31 Αυγ 2013

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ: Εάν η Ευρωζώνη δεν επιστρέψει...

ελεγχόμενα στην αφετηρία, στα εθνικά νομίσματα δηλαδή, κινδυνεύει να καταρρεύσει – ενώ εάν οι Η.Π.Α. επιχειρήσουν να λύσουν στρατιωτικά τα οικονομικά τους προβλήματα, θα εγκαινιάσουν τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο

Από: Βασίλης Βιλιάρδος

Θα χρειασθεί η διάσωση των Η.Π.Α. αλήθεια; Θα δραστηριοποιηθεί το ΔΝΤ προς αυτήν την κατεύθυνση; Μπορεί να το κάνει και κάτω από ποιους όρους; Πόσο θα πρέπει να μειωθεί το αμερικανικό χρέος - ποιο θα είναι δηλαδή το ύψος της διαγραφής (haircut) που θα απαιτηθεί, για να γίνει βιώσιμο;

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχομένου για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; «Πρέπει να σκεφτόμαστε το αδιανόητο», είναι το πρώτο δίδαγμα του «ευρωπαϊκού έπους» - ενώ το δεύτερο είναι αναμφίβολα η ταχύτητα, με την οποία ο «εφησυχασμός» μπορεί να μετατραπεί σε κρίση(BISR.Jenkins με μικρές παρεμβάσεις).   

Ανάλυση

Η γερμανίδα καγκελάριος ασχολούμενη για μία ακόμη φορά, ενδεχομένως σκόπιμα, με την αφορμή και όχι με την αιτία,ενοχοποίησε την Ελλάδα για τα προβλήματα της Ευρωζώνης - ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι, εάν η πατρίδα μας δεν υιοθετούσε το κοινό νόμισμα, δεν θα είχε ξεσπάσει η κρίση.  

Εν τούτοις γνωρίζει πολύ καλά ότι, το πρόβλημα της Ευρωζώνης, η αιτία δηλαδή και όχι η αφορμή δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία - η οποία, εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο (dumping μισθών*,μερκαντιλιστική πολιτική κλπ.), θα οδηγήσει όλα τα υπόλοιπα κράτη στη χρεοκοπία.


Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτό από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, η Γερμανία θα απομονωθεί για ακόμη μία φορά - διακινδυνεύοντας να κάνει τα ίδια λάθη, με αυτά που στο παρελθόν κόστισαν πανάκριβα τόσο στην ίδια, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.