16 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 15-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 15 Jul 2013 08:10 AM PDT
Του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη*

Παρά τη συνήθη ένδεια ειδήσεων κατά τους θερινούς μήνες, αυτό το καλοκαίρι στην Τουρκία προοιωνίζεται διαφορετικό. Δεν είναι μόνον ο απόηχος της εξεγέρσεως του Πάρκου Γκεζί, της σημαντικότερης λαϊκής κινητοποιήσεως των τελευταίων ετών. Είναι και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κουρδικό, καθώς και η αποκρυστάλλωση της στρατηγικής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) εν όψει των κρισίμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2013.

Η εξέγερση του Πάρκου Γκεζί ανέδειξε όχι μόνον τις φιλοευρωπαϊκές κοσμικές κοινωνικές δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από το έλλειμμα πολιτικής αντιπροσωπεύσεως του υπάρχοντος τουρκικού κομματικού συστήματος. Υπογράμμισε επίσης και τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υποκαταστήσει τα μεταρρυθμιστικά της αντανακλαστικά με καθεστωτικά, καθώς και την υιοθέτηση ύφους, μεθόδων και ερμηνευτικών σχημάτων που επί δεκαετίες χαρακτήριζαν τις κοσμικές κυβερνήσεις. Οι πρόσφατες περιοδείες του Τούρκου πρωθυπουργού σε πόλεις της Ανατολίας παραδοσιακά προπύργια του κόμματος, με σκοπό την αναβάπτισή του στη λαϊκή εντολή, επιβεβαίωσαν την άρνηση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας να αποπειραθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό. Η ρητορική διχασμού της τουρκικής κοινωνίας μεταξύ «ημών» και «αυτών», η συστηματική κατασυκοφάντηση των διαδηλωτών και η προσπάθεια ταυτίσεώς τους με τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης τουρκικής ιστορίας είχαν συνέχεια. «Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι» είπε σκωπτικά ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις και θύμισε τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι κοσμικοί πολιτικοί χλεύαζαν τα πρώτα βήματα του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ. Πολώνοντας την τουρκική κοινωνία, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται να αρκείται στην υποστήριξη του συντηρητικού και εθνικιστικού πυρήνα της για την πραγμάτωση των πολιτικών του σχεδίων.

Αναμένονται, ωστόσο, δύσκολες αποφάσεις. Η διαδικασία επιλύσεως του «Κουρδικού Ζητήματος», η οποία με κόπο επεβίωσε κατά τη διάρκεια της εξεγέρσεως του Πάρκου Γκεζί, πλησιάζει σε σημείο καμπής. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αναμένει απτά βήματα προς την εκπλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συνταγματική κατοχύρωση των κουρδικών μειονοτικών δικαιωμάτων, αυξημένη περιφερειακή αποκέντρωση και διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία των περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους. Είναι απορίας άξιον το πώς θα συμβιβασθεί η συντηρητική και εθνικιστική στροφή του Τούρκου πρωθυπουργού με την εκπλήρωση των αιτημάτων των Κούρδων. Αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου, η κατάρρευση της διαδικασίας είναι πολύ πιθανή.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διεκδικούν μερίδιο και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο οξύς και παρεμβατικός τόνος του Τούρκου πρωθυπουργού στην κρίση της Συρίας και το Παλαιστινιακό απολαμβάνει της αποδοχής του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η προαναγγελθείσα επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα αποσκοπεί ακριβώς στο να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του Τούρκου πρωθυπουργού ενόψει και των επικειμένων εκλογικών αναμετρήσεων· απειλεί όμως να διαταράξει τις λεπτές ενδοπαλαιστινιακές ισορροπίες μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, καθώς και να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποκαταστάσεως των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μπορεί να θέσουν την τουρκική εξωτερική πολιτική ενώπιον νέων κρισίμων διλημμάτων.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν θα κληθεί σύντομα να επιλέξει υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές την προσεχή άνοιξη και να λάβει οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία αναθεωρήσεως του Συντάγματος, η οποία συνδέεται ευθέως και με την εκφρασθείσα προσωπική του φιλοδοξία να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2014. Το εφετινό τουρκικό καλοκαίρι προβλέπεται μεστό πολιτικών εξελίξεων.

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πηγή "Καθημερινή"



Posted: 15 Jul 2013 07:28 AM PDT
Το ότι η Τουρκία περνάει μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, είναι ένα γεγονός διεθνώς καταγεγραμμένο. Το ότι η Τουρκία σήμερα μεταλάσσεται σε προς άγνωστη πολιτική κατεύθυνση, είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους τούρκους πολίτες όσο και -κυρίως- τις γείτονες με την Τουρκία χώρες. Το ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βιώνει μία αφόρητη πίεση (τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) και έχει υποπέσει σε μεγάλα πολιτικά λάθη, σε σημείο μάλιστα να αμφισβητείται όχι μόνο η πολιτική του ορθότητα, αλλά και η ορθότητα λειτουργίας των εγκεφαλικών του λειτουργιών (δεν είναι λίγοι εκείνοι οι διεθνείς σχολιαστές - αναλυτές, αλλά και διπλωμάτες που έχουν χαρακτηρίσει τον Ερντογάν από αλλαζόνα ως "παράφρονα"). 

Έτσι, καμία -σχεδόν- έκπληξη δεν νιώσαμε όταν μάθαμε πως ο πρώτος τη τάξει σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού φοβάται πως θα επιχειρηθεί να δολοφονηθεί ο Ερντογάν. Αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες απόπειρες δολοφονίας του ισλαμιστή τούρκου πρωθυπουργού, ομολογούμε πως αισθανθήκαμε παράξενα με τον  ισχυρισμό ότι είναι πιθανόν να δολοφονηθεί  με... τηλεκίνηση!

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο γνωστό OnAlert και σε άρθρο του Μανώλη Κωστίδη πως στη σύσκεψη του Σαββάτου που πραγματοποίησε ο Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούοτλγου και τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν συμμετείχε και ο νέος σύμβουλος Α΄ Γιγίτ Μπουλού ο οποίος διορίστηκε πριν απο λίγες ημέρες.

Ο ίδιος ως δημοσιογράφος μέχρι πριν από 2 χρόνια ήταν σφοδρός επικριτής του Ερντογάν όμως το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να τον εξυμνεί.

Από 31 Μαΐου όταν άρχισαν τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί στις θεωρίες του προχώρησε ακόμη πιο πέρα και ανέπτυξε τη θεωρία της συνωμοσίας εναντίον του Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε μιλήσει και «ιμπεριαλιστές που θέλουν να ανατρέψουν τον Ερντογάν ακόμη και για «έργο της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν στο πάρκο Γκεζί».

Στις 16 Ιουνίου ο Μπουλούτ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Ηaber είχε αναφέρει πως κάποιοι θέλουν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν:
«Ο πρωθυπουργός έγινε στόχος επειδή ανέφερε πως η Κωνσταντινούπολη θα γίνει οικονομικό κέντρο. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο αύξησε το ΑΕΠ της κατά 3%. Οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν μείωση στο ΑΕΠ κατά 1%. Γι'αυτό στόχος είναι Ερντογάν και κάποιοι θέλουν να τον δολοφονήσουν . Πιστεύω μάλιστα πως γίνονται προσπάθειες δολοφονίας του με τηλεκίνηση και με διάφορες άλλες μεθόδους .Ο πρωθυπουργός είναι η τιμή μου και γι'αυτό τον ψήφισα».
Ο Tούρκος πρωθυπουργός τώρα πια θα ακούει τις συμβουλές αυτού του ανθρώπου και θα καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης του. 

Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι κύκλοι που επιθυμούν την πτώση Ερντογάν. Ενδεχομένως κάποιοι να σκέφτονται και την δολοφονία του, η οποία όμως μάλλον δεν θα τους εξυπηρετήσει αυτή τη στιγμή, αφού θα τον μετατρέψει από τύρρανο σε "μάρτυρα του ισλάμ". Ενδεχομένως να υπάρχει σχέδιο αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στην Τουρκία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί των δυτικών της φίλων... Όμως, άλλο το να συμβαίνει κάτι από αυτά και τελείως διαφορετικό το να υπάρχουν φόβοι για δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν με... τηλεκίνηση!

Περαιτέρω σχολιασμοί είναι μάλλον αχρείαστοι, αφού -σύμφωνα με τον τούρκο σύμβουλο- φαίνεται πως ο πλανήτης (ίσως και το σύμπαν) έχουν συνωμοτήσει κατά του "υπέροχου" Ερντογάν. Είναι πλέον προφανές πως στο πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας πρωτεύουσα θέση έχει η... παραφροσύνη. Και αυτό μόνο ως καλό σημάδι δεν μπορεί να εκληφθεί από τις γειτονικές με την Τουρκία χώρες. Αν, μάλιστα, είναι αληθές πως ο τούρκος πρωθυπουργός πάσχει από καρκίνο, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να επιχειρήσει την αποχώρησή του από τα εγκόσμια μέσω μίας μεγάλης πρόκλησης, που δεν θα έχει "περιορισμούς" ούτε και θα δέχεται "έξωθεν παρεμβάσεις", η οποία και θα καταστήσει τον Ερντογάν ως μάρτυρα και ήρωα του Ισλάμ...

 

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...


Posted: 15 Jul 2013 07:10 AM PDT
  • "Θηλιά" με δίμηνη προθεσμία για ρύθμιση σε όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά Ταμεία 
  • Αρχίζουν κατασχέσεις στη συνέχεια 
  • 5+1 ερωτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση
Tης Μαίρης Λαμπαδίτη

Με νέα λουκέτα απειλείται η αγορά, καθώς οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται μέσα σε διάστημα, το πολύ, δύο μηνών να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και περιουσιακών στοιχείων), σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υπό το ΙΚΑ. Το ΚΕΑΟ θα αναλάβει άμεσα (θα έπρεπε από 1/7/2013, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (περί τα 12 δισ. ευρώ). Από την 1/1/2014 θα αναλάβει και τις οφειλές του ΟΓΑ και Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), με προοπτική τη μελλοντική υπαγωγή -με υπουργικές αποφάσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι βεβαιωμένες σε όλα τα Ταμεία.

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη βούλα της τρόικας έχει προς το παρόν απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς αξιώνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και εξόφληση των οφειλών του 2013, ενώ προβλέπει και επιτόκιο δανεισμού στα 8,75%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ είχαν υποβληθεί συνολικά 3.200 αιτήσεις για την πάγια ρύθμιση και για τη νέα αρχή (ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής 230 εκατ. ευρώ), τη στιγμή που η διοίκηση του Ιδρύματος ανέμενε τις περίπου 55.000 αιτήσεις τις πρώτες 10 μέρες. Απογοητευτική είναι, όμως, και η προσέλευση στον ΟΑΕΕ, καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 1.353, με το ρυθμιζόμενο ποσό να φτάνει τα 10,2 εκατ. ευρώ.

«Είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους οφειλέτες να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από τράπεζα ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα», εκτιμούν στελέχη του ΙΚΑ που προεξοφλούν την αποτυχία της ρύθμισης και φοβούνται ότι η τρόικα θα αξιώσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με κούρεμα των συντάξεων, τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας προτίθεται να αφήσει τον νόμο να «τρέξει» για δύο μήνες και στη συνέχεια, αν εξακολουθεί να μην αποδίδει, θα απαιτήσει από την τρόικα να χαλαρώσει τις αυστηρές προϋποθέσεις, αφού η ρύθμιση αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά. Πάντως, μέχρι σήμερα όσες φορές κι αν ζήτησαν οι διοικήσεις των Ταμείων τροποποίηση της ρύθμισης, οι αξιωματούχοι της τρόικας επέμειναν στον αρχικό τους σχεδιασμό. Ενδεικτική ήταν η σκληρή απάντηση που είχε δώσει στέλεχος της τρόικας στον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Eχασες την ύστατη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών; Πας για πτώχευση. Οι πτωχεύσεις εταιρειών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν είναι υγιές σημάδι της οικονομίας»!

5+1 ερωτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

Ας δούμε πρακτικά πότε θα σφίξει ο κλοιός για τους οφειλέτες και τι προθεσμία έχουν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις:

- Πότε θα μπω στο στόχαστρο του νέου κέντρου;

Όταν αρχίσει να λειτουργεί η βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, στην οποία θα διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξή της και ο οφειλέτης θα αποκτήσει μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό ώστε να παρακολουθείται αν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης θα είναι άμεση για κάθε οφειλέτη με χρέη άνω των 5.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Η εντολή της τρόικας είναι να εφαρμοστεί εδώ και τώρα το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο, στελέχη των Ταμείων αμφισβητούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί. Δεν έχουν προσληφθεί οι 10 επικεφαλής από την ελεύθερη αγορά, ούτε οι 200 μέσω ΑΣΕΠ (από την περιβόητη σειρά των Κ8) που θα «τρέξουν» τη διαδικασία είσπραξης. Δεν είναι, επίσης, έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα που θα χωρίσει τα χλωρά από τα ξερά, δηλαδή τις οφειλές που μπορούν να απαιτηθούν από τις επισφαλείς. Με όλα αυτά είναι προφανές ότι μπορεί να αργήσει το στενό… μαρκάρισμα.

- Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε τη δυνατότητα, υποβάλλετε αίτηση να ενταχθείτε στη ρύθμιση οφειλών. Διαφορετικά δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση που ασκείται ενώπιον των οικείων ασφαλιστικών Οργανισμών (Οργανισμών ή Δικαστηρίων) μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των ληξιπροθέσμων οφειλών. Πρέπει να συνεχίσετε να είστε συνεπής γιατί μετά τον δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης εξοστρακίζεστε από τη ρύθμιση και χάνετε το δικαίωμα να συμμετέχετε σε μελλοντικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, έχετε τη δυνατότητα να καθυστερήσετε μόνο μία φορά την τρέχουσα οφειλή, συν την παλαιότερη δόση που αποπληρώνετε.

- Εχω περιθώριο μόνο 20 ημερών να ενταχθώ στη ρύθμιση;

Πρακτικά, το περιθώριο φτάνει τους δύο μήνες, με την προϋπόθεση ότι τα ΚΕΑΟ θα λειτουργήσουν άμεσα. Αρχικά θα λάβετε από το Ταμείο ενημερωτική επιστολή για την οφειλή σας και την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή, σε λιγότερο από έναν μήνα, που θα σας ειδοποιεί για την επιβολή προστίμου και θα σας καλεί εντός 20 ημερών να εξοφλήσετε το ποσό. Αν δεν αποδείξετε ότι έχετε ενταχθεί σε ρύθμιση μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας, ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπου αρμόδια όργανα για εκτέλεση. Δεν θα ακολουθηθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου» αλλά εκείνη της ήπιας όχλησης μέσω τηλεφωνημάτων από call centers και επιστολές που θα σας ειδοποιούν ότι δόθηκε παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών σας στοιχείων. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο.

- Γιατί πρέπει να σπεύσω να ενταχθώ στη ρύθμιση, αφού έχω περιθώριο έως το 2017;

Για να επωφεληθείτε αποπληρώνοντας σε περισσότερες δόσεις, με δεδομένο ότι δεν θα γλιτώσετε τα αναγκαστικά μέτρα. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 30.6.2013 επωφελήθηκαν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ. Με την ένταξη, αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας ενός μηνός.

- Τι γίνεται αν έχω οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ;

Αν έχετε οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, δεν υπάγεστε στα ΚΕΑΟ. Για σας συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών. Μπορείτε να διασωθείτε μέσω της ένταξής σας στη ρύθμιση, αποδεικνύοντας την αδυναμία εξόφλησης της συνολικής οφειλής και τη δυνατότητά σας να ανταποκριθείτε στην τμηματική καταβολή καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισής της. Μπορείτε να εξοφλήσετε μέχρι και σε 48 δόσεις αν ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα ή σε 100 αν είστε φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας, είτε ασχολείστε με οικοδομικά έργα.

- Αν δεν φανώ συνεπής, ποια αναγκαστικά μέτρα θα αντιμετωπίσω;


Οσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν, βάσει των προβλέψεων των Ταμείων:

- Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).

- Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Πηγή: Νew Money




Posted: 15 Jul 2013 06:45 AM PDT

Τη δημιουργία καλών σχέσεων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιδιώκει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη λήξη του μπαϊραμιού τον Αύγουστο, θα λειτουργήσει τζαμί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προσευχηθεί.

Ο Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη στις 8 Αυγούστου σύμφωνα με την Hurriyet, όταν δηλαδή λήγει το μπαϊράμι και η νηστεία των μουσουλμάνων. Οπως μεταδίδει η Espresso, αντί να βρεθεί σε κάποιο τζαμί στην Τουρκία, ο κ. Νταβούτγολου θα προσευχηθεί σε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη, με την εφημερίδα να υποστηρίζει ότι τον προσκάλεσε ο δήμαρχος της πόλης, ο κ. Μπουτάρης.




-->
Posted: 15 Jul 2013 06:21 AM PDT
Εκτός του Ασαντ και της αντιπολίτευσης συγκρούονται και οι σουνίτες με τους σιίτες, ανατρέποντας ριζικά τις ισορροπίες στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή

Του Μιχάλη Ψύλου

Στο μικρό χωριό Αμπού Μουσάλα νότια του Καΐρου, τέσσερις σιίτες Αιγύπτιοι λιντσαρίστηκαν τον περασμένο μήνα από εκατοντάδες σουνίτες χωρικούς που κραύγαζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος, οι σιίτες είναι άπιστοι». Στο μικρό αυτό χωριό ζουν όλες κι όλες 20 οικογένειες σιιτών. Η κοινότητα των σιιτων άλλωστε αριθμεί λιγότερο από το 1% του αιγυπτιακού πληθυσμού, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου είναι σουνίτες.

Οπως γράφει η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συνεργάτιδα της «Liberation», Μπαχάρ Μακόι, «την ίδια ώρα, στη Σιδώνα του Λιβάνου, ένας τοπικός σουνίτης ιμάμης δήλωνε ότι "οι σιίτες είναι χειρότεροι από τους Εβραίους. Οι Εβραίοι έχουν τουλάχιστον ένα ιερό βιβλίο, ενώ οι σιίτες δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θρησκεία τους. Στη Συρία, σκοτώνουν σουνίτες αδελφούς μας και καταστρέφουν τα τζαμιά μας. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν τους σουνίτες στον Κόλπο. Είναι άπιστοι, δεν είναι μουσουλμάνοι, δεν είναι αλήθεια ότι το Κοράνι είναι το ιερό βιβλίο τους. Είναι ψεύτες. Λένε ένα πράγμα και κάνουν άλλο"».

Παλιές οι διαφορές

Η εχθρότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών δεν είναι φυσικά νέο φαινόμενο, αλλά σήμερα ο θρησκευτικός αυτός πόλεμος τεχνηέντως αναζωπυρώνεται με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία από κάποιους που πιστεύουν στο διαίρει και βασίλευε. Οι σιίτες του Ιράν και της Χεζμπολάχ στηρίζουν το συριακό καθεστώς και πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ.

Από την άλλη πλευρά, σουνίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και διάφορες ομάδες τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ενισχύουν τους Σύρους αντάρτες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σουνίτες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Συρίας.

Στη Συρία, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με έναν εμφύλιο ή έναν θρησκευτικό πόλεμο. Στη Συρία διαμορφώνεται ο μελλοντικός χάρτης της Μέσης Ανατολής. Απόπειρα κατάληψης της Συρίας από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και αραβικές χώρες που συμπαρατάσσονται με τη Δύση με πολεμικά μέσα και στρατιωτική εισβολή, θα προκαλούσε πιθανότατα μείζονα ανάφλεξη ένοπλων συγκρούσεων στον Λίβανο, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ και στις πετρελαιοφόρους περιοχές της βορειοανατολικής Σαουδικής Αραβίας, ενδεχομένως και στο Μπαχρέιν, με πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιράν. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να κατέληγε και σε πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράν, το οποίο όμως είναι μια χώρα που είναι αδύνατον να καταληφθεί και να υποδουλωθεί από ξένα στρατεύματα.

Τα δύο στρατόπεδα

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ είναι σταθερός σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού που εξαρτάται για τον εφοδιασμό με όπλα από το Ιράν. Ο Αιγύπτιος σουνίτης ιμάμης Γιουσούφ αλ Κουραντάουι δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίζει τη Χεζμπολάχ -το «Κόμμα του Θεού» στα αραβικά- ως Χεζμπ αλ Σαϊτάν – το «Κόμμα του Σατανά».

«Οι ηγέτες του κόμματος του Σατανά ήρθαν να πολεμήσουν τους σουνίτες στη Συρία» υποστηρίζει ο Αιγύπτιος ιμάμης. «Τώρα ξέρουμε τι θέλουν οι Ιρανοί. Να συνεχίσουν να δολοφονούν σουνίτες. Δεν μπορούν όμως 100 εκατομμύρια σιίτες σε όλο τον κόσμο να τα βάλουν με 1,7 δισεκατομμύρια σουνίτες».

Ο Σύρος πρόεδρος, αν και Αλεβίτης ο ίδιος, ενθάρρυνε την ανάπτυξη της σιιτικής αίρεσης, αν και οι Σύροι σιίτες είναι πολύ λίγοι στη Συρία. Οι Αλεβίτες θεωρούνται από θρησκευτικής άποψης πολύ πιο κοντά στους σιίτες, αντιπροσωπεύουν το 10%-12% του πληθυσμού της Συρίας και κυριαρχούν όμως στον κρατικό μηχανισμό.

Το Ιράν, από την πλευρά του, προσπαθεί να διατηρήσει την ηγεμονία του περιοχή, ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση του Ιράκ. Αν ο Μπασάρ αλ Ασαντ ανατραπεί, το Ιράν δεν θα έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στη Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη δεν θα μπορεί να ασκεί πίεση στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη βλέπει ότι η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ εκμεταλλεύονται τη συριακή κρίση για να αποδυναμώσουν το Ιράν ως περιφερειακή δύναμη.

Στον συριακό πόλεμο έχει κάνει την εμφάνισή του και άλλο ένα φαινόμενο: Η εξαγωγή εμφύλιων συγκρούσεων από τα γειτονικά κράτη στη Συρία.

Σιίτες μαχητές από το Ιράκ πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Ασαντ, ενώ Ιρακινοί σουνίτες-μέλη του μετώπου Αλ Νόσρα πολεμούν στο πλευρό των σουνιτών ανταρτών.

Η έκρηξη της βίας μεταξύ των Ιρακινών αντιπάλων φατριών έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες, ώστε στελέχη του ΟΗΕ εκφράζουν φόβους για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ, με αφορμή τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της γειτονικής Συρίας. Η τύχη της Συρίας και του Ιράκ είναι αλληλένδετη. Στην πολιτική σκηνή της Βαγδάτης κυριαρχούν σήμερα οι σιίτες που φοβούνται ότι ενδεχόμενη ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ θα φέρει τους σουνίτες στην εξουσία στη Δαμασκό και θα ενισχύσει έτσι και την ισχύ των σουνιτών στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, Ιρανοί αντάρτες της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Μουντζαχεντίν Χαλκ φαίνεται επίσης να έχουν αναπτυχθεί στη δυτική Συρία και να πολεμούν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Στο πλευρό των ανταρτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάπου 800 Ευρωπαίοι πολεμούν επίσης στο πλευρό των ανταρτών. Ανάμεσά τους είναι εκατό Γάλλοι, περίπου 70 Βέλγοι, εκατοντάδες Βρετανοί, πολλοί Γερμανοί, Ιρλανδοί, Κοσοβάροι και Δανοί.

Από τη συριακή κρίση δεν λείπει επίσης ο παράγων πετρέλαιο. Η Συρία είναι ένα στρατηγικό σημείο διέλευσης των πετρελαιαγωγών. Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει έναν αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία. Η πιο φτηνή και ασφαλής διαδρομή είναι μέσω της Συρίας. Αυτός είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί σε μια μελλοντική κρίση με την Τεχεράνη το «εμπόδιο» των στενών του Ορμούζ, που ελέγχονται από το Ιράν. Το σχέδιο αυτό ενισχύουν και οι Αμερικανοί, καθώς με τον έλεγχο της Συρίας, η Ουάσινγκτον παγιώνει την παντοκρατορία της στον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την «αδελφή και γείτονα» Σαουδική Αραβία. Αναμφίβολα, η διευθέτηση των συγκρούσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν. Η εκλογή του μεταρρυθμιστή και φιλοδυτικού Χασάν Ροχανί στην ιρανική προεδρία προοιωνίζεται την έναρξη μιας διαδικασίας μετάλλαξης του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθοδηγούμενες ακόμη από έναν τυφλό φανατισμό, αρνούνται να καλέσουν την Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Συρία.

Οι Αμερικανοί διακατέχονται από μια απίστευτη αλαζονεία μετά και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Με το Ιράκ διαλυμένο, τη Συρία σε εμφύλιο, την Αίγυπτο ελεγχόμενη από τους Αμερικανούς, το μέλλον του αραβικού κόσμου διαγράφεται ζοφερό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Posted: 15 Jul 2013 05:58 AM PDT

Περιμένουμε κάποια αντίδραση, κάποια είδηση από το τι ακριβώς συμβαίνει με την ασύδοτη λειτουργία παράνομων παιδικών σταθμών στην Θράκη από τουρκοσυλλόγους, με άδηλη χρηματοδότηση.

Εάν κάποιοι υποκρίνονται ότι δεν ξέρουν και δεν βλέπουν τουλάχιστον ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, που έχει υπηρετήσει ως περιφερειάρχης στην περιοχή και γνωρίζει πολύ καλά όλη τη διάσταση της υπόθεσης, οφείλει να ασχοληθεί με το ζήτημα…

Και για να μην υπάρχει σύγχυση. Μην φαντασθείτε ότι οι σταθμοί λειτουργούν σαν «κρυφά σχολειά». Κάθε ημέρα, τις προηγούμενες εβδομάδες, λαμπρές τελετές οργανώνονταν για την… αποφοίτηση παρουσία όλων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας και φυσικά των μειονοτικών βουλευτών…

Πληροφορηθήκαμε από την πάντα ενημερωμένη ομάδα του «Αντιφωνητή», ότι ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μειονότητας Ν. Έβρου με απόφαση (9/7/2013) του Εφετείου Θράκης πήρε άδεια λειτουργίας με έδρα το χωριό Κόμαρος του νομού Έβρου. Το θέμα των Συλλόγων το έχουμε ξαναπεί, δεν αντιμετωπίζεται με γενική απαγόρευση στη σύσταση τους και στην χορήγηση άδειας λειτουργίας. Το ζήτημα είναι, να είναι πάρων το ελληνικό κράτος στην Θράκη σε κάθε διάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ώστε να μην μένει πεδίο ελεύθερο σε Συλλόγους και οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο, όχι απλώς για… φιλανθρωπικούς λόγους. Και κυρίως να εξασφαλίζεται από τις αρχές, ότι οι σύλλογοι αυτοί λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων και να μην κάνουν τα στραβά μάτια για να μην ενοχληθεί ο κύριος Πρόξενος. 


Στις γιορτές που οργανώνονται στην Προύσα και φιλοξενούν και παλαιστές από τη Θράκη, την Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες και έχουν στόχο να φέρουν πιο κοντά τον «τουρκικό» κόσμο των Βαλκανίων, περίοπτη θέση είχε και πάλι η θρακιώτικη συμμετοχή, ενώ ειδικό περίπτερο είχε στήσει και ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης». Γκεστ σταρ τον όποιο τίμησαν φυσικά για την προσφορά του στην συντήρηση του αλυτρωτισμού, ο κ. Μουεζινόγλου υπουργός υγείας, προσωπικός φίλος του Ερντογάν και με δυτικοθρακιώτικη καταγωγή…

Πηγή: Το Παρόν
 



Posted: 15 Jul 2013 05:37 AM PDT

Ακούγεται και δεν έχει διαψευσθεί, ότι Τράπεζες έχουν ήδη πουλήσει σε ξένα fan και εταιρείες, που τρέχουν σαν τις αλεπούδες όπου μυρίσουν ψοφίμι, κόκκινα δάνεια, που αφορούν στεγαστικά, στο 10 με 15% του ποσού του δανείου.

Είναι άγνωστο αν έχουν οι Τράπεζες τη συναίνεση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο,τιδήποτε όμως και αν συμβαίνει, είναι αδιανόητο να προσφέρονται στο στόμα του λύκου νοικοκυριά που εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, κατέρρευσε το εισόδημά τους, είτε γιατί ο πατέρας έμεινε άνεργος, είτε γιατί από την αναδουλειά έκλεισε το μαγαζί που είχε και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου που πήραν για να αποκτήσουν ένα δικό τους κεραμίδι.

Αντί, κ. Σαμαρά και κ. Προβόπουλε, να δίνουν στα κοράκια τα δάνεια, γιατί δεν προσφέρουν οι Τράπεζες στους οφειλέτες την εξόφληση του δανείου τους με τους ίδιους όρους; Θα αφήσετε όλο αυτόν τον κόσμο απροστάτευτο; Να χάσουν το σπίτι τους, που ήταν όνειρο ζωής και δεν φταίνε αυτοί αν σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια, π.χ. μέχρι ενός ποσού ως 200.000 ευρώ να μην επιτρέπεται το δάνειο να αλλάξει χέρια, να το πουλήσει. Είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει.

Πηγή: Το Παρόν



Posted: 15 Jul 2013 04:35 AM PDT
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η λεγόμενη Αραβική Ανοιξη τείνει να μεταβληθεί σε φθινόπωρο, διότι ήδη οι ελπίδες για κάτι καλύτερο φυλλορροούν. Για δε τις χριστιανικές μειονότητες υπάρχει ανησυχία ότι, αντί για άνοιξη, έρχεται χειμώνας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προβληματίζεται με τα μηνύματα που λαμβάνει από την Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής Μόρσι προσπάθησε να αξιοποιήσει τον κοινοβουλευτισμό για να επιβληθεί, αλλά τελικά ανετράπη από τη συνεργασία του στρατού και των «φιλελεύθερων» στοιχείων της πολιτικής ζωής.

Πιστεύω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν, αλλά γενικότερα την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος υποβαθμίζεται σταδιακά. Για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον ευρύτερο δυτικό κόσμο η Τουρκία, από τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ έως σήμερα, ήταν το πρότυπο που προβαλλόταν προς τις άλλες μουσουλμανικές χώρες. Τους έδειχνε πώς να συνδυάσουν τον δυτικό τρόπο οργανώσεως της κοινωνίας, της νομοθεσίας και της πολιτικής με ένα μετριοπαθές Ισλάμ. Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός του προηγουμένου αιώνα Αρνολντ Τόινμπι έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Ο πολιτισμός δικάζεται - Ο κόσμος και η Δύση» (Νέα Υόρκη, 1966) ότι η βίαιη δυτικοποίηση της Τουρκίας από τον Κεμάλ την κατέστησε συμπαθή στους δυτικούς και θα την προβάλουν ως πρότυπο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, γράφει ο Τόινμπι, γι' αυτόν τον σημαντικό ρόλο η Δύση είναι διατεθειμένη να συγχωρήσει στην Τουρκία όλα της τα σφάλματα, ακόμη και τα εγκλήματά της. Προφητική φράση που δικαιώθηκε το 1974 με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο!

Τελικά βλέπουμε ότι η Τουρκία δεν επέτυχε στην αποστολή της. Η Μέση Ανατολή δεν έχει χώρες με συνδυασμό δημοκρατίας δυτικού τύπου και Ισλάμ. Αλλού κυβερνούν ισλαμιστές (σιιίτες στο Ιράν, σουνίτες στη Σαουδική Αραβία), αλλού μονοκομματικά καθεστώτα απειλούνται από ισλαμιστικές φατρίες (Συρία), αλλού συγκρούεται το μετριοπαθές με το ακραίο Ισλάμ (Παλαιστίνη), αλλού στρατιωτικά πραξικοπήματα ανατρέπουν κυβερνήσεις (Αίγυπτος), αλλού επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον (Λιβύη). Η Τουρκία δεν έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Η αξία της για τους ισχυρούς της Δύσεως μειώνεται σημαντικά.

Φυσικά δεν θα επαναπαυτούμε. Η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Απλώς να γνωρίζουμε ότι ρόλοι και συμφέροντα αναδιατάσσονται στην περιοχή.


Posted: 15 Jul 2013 04:10 AM PDT

Αν τα ονόματα έχουν να μας πουν κάμποσα πράγματα εφόσον τα επισκεφθούμε με προσοχή και μέθοδο, τα παρατσούκλια ίσως μας λένε περισσότερα. Ενώ το επίσημο όνομα κάποιου μπορεί να μην ανταποκρίνεται στη σωματική, ψυχική ή πνευματική πραγματικότητα του φέροντος και να προκαλεί ακόμα και γέλιο, όταν η αναντιστοιχία είναι κραυγαλέα, το παρατσούκλι συνήθως πάει γάντι στον εκάστοτε «τυχερό». Ο «νουνός» του, κάποιος συγγενής, συγχωριανός, περιστασιακός εχθρός, επαγγελματικός αντίζηλος ή κομματικός άσπονδος φίλος, σκέφτεται πολύ πριν του αποδώσει το φαιδρό τις περισσότερες φορές παρανόμι, που αποκαλύπτει την κρισιμότερη πτυχή του χαρακτήρα του.

Υπάρχουν παρατσούκλια τόσο επιτυχημένα που φθονείς τη φαντασία, το χιούμορ και την ευρηματικότητα του ονοματοδότη. Ακόμα και τα ψευδώνυμα των λογοτεχνών, προϊόντα ναρκισσισμού ενίοτε, ωχριούν μπροστά τους, γιατί με τα λαϊκά παρατσούκλια συμβαίνει ό,τι περίπου και με τα δημοτικά τραγούδια: Αν δεν τα λειάνει και δεν τα επικυρώσει η κοινότητα διά της χρήσεως, ξεχνιούνται ταχύτατα, ως μη ειπωμένα. Στα χωριά με τα λίγα οικογενειακά ονόματα και τα μικρά που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά, λόγω της τήρησης των πατροπαραδότων, οι μισοί αναγνωρίζονται χάρη στο παρατσούκλι τους. Αρκετά συχνά μάλιστα συστήνονται οι ίδιοι με αυτό, αφού με τα χρόνια το συνήθισαν, ταυτίστηκαν μαζί του και δεν τους βαραίνει.

Υποθέτω πως η συνήθεια αυτή είναι οικουμενική, σίγουρα πάντως υπήρξε και αρχαιοελληνική. Ενα από τα πιο καίρια αρχαία παρανόμια που δεν θα πάψει ποτέ να έχει αντίκρισμα στην πολιτική μας ζωή, όσο αυτή διατηρεί τα χούγια της, είναι το «κόθορνος». Οι κόθορνοι, το ξέρουμε, ήταν πολύ υψηλά υποδήματα. Τα φορούσαν οι ηθοποιοί στις τραγωδίες, όταν υποκρίνονταν ηρωικά πρόσωπα ανδρών ή γυναικών. Οι ευμεγέθεις πάτοι τους χρησίμευαν για να προσθέτουν ύψος στον υποκριτή, άρα και μεγαλοπρέπεια. Επειδή λοιπόν οι κόθορνοι ταίριαζαν και στο δεξί πόδι και στο αριστερό, αδιακρίτως, το όνομά τους, εξηγεί το λεξικό Λίντελ - Σκοτ, «κατήντησεν κωμικόν επώνυμον του εις κάθε περίστασιν προσαρμόζοντος εαυτόν ή του άνευ χαρακτήρος και ωρισμένων αρχών ανθρώπου». Είχαν σκαρώσει μάλιστα και παροιμία οι αρχαίοι, για να στολίζουν τους καιροσκοπικότερους των καιροσκόπων, αποκαλώντας τους χλευαστικά «ευμεταβαλωτέρους κοθόρνου».

Ο πρώτος, ο αυθεντικός Κόθορνος, ήταν ο Θηραμένης, Αθηναίος ολιγαρχικός πολιτικός του 5ου αιώνα π.Χ., ένας από τους Τριάκοντα Τυράννους (ο υπ' αριθμ. 2 σε δύναμη) και στρατηγός στα τελευταία χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι αλλεπάλληλοι αναπροσανατολισμοί του, από τους ολιγαρχικούς στους δημοκρατικούς και τούμπαλιν, τον οδήγησαν τελικά στον διά κωνείου θάνατο. Κόθορνο τον βάφτισε ο Κριτίας, ο ισχυρότερος των Τριάκοντα, που σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής επιτέθηκε στον κατά τα λοιπά φίλο και σύμμαχό του εξαπολύοντας καταπάνω του δριμύτατο κατηγορητήριο, βασισμένο σε λίγες αλήθειες και μπόλικα ψέματα. Σίγουρα δικαιολογείται κάθε επιφύλαξη για τον πραγματικό χαρακτήρα του Θηραμένη, καθώς και η υποψία πως έπεσε θύμα συκοφαντίας επειδή οι Τριάκοντα έκριναν ότι αποτελούσε εμπόδιο για τις αυθαιρεσίες τους («Οι δ' εμποδών νομίζοντες αυτόν είναι τω ποιείν ό,τι βούλοιντο»). Τη συμπεριφορά του πάντως την έσκωπτε και ο δημοκρατικός Λυσίας, αποκαλώντας τον «καιροσκόπο».

Το κατηγορητήριο του Κριτία το κατέγραψε ο Ξενοφών στα «Ελληνικά». Κι είναι μιας κάποιας μορφής τραγική ειρωνεία ν' ακούς τον ωμό αρχιτύραννο να δοξάζει την ηθική και να καταδικάζει την ιδιοτέλεια, όταν ξέρουμε ότι η μοναδική του «ηθική» ήταν η εξουσία και μόνος του στόχος η εξόντωση του Θηραμένη, πριν προλάβει να σηκώσει κεφάλι και απειλήσει το δικό του. «Μόλο που από την αρχή τον τίμησε η δημοκρατική παράταξη εξαιτίας του πατέρα του, του Αγνωνος», λέει ο Κριτίας. «αυτός υποστήριξε μ' ενθουσιασμό την ανατροπή της δημοκρατίας από τους Τετρακοσίους και στάθηκε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη τους. Μόλις όμως κατάλαβε ότι οργανωνόταν κάποια κίνηση κατά της ολιγαρχίας, πάλι πρώτος βρέθηκε επικεφαλής των δημοκρατικών εναντίον τους. Νά γιατί, καθώς ξέρετε, τού 'χουν βγάλει το παρατσούκλι "κόθορνος"» (μτφρ. Ρόδης Ρούφος, «Ωκεανίδα», 2000). Και αναρωτιέται τάχα ο Κριτίας, ενώ έχει ήδη αποφασίσει: «Οστις γε μην φανερός εστι του μεν πλεονεκτείν αεί επιμελόμενος, του δε καλού και των φίλων μηδέν εντρεπόμενος, πώς τούτου χρή ποτε φείσασθαι;» Δηλαδή, «τι επιείκεια χρωστάμε σ' έναν άνθρωπο που ολοφάνερα κι αδιάκοπα φροντίζει το δικό του συμφέρον, αδιαφορώντας ολότελα για την ηθική και για τους φίλους του;» Την απάντηση την έδωσε το κώνειο.

Συνοψίζοντας εμμέτρως τον Ξενοφώντα, ο Ιωάννης Τζέτζης, Βυζαντινός λόγιος του 11ου αιώνα, παραδίδει το πορτρέτο του αιώνιου τυχοδιώκτη: 
«Ο Θηραμένης μαθητής υπήρχεν Ευριπίδου, / δόλιος, πανουργότατος, ένθεν κακείθεν ρέπων, / όθεν αυτόν και κόθορνον εκάλουν επωνύμως. / Κόθορνος δε καθέστηκεν είδος υποδημάτων, / αριστεροίς και δεξιοίς ποσί προσαρμοττόντων, / ανδράσι τε και γυναιξίν ωσαύτως αρμοδίων. / Ούτος επί τριάκοντα τυράννων υπηργμένος, / ποτέ τούτους ηρέθιζε κατά των Αθηναίων, / ποτέ τους Αθηναίους δε πάλιν κατά τυράννων, / φίλος ομού τε και εχθρός υπάρχων αμφοτέροις».

Αιώνες πολλούς λοιπόν πριν από τον ήρωα του καβαφικού ποιήματος «Ας φρόντιζαν» που δεν είχε κανένα πολιτικό ή ηθικό πρόβλημα να πολιτεύεται με σημαία την ιδιοτέλειά του, ο «Κόθορνος» άνοιξε έναν δρόμο που τον ακολούθησαν αμέτρητοι πολιτευόμενοι, που αλλάζουν κόμμα, αρχές, ιδέες, στάση κατά τους ανέμους του συμφέροντος. Θα μπορούσαμε να τους αποκαλούμε κοθόρνους όλους αυτούς. ΄Η κυβιστήρες, όπως ονόμαζε ο Ομηρος τους ειδικούς της τούμπας που εμφανίζονταν επί πληρωμή στα συμπόσια. Ή γυριστρούληδες, αφού το πολιτικό τους πιστεύω έχει ένα μόνο άρθρο: «Φεύγω, γυρνάω, ξαναφεύγω και ξανάρχομαι». Προσοχή όμως: Οταν φεύγω, καταγγέλλω δριμύτατα τους πριν συντρόφους μου και ιδίως τον αρχηγό. Οταν επιστρέφω, δοξολογώ τον αρχηγό στα όρια της αυτογελοιοποιήσεως. Οταν ξαναφεύγω, βάζω πάλι την κασέτα της καταγγελίας. Κ.ο.κ. Το μόνο πρόβλημα, μην μπερδευτούν οι κασέτες. Α, υπάρχει και δεύτερο πρόβλημα: Να μην τους έχει πλήξει όλους το Αλτσχάιμερ και μερικοί να θυμούνται τα λόγια μου και τα γραπτά μου («Εγώ; Ποτέ!») και να τα ψάξουν στο Διαδίκτυο. Καταραμένο Ιντερνετ με τις φωτιές που μας ανάβεις. Φωτιά να πέσει να σε κάψει κι εσένα.


Posted: 15 Jul 2013 03:55 AM PDT
Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την ανατίναξη από τους ισλαμιστές ενός λεωφορείου με εργάτες μιας τσιμεντοβιομηχανίας στην επαρχία του Βόρειου Σινά.

Οι μαχητές ανατίναξαν το λεωφορείο με πύραυλο. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, 14 τραυματίστηκαν. Η πλειοψηφία των τραυματισμένων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, οι μαχητές σκόπευσαν να επιτεθούν σε στρατιωτική φάλαγγα, η οποία συνόδευε το λεωφορείο, αλλά αστόχησαν. 
Πολυάριθμες ομάδες εξτρεμιστών ενεργοποιήθηκαν στη χερσόνησο του Σινά μετά την καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 

Ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατσδίωξη των μαχητών.



Posted: 15 Jul 2013 03:55 AM PDT
Το Ισραήλ χρησιμοποίηση τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση για την επίτευξη πυραυλικού χτυπήματος στη Συρία. Τα αεροσκάφη εισέβαλαν από την πλευρά της θάλασσας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός RT με αναφορά σε κάποια καλά πληροφορημένη πηγή.

Στις 5 Ιουλίου στη συριακή πόλη Λατάκεια καταστράφηκε αποθήκη με πυραύλους. Για την επίθεση κατηγορείται το Ισραήλ. Για το ότι τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν τις στρατιωτικές αποθήκες, επιτέθηκαν από την πλευρά της θάλασσας, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πυραύλους θαλάσσης – αέρος, που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο.

Εάν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, μια μουσουλμανική χώρα βοήθησε το Ισραήλ για να πραγματοποιήσει επίθεση σε μια άλλη μουσουλμανική χώρα επιβεβαιωθούν, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.


Posted: 15 Jul 2013 03:46 AM PDT

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Η είδηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν ο διορισμός ως Έλληνα εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα του κ. Χρήστου Παπουτσή, όχι τόσο για το «πλήγμα» για τον διεθνή οργανισμό, αλλά για την διεθνή επίδειξη του τρόπου που αναπαράγεται η εξουσία στη χώρα μας.

Ο κ. Παπουτσής είναι ενδεχομένως ένα από τα πρόσωπα που αποτελούν την επιτομή της μεταπολίτευσης. Τις τελευταίες δεκαετίες πέρασε από δεκάδες καίρια πόστα εξουσίας στην Ελλάδα και την Ε.Ε. χωρίς κανείς να είναι σε θέση να ενθυμηθεί το παραμικρό έργο που άφησε πίσω του...

Αποτελεί δε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα ανεπάγγελτου πολιτικού αφού από την εφηβεία του αφοσιώθηκε στις προσπάθειες αναρρίχησης στον κομματικό «σωλήνα».

Ο ίδιος στο βιογραφικό του για την θητεία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (2010-2012) υποστηρίζει πως συνεισέφερε με τον εξής τρόπο: «Με 12 Νόμους και 49 Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κράτος ένας σταθερός, ενιαίος σχηματισμός, για εποπτεία και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας της χώρας.

Με δομικές και λειτουργικές αλλαγές αναβαθμίστηκαν η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα, εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών...».

Λόγος ξύλινος σαν βιογραφικό δημοσίου υπαλλήλου που διεκδικεί «μιλημένη» θέση.

Όπερ, μηδέν εις το πηλίκον...

Ήταν τέτοια δε η αναβάθμιση του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο του την κρίσιμη περίοδο μετά τη χρεοκοπία στην αρχήν του 2010, που οι πολίτες αντί της Ελληνικής Αστυνομίας τηλεφωνούσαν στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής για προστασία. Θυμάστε τις γριές και τους παππούδες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα να μιλάνε στα δελτία ειδήσεων για τα καλά παιδιά που τους συνοδεύουν στην τράπεζα να εισπράξουν την σύνταξή τους;

Ο ίδιος θυμάμαι εκείνη την περίοδο για την προσοχή με τη οποία έπρεπε να διασχίζω την απόσταση μεταξύ Πλατείας Βικτωρίας και του οφθαλμιάτρου μου δίπλα στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ, μέρα μεσημέρι καθώς η περιοχή θύμιζε τη λαϊκή αγορά στο Χαρτούμ και όχι το κέντρο ευρωπαϊκής πόλης.

Όσοι ζούμε κοντά στο κέντρο θυμόμαστε το αδιάβατο της περιοχής μεταξύ Μουσείου, Πλ. Βικτωρίας, ΑΣΟΕΕ, Αγ. Μελετίου, Αγ. Παντελεήμονα και λοιπών περιοχών του κέντρου όπου δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις μέρα μεσημέρι καθώς η περιοχή θύμιζε κακόφημη συνοικία στο Χαρτούμ και όχι το κέντρο ευρωπαϊκής πόλης.

Φυσικά, δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη, καθώς οι Βουλγαράκηδες και λοιποί που προηγήθηκαν φέρουν ανάλογη ευθύνη στη διάλυση της χώρας καθώς είχαν την προσοχή στραμμένη μόνο στο ιδιοτελές ίδιον συμφέρον και στους πελάτες τους.

Ο κ. Παπουτσής όμως αποτελεί την επιτομή του παιδιού του κομματικού «σωλήνα» της μεταπολίτευσης. Από την ΕΦΕΕ στην εξουσία σαν έναν από τους πλέον γνήσιους εκφραστές αυτού που ονομάστηκε «βαθύ» κράτος που συνιστά το ιδιότυπο παρακράτος της μεταπολίτευσης και συνίσταται στην ισχυρή διαπλοκή συμπλέγματος πολιτικής εξουσίας, συνδικαλιστικής, κομματικής νομενκλατούρας και πελατών.

Ο εκπρόσωπος του «βαθέως» κράτους κατάφερε να επιπλεύσει και την περίοδο του εκσυγχρονισμού όπου ως υπουργός ναυτιλίας επαίρεται επίσης πως κατήργησε το καμποτάζ την περίοδο 2001-2002 το οποίο συνέχιζε να ισχύει όλη τη δεκαετία που ακολούθησε, καθώς όπως θα ενθυμήστε μόλις την τελευταία διετία έχει αρχίσει να αλλάζει το καθεστώς και να αυξάνεται η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια...

Επειδή όμως το κομματικό κράτος καλά κρατεί ακόμη το τρίτο έτος μετά τη χρεοκοπία, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον κ. Παπουτσή, τον αδάμαντα αυτό της μεταπολίτευσης και του ελληνικού σοσιαλισμού της παπανδρεϊκής κλεπτοκρατίας (θυμάστε το πόθεν έσχες για τη ροζ βίλα) να εκπροσωπήσει την χώρα στην Παγκόσμια Τράπεζα, με μισθό περί τα 10.000 ευρώ απ' ό,τι διάβασα στα σχετικά ρεπορτάζ...

Οι πολιτικοί αναλυτές διατείνονται πως η επιλογή του κ. Παπουτσή από τον κ. Βενιζέλο, αποτελούσε ένα ελιγμό του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει την ανοχή του ιδίου και του πελατειακού του μηχανισμού στις εσωκομματικές ισορροπίες και προφανώς να ανακόψει και τις διαρροές του βαθέως ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά αποκαθιστώντας ένα από τα πλέον επιφανή παιδιά του κομματικού «σωλήνα» της μεταπολίτευσης.

Και εμείς που νομίζαμε πως ο διαπρύσιος αντιμνημονιακός και σαφώς αριστερός λόγος του «βαθέως» κράτους αποσκοπεί οπουδήποτε αλλού πέραν της εξασφάλισης των ιδίων συμφερόντων αυτών που τον εκστομούν και των πελατών που τους υποστηρίζουν...

Βεβαίως ο κ. Παπουτσής είναι το δεύτερο μέλος της οικογένειάς του που θα απασχοληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα, αφού όπως έχει δημοσιευτεί ήδη και η κόρη του απασχολείται στο ίδιο οργανισμό, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα «εξάγει» και ας λένε τα αντίθετα...

Η περίπτωση του κ. Παπουτσή είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές της μεταπολίτευσης, που ακολουθεί το δόγμα πως πρέπει να «γαυγίζεις» για να σε ταΐζουν...

Οι συνδικαλιστές που άφηναν τα σκουπίδια στους κάδους, κατέβαζαν διακόπτες ή κλείνουν το κέντρο τρεις φορές τη μέρα το γνωρίζουν καλά αυτό... Απλά αυτοί θα μείνουν εδώ στην Ελλαδίτσα με τα άδεια ταμεία, ενώ οι «έξυπνοι» εξασφαλίζουν θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς, «αξιοκρατικά» εννοείται...


Πηγή: Kεφάλαιο


Posted: 15 Jul 2013 03:45 AM PDT

«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά από σήμερα που θα θέσει σε δοκιμασία την κοινωνία αλλά και την δικομματική κυβέρνηση.

* Αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες διαθεσιμότητες-κινητικότητες στο δημόσιο τομέα (δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες, κατηγορίες εκπαιδευτικών) τον φολορολογικό κώδικα... και άλλες εκατό διατάξεις.

Οι ενστάσεις που έχουν διατυπώσει έξι βουλευτές της ΝΔ και δύο του ΠΑΣΟΚ έχουν σημάνει μεν συναγερμό στα επιτελεία των δύο συκυβερνώντων κομμάτων, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι «ενστάσεις» δεν θα μεταφρασθούν σε αρνητική ψήφο – κυρίως μετά τις «βελτιώσεις» που δρομολογούνται στο θέμα της δημοτικής αστυνομίας, με ένα μεγάλο τμήμα της να αφομοιώνεται στην ΕΛΑΣ.

Παρά ταύτα, το «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα για σήμερα νωρίς το πρωί έχει προγραμμτισθεί σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στην Συγγρού προκειμένου να τους ενημερώσουν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Γ.Στουρνάρας, Γ.Μιχελάκης και Κυρ.Μητσοτάκης.

Η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου έχει προγραμματισθεί για αύριο το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ονομαστική.

Απεργιακό μπαράζ

* Η διαδικασία στη Βουλή θα συνδυαστεί με απεργίες και κινητοποιήσεις στους δήμους, ενώ η ΓΣΕΕ αποφάσισε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη γενική απεργία για αύριο.

Μάλιστα, με πολλούς δημάρχους να προσανατολίζονται σε ομαδικές παραιτήσεις, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδα (ΚΕΔΕ) αποφάσισε να βάλει λουκέτο στις δημοτικές υπηρεσίες από σήμερα μέχρι την Τετάρτη. Απ΄αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι λεγόμενες «κοινωνικές υπηρεσίες» - εκτός από την αυριανή ημέρα, όπου δεν θα λετιουργήσει τίποτα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

24ωρες απεργίες για αύριο και μεθαύριο έχουν εξαγγελθεί και στον χώρο της Δημόσιας Υγείας (δημόσια νοσοκομεία, ΕΚΑΒ) παρότι, όπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, δεν έχει τεθεί θέμα διαθεσιμότητας του νοσοκομειακού προσωπικού «σ΄αυτή τη φάση».

Κάλπη για τον Παπακωνσταντίνου

* Μέσα στον ...χαμό του πολυνομοσχεδίου, η Βουλή θα κρίνει απόψε την «τύχη» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσον αφορά στις ευθύνες του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σε μυστική ψηφοφορία (με κάλπη) η Ολομέλεια θα αποφασίσει την παραπομπή του ή όχι στο Δικαστικό Συμβούλιο – στο ενδιάμεσο Σώμα δηλαδή που θα κρίνει, με τη σειρά του, εάν συνετρέχουν οι λόγοι παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μέχρι χθες τη νύχτα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι όλα τα κόμματα θα εισηγηθούν «ναι» στην παραπομπή.

Ερχεται κι ο Σόιμπλε

* Μέσα σ΄αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Πέμπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις αποσκευές του θα βρίσκεται η πρόταση για σύσταση ελληνικής επενδυτικής τράπεζας που θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα χρηματοδοτείται από την γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, την ευρωπαϊκή ΕΤΕπ και το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση (που παρουσιάσθηκε από το "Κεφάλαιο" στις 29 Ιουνίου) αφορά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το εγχείρημα χαρακτηρίζεται "πρωτοφανές" για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά δεδομένα. Συζήτηση επ΄αυτής έγινε πριν από δέκα ημέρες, κατά την επίσκεψη του κ.Σαμαρά στο Βερολίνο.

Οσο για το ζήτημα του χρέους, οι ελπίδες για θετική δήλωση είναι λίγες, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, οπότε η "ευχή" είναι, τουλάχιστον, να μην υπάρξει αρνητική δήλωση περί "κουρέματος".


Posted: 15 Jul 2013 02:40 AM PDT
Σενάρια για τη διαθεσιμότητα επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα το Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει για το πρώτο «κύμα» των 4.260 διαθέσιμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οι οποίοι, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προέρχονται από την κατάργηση 1.976 θέσεων εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση, από τους σχολικούς φύλακες (2.234) και από 50 οδηγούς και τεχνικούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τους εναπομείναντες 8.296 «διαθέσιμους» υπαλλήλους του Σεπτεμβρίου έχουν «κλειδώσει» οι 3.496 δημοτικοί αστυνομικοί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα βρεθούν οι υπόλοιποι 4.800 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα.

Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν:

- 350 πολιτικοί μηχανικοί από τις κτιριακές υποδομές
- 1.000 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ και του ΟΕΚ
- 1.270 αγροφύλακες
- 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης
- 1.000 εργαζόμενοι από τις διευθύνσεις υγείας
- 700 εκπαιδευτικοί
- 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ.


Posted: 15 Jul 2013 02:15 AM PDT
Η άρνηση συνεργασίας εκ μέρους του ΚΚΕ υποχρεώνει τον Τσίπρα να στραφεί προς τον σχηματισμό μόνο αντιμνημονιακής κυβέρνησης


Στις επόμενες εκλογές, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα, είναι πολύ πιθανότερο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα παρά η ΝΔ. Αυτό φυσικά συναρτάται με τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα γίνουν οι εκλογές. Με δεδομένη όμως την περαιτέρω ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του ελληνικού λαού εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, οι πιθανότητες να αναδειχθεί πρώτο κόμμα από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αυξημένες, κατά την εκτίμησή μας.

Σε περίπτωση που όντως αυτό επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον πυρήνα της νέας κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως του συνθήματος περί «κυβέρνησης της Αριστεράς», το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι αντανακλά τις προθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ερώτημα που αφορά τους πάντες θα τεθεί επί τάπητος: μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερή; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει μόνος του κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 155-160 βουλευτές, το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας - αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει αριστερή, φιλολαϊκή πολιτική και αν οι βουλευτές του κόμματός του θα είναι σε θέση να αποκρούσουν τις λυσσαλέες σίγουρα απόπειρες εκβιασμού και εξαγοράς τους. Με δεδομένο όμως τότε το γεγονός ότι η υποτιθέμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα εδράζεται υποχρεωτικά σε ένα εκλογικό ποσοστό γύρω στο 40%, η ηγεσία του κόμματος αυτού θα έχει, αρχικά τουλάχιστον, την αναγκαία λαϊκή βάση για να επιχειρήσει να εφαρμόσει την πολιτική που επιθυμεί, ανεξαρτήτως του αν αυτή η πολιτική θα πετύχει ή όχι.

Η περίπτωση όμως της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται καθόλου πιθανή σήμερα, στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να καταστεί εφικτή στο μέλλον, ακόμη και στο άμεσο. Για την ώρα πάντως η διαγραφόμενη πιθανότερη εξέλιξη είναι νίκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, κατάληψη της πρώτης θέσης, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με ηγεμονική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μας, αποκλείεται να είναι αριστερή. Θα είναι σαφώς πιο φιλολαϊκή από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα είναι σίγουρα αντιμνημονιακή κατά την εκκίνησή της, αλλά αριστερή αποκλείεται να είναι, ακόμη και αν εκχωρηθούν κρίσιμα υπουργεία σε πραγματικά αριστερά στελέχη.

Οι λόγοι αυτής της εκτίμησης είναι πολλοί: Πρώτα πρώτα η άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί κάθε ρεαλιστική δυνατότητα σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης μέσω της υποθετικής αριστερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος. Ανεξαρτήτως του αν είναι σωστή ή λανθασμένη, η άρνηση του ΚΚΕ υποχρεώνει ούτως ή άλλως τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμάχους μεταξύ των συστημικών κομμάτων. Αυτομάτως αυτό εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του συστήματος, αφού καθιστά την κυβέρνησή του κοινοβουλευτικό όμηρο του όποιου συστημικού κυβερνητικού εταίρου του. Ανομολόγητα ή όχι, η άρνηση του ΚΚΕ υποβαθμίζει τον στόχο της αριστερής κυβέρνησης στο κατώτερο επίπεδο του σχηματισμού αντιμνημονιακής κυβέρνησης.

Δικαιωματικά σε μια τέτοια περίπτωση ο προνομιακός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) που εκφράζει με εντυπωσιακή συνέπεια την αντιμνημονιακή Δεξιά που προέρχεται από τη ΝΔ. Μια υποθετική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σίγουρα δεν αρέσει στους αριστερούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ή στα στελέχη των ΑΝΕΛ που επιθυμούν την επιστροφή τους στη ΝΔ. Θα ανταποκρίνεται όμως στις προσδοκίες της μεγάλης μάζας των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων που επιθυμούν ανακοπή της πορείας εξαθλίωσής τους και ανάκτηση μέρους της χαμένης ευημερίας, βελτίωση δηλαδή της αφόρητης σημερινής κατάστασης οικονομικά και κοινωνικά. Θα επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως, θα δώσει φτερά στην πολιτική επιρροή των ΑΝΕΛ υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν αμιγώς αντιμνημονιακό κόμμα, όπως μέχρι τώρα, και δεν εντάσσουν στους κόλπους τους βουλευτές που έχουν ψηφίσει υπέρ του Μνημονίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΑΝΕΛ θα αναδειχθούν σε εγγυητή για την άσκηση της εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα εντός του πλαισίου του συστήματος, ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεών του. Διαφορετικά, ενδέχεται να υποκατασταθούν από απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ που θα κάνουν αντιμνημονιακή κωλοτούμπα για να προσκολληθούν στην εξουσία.


Posted: 15 Jul 2013 01:40 AM PDT
Δεν είναι πλέον μόνο η ύφεση. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνονται θα μετατρέψουν την χώρα σε γκαρσονιέρα του Μεγάλου Αδελφού…

Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα νύχια της παγκόσμιας διαπλοκής. Οι ιθύνοντες δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν πως τα σοβιετικά μέτρα δεν θα φέρουν απλά ύφεση, αλλά θα μετατρέψουν την χώρα σε γκαρσονιέρα του Μεγάλου Αδελφού.

Ως εναλλακτική λύση στα υπερβολικά τεκμήρια διαβίωσης παρουσιάζουν στην κυβέρνηση το ηλεκτρονικό περιουσολόγιο που θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές εντός του 2014 να έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων, αλλά και ενημέρωση για τις δαπάνες, τα έσοδα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ο παραλογισμός με τα τεκμήρια θα στρέψει αναγκαστικά τον κόσμο στο περιουσιολόγιο. Δίνουν ένα απαράδεκτο μέτρο, προκειμένου οι πολίτες να πέσουν ακριβώς στην εναλλακτική που έχουν ετοιμάσει οι παγκοσμιοποιητές.

Το περιουσιολόγιο ενέχει σοβαρούς κινδύνους, αφού πέρα από την καταγραφή των πάντων, με τους τοκογλύφους να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει ο καθένας και μέσω Αγγλικού Δικαίου να γίνονται αδιάκοπα κατασχέσεις, τα στοιχεία που θα… αποθηκεύονται ηλεκτρονικά θα είναι ενδεχόμενα προσβάσιμα και σε άλλους (στην Ελλάδα ζούμε) και τότε θα στοχοποιούνται οικογένειες από επίδοξους ληστές.

Εν συνεχεία προωθείται η καθιέρωση της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ (Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών) από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ. Με το νέο σύστημα θα επιτυγχάνεται η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο όλων των αποδείξεων, των τιμολογίων και δελτίων αποστολής, καθώς και η παρακολούθηση των φόρων που παρακρατούνται.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να περιορίσει και μετά πιθανότατα να καταργήσει (αυτό υπαγορεύει άλλωστε η παγκοσμιοποίηση) την χρήση μετρητών στις συναλλαγές και να καθιερώσει την μεγαλύτερη χρησιμοποίηση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Ωστόσο η κάρτα εύκολα θα χάνεται, ειδικά από ηλικιωμένους και παιδιά, ή θα κλέβεται. Τότε γιατί να μην προταθεί η λύση με την εμφύτευση στο χέρι μικροτσίπ (η αργότερα κάτι άλλου υψηλότερης τεχνολογίας), το οποίο θα παρέχει υποτίθεται ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (δίνουν το πρόβλημα δίνουν και την λύση). Τότε θα είναι που το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο καθένας, καθότι τα τσιπ είναι από μόνα τους πομπός εντοπισμού μέσω GPS. Όποιος θα αρνείται να αποδεχθεί τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα είναι σε θέση ούτε να αγοράζει ούτε να πουλάει κάτι.

Αυτά όλα ετοιμάζουν τον δρόμο για την παγκόσμια χούντα, η οποία κατά τα φαινόμενα περιμένει να τα βρει όλα έτοιμα και στην Ελλάδα προθυμοποιούνται να της κάνουν την χάρη. Γι" αυτό τον λόγο μερικοί εκεί στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν με τι πάνε να συνδέσουν το όνομά τους. Δεν είναι πλέον μόνο η ύφεση που προκαλείται, πόσο μάλλον με τους υψηλούς φόρους και την διαρκή παρακράτηση του ΦΠΑ χωρίς επιστροφή των εξόδων, εξοντώνοντας τις επιχειρήσεις. Τα συγκεκριμένα μέτρα βουλιάζουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της παγκοσμιοποίησης και την μετατρέπουν σε πλήρες μέλος του παγκοσμίου κράτους παρακολούθησης των πολιτών και καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων ελευθερίας.

Το πόθεν έσχες είναι απαραίτητο όπως και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πρώτα όμως πρέπει να απλοποιηθεί το φορολογικό και να πέσουν οι φόροι, να ενισχυθούν οι εξαγωγές και τότε να καθιερωθεί αυστηρός έλεγχος για όλους και σίγουρα όχι με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Η μείωση των φόρων θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και όχι οι πολιτικές που εφαρμόζονταν στην Σοβιετική Ένωση!

Στον πλανήτη επιδιώκεται η επιβολή απόλυτης σκλαβιάς. Δεν πρόκειται περί φαντασίας. Μερικοί θα ξυπνήσουν απότομα! Πολύ απότομα!

Πηγή ΠΥΓΜΗ


Posted: 15 Jul 2013 01:20 AM PDT
Ο Σαουδάραβας Yasin Εl-Qadi ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα με συνεπιβάτη το γιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Bilal Erdoğan, μετά από συνάντηση με τον Hakan Fidan.
Οι κρίσεις στην πολιτική πολλές φορές λειτουργούν όπως οι σεισμοί. Οι σεισμοί είναι συχνά καταστρεπτικοί, αλλά γίνονται καταστρεπτικότεροι όταν αποσταθεροποιούν ένα σύστημα, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται και από άλλους. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία έχουν αρκετές ομοιότητες με τα παραπάνω, με τις πραγματικές αιτίες τους να γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο σαφείς, αλλά την ίδια περίοδο, ή μάλλον με την ευκαιρία αυτή, αναδύονται γεγονότα που αποκαλύπτουν την πραγματική φύση του καθεστώτος Ερντογάν, η επίδραση των οποίων στην τελική έκβαση του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να μη ληφθεί υπ' όψιν.

Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται παρακάτω, την στιγμή που μία από τις αιτίες των εκδηλώσεων εναντίον του Ερντογάν είναι οι εμφανείς του επιδιώξεις να εγκαθιδρύσει βαθμιαίως ένα «μετριοπαθές» ισλαμικό καθεστώς, ανακύπτουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν τις πραγματικές του σχέσεις με τις πλέον επικίνδυνες μορφές του Ισλάμ.

Ο λόγος για τις αποκαλυφθείσες πρόσφατα διασυνδέσεις και στενές επαφές του ίδιου του Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν με έναν από τους γνωστότερους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, τον Σαουδάραβα Γιασίν Ελ Καντί. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο Ελ Καντί, είχε χαρακτηρισθεί (από τον Οκτώβριο του 2001) από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» (Specially Designated Global Terrorist), με αποτέλεσμα να παγώσουν τις καταθέσεις του ίδιου και των εταιρειών του και να του απαγορευτεί η είσοδος σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για τις συναντήσεις του Χακάν Φιντάν με τον Ελ Καντίρ διέρρευσαν για πρώτη φορά σε ιστότοπο κύρους εκτός Τουρκίας, με αποτέλεσμα λίγο μετά ο αρχηγός της ΜΙΤ, σε μία πρωτοφανή για τα διεθνή χρονικά δήλωσή του, να ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει πόλεμο από την ισραηλινή ΜΟSSAD.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος αποτέλεσε την αφορμή μίας λίαν αποκαλυπτικής επερωτήσεως (25 Ιουνίου 2013) εκ μέρους του βουλευτού Ικονίου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Αττίλα Καρτ, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις. Την παραθέτουμε ολόκληρη παρακάτω:


«Με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Yasin El Kadi στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ στο γραφείο του (σ.σ.: του Χακάν Φιντάν). Μετά την συνάντηση, ο Γιασίν Ελ Καντί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και στις 16 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκε με τον φίλο και συνεταίρο του Usame Kutub σε αυτοκίνητο που ανήκει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τo oποίο οδηγούσε ο αστυνομικός Ιbrahim Yildiz, της ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Το αυτοκίνητο προκάλεσε ατύχημα και κατεστράφη εντελώς. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Medipol, στην συνοικία Bagcilar. Για το ατύχημα ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός από τον Mustafa Latif Topbas.
»Μετά το ατύχημα, ο γιος του Πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν πήγε στο νοσοκομείο. Το βιβλίο εισερχομένων έγραφε ότι ο Yasin El Kadi και o Usame Kutub τραυματίστηκαν ελαφρά και ο Ιbrahim Yildiz σοαβαρά, αλλά τα στοιχεία αυτά τελικά άλλαξαν και γράφτηκε ότι τραυματίστηκε μόνο ο Ibrahim Yildiz και ότι αυτός ήταν ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
»Όσα αναφέρονται παραπάνω είναι κατά πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές όμως είναι σοβαρές και πρέπει να ελεγχθεί η ακρίβειά τους, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να μην υπάρχει έδαφος για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
1) Οι κάμερες της τροχαίας έχουν καταγράψει το τροχαίο ατύχημα; Οι καταγραφές μήπως κατεστράφησαν; Εάν ναι, με ποιο αιτιολογικό έγινε αυτό; Είναι δυνατόν να μην έχουν καταγράψει οι κάμερες ένα ατύχημα που έγινε σε μία κεντρική συνοικία όπως είναι το Bakirkoy;
2) Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ή πιο πριν ή πιο μετά, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Yasin El Kadi συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ στο γραφείο του ή σε άλλο χώρο; Με ποια ιδιότητα ο El Kadi συμμετείχε σε αυτή την συνάντηση;
3) Μετά από αυτή την συνάντηση, στις 16 Φεβρουαρίου, ή σε άλλη ημερομηνία, ο Yasin El Kadi, ο συνεταίρος του Usame Kutub και ο Ibrahim Yildiz, της φρουράς του Πρωθυπουργού Ερντογάν, επιβαί νοντας σε κρατικό όχημα, έκαναν ατύχημα στο Μπακίρκιοϊ, ή στην γύρω περιοχή; Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Medipol του Bagcilar; Υπάρχει άτομο με στοιχεία Ibrahim Yildiz που υπηρετεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού;
4) Στις 16 Φεβρουαρίου 2013, κρατικό αυτοκίνητο που ανήκει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού έκανε ατύχημα στο Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινουπόλεως ή εκεί γύρω; Ποιοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο; Το συγκεκριμένο όχημα για ποιον υπηρεσιακό λόγο βρισκόταν στο Μπακίρκιοϊ;
5) Ο Yasin El Kadi και ο Usame Kutub, εισήλθαν στην Τουρκία στις 15-16 Φεβρουαρίου 2013 ή πιο πριν. Πότε αναχώρησαν από την Τουρκία;».
Τα στοιχεία της επερωτήσεως του Τούρκου βουλευτού, η περιγραφή του ατυχήματος με χρήση μάλιστα αυτοκινήτου που ανήκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η αλλοίωση των στοιχείων των τραυματισθέντων μετά μάλιστα από επίσκεψη στο νοσοκομείο του γιού του Ερντογάν και η ανεξήγητη συνάντηση του Σαουδάραβα με τον διοικητή της ΜΙΤ, μπορεί να φέρουν αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση Σουσουρλούκ, αλλά η σημασία τους πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Γιατί αν η πρώτη υπόθεση απέδειξε την στενή συνεργασία της τότε τουρκικής κυβερνήσεως με το οργανωμένο έγκλημα, στην δεύτερη αποκαλύπτεται η στενή συνεργασία του ΑΚΡ και του ίδιου του Ερντογάν με ισλαμιστές επισήμως χαρακτηρισθέντες ως τρομοκράτες και με ισλαμικά κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η ισλαμική τρομοκρατία.

Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η «εγγύηση» του Ερντογάν στις 11 Ιουλίου 2006, για την αθωότητα του Ελ Καντίρ, με αποτέλεσμα αυτός να αθωωθεί από τουρκικό δικαστήριο, παρά το πλήθος των δημοσιευμάτων ότι επιχειρήσεις του Ελ Καντίρ είχαν χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν, σε μία περίοδο μάλιστα που διεθνείς αρχές ασφαλείας τον είχαν κατονομάσει επισήμως ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα. Τούτο δε ενώ από το 1998, σε απόρρητη αναφορά του FBI, o El Kadir κατονομάζεται ως χρηματοδότης της Χαμάς και στέλεχος οργανωμένου συστήματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Ένας από τους διακεκριμένους συμβούλους του Ερντογάν, ο Κουνέιντ Ζαπσού, που σύμφωνα με την Χουρριέτ ήταν το δεξί χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού στην διαχείριση «πράσινου χρήματος» των ισλαμιστών, διατηρούσε προσωπική επαφή με τον Ελ Καντίρ μέσω ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό του Σαουδάραβα επιχειρηματία. Η Wall Street Journal, μάλιστα, έφερε προ καιρού στην δημοσιότητα εμπιστευτική έκθεση της τουρκικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, ο Ζαπσού και η μητέρα του έδωσαν 300.000 δολάρια στην ΜΚΟ Muwafaq, η οποία θεωρείται επισήμως ως οργάνωση-βιτρίνα της Αλ Κάιντα. Ο Ελ Καντίρ ήταν ένας από τους έξι διευθυντές της ισλαμικής ΜΚΟ Muwafaq Humanitarian Organization, η οποία είναι καταγεγραμμένη στην μαύρη λίστα του ΟΗΕ ως οργάνωση -σύνδεσμος με την Αλ Κάιντα. Ο Ζαπσού διατηρούσε επίσης σχέσεις με τις τράπεζες Dallah Al Baraka και Dar Al Mal al Islam που ιδρύθηκαν με σαουδαραβικά κεφάλαια και αντιμετωπίζουν πολυάριθμες αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς των θυμάτων της 11/9.

Ο αριθμός των οργανώσεων με τον οποίο έχει κατηγορηθεί και εμπλακεί το όνομα του Καντί είναι εντυπωσιακός: Αλ Κάιντα, Χαμάς, Υπηρεσία πληροφοριών Τουρκίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Αλβανίας και Πακιστάν,

Ο Yassin al-Qadi θεωρείται από τους μεγαλυτέρους διακινητές πράσινου (=ισλαμικού) χρήματος. 



Τα στοιχεία για την εμπλοκή του Ελ Καντίρ στην ισλαμική τρομοκρατία είναι τόσο πολλά που θα χρειαζόταν πολύς χώρος για την πλήρη αναφορά τους. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι υπάρχει απαγόρευση για είσοδό του στην Τουρκία, όχι μόνο την επισκέπτεται συχνά και δη με πρωθυπουργική διευκόλυνση (βλ. επερώτηση), αλλά συναντάται τακτικά με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Συγκεκριμένως, αναφέρονται πέντε συναντήσεις μαζί του μέσα στο 2012: Στις 14.4.2012 (συνεδριακό κέντρο Χαλίτς), στις 14.6.2012 (στην περιφερειακή διεύθυνση της ΜΙΤ στην Πόλη), στις 25.6.2012 (σε κυβερνητικό κτήριο για υψηλούς επισκέπτες στον Μαρμαρά) και τρεις ακόμη συναντήσεις, δύο στην Άγκυρα (29.9.2012 και 13.12.2012) και μία ακόμη στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Φεβρουαρίου 2013, που κατέληξε στο ατύχημα που αναφέρει η επερώτηση.

Η συχνότητα των επαφών του με τον διοικητή της ΜΙΤ και άλλες πληροφορίες, επιτρέπουν την εκτίμηση ότι, στη φάση αυτή, ο Ελ Καντίρ χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση (μέσω της ΜΙΤ) στην χρηματοδότηση και υποστήριξη των ανταρτών στην Συρία, γεγονός που δικαιολογεί την παράξενη ανοχή των Αμερικανών για τις κινήσεις του, οι οποίες θεωρούνται απίθανο να έχουν διαφύγει της προσοχής των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι λόγοι για τους οποίους όλα αυτά ήλθαν τώρα στην επιφάνεια είναι αρκετά σύνθετοι και θα επανέλθουμε.

Το γεγονός πάντως της άμεσης επαφής των Τούρκων με ηγετικά στελέχη και χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει και ελπίζεται ότι θα έχει καταγραφεί από την δική μας ΕΥΠ, η οποία πιέζεται συνεχώς από την τουρκική πλευρά για συνεργασία στην αντιμετώπιση της… τρομοκρατίας.
Σημείωση Strategy Reports:

Μεταξύ 1995 και 2000 διεξήχθη από το FBI η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Vulgar Betrayal» για τον εντοπισμό των δικτύων χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων μέσα από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Bασικό αντικείμενο των ερευνών ήταν οι δραστηριότητες του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου Yassin al-Qadi στην περιοχή του Σικάγου, όπου είναι έντονη η παρουσία της αλβανικής διασποράς. Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, ο al-Qadi εγκατέλειψε τις ΗΠΑ, παρέμεινε 6-8 μήνες στην Αλβανία και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία. Η Άγκυρα απέρριψε αίτημα έκδοσης του al-Qadi, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία. Ο επικεφαλής της επιχείρησης Robert Wright επέκρινε τους ανωτέρους του για παρεμπόδιση ερευνών, ητην απειλή ποινικής δίωξης. 

Βλέπε και: Το Τουρκικό κράτος και η περίπτωση του Γιασίν Καντί.





Posted: 15 Jul 2013 12:58 AM PDT
Μαθήματα προπαγάνδας παραδίδει ο Τζαβέντ Ασλάμ με την στήριξη της άκρας αριστεράς.

Προπαγανδίζει και κάνει λόγο για πιθανές ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες... την στιγμή που οι πλειοψηφία των επιθέσεων (κάθε είδους) είναι από αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής προς ανυπεράσπιστους Έλληνες… με σαφή σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την θλιβερή πραγματικότητα.

Oπως δηλώνει ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» , η Αστυνομία θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα ασφαλείας και σε άλλη σημεία προσευχής κυρίως από το βράδυ και μετά όπου πέφτει το σκοτάδι και μπορούν κάποιοι εύκολα να επιτεθούν σε μετανάστες όταν εκείνοι βγαίνουν από το χώρο λατρείας...που όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια... τα βράδια που σταματάει το ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους, επικρατεί η πλήρης ασυδοσία... στους δρόμους της Αθήνας.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ "χορεύει" στους ρυθμούς που χάραξε ο κος Ασλάμ και εξετάζει σχέδιο για την περιφρούρηση των χώρων του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ που παραχώρησε η ελληνική Πολιτεία δωρεάν στους μουσουλμάνους για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα προκειμένου να σταματήσουν οι προσευχές που γίνονταν σε δημόσια θέα στις πλατείες Κοτζιά, Αττικής, Κουμουνδούρου αλλά και στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, έχει κινητοποιηθεί και ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών προκειμένου να αποτραπούν τυχόν «αιφνιδιασμοί» και ρατσιστικά επεισόδια σε βάρος των μεταναστών.


Πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ. το ραμαζάνι
Φόβοι για ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. και στη μουσουλμανική κοινότητα της Αθήνας για τη γιορτή του Ραμαζανίου, που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ.

Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σχέδιο για την περιφρούρηση των χώρων του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ που παραχώρησε η ελληνική Πολιτεία δωρεάν στους μουσουλμάνους για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα προκειμένου να σταματήσουν οι προσευχές που γίνονταν σε δημόσια θέα στις πλατείες Κοτζιά, Αττικής, Κουμουνδούρου αλλά και στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, έχει κινητοποιηθεί και ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών προκειμένου να αποτραπούν τυχόν «αιφνιδιασμοί» και ρατσιστικά επεισόδια σε βάρος των μεταναστών.

Μάλιστα όπως δηλώνει ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην εφημερίδα, η Αστυνομία θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα ασφαλείας και σε άλλη σημεία προσευχής κυρίως από το βράδυ και μετά όπου πέφτει το σκοτάδι και μπορούν κάποιοι εύκολα να επιτεθούν σε μετανάστες όταν εκείνοι βγαίνουν από το χώρο λατρείας.


Πηγή: Newsbeast



Posted: 15 Jul 2013 12:30 AM PDT
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει σε επιστολή της προς τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας γυναίκα αξιωματικού την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα τρία τελευταία χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τραγική οικονομική κατάσταση που έχει φτάσει στο σημείο τα εν ενεργεία, αλλά και τα εν αποστρατεία, στελέχη να μην μπορούν να... διαθέσουν ούτε 50 ευρώ τον μήνα για να πάει το παιδί τους σε κολυμβητήριο έπειτα από ατύχημα! Να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειό τους, να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά καταναλωτικά αγαθά!

Στην επιστολή της γυναίκας του αξιωματικού, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος, στο οποίο κλείνουν τα μάτια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ενός προβλήματος που, πέραν του ηθικού ζητήματος που εγείρει για τα στελέχη, έχει αρχίσει και δημιουργεί πλέον σοβαρά θέματα και στο επιχειρησιακό κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν μέσα σε τρία χρόνια τα στελέχη έχουν χάσει πάνω από το 50% του μισθού τους, χωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να έχει προσπαθήσει καν να αποκαταστήσει τις οικονομικές απώλειες με ισοδύναμα διοικητικά μέτρα, που θα απάλυναν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες.

Ειδικότερα, η επιστολή που αποκαλύπτουμε σήμερα, και η οποία είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες που φτάνουν στα Επιτελικά Γραφεία και των τεσσάρων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, συγκλονίζει, καθώς είναι κατάθεση ψυχής από μια γυναίκα που βλέπει καθημερινά την οικογένειά της να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχει σοβαρή προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση.

Η επιστολή της συζύγου, που αναδύει πόνο, αγανάκτηση και εγκατάλειψη από την Πολιτεία, έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της δικής μου ζωής, ως συζύγου στρατιωτικού, ελπίζοντας να με καταλάβετε, καθώς και εσείς στρατιωτικοί είστε... Ο σύζυγός μου έχει 20 χρόνια υπηρεσίας, τον Ιούλιο θα μπει στα 21, τα 16 εκ των οποίων είμαστε μαζί και τα τελευταία 13 χρόνια έχουμε την ευλογία να είμαστε γονείς. Είμαστε και εμείς, όπως εκατομμύρια Έλληνες, της πρώην μεσαίας τάξης.

Αγοράσαμε ένα διαμέρισμα το 2005 (80 τ.μ.), όταν ήμουν και εγώ εργαζόμενη, και έχουμε ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε.! Μοντέλο του 2001... Το αυτοκίνητο το ξεχρεώσαμε, το σπίτι ανήκει στην τράπεζα και λέω ανήκει διότι είναι αδύνατο να πληρώσουμε δόση 700 ευρώ όταν ο μισθός του συζύγου μου, που είναι και το μοναδικό μας εισόδημα, δεν ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ…

Το παιδί μας, μαθητής γυμνασίου, έχει ανάγκη μορφωτικών εφοδίων και πέραν της μιας ξένης γλώσσας αδυνατούμε να του προσφέρουμε κάτι επιπλέον. Επειτα από ένα σοβαρό ατύχημα, σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο του, οι γιατροί μάς συνέστησαν την κολύμβηση ως το πλέον ενδεδειγμένο βοήθημα και ακόμη δεν μπορούμε να το παρέχουμε αυτό στο παιδί μας, γιατί ΔΕΝ περισσεύουν 50 ευρώ! Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα ερχόταν ποτέ η μέρα που θα ένιωθα τόσο ανεπαρκής.

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ο άντρας μου θα έφτανε στο σημείο να μας ζητάει συγγνώμη, γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μας προσφέρει κάτι περισσότερο...

Δεν είναι λίγα τα βράδια που κοιμάμαι αγκαλιά με το παιδί μου, γιατί ο σύζυγός μου έχει βάρδια, αλλά και αυτό δεν με πειράζει γιατί οι συνάδελφοί του και η ΠΑΤΡΙΔΑ του τον χρειάζονται περισσότερο από εμάς...

Δεν με πειράζει που δεν θυμάμαι πώς είναι να πίνεις έναν καφέ, να τρως σε μια ταβέρνα, να κάνεις μια εκδρομή, μου αρκεί το σ' αγαπώ που μου λέει καθημερινά και με φιλάει για να φύγει και να πάει στην υπηρεσία του...

Αλλά με πειράζει που άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δώσει τίποτα στη χώρα μου έχουν φτάσει...

Να τον υβρίζουν...
Να τον υποτιμούν...
Να διαμελίζουν τα όνειρά του...
Να τον κάνουν να αισθάνεται ντροπή απέναντι στην οικογένειά του...
Να εξευτελίζουν το εθνόσημο που εκείνος με περηφάνια φέρει...
Να του στερούν το χαμόγελο που τόσο του πάει...

Ποιοι είναι αυτοί; Επιτρέψτε μου να σας πω εγώ ποιοι είναι...
Είναι αυτοί που είπαν ότι η σημαία στα Ίμια παρασύρθηκε από τον άνεμο!
Είναι αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν!
Είναι αυτοί που παρέδωσαν τη χώρα στην τρόικα...
Είναι αυτοί που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στην αυτοκτονία...
Είναι αυτοί που μας πετάνε ψίχουλα, που τα αποκαλούν μισθούς, για να ζήσουμε...
Είναι αυτοί που υποθήκευσαν τις ζωές μας και δεν υπάρχει ανάκληση αυτής της επαίσχυντης πράξης...

Είναι ατέλειωτη η λίστα και ξέρω ότι σας έχω ήδη κουράσει. Θα ήθελα να κλείσω αυτή την κατάθεση ψυχής, ευχόμενη σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία και ψηλά τα κεφάλια. Με εκτίμηση, Ε.Π.»!

Περικοπές έως και 50% σε τρία χρόνια

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι πλέον μεταξύ των στελεχών ξεχειλίζουν η οργή και η αγανάκτηση, καθώς βλέπουν ότι κανείς δεν ασχολείται με τα πραγματικά τους προβλήματα. Άλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεπερνούν κάθε λογική και θα έχουν συνέπειες σύντομα και στο επιχειρησιακό κομμάτι του Στρατεύματος. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από το 31,88% και φθάνουν το 50% και πλέον, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά, που έχουν κυριολεκτικά «διαλύσει» την ψυχολογία των στελεχών του Στρατεύματος.

Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"



Posted: 15 Jul 2013 12:19 AM PDT

  • Θα επακολουθήσει ένα 12μηνο σοβαρών αναταραχών και μεταβλητότητας  
  • Η λιτότητα θα προκαλέσει σοβαρές ζημίες
Σημείο καμπής θεωρεί τις γερμανικές εκλογές για την Ελλάδα η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας ότι μετά το γερμανικό αυτό πολιτικό ορόσημο, θα διαφανούν και πάλι τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 12μηνο που θα επακολουθήσει των γερμανικών εκλογών θα αποτελέσει άλλη μια μακρά περίοδο αναταραχών και μεταβλητότητας. Οι συνέπειες της λιτότητας και της σκληρής πολιτικής που ασκείται θα είναι ο βασικός λόγος των αρνητικών ειδήσεων που θα αναδεικνύονται.

"Ελλάδα και Πορτογαλία αναζωπυρώνουν τους φόβους για κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους", προσθέτει παράλληλα η Bank of America Merrill Lynch.

Εστιάζοντας περισσότερο στην Πορτογαλία, με αφορμή την πολιτική κρίση που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα, η αμερικανική επενδυτική εξηγεί: 
"Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία θα συνεχιστεί. Η διατήρηση της αβεβαιότητας αυτής θα μειώσει τις πιθανότητες της άμεσης - και πλήρους - επιστροφής της χώρας στις αγορές για δανεισμό.
Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις που έρχονται από την Πορτογαλία και την Ελλάδα επαναφέρουν στο επίκεντρο των ανησυχιών την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις και από την Ισπανία", σχολιάζει μεταξύ άλλων η Bank of America Merrill Lynch.
Και προειδοποιεί: Νέες εντάσεις θα σημειωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στις χώρες του υπερχρεωμένου Νότου.

Αλλά διευκρινίζει: Οι όποιες αναταραχές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα κορυφωθούν, κατά πάσα πιθανότητα, αμέσως μετά τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 2013.


Πηγή: Banking News



Posted: 14 Jul 2013 11:03 PM PDT

Ανοιχτή επιστολή με την οποία απαιτεί να διευθετηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων που εκτίθενται στα γερμανικά μουσεία έστειλε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας στις 18 Ιουλίου.

Η εφημερίδα Real News δημοσιεύει την επιστολή η οποία έχει ως εξής:


«Κύριε Σόιμπλε,

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα, αν ερχόσασταν ως φιλοξενούμενος. Αλλά έρχεστε σαν επικυρίαρχος. Και δεν το δικαιούστε. Έτσι θα αξιοποιήσω την πείρα δύο περισσότερων δεκαετιών ζωής, για να σας υπενθυμίσω ότι οι λαοί δεν έχυσαν το αίμα τους για μια Ευρώπη της δυστυχίας, του αυταρχισμού, της ανεργίας και της πείνας. Πιστέψαμε ότι η βελτίωση της ζωής όλων, νικητών και ηττημένων, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για μια Ευρώπη των πολιτών της και της ειρήνης. Γι' αυτό και η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δάνεισαν το 1953 την ηττημένη Γερμανία, προκειμένου να ανακάμψει.

Τον περασμένο Απρίλιο με αναγκάσατε να σας χαρακτηρίσω ανιστόρητο, όταν χαρακτηρίσατε μη νόμιμες τις διεκδικήσεις μας.

"Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως" έλεγαν οι Λατίνοι. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δικαιούμαστε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

-την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, -τις επανορθώσεις λόγω βλαβών στις υποδομές της χώρας και -την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών.

Δεν θα επαναλάβω τα ποσά γιατί τα γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι αυτά που επιδίκασε το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. 


Και για ακόμη μια φορά θα σας το πω: 

Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε. 

Δεν επιζητούμε εκδίκηση αλλά δικαίωση».


Πηγή: Nooz.gr



Posted: 14 Jul 2013 10:28 PM PDT

Πρόταση – βόμβα κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα στην κυβέρνηση η τρόικα, η οποία προβλημάτισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για παλιά εισήγηση των εκπροσώπων των δανειστών, που είχε τεθεί υπ όψιν της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011, με βάση την οποία ο στόχος για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από τη διακοπή της μισθοδοσίας των 9.500 κληρικών και των 100 κληρικών ή τουλάχιστον από τη μείωση κατά 50% των μισθών των κληρικών.

Κάτι τέτοιο θα εντασσόταν στην ανάδειξη ενός ευρύτερου διαχωρισμού Εκκλησίας – κράτους , ώστε να δοθεί το άλλοθι στον κύκλο των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των βουλευτών της Αριστεράς, ειδικά της ΔΗΜΑΡ, να υπερψηφίσουν το μέτρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε σαν βόμβα στα επιτελεία των δυο κυβερνητικών εταίρων, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να δείχνουν απροθυμία να τη θέσουν υπ 'όψιν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου.

Ο μόνος που δείχνει να το σκέφτεται σοβαρά είναι ο υπουργός Οικονομικών ,Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος εκτιμά ότι έτσι το κράτος θα γλυτώσει περίπου 200 εκατ., ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» πάντως, η τρόικα θα επιμείνει στην πρόταση, έχοντας τη στήριξη υψηλόβαθμων παραγόντων της Κομισιόν.

Σήμερα οι κληρικοί, ανά την επικράτεια, υπολογίζονται σε 8.500 στην Εκκλησία της Ελλάδος και περίπου 1000 στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπάρχουν 100 αρχιερείς με τη μισθοδοσία να ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Πηγή: Briefing News



Posted: 14 Jul 2013 09:50 PM PDT
Ο προξενοκίνητος Μειονοτικός Σύλλογος Νοτίου Έβρου πήρε την άδεια του με δικαστική απόφαση…
 
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι τουρκοσύλλογοι απ' άκρου σ' άκρο στην ελληνική Θράκη. Λίγες μέρες πριν (9/7/2013) ο λεγόμενος «Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μειονότητας Νοτίου Έβρου» με απόφαση του Εφετείου Θράκης, πήρε άδεια λειτουργίας. Ο σύλλογος, που από το 2009 έδινε νομικό αγώνα (είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα για την ίδρυση του στις 18/4/2009 αλλά το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης τότε το είχε απορρίψει), είναι λοιπόν πλέον νόμιμος και αρχίζει ένα νέο κύκλο δράσης, με έδρα το χωριό Κόμαρος του νομού Έβρου.

Όπως διαβάζουμε στην τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής «Μπιρλίκ», ο συνήγορος του συλλόγου Αχμέτ Καρά δήλωσε πως η απόφαση αυτή που ελήφθη μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα, είναι πολύ σημαντική για την μειονότητα.
 Ο Καρά ανέφερε πως η υπόθεση αυτή τελευταία είχε εκδικαστεί μαζί με την υπόθεση της Τ.Ε.Ξ. στις 7/10/2011 και στην συνέχεια τον Ιανουάριο του 2012 με απόφαση του Αρείου Πάγου είχε καταπέσει η απόφαση του Εφετείου.

Μετά από αυτό υποβλήθηκε ξανά αίτημα τον Απρίλιο του 2012, πως ως ημερομηνία εκδίκασης είχε οριστεί η 7/12/2012, ακολούθως υπήρξε αναβολή για την 24/5/2013 οπότε και εκδικάστηκε στο Εφετείο Θράκης, που έβγαλε την τελική του απόφαση στις 28/6/2013. Πλέον με αυτήν την απόφαση ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μειονότητας Ν. Έβρου έγινε ένας εκ των συλλόγων που λειτουργούν επίσημα.

Πρόκειται βεβαίως για τον σύλλογο του Μπεκήρ Μουσταφάογλου, του οποίου οι θέσεις για τον πολιτισμό, την παιδεία κ.λ.π. κατά…περίεργο τρόπο συμπίπτουν παντελώς με τις θέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.
Όσο για τον αξιότιμο δικηγόρο του, τον κ. Αχμέτ Καρά, δεν είναι βεβαίως άλλος από τον πρώην πρόεδρο της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Είπαμε: όμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα!

Όσο δε για το δίκτυο μιας ατελείωτης ομάδας από «τουρκικών» σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων, αυτό γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικά πυκνό πάνω από την ελληνική Θράκη…

Πηγή "Προξενείο Στοπ"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.