28 Αυγ 2013

Ώρα για αποτοξίνωση!!!

Η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών ονομάζεται τοξίνωση. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει.
Τα νεφρά: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και παράγουν την ουρία, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα προϊόντα που παράγονται από την διάσπαση των ουσιών
Το λεμφικό σύστημα: Αποτελεί το σύστημα συλλογής όλων των ακάθαρτων ουσιών του οργανισμού.
Το συκώτι: Αντιμετωπίζει σχεδόν το καθετί που εισέρχεται μέσα στον οργανισμό, καθαρίζοντας τον από <<δηλητηριώδεις>> ουσίες (αλκοόλ, τοξικές ουσίες)οι οποίες διαφορετικά συσσωρεύονται στο αίμα.
Οι πνεύμονες: Όταν αναπνέουμε εισέρχεται στο αίμα οξυγόνο και έτσι αποβάλλονται τα απόβλητα προϊόντα της αναπνοής. (καυσαέρια ,νικοτίνη κ.α.)
Η επιδερμίδα: Οι ιδρωτοποιοί και λιπώδεις αδένες αποβάλλουν και εκκρίνουν τοξίνες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν διαφορετικά.
Τα έντερα: τα έντερα μας διασπούν και ενσωματώνουν τροφές και νερό στο αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα προϊόντα της πέψης και του ηπατικού μεταβολισμού.
Σήμερα, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται. Μάλιστα, τα τελευταία 130 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέα συνθετικά χημικά, από τα οποία μόνο τα 25.000 θεωρούνται σχετικά ασφαλή. Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό ουσιαστικά μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ή ακόμα και να επιβαρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.
Η αποτοξίνωση είναι μία διαρκής διαδικασία. Ο οργανισμός μας υφίσταται μια συνεχή διαδικασία καθαρισμού, απορρίπτοντας κάθε μόριο που έχει εκτελέσει τον σκοπό του αλλά και εξουδετερώνοντας ανεπιθύμητες τοξίνες και μεταβολικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, νέα μόρια παράγονται για να βοηθήσουν την απόρριψη αυτών των απόβλητων. Το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι πολύπλοκο και για να μπορέσει να λειτουργήσει άριστα, πρέπει να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στο σώμα μας .
Συνίσταται λοιπόν η κατανάλωση φρούτων-λαχανικών , και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμοί (σούπες) και η πρόσληψη πολύ νερού ,χωρίς φυσικά καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι. Στατιστικά στο διάστημα μετά τις διακοπές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.
Βεβαίως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και να καταναλώνουμε με μέτρο, εκείνες που έχουν υψηλό ποσοστό χοληστερόλης. Από κει και πέρα, θα πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα και να παίρνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πρόσληψη ζωικής προέλευσης λίπους και βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επειδή το λίπος έχει και τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία από όλα τα άλλα συστατικά των τροφών (9 θερμίδες το 1γρ. λίπους) η αποφυγή του θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Η βάση της διατροφικής αποτοξίνωσης ακολουθεί κυρίως τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Καλύπτει έτσι την πλειονότητα των διατροφικών αναγκών και παράλληλα το διαιτολόγιο παραμένει γευστικό.
Οι συμβουλές αυτές, δεν απευθύνονται μόνο σ' εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, αλλά και σ' εκείνους που έχουν ευαίσθητο στομάχι, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη διατροφή
Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ''Ph'' ) είναι σημαντικό για υγιή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.
Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.
Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές.
Κρατώντας τον οργανισμό σε αλκαλικό επίπεδο, βελτιώνεται η διάθεσή μας, η ενέργειά μας, η ποιότητα του ύπνου και ο πονοκέφαλος.
Αλκαλικές τροφές που πρέπει να τρώμε:

Λαχανικά
Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο,Λαχανάκια Βρυξελλών.

Λίπη και Έλαια
Λινάρι, Αβοκάντο, Ελιά, Κοκοφοινικέλαιο.

Φρούτα
Λεμόνι, Λάιμ, Αβοκάντο, Ντομάτα, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι.

Ποτά - Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένα), Νερό με λεμόνι (νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ), Τσάι, Μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας

Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι)

Όξινες τροφές :

Κρέατα
Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα

Μαλακόστρακα
αστακοί,γαρίδες,καβούρια,καραβίδες κλπ

Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Σπόροι και Ξηροί Καρποί
Αράπικα φιστίκια, Κάσιους Φιστίκια, Φιστίκια Αιγίνης

Ποτά - Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies, Γάλα

Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

Άλλα τρόφιμα - Διάφορα
Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Γλυκά γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

Φρούτα
Όλα τα φρούτα είναι όξινα εκτός από εκείνα που αναγράφονται παραπάνω, στις αλκαλικές τροφές


Zoe Giannakaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.