17 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 16-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 16 Jul 2013 08:58 PM PDT
Αυτός που στηρίζει την κυβέρνηση, αυτός και θα την ρίξει...

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κος Κουβέλης, δύο τουλάχιστον φορές, ανέφερε ότι σκοπός του κου Σαμαρά ήταν μέσω της κρίσης στην ΕΡΤ να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και από την πλευρά της ΝΔ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση.
Εάν δεχθούμε σαν γεγονός την άποψη Κουβέλη και το προβάλουμε στην υφιστάμενη πολιτική κατάσταση, τότε αβίαστα βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
  • Ο Σαμαράς αιφνιδίασε Κουβέλη και Βενιζέλο και προσπάθησε να τους εγκλωβίσει στην απόφασή του.
  • Η προσφυγή στις κάλπες με τα δύο κόμματα σε κατάσταση ομηρίας είχε σαν σκοπό την εκλογική αφαίμαξη τους προς όφελος της ΝΔ.
  • Ο αιφνιδιασμός και ο εγκλωβισμός θα είχε σαν αποδέκτη και το ίδιο το εκλογικό σώμα με όπλα τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα σαν το «ή εγώ ή το χάος».
  • Η χώρα θα πήγαινε σε εκλογές με την ΕΡΤ κλειστή και επομένως απέχουσα από τον θεσμικό της ρόλο σε περίοδο εκλογών, για αναλογική προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Με αυτές τις συνθήκες το παιχνίδι της προβολής θέσεων και απόψεων θα «παιζόταν» από τα ιδιωτικά κανάλια, που λόγω διαπλοκής και εξαρτήσεων, θα πρόβαλαν σχεδόν αποκλειστικά θέσεις και απόψεις ΝΔ και Δανειστών.
Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο, οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν, η Τρικομματική κυβέρνηση έγινε Δικομματική, ο Σαμαράς εσύρθει από τον Βενιζέλο σε ένα ευρύ ανασχηματισμό ετεροβαρή ως προς την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ εάν λάβουμε υπόψη την εκλογική επιρροή του κόμματος και ο Βενιζέλος έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επομένως συνδιαχειριστής της εξουσίας.

Εάν αυτό ήταν το υποχθόνιο σχέδιο Σαμαρά, το σενάριο ήταν ατελές και η εκτέλεση ερασιτεχνική. Ο «μαιτρ» της ίντριγκας Βαγγέλης Βενιζέλος το καθάρισε με μεγάλη ευκολία, κέρδισε ζωτικό χρόνο, κατέκτησε προνομιακή θέση στο πολιτικό σκηνικό και θα έχει ένα ακόμα γύρο στο πολιτικό «πόκερ».
Και σε αυτό το γύρο ο Βενιζέλος θα παίξει το τελευταίο του ατού που δεν είναι άλλο από την ρήξη του με τον Σαμαρά και την διάλυση της δικομματικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

Ένας γύρος είναι ακόμα και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός.

Βλάσης Μ.Posted: 16 Jul 2013 08:25 PM PDT
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών περιφερειών και δήμων της Ιταλίας, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερη τη χρηματοδότηση των μελλοντικών σχεδίων τους.

Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση αυτή ήρθε μετά την απόφαση του S&P να μειώσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας από το ΒΒΒ+ στο BBB.

Η απόφασή του αφορά στις περιφέρειες της Σικελίας, του Λάτσιο, της Ούμπριας, της Λιγουρίας, του Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια και του Μάρκε καθώς και τις πόλεις Μιλάνο και Τορίνο.

Όλες υποβαθμίζονται κατά μία μονάδα, πέφτοντας στο ΒΒΒ και η προοπτική τους χαρακτηρίζεται «αρνητική».

Ορισμένες τοπικές αρχές είχαν εκδώσει ομόλογα στο παρελθόν ώστε να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τοπικά έργα υποδομών τα οποία χρειάζονται εκ νέου χρηματοδότηση.Posted: 16 Jul 2013 03:46 PM PDT
Της Ζέζας Ζήκου

Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η κάθαρση του πολιτικού συστήματος, είναι λαϊκή απαίτηση. Η κοινωνία φαίνεται να τη θέλει διακαώς πιστεύοντας πως χωρίς κάθαρση του πολιτικού συστήματος, χωρίς να πληρώσουν εκείνοι που διέλυσαν τη χώρα και έχουν ονοματεπώνυμο με ετικέτα πρωτίστως ΠΑΣΟΚ (Μαντέλης, Τσουκάτος, Ακης...), που έφαγαν με χρυσά κουτάλια και ήπιαν στην υγεία των κορόιδων, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Οπως θα περίμενε κανείς, στο σημείο που έχουμε φτάσει, οι βουλευτές δεν θα έπρεπε να τροφοδοτούν το αίσθημα απαξίωσης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Η εικόνα της ολομέλειας της Βουλής χθες για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων περί τη λίστα Λαγκάρντ και την αλλοίωσή της -περιορίστηκε μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- δεν δίνει το δικαίωμα σε αρκετούς από εμάς να διατηρούμε ούτε μια μικρή ελπίδα. Δυστυχώς, οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποσιωπήθηκαν. Ενώ η πολιτική σκοπιμότητα πήρε φαιδρές διαστάσεις όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε θέμα παραγραφής των αδικημάτων του κ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την αρνητική του στάση απέναντι στην ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού.

Ωστόσο, είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα να προχωρήσουμε με την πολιτική «απάτη» μεγατόνων της λίστας Λαγκάρντ... έστω και σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει αποκρύψει εισοδήματα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ας μην κλαίγονται, λοιπόν, οι Παπακωνσταντίνου. Τι να πρωτοθυμηθώ όταν ο πρώην τσάρος Παπακωνσταντίνου είχε βάλει το όριο: να μπαίνουν στη φυλακή όσοι χρωστούν στο Δημόσιο 5.000 ευρώ. Ηταν πολλές οι 5.000 όταν εξέδιδε ερμηνευτική εγκύκλιο για αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης. Εξέδωσε τέτοια εγκύκλιο παρά αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτά...

Η παραπομπή από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Γιάννου Παπαντωνίου -η σύζυγος του οποίου περιλαμβάνεται στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ- έγινε στην Εισαγγελία Εφετών, που ήδη ελέγχει τις όποιες παραβάσεις του πρώην υπουργού, καθώς δεν είχε δηλώσει τον λογαριασμό της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, με ποσό 1,311 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στην πολυσυζητημένη «λίστα». Αυτά... Σε μια χώρα με χρόνια αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε μια εποχή που η χώρα αυτή τελεί υπό χρεοκοπία, μια λίστα με τους Ελληνες καταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας σημαίνει τεράστια ευθύνη για όποιον την έχει στην κατοχή του. Είναι μία ευθύνη την οποία ο αρμόδιος δημόσιος λειτουργός-υπουργός οφείλει να τη φέρει εις πέρας με τρόπο απολύτως διαφανή και θεσμικά άψογο, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητά του σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Οταν σε άλλες χώρες, στις οποίες έδωσε τη λίστα η κ. Λαγκάρντ, από τα τέλη του 2009 εισπράχτηκαν δισεκατομμύρια... εδώ με τα νέα έγγραφα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Αποδείχθηκε, ξανά, γιατί αυτό το δύσμοιρο κράτος δεν τα καταφέρνει με τη φοροδιαφυγή. Προφανώς, η δημοκρατία δεν πρέπει να φέρεται εκδικητικά, αλλά δεν μπορεί να υπομένει επί μακρόν τον ευτελισμό της από πολλούς που διαχειρίστηκαν πλημμελώς δημόσιες υποθέσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που πολιτεύθηκαν με τρομερή αλαζονεία, που αισθάνονταν ανέλεγκτοι, υπεράνω κανόνων και νόμων, αιώνιοι νομείς της εξουσίας και όχι υπηρέτες του δημόσιου συμφέροντος. Αλλά, αρκετοί εξ αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται σε καίριες θέσεις του κράτους, αυτού που οι ίδιοι οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η τιμωρία, άρα, έχει παραδειγματικό χαρακτήρα. Και δρα ενισχυτικά για το δημοκρατικό φρόνημα που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία πολλά χρόνια από την κατά συρροήν παραγραφή αξιόποινων πράξεων πολιτικών προσώπων. Ολα τα μεγάλα σκάνδαλα πέρασαν από τα όργανα της Βουλής και κανένα δεν κατέληξε σε παραδειγματική τιμωρία. Αυτή η σκανδαλώδης απαλλαγή υπονόμευε διαρκώς την ισονομία και την ισοπολιτεία, τραυμάτιζε διαρκώς το πολίτευμα, και κλόνισε εντέλει την πίστη των πολιτών στη δημοκρατία. Η οικονομική καταστροφή, η πτώχευση, ήταν η υλική έκφραση της ήδη συντελεσθείσας ηθικής φθοράς. Τέλος, να σημειωθεί πως παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο εισαγγελέας ζητά από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Διώτη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος δε του κ. Καπελέρη για απιστία στην υπηρεσία, κατηγορίες που αφορούν την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ με καταθέτες στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.Posted: 16 Jul 2013 04:05 PM PDT
Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Κάποιες ειδήσεις έχουν αξία σημειολογική και αν γνωρίζεις να τις ερμηνεύσεις βρίσκεις με ακρίβεια το στίγμα σου στο ρεύμα του χρόνου.

Δυο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία. Η πρώτη είδηση αφορά την έκδοση εγκυκλίου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με την Κωδωνοκρουσία και η δεύτερη αφορά την δυσκολία των Ελληνικών οικογενειών να τοποθετήσουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών...

Λεει η εγκύκλιος, που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, να προσέχουν οι Ιερείς τις καμπάνες τους καθώς η ένταση του ήχου ενδέχεται να ενοχλεί περίοικους και ιδρύματα όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ.
Αφήνουμε στην άκρη τον γελοίο ισχυρισμό ότι ο ήχος της καμπάνας ενδέχεται να ενοχλεί κάποιους και παμε στην ουσία: Ο ανύπαρκτος αρχιεπίσκοπος αυτός που επί τρία χρόνια δεν άρθρωσε λέξη για τον βιασμό της χώρας, αυτός που δεν βρήκε τίποτα να πει για τον εθναλοιωτικό νόμο περί ιθαγένειας, αυτός που δεν βρήκε ούτε λέξη για να αντιταχθεί στο σχέδιο οικοδόμησης τζαμιού στην Αθήνα, βρήκε τώρα την κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για τα ντεσιμπέλ των καμπανών...

Πόσο ακόμα θα απογοητεύσει η Ελλαδική εκκλησία το ποίμνιό της; Οι καμπάνες που χτυπούσαν κανονικά επί τουρκοκρατίας καλούνται τώρα να σιωπήσουν και οι ιερείς καλούνται να εναρμονιστούν με τα κελεύσματα της Νέας Τάξης.
Ποιοι ενοχλούνται δηλαδή από τον ήχο της καμπάνας και γιατί ενοχλούνται τώρα και όχι εκατοντάδες χρόνια;
Ίσως ο μοντέρνος Ιερώνυμος σκέπτεται στοργικά ως πνευματικός ποιμήν όλα αυτά τα κοπρόσκυλα που πέφτουν για ύπνο στις έξι το πρωί μετά από γλεντοκοπήματα και μέθη και φυσικά ενοχλούνται από την καμπάνα που θα χτυπήσει στις εφτά.
Αλλά θα ενοχληθούν το ίδιο και όταν θα ακούσουν την φωνή του Μουεζίνη να καλεί τους πιστούς σε προσευχή προσεχώς;

Ουσιαστικά ο Λαός μας δεν έχει πνευματική καθοδήγηση. Μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου οι νεοταξίτες άλωσαν την εκκλησία. Ο ανύπαρκτος Ιερώνυμος εκδίδει εγκυκλίους για το πώς θα χτυπάνε οι ιερείς τις καμπάνες την ώρα που οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε τα παιδιά τους να βάλουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί τις θέσεις τις καταλαμβάνουν οι ξένοι...
Οι ξένοι έποικοι πλέον και όχι λαθρομετανάστες γεννάνε στην χώρα μας τα παιδιά τους, ύστερα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και τα τοποθετούν στους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ ο Έλληνας μη μπορώντας να γλιτώσει την μέγγενη της εφορίας μένει απ' έξω.
Έτσι ο Έλληνας μεταβάλλεται σε παρίας και ξένος στην ίδια του την χώρα σύμφωνα με τα κελεύσματα της Νέας Τάξης που δεν θέλει κυριάρχους λαούς και Εθνικά κράτη αλλά μπασταρδεμένη πανσπερμία φυλών και γενικευμένη ανωμαλία.

Πού είναι λοιπόν η Αρχιεπισκοπή να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι τα παιδιά των Ελλήνων έρχονται σε δεύτερη μοίρα έναντι των αλλοδαπών μέσα στην ίδια τους την χώρα; Θα απαντήσει η αρχιεπισκοπή με το γνωστό: ''Ουκ ενι Ιουδαίος ουδέ Ελλην ....'' του Παύλου;
Γιατί αν τέτοιες είναι οι αντιλήψεις τους, απαντάμε ότι το Έθνος στην θέση που έχει περιέλθει σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια για οικουμενικές ερμηνείες του Ευαγγελίου αλλά έχει άμεση ανάγκη για παπάδες σαν τον Παπαφλέσσα...
Τέτοιους θέλουμε στους καιρούς που ζούμε...

Δυστυχώς η Ελλάς με γοργά βήματα μεταβάλλεται σε κάτι που σε λίγο καιρό δεν θα αναγνωρίζουμε... Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό προάστιο βόρεια των Αθηνών στην κεντρική πλατεία του οποίου δέσποζε μια Εκκλησιά συνήθισα και αγάπησα τον ήχο της καμπάνας. Συνήθισα και αγάπησα να βλέπω από το μπαλκόνι του σπιτιού μου τον τρούλο και πάνω σ' αυτόν τον σταυρό και την σημαία.
Συνέδεσα αυτή την εικόνα με το χαρακτηριστικό τοπίο της χώρας μου και την ταύτισα μ' αυτή. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η καμπάνα θα σιωπήσει όπως έχει ήδη γίνει τις τελευταίες μέρες.
Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην σταδιακή αλλοίωση της φυσιογνωμίας της χώρας;
Μήπως η απάλειψη του Σταυρού από την σημαία για να μην ενοχλούνται κάποιοι;
Δυο εκατομμύρια ξένους έχει αυτή την στιγμή η χώρα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι εξ Ασίας και Αφρικής.

Στην καλύτερη περίπτωση αυτοί είτε υποαπασχολούνται είτε είναι άνεργοι. Στην χειρότερη ασχολούνται με άλλες επικερδείς εργασίες όπως πορνεία, μαστροπεία, εμπόριο ναρκωτικών κλπ.
Αυτός είναι ο εφεδρικός στρατός της Νέας Τάξης τον οποίον γνωστοί ταγοί της παγκοσμιοποίησης χρηματοδοτούν μέσα από διάφορες ΜΚΟ για να διαλύουν την Εθνική συνοχή των κρατών.
Δεν τους έφεραν τυχαία εδώ ούτε τυχαία αποδίδεται σ' αυτούς ο χαρακτηρισμός έποικοι.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί πού θα πάνε όλα αυτά τα σπίτια που οι τράπεζες σκοπεύουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό;
Συνήθης πρακτική ανά τους αιώνες ήταν τα καθεστώτα που ανέβαιναν στην εξουσία να κάνουν αναδασμό της γης υπέρ των δικών τους ευνοούμενων και φίλων.
Ευνοούμενοι της Νέας Τάξης ποιοι είναι;
Τροφή για σκέψη....Posted: 16 Jul 2013 12:28 PM PDT
"Ορισμένοι από τους δανειστές της Ελλάδας, σαν το ΔΝΤ, συνειδητοποιούν περισσότερο το προφανές -πως η λιτότητα έχει καταφέρει πραγματικά πλήγματα στην ελληνική οικονομία. Αλλά ως σήμερα, αυτή η συνειδητοποίηση δεν έχουν επιφέρει καμία αλλαγή στην πολιτική και καμία ανακούφιση στους ταλαιπωρημένους Έλληνες"
τονίζουν στο παρακάτω άρθρο τους οι New York Times:

Τη Δευτέρα 8/7, η Ελλάδα και οι διεθνείς της επόπτες συμφώνησαν στους όρους υπό τους οποίους θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Αθήνας. Η... συμφωνία προκαλεί ανακούφιση -χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει τίποτα να πανηγυρίζει κανείς, ίσα-ίσα. Η Ελλάδα χρειάζεται επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Αλλά προϋπόθεση για αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι η λιτότητα που ζητάει η συμφωνία, αλλά η οικονομική της ανάκαμψη.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση -που η συμφωνία της Δευτέρας μόνο να επιδεινώσει μπορεί. Η πολυετής λιτότητα και η ύφεση δηλητηρίασαν το πολιτικό κλίμα, έθεσαν εκτός μάχης το ένα τέταρτο του εργατικού της δυναμικού (και σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων) και ξήλωσαν το κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας.

Αυτές οι θυσίες στραγγάλισαν τις επενδύσεις και κατασπατάλησαν το ανθρώπινο δυναμικό. Οι ειδήμονες συμφωνούν πως η συνέχιση των θυσιών δεν πρόκειται να αναζωογονήσει την ελληνική κοινωνία ή να καταστήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της. Κι όμως, σε αυτό ακριβώς επέμεναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ένιωσε πως δεν μπορούσε παρά να υποκύψει. Δέχτηκε να περικόψει το δημόσιο τομέα κατά 150 χιλιάδες άτομα, όχι με συνταξιοδοτήσεις, αλλά με απολύσεις.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι υπερδιογκωμένη, ρουσφετολογική και αναποτελεσματική, και στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής ανανέωσης και αναζωογόνησης θα χρειαστεί οπωσδήποτε μεταρρύθμιση. Αλλά η ρίψη χιλιάδων ακόμα ανθρώπων στην ανεργία -που φτάνει ήδη το 27%- δεν ευνοεί την πραγματική μεταρρύθμιση, ιδίως όταν αυτό γίνεται κατ' απαίτηση των ξένων τραπεζιτών.Το τελευταίο ανάλογο κύμα απολύσεων του περασμένου Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, είχε έντονες παρενέργειες, που παραλίγο να διαλύσουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Σαμαρά.

Η συμφωνία της Δευτέρας επίσης καθορίζει ένα αυστηρό σύστημα χρηματοδότησης που επιτρέπει στους δανειστές της Ελλάδας να σταματήσουν τη χρηματοδότησή της Αθήνας αν ως τις 19 Ιουλίου δεν έχει απολύσει όσους υποσχέθηκε.

Κι όμως, όσο περισσότερο αυτή η αποτυχημένη λιτότητα συνεχίζει να παρέχεται ως οικονομική θεραπευτική αγωγή, τόσο πιο άτρωτη εμφανίζεται ως πολιτικό δόγμα. Ο συνεπέστερος συνήγορός της, η καγκελάριος Angela Merkel βαδίζει προς την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο. Πριν, είναι απίθανο να αλλάξει πολιτικό ρυθμό -που είναι δημοφιλής στους Γερμανούς φορολογούμενους. Όχι πως είναι πολύ πιθανό να τον αλλάξει όταν πετύχει την επανεκλογή της.

Ορισμένοι από τους δανειστές της Ελλάδας, σαν το ΔΝΤ, συνειδητοποιούν περισσότερο το προφανές -πως η λιτότητα έχει καταφέρει πραγματικά πλήγματα στην ελληνική οικονομία. Αλλά ως σήμερα, αυτή η συνειδητοποίηση δεν έχουν επιφέρει καμία αλλαγή στην πολιτική και καμία ανακούφιση στους ταλαιπωρημένους Έλληνες.Posted: 16 Jul 2013 11:58 AM PDT
Συγκινητικό όσο δεν μπορούν να περιγράψουν λόγια! Προσεύχοντα στα Ελληνικά στο μαρτυρικό Χαλέπι, στη Συρία που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση, Σύριοι Νεολαίοι προσεύχονται στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ για τον απαχθέντα μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο!

Στη φίλη Συρία -που εξαπόλυσε πόλεμο η κυβέρνηση των γερμανοτσολιάδων- ο ελληνικός πολιτισμός, η Ορθοδοξία προστατεύεται από «δικτατορικό» καθεστώς του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάθ, από τη «δικτατορία» του Άσαντ που Συνταγματικά κατοχύρωσε την ανεξιθρησκία.

Απέναντι σ' αυτή τη χώρα, απέναντι σ' αυτόν τον αδέσποτο λαό κήρυξε τον πόλεμο η Ευρωπαϊκή Ένωση των ναζιστικών γουρουνιών του Δ' Ράιχ, το NATO και χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και στηρίζουν πολιτικά τους δολοφόνους της Αλ Κάιντα.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά και οι δύο εταίροι της (σήμερα ένας, ο Μητσοτάκης του ΠΑΣΟΚ), συντάχθηκαν με τους ιμπεριαλιστές προδίδοντας παραδοσιακή φιλία και τη χώρα που μας στήριξε όσο κανείς στην μεγάλη κρίση του Μάρτη. Δυστυχώς κι ελληνική εκκλησία και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εγκατέλειψαν το Συριακό λαό και την Ορθοδοξία.

Κι όμως, εκεί στη Συρία η Νεολαία στηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό, την Ορθοδοξία και οι ψαλμοί στο βίντεο είναι ράπισμα στα γερμανοτσογλάνια που κυβερνάνε για λογαριασμό της Μέρκελ την πατρίδα μας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα 'ρθει η μέρα που όλα αυτά τα αχρεία υποκείμενα, οι δωσίλογοι πολιτικοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους! Κι η τιμωρία θα πρέπει να είναι αμείλικτη! Θα πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη, αλλά από Λαϊκά Δικαστήρια με λαϊκούς δικαστές, γιατί η σημερινή δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι όπλο του καθεστώτος εναντίον των αδυνάτων, εναντίον της κοινωνίας και «δικάζει» για τα συμφέροντα των τραπεζιτών!ΠηγήPosted: 16 Jul 2013 10:45 AM PDT
Εμείς εδώ ούτε ευκαιριακοί υποστηρικτές του Σαμαρά υπήρξαμε, ούτε εξ επαγγέλματος επικριτές του. Γνωριζόμαστε, επομένως, μεταξύ μας, άρα… δικαιούμεθα να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους και χωρίς περιττά φτιασίδια. Και δεν μας ενδιαφέρει να χαϊδεύουμε… αυτιά. Αυτά, για όσους… δυσφορούν.

Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι ο Σαμαράς κληρονόμησε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Γνωρίζει, επίσης, πώς όταν κυβερνάς με συμμάχους, δεν μπορείς να κάνεις τους κεφαλιού σου. Θα κάνεις συμβιβασμός, αν αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. 
Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. 
Το συμφέρον της χώρας. 
Τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Έτσι, λοιπόν, θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κανένας από τον Σαμαρά την πιστή τήρηση του προεκλογικού του προγράμματος. 
Και εν πάση περιπτώσει ένα πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στο σύνολο του, μέσα σ' ένα χρόνο.

Επειδή όλα αυτά αποτελούν κοινή λογική, ο ελληνικός λαός, παρά την διάψευση των προσδοκιών του , παρά τα χαράτσια, παρά τις περικοπές, παρά τις απολύσεις, παρά την βαρβαρότητα του μνημονίου με άλλα λόγια, δείχνει μια στωϊκή εγκαρτέρηση, που εμένα προσωπικά με έχει καταπλήξει.

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης αυτόν τον λαό να τον σεβαστεί. Γιατί υποφέρουν οι πολλοί. Οι μη έχοντες. Και αυτό απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό.

Τι περιμένει, λοιπόν, αυτός ο λαός;

Κατ' αρχήν απαιτεί σοβαρότητα. Δεν είναι δυνατόν οι κύριοι της κυβέρνησης να νομοθετούν το πρωί, να αλλάζουν γνώμη το μεσημέρι και να αποσύρουν την …νομοθεσία τους το βράδυ. Αυτό δείχνει προχειρότητα. Και με πρόχειρες αποφάσεις δεν λύνονται δύσκολα προβλήματα.

Δεύτερον, απαιτεί ταπεινότητα. Είναι εξοργιστικό, μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης αγανάκτησης, ο κύριος Υπουργός Εθνικής Άμυνας να αναλώνει χρόνο για να καταθέσει μια τροπολογία που θα του επέτρεπε να ταξιδεύει με το Ebraer!.

Τρίτον, απαιτεί αξιοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται σε θέσεις κλειδιά αποτυχημένοι βουλευτές και πολιτευτές 70 και 80 ετών! Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι με εμπειρία, γνώσεις και όρεξη για δουλειά, που παρακαλάνε για μια ευκαιρία. 
Γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε; 
Τι παραπάνω θα προσφέρει στον ΟΓΑ, ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Βεργίνης, που δεν θα μπορέσει να προσφέρει ένα 40άρης; 
Το αυτό ισχύει και τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, που διορίστηκε Πρόεδρος στον ΕΟΦ!!! 
Αφήστε, όλους εκείνους τους γόνους που κατέλαβαν, λές και είναι… κληρονομικό δικαίωμα, υπουργικές καρέκλες…

Τέταρτον, απαιτεί διαφάνεια. Βλέπει αυτό το πάρτυ που γίνεται με το ΤΧΣ (μοιράζει τράπεζες λες και είναι ….πασατέμπο), το ΤΑΙΠΕΔ (λειτουργεί κράτος εν κράτει) και αναρωτιέται: αυτούς ποιός τους εξέλεξε; Από που αντλούν όλη αυτή την εξουσία να λειτουργούν με τόση αυθαιρεσία;

Πέμπτον, ο κόσμος δεν θέλει να τον προκαλείτε. Ο διορισμός του κ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί, πέραν των άλλων, ο κ. Παπουτσής συμβολίζει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αυτό που λέμε την αποτυχία του μοντέλου της μεταπολίτευσης. 
Και αυτόν τον άνθρωπο, πολλαπλώς ευεργετηθέντα και με πολλά αξιώματα τιμηθέντα, τον στέλνουμε να μας εκπροσωπήσει στην Παγκόσμια Τράπεζα, με παχυλότατο μάλιστα μισθό; 
Και ο κόσμος εξοργίζεται ακόμα περισσότερο επειδή αντιλαμβάνεται ό,τι η επιλογή αυτή έγινε με εντελώς μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα. 
Αν ο κ. Παπουτσής δεν βρεί τη γενναιότητα να αρνηθεί τον διορισμό του, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την απόφασή της.

Η ανοχή του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητη. Και μπορεί μεν να …πείθεται ό,τι πολλά πράγματα αποτελούν απαιτήσεις της τρόϊκας για τη συνέχιση του δανεισμού.

Όμως, η προχειρότητα, το Ebraer, τα ήξεις-αφίξεις, οι διορισμοί υπέργηρων πολιτευτών, η επιλογή Παπουτσή (και πολλά άλλα) δεν έχουν καμιά σχέση με την τρόϊκα!

Είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Για αυτό και εξοργίζουν περισσότερο….

Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζετε…
Posted: 16 Jul 2013 10:20 AM PDT

Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας. 
Το έλεγαν και το λένε άπαντες οι "σοφοί" της οικονομίας και της αγοράς. 
Το ίδιο ακριβώς είναι και η κοινωνία. 
 Μόνο οι δικοί μας γίγαντες αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις δικές του θεωρίες διεκδικώντας προφανώς κάποιο Νόμπελ. 
Σίγουρα δεν είμαστε εμείς οι κατάλληλοι να τους το απονείμουμε. 
Έτσι και αλλιώς αργά ή γρήγορα θα κριθούν για όσα υλοποιούν. 
Μια απορία όμως την έχουμε και θέλουμε να την μοιραστούμε "φωναχτά".
Γιατί βρε παλικάρια δημιουργείτε ανασφάλεια στον κόσμο; 
Έχετε εικόνα το τι γίνεται έξω από τους γυάλινους πύργους σας;
Εχετε διαπιστώσει ότι όλοι αναρωτιούνται πότε θα έρθει η σειρά τους; 
Τι σόι άνθρωποι έχετε γίνει και παίζετε έτσι με τις ψυχές των συνανθρώπων σας;
Με όλους αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν για να τους βγάλετε με ασφάλεια στην ακτή και εσείς αντί γιαυτό καθημερινά τους ρίχνεται στα πιο βαθιά;

Θα σας έλεγα να κάνετε μια βόλτα χωρίς παρωπίδες που δημιουργούν οι κάθε είδους θώκοι για να καταλάβετε τι γίνεται σήμερα στην κοινωνία. 
Όλες και όλοι νιώθουν μελλοθάνατοι , ενώ οι διαρροές που γίνονται σκοτώνουν τους πάντες.
Δεν σοβαρεύεστε λιγάκι;
Εκτός και εάν έχετε γίνει σαδιστές οπότε υπάρχει κάποια εξήγηση.
Εάν δεν έχετε γίνει και το θέμα είναι απλώς βλακείας τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Διότι τότε είστε ικανοί να κάνετε το χειρότερο.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το… έπος Παπανδρέου και εσείς τίποτε. 
Τη μια μέρα διώχνετε τον έναν και την άλλη τον άλλον. 
Οι πολίτες δεν νιώθουν πουθενά ασφαλής όχι για το αύριο, αλλά ούτε για το σήμερα. 
Το βαρέλι δεν φαίνεται να έχει πάτο και όλοι νιώθουν τεράστια απογοήτευση. 
Λαός σε κατάθλιψη με τους έχοντες να εξακολουθούν να τον υποτιμούν και να τον προσβάλλουν. 
Ετοιμάζουν μια σειρά από λυπητερές και το μαρτύριο της σταγόνας και της προχειρότητας συνεχίζεται. 

Το έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε.
Οι πολίτες ζητούν καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις. 
Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς ανασφάλειας και φόβου. 
Αυτή είναι η χειρότερη επιλογή γιατί δημιουργεί ανακλαστικά τρόμου που δεν βοηθούν ούτε την αγορά, ούτε την κοινωνία. 
Όλοι οι άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους, δεν ξοδεύουν, δεν ελπίζουν, δεν ρισκάρουν για τίποτα. 
Μόνο αμύνονται. 
Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. 
Το σκηνικό που συνεχίζεται εκτός από ανθρωποφαγικό είναι και επικίνδυνο για τη δημοκρατία. 
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσετε τόσο καλύτερο θα είναι. 
Ξυπνήστε επιτέλους κυβερνώντες. 
Ή μήπως σας ψεκάζουν και εσάς και λειτουργείτε έτσι; 
Νισάφι πιά. 
Πόσο και πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν για να δείξετε το πραγματικό ένστικτο ενός καραμανλικού κόμματος που ήταν γνήσιο "λαικό" και όχι "λαικίστικο";Posted: 16 Jul 2013 09:58 AM PDT
Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τον καθέναν από εμάς χωριστά, είναι το εάν πιστεύουμε πως η καθοδήγηση των εξελίξεων από εδώ και πέρα, από το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας έφτασε στο σημερινό σημείο, θα είναι για το καλό μας ή όχι. Αν δηλαδή πιστεύουμε πως αυτό το ίδιο το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα θα εργαστεί από εδώ και πέρα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων ή προς εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων και των συμφερόντων εκείνων που το στηρίζουν.

Θα πρέπει λοιπόν να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέπτη μόνοι μας και να δώσουμε απάντηση στον εαυτό μας στο πιο πάνω ερώτημα. Εμπιστευόμαστε αυτό το πολιτικό σύστημα ή όχι;

Αν η απάντηση που θα δώσουμε στον εαυτό μας είναι θετική για το ισχύον πολιτικό σύστημα, τότε θα πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς, να εκτελούμε πιστά τις εντολές του, να ψηφίζουμε τους πολιτικούς του και να περιμένουμε μέχρι να μας σώσει. Αν όμως η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα αγώνα ανατροπής του. Άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε στον εαυτό μας ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτό το πολιτικό σύστημα και παρόλα αυτά αποφασίζουμε να παραμείνουμε αδρανείς. Αυτό δείχνει δειλία και παραίτηση, αποθρασύνει το πολιτικό σύστημα και εκείνους που το στηρίζουν και δημιουργεί ακόμα χειρότερες καταστάσεις σε βάρος μας. Απάντηση λοιπόν τώρα….

Ενδέχεται πολλοί να πουν ότι δεν το εμπιστεύονται αλλά δεν μπορούν και να κάνουν τίποτα. Αυτό, εκτός από αποδοχή της ήττας δείχνει και πλήρες ψυχολογικό αδιέξοδο, γιατί λύσεις υπάρχουν παντού γύρω μας, φτάνει απλά να αρχίσουμε να συζητάμε με τον διπλανό μας, τον φίλο μας, τον γείτονά μας, για το πως ανατρέπεται αυτό το πράγμα. Πρέπει δηλαδή πρώτα να στοχοποιηθεί η αναγκαιότητα της ανατροπής. Το «πως» στη συνέχεια θα επιτευχθεί αυτό, είναι σχετικά εύκολο.
Posted: 16 Jul 2013 01:37 PM PDT
Από το 2012 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης αποκαλύπτεται σε έγγραφο του Ν. Δένδια

Ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου των αυτοκτονιών αστυνομικών αποτυπώνονται σε έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 2010-2013 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες αστυνομικών, εκ των οποίων οι 5 σημειώθηκαν φέτος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται για τα περιστατικά αυτόχειρων αστυνομικών, το έτος 2010 καταγράφηκαν 4 υποθέσεις τετελεσμένων αυτοκτονιών, ακόμη 4 υποθέσεις το 2011, 3 το 2012 και 5 το τρέχον έτος, για τις οποίες εκδηλώθηκαν άμεσα από τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όλες οι προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες.

Για το θέμα των αυτοκτονιών αστυνομικών, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή μετά την αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στα Χανιά και έβαλε τέλος στη ζωή του τον Ιούνιο με το υπηρεσιακό του όπλο.
Οι βουλευτές συνδέουν το φαινόμενο με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι λόγω των περικοπών και της οικονομικής τους εξαθλίωσης. Αναφέρονταν επίσης και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες (κόπωση, έκθεση σε κινδύνους, πιέσεις από τους ανωτέρους τους, απόδοση περιστατικών βίας σε υπερβάλλοντα ζήλο του κάθε αστυνομικού) ενώ γίνεται αναφορά και στις πολλές περιπτώσεις διαζυγίων στο χώρο των αστυνομικών, στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης των ενστόλων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εκ προοιμίου σπεύδει να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις» και ότι «πρόκειται για φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον (κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό κλπ) όσο και με ατομικούς-εσωτερικούς (ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, προσωπικότητα του ατόμου κλπ).

Πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης από το 2012

Όπως ωστόσο προκύπτει από το έγγραφο, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. Γίνεται ειδικότερα γνωστό ότι «η Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ο αστυνομικός καλείται να ανταπεξέλθει στο έργο του, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων ψυχολόγων σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού σχετικά με το ρόλο του ψυχολόγου στο Σώμα της ΕΛΑΣ, τις δυνατότητες αξιοποίησής του, τη γνωριμία και εξοικείωσή του με το αστυνομικό προσωπικό για την αγόγγυστη επικοινωνία και στήριξη, όταν αυτό απαιτηθεί.

Ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε ψυχολογικά θέματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (άγχος, μετατραυματικό stress, απευαισθητοποίηση κλπ) καθώς και επισήμανση της σπουδαιότητας των παραπομπών του προσωπικού με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, για την προστασία του ιδίου του ατόμου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Παροχή ψυχολογικής στήριξης στο προσωπικό όποτε αυτό ζητηθεί.

Ενημέρωση και διαλέξεις προς ευαισθητοποίηση και διαρκή ενημέρωση καθώς και ανοιχτή συζήτηση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και στα οποία μπορεί να παρεμβαίνει ψυχολόγος.

Συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων και παρατηρήσεων στις περιοχές ευθύνης των ψυχολόγων για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και επίλυση των αιτιών δυσπροσαρμοστικών εκδηλώσεων.

Εξετάσεις για τη χρήση όπλων

Την ίδια ώρα από τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας Αστυνομικών για τη χρήση πυροβόλων όπλων, που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην εδαφική περιφέρεια των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξετάζονται, σε καθημερινή βάση, 30 περίπου άτομα.

Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Δένδιας, με στόχο την ουσιαστική προστασία του προσωπικού, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δόθηκαν εντολές στους Διοικητές όλων των Υπηρεσιών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων του προσωπικού ώστε η παρέμβαση των ειδικών (ψυχολόγων) να είναι άμεση.Posted: 16 Jul 2013 09:34 AM PDT
Του Σπυρίδωνα Τσάλλα
Προέδρου του Ίδρυματος Κοινωνικής Μηχανικής και Ανάπτυξης

Η αναγκαιότητα δημιουργίας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, με κύριο σκοπό την χρηματοδότηση υποδομών, την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων, θεσμικών επενδύσεων, σε τομείς κρίσιμους για την επιβίωση της εθνικής οικονομίας είχε περιγραφεί σε ανύποπτο χρόνο με εύλογη λεπτομέρεια από το Ίδρυμα Κοινωνικής Μηχανικής & Ανάπτυξης. Η Επενδυτική Τράπεζα «Institution for Growth in Greece» (εφεξής «ΕΤ/IGG»), «υποχρεωτική επιλογή»-πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, παρουσιάζει ορισμένες «εσκεμμένες» ατέλειες.

Πρώτον, η ΕΤ/IGG δεν θα είναι ελληνική. H έδρα της θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, προφανώς για την αποφυγή του υψηλού ελληνικού country risk και θα συγκροτηθεί από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της γερμανικής KfW και της Ελλάδος. Τι ποιότητας (μετρητά, ακίνητα, απαιτήσεις, εγγυήσεις) και τι ποσότητας θα είναι ακριβώς τα κεφάλαια τα οποία καλείται η χώρα μας σε αμέσως επόμενο στάδιο να συνεισφέρει στην ET/IGG; Θα είναι μονομιάς το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ με την περιουσία του;

Αντί αυτού, γιατί όχι να εκχωρήσει απαιτήσεις πλέον του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, ήτοι τις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτείας για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις και την αποπληρωμή κατοχικών δανείων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας; Θα εξασφαλίσει για την Ελλάδα την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ET/IGG, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, θα πρόκειται δε για συμβατή μέθοδο κεφαλαιακής ενίσχυσης, σύμφωνη με τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική, όπως την έχουμε δει να διαμορφώνεται στην κεφαλαιακή διάρθρωση οργανισμών όπως ο EFSF, ο ESM, ακόμα και το ΤΧΣ, και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης και άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Ταυτοχρόνως θα αποτελεί και έμμεση αναγνώριση των απαιτήσεων αυτών της Ελληνικής πολιτείας σε γερμανικό επίπεδο.

Δεύτερον, η ET/IGG θα υποκαταστήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ET/IGG σκοπεύει να δανειοδοτεί εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη μετά-ΕΣΠΑ εποχή, και να εκτείνει τη δράση της σε θέματα που άπτονται του καθορισμού νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες στην Ελλάδα προσπαθούν, μέσω διαδικασιών ανακεφαλαιοποιήσεων, να επουλώσουν τις πληγές που τους άνοιξαν τα «κουρέματα» του PSI και της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, ευρισκόμενες εν παραλλήλω σε καθεστώς ιδιότυπης επιτροπείας-ομηρείας μέσω του ΤΧΣ από τους δανειστές μας, η ET/IGG των ευρω-συνεταίρων μας, εκμεταλλευόμενη ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, αποφυγή ρίσκου χώρας, τεράστια ρευστότητα, μηδενικό δανεισμό, πολιτική χαμηλών επιτοκίων, κλπ), στα οποία οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντιτάξουν αποτελεσματικές άμυνες, σύντομα θα τις απογυμνώσει από την πελατειακή βάση των θεσμικών, στην αρχή, πελατών τους (βιοτεχνία, βιομηχανία, αλυσίδες λιανικού εμπορίου, εφοπλισμός) και των μη θεσμικών εν συνεχεία, καθώς και από τη ρευστότητα που παρέχει η φιλοξενία και διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και θα τις οδηγήσει σταδιακά στη συρρίκνωση και, εν τέλει, στην εξαφάνιση.

Αντίστοιχες θα είναι και οι υπαρξιακές επιπτώσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος ως προς την εγχώρια νομισματική πολιτική.

Τρίτον, η Επενδυτική Τράπεζα θα αποτελέσει πρόπλασμα για την εφαρμογή ολοκληρωτικής ευρω-Γερμανικής πολιτικής για το Νότο της Ευρώπης. Τεράστια κεφάλαια ιδιωτών και θεσμικών από τις εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου της κρίσης κατευθύνονται, εν μέσω κρίσης αξιοπιστίας των τραπεζικών συστημάτων των χωρών αυτών, στις βόρειες χώρες και σε γερμανικές, ως επί το πλείστον, τράπεζες, και, εν συνεχεία, επαναπροωθούνται στις χώρες του νότου υπό τη μορφή επενδυτικών σχημάτων που χορηγούν δάνεια αναζωογόνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η «διευκόλυνση» είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και ιδιαιτέρως επικερδής, αφού περιλαμβάνει όχι μόνο τον πολιτικό έλεγχο στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά ταυτοχρόνως και σημαντικά χρηματικά κέρδη από διαχείριση τόκων και λοιπών χρηματοοικονομικών πράξεων. Στρατηγικά δε, δημιουργεί διασφαλισμένη ζήτηση γερμανικών επενδύσεων στην αλλοδαπή.

Άριστο υπόδειγμα γερμανικής αλληλεγγύης μέσω τραπεζικής ενοποίησης, ενιαίου ελέγχου και κοινής νομισματικής πολιτικής... A la carte έλεγχος οικονομιών ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο λειτουργίας μηχανισμών Γερμανικού ελέγχου σε μια συγκεκαλυμμένη δικτατορία του «επενδυτικού ευρώ»!

Η Ελλάδα, πριν δεσμευτεί με την υπογραφή της, απαιτείται να μελετήσει τις κινήσεις της και για ένα ακόμη λόγο. Η μακροχρόνια πρόσδεσή της σε τέτοιου είδους μηχανισμούς, που πρακτικώς θέτουν βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της επί ενεργειακών πηγών και περιουσιακών στοιχείων της που σχετίζονται με αυτές, υπό καθεστώς τυπικής ή άτυπης ενεχυρίασης, έναντι εξασφάλισης κάποιας μορφής ελεγχόμενης χρηματοδότησης εντός του εγχώριου, ασφυκτικού -λόγω έλλειψης ρευστότητας- χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, ενδέχεται να ισοδυναμεί με ιδιαιτέρως κρίσιμη προσφορά κρίσιμου γεωπολιτικού πλεονεκτήματος στην Ευρώπη, στο Ευρώ και στη Γερμανία κατ' επέκταση, γεγονός που μάλλον δεν θα περάσει απαρατήρητο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Πηγή "Το Παρόν"Posted: 16 Jul 2013 09:20 AM PDT
Ο Μακαριότατος δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να ανοίξει οποιονδήποτε διάλογο με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Μεγάλη προθυμία να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β' επιδεικνύει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας την Πέμπτη.

Ο Γερμανός επίσημος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να δει ιδιαιτέρως τον αρχιεπίσκοπο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίξει διάλογο με τον προκαθήμενο της Eλλαδικής Eκκλησίας για δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο θέμα αφορά στις μετοχές που διαθέτει η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος στην «Εθνική Τράπεζα». Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε να βάλουν χέρι στις μετοχές της εκκλησίας ώστε να αλώσουν τη συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία ενδιαφέρονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι' αυτό και ο κ. Σόιμπλε δείχνει τόσο θερμό ενδιαφέρον να μιλήσει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β' και να μοιραστεί μαζί του τα σχέδια της "Deutsche Bank".

Το δεύτερο σχετίζεται με τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και τις αντιδράσεις μητροπολιτών σχετικώς με τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κομίσει προτάσεις που γίνονται από διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα της χώρας του. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα με τη μισθοδοσία των 9.500 κληρικών εφ' όσον η Εκκλησία της Ελλάδος αρχίσει να επιδεικνύει «καλή θέληση» όσον αφορά στην περιουσία της.

Η γερμανική ηγεμονία απαιτεί υποταγή της Εκκλησίας

Στα βυζαντινά χρόνια μπορεί η Εκκλησία να έλοιωνε τα χρυσαφικά και τα ασημικά της για την προστασία του Κράτους. Τώρα καλείται να συνταυτισθεί με τους σχεδιασμούς της γερμανικής ηγεμονίας ώστε να εκμεταλλευθεί την ακίνητη περιουσία της, φυσικά με γερμανικές κοινοπραξίες που θα ήθελαν να κατασκευάσουν τουριστικές μονάδες, να «ανοίξουν» νέες θέσεις εργασίας και καλά, να αναπτύξουν σε αναξιοποίητα «φιλέτα» γης για αρκετές δεκαετίες. Εννοείται φυσικά ότι τα λεφτά της ανάπτυξης θα πάνε στο Βερολίνο και οι θέσεις εργασίας θα αφορούν σε σερβιτόρους και «bell boys».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να μεταφέρει την ενόχληση της καγκελαρίας στις «αναχρονιστικές» αντιδράσεις των μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου επειδή αμφισβητούν την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Έγκυρη διπλωματική πηγή επισήμανε ότι ο προσκεκλημένος από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα Γερμανός υπουργός θα μεταφέρει τη δυσφορία του Βερολίνου «επειδή ορισμένοι αρχιερείς ξεσηκώνουν τον κόσμο εναντίον των φιλοευρωπαίων πολιτικών»!

Όλα αυτά τα δεδομένα απασχολούν τους συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί με απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων. Κάποιοι σχολίαζαν το μεσημέρι ότι για τις μετοχές της Εθνικής δεν αποφασίζει ο μακαριότατος αλλά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενώ για τους μισθούς των κληρικών υπάρχει το αντεπιχείρημα με τις προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ευαγγελικής Εκκλησίας με την επιβολή φόρου 2% σε όλους τους φορολογουμένους.

Δεν προτίθεται να δει τον κ. Σόιμπλε

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ωστόσο, δεν προτίθεται και δεν διατίθεται να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ειδικά με τον κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από την Αποστολική Διακονία, «ο μακαριότατος προσεύχεται και αγωνίζεται επί της ουσίας για τη βελτίωση και την ανακούφιση του δοκιμαζομένου λαού από την οικονομική κρίση, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο αγώνας ενός πνευματικού ποιμένος για το λαό. Η πολιτική είναι για τους πολιτικούς».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας παίρνει σαφείς αποστάσεις απ' όσα σημειώνονται σε πολιτικό επίπεδο και δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τις ευσχήμως διατυπωμένες πολιτικές νουθεσίες που δέχεται από την κυβέρνηση. Τα σχόλια ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά εναντίον του κ. Ιερωνύμου, επειδή προτίμησε να κάνει περιοδεία στις παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αντί να περιμένει σε «κατ' οίκον περιορισμό» –όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας- τον ανασχηματισμό, έχουν υποπέσει στην αντίληψή του. Ωστόσο, δεν δίνει σημασία σε μικρότητες.


Πηγή: Newsbomb-->
Posted: 16 Jul 2013 09:36 AM PDT«Είναι πλέον σαφές ότι η φιλοπόλεμη προπαγάνδα της Ουάσιγκτον κινείται προς μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. ΗΠΑ και Ισραήλ ετοιμάζουν έναν μεγάλο ολέθριο πόλεμο, τον οποίο η ανθρωπότητα οφείλει πάση θυσία να αποτρέψει»...

Του Timothy Alexander Guzman 
Silent Crow News
16 Ιουλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση προερχόμενη από την «πολεμική μηχανή» της Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο, το 2015 το Ιράν θα είναι σε θέση να κατασκευάζει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν τις ηπειρωτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε πρόσφατα μελέτη, η οποία έχει θορυβήσει έντονα τα μέλη της κυβέρνησης Obama. Η έκθεση αυτή φέρνει την αμερικανική ηγεσία ένα βήμα πιο κοντά στο μεγαλόπνοο σχέδιο επίθεσης εναντίον του Ιράν, παρά το γεγονός ότι περισσότερες από 16 υπηρεσίες πληροφοριών έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του Ιράν έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο των New York Times από το 2012 αναφέρονται τα εξής:
«Πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές πληροφορίες που πρωτοείδαν το φως το 2007. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνες, το Ιράν είχε εγκαταλείψει τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων αρκετά χρόνια πριν, σύμφωνα με νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν ότι η εκτίμηση εκείνη επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ από το 2010, και πως εξακολουθεί να αντανακλά σε γενικές γραμμές τις απόψεις των 16 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ».
Η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε σε άρθρο της ότι:
«Σε έκθεση που δημοσίευσε το Πεντάγωνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το 2015 το Ιράν θα είναι σε θέση να διεξαγάγει δοκιμές του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου του, ικανού να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στις γραπτές αυτές εκτιμήσεις του Πενταγώνου τονίζεται το εξής:
«Το Ιράν διαθέτει φιλόδοξα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και διαστημικής εκτόξευσης και εξακολουθεί να προσπαθεί να αυξήσει το εύρος, την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων του».


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα αυτή μελέτη του Πενταγώνου θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ενσταλάξει τον φόβο στον αμερικανικό λαό για το γεγονός ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν θα είναι σε θέση να χτυπήσει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ δεν ενεργήσουν αμέσως για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή.

Η πρόταση-κλειδί από την μελέτη αυτή του Πενταγώνου είναι: 
«Το Ιράν θα είναι σε θέση από το 2015 και μετά να αναπτύσσει και να δοκιμάζει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η μελέτη εκπονήθηκε χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αεροπορίας και Διαστημικής, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Wright-Patterson του Οχάιο, του Κέντρου Πληροφοριών Βαλλιστικών και Διαστημικών Ερευνών των Μυστικών Υπηρεσιών της Εθνικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού.

Από την εν λόγω έκθεση δεν λείπουν και κάποιες μομφές εναντίον της Κίνας και της Βόρειας Κορέας για την στήριξη που προσέφεραν στο Ιράν στην ανάπτυξη προηγμένων πυραύλων:
«Το Ιράν διαθέτει σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε την ενεργή υποστήριξη συγκεκριμένων φορέων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας».
Είναι γνωστό ότι η Κίνα και η Βόρεια Κορέα αποτελούν μελλοντικούς στόχους της Ουάσιγκτον, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρονται στην συγκεκριμένη έκθεση του Πενταγώνου, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Στα επανδρωμένα κέντρα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εξακολουθούν να διεξάγονται εκπαιδευτικές ασκήσεις, οι οποίες προβάλλονται εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης. Οι ασκήσεις αυτές επιτρέπουν στα εργοστάσια κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν να βελτιώνουν τις επιχειρησιακές δεξιότητες της ιρανικής πολεμικής μηχανής και να εξελίσσουν νέες στρατηγικές».
Είναι πλέον σαφές ότι η φιλοπόλεμη προπαγάνδα της Ουάσιγκτον κινείται προς μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση που υποδηλώνει ότι το Ιράν μπορεί και προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το επόμενο βήμα. Στo επόμενo διάγγελμα του Προέδρου ή οποιεσδήποτε άλλες προγραμματισμένες ομιλίες του μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση Obama θα ανακοινώσει στον αμερικανικό λαό ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια.

Σε δημοσίευμά του πριν από μερικές ημέρες το Reuters αναφέρει:
«Τέσσερα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κάλεσαν τον υπουργό Άμυνας Chuck Hagel να πραγματοποιήσει νέα δοκιμή του συστήματος πυραυλικής άμυνας εντός του 2013, μετά την αποτυχημένη δοκιμή της περασμένης εβδομάδας, και να καταστήσει ύψιστη προτεραιότητα της χώρας την ανάπτυξη αναχαιτιστών νέας γενιάς».
Οι βουλευτές που απηύθυναν την έκκληση αυτή στον Obama είναι δύο μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων και δύο της Γερουσίας. Ο Βuck McKeon από την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Mike Rogers από το Μίσιγκαν, ο οποίος είναι επικεφαλής υποεπιτροπής της παραπάνω επιτροπής, ο γερουσιαστής James Inhofe από την Οκλαχόμα, ο οποίος κατέχει την κορυφαία θέση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, και ο γερουσιαστής Jeff Sessions από την Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters:
«Τα τέσσερα αυτά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι η αιτία της αποτυχημένης δοκιμής αντιπυραυλικής άμυνας στις 5 Ιουλίου δεν ήταν ακόμη σαφής, αλλά υποστήριξαν ότι οι περικοπές του προέδρου Obama στις δαπάνες για την πυραυλική άμυνα είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της χρηματοδότησης για τις απαραίτητες δοκιμές και την συντήρηση του συστήματος».
Το φιλόδοξο σχέδιο της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ να επιτεθούν εναντίον του Ιράν θα μπει σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, ο κόσμος οφείλει πάση θυσία να αποτρέψει αυτό τον επερχόμενο ολέθριο πόλεμο. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση των πολυπόθητων πολεμικών σχεδίων τους, τα οποία πρόκειται να έχουν ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...
Posted: 16 Jul 2013 10:28 AM PDT
Του Θεόδωρου Δίζελου

Ο αρχιτέκτονας της σημερινής μορφής του απάνθρωπου καπιταλισμού, αμερικανοεβραίος πολιτικός Κίσινγκερ, είχε απευθύνει directive στους ηγέτες όλων των κρατών που στηρίζουν το σημερινό σύστημα και το στηρίζουν ακόμη, να χορταίνουν με λόγια ευδαιμονίας τους λαούς για να δέχονται τα μέτρα που εξυπηρετούν το σύστημα. Και τώρα ακόμη η προτροπή αυτή ισχύει και εφαρμόζεται σε ευρύτατη κλίμακα.

Tα σκληρά μέτρα επενδύονται με προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Και στην παγίδα αυτή πέφτουν δυστυχώς και ορισμένοι αφελείς από τον εργαζόμενο λαό. Από χρόνια η ΕΕ αναγγέλλει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ουσία ποτέ δεν έγινε τίποτα που να χτυπάει και να εξαλείφει τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου αυτού, που συντρίβει τις κοινωνίες.

Ξεκινώντας από τη «συμφωνία της Λισσαβόνας» και μέχρι σήμερα μόνο λόγια παρηγοριάς ακούμε. Και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας, είχε σαν θέμα προς αντιμετώπιση τα μέτρα για την πάταξη της ανεργίας, κυρίως των νέων. Στη Σύνοδο αυτή ήταν πολύ επιτυχημένη η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά που ζήτησε την άμεση διάθεση κονδυλίων για το σκοπό αυτό. Βέβαια αυτή η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού έπεσε στο κενό, καθώς το σύστημα εξυπηρετείται με την άνοδο της ανεργίας. Και για το λόγο αυτό λαβαίνει μέτρα εντελώς αναποτελεσματικά για να εξαπατήσει τους λαούς ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που τους δημιουργεί το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που έχει υιοθετήσει η σημερινή μορφή του καπιταλιστικού συστήματος. Αν ο κ. Σαμαράς πράγματι θέλει να περιορίσει την ανεργία στην Ελλάδα, τότε γιατί έδωσε προσωπική εγγύηση στην «τρόικα» ότι οι απολύσεις στο ελληνικό Δημόσιο θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Τόσος φανατισμός για την εκτέλεση των παραγγελμάτων του συστήματος προσφέρει πιστοποιητικά αφοσίωσης σε αυτό! Και αυτά τα πιστοποιητικά τα διαθέτουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να σταθούν. Πάντως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Με τις γελοίες πιστώσεις των 6 δισ. που διαθέτουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας για όλη την ΕΕ δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Με σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης επιδοτούμενα από την ΕΕ και με φορολόγηση των επιδομάτων ανεργίας, είναι ειρωνεία να ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις ότι θα αντιμετωπίσουν την ανεργία. Απλά υπακούουν στο παράγγελμα του Κίσινγκερ.

Πρέπει η αντιμετώπιση της ανεργίας να γίνει με το χτύπημα των αιτίων που την δημιουργούν και την γιγαντώνουν. Την ανεργία τη γιγαντώνει η συρρίκνωση της απασχόλησης και της παραγωγής. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνο στις χώρες του Ευρωζωνικού Νότου, αλλά έχει επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Όταν η γενική οικονομική πολιτική έχει προσανατολισμό μόνιμο τη λιτότητα και το συνεχές κούρεμα των εισοδημάτων από κάθε πηγή, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό της ανεργίας. Για να περιοριστεί η ανεργία χρειάζεται αύξηση των πάσης φύσεως εισοδημάτων, για να τονωθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, και η παραγωγή και συνεπώς και η απασχόληση. Με λίγα λόγια απαιτείται οι οικονομίες της ΕΕ να αποκτήσουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτό θα είναι το πιο αποφασιστικό μέτρο για να βρουν δουλειά όλοι αυτοί που σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της λιτότητας, που με αφορμή την κρίση επέβαλε η Γερμανία. Οι χρηματικοί πόροι δεν πρέπει να διατίθενται μονομερώς υπέρ των τραπεζιτών μόνο. Πρέπει να διαχέονται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας. Με ποια οικονομική λογική οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας πετσοκόβουν τις αποδοχές (μισθούς, συντάξεις), και παρέχουν όλους τους αναπτυξιακούς πόρους που δημιουργεί η οικονομία μόνο σε ένα κλάδο, έστω και αν αυτός είναι βασικής σημασίας, και εγκαταλείπουν όλους τους άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι ηγέτες των κρατών - μελών και επίσης γνωρίζουν ότι η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης. Και παρ' όλες τις συστάσεις πολλών οικονομολόγων διεθνούς φήμης και άλλων σημαντικών παραγόντων της οικονομικής ζωής, η ηγεσία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική λιτότητας και να διατυμπανίζει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο και με αυτή τη μεθοδολογία θα καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη και περιορισμό της ανεργίας.

Η «τρόικα» που ουσιαστικά εξουσιάζει την Ελλάδα ζητάει περιορισμό του κράτους και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως δεν προσδιορίζει τα κριτήρια προκειμένου να κριθεί ένας υπάλληλος για να διατηρηθεί ή να απολυθεί από την υπηρεσία του. Η κυβέρνηση εκτελεί αυτή την εντολή, με την διαφορά ότι θα προστατευτούν τα κομματικά στελέχη που προσφέρουν υπηρεσίες στα δύο κόμματα εξουσίας. Δηλαδή μας φέρνουν στην εποχή του Τρικούπη και του Δεληγιάννη, που η κάθε κυβέρνηση απέλυε τους αντιφρονούντες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έκαναν τη διαμαρτυρία τους κλαίγοντας στην πλατεία Κλαυθμώνος (εξ ου και το όνομα). Σήμερα δεν υπάρχει υπεράριθμος υπάλληλος. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και από αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη. Σε όλους τους κλάδους παρατηρείται το φαινόμενο να μην μπορεί το κράτος να εξυπηρετήσει και η ταλαιπωρία των πολιτών έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι ενδεικτικό των σκέψεων της «τρόικας» το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Απολύσεων κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε την παράταση του χρόνου απόλυσης των υπαλλήλων, και αυτοί σαν αφεντάδες απάντησαν ότι για να δοθεί αυτή η παράταση πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές μας δεν υποδεικνύουν απολύσεις υπεραρίθμων και ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους, αλλά απλά επιδιώκουν ουσιαστικά τη μείωση της προσφοράς του κράτους στο κοινωνικό σύνολο, ώστε το έλλειμμα του κράτους να αναπληρωθεί από εταιρείες ιδιωτών, που ασφαλώς θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν.

Ενδεικτική είναι και η προ ημερών δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που με κυνικότητα μας είπε: «απολύστε άμεσα 4.500 υπαλλήλους και θα πάρετε αμέσως τη δόση». Η δήλωση αυτή φανερώνει την επιδίωξη της Γερμανικής κυβέρνησης, για πλήρη απαξίωση του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, εξαιρουμένου φυσικά του μηχανισμού είσπραξης των φόρων. Όμως στο θέμα των απολύσεων κάτι δεν πάει καλά. Από τα δημοσιεύματα του τύπου, προκύπτει ότι μέχρι τώρα οι προσλήψεις έχουν υπερβεί τις απολύσεις. Και τώρα το μεγάλο πρόβλημα είναι: ποια πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση; Απολύει υπαλλήλους που έχουν τα νόμιμα προσόντα και έχουν διοριστεί μέσω του ΑΣΕΠ, για να προσλάβει αυτούς που υποδεικνύει ο κομματικός μηχανισμός; Κάποιος αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, για να γνωρίζει και ο λαός τι συμβαίνει.

Δήλωση Ντράγκι: Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με δήλωση του την περασμένη Δευτέρα μας είπε ότι το 2010 που έγινε το πρόγραμμα της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο απέτυχε. Και η αποτυχία του οφείλεται στα στοιχεία που έδωσε η τότε κυβέρνηση της Ελλάδος για τα οικονομικά μεγέθη. Σημειώνουμε ότι τότε ο κ. Ντράγκι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επομένως έχει και σωστή πληροφόρηση και μεγάλη εγκυρότητα η γνώμη του. Για δεύτερη φορά το ΠΑΣΟΚ έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στους Ευρωπαίους. Η πρώτη φορά ήταν όταν επί κυβέρνησης Σημίτη που δόθηκαν στους Ευρωπαίους λανθασμένα στοιχεία, προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα την ένταξη της στην Ευρωζώνη, όπως δήλωσε και ο τέως Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζι. Και το 2010 η ιστορία επαναλήφθηκε, προκειμένου να θυσιαστεί ο ελληνικός λαός, για να αποφευχθεί διάσπαση της Ευρωζώνης, να διατηρηθεί το ευρώ, και να επιτευχθεί η είσοδος του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Εάν οι κατηγορίες αυτές είναι βάσιμες και δεν υπάρχει καμία δόση υπερβολής, τότε δημιουργούνται σοβαρές ευθύνες σε βάρος εκείνων που κατασκεύασαν ή διέταξαν την κατασκευή παραποιημένων οικονομικών στοιχείων. Εκείνοι που συμμετείχαν στο μαγείρεμα αυτό πρέπει να είναι ο τότε υπουργός των Οικονομικών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και σημειώνουμε, ότι ειδικά εναντίον του τότε προϊσταμένου της Στατιστικής Υπηρεσίας, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων. Επίσης μεγάλη ευθύνη έχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ήταν τότε και τώρα σύμβουλος της ΕΚΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, στην ουσία αποτελούν παραρτήματα της ΕΚΤ, και μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι και η παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων στην χώρα τους. Επομένως ο κ. Προβόπουλος, γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας το 2010. Και συνεπώς θα έπρεπε να αντιδράσει σαν μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε κάθε προσπάθεια μαγειρέματος των στοιχείων. Ίσως οι αξιωματούχου της ΕΕ, βολεύτηκαν με τα παραποιημένα στοιχεία και για την είσοδος της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και για τα Μνημόνια του 2010 που ήθελαν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα. Και η εμμονή στο λάθος τους φανερώνει ότι διευκολύνθηκαν στην εφαρμογή μιας πολιτικής εξόντωσης του ελληνικού λαού. Για τους λόγους αυτούς, τουλάχιστον, οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν επίσης και τους δύο τότε πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Σημίτη και Γ. Παπανδρέου.

Πηγή "Το Παρόν"


Posted: 16 Jul 2013 01:29 PM PDT
O πρόεδρος της "Ελαίας" ΑΜΚΕ ιερομόναχος π.Γεώργιος Αλευράς
 με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο
Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε στη μεγαλόνησο Κύπρο, ο Πρόεδρος της «Ελαίας» ΑΜΚΕ ιερομόναχος π.Γεώργιος Αλευράς ο Καυσοκαλυβίτης, στα πλαίσια ανάδειξης του ιδανικού προτύπου του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από την πολυετή προσπάθεια της «Ελαίας» προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως, όπως αυτό το πρότυπο του μαρτυρικού ηγέτη παρουσιάζεται στην συλλεκτική έκδοση-κειμήλιο «Ιωάννης Καποδίστριας – Ο άγιος της πολιτικής», του συγγραφέα και δ/ντα συμβούλου της «Ελαίας» κ. Κορνιλάκη Ιωάννη.

Ο π.Γεώργιος Αλευράς συναντήθηκε αρχικώς με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο στον οποίο και παρέδωσε την Β' έκδοση του πονήματος «Ιωάννης Καποδίστριας – ο άγιος της πολιτικής», η οποία σε σχέση με την πρώτη έκδοση είναι επαυξημένη και πιο αποκαλυπτική.

Ο Μακαριότατος κ.Χρυσόστομος, ο οποίος έχει αγκαλιάσει από καιρό αυτή την προσπάθεια παραλαμβάνοντας παλαιότερα και την Α' έκδοση του συγγράματος, είχε τονίσει προς τον πρόεδρο της «Ελαίας» π.Γεώργιο και τον συγγραφέα κ.Κορνιλάκη Ιωάννη, ότι το επίτευγμα αυτής της προσπάθειας είναι ένα θαύμα της πίστεως.

Στη συνέχεια ο π. Γεώργιος Αλευράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, Αντιστράτηγο κ. Στυλιανό Νάση, ο οποίος είχε πληροφορηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, για αυτό το τεράστιο έργο που επιτελείται για τον ελληνισμό σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε και αφού παρέλαβε τον τόμο του «Αγίου της Πολιτικής» ζήτησε με τη σειρά του να τιμήσει τον πρόεδρο της «Ελαίας» π. Γεώργιο Αλευρά για την προσφορά του στο γένος, παραδίδοντάς του βραβείο που φέρει την σκαλιστή εικόνα της Παναγίας της Εθνοφρουρούσας.

Τέλος ο πρόεδρος της «Ελαίας» π.Γεώργιος Αλευράς συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου και Τυλληρίας στην Κύπρο κ. Νικηφόρο, ο οποίος έχει αγκαλιάσει από την αρχή αυτή την προσπάθεια και παρέλαβε και αυτός τιμητικά την Β' έκδοση του έργου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παραμονές της εορτής του Αγίου Προκοπίου στο μετόχι του Αγίου στη Λευκωσία.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Νικηφόρος τόνισε ότι ότι αυτό το σημαντικό έργο δεν μπορούσε να επιτευχθεί ανθρωπίνως και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι σύντομα, ανώτατοι ακαδημαϊκοί θα προβάλλουν σε όλο τον κυπριακό λαό το πόνημα «Ιωάννης Καποδίστριας-ο άγιος της πολιτικής» γιατί είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η προβολή αυτού του ιδανικού προτύπου.

Posted: 16 Jul 2013 10:29 AM PDT
Του Γιώργου Κράλογλου

Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος κυκλοφορεί ως ανέκδοτο. Στο γέλιο του όμως κρύβεται μια τραγική αλήθεια που θα μας αγγίξει ίσως και το προσεχές φθινόπωρο. Εάν τα νούμερα δεν βγουν από την σημερινή φορολογία και από το συμμάζεμα του κράτους η πλήρης απαξίωσης των ακινήτων θα είναι το πρώτο ορατό κομμάτι κατάρρευσης της οικονομίας.

Μοναδική (μη ορατή όμως) διέξοδος είναι να τροχοδρομηθεί η οικονομία σε διάδρομο απογείωσης μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τις επόμενες δόσεις του δανείου.

Διαφορετικά, η επιστροφή σε συνταγή νέας φορολόγησης θα γίνει με περισσότερο «υλικό» από τον χώρο της ακίνητης περιουσίας που θα χαρακτηριστεί (για την περίσταση) μέχρι και «στοιχείο πολυτελούς διαβίωσης» ανεξάρτητα αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή κληρονομιά της κακιάς ώρας αφού η αγορά δεν αντέχει την πώλησή της.

Άρα «Μακάριοι... όσοι αποκληρώνονται από ακίνητη περιουσία...» καθώς χαράτσια άλλων μορφών είναι δύσκολο να περάσουν είτε πολιτικά είτε κοινωνικά από μια περιορισμένης σταθερότητας δικομματική κυβέρνηση.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι (τελευταίας στιγμής) ανατροπές στις εισηγήσεις του νέου φορολογικού κώδικα για χαράτσια σε μικρομεσαίους και άλλους επιχειρηματίες (με αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου και μειώσεις στην φοροαπαλλαγή των τόκων των δανείων) που δείχνουν ότι ο «φορολογικός στραγγαλισμός» των επιχειρήσεων αναβάλλεται μέχρι να αποδώσουν άλλοι φόροι...

Άλλωστε για την φορολόγηση των ακινήτων η «πολιτική συναίνεση» από τα δεξιά έως και τα άκρα αριστερά θα είναι σιωπηρά αποδεκτή...

Οφείλω βέβαια, πριν προχωρήσω, να εξηγήσω ότι με το σημείωμά μου σήμερα δεν μεταφέρω ούτε πληροφορίες ούτε τυχόν ανεπίσημα σενάρια.

Αποτυπώνω προβλέψεις που προκύπτουν όμως από τις νέες υποσχέσεις και τις αναλύσεις προοπτικών συγκέντρωσης πόρων που έδωσε στους δανειστές η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα δανεικά μέχρι και τον Οκτώβριο.

Αλλά αυτά που περιγράφω ως προοπτικές στηρίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα το πρώτο από τα οποία είναι ότι για να αποφευχθούν νέες φορολογικές συνταγές θα πρέπει τα νούμερα του δημοσιονομικού νοικοκυριού να αποδώσουν μέσα στο καλοκαίρι καθώς τον Οκτώβριο (ίσως και τον Σεπτέμβριο) ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα να ξεκινήσει με ισχυρά προαπαιτούμενα.

Τι μπορεί όμως να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε στα προαπαιτούμενα και να αλλάξει το «συνταγολόγιο» των φόρων που και είναι αμέσους αποδόσεως;

Να δούμε, ίσως, χορό επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που να υπόσχονται φορολογητέο τζίρο και θέσεις εργασίας.

Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει αιφνιδίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσουν φιλελεύθερο προφίλ και η αντιπολίτευση να δείξει συναινετικό χαρακτήρα;

Πόσο πιθανό είναι αυτό για τους επόμενους μήνες;

Άρα οδηγούμεθα στο αρνητικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία θα περάσει τον Οκτώβριο νέο τεστ αντοχής σε πιθανή κατάρρευση και εάν τα νούμερα δε βγουν θα βρεθούμε τετ - α -τετ με τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Στην περίπτωση δε αυτή όλα δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία θα είναι το πρόβατο επί σφαγή αφού από τώρα επικρατεί η (απολύτως λανθασμένη κατά την άποψή μου) πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν ότι μέχρι σήμερα η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας σε ποσοστά από 40% έως και 60% έχει μάλλον «αφομοιωθεί» από την κοινωνία χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και κραδασμούς... επειδή τα ερεθίσματα για επάνοδο στην ανάπτυξη γεννούν και ελπίδες ανάκτησης της απολεσθείσας αξίας των ακινήτων...

Πρόκειται για εκτίμηση –καραγκιοζιλίκι και πολιτικής αναξιοπιστίας που όμως (σας βεβαιώνω) έχει λεχθεί και έχει αναπτυχθεί και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο.

Και αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο στο οποίο στηρίζεται η παραπάνω πρόβλεψη. Το χαρακτηρίζω δε ως δεδομένο λόγω των συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει στα επίπεδα που προανέφερα.

Τρίτο δεδομένο είναι η άποψη συμβούλων και τεχνοκρατών των οικονομικών υπουργείων ότι οι μεταβιβάσεις και οι κληρονομιές που γίνονται σε μεγάλο βαθμό την περίοδο αυτή έχουν «λίπος» που επιτρέπουν παραπέρα φορολόγηση.

Παράλληλες εκτιμήσεις των ιδίων παραγόντων αγγίζουν ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε άλλα διακριμένα περιφερειακά Κέντρα της χώρας.

Βασικό επιχείρημα για την συγκεκριμένη προσέγγιση είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ξένοι κεφαλαιούχοι για την εξαγορά χρεών προβληματικών επιχειρήσεων με επίκεντρο ενδιαφέροντος την απόκτηση παγίων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως εργοστασιακών οικοπέδων εντός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Με άλλα λόγια, λοιπόν, ας εισπράξουμε υπεραξίες των παγίων εργοστασιακών εγκαταστάσεων πριν τα βουτήξουν οι ξένοι...

Γκρέμισμα λοιπόν των ακινήτων και της αξίας τους, για να αποφύγουμε να γκρεμίσουμε το σημερινό κράτος που χτίσαμε για να στηρίξει, ως οικοδόμημα, τον πελατειακό μας μηχανισμό και τις παλαιοκομματικές πολιτικές ικανότητες που διαθέτουμε και ως βουλευτές και ως κόμματα.
Πηγή: Κεφάλαιο 

Στην Ελλάδα των μνημονίων, του σκοταδισμού και της παραπληροφόρησης, δεν μας είπε κανείς ότι όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας γίνονται βάσει διεθνούς σχεδίου και έχουν ένα όνομα που λέγεται "Ατζέντα 21" του ΟΗΕ. Ούτε, φυσικά, μας πληροφόρησε κανείς για το γεγονός ότι, πριν από δύο μήνες, δύο πολιτείες των ΗΠΑ, μετά από δημοψήφισμα, καταψήφισαν την υιοθέτηση της "Ατζέντας 21" και την επιβολή δυσβάσταχτων φόρων που αυτή συνεπάγεται.Posted: 16 Jul 2013 09:30 AM PDT


Bαρύ το τίμημα για τα κόμματα, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμα να το πληρώσουν...

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές των οποίων καλούνται το βράδυ της Τετάρτης, να βάλουν τη βούλα της Βουλής στις χιλιάδες μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω του πολυνομοσχεδίου.

Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα περάσει, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Μπορεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να γίνονται κινήσεις από την κυβερνητική πλευρά προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα των βουλευτών, ωστόσο το βαρύ κλίμα παραμένει.

Με τη διαδικασία της, χαρακτηρισθείσας ως ιδιαίτερα κρίσιμης, ψηφοφορίας, κορυφώνεται αύριο το βράδυ η συζήτηση που αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα επείγοντα μέτρα, που είναι και προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του δανείου.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, καθώς ο Κ. Αρβανιτόπουλος μεταξύ άλλων όχι μόνο εξέφρασε έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την απόφαση να μην υπάρχουν σχολικοί φύλακες - που είναι μία από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Αλλά και "αποκάλυψε" πως ενώ αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου του ήταν να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, η σχετική μέριμνα αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.


"Το εξετάζουμε νομικά και το κοιτάζουμε να το συμπεριλάβουμε. Οριστική απάντηση θα έχω αύριο (ενν. σήμερα)", είπε σχετικά για να συμπληρώσει: "Για τους σχολικούς φύλακες υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Σας το λέω ευθαρσώς. Αυτή η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται, διότι ξέρετε ότι πάντα καραδοκούν ακραία στοιχεία τα οποία θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες".
Νωρίτερα, πολλοί εκ των βουλευτών που ζήτησαν να μιλήσουν άσκησαν κριτική στον υπουργό Παιδείας, περισσότερο αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη δευτεροβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία έθεσε και το θέμα της ΕΡΤ: 

"Πρέπει να μπουν δύο όροι και αυτοί να είναι απαράβατοι: πρώτον, να υπάρχει ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης. Υπάρχουν αποζημιώσεις πάνω από 100.000 ευρώ; Πόσες είναι αυτές;", είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατριανάκου και συμπλήρωσε: "Δεύτερον, να συμπεριληφθεί η απαραίτητη πρόβλεψη, ώστε αυτός που θα τύχει αποζημίωσης και θα επαναπροσληφθεί στον επόμενο φορέα, δεν θα κρατήσει και την αποζημίωση και την πρόσληψη".
"Βράζει" η Νέα Δημοκρατία

Μπαράζ αλλαγών στο πολυνομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, μετά την εξαιρετικά σκληρή κριτική, που δέχθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συνάντηση, που είχαν με βουλευτές της ΝΔ στη Συγγρού. Οι βουλευτές της ΝΔ ενημερώθηκαν και απηύθυναν ερωτήσεις στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο Γιώργος Μαυραγάνης, κάτι, που φαίνεται ότι ενόχλησε τους βουλευτές, καθώς απουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στα γραφεία του κόμματος, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και - μετά από τις παρεμβάσεις των βουλευτών - οι παρόντες υπουργοί δεσμεύτηκαν:


1) Να πάρουν πίσω την τροπολογία, που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε στο θέμα της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από υπουργούς όπως αυτός της Εθνικής Άμυνας και ο Ν. Κακλαμάνης είπε κατηγορηματικά ότι "η ΚΟ της ΝΔ δηλώνει ότι αποκλείεται να ψηφίσει τέτοια τροπολογία".
2) Αποσύρεται η διάταξη, που δίνει ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

3) Θα γίνουν προσπάθειες για να έχουν συνταξιοδοτική ασφάλιση οι σχολικοί φύλακες, που απολύονται.

4) Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα απορροφηθούν στις φυλακές οι Δημοτικοί Αστυνομικοί.

5) Αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα μπουν σε κινητικότητα και θα μείνουν στους δήμους.

6) Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, που οδεύουν σε απόλυση, θα πλαισιώσουν τα δημόσια ΙΕΚ στις ίδιες ειδικότητες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποσύρει τη διάταξη, που πριμοδοτούσε τους συνεργάτες υπουργών για να γλιτώσουν την κινητικότητα και τις απολύσεις.


Πηγή: News.gr
Posted: 16 Jul 2013 09:31 AM PDT
Το αφοπλιστικό σχόλιο παλαιού στελέχους της ΝΔ διαψεύδει το μύθο που έχουν καλλιεργήσει υπουργοί και αξιωματούχοι για τους «σκληρούς διαπραγματευτές» των δανειστών τους οποίους «τρέμουν», όπως έγραψε το "Spiegel"

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τίτλοι ειδήσεων έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Είναι η λέξη «τρόικα».

Ο πρώτος είπε: «Νέο ραντεβού με την τρόικα – Έκλεισε η κινητικότητα». Ο δεύτερος απεκάλυψε: «Δρακόντειοι όροι από την τρόικα για τη ρύθμιση δανείων». Ο τρίτος έμαθε: «Η τρόικα έβαλε στο μάτι τη μισθοδοσία των παπάδων». Οι δικοί μας υπογράμμισαν: «Το πολυνομοσχέδιο ετοιμάστηκε από την τρόικα».

Τόσο τιτανοτεράστιοι μπορεί να είναι τρεις τύποι που θα τους ζήλευε ο σκόρος από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι φοβόμαστε κάθε αντίδρασή τους; Η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και η ερώτηση: Φυσικά και όχι.

Ο Δανός κ. Πωλ Τόμσεν και οι Γερμανοί συνάδελφοί του κ.κ. Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έγιναν φόβητρα για υπουργούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς επειδή το επέτρεψαν οι ηγεσίες των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Υπήρξαν πολιτικοί τους οποίους θα χαρακτήριζε κανείς «επαγγελματίες των υποκλίσεων» χωρίς την παραμικρή εμπειρία από το περιβάλλον εργασίας και ευγενούς άμιλλας σε κάποιο σοβαρό ιδιωτικό οργανισμό. Κάποιοι δικοί μας πολιτικοί έχουν συνηθίσει σε συνθήκες αργομισθίας ή αεργίας.

Ποιοι είναι απέναντί τους
Όταν είναι κανείς πολιτικός βουτυρομπεμπές, καταφερτζής συνδικαλιστής, καθηγητής που απέχει από την έδρα ταξιδεύοντας στην αχλή των ιδεών ή δημόσιος υπάλληλος που πληρώνεται ενώ είναι αποσπασμένος σε κάποιο κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τρεις τεχνοκράτες. Και οι τρεις αγωνίζονται να κερδίσουν το παντεσπάνι τους, έχουν δικαιολογημένες φιλοδοξίες και κυρίως είναι επαγγελματίες.

Όση μούχλα κι αν έχουν στις πεποιθήσεις τους, οι «καμπαλέρος» -όπως τους χαρακτήρισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη- έρχονται να υλοποιήσουν τους στόχους που τους έθεσαν τα αφεντικά τους. Οι δανειστές θέλουν πίσω τα δανεικά και με το παραπάνω, γι' αυτό είναι εντεταλμένοι και το κάνουν με επιτυχία όπως φαίνεται.

Από την άλλη πλευρά, όταν οι εκπρόσωποι των δανειζομένων (το εγχώριο πολιτικό δυναμικό) δεν γνωρίζουν από διαπραγματεύσεις και πιέσεις είναι λογικό να δίνουν την εικόνα των λίγων, των έντρομων και των διαθέσιμων να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο παραβλέποντας το πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Αν δεν συνέβαιναν διάφορα περίεργα διαδοχικά από την εποχή της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στη μεταβατική του κ. Λουκά Παπαδήμου και στη σημερινή των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θα έγραφε το "Spiegel" για τους «τρεις» που έκαναν την Ελλάδα να τρέμει. Όταν τα μέλη της τρόικας βλέπουν το πολιτικό συρφετό που ταυτίστηκε κυρίως με την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις, όπως λ.χ. ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, όχι για να θέσουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση αλλά για να λάβουν κατευθύνσεις, δεν είναι λογικό να γίνονται ακόμα πιο απαιτητικοί;

Πώς τους ανέβασε το "Spiegel"
Τον Οκτώβριο του 2012 έγραφε το "Spiegel" για τον κ. Τόμσεν ότι «οι υπουργοί τον φοβούνται καθώς μιλά χωρίς περιστροφές ενώ οι δύο Γερμανοί είναι συνήθως λιγότερο ευθείς».

Ο κ. Τόμσεν φταίει ή οι δικοί μας που δεν διαθέτουν το ηθικό ύψος και το πολιτικό υπόβαθρο να τον βάλουν στη θέση του; Εκτός αν άλλες είναι οι βουλές του «συστήματος Σημίτη».

Μήπως φταίνε οι άλλοι δύο, επειδή υπουργοί όπως ο κατά τα άλλα σεβαστός κ. Αντώνης Μανιτάκης απέδειξαν ότι οι καθηγητές είναι παντελώς ακατάλληλοι (εξαιρουμένων ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων) για να ασκήσουν πολιτική και να παράγουν κυβερνητικό έργο;

Ο καθένας καταλαβαίνει την απάντηση και κυρίως γιατί τελικώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει να συσκέπτεται με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ για ο,τιδήποτε. Αυτό, ωστόσο είναι και το λάθος.

Πώς τελικά ο πρωθυπουργός έγινε διαπραγματευτής
Η τακτική αυτή αφήνει τη χειρότερη αίσθηση προς την κοινή γνώμη. Πέρα από τον εικονικό κόσμο των κοινωνικών δικτύων στον οποίο εθελοτυφλούν οι «ειδικοί» περί την επικοινωνία, η πραγματικότητα είναι σκληρή και αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι Κρητικοί στην επίσκεψη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όταν ο πρωθυπουργός καταλήγει να διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών παρουσία των υπουργών του, η πλειονότητα διαμορφώνει αρνητική στάση έναντι της κυβέρνησης ό,τι κι αν θέλουν να δείξουν ή όπως κι αν θέλουν να πείσουν για το αντίθετο οι δημοσκόποι. Τη θεωρεί κατώτερη των περιστάσεων, κατευθυνόμενη και πολλά άλλα που τα διαβάζουμε καθημερινώς.

Αυτή είναι η πρώτη συνέπεια από τη θεσμική κατάπτωση που συνιστά η αναγκαστική υποβάθμιση του ρόλου ενός πρωθυπουργού απέναντι σε τρεις αδιάφορους τεχνοκράτες, εκπροσώπους των δανειστών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναλόγως είχε πράξει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου όταν δέχθηκε την τοποθέτηση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας κ. Γιοαχίμ Φούχτελ ως ύπατο παρατηρητή της στρατηγικής για τη διμερή οικονομική συνεργασία μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξαφνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέτρεψε το πρωτόκολλο και έγινε συνομιλητής ενός υφυπουργού!

Στα ίδια χνάρια βαδίζει σήμερα ο κ. Σαμαράς υποβαθμίζοντας το θεσμικό ρόλο του, ενέργεια που θα συνοδευτεί με την έκπτωση μιας ολόκληρης κυβέρνησης στη συνείδηση του λαού!

Ανυπαρξία αντιστάσεων και από την αντιπολίτευση
Βεβαίως, αν υπήρχε μια σοβαρότερη αντιπολίτευση τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα. Με όρους απόλυτης δημαγωγίας, η αντιπολίτευση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εντυπώσεις που θα αφήσει με τις εκτοξεύσεις ευφυολογημάτων στη Βουλή, με δηλώσεις ή από τηλεοπτικά παράθυρα παρά για το πολιτικό ζητούμενο.

Ακόμα και στην κρισιμότερη στιγμή, όταν κορυφώθηκε η πολιτική κρίση λόγω της ΕΡΤ, η αντιπολίτευση δεν έδειξε να έχει τα κότσια. Την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες διέρρεαν ότι τάχα η τρόικα και η Κομισιόν υπέδειξαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο κ. Φώτης Κουβέλης έκανε «ηρωϊκή έξοδο», κάποιος που θα ήταν σίγουρος για την πολιτική του δεν θα έκανε πίσω. Στο όνομα της κατάργησης των Μνημονίων και της Τροϊκοκρατίας θα αποφάσιζε πως δεν θα ξαναπατούσε στη Βουλή ούτε καν για τη φαρσοκωμωδία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση σε παραίτηση πολύ πριν καταλάβει η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ τι συνέβη.

Κανείς δεν τόλμησε, άρα η τρόικα οδηγεί τις εξελίξεις. Μπορεί να ηδονίζονται κάποιοι στους πολιτικούς διαπληκτισμούς αλλά τα λόγια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα γεγονότα. Όποιος κι αν είναι πρωθυπουργός από δω και στο εξής είναι αναγκασμένος να κάνει το συνομιλητή της τρόικας και του κ. Φούχτελ ως φύλαρχος ή αρχηγός τριτοκοσμικού κράτους.

Πρωθυπουργός σε ρόλο… Ιφιγένειας
Διάβασα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην ανταπόκριση που φιλοξένησε το "Newsbomb.gr" από το Βερολίνο σχετικώς με την προοπτική νέου «κουρέματος» του χρέους. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές κι όποιος αν εκλεγεί θα έχει το ρόλο της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» όποτε το θελήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, όσους λεονταρισμούς κι αν κάνει μπροστά στις κάμερες.

Είχε δίκιο το παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ που συνάντησα τυχαία κοντά στα παλιά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης, μετά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στους δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα. Κατά τη συζήτησή μας τον ρώτησα: «Τι θα έκανε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής αν έπρεπε να μιλήσει με την τρόικα;». Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Δεν υπήρχε περίπτωση να τους δεχθεί καν. Θα τους παρέπεμπε στους υπουργούς, οι οποίοι θα έκαναν τη δουλειά τους επειδή δεν θα έτρεμαν την τρόικα αλλά τον Καραμανλή».

Έτσι ξεχωρίζουν οι ηγέτες.

Πηγή NewsBombPosted: 16 Jul 2013 05:31 AM PDT
Μετωπική Σύγγρου-ση

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Για τρεισήμισι ώρες χθες το πρωί οι «γαλάζιοι» βουλευτές στη Συγγρού σφυροκοπούσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης, που βρέθηκαν μπροστά τους για να τους κάνουν... μασάζ για το πολυνομοσχέδιο. Ο μόνος... τυχερός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που την «έκανε» με πρόσχημα την εκδήλωση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και τα άκουσε ως ωσεί παρών.
Στη σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τη συμμετοχή των Γ. Μιχελάκη, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Αρβανιτόπουλου, Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Μαυραγάνη και Σίμου Κεδίκογλου ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες και «κατηγορώ» από την πλειονότητα των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, με τους παριστάμενους υπουργούς να μετατρέπονται σε σάκους του μποξ, επιχειρώντας να πείσουν τους συναδέλφους τους για την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά και για τις αλλαγές που προτίθενται να κάνουν προκειμένου να τους ηρεμήσουν.
Οι «γαλάζιες» γκρίνιες αφορούσαν το μέτρο των αποδείξεων, τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, ποιους θα μεταφέρει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όπως και το αν θα έχουν ποινικές ευθύνες τα μέλη του ΤΧΣ, αλλά και μια σειρά ζητημάτων εκτός... ατζέντας, όπως η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή (για τον οποίο αρκετοί έσυραν τα εξ αμάξης) για την τοποθέτησή του στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Τον χορό έσυρε πρώτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που, απευθυνόμενη στον Γ. Μαυραγάνη (μάλλον για τον Στουρνάρα πήγαιναν οι βολές), του είπε ότι «έχουμε γίνει περίγελος, δεν είναι δυνατόν να λέμε "πάρε αυτή την απόδειξη και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον"» και τον υφυπουργό να απαντάει ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετάει το θέμα των αποδείξεων για το 2014, ώστε να δίνονται κίνητρα για αποδείξεις που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν.

Η κ. Μπακογιάννη επανήλθε και στο θέμα της κατάργησης επαγγελματικών ιδιοτήτων από τα τεχνικά λύκεια, λέγοντας στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: «Θέλω να πειστώ ότι, όταν ένα παιδί θέλει να γίνει κομμώτρια στη Νάουσα, θα μείνει στη Νάουσα. Οταν θέλει να γίνει αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα, θα μένει στα Γιάννενα και, όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο, θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ».

Τη σκυτάλη πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που μεταξύ άλλων φέρεται ότι είπε: «Πού τον βρήκατε, ρε, τον αντιπρόεδρο του "Πράσινου Ταμείου"; Αυτός είναι θυροφύλαξ και δάσκαλος τάε κβον ντο» και πρόσθεσε ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. δηλώνει πως αποκλείεται να ψηφίσει την τροπολογία για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και αυτή για την ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο όσοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους να μην μπουν σε κινητικότητα και να απορροφηθούν άμεσα από τους δήμους.

Για το κυβερνητικό αεροσκάφος, υποστήριξε ότι, ανεξαρτήτως σωστού ή λάθους, δεν μπορούμε να φέρνουμε τέτοιες τροπολογίες σε τέτοια νομοσχέδια, που περνάνε νύχτα και κάνουν κακό στην κυβέρνηση, και ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει κάτι τέτοιο. Στο θέμα της κινητικότητας, τόνισε ότι, όταν πήγε στο υπουργείο, δεν βρήκε κανένα στοιχείο υπαλλήλου.

Η Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί από τη διαθεσιμότητα, «να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία».

Ο Παύλος Σιούφας φέρεται ότι είπε μεταξύ άλλων τη φράση: «Δεν ντρέπεστε, να βάζετε απόστρατους της πολιτικής, 78 χρονών, αποτυχημένους πολιτευτές, ως διοικητές, όπως στον ΟΓΑ;».

Ο Μανούσος Βολιδάκης, αναφερόμενος στον Αντώνη Μανιτάκη, επισήμανε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε, ότι τα υπουργεία δεν του είχαν δώσει στοιχεία.

Η Φεβρωνία Πατριανάκου υποστήριξε ότι στην ΕΡΤ δεν γίνεται όσοι ξαναπροσληφθούν να έχουν πάρει προηγουμένως και παχυλές αποζημιώσεις και ζήτησε να μην απαλλάσσονται από τυχόν ποινικές ευθύνες τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ έφερε και το ζήτημα των μικρο-ομολογιούχων, ζητώντας να διορθωθεί η αδικία, όπως και το θέμα των τριτέκνων (να εξαιρούνται, δηλαδή, από τη διαθεσιμότητα).

Ο Μιχάλης Ταμήλος τόνισε ότι θα δει το θέμα των κενών θέσεων και θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει συγκεκριμένες διατάξεις.

Στη συνάντηση ακούστηκαν και οι πρώτες βολές κατά του νέου υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου από τον Αλέξη Δερμετζόπουλο. «Είδαμε στην επιτροπή να εκπροσωπεί το υπουργείο Παιδείας ένας συνεσταλμένος και μελαγχολικός νεαρός», είπε.

Πηγή "Δημοκρατία"
Posted: 16 Jul 2013 04:20 AM PDT
Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Ο όρος «Αραβική Άνοιξη» χρησιμοποιήθηκε δημοσιογραφικά από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, τον Ιανουάριο του 2011, για να προσδιορίσει τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είχαν σκοπό την ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους με δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις. Ο όρος αυτός αποτελεί υπαινιγμό προς την «Άνοιξη των Λαών», σχετικά με τις επαναστάσεις στην Ευρώπη το 1848 και ως δυτικό κατασκεύασμα αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται αδόκιμα ένας όρος με ευρωπαϊκές ιστορικές παραστάσεις και εμπειρίες. Μέσα από το ίδιο πρίσμα, διάφοροι αναλυτές είδαν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ως το ιστορικά ισοδύναμο της κατάρρευσης του κομουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην Ανατολική Ευρώπη ήταν καθολικό το αίτημα να υιοθετήσουν οι κοινωνίες τις δημοκρατικές δομές της δυτικής Ευρώπης. Στην Αίγυπτο, παρά το ότι υπήρχε ρεύμα υποστηρικτών της φιλελεύθερης δημοκρατίας ανάμεσα στο κίνημα που ανέτρεψε το Μουμπάρακ, εντούτοις δεν μπόρεσε να ασκήσει μεγάλη επιρροή με αποτέλεσμα να καπελωθεί από τη τελική δύναμη επιβολής που ήσαν οι ισλαμιστές.

Στην Τυνησία η εξέγερση έφερε τους ισλαμιστές στην εξουσία που συνεχίζουν με σοβαρά προβλήματα. Στη Λιβύη η εξέγερση προκάλεσε διεθνή στρατιωτική επέμβαση που επέφερε χάος και αβεβαιότητα. Στη Συρία, η αδυναμία μίας διεθνούς επέμβασης έδωσε παράταση στην κρίση με τη μορφή εμφυλίου πολέμου, με τους ισλαμιστές-σαλαφιστές να παίζουν τον κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ. 

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τότε και οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να ανοίγει το δρόμο προς ανατρεπτικές διαδικασίες, δεν μπορεί όμως να οδηγήσει κατ' ανάγκη σε δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Παρά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία το 2011 και παρά τη νίκη των ισλαμιστών στις εκλογές του 2012, ο στρατός δεν έχασε τον επιδιαιτητικό του ρόλο. Απλώς, με την παραίτηση Μουμπάρακ απομακρύνθηκε από τη διαχείριση της εξουσίας. Ο στρατός το 2011 άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία, τώρα ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνσή τους και την άνοδο της αντιπολίτευσης.

Στην ουσία η Αίγυπτος δεν έπαυσε να είναι ένα «πραιτοριανό κράτος». Στην πολιτική θεωρία, «πραιτοριανό» είναι το κράτος το οποίο αποτελεί όργανο εξουσίας ενός στρατού που η πραγματική του δύναμη ευρίσκεται πίσω από τους πολιτικούς θεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το καθεστώς όπου οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποτελεί το επίκεντρο του συστήματος υπαγορεύουν τους κανόνες συνοχής και επιβίωσης του κράτους. Στα «πραιτοριανά κράτη» η κοινωνία είναι, εκ των πραγμάτων, διαχωρισμένη από το κράτος, η ύπαρξη του οποίου ανάγεται σε αυτοσκοπό. Τα άτομα και οι θεσμοί που αποτελούν το «πραιτοριανό κράτος» είναι επιφορτισμένα με την αναπαραγωγή του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το «πραιτοριανό κράτος» αποκτά το ρόλο του υπερκράτους. Οι πολιτικοί θεσμοί που εμφανίζονται να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο δημοκρατικών αρχών εκλαμβάνονται από το «πραιτοριανό κράτος» ως υποκείμενοι στο δικό του έλεγχο.

Αυτό το θεωρητικό μοντέλο έλκει την προέλευσή του από την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχικά, οι πραιτοριανοί φρουροί (cohors praetoria) συγκροτήθηκαν με σκοπό την προστασία υψηλόβαθμων αξιωματικών. Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου, οι πραιτοριανοί φρουροί απέκτησαν το δικαίωμα να εισέρχονται ενόπλως στους ιερούς χώρους του ρωμαϊκού κράτους και με αυτό τον τρόπο έγιναν αυτοκρατορικοί φρουροί. Σταδιακώς, απετέλεσαν μία τάξη με δύναμη και επιρροή στην επιλογή δημοσίων πολιτικών και αυτοκρατόρων καθώς επίσης και στις αποφάσεις της Συγκλήτου. Στο τέλος, έφθασαν να ενισχύουν και να υποστηρίζουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπηρετούσαν περισσότερο τα συμφέροντά τους με αποτέλεσμα να μετασχηματίσουν και να ταυτίσουν το δικό τους συμφέρον με αυτό του κράτους. Αυτός είναι, εν συντομία, ο αρχαϊκός τύπος πραιτοριανής εξουσίας.

Στην Αίγυπτο, ο Μόρσι, πέραν της σκιάς του στρατού είχε να αντιμετωπίσει και άλλους περιορισμούς, όπως η ισχνή μειοψηφία με την οποία κέρδισε τις εκλογές το 2012, η δυσχέρεια της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να κυβερνήσει, οπότε μοιραία όταν ξέσπασε η νέα κρίση δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί, με αποτέλεσμα ο στρατός να καταστεί εκ νέου ο ρυθμιστής της νέας τάξης.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ στα 30 χρόνια που διακυβέρνησε την Αίγυπτο, διαδεχόμενος τον Ανουάρ Σαντάτ, είχε να διαχειριστεί το καταπίστευμα που του άφησε ο προκάτοχός του. Στην ουσία προσπάθησε να συνεχίσει ένα δεσποτικό καθεστώς χωρίς να έχει τις ευκαιρίες που είχαν οι Νάσσερ και Σαντάτ, είτε λόγω της Αραβοϊσραηλινής αντιπαράθεσης είτε λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Το μόνο που έκανε ήταν να συντηρεί στην εξουσία ένα δεσποτικό καθεστώς. Αυτό από μόνο του υπήρξε μια προδιαγεγραμμένη συνταγή για φθορά με ημερομηνία λήξης. Όπερ και εγένετο. Μόνο που η παραίτηση Μουμπάρακ δεν σημαίνει ότι επέφερε και καθεστωτική αλλαγή. Επρόκειτο για ανατροπή προσώπου και όχι δομική αλλαγή. Ο στρατός παρέμεινε στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος. Διάφορα πρόσωπα και ιδεολογικές επιλογές έρχονται και φεύγουν διά μέσου του πολιτικού σκηνικού της Αιγύπτου, η κατανομή όμως του παιγνιδιού εξουσίας παραμένει ένας ρόλος αποκλειστικά για το στρατό.

Συμπερασματικώς, η πολιτική εμπειρία που βίωσε και βιώνει η Αίγυπτος από το 2011 και εντεύθεν δεν είναι ούτε Αραβική Άνοιξη αλλά ούτε Ισλαμικός Χειμώνας. Πρόκειται για μία προσπάθεια του στρατού, μέσω λεπτών ισορροπιών, να αποτρέψει τις λαϊκές εξεγέρσεις να βυθίσουν τη χώρα στο χάος και κατ' επέκταση το ενδιαφέρον για την ιδεολογία του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος περιπίπτει σε επιλογή ήσσονος σημασίας.

Πηγή Geopolitcs-GRPosted: 16 Jul 2013 04:10 AM PDT

Είναι εντυπωσιακό. Ασαντ και ΗΠΑ συμφωνούν ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μούρσι, όχι μόνο αποτελεί παρελθόν, αλλά και ότι δεν ανατράπηκε με πραξικόπημα. Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις σε Αίγυπτο, Τουρκία και Κατάρ; Πρόκειται για το τέλος του «πολιτικού Ισλάμ»;

Ο ηγέτης των Αιγύπτιων «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μόρσι, δεν είναι πια πρόεδρος της Αιγύπτου, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στο διάλογο με το πολιτικό Ισλάμ. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που χαιρέτησαν την ανατροπή του. Πως εξηγείται η σύγκλιση ανάμεσα στις εκ διαμέτρου αντίθετες, Ουάσιγκτον και Δαμασκό;

Η αλλαγή του μονάρχη στο Κατάρ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο, αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Δείχνουν δε, ότι ξεκίνησε η ενεργός αντίδραση απέναντι στη διείσδυση του «πολιτικού Ισλάμ» στη Μέση Ανατολή, ισχυρός πυλώνας του οποίου ήταν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Η «παραίτηση» του Εμίρη
Στην αρχή του Ιουνίου, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι, παραιτήθηκε από το θρόνο και παρέδωσε την εξουσία στο γιο του. Ο μονάρχης, ο οποίος είναι απασχολημένος περισσότερο με την κατάσταση της υγείας του παρά με την πολιτική, βασίλευε, αλλά δεν κυβερνούσε. Στο τιμόνι βρισκόταν ο πρωθυπουργός, Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εξωτερικών. Χάρις στις προσπάθειες του τελευταίου, το Κατάρ κατέστη πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα κατά του Λίβυου ηγέτη, Καντάφι, και προσφέροντας οικονομική βοήθεια στους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, εξοπλίζοντας μάλιστα και τα ένοπλα τμήματά τους στη Συρία, όπως σημειώνει ο Βιατσεσλάβ Ματούζοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας με τις αραβικές χώρες.

Ο νέος εμίρης, σεΐχης Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι, διόρισε ήδη τον νέο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Χαλέντ Μπεν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια, οποίος προέρχεται από την οικογένεια της μητέρας του. Οι αλλαγές αυτές -σύμφωνα με τον Ματούζοφ- υπόσχονται μια στροφή σε μια πιο ισορροπημένη πολιτική του Κατάρ στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας στα πλαίσια αυτά και την Αίγυπτο και τη Συρία.

Τα γεγονότα στην Τουρκία
Κάπως διαφορετικά, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, διαμορφώνεται η κατάσταση στην Τουρκία, όπου ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις κατά της παρέκκλισης της χώρας από το κοσμικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είχε καθιερώσει ο Ατατούρκ. Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν από οικολόγους και άλλους για να μην κοπούν τα δέντρα στην πλατεία Ταξίμ, και να μην φτιαχτεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, κατέληξαν στο αίτημα της αποχώρησης του Ερντογάν από την εξουσία. Τερματίστηκαν, πάντως, με φόντο μάλιστα και τις επικρίσεις από την Ουάσιγκτον για τα σκληρά μέτρα καταστολής από την τουρκική αστυνομία.

«Οι κινητοποιήσεις είχαν στοχευμένο χαρακτήρα -λέγει ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Νεότερων Κρατών, Στανισλάβ Ταράσοφ- και στρέφονταν κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, το 60% των Τούρκων δεν υποστηρίζει την πολιτική κατά της Συρίας και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αναταραχές στο εσωτερικό, επιδρά αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση του Ερντογάν». Αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα, ποια θα είναι στο εξής η υποστήριξη της Άγκυρας προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Συρία.

Οι μεγάλες ανατροπές στην Αίγυπτο
Στην Αίγυπτο, το πολιτικό Ισλάμ, φορείς του οποίου είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, γνωρίζει συντριπτική ήττα. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής επιρροής στα εδάφη της Μ. Ανατολής που αποτελούσαν αποικίες της Γερμανίας ή που άλλοτε ήλεγχε η Οθωμανική αυτοκρατορία, και είχαν παραδοθεί από την Κοινωνία των Εθνών στον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων-νικητών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Στην Αίγυπτο η οργάνωση είχε πολύ σημαντική υποστήριξη από το εξωτερικό. Πριν από ενάμιση χρόνο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια του καθεστώτος Μουμπάρακ που προκλήθηκε από την εξέγερση του πληθυσμού του Καΐρου, και παίρνοντας τον κόσμο αυτό με το μέρος τους, νίκησαν στις προεδρικές εκλογές με ελάχιστη διαφορά έναντι των αντιπάλων τους. Παρόλα αυτά, ο Μόρσι και οι οπαδοί του, οι οποίοι δεν διέθεταν την πείρα άσκησης διακυβέρνησης και παράλληλα εισήγαγαν ενεργά το Ισλάμ στην πολιτική, ύστερα από έναν μόλις χρόνο είδαν τους υποστηρικτές τους να μετατρέπονται σε αντιπάλους. Οι τελευταίοι, πολύ απλά βγήκαν στην πλατεία Ταχρίρ και πλέον ήταν η σειρά του στρατού να αναμιχθεί και να επαναφέρει το στάτους κβο που ίσχυε πριν από ενάμιση χρόνο, να απομονώσει ξανά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και να ακυρώσει το Σύνταγμα που είχαν θεσπίσει αυτοί.

Οι χώρες του Κόλπου και η Ουάσιγκτον
Πρώτες υποστήριξαν το πραξικόπημα οι μοναρχίες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ, συμφωνώντας ότι το Σύνταγμα και το Κοράνι «πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά ράφια». Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα την περασμένη Ανοιξη είχε δηλώσει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι του Μόρσι είναι «λύκοι με προβιά προβάτου». Να σημειωθεί πως μετά το πραξικόπημα, τα προαναφερόμενα κράτη του Κόλπου πρόσφεραν στην Αίγυπτο οικονομική βοήθεια 10 δις δολαρίων.

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, απέφευγε ως τώρα να κάνει μια συγκεκριμένη και δημόσια εκτίμηση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Αίγυπτο, το ύψος της οποίας αναμένεται να είναι 1,5 δις δολάρια. Περισσότερη σαφής ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι, η οποία σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Μοχάμεντ Μόρσι εν ενεργεία πρόεδρο, έδωσε αρνητική απάντηση, αναφέροντας ότι «ο Μόρσι σήμερα δεν καταλαμβάνει τη θέση του ηγέτη του κράτους». Σύμφωνα με την ίδια, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν εκλαμβάνει τα γεγονότα στην Αίγυπτο σαν πραξικόπημα, και οι ΗΠΑ «παραπέμπουν στη γνώμη 22 εκατομμυρίων Αιγυπτίων που βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να κοινοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να δείξουν ότι δημοκρατία δεν είναι απλά η ψηφοφορία στις εκλογές».

Σύγκλιση ΗΠΑ-Δαμασκού
Πρόκειται για μια «ετυμηγορία», την οποία είναι έτοιμος να συνυπογράψει και ο πρόεδρος της Συρίας, ο οποίος δήλωσε ότι «στην Αίγυπτο κατέρρευσε αυτό που αποκαλούν πολιτικό Ισλάμ», και σημείωσε ότι «εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς ή προς το συμφέρον κάποιας ομάδας, όπου και αν βρίσκονται, στο τέλος θα ανατραπούν».

Στο σημείο αυτό, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ προς τον Άσαντ, ο οποίος εδώ και πάνω από δύο χρόνια δεν πολεμά μόνο εναντίον της αντιπολίτευσης, αλλά και με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές, όπως οι ένοπλοι Σαλαφίτες, οι ομάδες της Αλ Κάιντα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Πως συνδυάζονται λοιπόν, αφενός η άρνηση των ΗΠΑ για διάλογο με τους οπαδούς του πολιτικού Ισλάμ, και αφετέρου η υποστήριξή τους στη Συρία; Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην απόφαση του Κογκρέσου να μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια στους σύρους εξεγερθέντες. Μια δύσκολη κατάσταση για την αντιπολίτευση, όπως άλλωστε φαίνεται και από την πρότασή της να διακοπούν οι εχθροπραξίες στο διάστημα του Ραμαζανίου. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΟΗΕ να αποδεχθεί την πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις σχετικά -και- με τις κατηγορίες και των δύο εμπόλεμων πλευρών για χρήση χημικών όπλων.

Στην ίδια λογική μπορούν να ενταχθούν και οι προοπτικές της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, τη διεξαγωγή της οποίας προωθούν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία. Η άρνηση των ΗΠΑ για διάλογο με το πολιτικό Ισλάμ, δίνει ελπίδες για επιτυχία της διάσκεψης. Η συναίνεση θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν δεν υπήρχε ένα εμπόδιο. Αυτό, είναι ότι η Ουάσιγκτον έχει κάνει ήδη πάρα πολλά στο πλαίσιο της απαίτησής της για αποχώρηση του Άσαντ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό The National Interest, ο πρώην σύμβουλος του Τζίμι Κάρτερ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Ζμπίγκνιεφ Μπζεζίνσκι, έθεσε το εξής ερώτημα: «Γιατί όλοι αποφασίσαμε ξαφνικά ότι η Συρία πρέπει να αποσταθεροποιηθεί και η κυβέρνησή της να ανατραπεί; Εξηγήθηκε αυτό ποτέ στον αμερικανικό λαό;». Πράγματι, γιατί;Posted: 16 Jul 2013 03:58 AM PDT
Στην Τουρκία δρομολογούνται οι εξελίξεις με ταχύτατους ρυθμούς. Τα γεγονότα που σαν αρχή είχαν την πλατεία Ταξίμ και η προφανής αδυναμία της Άγκυρας να «επιβάλλει την τάξη», ωθούν μετά τους Κούρδους και τους Αρμένιους στο να εγείρουν διεκδικήσεις πάνω σε εδάφη που ιστορικά τους ανήκουν, με τις ευλογίες μάλιστα του Προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισυάν.

Η αντίδραση της Άγκυρας στις νομικές διεκδικήσεις των Αρμενίων, που εκδηλώθηκαν επίσημα μέσω εισαγγελίας, ήταν σπασμωδική, δείγμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η γείτονα χώρα. Η Τουρκία αρκέστηκε στο να δηλώσει, μέσω εκπροσώπων, λύπη και παρέπεμψε σε «υποχρεώσεις των Αρμένιων απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς». Ακριβώς όπως αντιδράει τόσο καιρό η Αθήνα στις τουρκικές διεκδικήσεις, εξαιτίας όμως είτε της γεωπολιτικής απαιδευσιάς που μαστίζει χρόνια τώρα την Ελλάδα είτε, δεν θα ήθελα να το πιστέψω, συγκεκριμένου προσανατολισμού.

Στην Τουρκία βλέπουν το Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο ουσιαστικά ποτέ δεν είχε κλείσει εντελώς, να τίθεται εκ νέου με τον κίνδυνο διάλυσης της χώρας να είναι πιο ορατός από ποτέ. Πλέον τα περί νέο-οθωμανισμού και γεωστρατηγικής υπερδυνάμωσης της Τουρκίας φαντάζουν ως ανέκδοτο.

Μπορεί η Αρμενία από μόνη της να μην αποτελεί στρατιωτικό κίνδυνο για την Τουρκία. Ωστόσο οι αρμενικές διεκδικήσεις έρχονται για να ενισχύσουν την αλυσίδα δυσμενών για την Άγκυρα εξελίξεων, με επίκεντρο την αποδυνάμωση του τουρκικού κράτους. Οι εδαφικές διεκδικήσεις των Αρμενίων, που είναι καθόλα νόμιμες και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο σύμφωνα με την εισαγγελία της χώρας, δημιουργούν προηγούμενο στην διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ήδη έχει ενημερωθεί, χάριν στην κινητικότητα του αρμενικού λόμπι, σε σχέση με την γενοκτονία που υπέστη ο αρμενικός λαός από τους τούρκους κατακτητές.

Επιπλέον η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία, στα πλαίσια των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Γιερεβάν και Μόσχας, δημιουργεί ζαλάδα στο ήδη «πηγμένο» μυαλό των Τούρκων. Η χρήση δε του διπλωματικού «χαρτιού» εκ μέρους των Αρμένιων που λέγεται πολιτισμός και ιστορία, και μέχρι τώρα θεωρούσαν στην γείτονα πως μπορούν να το μονοπωλούν διαστρεβλώνοντας τα πάντα, αποκαλύπτει την αλήθεια για την παράνομη κατοχή εδαφών από τους Τούρκους.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση της Τουρκίας, η οποία επιβουλεύεται ελληνικό ζωτικό χώρο, καθώς και στην αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με τον μύθο του «τουρκικού έθνους» που κρατάει από το χρόνια του «γεννιτσαρισμού», θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα.

Στην Αθήνα, άπαξ και υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός, και όχι αυτή η αναιμική συμπεριφορά που διέπει τους ιθύνοντες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσαν, «στρατολογώντας» στην παρούσα φάση όλους εκείνους τους διανοούμενους που γνωρίζουν τα περί Τουρκίας, να επικαλεστούν την ιστορία χιλιετιών, με σκοπό να προβάλλει η χώρα διεκδικήσεις, σε πρώτη φάση ως αντίβαρο στον συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο παράλογων ισχυρισμών και διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετείχαν ενδεχόμενα, με την κατάλληλη οργάνωση, οι, αναθαρρεμένοι από τις συγκυρίες, κρυπτοχριστιανοί Ελληνογενείς.

Ο πάλαι ποτέ Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, είχε δηλώσει, πως εάν ήταν Έλληνας δεν θα έκανε τίποτα που να μην περνάει από τον πολιτισμό, ώστε να έχει επιτυχία στα εθνικά θέματα υψίστης σημασίας. Στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα για να σπιλώσουμε το υπερπολύτιμο αυτό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Λαός και πολιτικοί. Όλοι με τις ευθύνες τους.

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Πηγή ΠΥΓΜΗPosted: 16 Jul 2013 04:09 AM PDT
Στο Νέο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο:
''Aν ένας εργαζομένος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, απολυθεί για οποιονδήποτε λόγο, αιτιολογημένο ή αυθαίρετο, δεν έχει δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, ακόμα και αν η (αυθαίρετη) πρωτοβουλία τους κράτους ή του εργοδότη είναι αυταπόδεικτη''.
Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει και δεν αντιδράτε...!!!
-----
Η Δημοκρατία -εσείς τώρα νομίζετε ότι κάνω πλάκα, αλλά το εννοώ στα σοβαρά- είναι μια τσίχλα.
Κάποιοι τη μασάνε μέχρι να γίνει πέτρα και τη φτύνουνε.
Άλλοι την καταπίνουν κατά λάθος και πνίγονται
Τους εύχομαι (ξέρετε σε ποιούς) ολόψυχα το τελευταίο.
-----
Να μην στενοχωρήσω την κυβέρνηση αλλά ένας δήμος που γνωρίζω το Μονπελιέ, έχει ''δημοτική αστυνομία'' με αυξημένες αρμοδιότητες και συμβάλλει πέρα από την αστυνόμευση και στην αύξηση εσόδων από τον τουρισμό.
Εξαιρετική αστυνομία.
Εξαιρετικός δήμος.
Τα έσοδα ανακυκλώνονται εντός και επαυξάνουν την αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών, αμείβονται κατά 30% από την κεντρική κυβέρνηση και 70% από τους δημότες...
Υπηρεσίες άριστες.
Ο πολίτης δεν γνωρίζει τα γραφεία του Δήμου. Ό,τι χρειαστεί το ζητάει και το παίρνει μέσω Internet.
Επίσης, ο πολίτης δεν γνωρίζει που είναι η εφορία. Υπάρχει το λογιστικό γραφείο που όταν κάνει τη δήλωσή του αμέσως του βγάζουν τον φόρο και εντός μιας προθεσμίας αυτός πληρώνεται ή διακανονίζεται, χωρίς να γνωρίζει ο πολίτης ποιος είναι υπάλληλος στην εφορία…
-----
"Όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους θα πρέπει να έχουν φορολογική ενημερότητα"...!
Για νόμπελ οικονομίας τα παλικάρια του υπουργείου…
Τι δουλειά είπαμε πως κάνουν εκεί μέσα;
Τακτοποιούν τους τραπεζίτες και εφευρίσκουν φόρους;
-----
H Eurobank είναι το πρώτο τραπεζικό λάφυρο της Deutsche Bank. 
Ανακεφαλαίωσε ο βλάκας έλληνας φορολογούμενος για να αγοράσει σε καλή τιμή ο Γερμανός ναζί... 
Σαξές στόρι δηλαδή...!
-----
O Ξαρχάκος παραιτήθηκε λόγω του ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου...
Ο Παπούλιας πάλι με το ρεπερτόριο της κυβέρνησης δεν έχει κανένα πρόβλημα.
-----
Να γεννηθεί και το πριγκηπόπουλο στην Αγγλία, να ανακουφιστούμε απ' την φαγούρα ρε παιδί μου...
-----
Ο Αβραμόπουλος και ο Μπένης μπορούν να πετάξουν και χωρίς αεροπλάνο. Μόνο τη μπέρτα τους χρειάζονται…
-----
10 δις φορο-εκκαθαριστικά ως το τέλος του χρόνου θα σας στείλουν.
Ξεπερνάτε σε μυθικά πλούτη το Μόντε Κάρλο την Σαουδική Αραβία και την χαμένη Ατλαντίδα.
-----
Να δω πότε έρχεται ο Σόιμπλε να βάλω την μάνα μου να φτιάξει ένα γλυκό για το καλό...
-----
Θες να μάθεις όλη την αλήθεια για την εξόρυξη χρυσού;
Ρώτα τον Μπόμπολα…
Αυτή είναι η σωστή διαφήμιση.
-----
Η Αλ Σάλεχ παίζει να είναι πιο χαζή και από τα λάχανα με ενδεχόμενο να προσβάλλω τα λάχανα.
-----
Άκουσε η SIEMENS ότι ο Κυριάκος δεν κοιμάται τα βράδια και του έστειλε μια επιταγούλα 100.000 για να μετράει ευρώ μπας και τον πάρει ο ύπνος
-----
Απολύεται ο διπλανός σου και το μόνο που σε απασχολεί είναι το πώς θα γλιτώσεις εσύ και η οικογένειά σου.
Πρόσεχε έρχεται η σειρά σου..
-----
200 εκ € έπεσε έξω η ΕΛΠΕ λόγω κακοδιαχείρισης εκ της διοικήσεως…
Απολύονται σήμερα 17 υπάλληλοι από το επιστημονικό προσωπικό που είναι οι αρμόδιοι για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ΤΑΡ, έπονται απολύσεις 20% του εναπομείναντος προσωπικού και -20% στις μηνιαίες αποδοχές τους...
Η οικογένεια Λάτση κάνει ΣΠΑ στην Ελβετία…
-----
40 εκ € ακριβότερα θα πληρώσει το C4I η Ελλάδα, αφού το δημόσιο έχασε το δικαστήριο απ' την SAIC...
Άλλος δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος να απολυθεί για να ξεχρεώσουν τα καθάρματα που κυβερνούσαν 40 χρόνια;
-----
39 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο.
Τότε που οι εθνικιστές έριξαν το χαρτί τους για τελευταία φορά οδηγώντας as usual στον εξευτελισμό.
-----
SILVER ALERT: Χάθηκε ηλικιωμένο Ε απο σήμα τηλεόρασης ΕΔΤ.
Φορούσε γραμματοσειρά loco esna ιδιαίτερα χαμηλής αισθητικής.
-----
Παραπάνω από 17 εκατομμύρια οι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα, λέει η Καθημερινή…
Μα που κρύβονται;
Στον βυθό της θάλασσας;
-----
Ελεύθερος ο πρόεδρος της Express Service, Γ. Ραπτόπουλος για μη απόδοση ΦΠΑ 8 εκατομμυρίων.
Εσύ, μην αναρωτιέσαι, θα χάσεις το σπίτι σου και θα μπεις και φυλακή επειδή δεν έχεις να πληρώσεις τα χαράτσια των 1.000 ευρώ…
-----
Άντε πάλι με τα διλήμματα…
"Σχολικούς φύλακες ή νοσηλευτές;"
Στη συνέχεια… "προτιμάτε να ξοδεύουμε χρήματα για ανίατα άρρωστους ή για εμβόλια για τα παιδιά μας";
Τον φτάσαμε τον πάτο ή πρέπει να τον σκάψουμε κι αυτόν;
-----
Για όσους τυχόν δεν ξέρουν, οι αμερικανικές φυλακές, κρατικές και ιδιωτικές, είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα δωρεάν εργασίας στον πλανήτη...
Η αμοιβή των εργαζομένων κρατούμενων ξεκινάει από 0,23$ την ώρα.
Εκτός φυλακής είναι 5$ την ώρα...
Αυτό επιχειρείται τώρα στην Ελλάδα για όλο τον πληθυσμό το 0,23$.
Και κοιτάξτε μία σύμπτωση… Το παραγόμενο προϊόν διασφαλίζεται με συμβόλαιο μεταξύ κράτους και ιδιωτών…
-----
Ντάνιελ Γκρος (σύμβουλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στην "Κ" για την Ελλάδα:
"Όσο περισσότεροι άνεργοι, τόσο το καλύτερο"...
Καμιά απάντηση από τους φασίστες που κυβερνούν;
Μπα… σιωπή, σαν αυτή του τάφου που μας βάζουν…
-----
Κανένας τόπος δε φτιάχνεται όταν καταστρέφεις τους ανθρώπους του...
Καλημέρα Ελλάδα, κάποτε όμορφη και περήφανη πατρίδα.

ΑναγνώστριαPosted: 16 Jul 2013 03:13 AM PDT

1
Το ΧΩΝΙ κρατάει ο Αυγερινός Χατζηχρυσός:

Σε λίγες ώρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως συνηθίζουν να μας απειλούν κάθε λίγο τα γνωστά ΜΜΕ. Το ούτως ειπείν φορολογικό νομοσχέδιο, γι άλλη μια φορά μόνο φορολογικό δεν είναι, αφού ακολουθεί την ίδια υφεσιακή συνταγή των φόρων και των απολύσεων.
Καμία μεταρρύθμιση, κανένα κίνητρο ανάπτυξης, καμία προοπτική ανάκαμψ
ης της πραγματικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας! Έστω και με το οξύμωρο της απόλυσης Δημοσίων Υπαλλήλων.


Ενώ μένουν και ευχολόγια, όπως οι "Επενδυτές από τα Ξένα". Ακόμη και οι 12.000 θέσεις εργασίας του Αζέρικου Αγωγού ΤΑP έμειναν στα πρωτοσέλιδα, καθώς τελικά θα είναι δύο ως τρεις χιλιάδες, που τελικά θα είναι 300 μόνιμες!
Γιατί όμως να είναι μόνον οι "ξένες" επενδύσεις, η λύση; Δεν έχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες καμία ελπίδα να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής Οικονομίας;
Κατ΄αρχάς έχει να κάνει με το Πολιτικό Σύστημα περισσότερο, παρά με τον Επιχειρηματικό κόσμο. Στην Ελλάδα ανθεί η Κρατικοδίαιτη Διαπλεκόμενη Επιχειρηματικότητα, αυτή που εδώ και 30 χρόνια έχει φροντίσει να εξαλείψει κάθε ανταγωνισμό. Ολοι ξέρουμε πόσες βιομηχανίες έκλεισαν από το 1980 και μετά ή πόσες δεν πρόλαβαν καν να ανοίξουν. Ο λόγος ήταν διπλός. Από την μια οι Κομματικοί Εργολάβοι που φρόντιζαν να παίρνουν όλους τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και κάπως έτσι βρέθηκαν εκδότες που δεν είχαν δει ποτέ τους φτυάρι με κατασκευαστικούς κολοσσούς και κανάλια…
Κατά δεύτερον ήταν η ευρωπαϊκή "αλληλεγγύη", εις βάρος μας, βεβαίως, αφού οι βαλίτσες, όπως της Siemens, έκλειναν εργοστάσια και τον όποιο ελληνικό ανταγωνισμό (πχ του Σκαραμαγκά που θυσιάστηκε για την ευημερία των δεξαμενών του Κίελου)
.
Ετσι η μόνη επιχειρηματικότητα στον πραγματικό ιδιωτικό τομέα που μπορούσε να ανθήσει ήταν των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Κομισιόν (Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2012): "το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μεταξύ του 2002 και του 2010 δημιουργήθηκαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 67% που είναι το μερίδιο των ΜΜΕ στη συνολική απασχόληση"!
Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα στην Ελλάδα που δεν έχει βαριά βιομηχανία. Αντί όμως να δώσουμε ώθηση σε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα τελικά έπεσαν θύματα των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικας για να σωθεί η κρατικοδίαιτη διαπλοκή και οι πολυεθνικές που εκπροσωπούνται από την τελευταία.
Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος μίλησε στη Βουλή για μεγάλα έργα και τον πρωθυπουργό που επίσης υπόσχεται διαρκώς την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νέα επιχειρηματικότητα και νέες θέσεις εργασίας. Τα διόδια, μάλιστα, διπλασιάστηκαν σε όλη την Επικράτεια πριν ακόμη πέσει αισθητά η κίνηση, ώστε –υποτίθεται- να χρηματοδοτηθούν οι νέες οδοί, που ναι μεν πληρώνουμε, αλλά δεν βλέπουμε και τελικά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ για να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη εργολάβοι και τραπεζίτες!
Οι πολυεθνικές που εκπροσωπούνται από την Τρόικα με χαρά βλέπουν μεγάλες κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας όπως η ΕΑΒ, η ΕΑΣ, τα τσιμέντα Χαλκίδας, σύντομα και τη ΔΕΗ να θυσιάζονται για το κέρδος των Γερμανών, Γάλλων και Άγγλων ανταγωνιστών τους.
Ενας άλλος τίτλος που θα μπορούσε να μπει σε αυτή την επιφυλλίδα θα ήταν «περιμένοντας τις Επενδύσεις». Από την μία μεριά μας δανείζουν για να "σώσουν" και από την άλλη θέλουν να κρατούν αυτοί την "σωτηρία" στο χέρι τους με ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, ΤΑΝΕΟ.
Τελικά με τόση ύφεση, καταρράκωση της παραγωγής και πάγωμα ολόκληρης της αγοράς μόνο ανταγωνιστικότητα δεν βλέπουμε στον Ορίζοντα.
Το μεγαλύτερο λοιπόν θύμα των ανίκανων Κυβερνήσεων είναι οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι θα ήταν και οι μόνοι που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας. Και αναφερόμαστε σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μέχρι 9 άτομα και ωφελήθηκαν από καθόλου ως λίγο από τη μείωση μισθών, αφού ανέβηκαν όλες οι άλλες δαπάνες, όπως καύσιμα, ενέργεια, φόροι, εισφορές.. Ωσαν μόνο οι μισθοί επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος κι όχι για παράδειγμα η ποιότητα, όπως ενός γερμανικού αυτοκινήτου σε σχέση με ένα κατά πολύ φθηνότερο Κορεάτικο ή Ινδικό.
Δεν αποτυγχάνει, λοιπόν, το Μνημόνιο. Αντιθέτως, επιτυγχάνει όλους του στόχους για τους όποιους δημιουργήθηκε. Τη λεηλασία της χώρας και την αδρανοποίηση κάθε δυνατότητας ανάκαμψής της, τώρα ή στο μέλλον.
Ο Βενέδικτος ντε Σπινόζα (1632 – 1677) πριν από αιώνες διατύπωσε το πρόβλημα της κοινωνικά διαμορφωμένης ανεπάρκειας. Αν κάποιος άνθρωπος δηλαδή είναι πλεονέκτης και φιλάργυρος δεν θεωρείται τρελός αλλά ενοχλητικός και γενικά νοιώθουμε περιφρόνηση γι αυτούς. Ουσιαστικά, όμως, η πλεονεξία και η φιλαργυρία είναι μορφές παρανοϊκές. Ομως επειδή έχουν υιοθετηθεί από την πλειονότητα των ανθρώπων, έχουν γίνει κουλτούρα, θεωρούνται φυσιολογικές. Ομως κάτι παθολογικό που συμβαίνει σε μια πλειοψηφία δεν το κάνει αυτομάτως υγιές, αλλά μάλλον την κοινωνία αυτή παρανοϊκή!
Η επικρατούσα αντίληψη των τελευταίων δεκαετιών, μετά κυρίως την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ότι η ακόρεστη δίψα των αγορών είναι κάτι το φυσιολογικό και η διαρκής ανταγωνιστικότητα είναι το Ιερό Τοτέμ που θα λύσει όλα τα προβλήματα, στην πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας. Επιστρέφουμε δηλαδή στην εκμεταλλευτική αποθησαυριστική και επιθετική οικονομία του 18ου και 19ου αιώνα των αποικιών και Ιμπεριαλιστικών Αυτοκρατοριών, μόνο που αντί Αυτοκρατορίες έχουμε σήμερα τα Hedge Funds ή καλύτερα τα Volture Funds.
Η ανταγωνιστικότητα, όμως, που προτείνουν, όπως πολλές φορές έχει αναλύσει και Το ΧΩΝΙ, δεν υπακούει σε κανένα από τους κανόνες που οι ίδιοι οι θεωρητικοί του φιλελευθερισμού και των ανοιχτών κοινωνιών, έχουν διατυπώσει κατά καιρούς, όπως της αυτορρύθμισης ή του Ελεύθερου Ανταγωνισμού. Το αντίθετο, μάλιστα, χρησιμοποιούν κάθε μέσω ώστε να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και την γραφειοκρατία ώστε να υποσκελίσουν τους αντιπάλους τους.
Στην Ελλάδα αυτό το ζούμε εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Ο εκμαυλισμός κομμάτων και πολιτικών, οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί και τα καρτέλ δεν είναι εξαιρέσεις, είναι ο κανόνας, ο κανόνας της διαπλοκής κι αυτός θα κερδίσει κι αύριο στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.