11 Αυγ 2011

Αποκτήσαμε νέο «εθνικό στόχο»Λουκέτο στη χώρα μέχρι το 2025!
Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου (που ήδη αμφισβητούνται, κρίνονται ανεπαρκείς, προλαμβάνονται από τα γεγονότα και οπωσδήποτε καθυστερεί η επικύρωσή τους από τα ευρισκόμενα σε διακοπές ευρωπαϊκά κοινοβούλια) έχουν γίνει ο «νέος εθνικός στόχος» της κυβέρνησης.

Ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως το σημαντικό είναι η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, που, κατά την γνώμη του, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα – και όχι μόνο τα καταστήματά της - έχει βάλει επ’ αόριστον λουκέτο, καθώς άκρα του τάφου σιωπή περιβάλλει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, που διεξάγεται στο πλαίσιο του γνωστού «ελληνικού πειράματος» και εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Συνέχεια...http://www.elzoni.gr/html/ent/475/ent.12475.asp

************************

ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣΤο λεξικό της κρίσης
11/08/2011
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Τι σημαίνoυν οι όροι Αναχρηματοδοτηση του χρέους, Διαφορά επιτοκίου, γνωστότερη ως spread, Credit Default Swap (CDS) ή Συμφωνία ανταλλαγής ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας, Naked CDS, και μια σειρά άλλοι, πού έχουν «εισβάλει» στην καθημερινή μας ζωή, με το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, και συνεχίζουν να μάς απασχολούν;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φρόντισε να μας ενημερώσει…

Εμπορικό έλλειμμα/πλεόνασμα. Οι χώρες που εξάγουν αγαθά και υπηρεσίες με μεγαλύτερη αξία από ό,τι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εισάγουν, εμφανίζουν εμπορικό πλεόνασμα ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζουν εμπορικό έλλειμμα. Η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων οδηγεί στις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.

 Ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Όταν ορισμένες χώρες διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλά πλεονάσματα, που όμως δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ άλλες εμφανίζουν, επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλα ελλείμματα.

Πλεονασματικές χώρες. Είναι εκείνες που έχουν τεράστια πλεονάσματα όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Κερδίζουν περισσότερα από τις εξαγωγές τους απ' ότι δαπανούν για να εισάγουν. Το πλεόνασμα παίρνει τη μορφή πιστώσεων που διοχετεύονται στη διεθνή αγορά μέσω των χρηματαγορών.
Συνέχεια...http://www.elzoni.gr/html/ent/457/ent.12457.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.