15 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 14-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 14 Jul 2013 04:07 PM PDT
Τα γεγονότα αναδεικνύουν περίεργες προθέσεις των κυβερνώντων. Από την μία προχειρότητα λήψης αποφάσεων και από την άλλη η τυφλή υπακοή στην «λάθος συνταγή» σηματοδοτούν νέα ύφεση και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε νέο σπιράλ ύφεσης.

Η εικόνα ξεκαθαρίζει εάν λάβουμε υπ' όψιν το ενδιαφέρον των Αμερικανών (βλέπε συνάντηση Σαμαρά με Ομπάμα) για την ανάληψη της διαχείρισης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Με πρόσχημα την καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων απαιτούν η πώληση τραπεζών και της Εθνικής Περιουσίας να περάσει στα χέρια των δανειστών.

Ενδεικτική των προθέσεων είναι η προβλεπόμενη τιμή πώλησης της Eurobank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αντί 600 εκ. ευρώ καθ' ην στιγμή έχουν ενισχυθεί από το ΤΧΣ με 4,5 δις η πρώτη και 5,5 δις το δεύτερο. Δηλαδή μεθοδεύεται η πώλησή τους στο 6% της αξίας τους.

Το υπόλοιπο 94% θα το επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μάλιστα δεν γνωρίζουν που κατευθύνθηκαν τα 10 δις ευρώ που δόθηκαν στις δύο Τράπεζες.

Τα παραπάνω από μία «Ελληνική Κυβέρνηση», η οποία μέσω μιας μεθοδευμένης προχειρότητας και με επικοινωνιακή πολιτική τύπου «Χότζα» οδηγεί την χώρα στα χέρια των δανειστών.

Ι. Δέμος


Posted: 14 Jul 2013 11:30 AM PDT
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Ούτε  στην Κρήτη δεν μπορεί πια να σταθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ούτε στο πιο ακραίο προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδείχθηκε από την περιοδεία του στο νησί. Με θύελλα διαμαρτυριών, φραστικών επιθέσεων και εκτοξευθέντων μικροαντικειμένων πάσης φύσεως τον υποδέχτηκαν οι Κρητικοί, προκαλώντας ματαιώσεις συναντήσεών του και οχύρωσή του στο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, προκειμένου να αποφύγει τον εξευτελισμό της φάπας, ενώ χρειάστηκε ειδικό σχέδιο με …πρόβες(!) της αστυνομίας για να τον χώσουν στο ξενοδοχείο πριν τον προλάβει ο κόσμος. Όχι φυσικά ότι συγκινεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το μίσος του λαού, ακόμη και των ψηφοφόρων του …ΠΑΣΟΚ(!) εναντίον του προσώπου του.
Ο Βενιζέλος ξανάγινε υπουργός. Αυτό είναι το θεμελιώδες και όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες γι' αυτόν. Δεν βλέπετε τι αγώνα κάνει ο άλλος φωστήρας του ΠΑΣΟΚ, ο επί τριακονταετία υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, προκειμένου να προσληφθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά; Ξέρασε όλη η Ελλάδα πάνω του ακούγοντας τα όσα είπε προκειμένου να συγκινήσει τον ακροδεξιό ένοικο του Μαξίμου που ξέρει ότι θα πέσει θύμα έξωσης μόλις γίνουν εκλογές και γι' αυτό προσπαθεί να τις αποφύγει με κάθε τρόπο. Αυτογελοιοποιήθηκε για χιλιοστή φορά ο Πάγκαλος, αλλά ακόμη τίποτα. Και τι δεν είπε! «Κομμουνιστικό όργανο ήταν η ΕΡΤ. Κομμούνιζε από το πρωί ως το βράδυ. Μέχρι αηδίας», δήλωσε εμβριθώς στον ραδιοσταθμό Βήμα FM! Όλη η Ελλάδα θεωρούσε την ΕΡΤ του Σαμαρά εμετική σαν την ΥΕΝΕΔ επί χούντας και ο Πάγκαλος τη θεωρούσε …«κομμουνιστικό όργανο»! Φανταστείτε με τι φασιστικά αποβράσματα έχουμε μπλέξει! Έκανε κι άλλες φιλότιμες προσπάθειες ο Πάγκαλος για να πετύχει την πρόσληψή του ως υπουργού γιατί τα τεστ που πρέπει να περάσει κάποιος για να καθήσει σε υπουργικό θώκο είναι πολύ δύσκολα σε ό,τι αφορά στο πολιτικό θράσος. Κολώνει όμως ο Πάγκαλος ποτέ στο θέμα του ξετσίπωτου κυνισμού; Ουδέποτε.
«Υποστηρικτές όλων των τραμπούκων και όλων των κακοποιών(!)» είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Πάγκαλος. «Έχουν μαζέψει όλα τα κατακάθια της κοινωνίας» πρόσθεσε και προχώρησε στην πρόβλεψη ότι «το καλοκαίρι θα κάνουν τραμπουκισμούς, αλητείες, αταξίες», αποδεικνύοντας έτσι ότι θέλει να φάει τη θέση του Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για να συγκινήσει τον «άκαρδο» Σαμαρά, ο Πάγκαλος δεν δίστασε να εμφανίσει τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως …αναρχοκομμουνιστές(!) που «δεν θέλουν να κυβερνήσουν κοινοβουλευτικά τη χώρα, αλλά να συντηρήσουν μέσα από το χάος που θα δημιουργήσουν την επαναστατική τους προοπτική»!!! Είδατε τι θαύματα κάνει η προτέρα μαρξιστική παιδεία του Πάγκαλου, του Γεωργαλά (του προπαγανδιστή της χούντας των συνταγματαρχών) και των ομοίων τους; Πάντως, εικόνισμα πρέπει να του κάνει του Πάγκαλου ο Τσίπρας! Δυο-τρεις τέτοιες συνεντεύξεις να δώσει ακόμα ο Πάγκαλος και την αυτοδυναμία την έχει στην τσέπη ο Αλέξης! Όσο όμως παραμένουν ακόμη στην εξουσία ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διαλύσουν τη χώρα και να την μετατρέψουν σε ένα απέραντο ανθρωποσφαγείο εργαζομένων. Μόνο αυτή την εβδομάδα αποφάσισαν να υποβαθμίσουν σε δασκάλους δημοτικού σχολείου 5.000 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Να καταργήσουν 2.500 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, καταργώντας 46 από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια και να απολύσουν 2.000 καθηγητές με το τέχνασμα της διαθεσιμότητας. Στόχος να κατευθυνθούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε ιδιωτικά ΙΕΚ για να τους γδάρουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες!
Προωθούν επίσης ακάθεκτοι την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κύριο όπλο το τέρας του ΕΟΠΠΥ που δημιούργησαν ακριβώς γι' αυτόν το σκοπό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ στη Βουλή, ο οργανισμός αυτός δημιουργεί νέα χρέη με τον ιλιγγιώδη ρυθμό των σχεδόν … 4 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα! Καθώς οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων οδηγούν στην κατάρρευση των εσόδων του, η κυβέρνηση ετοιμάζεται όχι να αλλάξει τη μνημονιακή πολιτική, αλλά να επιβάλει …νέους φόρους για την υγεία! Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κλείσει ως τα τέλη αυτού του μήνα και 13 νοσοκομεία, ενώ θα κλείσει δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις αρχές του 2014! Τίποτα δεν θα αφήσει όρθιο για την κυβέρνηση που θα την διαδεχθεί. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες που μας κυβερνούν είναι πως θα γλιτώσουν το τομάρι τους και δεν θα μπορέσει να τους βάλει φυλακή η επόμενη κυβέρνηση για τα οικονομικά εγκλήματα που ενδεχομένως θα έχουν διαπράξει. Έτσι η κυβέρνηση έφερε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη με την οποία απαλλάσσει κάθε ποινικής και αστικής ευθύνης τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την οποία διοίκηση θέλουν να «κρεμάσουν» οι τραπεζίτες για προκλητική, όπως ισχυρίζονται, προτίμηση να εκχωρηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα.
Από τις αστικές και ποινικές ευθύνες έχει απαλλαγεί η διοίκηση και του ΤΑΙΠΕΔ, του ταμείου εκποίησης δηλαδή της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Την εποχή αυτή είναι βέβαιο ότι θα πλουτίσουν κάποιοι, όπως ακριβώς έγινε με τους μαυραγορίτες κατά τη διάρκεια της παλιάς γερμανικής κατοχής, της ναζιστικής. Έτσι και τώρα η νέα γερμανική κατοχή θα αναδείξει τους νέους μαυραγορίτες, το ίδιο αδίστακτους όπως οι παλιοί και προερχόμενους πάλι από τη δοσίλογη Δεξιά. Θα τους αφήσουμε πάλι να πλουτίσουν στην υγεία των κορόιδων; Αν ναι, είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Το φωτομοντάζ είναι από το Γρέκι


Posted: 14 Jul 2013 09:48 AM PDT
Σύνθημα στα χέρια Σέρβου διαδηλωτή: «Όχι στην ένταξη στην ΕΕ»
Πρόλογος ιστολογίου

Η συνέντευξη που ακολουθεί παραχωρήθηκε από τον Σέρβο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Živadin Jovanović, στο πρακτορείο Independent Balkan News Agency (IBNA).
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις (δεν) είναι εντελώς συμπτωματική...

Του Miloš Mitrović στο Βελιγράδι 
Independent Balkan News Agency
14 Ιουλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

«Μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ στο θέμα αυτό ήταν κυρίως γενικόλογες. Είπαν μεν ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014, αλλά δεν κατέστη σαφές τι ακριβώς θα συζητήσει το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το κυρίως θέμα θα είναι η πλήρης και συνεχής εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δεδομένο, ιδίως αν ληφθεί υπ' όψιν το γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών ήταν το βασικό αίτημα του Γερμανικού Κοινοβουλίου εξ αρχής».

Αυτό υπογράμμισε ο Živadin Jovanović, πρώην υπουργός Εξωτερικών πριν τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας (1998 - 2000), σε συνέντευξή του στο Independent Balkan News Agency (IBNA).Ο κ. Jovanović είναι πρόεδρος του Φόρουμ του Βελιγραδίου του Κινήματος των Αδεσμεύτων από το 2005.

IBNA: Αξιωματούχοι της σερβικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών. Είναι όντως έτσι; 

Živadin Jovanović: Οι δηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο-αποδέκτη την σερβική κοινή γνώμη. Σκοπός των αξιωματούχων της κυβέρνησης είναι να στείλουν το εξής μήνυμα στον σερβικό λαό: «Η πολιτική μας όσον αφορά στην ΕΕ υπήρξε μέχρι στιγμής επαρκής και γόνιμη».

Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν λόγοι να είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση της ΕΕ, πόσο μάλλον να πανηγυρίζουμε. Η Σερβία πρόκειται να αντιμετωπίσει νέες δύσκολες απαιτήσεις. Η σερβική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πολιτική της ΕΕ, η οποία είχε συνδέσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που κατά την άποψή μου ήταν σοβαρό σφάλμα. Μια τέτοια προσέγγιση είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της διαδικασίας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στην παρούσα φάση μπορούμε να δούμε – αν κρίνουμε από την απόφαση της Γερμανικής Βουλής (Bundestag) – ότι ακόμη και το νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα το εισηγηθούν οι Γερμανοί.

IBNA: Πιστεύετε ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει με τη γερμανική θέση;

Živadin Jovanović: Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει τη γερμανική θέση. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική των Βρυξελλών. Κάθε αμερόληπτος παρατηρητής θα συμφωνούσε ότι με αυτή την προσέγγισή της η ΕΕ ζητά από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η διακήρυξη των Γερμανών βουλευτών της Bundestag σημαίνει ότι η ΕΕ θα απαιτήσει από τη Σερβία να αποδεχθεί την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να υπογράψει μια «συμφωνία που θα αφορά σε σχέσεις καλής γειτονίας και στην κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων», να συνάψει διπλωματικές σχέσεις κλπ. Νομίζω, μάλιστα, ότι ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι μόνο η Γερμανία, αργά ή γρήγορα θα θέσουν τις δικές τους προϋποθέσεις για τη Σερβία. Και ασφαλώς δεν θα υποστηρίξουν την πρόοδο της Σερβίας στα πλαίσια της υπόθεσης της ΕΕ αν η Σερβία δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

IBNA: Θεωρείτε τη συμφωνία των Βρυξελλών ως υπαγορευμένη άνωθεν. Πιστεύετε ότι η Σερβία είχε κάποια διαφορετική επιλογή;

Živadin Jovanović: Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να ακολουθούσε η Σερβία το παράδειγμα της Ισλανδίας όσον αφορά στη στάση της προς την ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή θα συνεπάγονταν:

1) το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας των ατελείωτων μονομερών παραχωρήσεων προς την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Πρίστινα, 

2) την ενίσχυση των οικονομικών και άλλων δεσμών με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και όλες τις χώρες που υποστηρίζουν την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, και 

3) την ενεργοποίηση των αποκλειστικά δικών μας οικονομικών, φυσικών, ανθρώπινων και γεωστρατηγικών δυνατοτήτων, οι οποίες δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Οι Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κατά τη γνώμη μου, διέπραξαν το σοβαρό σφάλμα να διαπραγματευτούν τα νόμιμα δικαιώματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μόνο και μόνο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία για τις ενταξιακές συνομιλίες! Θα δούμε τελικά ποιο θα είναι το τίμημα της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, ο σερβικός λαός δεν γνωρίζει ότι η Γερμανία, η Αυστρία, αλλά ακόμη και η Ουγγαρία, θα είναι σε θέση να ζητήσουν αποζημιώσεις για τους λεγόμενους «Volksdeutsche» (Γερμανούς που εκδιώχθηκαν από τη Σερβία στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως συνεργάτες των φασιστικών δυνάμεων κατοχής).

IBNA: Ποιες θα ήταν οι πιθανές συνέπειες για τη σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας αν είχε αρνηθεί τις απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο;

Živadin Jovanović : Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή προχώρησε πάρα πολύ, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Γιατί βιάστηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο; 

Όταν οι ανώτατοι αξιωματούχοι ενός κράτους προβαίνουν σε μια λανθασμένη απόφαση, κανείς δυστυχώς δεν μπορεί να επανορθώσει αργότερα. 

Η εναλλακτική λύση ήταν να υιοθετηθεί μια εποικοδομητική πολιτική προς την ΕΕ, αλλά χωρίς βιασύνη και χωρίς να της εκχωρηθούν ζωτικής και διαχρονικής σημασίας κρατικά και εθνικά συμφέροντα. Μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει τη διαφάνεια για την ένταξη, αλλά σε καμία περίπτωση υπαγορεύσεις και εκβιασμούς. Με μια εντατικοποίηση των οικονομικών και άλλων σχέσεων με τις χώρες BRICS, καθώς και με κάποιες αραβικές και λατινοαμερικανικές χώρες, η Σερβία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποδοχή της συμφωνίας των Βρυξελλών, υπό τους όρους που επιβάλλονται από την ΕΕ, θα μείνει στην ιστορία ως ιστορικό βήμα, αλλά, δυστυχώς, ως ιστορικό λάθος βήμα.

IBNA: Διακρίνετε κάποιες ομοιότητες μεταξύ της σημερινής τακτικής «του καρότου και του μαστίγιου» που ακολουθεί η ΕΕ ως προς τη Σερβία και της τακτικής των Δυτικών έναντι στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90;

Živadin Jovanović : Υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Γενικά, η ΕΕ εφαρμόζει μια ρατσιστική πολιτική απέναντι στη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η τακτική του μαστίγιου ισοδυναμούσε με την απομόνωση, τις κυρώσεις, και τόλμησαν ακόμη να προβούν και σε απροκάλυπτη στρατιωτική επίθεση σε συμμαχία με την αλβανική τρομοκρατική οργάνωση UCK.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις, απομόνωση και απειλές για στρατιωτική επίθεση. Ούτε η ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ έχει το μονοπώλιο στις ευρωπαϊκές και γενικά τις διεθνείς σχέσεις, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε πολιτικές είτε στρατηγικές. Η Σερβία είναι μέλος των πιο σημαντικών διεθνών οργανισμών και έχει πολλούς φίλους. Τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι κατοχυρωμένα μέσω του ψηφίσματος αρ. 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, η Σερβία έχει περισσότερες ευκαιρίες να απαιτήσει και να κατορθώσει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, η Σερβία είναι συγχρόνως πιο εκτεθειμένη και πιο εξαρτημένη από αποφάσεις που της υπαγορεύονται έξωθεν. Δεν είμαι σίγουρος εάν η συμφωνία των Βρυξελλών θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων ή εάν θα δημιουργήσει τις βάσεις για νέες συγκρούσεις στο μέλλον.

IBNA: Πώς θα επηρεάσει την Σερβία η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ;

Živadin Jovanović : Η Κροατία είναι όμορος χώρα και οφείλουμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις μαζί της. Η βασική αρχή αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να είναι η αμοιβαιότητα. 

Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής η Σερβία έχει επιτρέψει στην Κροατία να δρα προς όφελός της, προβαίνοντας σε μονομερείς παραχωρήσεις. 

Κροατικές εταιρείες έχουν αγοράσει τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια της Σερβίας και έχουν πρόσβαση στους υψηλότερης ποιότητας γεωργικούς πόρους μας. Ο Κροάτης επιχειρηματίας Ivica Todoric ελέγχει περισσότερο από το 1/3 της αγοράς των αλυσίδων καταστημάτων στη Σερβία. 

Από την άλλη πλευρά, οι σερβικές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην Κροατία. Οι Σέρβοι που ζουν στην Κροατία υφίστανται διακρίσεις. Οι φραγμοί που στήθηκαν για τον επαναπατρισμό των Σέρβων προσφύγων κατά την δεκαετία του '90 υπάρχουν ακόμα. Η συνοριακή γραμμή μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί, διότι η Κροατία προβάλλει αξιώσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.

Όλα αυτά σίγουρα δεν γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου και των προτύπων που προβάλλει η ίδια η ΕΕ.



Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...




Posted: 14 Jul 2013 09:28 AM PDT
Του Χρήστου Γιανναρά

Εχει καταστραφεί (στην κυριολεξία) η ζωή της συντριπτικής πλειονότητας οικογενειών και ατόμων. Σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε παραμικρή πτυχή της καθημερινότητας αναπαράγεται ο πανικός της στέρησης, της ανασφάλειας. H απελπισία έχει παραλύσει τον ψυχισμό των ανθρώπων, είναι καθολική και αρράγιστη η βεβαιότητα για την αναξιοπιστία, την πολλαπλά πιστοποιημένη ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί τη συμφορά που το ίδιο προκάλεσε.

Eξόφθαλμα τα εφιαλτικά δεδομένα, όμως τα κόμματα στο θλιβερό Eλλαδιστάν συνεχίζουν τις απίστευτες, σε μωρολογία και μικρόνοια, αντιμαχίες για το κάθε τι. Ωσάν να μην βλέπουν, να μην ακουν, να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Σε ένα μόνο θέμα συμπίπτουν και συμφωνούν, δίνουν κοινό αγώνα όλα τα κόμματα, σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με φανατισμό και πείσμα: Nα μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.

H πρωτοφανής σύμπνοια και ανυποχώρητη εμμονή όλων των κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα έχει προφανέστατη λογική βάση: Aπόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα σήμαινε κατάλυση του πελατειακού κράτους. Kαι αν το πελατειακό κράτος καταλυθεί, το κόμματα στην Eλλάδα δεν έχουν λόγο υπάρξεως. Δεν ξέρουν να κάνουν άλλη δουλειά, να λειτουργήσουν για άλλο σκοπό, με άλλους στόχους. Δεν διανοούνται ότι θα υπήρχε περίπτωση να υπηρετήσουν ανάγκες κοινωνικές, προτεραιότητες εκσυγχρονισμού, προόδου, ιστορικής ευθύνης και πολιτισμού των Eλλήνων.

Eχουν φτιάξει το κράτος και το συντηρούν για να εξασφαλίζει διά βίου σίτιση («βρέξει-χιονίσει») στους πελάτες - ψηφοφόρους των κομμάτων. Γι' αυτό και «εργαζόμενοι» είναι μόνο η κομματική πελατεία και έχει απεριόριστα δικαιώματα – ο γιατρός που χειρουργεί ανοιχτές καρδιές και ανοιχτά κρανία, με δεκάωρη ορθοστασία, δεν λογαριάζεται «εργαζόμενος» ούτε ο βιοπαλαιστής, που η πελατεία των κομμάτων τού καίει κάθε τρεις και λίγο το μαγαζί. Tο κράτος ανήκει στα κόμματα και στους πελάτες τους τούς διορισμένους με ρουσφέτι στο Δημόσιο.

Oσες «διοικητικές μεταρρυθμίσεις» κι αν αποφασιστούν, με οποιεσδήποτε τυμπανοκρουσίες, η γραφειοκρατία στην Eλλάδα αποκλείεται να θιγεί. Διότι, αν απλουστευθούν και συντομευθούν οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος, θα αποκαλυφθούν οι υπάλληλοι που είναι περιττοί, αργόσχολοι και, κατά λογική ακολουθία, θα πρέπει να απολυθούν. Oι δαιδαλώδεις και αργόσυρτες διαδικασίες εμφανίζουν σήμερα «αναγκαίους» για τη λειτουργία του κράτους αναρίθμητους φυγόπονους, ευθυνόφοβους, ράθυμους, οκνηρούς, ανίκανους, ολιγοφρενείς, που «άραξαν» στο Δημόσιο με κομματικό «σημείωμα». Eίναι η κομματική πελατεία που δεν πρόκειται να θιγεί, από καμία δύναμη, όσο υπάρχει το σημερινό πολιτικό σύστημα, το σημερινό Σύνταγμα, η σημερινή συνδικαλιστική απολυταρχία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αυτοκτονήσει η κομματοκρατία, να αυτοκαταργηθεί.

Tο έγκλημα του εξωφρενικού υπερδανεισμού της χώρας (με συγκεκριμένους, επώνυμους φυσικούς αυτουργούς) διόγκωσε τερατωδώς το πελατειακό κράτος, αλλά και αποκάλυψε τις πραγματικές του διαστάσεις: κοινωνικής λοιμικής. Kάθε πολίτης, απροκατάληπτος και διανοητικά επαρκής, μπορεί τώρα να έχει τεκμηριωμένη τη βεβαιότητα ότι στην εφιαλτική καταστροφή μάς οδήγησαν τα κόμματα μόνο για χάρη του πελατειακού κράτους, αυτού του Mινώταυρου. Eξ ορισμού αυτονομημένο από την κοινωνία, άδικο, αντίπαλο του πολίτη, το πελατειακό κράτος είναι ο θανάσιμος επίβουλος της ζωής, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς μας.

Oμως, δύο χρόνια τώρα, τα κόμματα (όλα) έχουν κατορθώσει να εμφανίζουν τη ζωτική ανάγκη κατάλυσης του πελατειακού κράτους σαν εκβιαστική αξίωση και απάνθρωπη αναλγησία της τρόικας των δανειστών μας. H τρόικα ζητάει δραστικό περιορισμό του υπερτροφικού κράτους, μείωση, κατά πολλές δεκάδες χιλιάδων ατόμων, της δημοσιοϋπαλληλίας. Aν ζητούσε να απολυθούν οι ρουσφετολογικά διορισμένοι, να λειτουργήσουν θεσμοί αξιοκρατικού ελέγχου, εξ υπαρχής σχεδιασμός της λειτουργίας υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών με επαναξιολόγηση της καταλληλότητας και επάρκειας του προσωπικού, θα σφετεριζόταν σαφώς ρόλο πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας. Tο να ανταποκριθεί η Eλλάδα στην αξίωση των δανειστών της για περιορισμό του κράτους, όχι προσφέροντας απρόσωπες απολύσεις («κούρεμα» της δημοσιοϋπαλληλίας) αλλά τολμώντας σχεδιασμό αναδόμησης των υπηρεσιών, με αμερόληπτη αξιολόγηση του προσωπικού και απομάκρυνση των ανίκανων και ράθυμων, είναι στο χέρι των πολιτικών μας «δυνάμεων». Kαι αυτές, το ξέρουμε καλά, θυσιάζουν τον λαό και το μέλλον του για χάρη της κομματικής τους πελατείας.

Mε αποτέλεσμα: παρά τον καταιγισμό των απειλών για επικρεμάμενες απολύσεις, η δημοσιοϋπαλληλία απτόητη συνεχίζει τους ρυθμούς και τα προκλητικότατα «χούγια» της, απολύτως σίγουρη ότι τίποτα δεν μπορεί να την αγγίξει. Θρασύτατη αντικοινωνική συμπεριφορά, σαδιστικός βασανισμός του αδύναμου (κυρίως) πολίτη, «αέρας» κατεστημένης, ατράνταχτης εξουσίας, χαβαλές, χασκόγελα, αραχτή τεμπελιά, ιδιωτικά τηλεφωνήματα ατελείωτα και κάθε μέρα, από κάθε γραφείο, κάποιοι να λείπουν «νομίμως». Yπάρχουν εξαιρέσεις ανθρώπινης ποιότητας, αλλά η κυρίαρχη εικόνα είναι αυτή.

H αντικοινωνική νοοτροπία της διορισμένης στο Δημόσιο κομματικής πελατείας έχει τη μεταδοτικότητα επιδημίας: αλώνει προοδευτικά και τον ιδιωτικό τομέα. Tράπεζες, νοσηλευτικές επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, επιμελητήρια και Tαμεία, όλο και συχνότερα εμφανίζουν υπαλληλικές συμπεριφορές δημοσιοϋπαλληλίας. Γι' αυτό και η (επώδυνη οπωσδήποτε) μετάβαση σε δομές και λειτουργίες κοινωνικού κράτους, κατάλυσης του πελατειακού μοντέλου, είναι όρος επιβίωσης της ελλαδικής μας συλλογικότητας.

Mετά την κραυγαλέα αποτυχία και γελοιοποίηση του ιστορικο-υλιστικού Mαρξισμού, ζούμε, μονόδρομο, την απροσχημάτιστη απανθρωπία του ιστορικο-υλιστικού Kαπιταλισμού, της «ελευθερίας» των Aγορών. Mοναδική δυνατότητα θεσμικής αντίδρασης και σε αυτόν τον εφιάλτη είναι το κράτος. Oχι το κομματικό, πελατειακό κράτος, αλλά το κράτος δικαίου, το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος. Tα κόμματα, με ετικέτα «Aριστεράς», πρωτοπορούν στη μαχητική υπεράσπιση του πελατειακού κράτους, του κηφηναριού της παρασιτικής δημοσιοϋπαλληλίας, γι' αυτό και συγκυβερνούν με τα ασπόνδυλα υποχείρια των Aγορών. Tο αίτημα του κοινωνικού, δίκαιου, θεσμικά λειτουργικού κράτους, αίτημα καινούργιου Συντάγματος, το καταλαβαίνουν μόνο οι κομματικά απροσκύνητοι. Πρέπει να είναι πολλοί. Aλλά προσώρας αμήχανοι.


Posted: 14 Jul 2013 08:58 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Οι συχνές ανακοινώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του για την άνευ προηγουμένου οικονομική τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός, αποδεικνύει πρώτα και πάνω απ' όλα την αγωνία του για την περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι ο ίδιος, βάσει σχεδίου, αποφάσισε να οδηγήσει τα πράγματα προς το ΔΝΤ, προκειμένου να μη λάβει ο ίδιος τα πικρά μέτρα που απαιτούνταν αμέσως μετά την εκλογή του για να σταματήσει ο κατήφορος της Ελλάδας.

Αυτό είναι το μείζον θέμα για τον κ. Παπανδρέου. Να μην αποδειχθεί ποτέ ότι όσα συνέβησαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, σχεδιάστηκαν για να αποφύγει αυτό το «πολιτικό κόστος», το οποίο και κατέστρεψε την Ελλάδα. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η κατάσταση που ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών από τη δεκαετία του '80 και ευθύνονται όλοι ανεξαιρέτως οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν την Ελλάδα, είτε από τη θέση του πρωθυπουργού είτε ως υπουργοί και βουλευτές. Ολοι και ο καθένας ξεχωριστά έχει το μερίδιο της ευθύνης του.

Στη διάρκεια της δικής του πενταετίας, ο κ. Κώστας Καραμανλής έδειξε μεγάλη -θα έλεγα τυφλή- εμπιστοσύνη στο οικονομικό επιτελείο που ο ίδιος επέλεξε και διόρισε. Αρα, ως πρωθυπουργός έχει και την ευθύνη των πράξεών τους. Το ελάχιστο θετικό για τον κ. Καραμανλή είναι ότι αντιλήφθηκε -έστω και αργά- τον κίνδυνο, προσπάθησε να επιβάλει μέτρα και είπε την αλήθεια στον λαό. Η παραδοχή του δεν σβήνει τις ευθύνες του.

Διεξήχθη μεγάλη συζήτηση για το αν γνώριζε και τι γνώριζε ο κ. Παπανδρέου πριν εκστομίσει εκείνη τη βλακώδη φράση -«λεφτά υπάρχουν»- που θα τον ακολουθεί για πάντα. Είχε γνώση της έκθεσης του ΔΝΤ, τον Ιούλιο 2009, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα κινδύνευε να μην έχει δυνατότητα να καταφεύγει στις αγορές για δανεικά και όλοι οι παράγοντες της οικονομίας τον είχαν προειδοποιήσει ότι η θύελλα θα ναι καταστροφική, όπως και συνέβη.

Δυστυχώς, από τους έξι πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974, ο κ. Παπανδρέου έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης...


Posted: 14 Jul 2013 08:25 AM PDT
Άνοιξε κουβέντα μετά από την καταδίωξη δραπετών

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Έρχεται η "στρατοχωροφυλακή"; Η υπόθεση της -ανεπιτυχούς μέχρι στιγμής- καταδίωξης των Αλβανών δραπετών στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου, έχει προκαλέσει μια έντονη παρασκηνιακή συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός σώματος που θα μπορεί να αναλαμβάνει επιχειρήσεις "εσωτερικής ασφάλειας" σε επιχειρησιακό περιβάλλον "ανταρτοπόλεμου" σαν κι αυτές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των δραπετών. Η αναγκαστική όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές χρησιμοποίηση Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού αλλά και του Στρατού, έδειξε την ανάγκη "ανασύστασης της χωροφυλακής" ή την δημιουργία κάποιου ανάλογου σώματος.

Η εμπλοκή του στρατού στην επιχείρηση εντοπισμού των δραπετών αποκαλύφθηκε από ένα "ατύχημα". Η προσγείωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους του στρατού σε λάθος περιοχή ,προκάλεσε αναστάτωση και αποκάλυψε σε πρώτη φάση την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια αποστολή "εσωτερικής ασφάλειας". Κάτι που νομικά δεν μπορεί να σταθεί αφού η αποστολή τους είναι επακριβώς καθορισμένη και αφορά μόνο στην αντιμετώπιση του "εξωτερικού εχθρού".

Όμως η στρατιωτική εμπλοκή δεν σταμάτησε εκεί. Ένα ελικόπτερο Chinook ,μετέφερε σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μία ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και μία της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Η "δικαιολογία" της παρουσίας τους στην περιοχή που διεξάγονταν οι έρευνες ήταν μια άσκηση με την κωδική ονομασία "Εύηνος". Κανείς βέβαια δεν πείστηκε από την δικαιολογία και ήταν πλέον σαφές ότι στρατιωτικοί και λιμενικοί είχαν αποστολή να εντοπίσουν τους δραπέτες χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους στον ορεινό αγώνα αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό που διαθέτουν.

Όπως κι έγινε τουλάχιστον για τους δύο δραπέτες που σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ εντόπισαν μέσα στη νύχτα τους δύο Αλβανούς και τους "οδήγησαν" στην ενέδρα των ΕΚΑΜ. Ακούστηκαν πολλά άλλα σενάρια για το ποιος αντάλλαξε πυροβολισμούς με τους δραπέτες, αλλά ας παραμείνουμε στην "επίσημη" εκδοχή.

Ο εντοπισμός έστω δύο δραπετών προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση ,όχι όμως και στους στρατιωτικούς επιτελείς ή τουλάχιστον στους περισσότερους απ΄ αυτούς. Η εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν τους είναι ευχάριστη για πολλούς λόγους :
  • πρώτα απ΄ όλα "ψυχολογικούς". Η πλειοψηφία των στρατιωτικών που την εποχή της χούντας ήταν στη Σχολή Ευελπίδων , "βίωσε" τις συνέπειες του "στίγματος" μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 80. Και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να "κατηγορηθούν" για εμπλοκή τους στα "εσωτερικά της χώρας"
  • η ανησυχία και η δυσαρέσκειά τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία επιμονή στην χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές "αστυνομικού χαρακτήρα". Ξεκινώντας από τα μέτρα ασφαλείας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης ,συνεχίζοντας με την χρησιμοποίηση της επίλεκτης 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας σε ρόλο "σεκιούριτι" του ΥΠΕΘΑ και τώρα με την αποστολή για τους δραπέτες. Τι άλλο μπορεί να ακολουθήσει;
Οι στρατιωτικοί επιτελείς μπορεί να καταννοούν την άποψη ότι η αστυνομία δεν έχει εκπαιδευμένες μονάδες για "ορεινό αγώνα", αλλά επισημαίνουν ότι "δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει ο στρατός να εμπλακεί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις". Η δικαιολογία κυβερνητικών παραγόντων ότι "η αστυνομία δεν μπορεί" προκαλεί κι ένα εύλογο ερώτημα σε "μάχιμους" στρατιωτικούς: "Κι αν αύριο πουν ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαχειριστεί επεισόδια σε κάποιο αστικό κέντρο τι θα κάνουν; Θα ζητήσουν τη συνδρομή μας";

Το ερώτημα δεν τίθεται τυχαία. Αντιθέτως. Τον Δεκέμβριο του 2008 ,όταν η Αθήνα φλεγόταν από τα επεισόδια μετά από την δολοφονία Γρηγορόπουλου, υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχε προτείνει να κατέβει ο στρατός στο κέντρο! Οι φωνές του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα ακούγονταν ...μέχρι τη Μεσογείων και τα όσα έλεγε δεν μεταφέρονται.

Συζητάνε την στρατοχωροφυλακή.

Προς το παρόν έχει αρχίσει να "φουντώνει" μια συζήτηση για την δημιουργία μιας "στρατοχωροφυλακής" η οποία θα έχει βαρύ εξοπλισμό και κατάλληλη εκπαίδευση για να επιχειρεί στην δύσκολη ελληνική ύπαιθρο.

Οι συζητήσεις μπορεί να γίνονται αλλά για να γίνει πράξη το σχέδιο δεν είναι εύκολο. Γιατί όπως είναι κατανοητό χρειάζονται χρήματα που δεν υπάρχουν. Και αυτό αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των στρατιωτικών που "φοβούνται" την χρησιμοποίησή τους σε αποστολές εκτός του αντικειμένου τους και στο μέλλον.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα παντού έχουν αλλάξει και φέρνουν ως παραδειγματα περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ο στρατός βγήκε στους δρόμους . Στην Ιταλία και στην Γαλλία για παράδειγμα. Συγκρίσεις βέβαια μ΄ αυτές τις χώρες δεν μπορούν να γίνουν αφού έχουν διαφορετική κουλτούρα και μνήμες. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να αρχίσουν να κάνουν συσγκρίσεις και με την Αίγυπτο.

Από τον πολύ έντονο διάλογο που γίνεται πάντως μέσω διαδικτύου προκύπτει ότι υπάρχει κι ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που δεν βλέπει διόλου αρνητικά την αξιοποίηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του.

Οι πρώτοι πάντως που έχουν αντιρρήσεις και αναμένεται να την διατηρήσουν είναι οι στρατιωτικοί και κυρίως τα νεότερα στελέχη που θεωρούν ότι ακόμη και η συζήτηση του θέματος βλάπτει. Δεν μπρούμε να πούμε το ίδιο για την στρατιωτική ηγεσία η οποία δείχνει πολύ ευέλικτη να συζητήσει το θέμα "αξιοποίησης" των ΕΔ. Μέχρι τουλάχιστον να έρθει η "στρατοχωροφυλακή"...



Posted: 14 Jul 2013 07:50 AM PDT
Της Ζέζας Ζήκου

Η ειρωνεία είναι ότι η πολυθρύλητη «Νέα Μεταπολίτευση» ξεκίνησε με το διαβόητο Μνημόνιο. Από τις 23 Απριλίου 2010, με το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου από το Καστελλόριζο και από τις 5 και 6 Μαΐου του 2010 που ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη, η χώρα εισήλθε στην μετά Χρεοκοπία εποχή. Αλλά λίγοι πολίτες το αντιλήφθηκαν, καθώς η φαιδρή οικονομική - τεχνοκρατική σκέψη των οικονομολογούντων καθηγητών, πολιτικών και δημοσιογράφων, παρέλυσε, δυστυχώς, κάθε σοβαρή πολιτική συζήτηση.

Οτι οι ισορροπίες θα άλλαζαν και οι ρόλοι θα εναλλάσσονταν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι κάτι που θα μπορούσε να το προβλέψει ένας καλός αναλυτής. Απλώς, η κρίση μεγέθυνε τις αδυναμίες και απογύμνωσε τους πολιτικούς, τους έδειξε όπως είναι: λίγους, αδύναμους, ανεπαρκείς. Ζούσαν και ζουν με τον δανεικό χρόνο του ευρώ, που μετέτρεψε την ελληνική οικονομία σε σωρό ερειπίων. Ελάχιστοι διασώζονται, κι αυτοί δεν είναι αρκετοί να αλλάξουν τη συνολική εικόνα ή να αλλάξουν τον ρουν των εξελίξεων. Και όταν τα πάντα καταρρέουν, παρασύρουν και το πολιτικό σύστημα.

Στην εποχή των Μνημονίων, η «πολιτική αιμομειξία» μεταξύ κομμάτων που υπηρετούν τα Μνημόνια, σερβίρεται ως προϊόν υψίστης σύνεσης και σωτηρίας της πατρίδας. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη φιλοδοξούσα να κυβερνήσει αντιμνημονιακή εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αραγε, όμως, ποιας σωτηρίας;

Φίλος μου και εξαιρετικός γνώστης της ευρωπαϊκής ιστορίας, με παραπέμπει σε ιστορικό προηγούμενο της γείτονος Iταλίας. Eκεί η «αμφίπλευρη διεύρυνση» επιχειρήθηκε το... 1876, από τον πολιτικό Depretis, ο οποίος πράγματι πέτυχε τη διαμόρφωση ενός ευρύτατου κοινοβουλευτικού μπλοκ, το οποίο υπερέβαινε την κλασική αντιπαράθεση Δεξιάς - Aριστεράς. Tο εγχείρημα χαρακτηρίστηκε «πολιτική αιμομειξία» και έμεινε στην ιταλική πολιτική ιστορία με τον όρο «μεταμορφισμός», στον οποίο αποδίδονται όλα τα δεινά της μετέπειτα ιταλικής πολιτικής ζωής. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι η άμβλυνση των ιδεολογικών διαφορών και η ανομοιογένεια των πολιτικών σχηματισμών ήταν το κατάλληλο έδαφος πάνω στο οποίο φύτρωσε και γιγαντώθηκε ο λαϊκίστικος «φασιστικός ριζοσπαστισμός» του Mουσολίνι.

Ο Αντώνης Σαμαράς εγκλωβίστηκε στο πρώτο Μνημόνιο και αναγκάστηκε να συνορχηστρώσει τα δύο επόμενα (με τα μέτρα που «στάζουν αίμα»). Αφού εγκατέλειψε τις «κόκκινες γραμμές» του μέσα σε μια νύκτα τον Δεκέμβριο του 2011 με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και αφού διέγραψε την αντιμνημονιακή στρατηγική που ακολούθησε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, και ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, (επιτέλους) έγινε πρωθυπουργός στις 17 Ιουνίου του 2012. Ομως, ο ρεαλιστικός συμβιβασμός του πυροδότησε και συνεχίζει να πυροδοτεί μοιραία σοκ.

Υποσχέθηκε «μια εθνική, δίκαιη προσπάθεια προκειμένου να βγούμε από την κρίση». Ομως, το πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά είναι ότι αυτή την οικονομική λογική τη στήριξε σε μια πολιτική υπόσχεση και προσδοκία: την αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ώστε να αλλάξει η οικονομική συνταγή. Προσδοκία, που βιώθηκε ως λύτρωση από το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχουν επιβάλλει οι εταίροι-δανειστές μας. Βιώθηκε και ως ελπίδα γενικώς. Ωστόσο, το ακραία επικίνδυνο είναι ότι βιώθηκε και ως μια απόδειξη πως όλα είναι δυνατά και όλα είναι ψέματα!

Στην εποχή που ακόμη βιώνει η χώρα την πολιτική της χρεοκοπία, μάταια περιμένουμε διασαφήσεις στοιχειώδους πολιτικής ειλικρίνειας. Τόσο η μνημονιακή -όσο και η αντιμνημονιακή- ρητορεία εκκρεμούν σε πλήρη ασάφεια και ωκεανούς ψεύδους, παρά τη φαιδρή έπαρση περί σωτηρίας της χώρας. Oι πολιτικά άσαρκες γενικολογίες και οι αφόρητες κοινοτοπίες συνιστούν κοινή ταυτότητα και ταύτιση. Aντε να ξεχωρίσεις τη ρητορική και να διακρίνεις πολιτικές ιδιαιτερότητες σε αυτήν την ευτελέστατη (μεθοδευμένη) αοριστολογία υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Τώρα πια δεν διακρίνεις διαφορές- ούτε καν στις ρητορικές ιδεολογικές τους επιφάσεις.

Μπαράζ δημοσιευμάτων από τον Economist, τους New York Times, τους Financial Times και το Reuters αποκαλύπτουν την εικονική πραγματικότητα γκρεμίζοντας το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί. Ακόμη και το γεγονός ότι σταμάτησαν απότομα οι επιχειρήσεις «αλληλεγγύης», στις οποίες σκόπιμα επιδίδονταν οι εταίροι-δανειστές μας, αποκαλύπτουν πολλά πράγματα που πάντοτε υποψιαζόμασταν: πως το τιμόνι αυτής της χώρας έχει περιέλθει στην υποτέλεια των δανειστών. Και συνεχίζεται η επιβολή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, που εφαρμόζονται με ψυχρή ωμότητα.

Πόσο μπορεί ακόμα το έθνος να υπομείνει μια τέτοια διαδικασία οικονομικής καταστροφής και μιας κουτσής-στραβής διάσωσης από τη χρεοκοπία, από αυτούς που το οδήγησαν στην κατάρρευση, διερωτώμαι. Η διάγνωση της δεινής κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για «φθηνές» ελπίδες. Η βαθιά ύφεση, η θηριώδης ανεργία και η συνακόλουθη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου επισωρεύονται επιβαρυντικές. Το σήμερα είναι ήδη χειρότερο από το χθες και το αύριο δεν προοιωνίζεται καλύτερο από το σήμερα σε ένα κοινωνικό σώμα του οποίου οι αντοχές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται δραματικά. Οργή, κραυγές απελπισίας... Ανθρωποι να παρακαλούν για μια θέση εργασίας, οικογένειες μπροστά σε ανυπέρβλητες συμφορές, πολιτικοί και εν γένει ιθύνοντες σε πανικό, μια χώρα πάνω σε κινούμενη άμμο.


Posted: 14 Jul 2013 07:28 AM PDT
Συνιστά λανθασμένη τακτική η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το κατεστημένο ότι δεν θα κινδυνεύσουν τα συμφέροντά του αν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Παγιώνεται πλέον στη συνείδηση του κόσμου το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν περίπου επτά εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές: Σαμαράς ή Τσίπρας; Ποιον από τους δύο θέλουν για πρωθυπουργό; Ο πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς, θα προσέλθει ενώπιον των ψηφοφόρων βαρυνόμενος με το έργο της κυβέρνησής του, την καταστροφή δηλαδή της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, έχοντας εφαρμόσει μια πολιτική που επέφερε δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης όλου του έθνους. Θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι όλα αυτά τα δεινά ήταν για το καλό του.

Χειρότερη καταστροφή θα υφίστατο ο πληθυσμός της Ελλάδας, θα ισχυριστεί ο Σαμαράς, αν ο ίδιος δεν του έκοβε σχεδόν τον... μισό μισθό ή τη μισή σύνταξη, αν δεν έστελναν αυτός και ο Γιώργος Παπανδρέου ένα εκατομμύριο Ελληνες στην ανεργία, αν δεν απειλούσαν να κατασχέσουν τα σπίτια όσων χρωστούν δάνεια στις τράπεζες τώρα που μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους.

Ο Τσίπρας είναι άπειρος στην άσκηση της διακυβέρνησης. Το ίδιο και τα στελέχη που τον περιβάλλουν, ισχυρίζονται τα κυβερνητικά κόμματα. Σωστό είναι το επιχείρημα αυτό. Μήπως όμως ήταν πεπειραμένα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 1981, όταν έφτιαξαν κυβέρνηση; Οχι, βέβαια. Αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, πριν από τις εκλογές του 2004 που έβλεπαν ότι θα τις έχαναν, για απειρία στην άσκηση της εξουσίας δεν κατηγορούσαν τον Κώστα Καραμανλή; Σε καμιά απολύτως περίπτωση η μομφή της απειρίας δεν απέτρεψε την εκλογική συντριβή αυτών που εκτόξευαν την κατηγορία!

Με άλλα λόγια, η κατηγορία της απειρίας είναι σωστή, αλλά εντελώς ασήμαντη στην πολιτική. Μόνο οι σίγουρα χαμένοι καταφεύγουν σε αυτήν.

Δεν πείθεται κανένας ψηφοφόρος να προτιμήσει έναν «πεπειραμένο» που τον έχει καταστρέψει από έναν «άπειρο» για τον οποίο τρέφει, τουλάχιστον, την αμφιβολία της ελπίδας μήπως κυβερνήσει καλύτερα. Αναφερόμαστε φυσικά σε όσους ψηφοφόρους ταλαντεύονται και προβληματίζονται αν πρέπει να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Τούτη τη φορά όμως είναι εκατομμύρια αυτοί οι Ελληνες πολίτες, καθώς όλες οι σταθερές έχουν καταρρεύσει και η κοινωνία μας βρίσκεται σε πρωτοφανή αναβρασμό. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό οδεύει προς πλήρη διάλυση. Ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και η ΝΔ δεν αισθάνεται καθόλου καλά.

Υπέρ Σαμαρά, η ελίτ της χώρας, φυσικά. Υπέρ Σαμαρά, και οι ξένοι επικυρίαρχοι. Αταλάντευτα. Θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον ξαναβγάλουν. Πολύ σωστά πράττουν από τη σκοπιά τους. Τα δικά τους συμφέροντα διασφαλίζει, όσο περισσότερο μπορεί στις σημερινές συνθήκες. Γνωρίζουν άριστα γιατί τον στηρίζουν.

Αγνωστη η στάση του λαού. Θα φανεί στις κάλπες. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση «γδέρνει» μισθολογικά, φορολογικά και κοινωνικά τους Ελληνες και καταποντίζει το βιοτικό τους επίπεδο εντελώς συνειδητά με την πολιτική που ακολουθεί. Αν οι ψηφοφόροι υπερψηφίσουν τον Σαμαρά, αυτό σημαίνει ότι απαιτούν συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Τώρα ξέρουν.

Ο λαός θα βγάλει τον Τσίπρα, αν φυσικά τον βγάλει. Τον λαό πρέπει να πείσει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καλυτερεύσει τη ζωή του. Συνιστά λανθασμένη τακτική η πρόθεσή του να πείσει το κατεστημένο ότι δεν θα κινδυνεύσουν τα συμφέροντά του αν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται η ελίτ να επιλέξει Τσίπρα αντί Σαμαρά. Ποτέ!


Posted: 14 Jul 2013 06:45 AM PDT
Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο, στην Ανατολική Θράκη, η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας, ΕΙΑ, υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα shale gas στον κόσμο. Αλλά και στο ελληνικό τμήμα της Θράκης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που έκανε μια προκαταρκτική γεωλογική μελέτη, θεωρεί ότι υπάρχει συγγένεια με τα τουρκικά πετρώματα και ότι η πιθανότητα ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Το θέμα είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία, αν και το παρακολουθεί στενά, θεωρεί ότι, επί του παρόντος, πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Παρά τη «ρεαλιστική» προσέγγιση, ωστόσο, του Γιάννη Μανιάτη –ο ίδιος ως υφυπουργός παρήγγειλε τη μελέτη του ΙΓΜΕ–, η εξαιρετικά πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές προκλήσεις που μπορεί να «ξαναγράψει» από την αρχή τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Η πιθανή ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Θράκη έχει τεράστια οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Η εκμετάλλευση του shale gas στις ΗΠΑ έχει ήδη αλλάξει το τοπίο στην αμερικανική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει καθοριστικά τις προσπάθειες και της Ευρώπης να εισαγάγει στο ενεργειακό της μείγμα το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές. Η Ρωσία δεν έχει κρύψει την ανησυχία της απέναντι στο ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της στην ενεργειακή αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο προσοδοφόρο πελάτη της.

Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, άλλωστε, η Ε.Ε. αποφάσισε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μαΐου να βάλει στην επίσημη ενεργειακή της ατζέντα το shale gas, με το Συμβούλιο να αναθέτει στην Κομισιόν την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Ε.Ε.


Posted: 14 Jul 2013 05:58 AM PDT
Fars News Agency 
14 Ιουλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Περίπου 1.500 ξένοι ένοπλοι μισθοφόροι μπήκαν στη Συρία αυτή την εβδομάδα μέσω των συνόρων της χώρας με την Τουρκία, η οποία διευκολύνει την είσοδο τους, σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται σε μέλη του ίδιου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Οι δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν κάποια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχει ενταθεί η εμπλοκή αραβικών και άλλων ξένων χωρών στην αποστολή τρομοκρατών στη Συρία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Aki, αρκετοί από τους μισθοφόρους εγκαταστάθηκαν στη Συρία, ενώ μερικοί άλλοι έφυγαν για το Ιράκ.

Στο δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου υπογραμμίζεται επίσης ότι οι τουρκικές αρχές «έκαναν τα στραβά μάτια», διευκολύνοντας έτσι την είσοδο στη Συρία νέων «σκληροπυρηνικών ισλαμιστών», όπως τους ονομάζει, αφού προϋπήρξε και πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Εικάζεται από τις ίδιες πηγές του ιταλικού πρακτορείου, ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περίπου 17.000 μη Σύριοι μισθοφόροι δρουν στη Συρία. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των Αράβων μισθοφόρων προέρχεται από χώρες της σαουδαραβικής χερσονήσου, ενώ οι Τσετσένοι αποτελούν την πλειοψηφία των μη αραβόφωνων μισθοφόρων. 

Σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και Ειδικός Απεσταλμένος του προέδρου Putin στη Μέση Ανατολή, Mikhail Bogdanov, τόνισε πως υπάρχουν εκατοντάδες «αντάρτες» και άλλοι μισθοφόροι προερχόμενοι από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που δρουν στη Συρία σήμερα.

Από τις ομάδες αυτές δεν εξαιρούνται και κάποιοι Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με τον Bogdanov, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους χθες το πρωί.

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...





Posted: 14 Jul 2013 05:15 AM PDT
Στη νέα νομοθετική σούπα, που είθισται να ονομάζεται Πολυνομοσχέδιο, υπάρχει μια διάταξη, που στο όνομα της καλής λειτουργίας, ευρρυθμίας, και διαφάνειας του ΤΧΣ, απαλλάσσει τα διευθυντικά στελέχη και τους συμβούλους του από κάθε αστική, ποινική και οποιαδήποτε άλλη ευθύνη.

Πριν από λίγο καιρό σε κάποιο άλλο πολυ- ή ολιγο-νομοσχέδιο, δεν έχει σημασία, υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη, η οποία αφορούσε στην απαλλαγή από κάθε αστική και ποινική ευθύνη των διευθυντικών στελεχών, και των συμβούλων εκείνων των τραπεζών οι οποίες μέχρι χτες που λέει ο λόγος, δεν προλάβαιναν να διοχετεύουν στα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πακτωλούς δανείων για να έχουν τα τελευταία να πορεύονται, αφ' ης στιγμής είχαν στερέψει οι κρουνοί ευεργετών όπως η Siemens, Mann, Ferrostahl κ.ά. Το ότι μετά από λίγο καιρό έσκασε το μυστικό ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν γύρω στα 100 εκ. "μέσα" δεν μπορεί να εκληφθεί ως τυχαίο γεγονός.

Ενώ, μέσα στον περασμένο χρόνο, αν θυμάμαι καλά, είχαν τεθεί με νομοθετική διάταξη σε καθεστώς ασυλίας και όλα τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αν στα τρία αυτά νομοθετήματα κολλήσουμε και το περίφημο άρθρο περί της μη ευθύνης υπουργών, βρισκόμαστε μπροστά στη θεμελίωση, τούβλο-τούβλο ενός εξανδραποδισμένου νομικού συστήματος το οποίο εξαιρεί από τη δικαιοδοσία του, μετά από τις κεφαλές του πολιτικού συστήματος, και αυτές του οικονομικού: των δυο πιο σημαντικών, δηλαδή, αλλά και πλέον διεφθαρμένων πυλώνων του κράτους.

Με την πείρα, που εν τω μεταξύ έχουμε άποκτήσει σχετικά με το ποιους και για ποιες πράξεις αφορούσε η ασυλία των πολιτευτών, μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε και τους λόγους για τους οποίους σπεύδει η βουλή να εξασφαλίσει την ασυλία και των νέων εισερχομένων, από τις τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ, στο σύστημα προστασίας που εξυφαίνει.

Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι το καταρρέον διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του δικομματισμού, σ' αυτές τις ύστατες ώρες του ψυχοραγήματός του, δεν θα επιδιώξει, μιας και ελέγχει καθ' ολοκληρίαν τις ψήφους, να νομοθετήσει υπέρ της απαλλαγής τόσο της δικής του όσων και των συνεργών του. Στο επόμενο διάστημα, πιστεύω ότι με παρόμοιες διατάξεις η αμνήστευση θα επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες ομάδες ευνοημένων απατεώνων.


Από την άλλη μεριά, τώρα, έχουμε την περίπτωση Σακκά, η οποία αποτελεί καραμπινάτη περίπτωση, αφ' ενός κατάργησης του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο αποτελεί τη βάση του δυτικού νομικού πολιτισμού, αφ΄ετέρου καταστρατήγησης νομικών διατάξεων σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα προφυλάκισης. Το μοιραίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρις στη γεναιότητα του ίδιου και χάρις στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε στην Ελλάδα, κύμα το οποίο ξεπέρασε και τα σύνορα της χώρας.

Όπως το bail-in της Κύπρου δεν ήταν μια λύση που ξεπήδησε από απόγνωση την τελευταία στιγμή, αλλά εξυφαινόταν με μεθοδικότητα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, και απλά βρέθηκε η Κύπρος για να δοκιμαστεί και μετά να επεκταθεί και να θεσμοθετηθεί σ' ολόκληρη της Ευρώπη και ΗΠΑ, με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι μεθοδεύεται και η αλλοίωση της βάσης του νομικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο, τουλάχιστον στα χαρτιά, εξασφαλιζόταν η ισότητα απέναντι στο Νόμο.

Βλέποντας όμως τις προηγούμενες συντονισμένες κινήσεις στο σύνολό τους, έχω την πεποίθηση ότι κάποια μέρα, όταν ξυπνήσουμε, η ισότητα θα έχει εξαφανιστεί και από αυτά τα ίδια τα "χαρτιά".

Πηγή Cynical


Posted: 14 Jul 2013 04:50 AM PDT

  • Τιτλοποιούνται και περνούν σε μια εταιρεία real estate όλα τα δημόσια ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται από το Κράτος
  • Η αρχή θα γίνει με ιδιοκτησίες των υπουργείων Άμυνας και Γεωργίας
Ομόλογα κρατικών ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα αντιστοιχούν σε δημόσια περιουσία η οποία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα ομόλογα θα διατεθούν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα.

Τα ομόλογα προετοιμάζονται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωποι του οποίου ήρθαν την Παρασκευή στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην προετοιμασία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι ο ESM πέρα από τον συμβουλευτικό ρόλο στο σχεδιασμό των ομολόγων πιθανόν να αναλάβει και την αναδοχή τους κατά τη διάθεσή στη διεθνή αγορά.

Τα ομόλογα ακινήτων θα είναι τίτλοι οι οποίοι θα έχουν ως "αντίκρυσμα" ακίνητη περιουσία κρατικής ιδιοκτησίας και τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με ορισμένους σχεδιασμούς που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, τα ομόλογα ακινήτων θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως και για την ανταλλαγή με δημόσιο χρέος, έτσι ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα του τελευταίου ή ακόμα και ως ενέχυρο για κρατικό δανεισμό.

Η έκδοση ομολόγων ακίνητης περιουσίας ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε εξετάσει στο παρελθόν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Σχετική αναφορά στις τιτλοποιήσεις γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του μνημονίου.

Ειδικότερα στην έκθεση επισημαίνεται ότι εξετάζονται εναλλακτικές μέθοδοι τιτλοποίησης δημοσίων ακινήτων και άλλης κρατικής περιουσίας με στόχο να αντληθούν πρόσθετα έσοδα, πέρα από εκείνα που έχουν ήδη περιληφθεί στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Τα ομόλογα θα απευθύνονται σε διεθνές επενδυτές και θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, αναφέρεται στην έκθεση και υποδεικνύεται η εξής μέθοδος:
Όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται λειτουργικά, όπως για παράδειγμα ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου Άμυνας και Γεωργίας θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε να γίνεται η διαχείρισή τους πιο αποτελεσματικά και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.
Το ΤΑΙΠΕΔ

Τα ακίνητα που θα τιτλοποιηθούν είναι ανεξάρτητα και πέρα από εκείνα που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης απευθείας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία πώλησης κρατικών ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ και ότι γίνονται προσπάθειες για να επιταχυνθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 1.000 κρατικών ακινήτων που είναι εμπορικά βιώσιμα, καθώς και η προετοιμασία για τη μεταβίβαση σε δεύτερη φάση άλλων 3.150 ακινήτων τα οποία έχουν προεπιλεγεί και προαξιολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ θα γίνεται με ρυθμό 250 ακινήτων το μήνα.

Γ.Χ.Π.


Πηγή: Νew Money


-->
Posted: 14 Jul 2013 04:22 AM PDT
Επιμένουν οι άνθρωποι της Άγκυρας στην Θράκη να πιέζουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να εμφανίζονται ως «Τούρκοι» και να βάζουν την ονομασία αυτή παρανόμως σε Συλλόγους και Σωματεία.

Τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε μέσω ενός συλλόγου-συνδέσμου γυναικών Ροδόπης, στον οποίο δεν χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης επειδή στην ονομασία του υπάρχει η λέξη «Τουρκάλες». Ήταν η δεύτερη φορά που γινόταν το αίτημα και απορρίφθηκε διότι δεν αναγνωρίζεται μειονότητα τουρκική στην Ελλάδα. Ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν τριπλή προέλευση. Άλλοι είναι τουρκικής καταγωγής, άλλοι Πομάκοι και άλλοι Ρομά.

Η εφημερίδα Haberturk με τον τίτλο «Στην Ελλάδα δε δίνεται άδεια σύστασης σε σύνδεσμο στην ονομασία του οποίου περνάει η λέξη "τουρκικός"» αναφέρει ότι ο κ. Αχμέτ Καρά, ένας από τους δικηγόρους του Πολιτιστικού αυτού Συνδέσμου που επιμένει στο "Τουρκάλες" στο όνομα του, ,υποστήριξε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία για την αναζήτηση του ''δίκιου'' του Συνδέσμου και ότι θα γίνουν ενέργειες προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εφαρμογή της -απόφασης του ΕΔΑΔ. Απόφαση όμως που δεν είναι δεσμευτική για την ελληνική πολιτεία.

Σημειώνεται από την εφημερίδα ότι και τα δύο προηγούμενα αιτήματα της «Ένωσης Τούρκων της Ξάνθης», που απαγορεύτηκε η λειτουργία της παλαιότερα, είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι δεσμευτικές για το ελληνικό δίκαιο. Μετά τη θετική απάντηση του ΕΔΑΔ έγινε και πάλι αίτημα προς την ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο απορρίφθηκε για 2η φορά. Για όλα αυτά υπάρχει ειδική πολιτική από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και τους ανθρώπους του.


Πηγή: On Alert



Posted: 14 Jul 2013 03:25 AM PDT
Απόρρητη αναφορά του ΓΕΕΘΑ

Μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία επικρατεί στο ΓΕΕΘΑ για την "νέα ΜΙΤ" που φτιάχνει ο Ερντογάν. Σε μια αναλυτική έκθεση που συνέταξαν επιτελείς επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο που προκύπτει από τον ρόλο που θα μπορεί να παίξει η "νέα ΜΙΤ" και οι επιχειρήσεις που θα μπορεί πλέον αυτόνομα να αναλαμβάνει.

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα της απόρρητης έκθεσής τους "η ΜΙΤ δύναται να αναλαμβάνει όχι μόνο ευρείες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη χώρα μας, αλλά και δράσεις Πληροφοριακών (Ψυχολογικών) επιχειρήσεων με επίκεντρο την Θράκη, εκμεταλλευόμενη και τις πιθανές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην μουσουλμανική μειονότητα, όπως σχετικά είχε αναφερθεί στο Σχέδιο «ΒΑΡΙΑ», αλλά και στα Σεμινάρια των Ακαδημιών Πολέμου".

Σύμφωνα με την ανάλυση "η κυβέρνηση Ερντογάν θα συνεχίσει τις προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλαγών σε φορείς που θα την καταστήσουν πλέον πολιτική δύναμη με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας την δημιουργία επιπλέον πολώσεων στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τις τελευταές εξελίξεις στο θέμα των ταραχών του πάρκου «Gezi", λειτουργώντας εις βάρος της επικράτησης των νεοοθωμανιστών στην Τουρκία".
Ποια είναι η "νέα ΜΙΤ" του Ερντογάν και γιατί αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα;

Σύφωνα με όσα γράφουν στην ανάλυση- εκτίμηση "οι νέες αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), διευρύνονται με βάση το νέο Σχέδιο Νόμου, σε τέτοιο σημείο ώστε να ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση για αρμοδιότητες οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της Δημοκρατίας, αλλά και καθιστούν την ΜΙΤ κυρίαρχο φορέα όχι μόνο στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και σε αυτό της πραγματοποίησης επιχειρήσεων εντός αλλά και εκτός Τουρκίας".

Το νέο σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρονται συντάχθηκε από κοινού από την ΜΙΤ και το γραφείο του Ερντογάν . Πρωταγωνιστές στην σύνταξή του είναι ο αρχηγός της ΜΙΤ Χ.Φιντάν,ο σύμβουλος του Ερντογάν Ε.Αλά και ο νομικός σύμβουλος της ΜΙΤ Ο.Κανικλί.

Σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Νόμου:
  • Η ΜΙΤ θα είναι εξουσιοδοτημένη να προχωράει σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή δράση που αυτή κρίνει απαραίτητη, χωρίς καμία έγκριση από την τουρκική Δικαιοσύνη.
  • Κανένας δικαστικός φορέας δεν θα είναι δυνατό να ελέγξει την ΜΙΤ. Τα στελέχη της ΜΙΤ θα ελέγχονται δικαστικά από το Ειδικό Δικαστήριο και όχι από τα κοινά δικαστήρια, κάτι που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Δεν θα είναι δυνατό τα στελέχη της ΜΙΤ να κατηγορηθούν για διάπραξη εγκλήματος, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.
  • Η ΜΙΤ θα είναι δυνατό να «φακελώνει» κάθε Τούρκο πολίτη χωρίς έγκριση από την δικαστική εξουσία. Ο κάθε κρατικός φορέας καθίσταται πλέον υποκείμενος της ΜΙΤ.
Επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας
Θα είναι αρμοδιότητας της ΜΙΤ. Πρόκειται για τις υποθέσεις «φακελώματος» των πολιτών με πρόσχημα την «εσωτερική επειλή», όπως ακριβώς έκαναν και οι στρατιωτικοί κατά την περίοδο της πλήρης επικράτησης των «κεμαλιστών» έναντι των «ισλαμιστών». Αυτό σημαίνει ότι χωρίς σχετική απόφαση δικαστηρίου, η ΜΙΤ θα έχει δικαίωμα παραβίασης βασικών ατομικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών.

Σημειώνεται ότι η έννοια της «εσωτερικής επειλής», έχει αφαιρεθεί από τα έγγραφα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), κάτι που επανέρχεται με το νέο Σχέδιο Νόμου. Η διαφορά από τον προηγούμενο Νόμο που προσδιόριζε τις αρμοδιότητες της ΜΙΤ στο υπόψη άρθρο, είναι ότι με το νέο Νόμο, η ΜΙΤ δεν θα μπορεί μόνο να συλλέγει πληροφορίες, αλλά και να πραγματοποιεί επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του υπόψη Νόμου, οι αντίστοιχες αρμοδιότητες της Γενικής Δνσης Ασφαλείας και της Στρατοχωροφυλακής (Σ/Χ), μεταβιβάζονται στη ΜΙΤ.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις
Με το νέο Σχέδιο Νόμου, η ΜΙΤ αποκτά το δικαίωμα πραγματοποίησης Ψυχολογικών Επχσεων. Πλέον οι αρμοδιότητες, «φακελώματος» του διαδικτύου, προπαγάνδας και δημιουργίας παράνομων ιστοσελίδων μεταβιβάζονται στην ΜΙΤ. Όλες αυτές οι αρμοδιότητες στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί από το ΓΕΕΘΑ όταν Αρχηγός ήταν ο Στγος I. Basbug ο οποίος είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση «Φακελώματος του Διαδικτύου». Ως γνωστό, στόχος του ΓΕΕΘΑ τότε, ήταν η εξουδετέρωση της Κοινότητας F. Gulen και της K/B Erdogan, υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενοι δεκάδες αξκοί των ΤΕΔ.

Πλήρης ασυλία
Στο νέο σχέδιο νόμου, προβλέφθηκαν σχετικές ρυθμίσεις ώστε να απαλλάσσονται τα στελέχη και οι πληροφοριοδότες της ΜΙΤ οι οποίοι θα διαπράττουν κακουργήματα. Τα θέματα αυτά προβλέπονται από το άρθρο 26 του σχετικού Νόμου, το οποίο προβλέπει ότι «η σχετική άδεια για δικαστική έρευνα εις βάρος στελεχών της ΜΙΤ, θα δίνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας». Επιπλέον αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, ότι «δεν θα θεωρείται υπεύθυνο το προσωπικό της ΜΙΤ ή το προσωπικό στο οποίο ανατέθηκε αποστολή από την ΜΙΤ, για παράπτωμα στο οποίο φαίνεται ότι διέπραξε κατά την διάρκεια της αποστολής του».

Εξοπλισμός και επάνδρωση για ανεξάρτητες επιχειρήσεις
Οι Έλληνες επιτελείς δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους στην ανάλυσή τους. Κι αυτό γιατί από τα στοιχεία που διαθέτουν προκύπτει ότι η ΜΙΤ "έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο ανασυγκρότησης από αναλήψεως της αρχηγίας από τον H. Fidan, ο οποίος θεωρείται ο εκλεκτός του Τ/Π/Θ T.Erdogan" . Επιπλέον υπάρχουν και μια σειρά άλλων πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες
  • Από τον Οκτώβριο του 2012, είχε γίνει γνωστό, ότι η ΜΙΤ θα προμηθευτεί με βαριά όπλα αλλά και ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα), για να είναι δυνατή η εκτέλεση επιχειρήσεων από την ίδια.
  • Στα τέλη του 2012, η ΜΙΤ είχε προκηρύξει διαγωνισμό, πρόσληψης εν ενεργεία στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Botdo Bereli), προκαλώντας έκπληξη και προβληματισμό, για τον λόγο για τον οποίο θα ήταν αναγκαίο τέτοιο προσωπικό στην ΜΙΤ.
Σημειώνεται για τους «Bordo Bereli» ότι:
  • Θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των στελεχών των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΤΕΔ και είναι εκπαιδευμένοι να αναλαμβάνουν ειδικές επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος, ψυχολογικές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις προπαρασκευής πληθυσμού στη χώρα-στόχο.
  • Είχαν παραλάβει τον Κούρδο ηγέτη A. Ocalan, από τις αρχές της Κένυας στο Ναϊρόμπι, κατά την επιχείρηση σύλληψης του το 1999.
Πηγή OnAlert



Posted: 14 Jul 2013 02:58 AM PDT
Όσο και να μην αισθάνονται απειλούμενοι στρατιωτικά, τουλάχιστον από τη σημερινή διαμόρφωση των συσχετισμών και των ισορροπιών, η νευρική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις ευθείες εδαφικές διεκδικήσεις που έθεσε με σχετικές αναφορές του ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας, είναι αρκούντως αποκαλυπτική σε πολλαπλά επίπεδα…

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Υπενθυμίζεται αρχικά, ότι η γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας ανέφερε ότι στην επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915), που θα εορτασθεί το 2015, η αρμενική διασπορά σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο θα συντονίσει τη δράση της ώστε να θέσει θέμα και για αρμενικές επαρχίες που άρπαξαν οι εγκληματίες του σφαγέα Κεμάλ, ζητώντας την επιστροφή τους…


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια από τις γνωστές υπερφίαλες δηλώσεις, μέσω του εκπροσώπου του Λεβέντ (μόνο λεβέντης θα έκανε τέτοια δήλωση…) Γκουμρουκτσού, ανέφερε «θα πρέπει να είναι γνωστό ότι κανένας μπορεί να τολμήσει να διεκδικήσει έδαφος από την Τουρκία»! Και μόνο που το διαβάζει κανείς αισθάνεται… διαρροή τεστοστερόνης! Στα υπόλοιπα – τα πιο νορμάλ και διπλωματικά – ο εκπρόσωπος υπενθυμίζει στην Αρμενία ότι τέτοια ρητορική είναι αντίθετη προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ (Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι η τουρκική ηγεσία έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να… ταραχτεί λιγάκι και να αντιληφθεί – σε ένα μόνο βαθμό – την αρνητική ψυχολογία που δημιουργείται όταν κάποιος διεκδικεί κάτι που θεωρείς δικό σου. Και λέμε «σε ένα βαθμό» διότι απλούστατα ένας γενικός εισαγγελέας τα είπε, ενώ η διμερής ισορροπία δυνάμεων δεν αντέχει σε συγκρίσεις, ούτε αντιμετωπίζει μπαράζ στρατιωτικών και διπλωματικών ενεργειών με στόχο να πειθαναγκαστεί είτε να συζητήσει κυριαρχικά δικαιώματα είτε να υποχωρεί σταδιακά διολισθαίνοντας…

Η δεύτερη παρατήρηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον σχολιασμό της νευρικότητας της τουρκικής ηγεσίας που γνωρίζει ότι τα νώτα της στα θέματα των γενοκτονιών… γενικώς, δεν είναι καλυμμένα, ενώ η προσαρμογή της ρητορικής της αναλόγως των συμφερόντων της με μπόλικη «σάλτσα» από ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο, είναι το χαρακτηριστικό της.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Τι να συγκρίνουμε δηλαδή, το ότι ο βλαξ (δεν το έχουμε πει εμείς, άλλοι το λένε, Κιλιτσντάρογλου, Λούτβακ…) Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ερντογάν καλούσαν τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία «ακούγοντας τον λαό του» και κόπτονται τώρα για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο και τον Μόρσι; Όσο περιορισμένης ευθύνης και υπερεκτιμημένος και να είναι ο άνθρωπος (ο Νταβούτογλου) αποκλείεται να είναι τόσο φελλός και να μην γνωρίζει ότι αναλογικά οι υποστηρικτές του Άσαντ στη Συρία είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς του Μόρσι στην Αίγυπτο!


Επιστρέφοντας όμως στον σχολιασμό της νευρικότητας της τουρκικής ηγεσίας, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς, ότι η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία, παρότι αυτό δεν σημαίνει εδαφική απειλή για την Τουρκία, κάνει τη Άγκυρα να μην αισθάνεται και πολύ άνετα. Γνωρίζοντας ότι το Ανατολικό Ζήτημα δεν έχει κλείσει, οι εχέφρονες στην Τουρκία δεν αισθάνονται ασφάλεια όταν τους θέτουν ζητήματα που βασίζονται σε ιστορικές περιόδους τα τραύματα των οποίων δεν έχουν κλείσει και δεν χρειάζονται παρά μια αφορμή και κάποιες συγκυρίες για να αιμορραγήσουν ξανά, ενώ οι γεωπολιτικές φαντασιώσεις αποδεικνύονται μεγάλη παγίδα όταν υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου και τα μέσα που διαθέτεις και μπλέκεσαι άτσαλα στο πόδια ισχυρών.

Αντί να «βρυχάται» η Άγκυρα, με έναν τρόπο μάλιστα που προδίδει την ανασφάλειά της, όπως άλλωστε το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής, όπως έχουμε υποστηρίξει κατ' επανάληψη, θα πρέπει να ξανασκεφθεί την εξωτερική της πολιτική συνολικά. Διότι η «φυγή προς τα εμπρός» που έχει «σαλπίσει» το «δόγμα Νταβούτογλου» τείνει να αποβεί μπούμερανγκ. Και το ξέρουν.

Και σε αυτό το πλαίσιο, το να προβάλει διεκδικήσεις απέναντι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που θα μπορούσε να επικαλεστεί την Ιστορία στα βάθη των αιώνων για να ζητήσει ελληνικά εδάφη στην τουρκική επικράτεια και δεν το κάνει ούτε για τα στοιχειώδη, δεν προβάλλει δηλαδή ούτε καν για διαπραγματευτικούς λόγους διεκδικήσεις έχοντας να αντιμετωπίσει έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο παράλογων ισχυρισμών και διεκδικήσεων, θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ένα από τα μεγαλύτερά της λάθη.

Ένα λάθος που θα της στοιχίσει πολύ ακριβά, αφού μπορεί στην Ελλάδα -ορθώς- πολλοί να εκτιμούμε ότι η συνεπής, επί δεκαετίες, αμφισβήτηση του status quo από την Άγκυρα να δημιουργεί τετελεσμένα και να οδηγεί σε διολίσθηση προς όφελος των θέσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας, έχει όμως και μια αντίστροφη ανάγνωση… 

Το ότι αυτό το «μοντέλο» εξωτερικής πολιτικής αποκαλύπτει μια νοοτροπία και καταδεικνύει μια αναθεωρητική μεθοδολογία, που πολλοί την έχουν διαγνώσει και θα τη χρησιμοποιήσουν τη κατάλληλη στιγμή για να πλήξουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, οδηγώντας την σε ταχεία αναδίπλωση η οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει…

Πηγή Defence-Point



Posted: 14 Jul 2013 02:39 AM PDT
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν γνωρίζει επικίνδυνες πληροφορίες που θα μπορούσαν να γίνουν "ο χειρότερος εφιάλτης" για τις ΗΠΑ αν αποκαλυφθούν, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας δημοσιογράφος που γνωρίζει το περιεχόμενο των πληροφοριών.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο δημοσιογράφος της Γκάρντιαν που δημοσίευσε πρώτος τις πληροφορίες που του διοχέτευσε ο Σνόουντεν, είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτική στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώην τεχνικού συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

"Ο Σνόουντεν έχει στην κατοχή του αρκετές πληροφορίες για να βλάψει την αμερικανική κυβέρνηση μέσα σε ένα λεπτό από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο παρελθόν", είπε ο Γκρίνγουολντ στη συνέντευξή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion.
"Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει καθημερινά να γονατίζει και να προσεύχεται να μη συμβεί τίποτα στον Σνόουντεν, γιατί αν κάτι του συμβεί, όλες οι πληροφορίες θα αποκαλυφθούν και θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της".

Την Τρίτη, ο Γκρίνγουολντ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Σνόουντεν θα δεχτεί μάλλον την πρόταση για πολιτικό άσυλο από την Βενεζουέλα, μία από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσφέρθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.

Ο δημοσιογράφος είπε ακόμη στη συνέντευξή του στην La Nacion ότι τα έγγραφα τα οποία ο Σνόουντεν έχει στη διάθεσή του για διαφορετικά σημεία του κόσμου περιγράφουν λεπτομερώς ποιά αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης καταγράφουν τις μεταδόσεις στη Λατινική Αμερική και πώς λειτουργούν.

"Ενας τρόπος για να υποκλέψεις τις επικοινωνίες είναι μέσω μίας εταιρείας τηλεφωνίας στις ΗΠΑ που έχει συμβόλαια με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής", είπε ο Γκρίνγουολντ χωρίς να διευκρινίσει σε ποιά εταιρεία αναφέρεται.


Posted: 14 Jul 2013 02:15 AM PDT
«Η επανάσταση αποδείχτηκε ένα όνειρο
μια βολεμένη και ευφυής δικαιολογία
διατηρούμε την εσώτερη τη βρώμα μας
μ' επαναστατική φρασεολογία».
Διαβάζοντας τα τεκταινόμενα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, μου ήρθε αβίαστα το εκπληκτικό αυτό τραγούδι του Νικόλα Άσιμου. Περιθωριακός μεν, αλλά σίγουρα με πολύ περισσότερο μυαλό και περισσότερο επαναστάτης από τους δήθεν, τους γιαλαντζί επαναστάτες του ροζουλί συνονθυλεύματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσα χρόνια μας πιπιλάνε το μυαλό για ανατροπή, για επανάσταση του λαού έναντι στη δικτατορία των δανειστών. Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει για μια «αριστερή» διακυβέρνηση που θα αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα, θα διώξει τους φαύλους, τους «μνημονιακούς», τους πουλημένους στη Μέρκελ.
Ο Τσίπρας δεν εμφανίζεται σαν νέος Τσε Γκεβάρα;
Αυτός δεν πλασάρεται από τους Αμερικανούς επικοινωνιολόγους τους και τους επιχειρηματίες που τον σπονσονάρουν ως ο πολιτικός που θα φέρει άνεμο αλλαγής στην Ελλάδα;
Που θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, θα διαγράψει τα χρέη, θα πατήσει πόδι στους ξένους, θα κάνει τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε να κατουρηθούν από το φόβο τους;
Αυτός δεν είναι ο πολιτικός που θα στείλει τον Σαμαρά και τους άλλους «προδότες» στα… γκουλάγκ;

Αμ, είναι δύσκολη η καλογερική που λέει και ο λαός. Μόλις ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πρωτοβουλία του πέταξαν το γάντι, ο Τσίπρας έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα. Τόσο συστημικός, ούτε ο… Βενιζέλος που λέει ο λόγος.

Δείτε τι έβαλε ο Αλέξης να ψηφίζουν οι δικοί του, κάνοντας στην άκρη την εσωτερική αντιπολίτευση.

- Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας. Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί. Ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος, γνήσιος υποστηρικτής του κ. Τσίπρα, ξέχασε τι έλεγε μέχρι πριν μερικούς μήνες και υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

- Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.

Ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.

- Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.

Κι έτσι, η επανάσταση που θα έκανε ο κ. Τσίπρας πήγε περίπατο. Διότι δεν είχε ούτε τα κότσια να κάτσει να ακούσει την αντιπολίτευση στο κόμμα του, επανάσταση θέλει; Όμως, δε γλιτώνει εύκολα από τον Λαφαζάνη. Έχει δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ και θα του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Για να δείτε πόσο συστημικός έγινε ο Αλέξης, ακόμη και με την ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, επικράτησαν τακτικές… ΠΑΣΟΚ. Μόνο χρωματιστά ψηφοδέλτια δεν υπήρξαν. Ενιαία λίστα ζήτησε ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης έγινε έξαλλος λέγοντας ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν χαρτάκια με «σημαδεμένους» υποψήφιους. Ο Μανώλης Γλέζος εξέφρασε τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας "Άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας αλλά όχι καταστατικό".

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε "….με κάνουν να επαναστατώ, οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ", ενώ επισήμανε πως "αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε!".

Αριστερός Ψάλτης


Posted: 14 Jul 2013 01:50 AM PDT

Υπό την πιο εκτεταμένη στη μετασοβιετική ιστορία επιθεώρηση πολεμικής ετοιμότητας βρίσκονται από το πρωί οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη διεξαγωγή ης οποίας έδωσε εντολές χθες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.


«Η επιθεώρηση αφορά στρατιωτικές μονάδες και σχηματισμούς των στρατιωτικών περιοχών Κέντρου και Ανατολής, του Στόλου του Ειρηνικού, καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας μεγάλων πτήσεων και μεταγωγών, που στο γενικό σύνολό τους υπερβαίνουν τους 80.000 στρατιώτες, 1.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 130 αεροσκάφη και 70 πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού» ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο 'Αμυνας.


Ανοιχτό το θέμα Σνόουντεν - Συνομιλία Πούτιν Ομπάμα

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ύστερα από εβδομάδες σιωπής, δήλωσε την Παρασκευή από τη Μόσχα ότι ζητά να του παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ενώ δήλωσε ότι δεν λυπάται που αποκάλυψε μυστικά κατασκοπείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πουτιν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο αίτημα της Ουάσινγκτον να απελαθεί πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνόουντεν, όπου και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ.

Σε συνάντηση που είχε με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο, όπου και βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου, ο Σνόουντεν εξαπέλυσε επίθεση προς τα έθνη της Δύσης αφού δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στη Λατινική Αμερική. Είπε πως ευελπιστεί να παραμείνει στη Ρωσία έως ότου του εξασφαλιστεί η «ασφαλής διέλευση».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Ρωσία για την αποστολή του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χορήγηση ασύλου σε ένα φυγά θα «προκαλούσε ανησυχίες».

Ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τις 23 Ιουνίου οπότε και έφτασε στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο από το Χονγκ Κονγκ. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο 30χρονος δεν βρίσκεται επίσημα στη χώρα αφού έχει παραμείνει μέχρι στιγμής στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζούσε στη Χαβάη και εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, πριν εγκαταλείψει τη χώρα, είπε ότι θυσίασε μια άνετη ζωή προκειμένου να αποκαλύψει πληροφορίες των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης.  

«Λίγο πριν ένα μήνα, είχα οικογένεια και ένα σπίτι στον παράδεισο», δήλωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, πλάνα της οποίας ωστόσο μεταδόθηκαν από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. 
«Είχα επίσης τη δυνατότητα, χωρίς να χρειάζομαι ένταλμα, να αναζητήσω και να διαβάσω τις επικοινωνίες σας. Τις επικοινωνίες οποιουδήποτε, κάθε χρονική στιγμή. Αυτή η δύναμη μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων».

Ο Σνόουντεν, στον οποίο η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφέρει να του παραχωρήσουν άσυλο, έκανε έκκληση για βοήθεια «ζητώντας εγγυήσεις για την ασφαλή μετάβασή του στη Λατινική Αμερική». Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σαφές πως και αν είναι δυνατό να συμβεί.

Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν.


Πηγή: On Alert


Posted: 14 Jul 2013 01:28 AM PDT
Διαφορετικές «ατζέντες» θα κρατούν οι δύο ισχυροί ηγέτες του κόσμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην προγραμματισμένη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με πρόσχημα το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.


Η συνάντηση δεν προβλέπεται να γίνει κάτω από ειδυλλιακές συνθήκες, αφού ο κ. Snowden φρόντισε να αποκαλύψει την έκταση και τον όγκο των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι άγνωστη η πρακτική αυτή, ωστόσο η δημοσιοποίησή της επιβάλλει στη Γερμανίδα καγκελάριο να είναι σκληρή και αυστηρή.
Ομως, διεθνείς πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει τρία καίρια θέματα που αφορούν την παγκόσμια πολιτικοοικονομική σκηνή:

Το πρώτο ζήτημα αφορά την ανάγκη για μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και αύξηση της ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από την οποία εξαρτώνται οι ΗΠΑ για να εισέλθουν σε αναπτυξιακή πορεία. Η θέση του Ομπάμα είναι ότι, όπως έχει η σημερινή οικονομική κατάσταση, με τη γερμανική συνταγή της λιτότητας να έχει βυθήσει στην ύφεση την Ευρωζώνη και την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει τελματωθεί.

Θα ζητήσει συμμετοχή
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ τη συμμετοχή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συμβολής της για την εκτόνωση της κρίσης, κάτι όμως που η Γερμανία αποφεύγει επιμόνως. Και το τρίτο θέμα θα αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Ο Ομπάμα, λένε πολιτικοί αναλυτές, θα διεκδικήσει μέσα στην επικείμενη συνάντησή του με τη Μέρκελ μία ευρύτερη συμφωνία με την Ευρώπη για να της παράσχει σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν κάνει ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα με την ανάπτυξη και την οικονομική εκμετάλλευση της τεχνολογικής εξορύξεως σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου.

Η τεχνολογία αυτή, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ουσιαστικά κατέστησε και πάλι την Αμερική ενεργειακά ανεξάρτητη για πολλές 10ετίες, δίνοντάς της τη δυνατότητα εξαγωγών σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού σήμερα η τιμή του αερίου έχει μειωθεί στο μισό της τιμής που χρεώνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Το κόστος θα μειωθεί σημαντικά
Εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας για την προμήθεια πετρελαίου και αερίου από τις ΗΠΑ, το κόστος ενέργειας της χώρας θα μειωθεί σημαντικά.

Αλλά ακόμα και αν δεν δεχτεί η Γερμανίδα καγκελάριος την προσφορά του Ομπάμα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό «ατού» της Μέρκελ για να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση τιμών από τον κύριο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, την Gazprom, δίνοντας βαθιά οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις, μιας και θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής, κάνοντας έτσι περισσότερα ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ευνοϊμένα θα είναι και τα νοικοκυριά, καθώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης του αερίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο Ομπάμα θα «συνοδεύσει» την πρόταση αυτή με ισχυρές δεσμεύσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Δηλαδή, θα της ζητήσει να δεσμευτεί για μακρά περίοδο σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής του, «σφυρηλατώντας» έτσι τις αγαστές σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας. Η «απόπειρα» χρησιμοποίησης του ενεργειακού πλεονεκτήματος από την πλευρά Ομπάμα έχει στόχο, λένε αναλυτές, την ευρύτερη τακτοποίηση θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το ρήγμα στη γραμμή Μέρκελ
Η αίσθηση οικονομικού αδιεξόδου στην Ευρωζώνη έχει αποτελέσει πολλές φορές «αγκάθι» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία τα τελευταία 3 χρόνια. Η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ για «στροφή» της Ευρώπης προς την αναπτυξιακή πολιτική και απομάκρυνση από την πολιτική λιτότητας, μέχρι σήμερα δεν βρήκε τη… συμπάθεια της Μέρκελ.

Ομως τώρα καθώς φαίνεται η Μέρκελ είναι έτοιμη να ακούσει και ο Ομπάμα είναι έτοιμος για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Εκτιμάται ότι είναι η σωστή στιγμή για τη «στροφή» της καγκελαρίου, αφού πλέον οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή, είναι τόσο εύθραυστες όσο ποτέ στο παρελθόν. Είναι πιθανό το τύπωμα χρήματος, το ευρωομόλογο ή όποιο άλλο κλασικό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα επιλέξει η Μέρκελ να το «βαφτίσει» με άλλο όνομα για να δείξει συνέπεια και συνέχεια στις απόψεις της, αλλά και για να το περάσει από το Κοινοβούλιό της μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η ευρωπαϊκή «λύση» θα «πακεταριστεί» σίγουρα σύμφωνα με τη δική της εκδοχή, αλλά (έστω και) σταδιακά θα καταπολεμά τη βαθιά ύφεση του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο εφιάλτης της
Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η διάλυση του ευρώ, την οποία δεν φαίνεται να προκρίνει, αφού δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία για την καταστροφή της χώρας της αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, λένε ξένοι μεγαλοεπενδυτές.

Η Μέρκελ έχει κατανοήσει πια ότι η συνταγή της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της. Και ο Ομπάμα καταλαβαίνει ότι η Μέρκελ το έχει αντιληφθεί, αφού η κατάσταση πιστοποιείται πλέον με νούμερα και στην οικονομία της Γερμανίας. Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά 4,6% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 9,8%.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ευρωζώνη αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εξαγωγών της. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2014 θα γίνουν δυσμενέστερα αυτά τα νούμερα, ενώ η ελπίδα της Μέρκελ να καλύψει το χαμένο έδαφος (εξαγωγών) της Ευρωζώνης με αγορές οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) πεθαίνει, καθώς ήδη εμφανίζουν σημάδια σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης. Παράλληλα, η Γαλλία (η οποία υποβαθμίστηκε σε ΑΑ+ την Παρασκευή), η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία δεν δίνουν στην καγκελάριο περιθώριο άλλης σκέψης για το θέμα.

Προϋπόθεση
Γι' αυτούς τους λόγους ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα πιέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό Νότο, αφού για την Αμερική θεωρείται απαραίτητο για λόγους παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής ισορροπίας. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα της ζητήσει (για ακόμη μία φορά) να προβεί σε ποσοτική χαλάρωση, χωρίς ωστόσο να περιμένει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές, αφού θα έχανε από τη δημοτικότητά της και θα διακινδύνευε την επανεκλογή της. Αλλά ακόμα και όταν εφαρμόσει μια πιο ευνοϊκή πολιτική στην Ευρώπη, εικάζεται ότι αυτό δεν θα γίνει… απλόχερα, αλλά σταδιακά.

Ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να πείσει τη Μέρκελ ότι το πρόβλημα της Ευρώπης και του Νότου δεν είναι η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ο στραγγαλισμός και το υψηλό κόστος της ρευστότητας. Θα επισημάνει ακόμα ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το τύπωμα χρήματος μέσω της ΕΚΤ και των ομολόγων που παίρνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αποκομίσουν κέρδη, αλλά η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δραστική μείωση της ανεργίας στις χώρες του Νότου.

Είναι σχεδόν βέβαιον ότι ο Ομπάμα θα εγείρει το θέμα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πρόσφατα, με σειρά ρεπορτάζ στον αμερικανικό οικονομικό Τύπο, διεφάνη η οικονομική ανεπάρκεια των τεραστίου μεγέθους γερμανικών τραπεζών, της Deutsche Bank και της Commerzbank, που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του γερμανικού… θαύματος.



Posted: 14 Jul 2013 01:05 AM PDT

"Xαμηλή ευρωστία των δημοσίων οικονομικών λόγω του υψηλού χρέους"

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου, λόγω σημαντικών κινδύνων για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και ως αποτέλεσμα των δημοσίων οικονομικών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Σε χθεσινή του έκθεση, ο οίκος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων ύψους €1 δις με ομόλογα που λήγουν μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης ως χρεοκοπία, σημειώνει μεν ότι δεν διατηρεί ως κεντρικό το σενάριο χρεοκοπίας, διαβλέποντας δε σημαντικό κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο οίκος σημειώνει ότι η χαμηλή αξιολόγηση που διατηρεί για την Κύπρο αντανακλά τη χαμηλή οικονομική ευρωστία λόγω περιορισμένης οικονομικής βάσης και των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Moody`s, ο μηχανισμός εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική απόδοση του νησιού από το 2013 και εντεύθεν. Επιπρόσθετα, θεωρεί πως η ύφεση και η εκτεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση θα έχουν μια διαρκή και βαθιά επίδραση στο επενδυτικό αίσθημα και στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως ένα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, κάτι που θα επισκιάσει τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Θεωρώντας ότι απουσιάζουν οι ισχυρές πηγές ανάπτυξης, ο οίκος στο κεντρικό του σενάριο θεωρεί ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα επιτρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν το 2016. Σημειώνει όμως ότι η πιθανή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας σε σημαντικούς τομείς φέρουν κάποιες αισιόδοξες προοπτικές, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα, ο οίκος χαρακτηρίζει ως χαμηλή τη θεσμική ευρωστία, κάτι που αντανακλάται στις σημαντικές αδυναμίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις σημαντικές ελλείψεις στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την παθητική δημοσιονομική διαχείριση.

Θεωρεί ότι η σημαντική καθυστέρηση στη διασφάλιση του προγράμματος στήριξης από την Τρόικα επιδείνωσε την επισφαλή θέση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη της Κύπρου για οικονομική στήριξη.

Σημειώνει ακόμη τις σημαντικές αδυναμίες στην εποπτεία του Συνεργατικού τομέα, τις φτωχές επιδόσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες τονίζονται από τις ανησυχίες για τη συμμόρφωση σε θέματα φορολογίας, αλλά και τις προβλέψεις που είχαν αποδειχτεί υπερβολικά αισιόδοξες.

Χαρακτηρίζει πολύ χαμηλή την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, λόγω του ήδη υψηλού δημοσίου χρέους και του σημαντικού μεγέθους των οικονομικών αναγκών.

Ο οίκος σημειώνει μεν ότι οι άμεσοι ρευστοτικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί από τη συμφωνία επί του προγράμματος στήριξης, καθώς και από την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, επισημαίνοντας δε πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Κύπρου απέχει πολύ από το να είναι διασφαλισμένη, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο δημοσιονομικό, το χρηματοπιστωτικό και τον οικονομικό τομέα.

Οι της Moody`s θεωρούν πως η έντονη οικονομική ύφεση στηρίζει την εκτίμηση του οίκου ότι η Κύπρος δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και ότι αυτή η ύφεση θα διαιωνίσει ένα αρνητικό κύκλο για την οικονομία, ενώ η σημαντικότητα των δημοσίων υπηρεσιών θα δημιουργήσει προβλήματα στη συναίνεση για τη δημοσιονομική στρατηγική.

Καταλήγοντας, ο οίκος θεωρεί ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες για τις μελλοντικές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω της επιδείνωσης του περιβάλλοντος και τις αντιδράσεις όλων των οικονομικών παραγόντων στις αναταραχές που παρουσιάστηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένου του κινδύνου οικονομικής αναστάτωσης σε σχέση με τη χρονική στιγμή και την προσέγγιση για την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος παραμένει στο Caa3 (από τις 10 Ιανουαρίου 2013) με αρνητικό ορίζοντα, ενώ η οροφή για τη χώρα είναι στο Caa2.






Posted: 14 Jul 2013 12:48 AM PDT


Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία των Ιωαννίνων από την είδηση της αυτοκτονίας του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών. Ο Νίκος Μάντης, που βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του, είχε αποκαλύψει σκάνδαλο υπεξαίρεσης και είχε υποβάλει την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο.

Ο πατέρας δύο παιδιών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή παρά τις προσπάθειές τους. Ο Νίκος Μάντης είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας έπειτα από την έρευνα που είχε κάνει στα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών αποκαλύπτοντας «μαύρη τρύπα» 1,3 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση, για την οποία διεξάγεται εισαγγελική έρευνα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο ταμίας του Δήμου και η διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας.

Τότε, στην επιστολή παραίτησής του, είχε αναφέρει:
«Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, με καταπόνησε σωματικά ψυχικά και πνευματικά. Οσα συνέβησαν, ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου».
Η επιστολή της παραίτησής του
«Για δύο και πλέον χρόνια είχα, έπειτα από απόφαση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, την ευθύνη της παρακολούθησης της οικονομικής πορείας του δήμου Ιωαννιτών. Σας διαβεβαιώνω ότι εργαζόμενος σκληρά, νυχθημερόν, προσπάθησα να ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Ηταν δύο πολύ δύσκολα χρόνια σε μια εξαιρετικά σκληρή και σύνθετη συγκυρία. Τα προβλήματα που παραλάβαμε ήταν μεγάλα, ενώ νέα δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την οικονομική κρίση, που σάρωσε τη χώρα και έπληξε τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο αγώνας για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο δήμος μας στις υποχρεώσεις του ήταν καθημερινός. Δεν θα απαριθμήσω όσα πετύχαμε, πιστεύω ότι είναι άλλοι εκείνοι και πρώτοι από όλους οι συμπολίτες, που θα με αξιολογήσουν και θα με κρίνουν.

Εγώ απλά θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Γι' αυτό κι έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν απέτρεψε την εκδήλωση παρανόμων και φαύλων ενεργειών που οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στο δήμο. Απαιτήθηκαν επίμονες και επίπονες προσπάθειες για να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πραγματική έκταση του προβλήματος και να οδηγήσουμε την υπόθεση στη δικαιοσύνη και στους εποπτεύοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κινηθήκαμε αμέσως με τη διαπίστωση του προβλήματος χωρίς ολιγωρίες, με συνεχείς και πολλαπλούς ελέγχους. Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι' αυτούς καιρούς.

Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα, ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι. Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Όσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Παράλληλα για λόγους πολιτικής ευθιξίας είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το περιθώριο σε ορισμένους κακόβουλους να υποστηρίζουν ότι είμαι «γαντζωμένος» στην καρέκλα του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής. Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, παραμένοντας στη διάθεση της παράταξης, για να προσφέρω κάθε βοήθεια όπου μου ζητηθεί, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας έδωσε ο λαός το φθινόπωρο του 2010».
 



-->
Posted: 14 Jul 2013 12:35 AM PDT
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών χθες σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ ακτιβιστές χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να αναφέρουν πολλές περιπτώσεις τραυματισμών.

Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα και τη Χατάι. Αστυνομικοί πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια για περίπου 100 ανθρώπους στην περιοχή Κουγκουλουπάρκ της Άγκυρας, διατυπώθηκαν διαδικτυακά.

Η αστυνομία έκανε χρήση βίας για να διαλύσει περίπου 1.000 διαδηλωτές που επεχείρησαν να κάνουν πορεία προς την πλατεία Τακσίμ. Σύννεφα από δακρυγόνα κάλυπταν χθες την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή γύρω από την πλατεία, γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή.

Οι τελευταίες διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τις συλλήψεις και τη σύντομη κράτηση αντικυβερνητικών ακτιβιστών, οι οποίοι κατήγγειλαν την αστυνομία για κακομεταχείριση.

Επίσης το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων σήμερα για να απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πάρκο Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις τελευταίες πολλές εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου. Η αρχική διαδήλωση έγινε υπό την ηγεσία των οικολόγων, κατά την καταστροφή του πάρκου Γκεζί για την ανοικοδόμηση ενος εμπορικού κέντρου. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές σε όλη τη χώρα, όταν μια ομάδα που κατέβαλε το πάρκο δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις έκτοτε πήραν μεγάλη έκταση και από τον περασμένο μήνα έχουν εξελιχθεί σε κύμα διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχισμό ύστερα από μία δεκαετία στην εξουσία.

Πηγή AFP, Reuters, ANA-MPA – Photo by @RedHack_EN


Posted: 14 Jul 2013 12:15 AM PDT
Σίγουρα μπερδεύτηκαν όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες και διάβασαν με προσοχή τα συνοδευτικά κείμενα των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σύγχυσή τους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα συνεδριακά τεκταινόμενα σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς διατυπωθείσες (και διαρκώς μεταβαλλόμενες) θέσεις του νεφελώματος του Αλέξη Τσίπρα.

Εντός Μνημονίων ή εκτός; Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ή επαναδιαπραγμάτευσή τους; Διάρρηξη των σχέσεων με την Ε.Ε. ή προσπάθεια για ενδυνάμωση των θεσμών της; Νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών ή απόπειρα ελέγχου του φαινομένου; Δραχμή ή ευρώ; Σοβιετικό κράτος ή σύγχρονο, φιλελεύθερο, δημοκρατικό;

Οι απορίες δεν είναι δυνατόν να λυθούν ορθολογικά και με όρους καλόπιστης συζήτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί μήνες προσπάθησε απεγνωσμένα να ενδυθεί τον μανδύα της «σοβαρότητας», της «κυβερνησιμότητας». Απέτυχε οικτρά. Οι παλινωδίες των στελεχών του και η πλήρης αδυναμία των μηχανισμών του να καταλήξουν σε ένα πειστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την Ελλάδα είχαν μέγα αντίκτυπο στη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος.

Στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πείσει τις έξαλλες και εθνικώς επικίνδυνες συνιστώσες του να συμφωνήσουν στη διάλυσή τους. Θεωρεί ότι, αν αφομοιωθούν άπαντες στο ενιαίο κόμμα, ίσως δοθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι το ετερόκλητο μωσαϊκό ομογενοποιείται και είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Ο κ. Τσίπρας, για να εξευμενίσει τους επικεφαλής των... μαχητικότατων συλλογικοτήτων, οι οποίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού παζλ, τους άφησε στο Συνέδριο να λένε, να γράφουν και να προτείνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι.

Για κακή του τύχη, τα μάτια της κοινωνίας είναι στραμμένα προς το κόμμα του, από το οποίο πολλοί ελπίζουν ότι θα προκύψει κάτι νέο και θετικό για την Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη, δεν συμβαίνει και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Κοντολογίς, το χάος των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι προμελετημένο, αλλά, έτσι όπως πάει, η μοίρα του φαίνεται προδιαγεγραμμένη...


Posted: 14 Jul 2013 12:00 AM PDT
Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της ευρωζώνης. Η αυλαία πέφτει με την τελική σύγκρουση πιστωτών και οφειλετών.

Έναν μήνα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, αδιαμφισβήτητα οι ηγέτες της Ευρώπης θα ήθελαν για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια να απολαύσουν τον ήλιο χωρίς να φοβούνται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην ευρωζώνη. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας δίνουν βάση αισιοδοξίας.

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Πορτογαλία την προηγούμενη εβδομάδα με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, χρειάστηκαν μόλις 7 ημέρες για τους ηγέτες της χώρας ώστε να τη φέρουν πάλι υπό έλεγχο και να καλμάρουν τις αγορές. Στην Ελλάδα, η οποία, όπως η Πορτογαλία, επιβιώνει με διεθνή μηχανική υποστήριξη, οι πιστωτές βρίσκουν τρόπο να συνεχίσουν τη ροή των έκτακτων κεφαλαίων προς την Αθήνα σε αντάλλαγμα -κατά κοινή παραδοχή- ατελείς μεταρρυθμίσεις.

Στο ευρύτερο μέτωπο, η ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., η απόφαση για την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και η αποδοχή του αιτήματος της Λετονίας για ένταξη στην ευρωζώνη δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ενότητα εξακολουθεί να αποτελεί δέλεαρ. Επίσης, οι τελευταίοι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναρριχηθεί εκτός ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα σημάδια αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν δίνουν καμία πραγματική απόδειξη ότι η κρίση τελειώνει. Μόνο ότι μπαίνει σε μία νέα φάση. Τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν πολιτικές, κοινωνικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις που θα δοκιμάσουν για μία ακόμη φορά τις διαχειριστικές ικανότητες της Ευρώπης εν μέσω κρίσης.

Πρώτον, οποιαδήποτε ανάκαμψη θα λάβει χώρα σε μία οικονομία με κατακερματισμένες πιστωτικές συνθήκες. Οι ιταλικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές επιχειρήσεις, που διψούν για χρηματοδότηση σε ανεκτό κόστος, αντιμετωπίζουν μόνιμο μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην Αυστρία και τη Γερμανία. Αυτό γελοιοποιεί τους στόχους του ενιαίου νομίσματος και καθιστά αδύνατο για τον ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίσει τη μαζική ανεργία στη νότιο Ευρώπη.

Παράλληλα, το θεωρητικό πλαίσιο του μηχανισμού της Ευρώπης ενάντια στην κρίση -χρήματα για τους αμαρτωλούς σε αντάλλαγμα οδύνη, αυτοκριτική και υποσχέσεις ενάρετων μεταρρυθμίσεων- θα παραμείνει αναλλοίωτο. Υπό αυτήν την άποψη, δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η κεντροδεξιά ή η κεντροαριστερά ή ένας μεγάλος συνασπισμός θα προκύψει στο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει διάθεση για επαναεξισορρόπηση της οικονομίας στην ευρωζώνη χρησιμοποιώντας το γερμανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ώστε να αντισταθμιστεί η οικονομική βύθιση του νότου.

Το ιδανικό της ενότητας θα δεχθεί έντονες πιέσεις στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιλογή των διαδόχων του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Να περιμένετε εκτίναξη της στήριξης για λαϊκιστικά, αντικαθεστωτικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Στο άμεσο μέλλον το πολιτικό κλίμα θα είναι δύσκολο για όσους τάσσονται υπέρ φιλόδοξων πρωτοβουλιών ολοκλήρωσης, όπως η τραπεζική ενοποίηση και ένα ενιαίο σχήμα ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων. Αυτό τονίστηκε τον προηγούμενο μήνα, με την ολλανδική ανακοίνωση που κήρυττε ότι η εποχή «της ακόμη μεγαλύτερης ένωσης» σε κάθε τομέα πολιτικής έχει τελειώσει. Ο ευάλωτος χαρακτήρας του κοινού σκοπού γίνεται εμφανής και στη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις μεταξύ γαλλικής κυβέρνησης και Χ.Μ. Μπαρόζο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο άνεμος δεν είναι ούριος. Θα χρειαστεί ισχυρό πνεύμα συλλογικής προσπάθειας για να υιοθετηθεί αυτό που ήδη σχηματίζεται ως ένας νέος γύρος οικονομικής στήριξης των κρατών που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Ας δούμε τα τριετή προγράμματα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που λήγουν αυτόν τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο του 2014 αντιστοίχως. Οι ηγέτες της Ευρώπης ήλπιζαν ότι θα λήξουν εγκαίρως ώστε να φανεί η άψογη διαχείριση της κρίσης. Η Ιρλανδία, όμως, παλεύει να βγει από την ύφεση, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η ομαλή επιστροφή της στις αγορές.

Όσο για την Πορτογαλία, αυτή η κυβερνητική κρίση έφερε στο φως τα όρια της πολιτικής και της λαϊκής ανοχής στη λιτότητα. Έξοδος από το μνημόνιο είναι απίθανη χωρίς περισσότερη βοήθεια, γιατί το δημόσιο χρέος της ενισχύεται στο 130% του ΑΕΠ, δεν διαφαίνεται ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και σχεδόν το ένα πέμπτο των εργαζομένων βρίσκεται στην ανεργία.

Εν τω μεταξύ, ελάχιστοι είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μία νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα το Μάιο του 2010 οι πολιτικές συνθήκες στις πιστώτριες χώρες έχουν γίνει αρκετά εχθρικές για τους οφειλέτες. Αλλά και η υπομονή των οφειλετών στην κακουχία εξαντλείται. Με αυτήν την τοξική σύγκρουση θα πέσει η αυλαία στην κρίση της ευρωζώνης.

Πηγή Euro2day

Posted: 13 Jul 2013 11:45 PM PDT
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ασταθής ισορροπία ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Η κρίση για την ΕΡΤ μπορεί να λειτούργησε ως καταλύτης για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συμπολίτευση και τον ανασχηματισμό, αλλά επηρέασε οριακά τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων. Οι «γαλάζιοι» διατηρούν την πρώτη θέση, αλλά με προβάδισμα στα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εξαντλήσουν την τετραετία, αλλά είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει πιο μακριά από τις ευρωεκλογές του 2014. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μην καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τότε. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι τόσο η συρρικνωμένη κοινοβουλευτική βάση της. Πηγάζει από το γεγονός ότι η πολιτική του μνημονίου αποδεικνύεται αδιέξοδη. Παρά τις επανειλημμένες αντίθετες διαβεβαιώσεις, είναι κοινό μυστικό ότι, λόγω των αποκλίσεων, η «γαλαζοπράσινη» κυβέρνηση θα υποχρεωθεί το φθινόπωρο να λάβει νέα επώδυνα μέτρα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει την αντοχή των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά πιθανόν να αποδειχθεί καταλυτική για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Οι αντιθέσεις έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας των παπανδρεϊκών. Πολλά στελέχη κατηγορούν τον Βενιζέλο πως το μόνο που διαπραγματεύθηκε είναι τη δική του θέση στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας όλα τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια σε «γαλάζια» χέρια. Οι «πράσινοι» συνειδητοποιούν ότι όταν η μάχη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση θα προκαλέσει συνθήκες ακραίας πόλωσης, το ΠΑΣΟΚ θα απειληθεί με εκλογική σύνθλιψη. Η μετατροπή του άλλοτε κραταιού Κινήματος σε δορυφόρο του Σαμαρά ενισχύει τη διάχυτη εντύπωση ότι ο «πράσινος ήλιος» οδεύει προς τη δύση του. Σ' αυτό το κλίμα, είναι αρκετοί οι βουλευτές που δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα. Με άλλα λόγια, παρά τη μνημονιακή δέσμευση του αρχηγού του, το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο αυτής της κυβέρνησης.

Εάν αυτό συνδυασθεί με την ανελαστικότητα της τρόικας, δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να προκύψουν εξελίξεις, οι οποίες να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, ακόμα και να προκαλέσουν εκλογές. Οι εκλογές, όμως, δεν είναι λύση για την «παράταξη του μνημονίου». Ακόμα κι αν η Ν.Δ. κερδίσει την πρώτη θέση και το πριμ των 50 εδρών, θα χρειασθεί κυβερνητικό εταίρο. Λόγω της αναπόφευκτης εκλογικής του συρρίκνωσης, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των χωρών-μελών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο εάν κρίνουμε από τις αρνητικές δηλώσεις Σόιμπλε. Αλλά ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί αυτό το «κούρεμα», είναι σίγουρο ότι θα συνδυασθεί με τη λήψη εξαιρετικά επώδυνων μέτρων στο εσωτερικό, ίσως και με κάποιας μορφής φορολογία επί των καταθέσεων.

Το κρίσιμο είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Γερμανία θα αλλάξει γραμμή πλεύσης, χαλαρώνοντας ή -πολύ περισσότερο- εγκαταλείποντας την πολιτική της μονοδιάστατης λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντίφαση της ευρωζώνης θα συνεχίσει να οξύνεται και το κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο εύφλεκτο.

Νέα διαχωριστική γραμμή και ασταθής ισορροπία
Η πολιτική δυναμική σήμερα συνεχίζει να διαμορφώνεται από την αντιπαράθεση των δύο πολιτικοεκλογικών ρευμάτων που αναδείχθηκαν τον Μάιο και συγκρούσθηκαν τον Ιούνιο του 2012:

Το πρώτο είναι το ρεύμα της οργής, το οποίο αποτελείται κυρίως από ψηφοφόρους που έχουν πέσει ή είναι έτοιμοι να πέσουν στον γκρεμό. Με άλλα λόγια, δεν έχουν πολλά να χάσουν. Στην πλειονότητά τους, ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση διεξόδου κι όχι επειδή ασπάσθηκαν τις ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του. Με άλλα λόγια, είναι κατά κανόνα εκλογικοί πρόσφυγες.

Το δεύτερο είναι το ρεύμα του φόβου, το ρεύμα που θεωρεί το μνημόνιο μονόδρομο, με την έννοια ότι η καταγγελία του θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και σε μαζική εξαθλίωση. Αυτό το ρεύμα συγκροτείται κυρίως από μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία πιέζονται, δυσφορούν, αλλά απέχουν από τον γκρεμό. Αυτά τα στρώματα έχουν ακόμα να χάσουν και γι' αυτό αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή για τα συμφέροντά τους. Επειδή, μάλιστα, η «παράταξη του μνημονίου» συρρικνώνεται, γι' αυτό και συσπειρώνεται γύρω από τον ισχυρότερο πόλο της, τη Ν.Δ., την οποία θεωρούν το μικρότερο κακό.

Οι εκλογές του 2012 χάραξαν μια νέα διαχωριστική γραμμή και παγίωσαν ένα νέο διχαστικό κλίμα, οι πρωτογενείς ορίζουσες του οποίου είναι πρωτίστως οικονομικο-κοινωνικές και δευτερευόντως ιδεολογικο-πολιτικές. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι Ελληνες είναι όχι μόνο δυσαρεστημένοι από την πολιτική του μνημονίου, αλλά και τη θεωρούν αδιέξοδη. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη διάχυτη λαϊκή οργή για να διαμορφώσει καθαρό πλειοψηφικό ρεύμα. Η αδυναμία του αυτή προκύπτει κυρίως επειδή δεν έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση. Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η άνοδός του στην εξουσία μπορεί να οδηγήσει σε τυχοδιωκτισμούς και ως εκ τούτου σε χειρότερες περιπέτειες.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος (σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ν.Δ. τροφοδοτείται από τον υπόλοιπο μνημονιακό χώρο) που η πολιτικοεκλογική ισορροπία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε γενικές γραμμές διατηρείται μέχρι σήμερα. Για τον ίδιο λόγο ενισχύεται και η Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει ανοδική πολιτικοεκλογική δυναμική. Η διάχυτη εντύπωση ότι το εξαρτημένο εγχώριο πολιτικό σύστημα προδίδει την κοινωνία ριζοσπαστικοποιεί μικρομεσαία στρώματα. Η ριζοσπαστικοποίηση ωθεί προς τα αριστερά, αλλά ταυτοχρόνως τροφοδοτεί και την ανάπτυξη αντιδημοκρατικών τάσεων, έστω κι αν αυτές οι τάσεις φαίνεται να έχουν εκλογικό πλαφόν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.