27 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 26-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 26 Jul 2013 06:15 PM PDT

Γράφει o Δημήτρης Μηλάκας

Εξακολουθούµε να γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και καλά κάνουμε… γιατί κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά τον εφιάλτη της χούντας. Η Δημοκρατία όμως δεν αποτελεί «ιστορικό γεγονός» που συντελείται σε μια στιγμή. Η Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί… δεδομένη και, όταν εγκαταλείπεται από την κοινωνία, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από «κατάκτηση» σε «κατά­ντια».

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 39 χρόνια, ίσως έχει φτάσει η ώρα να… ξαναλογαριαστούμε. Να δούμε πώς είναι, με τι μοιάζει και σε τι πραγματικά έχει εξελιχθεί αυτή η «Δημοκρατία», της οποίας γιορτάζουμε την αποκατάσταση.

Ζούµε υπό τις… βουρδουλιές μιας «δημοκρατικής δια­κυβέρνησης» που έχει μπερδέψει (;) κάθε έννοια δημοκρατίας με αυτήν μιας ολοένα και πιο αυταρχικής, αποθρασυνόμενης, κουτοπόνηρης και μπασταρδεμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ζούμε σε μια «δημοκρατική διακυβέρνηση» που ξεχειλώνει κάθε έννοια συνταγματικού «πλαισίου», που χώνεται με τα μπούνια σε όποιο παραθυράκι προσφέρεται για εκτροπή, που συνεχίζει να τεντώνει το σκοινί αδιαφορώντας για το εάν κοντεύει να κοπεί. Μια «δημοκρατική διακυβέρνηση» που λειτουργεί
  • με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, 
  • με αποφάσεις που έχουν οδηγήσει ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στα όρια της φτώ­χειας και πέραν αυτής, 
  • με αποφάσεις που οδηγούν σε χιλιάδες πλειστηρια­σμούς και κατασχέσεις και πετούν στον δρόμο χιλιάδες συμπολίτες μας, 
  • με αποφάσεις που έχουν οδηγήσει στην αποσάθρωση της πολιτικής ζωής και την εμφάνιση στην κεντρική σκηνή φασιστικών… φαντασμάτων.
Αυτή είναι - αν δεν θέλουµε να κλείσουμε τα μάτια - η κατάσταση της «αποκατεστημένης» Δημοκρατίας σήμερα και θα πρέπει επιτέλους να δούμε τι θα κά­νουμε γι' αυτό. Ευελπιστώντας ότι, με τη συμβολή μιας αφυπνισμένης κοινωνίας, θα μπορέσουμε στο μέλλον να γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημο­κρατίας όχι ως μια «ιστορική στιγμή» κατά την οποία ανετράπη η χούντα, αλλά ως την έναρξη μιας περιό­δου δημοκρατικής συνειδητοποίησης.





-->
Posted: 26 Jul 2013 05:15 PM PDT



H πληροφορία που διέρρευσε από Γερμανούς δημοσιογράφους έρχεται να δέσει με όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης τους τελευταίους μήνες.

Γερμανοί εισαγγελείς ειδικευμένοι στο οικονομικό έγκλημα και στη φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κλπ, πρόκειται να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα!

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε πάροδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας – το κτίριο έχει ενοικιασθεί ήδη – και μοναδική του αποστολή θα είναι ο έλεγχος της ελληνικής Δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί οι δανειστές έχουν την αίσθηση ότι η μη απόδοση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και η ασυλία συγκεκριμένων βαρόνων της διαπλοκής έχει μετατρέψει την περίπτωση της χώρας μας σε πηγάδι δίχως πάτο για τα δικά τους χρήματα.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Μέρκελ έγινε και με την σύμφωνη γνώμη του Λευκού Οίκου – μια και οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν μια τοξική βόμβα στον ευρωπαϊκό νότο την οποία θα κληθούν να απασφαλίσουν οι ίδιοι με πακτωλό εκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και να την βάλει σε τροχιά δολαρίου – βλέπε Αργεντινή.

Αμερικανοί και Γερμανοί λοιπόν έχουν αναλάβει να αντιμετωπίσουν το θηρίο χτυπώντας το στην ευαίσθητη κοιλιακή του χώρα, όπως αποκαλούν τις σχέσεις διαπλοκής τμήματος της ελληνικής δικαιοσύνης με ντόπιους βαρόνους και ολιγάρχες!






Posted: 26 Jul 2013 04:35 PM PDT
Χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής, η οποία περιθωριοποιείται

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής με την τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν την γνωμοδότηση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα των περιεχομένων τους.

Η τροπολογία εφεξής δίνει τη δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.

Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.

Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση, τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».

Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».


-->
Posted: 26 Jul 2013 03:58 PM PDT
Το 2045 μ.Χ η Ελλάδα "μπορεί" να εισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ η οποία κυριολεκτικά "θάφτηκε" από τα "συστημικά" ΜΜΕ.

Η κυνική ομολογία της έκθεσης, για "μη οικονομική αυτάρκεια" της χώρας μέχρι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 2045 (με προοπτική για επιπλέον χρόνια) σημαίνει δύο πράγματα:

Ότι θα "χαθούν" σίγουρα δύο γενιές (δεδομένο), οπότε θα επιτευχθεί μια πλήρης γενοκτονία της συνέχειας της ελληνικής φυλής. Ταυτόχρονα σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι αποικία των δανειστών μέχρι τότε, με option να ξεπεράσει η αποικιοκρατική αυτή σχέση και τα 50 χρόνια!

Συστάσεις για περαιτέρω αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και μείωση του κόστους εργασίας απευθύνει προς την Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στη νέα έκθεσή του, το Ταμείο αναγνωρίζει τη «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, τονίζει, όμως, ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δείχνοντας προς νέα μείωση μισθών και νέες ανατροπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις!

Το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα στην Κίνα της Ευρώπης,χωρίς όμως την ισχύ και την δύναμη του κινεζικού κράτους, η αντιστοιχία μας θα είναι μόνο με τους Κινέζους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, ενώ εμείς έχουμε προ πολλού αρχίσει να πέρνουμε την θέση των "δούλων" στις πυραμίδες των Φαραώ.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ξεκινήσει νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω λιτότητας.

Σε έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να μειώσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα έρθει πιθανώς μετά το 2014 αλλά ειδικά για την Ελλάδα η ανάκαμψη αποκαλύπτεται πλέον από τους σχεδιασμούς τους ότι θα έρθει "όταν τα άστρα και οι ουρανοί θα γίνουν σκόνη" όπως έλεγε ποιητικά ο Robert E.Howard. Eίναι ολοφάνερο ότι ο δρόμος που μας χάραξαν αποσκοπεί στην δικιά τους σωτηρία, με την δικιά μας θυσία, σαν Ιφιγένεια της Ευρώπης. Και οι πολιτικοί μας τα γνώριζαν όλα από την αρχή. Οι πολιτικοί μας και οι καναλάρχες...



Posted: 26 Jul 2013 03:20 PM PDT
Ένας από τους βασικούς εισπράκτορες χρημάτων για πολύ καιρό ήταν ο Σουδανός Ελφατί Αλί Χασανέιν, Διευθυντής της εταιρίας TWRA, η οποία λειτουργούσε στη Βιέννη από το 1987 μέχρι το 1995. Ο ίδιος συμμετείχε στη διοργάνωση της επίσκεψης στο Σαράγιεβο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 1993.

Γι΄αυτές τις υπηρεσίες ο Ιζετμπέγκοβιτς απένειμε στον κ. Χασανέιν το ανώτατο παράσημο της Βοσνίας. Μέσω των λογαριασμών του ο Χασανέιν μετέφερε από ισλαμικές χώρες 400 εκατ. δολάρια στους λογαριασμούς του Ιζετμπέγκοβιτς. Άλλης μιας εταιρίας στη Βιέννη ηγήθηκε ο ράφτης από το Ζάγκρεμπ Σαλίμ Σάμπιτς. Επί 20 χρόνια ήταν συνδεδεμένος με πλούσιους μουσουλμάνους και ακόμα έκανε χρηματικό έρανο για την κατασκευή τζαμιού στο Ζάγκρεμπ. Και ο επιχειρηματίας από το Ζάγκρεμπ Μοχάμεντ Τσάτιτς, ο οποίος για πολλά χρόνια ζούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακριβώς από εκεί μάζευε χρήματα από το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν, το Κουβέιτ και το Ιράν.

Εκτός απ΄αυτούς στην ομάδα των «φοροεισπρακτόρων» ήταν ο Ιρφάν Λεβάκοβιτς και ο Σαλίχ εφέντι Τσολάκοβιτς. Υπάρχει άλλο ένα άρθρο εισοδημάτων – οι πρόσφυγες και η μουσουλμανική (βοσνιακή) διασπορά. Αυτούς τους ανθρώπους τους αναγκάζουν να μεταφέρουν χρήματα στο Σαράγιεβο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, αυτή η πηγή αποφέρει ετήσια στους μουσουλμάνους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες στο Σαράγιεβο περίπου 2 δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1992 μέχρι το 1995 επισκέφθηκαν περίπου 80 χιλ. εθελοντές από μουσουλμανικές χώρες (Αλγερία, Αφγανιστάν, Τυνησία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ιράν, Σουδάν, Τσετσενία της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Από τους μισθοφόρους οι Μουτζαχεντίν συμμετείχαν προσωπικά στην εξόντωση 72 χιλ. Σέρβων. Ακόμα και στους ντόπιους μουσουλμάνους στην αρχή τους προκαλούσαν φρίκη τα άγρια βασανιστήρια των μισθοφόρων ομοδόξων τους, οι μαζικοί βιασμοί, τα καλάθια με κομμένα κεφάλια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου βασάνιζαν και σκότωναν Σέρβους.

Σύμφωνα με στοιχεία από αξιόπιστες πηγές (επίσημα προσωπικά της αποστολής του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ στο Σαράγιεβο, εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας), μέχρι σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται μερικές χιλιάδες Μουτζαχεντίν. Ένα μέρος από αυτούς έχουν νομιμοποιηθεί, αφού παντρεύτηκαν ντόπιες κοπέλες. Άλλοι έλαβαν ως δώρο την ιθαγένεια από τις Αρχές του Σαράγιεβου. Σήμερα όλοι τους είναι νόμιμοι πολίτες της Βοσνίας.

Σήμερα οι «νομιμόφρονες πολίτες», και εντελώς πρόσφατα τρομοκράτες από όλο το μουσουλμανικό κόσμο διαμένουν μόνιμα στην Κεντρική Βοσνία κατά ομάδες σε μικρά ορεινά χωριά. Αυτοί οι άνθρωποι οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αρχίσουν να επιδίδονται σε δολιοφθορές και να τοποθετούν νάρκες στα πιο απροσδόκητα μέρη και παράλληλα να προμηθεύουν όπλα σε οποιαδήποτε χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Ορισμένες βάσεις ειδικές για την εκπαίδευση τρομοκρατών προστατεύονταν και ελέγχονταν από Ιρανούς διπλωμάτες με τη συγκάλυψη διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και δεν τους δίδασκαν μόνο την τέχνη της δολιοφθοράς, αλλά και να φτιάχνουν δώρα με τη μορφή παιχνιδιών και παγωτό, τα οποία μετά αποδεικνύονταν θανατηφόρες βόμβες. Ένα από αυτά τα «ανθρωπιστικά πανεπιστήμια» για τους τρομοκράτες βρίσκεται σε απόσταση μόλις 80 χλμ. από το Σαράγιεβο στην κωμόπολη Μπακοτίτσι. Εκεί διέμεναν 200 οπλισμένοι σαν αστακοί εθελοντές. Και σχεδόν κάθε εθελοντής από τη Μπακοτίτσι είχε θαυμάσιες σχέσεις με τη διοίκηση του στρατού του Σαράγιεβου.

Κονσταντίν Κατσάλιν



Posted: 26 Jul 2013 02:53 PM PDT
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δυνατότητα ελέγχου του κλίματος της Γης. Μια αντίστοιχη μελέτη ανατέθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό γέννησε την ανησυχία ότι οι Αμερικανοί ελπίζουν να αποκτήσουν ένα επιθετικό κλιματικό όπλο.

Η CIA διέθεσε 630.000 δολάρια για τη μελέτη των δυνατοτήτων της γεωμηχανικής. Με το ποσό αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να μελετήσουν, σε προθεσμία 21 μηνών, τα περιθώρια της ανθρώπινης επενέργειας στις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, οι ειδικοί είναι επιφορτισμένοι με την αποστολή να διευκρινίσουν την ενδεχόμενη απειλή που μπορεί να συνιστά η γεωμηχανική για την εθνική ασφάλεια.

Αυτή καθ΄εαυτή η συγκεκριμένη μελέτη φαντάζει αρκετά άκακη. Ωστόσο, η χρηματοδότησή της από το ταμείο της CIA δίνει μια αφορμή να υποθέσουμε ότι στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί έχουν κατά νου την ανάπτυξη ενός κλιματικού όπλου. Το να γίνει κατανοητό κατά πόσο μια τέτοια υπόθεση έχει βάση – είναι αρκετά πολύπλοκο. Η πλειονότητα των ειδικών που ερωτήθηκαν από τη «Φωνή της Ρωσίας» για το θέμα αυτό – απέφυγε να απαντήσει.Πάντως, κανείς δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται εδώ και καιρό τα κλιματικά όπλα. Την κατάσταση σχολιάζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης, Αλεξάντρ Σαράβιν:

- Τα μεγαλύτερα κράτη έχουν ασχοληθεί εδώ και πολύ καιρό με τα κλιματικά όπλα, ίσως και πάνω από 50 χρόνια πριν. 'Αλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο σημείωσαν πρόοδο. Δεν έχουμε πάντως υπόψη μας περιπτώσεις έξωθεν επενέργειας στο κλίμα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο στον τομέα αυτό να προγνώσει κανείς το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Γι' αυτό και ο ακριβής προσδιορισμός αυτού που μπορεί να προκαλέσει ένα όπλο στον τομέα αυτό είναι αδύνατος, κατά τη γνώμη μου.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί είναι σε θέση να επιφέρουν «κλιματική βλάβη» στους εχθρούς τους . 'Ετσι, πέρισυ το Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος του Ιράν Μαζμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι εχθροί έχουν προκαλέσει ξηρασία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στη Ρωσία δε είχαν κάποτε επιρρίψει την ευθύνη για τον αφύσικο καύσωνα στον αμερικανικό σταθμό HAARP – υπενθυμίζει ο διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Προγραμμάτων της WWF, Αλεξέι Κοκόριν:

- Πολύ γνωστός είναι ο σταθμός μακράς εμβέλειας HAARP στην Αλάσκα. 'Οταν λοιπόν στη Μόσχα είχαμε έναν τερατώδη καύσωνα -τον Ιούλιο του 2010 -ακούστηκαν φήμες του τύπου «μήπως φταίει η δραστηριότητα αυτού του σταθμού;» . Θεωρητικά, ένας τέτοιος σταθμός μπορεί να προκαλέσει οπή στα σύννεφα από μεγάλη απόσταση. 'Αλλο θέμα το ότι την εποχή του καύσωνα στη Μόσχα δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Ο σταθμός HAARP δεν αποτελεί μοναδικότητα. Παρόμοιοι σταθμοί λειτουργούν και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, στη δοικητική περιφέρεια Νιζεγκόροντ. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα περισσότερα από τα δεδομένα που συλλέγει ο HAARP είναι διαβαθμισμένα και στο ίδιο το πρόγραμμα έχει εμπλακεί το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι πιθανό ότι αυτό ακριβώς το γεγονός έχει δαιμονοποιήσει την εικόνα του σταθμού HAARP. Πάντως, όπως και νάχει, ο σταθμός έκλεισε πρόσφατα. Δεν βρέθηκαν κονδύλια για να συνεχίσει τη λειτουργία του.


-->
Posted: 26 Jul 2013 10:58 AM PDT
Tου Λ. Λιγουριώτη

Αυστηρή απάντηση - έστω και με καθυστέρηση μερικών ημερών - έδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, σχετικά με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που επαναλάμβαναν μεν τους γνωστούς αβάσιμους ισχυρισμούς κύκλων στην Άγκυρα περί υπόθαλψης από την Ελλάδα τρομοκρατών που φέρεται να δρουν στην Τουρκία Πρόσθεταν όμως - για να προβοκάρουν επιπλέον την Ελλάδα- ότι οι φερόμενοι ως ύποπτοι χτύπησαν ή θα χτυπήσουν στόχους των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Το πρώτο δημοσίευμα ανέδειξε, εντόνως και αυστηρά σχολιασμένο, το OnAlert με απόκρουση των αβάσιμων τουρκικών ισχυρισμών, με τίτλο "Το ύπουλο τουρκικό σχέδιο με στόχο Ελλάδα και Συρία και αμερικανική εμπλοκή"), ωστόσο από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε επίσημη απάντηση προς τους Τούρκους που διαδίδουν τα ψεύδη Χθες ήρθε νέο ανάλογο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Today's Zaman" υπό τον τίτλο «Terrorists sheltered by Greece may attack Turkish, American interests» και το ΥΠΕΞ - σωστά- ενεργοποιήθηκε διότι η τουρκική κατασκευή πήρε διαστάσεις.

ΥΠΕΞ: "Ευφάνταστη και δυσεξήγητη συνωμοσιολογία"

Έτσι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Today's Zaman", ο κ Κούτρας δήλωσε:
«Ο βαρύς φόρος αίματος που έχει πληρώσει η Ελλάδα στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει ούτε καν τον σχολιασμό ανάλογων δημοσιευμάτων, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πλέον ευφάνταστης και δυσεξήγητης συνωμοσιολογίας, πολλώ δε μάλλον την διάψευσή τους.
Διερωτάται, βεβαίως, κανείς για τη σκοπιμότητα και τους στόχους που εξυπηρετεί η δημοσίευση άρθρων αντίστοιχου περιεχομένου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Άγκυρα».
Χρειάζονται άμεσες απαντήσεις!

Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΞ μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη τακτική στον σχολιασμό και την απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών. Υπό το πρίσμα αυτό οι επισημάνσεις μας δεν αποτελούν ''υπόδειξη'' προς κανέναν, αλλά καταγραφή περιστατικών. Ωστόσο και εμείς έχουμε από την πλευρά μας παρατηρήσει ότι 'όταν υπάρχει εγκαίρως απάντηση που αποκαθιστά την αλήθεια, ΤΑ πρόθυμα -και διατεταγμένα;- τουρκικά ΜΜΕ δεν τολμούν -όχι πάντα αλλά πολλές φορές- να αναδημοσιεύουν τις ψευτιές. Μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν οι ανακοινώσεις πάνε ΕΓΚΑΙΡΑ και στον αγγλόγλωσσο τουρκικό τύπο και στα γραφεία τύπου των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα. Διότι -για να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ μας- ΕΚΕΙ κυρίως απευθύνονται οι τουρκικοί αυτοί κύκλοι .Θέλουν να στρέψουν με ψεύδη την διεθνή κοινή γνώμη κατά της Ελλάδας , εμφανίζοντάς την ως δήθεν προστάτιδα τρομοκρατών κλπ. μαζί με την Συρία! 

Να μην πέφτει τίποτα κάτω!

Τόσο το προηγούμενο δημοσίευμα,όσο και το τωρινό στην Today's Zaman στόχος είναι η επίτευξη από την Τουρκία διπλής προβοκάτσιας κατά της Ελλάδας με τρόπο που να ευνοεί τα συμφέροντα της Άγκυρα, επιχειρώντας - "με ένα σπάρο - δυο τρυγόνια": Και να εκθέσουν Ελλάδα (και Συρία) και να στρέψουν τις ΗΠΑ εναντίον τους.Και για την Συρία μπορεί να πει κανείς αβασάνιστα "και τι μας νοιάζει", για την Ελλάδα όμως -επαναλαμβανουμε- δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω! Έστω και με καθυστέρηση λοιπόν καλώς υπήρξε απάντηση.

Για να κάνουμε μια μικρή σύνδεση να πούμε ότι το κακοστημένο σχέδιο της Τουρκίας έχει ως κέντρο τους "βομβιστές αυτοκτονίας" και στηρίζεται στο πρόβλημα τρομοκρατίας που κατά την ίδια αντιμετωπίζει ως χώρα από τη δράση αυτών των οργανώσεων. Στηρίζεται επίσης και στην προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν με κάθε τρόπο άκρη σε επιθέσεις που είχαν δεχθεί στόχοι της στο έδαφος της Τουρκίας, όπως στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Το κακοστημένο σχέδιο λοιπόν είναι απλό και σε αυτή την ''απλότητα'' επιχειρούν να πείσουν τους αμερικανούς και την υπόλοιπη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο πυρήνας της διπλής προβοκάτσιας

Ο πυρήνας της προβοκάτσιας είναι ο εξής: Υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα, σε (ανύπαρκτο)... στρατόπεδο στο... Λαύριο κ.λ.π., δήθεν εκπαιδεύονταν τρομοκράτες του DHKP-C για επιθέσεις αυτοκτονίας ("ζωντανές βόμβες") στην Τουρκία. Μετά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ οι αμερικανοί... πίεσαν δήθεν την Ελλάδα και η Αθήνα έκλεισε το... στρατόπεδο. 
Έτσι τα μέλη του DHKP-C, που... διέφυγαν από το... στρατόπεδο στην Ελλάδα, αυτή τη φορά έκαναν ως βάση τη Συρία! Βεβαίως υποστηρίζουν ότι η "κακιά" Ελλάδα με την αστυνομία και την δικαιοσύνη της δεν... συνεργάζονται και δεν... εκδίδουν... τρομοκράτες, για τους οποίους όμως κρύβουν ότι δεν δίνουν κανένα στοιχείο!
Έτσι με αυτό το παραμύθι επιχειρούν να πετύχουν "με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια": Να μπουν Ελλάδα και Συρία στο στόχαστρο των ΗΠΑ!



Posted: 26 Jul 2013 10:40 AM PDT

«​Θα ήθελα, μέσω της εφημερίδος σας, να υποβάλλετε, προς κάθε αρμόδιο, μία ερώτηση: ποιο είναι το κόστος που προέκυψε από τη λειτουργία της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση ευθυνών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ; Πόσο στοίχισαν οι συνεδριάσεις, το ταξίδι μελών της επιτροπής, η αλληλογραφία με άλλες υπηρεσίες, τι επιβάρυνση προέκυψε από τα αιτήματα για εξειδικευμένες έρευνες και εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης». 
Το τηλεφώνημα, προχθές το απόγευμα, προήλθε από αναγνώστη της «Κ» (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος συστήθηκε ως υπερογδοντακονταετής συνταξιούχος. Επέμεινε, δε, στο αίτημά του. «Θέλω να γνωρίζω, όχι μόνο εγώ, και άλλοι, πόσο μας κόστισε η διερεύνηση της υπόθεσης. Γιατί υποβάλλεται ο βαρέως φορολογούμενος ελληνικός λαός στη δαπάνη; Ποιος ο λόγος των παρατάσεων που πήρε η επιτροπή για τις εργασίες της και, εν τέλει, τι προέκυψε;»

Ο ηλικιωμένος αναγνώστης, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του για τις ανακατατάξεις που έφερε στη ζωή του η περιδίνηση της χώρας στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι «είχα μια αξιοπρεπή ζωή με τη σύνταξή μου και αυτή τη στιγμή δουλεύω και πάλι, όχι από επιλογή αλλά εξ ανάγκης», συνέχισε να καταφέρεται κατά της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης. 
«Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν κατάφερε η Ελλάδα να εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Και από την επιτροπή της Βουλής, ποιες ήταν οι τόσο μεγάλες αποκαλύψεις που έγιναν; Δεν υπάρχει περίπτωση να μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τη λίστα και για την περιουσιακή κατάσταση όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Ξέρετε γιατί; Γιατί εάν αρχίσει να μιλάει ένας, θα τους πάρει η μπάλα όλους. Είναι όλοι μπλεγμένοι στο ίδιο σύστημα», είπε και, πριν κλείσει το τηλέφωνο, επανέλαβε το αίτημα να δει το ερώτημά του να διατυπώνεται μέσω της εφημερίδας.

Η περίπτωση δεν είναι μεμονωμένη. Παρόμοιες θέσεις είναι μάλλον ο κανόνας για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι, απέναντι στις θεσμοθετημένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, διακατέχονται από μεγάλη καχυποψία. Πιστεύουν ότι στόχος των ανάλογων επιτροπών δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η συγκάλυψη και η αυτοπροστασία. 
Το βαθιά απαξιωμένο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποτινάξει αυτή την καχυποψία και να πείσει για την αγνότητα των προσθέσεών του και για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτοκάθαρσης. Και, μάλλον, πλέον οι εκπρόσωποί του το αντιλαμβάνονται. 
Πιθανότητα από τη συναίσθηση αυτής της κατάστασης εκκινεί η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για κατάργηση των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών της Βουλής και της απευθείας παραπομπής των πολιτικών στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις άρσης ασυλίας τους.



-->
Posted: 26 Jul 2013 10:10 AM PDT
Αυτό που συμβαίνει με τη φορολόγηση των ακινήτων ξεπερνάει ακόμα και τη πιο νοσηρή φαντασία. Ουδεμία οικονομική ή άλλη λογική έχει.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τιμωρούνται πλέον, με σαδιστικό τρόπο, επειδή είχαν την… έμπνευση να «βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».

Και ήταν απολύτως κατανοητή αυτή η σφοδρή επιθυμία καθ΄ ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γνώρισε την προσφυγιά, τον ξεριζωμό και την ξενητειά. Ήθελε να ριζώσει κάπου. Να αποκτήσει ένα χώρο δικό του. Από γενιά σε γενιά μεταλαμπαδεύτηκε αυτή η επιθυμία και φτάσαμε να έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη.

Προσοχή, δεν αναφέρομαι στους νεόπλουτους, αλλά στην πρώτη κατοικία ενός μεσαίου νοικοκυριού, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών.

Αυτή, λοιπόν, η πρώτη κατοικία βομβαρδίζεται ανηλεώς με φόρους. Σε λίγο θα είναι πλέον αβάσταχτο να έχεις δικό σου σπίτι και στην καλύτερη περίπτωση θα κληθείς να το πληρώσεις δυο φορές. Μια φορά όταν το απέκτησες και τη δεύτερη στο …κράτος!

Πολλά νοικοκυριά, που απέκτησαν το σπίτι τους με δάνεια, ζορίζονται τα τελευταία χρόνια όχι κατ' ανάγκην από δική τους ευθύνη. Άνθρωποι που δεν είχαν συνηθίσει να είναι ασυνεπείς, η ανάγκη τους οδήγησε να γίνουν.

Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους δεν τους…εκτελείς. Προσπαθείς να τους βοηθήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτή είναι η αποστολή μιας οργανωμένης πολιτείας.

Υπό τις πιέσεις της τρόϊκας, μαθαίνω, επίκειται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Μάλιστα, κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες του Υπουργείου Οικονομικών (οι γνωστοί που θέλουν πάντα να είναι αρεστοί στ΄ αφεντικά) , ακούω, ότι σκέφτονται να …επιταχύνουν τη διαδικασία και να μην χρειάζεται καν δικαστική απόφαση για τον πλειστηριασμό! Θέλω, να ελπίζω ότι θα πρόκειται για κακόγουστο αστείο…Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται!

Όμως, πέρα από αυτό διαδραματίζεται και κάτι άλλο, περισσότερο επικίνδυνο.

Οι τράπεζες, τις οποίες ο ελληνικός λαός έσωσε, φορτώνοντας με 50 δις τους επερχομένους και τους αγέννητους, πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κυρίως στεγαστικά) στα λεγόμενα distressed funds, τα «κοράκια» των αγορών με άλλα λόγια, σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές. Μέχρι το 30% της ονομαστικής τους αξίας μαθαίνω. Δηλαδή, ένα ενυπόθηκο «κόκκινο δάνειο», ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, μπορεί να «πωληθεί» για 25-30 χιλιάδες ευρώ. Έτσι η τράπεζα βάζει κάποια μετρητά στο ταμείο της, διαγράφει το δάνειο από τον ισολογισμό της, βελτιώνει τη λογιστική της απεικόνιση και όλα καλά!

Το «κοράκι» στη συνέχεια, έρχεται στη θέση της τράπεζας και προφανώς προσδοκά να πάρει από τον δανειολήπτη το σύνολον του δανείου του! Και επειδή αυτά τα «κοράκια» δεν έχουν ούτε …θεό, ούτε πατρίδα, αντιλαμβάνεστε ό,τι δεν θα στείλουν….λουλούδια στους ιδιοκτήτες, αλλά δικαστικούς επιμελητές!

Είναι, λοιπόν, υπαρκτός ο κίνδυνος μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων να εκποιηθεί, έναντι πινακίου φακής, και χιλιάδες συμπολίτες μας, πέραν των άλλων δυσκολιών, να μην έχουν « που την κεφαλήν κλίναι». Και η περιουσία αυτή να περάσει σε …ξένα χέρια! Δεν πρόκειται για λαϊκισμό ή κινδυνολογία. Είναι το πιθανότερο σενάριο, πολύ φοβούμαι.

Έχω, κατ΄επανάληψη, επισημάνει ότι ήταν τραγικό ( για μένα ακατανόητο ακόμα και σήμερα) σφάλμα η εκποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ. Όχι μόνο γιατί θυσιάσαμε δυο κρατικές τράπεζες για να …σώσουμε ιδιώτες, ούτε γιατί δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι των ανωτέρω τραπεζών έχασαν τις περιουσίες τους, όσο, κυρίως, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πλέον στη διάθεση της έναν κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με το οποίο θα παρενέβαινε και θα ασκούσε πολιτική. Ξέρω, το κράτος τα έκανε μπάχαλο όπου άσκησε διοίκηση στις τράπεζες, αλλά επειδή συμβαίνουν …..ατυχήματα, δεν θα σταματήσουμε να …..οδηγούμε.

Η ΑΤΕ και το ΤΤ θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, να αναδιαρθρωθούν και να μετεξελιχθούν σε μια ισχυρή και βιώσιμη τράπεζα. Μια τέτοια τράπεζα, θα είχε τη δυνατότητα ν' αποκτήσει αυτά τα «κόκκινα δάνεια» και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειολήπτες νέους όρους αποπληρωμής, ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Θα ήταν πολλαπλά τα οφέλη από μια τέτοια πολιτική.

Τι μπορεί να γίνει σήμερα;

Θεωρώ ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, να διευκολυνθούν, ουσιαστικά, οι συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να μην έχουμε άλλα κόκκινα δάνεια. Γιατί αν δίνονται λύσεις (οι όποιες λύσεις τέλος πάντων) μόνον για αυτούς που δεν πληρώνουν, τότε ανακύπτουν μια σειρά από προφανή ηθικά, πολιτικά και οικονομικά διλήμματα, τα οποία παρέλκει να αναφέρουμε.

Δεύτερον, η πολιτεία πρέπει να προστατέψει τους εν αδυναμία ευρισκόμενους δανειολήπτες. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αφ' ενός να σεβαστεί την έννομη τάξη που διέπει τις αναγκαστικές εκτελέσεις και αφ΄ετέρου να εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης κάποιου οργανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

Ένα είναι βέβαιον, η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, που είναι κομμάτι της ψυχής τους, δεν πρέπει να παραδοθεί βορά στα «κοράκια»




Posted: 26 Jul 2013 09:40 AM PDT

Οι τιμές των ακινήτων καταρρέουν, οι τιμές των μετοχών βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, οι καταθέσεις μας βάλλονται πανταχόθεν. Τι μας απομένει; Να ομολογήσουμε την ήττα και να μεταφέρουμε όλες μας τις οικονομίες σε κάποια βρετανική τράπεζα, όπως κηρύττει των ευαγγέλιο των ιεροκηρύκων του Grexit; Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απέχουμε λίγα μόλις εκατοστά από το γκρεμό, αλλά τα πόδια μας βρίσκονται ακόμη σε στέρεο έδαφος...

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πρώτα απ΄ όλα πολιτικό. Αν υπάρξει μία ουσιαστική πρόταση εξόδου από την κρίση, τότε η σημερινή δυσμενής κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Ο χρόνος, όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πλέον περιορισμένος, αφού έχει ήδη σπαταληθεί σε ανούσιες εσωτερικές διαμάχες. Η μεγαλύτερη δυσκολία για να προχωρήσει μία εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας είναι η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί απλές καταστάσεις. Είναι κι η έλλειψη Παιδείας που έχει οδηγήσει ημιμαθείς να κατευθύνουν τις τύχες ενός ολόκληρου λαού στην πιο κρίσιμη φάση της σύγχρονης ιστορίας του.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σαν να είναι λογιστές σε μία ανώνυμη εταιρεία. Ακόμη συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που η μόνη εγγύηση που μας προσφέρει είναι η απόλυτη καταστροφή. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση. Όσο προβληματική είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, άλλο τόσο προβληματική είναι η αφασία που βρίσκεται η αντιπολίτευση, η οποία και επιμένει σε "λύσεις" του τύπου "λεφτά υπάρχουν".

Η ελληνική Οικονομία δεν πρόκειται να αρχίσει να παράγει επειδή θα εισπράξει το δημόσιο φόρους από ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να τους πληρώσουν. Ούτε αν στείλει στο ταμείο ανεργίας άλλο 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Μόνο με επενδύσεις μπορούμε να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η προοπτική να γίνει η Ελλάδα ένας επενδυτικός παράδεισος είναι τόσο εφικτή αυτή την στιγμή όσο και να εποικιστεί ο πλανήτης Άρης.

Μετρώντας τις πιθανότητες, αυτές λιγοστεύουν καθημερινά. Αν νομίζετε ότι έχουμε πιάσει τον πάτο, κάνετε λάθος. Τα χειρότερα είναι πιθανότατα μπροστά μας. Κι ακόμη χειρότερο θα είναι το γεγονός ότι ακόμη και τότε θα θριαμβεύουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Όσο μεγαλώνει η δυστυχία, τόσο περισσότερος ζωτικός χώρος δίδεται στα άκρα και στις απίστευτες θεωρίες τους. Όσο βουλιάζουμε στον βούρκο, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βγούμε από αυτόν.

Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτή την στιγμή κατεύθυνση στο καράβι και ν΄ αποφύγουμε τα βράχια, θα σας έλεγα με σιγουριά ότι θα άξιζε να πιάσετε θέση σε μία οποιαδήποτε καμπίνα ενός τόσο όμορφου σκάφους. Πως μπορεί, όμως, να σας καλέσει κάποιος σε ταξίδι με ένα όμορφο σκαρί, όταν πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι να χαθεί στα κύματα και να συνθλιβεί στα βράχια;

Απαισιοδοξία; Να με συγχωρείτε! Θα είμαι ο πρώτος που θα βγω και θα πω ότι υπήρξα αυτό το διάστημα υπερβολικός και απαισιόδοξος, όταν δω κάτι που πραγματικά να μας δίνει ελπίδα. Προς το παρόν πιστεύω ότι είμαι ένας πραγματιστής. Κι οι αλήθεια είναι ότι κάποιοι αυτή την ώρα τρίβουν τα χέρια τους κι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι φίλοι αυτής της χώρας...



Posted: 26 Jul 2013 09:35 AM PDT
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή το απόγευμα στη συνοικία Σούμπρα του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ζωντανό υλικό του δορυφορικού καναλιού ONTV εμφανίζονται πλήθη να εκτοξεύουν πέτρες εκατέρωθεν στους δρόμους της Σούμπρα.

Δυναμιτίζει το εύθραυστο κλίμα στην Αίγυπτο η απόφαση της δικαιοσύνης να παρατείνει την κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι. Λίγο μετά το μεσημέρι ξέσπασαν συγκρούσεις στη συνοικία Σούμπρα στο ανατολικό Κάιρο και ήδη υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Διαδηλώσεις των δύο πολιτικών στρατοπέδων διεξάγονται σε ολόκληρη την Αίγυπτο, ενώ ο στρατός έχει καλέσει σε κάθοδο του λαού στο δρόμο ώστε να λάβει «λαϊκή εντολή» να σκληρύνει τη στάση του έναντι των ισλαμιστών υποστηρικτών του κ. Μόρσι.

Οι συγκρούσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, άρχισαν όταν αντίπαλοι του καθαιρεθέντος προέδρου έκαψαν επιδεικτικά αφίσες με τη μορφή του.



Posted: 26 Jul 2013 09:10 AM PDT
Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών θα προειδοποιήσουν τους επικεφαλής του βασικού κόμματος των Κούρδων της Συρίας, το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο βόρειων περιοχών του συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ότι προχωρεί σε «λανθασμένα και επικίνδυνα μονοπάτια», δήλωσε την Παρασκευή ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα τους απευθυνθούν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις για κινήσεις τους οι οποίες είναι λανθασμένες και επικίνδυνες», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, την ώρα που αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας συναντούσαν την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πανικόβλητοι οι ισλαμοφασίστες τρέχουν να ενσωματωθούν στον στρατό της Συρίας
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ, η αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ έγραψε πως εκατοντάδες εξεγερμένοι της συριακής αντιπολίτευσης, απογοητευμένοι πλέον πέρασαν στις γραμμές του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Σύριοι της αντιπολίτευσης πλέον κουράστηκαν από την σύρραξη που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια. Μεταξύ των ομάδων αυτών άρχισε πια να κυριαρχεί το αίσθημα της ήττας. Για αυτό και ένας αυξανόμενος αριθμός εξ αυτών επωφελούνται των όρων της αμνησίας που προσέφερε το καθεστώς Άσαντ.
Επίσης σιωπηλά πλέον οι οικογένειες αυτών των μελών της αντίστασης επιστρέφουν στους οικισμούς που ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση.

Οι εργασίες του υπουργείου Προσέγγισης έφεραν αποτελέσματα
Aυτό είναι κάτι που δείχνει αύξηση της εμπιστοσύνης προς το καθεστώς Άσαντ, κάτι που αναφέρεται πως είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπουργείου Εθνικής Προσέγγισης.
Ο Αλή Χαϊντάρ που ανέλαβε τα καθήκοντα προσέγγισης δήλωσε πως "Το μήνυμά μας είναι το εξής : Εάν πραγματικά θέλεις να προφυλάξεις τον συριακό λαό, άσε το όπλο σου και μέσω του διαλόγου , υπεράσπισε την σωστή πλευρά".
Ο Χαϊντάρ που θεωρείται από τα ήπια άτομα του καθεστώτος, είναι γνωστό ως το άτομο που διασφάλισε το γεγονός του ότι παλιά μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης αφήνουν τα όπλα τους και επιστρέφουν σε ασφαλείς περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο
Οι δε εξεγερμένοι υποστηρίζουν πως είναι ενήμεροι για τους όρους της αμνηστείας, αλλά ότι μόνο μια μικρή ομάδα εγκατέλειψε τα όπλα.
Εξεγερμένος ονόματι Μουχάμεντ στην πόλη Ράκκα που δεν έδωσε το επώνυμο του δηλώνει : "Πολεμώ για την επανάσταση, αλλά κατά την άποψη μου έχουμε ξεχάσει γιατί πολεμάμε. Η οικογένεια μου πέρασε σε περιοχή υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, διότι εδώ πλέον δεν είναι ασφαλές μέρος. Ναι ο Άσαντ είναι τρομερός, αλλά οι εναλλακτικές είναι ακόμη πιο κακές".
Ο υπουργός Χαϊντάρ στην δήλωση που έκανε ισχυρίστηκε πως 180 παλιά μέλη της αντιπολίτευσης με τελετή που έγινε χτες πέρασαν στις αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης.

O Ερντογάν μπροστά σε μία πολεμική σύρραξη με κίνδυνο τον διαμελισμό της Τουρκίας
Προφανώς, ο Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από μία "προειδοποίηση φάρσα" προσπαθεί να επανακτήσει το χαμένο "έδαφος" απέναντι στην δύση και απειλεί τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα με τον τρόπο αυτό σε μία στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη μεθόριο με την Συρία ή ακόμη και μερικά χιλιόμετρα μέσα στα συριακά εδάφη... 
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους Κούρδους της Συρίας και τον συριακό στρατό, αλλά και ολόκληρο το κουρδικό έθνος το οποίο βρίσκεται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να "αναλάβει" θέση ισχύος και να προχωρήσει προς την άμεση ίδρυση κουρδικού κράτους, αφήνοντας τον Ερντογάν να ελπίζει πως θα παρατείνει την τουρκική ισχύ στην περιοχή και θα γλιτώσει την Τουρκία από την διαφαινόμενη πλήρη κατάρρευσή της...

Κυριάκος Παντελίδης

Πληροφορίες από Reuters και Radical



Posted: 26 Jul 2013 08:57 AM PDT
Ο βομβαρδισμός της Πάφου από το αρματαγωγό "Λέσβος" κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1974 στην Κύπρο 20/7/2013 (τέτοιες ημέρες πριν 39 χρόνια)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ε.Χανδρινό, απέπλευσε την 22:00 από τις Κεχριές για την Αμμόχωστο της Κύπρου, στις 13 Ιουλίου 1974, μεταφέροντας προσωπικό και υλικά της ΕΛΔΥΚ σε εκτέλεση προγραμματισμένου πλού. Η  ώρα που υπολογιζόταν να φθάσει στην Κύπρο ήταν 7 το πρωί της 17ης Ιουλίου. Την 09:00 της 15/7 και ενώ το πλοίο ευρίσκετο εν πλώ, ο Κυβερνήτης επληροφορήθη από το ραδιόφωνο, την εκδήλωση πραξικοπήματος  εναντίον του Μακαρίου και ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν νεκρός.
Ο Χανδρινός συνέχισε τον πλούν του προς την Κύπρο, με σύμφωνη γνώμη του Αρχηγείου Ναυτικού (ΑΝ), το οποίο ενέκρινε τις προθέσεις του. Το μεσημέρι της 16/7 και ενώ το Α/Γ  ευρίσκετο  νοτίως της Λεμεσού, έλαβε διαταγή από το ΑΝ να κινηθεί προς τον όρμο Λάρδο (Λίνδος) της Ρόδου. Η διαταγή αυτή ακυρώθηκε την επομένη και εδόθη νέα διαταγή να κατευθυνθεί αμέσως προς στην Αμμόχωστο.

Το Τουρκικό Αντιτορπιλλικό  "Κοτζάτεπε" που εβυθίσθη κατά την Μάχη της Κύπρου (20/7/1974)

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ έφθασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου την 19η Ιουλίου, 5 το απόγευμα, αλλά δεν εκφόρτωσε πυρομαχικά, γιατί όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αξιωματικός της ΕΛΔΥΚ δεν ήταν απαραίτητα, επειδή από πρόσφατες επιχειρήσεις είχε περισυλλέγει μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Εν τω μεταξύ, δύο Αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δυνάμεως, είχαν τοποθετηθεί, -για πρώτη φορά- στον καταπέλτη του πλοίου προς έλεγχο του εκφορτούμενου υλικού..!

Την ίδια ημέρα, 19/7/1974, στις 6 το απόγευμα, το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ απέπλευσε από την Αμμόχωστο με 450 άνδρες οπλίτες και αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ, για επαναπατρισμό.

ΤΟ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Στις 20/7/1974 το πρωί ο Κυβερνήτης έμαθε από την Κυπριακή ραδιοφωνία την Τουρκική επιθετική ενέργεια και την αποβάση όπως και την κήρυξη γενικής επιστρατεύσεως, από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το πλοίο, στις 9 και 20 το πρωί, και ενώ έπλεε προς την Ελλάδα, διετάχθη με απόρρητο σήμα του ΑΝ  να κατευθυνθεί  στη Λεμεσσό, για να αποβιβάσει την δύναμη της ΕΛΔΥΚ που επαναπατριζόταν. Το πλοίο την ώρα αυτή ήταν 40 ναυτικά μίλλια νοτιοδυτικά  από την Πάφο, και γιά τον λόγο αυτό, η διαταγή αυτή άλλαξε και εδόθη νέα, να πλεύσει στην Πάφο και να αποβιβάσει το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ εκεί. Έτσι στις 2 το μεσημέρι το πλοίο αποβίβασε τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε η Κύπρος, στο λιμάνι της Πάφου.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο  ήρωας Πλωτάρχης (τότε) Ελευθέριος Χανδρινός,  Κυβερνήτης του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, που με τις ευφυείς κινήσεις και ενέργειές του, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Τούρκικο Στόλο, στην Τουρκική Αεροπορία και  διέσωσε με τα εύστοχα πυρά του αρματαγωγού του την πόλη της Πάφου από τους Τούρκους εισβολείς.

Ο έφεδρος λοχίας Δ. Πλέσσας θυμάται: "O επικεφαλής αξιωματικός μας, αντισυνταγματάρχης Στραυρουλόπουλος, μας ζήτησε όταν αποβιβαστούμε στη Πάφο, για το ηθικό των Κυπρίων να τους πούμε ότι είμαστε ελληνικός στρατός που δήθεν ήρθε από την Ελλάδα. Πράγματι, κάναμε μια θεαματική απόβαση με σχοινιά και ΑΒΑΚ, ενώ τα πυροβόλα του αρματαγωγού κατέρριψαν τον μιναρέ του Τζαμιού στον τουρκοκυπριακό θύλακα".

Ο Διοικητής της Εθνοφρουράς Πάφου στις 2 και 15, ζήτησε από τον Κυβερνήτη του αρματαγωγού Ελευθέριο Χανδρινό, να προσβάλει με το πυροβολικό του πλοίου, το φρούριο της Πάφου τον θύλακα Μούτταλου, στον οποίο ήταν συγκεντρωμένες μεγάλες Τουρκικές δυνάμεις (δύο τάγματα), με άριστο εξοπλισμό καθώς και άτακτοι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πάφου, βαριά εξοπλισμένοι.. Ο Ε.Χανδρινός δεν γνώριζε, λόγω σιγής  ασυρμάτου, αν ήδη υπήρχε εμπλοκή της Ελλάδος με την Τουρκία και φαινότανε να σκέπτεται τι έπρεπε να  πράξει.

Μετά από μία σύντομη εκτίμηση της καταστάσεως αποφάσισε την προσβολή των στόχων που του υπεδείχθησαν, με τον διαθέσιμο οπλισμό του πλοίου (πυροβόλα Bofors  40L70 των  40mm), τον οποίον είχαν επανδρώσει και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, γιά την πληρέστερη προετοιμασία και εκτέλεση του βομβαρδισμού.

Επί δύο συνεχείς ώρες, το πυροβόλα  του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ σφυροκόπησαν με επιτυχία τον θύλακα (με περίπου 900-950 βλήματα των 40 ΜΜ), ενώ είχε ξεκινήσει  και η επίθεση από ξηράς με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί πλήρως ο τουρκικός θύλακας (οι Τούρκοι ύψωσαν λευκές σημαίες).  Η πόλη της Πάφου είχε διασωθεί!

Όπως αναφέρει ο κυβερνήτης πλωτάρχης Ελ. Χανδρινός, στο πολεμικό ημερολόγιο του αρματαγωγού (ημερομηνία. 23.12.1974) : 
«Επί του θέματος της εκτελέσεως βολής εναντίον των τουρκοκυπριακών θέσεων, πλέον των όσων αναφέρθησαν, έχω να προσθέσω ότι από την στιγμήν που διετάχθην όπως αναστρέψω δια Πάφον, εθεώρησα ότι το πλοίον συμμετείχεν, αδιακρίτως εάν έφερε Ελληνικήν Σημαίαν, ενεργώς εις οιονδήποτε είδος επιχειρήσεων, είτε αμυντικών, είτε επιθετικών, ελάμβανον χώραν επί της νήσου ή πέριξ αυτής».
«...Περαίνων την εν λόγω έκθεσιν, επιθυμώ να αναφέρω ότι, ως διαπίστωσα, το ηθικόν του Έλληνος, η ψυχραιμία και η τόλμη αυτού, ευρίσκεται εις υψηλόν βαθμόν. Δεν θα ήτο υπερβολή να αναφέρω ότι άπαντες οι επιβαίνοντες του πλοίου Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίται εν ουδεμία περιπτώσει απώλεσαν το θάρρος των και την πίστιν των προς τα ιδεώδη της φυλής. Ιδιαιτέρως εσημείωσα το θάρρος των επαναπατριζομένων οπλιτών του Σ.Ξ, οίτινες καίτοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι επέστρεφον εις τας οικίας των, με έξαλλον ενθουσιασμόν και αλλαλαγμούς χαράς, εδέχθησαν την, απο του στόματός μου, πληροφορίαν περί της επανόδου των εις την Κύπρον, προς ενίσχυσιν των μαχομένων αδελφών των, εναντίον των εχθρών του γένους».
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, μετά τον βομβαρδισμόν, απέπλευσε από την Πάφο, με προορισμό τον Ναύσταθμον Σαλαμίνος.  Ο Κυβερνήτης, Πλωτάρχης Ε. Χανδρινός, ορθώς εκτιμήσας τον κίνδυνο προσβολής από την Τουρκική Αεροπορία, ακολούθησε νότια-νοτιοδυτική πορεία προς τις Αιγυπτιακές  ακτές, αντί προς δυσμάς προς την Ρόδον, παραπλανώντας τους Τούρκους που είχαν ήδη εξέλθει  προς αναζήτησή  του.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα πυροβόλα του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ βάλλουν κατά του Τ/Κ θύλακος Πάφου. Η συμμετοχή του πλοίου στην εκκαθάριση του θύλακος ήταν πέραν του δέοντος σημαντική, διότι έγινε και η αιτία οι Τούρκοι να βυθίσουν μόνοι τους ένα αντιτορπιλλικό τους, να προκαλέσουν βαριές ζημιές σε άλλα δύο δικά τους αντιτορπιλλικά και να καταρρίψουν πάλι μόνοι τους τέσσερα (κατ' άλλους πέντε)  μαχητικά αεροσκάφη F-102 της πολεμικής αεροπορίας τους!

Την πορεία αυτή ετήρησε επί 6-ωρο περίπου και τα μεσάνυχτα, όταν το πλοίο ευρίσκετο 60 ν.μ νότια της Κύπρου, έστρεψε επί πορείας 270 μοιρών(δυτικά). Το πλοίο συνέχισε την τακτική τήρησης σιγής ασυρμάτου μέχρι την 03:30 ώραν, όταν λόγω αιφνίδιου θανάτου του μοναδικού επιβαίνοντος πολιτικού υπαλλήλου Δαμιανού Μιχαήλ, οδηγού περονοφόρου οχήματος του ΝΣ, απαιτήθηκε η αναφορά του συμβάντος στο ΑΝ. Από εκείνη την ώρα, το πλοίο ανέφερε τακτικά το στίγμα του στο ΑΝ.

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ κατέπλευσε στη Σητεία Κρήτης και μετά σύντομον παραμονήν εκεί, απέπλευσε για τον Ναύσταθμόν Σαλαμίνος ( ΝΣ ).

Η ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ  ΑΝΤIΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ  KOCATEPE   (D 354)
Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21 Ιουλίου 1974, τρία τουρκικά αντιτορπιλλικά, το «Κοτσάτεπε» (τύπου Γκίρινγκ-Φραμ ΙΙ, Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά ) και δύο, τύπου Γκίρινγκ-Φραμ Ι, το «Μ.Φεβζί Τσακμάκ» και το «Αντάτεπε» (Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ριζά Νουρ Οντζού ), εβομβάρδιζαν στόχους της ακτής, προστατεύοντας τα αποβατικά σκάφη και παρέχοντας πυρά υποστηρίξεως στα αποβατικά τμήματα πεζικού που επιχειρούσαν ήδη στην ακτή, στην περιοχή της Κυρήνειας, στη βόρεια ακτή της Κύπρου.

Στις 10.00, το Τουρκικό  Επιτελείο στην Άγκυρα σήμανε προς τα τρία Αντιτορπιλλικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες μίας Ελληνικής νηοπομπής, η οποία έπλεε κατευθυνόμενη προς Κύπρο! Η Ελληνική νηοπομπή αυτή, κατά τους τούρκους, αποτελείτο από 8 έως 9 μεταγωγικά γεμάτα στρατό και υλικό και συνοδεύονταν από πολεμικά πλοία. Το σήμα έλεγε προς τα τουρκικά Αντιτορπιλλικά ότι «μπορούσαν να επιτεθούν».Τα τρία Αντιτορπιλικά με διοικητή τον Πλοίαρχο Ιρφάν Τινάζ, ο οποίος επέβαινε στο «Αντάτεπε», σταμάτησαν τον επάκτιο  βομβαρδισμό και κατευθύνθηκαν προς τα δυτικά, κατά μήκος της βόρειας Κυπριακής ακτής. Τα τουρκικά Αντιτορπιλλικά θα έπρεπε να επιτεθούν και να καταστρέψουν μόνο πλοία πού έφεραν την Κυπριακή σημαία. Ενώ τα πλοία της νηοπομπής, εάν έφεραν την Ελληνική σημαία, έπρεπε πρώτα να διαταχθούν να αναστρέψουν και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Βύθισή τους θα γινόταν μόνο αν δεν συμμορφώνονταν με την διαταγή αυτή. Οι κανόνες αυτοί δεν τηρήθηκαν και με νεώτερη διαταγή διετάσσοντο να ανοίξουν πυρ κατά παντός πλοίου (Ελληνικού ή Κυπριακού) που έπλεε στην απαγορευμένη περιοχή, χωρίς προειδοποίηση!




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το αντιτορπιλλικό D-354 Kocatepe, θύμα της αποφασιστικότητας του Πλωτάρχου Χανδρινού και του... φαροφύλακος της Αλικαρνασσού που είχε δώσει τις... σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αεροσκάφη αναγνωρίσεως, η Ελληνική νηοπομπή απετελείτο από 11 εμπορικά πλοία συνοδευόμενα από 9 πολεμικά πλοία εκ των οποίων 5 είναι βαρέα αντιτορπιλλικά κλάσεως Fletcher, τύπου "ΛΟΓΧΗ"...
Λίγο αργότερα, νέα περιγραφή της νηοπομπής θα αναφέρει ότι αποτελείται από 9 αποβατικά σκάφη και 5 συνοδά πολεμικά, χωρίς αναφορά του είδους τους.

Τα 3 τουρκικά αντιτορπιλικά έφθασαν στις 12 στο ακρωτήριο Αρβανίτης, το δυτικώτερο σημείο της Βόρειας Κυπριακής ακτής και έστρεψαν προς νότο για να έλθουν σε οπτική επαφή με την υποτιθέμενη Ελληνική νηοπομπή.

Οι τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν επίθεση από τρία ελληνικά περιπολικά και ότι βύθισαν δύο!  Βέβαια δεν υπήρχαν περιπολικά στην περιοχή. Η δε μόνη ναυτική απώλεια που είχε αναφερθεί μέχρι στιγμής ήταν της κυπριακής τορπιλλακάτου Τ3 του ήρωος υποπλοιάρχου Ε.Τσομάκη που είχε βυθισθεί αύτανδρη τα ξημερώματα της προηγουμένης, από αεροσκάφη έξω από το λιμάνι της Κυρήνειας - δηλαδή περισσότερο από 60 μίλλια ανατολικά από το αναφερόμενο σημείο επιθέσεως και 31 ώρες ενωρίτερα - όταν προσπάθησε να επιτεθεί στα σκάφη της αποβάσεως. Παραλλάσσοντας το ακρωτήριο Αρβανίτης και παίρνοντας πορεία προς το νότο ούτε τα ραντάρ των Αντιτορπιλλικών ούτε οι οπτήρες στις γέφυρές τους μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια νηοπομπή. Μόνο μετά από επίμονη έρευνα εντόπισαν 3 εμπορικά πλοία.

Το τουρκικό επιτελείο διέταξε τα αντιτορπιλλικά του να διατάξουν την «ελληνική νηοπομπή»! να αναστρέψει και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να την βυθίσουν.

Τα αντιτορπιλλικά ζήτησαν από τα αναγνωριστικά αεροσκάφη να εκτελέσουν άλλη μία πτήση επάνω από την περιοχή και να αναφέρουν ό,τι έβλεπαν. Τα αναγνωριστικά διεπίστωσαν ότι ήταν εμπορικά που δεν είχαν καμμιά σχέση με νηοπομπή. Η Άγκυρα όμως ήθελε επειγόντως μία σημαντική ναυτική επιτυχία και αποφάσισε να επιτεθεί με την αεροπορία της.

Στις 13.30, η ανύπαρκτη  «ελληνική νηοπομπή»!, ανύποπτη έπλεε προς τα ανατολικά.
Στις 14.15, τρία σμήνη της τουρκικής αεροπορίας, από συνολικά 48 αεροσκάφη, οπλισμένα με βλήματα ΑSM και βόμβες είχαν απογειωθεί.  Ήταν τα σμήνη 181 από την  Αττάλεια, 141 από το Μουρτενέ και 111 από το Εσκί Σεχήρ. Και θα επετίθεντο κατά της  «ελληνική νηοπομπής»!
Στις 15.00 το πρώτο σμήνος εντόπισε 3 πολεμικά πλοία Τα τρία τουρκικά αντιτορπιλλικά, δηλαδή.
Στις 15.05 τα αεροσκάφη επετέθησαν με ρουκέτες. Τα πολεμικά πλοία ανταπάντησαν με σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά. Η κατάσταση θαλάσσης και αέρος ήταν σχετικά μέτρια ζωηρεύοντας λίγο, σιγά-σιγά. Πρώτο το «Κοτσάτεπε» δέχθηκε πλήγμα από ρουκέτα που κατέστρεψε το ΚΠΜ (κέντρο πληροφοριών μάχης).Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά σήματα ενός αεροσκάφους που κινείται με 900 χλμ. την ώρα. Και βέβαια ακόμη δυσκολώτερο, σχεδόν αδύνατο θα έλεγε κανείς, όταν αυτό εφορμά εναντίον σου εκτοξεύοντας ρουκέτες. Πάντως, αυτά τα επιτιθέμενα αεροσκάφη ήταν τύπων με τους οποίους οι ΗΠΑ εξόπλιζαν όλους τους συμμάχους των περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ανεξάρτητα όμως, από όλα αυτά οι οπτήρες του «Αντάτεπε» κατόρθωσαν να δουν και να επαληθεύσουν τα τουρκικά σήματα των αεροσκαφών. Η Άγκυρα ειδοποιήθηκε με ραδιοτηλέφωνο, ότι τα επιτιθέμενα αεροσκάφη ήταν, πιθανώς, τουρκικά.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Ελληνικό Αρματαγωγό  ΛΕΣΒΟΣ

Η μελετημένη κίνηση του Πλωτάρχου Ε.Χανδρινού ΠΝ, να κινηθεί, όπως περιγράψαμε, έξω από την περιοχή επιχειρήσεων, διέσωσε το πλοίο του, δημιούργησε, τέτοια σύγχυση στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο και στο πολεμικό ναυτικό των Τούρκων και στην αεροπορία, ώστε να βυθισθεί από τουρκικά πυρά το Α/Τ KOCATEPE D 354, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Giuven Erkayia  και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του. Αλλά και τα δύο άλλα τουρκικά αντιτορπιλλικά, το "Adatepe" (Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Rizah Nur Ontzu  και το "M.Fevzi Cakmak" υπέστησαν σοβαρές και μικρότερες ζημιές, αντίστοιχα και ετέθησαν εκτός υπηρεσίας

γιά πολλούς μήνες!

Οι επιθέσεις των τουρκικών αεροσκαφών δεν σταμάτησαν παρά τις τουρκικές σημαίες που είχαν τα πλοία (πίστευαν ότι ήταν ένα φθηνό τέχνασμα των Ελλήνων).   Εν τω μεταξύ, το αντιτορπιλλικό "Τσακμάκ" είχε ανασύρει  από τη περιοχή της αποβάσεως, κοντά στην Κυρήνεια, ένα νεαρό τούρκο πιλότο που το αεροπλάνο του είχε καταρριφθεί από αντιαεροπορικά πυρά της ΕΛΔΥΚ.  Αυτός, κατόρθωσε να μιλήσει από το ραδιοτηλέφωνο με τα αεροσκάφη. Τους έδωσε τα στοιχεία του και τους είπε ότι επετίθεντο εναντίον τουρκικών πολεμικών πλοίων!

Οι πιλότοι ζήτησαν να τους πει το σύνθημα. Ο νεαρός δεν είχε ιδέα διότι είχε καταρριφθεί πριν από την τελευταία αλλαγή συνθήματος. Έτσι τα λόγια του συνάντησαν γέλια και κοροϊδίες, οι πιλότοι έλεγαν: «Άκου τι ωραία τουρκικά μιλάει.». Το «Κοτσάτεπε» επλήττετο από ρουκέτες. Τα αεροσκάφη, βλέποντας ότι το «Κοτσάτεπε» φλεγόταν και ήταν σχεδόν τελείως ανυπεράσπιστο, εστράφησαν με κάποια κωμική σπουδή, στο να το αποτελειώσουν, αντί να επιδιώξουν να επιτύχουν περισσότερα πλήγματα αχρηστεύοντας  τελείως τα άλλα δύο  αντιτορπιλλικά τους, προφανώς διότι αυτά συνέχιζαν να απαντούν ακόμη με σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά  στις επιθέσεις των.  Το Αντιτορπιλλικό  "Κοτσάτεπε" εβυθίσθη στις  22.00 περίπου της 21ης Ιουλίου 1974
Τα σμήνη ανέφεραν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Άγκυρα ότι η «η τουρκική αεροπορία επετέθη στα πλοία που μετέφεραν ενισχύσεις στην Πάφο και βύθισαν το ένα από αυτά».
«Στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο φωνάζοντας «Ζήτω, τα αγόρια μας, πετύχαμε». Η πρωτεύουσα πήρε βαθιές αναπνοές.Η νηοπομπή είχε αναγκασθεί να σταματήσει».
Το γραφείο δημοσίων σχέσεων και τύπου, του γενικού επιτελείου (Εθνικής Αμύνης) στην Άγκυρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Παρόλες τις φιλικές προειδοποιήσεις οι οποίες συνεχώς εκδίδονταν μέχρι σήμερα το απόγευμα, μία μεγάλη Ελληνική αποβατική νηοπομπή, συνοδευόμενη από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, κατόρθωσε να διεισδύσει στη περιοχή η οποία είχε κηρυχθεί «Απαγορευμένη» από της εσπέρας της 20ης Ιουλίου, και να καταπλεύσει στις 16.00, στα ανοικτά της Πάφου. Η νηοπομπή απήντησε με πυκνά πυρά στις προειδοποιήσεις της αεροπορίας μας και του ναυτικού μας και άρχισε να αποβιβάζει στρατεύματα στη Πάφο. Η αποβίβασις απετράπη μετά από επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας στον λιμένα της Πάφου. Οι επιθέσεις της αεροπορίας μας προξένησαν βαριές απώλειες στα πολεμικά και τα αποβατικά μέσα των Ελλήνων.

Ο Αντιναύαρχος Χανδρινός έφυγε από την ζωή το 1994 χωρίς ποτέ να παραπονεθεί για την απίστευτη συνωμοσία σιωπής εναντίον του, για τις επιτυχίες του  Αρματαγωγού "ΛΕΣΒΟΣ" κατά το 1974, αλλά και για τον παραγκωνισμό του.

Το Ελληνικό κράτος ποτέ δεν ετίμησε ούτε ανεγνώρισε τα πολεμικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Χανδρινού και του πληρώματος του Αρματαγωγού "ΛΕΣΒΟΣ".
Μιχάλης Σ. Βάρδας
Έφεδρος  (εξ εφέδρων)  Σημ/ρος  Π.Ν.,
Αθήνα.



Posted: 26 Jul 2013 08:35 AM PDT
Στην αντεπίθεση περνά ο Γερμανός δημοσιογράφος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», Μίκαελ Μάρτινς, για τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο συνέντευξης που επρόκειτο να του παραχωρήσει.

Η συνέντευξη είχε εγκριθεί από το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για μία ευρείας κυκλοφορίας και μεγάλου κύρους γερμανική εφημερίδα, ωστόσο η επαφή των δύο ανδρών ήταν επεισοδιακή και είχε ως αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αντιδράσει, να διακόψει την κουβέντα και να πει στον δημοσιογράφο ότι η συνέντευξη «θα γίνει σε μια άλλη ζωή».

Μάλιστα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν πως η όλη κατάσταση παρέπεμπε σε «γαλάζια μονταζιέρα».

Μετά τις διαρροές από την Κουμουνδούρου, το δημοσίευμα της «Αυγής», αλλά και την επιστολή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς τον διευθυντή της εφημερίδας στην οποία γίνεται λόγος για αναπαραγωγή φημών και ρεπορτάζ που δεν έχει διασταυρωθεί και για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και «κιτρινισμό», ο Μίκαελ Μάρτινς επανήλθε στο ζήτημα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το περιστατικό.

Και προαναγγέλλει πως στο κυριακάτικο φύλλο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» θα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, ζητώντας παράλληλα γραπτή απάντηση του κ. Τσίπρα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο ρεπορτάζ.

Ισχυρίζεται επίσης πως η επίμαχη ερώτηση που εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς τον να διακόψει την συνέντευξη αφορούσε δήλωση του από την προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια το 2012 όπου έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άγκελα Μέρκελ».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αρχικά ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι «δεν θυμάται» αν το είπε για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, σημειώνει στην επιστολή του, διέκοψε τη συνέντευξη κατηγορώντας τον για «άρρωστες προθέσεις» και «έλλειψη ευγένειας».

«Αν ο κ. Τσίπρας ερχόμενος αντιμέτωπος με τα δικά του λόγια με χαρακτηρίζει "ανήθικο" τότε αυτό λέει περισσότερα για εκείνον παρά για εμένα», καταλήγει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Σχόλιο ιστολογίου: Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές μας με την πολιτική που εκφράζει ο Αλ΄ξης Τσίπρας είναι σαφείς (ιδιαίτερα ως προς την ανύπαρκτη εθνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ) δεν δεχόμαστε προβοκατόρικες τοποθετήσεις ενός γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος ισχυρίζεται μεν, αλλά δεν διαθέτει καμία απόδειξη (μέχρι στιγμής) για τα όσα "καταγγέλει" στον κ. Τσίπρα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως είναι ένα κακότεχνο σκηνικό για μία ακόμη γερμανική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Ίσως, μάλιστα, θα ήταν καλύτερο για τον γερμανό δημοσιογράφο να βρει κάποιο άλλο θέμα για να "πουλήσει" η εφημερίδα του. Του προτείνουμε, λοιπόν, τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους και όχι μόνο ως προς το καταναγκαστικό δάνειο που πήραν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις από την Ελλάδα. Θέμα "πιασάρικο", όπως λένε οι δημοσιογράφοι και με πολλές συνέχειες, θα συμπληρώναμε εμείς...
Πραγματικά, απορούμε, γιατί ο γερμανός δημοσιογράφος δεν ρώτησε τον κ. Τσίπρα για άλλες του δηλώσεις, όπως ότι ανέχεται και υποστηρίζει Βουλευτές του που αποκαλούν τη FYROM Μακεδονία, πως αποδέχονται την ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, δηλώνουν αναρχικοί, πως "θα το ρισκάρει με τις εχθρικές βλέψεις της Τουρκίας", πως βρίζει εκλεγμένους Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς (Ολάντ/Μέρκελ), πως κάνει δηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ-της ΕΕ-της ΕΚΤ-του ευρώ-, πως στέλνει διεθνή βοήθεια σε αναγνωρισμένες τρομοκρατικές Οργανώσεις όπως η Χαμάς της Γάζας, κτλ...
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, με ανυπομονησία περιμένουμε από γερμανούς (γενικώς) δημοσιογράφους, να ρωτήσουν τον Σαμαρά για τις περίφημες θέσεις των 18 σημείων ή για τα ακόμη πιό γνωστά Ζάππεια (1, 2 και 3). Ή να υποθέσουμε πως σε πρωθυπουργούς δεν είναι σωστό να γίνονται δύσκολες ερωτήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι πρωθυπουργοί είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Γερμανία;
Για να είμαστε, όμως, αντικειμενικοί, παραθέτουμε το σχετικό βίντεο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, όπου αποδεικνύεται πως στο 14.50'' ο κ. Τσίπρας πως είπε: "Υπεστειλαν την ελληνικη σημαια και την παραδωσαν λαφυρο στην Αγγελα Μερκελ...", όμως άλλο το τι ισχυρίζεται ο γερμανός δημοσιογράφος και άλλο το τι πράγματι συνέβη...





Posted: 26 Jul 2013 08:06 AM PDT
Είναι γεγονός πως η σημερινή πολιτική σκηνή δεν έχει μείνει απλά πίσω από τις εξελίξεις, δεν έχει προσπεραστεί μόνο από τους πολίτες, δεν είναι απλώς διεφθαρμένη και χωρίς προτάσεις για την πρόοδο και ανάκαμψη της χώρας, δεν είναι απλά εθελόδουλη και υποτελής σε ξένες δυνάμεις, δεν είναι μόνο διεφθαρμένη και αποτελείται από «δεινόσαυρους» που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος, αλλά εμπλουτίζεται από νεόδμητα πολιτικά στοιχεία που δεν διαφέρουν ούτε στο ελάχιστο από όλο αυτό τον οχετό πολιτικών βοθρολυμάτων που καταστρέφει τη χώρα και την οδηγεί (δια γυμνού οφθαλμού πλέον) σε μία τεραστίων διαστάσεων εθνική καταστροφή.

Ένα τέτοιο «νεοπαγές» πολιτικό σκεύασμα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει ημέρες πρωτοφανούς δόξας αφού προωθείται από τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας και επικαλείται την «μεγάλη αλλαγή», χωρίς όμως στην πραγματικότητα να προσφέρει τίποτε περισσότερο από «λύσεις» αμφιβόλου περιεχομένου, αφού εάν γίνει κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πρόσωπα από το πολιτικό παρελθόν της χώρας, ενώ η κομματική του ψηφοθηρία κινείται σε δρόμους που χαράχτηκαν από τον παλαιοκομματισμό, τον οποίο και υποτίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα τον καταπολεμά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παλαιοκομματικής (και δη επικίνδυνα ψηφοθηρικής) πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ακατάληπτες θέσεις του κόμματος αυτού στην Θράκη. Την Ελληνική Θράκη και όχι στην -ανατολικά του Έβρου ποταμού- τουρκική Θράκη.
Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας πως οι σύνδεσμοι – σχέσεις του υποψήφιου να κυβερνήσει την Ελλάδα κόμματος, είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα τις χαρακτήριζαν και ως εθνικά επικίνδυνες.
«Η νομαρχιακή και ο βουλευτής μας έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, αφού η δράση του μέσα και έξω από το κοινοβούλιο αφορούσε όλη την κοινωνία και δεν περιορίστηκε στη μειονότητα», ανέφερε η Γ. Χατζηγεωργίου (της Κεντρικής Επιτροπής) που σημείωσε ότι «αυτό το απόδειξε ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, χαρακτηρίζοντας δίκαιο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην Ξάνθη το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Ελλάδα και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
«Η παρουσία του βουλευτή για ζητήματα πλειονοτικά και μειονοτικά κυμάνθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα είναι βουλευτής όλων των ξανθιωτών και είμαστε περήφανοι γι αυτό» είπε ο Νίκος Καλιαμπάκας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Εμείς, βέβαια, αναρωτιόμαστε αν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν επακριβώς τα όσα δημοσίως οι ίδιοι λένε. Μάλιστα, με κάθε σεβασμό προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής για τον εκλεκτό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Ο κ. Ζεϊμπέκ πήρε τις ψήφους που πήρε επειδή είναι ο εκλεκτός του προξενείου και όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι είτε εμπαθής, είτε ιδιοτελής, είτε άσχετος, είτε ανόητος. Το ότι είναι επικίνδυνος, είναι εκ των ουκ άνευ, αφού για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους συντάσσεται με πρόσωπα που πρότεινε, ανέδειξε και προτάσσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής (δηλαδή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας) προκειμένου να «περάσει» τις θέσεις – επιβουλές της Άγκυρας στην Ελληνική πολιτική και στο Ελληνικό κράτος.
Ας τολμήσει ο «βουλευτής» του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ να δηλώσει δημοσίως οτιδήποτε ενάντια στην επίσημη γραμμή του προξενείου (φυσικά ούτε στον ύπνο του δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο) και να δούμε τότε πόσες ψήφους θα πάρει…

Θα θέλαμε απευθυνόμενοι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να πούμε τα εξής:
Κύριοι, δεν σας ενοχλεί που ο εκλεκτός σας μέρα - νύχτα τρέχει πίσω από τον πρόξενο και τον τουρκομουφτή Μέτε;
Μπορείτε να μου πείτε μία περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων Ελλάδας -Τουρκίας στην οποία ο κ. Ζεϊμπέκ να πήρε την θέση της Ελλάδας;
Iμάμης Ρόδου…
Νηπιαγωγεία…
Μουφτήδες…
Μειονοτική εκπαίδευση…
Μία έστω, να πάρει η ευχή!
Ή μήπως οι μονίμως αντίθετες με το Ελληνικό κράτος δημοσιευμένες θέσεις του κ. Ζεϊμπέκ εκφράζουν και το ΣΥΡΙΖΑ; Εάν συμβαίνει αυτό, δεν θα ήταν έντιμο από το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει δημοσίως τις θέσεις του στα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί εντέχνως από γειτονικές χώρες και δημιουργούν πλείστα όσα ζητήματα (με εκτόξευση ποταμών λάσπης) κατά της Ελλάδας;

Διότι είναι εύκολο να κατηγορούμε τα την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για παλαιοκομματικές μεθόδους, αλλά φαίνεται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης δεν πάει πίσω…
Και αν το κριτήριο των πολιτικών συνεργασιών (ακόμη και με προωθημένους από το τουρκικό προξενείο) είναι μόνο οι ψήφοι, ε τότε, ας κατεβάσουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο βουλευτή με το κόμμα τους και τον ίδιο τον τούρκο πρόξενο, για να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους οι «κενοφανείς» και όψιμοι διασώστες μας…


Πληροφορίες από «Τουρκικά Νέα»



Posted: 26 Jul 2013 06:40 AM PDT
Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης*

Αττίλας 1
Η 20ή Ιουλίου βρήκε την 31 ΜΚ σε δύσκολη κατάσταση, αλλά αξιόμαχη. Παρά τις απώλειες και τον κάματο των ανδρών από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα και τις μετά από αυτό επιχειρήσεις ελέγχου της κατάστασης, η Μοίρα ανέλαβε αμέσως αποστολή. Ο διοικητής Καταδρομών Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κομπόκης ενημέρωσε τον Ταγματάρχη Μανιάτη και μίλησε στους άνδρες, εμψυχώνοντάς τους. Περί τις 07.30 ένας ένας οι λόχοι της Μοίρας ξεκινούσαν για τον χώρο εξόρμησης στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, δυτικά του Αγίου Ιλαρίωνα. Διμοιρία μόνο του 13 ΛΚ παρέμεινε ως φρουρά του ΡΙΚ. Ακολουθώντας το δυτικό δρομολόγιο για Κυρήνεια, μέσω Αγίου Ερμολάου, η Μοίρα ανέβηκε στον Πενταδάκτυλο και παρά το ότι ένα τμήμα της δέχθηκε εχθρικά πυρά από το χωριό Πιλέρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνδρες, κατάφερε να αφιχθεί στον Προφήτη Ηλία, οπότε και επιδόθηκε σε αναγνωρίσεις, ενημερώσεις και την έκδοση διαταγών. Στο μεταξύ, περίμενε τη συμπλήρωση της δύναμής της με την ολοκλήρωση της επιστράτευσης. Για την καταδρομική ενέργεια όμως που θα αναλάμβανε το βράδυ, η δύναμή της δεν ξεπερνούσε τους 150 άνδρες! Αποστολή των Καταδρομέων ήταν -σύμφωνα με το σχέδιο- η κατάληψη της στρατηγικής σημασίας στενωπού Αγύρτας, απ' όπου διερχόταν η οδική αρτηρία Λευκωσίας - Κηρύνειας. Οι τρεις Μοίρες, υποβοηθούμενες από την επιστρατευόμενη 34 ΜΚ, θα ενεργούσαν από δυσμάς και ανατολάς, προκειμένου να καταλάβουν συγκεκριμένα υψώματα εκατέρωθεν της διάβασης, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχό της.
Μετά την κατάληψή τους, τα σχέδια προέβλεπαν την αντικατάστασή τους από τάγματα πεζικού. Η 31 ΜΚ ήταν η μόνη που θα ενεργούσε από δυτική κατεύθυνση. Αντικειμενικός σκοπός της ήταν το ύψωμα Κοτζάκαγια, άνωθεν του χωριού Αγύρτα και νότια του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. Ήταν ένα μακρόστενο ύψωμα που στην ουσία εξουδετέρωνε την όποια αξία είχε ο Άγιος Ιλαρίων, δεδομένου ότι απαγόρευε
πλήρως την κύρια οδική αρτηρία. Ακριβώς από την αντίθετη κατεύθυνση θα ενεργούσε η 32 ΜΚ, για να καταλάβει τη δυτική κορυφή του υψώματος Άσπρη Μούττη. Κοτζάκαγια και Άσπρη Μούττη αποτελούσαν τα ζωτικότερα εδάφη της στενωπού. Βορειότερα, το ύψωμα του Αγίου Ιλαρίωνα, με το ύψωμα 615 στα δυτικά και το ύψωμα Πετρομούθια ανατολικά, δίνουν βάθος στην τοποθεσία, χωρίς όμως να αποτελούν το ζωτικό της έδαφος. Η 33 ΜΚ θα έπρεπε να ενεργήσει στα Πετρομούθια, ενώ η 34 ΜΚ θα ενεργούσε νότια της 32 ΜΚ,στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, για την κατάληψη του υψώματος 296, νοτιοανατολικά του χωριού Αγύρτα.

Άγημα της 31ΜΚ προ των γεγονώτων του 1974, τα τυφέκια ειναι
τα Αγγλικά Lee Enfield No4 , μέσω Σ.Δ.Β.
Στη στενωπό Αγύρτας είχαν συγκεντρωθεί τμήματα τουρκικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών και καταδρομών, που ενίσχυσαν τα αμυντικά εγκατεστημένα τμήματα Τουρκοκυπρίων και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Κάποια από αυτά τα επίλεκτα τμήματα που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο ανέλαβαν ρόλο εφεδρείας. Αυτή εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα και τον πέριξ χώρο. Επάνω στο Κοτζάκαγια υπήρχε αμυντικά ταγμένη δύναμη λόχου, ενισχυμένη από τμήμα καταδρομέων που είχε αφιχθεί το πρωί. 

Η 31 ΜΚ προετοιμάστηκε για την καταδρομική επιχείρηση. Οι τρεις Λόχοι Κρούσης θα ενεργούσαν διείσδυση κατηφορίζοντας από την Αετοφωλιά, τη νοτιοανατολική κορυφή του Προφήτη Ηλία. Επικεφαλής των ανδρών είχε τεθεί ο διοικητής Ταγματάρχης Μανιάτης. Διοικητής του 11 ΛΚ ήταν ο Υπολοχαγός Αθανάσιος Γαληνός, του 12 ΛΚ ο Υπολοχαγός Παναγιώτης Καραχάλιος και του 13 ΛΚ ο Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές. Ο Υπολοχαγός Καραχάλιος δεν ήταν καταδρομέας. Την εποχή εκείνη υπήρχε η πρακτική η θέση ενός διοικητή λόχου στις Μοίρες Καταδρομών να επανδρώνεται από αξιωματικό του Πεζικού - όχι και τόσο σοφή συνήθεια, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Διοικητής, τέλος, του ΛΥ-ΔΜ ήταν ο Λοχαγός Ελευθέριος Σταμάτης. Ως ώρα κρούσης (Ώρα Κ) είχε οριστεί η 23.00. 
Ενώ η διείσδυση εξελισσόταν, ο ΛΥ/ΔΜ που είχε τάξει στοιχεία όλμων, πολυβόλων και ΠΑΟ σε κατάλληλες θέσεις- εκτόξευε πυρά εναντίον των εχθρικών θέσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκκένωση των προωθημένων εχθρικών θέσεων και η ανεμπόδιστη προσέγγιση των καταδρομέων στο τουρκικό στρατόπεδο, δίχως να γίνει αντιληπτή. 
Αιφνιδιαστικά, οι τρεις λόχοι, με πρωτοπόρο τον 13 ΛΚ, εισήλθαν στο εχθρικό στρατόπεδο και συνέλαβαν όλη τη φρουρά δίχως την παραμικρή απώλεια. 
Εκείνες τις ώρες και τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν, η άριστη ηγεσία των Υπολοχαγών Γλεντζέ και Γαληνού κατέστησε τα ονόματά τους θρυλικά για τους Κύπριους στρατιώτες τους. 
Πολύ γρήγορα η επιτυχής κατάληξη αναφέρθηκε με την εκτόξευση των συνθηματικών φωτοβολίδων και άρχισε η σταθεροποίηση των καταδρομέων επί του υψώματος. Το πλήγμα για τον εχθρό ήταν καίριο. Μέσα σε λίγη ώρα όλη η τοποθεσία βρισκόταν υπό την απειλή των ελληνικών όπλων, χάρη στην ενέργεια της 31 ΜΚ. 
Παρόλο που οι ενέργειες των υπόλοιπων Μοιρών δεν στέφθηκαν από ανάλογη επιτυχία, οι καταδρομείς επί του Κοτζάκαγια αντιπροσώπευαν θανάσιμη απειλή. Όταν οι εξελίξεις έγιναν αντιληπτές από την τουρκική πλευρά, άρχισε να οργανώνεται αντεπίθεση, η οποία δεν άργησε να εκδηλωθεί περί τη 01.00 της 21ης Ιουλίου. 
Οι καταδρομείς -όλοι κι όλοι ήταν δεν ήταν 100- την απέκρουσαν επιτυχώς. Με το ξημέρωμα όμως, άρχισαν να δέχονται πυρά βαρέων όπλων από τον Άγιο Ιλαρίωνα. Ο Ταγματάρχης Μανιάτης δεν άργησε να λάβει άσχημα νέα. Περί τις 05.00 ειδοποιήθηκε από τον ασύρματο ότι το τμήμα πεζικού που θα τους αντικαθιστούσε στο ύψωμα δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει την αποστολή. Νέα ερωτηματικά και ανησυχία άρχισαν να βασανίζουν.

Ο Άγιος Ιλαρίων στο βάθος, το Κοτζάκαγια δεξιά, φωτογραφημένα εκ Δυσμών. 
Αριστερά διακρίνεται το ύψωμα του Προφήτη Ηλία © Σ.Δ.B.

Στο μεταξύ, το ξημέρωμα της 21ης Ιουλίου βρήκε τους καταδρομείς σε κρίσιμη κατάσταση επί του Πενταδακτύλου. Οι 32 και 33 ΜΚ στην ουσία είχαν αποτύχει. Το ίδιο και οι επίστρατοι της 34 ΜΚ, στους πρόποδες. Μόνο η 31 ΜΚ είχε πετύχει απολύτως τον αντικειμενικό σκοπό της, όχι μόνο προκαλώντας βαρύτατες απώλειες στον εχθρό, αλλά και δίχως να υποστεί την παραμικρή απώλεια! 

Αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα καθώς και με τη διαπίστωση πλέον ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμεις για την αντικατάσταση των Μοιρών, ο Συνταγματάρχης Κομπόκης διέταξε τη σύμπτυξή τους, καθώς εάν παρέμεναν στις θέσεις που κατείχαν, οι Μοίρες διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο.
Κατάκοποι οι άνδρες εγκατέλειψαν το κατάσπαρτο με πτώματα του εχθρού Κοτζάκαγια και μέχρι το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην Αετοφωλιά. Από εκεί συμπτύχθηκαν στον Προφήτη Ηλία. Κατά την αποχώρηση από το Κοτζάκαγια, ένας άνδρας φονεύθηκε. Μαζί με 7 τραυματίες, ήταν οι μοναδικές απώλειες της Μοίρας, ασφαλώς κάτι το εκπληκτικό για τον άθλο που είχε επιτελέσει. συγκέντρωση της Μοίρας στον Προφήτη Ηλία ολοκληρώθηκε περί τις 13.00. 
Ακολούθησε ανασυγκρότηση και ανάπαυση, ώστε να συνέλθουν οι άνδρες από τον κάματο και την υπερένταση των τελευταίων ημερών. Το ίδιο έκαναν και οι άλλες Μοίρες, αναμένοντας από τη διοίκηση να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει τις επόμενες διαταγές.

Στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων η 31ΜΚ χρησιμοποιούσε FN FAL
Η 21η Ιουλίου πέρασε δίχως να μπορέσουν οι τουρκικές δυνάμεις να σημειώσουν αξιόλογη πρόοδο. Αλλά και για την ελληνική πλευρά τα πράγματα δεν ενέπνεαν αισιοδοξία. 

Η Ελλάδα δεν είχε αποστείλει ουσιαστική βοήθεια και το ΓΕΕΦ, ενεργώντας σπασμωδικά, δεν κατάφερε κανέναν γερό κτύπημα, ούτε στην περιοχή του προγεφυρώματος ούτε στον ζωτικό θύλακο Λευκωσίας - Αγύρτας. 
Είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι οι δυνατότητες της ΕΦ είχαν φθάσει σε όρια εξάντλησης. Στις 22 Ιουλίου οι Τούρκοι κατάφεραν να αποβιβάσουν ένα τακτικό συγκρότημα με τεθωρακισμένα στο προγεφύρωμα του Πεντεμιλίου και περί τις 11.00 να εξαπολύσουν επίθεση προς την Κυρήνεια. Οι ασθενείς δυνάμεις της ΕΦ δεν μπόρεσαν να προβάλουν άμυνα και διαλύθηκαν, με αποτέλεσμα οι τουρκικές δυνάμεις, προχωρώντας αργά, να συνεχίσουν μέχρι τη διάβαση Αγύρτας, επιτυγχάνοντας έτσι επαφή με τις δυνάμεις του θυλάκου Λευκωσίας- Αγύρτας. 
Η μάχη είχε κριθεί. H ημέρα επιφύλαξε εικόνα αβεβαιότητας για την 31 ΜΚ. Δίχως εικόνα για τη γενικότερη πορεία των επιχειρήσεων, η Μοίρα διατάχθηκε και απέσπασε τον 11 ΛΚ στην περιοχή Λαπήθου - Καραβά, δυτικά του προγεφυρώματος Πεντεμιλίου. Η υπόλοιπη Μοίρα διατάχθηκε να εξασφαλίσει την ορεινή διάβαση του Αγίου Παύλου. Από εκεί, ζητήθηκε και ο 12 ΛΚ κατευθύνθηκε προς το χωριό Πιλέρι, με αποστολή τον απεγκλωβισμό τμήματος πεζικού. 
Στις θέσεις που κατέλαβε η Μοίρα δεν άργησε να γίνει στόχος πυρών των τουρκικών αντιτορπιλικών και κατόπιν αεροσκαφών, τα οποία επί ώρες ανέσκαβαν την περιοχή, δίχως όμως να προκαλέσουν απώλειες. Αντιθέτως, ένα αεροσκάφος εθεάθη να βγάζει μαύρο καπνό, κτυπημένο προφανώς από τα όπλα των καταδρομέων οι οποίοι είχαν ανοίξει πυρ. 
Στις 16.00 τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, η 31 ΜΚ έλαβε διαταγή να επέμβει στην περιοχή της Αετοφωλιάς. Οι Τούρκοι είχαν ανατρέψει τα φίλια τμήματα πεζικού από τα δίδυμα υψώματα Αετοφωλιά (νότια) και 126 (βόρεια), τα οποία έπρεπε να ανακαταλάβουν οι καταδρομείς. 
Ο Λοχαγός Σταμάτης συγκέντρωσε τους 12 και 13 ΛΚ, περί τους 100 άνδρες συνολικά, κι εξέδωσε τη διαταγή. Ο 12 ΛΚ θα ενεργούσε στο δεξιό προς την Αετοφωλιά και ο 13 ΛΚ στο αριστερό, προς το 126. Κατά την κίνησή του το τμήμα δέχθηκε αεροπορικές προσβολές, με αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση, σύγχυση και απώλεια της μεταξύ τους επαφής. 
Ωστόσο, οι καταδρομείς και σε αυτή την περίπτωση ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να απομακρυνθεί καπνίζοντας. 
Στο μεταξύ, δίχως συντονισμό αλλά υπό την διοίκηση άξιων ηγητόρων, οι καταδρομείς κατάφεραν τελικά να καταλάβουν τα δύο υψώματα. Πρώτος ο 13 ΛΚ κινήθηκε προς το 126 και το κατέλαβε, με μόνες απώλειες ορισμένους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Υπολοχαγός Γλεντζές. 

μέσω Σ.Δ.Β.
Στην Αετοφωλιά. ο Λοχαγός Σταμάτης ανέβηκε οδηγώντας τους άνδρες του, μέχρι που συνάντησαν στο φυλάκιο το φίλιο τμήμα, που με δυσκολία κρατιόταν. Στη θέα του πράσινου μπερέ, ο εχθρός εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια. 

Την επομένη, η 31 ΜΚ αποδεσμεύτηκε από τον Πενταδάκτυλο και επέστρεψε στο στρατόπεδο Αθαλάσσας. Εκεί ανασυγκροτήθηκε,ενσωμάτωσε την Αποστολή Συμπληρώσεως και αναπαύθηκε. Μόνο ο 11 ΛΚ παρέμεινε στην περιοχή Λαπήθου - Καραβά, από όπου επέστρεψε στις 29 Ιουλίου, έχοντας έναν νεκρό και ορισμένους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Υπολοχαγός Γαληνός. 
Στο διάστημα αυτό, η Μοίρα εφοδιάστηκε μερικώς με τυφέκια FN FAL και πολυβόλα FN MAG των 7,62 mm, συμπληρώνοντας τον τσεχικό οπλισμό που είχε από τη 15η Ιουλίου. Στις 31 Ιουλίου η Μοίρα διατάχθηκε να εγκατασταθεί αμυντικά στη διάβαση Πανάγρων, αντικαθιστώντας το 281 ΤΠ. 
Την επομένη η Μοίρα διατάχθηκε κι απέστειλε τον 12 ΛΚ, με διοικητή τον έφεδρο (επίστρατο) Ανθυπολοχαγό Λουκά Βαρναβίδη, στο ύψωμα 1023,στο δεξί πλευρό της. Από το πρωί στις 2 Αυγούστου, ο λόχος αντιμετώπισε επίθεση πολυάριθμου εχθρικού πεζικού την οποία απέκρουσε, για να ακολουθήσει και δεύτερη επίθεση. 
Παρά τις απώλειες που προκαλούσαν στον εχθρό οι αμυνόμενοι, η αδιαφορία των Τούρκων για τις απώλειες είχε αποτέλεσμα την προσέγγισή τους στις γραμμές των καταδρομέων. Δίχως την παραμικρή υποστήριξη από πυροβολικό ή όλμους, ο 12 ΛΚ αναδιατάχθηκε μέχρι που, μετά την εμφάνιση εχθρικών τεθωρακισμένων, διατάχθηκε να συμπτυχθεί και στο τέλος να επιστρέψει στα Πάναγρα. 
Οι απώλειες του λόχου ήταν 3 νεκροί και 3 τραυματίες. 

Aττίλας 2

Η 31 ΜΚ παρέμεινε στα Πάναγρα μέχρι τη νύχτα 10/11 Αυγούστου, οπότε την αντικατέστησε η 33 ΜΚ. Επέστρεψε και πάλι στο στρατόπεδό της παραμένοντας ως εφεδρεία του ΓΕΕΦ. Την επομένη η Μοίρα διατάχθηκε να μεταβεί στον χώρο διασποράς της κι εν συνεχεία ανέλαβε αμυντική αποστολή νοτιο-ανατολικά της Λευκωσίας. 

Τις πρωινές ώρες της 14ης Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις επανέλαβαν την προέλασή τους, αρχικά προς Ανατολάς, προς την Αμμόχωστο. Οι ασθενείς δυνάμεις της ΕΦ διαλύθηκαν και άρχισαν να συμπτύσσονται προς νότο. 
Δεδομένης της ανυπαρξίας αξιόμαχων δυνάμεων, η Μοίρα υποχρεώθηκε να απλωθεί γραμμικά ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό μέτωπο. Στον τομέα της όμως επικράτησε ησυχία, καθώς ο εχθρός δεν κινήθηκε προς νότο. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου, οι τουρκικές δυνάμεις κινήθηκαν και στο δυτικό μέτωπο, για να σταματήσουν οριστικά την προέλαση, το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. 
Σιγά σιγά το ΓΕΕΦ αντιλήφθηκε ότι σε πολλά σημεία η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων είχε σταματήσει προ χωριών ή υψωμάτων τα οποία είχαν εκκενωθεί από δυνάμεις της ΕΦ. Για τον λόγο αυτό διατάχθηκαν διάφορα τμήματα να αναπτυχθούν σε τέτοιους χώρους, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η «νεκρή ζώνη» μεταξύ των δύο αντιπάλων. 
Στην περιοχή του χωριού Πυρόι, η 31 ΜΚ διατάχθηκε να αποστείλει διμοιρία για να εγκατασταθεί σε αυτό. Μετά από ορισμένα προβλήματα συνεννόησης και διαδοχικές αλλαγές διαταγών, τελικώς η διμοιρία, με επικεφαλής τον έφεδρο επίστρατο) Ανθυπολοχαγό Καλλίνικο Αλαμπρίτη, εισήλθε στο χωριό και εγκαταστάθηκε αμυντικά. Ένας ουλαμός αρμάτων Τ-34/85 δεν στάθηκε δυνατό να αφιχθεί μέχρι το χωριό, εξαιτίας βλαβών που έθεσαν εκτός μάχης όλα τα άρματα. Μόνο ένα από αυτά ήταν σε θέση να εκτελέσει πυρά προς την κατεύθυνση του εχθρού, έχοντας ακινητοποιηθεί κοντά στο χωριό. 
Με το ξημέρωμα, παρά την εκεχειρία που ίσχυε, σφοδρό μπαράζ όλμων άρχισε να πέφτει στο χωριό. Περί τις 11.00 από το ύψωμα Καυκάλα φάνηκε πολυάριθμο τουρκικό πεζικό να κατευθύνεται προς το Πυρόϊ. Οι οχυρωμένοι καταδρομείς εξαπέλυσαν σφοδρό πυρ και απέκρουσαν την επίθεση, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους Τούρκους. Ακολούθησε νέο μπαράζ όλμων και πυρών ΠΑΟ και πολυβόλων, με αποτέλεσμα το χωριό να αρχίσει να μετατρέπεται σε ερείπια. Η δεύτερη τουρκική επίθεση δεν είχε καλύτερη τύχη. Ωστόσο οι καταδρομείς, παρόλο που δεν είχαν υποστεί την παραμικρή απώλεια, άρχισαν να αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών. Με πρωτοβουλία ενός δοκίμου, έφθασαν πυρομαχικά και η άμυνα έδειχνε ότι μπορούσε να διαρκέσει. 
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την απόκρουση της πρώτης επίθεσης και τη σχετική αναφορά που δόθηκε προς τα προϊστάμενα κλιμάκια, οι καταδρομείς είχαν διαταχθεί να συμπτυχθούν. Ήταν μια μάλλον αψυχολόγητη διαταγή. Εφόσον ο εχθρός έσπαγε τα μούτρα του και οι καταδρομείς δεν είχαν καμμία απώλεια, ποιος ο λόγος για εγκατάλειψη της θέσης; 
Η επιμονή της διαταγής ηχούσε τόσο ενοχλητική για τους καταδρομείς, που την αγνόησαν αμέσως. Εκεί στο Πυρόι, οι άνδρες της 31 ΜΚ αναβίωσαν για άλλη μία φορά τις λαμπρές πολεμικές παραδόσεις του γένους. Ήταν τότε που καθιερώθηκε το εύγλωττο σύνθημα, τρανή απόδειξη του ηθικού των μαχητών: «Όταν ο ασύρματος λέει υποχώρηση, τότε είναι χαλασμένος»! 
Μετά από νέα προπαρασκευή πυρών, εκδηλώθηκε τρίτη τουρκική επίθεση. Μέσα από τα χαλάσματα, οι καταδρομείς εξακολουθούσαν να τιμωρούν τον εισβολέα. Ωστόσο, τη φορά αυτή ο εχθρός αποφάσισε να στείλει και άρματα μάχης, εκτελώντας υπερκερωτικό ελιγμό που θα εξασφάλιζε διείσδυση μέχρι το μεγάλης σημασίας για τους Τούρκους απομονωμένο τουρκοκυπριακό χωριό της Λουρουτζίνας, αποκόπτοντας και την οδική αρτηρία Λευκωσίας-Λάρνακας.
Η ώρα ήταν πλέον 18.00 όταν επαναλήφθηκε η διαταγή σύμπτυξης, αυτή τη φορά απολύτως δικαιολογημένη. Έχοντας προσθέσει άλλη μια ηρωική σελίδα στην ιστορία των ελληνικών όπλων, οι μαχητές της 31 ΜΚ συμπτύχθηκαν οργανωμένα κι ενώθηκαν με τους συντρόφους τους, δίχως να έχουν υποστεί απώλειες. Ο συνολικός απολογισμός των απωλειών της 31 ΜΚ κατά το διάστημα 15 Ιουλίου - 17 Αυγούστου ήταν βαρύς. Νεκροί 2 αξιωματικοί και 12 καταδρομείς, τραυματίες 7 αξιωματικοί και 43 καταδρομείς. Θλιβερή είναι η διαπίστωση ότι πολύ περισσότερες ήταν οι απώλειες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος (9 νεκροί, 30 τραυματίες) σε σχέση με τις απώλειες από τον εχθρό (5 νεκροί, 20 τραυματίες). 

Μετά τις μάχες, η διοίκηση της 31 ΜΚ πρότεινε σειρά απονομής ηθικών αμοιβών σε στελέχη και κληρωτούς. Ο Ταγματάρχης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, που είχε αναλάβει υποδιοικητής λίγο πριν τον «Αττίλα 2», προτάθηκε για απονομή του Μεταλλίου Εξαίρετων Πράξεων, ο Λοχαγός Σταμάτης προτάθηκε για την απονομή του Αργυρού Αριστείου Ανδρείας, του Πολεμικού Σταυρού Γ' τάξης και του Μεταλλίου Εξαίρετων Πράξεων, οι Υπολοχαγοί Γλεντζές και Γαληνός προτάθηκαν για την απονομή του Αργυρού Αριστείου Ανδρείας και του Μεταλλίου Εξαίρετων Πράξεων, ενώ ο Υπολοχαγός Καραχάλιος προτάθηκε για τον Πολεμικό Σταυρό Γ' τάξης. 
Από τα υπόλοιπα μόνιμα στελέχη, οι Ανθυπασπιστές Παναγιώτης Δίπλας και Αναστάσιος Βαρυτιμίδης προτάθηκαν για το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων. 
Από πλευράς εφέδρων αξιωματικών, για το Αριστείο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό προτάθηκαν 5, για το Αριστείο Ανδρείας και το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων ένας, για το Αριστείο Ανδρείας 17, για τον Πολεμικό Σταυρό ένας και για το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων ένας. Αντίστοιχες ηθικές αμοιβές προτάθηκαν για τους κληρωτούς οπλίτες. 
Η πατρίδα, τους αγνόησε όλους...
_________
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ


Πηγή "Εν Κρυπτώ"



Posted: 26 Jul 2013 06:10 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Εξήντα και πλέον χρόνια πίσω έχουν γυρίσει πια την Ελλάδα τα γερμανικά προγράμματα «σωτηρίας», τα οποία η πολιτική της τάξη επιμένει να εκθειάζει: το πολιτικό κλίμα έχει ήδη λάβει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου, η δημοκρατία κινδυνεύει πραγματικά κι όχι θεωρητικά από ένα είδος εξελισσόμενης αυτοκατάργησής της σε συνδυασμό με τις επιβουλές που καραδοκούν, η ανεργία είναι χειρότερη από εκείνην της εποχής που οι Ελληνες έφευγαν μαζικά για μετανάστες (και σύμφωνα με νέες μελέτες θα φτάσει στο 35% το 2016), η κοινωνία αποσαθρώνεται μέρα με την ημέρα, ενώ ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται κάποιες από τις ιδιωτικοποιήσεις θυμίζουν εκείνη την εποχή: ένα κύριο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας που πρέπει και μπορεί να είναι η ενέργεια φεύγει από την αμαρτωλή ΔΕΗ για να επιστρέψει σε ένα είδος ακόμη πιο αμαρτωλής Πάουερ – ίσως ακολουθήσουν και τα νερά, από την ΕΥΔΑΠ στην Ούλεν, το ΑΕΠ έχει απολέσει ήδη το 25% και η συρρίκνωση προχωρά ακάθεκτη, ενώ αποτελεί κοινό τόπο ότι το χρέος της χώρας είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί αν δεν «κουρευτεί», κάτι που δεν επιτρέπει το Βερολίνο. Οσο για τα περί ανάπτυξης, δεν τα πιστεύουν ούτε όσοι τα λένε.

Σε όλη αυτή την εικόνα του χάους αντιπαραβάλλεται ένα δήθεν «success story» τόσο εξωπραγματικό ώστε δεν είναι πια άξιο λόγου, δεν είναι φυσικά ούτε success, ούτε καν story, είναι ένα φτηνό προπαγανδιστικό παραμύθι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα μείνει στην ιστορία αυτής της εποχής, είναι η φιέστα με τα δημόσια έργα πριν από λίγους μήνες παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠαΣοΚ: έστησαν μπουλτόζες για τις κάμερες και θριαμβολόγησαν: 48 ώρες αργότερα, οι μπουλτόζες είχαν ήδη φύγει…

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί μας «φίλοι», για να κάνουν ακόμα μια φορά τη δουλειά τους, τώρα προεκλογική, προκαλούν εκ νέου τον ευτελισμό της χώρας «απειλώντας» δήθεν να μπλοκάρουν την ήδη κομμένη δόση για 80 υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει πλέον επανέλθει αργά αλλά σταθερά στο διεθνές περιβάλλον και ο μόνος λόγος που δεν φουντώνει όπως πριν είναι επειδή το Βερολίνο, που εξαρχής κατασκεύασε και διακίνησε αυτή τη συζήτηση, δεν θέλει να διαταραχθεί το προεκλογικό του κλίμα.

Καλά είναι τα παραμύθια, αλλά είναι για μικρά παιδιά. Κι όχι για κοινωνίες που βράζουν. Χρέος της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να εκφωνεί τα δήθεν ορθά που πρέπει να γίνουν. Χρέος της είναι να προστατεύσει τη χώρα από την καταστροφή. Και αυτό, δεν το κάνει.

Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια και ας αντιληφθούν ότι η Γερμανία πρέπει να πειστεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να ζήσει, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει: έχει στερήσει με τη βία όλα τα νομισματικά εργαλεία, των οποίων κάνουν χρήση τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία χωρίς να έχουν τέτοια κρίση, ενώ έχει τραβήξει τα σκοινιά τόσο πολύ που κοντεύουν πια να σπάσουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα στη διάλυση.

Χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σταματήσει την αποσάθρωση. Τώρα. Να πάει και να απαιτήσει αυτή την αξιοθρήνητη, πια, επαναδιαπραγμάτευση με τη σημαία της οποίας εξελέγη, αλλά την ξέχασε το ίδιο βράδυ. Ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει όσο είναι δυνατόν τις επικείμενες επαφές της στις ΗΠΑ και να ζητήσει τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, κρυφή ή φανερή, για να ξεφύγει η χώρα από το καταστρεπτική γερμανική ηγεμονία στην οποία έχει περιπέσει. Υπάρχουν τρόποι γιατί υπάρχουν μείζονα κοινά συμφέροντα με την προυπόθεση ότι υπάρχει και εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει να ανακτηθεί. Αλλιώς, η χώρα πεθαίνει.



Posted: 26 Jul 2013 05:51 AM PDT

Και η κυβέρνηση Σαμαρά είναι νομότυπη και όχι νόμιμη, όπως όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Κατέχει την εξουσία προφασιζόμενη ένα εκλογικό ποσοστό το οποίο ήταν αποτέλεσμα απάτης του λαού. 

Αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη παυθεί, επειδή προξενεί πλείστα όσα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, δημιουργεί νέα αδιέξοδα και οδηγεί την χώρα στο απόλυτο μηδέν, στην απόλυτη εξαθλίωση, αλλά και σε μία νέα εθνική τεραστίων διαστάσεων ήττα. 

Όσοι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχει σήμερα την χώρα, αλλά και το τραγικότατο αποτέλεσμα της ασκούμενης εξουσίας των ανθυπο-κυβερνώντων μαριονετών, έχουν υποχρέωση να συνταχθούν παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους (εντέχνως δημιουργημένες και τοποθετημένες από το σαθρό και απολύτως διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που βιάζει κατ' εξακολούθηση τη χώρα και επιτρέπει την μετατροπή της σε αποικία και χώρο εκποίησης) και να σταθούν απέναντι στα σκύβαλα που απειλούν ευθέως την συνολική ύπαρξη της Ελλάδας.

Οι ευθύνες των δουλικών των τραπεζών είναι τεράστιες και καταγεγραμμένες.
Όμως οι ευθύνες των πολιτών είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού έχουν την ιστορική ευθύνη να αποτρέψουν την καταστροφή και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ολική της επαναφορά.

Το κράτος κυριολεκτικά κατεβάζει ρολά. Υπάρχει για να εξυπηρετεί ένα χρέος που δεν ελέγχθηκε ποτέ και που οι εθελόδουλοι διαχειριστές του το πέρασαν στις πλάτες του Ελληνικού λαού.
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Η ασυδοσία των ισχυρών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη και θύματά τους, είμαστε όλοι εμείς.

Δύο περιστατικά ενδιαφέροντα, για να καταλάβουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε:

1ο περιστατικό: Γυναίκα τρίτης ηλικίας πηγαίνει στην τράπεζα και πληρώνει το παράβολο του κτηματολογίου. Πηγαίνοντας στο γραφείο του κτηματολογίου την ενημερώνουν πως εδώ και δύο μήνες έχει δοθεί εντολή να μην εισπράττουν οι τράπεζες το σχετικό παράβολο (μόλις είκοσι ευρώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση). Η γυναίκα επιστρέφει στην τράπεζα και ζητάει τα χρήματά της πίσω. Της αρνούνται. Πηγαίνει στον διευθυντή της τράπεζας, του δείχνει την απόδειξη κατάθεσης της ίδιας της τράπεζας και ο διευθυντής αρνείται να της τα επιστρέψει. Υπάρχει παράνομη είσπραξη και παρακράτηση χρημάτων από την τράπεζα, αλλά ο διευθυντής δεν συναινεί στη νομιμότητα. Η γυναίκα βρίζει επί μισή ώρα, αλλά δεν την απομακρύνει κανείς. Ούτε φωνάζουν την Αστυνομία... Γιατί άραγε; Και όμως για είκοσι ευρώ η τράπεζα δυσφημείται, ο διευθυντής εξευτελίζεται, αλλά δεν ιδρώνει κανενός το αφτί. Στο τέλος η γυναίκα παίρνει όλα της τα χρήματα από την τράπεζα, διαγράφει τον λογαριασμό της και φεύγει ωρυόμενη.

2ο περιστατικό: Άνεργος καλείται να πληρώσει φόρο επειδή έχει μέρισμα από το πατρικό του σπίτι, στο οποίο δεν κατοικεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σύζυγό του. Ο φόρος ανέρχεται στο ύψος των 300 ευρώ! Ο λογιστής προειδοποιεί πως εάν υπάρχουν δάνεια τα οποία πληρώνονται θα πρέπει να δηλωθούν επειδή αποτελούν τεκμήριο εισοδήματος!!! Ο λογιστής τον ενημερώνει πως η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών του τον εξαναγκάζει να πληρώσει για εισόδημα το οποίο ποτέ δεν είχε, και θεωρείται πως υποκρύπτει εισόδημα!!!
Κανένας δεν ρωτάει πως τα πληρώνει αυτά τα χρήματα και από που τα βρίσκει (τα πληρώνουν οι γονείς του από τις συντάξεις τους).
Κανένας δεν αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να τον κυνηγάει το κράτος - εφορία, επειδή προσπαθεί να είναι συνεπής, παρά το ότι δεν έχει να ζήσει ο ίδιος.
Κανένας δεν αναρωτιέται αν έχει τιμωρηθεί εκείνος που τον κατέστρεψε οικονομικά όταν κατέστρεψε την οικονομία και ο ίδιος έμεινε άνεργος.
Θα τιμωρηθεί όμως (απειλείται – τρομοκρατείται με πρόστιμο), επειδή παρά το ότι εξαπατήθηκε από τους κυβερνώντες που τον καθησύχασαν και πήρε δάνειο όταν ακόμη εργαζόταν, αυτός προσπαθεί να είναι συνεπής (για όσο ακόμη μπορεί)!!!

Αυτό το πράγμα εσείς το λέτε κράτος;
Αυτό το πράγμα εσείς το λέτε νομιμότητα;
Αυτό το πράγμα ξέρετε πως λέγεται;
Ληστεία, κανονικότατη. Είτε από την τράπεζα, είτε από την εφορία, ο πολίτης καταληστεύεται και είναι αδύναμος απέναντι σε κολοσσούς που δαπανούν τεράστιες ποσότητες χρήματος για να έχουν νομική κάλυψη, την ίδια στιγμή που ο άνεργος, εξαπατηθείς ή ληστευθείς πολίτης πρέπει να καταβάλει 100 ευρώ για το παράβολο της μήνυσης, 50 ευρώ για το δικαίωμα παράστασης και άγνωστο ποσό για δικηγόρο..., ενώ η υπόθεση θα δικαστεί μετά από μερικά χρόνια…

Υπάρχει ακόμη κανείς που ισχυρίζεται ότι δεν είχαν σχέδιο οι απατεώνες που ισχυρίζονται ότι μας διασώζουν;
Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως δεν έχουν και σήμερα σχέδιο αφανισμού μας;

Αν υπάρχει, μία ευχή του δίνω: Να ζήσει να δει τα παιδιά του να καταστρέφονται ολοκληρωτικά, επειδή ο ίδιος στήριξε ακούσια ή εκούσια μία φάρα ληστών, μία οργανωμένη πολιτική μαφία, ένα σύστημα που δεν διστάζει να παραβιάζει νόμους ή να νομοθετεί καταπατώντας βασικές αρχές του Συντάγματος.

Κυριακίδης Παναγιώτης
Αναγνώστης



Posted: 26 Jul 2013 10:27 AM PDT

Το πρόβλημά μας ως λαού έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία μας...
Δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε την διανοητική μας δύναμη με την ΗΘΙΚΗ...
Tο χάνουμε συνέχεια, από την αρχαιότητα...
Και συμφωνώ με όλους, διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση...
Είμαστε όντως πολυμήχανοι, αλλά κάτι γίνεται με μια λαιμαργία που έχουμε για προσωπική πρόοδο, επιτυχία, προβολή, φιλοδοξία...

Σίγουρα η τουρκοκρατία μας κράτησε πίσω και μας κρατάει ακόμα...
Είμαστε απίστευτα τυραννισμένος λαός...
Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι ξένοι, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν...
Πεινάσαμε πολύ σαν λαός, όχι μόνο στο στομάχι, αλλά και για ελευθερία...
Και τα θέλαμε όλα μετά με τη μία...
Και φυσικά προστίθεται επιπλέον το γεγονός ότι δεν αποκτήσαμε ποτέ επί της ουσίας Ανεξαρτησία, κράτος κ.λ.π.
Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή αποκτήσαμε καλούς "προστάτες" που είχαν εδώ από την πρώτη στιγμή τα καθαρματο-τσιράκια τους....

Ίσως ο Καποδίστριας ήταν η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να μας βάλει σε τάξη, αλλά φυσικά είναι θαύμα που τον άφησαν να ζήσει έστω και 3 χρόνια.

Φοβάμαι ότι "έτσι ήρθαμε, έτσι θα πάμε"…
Εκτός αν κάτι νέο και ηθικό αναδυθεί από αυτό το χάλι.
Σήμερα όμως υπάρχει και η σοβαρή περίπτωση αυτό (ή αυτός) που θα αναδυθεί, να μην γίνει αντιληπτός ή αποδεκτός από τους Έλληνες, επειδή έχουν αλλού στραμμένο το βλέμμα.
Για να συμβεί, αυτό που θέλουμε, θα πρέπει εμείς πρώτα να είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε, ενώ αυτονόητο είναι και πως θα πρέπει να σοβαρευτούμε.

Δέσποινα




Posted: 26 Jul 2013 03:58 AM PDT
Του Νίκου Αργεάδη

Το παρόν άρθρο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του David Cronin «Corporate Europe: How Big Business Sets Policies on Food, Climate and War», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Στις 8 Μαρτίου του 2010 ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, ο μη εκλεγμένος (δοτός!!) «πρόεδρος» της ΕΕ οργάνωσε δείπνο με δέκα επιχειρηματίες ηγέτες στην κλειστή λέσχη των Βρυξελλών De Warande, το κτήριο της οποίας χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και αποκτήθηκε το 1907 από τον Φρανσουά Εμπέϊν, τραπεζίτη που βοήθησε τον βασιλιά Λεοπόλδο τον ΙΙ του Βελγίου να λαφυραγωγήσει το Κονγκό. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Βόλβο, της Νοκία, της Νεστλέ και της Φίλλιπς. Η πιο ενδιαφέρουσα συμμετοχή όμως ανήκε στην εταιρία Umicore η οποία είχε προ πολλού οριστεί ως υπεύθυνη για την εκμετάλλευση των μεταλλείων του Κονγκό (τα οποία «διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα).

Ανάμεσα στα όσα διαμείφθηκαν μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισαγωγική ομιλία του Βαν Ρομπούι.

Μιλώντας στην σύναξη ο Βαν Ρομπούι παρομοίασε την εαυτό του ως επί κεφαλής μητρικής εταιρίας!! (εννοεί την ΕΕ μάλλον) αλλά δίχως, παρά ταύτα, να κατέχει μετοχές στις επί μέρους εταιρείες (δλδ, στα κράτη μέλη)!!! Μετά από αυτό το ευφυολόγημα συνέχισε λέγοντας πως όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «οικείο» ( familiar στο πρωτότυπο) κατάλογο προτεραιοτήτων για την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι προτεραιότητες είναι οι εξής: καινοτομία, βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου!!! μέσω εκπαίδευσης και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Καλά και «άγια» αυτά ως αφηρημένα ουσιαστικά αλλά, προσέξτε το εξής! Οι άνθρωποι δεν είναι πια πρόσωπα, οντότητες με δικαιώματα αλλά «ανθρώπινο κεφάλαιο», δλδ εκμεταλλεύσιμη πηγή οικονομικής και πνευματικής παραγωγής και φυσικά κοινωνικής αξίας. Και τι σημαίνει «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος;», Τίνι τρόπω έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον των Ευρωπαίων.

Για την επίτευξη τους ο Βαν Ρομπούι παρουσίασε όραμα για την επιτάχυνση της οικονομικής ένωσης υπό όρους «πίεσης των ομοτίμων» (η ακριβής έκφραση είναι turning peer pressure into genuine pressure, δλδ μετατρέποντας την πίεση ομοτίμων (κρατών;) σε πραγματική πίεση. Δλδ σαν την πίεση της Γερμανίας στην Ελλάδα με το «αν δεν κάνετε αυτά και αυτά δεν θα σας δώσουμε την δόση, όσο και να κλαίτε» Μ' άλλα λόγια, ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί η ισοτιμία των κρατών μελών και να ισχύσει ουσιαστικά ο νόμος της ισορροπίας ισχύος, που είναι η πραγματικότητα στις διεθνείς σχέσεις των κρατών. Ο «ποιητής» και «φιλόσοφος» Βαν Ρομπούι είπε λεπτεπίλεπτα πως το κυνήγι του κέρδους (θεμιτό από κάθε άποψη φυσικά) είναι ύψιστος σκοπός στη Εταιρική Ευρώπη και ανάμεσα στα κράτη μέλη!!!. Μη μου πείτε. Και εγώ που νόμιζα πως είμαστε «Εταίροι». Αλλά σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού πως θα εξελιχθεί το βλέπουμε τώρα να αποκτά σάρκα και οστά και δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Τι είδους Ευρώπη θα είναι αυτή; Θα αποτελείται από κράτη αλυσσοδεμένα με κοινό νόμισμα σε ιδεατή ΕΕ αλλά με διακρατικές σχέσεις ισχύος όπως παλιά;

Ένα άλλο άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το δείπνο φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων/European Roundtable of Industrialists, ERT εν συντομία), με τους οποίους ο Βαν Ρομπούι είχε πολλαπλές συναντήσεις ως δοτός πρόεδρος της ΕΕ.

Αν και θεσμικά ο Βαν Ρομπούι είναι «δημόσιος υπάλληλος» και επομένως υποχρεούται να δημοσιεύει τα πρακτικά τέτοιων συναντήσεων, εν τούτοις, δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ τι διαμοίβεται στις συναντήσεις αυτές. Ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν είναι πως, δίχως εντολή των πολιτών, θα επεκτείνουν την συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 και ίσως μέχρι τα 70.

Τι ουσιαστικά συζητά ο Βαν Ρομπούι; Αυτός και οι συνδαιτημόνες του συζητούν πως μπορεί να επιτευχθεί ο ευρωολοκληρωτισμός δίχως να εμποδίζονται από τους ψηφοφόρους. Η «δημοκρατία» στο απόγειό της.


Posted: 26 Jul 2013 03:28 AM PDT

Διάχυτη είναι η αίσθηση της εθνικής παρακμής. Στο εσωτερικό, πέραν της οικονομικής κατάρρευσης, πολιτειακοί θεσμοί, διοίκηση, παιδεία, υγεία, δημόσια τάξη, και ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις, δοκιμάζονται δεινώς ή και απαξιώνονται. Ενώ εκτός συνόρων ποτέ εδώ και έναν αιώνα το ελληνικό γόητρο δεν έπεσε χαμηλότερα.

Αρκετοί μεταξύ μας περιμένουν κάποιο θαύμα. Δεν πρόκειται να συμβεί. Εν απουσία αξιόπιστης ηγεσίας, η κοινή γνώμη άγεται και φέρεται από τους κάθε ψευδεπίγραφης ιδεολογικής απόχρωσης δημαγωγούς· με την ογκούμενη στους κόλπους της αγανάκτηση να παραμένει στείρα - και, στο μέτρο που μεταφράζεται σε ανομία, να επιτείνει το παρακμιακό κατρακύλισμά μας.

Το ηγετικό αυτό κενό συνιστά αφ' εαυτού ένα ηχηρό κατηγορώ κατά των επιλέκτων του τόπου - ήτοι των σοβαρών, συγκροτημένων εκείνων Ελλήνων που μπορούν και οφείλουν να λειτουργήσουν ως μπροστάρηδες της εθνικής μας ανόρθωσης · και των οποίων η ιδιώτευση ισοδυναμεί με εγκατάλειψη θέσης εν πλήρη μάχη. Απέχοντας από τα κοινά, με πρόσχημα την αηδία που τους προκαλεί ο ευτελισμός της δημόσιας ζωής, οι εν δυνάμει αυτοί ηγέτες αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στους εφθαρμένους και διεφθαρμένους επαγγελματίες της πολιτικής. Και συγχρόνως συντείνουν στην ενδυνάμωση των παλαβών του δημόσιου βίου μας – «δεξιών», «αριστερών», αδιάφορο. Οι οποίοι προσφέρονται στους κρατούντες ως βολικό άλλοθι-φόβητρο έναντι των ψηφοφόρων· αλλά και τυχόν επικράτηση των οποίων θα κατέφερε το τελικό πλήγμα κατά της έρημης πατρίδας.

Επιτακτική είναι η ανάγκη οι επίλεκτοι του Έθνους να αφυπνισθούν και, συμπαρατασσόμενοι σε ένα ενιαίο, ισχυρό, ανορθωτικό μέτωπο, να δράσουν· βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα ανταποκριθεί με ανακούφιση και ελπίδα στη σωτήρια πρωτοβουλία τους. Η μοιρολατρία δεν είναι επιλογή. Αφορισμοί του τύπου «αυτή είναι η Ελλάδα» αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις - διαφανές προκάλυμμα ατολμίας και αδιαφορίας.

Ούτε η Κυρία Μέρκελ, ούτε ο κ. Ολάντ, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ή ο ομόλογός του κ. Πούτιν θα μας «σώσει». Η σωτηρία της χώρας είναι στα δικά μας χέρια. Είναι δική μας αποκλειστική ευθύνη. Την οποία, δυστυχώς, όσοι κατά κύριο λόγο εκ των πραγμάτων την φέρουν μέχρι στιγμής την αποποιούνται.



Posted: 26 Jul 2013 03:10 AM PDT
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

"Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους μέσα σε λίγα μόνο έτη, η απόγνωση ριζώνει τόσο βαθιά, ώστε καμία κουλτούρα δεν μπορεί να την απορροφήσει εύκολα. Οι απολύσεις συνεχίζονται μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή οι ξένοι, οι νέοι ιδιοκτήτες της χώρας δηλαδή, απαιτούν οι επενδύσεις τους να αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη – αλλά και οι αυτοκτονίες συνεχίζονται, ενώ η χώρα παραμένει στον ορό (δόση), χωρίς ποτέ να μπορέσει να ξεχρεωθεί, καταλήγοντας έρμαιο των τοκογλύφων-δανειστών της.
Αυτή είναι η ιστορία των πολιτικών, τις οποίες το ΔΝΤ αποκαλεί «προγράμματα ή μνημόνια σταθεροποίησης» – αντιμετωπίζοντας τις χώρες σαν να είναι πλοία, τα οποία «παραδέρνουν» στους ωκεανούς των αγορών. Τελικά σταθεροποιούνται, όμως η νέα ισορροπία του τρόμου επιτυγχάνεται με το ρίξιμο στη θάλασσα εκατομμυρίων ανθρώπων – απλών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικών υπαλλήλων, ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φτωχών αγροτών και μαχητικών συνδικαλιστών.
Το βρώμικο μυστικό της σταθεροποίησης είναι το ότι, ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού δεν ανεβαίνει ξανά στο πλοίο – ότι πολλοί άνθρωποι δηλαδή καταλήγουν να είναι οι απόκληροι της κοινωνίας, στους οποίους δεν ανήκει ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον".

Φταίνε αλήθεια οι Βρετανοί για την πλήρη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα τους, ενός συστήματος που τους  κατέστησε «προτεκτοράτο» των Η.Π.Α. του Καρτέλ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή μήπως η πολιτική της M.Thatcher; Είναι ένοχοι οι Γερμανοί για την προβλεπόμενη χρεοκοπία του Ευρώ και την διάλυση της Ευρωζώνης, ή μήπως η πολιτική της A.Merkel;

Πως μπορούμε να ψηφίζουμε πολιτικούς «ηγέτες», οι οποίοι δεν έχουν γράψει ποτέ τίποτα; Πως είναι δυνατόν να ακούμε «εκθέσεις ιδεών» πολιτικών (παρουσία των «ειδημόνων» των ΜΜΕ), οι οποίοι δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία, δεν δίνουν καμία σαφή απάντηση και δεν έχουν ποτέ αναλύσει γραπτά, τεκμηριωμένα, με υπευθυνότητα και με σαφήνεια τις απόψεις τους – αλλά μόνο μιλούν, «φάσκοντας και αντιφάσκοντας»;  

Πως είναι δυνατόν να ανεχόμαστε κυβερνήσεις, οι οποίες υπεξαιρούν την ψήφο μας με προεκλογικά προγράμματα, τα οποία ποτέ δεν εφαρμόζουν; Πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί αναφερόμενοι, για παράδειγμα, σε αθετήσεις πληρωμών, οι οποίες θα μας τοποθετήσουν μία για πάντα στο διεθνή «Τειρεσία» των αγορών, καθιστώντας μας αναξιόχρεη αποικία της Γερμανίας; Είναι τόσο δύσκολο αλήθεια να καταλάβουν ότι, η χρεοκοπία παραμένει χρεοκοπία, όπως και αν την ονομάσει κανείς, ενώ ανοίγει αυτόματα το «κουτί της Πανδώρας»;

Περαιτέρω, πως είναι δυνατόν να τοποθετείται «γενικό πωλητήριο» σε τιμές ευκαιρίας στην Ελλάδα, από μία εντελώς «απορυθμισμένη» κυβέρνηση, κάτω τις εντολές των παιδιών του Σικάγου; Πως μπορεί να απειλεί με διαγραφή ο πρωθυπουργός εκείνους τους βουλευτές του κόμματος του, οι οποίοι θα τολμούσαν να εκφράσουν την άποψη των ψηφοφόρων τους, παραμένοντας ελεύθεροι; Εάν αυτό δεν σημαίνει ότι βιώνουμε μία στυγνή κοινοβουλευτική δικτατορία, η οποία δεν ντρέπεται παράλληλα να καταδικάζει το φασισμό, τότε πως ακριβώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί;

Από την άλλη πλευρά, φταίνε μήπως οι Έλληνες για την ανικανότητα, την κακοδιαχείριση, τη διαπλοκή και τη διαφθορά των τελευταίων κυβερνήσεων τους, οι οποίες έχουν το θράσος να τους κατηγορούν διεθνώς σαν φοροφυγάδες, όταν το δημόσιο δεν προσφέρει το παραμικρό αντίκρισμα για τη φορολόγηση τους – ενώ παρέχει πλήρη «αμνηστία» στις φοροαποφεύγουσες πολυεθνικές, έχοντας αποσυναρμολογήσει το Κράτος Δικαίου; 

Όταν μόνο το κόστος της ιδιωτικής Υγείας και της Παιδείας ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% των εισοδημάτων των Ελλήνων Πολιτών (περί το 10% σε όρους ΑΕΠ), ενώ σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν μηδενικό, πως μπορεί κανείς να τους κατηγορεί για μειωμένη φορολόγηση; Εάν στο 26% των φόρων επί του ΑΕΠ που πληρώνουν οι Έλληνες προσθέσουμε το παραπάνω 10%, δεν θα αναδεικνυόταν άμεσα η Ελλάδα στην «φορολογική πρωταθλήτρια» της ΕΕ;

Από την άλλη πλευρά βέβαια, πως είναι δυνατόν σύσσωμοι όλοι οι Έλληνες να κατηγορούν διαχρονικά και σε σταθερή βάση τη χώρα τους, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την τελική ευθύνη; Τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα αλήθεια η συλλογική «θυματοποίηση» των Ελλήνων, οι οποίοι ενοχοποιούν συνεχώς «εαυτούς και αλλήλους», χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε άλλες, δήθεν εξελιγμένες χώρες;

Συνεχίζοντας, φταίνε οι Ιρλανδοί ή οι Αμερικανοί Πολίτες για την απίστευτη αυθαιρεσία των κυβερνήσεων τους να τους επιβαρύνουν με τις απώλειες των ιδιωτικών τραπεζών – οι οποίες πλέον κοινωνικοποιούν τις ζημίες τους, ιδιωτικοποιώντας τα κέρδη, χωρίς να αναλαμβάνουν την παραμικρή ευθύνη (ετεροβαρές ρίσκο) για τις όποιες λανθασμένες τοποθετήσεις τους; Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται η χρεοκοπία μίας ολόκληρης πόλης (Ντιτρόιτ), όταν διασώζονται όλες οι μεγάλες τράπεζες με χρήματα του δημοσίου;

Φταίνε οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί, οι Έλληνες ή οι Φιλανδοί Πολίτες για την έξαρση του φασισμού στις χώρες τους, οι Δανοί για το μονομερές κλείσιμο των συνόρων τους και οι Ισπανοί για το μίσος των «αγανακτισμένων» στις πλατείες τους, οι οποίες κατηγορούν τους Γερμανούς για ευρωναζισμό; Φταίνε οι Ιταλοί για την επέλαση της κινεζικής μαφίας στο κράτος τους (άρθρο μας), ή μήπως οι Έλληνες για την καταδίκη τους να συντηρούν το μεγαλύτερο λαθρομεταναστευτικό γκέτο του πλανήτη;

Φταίνε αλήθεια οι Ευρωπαίοι Πολίτες για τις παλινωδίες, για τα απίστευτα λάθη και τις τρομακτικές παραλήψεις, οι οποίες «μετάλλαξαν» μία περιορισμένη κρίση χρέους σε μία παγκόσμια απειλή, ή μήπως οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, οι οποίοι πράττουν ελάχιστα, ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα τους  και συζητούν χωρίς τελειωμό; Είναι επιθυμία των Γερμανών η κατάκτηση της Ευρώπης ή μήπως το «σκοτεινό όραμα» μίας μερκαντιλίστριας καγκελαρίου – μίας ανατολικογερμανίδας καλύτερα, η οποία δεν έχει καταλάβει τίποτα από την Ιστορία της;

Είναι δυνατόν να εξευτελίζεται και να ενοχοποιείται η Ελλάδα για μία απλή κρίση χρέους από εκείνη τη χώρα, η οποία χρεοκόπησε πολύ περισσότερες φορές στη σύγχρονη ιστορία της, ενώ οδήγησε τον πλανήτη σε δύο αιματηρούς, παγκόσμιους πολέμους; Πιστεύει κανείς αλήθεια ότι, κάποιοι «άγνωστοι ναζί» και όχι οι Γερμανοί, ήταν υπεύθυνοι για τα εγκλήματα του Διστόμου ή για το ολοκαύτωμα;

Φταίνε οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι πολίτες για την αδιαμαρτύρητη υποταγή των κυβερνήσεων τους στις εντολές των διεθνών συνδίκων του διαβόλου οι οποίοι, επικαλούμενοι με απίστευτο θράσος το πικρό, το δηλητηριώδες καλύτερα φάρμακο τους, έχουν λεηλατήσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη; Η μήπως πιστεύει κανείς ότι θέλουν να τους ξαναδούν οι Αργεντινοί, οι Βραζιλιάνοι, οι Ασιάτες και όλα τα υπόλοιπα θύματα τους;

Φταίνε οι Γάλλοι για τα τεράστια λάθη στην οικονομία τους, τα οποία τους υποχρεώνουν να υποταχθούν στις απαιτήσεις της πρωσικής Γερμανίας ή μήπως ο πρόεδρος τους, ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ιδιωτικές του «απολαύσεις», παρά για το μέλλον της Γαλλίας; Πιστεύει κανείς ότι ο Ισπανός «πρωθυπουργός των σκανδάλων» ή οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν σωστά τις χώρες τους – πόσο μάλλον να συμβάλλουν στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η «δημοσιονομική» μεταφορά κεφαλαίων και όχι η απλή έκδοση ευρωομολόγων;

Φταίνε οι Πολίτες των δυτικών χωρών, οι οποίοι υποχρεώνονται να επιβιώσουν σε ένα «τραπεζοκεντρικό» σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει την απασχόληση, καθώς επίσης μία σχετικά δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων – με φωτεινή εξαίρεση εδώ τη Γερμανία, η οποία όμως τα καταφέρνει εις βάρος των «εταίρων» της, με τη βοήθεια ακόμη και της «Διεθνούς Διαφθοράς ΑΕ»;

Έχουν τη δυνατότητα οι Σουηδοί, οι Νορβηγοί, οι Πολωνοί και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δήθεν «κυβερνήτες» να «υψώσουν τη φωνή τους» στη Γερμανία της εξουσιομανούς καγκελαρίου, της λαϊκίστριας Bild και του «μελανού» Spiegel - η οποία επιβουλεύεται τα μέγιστα την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ελευθερία της ηπείρου μας;
Μήπως αλήθεια ο βασιλιάς, όλοι αυτοί οι βασιλιάδες δηλαδή είναι γυμνοί και εμείς επιμένουμε να μην θέλουμε να το δούμε, επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε εναλλακτικές επιλογές; Είτε όμως εμείς το βλέπουμε, είτε όχι, μήπως οι πανέξυπνες αγορές το έχουν ήδη διακρίνει, έχοντας αποφασίσει για το μέλλον της Ευρώπης; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι αγορές ότι πρόκειται για μία ολοκληρωτική κρίση της πολιτικής και όχι για μία απλή κρίση χρέους, η οποία θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί, εάν υπήρχε η απαιτούμενη σοβαρότητα;


Posted: 26 Jul 2013 02:45 AM PDT
Έτσι κι αλλοιώς τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους ''νόμοι'', εφ' όσον δεν έχουν την συναίνεση και την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, είναι στην ουσία άκυρα.

Ειδικά όμως όσα από αυτά, μετά τις περσινές εκλογές, ψηφίστηκαν στην Βουλή από την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών ως και την ''διευρυμένη'' των 168 (ελέω ΔημΑρ), είναι πενήντα φορές πιό άκυρα.

Ο απλούστατος λόγος είναι οι 50 ''απαλλοτριωμένες'', κλεμμένες από την βούληση του λαού έδρες, που το εκλογικό τερατούργημα δίνει στο πρώτο κόμμα!

Στην ουσία υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ψήφων του λαού και της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης.
Και αν αυτό γινότανε σε περιόδους ''νορμάλ'', θα μπορούσε ίσως να παραβλεφθεί μέχρι να καταρτιστεί νέος δίκαιος εκλογικός νόμος.

Σε περιόδους όμως οικονομικής κατάρρευσης και οιονεί πτώχευσης κράτους και πολιτών, όπου κάθε τέτοιος εφαρμοστικός νόμος εμπεριέχει στοιχεία ζωής ή θανάτου για τους πολίτες, η αλλοίωση της εκλογικής ετυμηγορίας αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Ό,τι ψηφίστηκε (και πολύ περισσότερο ό,τι πέρασε σαν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ερήμην της Βουλής), από την κυβέρνηση από τον Ιούλιο του '12 ως σήμερα, είναι άκυρο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να εφαρμόζεται από τους πολίτες σαν ''νόμιμος'' νόμος, και πρέπει η επόμενη πραγματική κυβέρνηση να το καταργήσει.

Τα φληναφήματα των κυβερνητικών περί ''νομίμου κυβερνήσεως'' και ''πλειοψηφίας των πολιτών'' είναι μπουρδολογίες.

Ακόμα κι αν δεν επιστραφούν οι 50 έδρες στα κόμματα που ανήκουν, αλλά απλώς αφαιρεθούν απ' το πρώτο κόμμα, και μείνει υποθετικά η Βουλή με 250 έδρες, ακόμα και τότε θα χρειάζεται μία οριακή πλειοψηφία 126 ψήφων.

Η σημερινή δικομματική των 153 εδρών, όταν της αφαιρεθούν οι επίμαχες 50 έδρες θα μείνει με 103. Πώς θα περνούσε νόμο και δεν θα έπεφτε την άλλη μέρα, ακόμα κι αν της χαρίζαμε τις 14 έδρες της ΔημΑρ;

Η μόνη νομιμότητα που πρέπει να αναγνωρίζουν σήμερα οι πολίτες είναι η ΑΠΕΙΘΕΙΑ προς τους νόμους και τα διατάγματα της ''τρομοκρατικής κυβέρνησης'' που έχει απαλλοτριώσει την βούλησή του.

Ο λαός πρέπει να ζητήσει αλλαγή εκλογικού νόμου, πτώση της κυβέρνησης και εκλογές ΤΩΡΑ !

Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί πραγματικά η Δημοκρατία στην χώρα..

Υ.Γ. Χρησιμοποιώ σκόπιμα την ''τρομοκρατική'' ορολογία στην έννοια ''απαλλοτρίωση'', αντί για ''κλοπή'', ή ''ληστεία'', για να καταδείξω την πραγματική ΥΦΗ αυτής της ''κυβέρνησης''..

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"



Posted: 26 Jul 2013 02:28 AM PDT
«Η κατάσταση είναι δραματική και αδιέξοδη. Το ΔΝΤ, ο Τόμσεν και οι άλλοι δυο της τρόικας χρήζουν ψυχιατρικής παρέμβασης. Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με αυτούς»

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Τα πρωτοσέλιδα και μόνο των σημερινών οικονομικών εφημερίδων, δείχνουν για μία ακόμα φορά τη δραματική και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ανάμεσα στους τίτλους και η απόλυτη γελοιότητα. Το ΔΝΤ να καλεί την ευρωζώνη και την ΕΚΤ (δηλαδή τους άλλους δύο εταίρους της στην τρόικα) να χαλαρώσουν τη λιτότητα!

Ασφαλώς, αυτή η περίπτωση στην οποία πρωταγωνιστεί o εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πωλ Τόμσεν, χρήζει ψυχιατρικής παρέμβασης.

Είναι ο Τόμσεν ο οποίος απαγορεύει τη μείωση ΦΠΑ και φόρων, ο οποίος υπαγορεύει τις ανθρωποκτόνες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου και διατάσσει τις κατασχέσεις σπιτιών και κάθε περιουσιακού στοιχείου των Ελλήνων που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να φοροδοτήσουν.

Επιτέλους, η Ελλάδα οφείλει να τελειώνει μια και καλή με αυτή την αρρωστημένη και επικίνδυνη παρέα της τρόικας».



Posted: 26 Jul 2013 02:10 AM PDT
Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν και οδηγούνται χτες με κατηγοριες για παράνομη είσοδο στη χώρα και προκληση φωτιας -εμπρησμό από αμέλεια- 2 Αφγανοί λαθρομετανάστες, οι οποιοι συνελήφθησαν ύστερα από φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο.

Πρόκειται για έναν 42χρονο, ο οποίος κατα δήλωση του, προσδιορίζεται ως επιχειρηματίας και για έναν 28χρονο μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών-κατά δήλωσή του-οι οποιοι εντοπίσθηκαν σε εκκλησία, σε απόσταση 500 μέτρων, από το σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Για την ΠΥ, το μέτωπο της φωτιάς, από προχθες βρισκεται σε ύφεση ενώ μέχρι στιγμής, κατέκαψε περίπου 600 στρέμματα, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για το Μοναστήρι.
Οπως εχει διαπιστωθει κατά το παρελθόν, πάγια τακτική των λαθροδιακινητων- γνωρίζουν καλά το Νομικό πλαίσιο που ισχύει βάση των διακρατικών συνθηκών- είναι να "ενημερώνουν" τους λαθρομετανάστες που μεταφέρουν στη χώρα, ότι η παράδοση στις επίσημες Αρχές, τους δίνει "εισιτήριο" για το εσωτερικό της χώρας, αφού μετά τη σύλληψη τους, για παράνομη είσοδο, τους χορηγείται υπηρεσιακό σημειωμα για να κινηθούν- με την προϋπόθεση εξόδου από τη χώρα εντώς λίγων ημερών.

Σε αυτή την περίπτωση ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα, προκειμένου να "απελαθουν".. Κάποιοι στη συνέχεια, βρισκονται να καταθέτουν αίτημα πολιτικού ασύλου, ενώ (κάποιοι) καταφέρνουν μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, να έχουν διαφύγει -διαμέσου Ηγουμενιτσας και Πάτρας- στην Ευρώπη-, είτε παραμένουν ως λαθρομετανάστες στη χώρα, υπό το φόβο να εντοπιστούν απο τις Αρχές και να συλληφθούν με κατάληξη να απελαθουν..

Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο - κατα πόσο αξιολογείται ως συμπτωματική συγκυρία(;)- κατά την ωρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο νησί, η παρουσία αποβατικού LCT του Τουρκικού Ναυτικού, συνοδευόμενο από φρεγάτα, τα οποία περιέπλευσαν σε απόσταση 2νμ. από τις ακτές της Σάμου, στο Κασονήσι, ενώ διεγραψαν πορεία, πολύ κοντά από το Μακρονήσι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Περιπολικό σκάφος του ΛΣ πλέοντας από Βαθύ, εντόπισε κοντά στο Κοκκάρι τα 2Τουρκικά πλοία, και τους ζήτησε να απομακρυνθούν γιατί παραβιαζαν Εθνικά Χωρικά Ύδατα, αναγκάζοντας τους κυβερνήτες τους, να αλλάξουν πορεία και να πλευσουν προς κόλπο της Σμύρνης

Η ιστορία όμως με τους Τούρκους είναι παλιά

Η εμπλοκή των Τούρκων με τις φωτιές στην χώρα είναι πολύ παλιά. Και η χρήση λαθρομεταναστών για να βάζουν αυτές τις φωτιές, βαπτιζόμενοι μετά "ψυχοπαθείς" ή ό,τιδηποτε άλλο, είναι εξίσου παλιά.

Η ΜΙΤ δεν περιορίζεται μόνο στο να "στρατολογεί" λαθρομετανάστες και να τους αποστέλλει στην Ελλάδα, ούτε στο να εγκαθιστά πράκτορες και να χρηματοδοτεί «στρατούς»… υποπρακτόρων στη Θράκη για να εκβιάζεται η μουσουλμανική μειονότητα και να δηλώνει «τουρκική».
Εδώ και χρόνια, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σε αγαστή συνεργασία με το «βαθύ» παρακράτος της γείτονος, έχουν στήσει ένα παιχνίδι αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Έναν ύπουλο πόλεμο.

Κυριολεκτικά, η ΜΙΤ βρίσκεται πλέον παντού. Στους λαθρομετανάστες, στους διακινητές τους, στο «σπρώξιμο» ναρκωτικών, στον τουρισμό, στις «φυσικές» καταστροφές, στα επιχειρηματικά deals. Η δήλωση … ολόκληρου Τούρκου πρωθυπουργού ότι πράκτορές της Τουρκίας, «σπέρνουν» φωτιές στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα, η παραδοχή του ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα (κάποιες από αυτές που κατονομάστηκαν είχαν και νεκρούς), είναι μόνο ενδεικτική. Γιατί υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τη δράση πρακτόρων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι φωτιές

Ο (επίσημος) χορός των αποκαλύψεων άνοιξε από την κυνική ομολογία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Κι όμως. Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την "μητέρα Τουρκία".

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Πρόκειται για τον Γιασάρ Οζ, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι με εντολή της Τανσου Τσιλέρ, όταν εκείνη ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας, έβαζε φωτιές στην Ελλάδα.

Κάτι παρεμφερές, είχε παραδεχθεί ένας ακόμα Τούρκος, ο Αμπντουλάχ Τσατλί. «Συμπτωματικά» και οι δύο ήταν «πρωτοπαλίκαρα» των Γκρίζων Λύκων και είχαν σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις, πολιτικούς και τη ΜΙΤ…
Πάμε τώρα στις πυρκαγιές του 2007, μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες της χώρας. Τότε, ο Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για "ασύμμετρη απειλή". Είχε δίκιο; Ο Σάββας Καλεντερίδης, έχει δηλώσει πως ναι. Και, προφανώς, ο κ. Πολύδωρας το είχε πει αυτό (παρότι αναγκάστηκε να το γυρίσει στον "στρατηγό άνεμο") με τα στοιχεία που είχε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το προηγούμενο, άλλωστε, υπήρχε.

Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν ότι οι Τούρκοι έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση. Όμως αυτό, δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει προς ένα τέτοιο (έστω και αυθαίρετο) συμπέρασμα. Ούτε και οι πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα που έδειχναν συντονισμένο σχέδιο εμπρηστών. Ας δεχτούμε ότι οι οικοπεδοφάγοι έβαλαν όλες αυτές τις φωτιές.

Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που έχει αποκαλύψει ο Σάββας Καλεντερίδης: Η αποδόμηση της Πυροσβεστικής. Τις ημέρες της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική δεχόταν τηλεφωνήματα από "απεγνωσμένους πολίτες" που κατήγγειλαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Οι πυροσβέστες με τα οχήματα έσπευδαν στα σημεία και διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε φωτιά. Το πλέον περίεργο είναι ότι για τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα έγινε ανάκριση και έρευνα στην οποία ενεπλάκη και η ΕΥΠ.

Το γεγονός ότι η χώρα μας κάθε χρόνο κυριολεκτικά "αιμορραγεί" λόγω των πυρκαγιών που καταστρέφουν όχι μόνον τον φυσικό της πλούτο, αλλά πλήττουν και τον τουρισμό της, αλλά και τις δυνατότητες αμύνης της σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Και κυρίως θα πρέπει να μας προβληματίζει το ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να εισρέουν με κάθε τρόπο. Μπορεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να έχει πολλά μέτωπα ανοικτά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε κάποια καλύτερη κατάσταση. Οι δε ασύμμετρες απειλές, σε αυτή την νέα εποχή συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιο επικινδυνες από ό,τι παλαιότερα.

Λύση; Φυσικά η σθεναρή υπεράσπιση των συνόρων μας, όχι μόνον από τα σκάφη του τούρκικου λιμενικού αλλά και από τα τούρκικα δουλεμπορικά. Εάν βυθιστούν ένα-δύο από αυτά, είναι βέβαιο ότι οι ... επισκέψεις τους θα αραιώσουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.