30 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 29-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 29 Jul 2013 12:45 PM PDT
Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να μην εμπιστεύονται την τρόικα», καθώς «ριζικές αποφάσεις, όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες», δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής» η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Και δεν είναι μόνο οι αποφάσεις για τις απολύσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες…

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ειλημμένες (έξωθεν) αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση της χώρας υλοποιεί μετατρέποντας της χώρα σε αποικία χρέους και τον πληθυσμό της σε δουλοπάροικους.

Ας ρίξουμε καταρχήν μια ματιά (στοιχεία από την εφημερίδα το Έθνος) στην αγορά εργασίας:

- Για 300.000 εργαζόμενους δεν ισχύει πλέον το οκτάωρο
- Πάνω από 240.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν το 2012 ατομικές συμβάσεις
- Οι μειώσεις των αποδοχών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%
- σχεδόν ανύπαρκτες κλαδικές συμβάσεις
- 700.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ το μήνα.

Το «τοπίο» που περιγράφουν οι παραπάνω αριθμοί συμπληρώνεται αν λάβει κανείς υπόψη τον «εφεδρικό στρατό» των ανέργων που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πια πρωταθλήτρια Ευρώπης (και) στην ανεργία των νέων.

Ο φερετζές των μεταρρυθμίσεων

Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης η τρόικα έχει αποφασίσει και η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να υλοποιήσει το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας:

- «Σκότωσαν» ήδη τον ΟΠΑΠ
- Έχουν δρομολογήσει να «σπρώξουν» λιμάνια, αεροδρόμια
- Είναι έτοιμοι να πουλήσουν τη ΔΕΣΦΑ σε τιμή μικρότερη απ ότι αξίζει ένα περιουσιακό στοιχείο (η Ρεβυθούσα) της επιχείρησης
- Τεμάχισαν τη ΔΕΗ για να επιταχύνουν/ διευκολύνουν το ξεπούλημά της
- Ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα και του νερού, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.

Για το καλό μας

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο μέχρι στιγμής εκσυγχρονισμός μας που σχεδιάζει η τρόικα και υλοποιούν από κοινού οι Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία) και Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) πραγματοποιείται με νέα δάνεια τα οποία κατά 98% επιστρέφουν άμεσα στο σεντούκι των τοκογλύφων σωτήρων μας.

Με άλλα λόγια από τα 236,8 δισεκατομμύρια έντοκης «βοήθειας» που έχει λάβει με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις η Ελλάδα στο δημόσιο ταμείο πήγε μόνο το 2%. Τα υπόλοιπα ποσά, απλώς πέρασαν από το λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και κατέληξαν εκεί ακριβώς απ όπου ξεκίνησαν ως λογιστική εγγραφή: Στις τσέπες των τοκογλύφων.

Κάπως έτσι, με τόση δόση εκσυγχρονισμού από την τρόικα και τέτοια πειθήνια εφαρμογή από Σαμαράδες, Βενιζέλους και Στουρνάρες το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Eurostat εκτοξεύθηκε στο 160,5% του ΑΕΠ «μεγαλώνοντας» κατά 24,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

…Προφανώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς αντιπρόεδρος της Κομισιόν όπως η κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ για να διαπιστώσει ότι η τρόικα «τέλειωσε». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση της διαπίστωσης της Ρέντινγκ υπάρχει μια ουσιώδης παράλειψη: Οι Έλληνες δεν εξέλεξαν καμία τρόικα. Αυτοί λοιπόν που «τέλειωσαν» είναι αυτοί που μας κυβερνούν…



Posted: 29 Jul 2013 12:33 PM PDT
Επί σειρά ετών επικεφαλής της αλγερινής οργάνωσης GIA (GRoupe Islamique Armee) ήταν ο 37χρονος Αμπού Τζαμίλ, ο οποίος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη Βοσνία. Κατά τη γνώμη του, εκεί υπήρχαν πραγματικά φιλική αντιμετώπιση των Μουτζαχεντίν, και εκεί υπήρχαν συνθήκες πολύ καλύτερες, από ότι στο Μαρόκο.

Στη Βοσνία απέκτησε στρατιωτική και τρομοκρατική εμπειρία. Αυτές ειδικά οι επιτυχίες του στο εξωτερικό και οι ευνοϊκές αξιολογήσεις από την πλευρά των συμπολεμιστών του, ήταν που τον προώθησαν σε τόσο υψηλή θέση. Οι Αλγερινοί εξτρεμιστές έχουν εκπαιδευτεί πολύ καλά για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η δε Βοσνία από καιρό είχε μετατραπεί σε πεδίο ασκήσεων για τους νέους μαχητές που πολεμούσαν για την υπόθεση του Ισλάμ.

Τα στρατόπεδα των Μουτζαχεντίν στην περιοχή της Τούσλα ήταν σφραγισμένα, μα στην θέση Οράστσε το στρατόπεδο εκπαίδευσης των νέων μαχητών για τη δίκαιη υπόθεση του Ισλάμ παράνομα συνεχίζει να εκπαιδεύσει στελέχη.
Ένας από τους τρομοκράτες, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε με ξένο όνομα στη Βοσνία, δήλωσε: «Αναζητούμε τρόπους θανάτου, ώστε αξιοπρεπώς να συναντηθούμε με τον Αλλάχ στον παράδεισο. Όσες περισσότερες ζωές πάρουμε μαζί μας, τότε μεγαλύτερη συγχώρεση θα λάβουμε στους ουρανούς».
Ο τρομοκράτης πίστευε ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι από το 1995 έχουν τη Βοσνία «υπό αυστηρό έλεγχο», δεν έχουν τις δυνατότητες να ανακαλύψουν την ειδική μονάδα του, η οποία κρυβόταν στα βουνά της Βοσνίας. «Σύντομα ο κόσμος ολόκληρος θα μάθει για την ομάδα μας, η οποία ονομάζεται «Βοσνιακή Ισλαμική Τζιχάντ», - δήλωσε ο φανατικός φονταμενταλιστής.

Το παγκόσμια ισλαμικό δίκτυο απέκτησε ισχυρές βάσεις στην Ευρώπη, ειδικά στα χρόνια του πολέμου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. 10 χιλιάδες Μουτζαχεντίν και Ιρανοί «φρουροί της επανάστασης» με τη βοήθεια της CIA μετέτρεψαν τη Βοσνία σε ένα ιδιόμορφο «τραμπολίνο» για τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στο κέντρο του Παλαιού Κόσμου.
Στη συνέχεια άρχισαν να ενεργοποιούνται στην Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Μακεδονία και το νότο της Σερβίας. Το βοσνιακό πεδίο βολής, στο οποίο αποκτούσαν στρατιωτική εμπειρία αρκετοί μαχητές, έγινε το βασικό κανάλι μεταφοράς και εκπαίδευσης τρομοκρατών. Εκείνοι που έζησαν τον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μπορούσαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να συμμετάσχουν σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Ένας μέρος, άλλωστε των «Βόσνιων βετεράνων» επίσημα έγιναν πολίτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τελείως ανεμπόδιστα μετακινούνται με διαβατήριας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους βρίσκονται και 75 Αιγύπτιοι τρομοκράτες, καταζητούμενοι από πολλές μυστικές υπηρεσίες του κόσμου και πολυάριθμες τρομοκρατικές πράξεις.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου δημιουργήθηκαν ειδικές στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες ανήκαν στην «Μεραρχία Χαντζάρ». Σε αυτήν υπήρχαν 6000 επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων και 4000 άλλα άτομα υπεύθυνα για την επιμελητεία. Ηγέτες ήταν ειδικοί του Μπιν Λάντεν καθώς επίσης και βετεράνοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Μετά το τέλος του βοσνιακού πολέμου «τα ισλαμικά σκυλιά του πολέμου» μεταφέρθηκαν σε ειδικά στρατόπεδα στην Αλβανία, στη συνέχεια συμμετείχαν στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και της Μακεδονίας. Σήμερα ένα τμήμα τους έχει στρατοπεδεύσει στη Σαντζάκα, στο νότο της Σερβίας, όπου ζουν οι Σέρβοι μουσουλμάνοι.



Posted: 29 Jul 2013 11:15 AM PDT
Του Θανάση Νικολαΐδη


Πριν «φύγουμε» απ' τους Βαλκάνιους (γεωγραφικά γείτονες, ιστορικά… άνισοι). Αντρόγυνο βουλγάρων και κατοικούσαν στην Ελλάδα. Και εργάζονταν. Πορτοφολάδες! Πίναν' τον καφέ τους το πρωί πριν πάνε στη… δουλειά. 
Απολογισμός. Ένα με ενάμιση χιλιάρικο ημερησίως η σοδιά. Την έπιασε 2-3 φορές η αστυνομία έμπαινε στη φυλακή για ώρες κι έβγαινε. Πώς; Τα' χε κανονίσει. Μητέρα ανηλίκου. Με τις εγκυμοσύνες απανωτές και υπολογισμένες.  
Κι ύστερα πλάκωσαν Ασιάτες! Με την ελληνική φιλοξενία να ξεκινάει απ' τους λαθρομετανάστες στο σαπιοκάραβο με τα ναυαγισμένα τους όνειρα, να συνεχίζεται με ένα πιάτο φαΐ, ρούχο και ζεστασιά, αλλά να εξαντλείται μπροστά σε κινδύνους που δεν(;) βλέπουμε.
Εκεί, στην πολυάνθρωπη Άπω Ανατολή που την ευλόγησε ο Θεός μόνο για ν' αυγαταίνουν τα παιδιά πνιγμένα στη φτώχια κι απέναντι παλάτια, δεν έχει δρόμο να διαβείς. Ζώστηκαν τη φτώχια τους και τα προβλήματα, βούτηξαν το μυαλό στη (θρησκευτική) φανατίλα και μας... ήρθαν. Κρυμμένοι σε αμπάρια και νταλίκες. Κι έγινε το πρόβλημά τους πρόβλημά μας! 
Δεν ήρθαν σαν τουρίστες, δεν μας έφεραν μακρινούς πολιτισμούς να μας μπολιάσουν. Μας ήρθαν «παρακατιανοί» και τους «χωνέψαμε», ωστόσο, έφτασε στα όριά του ο «Ξένιος Ζεύς». Η στατιστική μας λέει πως υπερβαίνουν το 50% οι «εισαγόμενοι» κακοποιοί. Κι αν ψηλαφίσεις την αιχμή του δόρατος, ανακαλύπτεις αλβανούς. Παραπέρα, νιώθεις την ανατριχίλα της… πέτρας του πακιστανού στο κεφαλάκι της 15/χρονης, θυμάσαι τον μαχαιρωμένο έλληνα (για μια κάμερα). Κι από πονηρία; Όλα έτοιμα για το φευγιό του ο Πακιστανός και… λάθος στην ηλικία του.
Μας τους φόρτωσε η Ευρώπη με τα…Δουβλίνα της και οι εταίροι που θεωρούν την Ελλάδα πτυελοδοχείο, κρατώντας την…παρθενιά τους. Από λαθρομετανάστες που τους στέλνουν «πακέτο», κρατώντας τους νόμιμους και πειθαρχημένους. 
Και η άλλη όψη; Πανούργος εργοδότης απομυζά παράνομους χωρίς να ενοχλείται απ' το χρώμα του δέρματος. Πυροβολεί ρακένδυτους της… μπανάνας, ωστόσο, δεν βρίσκεται έλληνας να πάρει το μέρος του. 
Υπάρχι, λοιπόν, πρόβλημα και καλούνται να το επιλύσουν ποιοι; Οι φορείς της εξουσίας που «δεν είδαν» σκουπιδαριό στα στέκια της οργανωμένης επαιτείας ξένων, «δεν άκουσαν» για αγανακτισμένους πολίτες, δεν τους τρόμαξαν μαχαιροβγάλτες. Βουλευτές, υπουργοί και πρωθυπουργοί, φυλασσόμενοι και «μη μου άπτου» που θυμίζουν Αντουανέτα κατοικοεδρεύουν σε απόσταση ασφαλείας απ' τους «χολεριασμένους» που έλεγε (έγραφε) και ο Καζαντζάκης. Για αυτό και συσκέπτονται αενάως και χωρίς αποτέλεσμα στα πολυτελή γραφεία τους, βυζαντινολογούντες και… ευωδιάζοντες.



Posted: 29 Jul 2013 10:47 AM PDT
Αδήλωτα χρήματα των λαθρομεταναστών φυγαδεύονται από εταιρείες τύπου Western Union

Κάθε χρόνο σημαντικά ποσά «φεύγουν-ταξιδεύουν» από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλοδαπούς (νομίμως ή παρανόμως εισελθόντες στη χώρα μας) προς τις χώρες τους με τη μορφή εμβασμάτων μέσω των διαφόρων γραφείων-εταιρειών τύπου «WESTERN
UNION», χωρίς να ελέγχεται αν τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν από νόμιμη ή παράνομη δουλειά και κυρίως αν προηγουμένως φορολογήθηκαν στην Ελλάδα.

Κατά ημιεπίσημους υπολογισμούς το ύψος τους ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «αδυνατίζει» αφάνταστα η ελληνική οικονομία από την αιμορραγία αυτή, αφού τα χρήματα αυτά δεν «πέφτουν» στην ελληνική οικονομία.

Όταν έχει στεγνώσει η αγορά, η οικονομία παραμένει στον αστερισμό της χρεοκοπίας, όταν έχεις καταντήσει ζητιάνος, όταν έχεις ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, δεν μπορείς να αφήνεις να φεύγουν μπρος στα μάτια σου δισεκατομμύρια ευρώ και να μην παίρνεις κανένα μετρό. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα τι κάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο υπουργός Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, για να σταματήσει αυτή η μεγάλη διαρροή οξυγόνο;

Δεν θα πρέπει κύριε πρωθυπουργέ, κ. Προβόπουλε και κ. Στουρνάρα να ελέγχεται υποχρεωτικά

α) αν τα χρήματα αυτά που εμβάζονται σε τρίτες κυρίως χώρες έχουν αποκτηθεί νομίμως,
β) αν οι δικαιούχοι των ποσών αυτών έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση,
γ) αν έχουν φορολογηθεί προηγουμένως στην Ελλάδα, και
δ) αν το ύψος των ποσών αυτών δικαιολογείται από την υποβληθείσα φορολογική δήλωση αυτών που τα εμβάζουν;

Δεν θα πρέπει να υπάρξει διάταξη που να υποχρεώνει τις εταιρείες-γραφεία που διακινούν τα χρήματα αυτά με αυστηρότατες κυρώσεις σε βάρος τους, να ελέγχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και σε περίπτωση που δεν συντρέχουν

α) να μην εμβάζονται τα χρήματα αυτά, να κρατείται για φοροδιαφυγή και να παραπέμπεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο αποστέλλων-αλλοδαπός (όπως γίνεται με κάθε έλληνα πολίτη για 2000 και 3000 ευρώ που τον βάζουν φυλακή),

β) να ενημερώνεται άμεσα το ΣΔΟΕ ή άλλος φοροελεγκτικός μηχανισμός, αλλιώς να αίρεται η άδεια της εταιρείας αυτής με αντίστοιχη επιβολή σοβαρού χρηματικού προστίμου, αντί να κόβονται οι συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα των ελλήνων πολιτών;

Αυτά τα απλά πράγματα, αντί των περίπλοκων δεν θα έπρεπε να τα σκεφθούν οι εγκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ, αντί να λεηλατούν κάθε φορά τα πενιχρά εισοδήματα των Eλλήνων και να καταργούν στην ουσία την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τη δημόσια εκπαίδευση ή να επιβάλλουν φόρο υπεραξίας στον πωλητή στις εν γένει (από οποιαδήποτε αιτία-χαριστική ή επαχθή-) μεταβιβάσεις ακινήτων σε μια δραστηριότητα (οικοδομική) που συντηρούσε δεκάδες επαγγελμάτων και την οικονομία της χώρας, ως η ατμομηχανή της οικονομίας και απέφερε φορολογικά έσοδα στο κράτος;

Τόσο περίπλοκα είναι αυτά που δεν μπορούν να τα σκεφθούν οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών;

Να που είναι τα λεφτά που χρειάζεται η χώρα κ. Σαμαρά. Είναι ώρα να τραβήξετε και μάλιστα άγρια πάρα πολλά αυτιά.


Posted: 29 Jul 2013 10:25 AM PDT
Εύθραυστη και κάθε άλλο παρά συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η εμβόλιμη τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς της κινητικότητας και των εκπαιδευτικών που έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό, εγκρίθηκε από τη Βουλή με μόλις 153 ψήφους, αναδεικνύοντας έτσι το οριακό της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα αναζωπύρωσε φόβους και σενάρια για ισχυρές πολιτικές αναταράξεις το φθινόπωρο, όταν εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να λάβει δύσκολες, όσο και επώδυνες αποφάσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών για πιστή τήρηση του προγράμματος από τη μια και από την άλλη, η ένταση που επικρατεί στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμορφώνουν ένα σχεδόν εκρηκτικό περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις επισείοντας την απειλή των κατασταλτικών μέτρων για τους απείθαρχους βουλευτές, ενώ οι τελευταίοι προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα. «Κουτσά-στραβά θα βγάλουμε το καλοκαίρι, αλλά από το Σεπτέμβριο και μετά θα... πέφτουνε κορμιά» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

«Ρίσκο»
Η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και αποτυπώνεται σε όλες τις κινήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Β. Βενιζέλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαγράψει τους δυο βουλευτές (Ν. Κακλαμάνη, Δ. Κυριαζίδη) που δεν υπερψήφισαν την τροπολογία για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προαπαιτούμενο που είχε θέσει η «τρόικα» για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. και ως εκ τούτου ήταν καθοριστικής σημασίας. Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, ότι στο εξής και σε ανάλογη περίπτωση ο βουλευτής ή οι βουλευτές θα διαγραφούν. Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια κίνηση περιέχει υψηλό ρίσκο αφ' ενός, διότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή πλειοψηφία και αφ' ετέρου, διότι θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Εξίσου ανήσυχοι είναι και στο ΠΑΣΟΚ και την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των στελεχών του κόμματος που κατέχουν κυβερνητική θέση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε σαφείς εντολές στους υπουργούς και υφυπουργούς να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές, να τους ενημερώνουν εγκαίρως για νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αγωνία τους για τις προοπτικές της κυβέρνησης, διαπιστώνουν ότι η πολιτική που υλοποιείται δεν ανάβει το φως στο βάθος του τούνελ και -το κυριότερο- υπογραμμίζουν, ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

«Ως εδώ»
Ανάλογο, αν όχι χειρότερο, είναι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που λένε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι εδώ ήταν» και πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα που θα αφορούν σε μισθούς και συντάξεις. «Αν σκοπεύουν να φέρουν στη Βουλή νέα μέτρα, καλύτερα να προκηρύξουν κατευθείαν εκλογές» σημειώνουν απαντώντας έμμεσα και στο τελεσίγραφο του Μεγάρου Μαξίμου, ότι καταψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με... πρόωρη προσφυγή στις κάλπες! Οι πιο ψύχραιμοι πάντως και στα δυο κόμματα εκτιμούν ότι ο «ανένδοτος» των βουλευτών θα κρατήσει μέχρι την επόμενη ψηφοφορία. Όπου, είτε διότι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την όποια απόφαση τους, είτε γιατί δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν την έδρα τους, θα υπερψηφίσουν όποια μέτρα τους ζητηθούν. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καμία πρόβλεψη ή εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Ακόμη όμως κι αν δεν έρθουν νέα μέτρα η έγκριση και η υλοποίηση των ήδη γνωστών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και θα περάσει από συμπληγάδες. Με ποιο επιχείρημα και κυρίως ποιο πολιτικό σθένος, το Σεπτέμβριο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν το «ΟΚ» για την απόλυση χιλιάδων δημ. υπαλλήλων ευθέως ή μέσω της κινητικότητας. Ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να πράξουν και το Δεκέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 που έχει θέσει ως όρο η «τρόικα» για να μην διακόψει τη δανειοδότηση της χώρας μας.

Καψόνι…
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δανειστές, αλλά ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι - με την προτροπή του Βερολίνου- έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας. Αυτό ήταν και το μήνυμα από το «καψόνι» με την ολιγοήμερη καθυστέρηση της δόσης για ασήμαντη αφορμή. Το επιχείρημα των Βρυξελλών ότι δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί ένα από τα 22 (!) προαπαιτούμενα ήταν ελάχιστα πειστικό, ήταν σαφές ότι θέλησαν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στη κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις με την κίνησή τους αυτή οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά άλλους η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων αποσκοπεί, στο να προετοιμάσει το κλίμα για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν και θ' ανοίξει αναγκαστικά η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.


-->
Posted: 29 Jul 2013 09:58 AM PDT

Γράφει ο Μάγια

«Είναι παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης. Ποιος άλλος στη θέση του, με μια δολοφονική απόπειρα, που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας», δηλώνει ανερυθρίαστα σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», ο Γιάννης Στουρνάρας, για τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι χρεία μαρτύρων άλλων έχουμε;…

Οι αυλοκόλακες, σφογγοκολάριοι του Δ΄ Ράιχ έχουν αποθρασυνθεί. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Πατρίδα τους η αποικία χρέους και υπέρτατη δύναμη η διεθνής των τοκογλύφων.

Κάθε μέρα που περνάει πολλαπλασιάζονται οι μαύρες επιδόσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης που, αδίστακτη και αυταρχική, σπέρνει τη διάλυση στον δημόσιο τομέα και την απόλυτη ανασφάλεια στον ιδιωτικό.

Με δογματική προσήλωση στο διαρκές μνημονιακό συνταγολόγιό τους, οι δίδυμοι συγκυβερνήτες, δεν διστάζουν να στείλουν στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας για να "πιάσουν" τα… νούμερα των δανειστών.
Σαμαράς και Βενιζέλος, προσθέτουν χιλιάδες νέα θύματα στον ατελείωτο κατάλογο των προγραφών που απαιτεί το Δ΄ Ράιχ.

Αυτοί οι τύποι που μας κυβερνούν σκότωσαν την Ελλάδα δύο φορές. 
Την πρώτη με την ψευδή ευμάρεια και τη δεύτερη με την πραγματική φτώχεια.

Τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα («δεν υπάρχει άλλη λύση», «το μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο», «αν δε συμμορφωθούμε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ», «δε θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις») μπορεί να καλλιεργούν το φόβο, δεν μπορούν όμως πια να κρύψουν το σκηνικό του ελληνικού δράματος, το οποίο άλλωστε ζει καθημερινά ο καθ' ένας από εμάς με περισσότερο ή λιγότερο έντονο τρόπο. Ενός δράματος το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Σεπτέμβρη και τις γερμανικές εκλογές.

Αν σε κάτι ποντάρει για την μακροημέρευσή της η συγκυβέρνηση της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είναι η απογοήτευση, που οδηγεί σε ακινητοποίηση του κόσμου. Κατά τα λοιπά οι Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν, όχι μόνο ότι έχουν αποτύχει, αλλά ότι η παραμονή τους στη «σκηνή» κρέμεται από μια γερμανική…τρίχα.

Τελικά μετά τις «ιερές» γερμανικές εκλογές θα έρθει η… Αποκάλυψη;…


Posted: 29 Jul 2013 09:45 AM PDT
Με τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς θα μπορούσε να παρομοιαστεί η καθημερινότητα ενός λογιστή, η «χαμένη κιβωτός» του οποίου, είναι το κυνήγι των ημερομηνιών αλλά και το κυνήγι μαγισσών, λόγω της ασαφούς στάσης του Υπουργείου Οικονομικών, που υποβάλλει σε βασανιστήρια φοροτεχνικούς και πολίτες.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Οικονομικών της Συντονιστικής Επιτροπής Κεφαλονιάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος του Τομέα Οικονομικών Σπύρος Μαρκάτος, «ενώ η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, το ίδιο το Κράτος καταστρατηγεί με πράξεις και παραλείψεις του αυτή τους τη δυνατότητα».

Με το αίτημα μιας εύλογης παράτασης, το Υπουργείο απάντησε πως αδυνατεί να αλλάξει τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, λόγω… της μνημονιακής του υποχρέωσης, υποχρεώνοντας λογιστές και φοροτεχνικούς να υπερβούν εαυτόν αφού θα πρέπει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, να εργαστούν χωρίς διακοπή, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά δημιουργεί επιπλέον ταλαιπωρία στους λογιστές διότι οι πολίτες αποκτούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι φοροτεχνικοί διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χρόνο…

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί επιπλέον παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων; Έως πότε η Τρόικα θα αποφασίζει για εμάς;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κατάργηση της κατηγοριοποίησης των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΘΕΜΑ: Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Με τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς θα μπορούσε να παρομοιαστεί η καθημερινότητα ενός λογιστή, η «χαμένη κιβωτός» του οποίου, είναι το κυνήγι των ημερομηνιών αλλά και το κυνήγι μαγισσών, λόγω της ασαφούς στάσης του Υπουργείου Οικονομικών, που υποβάλλει σε βασανιστήρια φοροτεχνικούς και πολίτες.
Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Οικονομικών της Συντονιστικής Επιτροπής Κεφαλονιάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος του Τομέα Οικονομικών Σπύρος Μαρκάτος, «ενώ η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, το ίδιο το Κράτος καταστρατηγεί με πράξεις και παραλείψεις του αυτή τους τη δυνατότητα».
Είναι μάλλον άσκοπο και βαρετό να απαριθμήσει κανείς ξανά θέματα που έχουν προκύψει και ταλαιπωρούν τους λογιστές στην υποβολή των δηλώσεων (ενδεικτικά μόνο, αναφέρω την καθυστερημένη φόρτωση των στοιχείων των τόκων, τις καθυστερημένες και λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών από το Δημόσιο και την καθυστερημένη έκδοση εγκυκλίων).
Με το αίτημα μιας εύλογης παράτασης, το Υπουργείο απάντησε πως αδυνατεί να αλλάξει τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, λόγω… της μνημονιακής του υποχρέωσης, υποχρεώνοντας λογιστές και φοροτεχνικούς να υπερβούν εαυτόν αφού θα πρέπει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, να εργαστούν χωρίς διακοπή, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά δημιουργεί επιπλέον ταλαιπωρία στους λογιστές διότι οι πολίτες αποκτούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι φοροτεχνικοί διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χρόνο…
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί επιπλέον παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;
  2. Θα καταργήσετε την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους;
  3. Έως πότε η Τρόικα θα αποφασίζει για εμάς;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ



-->
Posted: 29 Jul 2013 09:20 AM PDT
"Νέα συμφωνία με την τρόϊκα"!
Αυτός είναι ο νέος "στρατηγικός" σχεδιασμός της κυβερνητικής Συμμορίας!

Μετά το χειμερινόν grecovery, το εαρινόν success story, ήρθε και η ώρα του θερινού new deal!

Τρίχες, δηλαδή. Μαλακοπιτουριές.
Νέα "στρατηγική" πουτανιάς σχεδίασαν...

Πως θα εξαπατήσουν. Αλλη μιά φορά.
Πως θα στολίσουν τη Βαρβαρότητα.
Πως θα μας τη σερβίρουν.
Τα χρώματα του περιτυλίγματος.
Την... καρτούλα: φάτε την στο όνομα της πατρίδας!

Ανεξάντλητοι οι Εφιάλτες.
Πουλούν, γαμούν, τρομοκρατούν.
Ακούραστοι οι Προδότες.
Κόβουν, χαρατσώνουν, φορολογούν.

Ανεμπόδιστη η μνημονιακή ομερτά.
Σφιχτοδεμένη, μπρατσωμένη, μοβόρα.

Αλλά, κι... ΕΜΕΙΣ;;!
Κατίνες του κερατά.
Κότες και πουλάκια.
Θεατές.
Αμέτοχοι. Θρασύδειλοι. Μαλάκηδες.
Νούμερα. Τζιτζιφιόγκοι. Ντιντήδες.

Να μας χαιρόμαστε...
Είναι κι αυτή μιά... στρατηγική!
Στρατηγική πουτανιάς!
Η δική μας!




Posted: 29 Jul 2013 08:58 AM PDT

Πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, αναφέρει σε κείμενό του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας τα άρθρα των Wolfgang Munchau και Η. W. Sinn στους F.T. σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντέξει ένα Grexit, υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ μικρό για να στηρίξει τη δημοσιονομική αυτονομία της χώρας.

Ο Γ. Βαρουφάκης, ερμηνεύοντας το άρθρο του W. Munchau, υποστηρίζει ότι το επιχείρημά του είναι πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για να διαπραγματευθεί πιο σκληρά και αν χρειαστεί να προχωρήσει ακόμα και σε χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις ενστάσεις στη θέση αυτή.

Συγκεκριμένα ο Γ. Bαρουφάκης τονίζει:

"Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ μικρό και στηρίζεται στην άρνηση της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες της (καθυστερήσεις στην αναχρηματοδότηση του ΦΠΑ για τους εξαγωγείς, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες που έχει ήδη προμηθευτεί).

Δεύτερον, μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις που το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα, αν είναι πραγματικό, δεν θα μπορούσε να καλύψει. Η έξοδος κεφαλαίων θα καθιστούσε αναγκαία μια αποχώρηση από την Ε.Ε.

Τρίτον, αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά να διαπραγματευτεί τη λογική των δανείων διάσωσης με την τρόικα, θα έπρεπε να επιδιώξει μια συμμαχία με το ΔΝΤ και ανεξάρτητα από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αρνηθεί να αποπληρώσει την ΕΚΤ για τα ομόλογα που βλακωδώς αγόρασε μεταξύ του 2010 και του 2011. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί. Ενδιαφέρεται μόνο να φαίνεται πως κάνει ό,τι της λένε".

Όσον αφορά το άρθρο του H. W. Sinn για ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της αργότερα, ο Γ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει:

"H ευρωζώνη δεν μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μοιάζει με το Bretton Woods για έναν πολύ απλό λόγο που ακόμα και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει. Στο Bretton Woods είχαμε όλοι τα νομίσματά μας, αλλά ήμασταν δεσμευμένοι σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που μπορούσε να αλλάξει μόνο μετά από διαπραγματεύσεις (εκτός από προσαρμογή +1% ή –1%). Στη Χώρα του Ευρώ έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα που δεν επιδέχεται καμία διαφοροποίηση.

Όσον αφορά την «ομαλή» έξοδο, δεν μπορεί να υπάρξει. Κάποιος πρέπει απλώς να σκεφτεί τι συνεπάγεται μια «ομαλή έξοδος» για να καταλάβει πόσο αδύνατη είναι".

Πηγή Euro2day


Posted: 29 Jul 2013 08:17 AM PDT
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε διαστρεβλωμένες δηλώσεις της όσον αφορά τις μειονότητες της Θράκης, προχώρησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην Εισαγγελέας κυρία Γιαταγάνα.
Παραδόξως, η κυρία Γιαταγάνα εμμένει στην απόπειρα λασπολογίας απέναντί της, αφού –όπως ισχυρίζεται η ίδια- δεν αναφέρθηκε ποτέ στα όσα εις βάρος της καταγγέλλουν με «γκαιμπελικές» μεθόδους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που μας απέστειλε η κυρία Γιαταγάνα και το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο, όπως άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 29/7/2013

ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ
Στις 27 και 28 Ιουλίου του 2013, ως υπεύθυνη Πολιτικής Ευθύνης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, περιόδευσα στις περιοχές της Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Οργανωτικού, κ. Φώτη Καλένη, και συναντήσαμε τις συντονιστικές επιτροπές των Νομών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διαπιστώσουμε οργανωτικά και τοπικά προβλήματα που τυχόν υπήρχαν και να δώσουμε κατευθύνσεις στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Κινήματος των ΑΝΕΛ.

Στις συναντήσεις αυτές προσήλθαν, πέραν των μελών των συντονιστικών, πολιτευτές και μέλη του Κινήματος, ακόμη και μέλη που είχαν απομακρυνθεί, τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν δυναμικά στον αγώνα μας.
Σε επαφές που είχαμε με κατοίκους των περιοχών αυτών γνωστοποιήσαμε τις θέσεις των ΑΝΕΛ και μοιράσαμε το πρόσφατο έντυπο υλικό μας , το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής. Καταγράψαμε σοβαρά τοπικά προβλήματα, δεσμευόμενη ότι οι Βουλευτές του Κινήματος θα πράξουν τις δέουσες κοινοβουλευτικές ενέργειες.

Κατά την περιοδεία μου έδωσα συνεντεύξεις Τύπου σε κανάλια της Δράμας και της Καβάλας, μεταξύ των οποίων και στο ΕΝΑ channel. Στη συνέντευξη αυτή, που κράτησε 10 λεπτά, στη τελευταία ερώτηση, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε επανειλημμένες καταγγελίες, στις οποίες έχω προβεί για ενέργειες της τουρκικής πλευράς σε σχέση με μειονότητες που υπάρχουν στη Θράκη. Του απάντησα ότι στη Θράκη υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες, τα δικαιώματα των οποίων ρυθμίζονται πλήρως από διεθνείς συνθήκες και στη συνέχεια κατηγόρησα την Κυβέρνηση, γιατί αφήνει ανενόχλητο το Τουρκικό Προξενείο και τους γκρίζους λύκους να δρουν ανεξέλεγκτα στη Θράκη. Μάλιστα, τόνισα ότι οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα, γιατί με πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, οι δάσκαλοι που μπαίνουν στα σχολεία των θρησκευτικών μειονοτήτων διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το Μουφτή, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Οι δηλώσεις μου αυτές προβλήθηκαν αυτούσιες σε δύο δελτία ειδήσεων από το συγκεκριμένο κανάλι, όπως πληροφορήθηκα, χωρίς να γίνει, οποιαδήποτε παρατήρηση ότι ανέφερα για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ατυχώς, σε «γνωστό» site αναφέρθηκε ότι εγώ δήθεν δήλωσα ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η δήλωση αυτή αναπαράχθηκε στη συνέχεια από επίσης «γνωστό» blog, και ακολούθησε η αναπαραγωγή τους σε πολλά άλλα, με δυσμενέστατα σχόλια για το πρόσωπό μου, διαστρεβλώνοντας πλήρως τις δηλώσεις μου.

Δηλώνω κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεών μου, απομονώνοντας μία λέξη από συνέντευξη διάρκειας 10 λεπτών, δε θα ανακόψει τον αγώνα μου για τα φλέγοντα προβλήματα στη Θράκη. Όποιος παρακολούθησε το σύνολο των δηλώσεών μου, διαπιστώνει ότι το νόημά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτά που μου απέδωσε το ως άνω «γνωστό» site.

Eίναι γνωστή η θέση μου για τα εθνικά θέματα, και ειδικότερα για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γιατί από το 2000 τουλάχιστον, δηλαδή πολύ πριν ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, έχω προβεί πολλές φορές σε δημόσιες δηλώσεις, και είναι καταχωρημένες και μπορούν, αναμφισβήτητα, να αποδειχθούν.
Μάλιστα ο λόγος που εντάχθηκα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν γιατί δηλώνουμε απερίφραστα τις εθνικές μας θέσεις. Πρόσφατα μάλιστα έχω προβεί σε δήλωση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, τον οποίο χαρακτήρισα τουρκόφιλο, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, είχε καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουν το Μπαιράμι στο Αλατζά Ιμαρέτ της Θεσσαλονίκης (βλ. επ' αυτού άρθρου μου δημοσιευμένο στο blog taxalia και στην ιστοσελίδα karfitsa.gr.

Σε όσους, λοιπόν, προκειμένου να λασπολογήσουν συγκεκριμένο πρόσωπο, ακολουθούν τη γνωστή γκεμπελική μέθοδο, συνιστώ να αναζητήσουν σύγχρονες μεθόδους για να λασπολογήσουν ανθρώπους, γιατί η μέθοδος αυτή είναι απαρχαιωμένη, όπως και οι ίδιοι.

Η περίοδος εσωστρέφειας για το Κίνημα έληξε.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Επειδή όμως αδιάψευστος μάρτυρας είναι το οπτικό υλικό (βίντεο), κι επειδή είναι προφανές από τη συνέχεια των δηλώσεών της, η κυρία Γιαταγάνα υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος (αν και αδικαιολόγητο λόγω της θέσεώς της ως βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου), το οποίο δυστυχώς για την ίδια περιείχε εθνική σημασία και ουσιαστικά αναιρούνταν από τις επόμενες δηλώσεις (στο ίδιο βίντεο) της κυρίας βουλευτού.
Κακώς ψάχνει για λασπολόγους και γκαιμπελίσκους η κυρία Γιαταγάνα. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποδεχθεί το φραστικό λάθος και να κλείσει το θέμα, παρά να συνεχίζει μία εκ των ουκ άνευ δημόσια συζήτηση, η οποία βλάπτει την ίδια και το κόμμα στο οποίο βρίσκεται.
Παραθέτουμε και πάλι ολόκληρο το βίντεο για όσους δεν το έχουν δει (η επίκαιρη δήλωση είναι στο 8.30'')



ΥΓ: Και μία παραίνεση προς την κυρία Γιαταγάνα: Όταν αναφέρεστε σε ιστότοπους και blogs, καλό είναι να μην είστε γενικόλογη, αλλά να αναφέρετε επακριβώς τα ονόματά τους. Εκτός και αν ακολουθείτε την παλαιωμένη τακτική του "κατηγορώ γενικώς" για να κερδίσω τις εντυπώσεις εκ του ασφαλούς... 





Posted: 29 Jul 2013 06:04 AM PDT
Δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «κεραυνός εν αιθρία» η εξέλιξη αυτή που αφορά την κυρία Γιαταγάνα, βουλευτή Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όμως είναι πραγματικός κόλαφος για τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τελικά μάλλον έχει περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, από όσα ο ίδιος υπολόγιζε, αν και για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, «από αλλού το περίμενε και από αλλού το βρήκε»…

Τι συνέβη, όμως με την κυρία Γιαταγάνα, τη γνωστή εισαγγελέα και βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., η οποία εάν δεν είναι άσχετη με τα εθνικά θέματα (και δη αυτά της Θράκης) τότε είναι επικίνδυνη για την –έστω και λεκτική- διαχείρισή τους, αφού σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό Σταθμό της Καβάλας προχώρησε σε πρωτοφανείς (και εγκληματικές εθνικά) δηλώσεις όταν αναφέρθηκε στις υπάρχουσες μειονότητες της Θράκης και είπε «πράγματι υπάρχουν μειονότητες στη Θράκη, δεν είναι μόνο η τουρκική» (στο 8.30'' του βίντεο).



Η πολύ καλή στο κοινοβουλευτικό της έργο κυρία Γιαταγάνα, υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Βέβαια, γνωρίζει και η ίδια πως δεν είναι ειδική στα εθνικά θέματα, παρά την αισθητή και καυστικότατη παρουσία της εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν έχει ούτε τις ειδικές γνώσεις, ούτε την ειδική συνεχή ενημέρωση. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαγράψει το τεράστιο λάθος στο οποίο υπέπεσε, μέσα από μία «έκφραση του συρμού» και πιθανότατα παρασυρόμενη από την ελαφρού τύπου συνέντευξη σε έναν περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό.
Προφανώς η πρώην εισαγγελέας γνωρίζει την βαρύτητα που ενέχουν οι λέξεις, όταν αυτές δύνανται να χρησιμοποιηθούν –και χρησιμοποιούνται- σε λεπτά θέματα εθνικής πολιτικής ή χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε θέματα προπαγάνδας (στην περίπτωση αυτή, της τουρκικής προπαγάνδας).
Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, εκείνοι που θα επιστήσουμε την προσοχή της πρώην εισαγγελέως στον χειρισμό λέξεων και φράσεων που με απόλυτη σαφήνεια χρησιμοποιούνται σε διεθνείς συνθήκες (όπως «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης») προκειμένου να αποσαφηνίσουν πλήρως τις συνθήκες (συνθήκη Λοζάννης) και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεκτροπές που δύνανται να καταλήξουν σε τεραστίου μεγέθους διακρατικές «παρεξηγήσεις».

Σε δηλώσεις της στην Ξάνθη, η κυρία Γιαταγάνα αρνήθηκε πως αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», αλλά δυστυχώς για την ίδια η «ατυχής έκφραση» ελέχθη, οπότε θα ήταν εντιμότερο να παραδεχθεί ένα λεκτικό λάθος (όσο τραγικό και αν είναι αυτό) από το να προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα η ίδια είπε. Εξάλλου, το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας...

Φυσικά, μετά από όλα αυτά, οι εντυπώσεις που άφησε η κυρία Γιαταγάνα στην Θράκη, αλλά και στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυμαίνονται από το «χείριστες» έως «εθνικά επικίνδυνες». Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτού του τύπου οι δηλώσεις γίνονται «νερό στο μύλο» της τουρκικής προπαγάνδας που θέλει την Θράκη να κατοικείται από «τούρκους πολίτες», καταργώντας την ίδια τη συνθήκη της Λοζάννης. Και η πρώην εισαγγελέας και νυν βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να εξελέγη βουλευτής, όμως αυτή τη στιγμή θεωρείται ιερό πρόσωπο από τους τούρκους προπαγανδιστές, στους οποίους έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο, ενώ μέσα σε δευτερόλεπτα «τσαλάκωσε» το πρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα σε όσα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. (με πρωτεργάτη τον Τέρενς Κουίκ) δίνουν έναν μοναχικό και μοναδικής σπουδαιότητας αγώνα πάνω στα εθνικά θέματα.

Σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ διαχωρίζει την κυρία Γιαταγάνα από τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων και υπενθύμισε τον ρόλο στο κόμμα των ΑΝΕΛ προσδιορίζοντάς τον αποκλειστικά και μόνο σε οργανωτικά ζητήματα.
«Φυσικά και δεν αναγνωρίζουμε «μειονότητες... Τούρκων» όπως με λύσσα, με χιλιάδες πράκτορες και εκατομμύρια μαύρο χρήμα, προσπαθεί να επιβάλλει η Άγκυρα ή «άλλες εθνικές μειονότητες», όταν η Συνθήκη της Λοζάννης περιγράφει με σαφήνεια Θρησκευτικές Μειονότητες και μόνο.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υπενθυμίζουν ΠΑΝΤΟΤΕ και ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ τα όσα προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λοζάννης, που δεν επιτρέπουν σε ΚΑΝΕΝΑ την παραμικρή παρερμηνεία.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένα τις ξεκάθαρες εθνικές του θέσεις, έναντι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με έχει ορίσει Τομεάρχη Εξωτερικών από τη πρώτη μέρα της ορκωμοσίας μου ως Βουλευτή και παράλληλα μου ανέθεσε την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Εποπτείας και Διαχείρισης των ζωτικών Εθνικών θεμάτων της Θράκης.
Αυτό το έργο το επιτελώ με την τεράστια βοήθεια που έχω από τους τοπικούς Πολιτευτές και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που αισθάνεται ξεκάθαρα απέναντί του το Προξενείο της Κομοτηνής.
Από χθες το απόγευμα ξεκίνησα τον σχεδιασμό για τη ΑΜΕΣΗ πραγματοποίηση της 15ης, μέσα σε 10 μήνες, περιοδείας μου στη περιοχή (η τελευταία ήταν την περασμένη Τρίτη).
Είμαι βέβαιος ότι θα φανεί πολύτιμη, οργανωτικά, η σημερινή επίσκεψη στη Ξάνθη της συναδέλφου Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία για τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, εκ μέρους του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, έχει αρμοδιότητες ΜΟΝΟ ως προς τα οργανωτικά ζητήματα. Αυτό θα μου δώσει ακόμα καλύτερες βάσεις για την δική μου Κοινοβουλευτική δράση στη Θράκη»...
Δεν γνωρίζουμε τις ενέργειες που θα προβεί ο Πάνος Καμμένος μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό. Γνωρίζουμε, όμως, πάρα πολύ καλά, πως επαληθεύονται οι «Κασσάνδρες» που αναφέρονταν σε «τρωτά σημεία» και «παγίδες» που κρύβονται μέσα στους ΑΝ.ΕΛ. και που σαν στόχο έχουν να πλήξουν το κόμμα προκειμένου να υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυρία Γιαταγάνα κατόρθωσε, λοιπόν, έστω και χωρίς τη θέλησή της, να γίνει γιαταγάνι κατά του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και κατά της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας, αφού μέσα από μία και μόνο φράση κατόρθωσε να «δικαιώσει» τα όσα η τουρκική εξωτερική πολιτική μέσω της συνεχούς προπαγάνδας της προσπαθεί επί δεκαετίες. Και (ιδιαίτερα) η Θράκη δεν σηκώνει λάθη. Ούτε καν λεκτικά. Γιατί οι λέξεις έχουν μεγάλη βαρύτητα, όταν εκστομίζονται από πρόσωπα που είναι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Γιαταγάνι, λοιπόν, η -πολύ καλή στο κοινοβουλευτική της έργο- κυρία Γιαταγάνα, που κάποιος πρέπει να φροντίσει να το βάλει στη θήκη ή στην… αποθήκη… Εκτός και αν αποφασισθεί κάποια συγκεκριμένη χρήση – εκμετάλλευσή του, η οποία όμως δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τα εθνικά θέματα.
Τέλος, με πολύ καλή διάθεση εκ μέρους μας, θα θυμίσουμε στην κυρία Γιαταγάνα πως δεν αρκεί να εκλέγεσαι βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά πρέπει και να κινείσαι ή να ομιλείς με την δέουσα προσοχή, αποδεικνύοντας καθημερινά το ότι ως βουλευτής υπηρετείς την χώρα.



-->
Posted: 29 Jul 2013 04:17 AM PDT
Το πρόβλημα με το Σύνταγμα είναι ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το πράγμα. Στην καλλίτερη περίπτωση θεωρούν ότι το Σύνταγμα είναι ένα δυσνόητο νομοθέτημα, το οποίο είναι προσεγγίσιμο μόνο από ελάχιστους νομικούς και κυρίως συνταγματολόγους. Ταυτόχρονα το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατασκεύασε ένα από τα πιο φλύαρα (σε αριθμό λέξεων) Συντάγματα στον κόσμο, με δυσνόητη σύνταξη, χωρίς καμία ουσία. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Έγινε επίτηδες.

Μέσα σε όλον αυτό τον νομικό αχταρμά, ο πολίτης έχει απομακρυνθεί πλήρως από το συνταγματικό κείμενο και κανένας σχεδόν δεν γνωρίζει ότι το Σύνταγμα είναι εκεί με την ανοχή του ίδιου του πολίτη. Απεναντίας πολλοί πολίτες φοβούνται να αγγίσουν το Σύνταγμα που έφτιαξαν οι πολιτικοί, έστω και σαν σκέψη, φοβούμενοι ότι κάνουν κακό στη δημοκρατία.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι το Σύνταγμα, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής γύρω μας. Τα πάντα καθορίζονται από κάποιους κανόνες. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ κ.λ.π. διέπονται από κάποιους σαφείς κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση αποτελέσματος και αδικεί κάποιους. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε άλλο παιχνίδι και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως π.χ. οι σαφείς κανόνες σε ένα παιχνίδι χαρτοπαιξίας ή σε ένα καταστατικό νομικού προσώπου κ.λ.π. Δεν υπάρχει συλλογική δραστηριότητα που να μην διέπεται από κάποιους σαφείς κανόνες.

Από αυτόν τον γενικό κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και το κράτος ως μια συλλογική δραστηριότητα όλων των μελών του, δηλαδή των πολιτών. Οι θεμελιώδεις κανόνες λοιπόν που συγκροτούν το πολίτευμα και στην ουσία ρυθμίζουν τη λειτουργία του κράτους, περιέχονται στο Σύνταγμα. Για να παιχτεί σωστά το παιχνίδι της πολιτικής μεταξύ των παιχτών του (πολιτικών και πολιτών), θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά αυτοί οι θεμελιώδεις κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση του πολιτεύματος και σε καταδυνάστευση των πολιτών από τους πολιτικούς και από τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους τελευταίους.

Ένα Σύνταγμα υπάρχει όμως, στο μέτρο που το αποδέχεται ο ίδιος ο λαός ως ένα δεσμευτικό για τον ίδιο σύνολο κανόνων. Όταν ο λαός δεν το αποδέχεται πλέον, γιατί διαπιστώνει ότι οι κανόνες του εύκολα παραβιάζονται και δεν εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα, τότε το Σύνταγμα έχει αυτόματα καταλυθεί από τον υπέρτατο ιδιοκτήτη του, δηλαδή τον ίδιο το λαό και μπορεί αυτός να προχωρήσει μόνος του στη σύνταξη νέου.


Posted: 29 Jul 2013 03:57 AM PDT
Του Κώστα Ράπτη

Αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υπερφιλόδοξου Εμίρη του Κατάρ από τον γιό του. Ανατροπή του Mohamad Morsi από τον αιγυπτιακό στρατό και καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποστασιοποίηση της Δύσης από τα ριζοσπαστικά (βλ. Τζιχαντιστικά) στοιχεία που έχουν πάρει το πάνω χέρι στο αντάρτικο κατά του καθεστώτος της Συρίας. Παρά τις διακηρύξεις της ότι ασκεί "εξωτερική πολιτική αρχών" και όχι συμφερόντων, η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμοσθεί, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσής της στην περιοχή (μετά το τέλος του "άξονα" με το Κατάρ) αλλά και της ταύτισής της στα μάτια της Δύσης με τους λάθος παίκτες στη συριακή σύγκρουση.

Πολύ περισσότερο, σε μία συγκυρία κατά την οποία η διαδικασία εξομάλυνσης του Κουρδικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αμφίβολη ακόμη έκβαση, η Τουρκία διέτρεχε τον κίνδυνο τα διαδραματιζόμενα εντός της επικράτειάς της να κριθούν εκτός των συνόρων. Οι σφοδρές συγκρούσεις (με δύο νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες και από την τουρκική πλευρά των συνόρων) μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης al-Nosra και των Κούρδων μαχητών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ήτοι της αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, υπήρξαν ο καταλύτης.

Εξ ου και την αναπροσαρμογή της τουρκικής πολιτικής ανέλαβε να καταστήσει σαφή, ο ίδιος ο εμπνευστής των προηγούμενων (αποτυχημένων) επιλογών: ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, τον οποίο οι φήμες ήθελαν να οδεύει προς καθαίρεση, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια "επανεκκίνησης" της διπλωματίας της Άγκυρας.

"Η δράση των ριζοσπαστικών στοιχείων προδίδει την επανάσταση της Συρίας" διακήρυξε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τους αυτουργούς των απαγωγών κληρικών, των αποκεφαλισμών και των ωμοτήτων εις βάρος αμάχων – παρότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι ακριβώς για αυτά τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία η οδός της τροφοδοσίας από την τουρκική επικράτεια ήταν πάντα ανοιχτή.

Την ίδια ημέρα, προς εμπέδωση της νέας κατεύθυνσης, η τουρκική διπλωματία προέβη σε μία εντυπωσιακή κίνηση: προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Hakan Findan, τον ηγέτη του PYD, Saleh Muslim.

Δημοσίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan διαμήνυε ότι σκοπός των επαφών αυτών ήταν το να προειδοποιηθεί το PYD να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη στη Βόρεια Συρία αυτόνομης κουρδικής οντότητας (της δεύτερης στα τουρκικά σύνορα μετά από αυτήν του Βόρειου Ιράκ).

Ωστόσο, ο ίδιος ο Muslim με συνεντεύξεις του μετέφερε ένα πολύ θερμότερο κλίμα στις συνομιλίες του με τους Τούρκους ιθύνοντες, οι οποίοι φέρεται να συμφώνησαν στην ιδέα της μελλοντικής ανακήρυξης αυτονομίας, εάν αυτή εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των εθνοτικών στοιχείων της περιοχής (Άραβες, Τουρκομάνοι, Ασσύριοι) και έχει τη συναίνεση του φιλοξενούμενου στην Τουρκία εξόριστου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης. Ο Muslim προανήγγειλε διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή σε πρίπου έξι μήνες, ώστε να σχηματισθεί μια τοπική κυβέρνηση η οποία θα αναπληρώσει τις κρατικές λειτουργίες που έμειναν ακάλυπτες μετά την απόσυρση των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η παράτολμη αυτή εναλλαγή φίλων και εχθρών της Άγκυρας στην περιοχή έχει ως στόχο αφενός να αποσπάσει το PYD από την επιρροή της Δαμασκού και αφετέρου να ενισχύσει το ειδικό βάρος της Τουρκίας εντός του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Κινητοποιείται δε από δύο φόβους: ο πρώτος είναι ότι η ανοχή σε τζιχαντιστικά στοιχεία όπως η Nusra κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα (ήδη στον τουρκικό Τύπο διατυπώνονται υποψίες ότι η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών Al Shahab εναντίον της τουρκικής αποστολής στη Σομαλία ήταν ένα "μήνυμα" της αλ Κάιντα για την προσέγγιση της Τουρκίας με το PYD).

Ο δεύτερος φόβος αφορά το μέλλον της ίδιας της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού εντός της Τουρκίας. Προσπαθώντας να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη, η Άγκυρα στρέφεται προς το PYD, ενώ πολλοί παρατηρητές ανακαλούν το μήνυμα του Abdullah Ocalan την 21η Μαρτίου, με το οποίο γνωστοποιούσε την προσχώρησή του στις συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Η "αδελφοσύνη Κούρδων και Τούρκων" στην οποία αναφέρθηκε ο ιδρυτής του ΡΚΚ μπορεί να μην εξαντλείται μόνο εντός των τουρκικών συνόρων.




Posted: 29 Jul 2013 03:40 AM PDT
Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού – Αθλητισμού, οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, επισημαίνουν την καταστροφή μνημείων της Ορθοδοξίας, η οποία καταγράφεται στον τουρκικό τύπο και ζητούν την τοποθέτηση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Κύριοι Υπουργοί,
άλλο ένα δείγμα του σύγχρονου τουρκικού «πολιτιστικού επιπέδου» της ισλαμικής Τουρκίας, είχαμε
αυτές τις μέρες σύμφωνα με τις ομολογίες τουρκικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Νίκος Χειλαδάκης σε σχετικό του άρθρο, ένα από τα πιο ιστορικά βυζαντινά νεκροταφεία της Κωνσταντινούπολης στο προάστιο της Τσατάλτζα, (Çatalca), με ιστορία 1200 ετών, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από διάφορους αρχαιοκαπήλους και άλλους ασυνείδητους οι οποίοι έσκαψαν παντού για να βρουν κάποιο πολύτιμο αντικείμενο στους ιστορικούς τάφους της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, το ιστορικό βυζαντινό νεκροταφείο της Çatalca, εδώ και πολύ καιρό έχει συληθεί και οι διάφοροι τυχοδιώκτες επέδρασαν ανενόχλητοι σκάβοντας σε όλη της έκταση του νεκροταφείο το οποίο ήταν χωρίς καμιά κρατική φύλαξη ενώ τα οστά που έφερναν στη επιφάνεια τα πετούσαν στην γύρω περιοχή. Μάλιστα το νεκροταφείο αυτό με την τόσο μεγάλη ιστορία ήταν πολύ γνωστό και από ένα ιστορικό προστατευτικό τείχος που ανάγειρε ο αυτοκράτορας Αναστάσιος για να το προστατεύσει από τις επιδρομές των Ούννων και των Βουλγάρων που είχαν εμφανιστεί τότε στην νότιο Βαλκανική χερσόνησο.

Το ιστορικό αυτό τείχος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ήταν από τα μεγαλύτερα της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης και είχε μήκος πολλών χιλιόμετρων καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη έκταση καθώς ήταν και ένα ανάχωμα στις διάφορες επιδρομές προς την Κωνσταντινούπολη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό στο σήριαλ των τουρκικών κακοποιήσεων βυζαντινών μνημείων. Πριν από λίγο καιρό είχε ξεσπάσει σκάνδαλο για την βάναυση καταστροφή των υπολειμμάτων του βυζαντινών ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, ιστορίας 1200 ετών, εξ αιτίας των οικοδομικών εργασιών που γίνονται για την προσθήκη νέας πτέρυγας στο ξενοδοχείο Four Season Otel.

Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και έχει καταντήσει μέρος εναπόθεσης μπαζών και είναι αδύνατον για τους τουρίστες να το επισκεφτούν. Το σκάνδαλο αυτό είχε γίνει γνωστό για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες όταν ο Τούρκος καθηγητής της αρχαιολογίας, Murat Belge, κατήγγειλε δημόσια την συστηματική καταστροφή των βυζαντινών μνημείων της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με το Τούρκο καθηγητή, το γνωστό Ξενοδοχείο, «Four Seasons Otel», κτίζει μια πρόσθετη πτέρυγα πάνω στα απομεινάρια των βυζαντινών ανακτόρων με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων αυτών των ανακτόρων. Παράλληλα ο Τούρκος καθηγητής που κατήγγειλε θαρραλέα το μεγάλο σκάνδαλο ανέφερε επίσης ότι πολλές βυζαντινές εκκλησιές καταρρέουν, βρωμίζονται από… ψησταριές και γίνονται… αποχωρητήρια από αλητήρια και κακοποιά στοιχεία.

Αλλά και η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά γίνεται συχνά σκάνδαλο από τις τουρκικές κακοποιήσεις. Έτσι η τουρκική εφημερίδα Sabah σε πρόσφατο δημοσίευμα της στις 13 Ιουνίου 2013 κατήγγειλε το μεγάλο σκάνδαλο της επανέναρξης από την αρχή των εργασιών ανακαίνισης της μονής μετά από το συνολικό φιάσκο των μέχρι τώρα εργασιών των Τούρκων «ειδικών».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι επί δεκαέξι χρόνια συνεχόμενες εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης της ιστορικής μονής και ιδιαίτερα των ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτών απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση ανάγκη να αρχίσουν τα έργα από την αρχή. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα, εγκρίθηκε ένα κονδύλιο 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, (περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ).

Τις διαπιστώσεις του μεγάλου αυτού φιάσκου της ανακαίνισης της μονής τις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ertuğrul Günay. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης των Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων, Başaran Ulusoy, ο οποίος δήλωσε όταν επισκέφτηκε πρόσφατα την Μονή και παρακολούθησε το αποτέλεσμα των έργων ανακαίνισης ότι έπαθε κυριολεκτικά… σοκ, καθώς διαπίστωσε την ασχετοσύνη όλων όσων έγιναν από υποτιθεμένους «ειδικούς» για την Παναγία Σουμελά. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιήθηκε… τσιμέντο για τα τοιχία της μονής ενώ τραγικά λάθη διαπιστώθηκαν και στην αναπαλαίωση των ψηφιδωτών καθώς και στην εξωτερική όψη του κτίσματος.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

1. Τέθηκαν σε γνώση σας οι παραπάνω περιγραφόμενες βαρβαρότητες όπως ομολογούνται και από δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προβήκατε;

2. Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των προκλητικών καταστροφών σε μνημεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Τουρκία, που προκαλούν τον αποτροπιασμό ακόμα και των ιδίων των τούρκων ακαδημαϊκών, ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησηςγια την προάσπιση της ιστορικής μας κληρονομιάς στην Τουρκία;

3. Πως σχολιάζετε την έξαρση των εθνικιστικών τουρκικών κακοποιήσεων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά που έχει συγκλονίσει τον Ποντιακό Ελληνισμό απανταχού της γης;


Posted: 29 Jul 2013 02:50 AM PDT
Σε κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς όσων φορολογούμενων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο θα μπορεί να προχωρά το υπουργείο Οικονομικών από το φθινόπωρο. 
Η ταχύτατη κατάσχεση θα γίνεται μέσω της αξιοποίησης του νέου Μητρώου καταθετών όπου η εφορία με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis θα μπορεί να πληροφορείται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου. Η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά «διαβαθμισμένους» υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ και μόνο μετά από σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Στο κείμενο του νέου Μνημονίου αναφέρεται ότι «για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο»

Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης των τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών προκαλεί ανησυχία σε τραπεζικά στελέχη για τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σπύρος Δημητρέλης



Posted: 29 Jul 2013 02:36 AM PDT
Επειδή «Ου το εράν νόσος, αλλά το μη εράν» και επειδή αυτό το εράν που ο Φιλόστρατος το είπε γύρω στο 240 μ. Χ. μας ταλαιπωρεί χιλιάδες χρόνια, ας μην το δένουμε και κόμπο, γιατί πολλά αλλάζουν καθημερινά!

Να, ας πούμε ότι αλλιώς ήταν στην εποχή του χαλκού, αλλιώς είναι σήμερα τα ερωτικά.

Κάποιος μπορεί να νοσταλγήσει τις παλιές εποχές. Την ήθελες; Tη χτυπούσες μια στο κεφάλι και την έσερνες στη σπηλιά. Τώρα θες follow στο Twitter, like στο fb, ουίσκια, βόλτες και πάλι δε φτάνουν…

Δηλαδή σήμερα ο άντρας θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προσόντα για μια γυναίκα, όπως: να έχει facebook με 4000+ φίλους, 1000+ likes στην προφίλ φωτογραφία, να του κάνουν σταθερά πάνω απο 2000+ ερωτήσεις έτσι ώστε να φαίνεται πόσο περιζήτητος είναι και να γράφει ρομαντικές, φιλοσοφικές και αστείες ατάκες, σαν κι αυτές που γράφω εγώ τώρα (με πολλά likes φυσικά), για να γνωρίζει η γυναίκα πόσο ρομαντικός, φιλόσοφος και αστείος είναι…Και εξηγούμαι: Εσείς με τα ρομαντικά στάτους που γράφετε πηδάτε καθόλου; Γιατί εγώ με τα αστεία δεν…

Είναι μυστήριες οι ερωτικές καταστάσεις. Ερωτεύεσαι έναν γάιδαρο και σε πληγώνει. Πας στον επόμενο, ο οποίος είναι αρνάκι, και του φέρεσαι σαν μουλάρα. Πάει στην επόμενη και φέρεται σαν γουρούνι. Στάβλος κύκλος ρε παιδάκι μου!

Τόσο μυστήριες που φήμες αναφέρουν ότι κάποτε ένας άντρας την έπεσε σε μια, η οποία δε γούσταρε άλλον ή δε σκεφτόταν άλλον ή δεν ήταν μπερδεμένη ή δεν τον έβλεπε σαν φίλο! Τώρα αυτό τι είναι; Κανόνας, εξαίρεση ή μυστήριο;

Της λες γλυκόλογα, προσπαθείς να την αγκαλιάσεις και σου λέει ότι έχεις το σεξ στο μυαλό σου συνέχεια. Αφού μόνο εμείς οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ, γιατί τότε εσείς οι γυναίκες όταν έχετε ραντεβού ξυρίζεστε παντού;

Και εν πάση περιπτώσει, πείτε μας λίγο ρε κοπέλες, μήπως πρέπει να σας κάνουμε τα αλμυρά μάτια; Γιατί με τα γλυκά προκοπή δεν είδαμε!

Και άντε να δεις προκοπή και να έρθει στο σπίτι σου. Εκεί ξεκινάει το μαρτύριο! Όλα τα φιλοσοφικά τότε θα τα θυμηθεί! Μη μου πιάνεις την κουβέντα ρε μανάρι, έχω τόσα άλλα να μου πιάσεις…

Και πετάει και την ατάκα στο τρίτο κομμάτι της πίτσας:

- Αγάπη μου μη φας άλλο, θα σου κάτσει βαρύ!
- Τουλάχιστον αυτό μου κάθεται, δεν το παρακαλάω!

Αλλά μη μας θεωρείτε και μας αγαθοβιόληδες που σας κάνουμε όλα τα χατίρια! Παιχνίδι παίζουμε κυρίες μου. Γιατί έρωτας είναι να λες «θέλω γλυκό» στις 4 τα χαράματα και να ερχόμαστε κάτω απ'το σπίτι σας με ένα κουτί γαλακτομπούρεκο, αλλά εφαρμόζουμε, έστω κι έτσι, το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Εντάξει, να σας πηδήξουμε θέλουμε και εν γνώσει μας ερχόμαστε , αλλά θα φάτε κι εσείς και το γλυκό σας!

Ο «πολλά βαρύς» άντρα ξηγιέται μόρτικα:

- Το βράδυ θα πάμε και οι δύο στις πoυτάνες.
- Δηλαδή;
- Εγώ θα πάω στη Ρωσίδα κι εσύ θα πας στη μάνα σου…

Το κέρατο βέβαια είναι σαν το τζατζίκι: όταν το τρώνε και οι 2 δεν υπάρχει πρόβλημα!

Και βέβαια μη σε πιάσει η κρεβατομουρμούρα! Αλίμονό σου. Αλλά κι εδώ το αρσενικό έχει το πάνω χέρι:

-  Αγάπη μου, πήρα μια ταινία γι' απόψε και πήρα και για εσένα μια.
-  Αχ, καλέ μου, τι γλυκό που με σκέφτηκες! Τι μου πήρες, αισθηματική;
-  Οχι, μονωτική.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα αλλά φευ! Κάπως αλλιώς πέφτει το ξύλο.

H γυναίκα μου με λατρεύει… Για πρωινό μου φτιάχνει καυγά με μπέικον!

- Μωρό μου, βοήθησέ με, με τα πιάτα λίγο.
- Όχι.
- Γιατί;
- Χεράκια έχεις.
- Ωραία το βράδυ δε θα κάνουμε σεξ.
- Γιατί;
- Χεράκια έχεις!!!

Πού να τα βγάλουμε πέρα! Γι αυτό μια καλή μέθοδος είναι η μέθοδος «τάβλι». Ξεκινάς με τις πόρτες, συνεχίζεις με το πλακωτό και καταλήγεις στο …φεύγα!!!

Και πριν προλάβει να σου πει εκείνα τα αινιγματικά «άει στο διάολο»,» ξεκουμπίσου μαλάκα», τα οποία δεν τα γουστάρω καθόλου.

Υπάρχει και η εκδοχή του: «Χώρισα φυσιολογικά". Πώς ρε φίλε θα χώριζες, με καισαρική;

Οι σχέσεις είναι σαν τα παραμύθια: άλλοι το ζούνε, άλλοι το τρώνε …

Ζήστε το ως εξής:

- Παίζουμε τρόικα;
- Δηλαδή;
- Εσύ θα μου χρωστάς κι εγώ θα σε πηδάω!

Άντε βρε λεβέντες! Λίγος τσαμπουκάς χρειάζεται!





Posted: 29 Jul 2013 01:40 AM PDT
Το Foreign Office αναγκάστηκε να εκδόσει οδηγία σε όσους βρετανούς πολίτες έχουν σκοπό να ταξιδέψουν στο ΜαρμαράΕξαιρετική ανησυχία προκαλούν στις αστυνομικές αρχές τις Τουρκίας, τα αλλεπάλληλα κρούσματα σεξουαλικής βίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μαρμαρά και όλα σε βάρος γυναικών από τη Βρετανία που ταξίδεψαν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα για να χαρούν τις διακοπές τους.

Λίγες μέρες λοιπόν μετά από την απαγωγή μιας 17χρονης από υπάλληλο ξενοδοχείου, ένα βιασμό γυναίκας μέσα σε ταξί, και επίθεση με μαχαίρι σε βάρος άλλης με σκοπό τη ληστεία και τον βιασμό, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να προστεθεί, βάζοντας τον Μαρμαρά όλο και πιο ψηλά στη μαύρη λίστα των Βρετανικών Αρχών, που τώρα δίνουν ειδικές οδηγίες για όσους πολίτες αποφασίζουν να επισκεφθούν το συγκεκριμένο μέρος.

Το τέταρτο κρούσμα σεξουαλικής βίας συνέβη προχθές, με τον βιασμό μιας 40χρονης τουρίστριας από τον 27χρονο μασέρ του ξενοδοχείου. Η γυναίκα βρισκόταν στον χώρο spa συγκεκριμένου ξενοδοχείου και είχε κάνει άλλες δύο φορές μασάζ από τον ίδιο άνδρα τουρκικής υπηκοότητας, χωρίς ωστόσο, όπως η ίδια δήλωσε να έχει συμβεί κάτι ύποπτο.

Την τρίτη φορά όμως ο άνδρας επιτέθηκε και κατάφερε να βιάσει τη γυναίκα, η οποία λίγο αργότερα βγήκε τρέχοντας στους διαδρόμους του ξενοδοχείου εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου έσπευσε αμέσως να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα, ενώ λίγο αργότερα ο δράστης συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του, επικαλούμενος ωστόσο, το προσφιλές σε όσους κατά κανόνα προβαίνουν σε αυτό το έγκλημα- πως η πράξη έγινε με κοινή συναίνεση…

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τόσα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων, το Foreign Office εξέδωσε σχετική οδηγία προς τους Βρετανούς που έχουν σκοπό να επισκεφθούν το συγκεκριμένο μέρος, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα ασφαλείας που θα ελάμβαναν και στο σπίτι τους, υπονοώντας πως τα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης περιοχής δεν προσφέρουν την ελάχιστη ασφάλεια που υποτίθεται πως θα έπρεπε να παρέχουν.

Posted: 29 Jul 2013 01:12 AM PDT
Απ' όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Λιβύη, ήταν φανερό πως οι Η.Π.Α. μέσω ΝΑΤΟ θα επιδίωκαν την παρέμβαση σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να προχωρήσουν τα παγκοσμιοποιητικά σχέδια «εκδημοκρατισμού» των αραβικών χωρών και εν συνεχεία προσθήκης τους στο παγκόσμιο κράτος που οργανώνεται. Τον Καντάφι, ενώ στην κυριολεξία τον αγκάλιαζαν οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης, όταν ήρθε η ώρα εφαρμογής των γεωστρατηγικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, η Δύση τον βομβάρδισε κι αυτός είχε φρικτό τέλος.
 
Σήμερα η κατάσταση έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες με Αίγυπτο, Τυνησία και Τουρκία να αντιμετωπίζουν «στημένες» και επιμέρους δικαιολογημένες εξεγέρσεις στα εδάφη τους. Οι Αμερικανοί, διακατεχόμενοι από την γνωστή εδώ και χρόνια σατανική υποκρισία, δείχνουν μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα το υποτιθέμενο «ενδιαφέρον» τους για την επικράτηση θεσμών democracy στις αραβικές χώρες.

Η κατάσταση δεν θα σταματήσει εδώ. Η «ειρήνη» των παγκοσμιοποιητών απαιτεί κι άλλες ανθρωποθυσίες. Στην Συρία τα βρίσκουν δύσκολα λόγω Πούτιν αλλά τα σχέδια εμπεριέχουν και τον Λίβανο με τελικό στόχο την ανάληψη της Ιερουσαλήμ, όπου συναντιούνται όλες οι θρησκείες. Άλλωστε το παγκόσμιο κράτος χρειάζεται μια πρωτεύουσα και τι καλύτερο από τα πολυπολιτισμικά Ιεροσόλυμα, όπου θα μπορούσε διακηρυχτεί με περισσό θράσος η «παγκόσμια ειρήνη», με όλους να ξεχνούν το αίμα που έχει χυθεί από τους «πρωτομάστορές» της. 

Οι «σταυροφόροι» ετοιμάζονται λοιπόν να κατευθυνθούν εκ νέου ενάντια των ισλαμιστών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τους ίδιους για να δημιουργήσουν εντάσεις, με τελικό σκοπό ακόμα μία φορά την Ιερουσαλήμ, η οποία και ενδέχεται να περάσει σε διεθνή εποπτεία.

Γενικά το λόμπι παγκοσμιοποιητών που κρύβεται πίσω από τον Λευκό Οίκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάζει άμεσα και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Αγγλία, δεν θα διστάσει κατά τα φαινόμενα να δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, σε περίπτωση που θελήσουν να επιταχύνουν κι άλλο τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις εστίες έντασης με τον Αντώνη Σαμαρά να επισκέπτεται σύντομα την Ουάσινγκτον. Η χώρα εγκλωβισμένη στα μικροπολιτικά παιχνίδια. Η ανάπτυξη δε, έρχεται το 2045 (!) σύμφωνα με το ΔΝΤ. Όποιοι ελπίζουν συνεπώς σε ριζική αλλαγή ακόμα και με εκλογές, ας αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν την σκέψη τους. Η προσοχή μας ας στραφεί καλύτερα στα εθνικά θέματα, τα οποία θα τεθούν σίγουρα στην συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ομπάμα.

Πηγή ΠΥΓΜΗ


Posted: 28 Jul 2013 11:18 PM PDT

Η λιθουανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές ώστε εντός του εξαμήνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Albanian Screen, ο επικεφαλής της λιθουανικής προεδρίας, υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσιους δήλωσε ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου, από τα Τίρανα απαιτείται ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ζωή των πολιτών».


«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όπως είπα, η προεδρία μας θα είναι εποικοδομητική, θετική, όχι ουδέτερη, αν και συνήθως πρέπει να είναι ουδέτερη. Θα έχουμε μια θετική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Η Αλβανία πέρασε μια πολύ σημαντική δοκιμασία, τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες παρακολουθήσαμε στενά. Τώρα έχει μια άλλη δοκιμασία, την ομαλή μετάβαση. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε στην τελική απόφαση», δήλωσε ο κ. Λινκέβιτσιους.

Ερωτηθείς για τους όρους τους οποίους χρειάζεται να εκπληρώσει ακόμη η Αλβανία ώστε να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το Δεκέμβριο, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι... 


...«όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμφωνήσουν να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δώσουν στη χώρα μια αξιόπιστη εικόνα για να ενταχθεί στην ΕΕ».

ΑΜΠΕ


Πηγή: Έθνος




Posted: 29 Jul 2013 01:53 AM PDT

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών

Οι ΔΕΚΟ είναι οι επόμενες στη «σειρά» για αναδιάρθρωση, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μιλώντας είτε για αποκρατικοποιήσεις, είτε για συρρίκνωση είτε για συγχωνεύσεις.


"Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», τονίζει ο υπουργός εξηγώντας: "Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις".

Ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των δράσεων του υπουργείου Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή και τονίζει πως έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες,...

..."επομένως δεν είναι δίκαιο αυτό που λέγεται ότι δεν πληρώνουν ή πως δεν κάναμε τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να εκδικηθούμε ούτε να διαπομπεύσουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους", σημειώνει.
Για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάννης Στουρνάρας λέει πως "είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης".  

"Για σκεφτείτε, ποιος άλλος άνθρωπος στη θέση του, με μία δολοφονική απόπειρα που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα είναι ένας άνθρωπος που αξίζει το θαυμασμό μας όσο κι αν ξέρω πως παρεξηγούμαι από πολλούς όταν λέω αυτή την κουβέντα. Όσο με αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Σόιμπλε και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα".
"Έχω πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια. Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος", τονίζει ο υπουργός ερωτηθείς αν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση και μέσα σε ένα χρόνο όλοι είναι εναντίον του τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

"Αυτό σημαίνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου", προσθέτει. "Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια και με αυτόν τον τρόπο μπορώ και περνάω την πολιτική μου. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα αλλά είναι αναγκαία. Εάν έπεφτα στην παγίδα να λαϊκίσω, νομίζω πως δεν θα ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών. και δεν το μετάνιωσα βέβαια. Εδώ είμαι από πατριωτικό καθήκον. Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο και η πατρίδα μου ζήτησε να πάρω τα όπλα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ", καταλήγει.


Πηγή: News.gr



Posted: 28 Jul 2013 10:37 PM PDT

Προβάδισμα συνεχίζει να διατηρεί στις παράνομες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), έχοντας εξασφαλίσει 38,33% των «ψήφων», με καταμετρημένες 486 από τις 670 «κάλπες».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με ποσοστό προσέλευσης 72,34%, το ΡΤΚ συγκεντρώνει 38,33%, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 27,5 %, το Δημοκρατικό Κόμμα-Εθνικές Δυνάμεις 23,17 %, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,37% και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος 3,11%.

Οι εγγεγραμμένοι «ψηφοφόροι» ανέρχονται στους 172.803, 54.487 στη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο 45.184, στην Κερύνεια 33.703, στη Μόρφου 21.130 και στο Τρίκωμο 18.299.

Τις 50 «έδρες» στην «ψευδοβουλή» διεκδικούν 250 «υποψήφιοι» από 5 κόμματα και 7 ανεξάρτητοι. Η κατανομή των «εδρών» ανά «επαρχία» έχει ως εξής: Λευκωσία 16, Αμμόχωστος 13, Κερύνεια 10, Μόρφου 6 και Τρίκωμο 5.

«Ψήφισαν» οι πολιτικοί αρχηγοί

Το «εκλογικό» τους δικαίωμα άσκησαν στα κατεχόμενα οι πολιτικοί αρχηγοί των Τουρκοκυπρίων.

Η λεγόμενη πρωθυπουργός, Σιμπέλ Σιμπέρ, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει και ανέφερε ότι με την αποχή χάνεται η ελπίδα. Ευχήθηκε επίσης όπως το αποτέλεσμα είναι καλό για τους Τουρκοκύπριους.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ιρσέν Κιουτσιούκ, δήλωσε ότι άσκησε το «συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου" και ευχήθηκε τα αποτελέσματα να είναι καλά.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος - Ενωμένες Δυνάμεις, Οζκάν Γιορκαντσιόγλου, δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται το μέλλον των Τ/κ σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων τους και τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Ευχήθηκε παράλληλα όπως το αποτέλεσμα είναι καλό για τη «χώρα».

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος – Εθνικές Δυνάμεις Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε επίσης τον κόσμο να «ψηφίσει», λέγοντας ότι «το να διαμαρτύρεται ο κόσμος μελλοντικά είναι χωρίς νόημα αν δεν πάει να ψηφίσει». Πρόσθεσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα με ενδιαφέρον και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα λάβει ένα καλό ποσοστό.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος – Δυνάμεις της Κοινοτικής Ύπαρξης, Ιζέτ Ιζτζάν, ευχήθηκε το αποτέλεσμα να πάρει ένα βήμα μπροστά τους Τ/κ, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους Τ/κ και τη βούλησή τους.

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, δήλωσε πως «όλοι πρέπει να ψηφίσουν, και το να μην ψηφίζει κανείς είναι σαν να μην ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του». Ευχήθηκε ακόμη όπως το αποτέλεσμα είναι καλό για τους Τ/κ.

Ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ευχήθηκε όπως το αποτέλεσμα θέσει τους Τ/κ σε καλύτερη μοίρα και όπως μέσα από το αποτέλεσμα προκύψει μια λειτουργική «κυβέρνηση» και «κοινοβούλιο». Αναφέροντας πως θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό.

Κυβέρνηση με συναίνεση ζητά ο Έρογλου

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, ασκώντας το «εκλογικό του» δικαίωμα, στις παράνομες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο δημοκρατικού πολιτεύματος, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα «εκλέξουν τη νέα βουλή.»

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου κάλεσε τους Τ/κ να προσέλθουν στις «κάλπες», και τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

«Θέλουμε μια βουλή και μια κυβέρνηση που να λειτουργεί,» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι "αναμένει από μια μονοκομματική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνασπισμού να σχηματίσουν κυβέρνηση με συναίνεση ώστε να εργάζεται για το καλό του τόπου και για το δημόσιο συμφέρον".





Posted: 28 Jul 2013 10:04 PM PDT

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Από τη δεκαετία του 1990 στην αμερικανική αρθρογραφία περί εξωτερικής πολιτικής ο όρος Pacific Rim -δηλαδή οι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού- κατέκτησε σημαντική θέση. Οι αναλυτές των γεωστρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ τόνιζαν ότι το μέλλον βρίσκεται περισσότερο στον Ειρηνικό Ωκεανό παρά στην Ευρώπη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει εκεί να στρέψουν τα οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά ενδιαφέροντά τους. Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και της Κορέας, η ύπαρξη επιστημονικού δυναμικού με ειδίκευση στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, η δημογραφική ακμή της περιοχής και πάνω απ' όλα η τεράστια αναδυόμενη αγορά της Κίνας βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Μετά τους Αμερικανούς διεθνολόγους, επιχειρηματίες και πολιτικούς, στο παιχνίδι της Άπω Ανατολής μπήκαν και οι Δυτικοευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν προσανατολίσει τα πρωτοσέλιδά τους περισσότερο προς την περιοχή του Ειρηνικού παρά προς θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Σε αγγλικές εφημερίδες θα δείτε πρωτοσέλιδη είδηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία βρετανικών συμφερόντων στην Κίνα. Σε κορυφαία γαλλική εφημερίδα -η οποία εκφράζει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα- είδαμε να γίνεται πρωτοσέλιδη είδηση η απόφαση της Κίνας να αλλάξει την κατεύθυνση των υδάτων ενός ποταμού, ενώ στο ίδιο φύλλο το κύριο άρθρο αναφερόταν στα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας. Στροφή προς τον Ειρηνικό και για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο λοιπόν!

Ο Ελληνισμός μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη στροφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος προς τον Ειρηνικό. Χωρίς να παραβλάπτονται οι παραδοσιακές σχέσεις μας με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, καλό είναι να συνδέσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με τον αναβαθμιζόμενο πολιτικό και οικονομικό ρόλο των χωρών του Pacific Rim. Τα δύο δυνατά χαρτιά μας είναι η εμπορική μας ναυτιλία και ο Απόδημος Ελληνισμός. Οι εφοπλιστές μας «χτίζουν» τα νέα πλοία τους στα ναυπηγεία της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η δε Ομογένειά μας διαπρέπει στην Αυστραλία, μια τεράστια χώρα που ανήκει και αυτή στη ζώνη του Ειρηνικού. Οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι 700.000 και κατέχουν καίριες θέσεις στην πολιτική και επιστημονική ζωή.

Να δώσουμε έμφαση στη ναυτιλία και την Ομογένεια για να έλθουμε πιο κοντά στις αναπτυσσόμενες ακτές του Ειρηνικού.






Posted: 28 Jul 2013 09:28 PM PDT
Ενώ οι συριακές δυνάμεις φαίνεται ότι σημειώνουν νίκες εναντίον των ανταρτών, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι νεαροί μουσουλμάνοι που κατέχουν διαβατήρια δυτικών χωρών καταφτάνουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η ανησυχία έγκειται στον κίνδυνο ότι όταν θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους μπορεί να αποτελέσουν τη νέα γενιά τρομοκρατών εναντίον της Δύσης. Σημαντικό "προσόν" αυτών των νεαρών εξτρεμιστών είναι ότι κατέχουν αμερικανικά και ευρωπαϊκά διαβατήρια, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν καμία δυσκολία να επιστρέψουν από τη Συρία όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος.

Στο μεταξύ, μία μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατέλαβε σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας Χαλντιγέ, μια από τις μεγαλύτερες στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησής του εναντίον αυτής της θέσης των ανταρτών. Σε μία άλλη εξέλιξη,

Η κατάληψη της Χαλντιγέ, που είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημαίνει ότι πλέον το καθεστώς δεν έχει παρά μερικούς θύλακες της Χομς να εκκαθαρίσει ως την πλήρη ανακατάληψη της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και «πρωτεύουσας της επανάστασης» για τους αντικαθεστωτικούς.

Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός ελέγχει «το 80%» της συνοικίας και εικόνες που απεικονίζουν πτώματα, κατά τα φαινόμενα ανταρτών, ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια.

Περίπου επτά συνοικίες της παλαιάς πόλης της Χομς συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χαλντιγέ αφού κέρδισαν έδαφος [τις τελευταίες 24 ώρες]», είπε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στο μεταξύ, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ) καταδίκασε σήμερα τη «μαζική εκτέλεση» αιχμαλώτων στρατιωτικών από αντάρτες στη Χαν αλ Άσαλ και ανακοίνωσε ότι συνέστησε μια επιτροπή για να ερευνήσει το επεισόδιο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο τουλάχιστον 150 στελέχη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν στις μάχες για την Χαν αλ Άσαλ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βόρεια επαρχία Χαλέπι. Πάνω από 50 εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτελέστηκαν από τους αντάρτες μετά την πτώση της πόλης την Δευτέρα.

«Ο Συνασπισμός καταδικάζει την πράξη αυτή και ανακοινώνει την σύσταση μιας επιτροπής έρευνας, τονίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον όσων η εμπλοκή στο έγκλημα αυτό αποδειχθεί», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Ο Συνασπισμός πρόσθεσε πως οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πως «ένοπλες ομάδες οι οποίες δεν σχετίζονται με την γενική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διέπραξαν τις εκτελέσεις.

Η 9η ταξιαρχία του ΕΣΣ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη της Χαν αλ Άσαλ την Δευτέρα, αλλά εικόνες που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο απεικονίζουν μαχητές της αλ Νόσρα, μας οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα, και της Λίουα Άνσαρ αλ Χιλάφα, που λένε ότι αυτοί κατέλαβαν την περιοχή.

«Ο συνασπισμός και η γενική διοίκηση του ΕΣΣ καταδικάζουν οποιαδήποτε παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, όποιος κι αν την έχει διαπράξει», ανέφερε ο ΣΕΣ.

Πηγή New York Times, AFP, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.