18 Μαΐ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 17-5-13

Posted: 17 May 2013 01:55 PM PDT
Γράφει ο Στάθης Διομήδης

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τον τελευταίο καιρό, δείχνουν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα ίδια ποσοστά, λίγο πιο πάνω από 20%. Σε όλες, η διαφορά δεν ξεπερνά τα όρια του στατιστικού λάθους είτε φέρεται πρώτη η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται μια μεγάλη πτώση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης πάνω από 10% αθροιστικά. Η ΝΔ έχει μια μικρότερη πτώση (αναλογικά) από τους άλλους δύο, αλλά παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή εδώ και μήνες.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνονται να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τη ΝΔ. Για τη μεν ΔΗΜΑΡ η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί γύρω από το 4-5% ώστε να μπει με άνεση και στην επόμενη Βουλή, δείχνει να μην έχει ευοδωθεί. Για δε το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς συνεχίζει με σταθερότητα την πορεία του προς το γκρεμό. Το γεγονός ότι η σημερινή του ηγεσία επέλεξε να ανοίξει το θέμα με τα άδεια κομματικά ταμεία και την κακοδιαχείριση του πρόσφατου παρελθόντος, δείχνει να γυρίζει μπούμερανγκ στον Βενιζέλο καθώς πλέον και οι τελευταίοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται σοβαρά για την επιλογή τους στις επόμενες εκλογές.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής που έχει ξεπεράσει το 10%. Θα πρέπει να καταλάβουν όλες οι πλευρές του πολιτικού φάσματος ότι η φτώχεια φέρνει εξαθλίωση. Η εξαθλίωση φέρνει οργή και η οργή φέρνει βία. Ο κρατικός αυταρχισμός και τσαμπουκάς θα φέρει αντίστοιχα, ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Όταν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο η Αριστερά, δεν μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα μιας ολόκληρης κοινωνίας και ουσιαστικά αρνούνται να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα νέα δεδομένα που ισχύουν με σύγχρονους και πραγματικούς όρους και όχι με ιδεολογήματα και αμπελοφιλοσοφίες, τότε η άκρα δεξιά θα αυξάνει το ποσοστό της αλλά και τη δυναμική της στις νεαρές ηλικίες και στις παραγωγικές γενιές. Πολύ απλοϊκή ανάλυση μπορεί να ισχυριστεί κάποιος αλλά η «μοναξιά» της τρίτης θέσης που κατέχει δημοσκοπικά η Χ.Α. αυτό δείχνει…

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αρχίσει και έχουν μια μικρή σταθερά καθοδική πορεία που κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει…

Το ΚΚΕ δείχνει να έχει πλέον σταθερά μικρές αυξητικές τάσεις μετά από τους κλυδωνισμούς του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου αλλά και την αλλαγή ηγεσίας.

Και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά και δε λέει να γίνει μια αξιόλογη και αξιόμαχη αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά την μεγάλη επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση Σαμαρά στα εισοδήματα, στις κοινωνικές δομές, στην ιδιωτική περιουσία αλλά και παρά τον υπέρμετρο αυταρχισμό και την κρατική βία.

Είναι γεγονός ότι μέσα σε μια «νύχτα» δεν είναι εύκολο κανείς να διαχειριστεί την αύξηση από 4% στο 27%. Ίσως ακόμη πιο δύσκολο είναι να υπάρξει διαχείριση της πολυφωνίας αλλά και της διαφορετικότητας 18 πλέον συνιστωσών!!! Κάτι το οποίο φαίνεται καθημερινώς από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πλειάδας στελεχών για το ίδιο θέμα, αλλά και την «στρογγυλή» πολλές φορές προσέγγιση του Προέδρου σε θέματα τα οποία μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ασχοληθεί καθώς δεν υπήρξε η κουλτούρα της κυβερνησιμότητας. Μεγάλο μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, οι θέσεις που έχει στο μεταναστευτικό που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού αλλά και η πλήρης αδυναμία του να εκφράσει έναν πατριωτικό λόγο, με ξεκάθαρες θέσεις και κόκκινες γραμμές. Εάν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι παρών στο ραντεβού με την ιστορία τότε, στο συνέδριο που έχει σε δύο μήνες θα πρέπει με παρρησία, να πάρει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και στο μεταναστατευτικό, και στα πατριωτικά ζητήματα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την οικονομική του πολιτική-πρόταση αλλά και να έχει και εναλλακτικό σχέδιο καθώς, η κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε όποιας μορφής «ατύχημα» είτε στην Ελλάδα είτε σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα που θα επηρεάσει την Ελλάδα. Και τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ενιαία στρατηγική και θα πρέπει να πει αλήθειες. ΣΚΛΗΡΕΣ αλήθειες για το που βρισκόμαστε και το που πάμε, γιατί αλλιώς θα το βρει μπροστά του.

Η απροθυμία των ψηφοφόρων του, να συμμετάσχουν στην προσυνεδριακή διαδικασία του κόμματος αλλά και ο φόβος αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων στις κομματικές διαδικασίες, δείχνει μια καχυποψία εκατέρωθεν.

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, θα πρέπει όχι μόνο να εμπνεύσουν αλλά και να πείσουν τον ψηφοφόρο ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω τους…
Και επειδή κενά δεν μπορούν να υπάρξουν στην ιστορία και στην πολιτική, όταν δεν πας εσύ στο ραντεβού με την ιστορία πάει άλλος!!!

Υ.Γ. Να μην ξεχνάμε ότι: οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη, δείχνουν την τάση της στιγμής, ούτε καν της ημέρας. Είναι απλά ένα εργαλείο ενημέρωσης και πολύ περισσότερο μελέτης. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κάλπη είναι εκεί έξω, ο ίδιος ο Λαός και τα όσα βιώνει…



Posted: 17 May 2013 12:55 PM PDT
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Η ΕΚΤ ανέβαλλε την αξιολόγηση (stress test) των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2014 – αφενός μεν επειδή γνωρίζει τα τεράστια προβλήματα τους, αφετέρου επειδή επιθυμεί να προωθήσει την τραπεζική ένωση, πριν ακόμη καταρρεύσει η Ευρωζώνη.

Παράλληλα η Γαλλία, η οποία βυθίζεται στην ύφεση, θέλει να προωθήσει την πολιτική ένωση – με την Ισπανία να μην είναι αντίθετη, αφού οι επισφάλειες των τραπεζών της έχουν ξεπεράσει τα 200 δις €.

Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί, λόγω της σε απίστευτο βαθμό χειραγώγησης του - γεγονός που τεκμηριώνεται από τις μαζικές πωλήσεις των συμβολαίων χρυσού, όταν οι αγορές σε φυσική μορφή έχουν απογειωθεί.

Την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι Γερμανοί αποσύρουν μαζικά τα δισεκατομμύρια τους από το τραπεζικό σύστημα και από το ευρώ – σύμφωνα με μελέτη σοβαρότατης οργάνωσης της χώρας (Network Family Office panel), με τη συνδρομή 60 διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων πολύ πλούσιων οικογενειών.

Οι πάμπλουτοι Γερμανοί επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους απ' ευθείας σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως σε ακίνητα (79%), σε επιχειρήσεις (69%) σε αγρούς και σε δάση (50%). Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στα χάρτινα χρήματα, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα και στο ευρώ – αλλά ούτε και στα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, γνωρίζοντας ότι χειραγωγούνται.

Επίσης όχι στο δολάριο, θεωρώντας τη ραγδαία υποτίμηση του, σαν αποτέλεσμα της μαζικής εκτύπωσης νέων χρημάτων, ως δεδομένη – ενώ δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι τελικά θα αποφευχθεί κάποιος συμβατικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, όπου οι Η.Π.Α. και η Ρωσία θα αντιπαρατεθούν, με απώτερο λάφυρο την Ευρώπη.

Στα πλαίσια αυτά, γνωρίζοντας επί πλέον τη σημασία των εμπράγματων περιουσιακών στοιχείων, θεωρούμε ακόμη περισσότερο ως εγκληματική την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων της πατρίδας μας – έναντι χαρτιών, χωρίς ουσιαστική αξία.

Θεωρούμε δε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε έναν καινούργιο, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο: τις προβλεπόμενες μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.


Posted: 17 May 2013 11:56 AM PDT
Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος 

Τέσσερις βασικές γεωπολιτικές δυναμικές φαίνεται να είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως.
Η πρώτη εκπορεύεται από τις ΗΠΑ, όπου πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει σε εφαρμογή, μετά την επανεκλογή του, ένα πολυδιάστατο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα  αναδιάρθρωσης της αμερικάνικης οικονομίας, αλλά και ανάταξης της αμερικανικής επιρροής.
Η δεύτερη προέκυψε από την κρίση χρέους της ευρωζώνης που έδωσε την ευκαιρία να μετατρέψει η Γερμανία την γεωοικονομική της ισχύ σε πολιτική, μετατρέποντας τον ευρωπαϊκό Νότο σε προτεκτοράτο.
Η τρίτη δυναμική σχετίζεται με την ραγδαία οικονομική επέκταση της Κίνας στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και σύντομα στην Ευρώπη.
Η τέταρτη δυναμική είναι ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος που πυροδότησε η παγκοσμιοποίηση με την ανάδυση νέων διεθνών παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα φαίνεται να παίρνει μια νέα τροπή με την ταχεία λουμπενοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της μεσαίας τάξης στη Δύση, που δημιουργεί ένα νέο υποκείμενο το οποίο είτε οδηγείται στη ριζοσπαστικοποίηση, είτε φασιστοποιείται. Παράλληλα, οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, κυρίως στην Ασία, αλλά και ο ισλαμικός κόσμος μοιάζουν να έχουν εισέλθει σε μια φάση αποστασιοποίησης και αμφισβήτησης του δυτικού πολιτισμικού μοντέλου, καθώς οι βασικές του αξίες έχουν καταρρεύσει (ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κοινωνικό κράτος κλπ).

Μέσα στο κλίμα αυτό της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, πολλοί παρατηρητές καταγράφουν σοβαρή άνοδο της εντροπίας του συστήματος στη Δύση και διατυπώνουν φόβους για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η τυφλή βία και ο κοινωνικός μηδενισμός. Την αίσθηση αυτή συμμερίζονται τα περισσότερα δυτικά υποσυστήματα εξουσίας (με εξαίρεση ίσως τη γερμανική κυβέρνηση) που αντιλαμβάνονται ότι οι μάζες έχουν πιεστεί υπερβολικά από τις αλλεπάλληλες  κρίσεις, τη λιτότητα και την ανεργία και ότι κάπως πρέπει να αποσυμπιεστούν  για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι  οι αμερικανικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο η τρομοκρατική ενέργεια της Βοστώνης να ήταν ζήτημα καθαρά εσωτερικό, πριν αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δράστες.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του G-20, που συμμετείχαν στην εαρινή Σύνοδο στην Ουάσινγκτον, εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομία απέφυγε τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούσαν κατά το 2012, αλλά η οικονομική ανάκαμψη που καταγράφεται διεθνώς είναι ακόμη εμφανώς άνιση, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

Η προειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι ασύμμετροι ρυθμοί ανάπτυξης φέρνουν νέες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες, που θα καταλήξουν σε μια νέα κρίση, ήταν ξεκάθαρη και δραματική. Ο κόσμος, είπε, είναι μοιρασμένος σε τρεις ομάδες: στις χώρες που  πάνε καλά, σε αυτές που διορθώνονται και σε εκείνες που παραμένουν προβληματικές.

Τα συστήματα εξουσίας στη Δύση που υπηρέτησαν πιστά τον μονεταρισμό και το νεοφιλελευθερισμό, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με στρατιές ανέργων, με το κοινωνικό κράτος να έχει καταρρεύσει και τα κρατικά θησαυροφυλάκια γεμάτα με χρέη και ομόλογα με φθίνουσα αξία. Για να ανταπεξέλθουν στην πίεση της πραγματικότητας που δημιούργησαν διολισθαίνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό στον αυταρχισμό και στην συστηματική «κατάσταση εξαίρεσης» από το δημοκρατικό «κεκτημένο».

Η αντεπίθεση των πολιτικών: Η λιτότητα και η υπερφορολόγηση των μαζών έχει φθάσει στο όριο απόδοσής της και ως εκ τούτου, ο πρώτος στόχος των πολιτικών που επιδιώκουν μέσα στην κρίση να επανακτήσουν το πολιτικό και κοινωνικό τους κύρος, είναι το μαύρο αφορολόγητο χρήμα, είτε αυτό προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, πορνείας κλπ) είτε από διαφθορά, μίζες, υπερτιμολογήσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική μια προσπάθεια να ελεγχθεί η ρευστότητα που είναι «παρκαρισμένη» στους φορολογικούς παραδείσους και στις offshore εταιρείες. Αυτή η καμπάνια ευνοεί τόσο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, όσο και της λίστας των υπερπλουσίων. Ο Ομπάμα προεκλογικά, όταν έκανε λόγο για το κτίριο UglandHouse στα νησιά Κέιμαν που αποτελεί την έδρα για πάνω από 12.000 εταιρείες.  

Η διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων Offshore Leaks που έβαλε πρόσφατα στο χέρι 2,5 εκατ. έγγραφα από offshoreεταιρείες υπολόγισε το μαύρο κεφάλαιο σε 32 τρισεκ. δολάρια, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Tax JusticeNetwork εκτιμά ανάμεσα σε 16 με 25 τρισεκ. ευρώ τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε ανώνυμους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Διαφαίνεται λοιπόν, μετά την εκκαθαριστική επιχείρηση της Κύπρου και το δόγμα Ντέιζελμπλουμ, ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι υπό πτώχευση τράπεζες θα λειτουργήσουν σαν τις «μαύρες τρύπες» του διαστήματος και θα απορροφήσουν τα πάντα, καταθέσεις στις τράπεζες, φορολογικούς παραδείσους,offshore εταιρείες και μαύρο χρήμα. Το μέτωπο αυτό του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, στο οποίο ενεπλάκη η Ρωσία μπορεί να ενεργοποιήσει ποικίλα γεωπολιτικά σύνδρομα, επισημαίνουν ορισμένοι παρατηρητές. Έτσι, με έναhair cut 50% στο μαύρο χρήμα όπου κι αν βρίσκεται και μια φορολόγησή του της τάξεως του 45%, πολλά δημοσιονομικά ζητήματα θα λυθούν, ενώ θα καταγραφεί μία στρατηγική νίκη κατά του … εγκλήματος, που θα καρπωθούν οι επίσημες συστημικές δυνάμεις.

Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας: Εδώ έχουμε ταυτόχρονα την έκφανση ενός άλλου άτυπου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για την επικυριαρχία στην Ευρώπη, πόλεμος που τελεί υπό έξαρση και στον οποίο συμμετέχουν οι πρόθυμοι των δύο μερών. Η τρικομματική της Ελλάδας έχει ταχθεί με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο Βερολίνο.Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που όταν η Αυστρία δήλωσε ότι θα διαπραγματευθεί μαζί με το Λουξεμβούργο την άρση του τραπεζικού απορρήτου» για τους ξένους που είναι κάτοχοι λογαριασμού στο έδαφός της, «επιτέθηκε» στη Βρετανία κατηγορώντας τη για νησί-πλυντήριο. Στη συνέχεια, οι Financial Times αντεπιτέθηκαν γράφοντας πως «αν οι Παρθένες Νήσοι είναι η έδρα των περισσότερων offshore εταιριών, η Ολλανδία παίρνει τον τίτλο του μεγαλύτερου «πλυντηρίου» χρήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αναζωπυρώθηκε η βεντέτα  Τζακ Λιου, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τα θέματα της κρίσης και της λιτότητας κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον. O Τζακ Λιου μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ ζήτησαν για ακόμη μια φορά από τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης και τόνισαν ότι η πολιτική που ακολουθείται τους «εκνευρίζει σφόδρα». Ο Σόιμπλε οργισμένος αντιγύρισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εκείνες που πρέπει να πάρουν ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη. Το Spiegel έκανε λόγο για «όργιο φωνασκιών». Το σίγουρο είναι ότι η ατάκα του Τζακ Λιού ήταν μια έκφραση που υποδεικνύει ότι η αυτοκρατορική υπομονή εξαντλείται, γεγονός που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο. Το partners in leadership που είχε πει κάποτε ο Μπους σημαίνει συμμετοχή στο κόστος, όχι αυτονόμηση…

Και για να μην έχουν αμφιβολία ορισμένοι για το ποιος κάνει κουμάντο, οι G-20 ενέκριναν την «νέα πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία από τα τέλη του 2012, της πιο έντονης ποσοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, την οποία θεωρούν ως μέτρο αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων που συνεπάγεται ο αρνητικός πληθωρισμός και όχι ως πολιτική που επιδιώκει την έμμεση υποτίμηση του γιεν. Σχετικά με αυτό το θέμα ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η νέα οικονομική πολιτική της χώρας του έχει ως στόχο να διατηρήσει την αξιοπιστία της ιαπωνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων… Οι G20 δεν παράλειψαν να τονίσουν ότι οι πλεονασματικές χώρες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη με τη συμβολή  και της εγχώριας ζήτησης στις οικονομίες τους (όχι μόνο με τις καθαρές εξαγωγές)».

Η ενσωμάτωση της Ρωσίας στη Δύση: Ο Ομπάμα επιχειρεί την επανεπιβεβαίωση του αμερικανικού imperium με τηνεμβάθυνση, τη διεύρυνση και τη «δημοκρατικοποίηση» της Δύσης. Τρία είναι τα συστατικά αυτού του εγχειρήματος: 

Πρώτον, η δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., δηλαδή στην κατάργηση των δασμών και των ποσοστώσεων, η οποία θα ανατάξει γεωοικονομικά και γεωπολιτικά τον ατλαντικό χώρο, σε αντιστάθμισμα της μεταφοράς του παγκόσμιου κέντρου βάρους στην Ασία. Παράλληλα, θα αναζωογονηθεί το ΝΑΤΟ ως προβολή της στρατιωτικής ισχύος της Δύσης. 

Δεύτερον, φαίνεται ότι επιχειρείται η πλήρης ενσωμάτωση της Ρωσίας και της Τουρκίας στο δυτικό σύστημα, όπως πρότεινε ο Zbigniew Brezinski στο βιβλίο του «Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power».  Αυτό φάνηκε τόσο με την εντολή Ομπάμα προς το Τελ Αβίβ «βρείτε τα με την Άγκυρα», όσο και με το πρόσφατο ταξίδι του Τζον Κέρι στη Μόσχα, όπου οι Αμερικανοί πρότειναν την από κοινού επίλυση του Συριακού, του Μεσανατολικού και την από κοινού απόλαυση των αγορών που θα προκύψουν από την αναδιάταξη του χώρου μεταξύ Ραμπάτ και Βελουχιστάν… στο πλαίσιο μιας περιόδου στενής συνεργασίας που θα οδηγήσει στο μέλλον στην ομογενοποίηση του βορείου τόξου που θα ανοίγει στην Αλάσκα και θα κλείνει στο Βλαδιβοστόκ και το Τόκυο (ΣΣ: εδώ, στο Τόκυο, αργότερα ίσως προκύψει ένα ερωτηματικό).  

Τρίτον, ο Ομπάμα –και δικαίως- επιφυλάσσει για την Ουάσιγκτον τον ρόλο του προέδρου του ΔΣ, όπου οι υπόλοιποι παίκτες (Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία και άλλες εσωτερικές ομαδοποιήσεις) θα διαγκωνίζονται για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου…
Posted: 17 May 2013 12:31 PM PDT
Του James Petras*
Voltaire Network  
17 Μαΐου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η σχέση μεταξύ των υπόπτων για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Μασαχουσέτης (MSP) και της Αστυνομίας της Βοστώνης (BP) εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διαφωνίας και αντιπαράθεσης.

Σε πρώτη φάση, το FBI ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε παραλάβει δύο τουλάχιστον σχετικές εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών: μία από Ρώσους αξιωματούχους και άλλη μία από τη CIA, οι οποίες αναγνώριζαν έναν από τους ύποπτους βομβιστές, τον Tamerlane Tsarnaev, ως «δυνητική απειλή για την δημόσια ασφάλεια» και τον συνέδεαν με μια τσετσενική τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την μαρτυρία των γονέων των Tsarnaev, το FBI σε τακτικά διαστήματα παρακολουθούσε, παρενοχλούσε και ανέκρινε τον ύποπτο πριν από τη βομβιστική επίθεση. Παρά τις γενικές οδηγίες από τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένα να διώκουν συστηματικά τους «ισλαμιστές τρομοκράτες», το FBI παραδέχτηκε ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να ερευνήσει περαιτέρω τα δεδομένα, όπως τους παραδόθηκαν μέσω των εκθέσεων των ρωσικών αρχών και της CIA, και ιδιαίτερα μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ του Tamerlane Tsarnaev πέρυσι από το ρωσικό ομόσπονδο κράτος του Νταγκεστάν, όπου φέρεται ότι συναντήθηκε έξι φορές με τον σεσημασμένο Τσετσένο τρομοκράτη Gadzhimurad Dolgatov, σε κάποιο τζαμί φονταμενταλιστών Σαλαφιστών.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης και την άποψη των εταιρικών ΜΜΕ, το FBI ενδέχεται να «υποτίμησε» τον κίνδυνο που αποτελεί για την δημόσια ασφάλεια ο Tsarnaev. Ωστόσο, επικριτές των θέσεων αυτών μέσα από το Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι το FBI «αμέλησε» να λάβει υπ' όψιν τις σημάνσεις από τις ρωσικές αρχές και την CIA, με τραγικές συνέπειες. Μια πιο πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, είναι ότι το FBI είχε ενεργή συνεργασία με τον Tsarnaev και σκόπιμα ενθάρρυνε την συνωμοσία για συγκεκριμένους λόγους.

Η πιο «καλοπροαίρετη» υπόθεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι το FBI χρησιμοποιούσε τον Tsarnaev ως μέσο διείσδυσης και εξασφάλισης πληροφοριών γύρω από άλλους πιθανούς «τρομοκράτες». Μια κάπως πιο εύλογη υπόθεση είναι ότι η διεύθυνση του FBI στην Βοστώνη είχε χρησιμοποιήσει τα δύο αδέλφια για μια στημένη επιχείρηση, προκειμένου να ενισχυθεί το κύρος της στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ότι η «επιχείρηση» αυτή κάπου ξέφυγε από τον έλεγχο, με τον Tamerlane να εκτελεί τη δική του ατζέντα . Ωστόσο, η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι το FBI διευκόλυνε τη βομβιστική επίθεση, προκειμένου να αναβιώσει, μέσα από «τρομοκρατικά χτυπήματα», ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και να πλασαριστεί στον εξαντλημένο από την οικονομική κρίση και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του αμερικανικό λαό.

Στη Βοστώνη το FBI διαθέτει ένα μεγάλο σε διάρκεια και διαβόητο ιστορικό συνεργασίας με και παροχής προστασίας σε ορισμένους εγκεφάλους του οργανωμένου εγκλήματος σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικές με στοχευμένους αντιπάλους. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η 20χρονη «εταιρική σχέση» του FBI με έναν από τις πιο επικίνδυνους δολοφόνους- μέλη συμμοριών της Βοστώνης, τον James "Whitey" Bulger, στα πλαίσια της οποίας παρείχε στον γκάνγκστερ αυτό προστασία και συνεργάστηκε μαζί του σε αντάλλαγμα για πληροφορίες γύρω από μια αντίπαλη «οικογένεια» εγκλήματος και άλλους «ανταγωνιστές» του. Το 2012, ο Bulger τελικά διώχθηκε ποινικά για 19 φόνους, τους περισσότερους από τους οποίους διέπραξε ενώ τελούσε υπό την «προστασία» του FBI, αν και ένας από τους στενότερους «συνεργάτες» του ισχυρίζεται ότι δολοφόνησε 40 ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης χρησίμευσαν ως πυροκροτητής για την κινητοποίηση ολόκληρου του συστήματος και μηχανισμού ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να καταργηθούν μια σειρά από συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες. Αμέσως μετά ακολούθησε, μέσω των ΜΜΕ, μια δυναμική και μαζική εκστρατεία «δοξολογίας» υπέρ της ετοιμότητας της κρατικής αστυνομίας και προπαγάνδας υπέρ της επιβολής ενός εικονικού είδους στρατιωτικού νόμου στην πόλη της Βοστώνης με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Ο συνδυασμός της επιχείρησης της στρατιωτικής αστυνομίας και της εκστρατείας που ανέλαβαν τα μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ανασφάλεια και τρόμο στους πολίτες. Άμεση συνέπεια του ψυχοδράματος που παίχτηκε ήταν η μαζική θεοποίηση της «ηρωικής» αστυνομίας, τις ενέργειες της οποίας τα ΜΜΕ παρουσίασαν ως επιχείρηση διάσωσης όλων των πολιτών από άγνωστο αριθμό ένοπλων τρομοκρατών που κρύβονται στις γειτονιές τους. Η αστυνομία, το FBI και ολόκληρος ο μηχανισμός ασφαλείας «τιμήθηκαν» επανειλημμένα σε δημόσιες εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτικές, και επαινέθηκαν ως «φύλακες» και «σωτήρες».

Πουθενά και από κανένα μέσο δεν έγινε λόγος για την ανέντιμο και υποκριτικό ρόλο του FBI στην οργάνωση επιχειρήσεων –«σκούπα». Ούτε φρόντισε κανείς να φρεσκάρει την μνήμη των πολιτών για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στο εξωτερικό στον ανώφελο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι αντιπολιτευτικές φωνές που μιλούσαν για τις περικοπές των δαπανών της Ουάσιγκτον σε κοινωνικά προγράμματα σίγησαν σχεδόν εν μία νυκτί και αντικαταστάθηκαν με άλλες, που στήριζαν την αναγκαιότητα μιας νέας χρηματοδότησης για την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, για την συσσώρευση περισσότερων όπλων στο Ισραήλ και για δαπάνες για την εσωτερική ασφάλεια.

Οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης συνέπεσαν με την εξαγγελία εκ μέρους του Λευκού Οίκου μιας νέας δέσμης αστυνομικών μέτρων, αλλά και με την έναρξη μιας σειράς βίαιων (στρατιωτικών και μη) επεμβάσεων στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Το Πεντάγωνο έχει οργανώσει εκτεταμένες και με μεγάλη συμμετοχή ασκήσεις της αεροπορίας, του ναυτικού και του πεζικού των ΗΠΑ στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Ο Λευκός Οίκος έχει ενθαρρύνει και προωθεί την πολεμοχαρή στάση της Ιαπωνίας έναντι της Κίνας όσον αφορά την επίμαχη κυριαρχία σε μια συστάδα νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Kerry έχει αυξήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τους τρομοκράτες μισθοφόρους που δρουν στη Συρία κατά τουλάχιστον 130 εκατομμύρια δολάρια και έχει διατάξει την αποστολή εκατοντάδων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στην Ιορδανία προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους τζιχαντιστές μισθοφόρους κατά της συριακής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Δαμασκού για κατασκευή χημικών όπλων που δήθεν χρησιμοποιεί εναντίον των «ανταρτών», με σκοπό να δικαιολογήσει την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Όσο για τη δράση του στην αμερικανική ήπειρο, ο Λευκός Οίκος έχει προσφέρει άνευ όρων υποστήριξη στην μετεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλας, με στόχο να ξεσπάσει ένα είδος εμφυλίου πολέμου, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την διεθνώς πιστοποιημένη εκλογική νίκη του Προέδρου Maduro.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το καθεστώς Obama θέλει να γυρίσει το ρολόι μια δεκαετία πίσω και να ξαναδημιουργήσει το πολιτικό κλίμα τρόμου του 2001-02. Επιχειρεί να κατασκευάσει μια αίσθηση επικείμενης τρομοκρατικής απειλής με αφορμή τις «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια στρατιωτική εκστρατεία. Αντί του Ιράκ, η «απειλή» είναι πλέον η Συρία, το Ιράν και ο Λίβανος. Σήμερα η απειλή είναι η Βόρεια Κορέα και αύριο θα μπορούσε να είναι η Κίνα. Σήμερα είναι η Βενεζουέλα, επόμενη στη σειρά ίσως να είναι η Αργεντινή, η Βολιβία και ο Ισημερινός ... και γενικά όλο το οικοδόμημα της περιφερειακής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής, που αρνείται να ενταχθεί στα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Οι ανθρώπινες απώλειες που προέκυψαν από τις «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης, σε συνδυασμό με την στήριξη και την υπόθαλψη που προσέφεραν οι ΗΠΑ στους Τσετσένους τρομοκράτες, είναι ένα πολύ μικρό τίμημα για την Ουάσιγκτον, αν πρόκειται να οδηγήσει σε κλιμάκωση των πολέμων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και μια αύξηση της ατιμωρησίας και ανοχής προς το αστυνομικό κράτος.

Η εγκαινίαση μια νέας, πιο ενισχυμένης εκδοχής οικοδόμησης μιας στρατιωτικοποιημένης παγκόσμιας αυτοκρατορίας αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα. Οι στοχοποιημένες χώρες έχουν παγκόσμια γεωστρατηγική σημασία: 

1) Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι γίγαντες στην παραγωγή υδρογονανθράκων, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΟΠΕΚ και είναι αντίπαλοι του Ισραήλ.

2) Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο κύριος διεκδικητής της αμερικανικής παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας.

Ο εκφοβισμός και η πρόκληση σύγχυσης σε εκατομμύρια Αμερικανούς αποδυναμώνει την ισχύ του υπ' αριθμόν ένα εσωτερικού εμποδίου για την συνέχιση και ολοκλήρωση της επιβολής περικοπών δαπανών για το κοινωνικό κράτος, έτσι ώστε να ενισχυθεί το αστυνομικό κράτος και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση πολέμων στο εξωτερικό.

Πράγματι, οι «βομβιστικές επιθέσεις» της Βοστώνης έχουν εκτεταμένες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αφού δημιουργούν αφ' ενός τις προϋποθέσεις για ένα νέο γύρο πολέμων εκτός ΗΠΑ και αφ' ετέρου την θέσπιση μεσαιωνικών και αυταρχικών «μεταρρυθμίσεων» μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. 

* Ο James Petras είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Binghamton της Νέας Υόρκης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, με τον τίτλο "The Arab Revolt and the Imperialist Counter Attack", κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Clarity Press τον Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε επίσης στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους:
James Petras: Πώς το Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Κίνημα κατέστρεψε την Ελλάδα
Thierry Meyssan: Τα μυστήρια του μαραθωνίου της Βοστώνης

Η αντιγραφή των ενυπόγραφων άρθρων και των μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο όταν αναφέρεται η πηγή τους.
Posted: 17 May 2013 12:25 PM PDT

  • Αθρόα προσέλευση πολιτών στα αστυνομικά τμήματα για αιτήσεις άρνησης δωρεάς οργάνων 
  • Πολλές οι αιτήσεις άρνησης δωρεάς οργάνων υπό τις συνθήκες που ορίζει ο νέος νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουνίου
Νέο καθεστώς στο μείζον θέμα της δωρεάς οργάνων θα ισχύει από την 1η Ιουνίου, με πολλούς πολίτες να εκφράζουν την αντίθεση τους.

Ειδικά στην Πάτρα, την Πέμπτη (16/05) ήταν αρκετοί αυτοί που πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να υπογράψουν αίτηση, σύμφωνα με την οποία αρνούνται να γίνουν δωρητές οργάνων.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες μέρες, δότης οργάνων καθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς την έγκριση των οικείων του, οποιοσδήποτε ασθενής καταστεί εγκεφαλικά νεκρός για οποιοδήποτε λόγο.

Όσοι πολίτες δεν συναινούν στη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, να πάνε σε αστυνομικό τμήμα για να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής τους και στη συνέχεια η επιθυμία τους θα κοινοποιηθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αντίθετοι στη δωρεά οργάνων με τις συνθήκες που ορίζει ο νέος νόμος, είναι και εθελοντές δωρητές, οι οποίοι σπεύδουν να ακολουθήσουν την προαναφερόμενη διαδικασία.

Πληροφορίες από thebest.gr

Πηγή: News27 

Πώς να αρνηθείτε να γίνετε "ανταλλακτικά"

Του Δημοσθένη Λιακόπουλου

Από το 2011, με νόμο, αποφασίστηκε, εκτός από τα σπίτια, τα λεφτά και τα αυτοκίνητα, να φορολογηθεί και το ανθρώπινο σώμα. Αποφασίστηκε με ένα τρομακτικά παράλογο και εφιαλτικό τρόπο, όλοι οι Έλληνες πολίτες, να είναι αναγκαστικά δωρητές οργάνων.

Είχαμε γράψει ότι:
Aναγκαστικοί δότες και όχι δωρητές οργάνων θα θεωρούνται σε πέντε μήνες από τώρα... όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με νόμο που πέρασε και ψηφίστηκε το 2011, επί Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο, η αφαίρεση των οργάνων θα μπορεί να γίνεται από Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές ή εταιρείες και όχι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που γινόταν μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του ασθενούς ή την προηγούμενη γραπτή αίτηση του ιδίου προσώπου. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του ΕΟΜ και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των ΜΕΘ, καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό.
Είχα γράψει επίσης:
Περίεργα και δύσκολα πράγματα αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση, θα είμαστε στο εξής όλοι , σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Μόνο όσοι θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες. Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του . Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Αυτό όμως βάζει σε ενέργεια και τις απαραίτητες διαδικασίες για να εφαρμοστεί, αλλιώς δεν έχει νόημα να ψηφιστεί.
Όλα δηλαδή τα παιδιά κάτω των 18 θα είναι αναγκαστικά δότες οργάνων, αφού δεν μπορούν να αρνηθούν πριν ενηλικιωθούν; Πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ανηλίκους. Ποιός θα μιλάει για αυτούς; Αυτό θα σήμαινε ότι το κάθε μωρό που γεννιέται θα πρέπει να δίνει δείγμα DNA που θα περιλαμβάνεται στον ιατρικό φάκελο που θα το συνοδεύει μέσω της κάρτας του πολίτη σε όλη του τη ζωή. Έτσι αν σκοτωθεί ή πεθάνει άτομο κάτω των 18, το σώμα του θα πρέπει να παραδίδεται στις "αρμόδιες αρχές", όπου και θα αφαιρούνται τα όργανά του και θα μπαίνουν σε κατάψυξη. Θα χρησιμοποιούνται όλα τα όργανα στην Ελλάδα; ή θα κατάσχονται από το ΔΝΤ σαν περιουσία του ελληνικού κράτους; Αφού όλα τα ανήλικα παιδιά θα θεωρούνται δότες και τα στοιχεία τους αναγκαστικά θα υπάρχουν σε κάποιο αρχείο, ποιός εξασφαλίζει το ότι κάποιοι κύκλοι δεν θα σκοτώνουν, για να πάρουν αυτοδικαίως τα όργανα των ανυπεράσπιστων απέναντι στο νόμο παιδιών; Είναι ανθρώπινο και λογικό να θέλει κάποιος να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του με δωρεά οργάνων, το υποχρεωτικό και το χουντικό και το "είσαι εξάρτημα της μηχανής κι ο γιος σου το ανταλλακτικό" όμως είναι κάτι το σιχαμερό. Ανταλλακτικά λοιπόν όλοι οι Έλληνες; Στο προσχέδιο προβλέπονται αυστηρότατες ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρές ρυθμίσεις του, προβλέπουν ακόμη και φυλάκιση δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων. Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.
Συμπέρασμα από τα πρώτα που καταλάβαμε. Θα δημιουργηθεί μία τεράστια τράπεζα οργάνων και βλαστοκυττάρων που θα θεωρείται περιουσία του δημοσίουΣύμφωνα με το μνημόνιο, το ΔΝΤ μπορεί να κατάσχει την δημόσια περιουσία, ή η δημόσια περιουσία μπορεί να εκποιηθεί για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος. Θα μπορούν δηλαδή να πάρουν, νεφρά, ήπαρ, πάγκρεας, πνευμόνια, καρδιά, επινεφρίδια, όλα δηλαδή τα όργανα, οστά, μυελό των οστών , μάτια, δέρμα κτλ. ΣΦΑΓΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ;

Θέλουμε να δούμε τις αντιδράσεις όλων αυτών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίδωμεν...

Διευκρινίζεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3984/2011, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012, τροποποιήθηκε ως εξής 

«Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3. και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
Και αν η οικογένεια θέλει να ξαποστείλει κάποιον;

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

ΟΙ ΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΖΩΝΤΑΝΟΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΚΡΟΙ ΔΟΤΕΣ

Ποιός θα αποφασίζει ότι κάποιος είναι πλέον τελείως και τετελεσμένα εγκεφαλικά νεκρός οπότε ποιοί γιατροί θα του παίρνουν τα όργανα;

Θα τον διατηρούν τεχνητά στη ζωή και μόλις βρεθεί δότης κατευθείαν μπαμ και κάτω. Ποιός γονιός και ποιός γιος και ποιά κόρη θα δεχθούν ότι τελείωσε ο άνθρωπός τους οπότε οδηγείται στο σφαγείο;

Ποιός από εμάς μπορεί να ξέρει αν στηθεί φάμπρικα δημιουργίας εγκεφαλικά νεκρών μέσα στα νοσοκομεία;

Η εικαζόμενη και ουσιαστικά υποχρεωτική συναίνεση του δότη, προβλέπεται από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2010/53/EΕ και ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπως: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία.

Επειδή πλέον η ώρα έφτασε η Μητρόπολη Πειραιώς πήρε την πρωτοβουλία να εξηγήσει στον κόσμο πως μπορεί να μην δεχθεί να γίνει αναγκαστικός δότης οργάνων που λογικά θα ανήκουν στο ελληνικό κράτος που θα τα πουλάει για να ξεχρεώνει τα χρέη του δημοσίου.

Το θέμα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις (αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει) θα παίρνονται τα όργανα από ανυπεράσπιστους ασθενείς, που μετά θα πεθαίνουν από κάτι, οτιδήποτε. Μην ξεχνούμε ότι τα όργανα πρέπει να δίνουν ζωντανοί δότες. Δεν υπάρχουν νεκροί δότες. Σε περίπτωση που κάποιος δότης πεθάνει οπότε θεωρείται πτωματικός δότης, οι ειδικοί πρέπει μέσα σε δευτερόλεπτα, να τον συνδέσουν σε πολύ εξειδικευμένο μηχάνημα που θα διατηρήσει για μερικά λεπτά σε κάπως καλή κατάσταση τα όργανα που πρέπει να αφαιρεθούν ακαριαία, πράγμα δύσκολο, αφού θέλει πολύ ώρα για να έρθει ο κατάλληλος γιατρός στο χειρουργείο, ώστε να μπορέσουν να πάρουν νεφρά και ήπαρ, αλλά με πάρα πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Οπότε θα πρέπει να στηθεί φάμπρικα δισεκατομμυρίων, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα (υπάρχει στο WISCONSIN) για να μπορούν να παίρνουν όργανα από "πτωματικούς δότες", δηλαδή από νεκρούς, αλλά και πάλι τόσο τα νφρά, αλλά κυρίως το ήπαρ, είναι πολύ δύσκολο να αποτελούν μεταμοσχεύσιμα όργανα, αφού πρέπει με το που πεθαίνει κάποιος να μπει σε δευτερόλεπτα στο μηχάνημα, που δεν υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία.

Οι δότες επομένως, πρέπει να είναι και είναι ζωντανοί.

Τι θα γίνει αν ένα νεφρό αξιολογηθεί σε κάποια τιμή; αφού μπορούμε να ζούμε με ένα, θα μας παίρνουν το άλλο για χρέη στο δημόσιο;

Ακούγεται κουφό αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, αφού όλοι οι δότες οργάνων, είναι ζωντανοί όταν τους παίρνουν τα όργανα.

Τους ονομάζουν εγκεφαλικά νεκρούς, σύμφωνα με την πρωτόγονη ιατρική επιστήμη του σήμερα.

Δείτε ένα σχετικό άρθρο για το τι πράγματι ισχύει

Δείτε και την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς, Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννου Ρέντη κκ. Σεραφείμ
Επί του νόμου 3984/2011 περί δωρεάς & Μεταμοσχεύσεως οργάνων
Προς το Ιερόν Κλήρον και τον Φιλόχριστον λαόν της Μητροπολιτικής πειφερείας αυτού
Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά καί περιπόθητα,
Μέ τόν Νόμο 3984/27.6.2011 πού ἐψηφίσθη ἀπό τήν Βουλή τῶν Ἑλλήνων ρυθμίζεται, μέ ἀρχές πού ἀπάδουν στήν ἰδιοπροσωπεία τοῦ Γένους μας καί τήν ἱερότητα τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς, τό πολυσήμαντο θέμα τῆς δωρεᾶς καί μεταμοσχεύσεως τῶν ἀνθρωπίνων ὀργάνων.
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὑπέβαλε κατά τήν διαβούλευση τοῦ εἰρημένου Νόμου θέσεις Ὀρθοδόξου Ἐκκλησιαστικῆς βιοηθικῆς οἱ ὁποῖες προδήλως περιφρονήθησαν καί ἑπομένως διά τό μέγιστο αὐτό θέμα καθηκόντως ὀφείλομε νά ἐνημερώσωμε τούς πάντας καί νά καταδείξωμε οἱ Ἱεράρχαι τήν καταφανῆ διάστασι τοῦ ψηφισθέντος Νόμου μέ τήν ἀνθρώπινη ὀντολογία, τήν ὀρθόδοξη θεολογία καί τήν θεόσδοτη ἀνθρώπινη ἐλευθερία.
Ἐν συνεχείᾳ τῇ συμβολῇ τῆς ἐργασίας εἰδικῶν, ἤτοι τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου-Ἰατροῦ Λουκᾶ Τσιούτσικα, Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεβυτέρου Στεφάνου Στεφοπούλου καί Πανοσιολ. Μοναχοῦ Δαμασκηνοῦ Ἁγιορείτου παρατηροῦμεν ὅτι:

Α'. Θεολογία - Ἀνθρωπολογία

1. Κατὰ τὴ διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας ὁ ἄνθρωπος κατὰ τὴν φύση τοῦ εἶναι σύνθετο, μεικτό, ὄν. Πλάσθηκε κατ' εἰκόνα καὶ ὁμοίωσιν τοῦ Θεοῦ καὶ ἀποτελεῖται ἀπὸ τὴν ψυχή, ποὺ συνιστᾶ τὸ πνευματικὸ μέρος τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὸν ἐντάσσει στὸν πνευματικὸ κόσμο, καὶ ἀπὸ τὸ σῶμα, μὲ τὸ ὁποῖο ἐντάσσεται στὸν ὑλικό, αἰσθητὸ κόσμο. Εἶναι μείξη καὶ κράση πνεύματος καὶ ὕλης, «σύνδεσμος τῆς ὁρατῆς καὶ ἀοράτου φύσεως». Καὶ τὸ μὲν σῶμα εἶναι ὑλικό, σύνθετο καὶ φθαρτό, ἡ δὲ ψυχὴ εἶναι «οὐσία ζῶσα, ἁπλή, ἀσώματος, σωματικοῖς ὀφθαλμοῖς κατ' οἰκείαν φύσιν ἀόρατος, λογικὴ τὲ καὶ νοερά, ἀσχημάτιστος... ἀθάνατος» (Ἅγ. Ἰωάννης Δαμασκηνός). Ἑπομένως ἡ ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου δὲν εἶναι ἁπλὴ βιολογικὴ ἐνέργεια τοῦ σώματος, ὅπως εἶναι τῶν ζώων, τὰ ὁποία γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ εἶναι θνητόψυχα, δὲν ἐπιβιώνουν μετὰ τὸν σωματικὸ θάνατο, ἀλλὰ εἶναι κτιστή, οὐσία ἀθάνατη μὲ δική της ἐνέργεια. Ὁ θάνατος δὲν εἶναι παντελὴς ἐξαφάνιση τοῦ ὅλου ἀνθρώπου, ἄλλα χωρισμὸς τῆς ψυχῆς ἀπὸ τὸ σῶμα, τὸ ὁποῖο στὴ συνέχεια, φθείρεται καὶ διαλύεται, ἐνῶ ἡ ψυχὴ ἐξακολουθεῖ νὰ ὑπάρχει καὶ νὰ ἐνεργεῖ• «Οὐχ ἡ ψυχὴ ἐστιν ἡ ἀποθνήσκουσα, ἀλλὰ διὰ τὴν ταύτης ἀναχώρησιν ἀποθνήσκει τὸ σῶμα» (Μ. Ἀθανάσιος).
2. Σχετικὰ μὲ τὸν χρόνο τῆς ἑνώσεως τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος ἡ Ἐκκλησία δέχεται ὅτι δημιουργοῦνται συγχρόνως• «Ἅμα δὲ τὸ σῶμα καὶ ἡ ψυχὴ πέπλασται, οὐ τὸ μὲν πρῶτον, τὸ δὲ ὕστερον» (Ἄγ. Ἰωάννης Δαμασκηνός). Αὐτὸ ἰσχύει καὶ γιὰ τὴν πλάση κάθε νέου ἀνθρώπου• τὸ σῶμα καὶ ἡ ψυχὴ συνυπάρχουν «ἐξ ἄκρας συλλήψεως». Συνεπῶς τὸ ἔμβρυο εἶναι πλήρης ἄνθρωπος, ἐκ ψυχῆς καὶ σώματος, καὶ πρὶν ἀπὸ τὸν σχηματισμὸ καὶ τὴ λειτουργία τοῦ ἐγκεφάλου. Αὐτὸ καταδεικνύει ὅτι, ὄχι μόνο ὁ ἐγκεφαλικὸς θάνατος ἄλλα καὶ ἡ παντελὴς ἔλλειψη τοῦ ἐγκεφά-λου δὲν συνεπάγονται ὅτι ὁ εὑρισκόμενος στὶς καταστάσεις αὐτὲς ἄνθρωπος παύει νὰ εἶναι ἔμψυχο καὶ ζωντανὸ ὄν.
3. Σχετικὰ μὲ τὸ ποὺ βρίσκεται καὶ πὼς ἐνεργεῖ ἡ ψυχὴ οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας διδάσκουν ὅτι ἡ ψυχὴ δὲν ἑδρεύει σὲ συγκεκριμένο ὄργανο, ἀλλὰ εὑρίσκεται σὲ ὅλα τὰ σημεῖα τοῦ σώματος, ζωοποιοῦσα καὶ κινοῦσα τὰ μέλη. Κατὰ τὸν Ἅγιο Γρηγόριο Παλαμᾶ ἡ ψυχὴ «συνέχουσα τὸ σῶμα, ὅ καὶ ἐκτίσθη, πανταχοῦ τοῦ σώματος ἐστίν, οὐχ ὡς ἐν τόπω οὐδ' ὡς περιεχομένη, ἀλλ' ὡς συνέχουσά τε καὶ περιέχουσα καὶ ζωοποιοῦσα τοῦτο, κατ' εἰκόνα καὶ τούτ' ἔχουσα Θεοῦ», κατὰ δὲ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη Δαμασκηνὸ «ὀργανικῶ κεχρημένη σώματι καὶ τούτῳ ζωῆς αὐξήσεως τὲ καὶ αἰσθήσεως καὶ γεννήσεως παρεκτική».
4. Βιολογικὴ ζωὴ χωρὶς τὴν ὕπαρξη τῆς ψυχῆς μέσα στὸ σῶμα δὲν νοεῖται. Στὴν περίπτωση ἀποκοπῆς, καταστροφῆς ἢ νεκρώσεως ἑνὸς ζωτικοῦ ὀργάνου, ὅποτε ὁ ἄνθρωπος ἐπιβιώνει μὲ ὑποστηρικτικὲς ἐνέργειες, ἐξακολουθεῖ ἡ ψυχὴ νὰ παραμένει συνδεδεμένη μὲ τὸ σῶμα καὶ νὰ ἐνεργεῖ σὲ ἄλλα σωματικὰ ὄργανα. Στὴν κατάσταση τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου ἡ ἰατρικὴ κατορθώνει μὲ τὴ βοήθεια τῆς τεχνολογίας νὰ διατηρεῖ τὴ βιολογικὴ ζωή, ἀφοῦ ὁ ὑπόλοιπος ὀργανισμός, πλὴν τοῦ ἐγκεφάλου, λειτουργεῖ. Ἡ διατήρηση τῆς βιολογικῆς ζωῆς προϋποθέτει τὴν ὕπαρξη τῆς ψυχῆς μέσα στὸ σῶμα καὶ δείχνει ὅτι δὲν λύθηκε ἀκόμη ὁ μεταξύ τους δεσμός, δὲν ἐπισυνέβη δηλαδὴ ὁριστικῶς καὶ καθ' ὁλοκληρίαν ὁ θάνατος. Συνεπῶς ἡ διακοπὴ τῆς ὑποστηρικτικῆς λειτουργίας, ἀκόμη καὶ μὲ τὴν συγκατάθεση τοῦ ἀσθενοῦς, πολὺ περισσότερο ἡ λήψη ὀργάνων γιὰ μεταμόσχευση ἀπὸ τοὺς «ἐγκεφαλικὰ νεκρούς», ἀποτελοῦν ἐνεργητικὴ πρόκληση θανάτου, ἡ ὁποία κατὰ τὴν κανονικὴ παράδοση τῆς Ἐκκλησίας ἰσοδυναμεῖ μὲ φόνο, καὶ μάλιστα ἀσθενοῦς καὶ ἀνυπερασπίστου ἀνθρώπου κατ' ἀναλογίαν πρὸς τὴν ἔκτρωση τῶν ἐμβρύων.
5. Εἰδικώτερα, κατὰ τὸν Ἅγιο Μάξιμο τὸν Ὁμολογητή, ἡ ψυχὴ φανερώνεται μὲ τὸ νὰ ἐνεργεῖ πάνω στὰ μέλη τοῦ σώματος, ἀνάλογα μὲ τὴν δυνατότητα ποὺ ἔχουν. Κάθε σωματικὸ ὄργανο δέχεται ἐκείνη τὴν ψυχικὴ ἐνέργεια, τὴν ὁποία ἐκ φύσεως ἔχει τὴ δύναμη νὰ ἐκφράσει. Ὅταν δὲ κάποιο ὄργανο ὑποστεῖ βλάβη, ἁπλῶς παύει νὰ ἐκφράζεται ἡ ἀντίστοιχη λειτουργία τῆς ψυχῆς. Ἔτσι, ὅταν στὸν ἐγκεφαλικὸ θάνατο τὸ νευρικὸ σύστημα, σὲ ποικίλο βαθμό, δὲν λειτουργεῖ, δὲν μποροῦμε βέβαια νὰ ἀντιληφθοῦμε τὶς σκέψεις ἢ τὰ συναισθήματα, αὐτὸ ὅμως δὲν ἀποκλείει τὴν ὕπαρξή τους στὸ χῶρο τῆς ψυχῆς. Τὸ περιεχόμενο τῆς συνείδησης παραμένει, ἔστω καὶ ἂν ὑπάρχει ἀδυναμία νὰ ἐκφρασθεῖ. Στὸν «ἐγκεφαλικὰ νεκρὸ» καταργεῖται μὲν ὁ προφορικὸς λόγος, ὄχι ὅμως ὁ ἐνδιάθετος, οὔτε οἱ ἄδηλοι λόγοι. Μὲ ἄλλα λόγια, συνεχίζει νὰ «ἐργάζεται» ἡ νοερὰ του ἐνέργεια.
6. Κατὰ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη Δαμασκηνὸ μέρος τῆς ψυχῆς, «τὸ καθαρώτατον», εἶναι ὁ νοῦς, τοῦ ὁποίου ἡ μὲν οὐσία εὑρίσκεται στὴν σαρκικὴ καρδιά, χωρὶς νὰ περικλείεται ἀπὸ αὐτὴν σὰν σὲ ἀγγεῖο, οὔτε πολὺ περισσότερο νὰ ταυτίζεται μὲ αὐτήν, ἀλλὰ ἁπλῶς τὴν χρησιμοποιεῖ ὡς ὄργανο καὶ ὄχημα, ἡ ἐνέργειά του ὅμως στὸν πεπτωκότα ἄνθρωπο εὑρίσκεται στὸν ἐγκέφαλο• στὸν κατὰ φύσιν ἄνθρωπο πρέπει νὰ ἐπανέλθει ἡ ἐνέργεια τοῦ νοῦ στὴν οὐσία της, στὴν καρδιά, ὥστε νὰ παύσει ἡ διάχυση, νὰ ἑνοποιηθεῖ ὁ ἄνθρωπος, γιὰ νὰ μπορέσει νὰ ἑνωθεῖ μὲ τὸ Θεό.
7. Αὐτὴ ἡ πνευματικὴ καρδιά, «ὁ κρυπτός της καρδίας ἄνθρωπος» (Ἀπ. Πέτρος), εἶναι ὁ χῶρος στὸν ὁποῖο ἀναπτύσσεται ὅλη ἡ πνευματικὴ ζωὴ τοῦ ἀνθρώπου, ἐκεῖ ἐνοικεῖ ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ, διὰ νὰ τὸν καταστήσει «ναὸν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» (Ἀπ. Παῦλος). Ἐκεῖ οὐσιώνεται καὶ ὑποστασιοποιεῖται τὸ ἀνθρώπινο πρόσωπο, τὸ ὁποῖο ὁλοκληρώνεται, ὅταν ὁ ἄνθρωπος φθάσει στὸ «καθ' ὁμοίωσιν». Εἶναι προφανές, ὅτι ἡ ἐσωτερικὴ αὐτὴ πνευματικὴ ζωὴ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ζωὴ συνειδητὴ καὶ χαρισματική, μπορεῖ νὰ εἶναι ἀνεξάρτητη ἀπὸ τὸν ἐγκέφαλο καὶ τὶς λειτουργίες του.
8. Ἡ πρὸς τοὺς ἀνθρώπους χριστιανικὴ ἀγάπη εἶναι ἀνιδιοτελής, συνειδητή, καὶ ἔχει τὸν χαρακτήρα τῆς θυσίας. Δὲν ἐκτιμᾶται μὲ τὴν ἀντικειμενικὴ ἀξία τοῦ προσφερομένου ἢ μὲ τὴν ἀξία ποὺ ἔχει αὐτὸ γιὰ τοὺς ἀποδέκτες του, ἀλλὰ μὲ τὸ πόσο στοιχίζει στὸν δότη ἡ προσφορά του, σύμφωνα καὶ μὲ ὅσα διδάσκει ὁ Χριστὸς γιὰ τὸ δίλεπτο τῆς χήρας, μὲ τὸ ἐὰν δηλαδὴ στερεῖται κανεὶς κάτι ποὺ τοῦ εἶναι χρήσιμο, ἐὰν θυσιάζει κάτι χρήσιμο αὐτός, γιὰ νὰ ὠφεληθεῖ ὁ ἄλλος. Ἐὰν ὅμως ὁ «ἐγκεφαλικὰ νεκρὸς» εἶναι νεκρός, ἡ προσφορὰ τῶν ὁποιωνδήποτε ὀργάνων του στερεῖται τοῦ χαρακτήρα τῆς ἀγάπης, ἐφ' ὅσον αὐτὴ δὲν τοῦ στοιχίζει τίποτε, γιατί προσφέρει ἄχρηστα γι' αὐτὸν ὄργανα, δὲν στερεῖται οὔτε θυσιάζει κάτι χρήσιμο γιὰ τὸν ἑαυτό του. Πρόκειται γιὰ πράξη συμφεροντολογική, ἰδιοτελῆ καὶ ἐγωιστική, διότι περιμένει κανεὶς ἀμοιβὲς καὶ ἀνταπόδοση ἐκ μέρους τοῦ Θεοῦ, χωρὶς νὰ στερηθεῖ ἢ νὰ θυσιάσει κάτι ἀπὸ τὸν ἑαυτό του. Ἀντίθετα οἱ ἀρετὲς τῆς θυσίας καὶ τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν πλησίον ἐφαρμόζονται ἀπόλυτα στὴν προσφορὰ ὀργάνων ἀπὸ ζῶντες δότες, ὅταν πρόκειται γιὰ διπλὰ ὄργανα καὶ ἱστούς ὅπως καί στήν αἱμοδοσία. Προσφέρουν τότε θυσιάζοντες καὶ ἐλαττούμενοι.
9. Δὲν ὑπάρχει μέχρι σήμερα ἀπόλυτη ὁμοφωνία τῶν ἰατρῶν διεθνῶς γιὰ τὸν «ἐγκεφαλικὸ θάνατο». Πολλοὶ ἰατροὶ ἔχουν ἀναπτύξει ἔγκυρη καὶ συγκροτημένη ἐπιχειρηματολογία, περὶ τοῦ ὅτι ὁ «ἐγκεφαλικὸς θάνατος» δὲν συνιστᾶ τὸν βιολογικὸ θάνατο. Ἠμπορεῖ κανεὶς νὰ ὑποκαταστήσει τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ ἢ νὰ παρεμποδίσει τὴν θαυματουργικὴ ἐπέμβαση τῶν Ἁγίων πρὸς ἐπανόρθωση καὶ θεραπεία ὁποιασδήποτε σωματικῆς βλάβης, ἀκόμη καὶ ἐγκεφαλικῆς; Θὰ δεχθεῖ καὶ θὰ νομιμοποιήσει ἡ Ἐκκλησία ἕναν διαφορετικὸ θάνατο ἀπὸ αὐτὸν ποὺ διδάσκει ἐπὶ αἰῶνες, στηριζόμενη στὴν Ἁγία Γραφὴ καὶ στὴν Πατερικὴ Παράδοση, παρασυρόμενη ἀπὸ ἐπισφαλεῖς παραδοχὲς καὶ προσβάλλουσα τὸ «φοβερώτατον μυστήριον τοῦ θανάτου»; Θά κλείσωμε τά μάτια μας μπροστά στίς καταγεγραμμένες διεθνῶς ἀνανήψεις θεωρουμένων ὡς ἐγκεφαλικά νεκρῶν;
10. Ἡ Χριστιανικὴ Ἠθική, δεχόμενη τὴν ἀλήθεια ὅτι κύριος τῆς ζωῆς καὶ τοῦ θανάτου εἶναι μόνον ὁ Θεός, ἐπαινεῖ κάθε ἰατρικὴ προσπάθεια, ὑπὲρ τῆς θεραπείας τῶν πάσης φύσεως ἀσθενειῶν• πιστεύουσα ὅτι ἡ ζωὴ εἶναι ἀγαθὸ ὑπέρτατης ἀξίας, περιμένει ἀπὸ τοὺς ἰατροὺς νὰ ἐργάζωνται μέχρι τέλους πρὸς διάσωση τῆς ζωῆς κάθε ἀνθρώπου, ἔστω καὶ ἀνιάτως πάσχοντος καὶ ὑποφέροντος ἀπὸ τοὺς πόνους, ἔστω καὶ ἐὰν ἔχουν νεκρωθεῖ ζωτικά του ὄργανα, ὅπως ὁ ἐγκέφαλος. Ἡ ἀσθένεια καὶ ὁ πόνος παίζουν σπουδαῖο παιδαγωγικὸ καὶ σωτηριώδη ρόλο καὶ πρέπει νὰ ἀντιμετωπίζωνται μὲ ὑπομονὴ καὶ ἐμπιστοσύνη στὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ.
11. Ἡ ἔννοια τῆς «εἰκαζομένης συναινέσεως» τοῦ ἀσθενοῦς πού ἐφευρίσκεται μέ τόν νέο νόμο καί εἰσάγεται κατά πρόδηλο παράβαση τῶν ἄρθρων 2 παραγρ. 1 καί 5 παραγρ. 1 τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος τίθεται σέ ἰσχύ ἀπό 1/6/2013 καί ἀποτελεῖ αὐθαίρετη κατάλυση τῆς ἐλευθερίας τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου. Ἡ εἰκαζομένη συναίνεση βρίσκεται σέ ἀπόλυτη ἀντίθεση μέ τήν δωρεά ὀργάνων ἡ ὁποία εἶναι αὐτόβουλη πράξη πού δέν εἰκάζεται ὅπως δέν εἰκάζεται καί ἡ συναίνεση. Ἡ εἰκαζομένη συναίνεση ἑστιάζεται στόν λήπτη καί ἀδικεῖ τήν πράξη τοῦ δότη τόν ὁποῖο μεταμορφώνει ἀπό πρόσωπο πού ἀβίαστα δωρίζει σέ ἄτομο ἀπό τό ὁποῖο αὐθαίρετα ἀφαιροῦμε καί ὁδηγεῖ σέ τραγική ἐκκοσμίκευση πού θὰ διευκολύνη σέ περαιτέρω ἀμφισβήτηση τῶν ἠθικῶν φραγμῶν, σὲ σχετικοποίηση τῶν ἀφθάρτων καὶ αἰωνίων ἀληθειῶν μὲ τὴν θεοποίηση τῆς ἐπιστημονικῆς ἔρευνας καὶ σὲ ὑποκατάστα-ση τῆς Ὀρθόδοξης ἀπὸ τὴν «μηχανιστικὴ ἀνθρωπολογία».

Β' Ἰατρικὲς θέσεις

1. Ἡ ἔννοια τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου, ἡ ὁποία τὸ πρῶτον εἰσήχθη στὴν ἰατρικὴ ὁρολογία καὶ πρακτικὴ τὸ 1968 ἀπὸ τὴν ἐπιτροπὴ τοῦ Harvard, (Χάρβαρντ) καὶ τὰ κριτήρια διαγνώσεώς του εἶναι μεταβαλλόμενα μὲ τάση περιορισμοῦ τους. Ἔτσι ἀρχικὰ περιελάμβανε τὴν κατάπαυση τῶν λειτουργιῶν ὅλου του νευρικοῦ συστήματος, κεντρικοῦ καὶ περιφερικοῦ. Τὸ 1981 ἡ ἐπιτροπὴ ἐμπειρογνωμόνων του Προέδρου τῶν ΗΠΑ μὲ τὸν ἑνιαῖο ὁρισμὸ τοῦ θανάτου περιόρισε τὴν ἔννοιά του στὴ μὴ ἀναστρέψιμη παύση ὅλων τῶν λειτουργιῶν τοῦ ἐγκεφάλου, ἐνῶ ἀπὸ τὸ 1973 στὴ Μ. Βρετανία καὶ ἀπὸ τὸ 1985 στὴν Ἑλλάδα γίνονται ἀποδεκτὰ τὰ κριτήρια τῆς Minnesota (Μιννεσότα), μὲ τὰ ὁποία ὁ ἐγκεφαλικὸς θάνατος περιορίζεται στὴ μὴ ἀναστρέψιμη βλάβη τοῦ ἐγκεφαλικοῦ στελέχους.
2. Οἱ λόγοι ἀντικαταστάσεως τῶν κλασικῶν κριτηρίων προσδιορισμοῦ τοῦ θανάτου, ποὺ ἦσαν ἡ μὴ ἀναστρέψιμη διακοπὴ τῆς ἀναπνευστικῆς καὶ καρδιακῆς λειτουργίας, μὲ τὸ κριτήριο τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου ὁμολογεῖται ἀπερίφραστα ἀπὸ τὴν ἐπιτροπὴ τοῦ Harvard πὼς ἦταν α) ὅτι οἱ ἐγκεφαλικῶς νεκροὶ ἀσθενεῖς ἀποτελοῦν «φορτίο» γιὰ τοὺς οἰκείους καὶ τὰ νοσοκομεῖα καὶ β) ὅτι ἐὰν ἐξακολουθοῦσαν νὰ ἰσχύουν τὰ παλαιὰ κριτήρια τοῦ ὁρισμοῦ τοῦ θανάτου, θὰ ἦταν δύσκολη ἡ ἀπόκτηση ὀργάνων γιὰ μεταμοσχεύσεις γιατί τά ὄργανα εἶναι ἄχρηστα μετά τήν παύση τῆς καρδιακῆς λειτουργίας τοῦ δότη.
3. Ἡ ἔννοια καὶ τὰ κριτήρια τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου ὁρίζονται αὐθαίρετα• αὐθαίρετη εἶναι ἐπίσης καὶ ἡ διάγνωσή του, καὶ πολλὲς φορὲς ἐπισφαλής, μὲ ἀποτέλεσμα περιπτώσεις ἀσθενῶν ποὺ χαρακτηρίστηκαν ἐγκεφαλικῶς νεκροὶ νὰ ἀποδειχθεῖ ἐκ τῶν ὑστέρων ὅτι δὲν ἦταν τέτοιοι στὴν πραγματικότητα καί νά ἀνανήψουν.
4. Σὲ ἐγκεφαλικῶς νεκροὺς ἐπιτελοῦνται πολλὲς λειτουργίες, ὅπως α) ἡ καρδιὰ πάλλει αὐτομάτως, β) οἱ πνεύμονες ἀνταλλάσσουν τὸ ὀξυγόνο καὶ τὸ διοξείδιο τοῦ ἄνθρακος, γ) συνήθως ὑπάρχει ἐπαρκὴς ἀγγειακὸς τόνος, δ) μερικὲς φορὲς ἡ χορηγούμενη τροφὴ πέπτεται ἀπὸ τὸ γαστρεντερικὸ σύστημα, ε) τὰ κύτταρα ἀφομοιώνουν τὶς θρεπτικὲς οὐσίες, στ) τὸ αἷμα κυκλοφορεῖ καὶ ἀπομακρύνει τὰ μεταβολικὰ προϊόντα ἀπὸ τὰ κύτταρα, ζ) τὸ ἧπαρ ἀποτοξινώνει τὸ αἷμα, η) οἱ νεφροὶ διατηροῦν τὸ ἰσοζύγιο τῶν ὑγρῶν καὶ τῶν ἠλεκτρολυτῶν, θ) τὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα καταπολεμεῖ τὶς λοιμώξεις, ι) ὁρισμένοι ἐνδοκρινεῖς ἀδένες ἐξακολουθοῦν νὰ λειτουργοῦν. Ὅλα αὐτὰ καθὼς καὶ ἡ περίπτωση τῶν ἐμβρύων, στὰ ὁποῖα δὲν ἔχει ἀκόμη σχηματισθεῖ ὁ ἐγκέφαλος, δείχνουν, σαφῶς ὅτι καὶ χωρὶς τὸν ἐγκέφαλο τὸ σῶμα μπορεῖ νὰ εἶναι ζωντανὸς βιολογικὰ ὀργανισμός.
5. Ἡ συνείδηση (μὲ τὴν ἰατρικὴ ἔννοια) διακρίνεται στὴν ἐγρήγορση καὶ στὸ περιεχόμενό της, ἡ ἐλαττωμένη δὲ ἐγρήγορση ἐμποδίζει τὴν ἐκτίμηση τοῦ περιεχομένου τῆς συνείδησης. Ἑπομένως στὶς περιπτώσεις ἐγκεφαλικοῦ θανάτου, στὶς ὁποῖες ἔχει κατασταλεῖ ἡ ἐγρήγορση, δὲν μπορεῖ νὰ λεχθεῖ (τουλάχιστον πρὸς τὸ παρὸν) τίποτε γιὰ τὸ περιεχόμενο τῆς συνείδησης. Τὸ νὰ θεωροῦνται δὲ νεκροὶ αὐτοὶ πού εὑρίσκονται σὲ θεωρούμενη μόνιμη ἀπώλεια τῆς συνείδησης, θὰ μποροῦσε νὰ ὁδηγήσει στὴν φρικτὴ κατάσταση, τέτοιοι ἄνθρωποι νὰ θάπτονται ἢ νὰ καίγονται, ἐνῶ ἀναπνέουν μὲ τὴ δική τους αὐτόματη ἀναπνευστικὴ λειτουργία.
Ἑπομένως καὶ μὲ βάση τὰ ὅσα προαναφέρθηκαν:
α) Διαπιστώνουμε ὅτι ὁ «ἐγκεφαλικὸς θάνατος» πού ὁρίζει ὁ νέος Νόμος ὡς θάνατο γιά τήν λήψι τῶν σωματικῶν ὀργάνων εἶναι μία κατάσταση ἐννοιολογικῶς καὶ διαγνωστικῶς ρευστή, ὅλο δὲ καὶ περισσότερο ἀμφισβητούμενη. Μᾶλλον πρόκειται γιὰ κλινικὸ κατασκεύασμα ποὺ ἐξυπηρετεῖ τὴν ἀποσυμφόρηση τῶν μονάδων ἐντατικῆς θεραπείας καὶ τὴν ἀπόκτηση ὀργάνων γιὰ μεταμόσχευση.
β) Καὶ ἂν ἀκόμη ἠμποροῦσε νὰ διαγνωσθεῖ ἀναμφισβήτητα ὁλοσχερὴς καταστροφὴ τοῦ ἐγκεφάλου, αὐτὸ δὲν ταυτίζεται μὲ τὸν σωματικὸ θάνατο ἀφοῦ πάλλεται ἡ καρδιά.
γ) Ἐφ' ὅσον ἡ ἐσωτερικὴ συνειδητὴ ζωὴ καὶ τὸ πρόσωπο διατηροῦνται, ὅπως οἱ Χριστιανοὶ πιστεύουμε, καὶ μετὰ τὸ θάνατο τοῦ συνόλου σώματος, δὲν ἔχουμε κανένα λόγο νὰ δεχθοῦμε ὅτι αὐτὰ παύουν νὰ ὑπάρχουν ἐπὶ νεκρώσεως μόνο τοῦ ἐγκεφάλου (ἐγκεφαλικοῦ θανάτου).
δ) Ἑπομένως ἐπὶ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου δὲν τίθεται θέμα συνειδητῆς ζωῆς καὶ προσώπου ἀλλὰ τὸ μόνο θέμα εἶναι ἐὰν ἐξακολουθεῖ νὰ ὑπάρχει ἡ συνάφεια ψυχῆς καὶ σώματος ἡ ὁποία ὅμως (διατήρηση τῆς συνάφειας) καταδεικνύεται ἀπὸ τὴ ζωὴ τοῦ ὑπολοίπου σώματος.
ε) Γενικῶς ὡς φιλόστοργος μητέρα ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ εἶναι ὑπὲρ τῶν μεταμοσχεύσεων ὅπως καί ὑπέρ τῆς αἱμοδοσίας, μάλιστα στήν Μητροπολή μας λειτουργεῖ τράπεζα αἵματος μέ 600 φιάλες αἵματος προσφερόμενο δωρεάν σέ ἔχοντας σχετική ἀνάγκη. Ἐπειδὴ ὅμως θεωροῦμε τοὺς εὑρισκομένους στὴν κατάσταση τοῦ «ἐγκεφαλικοῦ θανάτου» ἀσθενεῖς καὶ ὄχι νεκρούς, σεβόμενοι πλήρως τὴν ἱερότητα, ἴσως καὶ κρισιμότητα γιὰ τὸ αἰώνιο μέλλον, τῶν τελευταίων στιγμῶν τῆς ἐντεῦθεν τοῦ τάφου ζωῆς των, δὲν μποροῦμε νὰ συμφωνήσουμε μὲ τὴν ἀπὸ αὐτοὺς ἀφαίρεση πρὸς μεταμόσχευση τῶν ζωτικῶν τους ὀργάνων καθ' ἥν στιγμήν πάλλεται ἡ καρδία των.
Ἡ μόνη ἠθικὰ καὶ κοινωνικὰ ἀδιάβλητη περίπτωση δωρεᾶς ὀργάνων γιὰ μεταμόσχευση εἶναι ἡ ἀπὸ ὑγιεῖς δότες μεταμόσχευση ἱστῶν ἢ ἑνὸς ἀπὸ τὰ διπλὰ ὄργανα, ἤ μυελοῦ τῶν ὀστέων προκειμένου δὲ περὶ ἀσθενῶν ἢ τραυματιῶν δοτῶν ἡ μεταμόσχευση ὅσων μποροῦν νὰ μεταμοσχευθοῦν μετὰ τὴν μόνιμη παύση τῆς καρδιοαναπνευστικῆς λειτουργίας».
Συνεπῶς ἡ ἀπαράδεκτος νομοθετική πρωτοβουλία τῆς Κυβερνήσεως πού δέν λαμβάνει ὑπ' ὄψιν αὐτῆς τά ἀνωτέρω καί πού εἰσαγάγει τήν λειτουργία ἰδιωτικῶν συμφερόντων Κέντρων Μεταμοσχεύσεων, μέ ὅ,τι ἰδιοτελές αὐτό συνεπάγεται μᾶς ὑποχρεώνει νά προτρέψωμεν τό πλήρωμα τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας, πρός διασφάλισι τῆς ἱερότητος τῆς ζωῆς του νά προβῆ στίς σχετικές δηλώσεις στά ἁρμόδια Κέντρα Ἐξυπηρετήσεως Πολιτῶν (Κ.Ε.Π.) ὅτι δέν συναινεῖ διά τήν ἐφαρμογή σ'αὐτό τοῦ σχετικοῦ Νόμου.
Μέ ὅλη μου τήν ἀγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Δείτε τώρα το υπόδειγμα της υπεύθυνης δήλωσης που πρέπει να κάνετε και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε επικυρωμένα στην αστυνομία ή σε ΚΕΠ φωτοαντίγραφα, που θα τα έχετε δώσει σε έμπιστα δικά σας άτομα και βεβαίως θα πρέπει να έχετε δώσει στον ΕΟΜ και να έχετε αριθμό πρωτοκόλλου παράδοσης, πράγμα που μπορείτε να κάνετε, μόνο αν πάτε προσωπικά ή αν στείλετε δικηγόρο, ή να το στείλετε με δικαστικό κλητήρα, οπότε θα πληρώσετε το δικαστικό κλητήρα μόνο που θα σας φέρει και πιστοποιητικό επίδοσης.

Προσοχή, όμως, γιατί άρχισαν να κυκλοφορούν κάτι κόλπα περί δυνατότηττας προσβολής της εγκυρότητας της υπεύθυνης δήλωσής σας.

Δείτε εδώ τυποποιημένη δήλωση που για να είστε σίγουροι πρέπει να προσκομίσετε οι ίδιοι και να πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου, ή να την στείλετε, εφόσον δεν είστε στην Αθήνα με δικαστικό κλητήρα που στο επιδοτήριο που θα υπογράψει και θα σφραγίσει ο ΕΟΜ, θα αναγράφεται και το πλήρες κείμενό σας, κάτι δηλαδή σαν ένα εξώδικο.

Καταλαβαίνετε, ότι θα μπορούσε να στηθεί χοντρή φάμπρικα «κονόμας», από διάφορους επιτήδειους και οι εγκεφαλικοί θάνατοι στα νοσοκομεία ίσως θα αυξηθούν ξαφνικά.

Μη μου πείτε ότι αυτά δεν θα συμβούν διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Ποιός θα αποφασίζει ότι κάποιος είναι πλέον τελείως και τετελεσμένα εγκεφαλικά νεκρός οπότε οι γιατροί θα του παίρνουν τα όργανα;

Θα τον διατηρούν τεχνητά στη ζωή και μόλις βρεθεί δότης κατευθείαν μπαμ και κάτω. Ποιός γονιός και ποιός γιος και ποιά κόρη θα δεχθούν ότι τελείωσε ο άνθρωπός τους, οπότε οδηγείται στο σφαγείο;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Μετά τιμής

Λιακόπουλος Δημοσθένης

Πηγή: Prison Planet 

Posted: 17 May 2013 10:15 AM PDT
  • Η βιοπολιτική και οικονομική βία των τραπεζών και του Βερολίνου ανατρέπουν το μεταπολεμικό ιδεολόγημα της ευρωπαϊκότητας, του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας προαναγγέλλοντας ένα νέο μεσαίωνα...
Του Μάκη Ανδρινόπουλου

Η Ευρώπη σοκαρίστηκε από την βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των τραπεζών στην Κύπρο και κυρίως, από την νέα -υπό θεσμοθέτηση- διαδικασία «διάσωσης» στην ευρωζώνη, αλλά και από την δρομολόγηση της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως έχουν δρομολογηθεί ερήμην τους απρόσμενες εξελίξεις, ραγδαίες, όλο και πιο βίαιες που έχουν ξεκάθαρο πλέον βιοπολιτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, ότι η εξουσία (βιοεξουσία) εστιάζει την παρέμβασή της στις συνθήκες ζωής των πολιτών, με στόχο να τις αναπλάσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σύστημα και την οικονομία του. Έχει στόχο να κατευθύνει με βιολογικούς όρους τον πληθυσμό σε συγκεκριμένη συμπεριφορά και αποδοχή, μέσα από την διασπορά του φόβου και της αβεβαιότητας, μέσα από πειθαρχικές διαδικασίες, αλλά και μέσα από τις συνθήκες υγείας, διατροφής και διαβίωσης … Συνειδητοποιούν οι λαοί που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, ιδιαίτερα, μια εκτεταμένη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ευρωζώνης…

Η τελευταία εκδοχή της στρατηγικής της βιοεξουσίας μας έρχεται από την Ιρλανδία , όπως μας πληροφόρησε ο οικονομικός ιστότοπος euro2day.gr σε ρεπορτάζ που αναφέρει τα ακόλουθα: «Ιδιαίτερα σκληροί είναι οι όροι για τη ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων στην Ιρλανδία. Οι δανειολήπτες αναγκάζονται μεταξύ άλλων να εγκαταλείψουν τη δορυφορική τους τηλεόραση, τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών τους και τις διακοπές στο εξωτερικό ώστε να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Πτωχεύσεων της Ιρλανδίας καθόρισε τα μηνιαία όρια δαπανών για τους ιδιώτες που διεκδικούν ρυθμίσεις τα δάνειά τους. Ένα άτομο δικαιούται μόλις 247,04 ευρώ μηνιαίως για τρόφιμα, 57,31 ευρώ για θέρμανση και 125,97 ευρώ για «κοινωνική ένταξη και συμμετοχή». Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται εισιτήρια για αθλητικά δρώμενα και κινηματογράφο.

«Λογικό βιοτικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε με πολυτέλεια», δήλωσε ο Λόρκαν Ο΄Κόνορ, διευθυντής της νεοϊδρυθείσας επιτροπής και συμπλήρωσε: «Ούτε, όμως, ότι ο κόσμος πρέπει να τιμωρείται και να έχει μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωση». Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι ζητούν ρυθμίσεις δανείων θα πρέπει να εγκαταλείψουν επίσης τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, ίσως ακόμη και τα αυτοκίνητά τους, εκτός κι εάν αποδεικνύεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Είναι η πρώτη απόπειρα της Ιρλανδίας να αποτυπώσει το αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, ενώ ο κόσμος δηλώνει πτώση ή κηρύττει στάση πληρωμών στους πιστωτές βάσει του νέου πτωχευτικού καθεστώτος», σχολιάζουν οι Financial Times. Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στη διαδικασία αναδιάρθρωσης δεκάδων χιλιάδων ενυπόθηκων δανείων. Περίπου 100.000 δάνεια έχουν ήδη ρυθμιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις. Τον προηγούμενο μήνα, το Δουβλίνο ζήτησε από τις τράπεζες να παράσχουν μακροπρόθεσμες λύσεις στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις των στεγαστικών τους δανείων. «Θα προχωρήσουμε σε διαγραφές. Είναι απαραίτητο τμήμα του δούναι και λαβείν σε μία αναδιάρθρωση, όπου και οι δύο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις και δεν είναι συγχώρεση χρέους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάφι, διευθύνων σύμβουλος της Allied Irish Banks».

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον προάγγελο μιας γενικευμένης βίαιης παρέμβασης της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιλογής και στην ουσία επιβάλει την υποταγή σε μια δήθεν δημοκρατία, όπου ο πλούτος (δημόσιος και ιδιωτικός) υφαρπάζεται από τους πολλούς και παραδίδεται στους ξένους πιστωτές και στους τοπικούς τοποτηρητές (πολιτικούς και οικονομικούς). Τα μνημόνια δεν αποτελούν μόνο μηχανισμούς οικονομικής και πολιτικής χειραγώγησης, αλλά κυρίως μηχανισμούς βιοπολιτικής παρέμβασης για την αλλαγή νοοτροπιών, εθίμων και κοινωνικο-πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Οι παρατηρητές που βλέπουν μέσα από αυτή τη μετάλλαξη την διολίσθηση των ευρωπαϊκών λαών σε μια μεταμοντέρνα μορφή Μεσαίωνα, πληθαίνουν.

Η νέα κατάσταση πραγμάτων
Λίγες μέρες μετά την απόρριψη μέτρων 1,3 δισεκ. ευρώ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρου Πάσους Κοέλιου εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, όπως την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, την αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων… για να ξαναβρεί η Πορτογαλία την «αυτονομία» της! Που σημαίνει ότι ένας ακόμη πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η χώρα του έχει χάσει την αυτονομία της και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα και να περνά τα μέτρα. Οι Πορτογάλοι συνταξιούχοι πάντως δεν αποδέχονται αυτή τη λογική, κατέλαβαν τη Βουλή και τραγούδησαν τον ύμνο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» (GrandolaVila Morena) που συνδέθηκε με την ανατροπή της δικτατορίας στη χώρα, το 1974.

Στην Ελλάδα, η οποία «πρωτοπορεί» στο καθοδικό σπιράλ του θανάτου επί τρία και πλέον χρόνια, η κατάρρευση της οικονομίας ήρθε ως επακόλουθο της «λανθασμένης πολιτικής» της Τρόικας. Το τίμημα δεν είναι μόνο η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ο ευτελισμός του Συντάγματος, αλλά και οι χιλιάδες αυτοκτονίες και εμφράγματα, η εξαγωγή 120.000 νέων με μεταπτυχιακές σπουδές, η δραματική μείωση του κοινωνικού κράτους και η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού. Η βιοπολιτική της εξουσίας παρεμβαίνει και ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων υποτάσσοντάς τους σε ένα νέο μοντέλο ζωής, όπου οι οικογενειακές αλληλοενισχύσεις φορολογούνται και η ατομική περιουσία εισέρχεται σε φάση δήμευσης. Ένα μοντέλο ζωής που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του καταναγκασμού, της υπερφορολόγησης και της μαζικής ανεργίας και ανασφάλειας. Μοντέλο που οδηγεί γρήγορα και σε γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Η Ισπανία και η Σλοβενία προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη μνημονιακή υποταγή, αλλά είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρουν. Ο οικονομολόγος Μάθιου Λιν σε άρθρο του στη Wall Street Journal διατυπώνει φόβους για επικείμενη χρεοκοπία πέντε χωρών, επικεντρώνοντας τόσο στην Ιταλία, όπου ο Μπερλουσκόνι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ρίξει τον Ενρίκο Λέτα, που –σημειωτέον- ψάχνει να βρει 6 δισ. ευρώ μέσα σε 20 ημέρες. O Λιν επισημαίνει ότι στην Τουρκία και τη Γερμανία παρατηρείται απότομη επιβράδυνση λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη και τονίζει τις επιπτώσεις στην Γερμανία από τη χρεοκοπία κάποιας μεγάλης οικονομίας της ευρωζώνης. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν από την Κομισιόν την διετή παράταση της διατήρησης του ελλείμματος πάνω από τα όρια του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ενώ οι Financial Times πριν λίγες μέρες τόνιζαν ότι το χρέος εκτινάχθηκε σε επίπεδα πολέμου και ότι η μόνη λύση είναι το κούρεμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τράπεζες και Βερολίνο, άλλοτε από κοινού και άλλοτε ξεχωριστά, επιχειρούν να διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Οι τράπεζες, ως ο ακρογωνιαίος λίθος του μονεταριστικού νεοφιλελευθερισμού, έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τις φούσκες που κατασκεύασαν στα κράτη και να συνεχίζουν το βιολί τους, ενώ το Βερολίνο, εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα και την ανάγκη για ρευστότητα των χρεοκοπημένων χωρών και κερδίζει, κεφάλαια, πολιτική εξουσία, εδάφη με την γεωοικονομική έννοια και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα .

Τα mythonomics
Το πρακτορείο «Reuters» σε άρθρο του που προέβαλε και το site του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταρρίπτει «το μύθο» ότι οι φορολογούμενοι των χωρών της Βορείου Ευρώπης επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χωρών του Νότου, αντίθετα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας «έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές». Το «Reuters» δύο γερμανικές μελέτες, της Alianz και του Ινστιτούτου IFW, που υπολογίζουν γύρω στα 10 δισεκ. ευρώ το κέρδος, το οποίο με τους τόκους στο τέλος των προγραμμάτων θα έχει αποφέρει στη Γερμανία περισσότερα από 67 δισεκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται δε ότι πέρα από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, δεν έχουν δοθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης ούτε προς την Ελλάδα, ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, αφού χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης.
Συνεπώς, το μόνο που έχει συμβεί είναι η Γερμανία να επωφελείται από τη φυγή δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου προς τις γερμανικές, μηδενίζοντας το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της. Τάσεις που η Γερμανία εκμεταλλεύεται, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά.

To σημαντικό όμως στο άρθρο του Reuters δεν είναι η οικονομική εκμετάλλευση της κρίσης από τις χώρες των 3Α, αλλά η πολιτική της εκμετάλλευση. Το δήθεν κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους από τα πακέτα διάσωσης είναι και το κεντρικό θέμα συζήτησης στο εκλογικό debate. Ο αναλυτής του Reuters επισημαίνει ότι μία βασική αιτία της παρανόησης για τους φορολογούμενους του βορρά είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των πακέτων στήριξης και του πραγματικού δανεισμού. Υπογραμμίζει ότι τα πακέτα στήριξης αφορούν κυρίως εγγυήσεις στους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης και σε πολύ μικρότερο βαθμό πραγματικό δανεισμό. Τώρα, πως προέκυψε αυτή η παρεξήγηση, είναι απλό: μεθοδεύτηκε.

Η Αναθεώρηση της Συνθήκης
Η πάντα καθυστερημένη αμερικανική ανάλυση, μάλλον άρχισε επιτέλους να αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία από γεωοικονομική δύναμη μετατρέπεται σε πολιτική (ΣΣ: ακολουθεί η στρατιωτική). Τα ρεπορτάζ του αγγλοσαξωνικού τύπου για την γερμανοποίηση του ευρωπαϊκού Νότου, για τη μόχλευση του γερμανικού χρέους και των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, και για την αποσάθρωση των μεσαίων στρωμάτων, δείχνει την σταδιακή μεταφορά της αμερικανο-γερμανικής αντιπαλότητας στο πολιτικό πεδίο. Οι διαβεβαιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Βερολίνο θέλει μια ισχυρή Ευρώπη και όχι μια γερμανική Ευρώπη δεν πείθουν κανένα, ιδιαίτερα δε όταν το Βερολίνο αυτονομείται και δεν συζητά τις αμερικανικές παραινέσεις.

Το Βερολίνο μεθοδεύει φανερά πλέον την ταχεία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα θεσμοθετήσει έμμεσα το γερμανικό imperium με οικονομικοπολιτικούς όρους, ώστε στη συνέχεια –μετά την υποταγή του ευρωπαϊκού νότου- να στραφεί προς ανατολάς (Πολωνία, Βαλτική κ.ά.). Η ιστορικός κα Αρβελέρ σε ανύποπτο χρόνο μετέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή προειδοποίηση Γάλλου πολιτικού παράγοντα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 εσείς οι Έλληνες δεν θα έχετε κράτος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της βιοπολιτικής εξουσίας, οι αντιδράσεις των μαζών στο Νότο παρέμειναν στην ουσία μη ανατρεπτικές, επιβεβαιώνοντας την ταξική υποταγή στις μνημονιακές πολιτικές.
Το γεγονός αυτό οφείλεται αφ ενός στην απουσία πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων που να εμπιστεύεται ο κόσμος, αφετέρου έχουν διαραγεί οι ιμάντες μεταφοράς της λαϊκής βούλησης προς την εξουσία.

Όμως, η λαϊκή εξέγερση που δεν έγινε με όρους ταξικούς, μπορεί να γίνει με όρους εθνικούς, καθώς ορισμένοι παρατηρητές διαπιστώνουν ότι η συζήτηση στην κοινωνία αποκτά όρους απελευθερωτικούς από τη γερμανική ηγεμονία και ταυτόχρονα, από την τραπεζική.

ΥΓ: Η «επίθεση» soft ή hard της βιοπολιτικής στον βίο των ανθρώπων καραδοκεί παντού… Οι ερευνητές του τεχνολογικού ινστιτούτου της Τζώρτζια συνιστούν σε κάποιον που θέλει να αυξήσει τους followers του στο Τwitter θα πρέπει να μην μιλά πολύ για τον εαυτό του και κυρίως, να μην γράφει πράγματα με αρνητικό περιεχόμενο, να μην μιλάει δηλαδή για θέματα όπως ο θάνατος, η ανεργία ή οι αρρώστιες!... Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Big Brother στο 1984 του Όρτγουελ.

Posted: 17 May 2013 09:55 AM PDT
Το νέο «σημαντικό» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κοίτασμα, βρίσκεται σε απόσταση 40 ν. μιλίων από τις ακτές της Χάιφα και 30 ν. μιλίων από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, σε ακόμα ένα σημαντικό κοίτασμα στην περιοχή μας έφτασε το βράδυ της Τετάρτης το γεωτρύπανο της πλατφόρμας Ensco 5006 στο κοίτασμα «Karish 1» του Ισραήλ.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε αρχικά ότι έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει «σημαντικό κοίτασμα», ωστόσο η ανακοίνωση της Ισραηλινής Delek στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ χθες το απόγευμα, μιλά για «ενδείξεις πετρελαίου». Ωστόσο, η αναφορά σε «πετρέλαιο» έχει τεχνικό χαρακτήρα και γίνεται λόγος για φυσικό αέριο.

Το γεωτρύπανο – που τις αμέσως επόμενες μέρες έρχεται στο «Αφροδίτη» για την πολυαναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση, έφτασε την Τετάρτη σε βάθος 15.750 ποδών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σε σημείο με θαλάσσιο βάθος 1.558 πόδια). Το νέο «σημαντικό» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κοίτασμα, βρίσκεται σε απόσταση 40 ν. μιλίων από τις ακτές της Χάιφα και 30 ν. μιλίων από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και των τεμαχίων 9 και 12.

Posted: 17 May 2013 09:25 AM PDT
Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη

Όσοι είδαν στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ θα παρατήρησαν κάτι πολύ ενδιαφέρον!! Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση επεφύλαξε μεγάλες τιμές στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τα αμερικανικά ΜΜΕ αδιαφόρησαν για την παρουσία του, όσο παράξενο και αν φαίνεται.
Συγκεκριμένα οι αμερικανοί δημοσιογράφοι σχεδόν αγνόησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Έτσι έκαναν ερωτήσεις στον Ομπάμα σχετικά με την εσωτερική επικαιρότητα και ο αμερικανός πρόεδρος τους έδινε απαντήσεις για τα θέματα αυτά, με τον τούρκο πρωθυπουργό να τους παρακολουθεί άπρακτος και χωρίς να συμμετέχει ή εν πάση περιπτώσει να τον αφορούν!!
Ακόμη και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ όταν μιλούσε ο Ομπάμα συνδέονταν ζωντανά στις δηλώσεις του, όταν μιλούσε ο Ερντογάν διέκοπταν τη σύνδεση, για διαφημίσεις ή κάτι άλλο και δεν μετέδιδαν ούτε καν τις ερωτήσεις των τούρκων δημοσιογράφων.
Η τουρκική εφημερίδα Vatan αναφέρει χαρακτηριστικά , πως «δεν έδωσαν σημασία στον Ερντογάν» και γράφει τις λεπτομέρειες του τρόπου αντιμετώπισης του τούρκου πρωθυπουργού από τους αμερικανούς δημοσιογράφους, που δεν είναι καθόλου κολακευτικές για τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Επίσης η διαδικτυακή ενημερωτική ιστοσελίδα Huffington Post ανέφερε πως « τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μισούν τον Ερντογάν» και κατηγόρησε τον τρόπο που προέβαλλαν τη συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών.

Η στάση αυτή των αμερικανικών ΜΜΕ αποδεικνύει αυτό που πολλοί έχουν από καιρού επισημάνει: Ότι ο Ερντογάν με την πολιτική του και την εν γένει συμπεριφορά του σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχει ενοχλήσει πολύ τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, που το έχουν αναδείξει πολλές φορές με σκληρότατα άρθρα κατά της άφρονος, επιθετικής, προκλητικής και γενικά αντιαμερικανικής πολιτικής και συμπεριφοράς του Ερντογάν και της Τουρκίας γενικότερα. Η πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας και η στάση της στην Μέση Ανατολή έχει ενοχλήσει τα αμερικανικά «μίντια» και όπως φαίνεται του την φυλάγανε, διότι ενώ η υποδοχή Ομπάμα ήταν μεγαλοπρεπής, η υποδοχή των αμερικανικών ΜΜΕ στον Ερντογάν, ήταν υποδοχή ασήμαντου Αφρικανού ηγέτη. Δηλαδή με απλά λόγια, ΟΛΑ τα αμερικανικά ΜΜΕ, στην ουσία "ΕΦΤΥΣΑΝ" τον Τούρκο πρωθυπουργό και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί την Τουρκία μεγάλη σύμμαχο χώρα, που την λατρεύει και την στηρίζει ανεξαρτήτως συμπεριφοράς της, πολλές φορές ερχόμενος και σε αντίθεση με το κοινό αμερικανικό αίσθημα και λογική. Η συμπεριφορά αυτή του Ομπάμα, που δεν κατόρθωσε ακόμη να πείσει τον Ερντογάν ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ακόμη δεν το κατόρθωσε και ούτε θα το κατορθώσει, είναι απορίας άξιον γιατί συμβαίνει, γιατί δηλαδή επιμένει να στηρίζει τον Ερντογάν και την Τουρκία, παρά τα τόσα προβλήματα που δημιουργούν στην διεθνή πολιτική σκηνή. Και ας μην προσπαθήσουν πολλοί να το θεωρήσουν, ως τον απαραίτητο πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, γιατί δεν είναι έτσι και η απόδειξη είναι σε αυτά που συμβαίνουν και στον ρόλο ή μάλλον στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στον ευρύτερο χώρο της Ανατ. Μεσογείου. Και παραφράζοντας μία ρήση συμβούλου του πρώην προέδρου Κλίντον, θα λέγαμε "IT IS NOT THE POLICY STUPID". Ίσως η εξήγηση να βρίσκεται σε αυτό που πιστεύει το 25% των αμερικανών, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι κρυφομουσουλμάνος και ότι οι ΗΠΑ έχουν μουσουλμάνο πρόεδρο!!!


Posted: 17 May 2013 08:58 AM PDT
Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, όταν στη Βουλή συζητείτο το νομοσχέδιο με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου χάριζε την ελληνική ιθαγένεια (και δικαίωμα ψήφου, φυσικά) σε μυριάδες λαθρομετανάστες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Ως γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μουσουλμάνο πρόεδρο». Ο λόγος γινόταν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε αυτήν τη φράση που σόκαρε το Κοινοβούλιο, για να απαντήσει στα επιχειρήματα εναντίον του νομοσχεδίου, όπως είχαν διατυπωθεί από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη!

Η επίμαχη αποκαλυπτική φράση του κ. Χρυσοχοΐδη αφαιρέθηκε από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Καρατζαφέρη. Είτε επρόκειτο για λεκτικό ατόπημα είτε για αποκλειστική πληροφόρηση, η εξέλιξη των θητειών του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο δικαίωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν είναι ισλαμιστής, πολιτεύεται σαν να είναι, και μάλιστα φανατικός!

Η Αραβική Ανοιξη, την οποία εκμεταλλεύτηκαν και χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ, μετατράπηκε σε ισλαμικό χειμώνα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν διάφορους κανίβαλους «αντάρτες», οι οποίοι ειδικεύονται στην τρομοκρατία ως στελέχη της Αλ Κάιντα και στον τεμαχισμό των κυβερνητικών στρατιωτών που πέφτουν στα χέρια τους. Τα πρόσφατα παραδείγματα από τη Συρία είναι πολλά και ανατριχιαστικά.

Το ειδικό βάρος που έχουν προσδώσει οι Αμερικανοί στην ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν είναι μεγάλο. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τουρκίας γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ με τιμές ηγέτη υπερδύναμης, ενώ συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν έχει κανονιστεί ακόμη.

Στον χάρτη της περιοχής μας, όπως διαμορφώνεται από τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, η ημισέληνος γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Για τις απηνείς διώξεις και τις σφαγές των χριστιανών από τους μουσουλμάνους δεν γίνεται καν λόγος από τους πολυποίκιλους οργανισμούς, τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ της Αμερικής.

Είναι πλέον προφανές ότι η πάλαι ποτέ χριστιανική Δύση μετατρέπεται, άνευ ιδιαιτέρων αντιστάσεων, σε υποπόδιο των ζάπλουτων ισλαμιστών χρηματοδοτών εκείνων που κυβερνούν τον κόσμο.

Posted: 17 May 2013 08:33 AM PDT

Μάλιστα! Είναι πλέον φανερό ότι κάτι άλλαξε στη χώρα. Ο Στουρνάρας δηλώνει ότι με το μνημόνιο δεν πήραμε δάνειο, αλλά σχεδόν δώρο και μας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό διότι «είναι μ@λ@κες, τώρα θα το καταλάβουμε;». Ξεμπερδέψαμε. Βγάλαμε τα συμπεράσματά μας και ως εκεί.

Τελικά το ζητούμενο ήταν αυτό. Να ανακαλύψουμε αν ο Στουρνάρας είναι στημένος από τις τράπεζες και ο Σαμαράς συστημένος από τη Μέρκελ. Μόλις το διαπιστώσαμε… όλα εντάξει. Τι άλλο να κάνουμε; Μήπως υπάρχει λόγος σοβαρός να αντιδράσουμε; Φυσικά και όχι. Ικανοποιήσαμε τον εγωισμό μας με τη διαπίστωση ότι δεν είμαστε χαζοί κι ότι τους καταλάβαμε.



Οπότε το ΠΑΜΕ αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση για την Αντζελίνα Τζολί. Δε λέω, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τη γνωρίζει ή έστω την έχει ακουστά. Λυπηρό το γεγονός ότι το ΚΚΕ συνεχίζει να απομονώνεται γράφοντας πως «Αν οι αστοί δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, θέλουν να προβάλουν καρκινοπαθείς αγωνίστριες και αγωνίστριες με μαστεκτομή που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, ας έρθουν σε εμάς.

Έχουμε να τους δείξουμε εκατοντάδες εργάτριες, άλλες λαϊκές γυναίκες που εξακολουθούν, παρά την αρρώστια, να δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, τη μάχη του μεγαλώματος και της ανατροφής των παιδιών χωρίς νταντάδες, τη μάχη συμμετοχής στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες».

Τώρα, από πού κι ως που «εκατοντάδες εργάτριες» με καρκίνο του μαστού θέλουν να επιδειχθούν στα ΜΜΕ για να τη σπάσουν στην Τζολί, μόνο το ΚΚΕ το γνωρίζει. Επίσης, γίνεται φανερό από την ανακοίνωση ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως «αληθινά πρότυπα άξια θαυμασμού» είναι μόνο οι καρκινοπαθείς εργάτριες μέλη του ΚΚΕ και όχι οι καθαρίστριες ή οι δικηγορίνες που ψηφίζουν άλλο κόμμα. Είναι κι αυτό μια άποψη, που σαφώς ξεκαθαρίζει την ιδεολογική καθαρότητα του πραγματικού καρκίνου του μαστού των κομμουνιστριών, από εκείνη των υπόλοιπων πολιτικών χώρων, που προφανώς δεν είναι ξεκάθαρη και επαναστατική.

Άποψη πάντως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς όχι για την Ατζελίνα Τζολί, αλλά για την απεργία των καθηγητών στην περίοδο των πανελλαδικών που ξεκινούν σήμερα. Έχει την άποψη του καλού μύλου που όλα τ' αλέθει. Και υπέρ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών τάχθηκε και δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για την απεργία καθώς δε θέλει, λέει, να επηρεάσει τα συνδικαλιστικά όργανα.

Τώρα το πώς γίνεται ένα κόμμα να θέλει να συμμετέχει στο υπάρχον συνδικαλιστικό τοπίο, αλλά να μην επιθυμεί να το επηρεάσει είναι κάτι που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το εξηγήσει. Πάντως ακούγοντας τον Πάνο Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να δηλώνει: «θεωρώ ότι πράγματι οι εκπαιδευτικοί, των οποίων αυτή τη στιγμή και τα κίνητρα και τα αιτήματα δεν χαρακτηρίζονται ως συντεχνιακά, θα πρέπει να κινηθούν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσουν και τη συναίνεση της κοινωνίας στον δίκαιο, κατά τα άλλα, αγώνα τους», ειλικρινά δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

Η κοινωνία είναι γνωστή σε όλους μας. Δεν είμαστε και καμιά ήπειρος. Μια μικρή χώρα είμαστε και γνωρίζουμε καλά ότι η «κοινωνία» ποτέ δε στηρίζει μια απεργία, επειδή ξεβολεύεται. Κι όταν λέμε «κοινωνία» σε αυτήν εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί που δε στηρίζουν ως πολίτες τις απεργίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα ΜΜΜ, στη ΔΕΗ και όπου αλλού.

Η «κοινωνία» στην Ελλάδα είναι φωτογραφία της παροιμίας «οι λαγοί κοπάδι δε γίνονται». Πάντα διαλυμένοι είναι κι ο καθένας τρέχει όπου του τη δώσει. Αυτή, λοιπόν, η στρεβλή «κοινωνία» όχι μόνο δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι ώστε ένα κόμμα να μη στηρίζει ξεκάθαρα μια απεργία, αλλά είναι και βασική αιτία για να μη γίνονται πλέον απεργίες.

Από τη μια πλευρά, λοιπόν, αυτά τα νέα κι από την άλλη η «Χρυσή Αυγή» που συνεχίζει να πατά στην όλο και πιο φοβισμένη καθημερινότητα συλλέγοντας ψήφους για τις επόμενες εκλογές. Ακόμη και όσοι κομματικοί χώροι θέλησαν ειλικρινά να αντιπαρατεθούν στην αύξηση του νεοναζισμού έκαναν τραγικά λάθη με βασικότερο το ότι δεν πολεμάς τους βάρβαρους με πολιτισμό και ευγένειες. Θα σε νικήσουν.

Όσο για την τρικομματική – ουσιαστικά μοναρχική με δύο γελωτοποιούς – τα πράγματα δείχνουν ότι κάνει περίπατο σε πεδίο σπαρμένο από νεκρές περηφάνιες. Αν, μάλιστα, «ευοδωθεί» το δύσοσμο φλερτ Καρατζαφέρη – ΝΔ, τότε το πλήρως φασιστικοποιημένο κόμμα του Σαμαρά θα μπορεί να δηλώνει αντάξιο μιας δειλής κοινωνίας, ανίκανης να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και το χάραμα αργεί…

Από τον ΚΑΡΤΕΣΙΟ, μοντάζ Γρέκι


Posted: 17 May 2013 07:58 AM PDT
Όποιος διάβασε τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είδε ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ είχε ανάπτυξη μόλις 0,1%. Ισχνή δηλαδή, γεγονός που δείχνει ότι αρχίζει να «σαπίζει» και η χώρα της Μέρκελ.

Μετά τη Γαλλία που είναι σε δεινή θέση και η Γερμανία είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να μπαίνει σε κύκλο ύφεσης. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά και ένας… δικός της άνθρωπος, ο Μπαρόζο μιλώντας στην ημερίδα για την Ευρώπη την οποία διοργανώνει η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) στο Βερολίνο, ζήτησε από τη Γερμανία… μεταρρυθμίσεις. «Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Ότι θα χαλαρώσει η πολιτική σε όλη την Ευρώπη ή ότι το Βερολίνο θα βάλει και τους Γερμανούς σε σκληρή λιτότητα; Αν γίνει το δεύτερο τότε θα δούμε πόσο θα αντέξει η γερμανική κοινωνία η οποία ήδη μαστίζεται από μεγάλες ανισότητες. Ο Μπαρόζο διαπίστωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε κράτη-μέλη, επανάλαβε όμως ότι «η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Μπαρόζο αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τα κράτη-μέλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής διαπίστωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα:
«Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά την διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε.
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης», όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ειδικά το ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Από την πλευρά της πάντως η Μέρκελ ήταν στον… κόσμο της.
«Η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνον εφόσον η Ευρώπη πηγαίνει καλά», επανέλαβε. Δήλωσε ακόμη βαθύτατα ανήσυχη για την άνοδο των ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, αλλά επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη θα έλθει ως αποτέλεσμα λογικών μεταρρυθμίσεων και σταθερών προϋπολογισμών».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «όπως κάποιος από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι διατεθειμένος να μετακομίσει στην Βαυαρία, έτσι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα καλούνται εκεί όπου υπάρχει εργασία».

Αναφερόμενη πάντως στην γενικότερη κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο επιθυμούμε (να βελτιώσουμε) την ανταγωνιστικότητα», ενώ ιδιαίτερα για την περίπτωση της Γαλλίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης είναι επαρκείς προκειμένου να της δοθεί παράταση για την μείωση του ελλείμματος.
Αμετανόητη δηλαδή, αλλά η κρίση της χτυπάει την πόρτα. Αυτό δε θα μπορέσει να το αποφύγει.

Spiegel: Η «μαμά Μέρκελ» παρέλυσε την πολιτική

Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων που είναι καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ έχει νανουρίσει επιδέξια τους Γερμανούς, χρησιμοποιώντας πολιτικές που τους κάνει να αισθάνονται καλά, ώστε να στρέψουν την προσοχή τους από την πολιτική στην προσωπική άνεση. Αυτά και άλλα πολλά καταλογίζει στη γερμανίδα καγκελάριο ο Dirk Kurbjuweit σε άρθρο του στο Spiegel.

Όπως γράφει, τα οκτώ χρόνια στην εξουσία έχουν κάνει τη Μέρκελ να αναζητά μόνο την ηρεμία. «Ποια είναι όμως η κατάσταση της χώρας; Ο όρος που αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτή την περίοδο αναμονής είναι "Biedermeier"». Η πρώτη εποχή του «Biedermeier» ξεκίνησε με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 και τελείωσε το 1848, με τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις. Σήμερα, η λέξη «Biedermeier» συνδέεται κυρίως με το στυλ των χαρακτηριστικών επίπλων της περιόδου, αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσει ένα συγκεκριμένο ήσυχο, ληθαργικό είδος εσωτερικότητας, σημειώνει.

«Η Μέρκελ προέρχεται από μια συναινετική σχολή σκέψης. Ανατράφηκε στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία η αντιπαράθεση και η πόλωσης θεωρούνταν αντιπαραγωγικά».

Η χώρα που έχει δημιουργήσει η Μέρκελ πρέπει να της θυμίζει ένα κομμάτι από το πρώτο σπίτι της, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου το Biedermeier είχε πάρει τη μορφή μιας χώρας, γράφει ο Kurbjuweit. Η Μέρεκελ προσπαθεί να χτίσει ένα ήρεμο μέρος προστασίας για όλους μας και οι Γερμανοί δεν φαίνεται να αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα, συνεχίζει. Εν μέρει αυτό γίνεται επειδή έχει καταφέρει να γλιτώσει την χώρα από την κρίση. «Τουλάχιστον η δημοκρατία είναι ζωντανή και καλά σε τοπικό επίπεδο.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όμως, η Γερμανία της Μέρκελ κοιμάται, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει νέες ιδέες και σχέδια». Και καταλήγει: «Η Γερμανία της Μέρκελ δεν έχει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία της δημιουργικής σύγκρουσης. Η χώρα παρασύρεται σε λήθαργο και δημοκρατικό μαρασμό, επειδή οι πολίτες της δεν έχουν ερεθίσματα για αμφισβήτηση. Στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ βασίζεται επίσης στην ασύμμετρη αποστράτευση και αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Ένας τρόπος για να περιγράψεις τη στρατηγική της θα ήταν: η διατήρηση της εξουσίας με την ασφυκτική επιβράδυνση των ψηφοφόρων. Και ένας άλλος: η δημιουργία μιας κοινωνίας Biedermeier με τις ευχάριστες πολιτικές της. Είμαστε πραγματικά σύμφωνοι με αυτό; Τελικά, θα ήταν τρομερό αν οι μελλοντικές γενιές συνέδεαν επίσης την εποχή μας κυρίως με έπιπλα».


Posted: 17 May 2013 07:57 AM PDT
Επίσημη δήλωση από εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (FSB), σύμφωνα με την οποία ο συλληφθής κατάσκοπος Ryan Christopher Fogle ο οποίος επιχειρούσε να εξαγοράσει ντόπιους αξιωματούχους και να τους στρατολογήσει, εκτελούσε εντολές της CIA.

"H CIA πέρασε την κόκκινη γραμμή. Εμείς δεν έχουμε δημοσιοποιήσει το εύρος των δραστηριοτήτων του αλλά και άλλων περιπτώσεων που γνωρίζουμε, πέραν αυτών που έπρεπε να γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ενοχή του", ενώ δήλωσε με νόημα, ότι ο συλληφθείς ήταν υπό παρακολούθηση από το 2011.
Μάλλον θα συμβούν "ατυχήματα" στην Ρωσία το προσεχές διάστημα.

Posted: 17 May 2013 07:56 AM PDT
Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής
Oικονομολόγος – Διεθνολόγος*

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ειπώθηκαν πράγματα, που χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης.

Καταρχήν, από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού ακούστηκε η έκφραση ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι Ευρωπαϊκά. Η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού είναι αυτονόητη εφόσον η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης.
Μήπως όμως υπέκρυπτε κάτι άλλο αυτή η αναφορά του;

Επίσης από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με την Ελλάδα.
Με ποιο δικαίωμα μιλάει ο Γάλλος Πρόεδρος για συνεκμετάλλευση όταν τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε ελληνική επικράτεια και συνεπώς είναι περιουσία του ελληνικού λαού;
Δηλαδή τότε γιατί, εδώ και χρόνια ξορκίζουμε και πολύ καλά κάνουμε, σαν ελληνική πολιτεία τις αναφορές, που γίνονται για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους γείτονες μας (Τουρκία) και τώρα δεχόμαστε τη συνεκμετάλλευση με μια χώρα, που ούτε καν γειτνιάζουμε μαζί της και ιστορικώς, δεν έχουμε πάντα, τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτήν; (δεν πρέπει να ξεχνάμε ,πόσο ενάντια των ελληνικών συμφερόντων ενήργησε η Γαλλία κατά το 1920-22)

Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αναφορές;
Μήπως εκχωρήθηκαν στους Ευρωπαίους, εν αγνοία των ελλήνων πολιτών ο ορυκτός μας πλούτος, που μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

Απάντηση σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα μπορεί να μας δώσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240 της 12ης Δεκεμβρίου 2012),που κυρώθηκε από τη Βουλή τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου σύμφωνα, με την οποία "Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο".

Εν ολίγοις, εκτός όλων των άλλων (π.χ. δημόσια ακίνητη περιουσία, τα αποθέματα χρυσού του ελληνικού κράτους, που είναι 3.670 ουγκιές δλδ.4,74 δισ. ευρώ και βρίσκονται κατατεθειμένα κατά το ήμισυ σε ράβδους στην ΤΤΕ και τα υπόλοιπα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, στην ελβετική τράπεζα UBS και στην Τράπεζα της Αγγλίας) και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο) τέθηκαν ως εγγύηση και αν διαγραφεί ένα μέρος του χρέους, κάτι που θεωρείται αναπόφευκτο, που κατέχει ο επίσημος Ευρωπαϊκός τομέας (δηλαδή οι χώρες της Ευρωζώνης και το EFSF) υπάρχει ο κίνδυνος αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η δανειακή σύμβαση, να απολέσουμε ένα σημαντικό μέρος από αυτά!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται η ανάγκη για διαγραφή κατά 25% των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που γράφτηκαν παραπάνω (επαίσχυντη πράξη νομοθετικού περιεχόμενου ΦΕΚ 240, αναπόφευκτο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης και το EFSF) μπορεί να εκλάβουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποια είναι η σκοπιμότητα των παραπάνω αναφορών των δύο πολιτικών προσώπων.

* Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Email: theofanis28@gmail.com
Facebook: Theofanis Gkatzhs

Posted: 17 May 2013 12:14 PM PDT
Το αντιτορπιλλικό «Admiral Ρanteleyev», μέλος της ρωσικής ναυτικής μοίρας της Μεσογείου

(Επαναδημοσίευση άρθρου μας από 07/04/2013)

Πρόλογος ιστολογίου:


Η ρωσική ναυτική «ομάδα κρούσης» της Μεσογείου διέσχισε την Παρασκευή την θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπήκε χθες, Σάββατο, στον Ινδικό ωκεανό και αναμένεται να διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ στα μέσα Μαΐου.

Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσει έρευνες στην Κύπρο την ίδια εκείνη περίοδο, και δεδομένου επίσης ότι έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου μια συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα, μήπως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην περιοχή;

Πρακτορείο RIA Novosti  
7 Απριλίου 2013 
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η ρωσική ναυτική μοίρα της Μεσογείου πέρασε τον Ινδικό και κατευθύνεται προς το Σουέζ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στόλου του Ειρηνικού, χθες, Σάββατο, η ρωσική ναυτική «ομάδα κρούσης» με προορισμό τη Μεσόγειο πέρασε τα στενά της Malacca στην Ινδονησία και μπήκε στον Ινδικό ωκεανό

Η ναυτική αυτή μοίρα περιλαμβάνει έξι πολεμικά πλοία, ανάμεσα στα οποία ένα αεροπλανοφόρο το οποίο μεταφέρει αρκετά ελικόπτερα, τρία αμφίβια αποβατικά πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες πεζοναύτες, ένα τάνκερ και ένα ρυμουλκό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι τα πολεμικά και οι πεζοναύτες μετέχουν καθημερινά σε ασκήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται γυμνάσια του πυροβολικού και ασκήσεις αναζητήσεων εχθρικών υποβρυχίων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, είχε δηλώσει νωρίτερα:


«Ο ειδική ναυτική μοίρα της Μεσογείου αναμένεται να φτάσει στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ στα μέσα Μαΐου και θα αναλάβει μόνιμες υπηρεσίες εκεί προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή». 


Από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν υπήρξε καμιά διευκρίνιση ως προς τους συγκεκριμένους προορισμούς του ρωσικού στόλου της Μεσογείου. Ωστόσο, είναι γνωστό πως η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση υλικοτεχνικού ανεφοδιασμού στην Ταρτούς της Συρίας και έχει αποστείλει εκεί πολεμικά πλοία αρκετές φορές από την έναρξη της εσωτερικής σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, αν και ποτέ δεν επενέβη ενεργά.

Κάποια ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας θέλουν τον υπό πολιορκία Σύριο πρόεδρο και σύμμαχο της Μόσχας, Bashar al-Assad, να έχει μετακομίσει σε ένα από τα ρωσικά πολεμικά στην βάση της Ταρτούς για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, ο ίδιος έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, τον οποίο αμφισβητούν σοβαρά οι περισσότεροι ειδικοί και πολιτικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στόλου του Ειρηνικού, την Παρασκευή, η ρωσική ναυτική μοίρα της Μεσογείου είχε διασχίσει την θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου συναντήθηκε με άλλη μια μοίρα του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, η οποία επέστρεφε στην βάση της μετά από μια αντιπειρατική επιχείρηση στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής.





Posted: 17 May 2013 06:35 AM PDT
Ο Μπαρόζο επιτέθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι πρέπει και το Βερολίνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αφού τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν καταστεί προβληματικά.
Η κόντρα Σόιμπλε – Μπαρόζο συνεχίζεται, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να τα «χώνει» στην Κομισιόν, λέγοντας ότι καθυστερεί την υλοποίηση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας (λες και η λιτότητα που επιβάλει το Βερολίνο την καταπολεμά).

Μιλώντας στο Europaforum του WDR στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον εξοργίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί τη διάθεση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους.

Ο Σόιμπλε αποκάλεσε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι άνθρωποι στις χώρες της κρίσης είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν χρόνια για τις ενισχύσεις ακόμα και μια δεκαετία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι θεωρεί την Κομισιόν «συνυπεύθυνη» για ό,τι συμβαίνει.

«Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε έτσι την Ευρώπη», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «…έχουμε προγράμματα χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) προς την Πορτογαλία, τα οποία εδώ και έναν χρόνο δεν εγκρίνονται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνιστικότητας».

Έρευνα: Εφιαλτικό το μέλλον εκτιμούν οι Ευρωπαίοι

Περισσότερα χρόνια δουλειά, λιγότερα χρήματα και κακές εργασιακές συνθήκες. Αυτό είναι το μέλλον που πιστεύουν πως τους περιμένει οι πολίτες της Ευρώπης.
Η ιστοσελίδα euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αναμένουν ένα σκοτεινό μέλλον» αναφέρει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν πως το μέλλον τους είναι… μαύρο κι άραχνο!

Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Gallup σε ένα δείγμα 5.500 πολιτών από τις έξι μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία) δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι η γενιά των παιδιών τους θα έχει μικρότερη εργασιακή ασφάλεια, θα αντλεί μικρότερη εργασιακή ευχαρίστηση, θα έχει λιγότερο ασφαλείς συντάξεις, θα αμείβεται με μικρότερες αμοιβές, θα περνά λιγότερο χρόνο με την οικογένειά της και θα κατοικεί σε λιγότερο άνετο σπίτι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Πολωνία και Γερμανία περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «αισιόδοξο για το μέλλον των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη». Οι Πολωνοί εμφανίστηκαν ως οι πλέον αισιόδοξοι στην έρευνα αφού απάντησαν ότι αναμένουν να ζήσουν περισσότερο και πιο άνετα από τη γενιά των γονιών τους και να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Σε αντίθεση όμως οι ερωτηθέντες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ήταν στην πλειοψηφία τους απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον, και πάρα πολλοί ανάμεσά τους δήλωσαν ότι αναμένουν ότι θα παλεύουν σκληρά για να βρουν μία καλοπληρωμένη εργασία και να πάρουν σύνταξη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 93% των Ιταλών αναμένει ότι θα λαμβάνει μικρότερες συντάξεις ενώ το 92% φοβάται ότι δεν θα έχει μία σταθερή δουλειά.

Μία παρόμοια έρευνα που είχε διενεργήσει η Gallup το 2011 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν αισιόδοξοι για το μακροπρόθεσμο μέλλον τους, παρά τη βραδεία οικονομική ανάπτυξη. Έκτοτε όμως, η ευρωζώνη βυθίστηκε στην ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε με τρομακτικό ρυθμό. Ο euobserver.com παρατηρεί ότι πλέον ο ένας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργοι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Posted: 17 May 2013 06:10 AM PDT
Στο νομό περί ρατσισμού που προωθεί η κυβέρνηση καλό είναι οι αρμόδιοι να θυμηθούν και τα εξής:

Ρατσισμός είναι να αφήνονται οι συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη επαρκή για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν, όχι ως σχήμα λόγου, στην κυριολεξία.

Ρατσισμός είναι η ανεργία των νέων να φτάνει το 60%.

Ρατσισμός και γενοκτονία είναι να μην μπορούν οι νέοι να κάνουν οικογένεια διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν την ανατροφή ούτε ενός παιδιού.

Ρατσισμός και γενοκτονία είναι να φορολογούνται, αντί να επιδοτούνται, τα παιδιά σε μια οικογένεια.

Ρατσισμός και γενοκτονία είναι σε μια γηράσκουσα δημογραφικά χώρα να εξωθούνται οι νέοι και το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε μετανάστευση, στερώντας από την Ελλάδα ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Ρατσισμός και μαζική παραβίαση δικαιωμάτων είναι να εκθεμελιώνονται εν μια νυκτί οι εργασιακές σχέσεις που κατοχυρώθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Ρατσισμός και μαζική παραβίαση δικαιωμάτων είναι η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, το οποίο οικοδομήθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ρατσισμός του αισχίστου είδους είναι να μην έχουν μικρά παιδιά να φάνε και να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία.

Ρατσισμός και άρνηση γενοκτονίας είναι να αποκαλεί η κυρία Ρεπούση τη συστηματική και οργανωμένη σφαγή των Ελλήνων της Ιωνίας «συνωστισμό».

Ρατσισμός και άρνηση γενοκτονίας είναι να σχολιάζεται από την κυρία Ρεπούση η γενοκτονία των Ποντίων με την άποψη ότι «στην ιστορία ευτυχώς ή δυστυχώς οι απαντήσεις είναι σύνθετες και χρειάζονται χώρο και περιβάλλον διαλόγου».

Ρατσισμός και εξύμνηση ρατσιστικών εγκλημάτων είναι οι αναφορές του κυρίου Μπουτάρη ότι ο οργανωτής της γενοκτονίας των Ελλήνων και άλλων εθνοτήτων της Μικράς Ασίας, Κεμάλ Ατατούρκ, όπως των Αρμενίων, ήταν «μεγάλος ηγέτης».

Ρατσισμός και εξύμνηση ρατσιστικών εγκλημάτων είναι η πρόταση του κυρίου Μπουτάρη να στήσει σε ελληνικό έδαφος άγαλμα του ιδεολογικού προγόνου του Χίτλερ, Κεμάλ Ατατούρκ.

Ρατσισμός και μαζική παραβίαση δικαιωμάτων ενός ολόκληρου γηγενούς πληθυσμού είναι η πρόταση του κυρίου Καμίνη να δημιουργηθούν ένα με δύο τζαμιά σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, περισσότερα, δηλαδή, και από τις εκκλησίες.

Ρατσισμός είναι να στοχοποιούνται από τους Γερμανούς ολόκληροι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί ως τεμπέληδες και απατεώνες, άρα άξιοι τιμωρίας, προκειμένου να τους επιβληθούν «αιτιολογημένα», γενοκτονικά οικονομικά προγράμματα, όπως το Μνημόνιο.

Ρατσισμός και φασισμός είναι να καταδικάζονται σε φτώχεια και ανέχεια γενιές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, από πολιτικούς για πολλούς από τους οποίους αποκαλύπτεται στην πορεία ότι είναι οι ίδιοι ή συνεργάτες τους είναι διεφθαρμένοι, μιζαδόροι, φοροφυγάδες και υπάλληλοι συμφερόντων.

Ρατσισμός και φασισμός είναι η ουσιαστική κατάλυση θεσμών και δημοκρατικών λειτουργιών στην ΕΕ και η αντικατάστασή τους από την επιβολή αποφάσεων ελέω ισχύος, και μάλιστα από αυτούς που ιστορικά έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ρατσισμό, το φασισμό και τις εθνοκτονίες όσο κανένας άλλος, εκτός ίσως από τους Τούρκους.

Φασισμός και κατάλυση Δημοκρατίας είναι όταν ένα κράτος φτάνει στο σημείο να εκχωρήσει σε ξένους και δη τοκογλύφους την εθνική του κυριαρχία και δεν γίνεται έρευνα για το πώς οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο και αν υπήρξε μεθόδευση και προδοσία.

Η Δημοκρατία οφείλει ενίοτε να είναι σκληρή για να προστατευτεί από τους αντιπάλους της. Πρώτα όμως πρέπει να είναι δίκαιη για να δικαιούται να είναι σκληρή. Ειδάλλως, αν είναι σκληρή χωρίς να είναι δίκαιη, παύει να είναι Δημοκρατία. Γίνεται καθεστώς.

Στρυμών – ΕΠΙΚΑΙΡΑ


Posted: 17 May 2013 05:45 AM PDT

Πέφτουν οι μάσκες, μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Το ισλάμ κάνει συνέδριο για να προσδιορίσει την ιδεολογία του(!!!) στο αύριο. Έχουν οι θρησκείες ιδεολογίες; Φυσικά όχι. Η απόδειξη πως το Ισλάμ ΔΕΝ είναι θρησκεία, αλλά είναι το νέο δημιουργημένο αντιπαλο δέος που θα στηρίξει την ύπαρξη των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Η ισλαμική ιδεολογία και οι πτυχές της θα αποτελέσουν αντικείμενο συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης.
Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Δήμο και θα γίνουν οκτώ συνεδριάσεις μέσα σε ένα τριήμερο από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου.

Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν πολλοί συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, όπου θα συζητήσουν και θα αναπτύξουν την ιστορική εξέλιξη του Ισλαμισμού και το ρόλο που έχει παίξει στη διαμόρφωσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του δήμου Zeytinburnu, κατά την τελευταία ημέρα του συμποσίου θα γίνει αναφορά για τη μεταμόρφωση του Ισλάμ στο τουρκικό κράτος και την παρουσία του, ως πολιτική έκφραση μέσα από τους κομματικούς σχηματισμούς της χώρας.


Posted: 17 May 2013 05:20 AM PDT
Μικροαστούλης είμαι.
Και...Τρομοκρατημένος.

Μ΄αυτά που βλέπω και ακούω. Με όσα συμβαίνουν.
Μ΄αυτά που έρχονται.
Από την συμπεριφορά των τρωκτικών της Εξουσίας.
Την απληστία τους.
Από την μανία και το πάθος των καρεκλοκένταυρων.
Από την Συνωμοσία των Πυρήνων της... Ψευτιάς.
Την αχαλίνωτη κυβερνητική προπαγάνδα.
Την μισθωμένη υστερία ορισμένων ΜΜΕ.

Τρομοκρατημένος είμαι.
Από αυτούς που έδεσαν τη Χώρα στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού.
Που εξασφάλισαν διαρκή λιτότητα για τον Λαό.
Που παρέδωσαν τη διακυβέρνηση σε τοκογλύφους και εταίρους.
Που εκχώρησαν Εθνική Κυριαρχία στους Ξένους.
Που υπογράφουν εκποίηση Εθνικής περιουσίας.
Που αφανίζουν εισοδήματα, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τρομοκρατημένος είμαι.
Από μία κυβέρνηση που στήνει σκηνικό Ψεύδους και Καταστροφής, για να καθυποτάξει τους Πολίτες.

Φοβισμένος και αηδιασμένος είμαι.
Γιατί όλα γίνονται μελετημένα, προσχεδιασμένα και συνειδητά.

Τρομοκρατημένος είμαι, γιατί συνεχίζω να κάθομαι αναπαυτικά στον καναπέ μου...

Posted: 17 May 2013 04:59 AM PDT
Ένα μήνυμα προς τους αποδέκτες, κυρίως πολιτικούς του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίοι άπειρες φορές επιχείρησαν να πάρουν από τη λάμψη του κάνοντας τους κοινωνιστές και τώρα, πλέον, εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας, επιβάλλοντας στην Ελλάδα δεδομένα από περασμένες εποχές, απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τα συνεχόμενα γεγονότα στην Ιερισσό. Κάνει λόγο για «εθνικό έγκλημα στην Ιερισσό», δηλώνει ότι εάν ήταν νέος θα αγωνίζοταν μαζί με τους κατοίκους της Χαλκιδικής και υπενθυμίζει στους κυβερνώντες ότι… η ζωή είναι σφαίρα και γυρίζει…
Χωρίς άλλα σχόλια, η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη:

«Ειδικά για τους Έλληνες που έχουν την ευλογία να ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον θεϊκού κάλλους, η αγάπη, ο σεβασμός και η προστασία της φύσης πρέπει να είναι το πρώτο και σπουδαιότερο καθήκον.
Έχω δηλώσει για το Αιγαίο ότι θα πρέπει να παραμείνει αλώβητο από αναζητήσεις, εξορύξεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εκτιμώντας ότι η φυσική ομορφιά του είναι απείρως πιο πολύτιμη από οποιαδήποτε οικονομική ωφέλεια.
Κάτω από το πρίσμα αυτό θεωρώ ότι στην Ιερισσό διαπράττεται ένα αποτρόπαιο εθνικό έγκλημα για το οποίο οι υπεύθυνοι κάποτε θα δώσουν λόγο. Ας μην επαίρονται οι σημερινοί εξουσιαστές και τα όργανά τους ότι έχουν τάχα μαζί τους τον Νόμο και την δύναμη. Η ζωή είναι σφαίρα που γυρίζει. Ας θυμηθούν πού βρίσκονται σήμερα οι … εθνοσωτήρες της Χούντας (…)
Πώς να μη χαιρετήσω το γεγονός ότι η Ιερισσός έγινε μια τεράστια Λαϊκή Επιτροπή με θάρρος, πίστη, δυναμισμό και αυτοθυσία; Γι' αυτό και έχει λυσσάξει κυριολεκτικά η εξουσία.
Εάν ήμουν νέος, θα πήγαινα να αγωνιστώ μαζί τους. Εξ άλλου το παράδειγμά τους μας φωτίζει σαν φάρος. Μας δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι ζωντανοί και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Γι' αυτόν τον λόγο καλώ όλες τις Σπίθες να μελετήσουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί πέρα, ώστε να έχουμε σύντομα στην ιστοσελίδα μας τον πλήρη φάκελο της Ιερισσού με όλα τα στοιχεία.
Επί πλέον καλώ τις Σπίθες της Μακεδονίας εκτός από την μελέτη να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο της προσωπικής τους συμμετοχής στο πλευρό αυτών των περήφανων και πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών, που είναι τα πρώτα ομαδικά θύματα των σκοτεινών δυνάμεων που έχουν στόχο να καταστρέψουν την πατρίδα και τον ελληνικό λαό».


Posted: 17 May 2013 04:37 AM PDT

Τις προθέσεις της φανέρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μάλιστα παρουσία Ελλήνων δημοσιογράφων για το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής.

«Ξεχάστε τη διεκδίκησή τους!». Αυτό φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ που θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέσει ζήτημα «γερμανικών αποζημιώσεων».

Αντιθέτως, μάλιστα η άποψη της δυνάστριας της «αλληλέγγυας» Ευρώπης είναι ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει πλήρως και άρα το όποιο μελλοντικά, ελληνικό αίτημα, δεν θα είχε καμία τύχη.

Κάνει βέβαια τεράστιο λάθος η Μέρκελ, γιατί η Ελλάδα τυχαίνει να είναι η μόνη η χώρα που δεν πήρε ποτέ δεκάρα ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τις καταστροφές που υπέστη, ούτε για το πλιάτσικο στα αρχαία της από τους «πολιτισμένους» συμπατριώτες της, παρά μόνο ένα ποσό που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τους Έλληνες-Εβραίους, για το οποίο μάλιστα υπήρχε σαφής τοποθέτηση μη εγκατάλειψης του δικαιώματος της χώρας για περαιτέρω διεκδικήσεις, οι οποίες σαφώς και δεν έχουν κλείσει.

Αντιθέτως, η Καγκελάριος, εμφανίστηκε θετική στην υπό όρους ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν το προσδιόρισε για την αμέσως επόμενη περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνεται ότι τοποθετείται προς τα τέλη του 2013, αρχές του 2014.

Η γερμανική πλευρά, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει τήρηση κατά γράμμα της απόφασης του Eurogroup που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτή την απόφαση δεν υπήρχε αναφορά σε «κούρεμα» των χρεών του δημόσιου τομέα και όπως άφησε να εννοηθεί η ίδια η Μέρκελ, οι ενδεχόμενες ριζικότερες αποφάσεις παραπέμπονται για πολύ αργότερα και πάντα με την προϋπόθεση, η Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι δημοσιογράφοι άκουσαν πάντως πολύ καλά λόγια από την Γερμανίδα Καγκελάριο για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα όλοι οι παριστάμενοι ξαφνιάστηκαν μόλις η Μέρκελ τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και έδειξε να απορεί με τη στάση της τρόικας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε γενικά αρκετά ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και φάνηκε να προετοιμάζει την «φαρέτρα» της για το επόμενο θύμα της …«εισβολής» της, που όπως αφήνει να εννοηθεί θα είναι η Γαλλία. Με λίγα λόγια …«Deutschland über alles»!


Posted: 17 May 2013 04:05 AM PDT
Τρία συνολικά Ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τη διώρυγα του Σουεζ και κατευθύνονται προς την Κύπρο. Σύμφωνα με Συριακό πρακτορείο ειδήσεων, τα πλοία πέρασαν από τη διώρυγα την Τετάρτη και εισήλθαν στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου τύπου του Ρωσικού Ναυτικού, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που τα ρωσικά πλοία του Ειρηνικού Ωκεανού πλέουν στην περιοχή. O Ρώσος Υπουργός Άμυνας, είπε ότι τα πλοία κατευθύνονται προς την Κύπρο και βρίσκονται σε αποστολή προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν στo Alithia Online πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, θα επισκεφθεί τα πλοία ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου συνοδευόμενος από το Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο.

Ο στολίσκος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "ΡΙΑ - Νοβόστι", περιλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ναύαρχος Παντελέγιεφ, τα πλοία αμφίβιου πολέμου Περέσβετ και Ναύαρχος Νεβελσκόι, το πετρελαιοφόρο Πετσένγκα και το ρυμουλκό διάσωσης Φοτίφ Κιρλόφ, έχουν δε αναχωρήσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις 19 Μαρτίου για να ενωθούν με τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Η ναυτική αυτή ρωσική δύναμη περιλαμβάνει και το μεγάλο αντιτορπιλικό Σεβερομόρσκ, τη φρεγάδα Γιάροσλαβ Μούντρι, τα ρυμουλκά διάσωσης Αλτάι και SB-921 και το δεξαμενόπλοιο Λένα από τους στόλους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, καθώς και το αποβατικό Αζόφ της κλάσης Ρόπουτσα II από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα, προσθέτει το ρωσικό πρακτορείο, να ενισχυθεί περαιτέρω η ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο με πυρηνικό υποβρύχιο όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ναύαρχος - Διοικητής Ναυτικού Βίκτορ Τσιρκόφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είναι απαραίτητη μία τακτική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Η διοίκηση και ο έλεγχος της ναυτικής αυτής ρωσικής δύναμης θα έχουν ως βάση είτε το Νοβόροσισκ στη Ρωσία είτε τη Σεβαστούπολη στην Ουκρανία.

Ο Ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, δήλωσε στο ΡΙΑ - Νοβόστι ότι η ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα πρέπει να αποτελείται από δέκα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη υποστήριξης, ως μέρος τακτικών στολίσκων με αποστολή την επίθεση, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τη ναρκαλίευση.

Πηγή: Αλήθεια

Το "Αστέρι του Βορρά" ξανά στη Μεσόγειο


Η Ρωσία σκοπεύει να "ξανακατεβάσει" τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο. Θεωρείται βέβαιον ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στη στρατιωτική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Ηδη, ετοιμάζεται η μοίρα που θα καταπλεύσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα αποστείλει ξανά μια μοίρα του στη Μεσόγειο. Οπως και να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα σε αυτό το βήμα, και σίγουρα θα υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, που ιδιαίτερα σε κάποια σημεία της είναι ταραγμένη ή απειλείται με αναταραχή.

Φέτος το καλοκαίρι ο ρωσικός Στόλος θα προβεί στην επανασύσταση της μοίρας, η οποία είχε διαλυθεί 20 χρόνια πριν. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti ο ανώτατος διοικητής του ΠΝ της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ, ο σχηματισμός του πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο θα επιφορτιστεί, εκτός των άλλων, με αποστολές στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανούς. Το διάστημα αυτό, γίνεται η επιλογή και προετοιμασία των αξιωματικών που θα ενταχθούν στη μοίρα.

Πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Η επιχειρησιακή μοίρα της Μεσογείου θα αποτελείται από πέντε έως έξι πλοία. Όπως δήλωσε ο κ. Τσιρκόφ, «ήδη σχεδιάζεται να υπάρχουν στη σύνθεση του σχηματισμού πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, τα οποία θα αντικαθιστώνται εκ περιτροπής από καθέναν εκ των Στόλων, δηλαδή της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής, του Βόρειου Στόλου, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμη και του Ειρηνικού. Ανάλογα με τον όγκο των αποστολών και το βαθμό δυσκολίας τους, ο αριθμός των πλοίων της μοίρας μπορεί να αυξάνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύνθεση της μοίρας μελλοντικά είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και υποβρύχια, «τα οποία επιχειρούσαν και αυτά όταν υφίστατο η 5η μοίρα της Μεσογείου της ΕΣΣΔ, τόσο τα ντίζελ, όσο και τα πυρηνοκίνητα». Η εμφάνισή τους, όπως αναφέρει ο Τσιρκόφ, θα εξαρτηθεί από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή. Ο ναύαρχος πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Στόλου σκοπεύει μελλοντικά να εντάξει στη μοίρα της Μεσογείου και τα ελικοπτεροφόρα Mistral, τα οποία θα έχουν ρόλο πλοίων διοίκησης.

Σύμβολο αναγέννησης της ρωσικής ισχύος
Ο σχηματισμός της ρωσικής μοίρας της Μεσογείου συμβολίζει την αναγέννηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας, θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εξοπλισμοί και Εξαγωγές», Αντρέι Φρολόφ. «Η σκοπιμότητα της δημιουργίας αυτής της ομάδας πλοίων -εξηγεί- φαίνεται ότι σχετίζεται με το ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε περιπτώσεις κρίσεων στην περιοχή, όσο και ως δύναμη που μπορεί να σταλεί ακόμη πιο μακριά, στην περιοχή της Σομαλίας και γενικότερα στην Αφρική. Οι ναυτικοί μας γνωρίζουν καλά την Ταρτούς (σ.σ.Συρία), εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές που θα επιτρέψουν στα πλοία να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και νερό, όπως και να σταθμεύσουν προκειμένου να ξεκουραστεί το πλήρωμα. Και φυσικά, αποτελεί ένα σημάδι ότι η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει το σημερινό καθεστώς στη Συρία».

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός σε αμυντικά θέματα συνεργάτης του Ινστιτούτου ΗΠΑ - Καναδά, Βλαντίμιρ Μπατιούκ, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ιδέα του σχηματισμού της μοίρας μπορεί να αποβεί βιώσιμη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση στη Συρία -η οποία υπολογίζεται ως το μέρος που θα χρησιμοποιούν για βάση τους τα πλοία- θα είναι σταθερή. Όσον αφορά την αντίδραση των κρατών της περιοχής στη ρωσική στρατιωτική παρουσία, ο Μπατιούκ εκτιμά ότι αυτά θα αντιμετωπίσουν την παραμονή του ρωσικού στόλου με κατανόηση, καθώς αυτή θα αποτελέσει αναμφίβολα έναν παράγοντα στρατιωτικής και πολιτικής σταθερότητας για την περιοχή. Προσθέτει δε, ότι με ορισμένα κράτη η Ρωσία έχει εποικοδομητικές σχέσεις, ενώ με κάποια άλλα, ακόμη και φιλικές. Συνοψίζοντας, ο ειδικός πιστεύει ότι οι συνεχείς διελεύσεις του ρωσικού πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο θα γίνουν δεκτές με φυσιολογικό τρόπο.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ελένα Μελκουμιάν, δεν αποκλείει ότι η εμφάνιση της ρωσικής μοίρας στη Μεσόγειο μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα από τα κράτη της περιοχής. Κατά την ίδια, η συγκεκριμένη κίνηση «είναι ανώφελη», διότι «η Ρωσία δεν θα πρέπει να γίνει και πάλι αντικείμενο κριτικής από την πλευρά των χωρών της περιοχής, καθώς είναι οπωσδήποτε γνωστό ότι η θέση της Ρωσίας διίσταται με εκείνη του Αραβικού Συνδέσμου, της Τουρκίας και του Ισραήλ». Πιστεύει τέλος, ότι τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν διαφορετική άποψη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και το συγκεκριμένο βήμα της Ρωσίας «μόνο επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή, μπορεί να επιφέρει».

Πηγές: Kommersant, RIA Novosti, Ρωσική υπηρεσία BBC.


Posted: 17 May 2013 03:28 AM PDT
Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Η οικονομική πραγματικότητα της χώρας επισκιάστηκε μερικές ημέρες από το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα, του οποίου το οικονομικό αποτέλεσμα δεν προεικάζεται συγκλονιστικό. Αντιθέτως μάλλον επισκιάζεται από την επιμονή της πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας των ΗΠΑ να αγνοεί συστηματικά την Ελλάδα στους σχεδιασμούς της για την περιοχή μας.

Όσο όμως και αν μακιγιάρεις την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αυτή δεν κρύβεται. Αντιθέτως τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκαν, μέσω των επίσημων στοιχείων, σε όλο τους το μεγαλείο, η πολιτική γύμνια και το μέγεθος της κατάρρευσης. Επίσης αναδείχθηκαν, σε κοινή θέα, όλα τα κόλπα απόκρυψης της πραγματικότητας:
  1. Τα πανηγύρια περί εξαγωγών κόπηκαν απότομα μετά τη διαπίστωση του «φρεναρίσματος».
  2. Ο στόχος της Κομισιόν για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε κατά 30% περίπου: από τα 2,6 στα 1,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα επιταχύνεται το ξεπούλημα βασικών υπηρεσιών και αγαθών σε ιδιώτες – βλέπε ΔΕΗ, νερά κ.λπ. – και βασικών υποδομών, όπως τα αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος και τα λιμάνια, ώστε να μπουν ακόμη μερικά ψίχουλα στον κορβανά που εξυπηρετεί τα τοκοχρεολύσια.
  3. Το πρωτογενές πλεόνασμα που διαφήμιζε η κυβέρνηση είναι, στην πραγματικότητα, πρωτογενές έλλειμμα 330 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους. Αν όμως συνυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, τότε αυτό αυξάνεται κατά 9 περίπου φορές, στα 3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 70% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  4. Ακόμη και αυτή, όμως, η «μαγική εικόνα» που εμφανίζει η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης οφείλεται στην ελαχιστοποίηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις. Κοινώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι δεν καταφέρνει να επιτύχει τον στόχο της, για την απόλυτη επενδυτική ένδεια, για την πλήρη διάλυση του κράτους και για το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε έναν ανυπόληπτο μπαταχτσή.
  5. Για να καλύψει τις τρύπες έρχεται νέος φόρος επί των αγροτεμαχίων, που έχει διαρρεύσει ότι θα είναι, ως συνήθως, οριζόντιος, δηλαδή εξαιρετικά άδικος για τους φτωχούς, όπως άλλωστε συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη μνημονιακή τριετία. Ακόμη και το ηλεκτρονικό «Βήμα» στο κύριο άρθρο του χαρακτήρισε τον νέο φόρο «οπισθοδρομικό». Η σχετική «διάψευση» του ΥΠΟΙΚ, επί της ουσίας, δεν ήταν καν... διάψευση.
  6. Από το κάδρο δεν έχει φύγει ούτε η αναμενόμενη νέα μείωση συντάξεων, η οποία θα είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της... «εθνικής σύνταξης» (ίσως της μόνης... «εγγυημένης» τα επόμενα χρόνια) των 360 ευρώ.
  7. Για την ανεργία δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αφού κάθε ανακοίνωση αποτελεί μια ακόμη γερή σφαλιάρα στην ψευδή οικονομική εικόνα, την οποία μόνο χάρη στα «συμβεβλημένα» ΜΜΕ εξακολουθεί η κυβέρνηση να «πουλάει».
  8. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει για τη μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 0,8%. Τι θα ήθελε η κυβέρνηση να μην... φαίνεται; Ότι οι τιμές που συνεχίζουν να αυξάνονται αφορούν τις κρίσιμες «ομάδες» προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τις βασικότερες δαπάνες των νοικοκυριών:
  • «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά.
  • «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» (5,0%), λόγω αύξησης των τιμών στα τσιγάρα.
  • «Ένδυση και υπόδηση» (2,2%).
  • «Στέγαση» (6,9%) λόγω αύξησης, κυρίως, στο πετρέλαιο θέρμανσης και τον ηλεκτρισμό. (Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια, στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας και στο φυσικό αέριο).
Με τις ευλογίες όλων
Όλη αυτή η ωραιοποίηση, η οποία σταδιακά ξεγυμνώνεται, έχει στόχο. Ο οποίος όμως ξεπερνά κατά πολύ την προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση, όπως πρόσφατα έχουμε επισημάνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι διεθνείς παίκτες της ελληνικής κρίσης στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, με πρώτο και καλύτερο την τρόικα.

Τώρα προστίθενται οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι με τις τελευταίες αξιολογήσεις τους από τη μια «αναβαθμίζουν» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και από την άλλη τη διατηρούν σε επίπεδο «junk» («σκουπίδι»), ενώ μια σειρά hedge funds (η πιο... σαφής έκφραση της διεθνούς κερδοσκοπίας) δηλώνουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους για τα ερείπια της διαρκούσας ακόμη κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα έρχεται και η πτώση των επιτοκίων δανεισμού, η οποία είναι μεν εικονική επί της ουσίας, καθώς η Ελλάδα δεν δανείζεται από τις αγορές, αλλά αξιοποιείται και αυτή ως επιχείρημα για να τεκμηριωθεί μια ανύπαρκτη... ανάκαμψη.

Τι δηλώνουν όλα τα παραπάνω; Ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία, όπως έχει γράψει το «Ποντίκι» από τις 9 Μαΐου, να βγουν «επιτέλους» ξανά στις αγορές, και μάλιστα επενδύουν την επιθυμία τους αυτή με την ψευδέστατη υπόσχεση ότι θα σημάνει την απαλλαγή των χωρών αυτών από τα μνημόνια.

Ποιοι είναι αυτοί οι... «όλοι» που επιθυμούν να σπρώξουν τις μνημονιακές χώρες στις αγορές και γιατί;
  1. Κατ' αρχάς η τρόικα – της Γερμανίας προεξάρχουσας – καθώς το μεν ΔΝΤ είναι πλέον απρόθυμο να δανείζει προκειμένου να ελέγχει η Γερμανία τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η επιμονή του ΔΝΤ σε κούρεμα χρέους επί ζημία των επίσημων δανειστών (δηλαδή της ευρωζώνης), πλην βεβαίως του εαυτού του.
    Επιπλέον η Γερμανία επιλέγει τον δρόμο των εσωτερικών κουρεμάτων και αρνείται επιμόνως να είναι η εγγυήτρια του χρέους της ευρωζώνης. Μπροστά στον εφιάλτη να περάσουν σε μνημόνια χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία – ή, ίσως αργότερα, η Γαλλία – είναι σαφές ότι προκρίνει την «επιστροφή» του συνόλου της ευρωζώνης στις αγορές. Συνεπώς η τρόικα, πανθομολογουμένως άλλωστε, δεν είναι πια ένα βιώσιμο σχήμα.
  2. Οι διεθνείς δανειστές με αδιάθετα κεφάλαια, οι οποίοι δεν διανοούνται ότι θα χάσουν την κότα με το χρυσό αυγό που λέγεται ευρωζώνη. Μπορεί να μην έχουν καταφέρει να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος ευρωμηχανισμός εγγύησης χρεών (π.χ. ευρωομόλογο), αλλά αυτό δεν αρκεί για να βάλουν πλερέζες.
  3. Οι πτωματοφάγοι κερδοσκόποι (hedge funds), οι οποίοι βλέπουν «ψωμί» στη διάλυση του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην εκποίηση κρατικής περιουσίας και στην εκμετάλλευση ενός διευρυνόμενου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του λοιπού «κακού» ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, που μπορούν όχι μόνο να μεταφραστούν σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, αλλά και να προσφέρουν πρόσβαση σε τεράστιους όγκους ιδιωτικής περιουσίας. Άλλωστε, είπαμε: πρόκειται για «επενδυτικά» όρνεα που τρέφονται από οικονομικά πτώματα.
Ποιος, λοιπόν, να έχει αντίρρηση με την προτεραιότητα της κυβέρνησης να βγάλει ταχέως τη χώρα στις... «αγορές»; Έτσι θα ανοίξουν οι δουλειές τους, έτσι θα βγουν κέρδη, έτσι οι Γερμανοί θα διαφυλάξουν την ασφάλεια των πλεονασμάτων τους και το ΔΝΤ θα ικανοποιήσει την απαίτηση των μεγαλομετόχων του να μην πετάει λεφτά στο ευρωπαϊκό πηγάδι, αφού «οι Ευρωπαίοι είναι πλούσιοι και μπορούν να τακτοποιήσουν μόνοι τα προβλήματά τους».

Μόνο που έτσι η Ελλάδα δεν οδεύει προς την... ανάκαμψη, αλλά προς την ολοκλήρωση της λεηλασίας της. Με τις ευλογίες και τις ευχές της συγκυβέρνησης και της εγχώριας οικονομικής ελίτ, η οποία αρπάζει πρώτη ό,τι μπορεί, αλλά και με τη σιωπή της αντιπολίτευσης...
Posted: 17 May 2013 02:55 AM PDT
Του Γιώργου Καπόπουλου 

Για την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν ήδη από την αναγγελία της ένας διπλωματικός θρίαμβος για την Άγκυρα. Η πραγματικότητα βρίσκεται στους αντίποδες, καθώς οι εξελίξεις ημέρα με την ημέρα περιορίζουν τη δυνατότητα τουρκικών πρωτοβουλιών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, με τον Ερντογάν να ενδιαφέρεται πλέον κατά κύριο λόγο να προχωρήσει χωρίς περιπλοκές η προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού εντός συνόρων.

Η προσέγγιση Ουάσιγκτον-Μόσχας στη Συρία επιμερίζει στην μεν ρωσική πλευρά την πίεση στο καθεστώς Ασαντ, στην δε αμερικανική την πίεση στο ετερόκλητο σουνιτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης -κυρίως τους χρηματοδότες των εξτρεμιστών Σαουδική Αραβία και Κατάρ-με την Τουρκία να μπορεί να ελπίζει το πολύ σε μια υπεργολαβία χειραγώγησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι όποιες εγγυήσεις για τα συμφέροντα του Ισραήλ και του Ιράν στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής λύσης στη Συρία δεν θα συναρτώνται με τις πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις των Ερντογάν-Νταβούτογλου αλλά από τα όσα θα συμφωνήσουν οι Κέρι-Λαβρόφ.

Εξυπακούεται ότι αν πετύχει η κοινή παρέμβαση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, θα υπάρξει ανάλογη ευθυγράμμιση των δύο Μεγάλων Δυνάμεων και απέναντι στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις όποιες μεσολαβητικές φιλοδοξίες της Τουρκίας να περιορίζονται δραματικά.
Το σκηνικό αλλάζει ταχύτατα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και κάθε μέρα που περνά η τολμηρή διπλωματική ρητορική των Ερντογάν- Νταβούτογλου για περιφερειακό ρόλο της χώρας απομακρύνεται από την πραγματικότητα, με μονόδρομη πλέον επιλογή την προσεκτική προσέγγιση με τις Ηπα και το Ισραήλ που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κουρδικό εντός και εκτός συνόρων.

Το πρόβλημα πλέον είναι πως ο Ερντογάν θα συνδυάσει την ήδη εν εξελίξει ρεαλιστική προσαρμογή με μια εκλογική βάση που έχει ως σημεία αναφορας τη σκληρή αντιισραηλινή ρητορική που ήταν μέχρι πρόσφατα κυβερνητική γραμμή.

Ολα θυμίζουν τον ρητορικό μικρομεγαλισμό του κατά τα άλλα ρεαλιστή Οζάλ που μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔ το 1991 οραματίστηκε τουρκική ζώνη επιρροής από την Αδριατική μέχρι το... Σινικό Τείχος, από τη Μουσουλμανική Βοσνία δηλαδή μέχρι την τουρκόφωνη κινεζική επαρχία του Σικιάγκ.

Ένα άλλο μέτωπο που αργά ή γρήγορα θα επηρεασθεί από την προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας είναι η ενεργειακή στρατηγική της Αγκυρας, όπου συνυπάρχει συνεργασία και ανταγωνισμός με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απευθείας εξαγωγές πετρελαίου από την Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα του Βορείου Ιράκ μέσω Τουρκίας που έχει εξοργίσει την αμερικανική πλευρά.

Ιστορικά η σύγκλιση της Μεγάλης Ναυτικής και της Μεγάλης Χερσαίας δύναμης σήμαινε στρατηγική δύσπνοια και συρρίκνωση του περιθωρίου ελιγμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα ως προσχηματικός ισότιμος εταίρος για την Ουάσιγκτον αλλά στην πραγματικότητα ως ήσσων συνεταίρος-υπεργολάβος είναι πολύ πιο χρήσιμη και πολύ λιγότερο ανταγωνιστική από ό,τι η Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου στον ίδιο ρόλο: Η Ρωσία του Πούτιν είναι συντηρητική, καθώς αρκείται στη διατήρηση των κεκτημένων της σε Συρία και Ιράν, ενώ η Άγκυρα παρουσιάσθηκε να διεκδικεί το ρόλο μιας Περιφερειακής Υπερδύναμης που θα ρυθμίζει τις ισορροπίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε έναν αβέβαιο και απρόβλεπτο Αραβομουσουλμανικό Κόσμο, μια θεώρηση που υποτιμά τη στρατηγική βαρύτητα του Ισραήλ.

Για όλους τους περιφερειακούς παίκτες στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι αυτονόητα προτιμότερη η παρεμβολή ΗΠΑ-Ρωσίας, παρά οποιαδήποτε Νεοθωμανική επιδιαιτησία.

Υποστολή φιλοδοξιών
Το σκηνικό αλλάζει ταχύτατα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και κάθε μέρα που περνά η τολμηρή διπλωματική ρητορική των Ερντογάν-Νταβούτογλου για περιφερειακό ρόλο της χώρας απομακρύνεται από την πραγματικότητα με μονόδρομη πλέον επιλογή την προσεκτική προσέγγιση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κουρδικό εντός και εκτός συνόρων.

Από την εφημερίδα "Ημερησία"



Posted: 17 May 2013 02:35 AM PDT

Tου Στρατή Μαζίδη

Από όταν βγήκα στην αγορά εργασίας στις αρχές του 2000 υπήρξα εξαρχής δύσπιστος απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον τρόπο που κινείται.

Κι όταν λέω συνδικαλιστικό κίνημα εννοώ αυτό το συγκεκριμένο που μεσουράνησε για δεκαετίες, με αυτούς τους εργατοπατέρες και αυτές τις πρακτικές.

Άνθρωποι που δε θυμάμαι ποτέ να επέλεξα, πήγαιναν σε διαλόγους εκπροσωπώντας με. Αυτοαναγορεύτηκαν σε κοινωνικούς εταίρους.

Μολονότι ήμουν μαθητής, θυμάμαι πόσο άσχημο μου φάνηκε βλέποντας τότε τον πρώτο εργατοπατέρα, τον Κανελόπουλο, να γίνεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός.

Αργότερα ήρθε το άλλο μπουμπούκι του λαϊκού κινήματος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας από την ΟΤΟΕ (αν δεν κάνω λάθος) που ως υπουργός εργασίας βρέθηκε απέναντι σε αυτό που δήθεν εκπροσωπούσε.

Ή να ξεχάσουμε τον άνθρωπο της εργατιάς Γιώργο Κουτρουμάνη που ως υπουργός του ΓΑΠ άρχιζε να μας ξεσκίζει με τα μνημόνια;

Και πόσοι άλλοι από όλα τα κόμματα όπως πχ ο Γιάννης Μανώλης. Αυτός που επί Καραμανλή κάθε μέρα τα βρόνταγε κι όλο τίποτε δεν έκανε.

Εν πάση περιπτώσει…

Τα τρία χρόνια του Μνημονίου ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αποκαλυφθεί η γύμνια του συνδικαλισμού στη χώρα μας. Με smartphone, φιμέ τζάμι και μια ενσωματωμένη μπάλα ποδοσφαίρου στο στομάχι, δε νοείται συνδικαλισμός.

Τι έκανε λοιπόν ο δικός μας κοινωνικός εταίρος αυτά τα τρία χρόνια;

Ποια απάντηση είχε κάθε φορά;

Περικοπές; 24ωρη.

Κατάργηση επιδομάτων; 24ωρη.

Μπέρδεψε την κορτιζόνη που χορηγείται δια πάσα νόσο και μαλακία με την 24ωρη απεργία που επί της ουσίας δε φέρνει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αυτά τα τρία χρόνια φάνηκε πως οι απεργίες δεν είναι η λύση διότι έφερναν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και έτσι κάθε φορά τη θιγόμενη κοινωνία στην αγκάλη της κυβέρνησης.

Θυμηθείτε. Φορτηγατζήδες, βενζινάδες, ταξί και τώρα η ΟΛΜΕ.

Μόνο που οι εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν καν να απεργήσουν. Απλές στρακαστρούκες, δίχως σχεδιασμό. Δίχως υπολογισμό της επόμενης μέρας. Η ΟΛΜΕ εγκλωβίστηκε στην παγίδα που μόνη της έστησε.

Κάποιοι πρότειναν απεργία διαρκείας γενικώς. Ίσως να είναι μια λύση. Αλλά με αυτούς που αντιπροσωπεύουν το συνδικαλισμό στην Ελλάδα δε νομίζω πως πείθονται πολλοί να ακολουθήσουν.

Θα μου πείτε, και τι προτείνεις;

Ειλικρινά δε γνωρίζω. Μια διέξοδος ήταν οι εκλογές. Κι εκεί η μειοψηφία του 48% οργανωμένη σωστά κράτησε την κυβέρνηση αλλάζοντας τα χρώματα. Αν ο λαός ήθελε την ανατροπή, είχε την ευκαιρία να την επιβάλλει.

Δεν γνωρίζω αν ο συνδικαλισμός μπορεί να φέρει τη λύση. Πολύ πιθανό. Όχι όμως με τη σημερινή του έκφραση. Χρειάζεται ξερίζωμα και καλλιέργεια από την αρχή. Άνθρωποι δίχως κάλους στα χέρια και λιωμένες σόλες δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον εργαζόμενο.

Πηγή: Free Pen

Posted: 17 May 2013 02:06 AM PDT

Η Γερμανία που επιβάλλει την πολιτική λιτότητας και κάνει μαθήματα στους «τεμπέληδες και διεφθαρμένους» Έλληνες, ευαγγελίζεται την κάθαρση στην ευρωπαϊκή οικονομία και παραδίδει μαθήματα χριστής διοίκησης κρύβει τόση «διαπλοκή» που εκπλήσσει ακόμα και τους πλέον φιλογερμανιστές.

Μετά την πρωτοφανή και σκανδαλώδη κάλυψη της «μαύρης τρύπας» της τράπεζας «κύρους» Deutsche Bank, την αποκάλυψη πώς ο στενός φίλος της Μέρκελ και πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, διατηρεί κρυφό προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία με 20 εκατ. ευρώ φοροδιαφεύγοντας καθώς και τις χορηγίες στον πρώην Γερμανό Πρόεδρο, αποκαλύπτεται ένα νέο σκάνδαλο με ρουσφέτια, στο οποίο εμπλέκεται η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, το «αδελφό κόμμα» στων Χριστιανοδημοκρατών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Βουλευτές έχουν προσλάβει σε υψηλόμισθες θέσεις συνεργατών τους άτομα από το συγγενικό τους περιβάλλον. Επί σειρά ετών σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς περισσότερων από 17 εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος (και πολλών τέως βουλευτών) διορίζονταν με «βασιλικές» αμοιβές.

Αυτοί είναι οι κριτές των Ελλήνων! Η κόντρα συμφερόντων βγάζει στην φόρα «άπλυτα» για πολλά «καθώς πρέπει» κράτη και έχουμε να γίνουμε μάρτυρες ακόμα περισσότερων αποκαλύψεων.

Πηγή: Πυγμή

http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.