27 Ιουλ 2013

Η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας...φεύγει!

Κυριακή, 21 Ιούλιος 2013 13:44

Η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας...φεύγει!
του Μάνδαλου Παναγιώτη
Ακούμε για επενδύσεις για ανάπτυξη και ευημερία...
Αντ' αυτού βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, βιομηχανίες να κλείνουν και φόροι νέοι φόροι και πάει λέγοντας.

Αλλά αυτό που δεν φαίνεται και θα αποκαλούσα την μεγαλύτερη επένδυση ενός κράτους, ενός λαού στην οποία βασίζεται και η υπαρξιακή του ταυτότητα, είναι η φυγή των νέων επιστημόνων που απαξιώνονται και βλέπουν τα εξωτερικό σαν την μόνο λύση.
Από την άλλη πληγωνόμαστε, όταν ακούμε τον καθαρόαιμο σχιστομάτι Γερμανό, άριας φυλής, αλλά με βιετναμέζικη καταγωγή, να πανηγυρίζει και να λέει ότι η καλύτερη Ελληνίδα μαθήτρια προτιμάει την Γερμανία. Από την μια υπερηφάνεια για τους μελλοντικούς επιστήμονες και φυσικά την υπερηφάνεια ότι αυτοί δεν έχουν τέτοια μυαλά, από την άλλη κατήφεια, γιατί αυτά τα μυαλά θα τα εκμεταλλεύονται άλλοι.
Το χειρότερο όμως από την όλη κατάσταση είναι, τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, που η Ελληνική κοινωνία επένδυσε. Τα παιδιά αυτά με πολύ κόπο επέτυχαν στις σχολές και αποφοίτησαν από τα πανεπιστήμια μας που οι Έλληνες πολιτικοί, απαξιώνουν και θεωρούν υποδεέστερα. Και όμως αυτοί οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι στις ξένες χώρες. Πολλοί από αυτούς διδάσκουν στα ξένα πανεπιστήμια που δυστυχώς φοίτησαν πολλοί από τους σημερινούς πολιτικούς μας χωρίς να έχουν μάθει τίποτα. Μετά απορώ. Πως στα μεγάλα αυτά πανεπιστήμια με τα υπέρογκα δίδακτρα φοιτούν οι γόνοι αυτών των οικογενειών και διδάσκουν οι καθηγητές των δικών μας πανεπιστημίων. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά .ή μάλλον λόγω των υψηλών διδάκτρων έχουν το χρήμα να αγοράζουν το καλύτερο και στην καλύτερη τιμή αφού στην χώρα μας ένας καθηγητής πανεπιστημίου παίρνει 1200-1300 ευρώ που τα τριπλάσια παίρνει η καθαρίστρια σε αυτά τα πανεπιστήμια. Άρα αν δοθεί η ευκαιρία όπως λέμε, μην τον είδατε τον ….Παναγή.
Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας. Η Ελληνική κοινωνία μέσω της δωρεάν παιδείας επενδύει στους νέους επιστήμονες. Οι Ελληνικές όμως κυβερνήσεις, απαξιώνουν αυτά τα άτομα εξευτελίζοντας τους μισθούς, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες από αυτούς, με αποτέλεσμα όπως και το '30 την στροφή, όλων αυτών των ατόμων, στην ξενιτιά. Και φυσικά στέλνεις έτοιμους επιστήμονες που εσύ έφτιαξες και επένδυσες με τα χρήματα και τον κόπο του λαού σου. Στο τέλος θα μείνουν εδώ οι ανειδίκευτοι και φυσικά ανάπτυξη όπως λέμε, γιοκ.
Αν όμως αντ' αυτού δινότανε στα πανεπιστήμια η δυνατότητα μέσω προγραμμάτων να αναπτύξουν τεχνολογίες με εταιρείες και φυσικά χρηματοδότηση των πενιχρών κονδυλίων για έρευνα του Ελληνικού κράτους τότε ίσως θα είχαμε ανάπτυξη και καινούργιες θέσεις εργασίας. Αν αντί μιζών για τα εξοπλιστικά προγράμματα και φυσικά, τώρα το νέο ανδραγάθημα των κυβερνώντων απολύσεις από τις πολεμικές βιομηχανίες, παίρναμε ανταλλάγματα συμπαραγωγής τότε θα είχαμε και δικιά μας ίσως και εξαγώγιμη παραγωγή όπλων. Ποιος δεν θυμάται το Άρτεμις και το Ελληνικό άρμα το Λεωνίδας κλπ. Όλα απαξιώθηκαν και έμειναν μόνο στα χαρτιά. Το πανεπιστήμιο Κρήτης αν δεν κάνω λάθος ανέπτυξε έως και ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο. Επίσης υπάρχει αυτοκίνητο που θα πάρει μέρος σε ράλι από τα πειραματικά προγράμματα πανεπιστημίων. Στην Θράκη έχουμε την Πρίσμα που είναι η μόνη εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα CERN. Αν δινότανε η δυνατότητα έρευνας σε τέτοιες εταιρείες με τα πανεπιστήμια ή άλλους φορείς ίσως αυτά τα κεφάλια που φεύγουν να έμεναν και να παρήγαγαν Ελληνική πρωτοποριακή τεχνολογία και τεχνογνωσία. Επίσης το εργοστάσιο της Sunlight που παράγει μπαταρίες από τις ποιο σύγχρονες για υποβρύχια και πλοία, θα μπορούσαν να προωθήσουν καινοτομίες και τεχνολογίες μοναδικές.
Τώρα βλέπουμε μόνο μίζες, χαμένα λεφτά, κονδύλια που πάνε σε ξένες τσέπες και φυσικά τα παιδιά τα δικά μας με τις σπουδές έτοιμα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες και πατρίδες.
Τα ναυπηγία μας, κάποτε πρωτοπόρα, σήμερα παρατημένα σε κάποιον επενδυτή, ίσως αγνώστου ταυτότητας να παραπαίουν και τα πλοία να ναυπηγούνται αλλού. Για να σκεφτούμε ότι από τους καλύτερους επιστήμονες στον τομέα της ναυπηγικής διαθέτει η Ελλάδα αλλά δουλεύουν εκτός Ελλάδος. Πόσοι θα δούλευαν αν πραγματικά υπήρχε επενδυτής σοβαρός και πόση τεχνολογία θα μπορούσε να βγει από Ελληνικά χέρια. Τώρα απαξίωση και τίποτα άλλο. Και φυσικά ενώ γίνονται χιλιάδες παραγγελίες από Έλληνες εφοπλιστές για νέα πλοία, εδώ δεν έρχεται καμία.
Επίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες είναι Ελληνικές. Πόση ανάπτυξη θα μπορούσε να δοθεί σε θέματα έρευνας σε αυτόν τον κλάδο; Και όμως βιώνουμε την απόλυτη σήψη. Την απόλυτη εγκατάλειψη. Τα μυαλά φεύγουν και ίσως το χειρότερο είναι αυτοί που μένουν.
Πώς να εξηγήσεις το φαινόμενο της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, παρούσα σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμα και στην Γερμανία που μας ζητά την κατάργηση της και την ενσωμάτωση της στην Ελληνική αστυνομία. Εδώ γνωρίζουμε ότι για να περάσεις στην Ελληνική Αστυνομία περνάς από Πανελλήνιες εξετάσεις και πρόκειται για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πως μπορείς να εξισώσεις άτομα που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αυτά της τριτοβάθμιας και βαθμολογικά αλλά και μισθολογικά; Και αν ναι, τότε, ήταν κορόιδα αυτοί που αγωνίστηκαν διάβασαν, πέτυχαν στην σχολή, έκαναν 4 χρόνια και μετά άρχισαν την καριέρα τους; Θέλει θάρρος; Όχι, θέλει θράσος και κενό εγκέφαλο, για να το κάνεις.
Η Ελληνική πολιτεία το πρώτο που απαξίωσε και προώθησε ήτανε ακριβώς, αυτό. Την απαξίωση της εκπαίδευσης και τον εξευτελισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.. Οι δάσκαλοι ήτανε τεμπέληδες, οι καθηγητές λαμόγια, οι πανεπιστημιακοί τυχοδιώκτες. Και όμως από όλο αυτό το κακό βγαίνουν αυτά τα κεφάλια. Μήπως κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν ακριβώς αυτό μέσω της απαξίωσης. Την ερήμωση της χώρας, από αυτό ακριβώς το προσωπικό που είναι ζηλευτό στο εξωτερικό; Και γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί ούτε κεφάλια μεγάλα είχαν ποτέ, ούτε την τεχνολογία την ανάπτυξαν μόνοι τους. Το ίδιο και οι αμερικανοί. Έχοντας απλώς τα λεφτά αγόραζαν τους καλύτερους επιστήμονες και εκμεταλλεύονταν τις γνώσεις τους. Εμείς που τα έχουμε, τα απαξιούμε. Κάποτε πρέπει, μερικοί που κυβερνούνε να περάσουνε την σήψη του μυαλού τους. Να δουν τα πράγματα όπως έχουν και επιτέλους να καταστρώσουνε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και όχι καταστροφής. Ένα πρόγραμμα παραγωγής που θα κρατήσει όλους αυτούς που τρέπονται σε φυγή, στην χώρα. Που δεν θα ενδιαφέρει μόνο την μίζα, την βαρονία, τον τυχοδιωκτισμό και την διατήρηση της απολυταρχικής και καταστροφικής εξουσίας που πηγάζει από την ανεπάρκεια τους και την ανικανότητα τους. Και σε τελική μορφή είναι καλύτερα να παρατηθείς όταν είσαι ανίκανος να ανταπεξέλθεις στα καθήκοντα σου, όπως έκανε ο Καραμανλής ο νεότερος, αλλά δυστυχώς παράμεινε έως την τελική καταστροφή με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ εκτέλεση της Ελλάδος από τον Παπανδρέου τον νεότερο, παρά να επιμένεις στην καταστροφική και οδυνηρή πολιτική του τυχοδιωκτισμού και της ευκαιριακής κατάληψης της εξουσίας. Στο τέλος ο χλευασμός και η απαξίωση θα είναι το μόνο προνομιακό έργο που δημιούργησες. Ίσως το μόνο σαξές στόρι αυτής της ιστορίας να είναι ο αυτόσοδομισμός του άναρχου μυαλού ορισμένων που βλέπουν την καταστροφή σαν επιτυχία ή αν επιδιώκουν ακριβώς την καταστροφή της Ελλάδος που πολλοί επεχείρησαν αλλά δεν επέτυχαν, σαν νέοι Εφιάλτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.