1 Απρ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 31-3-13

  • Αδύναμοι κρίκοι στην Ευρώπη
  • Το έργο με την τρόικα… δεν τραβάει πλέον
  • Η Κύπρος σε απομόνωση, γερμανικά σενάρια για ευρώ δύο ταχυτήτων
  • Και τη Σκύλλα ενός σχεδίου τύπου Ανάν και τη Χάρυβδη του Μνημονίου
  • Το παραμύθι της προόδου έχει και δράκο…
  • H συνειδητή επιλογή της Ουάσιγκτον και τo κυπριακό πιόνι
  • Συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ για μη επανδρωμένα (UAV)
  • Πότε ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
  • Εκκενώνεται ο Άιφελ
  • H διάσωση της Κύπρου απειλεί την «ειδική σχέση» Γερμανίας- Ρωσίας
  • Bόρειος Κορέα: Σε "κατάσταση πολέμου" κήρυξε τη χώρα το καθεστώς
  • Φαύλος κύκλος ενδοτισμού
  • Κραυγή αγωνίας για Θράκη
  • Colpo Grosso… Ολοταχώς για Παγκόσμια Διακυβέρνηση
  • Ποιοι έφαγαν τα λεφτά στις θεραπευτικές κοινότητες ναρκωτικών;
  • Σκόπια: ο υπ. Άμυνας και οι στόχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
  • Η τουρκική αλητεία στο Αιγαίο
  • Η χώρα σε πόλεμο. Δεν είναι ώρα για συνελεύσεις αλλά για πράξεις
  • Το κράτος των ρεζίληδων
  • Νεο-οθωμανικές προκλήσεις και καιροσκοπισμός
  • Τράγκας, ο ντελάλης της σκλαβιάς μας!
  • Ποιο είναι το πραγματικό όνομα και η καταγωγή της Μέρκελ;
  • Γιατί θέλει προσοχή αυτό το Σαββατοκύριακο
Posted: 30 Mar 2013 03:45 PM PDT

Του Νίκου Ξυδάκη

Οι κλιμακούμενες επιθετικές αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων συμπίπτουν με τη σφοδρή οικονομική κρίση στα δύο ελληνικά κράτη και τις φυγόκεντρες τάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οικονομική κρίση γεννά πολιτική αστάθεια σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, ενώ στην επισφαλή ΝΑ Μεσόγειο επιπλέον διαταράσσονται γεωπολιτικές ισορροπίες παγιωμένες επί πολλά έτη. Η Κύπρος νιώθει αυτήν την τεκτονική μετατόπιση σε όλο της το σώμα.

Το κραχ του 2008 και η αλυσιτελής αντιμετώπισή του από την Ευρωζώνη σημαίνουν μιαν ιστορική καμπή: η Ευρώπη δεν εγγυάται την οικονομική διάσωση με σταθερά ισοδύναμα κριτήρια και δεν εγγυάται ότι θα τηρεί ομαλά τις κοινές αποφάσεις, όπως το Σύμφωνο Ανάπτυξης του Ιουνίου 2012 που εθέσπισε η Σύνοδος Κορυφής για τη λειτουργία του ESM. Ενώπιον της πρώτης μείζονος κρίσης από θεσπίσεώς του, το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο ραγίζει· οι ισχυροί εταίροι μεριμνούν πρωτίστως και αποκλειστικώς για τα συμφέροντά τους, οι δε αδύναμοι κρίκοι μένουν εκτεθειμένοι όχι μόνον οικονομικά, αλλά και ωθούνται να αποκοπούν γεωπολιτικά. Η Ευρωζώνη φέρεται σαν να μη δύναται ή να μην επιθυμεί να εγγυηθεί ούτε τα κατάλοιπα εθνικής κυριαρχίας των πτωχευμένων μελών.

Οι αντιδράσεις των πτωχευμένων ή υπό ύφεση κρατών ποικίλλουν, αναλόγως των απειλών που δέχονται. Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, είναι η διάχυτη ανησυχία, ο ευρωσκεπτικισμός, το ψυχικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε πολιτικό χάσμα, εφ' όσον δεν γίνουν εγκαίρως αμοιβαίες προσεγγίσεις. Για να αποφευχθεί η ρήξη, χρειάζεται επειγόντως ριζική αλλαγή στο μείγμα εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η αστάθεια που επιφέρουν σε Κύπρο και Ελλάδα τα υφεσιογόνα προγράμματα διάσωσης αναιρεί βιαίως τα ιστορικά πλεονεκτήματα που προσέφερε η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μεσοπρόθεσμα, ίσως αναγκάσει τα πληττόμενα κράτη να αναθεωρήσουν στρατηγικούς σχεδιασμούς πολλών δεκαετιών.


Posted: 30 Mar 2013 03:47 PM PDT
Προφανώς εδώ στην Ελλάδα νομίζουν κάποιοι ότι τους αρέσει να βλέπουν το ίδιο… θεατρικό έργο. Πιστεύουν ορισμένοι ότι με το να βλέπεις επαναλήψεις, με το να είναι ο δημόσιος πολιτικός και οικονομικός βίος όπως η… ΕΡΤ που έχει να δει ζωντανό πρόγραμμα από τα Χριστούγεννα, ότι όλα πάνε καλά στη χώρα.

Κάθε τρεις μήνες, ίσως και λιγότερο ο ελληνικός λαός ζει το ίδιο έργο, είναι θεατής στο ίδιο μονόπρακτο. Έρχεται η τρόικα, συζητά με την κυβέρνηση, απαιτεί αλλαγές, προτείνει (ή διατάσσει) μέτρα, γίνεται λίγος τσαμπουκάς για το θεαθήναι και στη συνέχεια συμφωνούν σε όλα.
Εδώ και τρία χρόνια το ίδιο σκηνικό. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα πρόσωπα, άντε και ο τρόπος που «επικοινωνείται» κάθε φορά η συμφωνία.

Το ερώτημα είναι, όμως, μέχρι πότε η Ελλάδα θα βαδίζει σε ένα τέτοιο δρόμο; Είναι ευχαριστημένοι στην κυβέρνηση να γίνεται ακριβώς το ίδιο και η χώρα να «ζην επικινδύνως»; Δηλαδή να διαπραγματεύεται, να περνούν ατέλειωτες ώρες συσκέψεων, να τα «χώνει» ο πρωθυπουργός στους υπουργούς, να τα «χώνουν» οι υπουργοί στους αρμοδίους και τελικά ο Τόμσεν να κάνει πάρτι.
Μέχρι πότε άραγε μπορεί να αντέξει η χώρα και οι πολίτες της να περιμένουν την τρόικα και τι θα προκύψει από τα παζάρια; Είναι ευχαριστημένοι όλοι αυτοί από τη συνεχή πίεση, το πιστόλι στον κρόταφο, νέα μέτρα και μετά από λίγο και πάλι η τρόικα στην Αθήνα;

Τρία χρόνια τώρα ακούμε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, να πουληθούν ακίνητα και ΔΕΚΟ, να ανοίξουν τα επαγγέλματα, να υπάρξουν παρεμβάσεις για μειώσεις των τιμών και το κυριότερο να υπάρξει ανάπτυξη. Κάθε φορά που η τρόικα μας επισκέπτεται επανέρχονται στο προσκήνιο τα θέματα, σα να είναι σκηνές από τις ταινίες του…Σεφερλή. Επιθεώρηση κακής ποιότητας κι από ουσία μηδέν.
Και ξανά έρχεται ο Τόμσεν, ξανά διαβουλεύσεις, πανικός, αγωνία, «γκάζια» από το Μαξίμου και ούτε κάθε εξής.
 
Ε, αυτό κράτησε πολύ. Κάποτε πρέπει να σταματήσει. Όπως λένε και στο χωριό «το πολύ το Κύριε Ελέησον, το βαριέται και ο παπάς».

Αν το όραμα της τρικομματικής κυβέρνησης για την Ελλάδα είναι απλά να τα βγάζουμε κουτσά στραβά πέρα με την τρόικα, τότε δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Που είναι το ρεαλιστικό σχέδιο για έξοδο της χώρας από την κρίση; Που είναι το όραμα για την Ελλάδα; Που είναι η λύση για να δούμε φως στο τούνελ;

Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο για ανάπτυξη, για μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο; Οι πολιτικοί ταγοί της χώρας έχουν κάνει προβολές στο μέλλον; Εκτός κι αν θέλουν να βλέπουν μετά από χρόνια την τρόικα να έρχεται στην Αθήνα. Σε λίγο θα πιστέψουμε ότι θέλουν να δουν μετά από 30 χρόνια τον Τόμσεν με μαγκούρα να έρχεται να κάνει διαπραγματεύσεις με τον Στουρνάρα του οποίου δε θα έχει μείνει τρίχα στο κεφάλι.

Όλο αυτό το σκηνικό μοιάζει με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Ξέρετε εκείνο το σκηνικό όπου ο απαχθείς συνηθίζει και στο τέλος ερωτεύεται τον απαγωγέα του. Έτσι και η Ελλάδα, όπως πάει, θα ερωτευτεί τους δανειστές, θα αγαπήσει τόσο πολύ την τρόικα που δε θα θέλει να την αποχωριστεί. Σαν τα κακόμοιρα τα παιδιά που τα κλέβουν κάποιοι, τα φυλακίζουν στο υπόγειο, τα βιάζουν αλλά αφού έχουν περάσει 20-30 χρόνια όταν τους δίνεται η ευκαιρία να δραπετεύσουν, δεν το κάνουν από συνήθεια.

Κάπως έτσι και η Ελλάδα εμφανίζεται να μην είναι προετοιμασμένη να κάνει το άλμα στο μέλλον. Να ξεφύγει από τους καθημερινούς ελέγχους της τρόικας και να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο απόδρασης από το «υπόγειο» των δανειστών.

Και δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί, φταίνε ασφαλώς και οι πολίτες. Μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι ακόμη στην… κοσμάρα τους. Νομίζουν ότι το πάρτι θα συνεχιστεί, λεφτά υπάρχουν κι επομένως οι ίδιοι δε χρειάζεται να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους.

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει το βήμα που θα απεμπλέκει την Ελλάδα από την τρόικα. Και δεν εννοούμε μια ρήξη, έξοδο από το ευρώ ή κάτι τέτοιο. Εννοούμε την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα τηρηθεί κατά γράμμα και θα γίνει σεβαστό από όλους. Ένα σχέδιο που προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας, δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ένα «ντου» που θα διαλύσει το παλαιοκομματικό πολιτικοεπιχειρηματικό σύστημα.

Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Θα είναι ο Σαμαράς ή κάποιος άλλος; Η ουσία είναι ότι πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις υπάρχει το μέλλον των παιδιών μας. Οι χώρες δε βάζουν λουκέτο και δε χάνονται όπως οι επιχειρήσεις. Είναι εδώ, έστω και διαλυμένες. Επομένως, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η πατρίδα μόνο με προϋπολογισμούς, νούμερα, οικονομικές αναλύσεις.

Πάνω απ΄όλα χρειάζεται ένα νέο όραμα που θα πιστέψουν όλοι οι πολίτες και θα το υπηρετήσουν μέχρι κεραίας.


Posted: 30 Mar 2013 03:46 PM PDT
Το κυπριακό ευρώ δεν είναι πια σαν των άλλων μελών της ευρωζώνης. Το «κούρεμα» των καταθέσεων και οι ασφυκτικοί περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές που παραβιάζουν μια βασική κοινοτική ελευθερία, αυτή που αφορά την κίνηση κεφαλαίων, σηματοδοτούν στην πράξη άτυπη κατάσχεση περιουσίας, κάτι απολύτως πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Με αυτή την έννοια, η διάσπαση της ευρωζώνης συντελείται ήδη, με την απομόνωση ενός κράτους- μέλους που βρίσκεται σε ειδικό status quo και μάλιστα χωρίς προθεσμία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή, αν δηλαδή η διάσπαση θα εξελίσσεται για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, ή αν πρόκειται για σταθμό στη διαδρομή προς την οικονομική/πολιτική ενοποίηση που για να γίνει θα έχουν προηγηθεί θεραπείες-σοκ στις χώρες με προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν έχουν δίκιο ή όχι οι «Financial Times» ή η «Nomura» που βλέπουν τη διάλυση να πλησιάζει. Αυτό που οπωσδήποτε συμβαίνει είναι ότι πλέον λαμβάνονται αποφάσεις τόσο υψηλού πολιτικού και οικονομικού ρίσκου που τα πάντα μπορεί να συμβούν εκτός προγράμματος, από ατύχημα.
Ηδη στην Κύπρο ακούγονται φωνές για έξοδο από την ευρωζώνη. Το είπε ο αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος ΔΗ.ΚΟ. Νίκος Παπαδόπουλος (γιος του Τάσσου), ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου Χρ. Πισαρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, το λένε πολίτες στις διαδηλώσεις πάνω στο θυμό τους, τους ενθαρρύνει και ο Πολ Κρούγκμαν, που, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, δεν γνωρίζει το νησί. Το ΑΚΕΛ ζητάει δημοψήφισμα μεταθέτοντας το βάρος της επιλογής σε μια σαστισμένη κοινωνία που δεν ξέρει ούτε τι ακριβώς προηγήθηκε των ευρωπαϊκών αποφάσεων, πόσω μάλλον τι ακολουθεί. Μια τέτοια έξοδος θα ήταν άλμα στο κενό αν λάβει κανείς υπ' όψιν όλα τα γεωοικονομικά δεδομένα. Οταν, όμως, ήδη γίνεται λόγος για την «Αργεντινή της Μεσογείου», μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι τα χειρότερα είναι τώρα και δεν υπάρχουν άλλα. Πόσω μάλλον όταν στις αρχές του καλοκαιριού θα βρεθεί με πιεστικό τρόπο στο προσκήνιο το Κυπριακό. Τότε θα μπορούσε το σενάριο «cy-exit» να γοητεύσει εντονότερα κόμματα και πολίτες ως τρόπος απεμπλοκής από ένα σχέδιο λύσης που θα μοιάζει με εκείνο που απορρίφθηκε το 2004.

Μία από τις δραματικές συνέπειες της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο είναι η κρίση εμπιστοσύνης που προκαλείται στις σχέσεις καταθετών και τραπεζών. Οι έχοντες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ γνωρίζουν ότι, αν μια τράπεζα βρεθεί κοντά στην κατάρρευση, μπορεί να αντιμετωπιστούν ως επενδυτές και ολιγάρχες που θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της διάσωσης. Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες συζητήθηκε ανοιχτά ο κίνδυνος μεταφοράς κεφαλαίων από τον Νότο στον ασφαλή Βορρά, γεγονός που θα υπονομεύσει στην πράξη τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόζονται. Αυτό είναι και το επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι το Βερολίνο έχει κρυφή ατζέντα και προετοιμάζεται για μια νέα τάξη πραγμάτων με δύο ζώνες στο εσωτερικό της ευρωζώνης που θα χρησιμοποιούν το μαλακό και το σκληρό ευρώ αναλόγως της δημοσιονομικής τους υγείας και της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος. Αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το τέλος του δρόμου.
Και αν η Σλοβενία αναγκαστεί να ζητήσει «διάσωση»; Και αν η Λετονία γίνει το 18ο μέλος της ευρωζώνης; Θα επαναληφθεί το κυπριακό παράδειγμα και θα υπάρξει κάποιο άλλο πείραμα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε;

Ισπανία ή Σλοβενία ο επόμενος υποψήφιος για διάσωση
Δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων, που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έδειξε ότι υπάρχουν ισχυρές εκτιμήσεις κατά τις οποίες και άλλη χώρα της ευρωζώνης θα χρειαστεί σύντομα διάσωση. Το πιστεύουν οι 36 στους 48 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι υπερδιογκωμένος και χρειάζεται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, μετά τη συμφωνία για την Κύπρο, προσπάθησε να ξορκίσει το κακό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της, αλλά το κόστος δανεισμού έχει ανέβει πολύ.
Στη Μάλτα εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα επιβληθεί η εφαρμογή πικρής συνταγής, αλλά ακόμη και το Λουξεμβούργο των 3Α αντιλαμβάνεται ότι σύντομα θα πρέπει να αλλάξει πολλά στη λειτουργία του τραπεζικού του συστήματος, αφού οι φορολογικοί παράδεισοι έχουν μπει στο στόχαστρο από μια Γερμανία που μπλόκαρε για μήνες την ανάπτυξη μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας από την ΕΚΤ πετυχαίνοντας τελικά την εξαίρεση των μη συστημικών τραπεζών, των μικρότερων δηλαδή, γιατί υπάρχουν πολλές τέτοιες στα ομόσπονδα κρατίδια που διαδραματίζουν νευραλγικό ρόλο στη γερμανική οικονομία.

Ενίσχυση των ποσοστών του ευρωσκεπτικισμού
Ο ευρωσκεπτικισμός τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Η οικονομική καταστροφή της Κύπρου, πίσω από τη βιτρίνα της διάσωσης, πυροδότησε τις αμφιβολίες και την απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας για τη φιλοσοφία και τους κανόνες λειτουργίας που διέπουν την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έχουν φτάσει σε κομματικά επιτελεία και πραγματοποιήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης, η ψυχική απόσταση των πολιτών από ό,τι σημαίνει σήμερα ευρωζώνη διαρκώς μεγαλώνει. Και μάλιστα αυτή η τάση εκφράζεται και στο εσωτερικό κομμάτων, όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που σε επίπεδο ηγεσίας θεωρούν φετίχ το νόμισμα.
Το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού βρίσκεται σε έξαρση σε ολόκληρη την Ε.Ε. και τροφοδοτείται από την ύφεση, την ανεργία, την απουσία αίσιας προοπτικής, τον πολιτικό κυνισμό που καθορίζει τις αποφάσεις.
Ωστόσο, στην Ελλάδα το έδαφος είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο λόγω της πολυετούς λιτότητας και της ανεξέλεγκτης διάχυσης της φτώχειας.
Παρ' όλα αυτά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν καταγράφεται αποδυνάμωση της άποψης για την αναγκαιότητα της ελληνικής παρουσίας στην ευρωζώνη.
Υπάρχει, με άλλα λόγια, ένα συλλογικό ψυχολογικό αδιέξοδο: Το ευρωπαϊκό περιβάλλον γίνεται απογοητευτικό, αλλά δεν διαφαίνεται άλλος ρεαλιστικός δρόμος.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
aspanou@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Posted: 30 Mar 2013 11:35 AM PDT
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 


Αν κάτι εκπλήσσει είναι η αδυναμία μιας κοινωνίας να διδαχτεί από το ίδιο το παρελθόν της τα αποτελέσματα του α' γύρου δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, έδειχναν ότι θα εκλεγεί με ποσοστό-ρεκόρ. Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει τη θριαμβευτική εκλογή του στο συνδυασμό δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι η θλιβερή προεδρική θητεία του Δημήτρη Χριστόφια. Ο δεύτερος είναι η εκλογική αδράνεια της κυπριακής κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω κομουνιστικής ταυτότητας, το ΑΚΕΛ προτιμούσε να στηρίζει για την προεδρία κεντρώους πολιτικούς, όπως ο Σπύρος Κυπριανού, ο Γιώργος Βασιλείου και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Περιοριζόταν στην έμμεση άσκηση της εξουσίας. Ο Χριστόφιας είναι ο πρώτος αρχηγός του ΑΚΕΛ που διεκδίκησε και κατέκτησε την προεδρία. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ταμπού το έσπασε με τις ευλογίες των Δυτικών, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος να απομακρύνουν τον Παπαδόπουλο από την εξουσία, μετά τη στάση που είχε τηρήσει στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Η θητεία Χριστόφια σφραγίστηκε όχι μόνο από την καταστροφή στο Μαρί, όχι μόνο από υποχωρήσεις στο Κυπριακό, αλλά και από μια κακή διαχείριση της οικονομίας, η οποία έφερε την Κύπρο στην πόρτα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Ο Χριστόφιας έφυγε κατά τρόπο που να ανοίγει το δρόμο για την εκλογή του ιδεολογικού του αντιπάλου, Αναστασιάδη.

Αν και είχε επίγνωση ότι ο άχρωμος Σταύρος Μαλάς δεν είχε καμία τύχη να εκλεγεί, τον όρισε υποψήφιο του ΑΚΕΛ για την προεδρία. Πραγματικός στόχος του ήταν να εμποδίσει την εκλογή του Γιώργου Λιλλήκα, επειδή η εκλογή προέδρου από τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο πιθανότατα θα ανέτρεπε τον παραδοσιακό διπολισμό της κυπριακής πολιτικής σκηνής. Με άλλα λόγια, κυριάρχησε το μικροκομματικό συμφέρον, αν και δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ έχει εκλεκτικές συγγένειες με την εξαρτημένη Δεξιά που εκπροσωπεί ο Αναστασιάδης.

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι εκλογές θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά εάν ο ενδιάμεσος χώρος σύσσωμος υποστήριζε τον Λιλλήκα, υπουργό Εξωτερικών του Παπαδόπουλου. Για να μην συμβεί αυτό, όμως, φρόντισε ο Μάριος Καρογιάν. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κεντρώου κόμματος, του ΔΗΚΟ, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ενότητα του ενδιάμεσου χώρου. Αντ' αυτού, τα προηγούμενα χρόνια φρόντισε να «κολλήσει» στον Χριστόφια με αντάλλαγμα την προεδρία της Βουλής. Και σε αυτές τις εκλογές έσπευσε να υποστηρίξει τον Αναστασιάδη από τον α' γύρο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με την κίνησή του διέσπασε το κόμμα του.

Όπως απέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, εάν το ΔΗΚΟ είχε υποστηρίξει τον Λιλλήκα θα είχε αποκλείσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και πιθανότατα θα είχε δημιουργηθεί πολιτική δυναμική νίκης. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν την ήθελαν όχι μόνο ο ίδιος ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ, αλλά και ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας, λόγω των θέσεων του Λιλλήκα για το Κυπριακό. Επίσης, δεν την ήθελε ούτε το ευρωιερατείο, επειδή ο Λιλλήκας ήταν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έθεσε ζητήματα για το Μνημόνιο και πρότεινε μια εναλλακτική λύση.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Αναστασιάδης θα είχε ηττηθεί εάν τα ελληνοκυπριακά κόμματα δεν ήταν «φυλές» και εάν οι ψηφοφόροι δεν ψήφιζαν παραδοσιακά. Οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφέρθηκαν όπως συνήθως, παρότι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τη χρόνια πρόκληση της κατοχής, αλλά και με δύο πρόσθετες, ζωτικής σημασίας και συνδεόμενες μεταξύ τους, προκλήσεις. Η πρώτη είναι η υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Η δεύτερη πρόκληση είναι η αξιοποίηση του –όπως όλα δείχνουν– μεγάλου ενεργειακού πλούτου.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν εξέλεξαν ένα πρόσωπο χωρίς ιστορία. Το 2004, ο Αναστασιάδης ταυτίστηκε απολύτως με το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός Ελληνισμός με το συντριπτικό 76%. Μεταξύ αυτών και η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα, μάλιστα, με έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διέρρευσαν στα WikiLeaks, το όνομά του αναμείχθηκε σε πολιτικά ανήθικες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον εκλεκτό τους. Συνεπής με τον εαυτό του, ο Αναστασιάδης είναι και ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου.

Αν κάτι εκπλήσσει, λοιπόν, δεν είναι η ικανοποίηση με την οποία Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Άγκυρα υποδέχτηκαν την εκλογή του. Είναι η αδυναμία μιας κοινωνίας τουλάχιστον να διδαχτεί όχι μόνο από το ίδιο το παρελθόν της, αλλά και από την πείρα των άλλων αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ Τεύχος 176 (28/02/13)


Posted: 30 Mar 2013 11:12 AM PDT
Πολλοί μιλούν σήμερα για πρόοδο. Η λέξη σημαίνει «εξέλιξη προς το καλύτερο, βελτίωση, προκοπή». Το ανθρώπινο γένος έχει προοδεύσει, λένε, χάριν της γραμμικής εξέλιξης. Όλοι σήμερα απολαμβάνουν «εν ειρήνη» τα «αγαθά» που προσφέρει το σύστημα, επαναπαυμένοι στον μικρόκοσμό τους. Όσο αυτά υπάρχουν βέβαια, διότι σ' αυτήν την ζωή τίποτα δεν είναι για πάντα.

Την ίδια ώρα χώρες βάλλονται οικονομικά. Ο κόσμος γονατίζει από χαράτσια και φόρους! Δημεύονται καταθέσεις στα καλά καθούμενα. Παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν της πείνας και εμβολιάζονται με δηλητήρια. Γυναικόπαιδα σφαγιάζονται σε πολέμους που γίνονται για την «πρόοδο» και την «δημοκρατία». Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί ειδικά σε μικρές ηλικίες. Ο καρκίνος και άλλες αρρώστιες θερίζουν πληθυσμούς. Η μόρφωση παραπαίει. Η ιστορία διαστρεβλώνεται. Η αισθητική έχει πάει περίπατο. Η παιδική αθωότητα κατακεραυνώνεται. Η πολιτική έχει ταυτιστεί με την διαφθορά. Στους δρόμους «πλακώνονται» για ιδεολογίες. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά κόρον σε όλον τον κόσμο. Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν κυριεύσει τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κατά τ' άλλα απολαμβάνουμε την «πρόοδο», την «ειρήνη» και την «δημοκρατία». Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που βεβηλώνεται καθημερινά ουδείς λόγος. Όλοι παρακολουθούν αποχαυνωμένοι τον ρου των γεγονότων. Τι έλεγε ο Σωκράτης στην παραβολή του σπηλαίου ; Οι άνθρωποι αλυσοδεμένοι σε χέρια, πόδια και λαιμό (για να μην μπορούν να δουν ούτε το διπλανό τους) παρακολουθούν σκιές σ' έναν τοίχο, ο οποίος φωτίζεται. Πίσω τους και μπροστά από το φως «κάποιοι» παίζουν με τις μαριονέτες τους ( δηλαδή: «πολιτικούς», «οικονομολόγους», «ανθρωπιστές», «καλλιτέχνες», «εκπαιδευτικούς», «τραπεζίτες», «μεγάλο-ιδιώτες» κ.α.), ούτως ώστε οι σκιές να χτυπούν στον τοίχο. Έτσι κατασκευάζεται ένα θέατρο σκιών για «μορφωθούν» οι «κρατούμενοι». Οι ίδιοι έχουν ξεχάσει πως φορούν αλυσίδες και θεωρούν ότι η πραγματικότητα περιορίζεται στις σκιές. Αγοράζουν το παραμύθι της «προόδου». Κάθονται υπνωτισμένοι στις θέσεις τους και αρνούνται ή μάλλον βαριούνται να γίνουν εξ-ύπνοι (εκτός ύπνου).

Όποιοι ελευθερώνονται από τις αλυσίδες και σπεύδουν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους για την πλεκτάνη που ξετυλίγεται εν αγνοία τους, χλευάζονται ή ακόμα θανατώνονται από τους ίδιους τους συγκρατούμενούς τους, οι οποίοι δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν την υποτιθέμενη βολή τους. Πράγματι ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο από δήθεν δημοκράτες των Αθηνών. Σήμερα το ίδιο δεν γίνεται; Όποιος θελήσει να ψελλίσει μικρή δόση αλήθειας, χλευάζεται από τους «σύγχρονους ιεροεξεταστές». Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει την σημερινή «πρόοδο».

Παράλληλα, από τα μίντια προβάλλονται τα μοντέλα συμπεριφοράς του «ξερόλα-εξυπνάκια», του υποκριτή, του «παρτάκια» με ταυτόχρονη γελοιοποίηση και υποτίμηση της πραγματικής έρευνας, της εργατικότητας, της ακεραιότητας και της φιλοπατρίας. Αυτά χαρακτηρίζονται οπισθοδρομικά. Δεν συμβαδίζουν με την γραμμική εξέλιξη. Με λίγα λόγια στον Μεσαίωνα ήταν χαζοί που κοίταξαν πίσω στο ελληνικό παρελθόν και έφεραν την Αναγέννηση. Εμείς θα επιμένουμε γραμμικά.

Συνεπώς η αδικία και η απανθρωπιά θα βασιλεύουν. Το κοινωνικό «μπάχαλο» θα κορυφωθεί. Τότε οι «κάποιοι» του σπηλαίου του Σωκράτη θα φέρουν την λύση. Την τάξη μέσω του χάους. Το σπήλαιο θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο! Είστε έτοιμοι να το αντικρύσετε;

Πηγή: Πυγμή 

Posted: 30 Mar 2013 03:32 PM PDT

Η κυπριακή χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι συγκρίσιμη με καμιά άλλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είναι η πρώτη φορά που υπέστησαν ρήγμα οι ίδιες οι ιδρυτικές δομές της ΕΕ. Το ρήγμα αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας διαδικασίας πολιτικής αποσύνθεσης η οποία δύσκολα θα ανατραπεί. Κατά τον Thierry Meyssan, πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπεί στο να διευκολυνθεί η υφαρπαγή κεφαλαίων και να επιλυθεί η δική της οικονομική κρίση, αντί να εξακολουθεί να διατηρείται η οργανωμένη πολιτική δομή της ΕΕ εντός της ζώνης επιρροής της.

Του Thierry Meyssan 
Voltaire Network
30 Μαρτίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να χρησιμοποιήσει κατάλληλα την κυπριακή οικονομική κρίση προκειμένου να εφαρμόσει την στρατηγική της υφαρπαγής κεφαλαίων, στρατηγική την οποία αναλύσαμε πριν από τρεις εβδομάδες από αυτήν εδώ τη στήλη ("Οικονομικό ΝΑΤΟ: η λύση στην οικονομική κρίση των ΗΠΑ"). 

Με τη συνδρομή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκπροσώπου των αμερικανικών συμφερόντων Christine Lagarde, η αμερικανική ηγεσία αμφισβήτησε το απαραβίαστο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχείρησε να κατασχέσει το ένα δέκατο των τραπεζικών καταθέσεων, δήθεν για να διασωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία υπέστη τις αρνητικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης.

Εξυπακούεται ότι ο στόχος αυτός, όπως διατυπώθηκε, είναι εντελώς προσχηματικός, αφού η κατάσχεση, εάν τελικά γίνει, όχι μόνο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιδεινώσει. Είναι σαφές ότι υπό την απειλή της κατάσχεσης, τα εναπομείναντα κεφάλαια θα εγκαταλείψουν το νησί, προκαλώντας άμεσα την κατάρρευση της οικονομίας του.

Η μόνη πραγματική λύση θα ήταν να προβεί η κυβέρνηση της Κύπρου σε άρνηση χρέους, ενώ ταυτόχρονα να σχεδιάσει την εξοικονόμηση εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Θα ήταν η μόνη λογική λύση, αφού οι εξαγωγές φθηνού φυσικού αερίου θα ενίσχυαν την πληγείσα από την κρίση οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, άλλα αποφάσισε η Ουάσιγκτον. Οι Ευρωπαίοι καλούνται να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ενέργεια με υψηλό κόστος από τη Μέση Ανατολή, ενώ το φθηνό αέριο της Κύπρου προορίζεται να τροφοδοτήσει την οικονομία του Ισραήλ

Για να μην αποκαλυφθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ουάσιγκτον, η τραπεζική αυτή ληστεία δεν παρουσιάζεται ως απαίτηση του ΔΝΤ, αλλά ως απαίτηση μιας «τρόικα», που συμπεριλαμβάνει την ΕΕ και την ΕΚΤ. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάσχεση θα πάρει τη θέση μιας υποτίμησης, η οποία στην περίπτωση της Κύπρου καθίσταται αδύνατη λόγω της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη. Μόνο που η κατάσχεση δεν θα γίνει καθ' υπαγόρευση της Λευκωσίας, αλλά σύμφωνα με ένα τελεσίγραφο από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, πρώην διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος της Goldman Sachs, η οποία είναι και ο κύριος δανειστής της Κύπρου.

Η κ. Lagarde, πρώην σύμβουλος σε νομικά θέματα του κολοσσού της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, δεν επιδιώκει να υπονομεύσει την Κύπρο, αλλά να σπείρει πανικό στις αγορές, με σκοπό τα κεφάλαια που βρίσκονται στην Ευρώπη να αλλάξουν πορεία και να διοχετευθούν προς την Wall Street και να αναζωογονήσουν το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλά για ποιο λόγο έγινε στόχος το συγκεκριμένο νησί; Ο ένας λόγος είναι ότι παραμένει ένα από τα λίγα φορολογικά «καταφύγια» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο άλλος ότι οι καταθέσεις εκεί είναι κυρίως ρωσικές


Και γιατί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Επειδή οι Κύπριοι έκαναν το λάθος να εκλέξουν ως νέο πρόεδρό τους τον εκπρόσωπο των αμερικανικών συμφερόντων, Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολούθησαν έτσι τα βήματα των Ελλαδιτών, οι οποίοι, όντας θύματα της ίδιας αμερικανικής αυταπάτης, είχαν εκλέξει ως πρωθυπουργό τους τον επίσης εκπρόσωπο των αμερικανικών συμφερόντων, Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο, όλα αυτά τα «μαγειρέματα» κάπου δεν πήγαν κατ' ευχήν. Το Κυπριακό Κοινοβούλιο απέρριψε σχεδόν παμψηφεί την δημευτική φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων. Και εδώ έχουμε κάτι πραγματικά παράδοξο. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σκόπευε να δημεύσει το ένα δέκατο των κεφαλαίων, ενώ η κομμουνιστική αντιπολίτευση υπεραμύνθηκε της ιδιωτικής περιουσίας. Ο λόγος είναι προφανής: η δήμευση αυτή δεν θα γινόταν προς όφελος της εθνικής κοινότητας, αλλά υπέρ του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Να, λοιπόν, γιατί οι φιλικές συμβουλές εκ μέρους των δανειστών έγιναν απειλές. Στην παρούσα φάση γίνεται λόγος για αποβολή της Κύπρου από την Ευρωζώνη αν οι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού εμμείνουν στην άρνησή τους. Και όμως, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Οι συνθήκες της ΕΕ διατυπώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η είσοδος στην Ευρωζώνη να αποτελεί ταξίδι χωρίς επιστροφή. Δεν είναι δυνατόν να αποχωρήσει μια χώρα οικειοθελώς, ούτε να αποκλειστεί, εκτός αν φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ έγκειται το άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο. Η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία δεν είχε προβλεφθεί από τους οικονομικούς μαφιόζους, φοβίζει την Ουάσιγκτον. Σε περίπτωση που η Κύπρος θα αποχωρούσε από την ΕΕ, θα εξαγόραζε το χρέος της η Μόσχα, μόνο με δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε θα είχαμε το αδιανόητο και το χειρότερο για την Ουάσιγκτον προηγούμενο: ένα κράτος της Δύσης να ενταχθεί στη ρωσική σφαίρα επιρροής, σε αντίθεση με ό, τι έχουμε βιώσει από την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά. Αναμφίβολα το παράδειγμα της Κύπρου θα το ακολουθούσαν και άλλες υπερχρεωμένες βαλκανικές χώρες, αρχής γενομένης από την Ελλάδα


Για την Ουάσιγκτον, το εσχατολογικό αυτό σενάριο πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Πριν από λίγους μήνες, ένα ελαφρύ βήξιμο εκ μέρους του State Department ήταν αρκετό για να παραιτηθεί η Αθήνα από την παραχώρηση μέρους των δικαιωμάτων της για εξόρυξη ενεργειακών κοιτασμάτων στη Μόσχα. Αυτή τη φορά, εάν αντισταθούν οι Κύπριοι, θα γίνει χρήση όλων τα μέσων, ακόμα και των πιο αντιδημοκρατικών εναντίον τους.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προσποιήθηκε αδιαφορία. Ο Vladimir Putin αγνόησε τις συμφέρουσες προσφορές επενδύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αφού σαφώς δεν προτίθεται να σώσει ούτε τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι είχαν κρύψει τα κεφάλαιά τους στο νησί, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τους βοήθησε να οργανώσουν τη φοροδιαφυγή τους.

Παρασκηνιακά, ο Putin διαπραγματεύτηκε μια μυστική συμφωνία με την Angela Merkel, μέσω της οποίας μπορεί να επιλυθεί η κρίση κατά το οικονομικό της σκέλος, αλλά θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ευρείας κλίμακας αναθεώρηση των συμφωνιών και της νομοθεσίας της EE.

Παρεμπιπτόντως, ο «Τσάρος» συνέλεξε απίστευτες πληροφορίες για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο επί προεδρίας Medvedev, τις οποίες ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί, προκειμένου να πιέσει τον «απρόσεχτο»  Ρώσο νυν πρωθυπουργό να αναλάβει δράση.




Posted: 30 Mar 2013 09:53 AM PDT

Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Επιτελείου, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία σχετικά για τη χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) τα οποία θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. 

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία έγινε για τις ανάγκες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας στον αγώνα της Τουρκίας κατά του αυτονομιστικού Κόμματος των Κούρδων –PKK, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι πτήσεις των αμερικανικών άοπλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για τον εντοπισμό των μελών της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ θα βρίσκεται στον πλήρη τουρκικό έλεγχο. 

Επιπλέον, τα τέσσερα (4) μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ και θα διεξάγουν αναγνωριστικές πτήσεις άοπλα», αναφέρει η τουρκική δήλωση.



Posted: 30 Mar 2013 03:43 PM PDT

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων απαντά σε 18 συχνές ερωτήσεις για το τι ισχύει για κοινούς λογαριασμούς, τον συμψηφισμό αποζημίωσης με δάνεια και οφειλές, τον χρόνο αποζημίωσης, τις τράπεζες που εξαιρούνται και τα λεφτά σε θυρίδες.

Γράφει ο Αντώνιος Μάνος

1. Τι σημαίνει κατάθεση;

Ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει βάσει των εφαρμοζόμενων νόμιμων και συμβατικών όρων, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους (άρθρο 9, παρ.1, ν. 3746/2009 – (ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)

2. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων ;

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ (άρθρο 9 παρ. 2(α) (ν. 3746/2009, ΦΕΚ 27 Α΄16-02-2009). Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του ... υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (άρθρο 9, παρ. 2β, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009). Σημειώνεται ότι με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει καταστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. Οι Καταθέσεις Προθεσμίας, Ταμιευτηρίου, και Όψεως καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι κατηγορίες καταθέσεων που αναφέρονται πιο πάνω, καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Τι σημαίνει κατάθεση)

4. Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;

Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο (άρθρο 9, παρ. 4.α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)

5. Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;

Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα.

6. Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην Ιδια Τράπεζα;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: O καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα, με τον καταθέτη Γ, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ για τους Α, Β,Γ ; Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ

7. Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β σε μία τράπεζα Ι 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα ΙΙ 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα (Ι, ΙΙ); Στο παράδειγμα, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι και 100.000 ευρώ από την τράπεζα ΙΙ, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι.

8. Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;

Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του ΤΕΚΕ έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

9. Εάν έχω δάνεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι καταθέσεις στο πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες ;

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από το ΤΕΚΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια συμψηφίζονται με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων.

10. Οι τόκοι μιας κατάθεσης συμπεριλαμβάνονται στην αποζημίωση;

Στο όριο των 100.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη.

11. Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;

Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει από το προιόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

12. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid-cards) θεωρούνται καταθέσεις;

Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις κατά την έννοια του ορισμού της κατάθεσης (άρθρο 4α του ν. 3148/2003 ΦΕΚ 136 Α'/5.6.2003) (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Tι σημαίνει κατάθεση)

13. Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ;

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων. (Βλέπε επίσης την απάντηση στο ερώτημα 2 – Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων)

14. Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας, είναι εγγυημένα από το TEKE;

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε ΔΕΝ καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1-Τι σημαίνει κατάθεση)

15. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009) εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή Τρίτες χώρες. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων»

16. Καλύπτει το ΤΕΚΕ καταθέσεις υποκαταστημάτων τραπεζών των οποίων η έδρα είναι σε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης όπως η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.;

Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Μarfin Εγνατία Τράπεζα), οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Citibank) κ.α ΔΕΝ συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

17. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ λόγω της υπαγωγής του σε ειδικό καθεστώς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθιούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tpd.gr.

18. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση που οι καταθέσεις σε πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες και από ποιο φορέα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ( άρθρο 16 παρ. 1α και 2α του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009, όπως ισχύει).


Συχνές ερωτήσεις για την κάλυψη των ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

1. Τι σημαίνει καλυπτόμενη επενδυτική υπηρεσία για το ΤΕΚΕ ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τους κινδύνους συναλλαγών όπως π.χ. λήψη, διαβίβαση και εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών, διαπραγμάτευση για ίδιο λογαριασμό, διαχείριση χαρτοφυλακίων, αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων, αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης και υπηρεσίες θεματοφύλακα. (άρθρο 4 παρ. 1 (α)-(δ),(στ), (ζ) και παρ.2(α) ν.3606/2007 – ΦΕΚ 195Α' 17-8-2007).

2. Πότε ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών πελατών;

H διαδικασία αποζημίωσης επενδυτών πελατών ενεργοποιείται εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιο πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να αποδώσει στους επενδυτές-πελάτες κεφάλαια που τους οφείλει είτε να τους παραδώσει χρηματοπιστωτικά μέσα που τους ανήκουν και που απορρέουν από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. (άρθρο 13, παρ. 2 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)

3. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των επενδυτικών υπηρεσιών ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει όλους τους επενδυτές-πελάτες των συμμετεχόντων στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ πιστωτικών ιδρυμάτων για τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, έως ποσού 30.000 ευρώ, για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή-πελάτη ανεξάρτητα από τις καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου παροχής της υπηρεσίας. (άρθρο 10, παρ. 1α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009) Το όριο της αποζημίωσης των 30.000 ευρώ ισχύει ανά επενδυτή και ανά πιστωτικό ίδρυμα

4. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων (ΣΚΕ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009) και παρέχουν καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων που ήδη, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, συμμετείχαν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών στο οποίο και εξακολουθούν να συμμετέχουν. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Επενδύσεων»

5. Τι γίνεται στην περίπτωση των συνδικαιούχων της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες;

Προκειμένου περί επενδυτών-πελατών των συμμετεχόντων, στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι συνδικαιούχοι της ίδιας απαίτησης από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, το τμήμα της απαίτησης που αναλογεί σε κάθε επενδυτή-πελάτη νοείται ως χωριστή απαίτηση έναντι του πιστωτικού ιδρύματος, και, συνυπολογιζομένων των λοιπών απαιτήσεων του έναντι του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες, αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ. (άρθρο 10, παρ. 2 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)

6. Τα ομόλογα και τα πιστοποιητικά καταθέσεων καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι περιπτώσεις του άρθρου 11 παρ. 14 και 15 του ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009) εξαιρούνται από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων αλλά αποζημιώνονται από το Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων, καθώς σύμφωνα με την Οδηγία 2004/39ΕΚ MiFID που αφορά τους κανόνες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αποτελούν αντικείμενο επενδυτικών υπηρεσιών.

7. Tα repos καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Τα repos εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων, οι απορρέουσες εκ των οποίων απαιτήσεις καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του ΤΕΚΕ. (άρθρο 9, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009).

8. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει επενδυτικές επιλογές;

Το ΤΕΚΕ καλύπτει τους κινδύνους που προκύπτουν από την αδυναμία ενός πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ να επιστρέψει τίτλους ή χρήματα στους πελάτες του (κυρίως περιπτώσεις απάτης). Το ΤΕΚΕ δεν καλύπτει ούτε τον επενδυτικό κίνδυνο (μείωση της αξίας) ούτε τον κίνδυνο του εκδότη των επενδυτικών τίτλων.

9. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τις απώλειες που προέκυψαν από την απομείωση της αξίας (κούρεμα) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου;

Όπως προαναφέρθηκε το ΤΕΚΕ δεν καλύπτει ούτε τον επενδυτικό κίνδυνο (μείωση της αξίας) ούτε τον κίνδυνο του εκδότη των επενδυτικών τίτλων, συνεπώς δεν καλύπτει τις απώλειες που προέκυψαν από το «κούρεμα» των ομολόγων.

10. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου από το Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων (ΣΚΕ) σε περίπτωση που το πιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των επενδυτών – πελατών ;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αποζημιώνει τους επενδυτές-πελάτες το αργότερο μετά από τρεις μήνες από την αποστολή από το ΤΕΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος του πρακτικού των δικαιούχων αποζημίωσης. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες. (άρθρο 14 παρ. 1β και 2β του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009).

11. Οι ξεχωριστοί λογαριασμοί καταθέσεων των πελατών των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Ναι, αρκεί οι πραγματικοί δικαιούχοι να είναι οι επενδυτές-πελάτες και όχι οι ΕΠΕΥ (άρθρο 11 παρ.4, ν.3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009).

12. Τα επενδυτικά προϊόντα όπως παράγωγα, swaps, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές καλύπτονται από το ΤΕΚΕ;

Οι επενδυτικές υπηρεσίες που συνδέονται με τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και οι κινητές αξίες, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007 (ΦΕΚ 195 Α' 17/8/2007) των επενδυτών-πελατών των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων, καλύπτονται από το επενδυτικό σκέλος του ΤΕΚΕ (άρθρο 10 του ν. 3746/2009).

13. Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;

Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει από το προιόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

14. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid-cards) θεωρούνται καταθέσεις;

Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις κατά την έννοια του ορισμού της κατάθεσης (άρθρο 4α του ν. 3148/2003 ΦΕΚ 136 Α'/5.6.2003) (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 1 -Tι σημαίνει κατάθεση)

15. Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ;

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων. (Βλέπε επίσης την απάντηση στο ερώτημα 2 – Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων)

16. Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας, είναι εγγυημένα από το TEKE;

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε ΔΕΝ καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). (Βλέπε την απάντηση στο ερώτημα 6-Τι σημαίνει κατάθεση)

17. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009) εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή Τρίτες χώρες. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων»

18. Καλύπτει το ΤΕΚΕ καταθέσεις υποκαταστημάτων τραπεζών των οποίων η έδρα είναι σε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης όπως η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.;

Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Μarfin Εγνατία Τράπεζα), οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Citibank) κ.α ΔΕΝ συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

19. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ λόγω της υπαγωγής του σε ειδικό καθεστώς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθιούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tpd.gr.

20. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση που οι καταθέσεις σε πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες και από ποιο φορέα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ( άρθρο 16 παρ. 1α και 2α του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009, όπως ισχύει).


Posted: 30 Mar 2013 03:40 PM PDT
Υπήρξε τηλεφώνημα για βόμβα στον Πύργο του Άιφελ και δόθηκε εντολή να εκκενωθεί άμεσα.

Η κατάσταση κρίνεται τόσο σοβαρή που αυτή την στιγμή οι αρχές προσπαθούν να εκκενώσουν το μνημείο από 1500 περίπου άτομα (!!!) που βρίσκονται μέσα αυτή την στιγμή. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τουρίστες. Μιλάμε για πρωτοφανή αριθμό και ελάχιστο χρόνο.

Ήδη έχει περάσει η ώρα που ανέφερε το τηλεφώνημα ότι θα γινόταν η έκρηξη. 

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και η περιοχή έχει εκκενωθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο ομάδες αστυνομικών με ειδικά εκιπαιδευμένα σκυλιά ερευνών το κτίριο, σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ώρες.
Μέχρι πριν λίγο, αστυνομικές πηγές δεν μπορούσαν να αποφανθούν εάν ο Πύργος του Άιφελ θα ήταν και πάλι στη διάθεση του κοινού κατά την διάρκεια της βραδιάς.



Posted: 30 Mar 2013 05:20 AM PDT
Η οργή του Κρεμλίνου για τις ζημιές από το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να βάλει το καρφί στο φέρετρο της «ειδικής σχέσης» που έχει η Γερμανία με τη Ρωσία, φοβούνται οι γερμανοί επιχειρηματίες. «Φυσικά υπάρχουν εντάσεις» είπε ένας σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Φοβάμαι για τις σχέσεις. Εάν οι Γερμανοί καταρρεύσουν, τότε η Ρωσία δεν θα έχει απολύτως κανένα σύμμαχο στην Ευρώπη πια».
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν είναι και οι καλύτερες, απ' όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία πέρυσι, εν μέσω πρωτόγνωρων  διαμαρτυριών. Η καταστολή των επικριτών του – συμπεριλαμβανομένων της φυλάκισης των διαδηλωτών, των νέων νόμων που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και μιας πρόσφατης επιδρομής στις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το τελικό αγκάθι θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και κρατικές επιχειρήσεις – και, σύμφωνα με ορισμένες ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος ο Πούτιν – έχασαν μεγάλα ποσά από τη συμφωνία διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική οργή έχει ενταθεί και σε μεγάλο βαθμό κατευθύνεται προς το Βερολίνο. Μερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ ως ένα γερμανικό σχέδιο για να τιμωρήσει τη Ρωσία.
«Το πρόβλημα στην Κύπρο ξεκίνησε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ένα βασικό ρεπορτάζ της Φωνής της Ρωσίας, ενός ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκει στο Κρεμλίνο. Ο Αλέξανδρος Νεκράσοφ, ένας πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι, στην περίπτωση μεγάλων απωλειών, «η Μόσχα θα πρέπει να ψάξει τρόπους για να τιμωρήσει την ΕΕ», όπως το πάγωμα ή η φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των μεγάλων γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το διακύβευμα είναι δυνητικά τεράστιο. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας μετά την Κίνα, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φθάνουν 72 δις δολάρια το 2011. Ο αγωγός Nord Stream, που λειτούργησε εκείνο το έτος, σταθεροποίησε τους δεσμούς ενέργειας της χώρας.
Οι εμπορικές σχέσεις τους υπάρχουν ανεξάρτητα από την πολιτική σχέση η οποία έχει επιδεινωθεί σταθερά από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, το 2005 – αν μη τι άλλο λόγω της προσωπικής σχέσης του Πούτιν με τη χώρα. Μιλάει άπταιστα τη γλώσσα, έχοντας υπηρετήσει ως πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχτισε μια ισχυρή προσωπική φιλία με τον Σρέντερ, που κάποτε αναφέρθηκε στον επί χρόνια ρώσο ηγεμόνα ως «άψογο δημοκράτη». Πούτιν τον αποπληρωθεί αδρά, την παράδοση του μια προσοδοφόρα δουλειά στο διοικητικό συμβούλιο του αγωγού Nord Stream, μετά έφυγε από το γραφείο. Βοήθησε επίσης Σρέντερ εγκρίνει δύο ρωσικά παιδιά.
Ο διάδοχός του, η Άνγκελα Μέρκελ – η οποία μιλά άπταιστα ρωσικά και μεγάλωσε στην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία – δεν τρέφει την ίδια συμπάθεια για τον Πούτιν. Οι βοηθοί της θυμούνται πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Σότσι, ο Πούτιν εσκεμμένα άφησε τον σκύλο του να οσφριστεί τα πόδια της καγκελαρίου. Η Μέρκελ έχει μια γνωστή αποστροφή για τα σκυλιά. «Τυπική KGB», παραπονέθηκε μια από τις βοηθούς της καγκελαρίου.
Η Μέρκελ έχει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη ρωσική πραγματικότητα από ό, τι ο Σρέντερ», είπε ένας ισχυρός γερμανός επιχειρηματίας ο οποίος έχει εργαστεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η γνώμη του σχετικά με τη Ρωσία ήταν διαφορετική και, όπως θα πρέπει να θυμάστε, η Ρωσία ήταν διαφορετική». Στην τρίτη θητεία του, ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μια ανελέητη εκστρατεία για τη φίμωση των επικριτών του και μια ταυτόχρονη εξωτερική πολιτική επίθεση κατά της Δύσης. Αυτά τα δύο στοιχεία συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν δεκάδες Ρώσοι εισαγγελείς και εφοριακοί εισέβαλαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο γερμανικές ΜΚΟ. Οι επιθεωρητές φαίνεται να ήταν  ιδιαίτερα σκληροί με τα γερμανικά ταμεία – το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Αγία Πετρούπολη, που πρόσκειται στο κόμμα CDU της Μέρκελ και το Ίδρυμα Friedrich Ebert στη Μόσχα, που συνδέεται με τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας – και κατάσχεσαν υπολογιστές και έγγραφα. Το Βερολίνο αντέδρασε με αγανάκτηση για τις πρωτοφανείς επιδρομές. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προειδοποίησε ότι οι επιδρομές θα έχουν μια «διαρκή επίδραση στις διμερείς σχέσεις».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατήρησε ωμά ότι το «αυταρχικό καθεστώς» του Πούτιν μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια καλόπιστη δικτατορία». Η Handelsblatt έγραψε: «Οι πολιτικές εντάσεις μπορεί να έχουν ευρείες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και στις δύο χώρες». Για πρώτη φορά, οι γερμανικές εταιρείες παρατηρούν με «σκεπτικισμό» τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρχίσει να επιτίθενται στον γερμανικό Τύπο. Ο Αλεξέι Πούσκοφ, επικεφαλής της επιτροπής της Δούμας για τις διεθνείς σχέσεις, έγραψε την Παρασκευή στο τουίτερ: «Ήρθε η ώρα για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός Τύπος είναι αντιδημοκρατικός, μη πλουραλιστικός και έχει μετατραπεί σε αντι-ρωσική προπαγάνδα». Η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον. «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να ασκήσει πίεση στις γερμανικές εταιρείες», δήλωσε ένας άλλος επιχειρηματίας ο οποίος έχει εργαστεί στη Ρωσία επί 17 χρόνια. «Δεν είναι χρήσιμο γι 'αυτούς. Όμως, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν οι ρωσικές αρχές συνεχίσουν να ψάχνουν τα κεφάλαια και τις ΜΚΟ μας. Αυτό είναι πραγματικά μια πράξη που αφορά τις αρχές στη Γερμανία και την κοινή γνώμη».
Καθώς οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου πλησιάζουν, η σχέση της Γερμανίας με αντιδημοκρατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να είναι ένα βασικό θέμα, σχολιάζει ο σύμβουλος. «Η ρωσική θέση είναι: Ναι, η Μέρκελ και οι Γερμανοί κάνουν μια προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες μας και μας παίρνουν τα χρήματα». Ενώ αποκαλύφθηκε η κρίση στην Κύπρο, ο Πούτιν καλωσόρισε τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας,Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό. Υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών για το πετρέλαιο καθώς και μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας για το φυσικό  αέριο εντός του τρέχοντος έτους. Ήταν η τελευταία κίνηση απομάκρυνσης του Πούτιν από τη Δύση, η οποία εδώ και καιρό αναζητά τρόπους για να πάψει να εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.
Ένα τεστ για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις θα γίνει στις 7 Απριλίου, όταν ο Πούτιν επισκεφθεί τη χώρα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τη Μέρκελ, συγκρούστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της φυλάκισης των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Η επίσκεψη αυτή θα έρθει στον απόηχο της αυξανόμενης γερμανικής οργής για τη μεταχείριση των ΜΚΟ. Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε ακόμα αν ο Πούτιν θα ταξιδέψει με το σκύλο του.


Posted: 30 Mar 2013 04:58 AM PDT
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.
«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως », αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.
Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται δυσμενέστατη, αφού με δεδομένη την πολιτική κουλτούρα της Βόρειας Κορέας, είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να υπάρξει μία οπισθοχώρηση από την πλευρά της, εάν δεν έχει εξασφαλίσει μία νίκη, έστω και εικονική. Με επίσης δεδομένη όμως την επιπλέον πίεση που ασκείται στον νεαρό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος εισήλθε σε μία κρίση απέναντι σε ιστορικούς αντιπάλους, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αποκλιμάκωση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας που θα "τσαλακώσει" το προφίλ του νεαρού προέδρου, ο οποίος επέλεξε για λόγους γοήτρου ένα πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο τόσο για τους αντιπάλους του όσο και για τον ίδιο.

Ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτή η παράκληση της Μόσχας για "ηρεμία" όλων των εμπλεκομένων, ειδάλλως η ευρύτερη περιοχή της Ασίας κινδυνεύει να βιώσει ένα ολοκαύτωμα που θα πληγώσει το σύνολο του πλανήτη...

Αναγνώστης

Posted: 30 Mar 2013 04:25 AM PDT
Το βασικό αίτιο της πεισματώδους προσπάθειας της ελληνικής πολιτικής τάξης να εντάξει την Ελλάδα στους κόλπους της ΕΟΚ ήταν η ανασφάλεια ενώπιον της τουρκικής απειλής. Το αίσθημα της αβεβαιότητας και του φόβου δεν διακατείχε τον ελληνικό λαό, αλλά τους πολιτικούς, οι οποίοι απεδείχθησαν ειδήμονες στην πολλαπλώς αποτυχημένη συνταγή του «κατευνασμού», την οποία είχε υιοθετήσει στο παρελθόν ο Νέβιλ Τσάμπερλεν - με αποτέλεσμα να αιματοκυλίσουν την Ευρώπη οι αγέλες των αδίστακτων Ούνων του Χίτλερ.

Η πολιτική του κατευνασμού κρίθηκε αναγκαία συνταγή για τους εδώ επικεφαλής του πολιτικού βίου μας, επειδή επιδίωκαν παντί τρόπω την αποφυγή της σύγκρουσης με τη «σύμμαχό» μας στο ΝΑΤΟ. Αν νικούσαμε σε μια τέτοια σύρραξη, ο Στρατός θα αποκτούσε ξανά την αίγλη που έχασε επειδή δεν πολέμησε στην Κύπρο το προδοτικό καλοκαίρι του 1974. Αν γευόμασταν την ήττα σ' έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, όλοι γνωρίζουμε τι θα επακολουθούσε.

Η βασική παρεξήγηση που αποτέλεσε τον θεμελιώδη λίθο στον επονείδιστο ενδοτισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι η εθνική αξιοπρέπεια συνεπάγεται πόλεμο και οι επικύψεις στην κεμαλική και νεοοθωμανική βαρβαρότητα εξασφαλίζουν την ειρήνη.

Επιπλέον, όλα τα προβλήματα με τους ακόρεστους γείτονες είχαν μπει κάτω από το ευρωπαϊκό... χαλί, με την απατηλή ελπίδα ότι η «Ευρώπη θα καθαρίσει για λογαριασμό μας» - οικτρή παραδοχή ανικανότητας και λιποψυχίας από εκείνους που θα έπρεπε να αποτελούν την εθνική πρωτοπορία.

Και το αποτέλεσμα του τραγέλαφου αναμενόμενο: Τώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο γερμανικό κάτεργο του χρέους, οι Τούρκοι ζητούν μερίδιο από κάτι που δεν τους ανήκει!

Οπως έγραψε η «δημοκρατία», ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου, αν δεν γίνει δεκτός ο διαμοιρασμός των εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, που διάφοροι αφελείς ή βαλτοί επέμεναν ότι «θα εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού», σφυρίζει αδιάφορα και προσπαθεί συστηματικά να μειώσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Φαύλος κύκλος...

Posted: 30 Mar 2013 04:10 AM PDT

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς αλλά και πολίτες από κάθε μέρος της βόρειας Ελλάδας έδωσαν χθες το «παρών» στο σημαντικό συνέδριο που διοργάνωσε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο, με θέμα «Εθνική αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας». Από το μεσημέρι πλήθος κόσμου είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνεται προκειμένου να πιάσει μια θέση για το συνέδριο. «Καλούμε φίλους Θρακιώτες και μη να παρευρεθούν στο Βελλίδειο. Θα ακουστούν αλήθειες για τη Θράκη μας. Κραυγή αγωνίας και αγανακτισμένη αντίδραση. Δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς. Είναι η ώρα των Θρακιωτών και του Πανελλήνιου Συναγερμού» ανέφερε το κάλεσμα της Θρακικής Εστίας.

«Συμβαίνουν πολλά και διάφορα υπόγεια πράγματα στη Θράκη μας, τα οποία δεν γνωρίζει ο κόσμος και πιστεύει πως η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους. Το συνέδριο πραγματοποιείται για να μάθουν οι πολίτες ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας, λαμβάνουν χώρα επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη μας και απειλείται η εδαφική, πολιτιστική και θρησκευτική μας ακεραιότητα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Θρακικής Εστίας, αξιωματικός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας και Οικονομολόγος Αναστάσιος Τσερκεζής.

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, το τουρκικό προξενείο και διάφορες άλλες δυνάμεις με συμφέροντα στην Τουρκία αναγκάζουν τους Ελληνες μουσουλμάνους να μαθαίνουν τουρκικά. «Ο Νταβούτογλου μίλησε για διχοτόμηση της Κύπρου. Με αυτά που βλέπουμε, δεν είναι μακριά να ζητήσουν κάτι ανάλογο και για τη Θράκη» τόνισε ο κ. Τσερκεζής.

Μεταξύ άλλων τέθηκε χθες ζήτημα για την εγκατάλειψη των Πομάκων και των Τσιγγάνων της Θράκης από την ελληνική Πολιτεία, γεγονός που τους καθιστά εύκολη «λεία» για τις φίλα προσκείμενες στην Τουρκία δυνάμεις που δρουν στη Θράκη.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών που έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο ήταν ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας και λέκτορας της Νομικής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Θράκη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο διδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘ Νεκράτιος Λαπέργολας, που ανέλυσε τον ρόλο και τις δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, που μίλησε για την Ιστορία και την πορεία των Πομάκων, ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης, που μίλησε για την Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη και την Εθνική κυριαρχία, και ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος, που ανέλυσε τη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Posted: 30 Mar 2013 03:45 AM PDT


Αφού σίγουρα έχετε διαβάσει περισπούδαστες αναλύσεις για την υπόθεση της Κύπρου εγώ θα πω ΜΟΝΟ ότι όλοι ήταν στο κόλπο. Ο καθένας για δικούς του λόγους…

Το κομμάτιασμα της Κύπρου βόλευε πολλούς… Εάν ΔΕΝ βόλευε, εκεί θα είχαμε θέμα…

Και αυτό που τους ένωσε, ξέχωρα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ευρώ δεν είναι άλλο από το λαμπερό πραγματάκι που λέγεται ΧΡΥΣΟΣ.

Μόλις με πληροφόρησαν από USA μεριά λοιπόν, ότι πάει πολύ καλά το πράγμα…

[...] The whole year was a roller coaster, with U.S. investors riding the day-to-day ups and downs of what was happening across the pond. Eventually, many investors elected to sit on the sidelines, seeking safe haven from the volatility that plagued the markets.
That's where gold came in.
Gold, of course, is the ultimate safe haven, unaffected by a collapsing currency such as the euro.
So investors flocked to gold, prompting a 10% run-up in the yellow metal by year's end. Gold reached as high as $1,888 an ounce in late August just as stocks were nearing their low point.[...]
Σε ελεύθερη μετάφραση…


[...] Ολο το έτος ήταν ένα τρενάκι του λούνα παρκ, με τους Αμερικανούς επενδυτές να οδηγούν ημέρα με την ημέρα, τα σκαμπανεβάσματα του τι συμβαίνει πέρα από τη λίμνη. Τελικά, πολλοί επενδυτές επέλεξαν να καθίσουν στο περιθώριο, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από την αστάθεια που μαστίζει τις αγορές.
Και τότε ήρθε ο χρυσός.
Ο χρυσός, φυσικά, είναι το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο, ανεπηρέαστος από μια ραγδαία υποτίμηση νομίσματος, όπως το ευρώ.
Έτσι, οι επενδυτές συρρέουν στο χρυσό, με αποτέλεσμα να τρέχει 10% προς τα πάνω το κίτρινο μέταλλο, από το τέλος του έτους. Ο χρυσός έφτασε τόσο υψηλά όπως 1.888 δολάρια η ουγγιά στα τέλη Αυγούστου, όπως ακριβώς τα αποθέματα πλησιάζουν το χαμηλό τους σημείο.[...]
Πάει πολύ καλά λοιπόν το σχέδιο… Ωραίες οι κρίσεις του καπιταλισμού!

Και τι θα σώσει τον πλανήτη μας, από αυτή τη μεγάλη κρίση στην οποία έπεσαν όλα τα μεγάλα κράτη;

[Ο ήχος του χρυσού / Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στις 17 Σεπτεμβρίου 2012]

Ξαναπροειδοποιώ λοιπόν.
Ερχεται κάτι πολύ μεγάλο… και πλησιάζει όλο και πιo κοντά.
Απειλητικά. 

Αμετανόητος (26-03-2013)


Πηγή: Blue Big

Posted: 30 Mar 2013 03:42 PM PDT

Του Γιάννη Ντάσκα

«Στο χώρο της υγείας τα μαύρα χρήματα είναι στο τεράστιο ύψος τους. Το ένα τρίτο από αυτά να πιάσουμε φτάνουν για την οικονομική ανάκαμψη όχι της υγείας αλλά της χώρας». Έτσι είχε απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής παραμονές εκλογών του 2004 στο ερώτημα που θα βρει τα χρήματα.

Δεν έκανε απολύτως τίποτα και εκείνος και ο προηγούμενος και ο επόμενος. Από σήμερα οι Έλληνες πολίτες χάνουν όχι μόνο την περίθαλψη σε (ανύπαρκτης λειτουργίας) κρατικά νοσοκομεία αλλά και τα φάρμακα αφού θα καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό. Όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, δεν θα παίρνουν φάρμακα. Σε μία ώρα (στις 11.30) ο υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί την επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη για τα προβλήματα του χώρου.

Ποια είναι τα προβλήματα;

Η πλήρης κατάρρευση των υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ με τις θεραπευτικές κοινότητες λόγω έλλειψης χρημάτων. Μόνο για την μισθοδοσία κατάφεραν οι αθεόφοβοι να χρειάζονται 17 εκατομμύρια το χρόνο. Μόνο τα χρέη τους κατάφεραν οι αθεόφοβοι να τα έχουν φτάσει στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο τα λειτουργικά έξοδα το χρόνο κατάφεραν οι αθεόφοβοι να τα έχουν φτάσει στα 28 εκατομμύρια το χρόνο.

"Αν αυτό ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργούσε με το 1/5 των εξόδων και ούτε" μας είπε επιχειρηματίας που είχε προσπαθήσει να εργαστεί στο χώρο και πρόσθεσε: 

"Για ρωτήστε πόσα χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό η κ.Μαλλιώρη; Πότε είχε ξεκινήσει με τη σύζυγο Λαλιώτη στο χώρο αυτό; Ποιά αποτελέσματα είχαν και η ίδια και οι άλλοι που εργάστηκαν; Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκαν;"

Στην Κύπρο καταρρέει το σύστημα και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανήγγειλε ποινικούς εισαγγελείς που θα ερευνήσουν ευθύνες. Αν καταρρεύσει ο ΟΚΑΝΑ και μείνουν εκατοντάδες παιδιά χωρίς βοήθεια οι ποινικοί εισαγγελείς πρέπει να πιάσουν δουλειά για να βρουν πως, πότε, γιατί, που και από ποιούς ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. 

Και να προσέξουν την εξέλιξη. Χώρος χρήσης και διακίνηση ναρκωτικών πια με συναλλαγές σχεδόν φανερές έγινε το πνευματικό κέντρο της ιστορικότερης πόλης του κόσμου. Της Αθήνας. Και οι χρήστες μισόγυμνοι κυκλοφορούν στο προαύλιο της Νομικής Αθηνών. Ντροπή!



Posted: 30 Mar 2013 02:19 AM PDT


«Το κράτος των Σκοπίων βλέπει το μέλλον του ως ισότιμο μέλος της ευρω-ατλαντικής οικογένειας. Οι εθνικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι δεσμεύσεις της κρατικής ηγεσίας μας, ομιλούν για τη συνεχή δέσμευση της χώρας σε στρατηγικές προτεραιότητες και αυτές είναι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι σε διάλεξη με θέμα: «Το ΝΑΤΟ και οι χώρες μέλη- Οι προκλήσεις στο προσκήνιο», που διοργανώθηκε από το Ευρω-ατλαντικό Συμβούλιο των Σκοπίων.


Ο Τζαφέρι πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή δήλωσε για τη συνεχή και μακροχρόνια συμβολή της FYROM, με πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διατήρηση της περιφερειακής και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

«Το πιο ορατό τμήμα της εθνικής προσπάθειας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, «είναι η συμβολή μας στις δυνάμεις της ISAF στο Αφγανιστάν, στην Eufor-Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της UNIFIL στο Λίβανο και μέσα από την υποστήριξή μας στην KFOR, καθώς και η αφοσίωσή μας στο σύνθημα «Μαζί μέσα- μαζί έξω» και στην υποστήριξη μας στις μελλοντικές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά το 2014».

Αναφερόμενος στις σημερινές εργασίες τόνισε:


«Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής, σήμερα, προήχθη η κοινωνική ασφάλεια του δικτύου «Atlantica», μέσω του οποίου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και σκέψεις σχετικά με τις διαδικασίες της συμμαχίας, μέσα στο συνολικό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας», όπως, χαρακτηριστικά σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.



Posted: 30 Mar 2013 01:45 AM PDT

  • Προβλήματα για άλλη μια φορά δημιουργεί η γειτονική μας χώρα στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά με την υφαλοκρηπίδα τολμώντας μάλιστα να υπαινιχθεί πως δρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό που επί χρόνια απαξιώνει...

Τόσο η Σύμβαση του Μοντεγκο Μπαίυ του 1982 όσο και η παλαιότερη Διεθνής Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958 (στην οποία όμως η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος) αποτελούν κωδικοποίηση υφιστάμενων εθιμικών κανόνων και άρα δεσμεύουν όλα τα κράτη, ακόμη και αυτά που δεν τα έχουν υπογράψει.
Παράλληλα παραβιάζει και τη διμερή συμφωνία στη Μαδρίτη που δέσμευε πως κανένα από τα δυο κράτη δεν κατέφευγε σε μονομερείς ενέργειες. Κι όμως η Τουρκία έδωσε άδειες σε εταιρείες για έρευνα και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μη μπορώντας να κάνει αλλιώς παραδέχθηκε πως όντως βρίσκονται μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά εκεί η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν μας είπε από που πηγάζουν αυτά! Και πως ακριβώς καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο;

Για ακόμη μια φορά είναι εμφανής η ανάγκη για οριστική και τελεσίδικη επίλυση των διμερών διαφορών στο Αιγαίο. Για να είναι οριστική αυτή η λύση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν νομικά μέσα επίλυσης διεθνών διαφορών και μόνο, όταν άλλωστε τα επίμαχα ζητήματα πιο εύκολα χαρακτηρίζονται ως νομικά παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας να τα χαρακτηρίσει πολιτικά. Η δε διπλωματία των κανονιοφόρων είναι απαράδεκτη.

Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία είναι περισσότερο ωφελημένη από μία πολιτική διαπραγμάτευση και από τον διμερή διάλογο που φροντίζει να καθιστά αναποτελεσματικό, χρονοβόρο και ανούσιο. Η Ελλάδα από την μεριά της δεν έχει απορρίψει τον διάλογο, αν και θα ήταν η κατεξοχήν κερδισμένη από μια νομική λύση στον πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ακόμα και για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι μη διαπραγματεύσιμα και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο λάθος των έως τώρα κυβερνήσεων γιατί καθιστούν την Τουρκία πιο αδιάλλακτο διαπραγματευτή και εμφανίζεται η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση πρόθυμη να διαπραγματευτεί τα πάντα ακόμη και αυτά που δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο τραπέζι. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Τουρκία να αυξάνει συνεχώς τις επιδιώξεις της, κάτι το οποίο έχει ιστορικά αποδειχθεί για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας της στάσης της θα καταλήγαμε στα εξής: κατ' αρχήν, είναι μια χώρα που έχει κάνει εξαιρετικά καλούς υπολογισμούς και θεωρεί πως θα προσκομίσει περισσότερα οφέλη από αυτή τη στάση, αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος είναι με το μέρος της και πως κάποια στιγμή θα υπάρχει ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα συμφέροντα της ή έστω δυσμενέστερο για την Ελλάδα, όπως είναι αυτό της οικονομικής κρίσης σήμερα. Τέλος, έχει μεγάλη δυσπιστία στους διεθνείς θεσμούς που πηγάζει από τις ιστορικές της μνήμες και εμπειρίες. Αρκεί να θυμίσω το περιστατικό όταν το 1926 η Κοινωνία των Εθνών επιδίκασε την περιοχή της Μοσούλης στην Μεγάλη Βρετανία (στο υπό βρετανικό έλεγχο Ιράκ). Επιπλέον, διεθνείς θεσμοί είναι αυτοί που της υπαγορεύουν κανόνες και επιπλήξεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατούν στο εσωτερικό της.

Συμπερασματικά, η εμμονή της Τουρκίας να δημιουργεί κρίσεις και εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου απαξιώνοντας το διεθνές δίκαιο και ενισχύοντας την ανασφάλεια και την καχυποψία μεταξύ των λαών αποκαλύπτει τις προθέσεις της, ζωντανό παράδειγμα η Συρία. Θα πρέπει επιτέλους να δείξει καλή πίστη για να επιλυθούν τα ζητήματα, να γίνει οριστική αποδοχή των συνόρων για να μπορέσουν οι δύο λαοί να ζήσουν σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, να προχωρήσουν σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι προϋπολογισμοί τους να πηγαίνουν στις υποδομές της εκάστοτε χώρας και προς όφελος των λαών τους και όχι σε εξοπλιστικά και αμυντικά προγράμματα και σε όφελος των στρατιωτικών εταιρειών.

Μία οριστική και τελεσίδικη λύση θα δώσει την ευκαιρία για μία καινούργια αρχή στις διμερείς σχέσεις, χειρότεροι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατάφεραν και ζουν πλέον αρμονικά αποδεχόμενες τα σύνορα και αποφεύγοντας να δημιουργούν συνεχώς νέες εντάσεις και προβλήματα γιατί όχι και εμείς;

*Η Δήμητρα Κοκαλιάρη είναι Διεθνολόγος του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Posted: 30 Mar 2013 01:35 AM PDT
Γράφει ο Ε. Κιούσης 
μέλος ΑΝΕΑΕΔ 

ταν χιλιάδες συμπολίτες μας στα όρια της φτώχιας απλώνουν το χέρι για λίγα πορτοκάλια εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να διοργανώνουμε Συνελεύσεις.

'Οταν στα σχολεία σκελετωμένα παιδιά αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για τρόπους ανάκτησης χαμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.

'Οταν νέοι άνεργοι άνθρωποι πεθαίνουν από διοξείδιο του άνθρακα στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν εμείς δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε υπουργούς για το δικαίωμα μας στην δεύτερη εργασία.

Όταν η επίθεση που δεχόμαστε απο τις δυνάμεις της αντίδρασης βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη δεν μπορούμε να καλλιεργούμε αυταπάτες συνεργασιών μαζί τους.

Ο λαός πεινάει και εξαθλιώνεται καθημερινά. Μια ματιά δίπλα μας, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι το επιβεβαιώνει. Μόνο όσοι ζούν σε πολυτελή σαλόνια ή με κλειστά μάτια δεν το αντιλαμβάνονται.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η δημιουργία ενός ευρύτατου αγωνιστικού μετώπου, με την συμπόρευση όσων καταλαβαίνουν την ανάγκη ενός προσανατολισμού ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης, την ανατροπή της κι οχι τον καλωπισμό της.

Μ' όλες εκείνες τις μαχόμενες δυνάμεις που προτάσσουν την σωτηρία του λαού, και όχι του ευρώ και των τραπεζών, και έχουν σαν στόχο την επιβολή ενός άλλου δρόμου με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να συγκροτηθεί αποφασιστικό κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, αγώνα και ανατροπής, σε συνεργασία με το εργατικό λαικό κίνημα ικανό να προκαλέσει ρωγμές, και την ανατροπή της τρικομματικής χούντας.

Μπορούμε και πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία για μιάν άλλη, μετωπική, συγκρουσιακή πορεία, αναγνωρίζοντας έτσι τον εαυτό μας ως ένα βήμα ελπίδας προς τα μπροστά κι όχι το τέλος της διαδρομής.

Ας αφήσουμε για αργότερα Γενικές Συνελεύσεις και ας κατέβουμε στον δρόμο εκεί που πραγματικά πρέπει να χτυπάει η καρδιά όλων μας. Ας κάνουμε Συνέλευση στο πεζοδρόμιο μαζί με τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Τα δικά μας αιτήματα είναι και δικά τους.

Ας δημιουργήσουμε μαζί του ένα μέτωπο για αγώνες συντονισμένους, ανατρεπτικούς και νικηφόρους, αποδεικνύοντας έτσι οτι η ΑΝΕΑΕΔ δεν είναι 'Ενωση νεκροταφείο.

Είναι η ώρα να το πράξουμε τώρα.

Πηγή: On Alert

Posted: 30 Mar 2013 01:30 AM PDT
Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Πρέπει να το ομολογήσουμε, εκ του αποτελέσματος, ότι είμαστε ένα κράτος ρεζίληδων. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα, ποιοι είμαστε, για να δούμε την αλήθεια. Πως είμαστε ένα ασύντακτο ασκέρι διαφορετικών ιδεών, αντιλήψεων, προθέσεων και συμφερόντων, που αδυνατούν να συνεννοηθούν επί ζωτικών εθνικών θεμάτων. Χρησιμοποιώ το α πληθυντικό πρόσωπο, για να μην αφήσω το άλλοθι της αθωότητας σε κανένα. Ούτε σε αυτούς που θα σπεύσουν να μου αποδώσουν, την δια του ενός δεκατομμυριοστού, προσωπική ευθύνη, αλλά ούτε και σε εκείνους, που πιθανόν να συμφωνήσουν με τα γραφόμενα μου, θεωρώντας πως οι ίδιοι είναι ανεύθυνοι.

Οι κολακείες δεν μου ταιριάζουν, ούτε το λιβάνισμα των μεγάλων και ένδοξων αρετών μας, που θα με έκανε αρεστό. Στο χάλι όπου σήμερα βρισκόμαστε, μόνο η ψηλάφηση των παθών και των αμαρτιών μας, έχει μια θεραπευτική προοπτική και μια λυτρωτική αναγκαιότητα. Η παραδοχή του ηθικού ξεπεσμού, της πολιτικής αλλοτρίωσης, της κοινωνικής αποσύνθεσης, της οικονομικής εξάρτησης και του παρασιτισμού, του εθνικού εξανδραποδισμού και του ιδεολογικού και πολιτισμικού ετεροφωτισμού, δεν είναι παρά η αναγνώριση της συμπτωματολογίας μιας χρόνιας εθνικής παθογένειας. Είναι οι καρποί της φθοράς ενός δέντρου, που άπλωσε ρίζες εξαρχής σε μολυσμένο έδαφος. Στο χώμα της ξένης εξάρτησης και επιρροής και της εγχώριας πρόθυμης δουλοφροσύνης.

Όπως σε κάθε διαγνωσμένο πάθος, το πρώτο βήμα προς την θεραπεία είναι η παραδοχή, έτσι και εδώ. Αν, όμως, αντί της μεταμέλειας, εμείς προτάξουμε πλήθος δικαιολογιών και αντιρρήσεων, με σκοπό την ελάφρυνση της υπαιτιότητας μας και τη διασκέδαση της οδυνηρής αλήθειας, τότε ματαίως κοπιάζουμε. Τυφλοί, κουφοί και μοιραίοι, χορεύοντας καρσιλαμά, ελπίζουμε πως θα ξεγελάσουμε την νομοτέλεια της αιτιότητας, αλλά απλώς ξεγελούμε τους εαυτούς μας. Όσο και αν αργεί, αυτή έρχεται πάντα σαν δίστομος ρομφαία, ή σαν ουρανοκατέβατη καρπαζιά. Και από αυτές, έχουμε ήδη εισπράξει αρκετές.

Είναι εύκολο, αν και όχι αβάσιμο, το να αποδίδουμε στους ξένους τα δεινά μας. Όμως, πριν ακόμη αρχίσουμε να τους κατηγορούμε για τα χάλια μας, αναζητώντας σε αυτούς την αιτία της κακοδαιμονίας, καλό θα ήταν να εξετάσουμε το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Η αλήθεια βρίσκεται συνήθως στη μέση. Δε μπορεί κάποιος να κατηγορεί τον λύκο ότι έφαγε το αρνί, αν το αρνί συμφώνησε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον λύκο. Η ιστορικώς αποδεδειγμένη απληστία και κακοβουλία των ξένων, δεν μας απαλλάσσει από την αφελή ηλιθιότητα με την οποία εναποθέτουμε συνεχώς τις ευθύνες της ύπαρξης μας σε εκείνους. Με λίγα λόγια, εμείς ευθυνόμαστε για το είδος της συμπεριφοράς που εισπράττουμε από αυτούς, αφού όταν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του, είναι παράλογο και άδικο να απαιτεί το σεβασμό από τους άλλους. Μόνο από τα όχι μας, τρέφεται ο αυτοσεβασμός και σχεδόν ποτέ από τα ναι.

Όταν σέρνεσαι, θα σε πατήσουν. Όταν επαιτείς, θα σε περιφρονήσουν. Όταν αδυνατείς να αρθρώσεις λόγο, κάποιοι άλλοι θα μιλήσουν για σένα. Μπορεί αυτή η συμπεριφορά να μην αφορά όλους τους Έλληνες, και πιθανόν να αδικεί πολλούς. Όμως δεν έχει καμία σημασία, από τη στιγμή που η στάση αυτή έχει την επίσημη αιγίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ακόμη και αν δεν ευθυνόμαστε όλοι στον ίδιο βαθμό και για τους ίδιους λόγους, ποιος επιτρέπει στο χολερικό στόμα του Σόιμπλε να ξερνάει τα πικρόχολα, ειρωνικά του σχόλια, αν όχι εμείς οι ίδιοι δια των εκλεγμένων πολιτικών μας; Και πως θα εμποδίσεις κάποιον να σε θεωρεί παλλακίδα του, από τη στιγμή που του προτείνεις τα οπίσθια σου; Ο ληστής και ο βιαστής θα ψάχνουν πάντα τα θύματα τους, είναι νόμος.

Μόνο σε ένα κράτος προσχημάτων, λοιπόν, θα παρήλαυνε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την ημέρα της εθνικής μας ελευθερίας, ένας στρατός με πεσμένα φτερά και με λυπημένα πρόσωπα. Μόνο σε ένα κράτος υποκρισίας, θα αποδίδονταν τιμές σε έναν εσμό ανδρείκελων, που στέκονται μπροστά από την βουλή, που ούτε την Ελληνική βούληση εκφράζει πια, αλλά ούτε μια αληθινή Δημοκρατία, αφού διοργανώνουν ιδιωτικές παρελάσεις και περιχαρακώνονται υψώνοντας κάγκελα φόβου.

Διότι, πάνω από την χώρα κυματίζει τώρα μια σημαία ευκαιρίας. Διότι, όντες οι εφευρέτες της ιστορίας, έχουμε γίνει τώρα οι έκπτωτοι της. Επειδή, αντί της αυτοκριτικής επιλέγουμε την οδό της ομφαλοσκόπησης και της μεταφοράς των ευθυνών. Επειδή, πριν από την σωτηρία της πατρίδας, προτάσσουμε την σωτηρία της τσέπης μας και πριν από την εθνική και συλλογική επιβίωση, το ατομικό μας συμφέρον. Για όλα αυτά, είμαστε εντέλει ένα κράτος ρεζίληδων.


Posted: 30 Mar 2013 01:20 AM PDT

Οι τελευταίες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενες στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, επαναφέρουν την απειλή της διχοτόμησης του νησιού και αποδεικνύουν ότι το νέο-οθωμανικό κατεστημένο της Άγκυρας συνεχίζει την ίδια στρατηγική των προκλήσεων, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και περιφερειακής αστάθειας. Ελπίζει ότι, με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να προβάλει διεκδικήσεις και να αποκομίσει γεωπολιτικά και γεωοικονομικά οφέλη.

Η "Kοινωνία Aξιών" υποστηρίζει ότι ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η εγκατάλειψη από μέρους της Τουρκίας της αναθεωρητικής της πολιτικής, αλλά και η δική μας αξιόπιστη ικανότητα προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με όλα τα διαθέσιμα εθνικά μέσα, είναι οι παράγοντες οι οποίοι εμπεδώνουν κλίμα καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης και όχι τα «ζεϊμπέκικα» και οι «κουμπαριές».

Χωρίς καμία προβλεπτικότητα, γεγονός που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, ακολούθησε την πολιτική κάποιων προκατόχων του όπου, προτρέχοντας με αδόκιμο ενθουσιασμό για ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε «σχέσεις-μοντέλο» και διέγνωσε ότι τα ελληνοτουρκικά πάσχουν από ένα «πρόβλημα ψυχολογίας» και τίποτα μα τίποτε άλλο! Με τα λόγια «κτίζεις ανώγεια και κατώγια»!

Η Τουρκία έχει δείξει ότι επιδιώκει βεβαιότητες και δεν διακινδυνεύει κάποια ενέργεια, αν δεν έχει μεγάλες πιθανότητες για ένα θετικό γι' αυτήν αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, χωρίς εσωστρέφεια, λόγω της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι, δεν αποδέχεται μεθοδεύσεις και πολιτικές που καταλύουν τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με μία ενεργή Εξωτερική Πολιτική και να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να μπορούμε να τις επηρεάσουμε και να μην τις ακολουθούμε.

Η αδράνεια και η παθητικότητα στις Διεθνείς Σχέσεις δεν συγχωρούνται.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας


Πηγή: On Alert

Posted: 30 Mar 2013 01:00 AM PDT
Ο άνθρωπος που ξυπνάει από τα μαύρα χαράματα για να μας προλάβει νυσταγμένους στο αυτοκίνητο, για να μας αποκαλέσει "υπήκοους του Ράϊχενμπαρχ", "κατοίκους της πρωτόγνωρης μπανανίας" και να μας πληροφορήσει ότι οι κακοί Γερμανοί είναι οι εχθροί μας και ότι η Ελληνική κυβέρνηση "τελεί υπό ένοχη σιωπή".

Ωραίος ο Τράγκας. Ωραίος, και επαναστατικός. Ευτυχώς που έχουμε και τον Τράγκα και μας λέει ότι μας λέει, γιατί αλλιώς θα είχαμε μαύρα μεσάνυχτα. Και επαναστατικός. Δε σταματάει στις απλές διαπιστώσεις. Προτείνει.  Προτείνει τρόπους για να αντισταθούμε στην κατοχή, στέλνοντας sms στους φίλους μας, στέλνοντας email στους διεθνείς ηγέτες, στον ΟΗΕ, στο δικαστήριο της Χάγης και όπου αλλού μπορούμε.

Με δυο Τράγκες θα είχαμε απελευθερωθεί. Γι αυτό το σύστημα μας επιτρέπει μόνον έναν.

Για να μας κάνει τούμπανο κάθε πρωί, να μας διαλύσει την ψυχολογία., να μας πει "υπήκους του Ράϊχενμπαρχ" να το εμπεδώσουμε, να πει την Ελλάδα "μπανανία" να το εμπεδώσουμε, και αφού μας κάνει τούρκους με καθημερινές ειδήσεις, πριν κλείσει την εκπομπή του θα ρίξει και την επαναστατική του πρόταση για να ξεφύγουμε από το ζυγό που είναι η αποστολή sms στον ΟΗΕ και στον Γάλλο πρέσβη κ.λ.π. , κ.λ.π.   που προκαλούν συναισθήματα αδυναμίας, ανικανότητας, (τυχαία και η διαφήμιση με το κόμπλεξ;) που γεννούν συναισθήματα λύπης, που οδηγούν σε κατάθλιψη, που οδηγεί σε αδράνεια, που οδηγεί σε σκλαβιά.

Τράγκας.
Η καλύτερη πηγή ψυχολογικού πολέμου του συστήματος.

Το ταλέντο της κάλυψης απόκρυψης. Ο δημοσιογράφος που έχει πείσει το κοινό - στόχο ότι είναι ο σούπερ μάγκας - τράγκας - επαναστάτης που κυκλοφορεί στην digea, στα μεσαία και τα βραχέα.  Μαγκιά με τη σέσουλα. Το στόμα κάνει εφτά γύρες μέχρι να έρθει στα ίσια του. Ο Σούπερ ήρωας, που "επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά" από τις προβλέψεις του, μιας και αυτός, σε αντίθεση με πολλούς, διαβάζει τα μνημόνια, και ξέρει τι έχουν υπογράψει, και άρα ξέρει τι θα συμβεί.

Τράγκας.
Ο κολυμπήθρας που εξαγνίζει το τραπεζικό καρτέλ, ρίχνοντας τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στους Γερμανούς.  Οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί είναι κακοί, και οι Γάλλοι και οι Αγγλοι είναι καλοί. Λες και δεν είναι διεθνείς οι συμμορίτες που καταστρέφουν την Ευρώπη.  Λες και δεν έχουν όνομα.  Λες και δεν είναι οι αργυραμοιβοί και οι μεγαλοτραπεζίτες. Οχι. Οι Γερμανοί φταίνε.

Και η κυβέρνηση η δική μας; Καλά, οι Γερμανοί κοιτάνε τα συμφέροντα τους.  Εμείς τι κάνουμε;
Η Ελληνική κυβέρνηση, τηρεί "ένοχη σιωπή".

Οχι φίλοι μου. Δεν πρόδωσε την Ελλάδα η Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό κοινοβούλιο και όλο το σκυλολόι που "εργάζεται" εκεί μέσα. Οχι. Δε γίναν αυτά. Η κυβέρνηση απλώς τηρεί "ένοχη σιωπή".

Ο ρόλος του Τράγκα (και όχι μόνο αυτού), μπορεί να αναλυθεί με βάση το εγχειρίδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού.  Εκεί γράφει ότι ο Τράγκας είναι διαμορφωτής κοινής γνώμης. Τα κυκλάκια στο κάτω μέρος της οθόνης, είμαστε εμείς.


Το σχεδιάγραμμα που σαν σκοπό έχει να ελέγχει τα συναισθήματα μας και μέσω αυτών, την συμπεριφορά μας.


Και φυσικά να μας επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, το ένα, το μοναδικό, το ανεπανάληπτο, μήνυμα:
είστε υπήκοοι του Ράϊχενμπαχ, η Ελλάδα είναι μια κομπλεξική μπανανία, (από)χαιρετώ τις ένοπλες δυνάμεις, τα νησιά του αιγαίου μας, την Κύπρο μας,  κ.λ.π.


"Τα συνθήματα" λέει το εγχειρίδιο. Ποια είναι τα συνθήματα του Τράγκα;  Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε Τράγκας;  ε;  υπήκοοι; ε; ε;

Δεν είμαι ειδήμων των ψυχολογικών επιχειρήσεων, όμως μου αρέσει το διάβασμα, και τα παίρνω τα γράμματα, και διαβάζοντας το εγχειρίδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων, κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Ο Τράγκας είναι διαμορφωτής κοινής γνώμης, στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου. που υφίσταται ο Ελληνικός λαός.

2. Επηρεάζει την κοινή γνώμη μιλώντας σε μεγάλα κανάλια και ραδιόφωνα.

3. Επαναλαμβάνει ασταμάτητα το ίδιο και το ίδιο πράγμα κάθε πρωί μέχρι να το χωνέψουμε, ότι δηλαδή είμαστε σκλάβοι - υπήκοοι - της μπανανίας.  Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα όλων των εκπομπών του.  Αυτό επαναλαμβάνει καθημερινά και ασταμάτητα κάθε πρωί.  Ολες τα άλλα μπλα μπλα μπλα και μπλι μπλι μπλι που συνοδεύουν το μήνυμα, είναι η γαρνιτούρα.

3. Ελέγχει τα συναισθήματα του κοινού - στόχου (εμείς) με τις αγριοφωνάρες του και τις πατριωτικές κορώνες του και μας θυμώνει, χωρίς να δίνει διέξοδο στην οργή (πέρα από το να στέλνουμε sms στον ΟΗΕ), και το κάνει το πρωί (που η ψυχολογία μας θα καθορίσει το υπόλοιπο της ημέρας), την ώρα που είμαστε υπνωτισμένοι και δεκτικοί.  Ο λαός - στόχος, ξεκινάει τη μέρα του θυμωμένος, στη συνέχεια λυπημένος, μετά καταπτοημένος κ.λ.π.

4. Διαστρεβλώνει την αντίληψη μας ώστε να πιστεύουμε ότι ο εχθρός είναι οι Γερμανοί, και καλύπτει τον πραγματικό εχθρό μας που είναι το τραπεζικό καρτέλ, στοχοποιεί τους Γερμανούς (διαίρει και βασίλευε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) χωρίς να αναφέρει το γεγονός ότι ο εχθρός είναι υπερεθνικός και ότι και στη χώρα μας έχουμε πολλούς εντόπιους εχθρούς, υπαλλήλους του τραπεζικού καρτέλ.  Την Κύπρο την έκλεισαν οι τράπεζες. Δεν την έκλεισαν οι Γερμανοί. Το γεγονός ότι το κλείσιμο το ανακοίνωσε ένα ανθρωπάκι γερμανικής υπηκοότητας, δε σημαίνει ότι ο εχθρός μας είναι οι Γερμανοί. Ομως ο Real παίρνει πολλά λεφτά από τις διαφημίσεις των τραπεζών.  Ακόμα και τώρα που δεν δίνουν δάνεια ούτε σε δισεκατομμυριούχο, ακόμα και τώρα βάζουν διαφημίσεις στον Αληθινό σταθμό που μοιράζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα. Και διαφημίσεις αρκετές. Και ο Real τα έχει ανάγκη τα χρήματα για να ζήσει.

5. Διαστρεβλώνει την αντίληψη μας για τον ρόλο των πολιτικών της Ελλάδας, αφού το μόνο που έχει να τους προσάψει είναι ότι "τηρούν ένοχη σιωπή"... (με νόημα πάντα και αποσιωπητικά) και όχι έμμισθοι υπάλληλοι του καρτέλ που εξυπηρετούν ανοιχτά τα συμφέροντα των τραπεζιτών αντί του λαού και άρα είναι προδότες και άρα πρέπει να φύγουν τώρα όλοι.

6. Διαστρεβλώνει την αντίληψη μας για τον τρόπο που μπορούμε να αντιδράσουμε, αφού μετά από το κατεβατό που μας αραδιάζει κάθε πρωί, προτείνει σαν λύση την αποστολή sms και email.

7. Συντηρεί την στερεότυπη αντίληψη για τον κοινοβουλευτισμό και αναπολεί παλιές εποχές με τον Καραμανλή, τον πρώτο, τον δεύτερο, τον τρίτο, τον Μέγα, τον έναν.

8. Με όλα τα παραπάνω, συμμετέχει σε ένα ευρύτερο σχέδιο, του οποίου αυτός είναι πιόνι, που σαν σκοπό έχει την υποδούλωση του λαού μας χωρίς να δώσουμε μάχη. Για να αποφύγετε τον ψυχολογικό πόλεμο του Τράγκα, μπορείτε απλώς να ενημερώσετε και τους υπόλοιπους Ελληνες, και το πιο σημαντικό, να ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ.

Ετσι κι αλλιώς, οι "ειδήσεις" του Τράγκα είναι πάντα μπαγιάτικες και όταν τις μαθαίνουμε δεν έχουν πια καμία αξία. Τις περισσότερες από τις "ειδήσεις" του Τράγκα, θα τις βρείτε στο διαδίκτυο καιρό πριν τις πει αυτός, και αν ασχοληθείτε λίγο θα μπορείτε να προβλέψετε με εκπληκτική ακρίβεια και τις υπόλοιπες "ειδήσεις" που θα σας πει στο μέλλον. Τέλος, οι ειδήσεις έτσι κι αλλιώς έχουν υποβαθμιστεί στο μυαλό μας σε πληροφορίες και πια είτε τις ξέρουμε είτε δεν τις ξέρουμε, κάνει το ίδιο.

Ο ψυχολογικός πόλεμος, είναι πάρα - πάρα πολύ αποτελεσματικό όπλο.
Ομως έχει ένα πολύ δυνατό αντίδοτο.
Την ενημέρωση.

Posted: 30 Mar 2013 12:45 AM PDT

Επειδἠ πάρα πολλοί σε αυτήν εδώ τη χώρα συνεχίζουν να αποκαλούν τη Μέρκελ «Ναζί» και άλλα παρεμφερή (φυσικά ανόητα, για να μη πούμε βλακώδη), καλούμε τους πάντες να διαβάσουν με ΜΕΓΑΛΗ προσοχή το παρακάτω άρθρο και να θυμηθούν τη ρήση του Ernest Renan : «Όπου επικρατεί ο Ιουδαίος ο άλλος δεν μπορεί να ζήσει».

Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

Σε προηγούμενο άρθρο για την καταγωγή τριών ηγετών, μεταξύ αυτών και της Μέρκελ, ο Θεόδοτος είχε αναφερθεί στην ιουδαϊκή καταγωγή της καγκελαρίου Angela Dorothea Merkel

Πράγματι, ήταν γνωστό ότι το επίθετο του πατέρα της, Kasner, ήταν ένα συνηθισμένο εβραϊκό επίθετο των Ασκεναζίμ Εβραίων της Γερμανίας. Προσφάτως, κυκλοφόρησε στην Γερμανία ένα βιβλίο με τον τίτλο «Άνγκελα Μέρκελ- Η Καγκελλάριος και ο κόσμος της», στο οποίο ο Γερμανός δημοσιογράφος Stefan Kornelius κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα στο γενεαλογικό δένδρο της Μέρκελ, και αποκαλύπτει ότι ο πατέρας της ήταν Πολωνός και το πραγματικό του όνομα ήταν Kazmierczak.

Όταν μετανάστευσε από την Πολωνία στην Γερμανία, το άλλαξε επί το γερμανικότερο σε Kasner. Ο δημοσιογράφος δεν μας δίνει περισσότερες πληροφορίες, και οι λόγοι, όπως θα φανεί παρακάτω, είναι μάλλον προφανείς. Το επίθετο Kazmierczak προέρχεται από το όνομα Kazimierz, μία ιστορική συνοικία της Κρακοβίας, γνωστή γιατί αποτέλεσε το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης από τον 14ο αιώνα. Πολλοί Ιουδαίοι λοιπόν της Πολωνίας έπαιρναν το επίθετο τους από τα αρχικά αυτής της συνοικίας, όπως εξάλλου το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι .

Eμπορικος δρόμος στην συνοικία Kazimierz

Ο Kazmierczak παντρεύτηκε μία Πολωνή , με το επίσης πολύ συνηθισμένο εβραϊκό επίθετο Jentzsch. Έτσι μας προέκυψε η Angela Merkel (=το επίθετο του συζύγου) Kasner- Kazmierczak… και ένας Θεός ξέρει τι άλλο! Τώρα για το πώς η Μέρκελ αναδείχτηκε στην ηγεσία της Γερμανίας, αυτό ο Θεόδοτος το περιέγραψε στο προαναφερθέν άρθρο.

Πάντως, μεγαλύτερη σημασία και από το γενεαλογικό δένδρο της Μέρκελ, έχει η δήλωση του καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βόννης και βιογράφου της, Gerd Langguth

«Η κ.Μέρκελ έχει μια συναισθηματική σχέση με το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό». 

Δήλωση που απέκτησε ιδιαίτερη σημειολογία, αφού δημοσιεύτηκε από τους New York Times







Posted: 29 Mar 2013 11:30 PM PDT

Η «βόμβα» που έσκασε πριν δυο εβδομάδες στη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε ως επίκεντρο την Κύπρο και το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων.

Τότε, Κύπρος και ΕΕ είχαν εκμεταλλευθεί το τριήμερο που ερχόταν, καθώς και το νέο τριήμερο που ακολουθούσε. Συνεπώς, το χρηματιστήριο της Κύπρου θα μπορούσε να παραμείνει κλειστό, όπως και οι τράπεζες, όπερ και εγένετο.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας ένα τετραήμερο. Αύριο, Παρασκευή είναι η Μ. Παρασκευή των Καθολικών και τη Δευτέρα, η δεύτερη μέρα του Καθολικού Πάσχα. Τα περισσότερα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά. 

Με δεδομένο ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα διεθνή ΜΜΕ έχουν περιγράψει ότι αυτές οι μέρες και οι παρατεταμένες αργίες είναι ό,τι πρέπει για εξελίξεις, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Β.Τ.


Πηγή: Ολυμπία

www.kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.