29 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 28-8-13


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 28 Aug 2013 01:29 PM PDT
Ας αρχίσουμε με τα ευτελή.
Δεν μπορεί Υπουργός Εξωτερικών να κάνει δήλωση για "Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την ρίψη χημικών από το καθεστώς Άσσαντ", χωρίς ανεξάρτητη αρχή να αποφαίνεται περί τούτου, και συνάμα να ταυτίζεται με αυτές των Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Αν με αδημονία κάποιος προσπαθεί να εκμαιεύσει την απάντηση, περί του δηλώσαντος τα παραπάνω, υπάρχει η προσφορά χωρίς περιστροφές και ακοστολόγητος, που δεν έναι άλλο από το πρόσωπο του Ευαγγέλου Βενιζέλου, τούθ' όπερ του Υπουργού των Εξωτερικών…
Οποία προσέγγιση!
Ομοειδής του Νταβούτογλου: «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο» απεφάνθη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η πολιτική του κατευναυσμού καταλήγει και σε ομότροπο απόφανση: Αλληλεγγύη σε αντιπάλους κατά μή εχθρών μας!

Δεν θα εξετάσουμε ούτε για την προβοκατόρικη ρίψη της βόμβας στην αγορά του Σεράγιεβο το 1999, ούτε τις επικλήσεις της Αμερικής περί ύπαρξης πυρηνικών στο Ιράκ το 2003, ούτε τα σαθρά επιχειρήματα των "Αμερικανών" περί της πάσει θυσία επιθέσεως κατά της Λιβύης το 2011, για να ταυτοποιήσουμε τη σκοπιμότητα μιάς πρώην Υπερδύναμης περί μιας επιθέσεως εναντίον μιας χώρας, που προσαγορεύεται στην Ηθική "Δικονομία" των Προτεσταντών ως μή ένοχη, και στην Ορθόδοξη εκδοχή της ως αθώα.
Διότι η Ποινική Δικονομία των Προτεσταντών αντιλαμβάνεται τους αθώους ως μή ενόχους (non guilty) και η Ορθόδοξη απόφανση ως αθώους…

Ας κάνομε όμως την επισκόπηση επί της γεωστρατηγικής σκακιέρας στη Μέση Ανατολή.

Τι να συμβαίνει άραγε στην αντίπερα όχθη της σκακιέρας, περί της Ρωσίας γαρ ο λόγος, ότι "έχει αποδεχθεί ένα κτύπημα με τον χαρακτήρα "επιδρομής" λίγων εικοσιτετραώρων";

Λόγος περί Ρουά, Μάτ, και Ρουά μάτ

Τι σημαίνει άραγε, ότι η Ρωσία "έχει αποδεχθεί ένα κτύπημα με τον χαρακτήρα "επιδρομής";
Σε έναν αδαή περί τα διπλωματικά, σημαίνει ότι αδυνατεί να αντιδράσει.
Σε έναν "δημοσιογραφούντα", ενοείται το δόγμα "δεν γνωρίζω, δεν απαντώ", και σε έναν πλοηγό στα της γεωστρατηγικής και Διπλωματίας, "άς πρόσεχε ο επηρμένος "…

Πολλοί οι οψίμως ανησυχούντες περί της αδυναμίας αντιδράσεως εκ μέρους της Ρωσίας.

Ας αναλύσουμε τη σχέση των δυο αντιπάλων, διότι "όλα εξαρτώνται από τη σχέση των δυο αντιπάλων" (Carl Von Clauzewitz)με την οπτική του Θουκυδίδη.
Τί να σημαίνει άραγε αυτή η "επιδρομή λίγων εικοσιτετραώρων" από πλευράς Αμερικανών με τη φερόμενη από πλευράς Ρώσων παθητική στάση;

Ζήτημα πρώτον

Δεδομένης της βαθειάς υφέσεως της Αμερικανικής οικονομίας, πτωχεύσεως πολιτειών της και συμπαρασύρσεως κι άλλων ομοειδών της, η πρώην Υπερδύναμη, γνωστού όντος ότι οι επιχειρήσεις της περί της "Αραβικής άνοιξης", περί της Συρίας, Αιγύπτου, του "αιματηρότερου πολέμου" που είδε η οικουμένη εν καιρώ ειρήνης σε μια"σύμμαχη" χώρα της Αμερικής όπως είναι η Ελλάδα, απέτυχαν παταγωδώς, θα διασκέδαζε την αποτυχία των επηρμένων σχεδιαστών της πολιτικής της με μια "εικοσιτετράωρη επιδρομή", εναντίον μιας εχθρικής χώρας που δεν είναι παρά δημιούργημά της!
Πως θα δικαιολογήσει μια πιθανή αποτυχία στην…"επιδρομή" της;Είναι απλό. Ήταν μια "εικοσιτετράωρη επιδρομή" και τίποτε παραπάνω…

Ζήτημα δεύτερον

Γιατί δεν αντιδρά η Ρωσία, ενώ διακυβεύονται τα συμφέροντά της στην περιοχή, δεδομένου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη αναξιόπιστο για επίκληση σε παρόμοιες περιπτώσεις από Μεγάλες Δυνάμεις και εν προκειμένω άθυρμα των Αμερικανών;
Ας μην ξεχνούμε ότι Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι ο Σεργκέι Λαβρώφ, ένας βιρτουόζος της Γεωστρατηγικής και Διπλωματίας.
Σε ποιά παγίδα αναμένει να πέσουν οι Αμερικανοί; Τί ατράνταχτο άλλοθι επιζητεί;
Αν παραβιαστεί το veto της Κίνας και Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επιτεθεί η Αμερική με τις "Αυλητρίδες " της εναντίον της Συρίας, τότε εξασφαλίζει τις επιθέσεις της Ρωσίας, αβρόχοις ποσίν, εναντίον των χωρών των πρώην Σοβιετικών αποσκηρτημάτων, Γεωργίας, Αζερμπαιτζάν, κ.λ.π. και γιατί όχι και της Τουρκίας…
Αφορμές, εκατομμύρια, δανειζόμενες από την αντίπαλη μειράκιο περί τα διπλωματικά χώρα!

Ζήτημα τρίτον

Φοβάται ο Γάννης το θεριό, και το θεριό το Γιάννη.
Γιατί, αλήθεια η "εικοσιτετράωρη επιδρομή";
Μα η Αμερική φοβάται τα εξαγόμενα!
Η Αμερική δεν θα επιτεθεί με τα γνωστά "συμβατικά όπλα", διότι γνωρίζει τα… αντίδοτα. Ούτε με προηγμένα τελευταίας γενιάς. Αυτά θα είναι μεσαίας αποτελεσματικότητας για να δοκιμάσει το αποτέλεσμα της ανασχέσεως από πλευράς της Συριακής αεράμυνας. Παράλληλα, η πολεμική μηχανή της Ρωσίας θα καλιμπράρει τα αμυντικά της όπλα, μην ανταποδίδοντας, αλλά μπλοκάροντας τους στόχους.
Τι θα συμβεί αν οι πύραυλοι της Αμερικής ευστοχήσουν; Τίποτε απολύτως, αφού δεν αντέδρασαν τα αντιαεροπορικά, ενώ μπορούσαν!!!
Εδώ αρχίζει η Διπλωματία των όπλων.
Αποτολμάται η τελευταίας γενιάς εκτόξευση πυραύλων εναντίον της Συρίας. Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα.
Τα αντιαεροπορικά που βρίσκονται επί της Συρίας, καλιμπράρουν την αντιμετώπιση αυτών των πυραύλων και υπάρχουν δυο εκδοχές.
Είτε δύνανται να αναχαιτίσουν τις εκτοξεύσεις αυτών των πυραύλων ή δεν μπορούν.
Όμως δεν αντιδρούν. Δεν γνωρίζουν συνεπώς οι Αμερικανοί την ικανότητα των Σύρων για την αντιμετώπισή των.

Ζήτημα τέταρτον

Δεδομένης της καταστάσεως, οι Αμερικανοί εξαπολύουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο, που είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Τότε θα δούμε ποιούς πυραύλους των Αμερικανών μπορούν ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν η Συριακή και Ρωσική Αεράμυνα.
Τότε θα δούμε ποιοί πύραυλοι είναι τρωτοί και ποιοί άτρωτοι, ποιά είναι η Υπερδύναμη και ποιά η Νέα Αυτοκρατορία.
Γιατί περίσσεψε η απληστία και η έπαρση ή άλλως πως, το μυρμήγκι όταν βγάζει φτερά θέλει να εξαφανιστεί…

Ζήτημα πέμπτον

Ποιός είπε πως δεν συνομολόγησαν και οι δυο, Ρωσία και Αμερική, για τη δημιουργία του Κουρδιστάν, που θα αποτελείται από ένα μεγάλο κομμάτι της Τουρκίας, ενός μέρους της Συρίας και του Ιράκ; Εννοείται, πως τότε θα αυξηθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Είναι πασιφανές, ότι έχουμε εισέλθει στο τελικό στάδιο της αναμετρήσεως μεταξύ της απληστίας, και της Αρμονίας.
Όλα δείχνουν, πως της απληστίας τα γεννήματα έχουν λίγη ζωή, και της Αρμονίας είναι αέναα, αοίδια, άτρωτα, για τους ορθολογιστές Δυτικούς και "Δυτικότροπους" το σκοτάδι δεν είναι μακρυά, άς κλείσουν τα μάτια τους να το δούν…

Πελασγός ο Μιλήσιος



Posted: 28 Aug 2013 12:42 PM PDT
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα- για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».

Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.



-->
Posted: 28 Aug 2013 11:58 AM PDT
Του George Friedman* 
 
Εικόνες μεγάλου αριθμού θυμάτων προέκυψαν στη Συρία την τελευταία εβδομάδα. Θεωρήθηκε ότι θανατηφόρα αέρια προκάλεσαν τους θανάτους των θυμάτων, που σύμφωνα με κάποιους ανέρχονται σε εκατοντάδες. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι οι φωτογραφίες ήταν πλαστές, ενώ άλλοι ότι υπεύθυνοι ήταν οι επαναστάτες. Η κυρίαρχη άποψη, ωστόσο, παραμένει πως το καθεστώς του Άσαντ έχει την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση.

Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ απέφευγαν να εμπλακούν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Αυτό δεν έγινε επειδή η Ουάσιγκτον έχει κάποια συμπάθεια για το καθεστώς του Άσαντ. Αντίθετα, οι στενοί δεσμοί της Δαμασκού με το Ιράν και τη Ρωσία δίνουν στις ΗΠΑ λόγο για να είναι εχθρικές απέναντι στη Συρία. Επιπροσθέτως, η Ουάσιγκτον συμμετείχε στην προσπάθεια να απομακρυνθούν τα συριακά στρατεύματα από τον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον μάθει να μην τις απασχολούν μόνο τα εχθρικά καθεστώτα, αλλά και το τι θα μπορούσε να τα ακολουθήσει. Το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη έδωσαν το μάθημα ότι η ανατροπή ενός καθεστώτος σημαίνει ότι πρέπει να ζήσεις με έναν ατελή διάδοχο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γρήγορη αλλαγή του καθεστώτος οδήγησε στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε εμφυλίους πολέμους, τα αποτελέσματα των οποίων δεν άξιζαν το τίμημα. Στην περίπτωση της Συρίας, οι αντάρτες είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, των οποίων οι καλύτερα οργανωμένες φυλές έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Επιπλέον, όπως συχνά συμβαίνει, πολλοί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι συγκλονισμένοι από τη φρίκη του εμφυλίου και κάποιοι από αυτούς καλούν τις ΗΠΑ να κάνουν κάτι. Οι ΗΠΑ είναι διστακτικές να απαντήσουν στο κάλεσμα. Όπως αναφέρθηκε, η Ουάσιγκτον δεν έχει κάποιο άμεσο ενδιαφέρον για την έκβαση, καθώς όλα τα πιθανά αποτελέσματα είναι αρνητικά γι' αυτήν. Επίσης, αυτοί που είναι πιο εμφατικοί ότι κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες θα είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να καταδικάσουν τις ΗΠΑ όταν θα αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους για να σταματήσουν τους σκοτωμούς. Άνθρωποι θα πεθάνουν σε κάθε τέτοια επέμβαση, όμως απλώς δεν υπάρχουν «καθαροί» τρόποι να τελειώσεις έναν εμφύλιο πόλεμο.

Οι κόκκινες γραμμές του Ομπάμα και ο Άσαντ
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθέτησε μια πολύ προσεκτική στρατηγική. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα στη Συρία, εκτός και αν το καθεστώς του Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων, δηλώνοντας με μεγάλο βαθμό σιγουριάς ότι δεν θα χρειαστεί να εμπλακεί. Σε τελική ανάλυση, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει ήδη επιβιώσει από δύο εμφυλίους και κάθε άλλο παρά έχει νικηθεί. Το μόνο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ήττα είναι η ξένη επέμβαση, ειδικά από τις ΗΠΑ. Θεωρούνταν, λοιπόν, ότι δεν θα έκανε το μόνο πράγμα που ο Ομπάμα υποστήριξε ότι θα προκαλούσε εμπλοκή των ΗΠΑ.

Ο Άσαντ είναι αδίστακτος άνθρωπος. Δεν θα δίσταζε να κάνει χρήση χημικών όπλων, αν αυτό απαιτούνταν. Είναι όμως και πολύ λογικός. Θα έκανε χρήση χημικών αν αυτή ήταν η μόνη του επιλογή. Αυτήν τη στιγμή, είναι δύσκολο να δούμε ποια απελπιστική κατάσταση τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει χημικά ρισκάροντας το χειρότερο.
Οι αντίπαλοί του είναι το ίδιο αδίστακτοι και μπορούμε να τους φανταστούμε να χρησιμοποιούν χημικά όπλα για να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν και να τον εκδιώξουν. Όμως η ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε χημικά όπλα είναι αβέβαιη και αν αποκαλυπτόταν θα μπορούσε να τους στοιχίσει τη στήριξη της Δύσης.
Είναι πιθανόν ότι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι του συριακού στρατού χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, χωρίς να το γνωρίζει ή να το θέλει ο Άσαντ. Είναι ακόμα πιθανό οι απώλειες να είναι πολύ λιγότερες από αυτές που ισχυρίζονται. Όπως επίσης και κάποιες φωτογραφίες να είναι παραποιημένες.

Όλα αυτά είναι πιθανά, όμως απλώς δεν ξέρουμε τι είναι αλήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι κυβερνήσεις μεγάλων χωρών, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας, ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πως ο Άσαντ έκανε την επίθεση. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε ομιλία του στις 26 Αυγούστου, έχτισε την υπόθεση για μια στρατιωτική απάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στην επίθεση του καθεστώτος χαρακτηρίζοντάς την αδιαμφισβήτητη. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ΗΠΑ βασίζονται στα γεγονότα.

Ο Άσαντ, εν τω μεταξύ, συμφώνησε να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να εξετάσουν τις αποδείξεις επιτόπου. Σε τελική ανάλυση, όσοι αντιτίθενται στον Σύριο πρόεδρο θα ισχυριστούν ότι οι οπαδοί του συγκάλυψαν την ενοχή του και οι αντάρτες θα πουν το ίδιο αν οι επιθεωρητές αποφανθούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτήν την επίθεση.
Η αλήθεια έχει πολιτικοποιηθεί και όποιος ισχυριστεί ότι την έχει βρει, όποια και αν είναι αυτή, θα κατηγορηθεί ότι ψεύδεται. Παρ' όλα αυτά, η κυρίαρχη ιστορία είναι ότι ο Άσαντ έκανε την επίθεση, σκοτώνοντας εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά και περνώντας τη γραμμή που ο Ομπάμα είχε θέσει καθαρά.

Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να πάνε το θέμα στον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει μια προσπάθεια να δείξει ότι δρα με τη στήριξη του ΟΗΕ. Όμως γνωρίζει ότι δεν θα πάρει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ρώσοι, σύμμαχοι του Άσαντ και αντίπαλοι των στρατιωτικών επεμβάσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα θέσουν βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση για επέμβαση.
Οι Κινέζοι, που δεν είναι κοντά στον Άσαντ, αλλά επίσης αντιτίθενται στις στρατιωτικές επεμβάσεις, πιθανότατα θα τους στηρίξουν. Ανεξάρτητα από το αν οι κατηγορίες είναι αληθινές, οι Ρώσοι θα τις αμφισβητήσουν και θα θέσουν βέτο σε όποια δράση. Η προσφυγή λοιπόν στον ΟΗΕ αγοράζει μόνο χρόνο. Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι αργά για τη Συρία να δώσει πρόσβαση στους επιθεωρητές. Ο αποκλεισμός αυτής της πιθανότητας, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι ΗΠΑ δείχνουν σκληρές και στην πραγματικότητα φτιάχνει μια κατσταση όπου επιβάλλεται να είναι σκληρές.

Οι συνέπειες στη Συρία και ευρύτερα
Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο η Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που τις δεσμεύει να επέμβουν. Αν δεν δράσουν εκεί που υπάρχει καθαρή παραβίαση των συνθηκών, ο Μπ. Ομπάμα αυξάνει την πιθανότητα πολέμου με άλλες χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Ένα από τα μέσα που θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν για «συνετίσουν» αυτές τις χώρες, χωρίς να οδηγηθούν σε πόλεμο, είναι το να θέτουν τους όρους που θα προκαλούσαν επέμβαση, επιτρέποντας στην άλλη πλευρά να μην περάσει αυτήν την κόκκινη γραμμή. Αν αυτές οι χώρες πιστέψουν ότι οι ΗΠΑ μπλοφάρουν, τότε η πιθανότητα λάθος υπολογισμού αυξάνεται. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θέσει μια κόκκινη γραμμή, την παραβίαση της οποίας δεν θα ανεχόταν, όπως ένας πύραυλος της Βόρειας Κορέας οπλισμένος με πυρηνική κεφαλή, όμως η άλλη πλευρά θα μπορούσε να αποφασίσει ότι είναι άλλη μία Συρία και να περάσει τη γραμμή. Η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να επιτεθεί, κάτι που δεν θα ήταν αναγκαίο αν δεν είχε αποκαλυφθεί η μπλόφα της στη Συρία.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για τη Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο έχουν επενδύσει πολλά στη στήριξη του Άσαντ. Μπορεί και οι δύο να ανταποδώσουν αν κάποιος επιτεθεί στη Συρία. Υπάρχουν ήδη φήμες στη Βηρυττό ότι το Ιράν είπε στη Χεζμπολάχ να αρχίσει να συλλαμβάνει Αμερικανούς αιχμαλώτους αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία.
Η Ρωσία έχει ήδη δείξει στην υπόθεση Σνόουντεν αυτό που ο Ομπάμα θεωρεί εχθρική πρόθεση. Αν επιτεθεί, επομένως, πρέπει να προετοιμαστεί για ρωσικά αντίμετρα. Αν πάλι δεν επιτεθεί, πρέπει να περιμένει ότι οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα το εκλάβουν ως αδυναμία.

Η Συρία δεν ήταν ζήτημα που επηρέαζε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, μέχρι τη στιγμή που ο Ομπάμα έθεσε κόκκινη γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο κατέστησε το θέμα πολύ πιο σημαντικό, καθώς η αξιοπιστία των δηλώσεών του είναι ζωτικής σημασίας. Το πρόβλημα του Ομπάμα είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση, ενώ ούτε το Κογκρέσο είναι εντελώς θετικό. Επιπλέον, αυτοί που τώρα πιέζουν τις ΗΠΑ δεν θα επωμιστούν το φορτίο μιας στρατιωτικής παρέμβασης, ούτε και θα είναι υπόλογοι απέναντι στην κριτική για τις αναπόφευκτες απώλειες αμάχων που θα προκύψουν και είναι ανεξάρτητες της καθαρότητας των προθέσεων.

Η ερώτηση επομένως είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και η νέα συμμαχία των προθύμων αν η κόκκινη γραμμή έχει όντως ξεπεραστεί. Το φανταστικό σενάριο είναι ότι μια σειρά αεροπορικών επιδρομών, που θα καταστρέψουν μόνο τα χημικά όπλα, θα εκτελεστεί τόσο τέλεια που θα σκοτώσει μόνο όσους αξίζουν να πεθάνουν. Αλλά είναι δύσκολο να διακρίνεις την ανθρώπινη ψυχή από ύψος 10.000 ποδών. Θα υπάρξουν θάνατοι και οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν γι' αυτούς.

Τα στρατιωτικά δεδομένα
Η στρατιωτική διάσταση είναι δύσκολο να καθοριστεί καθώς η αποστολή δεν είναι ξεκάθαρη. Λογικά, ο στόχος πρέπει να είναι η καταστροφή των χημικών όπλων και των συστημάτων ανάπτυξής τους. Αυτό είναι λογικό, όμως το πρόβλημα είναι να βρεθούν οι τοποθεσίες όπου όλα τα χημικά αποθηκεύονται. Υποθέτω ότι τα περισσότερα βρίσκονται υπόγεια, γεγονός που θέτει ένα μεγάλο πρόβλημα πληροφοριών. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέλεια πληροφόρηση και ότι οι αποφασίζοντες την εμπιστεύονται, το να χτυπήσεις κρυμμένους υπόγειους στόχους είναι δύσκολο.

Υπάρχουν συζητήσεις για ένα καθαρό πυραυλικό χτύπημα. Αλλά δεν είναι σίγουρο αν αυτοί μεταφέρουν αρκετά εκρηκτικά για να διαπεράσουν τη θωράκιση. Τα αεροσκάφη φέρουν πιο ουσιώδη οπλισμό και είναι πιθανόν στρατηγικά βομβαρδιστικά να απογειωθούν για να χτυπήσουν αυτούς τους στόχους.

Ακόμα και έτσι, οι εκτιμήσεις για την προκληθείσα ζημιά είναι δύσκολες. Πώς ξέρες ότι κατέστρεψες τα χημικά, ότι ήταν πράγματι εκεί και ότι κατέστρεψες την εγκατάσταση στην οποία βρίσκονταν; Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, αρκετές από αυτές θα είναι κοντά σε περιοχές αμάχων και πολλά πυρομαχικά θα πάνε σε λάθος στόχους. Οι επιθέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο θανατηφόρες από ό,τι ήταν τα χημικά. Τέλος, η επίθεση θα κάνει τον Άσαντ να χάσει κάθε κίνητρο να μην κάνει χρήση χημικών όπλων. Αν αρχίσει να πληρώνει το κόστος της χρήσης τους, τότε θα τα χρησιμοποιήσει. «Τα γάντια θα βγουν» και από τις δύο πλευρές καθώς ο Άσαντ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα χημικά του όπλα πριν αυτά καταστραφούν.

Ένας πόλεμος για τα χημικά έχει μια έμφυτη παράνοια. Το πρόβλημα δεν είναι αυτά, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να καταστραφούν από τον αέρα. Το πρόβλημα θα είναι η ύπαρξη ενός καθεστώτος που τα χρησιμοποιεί. Είναι δύσκολο να φανταστείς πώς μια επίθεση στα χημικά μπορεί να αποφευχθεί να οδηγήσει σε επίθεση στο καθεστώς και τα καθεστώτα δεν πέφτουν από τον αέρα. Για να τα καταφέρεις απαιτούνται στρατεύματα.

Επιπλέον, τα καθεστώτα που ανατρέπονται πρέπει να αντικατασταθούν και δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτοί που θα αντικαταστήσουν τον Άσαντ θα είναι ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς που τον ανέτρεψαν. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί τη Shia στο Ιράκ, που πανηγύρισε την πτώση του Σαντάμ και μετά άρχισε ένοπλο αγώνα εναντίον των ΗΠΑ.

Ο εξοπλισμός των ανταρτών θα απέκλειε μια αεροπορική επίθεση και θα ήταν η επιλογή με το μικρότερο ρίσκο. Το πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ήδη πει ότι θα εξοπλίσει τους αντάρτες, οπότε το να το ανακοινώσει ξανά θα επιτρέψει στον Σύριο πρόεδρο να αποφύγει τις συνέπειες από το ότι πέρασε την κόκκινη γραμμή. Επίσης, η επιλογή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες ενίσχυσης των οπαδών της τζιχάντ στη Συρία.

Η μπλόφα και το νέο ρίσκο
Όταν ο Ομπάμα διακήρυξε την κόκκινη γραμμή για τη Συρία και τα χημικά όπλα, υπέθεσε ότι το θέμα δεν θα εμφανιζόταν. Έκανε μια χειρονομία προς εκείνους στην κυβέρνησή του που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ηθική δέσμευση να σταματήσουν μια τέτοια αγριότητα. Έκανε επίσης μια χειρονομία προς όσους δεν θέλουν να εμπλακούν ξανά σε έναν πόλεμο. Ήταν μία από αυτές τις έξυπνες κινήσεις που μπορεί να σκάσουν στα μούτρα του προέδρου αν η υπόθεσή του αποδειχτεί λανθασμένη. Το αν έκανε ο Άσαντ τις επιθέσεις ή οι αντάρτες ή αν κάποιος τις σκηνοθέτησε δεν έχει σημασία. Εκτός και αν ο Ομπάμα βρει αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Άσαντ δεν το έκανε -και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί-, οπότε θα πρέπει είτε να ενεργήσει με βάση την κόκκινη γραμμή που έθεσε, είτε να χαρακτηριστεί ως κάποιος που μπλοφάρει. Η απίστευτη πολυπλοκότητα του να εμπλακείς σε έναν εμφύλιο πόλεμο χωρίς να πέσεις σε τέλμα κάνει αυτήν τη διαδικασία ακόμα πιο σύνθετη.

Ο Ομπάμα τώρα αντιμετωπίζει τη δεύτερη φορά στην προεδρία του που ο πόλεμος είναι επιλογή. Η πρώτη ήταν στη Λιβύη. Ο τύραννος είναι πλέον νεκρός, αλλά αυτό που ακολούθησε δεν είναι ωραίο. Και η Λιβύη ήταν πολύ απλή σε σχέση με τη Συρία.

Τώρα πρέπει να επέμβει για να διατηρήσει την αξιοπιστία του. Όμως δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη στις ΗΠΑ γι' αυτό. Πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση, αλλά όχι τέτοια που θα εμφάνιζε τις ΗΠΑ βίαιες. Πρέπει να ανατρέψει τον Άσαντ, αλλά να μην τον αντικαταστήσει με τους αντιπάλους του. Δεν πίστευε ποτέ ότι ο Άσαντ θα ήταν τόσο απερίσκεπτος. Ανεξάρτητα με το αν ο Άσαντ πράγματι ήταν, υπάρχει συναίνεση ότι ήταν. Αυτή είναι η παρτίδα στην οποία ο πρόεδρος πρέπει να παίξει, επομένως είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να αποφύγει τον πόλεμο και να κρατήσει και την αξιοπιστία του. Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς πολιτική επανάσταση εναντίον του, αν κάτι πάει στραβά, που συνήθως πάει.

* Ο κ. George Friedman είναι ο ιδρυτής και CEO του αμερικανικού think tank Stratfor.
Πηγή


Posted: 28 Aug 2013 11:27 AM PDT
Η κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία από τις αρχές του επόμενου έτους. Βλέποντας πίσω της μόνο επιτυχίες σχετικά με την επιβολή σκληρών μέτρων όλα αυτά τα χρόνια, θεωρεί ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.

Αναρωτιέμαι όμως πώς! Διότι ο πλειστηριασμός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάς στα προηγούμενα μέτρα. Έχει υλικότητα, έχει σωματικότητα, κοντολογίς, προϋποθέτει έξωση και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί χωρίς πάλη. Όχι ιδεατή, αλλά χειροπιαστή. Όπως και να το δεις, η έξωση είναι ένα πολύ άγριο πράγμα. Σκεφτείτε να σού πετάνε τα έπιπλα στο πεζοδρόμιο, τα πιατικά, τα καθαρά απ' το ντουλάπι και τα βρώμικα απ' τον νεροχύτη, τα ρούχα, τα σιδερωμένα και τ' ασιδέρωτα, το πανέρι με τα άπλυτα, να σου ξεσκίζουν τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου σου και των παιδιών σου, να σου λασπώνουν τα σεντόνια, τα χαλιά και τα κεντίδια της γιαγιάς σου, τα βιβλία σου και τα CD σου, τα περιοδικά, τα ενθύμια απ' τα ταξίδια σου, ό,τι χρήσιμο και άχρηστο μάζευες αυτά τα χρόνια, μπορεί άχρηστα, αλλά κομμάτια της ψυχής σου που δεν έλεγες να τα' αποχωριστείς αν και σου έπιαναν πολύτιμο χώρο στα ράφια, και τώρα νά, να πέφτουν στα λερά δάχτυλα ενός τυχάρπαστου ασεβή, κι η ζωή σου, κρυφή και φανερή, να γίνεται βορά στα λαίμαργα μάτια των περαστικών.

Αν και η απόλυση είναι κάποιο είδος έξωσης από τον τόπο εργασίας, εν τούτοις η ιδιωτική κατοικία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι άσυλο, είναι προσωπικό καταφύγιο και ως εκ τούτου θεωρείται σεβαστό και απαραβίαστο. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ο νόμος παρέχει στον ιδιοκτήτη δικαίωμα οπλοφορίας για να την υπερασπίζεται και η δολοφονία απρόσκλητων εισβολέων δεν λογίζεται ως τέτοια. Και αν στην Ελλάδα δεν ισχύει παρόμοια νομοθεσία, εν τούτοις η διάθεση των ενοίκων να υπερασπιστούν το πιο σημαντικό κομμάτι του μικρόκοσμού τους θεωρείται δεδομένη και αμετάκλητη. Το έχουμε δει στην πράξη ήδη στο παρελθόν, στις απεγνωσμένες αντιδράσεις τους, στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιο αυθαίρετο επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Οχυρώσεις, καραμπίνες, απειλές, απόπειρες αυτοκτονίας από ταράτσες, έμπρακτη συμπαράσταση των γειτόνων και στο τέλος οι μπουλντόζες να αποχωρούν με την ουρά στα σκέλια.

Θεωρητικά μιλώντας, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές. Είτε πλειστηριασμοί με έξωση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, είτε πλειστηριασμοί χωρίς έξωση, δηλαδή με κάποιο κόλπο ώστε ο ιδιοκτήτης να συνεχίσει να παραμένει στην οικία του, η οποία φυσικά δεν θα του ανήκει, έναντι κάποιου ενοικίου, ταυτόσημου με τη δόση του δανείου ή, λογικά, αρκετά μικρότερου, διότι αλλιώς τι νόημα θα είχε η αθέτηση πληρωμών των δόσεων.

Για ποιο λόγο όμως κάποιος θα αγοράσει μια κατοικία αν δεν πρόκειται να την αξιοποιήσει κατά όπως θέλει; Είτε να μείνει μέσα ο ίδιος, είτε να την νοικιάσει με υψηλότερο ενοίκιο, είτε να την μεταπωλήσει. Αναγκαστικά, λοιπόν, το πρόβλημα της έξωσης δεν θα μπορέσει να το προσπεράσει, και φυσικά τις συνέπειες που μοιραία θα το συνοδεύσουν.

Ακούγεται ότι οι τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή τα κόκκινα οικιστικά δάνεια, κάπου στο 10%-20% της αξίας τους σε πρόθυμα vulture funds, ώστε αυτά τα τελευταία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Αλλά ακόμα και έτσι, η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από τη μεριά τους, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να μην προκαλέσει και αύξηση της αντίδρασης, ειδικά όταν πρόκειται για ιδιώτες της τελευταίας υποστάθμης.

Εδώ όμως θα ήθελα να εκφράσω και μια απορία: Αν οι τράπεζες προτίθενται να χάσουν έως και το 80% της αξίας των δανείων τους πουλώντας τα στα εν λόγω funds, γιατί δεν τα κουρεύουν από μόνες τους σε κάποιο πολύ μικρότερο ποσοστό, ας πούμε στο 50%; Μ' ένα τέτοιο κούρεμα, το στεγαστικό έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθεί στο ακέραιο. Κι έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Χάθηκε η λογική από το βασίλειο της ορθολογικότητας;

Ίδωμεν!



Posted: 28 Aug 2013 10:58 AM PDT
Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Η είδηση της αυτοκτονίας του Μιχάλη Ασλάνη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Ακόμη και αυτούς που βλέπουν ως νούμερο, ως στατιστική, τις 3,5 και πλέον χιλιάδες συνανθρώπους μας που έβαλαν τέλος στην ζωή τους εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης. Η συγκεκριμένη αυτοκτονία δείχνει ότι όλοι μας είμαστε υποψήφιοι… Ο Μιχάλης Ασλάνης, δεν το γνωρίζαμε προσωπικά παρά μέσα από την δουλειά του, ήταν ένας καλός άνθρωπος. Ήταν αυτό που λέμε (κακώς) «επώνυμος». Μέχρι χθες οι πόρτες άνοιγαν στο διάβα του… Ήταν επιτυχημένος… Ίσως να περνούσε και από το μυαλό όλων μας ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα αυτοκτονούσε, εξ αιτίας και της καλοσύνης του, της βοήθειας που προσέφερε πάντοτε στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Αλλά πέρα από τους ανθρώπους υπάρχουν και οι απάνθρωποι, όπως αυτοί που κυβερνούν αυτή την χώρα. Και αντί να εξαφανιστούν αυτοί, πολιτικά τουλάχιστον ή έστω και από αυτή την χώρα, «φεύγουν» οι καλοί άνθρωποι. Βλέπετε όμως να ιδρώνει το αυτί κανενός πολιτικού; Όχι θα χαλάσουν την ζαχαρένια τους… Δεν πάνε να γράφουν οι Washington Times στο χθεσινό τους editorial ότι "Η Ευρώπη δεν σώζει την Ελλάδα. Σώζει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας που ενώ είναι υπεύθυνο για την καταστροφή, εξακολουθεί να στηρίζεται για να κυβερνά"!

Δεν πάνε να γράφουν και ορισμένα Γερμανικά ΜΜΕ όπως το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σήμερα ότι «Είναι τόσο προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο και το γεγονός πως η πολιτική της σκηνή είναι ανίκανη να τις πραγματοποιήσει, χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει, μόνο όταν τους δίνουμε τη βοήθεια τμηματικά. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όταν ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή της παύσης πληρωμών είναι το μόνο όπλο της Τρόικας, όταν επισκέπτεται την Αθήνα». Ή αυτά που έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «Η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκιστή της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας». Τι έγραψε δηλαδή η Γερμανική εφημερίδα; Ότι η Ελλάδα έχει ανίκανους και αναξιόπιστους πολιτικούς που απέτυχαν σε όλα… Ψέματα είναι; Όλοι οι λογικοί άνθρωποι τα ίδια πιστεύουν και εδώ στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε γιατί κάποια ΜΜΕ στην πατρίδα μας θεώρησαν «λίβελο» την πραγματικότητα…

Και αν δεν έχουν δίκαιο εκατό τοις εκατό σε όλα αυτά που γράφουν, έχουν δίκαιο στο μέρος που αφορά τους πολιτικούς μας. Τους «σωτήρες» μας… Τουλάχιστον εμείς έχουμε σταματήσει πια να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς και να λέμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάτι τέτοιες ευαισθησίες του τύπου «δεν είναι σωστό να γενικεύουμε» και άλλα παρόμοια μας αφήνουν αδιάφορους. Ο κόμπος δεν έφθασε πια στο χτένι. Έσπασε και το χτένι και τα πάντα. Όποιος πολιτικός δεν θέλει να τον λένε αναξιόπιστο, ανίκανο, διεφθαρμένο να το αποδείξει με πράξεις εδώ και τώρα!!! Τα αστεία τελειώσανε μαζί με το καλοκαίρι. Με όλους αυτούς που δεν κάνανε καλοκαίρι γιατί έφυγαν από την ζωή. Από το άθλιο σύστημα υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις που έκανε όμως πολλούς προμηθευτές και γιατρούς να θησαυρίσουν. Από την οικονομική αδυναμία τους να αγοράσουν τα αναγκαία φάρμακα τους. Από την οικονομική αδυναμία να πάνε στον γιατρό να τους κοιτάξει. Από την οικονομική αδυναμία για να τραφούν σωστά.

Με όλους αυτούς που δεν κάνανε καλοκαίρι γιατί αφαίρεσαν την ζωή τους… Αυτές οι περιπτώσεις για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν όπως και όλες οι άλλες. Στατιστική είναι… Γιατί αν πραγματικά ήθελε να βοηθήσει η κυβέρνηση θα έπρεπε ακόμη και καμπάνια να κάνει για να προβληματίσει τους ανθρώπους που βάζουν μαύρες σκέψεις στο μυαλό τους. Να τους κάνει να σκεφθούν ότι δεν λύνουν προβλήματα με την αυτοκτονία. Αντιθέτως δημιουργούν και άλλα πολλά… Στις οικογένειες τους, στα παιδιά τους… Χάνουν παιδιά την μάνα τους, τον πατέρα τους, ότι πιο πολύτιμο έχουν… Μην ξεχνάμε την σοφή ρήση: ενός κακού μύρια έπονται… Μετά την αυτοκτονία έπονται τα υπόλοιπα προβλήματα…

Και κλείνουμε με ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ; Δεν περιμένουμε απάντηση… Απλά ελπίζουμε πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από την γάγγραινα που κατατρώει την σάρκα της χώρας μας. Το φθινόπωρο έφθασε… Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.


Posted: 28 Aug 2013 10:35 AM PDT
Ζητείται ενότητα και αυτοσυγκράτηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την επείγουσα ανάγκη για διπλωματική λύση στο θέμα της Συρίας τόνισε για άλλη μια φορά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει ενωμένα, την ώρα που κάποιες χώρες της Δύσης πιέζουν για στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό. Επίσης ζήτησε από τα μέλη να δώσουν κι άλλο χρόνο στις έρευνες της ομάδας εμπειρογνωμόμων στη Συρία.

«Πρέπει να αναζητήσουμε όλους τους τρόπους για πιέσουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Μπαν Κι μΟυν σε σημερινή ομιλία του στο Παλάτι της Ειρήνης, εκεί όπου εδρεύει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ διπλωματικής διευθέτησης και στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία τόνισε πως «το Σώμα του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δεν μπορεί να απέχει από τυχόν απόφαση στρατιωτικής παρέμβασης σε κάποιο κράτος. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να δράσουν από κοινού στο όνομα της ειρήνης».
Επίσης ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες για την αιματηρή επίθεση με χημικά όπλα, την περασμένη εβδομάδα.

Η Βρετανία έχει ήδη αποφασίσει
Στο μεταξύ η Βρετανία θα υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι» έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, συμπληρώνοντας πως είναι μια ευκαιρία για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας.

Την απαραίτητη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία επεσήμανε σήμερα και ο διεθνής απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Δαμασκό Λακχντάρ Βραχίμι. «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφέστατο: Κάθε στρατιωτική δράση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που προβλήθηκε από την τηλεόραση Rossiya 24.



Posted: 28 Aug 2013 10:29 AM PDT
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκενώνουν τα σημαντικότερα στρατηγεία τους στη Δαμασκό εν αναμονή ενός πλήγματος από τη Δύση.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, είπαν κάτοικοι και πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά με παρελκόμενα, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί μερικώς είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, τόνισαν κάτοικοι της περιοχής και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι συριακές αρχές δεν έκαναν σχόλια πάνω στις στρατιωτικές κινήσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν αυτές από εκπρόσωπο του στρατού.
Το κτήριο του Γενικού Επιτελείου, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγεία στη χώρα, ήδη λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό αφότου είχε δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2012.



Posted: 28 Aug 2013 10:15 AM PDT
Πλήρους ανάπτυξης στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δε σχεδιάζεται. Όπως γράφει η Washington Post με αναφορά στο Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν απλά να «τιμωρήσουν ελαφρά» τον Μπασάρ Άσαντ: «οργανική πυραυλική επίθεση», η οποία θα διαρκέσει συνολικά μερικές ημέρες.

Το Λονδίνο όμως βλέπει τα πράγματα πιο σοβαρά: εκεί προετοίμασαν ένα σχέδιο δράσης για τις ένοπλες δυνάμεις. Παρατηρητές θεωρούν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού θα μετατραπούν σε ένα δυσβάσταχτο εμφύλιο πόλεμο.

Η δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι η συριακή κρίση δεν μπορεί να έχει στρατιωτική λύση, όπως διευκρινίστηκε είχε κρυφό νόημα. Όπως εξήγησε η εφημερίδα Washington Post, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ασκήσουν επιρροή στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία και να αποπειραθούν να διώξουν δια της βίας τον Μπασάρ Άσαντ. Αποφάσισαν όμως στο Λευκό Οίκο πώς πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρήσουν το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων. Η τιμωρία αυτή θα πρέπει να είναι μια «μικρής διάρκειας πυραυλική επίθεση», στόχος της οποίας θα είναι οι θέσεις των συριακών στρατευμάτων και εγκαταστάσεις των κυβερνητικών υποδομών. Οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν από καράβια, τα οποία απλώθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή και από βομβαρδιστικά της στρατηγικής αεροπορίας.

Στο μεταξύ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας προετοίμασαν ένα έκτακτο σχέδιο δράσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters με αναφορά στον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του για να παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Νωρίτερα στο Λονδίνο και το Παρίσι είχαν δηλώσει πως είναι έτοιμοι να αναμειχθούν στη συριακή κρίση, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ότι δεν θα περιμένουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για πολεμικές επιχειρήσεις οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο σε όλους: η Ρωσία και η Κίνα δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε καν την εμφάνιση ενός παρόμοιου εγγράφου.

Η Δύση ανέφερε την πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Συρία μετά τις ανακοινώσεις για τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό. Στις δυτικές πρωτεύουσες βιάστηκαν να δηλώσουν πως πρόκειται για έργο οπαδών του Μπασάρ Άσαντ Η δήλωση, μιλώντας επιεικώς, δεν αντέχει στη κριτική: η οργάνωση επίθεσης με αέρια στην πρωτεύουσα σου, πολλώ δε μάλλον όταν εκεί εργάζονται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μπορεί να είναι έργο ενός παρανοϊκού, ρόλο για τον οποίο ο Σύριος πρόεδρος δεν ταιριάζει. Έτσι, τα χημικά όπλα είναι η αφορμή, παρόμοια με εκείνη για την οποία έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ. Πραγματικός στόχος της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο Νάτο, δεν είναι η Συρία, αλλά το Ιράν, σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εγγύς Ανατολής Γιεβγκένι Σατανόβσκι:

Προφανώς ελήφθη η απόφασή για το χτύπημα στο Ιράν – σε σχέση με την επικείμενη «κόκκινη γραμμή» στην υπόθεση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία των ειδικών, η Τεχεράνη θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2014. Μέχρι τότε, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της πολεμικής επιστήμης, θα πρέπει να καταστραφεί ο βασικός του σύμμαχος και η μοναδική γέφυρα με τη Μεσόγειο θάλασσα – η Συρία.

Ωστόσο, δεν αξίζει η Δύση να ξεχνάει και μια άλλη «κόκκινη γραμμή». Σύμφωνα με τη δήλωση των ιρανικών αρχών, αυτή θα είναι η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Δαμασκού από την πλευρά της δυτικής συμμαχίας. Και η Τεχεράνη σε αυτή την περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα της ίσης απάντησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters τα δυτικά κράτη ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση ότι οι επιθέσεις κατά της Συρίας θα πρέπει να αναμένονται κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Το συριακό ζήτημα θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο, μάλλον θα γίνει στις 29 Αυγούστου. Η Ρωσί καλεί τις ΗΠΑ και τους εταίρους της να αποφύγουν την άσκηση πίεσης δια της βίας στη Δαμασκό και πως καλύτερα θα ήταν να δημιουργήσουν φυσιολογικές συνθήκες εργασίας για τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο Paul Craig Roberts, συν-εκδότης της εφημερίδας Wall Street Journal, θεωρεί πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των χωρών της Δύσης στη Συρία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νίκη των ισλαμιστών θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση από τη Συρία του τμήματος εκείνου του πληθυσμού που έχει φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις: των χριστιανών, των λαεβιτών και των αστών μορφωμένων σουνιτών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Posted: 28 Aug 2013 09:40 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Τὸν Δεκέμβριο τοῦ 1998, λίγους μῆνες πρὶν ἀπὸ τὸν μεγάλο σεισμὸ τῆς Τουρκίας στὶς 17/8/1999, τὸ νησὶ τῶν Πριγκιποννήσων Burgaz, ἡ Ἀντιγόνη στὰ ἑλληνικά, εἶχε συγκλονιστεῖ ἀπὸ ἕνα καταπληκτικὸ γεγονός. Τὸ νησὶ αὐτὸ ἦταν κάποτε καθαρὰ ἑλληνικό, ἀλλὰ σήμερα ὑπάρχουν λίγοι Ἕλληνες καὶ Τοῦρκοι ἀπὸ διάφορες περιοχὲς τῆς Τουρκίας. Τὸ νησὶ ἔχει μία ὀρθόδοξη ἐκκλησία, τὸν Ἅγιο Ἰωάννη τὸν Θεολόγο, ποὺ δεσπόζει μπροστά σου καθὼς πλησιάζεις στὸ νησὶ ἀπὸ τὴν θάλασσα. Τὴν περίοδο ἐκείνη κάθε βράδυ ἔξω ἀπὸ τὴν ἐκκλησία καὶ σὲ ὅλη τὴν γύρω περιοχή, ἀκούγονταν ἔντονα μία ἀναπνοὴ ἀγωνίας ἡ ὁποία φούσκωνε καὶ ξεφούσκωνε σὰν νὰ ἀναστέναζε. Οἱ Τοῦρκοι κάτοικοι τῆς περιοχῆς, εἶχαν ἀνησυχήσει ἀλλὰ δὲν μποροῦσαν νὰ ἐξηγήσουν τὸ φαινόμενο. Κάποιοι μάλιστα ἔφτασαν στὸ σημεῖο νὰ πάρουν… ἰατρικὰ ἀκουστικὰ καὶ ἀφοῦ πλησίαζαν τοὺς ἐξωτερικοὺς τοίχους τῆς ἐκκλησίας, προσπαθοῦσαν νὰ ἀποκαλύψουν τὴν πηγὴ τῶν ἠχηρῶν αὐτῶν ἀναστεναγμῶν, ποὺ τοὺς εἶχαν ἀναστατώσει.

Ἡ φημολογία εἶχε ὀργιάσει στὸ νησὶ καὶ οἱ ἴδιοι οἱ Τοῦρκοι μιλοῦσαν ὅτι ὁ ἀναστεναγμοὺς αὐτὸς ἐπρόκειτο γιὰ τὴν φωνὴ τῆς Παναγιᾶς, τῆς Ἀννὲ Μαριὰμ στὰ τουρκικά, ποὺ ἤθελε νὰ προειδοποιήσει ὅτι ἐπέκειτο μία μεγάλη καταστροφή. Τὸ νέο ἔφτασε καὶ στὴν... Κωνσταντινούπολη καὶ ἕνας γνωστὸς Τοῦρκος δημοσιογράφος, ὁ Sadettin Teksoy ἀπὸ τὸ τουρκικὸ κανάλι STAR, ἀποφάσισε νὰ πάει στὸ νησὶ νὰ ἐρευνήσει τὴν ὑπόθεση. Ἀφοῦ ἔφτασε ἐκεῖ, πῆγε στὴν ἐκκλησία τὴν ὥρα ποὺ ὁ ἑλληνορθόδοξος ἱερέας τελοῦσε σχεδὸν μόνος του τὴ λειτουργία. Ὁ Τοῦρκος δημοσιογράφος ἀφοῦ περίμενε νὰ τελειώσει ἡ τελετή, τὸν πλησίασε καὶ τὸν ρώτησε τί νομίζει πὼς συμβαίνει. Ὁ ἱερέας ἀπάντησε πὼς πραγματικὰ ἀκούγεται κάθε βράδυ ἕνας ἠχηρὸς ἀναστεναγμός, ἀλλὰ δὲν ἦταν σὲ θέση νὰ ἐξηγήσει τὴν πραγματικὴ αἰτία, ἐνῶ ἀπὸ τὸ ὕφος τοῦ ἔδειχνε πὼς δὲν θὰ ἤθελε νὰ ἐμπλακεῖ σὲ πιθανὴ πρόκληση πρὸς τὸ θρησκευτικὸ αἴσθημα τῶν μουσουλμάνων Τούρκων. Ὁ δημοσιογράφος ὅμως ἐπέμενε καὶ κατάφερε νὰ μαγνητοφωνήσει τὸ ἀναστεναγμό, ἐνῶ πῆρε ἀρκετὲς συνεντεύξεις ἀπὸ Τούρκους κατοίκους τοῦ νησιοῦ. Ἕνας ἀπὸ αὐτοὺς δήλωσε μπροστὰ στὴν κάμερα ὅτι ἐδῶ καὶ πολλὰ χρόνια στὸ Μπουργὰζ ζοῦσαν πολλοὶ Ἕλληνες καὶ τὸ νησὶ ἦταν καθαρὰ ὀρθόδοξο χριστιανικό, γι' αὐτὸ ἔχει καὶ μία μεγάλη χριστιανικὴ παράδοση. «Τώρα, ἴσως ἡ Παναγία τῶν χριστιανῶν ἦρθε ξανὰ πιθανῶς θέλοντας νὰ κάνει μία παρέμβαση καὶ νὰ προειδοποιήσει ὅτι ἔρχονταν μία μεγάλη συμφορὰ Αὐτὰ ἀπὸ ἕνα Τοῦρκο. Ὀχτὼ μῆνες ἀργότερα ὁ μεγάλος σεισμὸς στὶς 17 Αὐγούστου τοῦ 1999 ἔπληξε τὴν Τουρκία μὲ πολλὲς χιλιάδες θύματα. Γιὰ τοὺς Τούρκους τῆς Ἀντιγόνης ὁ «ἀναστεναγμὸς τῆς Παναγίας» ἦταν μία μεγάλη προειδοποίηση γι' αὐτὴ τὴν ἐπερχόμενη μεγάλη φονικὴ καταστροφή.

Νὰ θυμηθοῦμε ὅτι τὴν περίοδο ἐκείνη, παραμονὲς τοῦ σεισμοῦ, οἱ ἑλληνοτουρκικὲς σχέσεις ἦταν στὸ ναδίρ. Εἶχε προηγηθεῖ ἡ κρίση τῶν Ἰμίων τὸ 1996 καὶ στὴ συνέχεια ἡ μεγάλη κρίση τοῦ Ἀμπντουλὰχ Ὀτσαλᾶν. Πολλοὶ πίστευαν τότε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἑτοίμαζαν μεγάλη ἐπιχείρηση πρόκληση στὸ Αἰγαῖο μὲ «αἰχμὴ τοῦ δόρατος» γιὰ τὴν πρόκληση τὸ τουρκικὸ ναυτικό. Αὐτὸ ὅμως ποὺ ἐπακολούθησε σίγουρά τους χάλασε τὰ ὅποια σχέδιά τους. Καὶ πράγματι, ὅ,τι ἔγινε ἐκεῖνο τὸ βράδυ ἦταν πολὺ σημαδιακό.

Στὶς 16 Αὐγούστου 1999, δηλαδὴ τὸ βράδυ τοῦ μεγάλου σεισμοῦ, στὴν ναυτικὴ βάση τοῦ Golcuk, γίνονταν μεγάλη τελετὴ ἀλλαγῆς τῆς ἡγεσίας τοῦ Ἐπιτελείου Ναυτικοῦ της Τουρκίας καὶ ἦταν συγκεντρωμένες ἀρκετὲς τουρκικὲς φρεγάτες, ἐνῶ μεγάλος ἀριθμὸς ἀνωτάτων ἀξιωματικῶν του τουρκικοῦ ναυτικοῦ παρακολουθοῦσαν τὴν τελετή. Γύρω στὶς 3 ἡ ὥρα μετὰ τὰ μεσάνυχτα ἄρχισαν οἱ σεισμικὲς δονήσεις. Ἐκείνη τὴν στιγμὴ καὶ ἐνῶ οἱ περισσότεροι στὴν βάση ἡσύχαζαν μετὰ τὶς τελετές, αὐτόπτες μάρτυρες ἀνέφεραν ὅτι εἶχε παρατηρηθεῖ μία μεγάλη πηγὴ φωτιᾶς νὰ ξεπηδάει ἀπὸ τὸ ἔδαφος σὲ μεγάλο ὕψος κοντὰ στὴν ναυτικὴ βάση. Μέχρι σήμερα κανεὶς ἀπὸ τοὺς ἐρευνητὲς δὲν μπόρεσε νὰ ἐξηγήσει τὴν αἰτία καὶ τὴν προέλευση αὐτῆς τῆς φωτιᾶς. Τὸ κτίριο τῆς βάσης κατέρρευσε καὶ στὰ ἐρείπιά του ἔθαψε ἕνα μεγάλο μέρος τῆς ἀφρόκρεμας τοῦ τούρκικου ναυτικοῦ. Ὅπως ἀνέφερε μὲ ἐπίσημη ἀνακοίνωση τὸ τουρκικὸ Ἐπιτελεῖο Ναυτικοῦ ἀπὸ τὸν σεισμὸ καὶ τὴν κατάρρευση τῆς βάσης βρῆκαν ἀκαριαῖο θάνατο δύο ναύαρχοι, 27 ἀνώτεροι ἀξιωματικοί, 136 ὑπαξιωματικοί, 82 ναῦτες, 9 ναυτικοὶ ἐμπειρογνώμονες, ἕνας μαθητὴς τῆς σχολῆς Δοκίμων καὶ 126 εἰδικοὶ ἐργάτες τῆς βάσης. Σύνολο 441 ἄτομα θαφτήκαν κάτω ἀπὸ τὰ ἐρείπια τῆς μεγαλύτερης ναυτικῆς βάσης τῆς Τουρκίας ἐκείνης τῆς ἐποχῆς. 

Ἀντιλαμβάνεται κανεὶς ὅτι τὸ χτύπημα ἦταν καίριο σὲ μία περίοδο ποὺ τὸ τουρκικὸ ναυτικὸ ἑτοιμάζονταν γιὰ τὴν μεγάλη ἐξόρμηση τῆς πλήρης ἐπικράτησής του στὸ Αἰγαῖο καὶ σίγουρα θὰ χρειάζονταν πολλὰ χρόνια γιὰ νὰ ἀνακτήσει τὶς δυνάμεις του ἀπὸ τὸ χτύπημα αὐτό. Τὰ ἐρωτήματα ὅμως παρέμειναν γιὰ τὴν ναυτικὴ βάση τοῦ Golcuk καὶ τὴν παράξενη μεγάλη λάμψη ποὺ προηγήθηκε δευτερόλεπτα μετὰ τὴν κατάρρευση μέσα σὲ ἐκκωφαντικὸ θόρυβο τοῦ κεντρικοῦ κτιρίου τῆς βάσης. Ἀξίζει νὰ σημειώσουμε ὅτι οἱ Τοῦρκοι δὲν ἐπέτρεψαν κανένα ξένο σωστικὸ συνεργεῖο νὰ πλησιάσει στὴν βάση, ἐνῶ εἶχαν μεγάλη ἀνάγκη καθὼς κάτω ἀπὸ τὰ ἐρείπια τῆς βάσης ἀκόμα ἀγωνίζονταν νὰ σωθοῦν ἑκατοντάδες ἀξιωματικοὶ καὶ ναῦτες καὶ φυσικὰ κανέναν δημοσιογράφο νὰ βγάλει φωτογραφίες ἀπὸ τὴν καταστροφή. Μόνο ὁρισμένα Ἰσραηλινά, «εἰδικὰ ἐξοπλισμένα» συνεργεῖα, εἶχαν τότε τὴν δυνατότητα πρόσβασης. Οἱ ἐξηγήσεις ποὺ εἶχαν δοθεῖ ἀλλὰ δὲν ἔγιναν πιστευτές, ἦταν ὅτι δὲν ἤθελαν νὰ δοῦνε ξένες κάμερες τὶς ἐγκαταστάσεις τῆς βάσης. Τὰ ἐρωτήματα γι' αὐτὴ τὴν στάση τῶν Τούρκων ἦταν καὶ παραμένουν πολλά.



Posted: 28 Aug 2013 09:30 AM PDT
Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίθεση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας, και θα γίνει ένα νέο Ιράκ.

Ο κ.Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να πολεμήσει εναντίον κανενός και εξακολουθεί να πιστεύει ότι παρόλα αυτά οι Δυτικοί θα προβούν σε μια πολιτική όχι επιθετικού, αλλά στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα όμως, κατέστησε σαφές ότι μια επίθεση στη Συρία θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, κατά το παράδειγμα των επιχειρήσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ ή της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο θόρυβος γύρω από τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό πιθανόν είναι προς το συμφέρον εκείνων που επιθυμούν εξωτερική επέμβαση στη Συρία. Δήλωσε, ότι η συριακή κυβέρνηση τόσο από πολιτική, όσο και από στρατιωτική άποψη, δεν είχε κανέναν λόγο να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων, την ώρα που στη Συρία εργάζονταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, με τη στρατιωτική κατάσταση γενικά να είναι υπέρ της κυβέρνησης, και σε αναμονή τις ημέρες αυτές της αμερικανο-ρωσικής συνάντησης για την προετοιμασία της διάσκεψης της Γενεύης.

Προβοκάτσια

Πρόσθεσε ότι για τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν πλήγματα από το εξωτερικό, η οργάνωση μιας τέτοιας προβοκάτσιας θα ήταν συμφέρουσα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη θέση των Δυτικών χωρών οι οποίες στις δηλώσεις τους συνδέουν με κατηγορηματικό τρόπο τον κυβερνητικό στρατό με τη χημική επίθεση στα προάστια της Δαμασκού, και επανέλαβε την ανάγκη να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η αλλαγή εξουσίας στη Συρία δεν θα θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αν κάποιος νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας και δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών στους εχθρούς του καθεστώτος, προκειμένου αυτοί να φτάσουν στη νίκη, τότε θα τελειώσουν όλα, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ακόμη και αν αυτή η νίκη των αντικαθεστωτικών επιτευχθεί, ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο που τότε, αυτοί που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, θα γίνουν αντιπολίτευση».

Αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξαγγελίες σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ «να παρέμβουν» στη σύγκρουση στη Συρία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η μια νέα στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση ξένης εμπλοκής στη Συρία, η χώρα θα διαλυθεί ως κρατική υπόσταση. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βιτάλι Ναούμκιν, πιστεύει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, η χώρα θα διαλυθεί οριστικά, και η Δύση σε αυτή την περίπτωση δεν θα φανεί σε καμιά περίπτωση ως υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Υπενθύμισε ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη με το διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε, ότι αν οι Δυτικοί εταίροι της Ρωσίας προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, αυτό θα προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επειδή η τελευταία θα θεωρήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια παράνομη και όπως αναμένεται, θα απαιτήσει να τεθεί το ζήτημα αυτό στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Η αεροπορία των αντικαθεστωτικών

Ο ίδιος προσθέτει, ότι η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ καθώς οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται γύρω από τη Συρία υπερέχουν αισθητά εκείνων της συριακής κυβέρνησης, συν το γεγονός ότι στην ξηρά υπάρχει ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μπορεί να εξαπολύσει τη δική του επίθεση.

Ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου επί Εξωτερικών Θεμάτων, Μιχαήλ Τρόιτσκι, θεωρεί και αυτός ότι σε περίπτωση πλήγματος των Δυτικών δυνάμεων, τα κυβερνητικά στρατεύματα θα καταστραφούν άμεσα και ο πρόεδρος Άσαντ με τους στενότερους συνεργάτες του θα υποχρεωθούν πιθανότατα να αναζητήσουν καταφύγιο στα τμήματα της χώρας όπου κατοικούν Αλαουίτες.

Ο καθηγητής της έδρας συγκριτικής πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Βίκτορ Σεργκέγιεφ, αναφέρθηκε στις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν με τα όσα είχαν συμβεί στο Ιράκ. Πιθανολογεί ότι, όπως και στο Ιράκ, όπου έψαχναν και τελικά δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής, το ίδιο θα συμβεί και στη Συρία. Δηλώνει σίγουρος ότι η αναζήτηση αφορμής για επέμβαση είναι προφανής, αλλά ότι όλο αυτό μοιάζει πολύ με προβοκάτσια. Επίσης, αναφέρει ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφραστεί εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, γεγονός που κατά τη γνώμη του ειδικού φανερώνει ότι ο Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη στάση που θα υιοθετήσει στο θέμα της Συρίας.

Στόχος το Ιράν

Ο Μιχαήλ Τρόιτσκι θεωρεί ότι για να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σχεδίου για τις κινήσεις που θα γίνουν μετά την ανατροπή του Άσαντ. Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να ενεργήσουν χωρίς να έχουν προηγουμένως μια σαφή εικόνα όσον αφορά το ποιος θα αντικαταστάσει τον Άσαντ, όσο και σχετικά με το αν είναι επικίνδυνα ή όχι τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν την ηγεσία της Συρίας.

Την κατάσταση περιπλέκει μια ενδεχόμενη ανάμιξη του Ιράν, σύμφωνα με τον καθηγητή Βίκτορ Σεργκέγιεφ. Όπως τόνισε, ένας από τους ιρανούς αξιωματούχους του στρατού δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν αν επέμβουν στη Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο όμως, «μυρίζει» γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Καθώς, δεν πρόκειται για την απομονωμένη Λιβύη, και οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.

Πηγές RIA Novosti, Kommersant, υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας


Posted: 28 Aug 2013 08:54 AM PDT
Το ζήτημα της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού, όπως φαίνεται, έχει ήδη λυθεί. Αμερικανικά πολεμικά πλοία προσεγγίζουν τις ακτές της Συρίας και επίσημα πρόσωπα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες όλο και συχνότερα λένε ότι η επίθεση στο καθεστώς Μπασάρ Άσαντ μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ. Το κόστος της θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και οι ειδήσεις για τη συμμετοχή της Δύσης στη συριακή σύγκρουση ήδη έχουν ταρακουνήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτές τις ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στις ακτές της Συρίας το αντιτορπιλικό Mahan. Αυτό είναι το τέταρτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όπως διευκρίνισε ο αρχηγός του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ, ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να επιτεθεί στη Συρία, αν ο Μπαράκ Ομπάμα δώσει τη σχετική διαταγή. Εν τω μεταξύ πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι αυτή η επιχείρηση θα καταστεί μεγάλο βάρος για τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Μπορεί να κοστίσει το λιγότερο μερικές εκατοντάδες εκατ. δολάρια, διαβεβαιώνει ο Διευθυντής ενημερωτικών σχεδίων του Κέντρου PIR Αντρέι Μπακλίτσκι:
- Στην πραγματικότητα σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να πει κανείς πόσο θα κοστίσει αυτή ηκαμπάνια. Κατά τη διάρκεια παρόμοιας επιχείρησης στη Λιβύη δαπανούνταν περίπου ένα εκατ. δολάρια την ημέρα μόνο για τα πυραυλικά χτυπήματα.
Ούτε στο ίδιο το Πεντάγωνο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το ύψος των δαπανών. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ήδη από τον Ιούνιο διατύπωσε πέντε πιθανά σενάρια παροχής βοήθειας στους αντάρτες της Συρίας. Για το ποιό οικονομικό από αυτά – της εκπαίδευσης των μαχητών της αντιπολίτευσης και τον εφοδιασμό τους με κατασκοπευτικά στοιχεία – θα χρειαστεί η χορήγηση 500 εκατ. δολαρίων ετήσια. Και τα σενάρια, που προβλέπουν μιας πλήρους κλίμακας εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στη συριακή σύγκρουση, θα κοστίζουν τουλάχιστον ένα δισεκ. δολάρια το μήνα.

Από μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεπάγεται ότι η Ουάσιγκτον υπολογίζει να εξοικονομήσει και να περιοριστεί μόνο στα πυραυλικά χτυπήματα. Όμως είναι μάλλον απίθανο ότι αυτή η επιχείρηση θα εξασφαλίσει την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, θεωρεί η πολιτική εμπειρογνώμονας Γιεβγκένια Μπόικο:
- Η πείρα των πολεμικών επιχειρήσεων των δυτικών χωρών σε άλλα καυτά σημεία, κυρίως στη Λιβύη, δείχνει ότι ένας μικρός νικηφόρος πόλεμος σίγουρα δεν θα πετύχει. Οι συριακές Αρχές έδειξαν πολύ μεγάλη ικανότητα αντίστασης στην εξωτερική πίεση, όπως εξάλλου και στην εσωτερική, σε σύγκριση με τις Αρχές της Λιβύης.
Πάντως, ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί εταίροι τους αποφασίσουν να προβούν σε πλήρους κλίμακας επιχείρηση στη Συρία, ο τερματισμός της σύγκρουσης δεν θα είναι δυνατός. Αντίθετα, πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το επίπεδο βίας στη χώρα αυτή θα αυξηθεί. Μάλιστα, κατά την άποψη του Αντρέι Μπακλίτσκι, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιλαμβάνονται και πολύ καλά ποιος είναι ο τελικός του στόχος:
- Από τις τελευταίες δηλώσεις του Κέρι βγαίνει το συμπέρασμα ότι γενικά κάτι πρέπει να κάνουν, διότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα. Όμως ακριβώς τι να κάνουν δεν είναι σαφές. Σε περίπτωση πυραυλικών χτυπημάτων, θα μπορεί να γίνει λόγος για την τιμωρία του καθεστώτος Άσαντ και όχι για την ανατροπή του, ούτε ακόμα και για την επιφορά σημαντικών αλλαγών στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Δηλαδή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση, αυτή θα έχει πρώτα απ΄ όλα πολιτική και όχι στρατιωτική σημασία.

Εν τω μεταξύ οι ειδήσεις για το ενδεχόμενο επιχείρησης κατά της Συρίας ήδη ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν μειωθεί μετά στις δηλώσεις του Τζον Κέρι για το ενδεχόμενο εφαρμογής του στρατιωτικού σεναρίου στη Συρία. Υπό το φως αυτών των δηλώσεων αυξήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου.


Posted: 28 Aug 2013 08:45 AM PDT

"Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι πολιτικά «καυτό». Στη διάρκειά του θα ληφθούν αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες. Στις 14 Οκτωβρίου και ενώ η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα ελέγχοντας εξονυχιστικά την κατάσταση της οικονομίας μας, στο Λουξεμβούργο θα τεθεί επίσημα στο Eurogroup το θέμα του ελληνικού χρέους, που όλοι πλέον παραδέχονται ότι παρά τις αιματηρές, αναγκαστικές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες εξακολουθεί να μην είναι «βιώσιμο». Στην πραγματικότητα η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες μια σκληρή κόντρα Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επίκεντρο ένα νέο, τελικό «κούρεμα» του χρέους μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην υπόγεια σύγκρουση Ουάσιγκτον - Βερολίνου, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου, σε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στα ηγετικά κλιμάκια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας επικρατεί η εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο καλοκαίρι, ότι το χρέος της δεν πρόκειται να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 και ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη. Ολες αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις, μάλιστα, αναμένεται να διατυπωθούν και επίσημα στο κρίσιμο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Και βέβαια αν δεν υπήρχαν οι γερμανικές εκλογές το ΔΝΤ θα είχε ήδη ανοίξει το θέμα προ πολλού. Αλλωστε, η προειδοποίηση-απειλή, που εδώ και μήνες απευθύνει το Ταμείο προς την Ε.Ε. στο παρασκήνιο, είναι σαφής: «Ή λύνετε οριστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ή εμείς αποχωρούμε»... Και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, που οι κάλπες στη Γερμανία θα έχουν πλέον δώσει αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι η Κρ. Λαγκάρντ θα ανεβάσει τους τόνους. Μέχρι τότε θα μιλούν μόνον οι Γερμανοί...

Ο Β. ΣΟΪΜΠΛΕ προσπαθεί ήδη με δηλώσεις του να προκαταλάβει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις του φθινοπώρου καθοδηγώντας τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που συμφέρει το Βερολίνο, το οποίο είναι πλέον προφανές ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα προσδεδεμένη στο άρμα του, παρατείνοντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της επ' αόριστον. Οι Γερμανοί δεν θέλουν οριστική και μόνιμη λύση του ελληνικού προβλήματος μέσα από ένα γενναίο «κούρεμα» χρέους. Θέλουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και κατά 50 έτη, μείωση επιτοκίων, διεύρυνση της περιόδου χάριτος στη διάρκεια της οποίας η χώρα δεν θα πληρώνει χρεολύσια, επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα μέσω του τραπεζικού συστήματος, ίσως και αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο επόμενό μας ΕΣΠΑ, αλλά όχι «κούρεμα». Προτιμούν να εκταμιεύσουν ένα νέο, πρόσθετο δάνειο 12-14 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, πέραν των χρημάτων που απομένουν από το σημερινό πακέτο, επιβάλλοντάς της ένα ακόμη -το τρίτο κατά σειρά- μνημόνιο, παρά να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στο δράμα των Ελλήνων.

Ο ΚΟΜΠΟΣ έφτασε στο χτένι. Μετά από τρία χρόνια άγριας λιτότητας, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην οικονομική εξαθλίωση, με την ανεργία να καλπάζει, τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται και το δημόσιο χρέος να έχει πιάσει παρ' όλα αυτά «ταβάνι», αντί να μειώνεται, είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Ο δρόμος της τρόικας έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι οδηγεί τους πολίτες στη φτώχεια, την απογοήτευση, τη δυστυχία και τη χώρα στην περιθωριοποίηση, την εξάρτηση, την υποτέλεια. Δεν τα αξίζει αυτά ούτε ο Ελληνας, ούτε η Ελλάδα. Ηρθε η ώρα να πούμε επιτέλους όχι στους γερμανικούς σχεδιασμούς, όχι στην παρουσία της τρόικας στη χώρα, όχι σε ένα νέο μνημόνιο, όχι σε λύσεις που μειώνουν επικίνδυνα την εθνική μας ανεξαρτησία, αποτεφρώνουν ό,τι απέμεινε όρθιο και ζωντανό στην ελληνική οικονομία και πλήττουν βάναυσα το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο και εντέλει την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει χρέος να επιδιώξει άμεσα μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα του δημόσιου χρέους. Να μη δεχθεί νέα μνημόνια και νέα μέτρα. Και βέβαια να απαιτήσει πραγματική, γενναία ευρωπαϊκή ενίσχυση για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η αντοχή και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας εξαντλήθηκε!"


Posted: 28 Aug 2013 08:17 AM PDT
Προσγειώθηκε στο Ιντσιρλίκ το αεροσκάφος E-4B Nightwatch γνωστό ως NEACP (Εθνικό Κέντρο Άμεσης επιχειρησιακής διοίκησης) 

Το αεροσκάφος E-4B αποτελεί αμερικανικό κέντρο αεροπορικής διοίκησης, το οποίο χρησιμοποιείται στην περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων μεταφέροντας ανωτάτους αξιωματικούς και άλλα μέλη της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άφιξη του αεροσκάφους στην Τουρκία θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν « μεταφέρει» ήδη την διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων εκεί για μια πιθανή «αεροπορική επίθεση» στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα αεροσκάφη E-4B δύνανται να ίπτανται για 12 ώρες με ετοιμότητα απογείωσης 5 λεπτών από το έδαφος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου βρίσκονται σε μάχιμη υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) και ανήκουν στην 1ο μοίρα (1ACCS) της 55ης Πτέρυγας μάχης της βάσης Offutt στην Νεμπράσκα.

Το εξειδικευμένο Πλήρωμα του E-4B « είναι συνδεδεμένο πλήρως on Line » με την (Air Combat Command) καθώς με την Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ -USSTRATCOM. Επίσης στο νατοϊκό αεροδρόμιο Ιντσιρλίκ εμφανίστηκαν και αμερικανικά UAV PREDATOR.




Posted: 28 Aug 2013 08:16 AM PDT

Μετά το ξυλοδαρμό από τον Ελληνικό Λαό των διαφόρων πολιτικών, και τον προπηλακισμό πολλών άλλων , υποτελών στους ξένους δυνάστες, επισημαίνουμε και εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους ο Λαός προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Οι πολιτικοί ορκίστηκαν να προστατεύουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού, αντί αυτού,
1. Εκπλιπαρούν τη Σιωνιστική Τρόϊκα να δεχθεί τις αιτήσεις των, αφού δεν διαπραγματεύονται, αλλά παρακαλούν και υποτάσσονται.
2. Κλίνουν γόνυ στους Γερμανούς Σιωνιστές πολιτικούς, για να έχουν την εύνοιά τους, και δάνεια για να μας κυβερνούν.
3. Παρακαλούν τους Αμερικανούς Σιωνιστές πολιτικούς να τους ανεβάσουν στην εξουσία. Δηλαδή εκλιπαρούν τα διεθνή πιόνια και μαριονέτες της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, να τους στηρίξουν, σε πείσμα των Ελλήνων ψηφοφόρων, και του όρκου που έδωσαν να φυλάττουν πίστη στη πατρίδα, κ.λ.π.
4. Χαρακτηρίζονται από ενδοτισμό και υποτέλεια στους ξένους Σιωνιστές ύπατους, ανθύπατους, ηγεμόνες, βαρώνους, και πραιτοριανούς. Έχουν μηδενικό πατριωτισμό.
5. Οι Γερμανοί λένε, «Οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανίκανοι».
6. Αμερικανοί & Ευρωπαίοι τους έχουν για κλωτσοσκούφι.
Είναι θαμώνες και πελάτες της Γερμανικής & Αμερικανικής πρεσβείας.
7. Καταπατούν το Σύνταγμα των Ελλήνων, κατά το δοκούν.
8. Δεν ανοίγουν το φάκελο της υποθέσεως ΚΥΠΡΟΥ, για να μη δει ο Λαός ότι είναι προδότες.
9. Παρεχώρησαν τη Σούδα στη Κρήτη, άνευ ανταλλάγματος, για τις πολεμικές επιχειρήσεις των Σιωνιστών Αμερικανών-ΝΑΤΟ, εναντίον φίλων χωρών.
10. Έδωσαν το ΤΑΙΠΕΔ στους τοκογλύφους δανειστές.
Η Ε.Ε. κατάσχει τη δημόσια περιουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
11. Έδωσαν τη ΔΕΣΦΑ στους Τούρκους-Αζέρους, αντί στους Ρώσους,
με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά το δημόσιο 1 δις. Ευρώ, για να τα έχουν καλά με τους Αμερικάνους, διότι απειλήθηκαν με ανατροπή…
12. Οι Τούρκοι πάτησαν πόδι στα ΙΜΙΑ και ελέγχουν το Δυτικό Αιγαίο.
Ανεγνώρισαν δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
13. Για τους αγωγούς υπογράφουν ότι θέλουν οι Σιωνιστές Αμερικάνοι.
14. Έκαναν την Ελλάδα Αεροπλανοφόρο των Σιωνιστικών ΗΠΑ, για επιθέσεις εναντίον μη Σιωνιστικών χωρών.
15. Μετά από 4 χρόνια οικονομικής κρίσης, λιτότητας, και Μνημονίων, σήμερα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Η Ε.Ε. απεδείχθη ανίκανη να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος, και οι πολιτικοί μας λένε, «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ». Οι Τράπεζες του ROTHSCHILD βλέπουν την Ελλάδα σαν αγελάδα, που την αρμέγουν να της πάρουν το γάλα.
Σήμερα η Ελλάδα ευρίσκεται στην άβυσσο της οικονομικής καταδίκης.
16. Για τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα στη Συρία, οι ανίκανοι πολιτικοί, δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν την Ελλάδα.
Το μόνο που κάνουν είναι υποτέλεια στους Σιωνιστές Παντοκράτορες.
Στον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα στη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια Σιωνιστική Δικτατορία, οδηγεί τους Αμερικανούς ως πρόβατα, δημιουργώντας στις ΗΠΑ φυσικές καταστροφές, π.χ. πυρκαϊές στη Καλιφόρνια, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, κ.λ.π. Έτσι εκβιάζουν τους Αμερικανούς για να κάνουν πολέμους, ενώ ο πρόεδρος ΟΒΑΜΑ είναι προβληματισμένος και διστακτικός για τις εξελίξεις…
Γνωρίζει ότι το πρόβλημα προέρχεται από τη παγκόσμια Σιωνιστική Δικτατορία. Έτσι η Σιωνιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων μας οδηγεί στο Γ! Παγκόσμιο Πόλεμο, για τα δικά τους συμφέροντα.
Αποφασίζουν χτυπήματα στη Συρία, χωρίς την άδεια του Ο.Η.Ε. με πρόφαση τα χημικά, ενώ τα χημικά όπλα χρησιμοποίησαν οι μισθοφόροι Ισλαμοφασίστες, ο στρατός σωτηρίας της Σιωνιστικής παγκόσμιας Δικτατορίας, για να δώσουν αιτία στους Σιωνιστές πολεμοκάπηλους της Δύσης να επέμβουν.
Φυσικά πρώτοι και καλλίτεροι οι Αγγλο-Γάλλοι Σιωνιστές, δίνουν το καλό παράδειγμα υποταγής και υποτέλειας στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τα Σιωνιστικά Αφεντικά τους.
17. Οι πολιτικοί κατάστρεψαν την Ελληνική οικονομία.
18. Κατάστρεψαν την Εθνική Άμυνα, και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
19. Κατάστρεψαν την Εθνική Παιδεία.
20. Κατάστρεψαν τη δημόσια υγεία , με το ΕΣΥ.
21. Μας κατέστησαν όμηρους των Γερμανών, και δεκανίκια των Αμερικανών, όλων αυτών αχυρανθρώπων των Σιωνιστών της Ν.Τ.Π.
22. Τίποτε δεν άφησαν όρθιο, υπακούοντας στις εντολές της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, και της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π.
Κατέστησαν την Ελλάδα ώριμο φρούτο να πέσει στις αγκάλες των Σιωνιστών Παντοκρατόρων, και ότι ήθελε προκύψει για την Ελλάδα…
Κατά τα άλλα κάνουν εορτές για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου πίνοντας σαμπάνιες, εις υγείαν των κορόϊδων πληβείων του Ελληνικού Λαού.

Οι ανίκανοι πολιτικοί μας, τρέμουν μπροστά στους διάφορους βαρώνους ROTHSCHILDS, MORGAN, ROCKEFELLERS, SOROS, GOLDMAN, κ.λ.π. ηγέτες της Σιωνιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, και παραχωρούν τα πάντα όσα τους ζητήσουν εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος, φτάνει να έχουν την εύνοιά τους, με ανταλλάγματα το χρήμα και την εξουσία.

Τέτοια μυαλά μας κυβερνούν!!!
Ο Έλληνας τους ψηφίζει από άγνοια!!
Η Ελλάδα πατρίδα ευρίσκεται εις το χείλος της αβύσσου, λόγω εφιαλτών πολιτικών, γεμάτων με ενδοτισμό, και υποτέλεια.
Η Νέα γενιά των «Ελλήνων» πολιτικών είναι η γενιά τύπου, Ααρών Αβούρι, Jeffrey, Βουβουζέλων, Πασόκων, κ.λ.π. υποτελών νέων πολιτικών, αχυρανθρώπων των Σιωνιστών Απολυταρχών της Γης.

Το βιβλίο «Τσακάλια και Ύαινες της Ελληνικής πολιτικής» είναι λίαν αποκαλυπτικό, για τα έργα των «Ελλήνων» πολιτικών.
Ο Κ. Βελόπουλος, στην εκπομπή του στην T.V. προβαίνει σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, για στρατολογήσεις «Ελλήνων» πολιτικών από τις μυστικές υπηρεσίες των Σιωνιστικών ΗΠΑ.
Όσο οι Έλληνες ψηφίζουν από αφέλεια, άγνοια, και επιπολαιότητα, αυτά τα πολιτικά πιόνια, «χαΐρι, και προκοπή» δεν πρόκειται να δούμε.

Αυτή είναι η γενιά των πολιτικών της μεταπολίτευσης οι οποίοι πρόδωσαν, και κατάστρεψαν την Ελλάδα πατρίδα μας.
Κατηγορούν τη Χούντα, και αυτοί απεδείχθησαν χειρότεροι.
«Ντενεκέδες ξεγάνωτους» τους αποκαλούσε ο δικός τους Γιανόπουλος.
Γενιά πολιτικών γαλουχημένη στα νάματα της υποτέλειας και δουλοπρέπειας στα Μεγάλα Σιωνιστικά Αφεντικά της Ν.Τ.Π. και με γνώσεις εσωτερικής ενδοτικής και μόνον πολιτικής, στο Μεγάλο Σιωνιστή Αδελφό, εξουσιαστή του πλανήτη.

Γι αυτούς οι λέξεις Γεωπολιτική, Γεωστρατηγική, Γεωενέργεια, κ.λ.π. είναι λέξεις άγνωστες, ασχολούνται μόνο με τα ρουσφέτια, για εσωτερική κατανάλωση, και τη συλλογή ψήφων για ατομικό πολιτικό συμφέρον. Δουλεύουν για τα συμφέροντα των βαρόνων Σιωνιστών ολιγαρχών και απολυταρχών, πολεμοκάπηλων του πλανήτη.

Η φράση Παγκόσμια Σιωνιστική Διακυβέρνηση-Δικτατορία, είναι φράση άγνωστη γι αυτούς, νομίζουν ότι κυβερνούν, ενώ είναι υπηρέτες των Σιωνιστών παγκόσμιων Δικτατόρων. Υπηρετούν τη παγκόσμια Σιωνιστική Χούντα.
Γνωρίζουν μόνο τις λέξεις πιόνια, μαριονέτες, στις οποίες ειδικεύονται. Παραχωρούν χρυσοφόρα πεδία της Χαλκιδικής, και της όλης Μακεδονίας-Θράκης, για τις επιχειρήσεις των Σιωνιστών βαρόνων SOROS, ROTHSCHILDS, κ.λ.π. παγκόσμιων αφεντικών, έναντι πινακίου φακής, από υποτέλεια, φόβο, υποταγή, και άγνοια διεθνών συμβάσεων, και έτσι τυγχάνουν της ευνοίας των Σιωνιστών Παντοκρατόρων. Παραχωρούν ενεργειακά θαλάσσια και επίγεια κοιτάσματα, στους ύπατους ηγεμόνες ROCKEFELLERS κ.λ.π. από άγνοια εκμεταλλεύσεως, έτσι κάνουν τη δουλειά τους οι ολιγάρχες Πολεμοκάπηλοι, Κοσμοκράτορες.
Σου λένε τέτοιους άσχετους πιόνια πολιτικούς, που αλλού θα βρούμε;
Δίνουν όλο το πλούτο της Ελλάδος στους Απολυτάρχες, πατρικίους, ευγενείς, του πλούτου του πλανήτη. Παραχωρούν όλες τις στρατιωτικές βάσεις στα αφεντικά τους.

Φέρανε εκατομμύρια Ισλαμιστές λαθρομετανάστες, για να διώξουν τους Έλληνες, διότι έτσι ήθελαν οι παγκόσμιοι Σιωνιστές Ολιγάρχες.
Κατάργησαν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, κατάργησαν τη Κυριακή αργία, για να επιβάλλουν τη Σιωνιστική Πανθρησκεία, και οι διάφοροι Σιωνιστές Αρχιραββίνοι «Βαρθολομαίοι», (όνομα και πράμα), και άλλοι Ιεράρχες με κακόηχα Εβραϊκά ονόματα, ποντίφικες, και πραίτορες της Εκκλησίας, συνεργάζονται με τους ηγεμόνες Σιωνιστές Απολυτάρχες, Ύπατους Αρμοστές της Γης, και «αγρόν ηγόρασαν»…
Αντί να επαναστατήσουν σαν το Παπαφλέσσα, απολαμβάνουν τους θρόνους των, και την εξουσία επάνω στους πιστούς πληβείους!!!

Κτίζουν Ισλαμικό τέμενος στη καρδιά της Αθήνας, ενώ οι Ισλαμοφασίστες σφάζουν τους Χριστιανούς, σφάζουν Επισκόπους, και καταστρέφουν Χριστιανικές Εκκλησίες σε Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, κ.λ.π. και ο Ιερώνυμος «τσιμουδιά», κτίζει μαζί με τους υποτελείς εφιάλτες πολιτικούς, Μουσουλμανικό Τέμενος, για τους Ισλαμοφασίστες σφαγείς των Ελλήνων Χριστιανών Ορθοδόξων.
Πολιτικοί και Ιεράρχες πάνε χέρι-χέρι στην υπηρεσία των Σιωνιστών.

Πτώχευσαν τους Έλληνες, και χρεοκόπησαν την Ελλάδα, για να οδηγήσουν τη νέα γενεά Ελλήνων στη μετανάστευση, ώστε να κατοικήσουν εδώ οι Ισλαμοφασίστες λαθρομετανάστες, ο στρατός σωτηρίας της Σιωνιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η Ελλάς με τη πάροδο του χρόνου Ισλαμοποιείται και η Ορθοδοξία με τους διάφορους Αρχιραββίνους, και όλους αυτούς τους Ιεράρχες που φέρουν Σιωνιστικά Εβραϊκά κακόηχα ονόματα, αδιαφορούν.
Παράδειγμα το κακόηχο όνομα «Βαρθολομαίος». Άκου κόσμε «Βαρθολομαίος»!!! Χάθηκε ένα Ελληνικό όνομα για τον Αρχηγό της Χριστιανικής Ορθοδοξίας;
Από κοντά πάνε και οι άλλοι Ιεράρχες.

Θαυμάστε Κόσμε υποτέλεια!!!
Σε πολιτικούς & Ιεράρχες!!!
Τους Μητροπολίτες τους έχουμε μόνο για τις λιτανείες και Δοξολογίες.
Από δουλοπρέπεια και υποτέλεια καταντήσανε τον Ελληνικό Λαό, όμηρο των Σιωνιστών Γερμανών και Αμερικανών αχυρανθρώπων των βαρόνων ηγετών της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας.

Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά από πάνω έχουμε και τον Φαρισαίο Αρχιραββίνο Καϊάφα, που ορκίζει όλους αυτούς τους επίορκους, εφιάλτες, Μασόνους, και πιόνια των Σιωνιστών πολιτικούς.
«Όλα τα πιόνια μια γενιά», λέει ο ραγιάς ο Λαός. Μας έκαναν και πάλι ραγιάδες, αυτή τη φορά ραγιάδες της Σιωνιστικής νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.!!!

Εκλείπει ο πατριωτισμός από τη πολιτική κουλτούρα αυτών των νέων πολιτικών. Σπουδάσανε να είναι υπηρέτες, και αχυράνθρωποι, του Μεγάλου Αφεντικού, του Μεγάλου Αδελφού. Είναι σπουδαγμένοι στην υποτέλεια, και στη δουλικότητα. Πρέπει πάντα να έχουν στο κεφάλι τους Ολιγάρχες Κοσμοκράτορες, και να εκτελούν τις εντολές των.

Δεν είναι αυτόφωτα όντα, αλλά ετερόφωτα. Έμαθαν να υπακούουν. Πατριωτική πρωτοβουλία μηδέν. Τα Σιωνιστικά Αμερικανικά Πανεπιστήμια τους έκαναν ανθρωποειδή ανδρείκελα-P.C. & Laptop, για να εκτελούν εντολές, των βαρόνων, ηγεμόνων, και ύπατων αρμοστών, Πολεμοκάπηλων, και πραιτοριανών της Γης.

Όλα αυτά αποδεικνύονται εκ των αποτελεσμάτων, από την άθλια κατάσταση που έφεραν τη χώρα. Παρέλαβαν μια πατρίδα ευημερούσα και την κατάντησαν μαριονέτα όλων των πατρικίων βαρόνων της Γης.

Στον όμορφο πλανήτη μας, όλοι μαζί, τόσο οι φτωχικά, όσο και οι δυναμικά σκεπτόμενοι, μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά. Όμως υπάρχουν οι εφιάλτες πολιτικοί, στην υπηρεσία μιας φυλής του πλανήτη, που όλα τα γκρεμίζουν για τα Κοσμοκρατορικά, και Αυτοκρατορικά Σιωνιστικά συμφέροντα των Μεγάλων αφεντικών.

Το κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μέσα στον οποίον βρίσκεται το κλειδί της αληθινής ζωής, την οποίαν δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε. Οι διάφοροι Σόϊμπλε, και Τζάκ Λιού, υπηρέτες των Σιωνιστών απολυταρχών της Γης, ήλθαν εδώ για να πάρουν, και όχι να φέρουν. Να πάρουν τα χρυσοφόρα και ενεργειακά κοιτάσματα, για λογαριασμό των ηγεμόνων ύπατων αρμοστών της Γης.

Τα Μνημόνια που σκλάβωσαν τους Έλληνες πληβείους και αστούς, φέρνουν φτώχεια, πόλεμο με τους γείτονες, κοινωνική αναταραχή και εξέγερση. Τα Μνημόνια δημιουργούν βία, ενεργητική ή παθητική. Από την άμεση ή έμμεση χρήση βίας, ουδείς μπορεί να βγει κερδισμένος.
Το μυστικό της βίας, είναι κρυμμένο μέσα στο φοβισμένο βλέμμα του όχλου των διαδηλωτών.
Είναι να μην ανάψει το φιτίλι, μετά η φωτιά θα είναι ανεξέλεγκτη.
Μετά θα υπάρξουν σκληρές συνέπειες για πολιτικούς, τραπεζίτες, νταβατζήδες του πλούτου, και άλλα λαμόγια που συνέβαλαν στην τραγωδία της Πατρίδας και του Ελληνικού Λαού.

Κατόπιν όλων αυτών η κυβέρνηση των εφιαλτών, έχει περιπέσει σε νευρική κρίση, γράφουν τα ΜΜΕ. Η Μέρκελ έφθασε στο σημείο να ζητάει από τον υποτελή Σαμαρά, μια συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας. Ο Πρωθυπουργός συνδιαλέγεται με τα υπαλληλάκια της Σιωνιστικής Τρόϊκα, και υπακούει σε ότι τον διατάξουν!

Ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει διότι γίναμε όαση ηρεμίας, και ειρήνης, μέσα σε μια πολεμική θύελλα στη γειτονιά μας. Όταν θα χρειαστούν την Ελλάδα μας οι Σιωνιστές πολεμοκάπηλοι τότε τα λέμε…

Τα ΜΜΕ λένε, ξένες μυστικές υπηρεσίες «φυλάνε» τις μαριονέτες πολιτικούς, που θα δώσουν στους Σιωνιστές Παντοκράτορες τη μισή σχεδόν Ελλάδα. Ο Βουβουζέλος (ΜΜΕ), μίλησε με τον Νταβούτογλου για «αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων», μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διότι έτσι προβλέπει το σχέδιο των ηγεμόνων Κοσμοκρατόρων για τη περιοχή μας.
Τι θα πεί, «Γεφυρώνεται γεωπολιτικά η Ελλάδα με τη Τουρκία;»
Τι θα πεί, «Ομοσπονδιακή συνύπαρξη Ελλάδας-Τουρκίας;»
Μας φέρνετε πάλι πίσω στα προ του 1821 χρόνια;
Έχουν συμφωνηθεί γεγονότα που ο Ελληνικός Λαός αγνοεί;

Σχεδιάζουν ένα επενδυτικό ταμείο που θα περιέχει δικά μας λεφτά, και θα διοικείται από τους ξένους τοκογλύφους δανειστές μας, δηλαδή τις τράπεζες του βαρώνου ROTHSCHILD, και άλλους διάσημους ολιγάρχες τους ύπατους και ανθύπατους αρμοστές και Απολυτάρχες της Γης.

Ήδη οι Γερμανοί Σιωνιστές, απαιτούν να αναλάβουν το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή όλη την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Λαού.
Φαίνεται ότι οι Γερμανοί και Αμερικανοί Σιωνιστές, «κρατάνε» τους «Έλληνες» πολιτικούς με αρκετά μυστικά, και τους εκβιάζουν…

Οι νέοι φοβισμένοι και άτολμοι πολιτικοί Δεξιάς και Αριστεράς, κατέστρεψαν τη χώρα, και χάρισαν στον εχθρό Εθνική κυριαρχία, και Εθνικά εδάφη, (βλέπε Κύπρο, Ίμια, Αιγαίο, ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα, και έπονται και άλλα εθνικές παραχωρήσεις ).
Οι νέοι Μνημονιακοί πολιτικοί θα μας «πιούν» το αίμα με τους φόρους, τους οποίους αποδίδουν στους βαρώνους Απολυτάρχες της Γης.

Γι αυτό το χρέος της Ελλάδος συνεχώς αυξάνει, ενώ ο λαός πληρώνει…
Τα Μνημόνια απέτυχαν ομολογούν τα αφεντικά μας της Σιωνιστικής Τρόϊκα, και οι διάφοροι αρμόδιοι πολιτικοί «Από τη πόλη έρχομαι»…
Φτάνει να είναι καλά τα κέρδη των δανειστών Σιωνιστικών τραπεζών.

Οι νέοι πολιτικοί μας, είναι απόφοιτοι Σιωνιστικών Αμερικανικών, Γερμανικών και Αγγλικών Πανεπιστημίων, γαλουχημένοι στις διδαχές και στα νάματα του Διεθνούς Σιωνισμού, της Σιωνιστικής Ν.Τ.Π. προγραμματισμένοι σαν ρομπότ να υπηρετούν σαν πιόνια και μαριονέτες τη Παγκόσμια Σιωνιστική Δικτατορία, και να είναι αχυράνθρωποι αυτής. Με τέτοιους πολιτικούς δεν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα, θα είναι πάντα αποικία και προτεκτοράτο των Σιωνιστικών δυνάμεων Ε.Ε. και ΗΠΑ .

Αυτοί οι πολιτικοί αχυράνθρωποι συσσωρεύθηκαν σε όλα τα πολιτικά
Κόμματα, και έγιναν πληγή για τους Έλληνες.
Αυτούς ψηφίζει ο Λαός από πολιτική άγνοια.

Οι Σιωνιστές Παντοκράτορες, και Απολυτάρχες της Γης, βγάζουν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, ότι εκλογικά αποτελέσματα τους συμφέρει.
Δημοκρατία για τα μάτια του κόσμου. Έχουμε φορολογική Δικτατορία.
Ότι διατάξουν οι Γερμανοί και Αμερικανοί Σιωνιστές της Ν.Τ.Π!
Από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα έχουμε πάλι κυβέρνηση της αρεσκείας, και των συμφερόντων των Σιωνιστών Ολιγαρχών & Πολεμοκαπήλων της Γης.

Λαός που ξεχνάει την Ιστορία του. Λαός άξιος της τύχης του.
Η Σιωνιστική Ν.Τ.Π. έχει έτοιμα μέτρα, για τυχόν αντιδράσεις μας.
Τα παιδιά μας της ΕΛ.ΑΣ. ψεκάζουν τους πατέρες των και παππούδες των με χημικά, για λογαριασμό των Σιωνιστών Απολυταρχών.

Αχ!! Να ξέρανε τι κάνουν οι νέοι μας της ΕΛ.ΑΣ. στρατευμένοι στην υπηρεσία των Εξουσιαστών εχθρών της Ελλάδος και των Ελλήνων!!!
Μια πιθανή εξέγερση είναι μια μαζική αντίδραση του υπνωτισμένου λαού. Το μόνο που δεν περιμένουν είναι να παρέμβουμε στις Παγκόσμιες εξελίξεις. Ήδη το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στο Γερμανικό προεκλογικό αγώνα.

Για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, και Μέση Ανατολή, οι «Έλληνες» πολιτικοί είναι ανύπαρκτοι, και ο Λαός υπνωτισμένος από τους αεροψεκασμούς και τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ., και τρομοκρατημένος από τους «κουκουλοφόρους» τρομοκράτες, αδιαφορεί στους καναπέδες.

Αρχίζουν απρόβλεπτες διαδικασίες για την ηγεσία της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας. Βλέπε προβοκάτσιες με χημικά όπλα των μισθοφόρων της Σιωνιστικής Δύσης, και τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα στο πόλεμο της Συρίας.

Οι Παντοκράτορες καταφεύγουν στις προβοκάτσιες για να εισβάλλουν στη Συρία, όπως έκαναν με το Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, κ.λ.π.
Οι «Έλληνες» πολιτικοί της μεταπολίτευσης, είναι ανύπαρκτοι.

Οι Ολιγάρχες, Απολυτάρχες, και Ηγεμώνες του πλανήτη, κυβερνάνε την Ελλάδα με Σιωνιστές Γερμανούς Τοπάρχες, και Ανθύπατους, της Σιωνιστικής ύπατης αρμοστείας.
Κατάντησαν την Ελλάδα, επαρχία της Σιωνιστικής νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Υπάρχει σχέδιο των Κοσμοκρατόρων Σιωνιστών βαρόνων του πλούτου, φοροαρπαγής από ότι έχει απομείνει από τις καταθέσεις των Ελλήνων, μέσω ακινήτων, και «κουρέματος» των καταθέσεων. (ΜΜΕ).

Σήμερα οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανοργάνωτοι υπηρέτες των Σιωνιστών Παντοκρατόρων, ο δε Λαός των Ελλήνων, οι πληβείοι, και αστοί, είναι αδιάφοροι περί των πολιτικών εξελίξεων και δικαιωμάτων, η δε Βουλή των Ελλήνων πληβείων, αστών, και ευγενών, συγκροτείται και θεωρείται παρωδία λαϊκής συνελεύσεως, στο έλεος των Ύπατων πραιτοριανών, των Σιωνιστών βαρόνων και Ολιγαρχών Απολυταρχών της εξουσίας και του πλούτου της υφηλίου.

Αντώνης Ι Γρυπαίος
Διεθνολόγος- Αρθρογράφος
E-mail: ant.grypaios@gmail.com



Posted: 28 Aug 2013 07:22 AM PDT
H απόφαση του πρωθυπουργού να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν ήταν καθόλου τυχαία την παρούσα χρονική στιγμή.
Η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, δεν είναι καθόλου καλή. Ο επικείμενος πόλεμος με την προαναγγελθείσα επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κατά του καθεστώτος Ασαντ, είναι μια ιδιαίτερα κακή εξέλιξη για την Ελλάδα και την εύθραυστη οικονομία της.

Μπορεί όπως είπε ο Αντ. Σαμαράς να είμαστε η μοναδική χώρα με σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, ένας πόλεμος στην αυλή της θα πληγώσει καίρια την οικονομία και τους πολίτες. Σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα που γίνεται λόγος για το χρέος, την ανάπτυξη κι αν μπορεί η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα χωρίς άλλη βοήθεια από τους δανειστές.

Ένας πόλεμος στη Συρία, ανάλογα και με το χρόνο που θα διαρκέσει μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα πολλά και δυστυχώς να τη φέρει σε μειονεκτική θέση, σε μια περίοδο που ο τουρισμός έφερνε σημαντικά κεφάλαια στη χώρα.

Κατ' αρχάς άγνωστο είναι για πόσο καιρό θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές. Το μίνι κραχ στο χρηματιστήριο την Τρίτη με απώλεια πάνω από 4%, αλλά και η πτώση και στα άλλα χρηματιστήρια, δείχνει ότι η Συρία βαραίνει την ατμόσφαιρα μεταξύ των επενδυτών. Ακόμη και η άνοδος στα spreads δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Κάθε φορά που γίνεται κάποιος πόλεμος ή απλά μια αναταραχή στη Μ. Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν την ανηφόρα. Τι θα γίνει άραγε αν οι Αμερικανοί επιτεθούν στη Συρία; Ώρα είναι να αυξηθούν οι τιμές στο πετρέλαιο, όταν μάλιστα τους τελευταίους μήνες η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά κάτω από το 1,70 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και τι θα συμβεί αν το πετρέλαιο διεθνώς αυξηθεί όταν από τον Οκτώβριο πρέπει τα νοικοκυριά να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης; Αν πέρυσι ήταν από 1.30 έως 1.40 ευρώ το λίτρο και «πάγωσε» η χώρα, τι έχει να γίνει με το ενδεχόμενο της αύξησης του πετρελαίου από τους Άραβες εξαιτίας της Συρίας;

Η Ελλάδα είτε το θέλει είτε όχι μπαίνει στη δίνη ενός πολέμου. Έχει βάσεις που λίγο ή πολύ θα χρησιμοποιηθούν, καθιστώντας τη χώρα μας στόχο για τον κάθε τρελό μουτζαχεντίν.

Επίσης, είναι σίγουρο ότι ο πόλεμος στη Συρία θα προκαλέσει κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν προς την Τουρκία και μετά προς την Ελλάδα. Αυτό μας έλειπε τώρα. Μια μαζική είσοδος παράνομων μεταναστών και τους Ευρωπαίους απλά να κοιτάνε.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν συμφέρει κανέναν μια παρατεταμένη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη Συρία σε πόλεμο, την Αίγυπτο στα πρόθυρα εμφυλίου, τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες στα… κάγκελα και την Τουρκία να κινείται σε τεντωμένο σκοινί, ασφαλώς και η Ελλάδα δεν αισθάνεται άνετα. Όταν καίγεται η αυλή σου μόνο ανόητος είσαι να μην παίρνεις μέτρα να προστατευτεί το σπίτι σου.

Η Ελλάδα έχει πάντως μια ευκαιρία να διαπραγματευτεί έχοντας στα χέρια της και τα παραπάνω. Δε μπορεί να ζητά η τρόικα θυσίες όταν η Μεσόγειο φλέγεται και οι φλόγες καίνε και την Ελλάδα.

Posted: 28 Aug 2013 06:39 AM PDT
Η Αλβανία μπορεί να δηλώνει έτοιμη να επιτεθεί στην Συρία όμως δεν μας λέει με τι θα επιτεθεί, αφού ούτε στρατό, ούτε πολεμικό ναυτικό, ούτε πυραύλους έχει…

Η Γαλλία και η Αλβανία είναι οι δύο πρώτες χώρες που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να επιτεθούν στη Συρία. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου δήλωσε ότι "η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει" τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.

"Η Γαλλία εκφράζει την εντιμότητά της για την τιμωρία εκείνων που πήραν την απόφαση να επιτεθούν με αέριο σε αθώους ανθρώπους", δήλωσε ο Ολάντ.

Από την άλλη πλευρά, η Αλβανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση που θα αναληφθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος του al-Assad, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ που επικαλούνται δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Σχόλιο ιστολογίου: Μέσα στο club των πρόθυρων σφαγέων ενός λαού, προστίθεται λοιπόν και η Αλβανία η οποία δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες πως παραδίδει... σεμινάρια δημοκρατίας. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη η συγκεκριμένη στάση της Αλβανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η Αλβανία σαν κράτος δεν είναι σε θέση να υπεραπιστεί στρατιωτικά ούτε τον γεωγραφικό χώρο που καλύπτει. Η έκπληξη δεν βρίσκεται ούτε στην προθυμία να συγκαταριθμηθεί η Αλβανία μεταξύ των σφαγέων ενός λαού. Κι αυτό επειδή είτε τα απολιφάδια του UCK (που έτρεξαν να συμμετάσχουν στις τάξεις των φανατικών ισλαμιστών και τζιχαντιστών ως "εθελοντές" - μισθοφόροι), είτε η σχέσεις στοργής (αλλά και οικονομικής εξάρτησης) που έχει αναπτύξει η Αλβανία με την Τουρκία (άλλη γνωστή "δημοκρατία") του ισλαμιστή Ερντογάν, είχαν προ καιρού προσανατολίσει την κυβερνητική στάση της Αλβανίας για την περίπτωση εκείνη που θα υπήρχε μία πολεμική (έστω και παροδική) στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή των Βαλκανίων ή και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Η Αλβανία, τασσόμενη υπέρ των ισλαμικών συμφερόντων αλλά συμπεριφερόμενη και ως ύαινα, "ενισχύοντας" την απόφαση για πόλεμο της δύσης κατά της Συρίας, ουσιαστικά επιθυμεί στο να αποκομίσει μικρά ή μεγάλα οφέλη, αδιαφορώντας για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο συριακός λαός, αλλά αδιαφορώντας ακόμη και για την πιθανή ευρύτερη ανάφλεξη, η οποία (όπως δηλώνουν σοβαροί αναλυτές, αλλά και αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Όλαντ) ενέχει σοβαρές πιθανότητες για την έναρξη ενός παγκοσμίου πολέμου. Δυστυχώς, χώρες όπως Τουρκία και Αλβανία (πιθανότατα τις επόμενες ώρες ή ημέρες να υπάρξει ανάλογη πρόθυμη ανακοίνωση και από τα Σκόπια), με δεδομένη επιθετική (ίσως και αιμοσταγή) πολιτική, συνορεύουν με την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας οφείλει να προσμετρήσει με την δέουσα προσοχή αυτή την πρόθυμη στάση των γειτόνων της, για την εμπλοκή τους σε πολεμικές συρράξεις.



Posted: 28 Aug 2013 05:58 AM PDT
Tου Χρήστου Καπούτση

Η ελληνική συμμετοχή στην περίπτωση συμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λόγω των συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας μας, αλλά και για πολιτικο-διπλωματικούς λόγους , που σχετίζονται με την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Άλλωστε, η πρόσφατη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών μέσων στις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και παλαιότερα στο Λίβανο, αλλά και στο ΙΡΑΚ και το Αφγανιστάν, ενισχύουν την άποψη της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στη Συρία. 

Η αεροναυτική βάση της Σούδας, αλλά και οι αεροπορικές βάσεις της ελληνικής επικράτειας θα τεθούν στη διάθεση των συμμάχων, δηλαδή των ΗΠΑ και των προθύμων για στρατιωτική συνεργασία στις επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας (Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία). Το γεγονός ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, δεν επιβεβαιώνουν και επισήμως την ελληνική συμμετοχή, είναι απόλυτα κατανοητό…

Θα γίνει τελικά στρατιωτική επέμβαση στη Συρία;
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Συρία και σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ λίγες αμφιβολίες, για το ότι η συριακή κυβέρνηση είναι αυτή που τα χρησιμοποίησε. Ανακοίνωσε επίσης, ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσία ςΒλ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ύπαρξη αμφιβολιών για το ποιος χρησιμοποίησε τελικά χημικά όπλα εναντίον αμάχων, ίσως να αναβάλει (προσωρινά;) τη στρατιωτική δράση των αμερικανών στη Συρία. Οι Ρώσοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν έχουν πειστεί, ότι η χρήση χημικών δεν είναι προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών!

Πάντως ο Αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται πυρετωδώς για στρατιωτική δράση στη Συρία. « Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του στο BBC. Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει, ο Χέιγκελ απάντησε: "Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε".

Ειδική αναφορά στα γεγονότα στη Συρία από το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με την πληροφορία – εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει το «μεγαλύτερο δίλλημα» της διακυβέρνησής του στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως τονίζεται, εάν δεν αναλάβει δράση μετά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε θέσει σχετικά με την χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα εμφανίζονταν «αδύναμες και αδιάφορες» ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας θα συνέχιζε τη διάπραξη βιαιοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάληψη της όποιας στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ «σε έναν ακόμη μη δημοφιλή πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ θα ενίσχυε ενδεχομένως τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις αντεκδίκησης από την Χεζμπολάχ και το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον ήδη ασταθή μουσουλμανικό κόσμο.

Η προοπτική οι ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι ηγούνται της Παγκόσμιας προσπάθειας για την εξουδετέρωση της Διεθνούς τρομοκρατίας, να συνεργαστούν τελικά με τις παραφυάδες της ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ, προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς ΆΣΑΝΤ, δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική εξέλιξη…

Είναι σαφές ότι η Δυτική Συμμαχία, κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και οι λοιπές Δυτικές Δυνάμεις (Μ. Βρετανία-Γαλλία- Ιταλία- Καναδάς), θεωρούν τη Συρία, ως τον γεωγραφικό συνδετικό κρίκο των Σιιτών, που απλώνεται από το Ιράν, τον Περσικό κόλπο μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα. Αναλυτικότερα, Ιράν, νότιο σιιτικό Ιράκ, Συρία, σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο αποτελούν κομμάτια αυτού του σιιτικού κρίκου. Αν λοιπόν αυτός ο κρίκος σπάσει στη Συρία, τότε η Χεζμπολάχ απομονώνεται και θα αποτελέσει εύκολη λεία για το Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος της αμέριστης στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Χεζμπολάχ στον Άσαντ. Αν ανατραπεί το Μπααθικό καθεστώς του ΑΣΑΝΤ και η Συρία περάσει στους Σουνίτες και άλλους τζιχαντιστές , τότε η σιιτική οργάνωση ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ του Λιβάνου, θα αποδυναμωθεί σημαντικά, στρατιωτικά και πολιτικά και οι Παλαιστίνιοι θα χάσουν έναν υπερ-πολύτιμο σύμμαχο. Έτσι, το Ισραήλ, θα μπορέσει να επιβάλει πιο εύκολα την επιλογή του, για τη λύση του Παλαιστινιακού.

Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα κι αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας ευρύτερης συναίνεσης για την ανάληψη δράσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. "Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές... θα τεθούν στην ατζέντα", τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ. Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση των Κούρδων. Διότι, αν έχουμε ευρύτερες ανακατατάξεις και τη δημιουργία ανεξάρτητου Κράτους των Κούρδων, το Κουρδιστάν, τότε, η επιλογή της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία, ίσως αποδειχτεί «μπούμερανκ» για την ισλαμική Κυβέρνηση του Τ.Ερντογάν.

Ωστόσο, η παρουσία της Ρωσίας, του ΙΡΑΝ και της Κίνας στο πλευρό του ΑΣΑΝΤ, καθιστά την στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία, εξαιρετικά δύσκολη, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη συμμετοχή υπερδυνάμεων. Το γεωπολιτικό σύστημα του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος, είναι σε περιδίνηση και εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης υπερ-συστημικής ανάφλεξης.

Συμπερασματικά, η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, είναι ίσως η χειρότερη επιλογή, λόγω των κινδύνων που περιέχει, εφόσον δεν μπορεί να αποκλειστεί και η εμπλοκή πυρηνικών υπερδυνάμεων. Αλήθεια, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι αντικαθεστωτικοί, που θα πάρουν την εξουσία στη Συρία από τον ΑΣΑΝΤ, με την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης;

Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον η άποψη, που διατυπώνει ο – εκ των κορυφαίων – στρατηγικών αναλυτών, Έντουαρντ Λούτβακ: «Εάν λοιπόν νικήσει ο Άσαντ, το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα προβάλλουν της ισχύ τους στην Ανατολική Μεσόγειο και όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ θα απειλούν και φιλικά προς τις ΗΠΑ κράτη, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη (μιλάει για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές που μάχονται τον Άσαντ με τους αντικαθεστωτικούς, με διαφορετική βέβαια ατζέντα). Εάν νικήσουν οι αντικαθεστωτικοί, πιθανότατα θα δημιουργηθεί εξουσία η οποία θα είναι εχθρική προς τους Αμερικανούς. Οπότε, η μόνη λύση είναι να εξοπλίζουν οι ΗΠΑ τους αντικαθεστωτικούς όταν ο Άσαντ προελαύνει και να σταματά την τροφοδοσία όταν πάνε να νικήσουν!»

Κατά συνέπεια, η σύσταση του Λούτβακ στις ΗΠΑ είναι να αντισταθούν στον πειρασμό της πιο ενεργής παρέμβασης στον συριακό εμφύλιο και να επιδιώξουν το παρατεταμένο αδιέξοδο. Γράφοντας στους «New York Times», ο Λούτβακ λέει κάτι πολύ απλό, προειδοποιώντας την αμερικανική κυβέρνηση: « Όποιος και να νικήσει στον βρόμικο εμφύλιο της Συρίας, οι ΗΠΑ θα βγουν ζημιωμένες. Και προτείνει ως μοναδική βιώσιμη – για το αμερικανικό συμφέρον – λύση, την «ισοπαλία», παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια κυνική προσέγγιση!»

Πηγή OnAlert

Posted: 28 Aug 2013 05:25 AM PDT
Όλοι παραδέχονται ότι χρήση χημικών όπλων στη Συρία έγινε. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι ΗΠΑ και η Βρετανία που πρωτοστατούν για την στρατιωτική επέμβαση, έχουν "χρεώσει" την χρήση των χημικών στις δυνάμεις του Άσαντ. Εκείνο το αρνείται και ακόμη και ο διευθυντής στρατιωτικών πληροφοριών της DIA είχε καταθέσει στο Κογκρέσσο ότι δεν πιστεύει πως ο Άσαντ έχει τη δυνατότητα χρήσης χημικών.

Ωστόσο σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Times υποστηρίζει οτι σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα χημικά τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες και ΟΧΙ η κυβέρνηση Άσαντ. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κάρλα Ντελ Πόντε μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για την Συρία, δήλωσε στην ελβετική τηλεόραση ότι "υπάρχουν ισχυρές υποψίες όχι όμως ακόμη αναμφισβήτητες αποδείξεις" ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τα χημικά και όχι ο Άσαντ.

Το παρακάτω βίντεο είναι αποκαλυπτικό και δείχνει μια ομάδα "ανταρτών" να χρησιμοποιούν χημικά. Αυτά για τα οποία η Δύση είναι έτοιμη να επέμβει υπέρ τους!





Πηγή OnAlert


Posted: 28 Aug 2013 04:57 AM PDT
Θανάσιμος κίνδυνος οι ισλαμιστές 

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Συρία και τι μπορεί να πυροδοτήσει ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Η οποία μοιάζει πιθανότερη από ποτέ. Θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" ή θα κατορθώσει να ελέγξει τουλάχιστον τη φωτιά που χρόνια τώρα καίει στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη εκδοχή μοιάζει πιθανότερη δυστυχώς.

Η αφορμή για την επέμβαση στη Συρία έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση χημικών κατά αμάχων, η οποία είναι αναμφισβήτητη . Το ερώτημα ποιος τα χρησιμοποίησε όμως ξεκάθαρα δεν έχει απαντηθεί. Κι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ...λεπτομέρεια.

Στο Ιράκ η τελευταία αμερικανική επέμβαση στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Η επέμβαση έγινε , ο Σαντάμ έπεσε αλλά τα όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ γιατί δεν υπήρχαν.

Τώρα η αμερικανική στρατιωτική μηχανή είναι έτοιμη να επέμβει και πάλι. Αυτή τη φορά για να τιμωρήσει τη χρήση χημικών την οποία "χρεώνει" στο καθεστώς Άσαντ,χωρίς όμως να είναι εξακριβωμένο.

Η τακτική και η απάνθρωπη συμπεριφορά όσων αυτοαποκαλούνται αντικαθεστωτικοί στη Συρία δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την χρήση χημικών από την πλευρά τους. Αντιθέτως. Τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει είναι ασύλληπτα και επίσης δεν πρέπει σε κανέναν να διαφέυγει ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πολεμούν τον Άσαντ προέρχονται εκτός Συρίας και είναι φανατικοί ισλαμιστές. Δεν πρόκειται για "επαναστάτες" και "εκσυγχρονιστές" αλλά για οπισθοδρομικούς και αδίστακτους φανατικούς ισλαμιστές. Ο δε λεγόμενος Ελευθερος Στρατός της Συρίας είναι ένα αδύναμο "ασκέρι" το οποίο έχει ηττηθει στρατιωτικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτό το μόρφωμα αναμένει τις βόμεβες και τους πυραύλους που θα οδηγήσουν υποτίθεται τον Άσαντ σε άτακτη φυγή. Αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί. Έχει κατ΄ επανάληψη αποδειχτεί από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας -για να μην πάμε πιο πισω- ότι η αεροπορικές και πυραυλικές "καταιγίδες" από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να λυσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσκολη και σύνθετη στην Συρία, γιατί απο πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση για να κρατήσει τη χώρα όρθια. Λογικά οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να έχουν μάθει το μάθημα μετά απ΄ όσα προέκυψαν ειδικά σε Λιβύη και Αίγυπτο. Στη Συρία τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ,πολύ χειρότερα. Αν το καθεστώς Άσαντ καταρρεύσει και η εξουσία ή μέρος αυτής περάσει στον έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών, είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους πρόθυμους να επιτεθούν στον Άσαντ θα τον... νοσταλγήσουν.

Όλα αυτά δεν αθωώνουν τα εγκλήματα των κυβερνητικών δυνάμεων και του καθεστώτος. Όμως ένα λάθος δεν μπορεί ποτέ να διορθωθεί μ΄ ένα μεγαλύτερο. 

Πηγή OnAlert



Posted: 28 Aug 2013 04:39 AM PDT
Σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης ένα τεράστιο φορτίο με οπλισμό 400 τόνων κατέφτασε στην χώρα μέσω Τουρκίας την Κυριακή.

Η αποστολή ως επί το πλείστον αφορά πυρομαχικά ελαφρών όπλων , βλήματα όλμων και αντιαρματικές ρουκέτες τα οποία κατέφθασαν στην βόρεια Συρία μέσω της τουρκικής επαρχίας Χατάι τις τελευταίες 24 ώρες, και ήδη παραδόθηκαν στους Σύρους αντάρτες , προσθέτουν οι πηγές.

Ένας αξιωματικός των ανταρτών δήλωσε στο Reuters ότι η ροή των όπλων με προορισμό τους αντάρτες έχει αυξηθεί κατηγορώντας παράλληλα την συριακή κυβέρνηση για χρήση θανατηφόρων χημικών όπλων στη Δαμασκό την Τετάρτη.
«Είκοσι ρυμουλκούμενα φορτηγά πέρασαν από την Τουρκία και τα οποία διανεμήθηκαν όλα σε αποθήκες όπλων για τον εφοδιασμό των ταξιαρχιών των μαχητών σε όλο τον βορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Mohammad Salam.

Το Κατάρ και άλλες σουνιτικές χώρες υπό την ηγεσία της Σ.Αραβίας υποστηρίζουν ενεργά τους εξεγερμένους, ενώ το σιιτικό Ιράν παραμένει ένας από τους κύριους συμμάχους του Άσαντ.

Οι επαναστατικές μονάδες των Σύρων ανταρτών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία συμπεριλαμβάνουν στις τάξεις τους από μετριοπαθείς ισλαμιστές έως σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές καθώς και τις οργανώσεις Liwa al-Islam (Το τμήμα του Ισλάμ), Sukur al-Sham (Τα γεράκια της Συρίας), The Free Martyrs of Syria, ( ελεύθεροι μάρτυρες της Συρίας ) Ahfad al-Rasul (οι εγγονοί του Προφήτη) και Ahrar al-Sham (Οι ελεύθεροι της Συρίας).

Οι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι λόγω ιρανικής και ρωσικής βοήθειας , η πολεμική αεροπορία του Ασάντ ελέγχει τον εναέριο χώρο στην Συρία αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ανωτάτου συμβουλίου των Σύρων ανταρτών που λειτουργεί ως «ομπρέλα» για τις μονάδες των Σύρων αντικαθεστωτικών υπάρχει μεγάλη αύξηση το αποστελλομένων φορτίων οπλισμού από την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα, ειδικά μετά τις αναφορές της «επίθεσης» με χημικά στην Δαμασκό.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε όλες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί χρήσης χημικών όπλων με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.000 πολιτών στα προάστια της Δαμασκού την Τετάρτη.

Στον οπλισμό που αναμένει να εισέλθει στην Συρία συμπεριλαμβάνονται πιο εξελιγμένοι τύποι αντιαρματικών όπλων , πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματικός, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε, ότι τα χρήματα για τις αποστολές οπλισμού προέρχονται «από τον Περσικό Κόλπο», χωρίς να κατονομάζει χώρες.

Δυτικοί διπλωμάτες φοβούνται ότι η αυξανόμενη ροή χρηματοδότησης και αποστολής οπλισμού από τις Χώρες του Κόλπου ( στην Συρία ) θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών



Posted: 28 Aug 2013 04:04 AM PDT

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 2003. Ηταν τότε που η κυβέρνηση Μπους, με υπουργό Εξωτερικών τον Πάουελ, προσερχόταν στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρουσίαζε τα «αδιάσειστα στοιχεία» των ΗΠΑ για τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ψέμα και η υποκρισία ως ασφαλέστερο μέσο κατασκευής προσχημάτων για το μακελειό που ακολούθησε ήταν δεδομένα από την πρώτη στιγμή. Το ομολογούσαν οι ίδιοι. Από τότε. Κι αν όχι οι κυβερνώντες των ΗΠΑ, το ομολογούσαν οι εφημερίδες τους.

Οπως έγραψαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης το Μάρτη του 2002, στο Ιράκ από το 1992 μέχρι το 2000 είχαν πραγματοποιηθεί 2.400 (!) επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, στις οποίες δε βρέθηκε ούτε ένα (!) απαγορευμένο όπλο. Η CIA - ομολογούσαν οι «Τάιμς» - δεν έχει καμία ένδειξη (πόσο μάλλον απόδειξη) ότι το Ιράκ συμμετείχε σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον των ΗΠΑ.
Ομως, παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ μιλούσαν και τότε για δήθεν «αδιάσειστα στοιχεία»...

Αλλωστε, και στον πόλεμο του Αφγανιστάν μιλούσαν για «στοιχεία» οι Αμερικανοί. Ηταν, δε, τόσο ...ατράνταχτα τα «στοιχεία» τους, που ακόμα και αυτός ο Κίσιγκερ παραιτήθηκε από την επιτροπή που συνέστησε ο Μπους για να διερευνηθεί τι - πραγματικά - είχε συμβεί στις 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ...

Σήμερα, φυσικά, δεν υπάρχουν πλέον αφελείς για να πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να σώσουν τον συριακό λαό από τον Ασαντ (που το καθεστώς του δεν υπολείπεται τίποτα σε βαρβαρότητα συγκρινόμενο με τα καθεστώτα των συμμαχικών των ΗΠΑ μοναρχιών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ), όπως ακριβώς δεν είχαν καμία πρόθεση να σώσουν τους Ιρακινούς από τον - επί σειρά ετών - συνεργάτη τους Σαντάμ.

Σήμερα δεν υπάρχουν αφελείς να πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν ανάγκη από «στοιχεία», για να ορίσουν τους δρόμους του πετρελαίου πάνω στα χνάρια που θα αφήσουν οι εκατόμβες των εκτελεσμένων αμάχων.

Σήμερα δεν μπορεί να υπάρχουν αφελείς που δεν αντιλαμβάνονται αυτό που έγραφε ο Καμύ στο βιβλίο του «Ο επαναστατημένος άνθρωπος». Οτι, δηλαδή, το θρασύτερο είδος δολοφόνων είναι αυτοί που περιφέρονται σαν δικαστές και σαν κατήγοροι.



Posted: 28 Aug 2013 04:02 AM PDT
Άγνωστες παραμένουν οι αντιδράσεις των αρχών και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατασκευή του νέου μώλου προσέγγισης επιβατικών πλοίων στην Κίμωλο.
Την καταγελλία έκανε ομάδα κιμωλιατών, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως "Ομάδα Αγανακτισμένων Κιμωλίων".

Στην διαμαρτυρία, της οποία το πλήρες κείμενο ακολουθεί, υποστηρίζουν ότι στην Κίμωλο κατασκευάζεται και ένα μέρος των κρηπιδομάτων που θα χρειαστούν για το λιμενικό έργο στα Πολλώνια της Μήλου.

"Με μεγάλη αγανάκτηση σας καταγγέλλουμε για άλλη μία φορά τις παράνομες εργασίες της κατασκευής του λιμανιού Ψάθη Κιμώλου ζητώντας την επέμβαση όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΕ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τον δήμαρχο Κιμώλου ότι παρανομούν και δεν τηρούν την απόφαση περιβαλλοντικών όρων και την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου με Α.Π. 589/28-12-2012 και έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν το εργοτάξιο του λιμανιού σε μάνδρα οικοδομών 1,5 χιλιμ. Μακριά από το σημείο που τους έχουν επιτρέψει και ορίσει οι δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή η μάντρα οικοδομών έχει εγκαταστήσει στο χώρο της ένα υψηλό σιλό μεγάλου όγκου και χωρητικότητας για την κατασκευή μπετόν χωρίς να έχει καμία νόμιμη άδεια για να κάνει παρόμοιες κατασκευές και εγκαταστάσεις παράγοντας χιλιάδες τόνους σκυροδέματος.
Η κατασκευή και εγκατάσταση του σιλό φτιάχτηκε και λειτουργεί παράνομα χωρίς να εγγυάται κανείς για την ασφαλή λειτουργία του αλλά και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων και ειδικά όταν μία τόσο υψηλή κατασκευή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ελικοδρόμιο.
Τα φορτηγά αυτοκίνητα που διαθέτει η μάντρα υπερφορτώνονται με το έτοιμο μπετό από την μάντρα και κινούνται συνεχώς ανεβοκατεβαίνοντας προς το λιμάνι χωρίς πινακίδες και καμία ασφάλεια κ.λ.π.

Καταγγέλλουμε τους προϊσταμένους της ΔΕΗ που έδωσαν το βιομηχανικό ρεύμα για την λειτουργία του εργοταξίου στην παράνομη μάντρα ενώ δεν έχει καμία άδεια λειτουργίας έως σήμερα.

Με την ανοχή της ΔΕΗ και τις απαιτήσεις του δήμου της τεχνικής εταιρείας και των εργολάβων έδωσαν παράνομα παροχή για βιομηχανικό ρεύμα σε ένα χωράφι. Γιατί χωρίς καμία κτιριακή εγκατάσταση και δίχως πολεοδομικές άδειες σε ένα χωράφι δεν μπορεί να δοθεί βιομηχανικό ρεύμα.

Σε ποια επωνυμία και ποιο φορέα ανήκει η άδεια του βιομηχανικού ρεύματος που έδωσε ο υπεύθυνος που έκανε τον έλεγχο στο παράνομο εργοτάξιο και έδωσε εντολή για την παροχή ρεύματος αλλά και ποιος εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του εργοταξίου;
Ο δήμαρχος δημοσίως στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο παραδέχεται όλες τις παρανομίες που γίνονται καθημερινά στα έργα του λιμανιού και δικαιολογήθηκε ότι άλλαξαν μόνοι τους τα σχέδια του εργοτάξιο και το εγκατέστησαν παράνομα στην μάντρα οικοδομών για μην ενοχλούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στην Ψάθη.

Ο δήμαρχος όμως μας κρύβει όλη την αλήθεια γιατί ενώ γνωρίζει την απόφαση των δημόσιων υπηρεσιών και τους περιβαλλοντικούς όρους που λένε ότι το εργοτάξιο του λιμανιού της Ψάθης Κιμώλου πρέπει να γίνει και να λειτουργεί στο παλιό Μόλο της Ψάθης και εκεί να κατασκευάζονται μόνο τα μπλόκια που αφορούν το λιμάνι της Κιμώλου. Εκείνος όμως προτίμησε να εξυπηρετήσει το οικονομικό συμφέρων των εργολάβων και της τεχνικής εταιρείας και συμφώνησε να γίνει το εργοτάξιο 1,5 χλιομ. μακριά από το λιμάνι της Ψάθης στην παράνομη μάντρα οικοδομών δήθεν για να μην υπάρχει επιβάρυνση σε εμάς τους κατοίκους του νησιού.

Η αλήθεια είναι όμως ότι έκανε αυτή την συμφωνία γιατί δέχτηκε να κατασκευάζονται στην παράνομη μάντρα και όλα τα μπλόκια που χρειάζονται για την κατασκευή του νέου λιμανιού στα Πολλώνια και μετά να μεταφέρονται στη Μήλο έτοιμα.
Στους περιβαλλοντικούς όρους των δημόσιων υπηρεσιών επιβάλλεται να γίνουν δύο ξεχωριστά εργοτάξια για το κάθε ένα λιμάνι δηλ. ένα στη Κίμωλο στον παλιό Μόλο και έναν στα Πολλώνια και το κάθε νησί θα είχε την δική του επιβάρυνση για το δικό του έργο.

Το λιμάνι της Μήλου είναι πολύ μεγαλύτερο έργο και επομένως χρειάζεται πολλαπλάσια μπλόκια από ότι το λιμάνι της Κίμώλου και για τους λόγους αυτούς αποφάσισαν και έφτιαξαν ένα μόνο εργοτάξιο και αυτό παράνομο αλλά το έστησαν εκεί που τους βόλευε για να μην πάρει κανείς είδηση τα χιλιάδες μπλόκια που κατασκευάζονται στην παράνομη μάντρα και φτιάχνονται όλα στη Κίμωλο με αποτέλεσμα να έχουμε όλοι εμείς μεγάλες επιβαρύνσεις στο νησί ενώ οι εργολάβοι κερδοσκοπούν καθημερινά στις πλάτες μας.

Με αυτό το κόλπο και τον παράνομο τρόπο η τεχνική εταιρεία με τους εργολάβους της γλύτωσε το κόστος από τις εγκαταστάσεις και των δύο εργοταξίων που έχει υποχρέωση να φτιάξει βάση των περιβαλλοντικών αποφάσεων. Έχουν εξοικονομήσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου επιβαρύνοντας συνεχώς και δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους και στους μικροεπιχειρηματίες του νησιού μας που τον ψηφήσαμε και τον εμπιστευτήκαμε και περιμένουμε να δουλέψουμε τις μικρές τουριστικές μας επιχειρήσεις την καλοκαιρινή περίοδο.

Εμείς δεν είμαστε εναντίον της κατασκευής του νέου λιμανιού το θέλουμε και το περιμέναμε χρόνια αλλά έπρεπε να γίνουν όλα νόμιμα όπως γράφουνε οι αποφάσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Διότι εάν είχαν γίνει όλα νόμιμα και το εργοτάξιο στο παλιό Μόλο σήμερα το λιμάνι θα είχε τελειώσει.
Όμως ο δήμαρχός μας και οι εργολάβοι της τεχνικής εταιρείας έστησαν μία κομπίνα για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Κιμώλου.

Όλα αυτά γίνονται με τις πλάτες πολλών υπηρεσιών και διευθηντάδων που κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες αυτές.

Ο περιφερειάρχης και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προσέχουν περισσότερο διότι τα χρήματα που εγκρίνουν καταλήγουν στα λαμόγια και είναι υπεύθυνοι και αυτοί για όλη την παράνομη κατάσταση.

Οι διωκτικές αρχές η αστυνομία της Μήλου της Κιμώλου, το Λιμενικό Ταμείο Σίφνου και Μήλου το Λιμεναρχείο Μήλου και Κιμώλου, ενώ γνωρίζουν την παράνομη κατάσταση κάνουν τα στραβά μάτια για όλα αυτά και δεν επεμβαίνουν για να κάνουν το καθήκον τους.
Ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα ότι όποια δραστηριότητα δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν τηρεί τους νόμους έχουν την υποχρέωση οι διωκτικές αρχές να σφραγίσουν την παράνομη δραστηριότητα ή και να επιβάλουν την αυτόφωρη διαδικασία στους παραβάτες.

Γνωρίζει ο δήμαρχος της Μήλου ότι ο λόγος που σταμάτησε το λιμάνι των Πολλωνίων έχει σχέση με τις παρανομίες που γίνονται στο λιμάνι της Κίμώλου;

Όλα αυτά είναι κοινό μυστικό στην Κίμωλο αλλά με τον εκφοβισμό που υπάρχει και την άμεση και έμμεση εξάρτηση πολλών από εμάς από τους εκάστοτε κοινοτάρχες και δημάρχους δεν μπορούμε να πούμε φωνακτά της γνώμη μας και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και αυτός είναι λόγος που κρατάμε την ανωνυμία μας και απευθυνόμαστε στις Εισαγγελικές και διωκτικές αρχές για να εφαρμοστούν κάποτε οι νόμοι του κράτους και όχι των τεχνικών εταιρειών και των συμφερόντων που επικρατούν στην Κίμωλο.

Καταγγέλλουμε για άλλη μία φορά όλες τις παρανομίες που γίνονται στο νησί μας και έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση στην ζωή μας αλλά και στις δουλειές μας ειδικότερα αυτήν την δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Ζητάμε από τον Εισαγγελέα Σύρου εδώ και τώρα την παρέμβασή του για να σταματήσει όλες τις κομπίνες και παρανομίες στην Κίμωλο καθώς και από την Αστυνομία Μήλου Κιμώλου λιμενικές αρχές Μήλου Κιμώλου και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες απαιτούμε να πάψουν να κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες και να επέμβουν για να ελέγξουν όλα όσα καταγγέλλουμε και να επιβάλλουν τον νόμο".




Posted: 28 Aug 2013 02:11 AM PDT
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφαγε ήδη σχεδόν τα μισά «κέρδη» της κυβέρνησης από την καταλήστευση των κατόχων ομολόγων


Οχι, καθόλου καλά δεν πάει το δημόσιο χρέος της χώρας μας, παρά τα ανείπωτα οικονομικά και κοινωνικά δεινά που υφίστανται οι Ελληνες στο όνομα της δήθεν τιθάσευσής του. Σαν να μην έφτανε η διαρκής καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία από μόνη της θα ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την εκ νέου αύξηση του απόλυτου ποσού του δημόσιου χρέους και μετά την καταλήστευση όσων δυστυχών κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά το «κούρεμα» και την «επαναγορά» που υπέστησαν.

Τα στατιστικά στοιχεία διαψεύδουν παταγωδώς την κυβερνητική προπαγάνδα. Ας τα δούμε όμως καλύτερα. Πρώτα πρώτα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εισαγωγή ως νομίσματος του ευρώ απογείωσε κυριολεκτικά το δημόσιο χρέος. Στα τέλη του έτους 2000 το ελληνικό δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 124,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2007, πριν δηλαδή από την κρίση, το δημόσιο χρέος της χώρας μας είχε σχεδόν... διπλασιαστεί μέσα σε εφτά χρόνια! Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό, είχε φτάσει στα 239,7 δισ. ευρώ. Το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή τού προσέθεσε πάνω από 20 δισ. ευρώ και το πήγε στα 262 δισ. Το 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή για τους πρώτους εννέα μήνες και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προσέθεσαν άλλα 30 δισεκατομμύρια, στέλνοντάς το στα 292 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα ο Γ. Παπανδρέου υπάγει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας και χάνεται πλέον κάθε έλεγχος.

Ο καταστροφέας Γ. Παπανδρέου κατορθώνει το ακατόρθωτο: μόνο μέσα στο 2010 αυξάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά... 50 δισεκατομμύρια ευρώ! Από τα 292 δισ. το εκσφενδονίζει στα 340,3 δισεκατομμύρια! Ακάματος φορέας της οικονομικής συμφοράς, προσθέτει το 2011 άλλα... 30 δισεκατομμύρια και το φτάνει στη «στρατόσφαιρα» των 368 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μέσα σε δύο χρόνια ολέθριας μνημονιακής διακυβέρνησης αύξησε το ελληνικό δημόσιο χρέος σχεδόν κατά εκατό δισεκατομμύρια! Η χώρα απαλλάχτηκε από αυτόν, αλλά η κατάσταση δεν διορθώθηκε. Οι διάδοχοί του λήστεψαν εν ψυχρώ τα χρήματα όσων κατείχαν ελληνικά ομόλογα - είτε αυτοί ήταν δυστυχείς μικροεπενδυτές που νόμιζαν αφελώς ότι αγοράζοντας κρατικά ομόλογα εξασφαλίζουν τα λεφτά τους είτε ήταν νομικά πρόσωπα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.λπ.) που υποχρεωτικά από τον νόμο διατηρούσαν τα αποθεματικά τους σε ομόλογα ή τράπεζες που διευκόλυναν την κυβέρνηση. Μετά την αρπαγή των χρημάτων όλων αυτών και την οικονομική καταστροφή πολλών από αυτούς, το 2012 έκλεισε με το δημόσιο χρέος να μειώνεται στα 305,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες, που αφενός λεηλατήθηκαν από την κυβέρνηση μέσω του «κουρέματος» και της «επαναγοράς» των ομολόγων και αφετέρου υπέφεραν από την απόσυρση καταθέσεων ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χώρια από τα απαράδεκτα χρηματοοικονομικά παιχνίδια που έπαιζαν.

Στο τέλος Ιουνίου του 2013, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα επίσημα στοιχεία που προκάλεσαν νέο σοκ, το ελληνικό δημόσιο χρέος είχε εκτοξευθεί εκ νέου στα 321,4 δισεκατομμύρια, εξαιτίας κυρίως των δανείων που έδωσε η κυβέρνηση στις τράπεζες για να τις σώσει, αλλά όχι μόνο. Στο μεταξύ, η διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (ειρήσθω εν παρόδω ότι είναι άκρως αμφιλεγόμενο αν όντως έχουν σωθεί οι ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) θα αργήσει πολύ να έχει ορατά αποτελέσματα στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν καταθέσεις ύψους 162 δισ. ευρώ, αλλά οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους... 223 δισεκατομμυρίων! Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω τα δάνεια από τις καταθέσεις - πέρα από το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Υπό το καθεστώς αυτό, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας όποιος νομίζει ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία ή την «ανάπτυξη» που λέει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Με τι λεφτά; Δανεικά παίρνουν κι αυτές συνεχώς από το ευρωσύστημα για να εμφανίζουν ρευστότητα - τον Ιούλιο π.χ. είχαν πάρει 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ για να μπορούν να δίνουν λεφτά σε όσους καταθέτες έκαναν αναλήψεις. Σε μόλις τριάμισι χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι φέτος τον Ιούνιο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από 237 δισ. ευρώ που ήταν έπεσαν κατά... 75 (!) δισεκατομμύρια και τώρα ήταν μόλις 162,5 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο έφαγε και τις καταθέσεις των Ελλήνων.



Posted: 28 Aug 2013 12:19 AM PDT
Υπάρχουν στην Ελλάδα ισλαμιστικές ομάδες φονταμενταλιστών; Υφίσταται κίνδυνος εξέγερσης των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών; Είναι εφικτό ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας μέσω ασύμμετρων απειλών; Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων;

Γράφει Ειδικός Συνεργάτης

Οι ισλαμικοί πυρήνες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Έχουν τις ρίζες τους, στο μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα της λαθρομετανάστευσης, της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής και της ανεπαρκούς αντιμετώπισης θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Ένα από τα πλέον επικίνδυνα ζητήματα εθνικής ασφάλειας στην πατρίδα μας είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Το σημαντικότερο, απ' όλων είναι πως ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των λαθρομεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα. Οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις αναφέρονται σε 1 με 1,5 εκατομμύριο.

Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον μεγάλο αριθμό νομιμοποιημένων αλλοδαπών των πρώτων κυμάτων μετανάστευσης από τα Βαλκάνια τα μέσα της δεκαετίες του 1990 και ακολούθως στις αρχές του 2000. Είναι αναγκαίο όμως να εξετάσουμε την σχέση των λαθρομεταναστών με την εθνική ασφάλεια.

Οι εξεγέρσεις με τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν σε Γαλλία το 2005, Ηνωμένο Βασίλειο το 2011 και Σουηδία προ μερικών μηνών απέδειξαν το αυτονόητο. Πως ακόμα και σε χώρες με υψηλή κοινωνική πολιτική και φροντίδα οι Μουσουλμάνοι είτε λέγονται σουνίτες είτε σιίτες δεν αφομοιώνονται. Και ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα όταν εξεγέρθηκαν καθώς ο θρησκευτικός τους φανατισμός και η περιφρόνηση απέναντι στο ανεκτίμητο αγαθό της ανθρώπινης ζωής των συμπολιτών τους, τους έκαναν να λεηλατούν και να πλιατσικολογούν δίχως τις αρχές ασφαλείας να μπορούν να τους σταματήσουν.

Απεδείχθη λοιπόν, πως ο έλεγχος τους είναι αδύνατος και πόσο μάλλον από αναμφισβήτητου κύρους διωκτικές αρχές ασφαλείας όπως της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Οι εξεγέρσεις φανέρωσαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχεις άμεσα την καταστολή τους δίχως να έχουν να προλάβει να πετύχουν κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι αλλοδαποί στις 22 Μαΐου του 2009 κατά την διάρκεια διαδήλωσης με το πρόσχημα πως αστυνομικός είχε σκίσει το κοράνι. Τον Δεκέμβρη όμως του 2008 λαθρομετανάστες πρωτοστατούν στα επεισόδια και στις λεηλασίες καταστημάτων ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου στα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας οι λαθρομετανάστες βρίσκουν την ευκαιρία να λεηλατούν καταστήματα και «στόχους» εμπορικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά σημαίνουν, πως οι λαθρομετανάστες είναι μια ικανή δύναμη η οποία με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να επιτύχει την σύσταση ενός εσωτερικού μετώπου που θα έχει ως σκοπό τις δολιοφθορές, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις, τις οικονομικές ζημιές που επιφέρουν και την ανάλωση δυνάμεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις προκείμενου να καταστείλουν τους όποιους θύλακες επεισοδίων δημιουργούν. 

Το πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φονταμενταλιστικών τάσεων απετέλεσε ο ισλαμικός χώρος. Ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός στρέφεται εναντίον της εκκοσμίκευσης και της εισβολής της δυτικής παράδοσης και ηθικής καθώς και σε οτιδήποτε άλλο είναι ξένο προς την ισλαμική πραγματικότητα. Αντιθέτως, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ισλαμικής θρησκευτικής και πολιτισμικής παράδοσης.

Διακρίνεται για το στενό του σύνδεσμο προς την ουσία και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Ως όπλο, χρησιμοποιεί τον ιερό πόλεμο, δηλαδή τη τζιχάντ, για την υπεράσπιση της ισλαμικής παράδοσης αλλά και για την επέκταση της ισλαμικής κυριαρχίας. Ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός είναι ιδιαίτερα δυναμικός και βίαιος και διαθέτει πολλά ανορθολογικά χαρακτηριστικά ενώ υπολογίζεται ως μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις στον κόσμο. Παράδειγμα ισλαμικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης αποτελούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Εν Ελλάδι, οι ισλαμικοί πυρήνες δύναται να συσταθούν μέσα από θρησκευτικούς και «πολιτιστικούς» χώρους οι οποίοι είναι δεκάδες στην πόλη των Αθηνών. Ψεύδεται ασυστόλως όποιος σήμερα υποστηρίζει και υιοθετεί την άποψη πως οι Μουσουλμάνοι δεν έχουν χώρους λατρείας. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, υπάρχουν 26 οργανωμένα τζαμιά (αραβικά και ασιατικά) και περίπου άλλοι 30 χώροι που προσφέρονται για καθημερινή προσευχή των μουσουλμάνων μεταναστών και είναι λιγότερο έως καθόλου οργανωμένοι.

Τέσσερις από τους οργανωμένους χώρους λατρείας στην Αθήνα συντηρούνται από την κοινότητα των Πακιστανών, δέκα από την κοινότητα των Μπαγκλαντεσιανών και άλλοι δέκα από την κοινότητα των Αράβων, στους οποίους, όμως, μπορούν να συγκεντρώνονται μουσουλμάνοι ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας. Το πιο οργανωμένο τζαμί δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Μοσχάτο με χρήματα Σαουδάραβα επιχειρηματία. Το διαχειρίζεται το Ελληνοαραβικό Μορφωτικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, στο Μοσχάτο υπάρχει χώρος λατρείας 1800 τετραγωνικών μέτρων. Το χειρότερο όμως όλων είναι πως ουδείς γνωρίζει τους ιμάμηδες και τους ιεροκήρυκες του «Ισλάμ» που δραστηριοποιούνται εντός αυτών των χώρων. Και κάπου εδώ αρχίζουν να προκύπτουν ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα και απορίες.

>Γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές πλην των θρησκευτικών τελετών τι άλλες δράσεις λαμβάνουν χώρα;
>Υπάρχει έλεγχος για πιθανή εκμετάλλευση όλων των Μουσουλμάνων από τρίτη χώρα με σκοπό την δημιουργία τετελεσμένων και ως εκ τούτου αποσταθεροποίησης της χώρας;
>Έχουν γνώση οι αρχές ασφαλείας μήπως σε αυτά τα μέρη υπάρχει εξοπλισμός πρόκλησης ταραχών;
>Ποιος μας εγγυάται πως δεν υπάρχουν ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες εντός όλων αυτών των Μουσουλμάνων που ουδείς γνωρίζει από πού κρατά η σκούφια τους.
>Μήπως πρέπει όλοι αυτοί οι ιεροκήρυκες και ιμάμηδες αφενός να διορίζονται από το ελληνικό κράτος αφενός και αφετέρου να ελέγχονται και να παρακολουθούνται εντός των επιτρεπτών νομικών πλαισίων;

Στις συνθήκες πόλωσης που επικρατούν οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Αρκεί μια σπίθα για να ανάψει το φυτίλι και να υπάρξει κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Φτάνει ένας «αγνώστων προθέσεων» να πετάξει μια χειροβομβίδα σε ένα τζαμί ή κάποιος άλλος να σκίσει το κοράνι δίνοντας τους την αφορμή να εξεγερθούν καθότι υπήρξε καταπάτηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών. Απ' εκεί και πέρα οι απειλές καραδοκούν ο κίνδυνος να δούμε βομβιστικές επιθέσεις ή βομβιστές αυτοκτονίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Άραγε πως θα δράσουν οι λαθρομετανάστες σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία ή έστω και σε ένα θερμό επεισόδιο; Μήπως θα συσταθεί μια πέμπτη φάλαγγα εντός των πόλεων; Οφείλουμε να εξετάζουμε και τα πλέον ακραία σενάρια ώστε να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση των διωκτικών αρχών και συγκεκριμένα της Κρατικής Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο έλεγχος και οι προληπτικές επιχειρήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και κυρίως αθώων πολιτών. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη, να παραδειγματιστούμε από τις ΗΠΑ και να λάβουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και καταστολής.

Ο εθνικός σχεδιασμός αντιμετώπισης ασφάλειας και ασύμμετρων απειλών οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις απειλές που καραδοκούν. Η λογική του «δεν θα τύχει σ' εμένα» έχει γεννήσει ήττες και καταστροφές. Στις μέρες μας, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι προ των πυλών και το στήσιμο μιας προβοκάτσιας από μυστικές υπηρεσίες τρίτης χώρας ή ακόμα από πολιτικούς κύκλους εντός των τειχών είναι εύκολη υπόθεση.

Η έξοδος από την οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική προτεραιότητα της χώρας. Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα οι αρχές ασφαλείας, ήτοι οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έχουν χρέος να προετοιμάζονται ακόμα και για τα ποιο δυσοίωνα σενάρια που για τον μέσο νέο Έλληνα φαντάζουν συνωμοσιολογίες μέχρι όμως αυτοί οι γραφικοί να επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά…

Πηγή Defence-Point

www.kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.