15 Ιουλ 2013

Αρτηριακή υπέρταση: Ο μύθος για τα συμπτώματα

Αρτηριακή υπέρταση: Ο μύθος για τα συμπτώματα 

Υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη - παρανόηση ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, νευρικότητα, αϋπνίες, εφίδρωση και εξάψεις. Η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή υπέρταση σε μεγάλο ποσοστό είναι μια ασυμπτωματική κατάσταση. Εάν δεν ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση επειδή δεν παρουσιάζετε κάποιο σύμπτωμα το οποίο θα σας κινητοποιήσει, τότε πραγματικά θέτετε την υγεία σας σε μεγάλο κίνδυνο. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει σε τι επίπεδα βρίσκεται η αρτηριακή του πίεση, προκειμένου να εμποδίσει την εξέλιξη της αρτηριακής υπέρτασης.
1ος Μύθος: Το σύμπτωμα του πονοκέφαλου
Υπάρχουν στοιχειά που δείχνουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί πονοκεφάλους, εκτός ίσως μόνο στην περίπτωση υπερτασικής κρίσης (συστολική 180 mm Hg και πάνω και διαστολική 110 mm Hg και πάνω). Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος είναι αυτός που προκαλεί αύξηση των πιέσεων, παρά το αντίθετο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θεωρήθηκε ότι οι πονοκέφαλοι ήταν συχνότεροι μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτή την αντίληψη. Αντίθετα, σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να έχουν σημαντικά λιγότερους πονοκεφάλους από το γενικό πληθυσμό.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι άνθρωποι με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πονοκεφάλους, σε σύγκριση με εκείνους με πιο υγιείς μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μια άλλη μέτρηση που ονομάζεται πίεση παλμού, η οποία είναι η μεταβολή στην πίεση του αίματος όταν συστέλλεται η καρδιά. Πίεση παλμού υπολογίζεται με αφαίρεση της τιμής της διαστολικής ("μικρής") πίεσης από την τιμή της συστολικής ("μεγάλης") πίεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο υψηλότερη είναι η πίεση του παλμού, τόσο πιο άκαμπτα γίνονται τα αιμοφόρα αγγεία. Όσο πιο άκαμπτο είναι το αγγείο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι νευρικές απολήξεις λειτουργούν σωστά. Αν οι νευρικές απολήξεις δεν λειτουργούν σωστά, τόσο λιγότερο πιθανό ένα άτομο να αισθανθεί πόνο.
Ως εκ τούτου, o πονοκεφάλος ή η έλλειψη πονοκεφάλου δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο μόνος τρόπος για να είσαστε σίγουροι ότι είστε υγιείς είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να μάθετε ακριβώς την κατάσταση της υγείας σας.

2
ος Μύθος: Το σύμπτωμα της ρινορραγίας.
Εκτός από την κατάσταση της υπερτασικής κρίσης, οι ρινορραγίες δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε έρευνα, μόλις το 17% των ασθενών που βρέθηκαν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής υπέρτασης ανάφερε ρινορραγίες, ενώ το 83% δεν ανέφερε κανένα τέτοιο σύμπτωμα. Το γεγονός ότι μερικά άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου εμφανίζουν περισσότερες ρινορραγίες από το φυσιολογικό, μπορεί να σχετίζεται με άλλους πιθανούς παράγοντες. Εάν έχετε συχνές ρινορραγίες ( περισσότερες από μία την εβδομάδα) και χάνετε πολύ αίμα ή σταματάνε με δυσκολία πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Να θυμάστε ότι οι ρινορραγίες μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο ξηρός αέρας. Το εσωτερικό περίβλημα της μύτης περιέχει πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Σε πολύ ζεστό κλίμα, όπως μια έρημο ή με θερμαινόμενο αέρα σε εσωτερικούς χώρους, οι ρινικές μεμβράνες μπορεί να στεγνώσουν και η μύτη γίνεται πιο επιρρεπής στο να αιμορραγήσει.
Άλλη μια αιτία μπορεί να είναι το έντονο φύσημα της μύτης. Επίσης, κάποιες ιατρικές παθήσεις όπως αλλεργίες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες ή σκολίωση ρινικού διαφράγματος, μπορεί να είναι υπεύθυνες για ρινορραγίες, καθώς και κάποια αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη και η ασπιρίνη.
Άλλα αμφιλεγόμενα συμπτώματα
Δεν θα πρέπει να αξιολογήσετε μόνοι σας τα παρακάτω συμπτώματα σε μια προσπάθεια εκτίμησης του αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή όχι. Η διάγνωση γίνεται μόνο από γιατρό. Πολλά συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται έμμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά δεν προκαλούνται πάντοτε από αυτή, όπως:
  • Κηλίδες αίματος στα μάτια (Υπόσφαγμα)
Ναι, οι κόκκινες κηλίδες στα μάτια ως αποτέλεσμα αιμορραγίας στον επιπεφυκότα (subconjunctival hemorrhage ), είναι πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως ούτε η μία ούτε η άλλη κατάσταση προκαλεί κηλίδες αίματος. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει βλάβες στο οπτικό νεύρο που προκαλούνται από μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή υπέρταση.
  • Ερυθρότητα του προσώπου
Η ερυθρότητα στο πρόσωπο εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου διαστέλλονται. Η όψη του κόκκινου προσώπου, σαν να φλέγεται, μπορεί να εκδηλωθεί απρόβλεπτα ή ως αποτέλεσμα κάποιου ερεθίσματος, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κρύο, τα πικάντικα τρόφιμα, τον αέρα, ζεστά ροφήματα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Έξαψη μπορεί επίσης να συμβεί με συναισθηματικό στρες, έκθεση σε θερμότητα ή ζεστό νερό, με την κατανάλωση αλκοόλ και την άσκηση. Όλα τα παραπάνω μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της πίεσης του αίματος προσωρινά. Ενώ η ερυθρότητα στο πρόσωπο μπορεί να εκδηλωθεί τη στιγμή που η αρτηριακή σας πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα, αυτό δεν αποτελεί την αιτία της ερυθρότητας.
  • Ζάλη
Παρά το γεγονός ότι δεν προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση, η ζάλη μπορεί να είναι μια παρενέργεια κάποιων φαρμάκων για την αντιμετώπισή της. Παρ 'όλα αυτά, η ζάλη δεν πρέπει να αγνοηθεί, ειδικά αν εμφανίζεται ξαφνικά. Η ξαφνική ζάλη, η απώλεια της ισορροπίας ή του συντονισμού και η δυσκολία στο περπάτημα, αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υψηλή αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
- See more at: http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=662#sthash.vi1ZNxg4.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.