Newsletter για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία
Εισαγωγή στην Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Μικρές Καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν.
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Μικρές Καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν.
Προτάσεις του Βασίλη Τακτικού
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην επαρχία, είτε είναι ο τόπος καταγωγής τους, είτε όχι. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η τεράστια ανεργία των αστικών κέντρων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτή τη μεταστροφή των νέων, κυρίως, ανθρώπων. Πλέον η ενασχόληση με την αγροτική γη όχι μόνο δεν αποτελεί ταμπού, αλλά είναι και μία ελπιδοφόρα διέξοδος στη σημερινή ζωφερή εργασιακή πραγματικότητα.
Κοινωνικά αγροκτήματα – Μια πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού
Επιμέλεια: Ελένη Πισιμίση, Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Επιμέλεια: Ελένη Πισιμίση, Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων Social Activism Αθηνών και Οίκοpress, που εκδίδονται με συμπράττοντες φορείς την ΑμΚΕ «Ερύμανθος», το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, αντίστοιχα, κ. Βασίλης Τακτικός, έχει απευθύνει σε μία σειρά Δήμων της Αττικής αλλά και της Περιφέρειας, την πρόταση για τη δημιουργία «κοινωνικών αγροκτημάτων». Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα γίνει μέσω μνημονίων συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, στο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και του Νόμου 4019/2011.
Πρωτοβουλία του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.
Για πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας. Για την ανάπτυξη Κοινωνικών Αγροκτημάτων.
Για πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας. Για την ανάπτυξη Κοινωνικών Αγροκτημάτων.
Πρόταση εφαρμογής προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για καλλιέργειες «κοινωνικών αγροκτημάτων» με στόχο τον μακροπρόθεσμο περιορισμό της ανεργίας. Λαμβάνοντας υπόψη την καινοτόμο προσέγγιση της Ε.Ε. για την «Κοινωνικά υποστηριζόμενη Γεωργία», που προωθείται μέσω των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ε.Ο.Κ.Ε.) και τη σχετική οδηγία (βλ. Κοινωνική γεωργία: Οικολογική περίθαλψη, κοινωνική πολιτική και πολιτική υγείας) που προτρέπει τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και τα όργανα να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν την Κοινωνική Γεωργία, θεσπίζοντας ένα κατάλληλο και ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Άλλαξε τη ζωή σου με «Κοινωνική Γεωργία»
Γράφει η Ελένη Πισιμίση,
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Τα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από την επαφή του με τη φύση είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση έχει στηριχθεί μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξη και επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων αλλά και τη θεραπεία και ανακούφιση ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις ή πνευματικές αναπηρίες.
Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία
Γράφει η Ελένη Πισιμίση,
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Μια νέα μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), έρχεται σαν εναλλακτική πρόταση στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Κάτι που έχει ξεκινήσει έστω και σε μικρή κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του '60, σήμερα αποτελεί μια επίκαιρη για τη χώρα μας πρόταση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρει μεγάλη ανταπόκριση.
Κοινωνική Γεωργία χωρίς Μεσάζοντες
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου,
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.
Η έννοια της φροντίδας είναι βαθιά ριζωμένη στην αγροτική κουλτούρα και οι αγρότες της Ευρώπης ήταν ανέκαθεν υπερήφανοι για την ικανότητά τους να παρέχουν το σωστό τύπο φροντίδας για τη γη, τα ζώα και τις καλλιέργειές τους. Αυτή η ικανότητα φροντίδας επεκτείνεται πλέον προς όφελος της κοινωνίας. Μιας και η νέα μορφή αλληλέγγυας οικονομίας στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των αγροτών και των καταναλωτών για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων με έμφαση στα δίκτυα που μειώνουν το κόστος των συναλλαγών γιατί καταργούν στην πράξη τους μεσάζοντες.
© Copyright 2012-2013, Οίκοpress:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.