29 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 28-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 28 Jul 2013 08:57 PM PDT
Σχέδιο βίαιης υποτίμησης της αξίας των ακινήτων με στόχο ένα ιδιότυπο «κούρεμα καταθέσεων» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της κτηματαγοράς

Ο τίτλος δεν είναι καθόλου υπερβολικός αφού επί της ουσίας η ιδιοκτησία βρίσκεται υπό διωγμό στην Ελλάδα, με την κατοχή ακινήτου να θεωρείται «ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα» και να τιμωρείται με κάπου 30 και πλέον φόρους και έκτακτα χαράτσια. Και το οξύμωρο είναι ότι βρίσκεται υπό διωγμόν από μια κυβέρνηση που είναι συνώνυμη με το άκρον άωτον του νεοφιλελευθερισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον δεν φορολογείται μόνο η εκμετάλλευση ενός ακινήτου, δηλαδή τα χρήματα που κάποιος ιδιοκτήτης κερδίζει από ένα ακίνητο, αλλά και η κατοχή του και μόνο.

Η επιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων άρχισε να γίνεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο κατ' επιταγήν της Τρόικας με αποτέλεσμα πλέον η κατάσταση να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου αφού μόνο για το 2013 υπολογίζεται ότι το Δημόσιο έχει προϋπολογίσει να εισπράξει από τους ιδιοκτήτες ακινήτων 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το κεντρικό ερώτημα, όμως, είναι πού το πάνε. Γιατί επιμένουν στη δυσβάσταχτη και άδικη φορολόγηση των ακινήτων τη στιγμή που γνωρίζουν ότι η περιουσία έχει απαξιωθεί, η αγορά ακινήτων συνεχώς βυθίζεται στη λάσπη ενώ οι πολίτες –σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό– αδυνατούν να πληρώνουν φόρους, χαράτσια και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων;

Η απάντηση ότι αποτελεί την εύκολη λύση για το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή είναι –όπως λένε παράγοντες της αγοράς– μονοσήμαντη και φλερτάρει με την αφέλεια. Το παιγνίδι, όπως λένε, που παίζεται σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων είναι μεγάλο και πολυσύνθετο. Δεν είναι καθόλου τυχαίες, άλλωστε, οι αναφορές που έχουν αρχίσει και πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα και εσχάτως και στην Ελλάδα.
Δύο είναι τα στοιχεία που προβάλλονται με προβοκατόρικο τρόπο, υπονοώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι βαρύτατο αμάρτημα η κατοχή ακινήτου από τους Έλληνες.
  • Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η χώρα μας διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται στο 92%.
  • Το δεύτερο ότι η καθαρή περιουσία (Net Equity) του μέσου Έλληνα αποτελείται κατά 95% από ακίνητα.
Στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο επόμενος στόχος είναι η «ρευστοποίηση» της ακίνητης περιουσίας, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει «στεγνώσει» από μετρητά. Στην έρευνα του «Π» μιλούν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μεσιτών Γιάννης Ρεβύθης.

Σχέδιο απαξίωσης – «ρευστοποίησης» των ακινήτων

Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων –και μάλιστα έγινε και πρωτοσέλιδος τίτλος στην τριμηνιαία έκδοση της ΠΟΜΙΔΑ– είναι η πικρή και άκρως απειλητική φράση: «Κάτσε καλά, μη σου γράψω κανα ακίνητο»… Πρόκειται για ένα ανέκδοτο που υπηρετεί πιστά τις αρχές του μαύρου χιούμορ και αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον διωγμό που υφίστανται τα τελευταία δυο χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλέον καθημερινά διαπιστώνουν ότι η ακίνητη περιουσία –το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Ελλήνων πολιτών– έχει μεταβληθεί από δικαίωμα σε βάρος.

Η δραματική κατάσταση με την υπερφορολόγηση των ακινήτων έπειτα από επιταγές της Τρόικας άρχισε, όπως λένε στην πιάτσα, όταν οι «Τροϊκανοί» άρχισαν να συνειδητοποιούν τι ρόλο παίζει στην οικονομία του τόπου αλλά και πόσο βασικός κοινωνικός παράγοντας είναι στην Ελλάδα η ακίνητη περιουσία.

Τέσσερα είναι τα στοιχεία που οδήγησαν την Τρόικα στην επιλογή να μπει στο στόχαστρο η ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα:
  • Η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται στο 92%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται μεταξύ του 40% και του 50% και γύρω στο 35% στις ΗΠΑ.
  • Η επιλογή των πολιτών με κάθε κόστος και κάνοντας θυσίες, «κόβοντας από αλλού», όπως λέει ο λαός, να πληρώσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ώστε να μην έχουν πρόβλημα με το σπίτι τους.
  • Η αδυναμία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να πατάξουν έστω και κατ' ελάχιστο τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.
  • Η εκτίμηση των «Τροϊκανών» ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη «φούσκα» που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αδιαφάνεια και τζιράρισμα μεγάλης αξίας που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Βεβαίως, οι διαπιστώσεις αυτές από μόνες τους οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και μέτρα εάν δεν ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας. Όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας εξηγείται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν επενδυτικές διέξοδοι πέρα από την αγορά ακινήτων. Οι Έλληνες δεν ένιωθαν ασφάλεια με την επένδυση των χρημάτων τους σε τραπεζικές καταθέσεις ή σε κινητές αξίες και όσοι επέλεξαν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλή επιλογή, υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς. Έτσι η αγορά ακινήτου ήταν επί της ουσίας η πιο ασφαλής και δημοφιλής επενδυτική κίνηση των πολιτών. Ωστόσο, τώρα έχει μπει στο στόχαστρο «Τροϊκανών» και μη. Όπως μας υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς, με τη φορολογία στα ακίνητα πλήττουν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Έλληνα πολίτη και αυτό που επιτυγχάνουν είναι η «πάταξη» της κατοχής ακινήτου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για μια αδιέξοδη πολιτική τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε δημοσιονομικό «Βατερλώ». Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο κ. Παραδιάς, ότι στο τέλος του χρόνου θα εκτιναχθεί στα ύψη ο αριθμός των πολιτών που θα αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του.

Για τιμωρία όσων εμπιστεύτηκαν την ελληνική κτηματαγορά, όσων δεν έφαγαν τα χρήματα, δεν τα ξόδεψαν, δεν τα σπατάλησαν, δεν τα πήγαν στο εξωτερικό αλλά επένδυσαν στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Γιάννης Ρεβύθης, επισημαίνοντας ότι η φορολόγηση των ακινήτων ήταν ο εύκολος τρόπος αφού δεν μπορούν να φορολογήσουν τις εταιρείες και λόγω της κατρακύλας της ανάπτυξης δεν μπορούν να έχουν ούτε άμεσους ούτε έμμεσους φόρους.

Βίαιη υποτίμηση

Το ερώτημα που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όλους του παράγοντες της αγοράς είναι γιατί εμμένουν σε μια αδιέξοδη και άδικη πολιτική υπερ-φορολόγησης των ακινήτων που οδηγεί σε τραγικό αδιέξοδο τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους επαγγελματίες του χώρου.

Η άποψη του προέδρου του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κώστα Βλαχάκη είναι ότι «γίνεται άκριτα αποδοχή μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και προσπάθεια να ανακαλυφθούν ισοδύναμα προς αποφυγή λήψης άλλων μέτρων τα οποία πολιτικά κρίνονται πιο επώδυνα. Ως αποτέλεσμα, στην επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα και στα αυτοκίνητα δεν σταθμίζεται ούτε η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα πολίτη –ο οποίος πλέον κάνει τον ύστατο αγώνα επιβίωσής του καθημερινά– ούτε οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων μεσοπρόθεσμα στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βλαχάκη, η πολιτική υπερφορολόγησης των ακινήτων θα οδηγήσει «σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως ενός ακινήτου για την παροδική κάλυψη κάποιας ανάγκης ή ακόμη και η εγκατάλειψη ακινήτων ενόψει της αδυναμίας είτε πώλησής του είτε καταβολής των φόρων που αυτά βαρύνονται». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων επισημαίνει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης που βιώνουμε, οι μεγάλοι επενδυτές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό αναμένουν πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίπεδο τιμών ώστε να αρχίσουν μία ευρύτατη επένδυση στην αγορά ακινήτων που μετά βίας θα αγγίζουν τις αντίστοιχες τιμές του 2000.

Η λέξη-κλειδί που απαντά στην επιδρομή που επιχειρείται στους κατόχους ακινήτων είναι η «φούσκα». Όπως υπογραμμίζει ο Στράτος Παραδιάς, στόχος είναι να εξευτελιστεί η αξία των ακινήτων με απώτερο στόχο, όπως λένε, να γίνει ανταγωνιστική η κτηματαγορά. Εν ολίγοις, οι μεγάλοι επενδυτές αναμένουν μέσω της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πληρωμής των πολλαπλών και υψηλών φόρων και χαρατσιών να γίνει βίαιη υποτίμηση των τιμών έτσι ώστε να αρχίσουν να αγοράζουν σε τιμές που εκείνοι θεωρούν ότι θα τους συμφέρει. Μόνο που, τελικά, το αποτέλεσμα θα είναι μέσω του οριζόντιου και βίαιου ευτελισμού της αξίας των ακινήτων πολλοί ιδιοκτήτες να απολέσουν τη μοναδική περιουσία τους, φθάνοντας έτσι σε ένα ιδιότυπο «κούρεμα καταθέσεων».
  • 250.000 και άνω υπολογίζονται τα σπίτια που παραμένουν απούλητα πανελλαδικά
  • 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν συνολικά το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων
  • 2 έως 6 ενοίκια από τα συνολικά 12 θα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου είτε το μισθώνει είτε το χρησιμοποιεί για ιδιοκατοίκηση
  • 11,55% υποχώρησαν οι ονομαστικές τιμές των σπιτιών το πρώτο τρίμηνο του 2013. Καταγράφεται ως η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ 42 αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο
  • 4.000 μεταβιβάσεις νεόδμητων οικιστικών ακινήτων έγιναν το 2012 ενώ το 2007 είχαν μεταβιβαστεί 100.000 κατοικίες
  • 10.000 σπίτια αναμένεται να χτιστούν το 2013 πανελλαδικά, τη στιγμή που το 2007 ο αριθμός των νέων κατοικιών είχε αγγίξει τις 104.000
  • 90% είναι το ποσοστό μείωσης της κατασκευής σπιτιών μέσα σε μια εξαετία
  • 8 χρόνια, με αισιόδοξες προβλέψεις, θα απαιτηθούν για να επανέλθει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005
  • 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος για πρώτη φορά ΦΑΠ
  • 2 μισθώματα τον χρόνο είναι ο μέσος όρος του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ
  • 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών για το 2013 από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων
  • 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών το 2013 για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012

Έξι προτάσεις

Οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, της ΠΟΜΙΔΑ, της ΟΜΚΟΕΕ και της ΟΜΑΣΕ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη δίκαιη φορολόγηση και την αναθέρμανση, κατά το δυνατόν, της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, άκρως απαραίτητα είναι τα εξής έξι βήματα για την έξοδο από την κρίση:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και αύξηση των συντελεστών παλαιότητας. Μειωτικός συντελεστής για τα επί τουλάχιστον ενός έτους ξενοίκιαστα ακίνητα ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν τον φόρο κατοχής. Μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου των φυσικών προσώπων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο τον συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (0,6%) και κατάργηση κάθε άλλου ετήσιου φόρου κατοχής ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΑ & ΤΑΠ). Υπολογισμός της φορολογητέας αξίας με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.
ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – Φ.Π.Α.: Μείωση του συντελεστή σε ποσοστό 5%, ήτοι στο μέσο ύψος του αντίστοιχου συντελεστή των ευρωπαϊκών χωρών. Μείωση του ΦΠΑ σε 10% για την πώληση νεόδμητων οικοδομών και σε 5% στις δαπάνες ανακαίνισης/ενεργειακής αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ: Καθιέρωση μεσαίου κλιμακίου 12.001-24.000€ με συντελεστή 20%. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5%-3% και των κρατήσεων 3% υπέρ ΜΤΠΥ και 2% υπέρ ΤΑΔΚΥ.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: Επαναφορά της απαλλαγής από ΦΑΠ των κτισμάτων των οικοδομών επί μία επταετία. Κατάργηση της επιβολής ΕΕΤΑ στα εργοτάξια των οικοδομών.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ: Άμεση κατάργησή τους, λόγω «κατεδάφισης» των κάθε είδους εισοδημάτων των πολιτών, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Οριοθετημένη παράταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση κάθε είδους ακινήτων.


Posted: 28 Jul 2013 11:10 AM PDT
Μας τα παίρνουν όλα και αφήνουν ψίχουλα
Το 98% της βοήθειας πάει στους πιστωτές 

Του Κώστα Καλλωνιάτη

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαινούν την Ελλάδα για τις θυσίες της, υποσχόμενοι δόσεις και νέα βοήθεια εφ' όσον οι Ελληνες τηρούν την υποχρέωσή τους να... αυτοκαταστραφούν, όμως γεγονός παραμένει πως ελάχιστο μέρος από τα δάνεια και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις (μόλις το 1,6%) που λαμβάνει η χώρα καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό και την πραγματική οικονομία με τους ανθρώπους της.

Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο της βοήθειας προς την Ελλάδα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση των πιστωτών της.
«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν», αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 89% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».
Πράγματι, από τα 212 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ώς σήμερα (Ιούλιος 2013) στην Ελλάδα ως δάνειο από την τρόικα, μόνο τα περίπου 18,6 δισ. (δηλαδή το 8,8%) πήγαν για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος (μισθοί-συντάξεις κ.λπ.) και άλλα 4,9 δισ. (2,3% του ΑΕΠ) για τα ληξιπρόθεσμα κατέληξαν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή μόλις το 11% του συνόλου.

Εικονικό ποσοστό
Ομως κι αυτό ουσιαστικά το ποσοστό είναι εικονικό, αφού τα 212 δισ. της βοήθειας που έχουμε λάβει ώς σήμερα δεν αρκούν να καλύψουν τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των 239 δισ. της ίδιας περιόδου, ή ακόμη και τις καθαρές δανειακές ανάγκες των 216,5 δισ. που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των 22,4 δισ. (από ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών) που είχε η Ελλάδα ώς σήμερα.
Θα μπορούσε, δηλαδή, κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως τα πρωτογενή ελλείμματα και τα ληξιπρόθεσμα χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική χρηματοδότηση (κατά τα 5/6 από την πώληση δημόσιας περιουσίας), αφού η δανειακή βοήθεια δεν επαρκούσε για το σκοπό αυτό.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει αν εξετάσουμε τι προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (βλ. επικείμενη έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε στο Ρόιτερς) για τη συνολική διάρκεια της δανειακής σύμβασης (2010-2014): ακόμη κι αν στα 236,8 δισ., που τελικά θα έχει λάβει ως βοήθεια η Ελλάδα, προσθέσουμε τα προβλεπόμενα 25,5 δισ. της ιδιωτικής χρηματοδότησης (ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφές κερδών), μόλις το 1,6% προβλέπεται να ωφελήσει το κράτος και την οικονομία με την ευρεία έννοια (στα ληξιπρόθεσμα προσθέτουμε τις λοιπές κυβερνητικές ανάγκες σε ρευστό).
Γιατί από το σύνολο των έτσι διαθέσιμων κεφαλαίων ύψους 262,3 δισ. θα πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως η αποπληρωμή χρεών (116,9 δισ.), το κόστος του PSI και της επαναγοράς ομολόγων (94,1 δισ.) και οι οφειλόμενοι τόκοι (47,1 δισ.).

Ούτε ένα ευρώ
Με άλλα λόγια ώς και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.
Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια που απεικονίζεται επακριβώς στον Πίνακα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, από τα 236,8 δισ. επίσημης βοήθειας που θα έχει λάβει την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα, τα 89,7 δισ. θα έχουν απορροφηθεί σε αποπληρωμές ομολόγων και μακροχρόνιων δανείων, τα 48,2 δισ. θα έχουν πάει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, 47,1 δισ. θα έχουν πάει για πληρωμές τόκων, τα 34,6 δισ. αφορούν το κόστος του PSI, τα 18 δισ. καλύπτουν βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), τα 15,8 δισ. καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα και τα 11 δισ. την επαναγορά ομολόγων.
Από τα παραπάνω βασικά κονδύλια (δεν είναι όλα) παρατηρούμε πως το άθροισμα των 4 πρώτων (237,6 δισ.) υπερκαλύπτει το ποσόν της επίσημης βοήθειας, ενώ ακόμη και η ιδιωτική χρηματοδότηση των 25,5 δισ. δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δύο υπολοίπων κονδυλίων (πρωτογενές έλλειμμα και επαναγορά χρέους).

«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν»

Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 98,4% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».

Ως και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.

Συνεπώς, αν δεν δοθούν νέα δάνεια ή δεν υπάρξει νέο κούρεμα, το χρέος θα παραμένει μη βιώσιμο.

Πηγή Enet



Posted: 28 Jul 2013 10:30 AM PDT
Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ότι δεν συζητούν λήψη νέων οριζόντιων μέτρων στο προσεχές μέλλον. Ο κ. Στουρνάρας είναι πιο προσεκτικός. Διευκρινίζει πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014, ενώ για τα επόμενα χρόνια το τι θα συμβεί είναι ακόμη άδηλο...
Οταν μιλούν για νέα μέτρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται μόνο στα οριζόντια μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού, που εξακολουθεί να υφίσταται διαρκώς νέα μέτρα. Γιατί μέτρα είναι κι εκείνα που αποστερούν ή αφαιμάσσουν το ήδη πενιχρό εισόδημά του, με έμμεσο τρόπο, με αυξήσεις φόρων και τιμών. Αυτό ισχύει στη νιοστή για το 1,5 εκατ. των ανέργων, που δεν διαθέτουν πλέον κανενός είδους εισόδημα.
Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Μνημονίου το υπονοεί καθαρά, όταν λέει πως εάν δεν βρει η χώρα έναν αξιόπιστο τρόπο είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, θα πρέπει να συνεχιστεί η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, βάζοντας οψιόν για περαιτέρω αύξησή του εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης. Στην μπακαλίστικη λογική της τρόικας, ό,τι κόβεται πρέπει να αναπληρώνεται με άλλο ισοδύναμο ποσό, ακόμη κι αν αυτό είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική οικογένεια.
Δεν αρκούν, όμως, οι μέχρι τώρα «μεταρρυθμίσεις». Απαιτούνται νέες ρυθμίσεις που θα ευνοούν τις απολύσεις, ενώ και το ΔΝΤ επαναφέρει θέμα μείωσης του συντελεστή εργασιακού κόστους!
Ολα αυτά προφανώς δεν οδηγούν σε αύξηση του όποιου πενιχρού εισόδηματος, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωσή του. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει απώλεια 2 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα των νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ετοιμοι πρέπει να είναι ώς τον Σεπτέμβριο και οι νόμοι για απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των ΚΤΕΛ, των νομικών υπηρεσιών των δικηγόρων, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη (χωρίς κοινωνικά κριτήρια) τιμολόγηση, σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν εμφανίζει αισιόδοξους αριθμούς. Την ξεμπροστιάζουν ωστόσο τρόικα και ΔΝΤ. Το δημοσιονομικό κενό και το κενό χρηματοδότησης του προγράμματος απειλούν τη βιωσιμότητα του χρέους και φέρνουν πιο κοντά τα επώδυνα μέτρα. Αντί να τονωθεί η ζήτηση, πλήττεται ό,τι απέμεινε από το εισόδημα. Και όταν το εισόδημα εξαντληθεί, οποιαδήποτε κυβέρνηση και τρόικα θα βρει το λαό στους δρόμους. Οχι μόνο ως αγανακτισμένο.
Από enet, μοντάζ Γρέκι



Posted: 28 Jul 2013 10:05 AM PDT
Κωδικός «Σταθερότητα»: Αυτός είναι ο τίτλος του απόρρητου σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, με τελικό στόχο τη μετάθεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά πενήντα χρόνια, το 2063.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τους Γερμανούς και θεωρούν επικίνδυνη πολυτέλεια την αναμονή μέχρι την άνοιξη του 2014, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανησυχούν για τη ρευστότητα σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και, επειδή θεωρούν την Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, όαση σταθερότητας (stability story), αποφάσισαν να κινηθούν στη μόνη χρονική συγκυρία που κρίνουν ότι οι Γερμανοί μπορούν να εκβιαστούν: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η καγκελάριος Μέρκελ, που δίνει τη μάχη για την επανεκλογή της στο αξίωμα με τους δικούς της όρους, δεν θέλει με τίποτε την επιστροφή του ελληνικού θέματος στην καρδιά των εκλογών.

Τα «νούμερα» που έκανε η τρόικα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα για την καταβολή της δόσης του Αυγούστου (αυτός, με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, προκάλεσε την εμπλοκή, όχι οι Γερμανοί) ανησύχησαν το Βερολίνο, μολονότι προσπάθησε να το κρύψει. Το τελευταίο που χρειάζονται οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU στην τελική ευθεία της κούρσας θα ήταν μια αναβολή καταβολής της δόσης, μια πιθανή στάση πληρωμών τον Αύγουστο και μια πρόωρη αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Δημοσίως ο Σόιμπλε υπερθεμάτισε στην αυστηρότητα που έδειξε η τρόικα για την υλοποίηση των ελληνικών προαπαιτούμενων, αλλά κατά βάθος ο προβληματισμός του για την εξέλιξη είναι έντονος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανώτατες διπλωματικές πηγές, τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Αμυνας των ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα πλήρες σχέδιο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, το οποίο προβλέπει τα εξής σημεία:
  • Μετάθεση -και όχι διαγραφή- της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο κρατικό τομέα κατά πενήντα χρόνια (OSI), με έκδοση νέων ομολόγων λήξης 2063.
  • Νέα μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής κατά 50%, προκειμένου να ανασάνει ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός σε ετήσια βάση.
  • Επιστροφή των 9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της.
  • Σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, στο οποίο θα διοχετεύεται τμήμα των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ελληνικού φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι εγγυημένη σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή των δανείων.
  • Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού.
  • Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα στα τέλη του 2013 και ανάθεση της επιτήρησης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής και την Τask Force.
Αξιόπιστες πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η εμπλοκή που υπήρξε για την ελληνική δόση και οι διαρκείς απαιτήσεις που ήγειραν οι δανειστές μας έως την τελική έγκρισή της δεν οφείλονται σε κάποια παραξενιά του Σόιμπλε, αλλά στην Αμερική, η οποία, μέσω του ΔΝΤ, στέλνει μηνύματα στη γερμανική πλευρά ότι ο ελληνικός φάκελος πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό με μια συμφωνία-πακέτο, που να περιλαμβάνει το χρέος, την ενέργεια, την ΑΟΖ, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πληροφορία για τα υπερκέρδη αξίας 9 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα διοχετεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης από δυτικές πηγές και ο στόχος είναι ένας: Η απαίτηση για την καταβολή τους στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει αμέσως η τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εκτιμάται ότι σε ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 δισ. ευρώ.

Πώς θα πουν «ναι» οι Ρώσοι

Η Νέα Γιάλτα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, βρίσκει εν μέρει σύμφωνη τη ρωσική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ο ΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Για τον ΟΣΕ έχουν έρθει, μάλιστα, σε συμφωνία με τους Γάλλους για την προμήθεια ηλεκτραμαξών και με τους Γερμανούς για τα ηλεκτρομηχανολογικά του σιδηρόδρομου. (Οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την έκθεσή τους στην παραπαίουσα Τουρκία.)

Δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα

Οι Αμερικανοί, που παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολιτικά πράγματα και στέλνουν ως πρέσβη τους στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο τον έμπειρο διπλωμάτη Ρίτσαρντ Πιρς, ο οποίος θήτευσε στο ελληνικό desk του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (1985-1987), καταλαβαίνουν ότι, αν η κυβέρνηση Σαμαρά χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα το φθινόπωρο, δεν θα καταφέρει να αντέξει. Η ιδέα ότι η τοπική φθίνουσα διαπλοκή απεργάζεται σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς προκήρυξη εκλογών δεν τους ενθουσιάζει, καθώς σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι κυβερνήσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν η αναζωπύρωση της κρίσης και στο ελληνικό έδαφος. Επιπροσθέτως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει αισθητά έδαφος στις προτιμήσεις τους, καθώς τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της ισχυρής νεομαρξιστικής ομάδας Λαφαζάνη δεν τον καθιστούν πολιτικά ελκυστικό. Τα όσα περίεργα άκουσε και είδε ως παρατηρητής στο Συνέδριο της Αριστεράς ο νούμερο 2 του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μποντ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους.

Η λύση-πακέτο που προωθούν οι Αμερικανοί θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμη από τους Γερμανούς, καθώς:
  • Προβλέπει την εγγυημένη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και δεν εκθέτει τη Μέρκελ στις κατηγορίες των αντιπάλων της για διαγραφή και χάρισμα των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων.
  • Βάζει στο παιχνίδι το θέμα της απεξάρτησης της Ευρώπης και του Βερολίνου από ρωσικές πηγές ενέργειας. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ζητούν απευθείας αναθέσεις των ενεργειακών κοιτασμάτων στη νότιο Κρήτη και το Ιόνιο, που, μαζί με την υφαλοκρηπίδα στην Αλβανία (θα υπάρξει πίεση Σαμαρά στον νέο πρωθυπουργό Ράμα για εφαρμογή της συμφωνίας Καραμανλή – Μπακογιάννη – Μπερίσα), αποτελούν το 40% της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ.
Κατά την επίσκεψη του Σαμαρά θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις θα τροχιοδρομηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τόσο στις 8 Αυγούστου, όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και κατά την ομιλία που θα απευθύνει ο Ελληνας ηγέτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα κάνει αναφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο που ο κύριος Σαμαράς θα έχει μαζί τους στις ΗΠΑ τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρώτος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος τόσο για θέματα χρέους όσο και επενδύσεων, ενώ ο δεύτερος είναι από καιρό ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης με ΗΠΑ - Ισραήλ και θεωρεί ότι δικαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν δύο επισκέψεις υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού: Θα έρθουν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους κυρίους Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χάγκελ. Μεγάλο μέρος της αμερικανικής ατζέντας συμπίπτει απολύτως με την ατζέντα που έχει καταρτίσει για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί και πάλι ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, προωθώντας τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και των Σκοπίων (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας) για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ανοίγει νέο βηματισμό στις σχέσεις της με Σερβία και Βουλγαρία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας, θα τεθεί και πάλι το θέμα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ στο τραπέζι. Αλλα θέματα που είναι στην κορυφή της ατζέντας Σαμαρά κα θα τεθούν στον πρόεδρο Ομπάμα είναι η προώθηση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ, για την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος στους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 2012 (σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε η εφημερίδα «Die Zeit») και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Τι προβλέπει το «κείμενο εργασίας» για Σκοπιανό, Κυπριακό και ΑΟΖ

Βεβαίως, στη διεθνή διπλωματία δεν παίρνεις τίποτε χωρίς αντάλλαγμα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία να κλείσει τώρα το Σκοπιανό και να ενταχθούν οι γείτονες στο ΝΑΤΟ προτού διασπαστούν από την αποσχιστική δραστηριότητα του αλβανικού στοιχείου, να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τον Οκτώβριο για το Κυπριακό και να τροχιοδρομηθούν οι εξελίξεις για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Μεσογείου στο θέμα της ενέργειας. Το πακέτο παραείναι γενναιόδωρο για να μη ζητηθούν ανταλλάγματα. Στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την πάγια ελληνική θέση, όπως αυτή αναθεωρήθηκε το 2007 από τους Καραμανλή - Μπακογιάννη, αλλά διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι:

Πρώτον, ο κύριος Σαμαράς έχει μετατοπίσει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην πάση θυσία διασφάλιση της ονομασίας erga omnes. Δεύτερον, στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο Συνέδριο της Ν.Δ., χωρίς να κάνει αναφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε να παραιτηθούν οι Σκοπιανοί από τους αλυτρωτισμούς και να συμφωνήσουν με ένα «νέο όνομα, που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας».

Στο Κυπριακό, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ στον πρόεδρο Αναστασιάδη έχουν φτάσει πληροφορίες ότι θα του ζητηθεί κάτι που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο: Η σύσταση ταμείου αλληλεγγύης γενεών για τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη σύσταση του νέου κυπριακού κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα μιας νέας Γιάλτας στο Αιγαίο: Επιθυμούν το φυσικό αέριο Ισραήλ - Κύπρου να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας (όχι μέσω Κρήτης) και μετά Ελλάδας (βορείως, διά της αξιοποίησης του αγωγού TAP), ενώ της Ελλάδας (Ιόνιο - νότια Κρήτη) μέσω Ιταλίας - Μάλτας. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που, αν υιοθετηθεί, θα αλλάξει την «αρχιτεκτονική» της περιοχής για πολλά χρόνια.

Μανώλης Κοττάκης


-->
Posted: 28 Jul 2013 09:40 AM PDT
Του Τάκη Φωτόπουλου 

Ένα σημαντικό στοιχείο στην εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων για τα αίτια της καταστροφής και τον τρόπο διεξόδου από αυτή είναι οι διάφορες «αναλύσεις» που όχι μόνο διαστρεβλώνουν ολοκληρωτικά την πραγματικότητα, αλλά μεταχειρίζονται και τις τεχνικές των καλογήρων του Ροΐδη. Όπως αυτοί βάφτιζαν το κρέας ψάρι ώστε να βολεύονται τόσο οι ηθικές τους υποχρεώσεις όσο και οι γαστριμαργικές, σήμερα διάφοροι αναλυτές βαφτίζουν «ριζοσπαστική» την προσπάθεια εξόδου από την κρίση μέσα στην ΕΕ, βολεύοντας τόσο τις υποχρεώσεις τους σαν «αριστερών», όσο και τις (αντίστοιχες) γαστριμαργικές.
Έτσι, η υπεράσπιση της πεμπτουσίας του κατεστημένου που εκφράζει η ένταξή μας στην ΕΕ (η οποία μπορεί να δειχθεί ότι είναι η βασική αιτία της σημερινής καταστροφής) βαφτίζεται «ριζοσπαστική αριστερή» στάση, αφήνοντας τον αναγνώστη να μαντέψει ποια είναι άραγε συντηρητική δεξιά στάση, όταν σύσσωμα τα κόμματα εξουσίας που στηρίζουν την κοινοβουλευτική Χούντα χρησιμοποιούν κάθε μορφή οικονομικής και φυσικής βίας για να μην κινδυνεύσει η παραμονή μας στην ΕΕ! Και αυτό, όταν σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, 80% του Λαού δεν εμπιστεύεται την ΕΕ…

Θα άξιζε όμως να θέταμε μερικές καυτές ερωτήσεις στους υποστηρικτές της Ευρώδουλης «Αριστεράς», που κάνουν φανερή την κατάφωρη απόπειρα εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

1. Η «ριζοσπαστική» ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντίστοιχοι «ριζοσπάστες» οικονομολόγοι που την στηρίζουν διατείνονται ότι θα σταματήσουν την «Κινεζοποίηση» της χώρας, δηλαδή θα καταργήσουν τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που εισήγαγαν οι Μνημονιακές Κοινοβουλευτικές Χούντες. Όμως, η «ελαστικοποίηση» της εργασίας είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας (όπως και του κεφαλαίου και των εμπορευμάτων) που επιβάλλουν οι καταστατικές συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ, Λισσαβόνας κ.λπ.). Γι' αυτό και ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη επιβληθεί σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ (Βρετανία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές κ.λπ.), ενώ στις υπόλοιπες είναι θέμα χρόνου η εισαγωγή τους, αφού όλα τα κόμματα εξουσίας προσυπογράφουν το άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών. Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει κοινωνικούς ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων μέσα στην ΕΕ, αφού, ακόμη και αν... καταργούσε τα Μνημόνια, η ελαστικοποίηση επιβάλλεται από τις καταστατικές συνθήκες;

2. Οι Ευρώδουλοι «ριζοσπάστες» χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την μαζική ανεργία. Όμως, η ανεργία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, αλλά και των σημερινών τεχνολογικών μεταβολών (γι' αυτό και χώρες με υγιή ανάπτυξη, όπως η Γερμανία, δεν έχουν αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης), αλλά και της προτίμησης των υπερεθνικών επενδυτών για χώρες με ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα (Βουλγαρία, Ινδία, Κίνα κ.λπ.) Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ΕΕ θα επιτύχει δραστική μείωση της ανεργίας, έστω στα προ-μνημονιακά επίπεδα (8-9% περίπου); Με προπολεμικά προγράμματα …Ρούζβελτ που δεν έχουν σχέση με μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπως προτείνουν κάποιοι Ευρώδουλοι, ή με αναδιανομή των πλεονασμάτων μέσα στην ΕΕ, λες και είμαστε κάποια Πολιτεία των ΗΠΑ; Ή μήπως με μαζική ταχύρρυθμη ανάπτυξη Κινεζικού τύπου, που και αυτή θα απαιτούσε δεκαετίες για το ξερίζωμα της μαζικής ανεργίας;

3. Οι Ευρώδουλοι «ριζοσπάστες» οδύρονται για τις μαζικές απολύσεις που ήδη άρχισαν, το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και Παν. Σχολών (στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες Υγείας και Εκπαίδευσης), καθώς και για το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και την συνακόλουθη φτωχοποίηση. Ερώτηση: Είναι δυνατή μέσα στην ΕΕ η ακύρωση των μνημονιακών συνθηκών χωρίς ολοκληρωτική διαγραφή του Χρέους (την οποία ήδη «ξέχασε» η «ριζοσπαστική» ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ); Πώς ακριβώς, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ακύρωση όλων των μνημονιακων συνθηκών και εφαρμοστικών νόμων, (όλα αυτά μέσα στην ΕΕ!), θα επαναφέρει όλους τους απολυμένους από τη Χούντα, καθώς και τις κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις στα προ-μνημονιακά επίπεδα, ενώ συγχρόνως θα διατηρεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα; Σημειωτέον ότι το πλεόνασμα αυτό (που επιτεύχθηκε με τις γνωστές «σφαγές») παίρνουν δεδομένο στους υπολογισμούς τους οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ!

4. Προγραμματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι υποστηρίζει την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων κ.λπ. Δεν είδαμε όμως το «ριζοσπαστικό» ηγετικό ρεύμα να καταδικάζει τη σφαγή του λαού της Λιβύης, αλλά αντίθετα υποστήριζε, όπως βέβαια και η ΕΕ από όπου παίρνει την...έμπνευση του, τους ΝΑΤΟϊκούς εγκληματίες αντάρτες και έμμεσα τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, και το ίδιο κάνει τώρα και με τους αντίστοιχους Σύριους. Ούτε το είδαμε να καταδικάζει την άθλια ΕΕ, που μόλις κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Χεζμπολλά. Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επιτύχει την πολιτική αυτοδυναμία, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Και, γενικότερα, πώς ακριβώς θα επιτύχει την οικονομική αυτοδυναμία και την παραγωγική αναδιάρθρωση που επικαλείται, μέσα στην ΕΕ των «4 ελευθεριών», και αφού θα έχει ξεπουληθεί στο μεταξύ ο κοινωνικός μας πλούτος ―εκτός αν ακυρώσει και όλες τις μετά-μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις! Δεν έχουν λοιπόν άδικο οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (η ναυαρχίδα της υπερεθνικής ελίτ), όταν δημοσίευαν άρθρο (23/6/2013), με τίτλο «ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Πηγή periektikidimokratia



Posted: 28 Jul 2013 08:58 AM PDT
Στελέχη της κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για επερχόμενες ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Τα κυβερνητικά στελέχη τρέμουν την επόμενη μέρα μετά τις μαζικές απολύσεις, αφού έστω και καθυστερημένα αντιλαμβάνονται πλέον τον μεγάλο κίνδυνο που θα προκύψει από τους χιλιάδες ανέργους.
Και αυτό γιατί παρότι ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση στις διαδικασίες διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων αλλά και στις απολύσεις κάποιων εξ αυτών, εντούτοις, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού, η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν οργανισμό στήριξης των ανθρώπων αυτών που θα βρεθούν στον δρόμο χωρίς εργασία και χρήματα. Οι  υπάρχουσες δομές του υπουργείου Εργασίας μαζί με  το ταμείο ανεργίας δεν επαρκούν πλέον για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ανεργίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα το φθινόπωρο δεν θα είναι μόνο δύσκολα αλλά και ανεξέλεγκτα.  «Ήδη υπάρχουν άνεργοι στις οικογένειες των ανθρώπων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή απολύονται. Πώς αυτές οι οικογένειες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργίες μιας οικογένειας, αφού δεν θα μπαίνει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους», έλεγε με αγωνία κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. 
Παιχνίδι με τη φωτιά 
Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το θέμα αυτό ετέθη και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όμως ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Άρα, απλώς θα πρέπει να αναμορφωθούν και να ανασυγκροτηθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που ισχυρίζονται ότι οι τρόικα και οι δανειστές μας παίζουν με τη φωτιά, αφού δεν αντιλαμβάνονται ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι εάν ένας πολίτης θα μπορεί να πληρώσει την εφορία του, αλλά εάν θα μπορεί να συντηρήσει  την οικογένειά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αναζητά αγωνιωδώς –δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο– άλλους 5.500 δημόσιους  υπάλληλους  για να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου άλλοι 12.500 θα πρέπει να μετακινηθούν.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται  ιδιαίτερα προβληματισμένος αφού βλέπει τους συναδέλφους του να μη θέλουν να πάρουν μέρος στη «σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων». Γι' αυτό άλλωστε έγινε και η έντονη παρατήρηση του πρωθυπουργού προς όλους τους υπουργούς να επισπεύσουν γρήγορα τα θέματα της κινητικότητας στα υπουργεία τους. Παράλληλα, επιχειρήθηκε και η ψυχολογική τόνωση του υπουργού, με μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι το 60% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο! Τα αποτελέσματα ήταν τόσο κραυγαλέα που και ο ίδιος ο υπουργός εξέφρασε την έκπληξή του...
Αδιέξοδο 
Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι εμφανές και οι μουρμούρες που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχουν πλέον αρχίσει να αγγίζουν ιδιαίτερα το πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, αφού στελέχη του κόμματός του ισχυρίζονται ότι στο όνομα των γερμανικών εκλογών επιχειρείται να σβηστεί η  Ελλάδα  από τον χάρτη.
Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε το Μέγαρο Μαξίμου τη δήλωση Σόιμπλε ότι μπορεί να καθυστερήσει η δόση γιατί η τρόικα δεν έχει δώσει την έκθεση προόδου. «Δηλαδή, όχι μόνο τρώμε το ξύλο με όλα αυτά που γίνονται στο δημόσιο, αλλά μας κάνουν και πλάκα ότι μπορεί να μην πάρουμε κανονικά τα χρήματα» σχολίαζαν βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα χλεύαζαν και την σπουδή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να απαντήσει ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο εκπληρώνονται όλα τα προαπαιτούμενα.
Μάλιστα, πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. είχαν δείξει τη δυσαρέσκειά τους από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου περισσότεροι από 70 βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή μεταφέροντας ένα κλίμα απογοήτευσης, πανικού και αδιεξόδου. Μάλιστα, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού υπήρξαν διαρροές ότι εάν υπάρξουν ξανά οριζόντιες περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτός θα παραιτηθεί.
Ακόμα και η περιβόητη εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –η οποία ανακοινώθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό– δεν αναμένεται να φέρει φοβερά αποτελέσματα, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την τουριστική περίοδο και το μέτρο αντικαταστάθηκε με την μη έκδοση αποδείξεων.
Ως «κερασάκι» στην τούρτα έρχονται να προστεθούν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες εμφανίζουν την χειρότερη εικόνα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι, οι άνεργοι χωρίς ελπίδα να βρουν εργασία, ενώ το ποσοστό των φτωχών στη χώρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Το σύστημα αντιπερισπασμού με τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πλέον να αποδίδει, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν την Ν.Δ. να παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου απαξιώνονται από τους πολίτες.
Ακόμα όμως και ο βασικός εταίρος του Αντ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται να παίζει τα δικά του παιχνίδια πίσω από την πλάτη του πρωθυπουργού. Κάπως έτσι εξέλαβαν την αρνητική ψήφο που έδωσε ο έμπιστος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος στο πολυνομοσχέδιο για τους δημοτικούς υπαλλήλους  χωρίς να «ανοίξει μύτη». Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά  έχουν πλέον πειστεί ότι η κίνηση Κουκουλόπουλου έγινε σε πλήρη συνεργασία με τον Ευ. Βενιζέλο, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαμηνύθηκαν αρμοδίως στο Μέγαρο Μαξίμου.



Posted: 28 Jul 2013 08:15 AM PDT
Τα ψέμματα τελείωσαν. Η γενιά του Φθινοπώρου, δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή γενιά. Θα είναι η γενιά των απολυμένων και των υπόδικών. Όλο το Έθνος θα είναι υπόδικο. Φρόντισαν γι αυτό εκείνοι που πρόδωσαν τον εθνισμό τους…

Του Κ. Κυριακόπουλου
Το Έθνος μας που δολοφονείται πλέον αδίστακτα από τα ανδρείκελα της κατοχής, μια και μόνη υποχρέωση έχει ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να μην αφήσει τα καθάρματα να ξεχειμωνιάσουν ατιμώρητα για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος αυτής της πατρίδας.

Τα περιθώρια δεν στένεψαν απλώς. Εξαντλήθηκαν οριστικά. Και όλα πλέον δείχνουν πως η πολιτική ζωή του τόπου, κινείται πια έξω από το κάδρο της Συνταγματικής και κάθε άλλης νομιμότητας. Κάθε ανοχή, κάθε ολιγωρία, κάθε συμβιβασμός στην πράξη μ αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας, ισοδυναμεί σε τελευταία ανάλυση με απόλυτη συνενοχή…

Η συγκυβέρνηση των κατοχικών ανδρεικέλων, έχει χάσει πια κάθε έννοια του μέτρου ακόμη και σ αυτή την εθελοδουλία της, και πλέον κατρακυλά με ρυθμούς ανεξέλεγκτους στον πιο ελεεινό κατήφορο στον οποίο κύλησε ποτέ ξενόδουλος και προσκυνημένος σ αυτόν τον πλανήτη. Ο τραγικός επίλογος στο προδοτικό έργο της γράφεται αυτές τις μέρες…

Με δύο ακόμη κατοχικά νομοσχέδια που αναγορεύτηκαν σε νόμους ενός κράτους προτεκτοράτου με ανύπαρκτη εθνική κυριαρχία και με ταπεινωμένα ανδρείκελα στο τιμόνι της πολιτικής ζωής.

Το πρώτο είναι το γνωστό πολυνομοσχέδιο που τσάκισε ότι είχε απομείνει ως απομεινάρι κοινωνικού δικαιώματος, και προσέφερε ανθρωποθυσία στις δυνάμεις της κατοχικής διοίκησης, τους χιλιάδες απολυμένους (σχολικούς φύλακες, δάσκαλους κ.ά), νομιμοποιώντας μέσα από αυτό, το δικαίωμα του υπουργού – δημίου να δολοφονεί ασύδοτα κατ εντολήν.

Το δεύτερο είναι το κατοχικό φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο ανοίγει και επίσημα πλέον ο ασκός του Αιόλου για δημεύσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής.
  • Ότι απέκτησε πλέον ο Έλληνας πολίτης με ιδρώτα και αίμα από τη λήξη του εμφυλίου μέχρι και σήμερα, προσημειώνεται… Υποθηκεύεται… Και παραδίδεται αύτανδρο ως λάφυρο ντροπής στις κατοχικές δυνάμεις. Όλα είναι στον αέρα. Τίποτε πια δεν ανήκει σε κανέναν. Το βρωμερότερο κατοχικό σχέδιο όλων των εποχών, έγινε πλέον νόμος του κράτους.
Με δυο νομοσχέδια ντροπής, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, τα ανδρείκελα της Αθήνας μετέτρεψαν έναν ολόκληρο λαό σε λάφυρο των συμμοριών, βάζοντας όλη τη χώρα στο κόκκινο.
  • Η «διαθεσιμότητα» των απολυμένων δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κατοχικής Κυβέρνησης, και από τον επόμενο μήνα οι κλητήρες θα αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα σου ζητώντας σου να τους παραδώσεις τα κλειδιά.
Τι άλλο λοιπόν περιμένεις να γίνει; Παρέδωσαν την πατρίδα σου. Τσαλάκωσαν την αξιοπρέπειά σου. Σου παίρνουν τη δουλειά. Σε πετάνε έξω από το σπίτι σου. Αύριο θα δεις τα παιδιά σου να αυτοκτονούν. Τι περιμένεις;

Αυτή η γενιά. Η δική μας η γενιά. Η γενιά των απολυμένων και των υπόδικων. Όλοι εμείς που ξαφνικά καλούμαστε να τους παραδώσουμε τη ζωή μας. Δεν έχουμε παρά μονάχα μια επιλογή. Να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας στο όνομα της πατρίδας που καλούμαστε να τους παραδώσουμε, για να μπορέσουν να χαμογελάσουν σ αυτήν τα αγέννητα εγγόνια μας. Γιατί αυτά τα εγγόνια θα πρέπει να γεννηθούν σε μια πατρίδα ελεύθερη από κατοχικά δεσμά και διατάγματα, που θα ξέρει και κυρίως θα θέλει να σέβεται τον εθνισμό τους, με ότι σημαίνει αυτό.

Εξέγερση… Η μόνη λύση.
Δες γύρω σου τι κάνουν οι άλλοι λαοί.
Μπορεί να μην έχουν πολιτική ωριμότητα, αλλά έχουν υπερηφάνεια και την μετατρέπουν σε όπλο αντίστασης.
Μπορεί να μην έχουν κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές, αλλά διαθέτουν ένστικτο να αρνούνται μια ζωή σε ταπείνωση, και την θέτουν περήφανα στη διάθεση αυτού του αγώνα.
Μπορεί να μη διαθέτουν συνδικάτα και περισπούδαστα πολιτικά κόμματα, αλλά κι εσύ που τα διαθέτεις, που στο διάβολο σε οδήγησαν; Ποιος ηγέτης από δαύτους είχε τα ούμπαλα να σε εμπνεύσει;
  • Είμαστε η γενιά των απολυμένων και των υπόδικων. Πρέπει να γίνουμε η γενιά της εξέγερσης και της παραδειγματικής τιμωρίας των άθλιων ανδρεικέλων. Με τα τελευταία τους μέτρα, δεν προσέφεραν μόνο μια υπέρτατη θυσία στις δυνάμεις της κατοχής ολοκληρώνοντας το ελεεινό και τρισάθλιο έργο τους.
  • Δημιούργησαν κυρίως την «κρίσιμη μάζα» που θα τους ανατρέψει και θα τους οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και αυτή η αλήθεια, μέσα στο καυτό Φθινόπωρο που έρχεται θα πρέπει πάσει θυσία να επιβεβαιωθεί.
Δημόσιε υπάλληλε, «βολεμένε» (έτσι σε έλεγαν) του χθες, σήμερα δεν είσαι πια βολεμένος. Είσαι απολυμένος, ή βρίσκεσαι ήδη στη λίστα της φουρνιάς εκείνων που θα απολυθούν τον επόμενο μήνα. Η κατοχή δε χαρίζεται. Όσο εσύ της παραχωρείς, τόσο πιο βουλημική και ακόρεστη γίνεται η δίψα των βρυκολάκων της για αίμα αθώων.

Κι εσύ δάσκαλε. Σε απολύουν σήμερα και κλείνουν το σχολειό που δίδαξες γιατί ο μισθός ο δικός σου θα γίνει τζαμί στην Αθήνα που τη θέλουν Καμπούλ της Νέας Τάξης. Κλείνουν από σήμερα το σχολειό σου γιατί αύριο δε θα γεννηθούν παιδιά σ αυτή τη φτώχια και την ανέχεια.

Χτυπάνε την οικογένεια βουβέ και προσκυνημένε παπά που συνεχίζεις να μην αφυπνίζεις το ποίμνιό σου, γιατί ακόμη κυνηγάς τα δεκάρικα στα τρισάγια και στα νεκροταφεία για να την κουτσοβολέψεις. Ως πότε έρμε παπά θα υπάρχουν δεκάρικα για να εξαργυρώνεις μ αυτά τη σιωπή σου; Αύριο θα σου κλείσουν ακόμη και τις εκκλησιές προσκυνημένε κιοτή.

Κι εσύ γείτονα που κλειδώνεσαι στο σπιτάκι σου αναθεματίζοντας το κακό που σε βρήκε. Ξύπνα γιατί σύντομα θα τους παραδώσεις το κλειδί αφού δε θα μπορείς να πληρώσεις το ΤΕΒΕ, τη ΔΕΗ, ή το επόμενο κατοχικό χαράτσι. Η περηφάνια σου πεθαίνει στο δρόμο κι εσύ κάθεσαι στο παράθυρο και την αγναντεύεις που ξεψυχά.

Ψηφοφόρε του ΣΎΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και τόσων άλλων. Αφυπνίσου…
Ο Σαμαράς παραδόθηκε και το κόμμα που πίστεψες ψηφίζει «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» μέσα στο κοινοβούλιο της κατοχής…
Ο Βενιζέλος συνυπέγραψε και παρέδωσε τα πάντα με τον μέντορα της εθνικής μειοδοσίας. Φόρτωσε το πορτοφόλι του χοντρά και η φιλοδοξία του χτυπάει κόκκινο, κι εσύ περιμένεις να μεριμνήσει για τη σωτηρία της πατρίδας που πρόδωσε.
Ο Τσίπρας ρετουσάρει το προφίλ της κυβερνησιμότητας που του υπαγόρευσαν, κι εσύ εναποθέτεις τις ελπίδες σου στην αλλαγή κατοχικού διαχειριστή.
Ο Κουβέλης συγκυβερνούσε και συγκυβερνά αποδεχόμενος τον πιο ταπεινωτικό ρόλο που θα μπορούσε να του αναθέσει ποτέ η ιστορία. Σε πρόδωσε και τώρα άρχισε να ξερνά οδυνηρότατες αλήθειες.
Το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ καιροφυλακτεί και σε εξαπατά για ν αποσπάσει την εμπιστοσύνη σου, που θα την μετατρέψει αύριο σε θηλιά σ όποιον λαιμό επιμένει να αντιστέκεται και να μιλά με τη γλώσσα της δημοκρατίας και της περηφάνιας.
Ο Κουτσούμπας περιοδεύει ανά την Ελλάδα εκφωνώντας δεκάρικους σε επισκέψεις «γνωριμίας» με το δικό του κομματικό ποίμνιο. Για τους μέντορες του δικού του κομματικού σωλήνα, οι «υποκειμενικές συνθήκες» ακόμη δεν είναι ώριμες. Έτσι απεφάνθησαν.

Έτσι το ΚΚΕ όντας η μοναδική δύναμη που διαθέτει το μηχανισμό και αφοσιωμένους μαχητές στον αγώνα για το δίκιο και τη δημοκρατία, παραμένει παροπλισμένη αρκούμενη σε βαρυσήμαντους δεκάρικους, αλλά φοβική και άτολμη να θέσει τις δυνάμεις της σε διάταξη αποφασιστικής σύγκρουσης με το καθεστώς που δολοφονεί.

Περιμένει να ωριμάσουν οι «υποκειμενικές συνθήκες», που απεφάνθη πως δεν ωρίμασαν, με συλλαλητήρια και παρελάσεις. Και εν τω μεταξύ στο βωμό αυτής της πολυπόθητης ωρίμασης, θα χύνεται κι άλλο αίμα, θα δολοφονούνται χιλιάδες ακόμη ταπεινωμένοι συμπολίτες μας. Και το καθεστώς θα ισχυροποιείται. Θα καταργεί τα πάντα και θα οικοδομεί ένα πολυπλόκαμο σύστημα θεσμών και νομοθετημέτων που θα δολοφονούν το λαό και την αξιοπρέπειά του καθημερινά.

Δυστυχώς αυτό το κόμμα με τις επιλογές της ηγεσίας του, καταδικάζεται σε αντιπολιτευτική γαρνιτούρα, περιμένοντας τις υποκειμενικές συνθήκες να …ωριμάσουν. Πόσοι ακόμη νεκροί θα πρέπει να θυσιαστούν για να ωριμάσει άραγε αυτό το δεντρί των «υποκειμενικών συνθηκών»;
  • Γιατί άραγε αυτός ο λαός όσο αδυνατεί να καταλάβει πως το μέλλον του είναι ο σοσιαλισμός ( ένας σοσιαλισμός που δε τον ενέπνευσε και δε φταίει ο λαός που δε τον ενέπνευσε ) δε δικαιούται να εξεγερθεί για ν ανατρέψει τους δυνάστες του ή να πεθάνει αλλά περήφανος και όχι ταπεινωμένος;
Τα ψέμματα τελείωσαν…
Η γενιά του Φθινοπώρου, δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή γενιά. Θα είναι η γενιά των απολυμένων και των υπόδικών. Όλο το Έθνος θα είναι υπόδικο. Φρόντισαν γι αυτό εκείνοι που πρόδωσαν τον εθνισμό τους…

Το Έθνος μας που δολοφονείται πλέον αδίστακτα από τα ανδρείκελα της κατοχής, μια και μόνη υποχρέωση έχει ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να μην αφήσει τα καθάρματα να ξεχειμωνιάσουν ατιμώρητα για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος αυτής της πατρίδας.

Οι απολυμένοι και οι υπόδικοι είμαστε εκ των πραγμάτων η κρίσιμη μάζα της εξέγερσης και οφείλουμε να μετατρέψουμε την προσκυνημένη ζωή τους σε εφιάλτη.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών λοιπόν.
Για την πατρίδα μας και για τα δίκια του λαού της. Για την ανατροπή των δωσίλογων και την παραδειγματική τους τιμωρία. Για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα για τον τόπο μας (Το περιεχόμενο των στόχων το έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε σχετικό μας άρθρο).

Τα νομοσχέδια της κατοχής που ήρθαν για να αποτυπώσουν τον επίλογο στο εθνοπροδοτικό τους έργο, πρέπει να μετατραπούν σε κόλαφο και για την κατοχή και για τα ντόπια ανδρείκελά της.

Αν δε γίνουμε τώρα εμείς η γενιά της ασυμβίβαστης εξέγερσης, τότε εμείς και τα παιδιά μας θα αποτελέσουμε την κρεατόμαζα στα γκεσταπίτικα κολαστήρια και στους ομαδικούς τάφους που ανοίγουν τα γερμανοτσογλάνια της κατοχής, μέσα στην ίδια μας τη χώρα…
 


Posted: 28 Jul 2013 07:38 AM PDT
Του Χρήστου Γιανναρά

Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου για να συμβεί. Μια απροσεξία, απρονοησία, κακοτυχία - η κάμερα καταγράφει «εκ παραδρομής». Και ο δημόσιος άνδρας ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Η αυθορμησία, τα ανεξέλεγκτα από τη σκέψη και τη βούληση αντανακλαστικά, αποκαλύπτουν πάντοτε την αλήθεια: την χωρίς προσποίηση και προσωπεία ποιότητα του ανθρώπου. Είναι αλάνθαστος καθρέφτης η πηγαία, ανεπιτήδευτη εκφραστική. Οταν οι πρώτες λέξεις που έρχονται στα χείλη με την αυθόρμητη έκρηξη είναι η αργκό του υποκόσμου, η σεξουαλική χυδαιότητα, τότε η γλώσσα και μόνο, αυτοδύναμη, παραπέμπει σε περίπτωση έσχατης ποιοτικής υποστάθμης.

Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου. Και η εικόνα που ο επαγγελματίας της δημοσιότητας προσπάθησε επί χρόνια, δεκαετίες, να λανσάρει στο κοινό (η χαμογελαστή απλότητα, η ευγενική προσήνεια, οι άψογα μελετημένες χειρονομίες, όλα τα τεχνητά ψιμύθια τα κατασκευασμένα από τους εικονοποιούς, «τους πληρωμένους της αυλής») σαρώνεται αστραπιαία. Ο αιφνιδιασμός είναι ακαταμάχητος καταλύτης για τον θρυμματισμό των προσωπείων, τη διαπόμπευση της υποκρισίας ή της ασημαντότητας.

Πρώτη ελεεινή αποκάλυψη, πριν κάποιους μήνες, αποτέλεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων - διορισμένος βέβαια από τον πρωθυπουργό, αλλά συνταγματικά δεύτερος στην ιεράρχηση των πολιτειακών αξιωμάτων. Προβλήθηκε δημόσια να εκστομίζει σεξουαλικές βωμολοχίες απίστευτης αδιαντροπιάς. Και δεύτερη αποκάλυψη, πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, με ανάλογο (αμβλυμένο από την πολυχρησία) λεξιλόγιο, σε έκρηξη αυθορμησίας δίχως ανασταλτικά αιδούς.

Δεν πρόκειται για προσβολή της ευαισθησίας ηθικολόγων, της σεμνοτυφίας πουριτανών. Πρόκειται για πολιτικό γεγονός πρωτεύουσας σημασίας. Για αποκάλυψη που κανείς δεν μπορεί να την πάρει πίσω, να την ακυρώσει. Τώρα το πανελλήνιο και η διεθνής κοινή γνώμη ξέρουν, τεκμηριωμένα, ποια ανθρώπινη ποιότητα διαχειρίζεται τον σημερινό εφιάλτη των Ελλήνων και την αυριανή τους μοίρα στην Ιστορία. Τα δυο «εκ παραδρομής» περιστατικά βυθομετρούν τον απύθμενο εκπεσμό, τον αυτεξευτελισμό του ελλαδικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας που το συντηρεί.

Και οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του σάπιου ώς το μεδούλι συστήματος παραμένουν στους ανώτατους θώκους τους, ωσάν να μη συνέβη τίποτε. Αντίδραση καυστική υπήρξε μόνο σε γελοιογραφία - η ειρωνεία των γελοιογράφων είναι το τελευταίο μάλλον αντανακλαστικό ζωντανής αυτοσυνείδητης αξιοπρέπειας στην «υπό διεθνή επιτροπείαν» χώρα. Κανένας άλλος, κοινωνικός θεσμός ή δημόσιο πρόσωπο, φορέας θεσμικής ευθύνης για την τιμή του ελληνικού ονόματος και της συλλογικής αξιοπρέπειας (Δικαιοσύνη, Ακαδημία, Πανεπιστημιακές Σύγκλητοι, Ενοπλες Δυνάμεις, Καλλιτεχνικά και Επιστημονικά Επιμελητήρια, συσπειρώσεις γονέων ή εκπαιδευτικών) δεν ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες της επαίσχυντης απρέπειας των συμπτωμάτων.

Βέβαια, με τη λογική της αβάσταχτης σήμερα λαϊκής οδύνης, του σαδιστικού βασανισμού αθώων από κοινωνικά κακουργήματα, κατά συρροήν, των κυβερνώντων, η λεκτική χυδαιότητα μοιάζει ασήμαντο πταίσμα. Αλλά στο πεδίο της πολιτικής, η κλίμακα αξιολόγησης της βαρύτητας των εγκλημάτων είναι διαφορετική - η συμβολική δυναμική γλωσσικών «παραπτωμάτων» αποδείχνεται κάποτε ασύγκριτη, ως προς τις κοινωνικές συνέπειες, σε σχέση με πράξεις κακουργηματικές: Οσο κοινωνικό χρήμα, προορισμένο για την άμυνα της χώρας, κι αν κατάκλεψε ο επί χρόνια «νούμερο δύο» του ΠΑΣΟΚ, το έγκλημά του δεν προκάλεσε τον ριζικό «μετασχηματισμό» της ελλαδικής κοινωνίας που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία και μόνη (στυγνού αμοραλισμού) φράση του: «Δικαιούτο (ο κ. τάδε) να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!».

Με μία φράση (ίσως και αυτή εκ παραδρομής) η κλοπή, η ατιμία, η απιστία περί το κοινωνικό λειτούργημα έγιναν αυτονόητη συμπεριφορά, με την προτροπή απλώς να έχει το έγκλημα «πλαφόν» (κάποια οροφή, κάποιο όριο). Η πρωθυπουργική τότε φράση μετάγγισε στην κοινή συνείδηση τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται»: δεν υπάρχουν φραγμοί και αναστολές στην αντικοινωνική συμπεριφορά. Αν τα ποινικά κακουργήματα κρίνονταν από τις κοινωνικές τους συνέπειες, ο λεκτικός αμοραλισμός του Ανδρέα θα είχε επισύρει το μέγιστο της καταδίκης σε κάθειρξη.

Για τους πολίτες με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια ο κ. Σαμαράς έχει τελειώσει πολιτικά. Επιστέγασμα (με αδυσώπητη συμβολική δυναμική) της ανικανότητάς του και της εξωφρενικής παλαιοκομματικής πολιτικής του ήταν ο τρόπος που έκλεισε την ΕΡΤ και η καταισχύνη από τη βωμολόχο αθυροστομία του. Είναι ζήτημα χρόνου και συγκυριών να περάσει στον «πάγκο» της ντροπής, να συγκαταριθμηθεί με τους αποτυχημένους, στιγματισμένους προκατόχους του.

Η ελλαδική κοινωνία έχει μπροστά της καινούργια σισύφεια ανηφόρα. Ο κ. Τσίπρας είναι σαφώς ευφυέστερος των «αναστημάτων» που η δεινή πραγματικότητα ξέβρασε στον «πάγκο». Πρέπει να καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι την εκτίναξή του από το 4,6 στο 27% της προτίμησης των ψηφοφόρων δεν την οφείλει ούτε στη γοητεία που άσκησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδεοληψίες της «Αριστερής Πλατφόρμας» ούτε η ρομαντική ψυχανωμαλία της «Κομμουνιστικής Τάσης» στο συνονθυλευματικό κόμμα του. Η εκτίναξή του ήταν το προϊόν της λαϊκής οργής για τους αυτουργούς των κακουργημάτων που οδήγησαν στην καταστροφή της ζωής μας, και επιμένουν ακόμα να διαχειρίζονται τη «σωτηρία» μας από τις συνέπειες της δικής τους φαυλότητας και ανικανότητας.

Αν ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να είναι πολιτικός αρχηγός και όχι κομματάρχης σε παλαιοημερολογίτικες σέκτες, αν πιστεύει στον σημερινό ρεαλισμό μιας κοινωνιοκεντρικής ελληνικής Αριστεράς, δεν έχει παρά να συγκροτήσει και να ανακοινώσει, τώρα, τους επιτελείς του. Σε ποια στελέχη του υπολογίζει, με ποιες προσωπικότητες έχει εξασφαλίσει συνεργασία, με ποιο υπουργικό συμβούλιο θα τολμήσει το τιτάνιο έργο να ξαναστήσει στα πόδια της την κατεαγμένη και κατεξευτελισμένη Ελλάδα. Πώς θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ομηρεία σε «συνιστώσες» και υπόδικους για κοινωνικά εγκλήματα «συνδικαλιστές».

Η Ιστορία ευνόησε πληθωρικά και άλλους πριν από αυτόν. Που σήμερα κρύβονται έντρομοι, δεν τολμούν ούτε στον δρόμο να ξεμυτίσουν. Κοιμούνται με τον εφιάλτη της δίκαιης λαϊκής οργής.



Posted: 28 Jul 2013 07:19 AM PDT
Γενικές οδηγίες προφύλαξης
Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Οδηγίες για τα νεογνά και τα βρέφη
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Οδηγίες για την προστασία ηλικιωμένων
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η παραμονή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους, σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Προβλήματα – Διαταραχές – Νοσηρά Φαινόμενα
Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43ο C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ένα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ' ένα θερμικό stress.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συνήθως ενδοφλέβια λόγω της ναυτίας.
Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η περιβολή με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη και ακατανίκητη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά. Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φθάσει στους 42ο C. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

1. Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
2. Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι)
3. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
4. Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
5. Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
6. Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία, και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
7. Αν η κατάστασή του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η ενημέρωση γίνεται από τον Δήμο Περιστερίου



Posted: 28 Jul 2013 05:40 AM PDT

Πάνοπλοι, άριστα εκπαιδευμένοι και... ανίκητοι! Πρόκειται για τα μέλη μιας από τις πιο μάχιμες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, που το όνομά της, όπως και η δράση της, είναι γνωστό σε φίλους και... εχθρούς, της επίλεκτης Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος.
Οι άντρες της συμμετέχουν στη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων Αλβανών δραπετών, μετά τον θάνατο του αρχηγού τους Μάριον Κόλα.Η εφημερίδα «Espresso» συνάντησε έναν από τους κομάντος του Λιμενικού, που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, και μίλησε μαζί του για τη θρυλική μονάδα που είναι πάντα έτοιμη για δράση, για τις επιχειρήσεις που καλούνται να φέρουν εις πέρας και για το πώς νιώθουν κάθε φορά που σημαίνει «red alert».

«Η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού απαρτίζεται από βατραχανθρώπους που έχουν τελειώσει με επιτυχία το εξάμηνο σχολείο της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» λέει ο συνομιλητής μας.
«Η ΜΥΑ ιδρύθηκε για να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά όπως ομηρίες σε πλοία, ναυάγια και υποθαλάσσιες έρευνες. Στην αρχή είχε στελεχωθεί από περίπου είκοσι άτομα, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν απαραίτητη η ενίσχυσή της. Σήμερα η μονάδα έχει στις τάξεις της περίπου εκατό βατραχανθρώπους που έχουν τελειώσει τη σχολή της ΜΥΚ και εκτελεί αστυνομικής φύσης ειδικές επιχειρήσεις, όπως περιπτώσεις θαλάσσιας τρομοκρατίας, ανίχνευσης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, έρευνας και διάσωσης».

Η ΜΥΑ έχει έντονη δράση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπου επεμβαίνει σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας και φυσικά λαθρομετανάστευσης, όταν το πρόβλημα είναι έντονο. «Βρισκόμαστε στη νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης και εποπτεύουμε χιλιάδες θαλάσσια μίλια, ενώ οι Τούρκοι δουλέμποροι είναι αδίστακτοι και ικανοί για τα πάντα προκειμένου να γλιτώσουν τη σύλληψη» εξηγεί ο κομάντος.

Οι υποβρύχιοι καταστροφείς έχουν εκπαιδευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε θρυλικές σχολές του εξωτερικού, όπως οι Seals στην Αμερική και SBS στη Βρετανία. Ο συνομιλητής μας λέει χαρακτηριστικά:
«Το επίπεδο μαχητικότητας είναι πολύ υψηλό και αδιαμφισβήτητο. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δημιουργήθηκε και η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων που αποτελείται από στελέχη της ΜΥΑ. Για τη δημιουργία της τέθηκαν αυστηρά κριτήρια και επιλέχθηκαν σαράντα άτομα που κλήθηκαν να περάσουν εξτρά εσωτερική εκπαίδευση δύο μηνών.
Η συγκεκριμένη ομάδα απαρτίζεται από υποομάδες κρούσης, ελεύθερων σκοπευτών και πυροτεχνουργών, ενώ ο εξοπλισμός είναι πλήρης εξοπλισμός μάχης.»Ολα τα στελέχη της ΜΥΑ είναι άριστα εκπαιδευμένα και μπορούν να εκτελέσουν επιβιβάσεις σε πλοία ταυτόχρονα από θάλασσα, από ελικόπτερο, με υποβρύχια κίνηση και με αναρρίχηση. Ωστόσο κανείς δεν είναι άτρωτος... Για τον λόγο αυτόν άλλωστε δουλεύουμε πολύ σκληρά, ώστε να είμαστε πάντα εκατό τοις εκατό έτοιμοι για δράση, οποιαδήποτε ώρα και με οποιεσδήποτε συνθήκες».
Κομάντος εν δράσει...
Εκτός από τη συμμετοχή τους στις πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων Αλβανών κακοποιών, οι άντρες της ΜΥΑ έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες επιχειρήσεις, με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.
Ωστόσο λίγες από αυτές τις υποθέσεις είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η καθοριστική συμμετοχή τους στην υπόθεση του πλοίου «Baltic Sky» τον Ιούνιο του 2003. Το πλοίο, που έπλεε με σημαία των νησιών Κομόρες με προορισμό το Σουδάν, περιφερόταν επί μέρες στη Μεσόγειο μεταφέροντας 680 τόνους δυναμίτη και 150.000 πυροκροτητές, ποσότητα εκρηκτικών ικανή να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη!
Όταν η «πλωτή βόμβα» έδεσε στα ανοιχτά της Αιτωλοακαρνανίας, τα «βατράχια» της ΜΥΑ, που παρακολουθούσαν στενά κάθε κίνηση, ανέλαβαν δράση και χτύπησαν με... ταχύτητα φωτός!
Λίγες μόλις ώρες μετά την επέμβασή τους το «Baltic Sky» έδεσε στο λιμάνι του Αστακού, τα εκρηκτικά δεσμεύτηκαν και το πλήρωμα των επτά ατόμων συνελήφθη χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι!

Posted: 28 Jul 2013 04:58 AM PDT

Τέρενς Κουίκ: «Θα αντιδράσετε επιτέλους κ. Βενιζέλε στις προκλήσεις Νταβούτογλου; Συζητήσατε το οτιδήποτε για τη συνθήκη της Λωζάννης;»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Εδώ και μέρες έχω υποβάλλει δημόσια ερωτήματα στον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το εάν, στην πρόσφατη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Συνθήκης της Λωζάννης. Ειδικότερα της Θράκης.

Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει καμία απάντηση και στις τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις μου.

Σήμερα, όπως διαβάζω:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα με τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Τανέρ Μουσταφάογλου και την επιτροπή που τον συνόδευε. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Conrad και ήταν κλειστές οι πόρτες της αίθουσας για τον τύπο, καθώς ήταν κοινή επιθυμία να υπάρξει απόλυτη μυστικότητα. Διήρκεσε περίπου μία ώρα και εξετάσθηκαν όλα τα θέματα ης Δυτικής Θράκης.
Πληροφορίες που διέρρευσαν έστω και με το σταγονόμετρο ήθελαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που ονειρεύεται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας να έδωσε οδηγίες πως θα κινηθούν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, ενώ παράλληλα τους έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει πλήρης υποστήριξή σε αυτούς «από τη μητέρα πατρίδα», σε χρήμα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό (!).
Κάθε αίτημά τους για παροχή βοήθειας έγινε δεκτό από το Αχμέτ Νταβούτογλου».
Κατόπιν όλων αυτών, αναγκάζομαι να ξαναρωτήσω:

Ποιο είναι το σχόλιό σας κ. Βενιζέλο για αυτή την νέα προκλητική ενέργεια του Αχμέτ Νταβούτογλου που συνιστά ωμή παρέμβαση στα θέματα της Θράκης και σαφή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ευλόγως ανησυχούν και ευλόγως αναμένουν την αντίδρασή σας».

Το υπόλοιπο δημοσίευμα:
Η φωτογραφία ωστόσο που τραβήχτηκε ήταν για να χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα στους μουσουλμάνους της Θράκης ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι συνεχώς στο πλευρό τους έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους.
Οι προκλητικότατες αυτές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη και τις παραβιάζουν κατάφορα δεν συναντούν καμία –μα απολύτως καμία- αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον Τούρκο ομόλογό του αντάλλαξε… θερμές χειραψίες.
Βέβαια ο κ. Νταβούτογλου είχε κάθε λόγο να βλέπει τον Ευ. Βενιζέλο και να γελάει πλατιά μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, έχουν φτάσει σχετικές αναφορές στο υπουργείο Εξωτερικών για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία η οποία θα επιχειρήσει να «Κοσσοβοποιήσει» τη Θράκη. Καλλιεργεί και παγιώνει ένα καθεστώς που στη συγκεκριμένη στιγμή θα το ενεργοποιήσει και  θα έχει ως  αποτέλεσμα δυσμενείς εξελίξεις για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Απλά περιμένουν να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες γι αυτούς συνθήκες.
Στη διπλωματία η σιωπή και η καθολική απραξία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σηματοδοτεί την αποδοχή καταστάσεων.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία από το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό που σχεδιάζουν κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία με μεθοδικότητα είναι η «αυτοδιάθεση της Θράκης» .  



Posted: 28 Jul 2013 04:28 AM PDT
Μια συνέντευξη που δεν τελείωσε ποτέ, αφού ο κ. Τσίπρας εξεδίωξε πολύ... δημοκρατικά τον Γερμανό δημοσιογράφο, επειδή, λέει, τον πρόσβαλε. Σκεφτείτε να πάρει και την εξουσία!
Ο δημοσιογράφος σε σημερινό του άρθρο, παραθέτει τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιουλίου. Η συζήτηση ξεκινάει ομαλά, περνάει από τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ (ημί-φασίστες για τον δημοσιογράφο, λαϊκή δεξιά για τον Α. Τσίπρα που υπερασπίζεται μετά μανίας τους ΑΕροψεκασμένους). Ακολουθεί ερώτηση για τη δημοσίευση στην Αυγή σκίτσων που συνδέουν τη Γερμανία με τους ναζί, με κατάληξη στα περί υποστολής της σημαίας που ο Τσίπρας αμφισβήτησε ενώ είχε πει σε ομιλία του στην Ομόνοια.


Τίτλος του άρθρου είναι «Και αν δεν θέλεις να είσαι αδερφός μου...»- γερμανική έκφραση για τη μισαλλοδοξία. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συνέχεια του email που έστειλε ο δημοσιογράφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι στέλεχος του κόμματος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει αν είχε έρθει σε επαφή με τον Αλ. Παπαχελά ή άλλους δημοσιογράφους της «Καθημερινής». 

Στο ίδιο email ο κ. Μάρτινς επεσήμανε ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα στην παράδοση της σημαίας, έγιναν κατά την προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα. Οι ισχυρισμοί του κ. Μάρτενς-όπως είχαν συμπεριληφθεί στο mail του- δεν έχουν διαψευστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αυγή σχολίασε «"Αν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να φέρονται έτσι στους ψοφοδεείς μνημονιακούς που μας κυβερνούν, πρέπει να μάθουν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε». 

Επίσης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται, στο πλαίσιο εκδήλωσης, απαξιωτικά στις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Η πλήρης συνέντευξη, στα ελληνικά και τα γερμανικά:


FAZ Η πρώτη ερώτηση, παραδέχομαι ότι ισως είναι περίεργη "πρώτη ερώτηση" για μια συνέντευξη, αλλά θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί σας τη θέτω. Θα περιγράφατε τον εαυτόν σας σαν άνθρωπο με χιούμορ;





"Άνθρωπο με χιούμορ;"

Ναι, σαν άνθρωπο που διαθέτει αίσθηση του χιούμορ.

"Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τον εαυτόν του. Αλλά πιστεύω ότι έχω αίσθηση του χιούμορ, αν και δεν συνηθίζω, να επαινώ τον εαυτόν μου".


Κατάλαβα. Ο λόγος που σας ρωτάω είναι οι καρικατούρες της ΑΥΓΗΣ. Πχ. στις 14 Απριλίου είχαν, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σκίτσο, όπου απεικονίζεται ο Χίτλερ στην κόλαση, να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει: "Ανγκέλα εσύ είσαι; Δεν πιστεύω να δώσεις στους Έλληνες λεφτά;" Και αυτή απαντάει: "Φυσικά όχι, μόνο μας χρωστάνε Φύρερ μου!" Αυτό το βρίσκετε αστείο; Γελάτε με τέτοια;

"Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν το είδα. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία στη σάτιρα. Πρεπει να παραδεχθούμε ότι χιουμοριστικά σκίτσα που δημοσιεύθηκαν από όλες τις πλευρές, τόσο από το Focus' όσο κι από το Spiegel ή σε ελληνικές εφημερίδες, χαρακτηρίζονται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, που όμως αδικούν τις πολιτικά ορθές σκέψεις που πρέπει να έχουμε στις σχέσεις των δύο χωρών".
Το ρωτάω γιατί θέλω να θέσω μια γενική ερώτηση που δεν αφορά μόνο τα σκίτσα και μερικά σχόλια στην ΑΥΓΗ. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις -δικές σας, δικές σας, μελών του κόμματός σας, ανθρώπων κοντά στο κόμμα, συνδικαλιστικών ηγετών ενταγμένων στο κόμμα σας ή φίλα προσκείμενων- για „τέταρτο ράιχ", που θέλει να καταλάβει ή να κάνει αποικία του την Ελλάδα. Άλλοι αποκαλούν τον πρώην Πρωθυπουργό ή τον τωρινό σαν Κουίσλινγκ. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη το 2013;

"Διαπιστώνω ότι δεν είστε καλά πληροφορημένος. Τέτοιες πολιτικές απόψεις δεν υποστηρίζονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την ΑΥΓΗ. Είναι πολιτικές απόψεις, που δυστυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά υποστηρίζονται από κόμματα της εθνικιστικής δεξιάς. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το πρόβλημα δεν είναι η σχέση των δύο χωρών, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στην πολιτική της κυρίας Μέρκελ, γιατί αυτή η πολιτική δεν καταστρέφει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη".


Αν αυτές οι απόψεις εκφράζονται μόνο από εθνικιστές, γιατί γλυκοκοιτάζετε ημι-φασιστικά κόμματα όπως τους "Ανεξάρτητους Έλληνες";
 
"Γλυκοκοιτάζουμε;"

Με ημι-φασιστικά κόμματα.

"Ημι..."
...φασιστικά κόμματα.
"Και εδώ δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημι-φασιστικό ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή και το οποίο έχει στην πολιτική μια καθορισμένηδημοσκρατική παρουσία. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις τους σε μια σειρά θεμάτων, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα που εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε τη διατύπωση των ερωτημάτων σας".


Τον Ιούνιο του 2012 είπατε πως τα κυβερνητικά κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Αγκέλα Μέρκελ". Τουλάχιστον έτσι μετάδωσαν τα λόγια σας τα μέσα. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό που είπατε;

"Τον Ιούνιο;"
Τον Ιούνιο του 2012 είπατε σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Αγκέλα Μέρκελ. Αν τα λεγόμενά σας αποδόθηκαν σωστά, κάτι το οποίο δεν το γνωρίζω, τι σήμαιναν;

"Δεν θυμάμαι να είπα κάτι τέτοιο".

Εκεί ο Αλέξης σηκώθηκε και "τελείωσε" τη συνέντευξη...

Posted: 28 Jul 2013 03:58 AM PDT
Επιλογές ολιγαρχικής πολιτικής

Του Γιώργου Κοντογιώργη 

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό έχει εγκολπωθεί τις πολιτικές επιλογές της παγκόσμιας ολιγαρχίας των "αγορών", πραγματοποιώντας μια ασύμμετρη φυγή προς το παρελθόν, στο οποίο αναγνωρίζει τον εαυτό του. Με τον εγκιβωτισμό της χώρας στο παρελθόν και τη στήριξη της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, που οδηγεί η Γερμανία, διασφαλίζει για τον εαυτό του και τους συγκατανευσιφάγους του συστήματος, μια προνομιακή νομή του κράτους και του δημόσιου αγαθού.

Εξ ού και το πολιτικό προσωπικό στο όνομα της "δημοκρατίας" έχει ιδιοποιηθεί διαχρονικά το Σύνταγμα, έχει κάνει δυσδιάκριτη τη διαφορά μεταξύ νομιμότητας και ανομίας, λειτουργώντας μέσα σε ένα αθέσμητο και προσωποπαγές περιβάλλον. Το κράτος είναι το κόμμα και νομείς του, η δημοκρατία είναι η κομματοκρατία, η πολιτεία δικαίου είναι για τους άλλους, το δημόσιο αγαθό είναι δικό τους.

Αντί να ανασυγκροτήσουν την χώρα, την μεταβάλλουν σε χώρο προς λεηλασία. Αντιμετωπίζουν με υψηλή περιφρόνηση την κοινωνία των πολιτών την οποία αποψιλώνουν από τα καλύτερα παιδιά της. Το πολιτικό κόστος εστιάζεται στις αντιδράσεις των ομοτράπεζών τους στο μεγάλο γλέντι και όχι στην κοινωνία των πολιτών. Οι πολίτες αισθάνονται οργή, φόβο, ντροπή, απογοήτευση, αλλά αυτοί του δείχνουν καταφρονητικά ή και απειλητικά το δάχτυλο.

Το άλμα προς τα εμπρός απαιτεί ένα μνημόνιο εναντίον των πυλώνων της καταστροφής και όχι εναντίον της κοινωνίας. Ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα μεταβάλλει την κοινωνία των πολιτών σε θεσμικό του συντελεστή, ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη, μια νομοθεσία που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και θα εξαναγκάζει την πολιτική τάξη να πολιτεύεται και το κοινό συμφέρον.

Οι εμμονές της καθεστωτικής κομματοκρατίας στο παρελθόν, στη νομή του κράτους και η επιλογή της να προσφεύγει διαχρονικά στην εξωτερική νομιμοποίηση για να αντιμετωπίζει την οργή της εθνικής κοινωνίας, συνομολογεί ότι δεν μπορεί από τους κόλπους της να προκύψει το νέο. Ώστε, η υπέρβασή της και όχι η εναλλαγή, θα ελευθερώσει τη χώρα από τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς της κατακτητές.

Όπως θα έλεγε και ο ποιητής "για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους".


Posted: 28 Jul 2013 03:28 AM PDT
Η οικονομία θα είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, στις 8 Αυγούστου, στην Ουάσιγκτον, ωστόσο η ατζέντα θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η συζήτηση για τα οποία ενδέχεται να κρύβει παγίδες για τις εθνικές θέσεις και τις ακανθώδεις πτυχές λόγω συγκεκριμένων αμερικανικών επιδιώξεων.

Το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση της Ουάσιγκτον διότι συνδέεται με πολλά από τα υπόλοιπα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον αμερικανικό σχεδιασμό στην περιοχή. Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η προσπάθεια προώθησης ενός σχεδίου Ανάν ΙΙ, η οποία ήδη διαφαίνεται, με τον Οκτώβριο να αποτελεί το χρονικό ορόσημο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση για την «επιστροφή» της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή διοίκηση φαίνεται δελεαστική, μπορεί όμως να λειτουργήσει ως δόλωμα για το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα Κατεχόμενα και κυρίως για την αποδοχή μιας λύσης με την οποία θα «επιστραφεί» μεν η πόλη αλλά θα χαθεί ολόκληρο το νησί.

Με την επίλυση του Κυπριακού οι Αμερικανοί έχουν πολλαπλή στόχευση. Θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία από το βάρος ενός θέματος το οποίο βρίσκει συνέχεια μπροστά της, ώστε να διευκολυνθούν οι σχέσεις της με την Ε.Ε. και να σταματήσει αυτό να χρησιμοποιείται ως αίτιο ή πρόσχημα για το πάγωμα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Η επίλυση του Κυπριακού θα «διευθετήσει», επίσης, προς όφελος της Τουρκίας βέβαια, το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου, καθώς η Άγκυρα, η οποία τώρα απειλεί να διεξαγάγει παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπει συνέταιρος στο φυσικό αέριο μέσω των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, με τη μετατροπή της Κύπρου σε κανονικό προτεκτοράτο, όπως προέβλεπε η λύση τύπου Σχεδίου Ανάν, θα ανακοπεί η σύμπηξη του ενεργειακού και όχι μόνο άξονα Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ, ο οποίος προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει ότι αυτή η προοπτική την αφήνει εκτός μοιρασιάς των κοιτασμάτων της περιοχής. «Διευθέτηση» τέτοιου είδους θα εξυπηρέτησει και μια άλλη τουρκική επιδίωξη: Τη χάραξη αγωγού που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Αυτή δεν είναι μόνο τουρκική επιδίωξη αλλά και αμερικανική, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να εντάξει την Τουρκία σε ένα κοινό στρατηγικό σύνολο με την Ελλάδα και την Κύπρο (και το Ισραήλ) ώστε να την κρατήσει όσο το δυνατόν πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη, μετριάζοντας τις τάσεις στρατηγικής αυτονόμησής της και διολίσθησής της σε αναζήτηση περιφερειακού ηγεμονικού ρόλου με ισλαμιστικό πρόταγμα. Το τελευταίο όμως ήδη συμβαίνει, δεν μπορεί να αναιρεθεί και το μόνο αποτέλεσμα μιας τέτοιας αμερικανικής προσέγγισης θα είναι η δορυφοριοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου, στο βωμό της συγκράτησης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και κατ' επέκταση στο δυτικό άρμα. Αυτές οι υπερατλαντικές θεωρήσεις είναι εξαιρετικά βλαπτικές για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της ίδιας οπτικής και με την ίδια στόχευση, προσεγγίζουν πολλοί στην Ουάσιγκτον το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και των εντός αυτής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η λογική της συνεκμετάλλευσης εκεί αποσκοπεί. Και επειδή οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην παρούσα φάση είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη λόγω των τουρκικών θέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε ως βάση συζήτησης από την Ελλάδα, διατυπώνουν την «ιδέα» της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε ποσοστά που θα καθοριστούν, με τη χάραξη της ΑΟΖ να μετατίθεται για «αργότερα»… Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει επιβάλει ήδη de facto τις θέσεις της εις βάρος της Ελλάδας και η οριοθέτηση, αν γίνει σε επόμενο χρόνο, θα έρθει να επικυρώσει ακριβώς αυτά τα τετελεσμένα.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να συνδυάσουν το ενδιαφέρον των εταιριών τους για τα κοιτάσματα της περιοχής -η Noble Energy έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του κυπριακού κοιτάσματος στο οικόπεδο 12- με τη στρατηγική τους για τον έλεγχο της Τουρκίας και αυτό περνά μέσα από τις προαναφερθείσες «διευθετήσεις» στην Κύπρο και την ελληνική ΑΟΖ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, σε καθεστώς Μνημονίου και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας, έχει διαμορφώσει μια συγκυρία η οποία δημιουργεί κινδύνους διότι η όποια αδυναμία τους λόγω της κρίσης εκλαμβάνεται από διάφορα κέντρα ως ευκαιρία για την επιβολή δυσμενών και πάντως ασύμφορων λύσεων στα κορυφαία εθνικά ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί οτιδήποτε από αυτά. Αντιθέτως, η προφανής σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και η διαπίστωση ότι χρησιμοποιούν την περίπτωση της Ελλάδας για να αναδείξουν τη διαφωνία τους προσφέρονται για διπλωματικούς χειρισμούς. Ήδη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό στο οικονομικό πεδίο, έχοντας ωστόσο υπ' όψιν ότι οι Αμερικανοί μπορεί να πιέσουν για «ανταλλάγματα» αλλού. Το να επιτευχθεί το πρώτο, αποφεύγοντας το δεύτερο, είναι το δύσκολο ζητούμενο.

Εμπόδιο για το Σκοπιανό η αδιαλλαξία Γκρούεφσκι
Το Σκοπιανό είναι επίσης ένα θέμα το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν για να προχωρήσει η ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή του πορεία -θα επιθυμούσαν μέχρι την επόμενη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να λήξει το ζήτημα-, όμως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο. Εξ ου και η αυστηρή απαντητική επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στο Σκοπιανό πρωθυπουργό με την οποία του επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο. Τα όσα σκληρά αναφέρονται στην επιστολή Σαμαρά έχουν ως αποδέκτη τον Γκρούεφσκι αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ως στόχο να ακουστούν και από «άλλους» ώστε να σταλούν μηνύματα για το ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πιέσεις.

Λάμπρος Καλαρρύτης, στον "Τύπο της Κυριακής"



Posted: 28 Jul 2013 03:33 AM PDT

Γράφει ο Κλεισθένης



Τα όσα διαδραματίζονται στα Αραβικά κράτη απ' την Συρία μέχρι την Τυνησία μαρτυρούν ότι η προσπάθεια των δυτικών για ανατροπή των δικτατορίσκων έγινε ενισχύοντας τους Ισλαμιστές.

Πιστεύει κανένας ότι η αλλαγή των δικτατοριών σε Ισλαμοκρατία είναι προς όφελος των Αραβικών λαών;

Η δύση τρέμει την επικράτηση στα Αραβικά κράτη Ισλαμικών καθεστώτων τύπου Ιράν.

Έδιωξε, για τους δικούς της λόγους, τους δικτατορίσκους αλλά δεν μπορεί να ανεχτεί και να συνεργαστεί με τους Ισλαμιστές.

Η ανατροπή των δικτατόρων ονομάστηκε Αραβική άνοιξη. Έχει όμως καμία σχέση με άνοιξη; Μάλλον με χειμώνα μοιάζει.

Τα παραδείγματα της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Λιβύης κτλ αποδεικνύουν ότι η δύση δεν επιθυμούσε "εκδημοκρατισμό" προς όφελος των λαών αλλά προς όφελός της. Σήμερα, μετά την επικράτηση των Ισλαμιστών επιβάλει στρατιωτικά πραξικοπήματα για να ανατρέψει ή να αναχαιτίσει την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία. Επιθυμεί κυβερνήσεις με ψευδοδημοκρατικό μανδύα αρκεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της.

Παρόλα αυτά βλέπουμε στην Συρία να επιμένει να ενισχύει τους Ισλαμιστές ενάντια στον στυγνό δικτάτορα Άσσαντ.

Σίγουρα αν τελικά επικρατήσουν και στην Συρία οι Ισλαμιστές, πράγμα δύσκολο, θα αναγκαστεί να επέμβει πάλι για την ανατροπή τους και την επιβολή μιας ψευδοδημοκρατικής κυβέρνησης φιλικής προς αυτήν.

Οι απροκάλυπτες και ωμές επεμβάσεις των δυτικών στα Αραβικά κράτη ενισχύουν το Ισλαμικό κίνημα και τους εθνικιστικές. Οι δημοκρατικοί είτε φιμώνονται είτε δολοφονούνται.

Το ότι πιθανά η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Λιβύη κτλ θα οδηγηθούν σε εμφύλιες συρράξεις δεν τους απασχολεί. Ήδη στην Αίγυπτο τις τελευταίες 'μέρες υπάρχουν πολλά θύματα, άλλοι μιλούν για δεκάδες νεκρούς και άλλοι για εκατοντάδες ξέχωρα οι τραυματίες που ανέρχονται σε χιλιάδες.

Επειδή ο καθένας, ειδήμων ή άσχετος, κάνει αναλύσεις στα ΜΜΕ για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι θα συμβεί, καλό είναι να ακούμε με προσοχή και να φιλτράρουμε τα όσα μας "σερβίρουν". Οι καιροί είναι "πονηροί".

Έξωθεν επιβολή καθεστώτος δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, οι καθεστωτικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με συμμετοχή και κινητοποίηση των λαών χωρίς πάτρωνες. Αυτό έχει δείξει μέχρι σήμερα η ιστορία των λαών.



Κατά τα άλλα είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα.

-->
Posted: 28 Jul 2013 02:58 AM PDT

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Η στήλη αναφέρεται συχνά στο ιδιότυπο παρακράτος που έχει συστήσει το πελατειακό κομματικό κράτος της μεταπολίτευσης. Ένα παρακράτος εκβιασμών, διαφθοράς, φόβου και τρόμου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παρακράτος της Χούντας και της μεταπολεμικής δεξιάς. Οι της ένδον του συστήματος εκβιάζουν, εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν τους έξω από αυτό.

Η επιστολή που δημοσιεύω παρακάτω, έχει «χτενιστεί» προσεκτικά για να μην μπορέσει να εντοπιστεί ο αποστολέας της, γιατί φοβάται την καταστρεπτική εκδίκηση του παρακράτους των πελατών των κομμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο. Όπως κρυβόμασταν στη χούντα, όταν γράφαμε κάτι που έθιγε το καθεστώς ή στη σχολική εκδρομή στο λεωφορείο όταν είχαμε βάλει στο κασετόφωνο Θεοδωράκη και έψαχνε ο θεολόγος συνοδός τον υπαίτιο...

Ένα παρακράτος που ελέγχει κάθε κυβέρνηση και έχει αρωγό διάφορα «νούμερα» της «αριστεράς» που στηρίζουν το παρακράτος ιδεολογικοπολιτικά πιστεύοντας πως ασκούν το καθήκον της αλληλεγγύης στους «σκληρά» εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα...

Η παρακάτω επιστολή που αφορά την ταλαιπωρία ενός ανθρώπου για μια επένδυση εκατομμυρίων, δείχνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα fast track και τα συστήματα έναρξης επιχείρησης από ένα σημείο του δημοσίου σε λίγες ώρες αποτελούν παραμύθια της Χαλιμάς... Το κράτος των παράσιτων και των εκβιαστών ζει και βασιλεύει...

Έχουμε ξαναεπισημάνει από αυτή τη στήλη πως ο ΟΑΕΕ σ' αυτή τη διαδικασία προσφέρει πολύ λιγότερα, στους ασφαλισμένους του, στην κοινωνία, στην οικονομία απ' όσα συνεισφέρει...

Καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ήδη ξοφλημένο, η διάλυση του ΟΑΕΕ και η ριζική αλλαγής της ασφάλισης του κλάδου με δυνατότητα κάλυψης από τον ιδιωτικό τομέα, είναι το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης...

Το δεύτερο είναι η διάλυση του αποτυχημένου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αντικατάστασή του από κάτι καινούργιο που θα δομηθεί εκ του μηδενός με νέα πρόσωπα, λιγότερους και όχι αντιφατικούς νόμους και μικρότερους φόρους...

Ιδού η επιστολή...

«Καλησπέρα κύριε Στούπα

Σας εξορκίζω να μη δημοσιεύσετε τα στοιχεία μου ή τις λεπτομέρειες της περιπέτειας μου.

Το θέμα μου είναι ότι για να δραστηριοποιηθώ ξανά στον περίφημο επιχειρηματικό τομέα, όπου ήμουν ενεργός... πρέπει να κάνω σεμινάρια επαφής με τις εκάστοτε υπηρεσίες και επιβλέπουσες αρχές.

Δηλαδή να μάθω ξανά να ενδίδω σε στυγνούς εκβιασμούς, να ανέχομαι τις προσωπικές προσβολές, να μηδενίζεται η προσωπικότητα μου, χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα, εκτός από το να πληρώνω χωρίς να ερευνώ.

Αυτό, γιατί προωθείται από τους κάφρους του δημοσίου η αντίληψη, ότι αν προσπαθήσεις να τους πας κόντρα θα σου κάνουν «κυκλωτική κίνηση». Αυτό σημάνει ότι μπορεί μεν να κερδίσεις μια μάχη αλλά σίγουρα θα χάσεις τον πόλεμο, γιατί αυτοί έχουν τα μέσα και τον χρόνο, μιας και όλες οι υπηρεσίες και αρχές είναι δεμένες σαν γροθιά, θα σε βρουν παρακάτω και θα σε τσακίσουν.

Για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει μια νέα δραστηριότητα, έστω και στην πιο απλή μορφή «προσωπική ή ατομική επιχείρηση», πρέπει να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ υποχρεωτικά. Όταν δε πρόκειται για επανεγγραφή, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Χρειάζεται να προσκομίσεις σειρά εγγράφων, τα οποία σου ανακοινώνονται σε δόσεις, με αποτέλεσμα να χάνετε πολύτιμος χρόνος που αυτοί έχουν πλουσιοπάροχα έτσι και αλλιώς.

Συγκεκριμένα:
Έναρξη και λήξη από όλες τις εταιρίες που πιθανόν να ήσουν μέλος ή στο ΔΣ.
Ε9;
Εκκαθαριστικά όλων των ετών που εμφανίζεται το ΑΦΜ σου.
Διπλότυπα είσπραξης φόρων μεταβίβασης.
Να αποδείξεις ότι στις εγγραφές και διαγραφές στον ΟΑΕΕ ήσουν υπόχρεος ή όχι της ασφάλισης στον ανωτέρω οργανισμό.
Και άλλα διάφορα που τώρα είμαι πολύ ζαλισμένος να απαριθμήσω.

Φυσικά αν δεν έχεις όλα αυτά τα στοιχεία σε αρχείο ή έχεις πέσει θύμα κλοπής και βανδαλισμού όπως εγώ, πρέπει να τρέχεις σε εφορίες, νομαρχίες, πρωτοδικεία και εμπορικά επιμελητήρια τα οποία όμως δεν βρίσκονται πλησίον, ούτε καν στην ίδια πόλη.

Η δικαιολογία είναι ότι με τις συγχωνεύσεις οργανισμών δεν έχουν πλήρες αρχείο και πρέπει να δημιουργηθεί. Επιπλέον να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Εάν δε υπολογίσουν ότι έπρεπε να ήσουν εγγεγραμμένος στον οργανισμό, και παρόλο που σε έχουν διαγράψει στο παρελθόν, υπολογίζουν πρόστιμα και τόκους με σημερινές τιμές.

Παρ' όλο που δε μπορούν να τα διεκδικήσουν νομικά, σε εκβιάζουν με τη μη εγγραφή σου στον οργανισμό, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη δραστηριότητα. Επιπλέον, τα όποια ποσά και πρόστιμα τα ανακοινώνουν προφορικά, χωρίς παραστατικά ή διευκρινίσεις!

Στη δική μου περίπτωση το (μαλλί) πήγε €30.000,00 περίπου και ανεβαίνει, διότι «βρήκαν» ότι κατά τα έτη 199.-199-.ήμουν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και όχι στον τότε ΤΕΒΕ όπως κατά τη γνώμη τους όφειλα, παρόλο που η δραστηριότητα ήταν σε οικισμό κάτω των 1000 κατοίκων, αναφερόμενοι στον νόμο 3232/2004. Προσέξτε η δραστηριότητα έληξε το 199. με μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο και ο νόμος βγήκε το 2004. Στη συνέχεια εγγράφηκα στον οργανισμό από το 199.-200. όπου η επιχείρηση επωλήθη.

Σε ερώτηση μου πώς και δε ειδοποιήθηκα τόσα χρόνια ή τον καιρό που έγινε η διαγραφή μου από τον οργανισμό το 2007, η απάντηση ήταν, …μπορεί να λάδωσα ή να είχα κάποιον γνωστό για να με διαγράψει, χωρίς έλεγχο» και «Σας ξέρουμε εσάς τους επιχειρηματίες».

Με λίγα λόγια θα «καταπιώ» €30.000,00 συν περίπου €400,00 τον μήνα για τα επόμενα 3-4 χρόνια πριν η επένδυση τάξεως ****** αρχίσει να αποδίδει έσοδα ! και αν!!!!!!

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες υπηρεσίες - οργανισμούς... προσβολές και εκβιασμούς, πήγαινε από υπάλληλο σε υπάλληλο, και τα λοιπά γνωστά και ωραία! Πνιγμένος από αγανάκτηση σας γράφω αυτό το κείμενο, χωρίς να ξέρω αν έχω καν δίκαιο. Διαβάζοντας σας καθημερινά ταυτίζω τις απόψεις σας για το δημόσιο με τις δικές μου ! Πέστε πως σας χρησιμοποιώ σαν τον προσωπικό μου ψυχαναλυτή! Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας. Στη διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις, ερωτήσεις ή απορίες».... Στην αρχή αυτής της χρεοκοπίας και την έλευση της τρόικας υπήρχε η ελπίδα πως οι μεταρρυθμίσεις του παράλυτου παρασιτικού κράτους θα επιβαλλόταν με πειθώ την ανάγκη. Φαίνεται πως το μοντέλο απέτυχε.... Καληνύχτα κ. Σαμαρά...

 Πηγή Κεφάλαιο

Posted: 28 Jul 2013 02:26 AM PDT

Έτριβε τα χέρια της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι στα μέσα της εβδομάδας. Η αποστολή του ΔΝΤ εκπληρώθηκε: ταχυδρομεία, αερομεταφορές, ενέργεια, παιδεία, υγεία, όλοι οι τομείς του Δημοσίου πωλούνται στη Ρουμανία.
«Σύντομα δεν θα υπάρχει κανένα σημαντικό πράγμα στη Ρουμανία που να είναι ρουμανικό»
Μαριάν Ριγκό- Γαλλίδα δημοσιογράφος - στην ιστοσελίδα «Slate.fr».
Εφαρμόζοντας τις επιταγές του ΔΝΤ, ο δεξιός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου επέβαλε στους Ρουμάνους μια εξοντωτική λιτότητα.
Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 25% και οι συντάξεις κατά 15%.
Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 19 σε 24%.
Περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια.
Μια εξοντωτική «θεραπεία σοκ» που απαιτήθηκε από την τρόικα σε αντάλλαγμα για τα 20 δισ. ευρώ της «βοήθειας».

Αποτέλεσμα; Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και το έλλειμμα έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ. Εκτός από τη σκληρή λιτότητα που σαρώνει την κοινωνία εδώ και τρία χρόνια, η τρόικα επέβαλε και την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων για να προσελκύσει δήθεν ξένους επενδυτές.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις εκποιούνται αντί πινακίου φακής υπό την πίεση του ΔΝΤ και όλα αυτά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα» λέει ο οικονομολόγος Ιλιε Σερμπανέσκου. Πέρυσι το καλοκαίρι, με εντολή του ΔΝΤ, πωλήθηκε ένα γιγαντιαίο χημικό εργοστάσιο σε έναν πολιτικό και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης αντί 45 εκατ. ευρώ. Τελικά, η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση, επειδή ο αγοραστής αποδείχτηκε ότι δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει…

Τα τρία τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά η λιτότητα καλά κρατεί.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που είχε εκλεγεί με άπειρες φιλολαϊκές υποσχέσεις, ήδη προωθεί νέες μειώσεις στους μισθούς και αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υποδέχτηκε μάλιστα την Κριστίν Λαγκάρντ με μια εξαγγελία: Το προσεχές διάστημα θα απολυθούν άλλοι 2.800 δημόσιοι υπάλληλοι. Νέο «αίμα» σε αντάλλαγμα μιας νέας δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by), ενός μνημονίου, που ζήτησε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως είπε ο Πόντα, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να λάβει οικονομική βοήθεια -«δεν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά- αλλά θα λειτουργεί ως μέσο στήριξης σε περίπτωση που, τελικά, η χώρα χρειαστεί την διάθεση πόρων.

Πάμε λοιπόν σε ένα λογικό ερώτημα προς τους ανθρώπους του ΔΝΤ, της τρόικας και... προς τους εν Ελλάδι θερμούς υποστηρικτές τους: Αφού η Βουλγαρία έχει εξωτερικό χρέος 10%, μισθούς 200 ευρώ και συντάξεις περίπου 100 ευρώ, τότε γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη;

Καταγράφεται ως σύμπτωση, αλλά Ελλάδα και Ρουμανία (όπως φυσικά και η Κύπρος αλλά και όλες οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο), έχουν ενεργειακά κοιτάσματα. Σύμπτωση, κακίες ή... μήπως ο πραγματικό στόχος εκείνων που εν γνώσει τους καταστρέφουν χώρες για να γίνουν ωραίες business με ελάχιστα χρήματα και τεράστια κέρδη;

Κωνσταντίνος



Posted: 28 Jul 2013 12:49 PM PDT
Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίζει τους Ευρωπαίους επειδή φοβάται νέες διαδηλώσεις εναντίον του

Η νευρικότητα της Τουρκίας και ιδιαίτερα του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα και κινείται πλέον σε "πεδία" που μόνο η επιστήμη της ψυχολογίας μπορεί να ερευνήσει. Το πρόσφατο παράδειγμα "σύλληψης" γερακιού ως κατάσκοπο του Ισραήλ, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της παράνοιας που διέπει την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και της επικινδυνότητας των ανακλαστικών της, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως διακατέχεται από ένα ιδιότυπο σύνδρομο καταδίωξης από όλους τους "φίλους" (και ενίοτε ψευδομάρτυρες που κάλυπταν τα τουρκικά εγκλήματα) εναντίον του και εναντίον της "δημοκρατίας" της Τουρκίας.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών και οργανισμών επειδή «απέτυχαν να καταδικάσουν σθεναρά» τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών που έλαβαν χώρα το Σάββατο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός τρέμει με την ιδέα και μόνο ότι θα ξεκινήσουν νέες διαδηλώσεις εναντίον του, μέσα στη χώρα του.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τους θανάτους των θυμάτων, ενώ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό των βίαιων επεισοδίων.

Ωστόσο, ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει μαζικές διαμαρτυρίες από Τούρκους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του, κατηγόρησε την ΕΕ ότι επέκρινε τη χρήση δακρυγόνων από τις αρχές στην Τουρκία, αλλά όχι το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Κάιρο.

«Όσοι έμεινα σιωπηλοί όταν η εθνική θέληση της Αιγύπτου σφαγιαζόταν, παραμένουν σιωπηλοί ενόσω σφαγιάζονται ακόμα και άνθρωποι. Τι συνέβη στην ΕΕ και τις αξίες της, που είναι αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας;» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. 

«Πού είναι τα Ηνωμένα Έθνη;», συνέχισε. «Πού είναι εκείνοι που μας επέκριναν όταν η τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν, με ένα εντελώς δικαιολογημένο και νόμιμο τρόπο, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού. Πού είναι εκείνοι, τώρα που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στην Αίγυπτο;», είπε.

Βέβαια, δεν απορίας άξιο είναι που ο Ταγίπ Ερντογάν ξεχνά να αναφερθεί στην χρήση χημικών του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών χωριών, στις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας εναντίον Κούρδων του Βόρειου Ιράκ, αλλά και σε πλείστε άλλες ενέργειες της τουρκικής "δημοκρατίας" εναντίον αθώων πολιτών (κυρίως Κούρδων) είτε εντός της τουρκικής επικράτειας, είτε εκτός αυτής, με το πρόσχημα του "εν δυνάμει κινδύνου" ή την (πολύ της μόδας) "τρομοκρατική δραστηριότητα". Και βέβαια, ο θρασύτατος και αλαζόνας Ερντογάν, ξεχνά τι έχει συμβεί και συμβαίνει στην Κύπρο με τουρκική υπαιτιότητα...
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκλεισαν μάτια και αφτιά, διευκολύνοντας τον χασάπη Ερντογάν.

Τελικά, φαίνεται πως τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά της πολιτικής αντίληψης του Ταγίπ Ερντογάν (αλλά και της πάγιας τουρκικής πολιτικής ανεξαρτήτως κυβερνήσεων) αυτή τη στιγμή γίνονται ένα μπούμερανγκ το οποίο ο αλαζόνας Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να στρέφει τα βέλη του εναντίον εκείνων που επί δεκαετίες κάλυπταν τις τουρκικές θηριωδίες έναντι των Κούρδων. 

Φυσικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός φοβάται πως το παράδειγμα της Αιγύπτου μπορεί να "ξυπνήσει" τους τούρκους στρατηγούς, αλλά και τους Κούρδους (οι οποίοι του απέστειλαν τελεσίγραφο, αφού διαπίστωσαν πως η συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση τελικά ήταν τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο ο τούρκος πρωθυπουργός) και να βρεθεί αντιμέτωπος με όσα ο ίδιος "έσπειρε" στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο εφιάλτης του Ερντογάν και το σύνδρομο καταδίωξης το οποίο βιώνει, τελικά έχουν κάποια λογική βάση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την "ροή των εξελίξεων" που έχουν καθυστερήσει στη Μέση Ανατολή. Εξελίξεις, που θέλουν την Τουρκία να εμπλέκεται σε έναν πόλεμο με τη Συρία...

Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Ερντογάν, τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για όλους, αφού μοιάζει με αλεπού που πιάστηκε στην παγίδα και το μόνο όπλο - εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να διατηρηθεί στην εξουσία είναι η ωμή και ανεξέλεγκτη βία των κρατικών μηχανισμών ασφάλειας. Σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει χρήση των "εργαλείων" αυτών, τότε θα έχει υπογράψει την πολιτική του ισόβια καταδίκη. Εκτός και εάν αποφασίσει να αποπειραθεί εθνική συσπείρωση γύρω από την κυβέρνησή του, μέσω ενός πόλέμου ή πολύ θερμού επεισοδίου... που δεν θα είναι όμως με την Συρία... 

Κωνσταντίνος

Πληροφορίες από Reuters, Anadolu, ANA-MPA και mignatiou


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...



Posted: 28 Jul 2013 01:04 AM PDT

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία διεξάγεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των Κούρδων του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) και των ισλαμιστών της El Nusra, της οργάνωσης που ακόμα και οι Αμερικανοί παραδέχονται πως είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Μέχρι στιγμής κερδίζουν κατά κράτος οι Κούρδοι, που έχουν ιδεολογική συγγένεια με τους αντάρτες του PKK και στο παρελθόν είχαν προσφέρει καταφύγιο στον Οτσαλάν. Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, που βλέπει να χάνει ένα προς ένα τα στηρίγματά του στις γύρω χώρες, αλλά και στη βόρεια Αφρική, όπου περιόδευε ως σουλτάνος. Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι η επικράτηση των Κούρδων του PYD μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό τέλος του Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Εξωτερικών που αποδείχθηκε πως έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι του.

Στην πολιτική ιστορία του περασμένου αιώνα είναι δύσκολο να βρει κανείς ανάλογη περίπτωση υπουργού Εξωτερικών ο οποίος να έπεσε τόσο τραγικά έξω στις προβλέψεις του. Ο άνθρωπος αυτός φέρει ακέραια την ευθύνη και για την λαζονεία του κ. Ερντογάν, ο οποίος ακούγοντας τους λόγους του κ. Νταβούτογλου και διαβάζοντας τα πονήματά του ήταν βέβαιος πως η "Νέα Τουρκία" είναι η δεύτερη -μετά τις ΗΠΑ- υπερδύναμη.

Δυστυχώς για τον Τούρκο πρωθυπουργό, η χώρα του στηρίζεται σε πήλινα πόδια και εάν αυτονομηθεί το κουρδικό κομμάτι της Συρίας, όπως αναμένεται, οι γιορτές θα σαρώσουν και τη νοτιοανατολική Τουρκία. Είναι τόσο ευαίσθητα τα πράγματα στις περιοχές αυτές, που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τραυματισμένο το κύρος και την αξιοπιστία του μέσα στην ίδια του τη χώρα, όπου μέχρι πρόσφατα έχαιρε απόλυτης υποστήριξης, θα κινδυνεύσει να χάσει μέρη της Τουρκίας εάν δεν συνετιστεί και δεν εγκαταλείψει τον απολυταρχικό εαυτό του. Διότι οι Κούρδοι δεν είναι ούτε Ελληνες ούτε Κύπριοι, που τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη τους περιμένοντας "σωτήρες" από τον ουρανό.

Υστερα από αγώνες ενός αιώνα και έχοντας χάσει χιλιάδες μάρτυρες για την ελευθερία της πατρίδας τους, βρίσκονται κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου. Και για τους Κούρδους δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης συνθηκολόγησης με τους καταπατητές των εδαφών τους.




Posted: 28 Jul 2013 12:30 AM PDT

(Οι φωτογραφίες παρατίθενται ως χαστούκι στα ξένα και ντόπια καθάρματα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε "κωλοέλληνες" και μας αξίζει "ότι παθαίνουμε". Είναι φωτογραφίες απο τα σχολεία μετά την κατοχή. Ένας ρημαγμενος, ξυπόλυτος λαός, ο μοναδικός στον πλανήτη που έζησε τρεις γενοκτονίες μέσα σε έναν αιώνα. Ένας λαός αλληλοσφαζόμενος εξ αιτίας ελεεινών ανδρεικέλων που οι μισοί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς εισβολείς και οι άλλοι μισοί προσκυνούσαν Γερμανούς αμπελοφιλόσοφους και πρακτορίσκους. Και όμως ορθοπόδησε, παρα τις συνεχιζόμενες σφαγές. Απο την Πολη μέχρι την Κύπρο.Το δίδαγμα για σήμερα είναι ένα: Κρεμάλα στους ΔΙΧΑΣΤΕΣ των Ελλήνων, ότι προβιά εκ Γερμανίας και αν φορούν. Όποιος στρέφει Έλληνα εναντίον Έλληνα, είτε είναι ηλίθιος, είτε συνειδητά προδότης, δεν έχει το δικαίωμα να αναπνέει σε αυτή την χώρα) 

Η Γερμανία είναι υπεύθυνη για επίθεση κατά της Ελλάδας και γενοκτονία
  • Ενεργοποίηση νέου «Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου» της Γερμανίας
  • Αφαίρεση της διακυβέρνησης της Γερμανίας από Γερμανούς
  • Δέσμευση πλουτοπαραγωγικών πηγών για αποζημίωση κρατών-θυμάτων
  • Μεταφορά μεταναστών με «γερμανικό Δουβλίνο-2» για επαναπροώθηση
  • Εξουδετέρωση του γερμανικού ολοκληρωτισμού
  • Ολοκλήρωση αποναζιστοποίησης, αποζημιώσεων και εκδημοκρατισμού
  • Νέα «Συμφωνία Potsdam» των νέων γερμανικών θυμάτων
  • Μποϋκοτάζ για κατεργασία της γερμανικής αλαζονείας
Μία συλλογική εργασία-μετάφραση Ελλήνων με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται (στα αγγλικά) στο http://newpotsdam.blogspot.com, η οποία τα παρουσιάζει στα ελληνικά και προσθέτει σκέψεις και προβληματισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά δεν δημοσιοποιούνται από τα μεγάλα συστημικά τηλεοπτικά κανάλια και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης.

Στο ερώτημα «πώς αντιμετωπίζουμε την επίθεση» που ο Ελληνισμός στην Ελλάδα και στην Κύπρο δέχεται τα τελευταία χρόνια, υπάρχει απάντηση για πλήρη, ολοκληρωμένη και τελική λύση που εξαλείφει τον επιχειρησιακό πυρήνα του προβλήματος: Τη σημερινή Γερμανία. Μόνο όταν την Γερμανία δεν την κυβερνούν Γερμανοί μπορούν οι λαοί να είναι ασφαλείς.
Άσχετα αν κινείται από μόνη της ή εντάσσεται σε δίκτυο διεθνούς πολιτικού και οικονομικού οργανωμένου εγκλήματος (χωρίς υπερβολή) ή είναι «φυσική γερμανική διαστροφή», η Γερμανία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε ανοχή και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της του 1990 όταν της παραχωρήθηκε ανεξαρτησία και αυτοδιακυβέρνηση.
Όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην αρχή με τους κεραυνοβόλους πολέμους Blitzkrieg φαινόταν ότι θα κυριαρχήσει παντού, έτσι και τώρα βλέπουμε Blitzkrieg κατά της Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ. Ο Παλιός Άξονας έχει ήδη επανασυσταθεί με Φινλανδία, Αυστρία και με νέες χώρες που μερικές ήταν εκτός του παλιού Άξονα (Ολλανδία κλπ), ενώ δεν έχει σχηματιστεί ακόμη ξεκάθαρο αντίπαλο «συμμαχικό στρατόπεδο». Τώρα έχουμε πολλές κυβερνήσεις Βισύ χωρίς όμως αυτό να σταματά την επανάληψη της ιστορίας για τελική εξουδετέρωση του Γερμανισμού.


Ήδη, άρχισε διεθνής αντίδραση κατά της Γερμανίας που από φόβο και θεωρητικό συμφέρον ακόμη δεν έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Υπάρχει όμως τρόπος για να γίνει αυτό και να ελεγχθεί πάλι ο Γερμανικός Μιλιταρισμός: Με επανάληψη της Ιστορίας και ανασύσταση του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου της Γερμανίας με μέλη τα θύματά της σήμερα, ακόμη και αν άμεσα υπάρχουν κυβερνήσεις που διστάζουν. Άλλωστε, η σημερινή συμπεριφορά της Γερμανίας αποδεικνύει ότι δεν ισχύουν οι παραδοχές για τη συνθήκη με την οποία οι σύμμαχοι (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλία, Βρετανία) παρέδωσαν την πλήρη διακυβέρνηση της Γερμανίας σε χέρια Γερμανών.
Συνεπώς, είναι απολύτως εφικτό να τεθεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και πέρα, ως βασικό στοιχείο εθνικών εκλογών και Ευρωεκλογών, η στήριξη παρατάξεων και υποψηφίων που είναι αποφασισμένοι να κινηθούν για επιβολή Επιτροπείας στη Γερμανία. Αυτός είναι και ο άξονας διαμόρφωσης του «συμμαχικού στρατοπέδου» κατά του νέου Άξονα. Είναι όμως και πραγματικό τεστ για τα πολιτικά κόμματα και μεμονωμένους πολιτικούς κατά πόσο είναι κοντά στο λαό. Όσοι το κοροϊδέψουν ή ειρωνευθούν θα αποκαλυφθούν ως γρανάζι του τροϊκανικού συστήματος που κοροϊδεύει το λαό.
Ακόμη και αν κάποιοι θεωρήσουν ότι είναι πολύ ακραίο να αφαιρεθεί η πλήρης ανεξαρτησία της Γερμανίας, η ίδια η Γερμανία έχει φροντίσει να επεκτείνει τα όρια της «ακρότητας», ώστε αυτή η αφαίρεση της ανεξαρτησίας της να είναι πολύ λιγότερο ακραία από αυτά που έχει κάνει η ίδια και η Τρόικα. Η Γερμανία έσκαψε το λάκκο της.
Όσα αναφέρονται εδώ δεν αποτελούν ανακάλυψη Ελλήνων από την νέα γερμανική κατοχή στην εποχή της Τρόικας. Έχουν βέβαια συμπληρωθεί και διαμορφωθεί και από την ελληνική εμπειρία, αλλά αποτελούν «υλικό άμυνας» διαφόρων κυρίως Ευρωπαίων πολιτών για αποφυγή νέου Ράιχ, που άρχισαν να διαδίδονται μετά από τις οικονομικές περιπέτειες που είχε υποστεί το Ντουμπάι πριν από λίγα χρόνια. Ίσως από τότε εντάθηκαν οι φόβοι ότι ξεκινάει επανα-ναζιστοποίηση του κόσμου με οικονομικά μέσα. Από τότε και κυρίως τους τελευταίους μήνες διαμορφώθηκαν σε συμπαγή μορφή για υιοθέτηση συγκεκριμένης δράσης.
Η αργή μεν αλλά αυξανόμενη επίγνωση των δυτικών κοινωνιών για το τι πραγματικά σημαίνουν οι επιθέσεις στην Ελλάδα, έφερε στην επιφάνεια μια δέσμη πεποιθήσεων από τα τέλη ακόμη της δεκαετίας του 80 όταν η Γερμανία δεν ήταν ενοποιημένη, σχετικά με την αντιμετώπιση του γερμανικού κινδύνου από μια ενοποιημένη Γερμανία, η οποία όμως δεν θα ήταν εξευρωπαϊσμένη-εκπολιτισμένη, αλλά θα προσπαθούσε να επιβάλλει έλεγχο στην Ευρώπη που θα ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που επέβαλαν οι Ναζί. Ακριβώς αυτά που γίνονται σήμερα.
Δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα (εν μέρει και διότι τα συμβατικά και μονίμως ελεγχόμενα και ξενομανιακά ΜΜΕ συνειδητά αποκρύπτουν τον δυτικοευρωπαϊκό εξτρεμισμό) ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την ενοποίηση και πλήρη ανεξαρτησία της Γερμανίας, διότι «τον ξέρουμε τον Γερμανό». Η ενοποίηση έγινε διότι οι δύο Γερμανίες την απαίτησαν και όχι διότι η διεθνής κοινότητα είδε πραγματική θεραπεία της γερμανικής ηγεσίας και κοινωνίας. Η Γερμανία παραμένει ναζιστοποιημένη κοινωνία.
Αυτό που δεν πέτυχε στη Γερμανία η Συμφωνία Potsdam (εκδημοκρατισμό, αποστρατιωτικοποίηση, πολεμικές επανορθώσεις και σε κάποιον βαθμό δίωξη εγκληματιών πολέμου) κυρίως λόγω της συμμαχικής διάσπασης και Ψυχρού Πολέμου, μπορεί να το πετύχει μία νέα Συνθήκη-Συμφωνία για άρση της αυτοδιοίκησης των Γερμανών, διότι η Γερμανία σήμερα έκανε ακριβώς αντίστοιχα εγκλήματα με την εμμονή της στη βαρβαρότητα.
Οι Γερμανοί δεν θα διοικούν τη Γερμανία στον πολιτικό, τραπεζικό, βιομηχανικό, εκπαιδευτικό και τομέα των ΜΜΕ τουλάχιστον, ούτε διακρατικοί οργανισμοί θα διοικούνται από πολίτες του Γερμανικού Κόσμου (όποιοι σήμερα συντάσσονται και υποτάσσονται στο γερμανικό καθεστώς). Η μορφή της γερμανικής παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο και ΟΗΕ θα εξεταστεί επίσης και οι επερχόμενες Ευρωεκλογές αποτελούν καλό ορόσημο για να συμπυκνωθείμέχρι τότε η διεθνής αντίδραση σε πρώτη φάση στην μη εκλογή Γερμανών ευρωβουλευτών.
Η Συνθήκη του Σεπτεμβρίου 1990 για πλήρη ανεξαρτησία της Γερμανίας έγινε νωρίς χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις της Συμφωνίας Potsdam. Συνεπώς πρέπει να επανενεργοποιηθεί σε νέα μορφή η Συμφωνία Potsdam και να συνεχίσει το ανολοκλήρωτο έργο της αποναζιστοποίησης και εκδημοκρατισμού του Γερμανικού Κόσμου. Ώστε οι κάτοικοι της Γερμανίας να ζήσουν σε καθαρά δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία (με αναδιανομή πλούτου και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων) και να εξουδετερωθεί το μιλιταριστικό (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό) στοιχείο της γερμανικής κοινωνίας που έφερε δύο παγκόσμιους πολέμους, διαφθορά, κλοπή (της δικής μας περιουσίας που δεν αποζημιώθηκε) και σήμερα οικονομική καταστροφή και απώλεια ανεξαρτησίας όμοια με αυτή ενός μικρού πολέμου.
Η διάλυση του σημερινού καθεστώτος θα απελευθερώσει την πολιτική της Ρωσίας, ΗΠΑ κλπ απέναντι στο σημερινό γερμανικό καθεστώς. Δεν θα μπαίνουν στη δοκιμασία να ικανοποιήσουν τον γερμανικό ολοκληρωτισμό και εξτρεμισμό λόγω συμφερόντων τρίτων, εις βάρος της Ελλάδας κλπ. Ομοίως και σε άλλες χώρες και τομείς, δεν θα υπάρχει ο παράγοντας της «γερμανικής μπότας». Το Eurogroup είναι ένα παράδειγμα.
Όταν η Ελλάδα παρέδωσε εθνική κυριαρχία στον οικονομικό και νομισματικό τομέα για να εισέλθει στο ευρώ, το Eurogroup ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να προστατεύσει την Ελλάδα από οποιαδήποτε εξωτερική και εσωτερική επίθεση υπονόμευσης της χώρας, οικονομίας και γενικά της κοινωνίας που θα είχε νομισματικό προκάλυμμα ή το ευρώ ως εργαλείο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύθηκε, αλλά οι εταίροι που είχαν το ίδιο νόμισμα επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («αγορές») και αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα εξαπατήθηκε διότι το Eurogroup από την αρχή σχηματίστηκε χωρίς να έχει τους προστατευτικούς μηχανισμούς άμυνας από επιθέσεις εναντίον των μελών του. Στην απόλυτη κυριολεξία δηλαδή, η Ε.Ε. και το Eurogroup οφείλουν αποζημιώσεις την Ελλάδα διότι δεν εφάρμοσαν τις δικές τους υποχρεώσεις αν και η Ελλάδα παρέδωσε εθνική κυριαρχία για να εισέλθει στο ευρώ με αντάλλαγμα ακριβώς αυτά που δεν της προσέφεραν. Η Γερμανία όπως αποδεικνύεται είναι ο βασικός υπεύθυνος γι' αυτό με τη σιωπηλή αλλά πλήρη συνεργασία και της Γαλλίας.

Συμμαχικός έλεγχος και ενοποίηση
Το Σεπτέμβριο του 1990 οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη συνθήκη για την τελική διευθέτηση του ελέγχου της Γερμανίας, με την οποία παραιτήθηκαν από όλα τα δικαιώματα που είχαν στη Γερμανία (για λογαριασμό όλων των κρατών-θυμάτων του Ναζισμού) και της επέτρεψαν να γίνει πλήρως ανεξάρτητο κράτος, όπως έγινε στις 15 Μαρτίου 1991. Στις 30 Μαρτίου 1990 είχε ήδη υπογραφεί μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας η συνθήκη για την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Από την πλευρά της Ανατολικής Γερμανίας υπέγραψε ο κύριος διαπραγματευτής GuntherKrause και από την πλευρά της Δυτικής Γερμανίας ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble! Τυχαίο;
Η ενοποίηση δεν έγινε από πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας διότι ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις για εκδημοκρατισμό, αποναζιστοποίηση, αποζημίωση θυμάτων κ.λπ., αλλά διότι η Ανατολική και Δυτική Γερμανία απαίτησαν να γίνει δεκτή η ενοποίηση. Και ο Schauble ήταν από τότε μέσα στο παιχνίδι, συνεπώς έχει και προσωπική ευθύνη για την μη τήρηση των γερμανικών υποχρεώσεων.
Αυτά τα δύο γεγονότα του 1990, θεωρητικά, στηρίχθηκαν στην παραδοχή ότι οι συνθήκες στις οποίες ίσχυσε η Συμφωνία Potsdam από το 1945 είχαν ικανοποιηθεί και είχε επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, αποναζιστοποίηση, εκδημοκρατισμός, αποζημίωση θυμάτων, αποστρατιωτικοποίηση κλπ στην ηγεσία και κοινωνία της Γερμανίας. Κάποιοι από τους αναγνώστες χαμογελούν. Ειδικά για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, η συμπεριφορά της γερμανικής ηγεσίας αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική – επιχειρηματική ηγεσία και μεγάλο μέρος του γερμανικού λαού χαρακτηρίζεται από ακριβώς αυτά τα στοιχεία για τα οποία η Συμφωνία Potsdam είχε αφαιρέσει το δικαίωμα από τους Γερμανούς να διοικούν τη Γερμανία. Συνεπώς, πρέπει πάλι να τους αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα.
Το διεθνές κλίμα κατά της Γερμανίας (έστω και αν δεν εκδηλώνεται στις πραγματικές του διαστάσεις λόγω φόβου και συμφερόντων) μπορεί να αξιοποιηθεί. Ακόμη και αν κάποιοι θεωρήσουν ότι είναι πολύ ακραίο να αφαιρεθεί η πλήρης ανεξαρτησία της Γερμανίας, η ίδια η Γερμανία έχει φροντίσει να επεκτείνει τα όρια της «ακρότητας», ώστε αυτή η αφαίρεση της ανεξαρτησίας της να είναι πολύ λιγότερο ακραία από αυτά που έχει κάνει η ίδια και η Τρόικα. Πρέπει η Γερμανία να μπει στη θέση της και να επανασυσταθεί σε σύγχρονη μορφή το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου που είχε αρχικά στόχο να εξανθρωπίσει τη ναζιστική Γερμανία, αλλά τώρα η Γερμανία προσπαθεί να εκγερμανίσει την Ευρώπη. Η σύνθεσή του προφανώς πρέπει να είναι διαφορετική διότι οι τέσσερεις αρχικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και ΕΣΣΔ υπό καθεστώς Γιέλτσιν-Γκορμπατσώφ) απέτυχαν να θεραπεύσουν τη γερμανική ηγεσία και κοινωνία και απελευθέρωσαν έναν Γερμανισμό που συνδύασε το Ναζισμό με τον Σταλινισμό. Ίσως, η βασική αποστολή του καθεστώτος Γιέλτσιν-Γκορμπατσώφ να ήταν η απελευθέρωση του Γερμανισμού (διότι χρειαζόταν το ΟΚ της ΕΣΣΔ) και μετά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράδοση της χώρας σε ξένα συμφέροντα.
Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα του κόσμου στην ιστορία, οι ηγέτες της οποίας είναι ταυτόχρονα φορείς του Ναζισμού και του σταλινικού ολοκληρωτισμού (μέσω Στάζυ, Χόνεκερ κλπ). Μόνο Γερμανοί έζησαν και διαμόρφωσαν ταυτόχρονα αυτούς τους δύο κόσμους.
Σχετικά με το ποιές χώρες θα είναι στο Συμβούλιο, ανάλογα με τη Βρετανία, Γαλλία, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, όπως τότε ήταν θύματα του Ναζισμού, τόσο και τώρα πρέπει να είναι θύματα. Η Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία είναι τα προφανή θύματα. Τώρα και η Κύπρος.
Για όσους θα υποστηρίξουν ότι αυτά είναι αδύνατα και θα πρέπει να βρούμε τρόπο να προσαρμοστούμε σε μια γερμανοποίηση του κόσμου μας, θα θυμίσουμε τη στάση πολλών κρατών από τις αρχές 1990 σχετικά με την τότε συζητούμενη ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Η προοπτική της Επιτροπείας στο γερμανικό καθεστώς είναι η σημερινή Συμμαχία κατά του νεοναζιστικού ολοκληρωτισμού του Βερολίνου και των υπηρετών του στην Ελλάδα. Οι Αμερικανοί δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή φόβο για την πιθανότητα η ενοποιημένη Γερμανία να κυριαρχήσει και να ελέγχει την Ευρώπη, αλλά υπήρχε μεγάλος φόβος ανάμεσα στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Αμερικανοί προφανώς θα ήθελαν να μιλούν μόνο με έναν στην Ευρώπη παρά να υποχρεώνονται να υποστηρίξουν θέσεις και συμφέροντα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Φυσικά αυτό θα ήταν χουντοποίηση της Ευρώπης και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα με αυτό χαρακτηρίζει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ας μην ξεχνάμε και τις πιέσεις και εκβιασμούς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Ελλάδας για να σβήσουν χρέος της ναζιστικής Γερμανίας απέναντί μας.
Στην έρευνα που διεξήγαγαν το 1990 οι Times τόσο στη Βρετανία και Γαλλία (50%) όσο και στην Πολωνία (69% ) οι πολίτες ήταν αντίθετοι στην ενοποίηση της Γερμανίας διότι θεωρούσαν ότι αποτελεί ακόμη κίνδυνο και ότι υπήρχε κίνδυνος να νεκραναστήσει το Ναζισμό σε μεγαλύτερη έκταση. Μόνο το 29% των Αμερικανών δεν ήθελε ενοποίηση της Γερμανίας ενώ το 62% δεν έβλεπε κάποιο πρόβλημα! Γενικά, οι Αμερικανοί και κάπως οι Γάλλοι δεν έβλεπαν κάποιο πρόβλημα στην επανένωση της Γερμανίας ότι δηλαδή θα επαναλάβει σε κάποια άλλη μορφή τον ολοκληρωτισμό και τις καταστροφές από το Ναζισμό. Σήμερα αυτά είναι εξοργιστική πραγματικότητα, όχι απλώς φόβοι.
Η ηγεσία της Γαλλίας και της Βρετανίας όμως ήταν σαφέστατα αρνητική στην προοπτική της επανένωσης Πριν ακόμη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ξεκαθαρίσει στον Γκορμπατσόφ ότι οι Βρετανοί και η Δύση δεν ήθελαν την ενοποίηση της Γερμανίας και ζήτησε από τον Γκορμπατσόφ να φροντίσει να μη γίνει η ενοποίηση, αν και είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την δημοκρατικοποίηση της Ανατολικής Γερμανίας. Ο πρόεδρος Μιτεράν επίσης ήταν αρνητικός στην ενοποίηση. Ο Ιταλός Τζούλιο Αντρεόττι ήταν αντίθετος στην δημιουργία ενός νέου Πανγερμανισμού και ο Ολλανδός Ρουντ Λούμπερς είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα των Γερμανών να αυτοδιοικούνται. Αυτή είναι η πραγματική στάση απέναντι στη Γερμανία.
Η συμπεριφορά της Γερμανίας σήμερα αποτελεί την απόδειξη ότι οι φόβοι ήταν δικαιολογημένοι και ότι η Γερμανία απέτυχε στις εξετάσεις αποναζιστοποίησης και δημοκρατίας. Προφανώς πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα θα προσπαθήσουν στην αρχή να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της Γερμανίας στην κατεύθυνση που προαναφέραμε. Αυτό είναι πολύ καλό διότι θα αποκαλυφθούν ακόμη και συγκαλυμμένα δίκτυα. Ίσως η καλύτερη προσέγγιση επίτευξης των προαναφερθέντων να ήταν προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο ώστε να ασκηθεί πίεση σε εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές για να εκλεγούν κυβερνήσεις ή να επηρεαστούν οι υπάρχουσες να τα εφαρμόσουν, ώστε συνδυαστικά να υποχρεωθεί η γερμανική ηγεσία να αποδεχθεί την αφαίρεση της διακυβέρνησης της Γερμανίας από Γερμανούς. Ας μην ξεχνούμε ότι το 2013 έχουμε γερμανικές εκλογές και είναι πολύ καλή αρχή οι Γερμανοί να μάθουν τί τους έρχεται. Θα μπορούσε επίσης στις ερχόμενες Ευρωεκλογές να τεθεί το θέμα της μη αναγνώρισης της σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου αν υπάρχουν και Γερμανοί ευρωβουλευτές.
Μέχρι και αλλαγή του ονόματος της Γερμανίας σε "Τευτονία" θα μπορούσε να υποστηριχθεί ώστε ο ήχος του Γερμανισμού να αφαιρεθεί από την υπόσταση της χώρας.
Εντός αυτής της πορείας, θα αποκαλυφθούν και δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για την προδοσία και ατιμία που έγινε κατά της Ελλάδας, Κύπρου κλπ και θα αναπτυχθεί το σύνολο ενεργειών για θεραπεία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος με επανακατανομή του κλεμμένου πλούτου. Τα μποϋκοτάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν πολύ αν στοχεύουν στην κατεργασία της γερμανικής αλαζονείας. Τα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά μποϋκοτάζ κλπ, είναι εργαλεία κατεργασίας της γερμανικής αλαζονείας για να δεχθεί την Επιτροπεία μαζί με έντονη δράση στις κατά χώρα εθνικές εκλογές-Ευρωεκλογές.
Η εξωτερική διακυβέρνηση της Γερμανίας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για αυτή την θεραπεία. Αν το εξετάσουμε αντικειμενικά, αυτός είναι ο δικαιότερος και ανθρωπινότερος τρόπος για θεραπεία της κατάστασης. Το κυριότερο είναι ότι οι καταστροφείς της Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, κλπ δεν θα μπορούν να εμποδίσουν την αποζημίωση των θυμάτων τους, διότι τα θύματα της Γερμανίας και του κόσμου που υπηρετεί, θα ελέγχουν τον (κλεμμένο) πλούτο που απέκτησε και τη δίκαιη διανομή ακόμη και στους κατοίκους της Γερμανίας.


Ο φευγάτος "Ρωσικός Παράγοντας"
Η κινητοποίηση για αφαίρεση της ανεξαρτησίας της Γερμανίας αποτελεί και καταστάλαγμα επίγνωσης ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να κινηθούμε για να δώσουμε λύση στη νέα Κατοχή και εισβολή.
Ο "ρωσικός παράγοντας" δεν φαίνεται να έχει ο δυναμικό που θεωρούσαμε. Αν και δεν δρα αρνητικά προς την ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι η ρωσική ηγεσία έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση μη-σύγκρουσης με αμερικανογερμανικά συμφέροντα και με κατά τόπους κυβερνήσεις που ελέγχονται από αυτά, όπως η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δέχεται την φιλοαμερικανική ή φιλογερμανική εξάρτησή τους, άσχετα αν οι πολίτες δεν την δέχονται (και άλλα ψήφισαν ενώ άλλα τους βγήκαν) και περιμένουν από τη Ρωσία τουλάχιστον να αποκαλύψει δημόσια την απόρριψη των κυβερνήσεων από τους πολίτες, να γίνει η φωνή τους. Στην Ελλάδα τουλάχιστον να παρουσιάσει την πραγματικότητα ότι οι σύμμαχοι (ΕΕ, Eurogroup, ΝΑΤΟ) συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως κανονικότατοι εχθροί.
Αν η Ρωσία έβγαζε έτσι τη φωνή των Ελλήνων, η φωνή θα ακουγόταν σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις θα είχαν εσωτερικό πρόβλημα με τους πολίτες τους και πιέσεις να αλλάξει ριζικά η στάση απέναντι στην Ελλάδα και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
Η Ρωσία, θα μπορούσε να υπονομεύει τους υπονομευτές της Ελλάδας σε κάθε θέμα, πεδίο, ενέργεια που κάνουν εναντίον του Ελληνισμού. Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ρωσία αυτοπεριορίστηκε σε εσωστρέφεια για να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα ΗΠΑ και Γερμανίας, η μοναδική τελική λύση για απελευθέρωση και επιβίωση του Ελληνισμού είναι να εξοντώσουμε την πηγή του προβλήματος, δηλαδή τον Γερμανισμό, μέσα στο σπίτι του. Έτσι θα απελευθερωθεί και η ρωσική ηγεσία για να προχωρήσει σε πραγματικές σχέσεις με την Ελλάδα.




Posted: 28 Jul 2013 12:08 AM PDT
Του Ιωάννη Μιχαλέτου 

Τα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται για τις Βόρειες περιοχές της Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Νότιο Μαυροβούνιο και τη Βορειοδυτική ΠΓΔΜ. όπως και τις Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις ανά το κόσμο που προέρχονται από αυτές τις περιοχές.

Δομή των "Οικογενειών"

Η τυπική δομή των εγκληματικών οργανώσεων στηρίζεται πρώτα από όλα στους δεσμούς εξ'αίματος και εξ'αγχιστείας των μελών της, από συναισθήματα τιμής και αφοσίωσης και από την απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας. Αυτού του τύπου οι δεσμοί και οι σχέσεις μεταξύ των μελών ομοιάζουν με άλλες "Μαφίες" στην περιοχή της Μεσογείου όπως τη Σικελία (Κόζα Νόστρα), Καλαβρία (Ντραγκέτα) και Κορσική (Γιουνόν Κορσά).

ΕΙΚΟΝΑ 1: Η δομή της Καλαβρέζικης Ντραγκέτα, εάν και περισσότερο εξελιγμένη από την Αλβανική Μαφία, αποτελεί μια καλή διατύπωση της δομής που επιθυμούν να εξελίξουν οι ίδιοι οι Αλβανοί δεδομένης και της τάσης τους να "αντιγράφουν" μοντέλα άλλων εγκληματικών οργανώσεων με τους οποίους έχουν και στενούς δεσμούς όπως είναι η περίπτωση με τη συγκεκριμένη Ιταλική οργάνωση. 

Καταρχάς, κατά τη διάρκεια της εισδοχής νέου μέλους, ένα "ιερός" όρκος που συχνά αποκαλείται "Μπέσα" πρέπει να παρθεί που δείχνει την απόλυτη αφοσίωσή του στην οικογένεια του εγκλήματος πάνω από κρατικούς νόμους ή κοινωνικούς κανόνες. Η πειθαρχία εξασφαλίζεται τόσο μέσω της πειθούς όσο και μέσω του παραδειγματισμού που περιλαμβάνει δολοφονίες καταδοτών λόγου χάρη. Επίσης είθισται τα μέλη της οικογένειας να διαμένουν σε διπλανές περιοχές, όπως και να συντονίζουν τις δράσεις τους από "στέκια" τα οποία λειτουργούν με διάφορες καλύψεις.
Ο αριθμός των μελών ποικίλει από μικρές οικογένειες των 30 μελών μέχρι και άνω των 500.

Κάθε οικογένεια διαθέτει μια εκτελεστική επιτροπή γνωστή ως "Μπατζράκ" η οποία διαμοιράζει τους τομείς που δραστηριοποιείται αναθέτοντας σε κάθε μέρος της επιτροπής ένα σαφή ρόλο. Ο προεδρεύων ονομάζεται "Σέφι". Στους τομείς εγκληματικής δράσης που έχουν επιλεγεί από την επιτροπή, ο επικεφαλής ονομάζεται "Κρύε" ο οποίος με τη σειρά του ονοματίζει τους "Κρυετάρ" ή υπαρχηγούς. Με τη σειρά τους οι τελευταίοι επιλέγουν τους λεγόμενους "Μικ" που είναι οι διαμεσολαβητές με τους "Στρατιώτες" ή "Ουστάρ" και σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ονομάζονται ορισμένες φορές και "Μυρμήγκια". Με τη σειρά τους οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να σχηματίζουν ομάδες ακόμα και με άτομα άλλων εθνικοτήτων, αρκεί να εισφέρουν εισόδημα στην οικογένεια και γνωρίζουν βεβαίως λίγα σχετικά με το όλο φάσμα των δραστηριοτήτων. 

Εάν και η "Μπατζράκ" διαθέτει συνήθως το γηραιότερο ή  έμπειρο μέλος ως "Προεδρεύων", αυτό δεν σημαίνει και απόλυτη εξουσία από τον ίδιο σε αντίθεση με το Σικελικό μοντέλο του Νονού. Το Αλβανικό μοντέλο είναι πλέον εγγύτερα προς την ισονομία των κεφαλών της οικογένειας, γεγονός που οφείλεται στην ορεσίβια διαβίωση και καταγωγή αυτών των ομάδων, όπου η συνεργασία, η ευελιξία και η έλλειψη ενός πόλου εξουσίας επιτρέπει στη κάθε "φαμίλια" να επιβιώνει ευκολότερα, όπως και να αποτρέπει την εξόντωση της από τους εχθρούς της μη έχοντας μια κεφαλή που μπορεί να πληγεί άμεσα.


ΕΙΚΟΝΑ 2: Ο "Κανών" του Ντουκατζίνι αποτελεί ακόμα και τη σημερινή εποχή την επιτομή (εάν και στη διεστραμμένη εκδοχή του) του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των μελών των εγκληματικών δικτύων. 

Για να γίνει αντιληπτή η επιρροή και η εξάπλωση αυτών των οικογενειών, θα δοθεί ένα παράδειγμα  που αφορά ένα "Κρύε" δηλαδή εντεταλμένο στέλεχος και όχι κεφαλή. Ο Ισμαήλ Λίκα στη Νέα Υόρκη ήταν διαχειριστής κυκλώματος εισαγωγής ηρωίνης στις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέσω Ευρώπης. Όταν συνελήφθη από τις αρχές διέθετε εμπόρευμα 125 Εκ. Δολαρίων.

Σε ότι αφορά μια τυπική ισχυρή οικογένεια όπως οι Οσμάνι, μόνο στη Γερμανία και με επίκεντρο το Αμβούργο έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 300 Εκ. Ευρώ.

Οι σημαντικότερες φαμίλιες τη σήμερον εποχή είναι οι:

Ζάκγια
Κελμέντι
Οσμάνι
Η ομάδα του Λουσνγές
Η ομάδα Λούλ Μπερίσα
Λιμάνι
Αλούσι
Λούκα
Σελίμι
Ντουκατζίνι

Στην πόλη της Σκόδρας δρά η οικογένεια Ζάκγια. Στο Κουρσάζ και στο Δυράχιο δρουν οι Αλούσι. Στην Πρίστινα δρουν οι Λούκα και οι Οσμάνοι δρουν στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι Κελμέντι ωσαύτως στο Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο, Οι Σελίμι και οι Ντουκατζίνι στη Σκόδρα, Νότιο Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο. Η ομάδα του Λουσνγές στην ευρύτερη περιοχή του Φιέρι και η ομάδα Λούλ Μπερίσα στο Δυράχιο.
Σ.Σ. Η δράση των ανωτέρω είναι παγκόσμια, οι παραπάνω περιοχές αποτελούν τα ορμητήρια τους εν γένει. 
Επιπλέον η δημιουργία του Κοσσυφοπεδίου ως κρατικού μορφώματος, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή ισορροπιών και την παραμετροποίηση της δράσης των οικογενειών βάση και της πολιτικής εξουσίας που απέκτησαν τα Κοσοβάρικα δίκτυα.

Ούτως, οι Λούκα διαχειρίζονται μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων, πετρελαίου και καπνού στο Κοσσυφοπέδιο κάτω από την επιτήρηση ανωτάτων πολιτειακών στελεχών οι οποίο παλαιότερα είχαν καταφανώς μικρότερη εμβέλεια από τους Λούκα.

Οι Σελίμι στο Κόσοβο ασχολούνται με διακίνηση-διάλυση κλεμμένων οχημάτων και διακίνηση ναρκωτικών με παρόμοιες συνθήκες όπως ανωτέρω.

Οι Κελμέντι ασχολούνται με ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση και ξέπλυμα χρήματος ιδιαίτερα στην περιοχή του Πέτς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Λούκα ασχολούνται με λαθρεμπόριο καυσίμων και ναρκωτικά ιδιαίτερα στην περιοχή της Βιτομιρίτσα, ενώ έχουν υπό την επίβλεψη τους μια μικρότερη οικογένεια αυτή των Ελσχάνι.

Σημεία προσοχής  Βραχύ και Μεσοπρόθεσμα

- Έξοδος του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν-πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής με συνεπακόλουθη πτώση παραγωγής οπίου
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος με βέβαιες σε αυτή την περίπτωση τις έριδες μεταξύ των οικογενειών
- Αλλαγή πολιτικής εξουσίας και εσωτερικών ισορροπιών σε ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο
Δύο πολύ πιθανά ενδεχόμενα που θα επιφέρουν πτώση ορισμένων ομάδων προς όφελος άλλων-ανακατανομή εξουσίας

- Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομκού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και Ιταλία
Αυτό θα επιφέρει στην περίπτωση της Ελλάδος εντατικοποίηση της Αλβανικής Μαφίας για την εξεύρεση πόρων (Ήδη γίνεται) με συνεπακόλουθη την δυναμικότερη αντιμετώπιση από τις Αστυνομικές Αρχές (ήδη γίνεται).
Στην περίπτωση της Ιταλίας έριδες μεταξύ Ιταλικών και Αλβανικών ομάδων.

- Ένταξη Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Οι πιέσεις της Ε.Ε για το οργανωμένο έγκλημα θα επιφέρουν σοβαρότατες τριβές μεταξύ Αλβανικής πολιτικής ηγεσίας και των οικογενειών οργανωμένου εγκλήματος εάν και υφίσταται η πιθανότητα «εκσυγχρονισμού τους» δίχως ουσιαστικής αλλαγής στην εγκληματική τους δράση.

Πηγή RIMSE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.