30 Ιουλ 2013

Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου στα Γρεβενά

– Διεθνής διάκριση


Το διεθνές επιστημονικό βραβείο «Giuseppe Sciacca» απονεμήθηκε στην καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή, Ντικ Μολ, οι οποίοι το 2007 ανακάλυψαν στα Γρεβενά τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντεςστον κόσμο
Οι χαυλιόδοντες έχουν μήκος 5,02 μέτρων και ανήκαν σε μαστόδοντα, προϊστορικό προβοσκιδωτό, πρόγονο του ελέφαντα, που έζησε στην περιοχή στην εποχή του Πλειόκαινου, πριν από περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια.
Το γιγάντιο ζώο είχε ύψος 3,5 μέτρων, μήκος 8,5 μέτρων και βάρος 8 τόνων, ενώ χρειαζόταν καθημερινά 300 κιλά φυτικής τροφής και 200 λίτρα νερού.
Όπως ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης η κα. Τσουκαλά, τα Γρεβενά και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μπόρεσε να φιλοξενήσει τα ζώα αυτά χάρη στην πλούσια βλάστηση και το άφθονο νερό που είχε πριν εκατομμύρια χρόνια.
Η κ. Τσουκαλά, πραγματοποιεί παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή από το 1992 και το 1997 είχε φέρει στο φως ένα ζευγάρι χαυλιοδόντων μήκους 4,39 μέτρων, που μέχρι το 2007 ήταν οι μεγαλύτεροι που είχαν ανακαλυφθεί.
Η γενική γραμματέας των βραβείων «Giuseppe Sciacca», Β. Μπαφατάκη, σε συνέντευξη Τύπου στα Γρεβενά, έκανε λόγο για μια βράβευση “πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς η ανακάλυψη του μεγαλύτερου μαστόδοντα ανέδειξε τον τελευταίο παράδεισο 3 εκατομμυρίων χρόνων” και ζήτησε από τους τοπικούς φορείς και την ελληνική πολιτεία να δεσμευτούν για τη δημιουργίαΚέντρου Παλαιοντολογίας στην περιοχή, που θα στεγάσει τα ευρήματα και θα αποτελέσει επίκεντρο επιστημονικής έρευνας στον τομέα της παλαιοντολογίας.
Η κα. Τσουκαλά αποκάλυψε ότι στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πολλά σπάνια ζώα, που δεν ενδημούν πλέον στην Ελλάδα.
Ένα από αυτά είναι και ο τάπιρος, ένα φυτοφάγο μεγαλόσωμο παχύδερμο θηλαστικό με προβοσκίδα, της οικογένειας των ταπιριδών (Tapiridae) και της τάξης των περισσοδακτύλων που μοιάζει με διασταύρωση αλόγου με ρινόκερο.
Ο τάπιρος πλέον συναντάται στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.