19 Ιουν 2013

Επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν να εντοπίσουν...

τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό
Αναρτήθηκε από Γεώργιος στις 21:13
Μια σημαντική εξέλιξη, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, κατάφεραν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο καρκίνος στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που, αν οδηγήσει σε μια θεραπεία που μπλοκάρει τις μεταστάσεις, θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του University College London, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα ακολουθούν τα υγιή και αντίστροφα σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να εγκαθίστανται σε όργανα ζωτικής σημασίας, όπως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες κατά την έρευνά τους χρησιμοποίησαν δύο τύπους εμβρυϊκών κυττάρων, προκειμένου να αναπαραστήσουν τον ρόλο που παίζουν τα υγιή και τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους και διαπίστωσαν ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει και εντός του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες μελέτες, προκειμένου να καταφέρουν να αναπτύξουν μια θεραπεία που θα είναι ασφαλής για όσους πάσχουν από καρκίνο και θα μπλοκάρει τις μεταστάσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο προκαλούνται από εκείνους που είναι μεταστατικοί και όχι από τον τύπο της ασθένειας που προσβάλλει αρχικά τον οργανισμό. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Roberto Mayor εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας, αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα κάνουν τα υγιή να τα ακολουθούν, κάτι που μέχρι πρότινος κανείς δεν γνώριζε ότι συμβαίνει.

«Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν από τους δευτερεύοντες όγκους που προέρχονται από τα πρώτα κακοήθη κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν στον οργανισμό σχηματίζοντας “αποικίες” σε σημαντικά όργανα» είπε στην «Daily Telegraph». «Αν αυτός ο μηχανισμός ισχύει, θα είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν φάρμακα που θα μπλοκάρουν αυτήν τη διαδικασία».

Αυτό που δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες είναι η αιτία που προκαλεί τον αρχικό καρκίνο. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έκθεσης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.