30 Ιουλ 2013

Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα πληρώνουμε ΦΠΑ 13% και για ποια παραμένει στο 23%

30/07/2013

...
Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα πληρώνουμε ΦΠΑ 13% και για ποια παραμένει στο 23%
Μείωση των τελικών τιμών στην εστίαση κατά 8,1% θα πρέπει να επέλθει από 1ης Αυγούστου και έως τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις νέες οδηγίες, η μείωση ΦΠΑ δεν θα είναι «οριζόντια» αλλά  πολλών ταχυτήτων, με συνέπεια οι καταναλωτές να πρέπει να ελέγχουν διπλά πού πληρώνουν ΦΠΑ 13% και πού 23%.
Με την απόφαση από την Πέμπτη θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 13%, από 23% που ισχύει σήμερα:
 Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.
  • Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.
  • Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.
  • Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά,  σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ.
Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται με ΦΠΑ  23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.
Δηλαδή σε περίπτωση παράδοσης ή πακέτου, χρεώνεται 13% για τα φαγητά και 23% για τα αναψυκτικά
  •   Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.
Στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επιβάλλεται ως εξής:
  •        Για διαμονή με πρωινό: στο 5% της αξίας του πακέτου διαμονής
  •        Για διαμονή μη ημιδιατροφή: στο 15% της αξίας του πακέτου
  •        Για διαμονή με πλήρη διατροφή: στο 25% της αξίας του πακέτου
Για διαμονή με όμως το σύστημα all inclusive (που περιλαμβάνει πχ και ομπρέλες, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5% στο 65% της αξίας του πακέτου, ΦΠΑ 13% στο 25% της αξίας του πακέτου και 23% στο υπόλοιπο 10% της αξίας του πακέτου.
www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.