσόν του ΦΠΑ το οποίο υπεξαίρεσε η Χοχτιφ  από το αεροδρόμιο…
Και το ποσόν των διεκδικούμενων Γερμανικών αποζημιώσεων; Ε;
  • Γιατί – αντί να ξεπουλάτε λες και είναι προίκα σας τη δημόσια περιουσία – δεν καλείτε τους εθνικούς εργολάβους που πήραν και θα ξαναπάρουν έργα και μέσω αυτών υπερκέρδη να κατασκευάσουν δωρεάν (ως εθνική προσφορά στο κράτος που τους καλοτάισε) δημιουργήματα που θα μετατρέψουν το σκουπιδότοπο του Ελληνικού και άλλα φιλέτα σε κέντρα εθνικής κερδοφορίας; Ε;
Κάντε λοιπόν αυτά ως πρώτο βήμα, και μετά ελάτε να συζητήσουμε λεπτομερειακά ένα εθνοκεντρικό σχέδιο δυναμικής οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τρόπου, αντί να κάνετε πολιτικό τουρισμό και να βγάζετε στο σφυρί τη Γη μας, την αξιοπρέπειά μας και το λαό που μόχθησε γι αυτή την πατρίδα…

Posted: 23 May 2013 07:41 AM PDT
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρόξενος επί τιμή της Τσετσενίας στην Τουρκία, με το διόλου… ρωσικής προέλευσης όνομα, Μεντέτ Ουνλού, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες άγνωστου δολοφόνου…

Οι συγγενείς του κατηγορούν τον ηγέτη της Τσετσενίας και εκλεκτό του Κρεμλίνου, Ραμζάν Καντίροβ, ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Το ερώτημα είναι το αν και κατά πόσον, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, το θέμα θα «σηκωθεί» από τουρκικής πλευράς, εγείροντας ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και ανάπτυξης της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

Η Τουρκία και ιδιαίτερα η Κωνσταντινούπολη, είναι σύνηθες μέρος όπου ζουν πολλοί Τσετσένοι, πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν και στις λίστες των… αγαπημένων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, κάτι που η εμπειρία ξεκαθαρίζει τι συνήθως σημαίνει.

Το θέμα χρήζει παρακολούθησης…
Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μάλλον ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις...


Posted: 23 May 2013 06:10 AM PDT
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολεί σαν λαό, θα είναι η οικονομική κρίση...
Μην αναρωτιέστε το γιατί, απλά σκεφτείτε την τελευταία δήλωση του γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Θεοδωρίδη, ο οποίος σε μία ακόμη κορύφωση του ανθελληνισμού του ισχυρίστηκε ότι "οι Πόντιοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από την Τουρκία"...

Και αν νομίζουν κάποιοι πως πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, ας ανατρέξουν σε δηλώσεις άλλων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία, την Ελλάδα και τα Σκόπια, την Ελλάδα και την Αλβανία...

Συμπέρασμα;
Η επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, αφού λόγω των ήδη υπαρχουσών δηλώσεων είναι κάτι περισσότερο από πασιφανές πως δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως διάθεση υπεράσπισης για οτιδήποτε περικλείεται στην λέξη εθνικό και δη τα εθνικά κυριαρχιακά δικαιώματα στο Αιγαίο, τη Θράκη, την Φλώρινα, την Ήπειρο, στο Καστελλόριζο...

Και αυτό δεν είναι υπερβολή, ούτε "προφητεία".
Διαπίστωση είναι, από τα δημοσίως λεγόμενα των "εκλεκτών" του Αλέξη...

Και σαν υποσημείωση πρέπει να τονιστεί (επίσης) πως κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απομακρύνθηκε από το κόμμα, μετά από αυτού του είδους τις δηλώσεις...
Και όταν λέμε κανένα, εννοούμε ΚΑΝΕΝΑ...
Γιατί άραγε;
Μήπως επειδή εκφράζουν τις βαθιές ιδεολογικές τους πεποιθήσεις και τους "εθνικούς" τους σχεδιασμούς;
Μήπως επειδή λένε εκείνες ακριβώς τις αλήθειες που αποτελούν την βάση ύπαρξης και δόμησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Εντέλει, μήπως τελικά δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για το "τι ακριβώς είναι αυτό που παίρνουν";
Posted: 23 May 2013 05:58 AM PDT


Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Από ιερά εξέταση θα περνά η Εφορία του πολίτες, προτού τους εντάξει στις νέες ρυθμίσεις (παγία με 12-24 δόσεις και ύστατη με 48-100 δόσεις) ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις οποίες θα πληρώνουν με το μαχαίρι στον λαιμό! Ανά πάσα στιγμή η Εφορία θα μπορεί να τους πετάξει έξω και να απαιτήσει να αποπληρωθεί εφάπαξ όλο το ποσό του χρέους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο και ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, δίνοντας ταυτόχρονα στην τράπεζα πάγια εντολή εξόφλησης της μηνιαίας δόσης.

Η εγκύκλιος αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να δηλωθεί το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων. 
Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει με ηλεκτρονικό τρόπο ή ταχυδρομικά στην Εφορία:
  • το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του,
  • επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής,
  • τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN),
  • οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα,
  • τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα,
  • απαιτήσεις από τρίτους.
Θα πρέπει να παρέχει και πληροφορίες για οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Επίσης, για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων απαιτείται:
  • να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής,
  • οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας,
  • για ποσό βασικής οφειλής άνω των 75.000 ευρώ να προσκομίζει και βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων,
  • για ποσό βασικής οφειλής άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται διασφάλιση της οφειλής (προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας, εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου, εγγύηση τρίτου προσώπου κ.ά.).
Η ηλεκτρονική αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 28 Ιουλίου 2013. Η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται εντός τριών (3) ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Για όσους οφειλέτες αποδείξουν πραγματική οικονομική αδυναμία ανταπόκρισης στις 48 δόσεις, υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν σε περισσότερες δόσεις με βάση το εισόδημά τους, οι οποίες όμως δεν μπορεί να ξεπερνούν τις 100. Η προθεσμία για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των πολλών δόσεων λήγει στις 31/12/2013.

Ο οφειλέτης θα τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης όταν:
  • δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
  • δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
  • δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
  • δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
  • έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,
  • δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες.


Posted: 23 May 2013 05:10 AM PDT
Απίστευτη αποκάλυψη από τουρκική εφημερίδα

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Μια διαφορετική εκδοχή, για την αερομαχία της 23ης Μαΐου που στοίχισε την ζωή στον ηρωικό Έλληνα πιλότο Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έδωσε η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στο φύλο της 1ης Ιουλίου 2006. Το ενδιαφέρων είναι ότι η εκδοχή αυτή έρχεται σήμερα να συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου και τις γνωστές προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με το τουρκικό πρωτοσέλιδο τα τουρκικά μαχητικά που είχαν βγει στις 23 Μαΐου στον νότιο Αιγαίο δεν πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις βάσεις των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη, (όπως εσπευσμένα μετάδωσαν όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ ), αλλά να εντοπίσουν και να φωτογραφήσουν τρία «πλοία φαντάσματα», (όπως ενδεικτικά χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο), που διεξήγαγαν εκείνες τις μέρες έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρετε, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μαζί με το αερο-φωτογραφικό που πετούσαν στις 23 Μαΐου στον νοτιοανατολικό Αιγαίο, οπότε και είχαμε το αεροπορικό δυστύχημα, εκτελούσαν εντεταλμένη υπηρεσία, μετά από μεγάλη και έκτακτη κινητοποίηση στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική από αυτή που έγινε εκείνες τις μέρες γνωστή εδώ στην Ελλάδα και όπως αποκαλύπτετε δίνει μια τελείως διαφορετική διάσταση στο επεισόδιο της σύγκρουσης των δυο αεροσκαφών, καθώς ανοίγει ένα μεγάλο κεφαλαίο πάνω στο οποίο δεν αποκλείετε να έχουμε απρόβλεπτη συνέχεια, πολύ σύντομα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την περιοχή και για την γνωστή διαμάχη του Αιγαίου. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις «αποκαλύψεις» που έρχονται από την Άγκυρα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν πήγαιναν να φωνογραφήσουν τις βάσεις των πυραύλων S-300, που βρίσκονται από το 1998 στην Κρήτη, αλλά ο σκοπός της αποστολής τους ήταν άλλος. Η αποστολή τους ήταν να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν τρία «πλοία φαντάσματα», όπως χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, καθώς και κυρίως τις συγκεκριμένες περιοχές που διεξήγαγαν έρευνες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, βορείως της Κρήτης.

Η όλη υπόθεση αποκαλύφτηκε ως εξής, όπως έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ουγούρ Ακμπάς, στην τουρκική εφημερίδα Μπουγκιούν : Στις 30 Ιουνίου έγινε γνωστό πως συγκαλείτε στην Άγκυρα έκτακτη σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία μετέχουν στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, ο καθηγητής σεισμολογίας του Τεχνητού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Τουντζάι Ταιμάζ, επιστήμονες του «Κέντρου Ερευνών Ανατολικής Μεσογείου» και ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Μπαρτίν Σελφίν. Η σύσκεψη αυτή κίνησε το έντονο ενδιαφέρων κάποιων Τούρκων δημοσιογράφων, που έσπευσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Τότε αποκαλύφθηκε η είδηση «βόμβα». Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκε το περιεχόμενο των ερευνών τριών ερευνητικών πλοίων που εκτελούσαν (και συνεχίζουν να εκτελούν;), σεισμολογικές έρευνες στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Να σημειωθεί πως για τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης, μετά το πέρας της, ερωτήθηκε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το αντικείμενο της σύσκεψης, παραδέχτηκε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πως δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αποκαλυπτικές πληροφορίες, το θανατηφόρο επεισόδιο της αερομαχίας πάνω από την Κάρπαθο, το μεσημέρι της 23ης Μαΐου, έχει ως εξής : Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πληροφορήθηκε πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία ερευνητικά πλοία που διεξήγαγαν σεισμολογικές έρευνες. Το γεγονός αυτό θορύβησε την Άγκυρα, διότι σύμφωνα με τους Τούρκους υπάρχει απαγόρευση διεξαγωγής ερευνών στο Αιγαίο και για την Ελλάδα και για την Τουρκία από την δεκαετία του ογδόντα, μετά τα γνωστά επεισόδια που είχαν οδηγήσει τότε τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Στο Γενικό Επιτελείο σήμανε συναγερμός και αμέσως απογειώθηκε αριθμός τουρκικών μαχητικών F-16, μαζί με ένα κατασκοπευτικό φωτογραφικό για να σπεύσουν στην περιοχή να εξετάσουν τι γίνεται. Παράλληλα διατάχτηκε αριθμός πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και τουρκικών πολεμικών, να σπεύσουν επίσης στην περιοχή για να κατασκοπεύσουν τα τρία πλοία που έκαναν τις έρευνες. Στη συνέχεια το τουρκικό Γενικό Επιτελείο επικοινώνησε με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε πληροφορίες για το ποιας εθνικότητας είναι τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή και διεξάγουν σεισμολογικές έρευνες και από που έχουν πάρει άδεια για αυτές τις έρευνες αυτές. Μετά από σχετική κινητοποίηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε πως το ένα πλοίο ήταν γερμανικό, το οποίο όπως έγινε γνωστό, ονομάζονταν «Ποσείδιον». Αμέσως η Τουρκία επέδωσε διπλωματική νότα στην Γερμανία για τις έρευνες που διεξάγει το πλοίο αυτό, βορείως της Κρήτης, γεγονός που ενόχλησε έντονα την Αθήνα. Το δεύτερο πλοίο κάποιοι ισχυρίστηκαν πως ήταν κατά πασά πιθανότητα το πλοίο του Παναμά, που όλως «τυχαία» βρέθηκε στην περιοχή και περισυνέλεξε πρώτο τον Τούρκο πιλότο που έπεσε μετά την σύγκρουση του με το ελληνικό F-16 και, το τρίτο και, εδώ οι Τούρκοι ένοιωσαν έντονα αμηχανία, ήταν αμερικανικό. Μάλιστα το πλοίο αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές που έρχονταν συνεχώς στην Άγκυρα, συνοδεύονταν εξ αποστάσεως με πολεμικό πλοίο του αμερικανικού στόλου. Γιατί ήθελαν οι Αμερικανοί στην περιοχή να διεξαχθούν σεισμολογικές έρευνες και γιατί δεν είχε ενημερωθεί επίσημα η Άγκυρα, ήταν ένα μεγάλο ερώτημα που απασχόλησε τους ιθύνοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Εντωμεταξύ όπως είναι γνωστό, μόλις έγιναν αντιληπτά από την Αθήνα τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε στην περιοχή και ενώ ο συναγερμός ήταν σε εξέλιξη στην Τουρκία, η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τους κανόνες αναχαίτισης απογείωσε με την σειρά της αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, που έσπευσαν επίσης στην ίδια περιοχή, για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά τα οποία προέβαιναν σε συνεχείς προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Προκλήθηκαν αερομαχίες, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στις περιπτώσεις αυτές και τότε έγινε το γνωστό ατύχημα με θύμα τον ηρωικό Κρητικό πιλότο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς από την τουρκική εφημερίδα Μπουγκιούν, η οποία δημοσίευσε τις αποκαλύψεις αυτές όπως αναφέραμε στο φύλο της στις 1 Ιουλίου, ανέφερε με σαφήνεια ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει απαγορευτικό, μέχρι νεότερης διευθέτησης, διενέργειας σεισμολογικών ερευνών στο Αιγαίο για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Αλλά το πιο ενδιαφέρων είναι πως στις δηλώσεις του υπαινίχτηκε ότι εδώ και χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες και οι Αμερικανοί προσπαθούν να ανακαλύψουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι οι έρευνες αυτές ουσιαστικά δεν σταμάτησαν παρά την γνωστή διαμάχη που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή, μια διαμάχη η οποία όπως είναι γνωστό υπάρχει εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Φαίνεται πως την διαφορά αυτή έσπευσαν να την «λύσουν» κάποια πλοία ξένης εθνικότητας χωρίς βεβαία να υπολογίζουν οποιαδήποτε συνέπεια και για τον λόγο αυτό προκλήθηκε και το γνωστό αιματηρό αεροπορικό επεισόδιο.


Posted: 23 May 2013 05:40 AM PDT
Η είδηση στη σημερινή πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι δεν εστιάζεται τόσο στο γεγονός της καταγραφης και ενδεχομένως της φωτογράφησης των εγκαταστάσεων στο νησί των Δωδεκανήσων αλλά στο γεγονός ότι για κάποιο λόγο τα δύο τουρκικά RF-4 και τα δύο F-16 που τα συνόδευαν παρέμειναν στο FIR Αθηνών και στον εθνικό εναέριο χώρο επί 40 ολόκληρα λεπτα!

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 2 RF-4 και 2 F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Νότια Σάμου και στις 08:43 τα 2RF-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση στο Αγαθονήσι σε ύψος 8000 ποδών».

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι «ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 09:23 Ανατολικά Ρόδου». Με απλά λόγια, από την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν πτήση άνωθεν ελληνικού εδάφους μέχρι την ώρα που βγήκαν από το FIR Αθηνών είχαν 40 ολόκληρα λεπτά για να «αλωνίζουν» κατά βούληση.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς δύο μόνο ερωτήσεις έχουμε να κάνουμε προς τον κ. Σαμαρά (ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ένας ανύπαρκτος υπουργός Εθνικής Άμυνας και ως εκ τούτου θεωρούμε προσβολή να τον ρωτήσουμε για θέματα που δεν αντιλαμβάνεται καν):
Ερώτηση 1: Κατανοείτε τι ακριβώς σημαίνει ο χρόνος των 40 λεπτών πτήσης για ένα πολεμικό αεροσκάφος; Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για την ικανότητα άμυνας της χώρας, στην οποία ηγείστε λόγω της θέσεώς σας στην πρωθυπουργία;
Ερώτηση 2: Η τουρκική πρόκληση έγινε την ημέρα μνήμης του θανάτου του Ηλιάκη. Το θεωρείτε πρόκληση ή μία απλή σύμπτωση; Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η παρουσία σας στην πρωθυπουργική θέση κ. Σαμαρά, αποτελεί και πρόκληση αλλά και μία τραγική για την χώρα και τον λαό της "σύμπτωση"..., αφού είναι προφανές πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στην τουρκική προκλητικότητα μόνο εάν υπάρξουν πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών είτε πάνω από την ιδιαίτερη πατρίδα σας, είτε πάνω από την... Αθήνα.
Οι απαντήσεις είναι ελεύθερες από εμάς, αν και πιστεύουμε πως από την πλευρά σας δεν είναι ελεύθερες οι... ερωτήσεις


Posted: 23 May 2013 04:35 AM PDT
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης
Πολιτικός Επιστήμων

Το ελληνικό στοίχημα, οι προθέσεις Ρωσίας-Κίνας, η συνήθης υπονομευτική ετοιμότητα των Η.Π.Α. και η… «ρωσική» ρουλέτα των Τούρκων…

Βάσει των τελευταίων εξελίξεων η Ελλάδα προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα σε μεγάλα συμφέροντα και παρασκηνιακά τεκταινόμενα. Οι μέρες είναι γενικά κρίσιμες, καθότι ο «πόλεμος» συμφερόντων φουντώνει με επίκεντρο την μικρή αλλά χρήσιμη χώρα μας.

Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στις αγορές της Ευρώπης, επιθυμώντας να διακινήσει και να προωθήσει τα προϊόντα κατά βάση μέσω του λιμανιού του Πειραιά αλλά και των ελληνικών σιδηροδρόμων, τους οποίους διεκδικούν επίσης Γαλλία και Ρωσία. Βέβαια η αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά βάζει σε σκέψεις κάποιους Ευρωπαίους, μιας και θα εκτοπιστεί κυρίως το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Η Ρωσία επιθυμεί διακαώς, τουλάχιστον την ΔΕΠΑ, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στο ενεργειακό «παιχνίδι» της περιοχής. Επιπλέον θέλει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σ' ένα -κόντρα στις διεκδικήσεις της Άγκυρας- ελληνικό Αιγαίο, το οποίο οδηγεί στην σημαντική για τα ρωσικά συμφέροντα Συρία.

Από το ό,τι στις στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιήσεις εμπλέκονται εταιρείες κρατικών συμφερόντων των δύο προαναφερθεισών χωρών (COSCO, GAZPROM), προκύπτει η γεωπολιτική σημαντικότητα της Ελλάδας για «Αρκούδα» και Δράκο», γεγονός που εκ των πραγμάτων ενισχύει την θέση της οικονομικά καθημαγμένης χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, εφόσον οι ιθύνοντες κινηθούν προσεκτικά.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατηγορούνται πλέον ανοιχτά για την υπονομευτική πολιτική τους απέναντι στην Ευρώπη, έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ως δική τους περιοχή, άσχετα εάν τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί δηλώνουν δυναμικά παρόν στα της πατρίδας μας. Η σύγκλιση ορισμένων συμφερόντων μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Γερμανίας σε γεωοικονομικό επίπεδο (συναλλαγές όχι με δολάριο, ενέργεια, εμπόριο κτλ.) έχει «πονοκεφαλιάσει» την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Η κατά τα φαινόμενα θετική έκβαση στο deal για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους δεν αρέσει καθόλου στην Ουάσινγκτον, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να κατευνάσει μέσω της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν, όπου επί τάπητος τέθηκε η προώθηση της επιλογής του αγωγού TAP έναντι του Nabucco West που παρακάμπτει την Ελλάδα.

Πέραν τούτου, ίσως επιχειρηθεί, η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αμερικανικών συμφερόντων αζερική SOCAR, κάτι που, όπως είχα γράψει, θα μείωνε ενδεχόμενα τις δυτικές αντιδράσεις περί ρωσικού μονοπωλίου στον ελλαδικό χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν θα κινηθούν κατά τα ειωθότα παρασκηνιακά, προκειμένου να ανατρέψουν δεδομένα. Ήδη παραδοσιακές φιλοαμερικανικές φωνές στην Ελλάδα προσπαθούν να επηρεάσουν με έντεχνο τρόπο την ελληνική κοινή γνώμη από διάφορα πόστα, στα οποία βρίσκονται.

Στην Ουάσινγκτον έχουν αποφασίσει να παίξουν το χαρτί της Τουρκίας αφενός γιατί αποτελεί τον συνδετικό της κρίκο με τους Σουνίτες μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής, αφετέρου γιατί αποτελεί ανέκαθεν τον μπαμπούλα-απειλή, έτσι ώστε να φοβάται η Αθήνα, όταν αποφασίζει να σηκώσει κεφάλι.

Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για την Άγκυρα. Η επιθυμία αναβίωσης της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των άλλων περιοχών, στις χώρες της Μέσης Ανατολής, υπονομεύει την εθνική κυριαρχία κρατών σαν την Συρία, προκαλώντας αναταραχή στον γύρο χώρο, η οποία ενοχλεί έντονα την Ρωσία. Οι Τούρκοι επιχειρούν να τα έχουν με όλους καλά (Κούρδους, Ισραηλινούς-μετά την «συγγνώμη»-, Παλαιστίνιους, Αλεβίτες -αν και μάχονται τον αλεβίτη Άσαντ, κτλ.), μολονότι στην ουσία λειτουργούν για τα δικά τους συμφέροντα, συνδυάζοντάς τα, όσο μπορούν, με τις «ντιρεκτίβες» των φίλων Αμερικανών, κάτι που τους «ξεμπροστιάζει» στα μάτια των μουσουλμάνων, των οποίων διεκδικούν την κηδεμονία.

Στο τέλος θα μείνουν μάλλον χωρίς συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή, με πιθανή διάλυση τους τουρκικού κράτους με τα μύρια όσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, και τους Αμερικανούς να συμβιβάζονται αναγκαστικά με τον ρου των γεγονότων.

Άπαξ και η Ελλάδα προχωρήσει την παρούσα πολυδιάστατη πολιτική και κλείσει, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συγκυρίες, συμφωνίες σ' αυτό το πνεύμα, θα εξασφαλίσει ενεργή ουδετερότητα και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που ούτως ή άλλως ταιριάζουν σε μια χώρα με τόσα ανεκμετάλλευτα ατού. Αφού οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται που γίνονται, ας γίνουν έξυπνα και όχι μονόπλευρα.

Οι επόμενοι μήνες είναι πάντως κρίσιμοι για την Ελλάδα από πολλές απόψεις, καθώς στο παρασκήνιο η πατρίδα μας αποτελεί για πολλούς το μήλο της έριδος… 

Πηγή Πυγμή

Posted: 23 May 2013 04:15 AM PDT
"Γίναμε 'κόκκινο πανί' για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους. Η επένδυση χρυσού στις Σκουριές δεν είναι θέμα της Αστυνομίας". Αυτά υποστήριξαν συνδικαλιστές αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν το πρωί ένστολη διαμαρτυρία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, στη σκιά των πρόσφατων επεισοδίων για τα μεταλλεία χρυσού και τον τραυματισμό ενός 27χρονου συναδέλφου τους.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στους συνδικαλιστές των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα τόσο προς την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής όσο και στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

«Το θέμα των μεταλλείων χρυσού είναι πολιτικό. Αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης κι όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επένδυση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αστυνομικά μέτρα» τόνισε στο ΑΜΠΕ, ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόφιλος Παπαδάκης.
Έκανε αναφορά στην καθημερινή μετακίνηση προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στις Σκουριές, τονίζοντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια να αποδυναμώνεται η αστυνόμευση στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας, σε μία χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία ξεκινάει η τουριστική περίοδος και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης (όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική).

Όπως είπε ο Θ. Παπαδάκης, 70-80 αστυνομικοί μεταβαίνουν κάθε μέρα στις Σκουριές για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της εταιρείας εξόρυξης χρυσού. «Αυτό συνεπάγεται τεράστιο κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία για τους συναδέλφους μας», τόνισε ο γραμματέας της ΕΑΥΘ. Σύμφωνα με συνδικαλιστές το κόστος μετακίνησης για κάθε διμοιρία ανέρχεται ημερησίως σε 1.500 ευρώ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μετακινήσεων προτείνουν τη δημιουργία μόνιμης αστυνομικής δύναμης στη Χαλκιδική, με εθελοντές αστυνομικούς αποσπασμένους στην περιοχή.

«Στοχοποιηθήκαμε από τους κατοίκους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μαζί τους» τόνισε ο Θ. Παπαδάκης σχολιάζοντας τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού, ενώ εξέφρασε την ευχή του «να μην υπάρξει άλλος τραυματισμός συναδέλφου μας για τη φύλαξη της επένδυσης».
Οι συνδικαλιστές, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής.
Posted: 23 May 2013 03:55 AM PDT


Funds-γύπες, τρόμος για 100.000 νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια


Κάποιοι μας έλεγαν "συνωμοσιολόγους". Τα γράφαμε όμως αναλυτικά από το 2010. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Όπου έδρασε ανενόχλητο το ΔΝΤ, ακριβώς τα ίδια έγιναν και ακριβώς ίδια ήταν η συμπεριφορά των ΜΜ"Ε".
Νέα θηλιά αρχίζει να σφίγγει γύρω απ' τον λαιμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων που, λόγω των απανωτών περικοπών και της ύφεσης, έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Απανωτές είναι τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων, των λεγόμενων distress funds, στη χώρα μας, οι οποίοι φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους θα προκαλέσει χάος στην ελληνική κοινωνία, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν προ της απειλής της κατάσχεσης.
Το έναυσμα στις τράπεζες για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, που θα σημάνει και την ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι διαδικασίες
Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα πληρώσουν στις τράπεζες ένα μέρος των δανείων που θα αγοράσουν και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων, στη συνέχεια θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ' το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλει.

Κι εδώ ξεκινά ο γολγοθάς για τους οφειλέτες, καθώς τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι καθαρά εισπρακτικά και όχι κοινωνικά, χωρίς να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το αν ο οφειλέτης είναι άνεργος ή αν έχει ψαλιδιστεί το εισόδημά του και έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις του. Οι δανειολήπτες θα καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους άμεσα, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα κατασχεθούν.

Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, αν συνυπολογίσουμε ότι η βολιδοσκόπηση των distress funds γίνεται λίγο πριν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το πάγωμα στους πλειστηριασμούς αφορά κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ηδη αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανέρχονται σε 300.000, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές. Εάν το πάγωμα των πλειστηριασμών δεν παραταθεί και την επόμενη χρονιά, πάνω από 100.000 οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στον δρόμο.

Το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε μια χώρα που οι κόποι μιας ζωής για τους περισσότερους πολίτες μεταφράστηκαν σε ακίνητο αναμένεται να οδηγήσει νέα κοινωνική έκρηξη. Να σημειωθεί ότι η τρόικα ήδη από το τέλος του 2012 πίεζε την κυβέρνηση να μην επεκταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών και τη φετινή χρονιά.
Η συγκεκριμένη μέθοδος πώλησης πακέτων δανείων δεν είναι άγνωστη στο τραπεζικό σύστημα και εξυπηρετεί ουσιαστικά τον κλάδο, βοηθώντας στην αναμόχλευση του χαρτοφυλακίου τους.

«Βόμβα»
Η εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων σε άνω του 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου, δηλαδή σε περισσότερα από 57 δισ. ευρώ, αποτελεί τη βραδυφλεγή βόμβα του τραπεζικού συστήματος.
Η λύση των ξένων funds θα τις βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην απομόχλευση, δηλαδή στο να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις. Στόχος των τραπεζών είναι ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να υποχωρήσει στο 100% από 122% που είναι σήμερα.
Το πράσινο φως για την είσοδο ξένων funds στη χώρα μας θα πρέπει να δώσουν τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και η τρόικα. Πάντως, μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αποφεύγοντας να απαντήσουν επί της ουσίας για το ζήτημα και λέγοντας απλά ότι δεν προβαίνουν σε σχολιασμό υποτιθέμενων πληροφοριών.

Σύμβουλοι για αξιολόγηση
Παράλληλα, έχει ειπωθεί ότι το ΤΧΣ θα ζητήσει έρευνα από τις συστημικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όσον αφορά τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πρόκειται να προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα αξιολογήσουν το υπάρχον πλαίσιο, καθώς και αν «οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές».

Χαμηλή (προς το παρόν) η προσφορά!
Οι συζητήσεις μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων και των τραπεζών βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πρώτο στάδιο. Προς το παρόν, το τίμημα που προτίθενται να καταβάλουν τα funds είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως σε υγιείς επιχειρήσεις και σε ενήμερα δάνεια, για τα οποία όμως απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματιών, αλλά και σε επιχειρήσεις με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που ουσιαστικά έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών.
Το fund που θα αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων έχει πάντως τη δυνατότητα να ζητήσει από την τράπεζα που τα πούλησε να συνεχίσει την είσπραξή τους. Ενδέχεται ακόμη να υπάρχουν και ρήτρες, που θα προβλέπουν ότι, αν αυξηθούν οι επισφάλειες στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, η τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει στο fund τμήμα των χρημάτων που έλαβε από την πώλησή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερωθεί από την τράπεζα για το ποιος διαχειρίζεται το δάνειό του.

Πολυτίμη Οικονόμου και το αναλυτικό αφιέρωμα στην Δημοκρατία.


Posted: 23 May 2013 03:21 AM PDT
Η Σουηδία είναι για όλο τον κόσμο μια χώρα – πρότυπο. Πλούσιο κράτος, ευκατάστατοι γενικά οι πολίτες της, με βαθιά δημοκρατική κουλτούρα, με τον Ούλοφ Πάλμε να βρίσκεται στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μια χώρα όπου η κοινωνική πρόνοια είναι απίστευτη, η ανεργία ήταν πάντοτε χαμηλή, το πολυπολιτισμικό κράτος είχε λειτουργήσει καλά.

Μέχρι τώρα αφού φαίνεται ότι το ισοπεδωτικό κύμα της παράνομης μετανάστευσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, πλήττει καίρια και τη Σουηδία.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται οι χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως στα προάστια της Στοκχόλμης. Εκατοντάδες νεαροί, κυρίως από οικογένειες φτωχών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και νέοι στη χώρα, καίνε αυτοκίνητα, κάνουν απίστευτες καταστροφές και συγκρούονται με τους αστυνομικούς ενώ έχουν δεχθεί επίθεση ένα αστυνομικό τμήμα και δύο σχολεία.

Αφορμή ήταν ο θάνατος από αστυνομικά πυρά ενός 69χρονου ο οποίος είχε κλειδωθεί σε ένα διαμέρισμα κρατώντας μαχαίρι, όμως αρκετοί πιστεύουν ότι υπήρξε βίαιη αντίδραση από τις αστυνομικές αρχές που οδήγησε στο θάνατό του.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αναταραχή έρχεται να εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το κράτος – πρότυπο της Σουηδίας με την αυξανόμενη ανεργία και τα προβλήματα τις πολυπολιτισμικότητας να δημιουργούν συνεχώς εντάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εθνικιστικό κόμμα της χώρας ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Για σκεφτείτε το: Και η Σουηδία μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό μίγμα παράνομης μετανάστευσης και φτώχειας, κυρίως μεταξύ των γνωστών «κολασμένων», δηλαδή των φτωχών ξένων που ζουν στα προάστια. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει τη φλόγα, το έχουμε ζήσει άλλωστε και στη Γαλλία, πάλι στα προάστια του Παρισιού όπου οι «κολασμένοι» όλης της γης που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, προκάλεσαν απίστευτα επεισόδια.

Και σε άλλες χώρες υπάρχουν εντάσεις κατά καιρούς, ενώ και στην Ελλάδα τα θέματα αυτά είναι γνωστά. Μόνο που στην Αθήνα τη γκετοποίηση την έχουμε τόσο σε ορισμένα προάστια (βλέπε Ζεφύρι, Μέγαρα κ.λπ.) όσο και στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν και στην Σουηδία δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός της ανέχειας, της πείνας, της ανεργίας, της έλλειψης στοιχειωδών αγαθών μαζί με το εκρηκτικό φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, προκαλούν μια «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί.

Ήδη τα πρώτα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας στα όριά της τα βλέπουμε. Η ακροδεξιά ανεβαίνει συνεχώς, τα Τάγματα Εφόδου κάνουν βραδινές επιχειρήσεις, οι λαθρομετανάστες στοιβάζονται σε όλη την πρωτεύουσα χωρίς τα στοιχειώδη και είναι θέμα χρόνου να εκραγούν. Ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. έχουν μετατραπεί σε γκέτο που το βράδυ κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει. Σκεφτείτε, λοιπόν: Μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει τέτοια φωτιά που δε θα έχει περάσει ποτέ η χώρα.

Κι όμως. Ενώ το νούμερο ένα πρόβλημα της Ευρώπης, ακόμη και από την οικονομία, είναι η εκρηκτική αύξηση της μετανάστευσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για τη φοροδιαφυγή. Ενώ βλέπουν ότι μια κοινωνική έκρηξη μπορεί να διαλύσει την Ευρώπη ολόκληρη κι ενώ η ακροδεξιά κάνει πάρτι παντού, στις Βρυξέλλες οι γραφειοκράτες περί άλλα τυρβάζουν.

Έχουν αφήσει την πύλη για λαθρομετανάστες, την Ελλάδα, να παλεύει μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αυτό έρχεται σιγά – σιγά στην πόρτα τους. Κι αντί είτε να λάβουν μέτρα για να ανακοπεί το κύμα είτε να προχωρήσουν σε γενναίες πολιτικές ενσωμάτωσης, κάνουν ότι δε βλέπουν το πρόβλημα.

Θα πει κανείς: Πόσους να αντέξει η Ελλάδα, πόσους να δεχθεί η Ευρώπη; Αυτό ακριβώς πρέπει να κάτσουν σοβαρά οι Ευρωπαίοι και να συζητήσουν. Αλλιώς είναι θέμα χρόνου οι εκρήξεις σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε, γεγονότα όπως αυτό στο Λονδίνο όπου αποκεφάλισαν τον στρατιώτη φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος, θα βλέπουμε συχνότερα.

Κάντε κάτι λοιπόν για το κύμα της μετανάστευσης. Κάντε κάτι για τη φτώχεια, προτού η Ευρώπη αφανιστεί...

Posted: 23 May 2013 01:58 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το Μνημόνιο απειλεί να υποδουλώσει την Κύπρο στην Τουρκία. Ωμά έθεσε το θέμα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη: «Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» του είπε. Ζήτησε μάλιστα «άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και γρήγορη διαδικασία διαπραγματεύσεων» με φόρμουλα την τετραμερή διάσκεψη για το θέμα - συνομιλίες δηλαδή Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως διευκρίνισαν τουρκικές πηγές. Στόχος των Αμερικανών, των Άγγλων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων που κατέχουν σημαντικά διεθνή αξιώματα και συγκαταλέγονται μεταξύ των εχθρών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να ξεκινήσουν τις συνομιλίες γύρω στον Οκτώβρη, και μέχρι τον Δεκέμβρη (!) να έχουν κλείσει το θέμα.

Να έχει υπάρξει δηλαδή συμφωνία Αγκυρας - Αθήνας, η οποία στη συνέχεια να επιβληθεί στους Ελληνοκυπρίους, εν ανάγκη και με το ζόρι- κατά το πρότυπο των «προδοτικών» όπως δικαίως είχαν αποκληθεί τότε, συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, το 1959, τις οποίες επέβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Εννοείται, χωρίς δημοψηφίσματα και άλλες «δημοκρατικές ανοησίες»!

Έχοντας την Κύπρο οικονομικά εξανδραποδισμένη μετά τη λεηλασία των καταθέσεων στις τράπεζές της, και επιπροσθέτως με τον Νίκο Αναστασιάδη προσφάτως εκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος τυγχάνει φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, θα ήταν όντως ηλίθιοι οι Αμερικανοευρωπαίοι αν δεν επεδίωκαν τώρα να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να επιβάλουν τουρκική λύση στο Κυπριακό, υποδουλώνοντας ουσιαστικά τους Ελληνοκυπρίους στην Αγκυρα.

Σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων υψηλού επιπέδου, την αρχή την έκανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο δεξιός Δανός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στις 6 Μαΐου. «Καλώ επειγόντως όλες τις πλευρές στην Κύπρο να προχωρήσουν προς την εξεύρεση λύσης επανένωσης του νησιού» δήλωσε αυτός. Δύο 24ωρα αργότερα, στις 8 Μαΐου, ήταν η σειρά τού επίσης δεξιού Φινλανδού επιτρόπου Ολι Ρεν. Μιλώντας με θέμα το Μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Κύπρο και απευθυνόμενος προς τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Ρεν υποστήριξε ότι «η επανένωση της Κύπρου θα δώσει οικονομική και κοινωνική ώθηση στην Κύπρο γι' αυτό και εμείς πρέπει να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία» της επανένωσης! Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προκάλεσε μάλιστα πανικό στα κυπριακά κόμματα, καθώς προσπάθησε να εκβιάσει τη Λευκωσία. «Μετά την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, θα μπορούν να αρθούν τα εμπόδια για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, υπονοώντας ουσιαστικά ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αφεθεί να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της!

Οι Αμερικανοί έκαναν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Έβαλαν τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, να αποστείλει έγγραφο 77 σελίδων τόσο στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη όσο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ένα έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τόσο τα σημεία σύγκλισης όσο και τα σημεία διαφωνίας κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την πενταετία 2008-2012 μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια από τη μία μεριά και των Τουρκοκυπρίων ηγετών Ταλάτ και Ερογλου από την άλλη. Η ύπουλη αυτή αμερικανική κίνηση αποσκοπεί στο να κατοχυρώσει ως δήθεν κεκτημένα τα σημεία σύγκλισης και να επικεντρώσει τις νέες διαπραγματεύσεις στα σημεία διαφωνίας, παραβιάζοντας έτσι τη θεμελιώδη διπλωματική αρχή ότι δεν ισχύει ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία σε επιμέρους θέμα, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.

Πέρα όμως από τα σχέδια των Αμερικανών, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε στην Κύπρο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης -ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, είναι φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν- απέκρυψε (!) την ύπαρξη του εγγράφου αυτού από όλα τα άλλα κυπριακά κόμματα επί 15 ημέρες. Ενώ το έγγραφο του επιδόθηκε στις 30 Απριλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης μέχρι και τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου του Εθνικού Συμβουλίου δεν ανέφερε τίποτα στους Κύπριους πολιτικούς ηγέτες. Ενδεχομένως δεν θα μάθαιναν ποτέ τίποτα αν δεν «κάρφωνε» την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Ιζέτ Ιστζιάν στον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριακού. Μαύρες μέρες περιμένουν την Κύπρο...


Posted: 23 May 2013 01:44 AM PDT
Σκοπιανοί και Αλβανοί πήγαν να σφαχτούν στο γήπεδο. Συνθήματα υπέρ του UCK!

Διεκόπη ο αποψινός τελικός κυπέλλου μεταξύ των ομάδων «Σκέντιγια» και «Τέτεξ», λόγω εθνικιστικών συνθημάτων από τους οπαδούς των δύο ομάδων.

Ο τελικός κυπέλλου άρχισε το βράδυ στο εθνικό στάδιο των Σκοπίων και διεκόπη οριστικά στο 25΄λεπτό, λόγω εθνικιστικών συνθημάτων που φώναζαν κυρίως οι περίπου 3.000 Αλβανοί οπαδοί της «Σκέντιγια».

Οι οπαδοί της «Σκέντιγια» αποδοκίμασαν αρχικά τον εθνικό ύμνο της ΠΓΔΜ ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ του UCK, της ένοπλης οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ οι
οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Τον αγώνα διέκοψε ο διαιτητής της αναμέτρησης, μετά από συνεννόηση με τον παρατηρητή. Οι δύο ομάδες έχουν έδρα το Τέτοβο.Η «Σκέντιγια» έχει Αλβανούς οπαδούς ενώ η «Τέτεξ» έχει κυρίως Σλάβους οπαδούς.

Αναμένεται να γνωστοποιηθεί πότε θα επαναληφθεί ο τελικός κυπέλλου, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθεί χωρίς οπαδούς των δύο ομάδων.

Εθνικιστικά και υβριστικά συνθήματα μεταξύ οπαδών αποτελούν τακτικό φαινόμενο στους αγωνιστικούς χώρους της ΠΓΔΜ όταν αγωνίζονται σλαβικές με αλβανικές ομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Posted: 23 May 2013 01:35 AM PDT
Σε παραδοχή εσφαλμένης εκτίμησης στο θέμα της Συρίας και του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προέβη η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου «Der Spiegel».

Ένα μόλις χρόνο πριν, η BND εκτιμούσε ότι η κατάρρευση του συριακού καθεστώτος ήταν θέμα μικρού διαστήματος, οπότε οι εξελίξεις πλήττουν σημαντικά το γόητρο μιας υπηρεσίας πληροφοριών δυτικού κράτους, η οποία έχει τη φήμη εξαιρετικών προσβάσεων στον μεσανατολικό χώρο.

Ουσιαστικά, πλέον η BND «ζωγραφίζει» μια εικόνα δυσμενή για τους αντάρτες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους ανατροπής του σκηνικού από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τέτοιες εξελίξεις πλήττουν εξίσου και την εικόνα της ηγέτιδας δύναμης που θέλει να προωθήσει η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία μόνο βρυχάται όλον αυτό τον καιρό, χωρίς καμία ουσία, αφού περιμένει «το φίδι από την τρύπα» να το βγάλουν οι Αμερικανοί…

Πηγή Defence-Point

Posted: 23 May 2013 01:15 AM PDT
Τα προάστια της Στοκχόλμης, όπου ζουν κυρίως μετανάστες, τα βράδια παίρνουν φωτιά από τις συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία

Σοβαρούς κλυδωνισμούς δέχεται τις τρεις τελευταίες ημέρες το «σουηδικό μοντέλο» που συνδυάζει γενναιόδωρες παροχές κοινωνικής πρόνοιας με την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς από την Κυριακή σε προάστια της Στοκχόλμης, όπου διαμένουν κυρίως μετανάστες, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών, οι σοβαρότερες εδώ και πολλά χρόνια.

Γράφει η Χρυσούλα Κατσαρού

Κάθε βράδυ επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό -πυρπολήσεις αυτοκινήτων και σπάσιμο τζαμιών- ενώ το βράδυ της Τρίτης, ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιάκομπσμπεργκ στα βορειοδυτικά της πόλης δέχθηκε επίθεση, δύο σχολεία υπέστησαν ζημιές και ένα κέντρο τέχνης πυρπολήθηκε, παρά την έκκληση για ηρεμία από τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις επτά ατόμων, τρία από τα οποία αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα.

Οι ταραχές συνδέονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου άνδρα οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα στο προάστιο Χάσμπι, βορειοδυτικά της πόλης, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα του 69χρονου, ενώ κάτοικοι του προαστίου που μίλησαν στον Τύπο ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί προκάλεσαν με χαρακτηρισμούς όπως «αλήτες, πίθηκοι και αράπηδες» και τους κατηγόρησαν για υπέρμετρη βία σε βάρος μεταναστών.

Ως «γιγαντιαία αποτυχία» των πολιτικών της κυβέρνησης, στις οποίες οφείλεται η αύξηση των γκέτο στα προάστια, χαρακτήρισε τα επεισόδια η εφημερίδα «Aftonbladet». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αννα Μαργκέτε Λιβ από το Αριστερό Κόμμα, δηλώνοντας στην ημερήσια «Svenska Dagbladet» πως «έχουμε αποτύχει να δώσουμε στους ανθρώπους που ζουν στα προάστια μια ελπίδα για το μέλλον».

Πράγματι, μετά από δεκαετίες πρακτικής εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου», η Σουηδία έχει περιορίσει σημαντικά τον ρόλο του κράτους από το 1990, ενισχύοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων.

Ενώ το μέσο βιοτικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν σημαντικά τη μακροχρόνια ανεργία των νέων και τη φτώχεια, που επηρεάζει τις κοινότητες των μεταναστών όλο και περισσότερο. Στις ηλικίες 15-24, η ανεργία είναι 27% για το πρώτο τετράμηνο του 2013, όταν η συνολικά, η ανεργία κυμάνθηκε στο 8,4% για τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανεργία μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν εκτός της Σουηδίας (που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο στη Σκανδιναβία) ανέρχεται σε 16%, σε σύγκριση με το 6% για όσους έχουν γεννηθεί στη χώρα.

Πυρά για τη μεταναστευτική πολιτική από τα... άκρα δεξιά, εξαπέλυσε και ο Μαρκ Αμπραμσον, πρόεδρος του αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», το οποίο έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2014.

«Τα περιστατικά αυτά», δήλωσε ο Αμπραμσον, «είναι η συνέπεια των πολυπολιτισμικών πολιτικών που υιοθέτησε η Σουηδία στα '80 και δεν τα βλέπουμε μόνο εδώ αλλά και σε όλη την Ευρώπη και νομίζω πως θα δούμε περισσότερα και πιο βίαια, αν δεν αλλάξουμε πολιτική», τόνισε.

Posted: 23 May 2013 12:45 AM PDT
Η απαγόρευση της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του φιλοαμερικανού υποψήφιου Ραφσανζανί σημαίνει ότι η Τεχεράνη παίρνει θέσεις μάχης


Πολιτική «πυρηνική βόμβα» η είδηση που ήρθε από την Τεχεράνη: το Συμβούλιο των Φρουρών απαγόρευσε στον Αγιατολάχ Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί και πρώην πρόεδρο του Ιράν να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τις 14 Ιουνίου! Αυτό που καθιστά την είδηση «εκρηκτική» δεν είναι αυτή καθ' αυτή η απαγόρευση της υποψηφιότητας του Ραφσανζανί. Ουδείς άλλωστε θεωρεί το Ιράν δημοκρατική χώρα, όπου ο κάθε πολιτικός μπορεί να εκφέρει όποια γνώμη θέλει και να κρίνεται γι' αυτή από τον λαό. Αλλού βρίσκεται το τεράστιο ζήτημα.

Το Συμβούλιο των Φρουρών κρίνει μόνο στη βάση του αν είναι πιστός μουσουλμάνος ο κάθε υποψήφιος και αν είναι πιστός στο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή όχι. Ο Ραφσανζανί όμως μπορεί να είναι φιλοαμερικανός, αλλά είναι αγιατολάχ - δηλαδή ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα των σιιτών κληρικών και κορυφαίων μελετητών του Κορανίου! Πώς γίνεται να εκλαμβάνεται ως... μη επαρκώς πιστός μουσουλμάνος; Επιπροσθέτως, ο Ραφσανζανί διετέλεσε πρόεδρος του Ιράν. Είναι βαρύτατη η κατ' ουσίαν κατηγορία ότι δεν είναι πιστός στο ισλαμικό καθεστώς, το οποίο υποτίθεται ότι υπηρέτησε από τη θέση του δεύτερου τη τάξει αξιώματος, του προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο υστερεί μόνο εκείνου του Ηγέτη της Επανάστασης. Πώς είναι δυνατόν κάποιος που διετέλεσε πρόεδρος να θεωρείται σήμερα μη... πιστός στο καθεστώς; Πόσω μάλλον που ο Ραφσανζανί υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Εχει τεράστια πολιτική σημασία η απαγόρευση συμμετοχής του Ραφσανζανί στις εκλογές και μάλιστα υπ' αυτό το πρίσμα.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε πλήρως το να κινητοποιηθεί το καθεστώς και να δώσει τη μάχη ώστε να μην εκλεγεί πρόεδρος ο Ραφσανζανί, με κίνδυνο να προσπαθήσει να υποτάξει το Ιράν στις ΗΠΑ. Το να προβάλει όμως βέτο το καθεστώς στην υποψηφιότητά του υποδηλώνει σοβαρότερα πράγματα και δυσοίωνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημαίνει ότι η ιρανική ηγεσία προετοιμάζεται για μείζονες αντιπαραθέσεις, κρίσεις και συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να ελέγχει κάθε αρμό εξουσίας με απολύτως δικούς της ανθρώπους. Η Τεχεράνη δηλαδή δείχνει ότι εκτιμά πως βρίσκεται σε φάση όπου όχι απλώς δεν μπορεί να ανεχθεί τον Ραφσανζανί πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε καν έναν ηττημένο στις εκλογές Ραφσανζανί, ο οποίος να διαμαρτύρεται με διαδηλώσεις για την ήττα του. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το πρόσθετο γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φρουρών απέρριψε την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και του... συμπέθερου (κυριολεκτικά!) του Αχμαντινετζάντ, μιας ιδιόρρυθμης, εκκεντρικής και θρησκόληπτης προσωπικότητας ονόματι Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ.

Παρόλο που ο νυν πρόεδρος του Ιράν είναι αυτός που προωθούσε την υποψηφιότητα του συμπεθέρου του (γιος του έχει νυμφευθεί κόρη του Αχμαντινετζάντ), ο Μασαεΐ είναι μάλλον φαιδρή προσωπικότητα, που σε καμιά περίπτωση δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος. Το γεγονός όμως ότι το καθεστώς τον πέταξε κι αυτόν εκτός εκλογών, σηματοδοτεί την επιθυμία της ιρανικής ηγεσίας να εκλεγεί πάση θυσία με ισχυρό ποσοστό ο εκλεκτός της, ο Σαΐντ Τζαλιλί, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Ο Αλί - Ακμπάρ Βελαγιατί, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο εν ενεργεία δήμαρχος της Τεχεράνης, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, είναι δύο σοβαροί υποψήφιοι πλήρως αφοσιωμένοι στον Χαμενεΐ, τον Ηγέτη της Επανάστασης. Οκτώ είναι τελικά οι προεδρικοί υποψήφιοι. Το καθεστώς επέτρεψε να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι και δύο ασήμαντοι εκπρόσωποι των φιλοαμερικανικών δυνάμεων, που αποκλείεται να εκλεγούν. Πρόκειται για τον πρώην διαπραγματευτή του Ιράν στα πυρηνικά Χασάν Ροχανί, άνθρωπο του Ραφσανζανί, και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μοχαμάντ - Ρεζά Αρέφ, άνθρωπο του επίσης αμερικανόφιλου πρώην προέδρου Χαταμί.

Με τους υποψηφίους αυτούς η Τεχεράνη προσπαθεί να διασώσει ένα επίχρισμα δημοκρατικότητας στις εκλογές της 14ης Ιουνίου. Χθες πάντως ήταν διασκεδαστική η προσπάθεια των Αμερικανών να κρύψουν την απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του Ραφσανζανί, στον οποίο στήριζαν τις όποιες ελπίδες τους.

Ενώ π.χ. οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου είχαν τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ τους το φυσιολογικότατο «Απαγορεύτηκε στον Ραφσανζανί η συμμετοχή στις εκλογές του Ιράν», οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είχαν ένα τεράστιο, πεντάστηλο ρεπορτάζ για τον παγκοσμίως... εντελώς άγνωστο συμπέθερο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, με τίτλο «Πέφτει η εκλογική αυλαία για τον σύμμαχο του Αχμαντινετζάντ»! Πολιτική φαρσοκωμωδία...

http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.