18 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 17-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 17 Jul 2013 01:20 PM PDT
Εκεί όπου δεν απονέμεται δικαιοσύνη, εκεί όπου επιβάλλεται η φτώχεια, όπου επικρατεί η άγνοια και όπου έχουν κάνει κάθε κοινωνική τάξη να αισθάνεται ότι η κοινωνία είναι μια οργανωμένη συνωμοσία για να τους καταπιέζει, να τους ληστεύει και να τους εξευτελίζει, κανένας άνθρωπος ή περιουσία δεν είναι ασφαλής.
[Frederick Douglass]
Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Τους επόμενους μήνες του φετινού καλοκαιριού, το πολιτικό θερμόμετρο σίγουρα θα ανέβει κατακόρυφα σε κλίμακα «καύσωνα», καθώς στον διεθνή στίβο η οικονομική κρίση –προϊόν προμελετημένης λεηλασίας από ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς- και η αυξανόμενη, με εντατικούς ρυθμούς τελευταία, προετοιμασία για στρατιωτική σύγκρουση απ' όλες τις πλευρές, είναι σαφής ένδειξη για τα μελλούμενα. Στον μεσανατολικό περίγυρο, η κοινωνικοπολιτική αστάθεια, από την Τυνησία μέχρι την Τουρκία, τα ανοικτά μέτωπα, οι εξεγέρσεις και οι κατευθυνόμενοι «αντάρτικοι στρατοί» και μιλίτσιες προοιωνίζουν γενικευμένη αναμέτρηση οσονούπω. Την ίδια ώρα, ο εγχώριος τροϊκανο-δωσιλογικός κομματικός αχταρμάς έχει χάσει τον μπούσουλα και ενεργεί με χειρισμούς απύθμενης βλακείας, όπως το χουντικής έμπνευσης «κατέβασμα της δημόσιας ενημέρωσης», απαξιωμένος από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Τα ίδια φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο όπου και οι εκεί μαριονέτες των τραπεζιτών κάνουν τα δικά τους νούμερα, σαν τους ταχυδακτυλουργούς στον Ναό του Σολομώντα, για «να κόψουν και να ράψουν» προϋπολογισμούς, «μεταρρυθμίσεις», ιδιωτικοποιήσεις, να καταστρέψουν δηλαδή ό,τι έχει απομείνει από το εθνικό κοινωνικό κράτος του προηγούμενου αιώνα και να παραδώσουν στην πυρά της Νέας Τάξης τους ανυπότακτους.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλος ο πλανήτης δείχνει τυλιγμένος στις φλόγες μιας πολιτικής και πολιτισμικής κόλασης, νοερά αισθητής για τους αφυπνισμένους, που γρήγορα θα γίνει καταφανής φυσικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μιας κόλασης που θέλει να καταβροχθίσει κάθε πνευματική παράδοση και αξία, κάθε κατάκτηση και πρόοδο της ανθρωπότητας μέσα σε μια μεγάλη πορεία αιώνων.

Η σχεδόν μονοπωλιακή παρουσία των νεοσυντηρητικών-νεοφιλελεύθερων ιδεών, που διαμόρφωσαν την παγκοσμιοποίηση μετά την δεκαετία του '80 και αποτελούν το δόγμα της «σκιώδους κυβέρνησης» των πλανηταρχών, αποσκοπεί σ' αυτό που χαρακτηριστικά ονομάστηκε … «tina». Να πείσουν δηλαδή, ή καλύτερα να υποβάλουν στις πνευματικά εξουδετερωμένες από την τηλεθέαση μάζες ότι «there is no alternative»: δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, κανένα άλλο μέλλον πέρα από την επιβίωση στον οργουελλικό κι αφασικό κόσμο-κρεατομηχανή που απεργάζεται η πολιτική και στρατιωτική επικυριαρχία τους και, πάνω απ' όλα, η απληστία τους. Η αρχή, για παράδειγμα, του λιβυκού «εμφυλίου» πολέμου αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προκειμένου οι πολυεθνικές να «βάλουν χέρι» στο 60% των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην γερμανοκρατούμενη Ευρωένωση, με την Γερμανία να κερδίζει τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισεκατομ. ευρώ από τα μνημόνια και την δραστική λιτότητα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της γηραιάς ηπείρου.

Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για την παγκόσμια ασφάλεια είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, και όχι ο Οσσάμα μπιν Λάντεν. Αυτός και οι προκάτοχοί του χρησιμοποίησαν τον μύθο του «εξωτερικού εχθρού» μετά τις επιθέσεις της 11/9 σαν πρόφαση για το νέο στρατιωτικό (πολεμικό) δόγμα. Τα επικυρίαρχα αρπακτικά είναι τόσο αδίστακτα στα μέσα που χρησιμοποιούν για να διαλύσουν τα «rogue states» (τα «κράτη ταραξίες») ώστε δεν διστάζουν, πέρα από τα συμβατικά μέσα και τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, να χρησιμοποιήσουν και το HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) ως ένα επιχειρησιακό όπλο μαζικής καταστροφής που έχει την δυνατότητα να αλλάζει τον καιρό, να διακόπτει τα τοπικά συστήματα ηλεκτροδότησης, καθώς και να προκαλεί πιθανόν ακόμα και σεισμούς, ή να επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων.

Δεν χρειάζεται να σκάψει κανείς πολύ βαθιά για να βρει τους βασικούς ενόχους. Αν εφαρμόσουμε το παλιό λατινικό ρητό cui bono? –ποιος επωφελείται;- οι ύποπτοι γίνονται ξεκάθαροι: η πάμπλουτη ελίτ του 0,001% ελέγχουν το 30% του χρηματιστηριακού πλούτου, ενώ οι πολύ πλούσιοι του 0,1% ελέγχουν το 81% περίπου.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (2013) από την οργάνωση Oxfam International αποκάλυψε ότι το συνολικό εισόδημα των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι αρκετό για να θέσει τέρμα τέσσερις φορές στην παγκόσμια φτώχεια, και ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει μεγαλώσει κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια. Αντί να εμποδίσει την έκρηξη αυτή, η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση την επιδείνωσε.

Σύμφωνα με την UNICEF, σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με λιγότερα από 2,50 δολλάρια την ημέρα. Ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν στην φτώχεια και 22.000 εξ αυτών πεθαίνουν κάθε ημέρα εξ αιτίας της. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο πόσιμο νερό και 400 εκατομμύρια από αυτούς είναι παιδιά. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα έχουν πρόβλημα πείνας καθημερινά. Τα εισοδήματα 100 ανθρώπων από τα επτά δισεκατομμύρια του πλανήτη θα μπορούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα τέσσερις φορές. 

Η Oxfam προειδοποίησε ότι ο υπερβολικός πλούτος, όπως και τα εισοδήματα, όχι μόνο είναι ανήθικα αλλά δεν συμβάλλουν στην οικονομία, διαφθείρουν την πολιτική, διαιρούν την κοινωνία και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό μοντέλο του «ελεύθερου εμπορίου», της φθηνής εργατικής δύναμης, της πρωτοφανούς επίσημης τοκογλυφίας, της νέας τεχνολογικής φεουδοκρατίας και, σε πολλές περιοχές του κόσμου, δουλοκρατίας δεν ξεκίνησε από το 1990 με την «Νέα Τάξη» και το «Τέλος της Ιστορίας». Η διεθνής ολιγαρχική ελίτ είχε κατά νου της το σχέδιο της «παγκοσμιοποίησης» τουλάχιστον από τις 15 Αυγούστου του 1971, όταν το τότε όργανό της, ο Νίξον, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, πήρε την απόφαση να αποσυνδέσει το δολλάριο από τον χρυσό και να μεταπηδήσει σε ένα σύστημα μεταβλητής ισοτιμίας. Αυτό εγκαινίασε την καταστροφική περίοδο η οποία κατέληξε στην σημερινή εποχή της «παγκοσμιοποίησης» όπου επικρατεί η ανισότητα και ο πόλεμος.

Το ζητούμενο είναι πως η υπερ-εθνική κυριαρχία που θα διαμορφωθεί να μην θεωρείται από την «παγκόσμια κοινωνία» ως δια της βίας επιβληθείσα και γύρω από αυτό το θέμα αναδύονται οι διαφορές τακτικής και οι συγκρούσεις στους κύκλους των διεθνών ελίτ. Συγκρούσεις που αφορούν την χρήση της βίας και τον ρόλο των διεθνών θεσμών στην προώθηση της παγκοσμιοποίησης. Και προβληματισμοί που αφορούν ιδιαίτερα το μεσοδιάστημα της αμερικανικής μονοκρατορίας στο πέρασμα από τον κόσμο που γνωρίσαμε τα τελευταία 50 χρόνια του 20ου αιώνα και τα πρώτα του 21ου στην Νέα Τάξη, που θα καθορίζεται από τον κόσμο «των πλουσίων και των φτωχών», «των νικητών και των ηττημένων».

Ένας κόσμος των 2/3 φτωχών και 1/3 πλουσίων, καλωδιωμένος, που θα απειλείται από οικολογική κατάρρευση, ενώ οι πληροφορίες και τα αγαθά θα διακινούνται στην υδρόγειο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όμως, αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι οι άνθρωποι των προνομιούχων περιοχών θα είναι πιόνια στους μη-κυβερνητικούς, υπερεθνικούς οργανισμούς οι οποίοι, με την σειρά τους, με βάση τη νεοταξική πυραμίδα, θα ελέγχονται από τα μέλη της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ και πάει λέγοντας…

Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Αν υπάρξει ένα μεγάλο μπλακάουτ στο οικονομικό σύστημα, τότε το ερώτημα που μπαίνει πιεστικά στο τραπέζι είναι ποιος προστατεύει το κοινό καλό των πολιτών. Οι δομές των Επικυρίαρχων τύπου Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, NAFTA, Μάαστριχτ, Ευρώ, Σύμφωνο Σταθερότητας κ.ά.; Μα αυτές υπάρχουν μόνον για να απαγορεύουν στις εθνικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για την προστασία του εθνικού πλούτου της χώρας και των συμφερόντων των πολιτών τους.

Για παράδειγμα, ποια θάναι η τύχη του κοινού «ευρωπαϊκού» νομίσματος;
Αν οι «παγκοσμιοποιητικές» πολιτικές γελοιοποιηθούν και απορριφθούν δυναμικά από τους ευρωπαϊκούς λαούς, τότε μπορεί να αρχίσει μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων που θα συμπαρασύρει εγκαίρως όλους τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης, όπως η Ε.Ε. Αυτό το ντόμινο είναι που φοβήθηκαν και στην περίπτωση της άρνησης του χρέους από πλευράς της Ελλάδας.

Σήμερα η «ευρωζώνη» είναι ζώνη οικονομικής στασιμότητας χωρίς ισοδύναμο παγκοσμίως, μια ζώνη οπισθοδρόμησης με πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

Γι' αυτό στην Ευρώπη όλο και πιο πολλοί μισούν το euro. Με την εισαγωγή του οι τιμές διπλασιάσθηκαν μέσα σε μια νύκτα, παρ' όλο που επισήμως… δεν υπάρχει πληθωρισμός. Ο καθένας στην Ευρώπη γνωρίζει πια ότι οι στατιστικές που δημοσιοποιούνται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Υπάρχει γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στην πολιτική ελίτ της Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι η ζωή τους και η εργασία τους απειλείται απ' αυτούς που φαίνονται ανίκανοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, τις συντάξεις τους και το μέλλον τους. Ό,τι και να γίνει, ένα είναι σίγουρο. Η ιδέα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης με την λεηλασία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πλέον τελειωμένη.

Οι νεοφιλελεύθεροι θεωρητικοί και ο έξυπνα στημένος προπαγανδιστικός μηχανισμός τους κατάφεραν για αρκετά χρόνια να αποπροσανατολίζουν τον γενικό πληθυσμό των δυτικών χωρών συνδέοντας τον όρο της «ελεύθερης αγοράς» με την ιδέα της «ελευθερίας». Καλό το παραμύθι… αλλά, τελικά, μας τρώει ο λύκος. Γι' αυτό η αφύπνιση εκατομμυρίων ανθρώπων δείχνει πόσο γυμνοί είναι οι δυτικοί «αυτοκράτορες».

Σχετικά πρόσφατα, το Occupy Movement των πλατειών (τελευταία εκδοχή του η πλατεία Ταξίμ) επιχείρησε να αποτελέσει ένα αντίποδα στην αισχρή επιρροή που ασκούν οι λίγοι πάνω στους πολλούς. Ήταν η αρχή, αλλά μπορεί να είναι και η τελευταία εκδήλωση ειρηνικής αντίστασης καθώς όλο και περισσότεροι ριζοσπαστικοποιούνται όσο η θηλειά σφίγγει γύρω από τον λαιμό του μέσου ανθρώπου. «Οι πλούσιοι καλά θα κάνουν να λάβουν υπ' όψιν τους την βάρβαρη ανισορροπία που οδηγεί σε άγρια απελπισία δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, τελικά το φράγμα θα σπάσει και τότε αλίμονο σ' αυτούς που πιστεύουν ότι τα χρήματά τους θα τους σώσουν και θα συνεχίσουν να ζουν ανέμελοι κι ευτυχισμένοι. Την ημέρα εκείνη, δεν θα μπορούν να κρυφθούν πουθενά», προειδοποίησε ο Rivers Pitt, συνεργάτης των New York Times.

Το 1815 η μοίρα της Ευρώπης και όλου του κόσμου κρίθηκε στην πεδιάδα του Βατερλώ. Σήμερα το αλώνι της ιστορικής αναμέτρησης είναι το «παγκόσμιο χωριό» και το αληθινό αίνιγμα της ιστορίας θα απαντηθεί όταν αποφασίσουν οι καλοθρεμμένοι πολίτες της Αυτοκρατορίας να ξεσηκωθούν και να άρουν την συγκατάβασή τους στους Επικυρίαρχους.

Από το ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, τ.211, Ιούλιος 2013



Posted: 17 Jul 2013 01:09 PM PDT
Χαρακτήρισε «ψευτοδωράκι» την μείωση του ΦΠΑ εστίασης και έκανε λόγο για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τα προωθούμενα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αλλά και για την συνολική μνημονιακή πολιτική. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και χαρακτήρισε τον κ. Αντώνη Σαμαρά «κομματάρχη» του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε «ψευτοδωράκι» την μείωση του ΦΠΑ εστίασης κατά 10 μονάδες που αποδεικνύει ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να το υλοποιήσει αν δεν του το επέτρεπαν οι δανειστές. Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει λιγότερες αρμοδιότητες από εκείνες που έχει ο δήμαρχος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας ο οποίος μπορεί μόνος του να μειώνει το ΦΠΑ στην εστίαση». Αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λέγοντας «εκλογές έχει και κάνει προεκλογική εκστρατεία και ο Σαμαράς ως κομματάρχης του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας ετοιμάζει τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στην επαρχία.

Απάντηση επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι όσα υπερασπίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να τα εφαρμόσει η Κύπρος με δραματικά αποτελέσματα ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν προτίθεται να καταργήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας « Δεν υπάρχει μονόδρομος στην ζωή ειδικά όταν του το επιβάλλουν οι ισχυροί που θέλουν τη λεηλασία εθνικής περιουσίας… Απαντάμε στους δανειστές ότι το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και όχι αυτό σε ομόλογα και δανειστές. Ο κόμπος είναι τόσο μεγάλος που δεν λύνεται. Θα πω ότι χωρίς πολιτική λύση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όχι ως ελληνικό και διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση όχι όμως με «ναι σε όλα»».

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «παράλογο» που εκδικείται τον λαό και την κοινωνία «Πρόκειται για ιδεοληψία και μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν τα πρόγραμμα καθώς την μια παραδέχονται το λάθος και από την άλλη βάζουν πιο βαθιά το μαχαίρι. Ιδεοληψία και μίσος. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις ανθρωποθυσίες. Σπεύσατε να τις δικαιολογήσετε για να διατηρήσετε την εξουσία και τις καρέκλες σας. Το μόνο λογικό επιχείρημα που λέτε είναι ότι τα κάνετε όλα αυτά για να πάρετε μια δόση της δόσης. Άντε και την πήρατε… Μετά τι; Τι θα γίνει μετά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα».

Σημείωσε ότι «ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Βγήκε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη του και ως Πόντιος Πιλάτος έθεσε δίλημμα «τι θέλετε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες» από πού προκύπτει αυτό το ερώτημα σε ποια χώρα; Βάλτε από την μια μεριά νοσηλευτές καθηγητές καθαρίστριες και από την άλλη βουλευτές με παχυλούς μισθούς και μίζες από Ζίμενς που έρχονται και αθωώνουν όλους όσους έχουν εμπλακεί στο κουκούλωμα ενός μεγαλύτερου σκανδάλου της Λίστας Λαγκάρντ» και πρόσθεσε «Τις συγγένειες σας με την Χ.Α. τις γνωρίζουμε και το φλερτ με την ακροδεξιά. Εσείς οδηγείται τον λαό σε εκφασισμό με μέτρα και διλήμματα που εκχυδαΐζουν την πολιτική ζωή και καθιστούν την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων 3ων κέντρων εξουσίας που βρίσκονται έξω από το κοινοβούλιο».

Παράλληλα απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης που ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο λέγοντας «αν είστε υπεύθυνοι να βρείτε το θάρρος όσοι πείτε ναι σε όλα να απευθυνθείτε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πείτε: ότι τους απολύετε για να σώσετε την χώρα γιατί αυτοί φταίνε όχι εσείς για την κατάντια της χώρας» και πρόσθεσε «Συζητάμε το αύριο της πατρίδας που πορεύεται με αβεβαιότητα και την σκιάζει η διαρκείς φοβέρα των μνημονίων… Πως το κοινοβούλιο μετατρέπει σε εθνικές αποφάσεις τις εντολές εξωθεσμικών κέντρων. Εκχωρείτε την κυριαρχία στην τρόικα που μεταχειρίζεται την χώρα με λογική οφ σορ… Ας αναρωτηθούμε: έχει καμία σχέση αυτό με την Δημοκρατία και την Λαϊκή Κυριαρχία, με την έννοια της μεταρρύθμιση;… πιστεύετε ότι ψηφίζοντας κάτι μαύρο θα βγει λευκό».

Πηγή



Posted: 17 Jul 2013 12:58 PM PDT
Tου Θεόδωρου Καρυώτη 

Δύο πρόσφατα γεγονότα μας δίνουν ελπίδες ότι η ώρα της ΑΟΖ πλησιάζει.
Η απόφαση του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Βαγγέλη Βενιζέλου, να ζητήσει από την κυβέρνηση της Κύπρου να στείλει στην Αθήνα μια ομάδα ειδικών στα θέματα ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ για να ενημερώσει τους Έλληνες ειδικούς του υπουργείου του.
Αναμφίβολα η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την πολυπόθητη ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ που έπρεπε να είχε συμβεί στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η πρωτοβουλία της Ελληνίδας επιτρόπου στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρίας Δαμανάκη, να ανοίξει μια κουβέντα για τη γαλάζια ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σημαντική έκθεση με τίτλο «Κόστος και όφελος από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο», όπου υπάρχουν σαφείς αναφορές στο δικαίωμα των κρατών-μελών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπάρχει, βέβαια, μια σαφής αναφορά στο ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους σε συνεννόηση με τους γείτονές τους. Αυτό βέβαια ήταν περιττό γιατί το Δίκαιο της Θάλασσας ξεκάθαρα αναφέρει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μονομερής πράξη, ενώ αντίθετα η οριοθέτηση δεν μπορεί να είναι μονομερής πράξη, άρα πρέπει να γίνεται με συνεννόηση με τα άλλα παράκτια κράτη που συνορεύει.

Περιμένω την ανακήρυξη της ΑΟΖ εδώ και 31 χρόνια τώρα και ελπίζω το όραμα μου αυτό σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν σήμερα 134 παράκτια κράτη που έχουν ανακηρύξει είτε ΑΟΖ είτε ΑΑΖ (Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη), χωρίς να υπάρξει καμία κρίση μ' ένα άλλο γειτονικό τους κράτος.
Ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος, διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα ανακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου το 2004 και το μόνο που έπραξαν οι Τούρκοι ήταν να πουν ότι δεν αναγνωρίζουν την κυπριακή ΑΟΖ και τίποτε άλλο
Κάτι παρόμοιο θα πράξουν όταν η Ελλάδα ανακηρύξει την δικιά της ΑΟΖ. 

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ανακήρυξη και οριοθέτηση και πια είναι η διαφορά τους. Όταν ένα κράτος ανακηρύττει ΑΟΖ δεν αναφέρει πια είναι τα θαλάσσια σύνορά του. Αυτό γίνεται μόνο με οριοθέτηση.
Για παράδειγμα, όταν η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ δεν δημοσίευσε χάρτη που να λέει ποια είναι η ΑΟΖ της Κύπρου γιατί δεν το επιτρέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα, η ΑΟΖ της Κύπρου περιλαμβάνει μόνο τα θαλάσσια σύνορά της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, δηλαδή τα τρία κράτη με τα οποία έχει προβεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ. Η Κύπρος δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με τα άλλα τρία παράκτια κράτη που συνορεύει-δηλαδή, τη Συρία, τη Τουρκία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει 6 οριοθετήσεις γιατί έχει θαλάσσια σύνορα με 6 κράτη. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει οριοθέτηση με την Τουρκία, όχι μόνο γιατί η Τουρκία θα προβάλει τεράστιες, απαράδεκτες και νεοθωμανικές απαιτήσεις, αλλά και γιατί δεν έχει ανάγκη να κάνει μια τέτοια οριοθέτηση εφόσον, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στο Αιγαίο υστερούν αφάνταστα σε ποσότητα από αυτούς που βρίσκονται στο Ιόνιο και, ιδιαίτερα, σ' αυτούς που βρίσκονται νότια της Κρήτης (έρευνες έχουν γίνει κατά κόρον στο Ιόνιο και στην Κρήτη και σχεδόν καθόλου νότια του Καστελλόριζου και στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο).

Τα πάντα τώρα θα εξαρτηθούν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στη Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου. Είναι νωρίς ακόμα να γνωρίζουμε εάν η ΑΟΖ θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να την αναφέρει στην κουβέντα του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, και να του εξηγήσει τη θέση της Ελλάδας σ' αυτό το κρίσιμο θέμα.

Εάν ο Ομπάμα επιμείνει, στην πάγια θέση των Αμερικανών, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς πρώτα να τα βρει με την Τουρκία, τότε ο Σαμαράς πρέπει να του υπενθυμίσει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ, βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας, είναι μονομερής πράξη -κάτι που έπραξαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1983, επί Προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν.

* Ο Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Πηγή "Αιχμή"


Posted: 17 Jul 2013 01:06 PM PDT
Ο φανατισμός των Ισλαμιστών στην Τουρκία δεν επιτρέπει διαφοροποιήσεις ειδικά σε θέματα θρησκείας.
Αυτό όμως που δεν επετεύχθη με «ζεϊμπέκικα και κουμπαριές» το πράττει η Ορθοδοξία αφού είναι έκδηλο σε πολλούς Τούρκους το Ορθόδοξο υπόβαθρο.
Αν καί οι λιγοστοί Σελτζούκοι άλλαξαν τον εθνοθρησκευτικό χαρακτήρα εκατομμυρίων Ελλήνων (Μικρασίας, Θράκης, Πόντου κ.α.) που λόγω βίας ή συμφερόντων εξισλαμίσθηκαν ακόμα και επιφανειακά, σήμερα μία κρυμμένη Ορθόδοξη θρησκευτικότητα εκδηλώνεται από τους απογόνους τους.
Οι κρυπτοχριστιανοί αποτελούν για το Πατριαρχείο ένα κρυφό ποίμνιο τραγικών θυμάτων μιας αυταρχικής διοίκησης αιώνων. Ζουν παντού. Κυρίως στον Πόντο που ίσως είναι 2 εκατομμύρια!

Έρημοι ναοί λειτουργούν και ξαφνικά γεμίζουν κρυπτοχριστιανούς που κοινωνούν συνειδητά, νηστεύουν ακόμα και το λάδι όλα τα 5ήμερα της Μ. Τεσσαρακοστής.
Γράφονται συνθήματα σε τοίχους από νέους με αναζητήσεις: «Δεν θέλουμε να είμαστε πια μουσουλμάνοι. Θέλουμε να γίνουμε Χριστιανοί»!

Τούρκοι λένε σε Έλληνες επισκέπτες: «Ο τόπος αυτός είναι δικός σας».
Hos geldiniz!
Φύλακες μνημείων λένε σε Έλληνες να μην πληρώνουν εισιτήριο γιατί «αυτά είναι δικά σας».

Δεν θεωρούν ευλογία απ' τον Θεό το γεγονός ότι αδίκησαν τους Ρωμηούς κλέβοντας και διώκοντάς τους, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπουν προκοπή! Καταλαβαίνουν ότι ζουν σε μια χώρα που όλα είναι Ελληνικά!
Ιστορία, μνημεία, πόλεις, πολιτισμός και το σημαντικότερο ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ' αυτών γνωρίζει ότι στις φλέβες τους ρέει Ελληνικό αίμα!

Τα περιστατικά πολλά.
Στο ναό Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως, ο π. Δοσίθεος συναντά νεαρή Τουρκάλα που ρίχνει οβολό στο παγκάρι, ανάβει κερί, προσκυνεί την εικόνα και εξηγεί στον Πάτερ: «Μου αρέσουν τα δικά σας»!

Κάθε Παρασκευή που λειτουργεί η Μονή Μεταμορφώσεως Πρώτης συρρέουν πολλοί Τούρκοι. Στο νησί Αντιγόνη τιμούν τον Αγ. Γεώργιο φέρνοντας στο μοναστήρι λάδια, λαμπάδες, χρήματα για τα θαύματα που κάνει. Σ' ένα απ' τα 40 αγιάσματα της Πόλης, στο Μπαλουκλή καταφεύγουν πολλοί Τούρκοι ζητώντας βοήθεια σε δύσκολες περιστάσεις της ζωής.

Στην Παναγία του Βεφά κάθε πρωτομηνιά εκατοντάδες Τούρκοι παίρνουν αγιασμό και την Πρωτοχρονιά γίνεται το αδιαχώρητο από χιλιάδες προσερχόμενους.
Κοντά στην Αγιά Σοφιά, στον Αϊ Θαράπο, κάθε Δευτέρα Ορθόδοξος ιερέας διαβάζει συνεχώς ευχές σε «μουσουλμάνους» που ζητούν εξομολόγηση.
Το αγίασμα της σπηλιάς Αγ. Δημητρίου Ξηροκρήνης γεμάτο δεκανίκια και τάματα από Τούρκους ακόμα και απ' το Ερζερούμ που θεραπεύθηκαν.

Εκκλησιάζονται, ζητούν να κοινωνήσουν, προσκυνούν το Σταυρό, ευχαριστούν τον παπά που σταυρώνει το άρρωστο παιδί τους, αγαπούν ιδιαιτέρως τον Aziz Nikola (Άγιο Νικόλαο)! Τουρκάλα κρατά 50 χρόνια αναμμένο το καντήλι στο Ναό Ταξιαρχών Μοσχονησίων!

Η «Σαμπάχ» γράφει: «Η επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Χάλκης είναι αίτημα άκρως λογικό» και ο αρθρογράφος Τσαντάρ υποστηρίζει «την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου που ισχύει απ' το 451… ».

Ο Γ. Τζιβαόγλου γράφει ότι ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ υπήρξε μοιραίο λάθος. Τουρκική τράπεζα παρουσίασε έκδοση για το Βυζάντιο που περιείχε ακόμα και λόγο του Αγίου Βασιλείου προς νέους!
Η Τουρκική ακαδημία επιστημών διοργάνωσε συνέδριο για τη ζωή στο Βυζάντιο.
Στην Τουρκία οι Ορθ. Εκκλησίες δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα όπως στην Ελλάδα.
Απαλλάσσονται!

Τουρκικές πηγές σε έρευνα του Ν. Χειλαδάκη αποκαλύπτουν ότι στη Μονή Παντοκράτορος του Κερατίου που υπήρχαν οι αυτοκρατορικοί τάφοι Κομνηνών και Παλαιολόγων, είναι σήμερα η περιοχή Φατίχ, κέντρο φανατικών ισλαμιστών και συνηθίζουν πολλοί Τούρκοι να ανάβουν κεριά και να ρίχνουν χρήματα σ' έναν τάφο παρά την προειδοποιητική επιγραφή που απαγορεύει αυστηρά τη συνήθεια αυτή.

Στην ίδια συνοικία υπήρχε ο Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων. Πάνω στα ερείπιά του χτίστηκε τζαμί και κατόπιν επισκευών ανοίχτηκε ο τάφος του Μωάμεθ Πορθητή που είχε μητέρα Χριστιανή -πιθανώς Ελληνίδα- και διαπιστώθηκε ότι μία καταπακτή οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της παλιάς Εκκλησίας, αποδει-κνύοντας ότι ο Μωάμεθ είχε ταφεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία εν μέσω Βυζαντινών αυτοκρατόρων!

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στα τέλη της ζωής του είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό και δίπλα στον τάφο του βρέθηκε Σταυρός και εικόνα της Παναγίας!
Ο ναός Αγίας Ειρήνης δίπλα στην Αγιά Σοφιά δεν έγινε ποτέ τζαμί.
Ο Μωάμεθ τον άφησε να λειτουργεί κανονικά χάριν της Χριστιανής μάνας του! Όλα αυτά απασχολούν κατά καιρούς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το περιοδικό «Ακτουέλ» της Σαμπάχ παρουσίασε άρθρο: «Ο Πορθητής ήταν Χριστιανός;»!

Η εβδομαδιαία τουρκική επιθεώρηση αξιών αναφέρει: «Επιστρέφουν στις θρησκευτικές τους ρίζες»! Επισημαίνει ότι σε 3 χρόνια μοιράστηκαν 8 εκατομμύρια Ευαγγέλια (incil) στην τουρκική γλώσσα, ενώ φανερά βαπτίζονται Χριστιανοί πολλοί μουσουλμάνοι απόγονοι εξισλαμισμένων Ελληνογενών που ανακαλύπτουν τις χριστιανικές τους ρίζες!

Η «Σαμπάχ» τιτλοφορεί: «Η Εκκλησία της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, τελευταία ελπίδα για τους Τούρκους»!
Την χαρακτηρίζει «Πόρτα ελπίδας», τόπο προσκυνήματος και προσευχής στα προβλήματα των Τούρκων με αθρόα προσέλευση που κάθε 1η του μηνός δημιουργείται το αδιαχώρητο!
Η φήμη της Παναγίας απλώθηκε παντού και οι Τούρκοι -ακόμα και διάσημοι- προσέρχονται για να ανάψουν κεριά, να φιλήσουν το χέρι Ορθόδοξου παπά, δηλώνοντας ότι εκεί είναι το σπίτι του Θεού γιατί γίνονται θαύματα!

Στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στη Σεβάστεια, αναφέρεται στα συναξάρια ότι μικρά ψάρια εντός του αγιάσματος έγλυφαν το σώμα των ασθενών και λάμβαναν θαυματουργικά θεραπεία. Η Εκκλησία καταστράφηκε τον 15ο αιώνα, αλλά σήμερα το αγίασμα χρησιμοποιείται με τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες προσελκύοντας πολλούς Ευρωπαίους.

Η εφημερίδα «Σταρ» γράφει: «Τουρκάλες με μαντίλες πάνε σε Εκκλησίες», ανάβουν κεριά, κάνουν τάματα, ζητάνε την ευλογία έκπληκτων παπάδων, προσκυνούν εικόνες, επικαλούνται Αγίους (όλα αυτά τα απαγορεύει το Ισλάμ), παρατηρώντας μία μεταστροφή σε Ελληνορθόδοξους ναούς και αγιάσματα όπου οι Τούρκοι βρίσκουν καταφύγιο!

Η εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφέρει ότι με μέριμνα Τούρκου δημάρχου, γιορτάστηκε ευλαβικά στη Σηλυβρία η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου με μαζική συμμετοχή «μουσουλμάνων»!

Τα τελευταία χρόνια επετράπη στην εορτή των Θεοφανίων να ρίχνεται στο Βόσπορο ο Σταυρός.
Πιο πολύ χάρηκαν οι Τούρκοι ψαράδες γιατί θεωρούσαν ότι ο λόγος που μειώθηκαν τα ψάρια στη θάλασσα ήταν που δεν έριχναν οι Ρωμηοί το Σταυρό τα Φώτα!

Τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι νεαρή Τουρκάλα βούτηξε με τα ρούχα να πιάσει το Σταυρό στον Κεράτιο μαζί με Χριστιανούς δίνοντας συνέντευξη ότι ήθελε να τιμήσει τη γιορτή των Ρωμηών και θα το ξανάκανε για να πάρει ευλογία!

Η «Χουριέτ» πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε πριν λίγα χρόνια ότι Τούρκος υποψήφιος δήμαρχος κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ζήτησε την ευλογία του Πατριάρχη, παρακολουθώντας τη θ. λειτουργία στην Παναγία Ευαγγελίστρια την 25η Μαρτίου(!), μίλησε δημόσια σε Τούρκους δημοσιογράφους για την αγιότητα του ηγέτη της Ορθοδοξίας και του πρόσφερε τριαντάφυλλο…»!

Τουρκικά κανάλια δείχνουν Μετέωρα, Μιστρά, ψαλμωδίες, βίους Αγίων κ.α.
Προβάλλουν Τούρκους που αγιογραφούν και ότι έξω από την Άγκυρα σε ιστορική παλαιοχριστιανική κατακόμβη συρρέουν προσκυνητές πιστεύοντας ότι θα βοηθηθούν στη ζωή τους, ανάβοντας κεριά εκεί όπου συγκεντρώνονταν παλιά οι Χριστιανοί.

Έξω από τα Άδανα σε κατακόμβη που αγίασαν 7 Χριστιανοί νέοι προσέρχονται Τούρκοι προσκυνητές θυμιάζοντας λιβάνι που απαγορεύει το Ισλάμ, θεωρώντας τους τόπους ιερούς διότι γίνονται φοβερά θαύματα.

Στην Ταρσό ο Ναός Αποστόλου Παύλου είναι προσκύνημα, ανάβουν καντήλια, φιλάνε εικόνες, πίνουν αγίασμα για την υγεία τους και όλα αυτά τα θεωρούν ιερά. Στις 24 Σεπτεμβρίου στην Πρίγκηπο τιμούν τον Άγ. Γεώργιο τον Κουδουνά.

Δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές απ' τα πέρατα της Τουρκίας με τσαντόρ, ακόμα και ηλικιωμένοι, περπατούν ξυπόλητοι, απ' τις ακτές όλη την ανηφόρα ως την κορυφή που είναι ο ναός σε ένα άνευ προηγουμένου πανηγύρι, κάνοντας τάματα, κρεμώντας κουρελάκια στα δέντρα, τηρώντας μία παράδοση με κλωστές, περιμένοντας σε ατέλειωτες ουρές επί 5 ώρες για να πάρουν αγιασμό, να τους σταυρώσει ο Ορθόδοξος παπάς, ανάβοντας κεριά, χαϊδεύοντας εικόνες, πιστεύοντας στη δύναμη του Σταυρού!

Τούρκοι γράφουν λογοτεχνικά βιβλία: «Κωνσταντινούπολις ήταν το όνομά σου… με το λαό σου τον ευσεβή, τις Εκκλησιές, τα μοναστήρια, τ' αγιάσματά σου, με τις εικόνες, τους καλογέρους και τους αγγέλους σου, ήσουνα η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας. Κωνσταντινούπολις το όνομά σου…»

Ας τα βλέπουν αυτά στην χώρα μας «οι λίγοι» που έκαναν μόδα το να μάχονται την Εκκλησία.

Άρθρο του Γιώργου Γεράκη,
Εφημερίδα Λέσβου «Δημοκράτης» 25-12-2008

Πηγή ΠΥΓΜΗ


Posted: 17 Jul 2013 11:58 AM PDT
Κραυγές απόγνωσης Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων των ακριτικών νησιών μας για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.
Δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο, για τους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει το νησί, απευθύνει ο Δήμαρχος Λέρου, κ. Μιχ. Κόλιας. Επί του θέματος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, την οποία παράλληλα κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στους βουλευτές του νομού στον αστυνομικό διευθυντή Κω κ.ά.
Ο δήμαρχος Λέρου, επισημαίνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και προειδοποιεί ότι στο εξής δεν θα δεχτούν οι κάτοικοι του νησιού να επιτρέψουν την προσέγγιση πλοίου που να μεταφέρνει λαθρομετανάστες. [ εδώ ]
--- Μήνυμα κραυγής του Δημάρχου Καστελόριζου κ. Γ. Αχλαδιώτη: " Επιτέλους να θωρακίσουν τα σύνορα θέλουν να μας ξεκάνουν!" [ εδώ ] και σχετική ερώτηση Βουλευτού προς τα Υπουργεία Δημ.Τάξης& ΠΡΟΠΟ, Ναυτιλίας και ΥΠΕΞ [ εδώ ]
--- Κραυγή απόγνωσης του Δημάρχου Αγαθονησίου κ. Ευ. Κόττορου. Ζητά, απο τις Αρχές, την άμεση απομάκρυνση των αθρόα καθημερινά εισβαλλόντων λαθρομεταναστών [ εδώ ].
Η μάστιγα της λαθροεισβολής-εποίκησης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθημερινά επιδεινούμενες ενώ πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή οι σχεδιασμοί αλλοδαπών κύκλων για ολική μετατροπή της Ελλάδας σε χώρο "απόθεσης" εκατομμυρίων "μεταναστών" [βλ. δημοσιεύματα του Ημερήσιου Τύπου εδώ ].
Επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να σοβαρευθούν και να αφήσουν πάραυτα:
-- τις αστειότητες τύπου "κέντρα κράτησης" ή αλλιώς "Ξενοδοχεία Α΄κατ. ο Ξένιος Δίας" (τα υπέρογκα έξοδα κατασκευής και συντήρησης πληρώνουμε αδρότατα μέσω των άγριων χαρατσιών για να φιλοξενούνται βασιλικά ένα μήνα 50-100 λαθροεισβολείς-έποικοι, και στη συνέχεια αφού σπάσουν και κάψουν τα πάντα αφήνονται ελεύθεροι να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 4.000.000 στην ενδοχώρα και με τεράστιους κινδύνους τόσο για τις τοπικές κοινωνίες λόγω των ξεχασμένων επιδημιών που εισβάλλουν και αυτές ανεξέλεγκτα εδώ όσο και για τους Αστυνομικούς που επωμίζονται την φύλαξη των ..Ξενοδοχείων αυτών)
-- τις εθνικά κατάπτυστες "προσκλήσεις και ευχαριστίες" (βλ. υπουργός επί ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος εδώ )
-- τους διάφορους λαθρονόμους περί απόδοσης Ελληνικής Ιθαγένειας σε απροσδιόριστο αριθμό εκατομμυρίων λαθροεισβολέων -εποίκων ( η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφανθεί σχετικά, πλην όμως το πολιτικό μας σύστημα την γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του και ΠΑΡΑΝΟΜΑ την αγνοεί -- θα λυθούν τα προβλήματα των λαών της Υφηλίου εάν η Ελλάδα χαρίσει ...ελληνικές ιθαγένειες σε εκατοντάδες εκατομμύρια αφροασιατών και όχι μόνο;;;; )
-- τις υποσχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για απόδοση "ταξιδιωτικών εγγράφων(!)" και απονομή "Επιδόματος Ανεργίας(!)" στο σύνολο των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών (ως γνωστόν το μοναδικό "ταξιδιωτικό έγγραφο" που μπορεί να εκδώσει το Ελληνικό Κράτος είναι το ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ που προυποθέτει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, δλδ. ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται "ελληνοποίηση" σε εκατομμύρια λαθρομεταναστών και επιπλέον Επίδομα Ανεργίας στο σύνολο τους -- με τις υποσχέσεις αυτές είναι σίγουρο ότι την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα αποκτήσει πληθυσμό άνω των 100.000.000 αλλοδαπών [σχετικά διαβάστε εδώ] , αφήστε που θα συμφέρει και εμάς τους Έλληνες να εξέλθουμε και αμέσως να εισέλθουμε λάθρα και παράνομα στην Ελλάδα ώστε να μας "ελληνοποιήσει" ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό τον τρόπο με επιπλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη που σήμερα παρέχεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ αλλά ΜΟΝΟΝ στους λαθραία εισέρχομενους και εποικίζοντες αλλοδαπούς την Ελλάδα [ με έξοδα βέβαια των Ελλήνων φορολογουμένων]).
Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολιτικούς μας ότι έχουν υποχρέωση απο το Σύνταγμα της Ελλάδας να υπηρετούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟΝ τα συμφέροντα και τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και ΟΧΙ των αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.
Οι αλλοδαποί πολίτες του Πακιστάν Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές κλπ.κλπ. έχουν τους ιδικούς τους πολιτικούς να ασχοληθούν με τα τυχόν προβλήματα τους, εκτός εάν επιθυμεί το (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ελληνικό πολιτικό προσωπικό μας να... πολιτευθεί στις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες χώρες της αλλοδαπής, δεν έχουν παρά να μας το δηλώσουν και εμείς θα τους ξεπροβοδίσουμε και θα τους ευχηθούμε κάθε μελλοντική επιτυχία στις χώρες που θα επιλέξουν να πολιτευθούν και να ασχοληθούν με τα εκεί προβλήματα.
Εάν όμως επιλέξουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα απαιτούνται ΑΜΕΣΑ δύο μέτρα τουλάχιστον:
α) καταγγελία του κατάπτυστου και εθνοκτόνου Κανονισμού ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ
και
β) ΑΜΕΣΗ απέλαση του ΣΥΝΟΛΟΥ των παράνομα εισελθόντων και εισερχομένων στην Ελλάδα (είτε ψευτονομιμοποιημένων με μαιμού "χαρτιά" είτε όχι)
δηλαδή ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΟΜΩΝ, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
Ν. Παπαροδόπουλος
τ.Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο, για τους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει το νησί, απευθύνει ο δήμαρχος Λέρου, κ. Μιχ. Κόλιας.  Επί του θέματος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, την οποία παράλληλα κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στους βουλευτές του νομού στον αστυνομικό διευθυντή Κω κ.ά.  Ο δήμαρχος Λέρου, επισημαίνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και προειδοποιεί ότι στο εξής δεν θα δεχτούν οι κάτοικοι του νησιού να επιτρέψουν την προσέγγιση πλοίου που να μεταφέρνει λαθρομετανάστες.     Στην επιστολή του ο κ. Κόλλιας, αναφέρει τα εξής:  Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στο παράνομο μεταναστευτικό κίνημα το οποίο περισυλλέγεται από τις Λιμενικές Αρχές και φιλοξενείται στο νησί μας. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πλέον η παραμονή τους στο νησί μας κρίνεται όχι μόνο αδύνατη, αλλά κι επικίνδυνη. Έχουμε ενημερώσει και παλαιότερα πώς τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η Αστυνομία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι ανάγκες αστυνόμευσης αυξάνονται λόγω της τουριστικής κίνησης, δεν μπορεί το ελάχιστο προσωπικό των Σωμάτων να διατίθεται για τη φύλαξη των μεταναστών. Επίσης να σημειωθεί πως η Αστυνομία διαθέτει μόλις ένα κρατητήριο χωρητικότητας δέκα ατόμων, στο οποίο κυριολεκτικά στοιβάζονται 100 άτομα! Κάποιοι από αυτούς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στους δρόμους του νησιού μας, χωρίς καμία φύλαξη!   Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο! Οι άνθρωποι αυτοί είναι πεινασμένοι, μπορεί να μην είναι κακοποιοί όμως δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας μη γνωρίζοντας ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν! Επίσης, δεν είναι δυνατόν να κοιμούνται στο λιμάνι ή όπου βρουν, και να είναι αυτή πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού μας!     Σεβόμενοι και την αξιοπρέπεια των μεταναστών αλλά και του νησιού μας το οποίο στηρίζεται στον τουρισμό για να μπορέσει να ανακάμψει, σας ενημερώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση! Δεν γίνεται να πληρώνει το νησί μας την ανεπάρκεια και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης! Δε θα περιμένουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα! Σας ενημερώνουμε ότι αρνούμαστε να δεχτούμε εφεξής την προσέγγιση πλοίου που μεταφέρει παράνομους μετανάστες στο νησί μας, εφόσον κι εσείς δεν φροντίζετε για την εύρεση λύσης. ( Παραπολιτικά - parapolitika.gr ) 

Κραυγή του Δημάρχου απο το Ακριτικό Καστελόριζο...«Επιτέλους θωρακίστε τα σύνορα .Θέλουν να μας ξεκάνουν!»
Πριν λίγο άλλοι 30 Αφγανοί λαθρομετανάστες "αποβιβάστηκαν" στο νησί ! Είναι βέβαιο πλέον πως οι Τούρκοι έχουν σχέδιο να καταστρέψουν το Καστελόριζο. Aυτό λένε και κάτοικοι του ακριτικού νησιού ,που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες να κάνουν απόβαση στο νησί δεκάδες λαθρομετανάστες από την Τουρκία.  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έφτασαν 30 ακόμη παράνομοι λαθρομετανάστες (είχαν προηγηθεί μέσα σε 3 μέρες 48 Αφγανοί και Σύριοι) δημιουργώντας απίστευτο πρόβλημα στο νησί που δεν  έχει καμία απολύτως υποδομή για τέτοια "επιδρομή" λαθρομεταναστών. Ο Δήμαρχος κ.Αχλαδιώτης στέλνει μήνυμα κραυγής "Επιτέλους, να θωρακίσουν τα σύνορα. Θέλουν να μας ξεκάνουν!"   και.... ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ
Διάφορες και προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μιλούν για επικίνδυνες ταραχές απο πιθανή εξέγερση λαθρομεταναστων, έχουν περιέλθει σε γνώση των μυστικών υπηρεσιων και...προφανώς, λόγω της σοβαρότητος (υποθέτω) έχει ενημερωθεί και η Κυβέρνηση.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και κατά την εκτίμησή μου δείχνει τη σοβαρότητα των πληροφοριών, είναι η μυστικότητα με την οποία επεξεργάζεται τις πληροφορίες η ΕΥΠ, σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική και την γενική αστυνομική διεύθυνση.
Να σημειώσουμε ότι πληροφορίες που μιλούσαν για εξέγερση αλλοδαπών εντός της χώρας και ειδικότερα εντός των Αθηνών, έχουν τεθεί ξανά σε έρευνα και επεξεργασία από την ΕΥΠ και την ΓΑΔΑ, τόσο κατά τον Σεπτέμβριο του 2011, όσο και τον Οκτώβριο του 2012, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.
Οι πληροφορίες που ερευνούνται και αξιολογούνται αυτή τη στιγμή από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ήρθαν σε γνώση τον περασμένο Μάρτιο και δίνουν ως χρόνο πιθανής εξέγερσης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο που διανύουμε.
Αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή μαζί με τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών, είναι αν η υποτιθέμενη εξέγερση στρέφεται κατά της ζωής και της περιουσίας Ελλήνων πολιτών ή έχει να κάνει με ενδοφυλετικό τους ξεκαθάρισμα ή εθνικές τους διαφορές.
Όποια όμως και να είναι η αλήθεια πρέπει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί έγκαιρα, ώστε να μην κινδυνέψουν σε καμία περίπτωση Έλληνες πολίτες και οικογένειες, αλλά ούτε να υπάρξει θύμα Έλληνας ως "παράπλευρη απώλεια".
Τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δείχνουν να είναι πολύ πιο σοβαρά από παρόμοιες προηγούμενες πληροφορίες, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας παράγων που λειτουργεί ενθαρρυντικά. Είναι η πείνα που κάνει τον άνθρωπο απρόβλεπτο και ήδη έχει αρχίσει να είναι πολύ αισθητή μέσα στις τάξεις των λαθρομεταναστών.
Άλλος ένας παράγων που μας επισημαίνει το πόσο σοβαρή και επικίνδυνη είναι για τη χώρα μια πιθανή εξέγερση λαθρομεταναστών, είναι η ομολογουμένη αδυναμία των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια γενικευμένη εξέγερση. Γιατί αν η πιθανή εξέγερση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα στον πυρήνα της, οι συνθήκες που επικρατούν είναι τόσο εκρηκτικές, που θα λειτουργήσουν όπως ο αέρας στην φωτιά. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι, τόσο στην ΕΥΠ την αντιτρομοκρατική και την ΓΑΔΑ όσο και στην Κυβέρνηση. (υποθέτω)
Αλλο ένα θέμα που προβληματίζει ιδιαίτερα αυτές τις υπηρεσίες, είναι το τι θα συμβεί, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας και αναγκαστούν οι Ελληνες να πάρουν τον νόμο στα "χέρια" τους, προκειμένου να προστατέψουν την ζωή και την οικογένειά τους. Είναι κάτι που το συζητούν αλλά δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται, αφού γνωρίζουν ότι περί τις 750.000 κυνηγητικά όπλα βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων. Και αν γίνει η αρχή και πάρει ένα "φωτιά", τότε.....άστα καλύτερα. Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και αποτελεί περίεργη "σύμπτωση", είναι ότι και στις ένοπλες δυνάμεις "κυκλοφορούν" διάφορες πληροφορίες που μιλούν για μεγάλη τουρκική προκλητικότητα και επίθεση κατά της Ελλάδος κατά τους ίδιους ακριβώς μήνες που διανύουμε. Προσωπικά, όταν γνώρισα τον κόσμο, έπαψα να πιστεύω στις συμπτώσεις. Αυτά τα δεδομένα μου θυμίζουν ένα "έργο" που είχα δει, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί σύντομα μεγάλη επίθεση σε όλα τα επίπεδα.
Ενοπλη επίθεση από εξωτερικό εχθρό (ισλαμιστές .Τουρκία).
Ενοπλη επίθεση από εσωτερικό εχθρό (ισλαμιστές. Λαθρομετανάστες).
Το "έργο" έλεγε, ότι πρόκειται για οργανωμένη επίθεση και χρειάζεται να χτυπηθούν άλλα δύο επίπεδα. Το οικονομικό και το πολιτικό. Χρειάζεται δηλαδή να πέσει το τραπεζικό σύστημα και να πτωχεύση η χώρα και φυσικά χρειάζεται να πέσει και η κυβέρνηση.  Μία χώρα πτωχευμένη λοιπόν, χωρίς κυβέρνηση, δέχεται ένοπλη επίθεση ισλαμιστών, εκτός συνόρων και εντός πόλεων.  Για όποιον δεν κατάλαβε, δέν υπάρχει "συνέχεια επί της οθόνης"  Εκεί είναι ο "πάτος του βαρελιού". Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το αργότερο 28 / 8 / 2013. Ετσι έγραφε το "σενάριο".  Τώρα ξέρετε, που βρίσκεται ο "πάτος του βαρελιού" και ξέρετε που μας οδηγούν οι Ευρωπαίοι "φίλοι" και οι "πατριώτες" της κυβέρνησης. Πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα καταλάβετε όλοι και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Οι μάσκες πέφτουν. Ο χρόνος..... τελείωσε. Ελληνες. "Εσω έτοιμος" και "Αμύνεστε περί Πατρίς" .   Ιωάννης Λαμπρόπουλος συγγραφέας-ερευνητής 

Ερώτησή του Γιάννη Μιχελάκη για το θέμα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και Εξωτερικών κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
Κύριοι Υπουργοί,
Σε χθεσινή επικοινωνία του Δημάρχου Καστελόριζου κ. Αχλαδιώτη με την ιστοσελίδα "parapolitika.gr", αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο τριήμερο περίπου 50 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν από την Τουρκία στο ακριτικό νησί.
Όμως δεδομένου ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να δεχθεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, η κατάσταση στο νησί είναι κυριολεκτικά δραματική.
Οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις δυνατότητες στέγασης και σίτισης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού εύλογα να διαμαρτύρονται, από τη στιγμή που όχι μόνο διακυβεύεται η ασφάλειά τους, αλλά και απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα λαθρομεταναστών από την Τουρκία στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Το παραπάνω περιστατικό επαναφέρει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο έχει επιφέρει αναρίθμητα δεινά στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παρανόμως εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών στους κόλπους της Ε.Ε.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία έχει οδηγήσει στην έξαρση του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και στη «γκετοποίηση» πολλών περιοχών της χώρας μας.
Είναι επίσης προφανές ότι ο υπερπληθυσμός στις ελληνικές φυλακές - με 3.500 κρατούμενους επιπλέον του προβλεπόμενου αριθμού - οφείλεται στη δυσανάλογη παρουσία των αλλοδαπών, οι οποίοι ανέρχονται σε 7.000 ή σε ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας.   Παράλληλα το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα, εξαιτίας τόσο των ανύπαρκτων υγειονομικών ελέγχων στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, όσο και της μη τήρησης ακόμη και των πιο στοιχειωδών κανόνων υγιεινής στους χώρους όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται κατά την εδώ παραμονή τους, με αναπόφευκτη συνέπεια την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά ξεχαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η ροή των λαθρομεταναστών στο Έβρο έχει μεν περιοριστεί σημαντικά, μετά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στα θαλάσσια σύνορά μας.  Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την έξαρση του προβλήματος ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2010 περί απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς απένειμε στους αλλοδαπούς με μεγάλη ευκολία και με τις πιο απλές προϋποθέσεις την ελληνική ιθαγένεια, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως "προσκλητήριο μεταναστών".   Επειδή η κατάσταση στο Καστελόριζο με αφορμή την παρουσία των 50 λαθρομεταναστών είναι δραματική και οι κάτοικοι του νησιού δικαιολογημένα αισθάνονται απροστάτευτοι,   Επειδή η μάστιγα της λαθρομετανάστευσης προκαλεί πληθώρα προβλημάτων στην χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :    Ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και για την αποτελεσματική προστασία των κατοίκων των ακριτικών μας νησιών ;   Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την έγκαιρη πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση ανάλογων μελλοντικών κρουσμάτων ; Πως θα αντιδράσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη συστηματική παραβίαση των συμφωνιών της Τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα θέματα παράνομης μετανάστευσης ;   Ο ερωτών Βουλευτής, Ιωάννης Μιχελάκης ( taxalia.blogspot.com ) 

Αγαθονήσι: Ζητεί άμεση απομάκρυνση λαθρομεταναστών:  Ψήφισμα με το οποίο ζητεί αυστηρότερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, ενίσχυση του τοπικού αστυνομικού σταθμού σύμφωνα με το οργανόγραμμα (προβλέπονται 3 αστυνομικοί, υπηρετεί ένας) και άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από το νησί, με το που «αποβιβάζονται», εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Αγαθονησίου. To ψήφισμα θα αποσταλεί στους συναρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, καθώς και στους βουλευτές τη περιοχής.
Αφορμή οι 58 λαθρομετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα το τελευταίο επταήμερο στο νησί και τα προβλήματα που δημιουργούν στους 170 κατοίκους, μερ αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και να ζητήσουν από την Πολιτεία να τους «μαζέψει», αφού δεν υπάρχουν υποδομές υποδοχής τους, όπως λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ευάγγελος Κοττορός. Τελευταίο περιστατικό, η χθεσινή ένταση που προκλήθηκε όταν οι λαθρομετανάστες προσπάθησαν να μπουν στο πλοίο της γραμμής για να εγκαταλείψουν την νησί. 

 Σταματήστε τον Σόρος! Παρουσιάζουν ως φιλάνθρωπο, έναν καταδικασμένο κερδοσκόπο
Πολλοί μιλούν πλέον για σχέδιο του διεθνώς αναγνωρισμένου ως κερδοσκόπου Τζόρτζ Σόρος για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρο «απόθεσης» μεταναστών που αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται σε διεθνή φόρα, προκαλώντας ερωτηματικά για την ανοχή που επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές.
Ο φιλοσκοπιανός μεγαλοεπενδυτής, βρέθηκε πρόσφατα σε συνέδριο στο Βερολίνο, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για την παγκόσμια Διακυβέρνηση Nicolas Berggruen, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο του για μετατροπή της Ευρώπης σε μία μεταεθνική οντότητα, πολιτικά και οικονομικά κηδεμονευομένη. Μιλώντας στο συνέδριο, ο Σόρος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχωρίζεται σε μία ένωση πιστωτών και οφειλετών, ωστόσο, στάθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο πλέγμα προστασίας των μεταναστών. Το σχέδιο του Σόρος, όπως κατηγορείται, προβλέπει τη μετατροπή της χώρας μας σε μία ιδιότυπη αποθήκη ψυχών, η οποία μέσω των ιδρυμάτων που στήνει ο Σόρος και των κεφαλαίων που συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό πως θα διαλύσουν κάθε εθνικό και κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα.
Η οργάνωση του Σόρος ονομάζεται "Ανοιχτή Κοινωνία" και σύμφωνα με το πλάνο της αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη στέγαση και τη σίτιση των μεταναστών που βρίσκονται στην πατρίδα μας. Υπό το φόβο αντιδράσεων πάντως από τους Έλληνες, αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα στους ξενώνες που θα δημιουργήσει, να μένουν και Έλληνες πολίτες. Ο μεγαλοκερδοσκόπος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως οι παράνομοι μετανάστες λόγω των προβλέψεων της συνθήκης Δουβλίνο Ι στοχεύει να διατηρήσει τον τεράστιο αυτό αριθμό μεταναστών στη χώρα μας υπό το δόγμα πως "η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Έλληνες και η Ελλάδα στους μετανάστες".
Πολιτικοί αναλυτές πάντως, τονίζουν πως απώτερος σκοπός του Σόρος είναι να προκαταβάλει κάθε πολιτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, δημιουργώντας τετελεσμένα με τη μόνιμη εγκατάσταση των μεταναστών στη χώρα. Η φερόμενη ως εκμετάλλευση αυτή των μεταναστών εξυπηρετεί την πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένα συνονθύλευμα που θα εξυπηρετεί την πολυπολιτισμική κοινωνία. Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι προς τους Δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το χειμώνα αποδέχθηκαν μία πρώτη χορηγία του διεθνούς κερδοσκόπου και δεν έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το ίδρυμα του για τη στέγαση των μεταναστών.
Άραγε ποιος δίνει τη νομιμοποίηση στους δύο δημάρχους να δημιουργούν τετελεσμένα που μπορεί να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό; Σε κάθε περίπτωση, οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό τις προθέσεις της απέναντι στη δραστηριότητα του διεθνούς κερδοσκόπου και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια των κεφαλαίων που αυτός μεταφέρει στη χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του. ( newsbomb.gr )

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: "...Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού, επέκταση του και σε μετανάστες.  Το σύστημα προστασίας των ανέργων χρειάζεται ριζική αναμόρφωση με μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους άνεργους, ιδίως στους μακροχρόνια άνεργους, αξιοπρεπή ζωή. Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες, ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή..."



Πηγή HellasOnTheWeb



Posted: 17 Jul 2013 11:50 AM PDT
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στην Ελλάδα η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ενεργοβόρες μονάδες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τις μονάδες της μέσης τάσης. Ιστορικά εργοστάσια που συμβολίζουν την παράδοση της βιομηχανικής παραγωγής, βρίσκονται σε αδράνεια ή ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα προβλήματα κόστους ενέργειας –αν και σε διαφορετική μορφή– δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, καθώς θέματα κόστους ενέργειας υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Μόνο που την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ρεύματος δεν πέφτει κάτω από τα 65 ευρώ, στη Γαλλία η συζήτηση που γίνεται αφορά σε τιμολόγια της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα. Η διαφορά κόστους για τη μέση ελληνική βιομηχανία φτάνει το 160%!

Ο λόγος για την είδηση που έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες από τα τοπικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει 500 θέσεις εργασίας στην ενεργοβόρο βιομηχανία Saintde Maurienne στις Άλπεις, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για τη διατήρηση του εργοστασίου σε λειτουργία. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση ειδικού τιμολογίου για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το εργοστάσιο ανήκε στον αγγλο-αυστραλέζικο μεταλλευτικό κολοσσό RioTinto, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει ότι το θέτει προς πώληση. Αιτία το γεγονός ότι η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχε με την EDF έληγε το Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η σύμβαση που λήγει τον επόμενο Μάρτιο εξασφάλιζε κόστος 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ωστόσο δεν είχε παρουσιαστεί κανένας ενδιαφερόμενος, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες περί λουκέτου στο εργοστάσιο. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ηχηρό βιομηχανικό λουκέτο όταν τον Απρίλιο η Arcelor Mittal έκλεισε το χαλυβουργείο στη Florange της Ανατολικής Γαλλίας, με τον πρόεδρο Hollande να υπόσχεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της βιομηχανίας και της παραγωγής.

Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, για την πώληση του Saintde Maurienne στη γερμανική Trimet Aluminium SE. Η συμφωνία περιλαμβάνει –μετά από παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης– και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, η οποία θα εξασφαλίσει χαμηλό τιμολόγιο ενέργειας στο Saint de Maurienne και ταυτόχρονα θα γίνει συνεταίρος της βιομηχανίας ως μέτοχος μειοψηφίας. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος του τιμολογίου, δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου αναφέρουν ότι η βιομηχανία θα προμηθεύεται ρεύμα σε μια τιμή της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας το περασμένο Σάββατο επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Jean-Marc Ayrault, στη βιομηχανία. «Δεν υπάρχει μέλλον για τη Γαλλία χωρίς τη βιομηχανία» δήλωσε ο ίδιος, σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγής.

Αλλά και ο υπουργός βιομηχανίας Arnaud Montebourg, επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτήν η Γαλλία «χτίζει μια νέα γερμανογαλλική Pechiney» (η Pechiney ήταν η βιομηχανία σύμβολο της Γαλλίας επί δεκαετίες και πρώην ιδιοκτήτης τουSaint-Jean-de-Maurienne).

Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία θα σώσει πάνω από 500 θέσεις εργασίας (οι 480 εργάζονται στο εργοστάσιο Saint-Jean-de-Maurienne το οποίο παράγει 93 χιλ. τόνους ετησίως με εγκατεστημένη δυναμικότητα 140 χιλ. τόνων, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται σε μια μονάδα χύτευσης σύρματος αλουμινίου και συγκολλήσεων για μηχανικές εφαρμογές, στο παραπλήσιο Castelsarrasin), σε μια στιγμή που η γαλλική οικονομία δίνει μάχη κόντρα στην ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία, χωρίς βεβαίως να μπορεί να συγκριθεί επ' ουδενί η κατάσταση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας αλουμινίου με συμμετοχή 65% του Γερμανικού ομίλου Trimet και 35% της εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Σε αντάλλαγμα, η EDF θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε ειδική τιμή. Η είσοδος της EDF στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας αλουμινίου, υποδηλώνει μια λογική ότι η EDF δεν θέλει το κλείσιμο του εργοστασίου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της καταναλώνοντας όσο ολόκληρη η πόλη της Lyon.

Το deal με τη γερμανική εταιρεία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση για υλοποίηση επενδύσεων της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη εξαετία. Ωστόσο οι υπόλοιπες λεπτομέρειες και όροι της συναλλαγής δεν έγιναν γνωστοί.




Posted: 17 Jul 2013 11:20 AM PDT
Για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα παραπέμφθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός συναυτουργός του Γ. Παπανδρέου στο έγκλημα της υπαγωγής της πατρίδας μας στην... αρμοδιότητα των «δάνειων δυνάμεων». Τα κακουργήματα ήταν απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου, ενώ το πλημμέλημα ήταν η παράβαση καθήκοντος. Η Νέμεσις ενίοτε αργεί να έλθει, αλλά ουδέποτε λησμονεί το ραντεβού με τα πρόσωπα που το αξίζουν.

Η ετυμηγορία του Κοινοβουλίου ήταν αναμενόμενη. Ουδείς ανέμενε να απαλλασσόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου από τις βαρύτατες ευθύνες του για τον σκανδαλώδη χειρισμό της «λίστας Λαγκάρντ». Κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο από την πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε την Ελλάδα επί αρκετούς μήνες.

Φυσικά, στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την ψηφοφορία των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, δυστυχώς, θα είναι μόνος του - αν και δεν θα έπρεπε. Μπορεί ο εν λόγω κύριος να ευθύνεται για πολλά, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν βάδιζε μόνος του στους σκοτεινούς διαδρόμους του λαβυρίνθου της «λίστας Λαγκάρντ».

Πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι μαθηματικώς αδύνατον να μην είχε ενημέρωση για το ζήτημα και να μην έδινε οδηγίες για τους... λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε τούτο το μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα. Διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών!

Η μακρά και επίπονη εξέταση των πραγματικών περιστατικών στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής απέδειξε ότι αυτοί οι δύο έπρεπε να δώσουν πολλές εξηγήσεις για τον ρόλο τους στην κωμικοτραγική ιστορία των «απολεσθέντων CD», των «αλλοιωθέντων» στικ και των «λησμονηθέντων εξαδέλφων».

Η κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολιτικές που αποφάσισαν και εφάρμοσαν πεισματικά οι προαναφερθέντες, παρακολουθεί με θυμό τα τεκταινόμενα και απορεί: για ποιο λόγο οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν θα λογοδοτήσουν δίπλα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Ποια είναι η δύναμη που τους προστατεύει; Ποιο «εθνικό συμφέρον» επιβάλλει την ατιμωρησία τους;

Η Ιστορία θα δείξει...



Posted: 17 Jul 2013 10:38 AM PDT
Τα χαμόγελα έκρυβαν μία μεγάλη σύγκρουση, η οποία δεν μπόρεσε να κρυφτεί στις ομιλίες που ακολούθησαν
Ανησυχία, νευρικότητα, αμηχανία και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των τουρκο-πρακτόρων της Ελληνικής Θράκης, του τούρκου προξένου της Κομοτηνής και του τούρκου υπουργού Υγείας

Οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης γυρίζουν την πλάτη στο τουρκικό προξενείο, στους ανθρώπους της Άγκυρας (βλ. ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης) και στους πρακτορίσκους που οργώνουν την Θράκη. Και αυτό είναι ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη αμηχανία τόσο στον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ, όσο και στους ψευτο-μουφτήδες (που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Ελληνική Θράκη), οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να πέφτουν στο κενό και να εκτίθενται ανεπανόρθωτα (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν διαβάλλοντας συνεχώς την Ελλάδα) απέναντι σε εκείνους που τους χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά, προκειμένου να μεταβάλλουν το φρόνημα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Χουριέτ (φ. 16/7/2013), στο ιφτάρ (πρώτο γεύμα στην περίοδο της νηστείας Ραμαζάνι) των Δυτικο-θρακιωτών μουσουλμάνων που έγινε στην Αδριανούπολη, υπήρξαν ομιλίες που προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη και χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους των πρακτορίσκων της Άγκυρας στην Ελληνική Θράκη.
Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του ψευτομουφτή Κομοτηνής και προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (η παράνομη άτυπη ορκισμένη κυβέρνηση των τουρκο-πρακτόρων που λειτουργεί ανεξέλεγκτα στην Ελληνική Θράκη και εφαρμόζει τους σχεδιασμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) Ιμπραήμ Σερίφ, όσο και του (προϊσταμένου του) τούρκου προξένου Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να εστιάζεται στον τρόπο λειτουργίας των μουλάδων του Γκιουλέν.

Ενδεικτική της αγωνίας που βιώνουν οι τουρκοπράκτορες είναι η δήλωση του Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος είπε πως «η Δυτική Θράκη χάνεται» (η αποφυγή του όρου «Ελληνική Θράκη» είναι πάγια και με σαφή στόχευση…)!
Όμως, ο πρόξενος στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ χρησιμοποίησε ακόμη πιο βαριές εκφράσεις και αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος της τουρκικής προπαγάνδας:
«Ο μουφτής μας είπε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός… Πλέον πρέπει να λέμε πως είναι ολόγυμνος! Διότι δεν έχουμε ενότητα. Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν ο ένας τον άλλο, καρφώνουν ο ένας τον άλλο και μετά φτάνουν να μην μπορούν να κοιταχτούν στο πρόσωπο. Στηρίξτε τον αγώνα της μειονότητας…Δεν στηρίζετε τα σχολεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται στα μαθήματα Κορανίου… Αύριο, σε 10 χρόνια δεν θα μείνει άνθρωπος να κάνει ναμάζι στα τζαμιά».
Τι είπε δηλαδή ο τούρκος πρόξενος, πέρα από τα «βέλη» του προς τους μουλάδες του Γκιουλέν;
Ομολόγησε την αποστροφή των Ελλήνων μουσουλμάνων από τα διδάγματα – πλύσεις εγκεφάλου των τούρκων προπαγανδιστών-, την αποφυγή της τουρκικής προπαγάνδας και την αισθητή μείωση των συμμετεχόντων νέων Ελλήνων μουσουλμάνων στα μαθήματα κορανίου (κουράν κουρσού).

Τα λόγια του τούρκου προξένου, όμως, συνεχίστηκαν από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας και βουλευτή Αδριανούπολης Δρ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος προειδοποίησε τους πάντε λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Αντί να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και να χάνουμε το ηθικό μας, μπορούμε νε βλέπουμε με ελπίδα και εμπιστοσύνη το μέλλον και με μια λογική πως το μέλλον ανήκει στο τουρκικό έθνος. Ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός, δεν συμφωνώ σε αυτό το θέμα… Αυτό το λένε κάποιοι μόλις εμφανίζεται η δική τους γύμνια".
Τα λόγια αυτά έγινε αντιληπτό πως αφορούσαν τον Ιμπραήμ Σερίφ και ουσιαστικά δημιούργησαν έναν -τουλάχιστον- υπεύθυνο της κατάρρευσης των επιχειρήσεων εκτουρκισμού που γίνονται στην Ελληνική Θράκη. 

Επί της ουσίας, το πρόβλημα της τουρκικής πολιτικής στην πλατεία Ταξίμ έχει μεταφερθεί στην Ελληνική Θράκη, αφού όπως καταγράφουν οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου (και ομολογεί και ο ίδιος ο τούρκος πρόξενος), υπάρχει δυσφορία απέναντι στα «φροντιστήρια εκτουρκισμού». Και αυτή η δυσφορία καταγράφεται τόσο στα σχολεία, αφού οι μουσουλμάνοι δεν επιλέγουν τα μειονοτικά σχολεία, όσο και στα μαθήματα Κορανίου. Δηλαδή, οι μουσουλμάνοι της Ελληνικής Θράκης παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον ισλαμισμό του Ερντογάν, από την απόπειρα του τουρκικού προξενείου να εφαρμοστεί η Σαρία στην Θράκη και από τον γενικότερο αυστηρό έλεγχο της ζωής τους που αποπειρώνται να υλοποιήσουν οι ψευτομουφτήδες και οι καλοπληρωμένοι επιλεγμένοι ιμάμηδες (μισθοδοτούμενοι με «μαύρα» χρήματα προκειμένου να παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους στην τουρκική εξωτερική πολιτική).

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι, λοιπόν, αρνούνται να ασπαστούν τα τουρκικά ιδεώδη ή τον τρόπο ζωής μίας ισλαμιστικής κοινωνίας. Αποφεύγουν, πλέον, σε μεγάλους αριθμούς την συμμετοχή τους (και των παιδιών τους) σε «δράσεις» που τους εγκλωβίζουν κοινωνικά, δημιουργούν συγκρούσεις μεταξύ τους (φανατικοί – καλοί μουσουλμάνοι και μη φανατικοί – κακοί μουσουλμάνοι), ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι «οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι», τα όργανα της Τουρκίας στην Θράκη προσπαθούν να αλλοιώσουν τα εθνικά τους χαρακτηριστικά εκτουρκίζοντάς τους, αφού οι ιμάμηδες και οι μουλάδες αποπειρώνται να μεταβάλουν τους νεαρούς Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης σε φανατικούς μουσουλμάνους φονταμενταλιστές και τζιχαντιστές, αφού αποπειρώνται να τους δημιουργήσουν προβλήματα με το Ελληνικό κράτος τη στιγμή που ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε πως τελικά η «μητέρα πατρίδα» τους βλέπει ως διαφορετικούς, ως μη τούρκους και ως εκ τούτου τους τοποθετεί στο πουθενά, σε ένα εθνικό κενό.
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν επιθυμούν ούτε να μεταβληθούν σε φανατικούς μουσουλμάνους, ούτε να γίνουν τα παιδιά τους τζιχαντιστές - εγκληματίες, αλλά ούτε και να στερηθούν τον δυτικό τρόπο ζωής, επειδή το επιτάσσουν οι μουλάδες του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι ανάγκες της πολιτικής του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά τα στοιχεία, τα οποία καταγράφηκαν από τις ομιλίες επισήμων πρακτόρων της Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη, δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα από την Ελληνική πλευρά. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία, η δυσφορία και η διαφορετικότητα που καταγράφεται από την πλευρά των Ελλήνων μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδας, αφού καταγράφονται επισήμως οι φόβοι της Άγκυρας για μία παταγώδη αποτυχία, μετά από μία περίοδο που στοίχισε τεράστια ποσά στην Τουρκία και που αποδείχθηκε πως «στην πληρωμή τρέχουν πολλοί, αλλά στο να «κάνουν δουλειά» υπάρχουν ελάχιστοι»…

Στο κομβικό σημείο που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, απαγορεύονται τα πολιτικά λάθη του παρελθόντος εκ μέρους της Ελλάδας και δη των Αθηνών. Οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι πρέπει να επιμείνουν στην ασφυκτική επιμονή τους προς τους θεσμικούς και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και να τους καθοδηγήσουν με τις ειδικές τους γνώσεις προκειμένου να χαραχθεί και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές προς τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης.
Μέχρι σήμερα η τουρκική εξωτερική πολιτική στηριζόταν σε δύο παράγοντες για να σημειώνει νίκες στην Θράκη: 
Πρώτον δημιουργούσε θέματα που έμπαιναν στα τραπέζια διαπραγματεύσεων των ομάδων συζήτησης της Ελληνοτουρκικής φιλίας και 
δεύτερον περίμενε υπομονετικά να εκμεταλλευθεί τα ό,ποια γίνουν λάθη (για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως εξαιτίας της προσωπικής πολιτικής που εφάρμοζαν αρμόδιοι για τη Θράκη υπουργοί) από την πλευρά της Ελλάδας.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, την οποία πρέπει να εκμεταλλευθεί στον μέγιστο βαθμό, αφού δίνεται μία μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να χτυπηθεί ανελέητα η τουρκική προπαγάνδα στην Ελληνική Θράκη, αλλά να χαθούν μαζικά όλα τα πλεονεκτήματα που απέκτησε η Άγκυρα στην περιοχή, επενδύοντας σε χρόνο και σε χρήμα…

Εάν μετά τις ομολογίες αποτυχίας των τουρκο-πρακτόρων και την καταγεγραμμένη νευρικότητα και ανησυχία τους, δεν μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως απόδειξη, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...
 


Posted: 17 Jul 2013 08:59 AM PDT
Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Η σημερινή είδηση με τον παγιδευμένο φάκελο που εστάλη στην διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι άλλη μία απόδειξη, σίγουρα δε ανεπιθύμητη απόδειξη, του τεράστιου έργου που επιτελούν κάποιοι δικαστικοί, και θα εξηγήσουμε το γιατί πιο κάτω. Η εγκληματική αυτή ενέργεια δεν είναι η μόνη που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον δικαστικών. Θύματα απειλών, βομβιστικών επιθέσεων κλπ έχουν πέσει και άλλοι λειτουργοί της δικαιοσύνης. Για να μην αναφερθούμε ακόμη και στις ενδο-υπηρεσιακές «επιθέσεις», «νουθεσίες», πώς να τις περιγράψει κανείς αυτές…. Που μπορεί να είναι και οι χειρότερες!

Δυστυχώς όμως για τους αποστολείς των παγιδευμένων φακέλων ή και των άλλων «εκρηκτικών μηνυμάτων», οι δικαστικοί αυτοί έχουν ψυχή και δεν πτοούνται από τα γεγονότα αυτά. Για να το γράψουμε δε και στην γλώσσα που αντιλαμβάνονται τα υποκείμενα αυτά «δεν χαμπαριάζουν»… Ο φάκελος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε μήνυμα συμπαράστασης στον προσφάτως αποφυλακισθέντα Κ. Σακκά. Εμείς διατηρούμε τις αμφιβολίες μας ως προς το κατά πόσο η όλη υπόθεση έχει άρωμα τρομοκρατίας. Και αυτό γιατί ο κ. Σακκάς αποφυλακίστηκε. Επομένως προς τι η συμπαράσταση; Θα είχε κάποια λογική αν συνεχιζόταν η προφυλάκιση του με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών… Και εξ' άλλου την απόφαση την πήρε το Εφετείο, όχι το Πρωτοδικείο… Επομένως γιατί να αποτελεί στόχο το Πρωτοδικείο και όχι το Εφετείο; Δηλαδή είδαν φως οι τρομοκράτες και είπαν να στείλουν κάπου ένα δέμα; Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από ότι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ φαίνεται να υπάρχει στενή διασύνδεση μεταξύ ποινικών κρατούμενων και τρομοκρατών…

Η θεωρία μας είναι ότι το μήνυμα του παγιδευμένου φακέλου έχει μεν την «κάλυψη» της τρομοκρατίας αλλά αποδέκτες στην πραγματικότητα, όπως γράφουμε και στην εισαγωγή μας, είναι όλοι εκείνοι οι εισαγγελείς, οι ανακριτές, οι δικαστές που δεν καταλαβαίνουν από λόγια και κάνουν άτεγκτα το έργο τους. Ευτυχώς για όλους εμάς που έχουμε πια απαυδήσει από την ηθική κατάπτωση, την σαπίλα και την διαφθορά που βασιλεύει σε αυτή τη χώρα. Και δεν ξεχνά κανείς ότι χάρις σε αυτούς τους δικαστικούς για πρώτη φορά είδαμε ανθρώπους, που ούτε περνούσε από την φαντασία μας κάτι τέτοιο, να είναι σήμερα πίσω από τα κάγκελα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό ενοχλεί. Και ο φάκελος αυτούς είχε στόχο.

Μάλιστα ως παραλήπτρια του παγιδευμένου φακέλου φέρεται ότι ήταν η Πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κυρία Μαρία-Γεωργία Τσάμη. Δεν την γνωρίζουμε ούτε καν εξ όψεως, αλλά μόνον μέσα από κείμενο της το οποίο μας είχε εντυπωσιάσει. Πρόκειται για ένα άρθρο της που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ τον Φεβρουάριο του 2012. Εκεί η κυρία Πρόεδρος είχε αναλύσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης αλλά και τον πόλεμο που δέχονται οι δικαστικοί με άψογο τρόπο. Έθετε το πρόβλημα στην πραγματική του βάση. Και θα δανειστούμε εδώ κάποια από τα όσα είχε γράψει: «…Η εκτελεστική δε εξουσία, δυστυχώς διαχρονικά, αντί να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον και ευθύνη στα διαρθρωτικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, ενεργεί με τρόπο υποτιμητικό, μειωτικό και ενίοτε εμπαθή απέναντι στους δικαστές, ξεχνώντας, πέραν του μεγάλου έργου που ήδη φέρνουν εις πέρας, ότι η δικαστική εξουσία είναι κατά το Σύνταγμά μας ισότιμη και τίποτε λιγότερο και ότι ουδέν δικαίωμα έχουν να βάλλουν κατά της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των λειτουργών της. Επιδιώκει, έτσι, πότε να τους εμφανίσει ως δημοσίους υπαλλήλους, και μάλιστα ιδιαίτερα καλοπληρωμένους, και ούτε καν ως φορείς συνταγματικής λειτουργίας, πότε ως «τεμπέληδες», πότε ως αδιάφορους για το καθήκον τους και άλλα πολλά…»

Τι να προσθέσει κανείς στα όσα με τόση σαφήνεια ανέφερε η κυρία Τσάμη; Μήπως ενόχλησαν και αυτά το πανίσχυρο κατεστημένο; Το μόνο που θα κάνουμε είναι να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά αυτό που έχουμε πει πάμπολλες φορές, και ας γινόμαστε κουραστικοί. Εάν ήταν στο χέρι του σάπιου πολιτικού συστήματος που κυβερνά αυτή την χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, τίποτα δεν θα είχε αλλάξει από πλευράς διαφθοράς στο τόπο μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και στα αποτελέσματα του τελευταίου βαρόμετρου της Διεθνούς Διαφάνειας τα πολιτικά κόμματα κατέλαβαν, επάξια πιστεύουμε, από τους πολίτες την πρώτη θέση, αυτή του πλέον διεφθαρμένου θεσμού!!! Δηλαδή να πιστέψουμε ότι δεν ενοχλούνται τουλάχιστον κάποιοι πολιτικοί από τις ενέργειες των εισαγγελέων, των ανακριτών; Ότι δεν χαλάνε αυτοί την «μανέστρα»;

Τελικά, οι έντιμοι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν να παλέψουν μόνο με την διαφθορά, την ανομία, την παρανομία και ότι άλλο, αλλά και με τους παντός είδους υπηρέτες τους. Που είναι πολλοί…. 
Βλέπετε και τα λεφτά είναι πολλά…



Posted: 17 Jul 2013 08:45 AM PDT
«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή - κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας, που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα», τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ειδοποιό διαφορά του πολυνομοσχεδίου από τα προηγούμενα, στο ότι προβλέπει πλέον ρητά απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Απολύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος. «Η Έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει το success story και προβλέπει ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την ιδεοληψία αλλά και το μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν αυτό το πρόγραμμα, που την ίδια στιγμή που παραδέχονται ότι είναι λάθος και έχει αποτύχει, μπήγουν το μαχαίρι στην πληγή», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές της να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο και σε δύο μήνες θα απειλήσει και θα εκβιάσει ξανά τη Βουλή για να ψηφιστούν νέα μέτρα.

«Την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ρώτησε σε συνέντευξή του αν θέλουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες. Από πού κι ως πού μπαίνει το δίλημμα αυτό; Γιατί δεν βάζετε το δίλημμα στο λαό να διαλέξει ανάμεσα στους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές από τη μία πλευρά, και απ΄ την άλλη τους βουλευτές ή υπουργούς που θα παίρνουν παχυλούς μισθούς και δώρα από τη Ζήμενς για να ψηφίζουν Μνημόνια και να αθωώνουν τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;" αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε παρατήρηση δε, βουλευτού της συμπολίτευσης, πως την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε:

«Τις συγγένειές σας με την Χρυσή Αυγή τις γνωρίζουμε πολύ καλά - όμως εσείς οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε έναν εκφασισμό, παίρνοντας μέτρα που καταργούν τη Δημοκρατία και καθιστούν την ίδια την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων τρίτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υποβαθμίσει την εξασφάλιση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, υπενθυμίζοντας πως «δόθηκε με αστερίσκο, ότι θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα».

«Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Θα σας πάρει όσα μπορεί, γιατί ξέρει πως πρόκειται να αρχίσει μια σκληρή διαπραγμάτευση και δεν θέλει εκκρεμότητες στο τραπέζι. Το ερώτημα είναι έως πότε θα κυβερνάτε και θα εξαντλείτε διαπραγματευτικές δυνατότητες; Δεν θα πέσετε απ΄ τις αποφάσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά απ΄ την πίεση του λαού έξω. Θα πέσετε απ΄ τη λαϊκή αντίθεση και ο πάταγος θα είναι ισχυρός», εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας.

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως «δεν είπε την αλήθεια» και πως παραβλέπει αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα, όπως η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και η μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων κατά 15%, ή οι εξαιρέσεις των πολυτέκνων και των αναπήρων από τις δυσμενείς προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

«Συνεχίζετε να μην μας λέτε τη δική σας πρόταση. Ένδειξη της πολιτικής που θέλετε να εφαρμόσετε, είναι αυτή που προσπάθησε να ασκήσει η Κύπρος πριν λίγο καιρό και το αποτέλεσμα το είδαμε. Επειδή, όμως, μας κατηγορήσατε ότι με τα δανεικά που λαμβάνουμε αποπληρώνουμε δάνεια, ομόλογα και τόκους, πείτε μας: Γιατί δεν εκφράσατε αντίρρηση για την αποπληρωμή ομολόγου του Μαΐου του 2012 μετά τις εκλογές;».

«Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και όχι το χρέος σε δάνεια που λήγουν και σε ομόλογα», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Από κει και πέρα, ο κόμπος είναι τόσο μεγάλος, που δεν λύνεται. Οι αυξήσεις στις εξαγωγές που αναφέρατε, δεν ανέβασαν το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων, ούτε μπορούν να αναστρέψουν την καθοδική πορεία της οικονομίας. Διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά συστημικό και ευρωπαϊκό - αλλά διεκδίκηση, δεν είναι το "ναι σε όλα". Οι δανειστές σάς έχουν στο χέρι και γι΄ αυτό θα πάρουν ό,τι μπορούν, τώρα που είστε εσείς στην κυβέρνηση. Γι΄ αυτό και δεν έχετε πολιτικό χρόνο μπροστά σας. Ο πολιτικός σας χρόνος, έχει τελειώσει», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης χρέωσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, φληναφήματα, ψευδοσυναισθηματισμούς, υπεράσπιση των πιο παρωχημένων ιδεών. Ακόμα και μιαν επιτυχία που αφορά τους επιχειρηματίες, τη μείωση του ΦΠΑ, δεν μπορούν να την ανεχθούν και να χαρούν. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επένδυση στη δυστυχία του ελληνικού λαού», υποστήριξε.

Ο κος Βορίδης, υποστήριξε πως αποτελεί «ψεύδος» η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μένουν 15000 φτωχά παιδιά χωρίς την τεχνική εκπαίδευση που είχαν επιλέξει, καθώς «οι ειδικότητες παρέχονται από τα ΙΕΚ». (Σχετικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σχολιάσει πως τα 91 ΙΕΚ της χώρας αδυνατούν να απορροφήσουν τον αριθμό). Όσο για την κινητικότητα, «όταν θα αποφασίσετε την επέκταση των δημοσίων δαπανών, δεν θα πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις; Αυτούς δεν τους σκεφτήκατε; Η δική μας πολιτική, του περιορισμού του δανεισμού, αυξάνει την εθνική κυριαρχία...», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σκληρή υπήρξε η ανταπάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος χαρακτήρισε «υπουργό Παραπαιδείας» τον Κ. Αρβανιτόπουλο, τονίζοντας πως «κλείνει ΕΠΑΛ και εγκαινιάζει ιδιωτικά ΙΕΚ».

«Καταργείτε συλλογικές συμβάσεις, διαλύετε τον συνδικαλισμό και λέτε πως ο κατώτερος μισθός των 580 ευρώ μπορεί να δίνονται για απεριόριστο αριθμό ωρών την ημέρα και ημερών την εβδομάδα - με μια μονοκονδυλιά καταργείτε πενθήμερο και οκτάωρο», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κος Λαφαζάνης.

Ειδικά δε για την απόσυρση της διάταξης για τις αποζημιώσεις των απολυμένων στην ΕΡΤ (την οποία υπερασπίστηκε με σθένος ο Μάκης Βορίδης), ο κος Λαφαζάνης κατηγόρησε τον υπουργό πως «παίζει άθλια παιχνίδια πάνω σε απολυμένους - τους απολύσατε σε μια νύχτα με μαύρο και τώρα χαίρεστε γιατί τους κόβετε την αποζημίωση», για δε το Μάκη Βορίδη διέκρινε «παραλήρημα ακροδεξιάς έμπνευσης που θυμίζει άλλες εποχές».

«Ο διπολικός καυγάς επανέρχεται, με άλλους συνεταίρους και άσφαιρα πυρά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. «Η θέση του κου Τσίπρα ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με ιδεοληψίες και εκδικητική λογική και για να κρατήσει τις καρέκλες της, αποτελεί σύγκρουση για το ποιος θα διαχειριστεί το σύστημα. Είναι δυνατόν να αλλάξει μια πολιτική δύναμη την κοινωνία χωρίς να πάρει την οικονομική εξουσία ο εργαζόμενος; Το σχέδιο που θέλει σωρούς ερειπίων, δεν γίνεται από μίσος αφηρημένα, αλλά για να απελευθερωθούν τομείς και να επενδυθούν κεφάλαια...», παρατήρησε ο κος Παφίλης.

«Αν έχει κάτι να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει τη λογική του ώριμου φρούτου, ας έμπαινε ο κος Τσίπρας στον κόπο να πει κάτι», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο κος Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «αντέδρασε στις καταργήσεις κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως και στην τυχόν κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, καθώς το θέμα είναι βαθύτατα ταξικό - και δεν άκουσα τίποτε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κος Κουκουλόπουλος έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιφυλάξεις εάν όντως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, «ή αν κάποιοι μανδαρίνοι που έχουν το ονοματεπώνυμο του υπουργείου Οικονομικών το έβαλαν στο τραπέζι».

Προηγούμενα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, είχε υπογραμμίσει την κατάθεση τροπολογίας του κόμματός του για την φορολόγηση των βουλευτών από το πρώτο ευρώ, καθώς «το 66% των χρημάτων που εισπράττουν οι εθνοπατέρες είναι αφορολόγητα». Ο κος Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ πως «είναι έτοιμη να υπακούσει και στο διάολο αρκεί να μην χάσει την εξουσία» και προέβλεψε πως «θα τα βρει και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, όμως, με αφορμή την επικείμενη επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου «πραξικόπημα» και «απαρχή των σημερινών δεινών, καθώς η διαπλοκή και η διαφθορά από τα πολύχρωμα τέκνα της γενιάς του Πολυτεχνείου, έγινε πραγματικότητα».

- «Εδώ έχουμε ορκιστεί όλοι στο Σύνταγμα αυτής της χώρας. Ωραίος ο δημοκρατικός διάλογος, αλλά το να συζητάμε πως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν πραξικόπημα, είναι αχαρακτήριστο» απάντησε ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Posted: 17 Jul 2013 08:40 AM PDT
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ CENSORED

netakias

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, στόχος του Παντελή Καψή είναι να στελεχώσει τον οργανισμό με πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστικά σαν κι αυτά των κυρίων Μόσιαλου και Χωμενίδη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΧΟΛΙΟ
,@ert3social, @ertsocial, chomenidis, ERT, ET1, ET3, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΤ1, ΕΤ3, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΝΕΤ, NERIT@chomenidis,@ertsocial,@ert3social,ERT,NERIT,chomenidis


*η Φωτογραφία από το Αρχείο του Γαλαξιάρχη εδώ
 

-->
Posted: 17 Jul 2013 08:28 AM PDT
Μέσα στις διαρκείς ήττες κι ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική ήττα οι ισλαμιστές τζιχαντιστές, οι οργανωμένες ομάδες της Αλ Κάιντα και οι μισθοφόροι που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία προκειμένου να αποκαθηλώσουν τον Άσαντ από την εξουσία, φαίνεται πως βρίσκονται και σε έναν μεταξύ τους εμφύλιο προκειμένου να συσπειρωθούν ευελπιστώντας πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα μέσω της δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους στη βόρεια Συρία, δηλαδή στο γεωγραφικό εκείνο σημείο που βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για τον έλεγχο ενεργειακών αγωγών, αλλά και δίπλα στην Τουρκία που θα στηρίξει με μεγάλη της χαρά ένα ισλαμικό κρατίδιο το οποίο θα εξαναγκαστεί να ενσωματωθεί - υποταχθεί στην Άγκυρα προκειμένου να διατηρηθεί (έστω και μέσα από μία ένωση με την Τουρκία) και να δώσει ένα στίγμα νίκης του Ισλάμ (παρά την ολοκληρωτική ήττα των ισλαμοφασιστών) αλλά και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να δηλώσει πως... δέχεται επίθεση από τη Συρία (στην περίπτωση που μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, τότε το ΝΑΤΟ προστρέχει να υποστηρίξει τη χώρα - μέλος του...)

Το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα σχεδιάζει να απωθήσεις τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό από τις βόρειες περιοχές της Συρίας και να ανακηρύξει εκεί τη δημιουργία ισλαμικού κράτους. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σύριων ανταρτών σε συνέντευξη του στην αραβική εφημερίδα «Аш-Шарк аль-Аусат». Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τις θέσεις της απέναντι στους ισλαμιστές. Ωστόσο δεν μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο σε δύο μέτωπα.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκφράζουν φόβους για το μέλλον τους. Στην παραμεθόριο με την Τουρκία περιοχή εγκαταστάθηκε η Άλ Κάιντα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μπορεί να βρεθεί η κίνηση των όπλων και των πολεμοφοδίων από την Τουρκία, καθώς επίσης και τα χρήματα από το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου και η παράνομη μεταφορά διαφόρων προϊόντων, σημειώνει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ:

Γενικά, οι τουρκικές αρχές δεν κρύβουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι προμηθεύουν όπλα. Μόνο που αυτοί το αποκαλούν «βοήθεια προς τον ελεύθερο συριακό λαό στον αγώνα του κατά του αιμοσταγούς καθεστώτος του Άσαντ», ενώ στον πολιτισμένο κόσμο αυτό αποκαλείται λαθρεμπόριο. Πέραν από το όπλα, εκεί γίνεται κανονικό, συνηθισμένο λαθρεμπόριο όλων όσων έχουν αυξημένη ζήτηση στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές, - φάρμακα, τρόφιμα. Όλα αυτά περνάνε μέσω ορισμένων σημείων των συνόρων. Αυτά θέλουν να ελέγξουν οι ισλαμιστές.

Αυτή η προοπτική όμως, κάθε άλλο παρά βολεύει τους εκπροσώπους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Αποστερημένοι από τη ροή όπλων και χρημάτων, χάνουν τη δυνατότητα να αντισταθούν στις δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ. Γενικά η ύπαρξή τους απειλείται. Στη Συρία σήμερα μάχονται πολλές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν τις δικές του αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζει ο ειδικός του Κέντρου Αραβικών Μελετών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Μπορίς Ντολγκόφ:

Μεταξύ των αντικυβερνητικών ανταρτών υπάρχουν διάφορες ομάδες. Υπάρχει ο επονομαζόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο υποστηρίζουν η Δύση και η Τουρκία και ο οποίος έχει διακηρύξει ως στόχο του την έκπτωση του καθεστώτος του Μπασάρ Άσταντ, αλλά όχι και τη δημιουργία ισλαμικού κράτους. Υπάρχουν ομάδες, οι οποίες συνδέονται με την Άλ Κάιντα, για πράδειγμα η «Ντζεμπχάτ αν Νούρσα». Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπούν τη ριζοσπαστική πτέρυγα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Υπάρχουν ομάδες που συνδέονται με τις λιβανικές ισλαμικές δυνάμεις. Στόχος των ισλαμικών ομάδων είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Συρία. Γι' αυτό και στο εσωτερικό της συριακής ένοπλής αντιπολίτευσης υπάρχει σύγκρουση.

Πρόσφατα οι αντιθέσεις αυτές έγιναν προφανείς. Υψηλός αξιωματούχος της Ελεύθερου Συριακού στρατού, ο Καμάλ Χαμαμί, ο οποίος μετέβη στο στρατηγείο των ισλαμιστών ριζοσπαστών για να συζητήσουν τις κοινές δράσεις τους, δολοφονήθηκε εξαιτίας διαφωνιών.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν τους ισλαμιστές να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στη χώρα. Ωστόσο, είναι κατανοητό πως δεν έχουν δυνάμεις να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται μέσα στα πλαίσια μίας σκοπιμότητας για να εμφανισθεί πως το Ισλάμ έχει πετύχει μία νίκη (έστω και στα χαρτιά...) έναντι του Άσαντ και -κυρίως- προκειμένου να ανοίξουν οι "πύλες" εμπλοκής της Τουρκίας με την Συρία...



Posted: 17 Jul 2013 07:59 AM PDT
Το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ότι, οι Πολίτες αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη μη τιμωρία όλων αυτών που οδήγησαν την πατρίδα τους στη χρεοκοπία - η οποία αποτελεί μία επώδυνη διαδικασία που ευρίσκεται ακόμη στην αφετηρία της


Ο πρώην υπουργός οικονομικών υποστήριξε, με μία πραγματικά ευρηματική «θρασύτητα» πως η αιτία, για την οποία κινδυνεύει να οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο, δεν είναι προφανώς τα κακουργήματα που του προσάφθηκαν - αλλά το ότι οδήγησε την πατρίδα του στα νύχια του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Ουσιαστικά δηλαδή θεώρησε, με μία εκπληκτικά αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι, τέτοιου είδους κακουργήματα ήταν ανέκαθεν συνήθη στην «διαπλεγμένη» πολιτική ζωή της χώρας, ενώ παρέμεναν φυσικά ατιμώρητα - οπότε είναι εντελώς άδικη, παράλογη ίσως η ενδεχόμενη παραπομπή του.

Αμέσως μετά συμπλήρωσε πολύ σωστά πως έκτοτε, παρά τις αντίθετες αρχικά τοποθετήσεις τους, όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, από τους συνδίκους του διαβόλου - θέλοντας έτσι να αιτιολογήσει την ορθότητα της τότε απόφασης του.

Άλλωστε, ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αναφέρει πλέον πως θα καταργήσει τις δανειακές συμβάσεις - αλλά ότι θα τις διαπραγματευθεί, χωρίς όμως να σεβαστεί τα μνημόνια και τους νόμους που τα εφαρμόζουν, παρά το ότι είναι αναπόσπαστο μέρος τους!

Όσον αφορά την αιτιολογία του υπουργού ο οποίος, εάν έχει κάπου δίκιο, είναι το ότι απλά εκτελούσε αναντίρρητα τις εντολές του «Εφιάλτη του Καστελόριζου», θα λέγαμε ότι το επιχείρημα του οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

Με απλά λόγια, όταν «εμβολιάζεις» έναν σχετικά υγιή οργανισμό με παραισθησιογόνα, όταν τον εθίζεις καλύτερα στα βαριά ναρκωτικά, είναι απολύτως φυσιολογική η μετέπειτα εξάρτηση του - αφού είναι πλέον πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατον να καταφέρει να επιβιώσει, χωρίς τη συνδρομή τους.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην πατρίδα μας, η οποία αποσυνδέθηκε σκόπιμα από τις αγορές, εθίστηκε στα ναρκωτικά (δάνεια ΔΝΤ) και καταδικάσθηκε σε μία σταδιακή χρεοκοπία - κατά τη διάρκεια της οποίας θα λεηλατηθεί, θα εξαθλιωθεί και θα μετατραπεί σε ένα άβουλο προτεκτοράτο των εισβολέων, έρμαιο των όποιων διαθέσεων τους.

Με την «απεξάρτηση» δε να αποτελεί μία οδυνηρή διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την εκούσια συμμετοχή και την τεράστια προσπάθεια του ασθενούς, έχουμε την άποψη ότι, πολύ δύσκολα θα υιοθετηθεί από τους Έλληνες - οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν τις εύκολες λύσεις.

Όσον αφορά τώρα την αντιπολίτευση η οποία, αυξάνοντας την εκλογική της «πελατεία», κατανόησε το παιχνίδι της εναλλαγής στην κυβέρνηση των δύο ισχυρότερων κομμάτων, έτσι ώστε πότε το ένα και πότε το άλλο να λυμαίνονται την εξουσία, θα λέγαμε ότι είναι ντροπή να προσπαθεί να παραπλανήσει με τέτοιον άκομψο τρόπο τους Έλληνες.

Πόσο μάλλον όταν είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους το ότι, με τους εισβολείς δεν διαπραγματεύεσαι. Αντίθετα, είτε τους δέχεσαι όπως είναι, είτε τους απορρίπτεις εξ ολοκλήρου - αφού μέσος δρόμος δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα θα λέγαμε ότι, δεν αρκεί να είναι κανείς εναντίον κάποιου για να ξεφύγει από το τέλμα - αλλά υπέρ μίας πειστικής λύσης, αναλυμένης με κάθε λεπτομέρεια, η οποία να οδηγεί με σχετική με ασφάλεια στην έξοδο από το τούνελ. Αναλυτικότερα, δεν φτάνει να βρίζει κανείς τον εχθρό που εισβάλλει στα σύνορα του - αντίθετα πρέπει να τον πολεμήσει, έχοντας προηγουμένως συντάξει ένα κατάλληλο σχέδιο μάχης.

Αυτό βέβαια που προξενεί μεγάλη εντύπωση σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο παρατηρητή δεν είναι τα παραπάνω «παιχνίδια» - αφού είναι συνηθισμένα εντός ενός απολύτως διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, το οποίο έχει αναγάγει σε πραγματική επιστήμη την εκμετάλλευση των ανόητων μαζών, μέσω της εγκατάστασης και της λειτουργίας του πελατειακού κράτους.

Ενδεχομένως ούτε και η παθητικότητα των Πολιτών, όσον αφορά τις προθέσεις τους για συλλογική αντίδραση, για επανάσταση ή για ολοκληρωτική ανατροπή - αφού μπορεί να αιτιολογηθεί κάλλιστα, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο μας (*ακολουθεί στο τέλος).

Το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ότι, οι Πολίτες αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τη μη τιμωρία όλων αυτών που οδήγησαν την πατρίδα τους στη χρεοκοπία - με την πτώχευση να αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, η οποία ευρίσκεται δυστυχώς ακόμη στην αφετηρία της.

Κυρίως όμως προξενεί μεγάλη εντύπωση το πραγματικά απίστευτο γεγονός, σύμφωνα με το οποίο οι Πολίτες επιτρέπουν απροβλημάτιστα στον πρωτεργάτη της καταστροφής αφενός μεν να συνεχίζει να πληρώνεται αδρά από τους ίδιους (βουλευτική αμοιβή), αφετέρου να απολαμβάνει τα μπάνια του. Με τον συγκεκριμένο τρόπο οι Έλληνες προφανώς εγκρίνουν τις ενέργειες του Εφιάλτη, ο οποίος οδήγησε δόλια την ίδια του την πατρίδα στον απόλυτο εξευτελισμό και στην καταστροφή - είτε το αποδέχονται, είτε όχι.

Στο σημείο αυτό ακριβώς, αμφιβάλουμε για τον αυθεντικό γενετικό κώδικα των Ελλήνων - ενώ μας δημιουργείται η υποψία ότι, έχει πλέον σβηστεί εντελώς από τα γονίδια των σημερινών απογόνων τους. Φυσικά δεν αποδεχόμαστε καθόλου την κοινότυπη δικαιολογία της συλλογικής αποχαύνωσης παρά το ότι, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Σοπενχάουερ, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ανοησία.

*Το πελατειακό κράτος
Χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγαλύτερος εχθρός των Ελλήνων είναι το πελατειακό κράτος – το οποίο, τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνάει απολυταρχικά την Ελλάδα, έχοντας καταστεί παντοδύναμο, σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί.

Στα πλαίσια αυτά το βασικό «αντικείμενο» εκμετάλλευσης του, κυρίως η αστική, μη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, καθώς επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αντιστάθηκαν ουσιαστικά στην εισβολή του ΔΝΤ - έχοντας την ελπίδα ότι, η Τρόικα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πελατειακό κράτος, το οποίο τους καταδυναστεύει, μολύνοντας ολόκληρο την πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Παρά την ολοφάνερη «προδοσία» λοιπόν του Καστελόριζου, όπου παραδόθηκε άνευ όρων η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς επίσης το μεγάλο έγκλημα του PSI, όπου μετατράπηκε «ενδοτικά» ολόκληρο το δημόσιο χρέος σε «ενυπόθηκο», αγγλικού δικαίου, μη μετατρέψιμο σε δραχμές, οι Έλληνες δεν βγήκαν στους δρόμους – ενώ συνεχίζουν να παραμένουν ήσυχοι, αν και συνθλίβονται από τα πλοκάμια της ανεργίας, από τις χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς επίσης από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Περαιτέρω, αυτό που δυστυχώς συντηρεί το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, είναι το κοινωνικό κράτος - συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων. Εάν λοιπόν επιθυμούσε κανείς να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη βασική ασθένεια της χώρας μας, θα έπρεπε να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος – ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές τις κρατικές επιχειρήσεις και εκποιώντας μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.

Κατ' επέκταση, ο μεγαλύτερος εχθρός του κοινωνικού κράτους είναι το πελατειακό κράτος – για την καταπολέμηση του οποίου οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και την εθνική τους κυριαρχία, όπως τεκμηριώνεται από τη μέχρι σήμερα «ουδέτερη» στάση τους απέναντι στους εισβολείς.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, παρά το ότι εξωτερικά φαίνεται να υποστηρίζει τους εισβολείς, την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης την ιδιωτικοποίηση των πάντων, στην πραγματικότητα κάνει ότι μπορεί για να τα αποφύγει – αφού γνωρίζει πολύ καλά πως όλα αυτά είναι εντελώς αντίθετα με τα συμφέροντα του πελατειακού κράτους, στο οποίο στηρίζει την ηγεμονία της.

Από την συγκεκριμένη οπτική γωνία, τα διάφορα «σφάλματα» της κυβέρνησης, όπως η «ανοησία» της ΕΡΤ, η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα με τον ΟΠΑΠ, η επιλογή απελπιστικά ακατάλληλων υπουργών κλπ., φαίνονται εντελώς διαφορετικά – «αποκτούν» ένα άλλο νόημα.

Η στάση βέβαια της αντιπολίτευσης, η οποία τάσσεται εναντίον της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, εξυπηρετεί την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό – γεγονός που φαίνεται ολοκάθαρα από τον τρόπο, με τον οποίο την αντιμετωπίζει. Άλλωστε, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση έχουν κοινά μεταξύ τους συμφέροντα – τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημα, με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Πολιτών.

Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των Ελλήνων, αλλά και η απάντηση ίσως στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες δεν αντιδρούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί, είναι ποιο από τα δύο «δεινά» είναι προτιμότερο να επιλέξουν: το απόλυτα διεφθαρμένο και αχόρταγο πελατειακό κράτος, το οποίο για χρόνια ολόκληρα τους τυραννάει ή τους ξένους και το αιμοχαρές νεοφιλελεύθερο κτήνος, τη ηγεμονία του οποίου προσπαθούν να επιβάλλουν;

Απλούστερα, εάν βγουν μαζικά στους δρόμους και αντιδράσουν δυναμικά, τι και ποιόν θα πρέπει να υποστηρίξουν; Ποια ακριβώς θα είναι τα επακόλουθα, εάν επαναστατήσουν; Ποιος θα είναι ο ωφελημένος;

Γνωρίζοντας τώρα ότι, είναι αδύνατον να επιλέξει κανείς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, θεωρούμε ότι η απάντηση θα δοθεί τελικά από αυτά που θα ακολουθήσουν – ευχόμενοι η διαμάχη μεταξύ των δύο θηρίων, τα οποία απειλούν σχεδόν εξ ίσου την πατρίδα μας να τα αποδυναμώσει, επιτρέποντας στους Πολίτες μία τρίτη, εντελώς διαφορετική επιλογή.



Posted: 17 Jul 2013 07:20 AM PDT

  • Ευρωπαίοι εισαγγελείς θα ασκούν διώξεις στο εκάστοτε κράτος 
  • Η Κομισιόν προτείνει να αποκτήσει η Ένωση δικό της εισαγγελέα, αρμόδιο για την καταπολέμηση των υποθέσεων απάτης και κατάχρησης κοινοτικών πόρων...
Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ακόμη να ενισχύσει τις διαδικαστικές εγγυήσεις της Οργάνωσης για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), προκειμένου να προστατεύει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων από την απάτη.

Στόχος της Επιτροπής είναι η αποτελεσματικότερη, σε κοινοτικό επίπεδο, δίωξη των εγκλημάτων που στρέφονται κατά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αποκλειστική αρμοδιότητα της νέας υπηρεσίας θα είναι η διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και η παραπομπή, όπου χρειάζεται, των ενόχων ενώπιον των δικαστηρίων των κρατών μελών.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που θα υπόκειται σε δημοκρατική εποπτεία.

Βασική φιλοσοφία της Επιτροπής είναι ότι όταν υπάρχει ένας «ομοσπονδιακός προϋπολογισμός» -με χρήματα που προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και των οποίων η διαχείριση υπόκειται σε κοινούς κανόνες- χρειάζονται και «ομοσπονδιακά εργαλεία» για την αποτελεσματική του προστασία σε όλη την Ένωση.

Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία όσον αφορά στο επίπεδο προστασίας και επιβολής της νομοθεσίας στην ΕΕ για την καταπολέμηση αυτού του είδους απάτης.

Το ποσοστό επιτυχημένων διώξεων που αφορούν εγκλήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, με μέσο όρο στην ΕΕ μόλις 42,3%, όταν στην Ελλάδα είναι 19,2%.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν ασκείται καμία δίωξη, με αποτέλεσμα οι απατεώνες, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της νομοθεσίας, να ξεφεύγουν με τα χρήματα των φορολογουμένων στην τσέπη.

Ακόμη και όταν ασκείται δίωξη σε κάποιες υποθέσεις, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών- μελών όσον αφορά τα ποσοστά καταδικαστικών αποφάσεων για αδικήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διασφαλίζει ότι κάθε υπόθεση που αφορά εικαζόμενη απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ θα παρακολουθείται μέχρι τέλους, ούτως ώστε οι εγκληματίες να γνωρίζουν ότι θα διωχθούν και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Μόνον έτσι θα υπάρξει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η Δανία δεν θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία επίσης δεν θα συμμετάσχουν εκτός εάν, οικειοθελώς και ρητώς, δηλώσουν το αντίθετο.

Παράλληλα, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Επιτροπή προτείνει την αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust) και υποβάλλει ανακοίνωση σχετικά με τη διακυβέρνηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα έχει αποκεντρωμένη δομή, στο πλαίσιο των εθνικών δικαστικών συστημάτων. Εντεταλμένοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς θα διεξάγουν τις έρευνες και θα ασκούν τις διώξεις στο εκάστοτε κράτος- μέλος, χρησιμοποιώντας εθνικό προσωπικό και εφαρμόζοντας το εθνικό δίκαιο. Οι ενέργειές τους θα συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ώστε να εξασφαλίζεται ομοιόμορφη προσέγγιση σε όλη την ΕΕ, η οποία είναι καθοριστική ιδίως σε διασυνοριακές υποθέσεις. Η συνολική δομή βασίζεται σε υπάρχοντες πόρους και συνεπώς δεν αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόσθετο κόστος.

Τα εθνικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της νομιμότητας, δηλαδή θα εξετάζουν προσφυγές επί των πράξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ταυτόχρονα, η πρόταση ενισχύει σημαντικά τα δικονομικά δικαιώματα των υπόπτων για συμμετοχή σε εγκλήματα τα οποία διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: «Όπως υποσχέθηκα στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης το 2012, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Επιτροπής για προάσπιση του κράτους δικαίου και θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή υλοποίησε επίσης τις δεσμεύσεις της για βελτίωση και ενίσχυση των διαδικασιών που εφαρμόζει η OLAF στις διαδικαστικές εγγυήσεις, ώστε να τις εναρμονίσει με τις εγγυήσεις που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Με τη σημερινή της πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί την υπόσχεσή της να εφαρμόσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης. Όταν πρόκειται για τα χρήματα των φορολογουμένων, κάθε ευρώ μετράει -ακόμη περισσότερο στη σημερινή οικονομική συγκυρία» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης. «Εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας για να βάλουν στην τσέπη τους χρήματα των φορολογουμένων, δεν πρέπει να μένουν ελεύθεροι μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τους σύρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης. Ας είμαστε σαφείς: Αν εμείς, ως ΕΕ, δεν προστατέψουμε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μας, κανείς δεν θα το κάνει για μας. Καλώ τα κράτη- μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συσπειρωθούν ενόψει αυτού του σημαντικού έργου, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου 2015» τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διασφαλίζει ότι σε όλη την Ευρώπη θα δίνεται προτεραιότητα στην προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των εθνικών συστημάτων δίωξης του εγκλήματος, των οποίων οι αρμοδιότητες σταματούν στα εθνικά σύνορα και φορέων της Ένωσης που δεν έχουν αρμοδιότητα για τη διενέργεια ποινικών ερευνών» δήλωσε ο Άλγκιρντας Σεμέτα, Επίτροπος αρμόδιος για την καταπολέμηση της απάτης. «Στο μεταξύ, η OLAF θα συνεχίσει το σημαντικό της έργο καταπολέμησης της απάτης σε τομείς που δεν θα καλύπτει η νέα υπηρεσία. Οι ιδέες που παρουσιάσαμε σήμερα, για περαιτέρω βελτίωση της διακυβέρνησής της, σε συνδυασμό με την πρόσφατη μεταρρύθμιση, θα καταστήσουν την OLAF πιο αποτελεσματική και πιο υπεύθυνη σε αυτό το έργο. Έτσι, θα συμβάλουμε σε μεγαλύτερο βαθμό στην καταπολέμηση και αποτροπή της απάτης στην ΕΕ».

Πηγή "Επίκαιρα"



Posted: 17 Jul 2013 06:45 AM PDT
Γράφει ο Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πρώτο ξέσπασμα των εξεγέρσεων, αυτών που κατ' ευφημισμόν, όπως απεδείχθη, απεκλήθησαν Αραβική Ανοιξη, η εξουσία έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών, που ήταν καλύτερα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι, αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη, παρ' όλο που δεν είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανατροπή των παλιών ηγεσιών.

Ετσι, την «Ανοιξη» διαδέχθηκε σταδιακά ένας «ισλαμικός χειμώνας», με κάποιες ίσως εξαιρέσεις. Ειδικώς στην Αίγυπτο, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η κατάσταση κατέστη και πάλι έκρυθμη. Ο λαός, κυρίως οι νέοι που είχαν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή δεν οδήγησε στη δημοκρατία που είχαν ονειρευτεί.

Η Αίγυπτος, με παραδοσιακά κεντρική και ηγετική θέση στον αραβικό κόσμο, παίζει ρόλο «κλειδί» στην περιφέρειά της και στη διεθνή πολιτική. Δεν είναι απλώς μία ακόμη, αλλά η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και στρατιωτικά ισχυρότερη αραβική χώρα, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, ενώ κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο σημαντικότερος σταθεροποιητικός παράγων στην αραβο-ισραηλινή διένεξη. Από την άλλη, καταλαμβάνει μοναδική θέση στον ισλαμικό κόσμο ως έδρα του Πανεπιστημίου Al-Azhar και ως πηγή των αναθεωρητικών και επαναστατικών ιδεολογιών και κινημάτων που πηγάζουν από ένα κοινωνικό περιβάλλον θρησκευτικότητας και μυστικισμού.

Ο πρόεδρος Μόρσι δεν ήταν ανεξάρτητος και αυτοδύναμος. Εκπροσωπούσε και καθοδηγούνταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ανέμενε οκτώ δεκαετίες για τη στιγμή αυτή. Ηταν λοιπόν υποχρεωμένος να ισορροπήσει μεταξύ αυτών από τους οποίους προερχόταν και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, οι οποίες συνέχισαν να διατηρούν τα κέντρα εξουσίας τους. Παράλληλα ήταν υποχρεωμένος να προσαρμοστεί προς τη διεθνή πραγματικότητα, ακολουθώντας μια ρεάλ πολιτίκ, τόσο στις σχέσεις με τη Δύση όσο και με το Ισραήλ, σεβόμενος τη Συνθήκη Ειρήνης του 1979. Η αντίθεση των ισλαμιστών προς το Ισραήλ θα μπορούσε να ανατρέψει τη σχετική σταθερότητα που επιτεύχθηκε πριν από δεκαετίες, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Αιγύπτου με το Ιράν προκάλεσε ανησυχίες όχι μόνο στη Δύση και το Ισραήλ, αλλά και στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Μέσα στους πρώτους μήνες ο νέος πρόεδρος διόρισε μέλη της Αδελφότητας σε κρατικές θέσεις και επεδίωξε τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας αλλά και των μέσων ενημέρωσης, ερχόμενος σε αντίθεση προς την απαίτηση οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους. Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας απεδείχθησαν πραγματικοί εξωθεσμικοί φορείς λήψης αποφάσεων. Παράλληλα η αποτυχία στον οικονομικό τομέα διέψευσε τις ελπίδες του λαού και τον έστρεψε εναντίον του.

Κρίσιμο λάθος υπήρξε η σύγκρουση με τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν έπαψαν να αποτελούν κύριο πυλώνα της κρατικής εξουσίας στην Αίγυπτο. Ο Μόρσι προκάλεσε όταν, ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του, απομάκρυνε τον στρατάρχη Ταντάουι -εμβληματική προσωπικότητα στη χώρα- από τη θέση του υπουργού Αμυνας, καθώς και πέντε βασικούς ηγέτες του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, εκείνους δηλαδή που ανάγκασαν τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Ωστόσο, στο επίπεδο των εντυπώσεων αλλά και του συμβολισμού, προέχει το γεγονός της ανατροπής με στρατιωτικά μέσα της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Αίγυπτο. Τώρα δεν υπάρχουν απλώς οι διαμαρτυρόμενοι κατά ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Υπάρχουν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου, με δεδομένο το φανατισμό εκατέρωθεν. Αυτό ακριβώς το γεγονός συνιστά κίνδυνο εμφύλιας σύγκρουσης.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο σηματοδοτούν ίσως το τέλος αυτού που απεκλήθη Αραβική Ανοιξη, η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μεθόδευση της Δύσης για τη διασφάλιση γεωπολιτικών επιδιώξεων στην περιοχή, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν, ως μοχλός, κέντρα του αραβικού σουνιτισμού, με βάση κυρίως το Εμιράτο του Κατάρ. Δεν υπάρχει μάλλον αμφιβολία ότι αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο θα επηρεάσει ανάλογες ανατροπές και σε άλλες αραβικές χώρες, με πρώτη την Τυνησία, όπου οι ισορροπίες μεταξύ των ισλαμιστών και του κοσμικού τμήματος της κοινωνίας είναι ανάλογες.




Posted: 17 Jul 2013 06:10 AM PDT
Τα Ανθρώπινα δικαιώματα (!!) επικαλείται η Κομισιόν για να μην αποκαλύψει τις τεράστιες απάτες της Siemens σε βάρος των κρατών μελών αλλά και του ίδιου του προϋπολογισμού της ΕΕ και να κουκουλώσει μέσω ενός επαίσχυντου εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα όργια δωροδοκίας της Siemens.

«Η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης- υπό την εποπτεία της Κομισιόν) δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την έρευνα για λόγους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Φορολογίας και καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Šemeta σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αναδείκνυε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η εταιρία Siemens κατέληξαν σε διακανονισμό σε σχέση με απάτες της Siemens, σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την τράπεζα και ταυτόχρονα κατήγγειλε το γεγονός του διακανονισμού ως παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, (αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες), αλλά και το ότι ενώ οι οδηγίες επιβάλλουν να τιμωρείται μια επιχείρηση με αποκλεισμό από μελλοντικούς διαγωνισμούς για συγκεκριμένο διάστημα, η «ποινή» που επιβλήθηκε στην Siemens ήταν όχι ο αποκλεισμός της εταιρείας αλλά ο αποκλεισμός κάποιου επιχειρησιακού τμήματος της.

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, περιγράφει επίσης με ειρωνικό τρόπο το γεγονός ότι «η Siemens δεσμεύτηκε να παρέχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,5 εκατομμύριων ευρώ σε διάστημα πέντε ετών σε διεθνείς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α, τη στιγμή που ο γερμανικός επιχειρηματικός κολοσσός έχει καταδικαστεί από πολυάριθμα δικαστήρια για απάτες.

Ο κ. Semeta, εξ ονόματος της Επιτροπής, αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα του Ν. Χουντή, δηλαδή: σε ποια ακριβώς έργα υπήρξαν παραβιάσεις που οδήγησαν σε αυτό τον διακανονισμό, για τι είδους παραβιάσεις πρόκειται και ποιος ήταν ο οικονομικός τους αντίκτυπος αλλά και στο ερώτημα αν υπάρχει προηγούμενο αντί να τιμωρείται μια εταιρία που παραβίασε κατάφωρα τους νόμους, να «πέφτει στα μαλακά» με ανούσιους και ανέξοδους δήθεν «συμβιβασμούς». Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η OLAF δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την έρευνα για λόγους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (!!) και ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού περιλαμβάνει δέσμευση από μέρους της Siemens ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό τμήμα θα απέχει οικειοθελώς (!!) από την υποβολή προσφορών για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ και από κάθε είδους σχέση με την τράπεζα για 18 μήνες».

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρωτοφανής κάλυψη, κατά παράβαση ακόμα και της κοινοτικής νομοθεσίας, που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» προς τη Siemens, αποτελεί προσβολή της νοημοσύνης των ευρωπαίων πολιτών.

Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ενός άλλου εξίσου απαράδεκτου εξωδικαστικού συμβιβασμού που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με τη Siemens, δίνοντάς της συγχωροχάρτι με μια απαράδεκτη συμφωνία έναντι αποζημιώσεων και «επενδύσεων» ύψους 270 εκατ. ευρώ, που ούτε και αυτή υλοποιήθηκε.

Η υπόθεση της Siemens ήταν ένα αγκάθι στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Τώρα, που με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, αποδόθηκε δικαιοσύνη, καλωσορίζουμε το γερμανό Υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, που έρχεται αύριο, και ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρνει στη βαλίτσα του 100 εκατ. ευρώ σε δάνεια, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Θέλουμε να του θυμίσουμε ότι το 2011 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, προσδιόριζε τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο κατά προσέγγιση στα 2 δις ευρώ για τα οποία η εταιρεία, και όχι τα πρόσωπα, ποτέ δεν καταδικάστηκε, όχι μόνο από την ελληνική, αλλά ούτε και από τη γερμανική δικαιοσύνη και ότι ποτέ δεν μάθαμε για ποια έργα υπήρξαν, οι όποιες «καταδικαστικές αποφάσεις»

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε στον κ. Σόιμπλε το καλώς ορίσατε και… καλές δουλειές!»​



Posted: 17 Jul 2013 05:35 AM PDT

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγαλύτερος εχθρός των Ελλήνων είναι το πελατειακό κράτος – το οποίο, τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνάει απολυταρχικά την Ελλάδα, έχοντας καταστεί παντοδύναμο, σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί.

Στα πλαίσια αυτά το βασικό «αντικείμενο» εκμετάλλευσης του, κυρίως η αστική, μη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, καθώς επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αντιστάθηκαν ουσιαστικά στην εισβολή του ΔΝΤ - έχοντας την ελπίδα ότι, η Τρόικα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πελατειακό κράτος, το οποίο τους καταδυναστεύει, έχοντας μολύνει ολόκληρο την πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Παρά την ολοφάνερη «προδοσία» λοιπόν του Καστελόριζου, όπου παραδόθηκε άνευ όρων η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς επίσης το μεγάλο έγκλημα του PSI, όπου μετατράπηκε «ενδοτικά» ολόκληρο το δημόσιο χρέος σε «ενυπόθηκο», αγγλικού δικαίου, μη μετατρέψιμο σε δραχμές, οι Έλληνες δεν βγήκαν στους δρόμους – ενώ συνεχίζουν να παραμένουν ήσυχοι, αν και συνθλίβονται από τα πλοκάμια της ανεργίας, από τις χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς επίσης από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Περαιτέρω, αυτό που δυστυχώς συντηρεί το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, είναι το κοινωνικό κράτος - συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων. Εάν λοιπόν επιθυμούσε κανείς να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη βασική ασθένεια της χώρας μας, θα έπρεπε να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος – ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές τις κρατικές επιχειρήσεις και εκποιώντας μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.

Κατ' επέκταση, ο μεγαλύτερος εχθρός του κοινωνικού κράτους είναι το πελατειακό κράτος – για την καταπολέμηση του οποίου οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και την εθνική τους κυριαρχία, όπως τεκμηριώνεται από τη μέχρι σήμερα «ουδέτερη» στάση τους απέναντι στους εισβολείς.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, παρά το ότι εξωτερικά φαίνεται να υποστηρίζει τους εισβολείς, την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης την ιδιωτικοποίηση των πάντων, στην πραγματικότητα κάνει ότι μπορεί για να τα αποφύγει – αφού γνωρίζει πολύ καλά πως όλα αυτά είναι εντελώς αντίθετα με τα συμφέροντα του πελατειακού κράτους, στο οποίο στηρίζει την ηγεμονία της.

Από την συγκεκριμένη οπτική γωνία, τα διάφορα «σφάλματα» της κυβέρνησης, όπως η «ανοησία» της ΕΡΤ, η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα με τον ΟΠΑΠ, η επιλογή απελπιστικά ακατάλληλων υπουργών κλπ., φαίνονται εντελώς διαφορετικά – «αποκτούν» ένα άλλο νόημα.

Η στάση βέβαια της αντιπολίτευσης, η οποία τάσσεται εναντίον της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, εξυπηρετεί την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό – γεγονός που φαίνεται ολοκάθαρα από τον τρόπο, με τον οποίο την αντιμετωπίζει. Άλλωστε, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση έχουν κοινά μεταξύ τους συμφέροντα – τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημα, με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Πολιτών.

Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των Ελλήνων, αλλά και η απάντηση ίσως στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες δεν αντιδρούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί, είναι ποιο από τα δύο «δεινά» είναι προτιμότερο να επιλέξουν: το απόλυτα διεφθαρμένο και αχόρταγο πελατειακό κράτος, το οποίο για χρόνια ολόκληρα τους τυραννάει ή τους ξένους και το αιμοχαρές νεοφιλελεύθερο κτήνος, τη ηγεμονία του οποίου προσπαθούν να επιβάλλουν;

Απλούστερα, εάν βγουν μαζικά στους δρόμους και αντιδράσουν δυναμικά, τι και ποιόν θα πρέπει να υποστηρίξουν; Ποια ακριβώς θα είναι τα επακόλουθα, εάν επαναστατήσουν; Ποιος θα είναι ο ωφελημένος;

Γνωρίζοντας τώρα ότι, είναι αδύνατον να επιλέξει κανείς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, θεωρούμε ότι η απάντηση θα δοθεί τελικά από αυτά που θα ακολουθήσουν – ευχόμενοι η διαμάχη μεταξύ των δύο θηρίων, τα οποία απειλούν σχεδόν εξ ίσου την πατρίδα μας να τα αποδυναμώσει, επιτρέποντας στους Πολίτες μία τρίτη, εντελώς διαφορετική επιλογή.



Posted: 17 Jul 2013 05:05 AM PDT
Σύμφωνα με γενική παραδοχή μεταξύ των οικονομολόγων παγκοσμίως, το ακραίο κρίσιμο σημείο στο οποίο μία κοινωνία εκρήγνυται, είναι όταν η πραγματική ανεργία φτάσει στο 35% μέσα στη συγκεκριμένη κοινωνία. Έχει επιστημονικά παρατηρηθεί ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ανεργία αυτού του ποσοστού, το οποίο αλλοιώνει την ισχύουσα κοινωνικοοικονομική συγκρότηση και οδηγεί σε κοινωνική κατάρρευση.

Σε μας, το ποσοστό της ανεργίας, που επίσημα αναφέρει ως καταγραμμένη η ίδια η κυβέρνηση, ανέρχεται περίπου στο 28%. Όλοι όμως αποδέχονται, ότι η πραγματική μη καταγραμμένη ανεργία, είναι πολύ πιο πάνω από το 30% και ίσως να πλησιάζει προς το 35%. Χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων και μη δηλωμένων παράνομων μεταναστών. Από το άλλο μέρος, αντί να παρατηρείται όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων, κάτι που θα υποδήλωνε ζωντανή και παρούσα κοινωνία, αντιθέτως βλέπουμε όλοι, μια αυξανόμενη αδρανοποίηση της κοινωνίας. Κανένα κόμμα και κανένας συνδικαλιστικός φορέας δεν μπορεί να μπει στην κοινωνική ηγεσία και να βγάλει έστω και λίγο κόσμο στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει, κάτι που θα οδηγούσε σε εκτόνωση του κοινωνικού μάγματος που διογκώνεται.

Όλα τα πιο πάνω (δηλαδή η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας και η συνεχώς εντεινόμενη σιωπή της κοινωνίας σαν την νηνεμία πριν την καταιγίδα) συνηγορούν στο ότι η ελληνική κοινωνία πλησιάζει σε μια άλογη έκρηξη η οποία δεν θα μπορεί πλέον να κατευθυνθεί από κανέναν και θα παρασύρει τα πάντα. Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο, τίποτα δεν θα θυμίζει το πριν.

Ο μόνος δρόμος που απέμεινε στο ισχύον καθεστώς είναι να προσπαθήσει να συγκρατήσει όσο μπορεί την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας για να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη. Όμως οι συνεχώς επιβαλλόμενοι φόροι, η σκοπούμενη αρπαγή των περιουσιών, οι ταυτόχρονες απολύσεις και η παντελής έλλειψη επενδύσεων, μας βάζουν πιο βαθιά στο οικονομικό «σπιράλ θανάτου» και επιταχύνουν τις εξελίξεις προς την έκρηξη.



Posted: 17 Jul 2013 04:58 AM PDT
Την έντονη δυσφορία σε βαθμό που πλέον δημιουργεί συντονισμένες αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η εξωφρενική τιμολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων με προορισμό την Χίο από πλευράς της Ολυμπιακής. Η τοπική κοινωνία, αλλά και οι πολλαπλοί τουρίστες που επισκέπτονται το όμορφο νησί του Βορειανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εδώ και έναμισι χρόνο προ δυσάρεστης έκπληξης τη στιγμή που πάνε να κλείσουν τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Οι τιμές για ένα απλό εισιτήριο προς το αεροδρόμιο της Χίου ξεκινούν από τα 89 ευρώ και φτανούν στο ιλλιγιώδες ποσό των 550 ευρώ αναλόγως την εποχή -εννοείται ότι σε high season οι τιμές ξεφεύγουν... Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πόσο θα κοστίσει σε κάποιον οικογενειάρχη για να κλείσει εισιτήρια για την οικογένεια του -ειδικά αλε ρε τουρ- ή τι θα πληρώσει κάποιος αν χρειάζεται αερομεταφορά κάποιο συγγενικό του πρόσωπο που είναι ασθενής με φορείο (σε αυτές τις περιπτώσεις κλείνονται 6 θέσεις!).

Τοπικοί παράγοντες καταμαρτυρούν ότι όσο λειτουργούσε ο ανταγωνισμός, ήτοι ο συνδυασμός της Aegean με την Olympic τόσο οι τιμές, όσο και οι προσφερόμενες υπηρεσίες ήταν άκρως ανταγωνιστικές. Ωστόσο, η απόσυρση της Aegean και η ...μονοπωλιακή πλέον "δεσπόζουσα θέση" της Ολυμπιακής στην εν λόγω γραμμή έχει οδηγήσει τις τιμές ...κυριολεκτικά στον ουρανό, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν υποβαθμιστεί, καθώς ο τύπος των αεροπλάνων που εκτελούν την γραμμή Αθήνα-Χίος είναι ελικοφόρα μικρής χωρητικότητας και χαμηλών προδιαγραφών άνεσης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι αρκετοί ταξιδιώτες προς Χίο, επιλέγουν να ταξιδέψουν προηγουμένως στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να πάρουν την πτήση προς Χίο της εταιρείας charter Astra, η οποία έχει μόνιμη γραμμή χαμηλής χρέωσης προς Χίο, καθώς ο συνδυασμός αυτός συμφέρει οικονομικά περισσότερο, απ' ότι η απευθείας πτήση Αθήνα-Χίος με Olympic!

Αντίστοιχα επισκέπτες προς τη Χίο από τα άλλα νησιά του Αιγαίου προτιμούν να φτάσουν στον προορισμό τους μέσω Τουρκίας, από το να πληρώσουν στην Ολυμπιακή εισιτήριο προς Αθήνα και εν συνεχεία προς Χίο.

Ο προβληματισμός για την εξωφρενική τιμολογιακή πολιτική της Olympic έχει οδηγήσει τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού να αναζητούν ήδη λύση από το εξωτερικό, καθώς έχει αναπτυχθεί πρόσφατα δίαυλος επικοινωνίας με μεγάλη αεροπορική εταρεία charter για την εξέταση της περίπτωσης δημιουργίας απ'ευθείας γραμμής από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Χίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, "είναι εξωφρενικό για έναν επισκέπτη του νησιού να πληρώνει το 1/3 της τιμής για να έρθει από την χώρα προέλευσης του στην Αθήνα και να πληρώνει τριπλάσια τιμή για ένα εισιτήριο εσωτερικής πτήσης, όπως αυτό της γραμμής Αθήνα-Χίος".

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, η πολιτική της Olympic άλλαξε προς το δυσμενέστερο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, οπότε και οι τιμές στον αεροπορικό ναύλο αυξήθηκαν αδικαιολόγητα. Πηγές που έχουν διερευνήσει το θέμα αναφέρουν ότι η Ολυμπιακή ασκεί αυτή την πολιτική καθώς θεωρεί μη συμφέρουσα τη γραμμή, αφού δεν εξασφαλίζει πληρότητα όλο το χρόνο.
Ωστόσο, σε αυτές τις αιτιάσεις, οι τοπικοί παράγοντες απαντούν με νόημα: "Οι Χιώτες είμαστε υπερήφανος ναυτικός λαός και χτίζουμε τις σχέσεις μας σε γόνιμη βάση. Αν κάποιος μας θεωρεί άγονη γραμμή, να μας το δηλώσει ευθαρσώς, για να τον αντιμετωπίσουμε αναλόγως".

Το θέμα αφενός αφορά στην Marfin Investment Group (MIG) η οποία χειρίζεται τις τύχες της "νέας" Ολυμπιακής, καθώς ναι μεν ως ιδιωτική επιχείρηση οφείλει να διασφαλίζει το οικονομικό της συμφέρον, ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του εύλογου κέρδους και της αισχροκέρδιας. Και οι εμπορικές πολιτικές που καταχράζονται τη δεσπόζουσα θέση σε μια αγορά, όπως αυτή της γραμμής της ακριτικής Χίου, σε εποχές μάλιστα οικονομικής κρίσης και μνημονιακών μέτρων, μόνο τιμή δεν περιποιούν στους ιθύνοντες της εταιρείας.

Το ζήτημα ωστόσο, αφορά και στην πολιτική ηγεσία της χώρας που οφείλει να εξετάζει και να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα αθέμιτων πρακτικών από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τόσο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ως Υπουργός Μεταφορών καρπώθηκε πολιτικά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής πρέπει να παρέμβει, όσο και η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει επιδείξει έως τώρα ιδιαίτερη ζέση στα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης.

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι το περιβόητο πασχαλινό έθιμο του "Σαϊτοπόλεμου" στο χωριό Βροντάδο της Χίου, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και μεταδίδεται κάθε χρόνο από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη (CNN, ABC, CNBC, BBC, DW, CCTV κ.α.), στοιχίζει στον επισκέπτη του νησιού κυριολεκτικά ...μια περιουσία, καθώς τις ημέρες του Πάσχα τα εισιτήρια σταθερά κινούνται άνω των 200 ευρώ και φτάνουν έως και 500-550 ευρώ!

Ελπίζοντας να ευαισθητοποιηθούν οι ιθύνοντες της Ολυμπιακής και να αναπροσαρμώσουν τα τιμολόγια της γραμμής, απαιτώντας ωστόσο την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα, οι τοπικοί οικονομικοί παράγοντες, οι κομματικές οργανώσεις, αλλά και οι ακτιβιστές του νησιού τηρούν για την ώρα στάση αναμονής...



Posted: 17 Jul 2013 04:40 AM PDT
Στον αέρα τινάζει η αποχή των φοροτεχνικών - λογιστών, που ξεκινάει από σήμερα και θα συνεχιστεί έως τις 22 Ιουλίου, τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Την αποχή ανακοίνωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), η οποία ζητά παράταση στις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (ανεξαρτήτως ΑΦΜ) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι έντονα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη του θέματος, για το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τους λανθασμένους χειρισμούς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν λάθη στον σχεδιασμό του συστήματος και δεν αποκλείουν όλες οι ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων να πάνε στο τέλος Αυγούστου, σε αντιδιαστολή με την επιμονή του προαναφερόμενου γενικού γραμματέα να μη δοθεί καμία παράταση...

Το θέμα είναι μείζον, καθώς, με βάση όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, έχουν υποβληθεί έως σήμερα 1.800.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 φορολογουμένων.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια έσοδα, τα οποία στο εξάμηνο παρουσίασαν τρύπα πάνω από 900.000.000 ευρώ.

Η ΠΟΦΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς την υποβολή των δηλώσεων εξαιτίας των διαρκών μπλακάουτ στο TAXISnet. Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε χθεσινή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία κατάρρευση του συστήματος, το οποίο δέχεται καθημερινά 65.000-70.000 έντυπα Ε1 των φορολογουμένων (και 30.000-40.000 τα Σαββατοκύριακα), και η δυναμικότητά του μπορεί να ανέλθει στις 150.000. υποβολές ημερησίως. 
Πάντως, με βάση την ισχύουσα ημερομηνία για λήξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 31η Αυγούστου, προκύπτει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά στο TAXISnet περίπου 108.965 φορολογικές δηλώσεις, κάτι που είναι αδύνατο για την ελληνική πραγματικότητα και τις αντοχές του συστήματος.

Η ΓΓΠΣ «απολογήθηκε» χθες και για την καθυστέρηση στο θέμα των τόκων, υπογραμμίζοντας: 
«Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις».
Οι ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων
Η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου, θα γίνεται ως εξής:
  • Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013
  • Για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013
  • Για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
  • Για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
  • Για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
  • Για το ψηφίο: 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013



Posted: 17 Jul 2013 04:20 AM PDT
Βρυξέλλες, Δ. Πορφύρης και Π. Σταφυλά 

Μετά την πτώση Μόρσι και παρά τις απειλές των οπαδών του, πληθαίνουν  οι καταγγελίες των κοπτών χριστιανών για όσα υπέφεραν  επί της διακυβέρνησής του.
Μιλούν όχι μόνο για τις βιαιότητες που υπέστησαν αλλά και για τις δικαστικές τους διώξεις. 
Μετά την ψήφιση Νόμουπερί βλασφημίας του Ισλάμ από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πολλοί χριστιανοί, -κυρίως εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες- διώχθηκαν ποινικά και φυλακίσθηκαν.
Σύμφωνα με το ΑP, αν επί Μουμπάρακ εκδικάζονταν ετησίως 50 υποθέσεις βλασφημίας (και με πιο ελαστικό νόμο) επί Μόρσι οι αντίστοιχες υποθέσεις ανέρχονταν στις 10 μηνιαίως.
Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην δικαστής Dr. Naguib Gobraiel, περιγράφει ως εθνοκάθαρση τα πογκρόμ κατά των χριστιανών. Καταγγέλει ότι λόγω αυτού του Νόμου, διώκονται ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί χριστιανοί, αλλά και οι μουσουλμάνοι φιλελεύθεροι όπως συγγραφείς και ακτιβιστές. 
«Αρκεί να σας πω ότι υπήρξα συνήγορος 17 κατηγορουμένων για βλασφημία οι οποίοι δυστυχώς καταδικάστηκαν από 3 έως 6 χρόνια φυλάκισης και οι εφέσεις μας ουδόλως μείωσαν τις ποινές».
…« H πιο εξώφθαλμη υπόθεση είναι αυτή της24χρονης δασκάλας Dimyana Abdel Nour  από το Λουξόρ. Την συνέλαβαν και της απήγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία του Ισλάμ επειδή οι γονείς μιας 10χρονης μαθήτριας κατέθεσαν ότι εξέφραζε την αποστροφή της γι αυτήν θρησκεία  μπροστά στην κόρη τους. Φυλακίστηκε και μετά από μια εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερη με την καταβολή χρηματικής εγγύησης περιμένοντας την τακτική δικάσιμο.
H κοπέλα έχει πάθει νευρικό κλονισμό απ' αυτά που υπέστη στη φυλακή, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και ζει πλέον έγκλειστη σε μία απομακρυσμένη εκκλησία.
Την απέλυσαν από το σχολείο στο οποίο δούλευε ως αναπληρώτρια παρά το ότι ο διευθυντής της την υπερασπίστηκε ισχυριζόμενος ότι η κατηγορία ήταν συκοφαντική.
O πρόεδρος του συλλόγου γονέων του σχολείου κ. Abdel Hamid Hasan, αν και μουσουλμάνος, επίσης υπεραμύνθηκε της δασκάλας υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες των σαλαφιστών ».
Άλλες συναφείς περιπτώσεις που αναφέρει ο Dr. Naguib Gobraiel: Kόπτης δάσκαλος του Λουξόρ, καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση με την αιτιολογία της βλασφημίας του Ισλάμ και της περιύβρισης του Προέδρου Μόρσι. Ο Bishoy Kamil Gergis, κόπτης δάσκαλος, καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση επειδή ανέβασε στο facebook γελοιογραφία με τον « Προφήτη». 
H NimaWahibHabil, Διευθύντρια Γυμνασίου Θηλέων, καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι έσκισε σελίδα του Κορανίου.

Οι διανοούμενοι επίσης υπέστησαν ανάλογες διώξεις. Ενδεικτική η περίπτωση του κόπτη συγγραφέα Karam Saberο οποίος καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Beni Suef σε 5ετή κάθειρξη με την κατηγορία της βλασφημίας του Ισλάμ, μόνο και μόνο επειδή συλλογή διηγημάτων που εξέδωσε έφερε τον τίτλο: «Που είναι ο Θεός;»

Μετά την πτώση Μόρσι παρατηρείται αντιστροφή κλίματος. Αιγυπτιακό Πλημμελιοδικείο στις 12/07/13 επέβαλε ποινή κάθειρξης 3 ετών στον ισλαμιστή τηλεκήρυκα Αχμέντ Αμπντουλάχ (γνωστό ως «Αμπού Ισλάμ») για βλασφημία κατά της χριστιανικής θρησκείας και προσβολή προσωπικότητας των γυναικών κοπτών.
Οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν από εμπρηστικά και μισαλλόδοξα κυρήγματά του σε δορυφορικό κανάλι ιδιοκτησίας του. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση της έφεσής του στις 18/7/13.
Στο παρελθόν είχε επίσης καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 11ετή φυλάκιση, για δημόσιο εμπρησμό πολλών αντιτύπων της Βίβλου στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Τότε είχε δηλώσει ότι «σύντομα ο εγγονός μου θα ουρήσει την Αγία Γραφή». Δεν εξέτισε την ποινή λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της.

Πηγές: ahram 15/07/13, indexoncensorship.org, GatestoneInstitute, AP



Posted: 17 Jul 2013 03:58 AM PDT

Η δικομματική κυβέρνηση σε αγώνα δρόμου προσπαθεί να περάσει σήμερα στη Βουλή ένα πρόσθετο τεχνικό κείμενο πολλών σελίδων, για πολλοστή φορά με διαδικασίες fast track, που καθορίζει τη μοίρα πολλών πολιτών και που ελάχιστοι βουλευτές είναι σε θέση να μελετήσουν, αλλά ούτε και ο χρόνος τούς δόθηκε. Βεβαίως, η δικαιολογία είναι βάσιμη, καθώς με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού η Ελλάδα εξασφαλίζει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότησή της. Ευτυχώς, όμως, η προσπάθεια να περάσει από τη ζούλα μια διάταξη που προσέφερε ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέτυχε. Αλλά...

Στόχος είναι να απελευθερωθεί η πρώτη δόση από τους δανειστές μας όχι για τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Είναι απαραίτητη η τμηματική εκταμίευση της δόσης όχι για να καλύψει τις εσωτερικές ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, αλλά για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους, που λήγει μέσα στον Αύγουστο!

Σε μια πιθανή «διαρροή» χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για άλλο ένα «πακέτο» στήριξης. Σε πρόσφατο άρθρο αναφέρεται πως μαζί με τα 3 δισ. ευρώ τα οποία ανήκουν στην Ε.Ε. και περιέχονται στη δόση των 4,8 δισ. που δόθηκαν στην Ελλάδα, οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγγίζουν τα 133,6 δισ. Από τα 144,6 που έχουν δοθεί, με το ΔΝΤ να έχει βάλει μέχρι στιγμής 10 δισ. «Ετσι, έχουν μείνει μόλις 11 δισ. στα ταμεία της Ε.Ε.», υποστηρίζει το άρθρο των Financial Times και αναφέρει ότι «περισσότερες αποδείξεις πως τα χρήματα "φεύγουν" πολύ γρήγορα περιέχονται στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα της Κομισιόν».

Οπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου είναι συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτά, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε εσωτερικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν στην πληρωμή τόκων και στη λήξη ομολόγων! Συγκεκριμένα, 2 δισ. ευρώ απαιτούνται για τις πληρωμές τόκων, 2,8 δισ. ευρώ απαιτούνται για πληρωμές ομολόγων που λήγουν και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ!

Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι πέρα από τα 2,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τα 1,8 δισ. ευρώ που θα δώσει το ΔΝΤ, «θυμήθηκαν» ξαφνικά και οι κεντρικές τράπεζες να αποδώσουν μέρος των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι ως εκ... θαύματος στον «μαγικό» αριθμό των 5,8 δισ. ευρώ!

Αναπάντητο έμεινε, πάντως, το ερώτημα που αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και κατ' επέκταση τους Ευρωπαίους, από τον Οκτώβριο και μετά, όταν δηλαδή αναμένεται η εκταμίευση μόλις 500 εκατ. ευρώ από τα κράτη-μέλη και άλλων 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες.

Το πρόβλημα ξεκινά από τον εντοπισμό χρηματοδοτικού «κενού» 4,6 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2014, που καθιστά αυτομάτως απαγορευτική την περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, λόγω σχετικής πρόβλεψης στο καταστατικό του. Απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ περιορίστηκε να παραπέμψει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές Αρχές, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι, εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του χρέους, καλύπτοντας έτσι το όποιο χρηματοδοτικό κενό. Περισσότερο υπεκφεύγοντας παρά απαντώντας, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι, αν υπάρχει κενό στο δεύτερο μισό του 2014, υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες είχε σημειώσει ότι θα συζητηθεί τον Απρίλιο του 2014 το εάν η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους, άρα μπορούν και να συζητηθούν μέτρα για τη μείωση του χρέους της.

Ενδεχομένως, να μην ήταν αναγκαίες οι συνεχείς επισημάνσεις μου για όλους όσοι μελετούν και προβληματίζονται με τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, αλλά η κατάσταση είναι δεινή. Η ICAP ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.595.000, που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 240.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά, την τριετία των μνημονίων 2010-2013 χάθηκαν 829.000 θέσεις εργασίας. Πλέον, σε κάθε τρεις εργαζομένους αντιστοιχεί τουλάχιστον ένας άνεργος.



Posted: 17 Jul 2013 03:50 AM PDT
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Τουλάχιστον ατυχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρομοίωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη, των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με τη βιομηχανία Άνθρακα και Χάλυβα της ζώνης του Ρουρ, και του ρόλου που έπαιξε στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλά ως ατυχής για έναν έμπειρο πολιτικό του συγκεκριμένου μεγέθους, αλλά και από ιστορικής απόψεως ανακριβής, ενώ στην ουσία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπονομευτικά τόσο στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού όσο και σε βάρος της ασφάλειας του ελληνισμού γενικότερα.

Ας δούμε τι ακριβώς ελέχθη πριν προχωρήσουμε σε μία τοποθέτηση επί του θέματος.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους οι Ε. Βενιζέλος και Γ. Κασουλίδης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η ερώτηση δημοσιογράφου η οποία αποτέλεσε και αφορμή για τη τοποθέτηση του Γ. Κασουλίδη είχε ως εξής:
«Πριν από λίγες μέρες στην Αμερικανική Γερουσία, η νέα βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, η κα Νούλαντ, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου αποτελεί κινητήριο δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού. Θα ήθελα ένα σχόλιο και από τους δυο γι' αυτό, με δεδομένη και την απόφασή σας, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, να συνεργαστείτε στενά σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα της οικονομικής ζώνης, μετά και την προηγούμενη συνάντησή σας στη Λευκωσία».
Η απάντηση του Κύπριου υπουργού ήταν η εξής: «Εγώ πάω ένα βήμα παραπέρα από τις δηλώσεις της κας Νούλαντ. Θεωρώ το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, σαν το αντίστοιχο του άνθρακα και του χάλυβα, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εμείς, σαν Κύπρος, το θεωρούμε σαν το κίνητρο, σαν το επιπρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας. Εύχομαι να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από τους άλλους».

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, έμπειρος στη πολιτική ρητορική, ναι μεν συνηγόρησε υπέρ της τοποθέτησης Κασουλίδη αλλά… έστριψε το ζήτημα στο προσφιλές πλέον θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ως μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική: «Κι εγώ να προσθέσω σε αυτά που είπε ο κ. Κασουλίδης ότι και η μελέτη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική σημασία που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έρχεται να στρέψει την προσοχή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πάντα με μια διάθεση καλής γειτονίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».

Προχωρώντας σε μία σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος να σημειώσουμε εκ προοιμίου, ότι αντιλαμβανόμεθα την τοποθέτηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών ως «καλοπροαίρετη» και «πολιτικώς ορθή» για μία περιοχή η οποία βράζει και είναι έτοιμη να τιναχτεί στον αέρα, άρα κάθε φωνή η οποία υπογραμμίζει το «κοινό συμφέρον» μόνο ως καλοδεχούμενη μπορεί να αποδειχτεί.

Όμως, η «εξομοίωση» της κεντρικής Ευρώπης και της βαριάς βιομηχανίας της η οποία αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμή της, με την ανατολική Μεσόγειο και τον αναδυόμενο ενεργειακό της πλούτο, ο οποίος εάν εξορυχτεί θα αποτελέσει για την περιοχή μας την δική του κινητήριο δύναμη, μπορεί από ποιητική, ρομαντική και πολιτική σκοπιά να χαρακτηριστεί ως ένα… «πιασάρικο» για τους δημοσιογράφους και τον μέσο πολίτη ευφυολόγημα, το οποίο όμως στην περίπτωσή μας δεν είναι ακριβές, αλλά και υποκρύπτει πολύ μεγάλους κινδύνους.

Εξηγούμαστε:

Πρώτον, πώς είναι δυνατόν κάποιος να εξομοιώνει την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ευρώπης με αυτή της Ανατολικής Μεσογείου; Στην πρώτη περίπτωση, η γεωπολιτισμική παράμετρος λέει ότι υπάρχει μία μαγιά «κοινής κληρονομιάς / βάσης» μεταξύ των λαών οι οποίοι αποτελούν ιστορικά τον πυρήνα του Δυτικού Πολιτισμού, όπως αυτός αναδείχθηκε από την Αναγέννηση, και κατόπιν από τη Γαλλική και τη Βιομηχανική επανάσταση ενώ σε κάθε περίπτωση η «Φραγκική» κληρονομία του Καρλομάγνου αγγίζει και τις δύο πλευρές του Ρήνου.

Με άλλα λόγια παρά το γεγονός της γαλλο-γερμανικής αντιπαλότητας, όπως αυτή αναδείχθηκε από τον 19ο κυρίως αιώνα, οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις των Κεντροευρωπαίων, δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι διαφορετικές ή ότι απέχουν πολύ από τον έναν λαό στον άλλο. Το να μιλήσουμε για το «μωσαϊκό» σε εθνοτικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό επίπεδο των λαών της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι πλεονασμός, η ουσία είναι όμως ότι από την άποψη κάθε κλάδου των ανθρωπιστικών επιστημών, το να πει ή απλά να υπονοήσει κάποιος, ότι η Μέση Ανατολή και η κεντρική Ευρώπη μεταξύ του Ρήνου και βορείως του Δούναβη διαθέτουν παρόμοιο βαθμό πολιτικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ομοιογένειας, αποτελεί ακαδημαϊκό ατόπημα, πολιτικό λάθος και στην ουσία εξυπηρετεί μία ιδεολογία η οποία βασίζεται μεν σε ένα κοινό «φαντασιακό» παρελθόν της περιοχής.

Αυτή η «ιδεολογία» εξυπηρετεί όμως ιδιοτελείς σκοπούς και δεν είναι άλλη από τον Νεοθωμανισμό του Νταβούτογλου. Με λίγα λόγια, το να συγκρίνεις την ανατολική Μεσόγειο με τη κεντρική Ευρώπη είναι πολύ απλά σφάλμα τεραστίων διαστάσεων… και αυτοκαταστροφικό.

Δεύτερον, το να συγκρίνει κάποιος το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου με τον άνθρακα και χάλυβα, υπονοώντας ότι όπως και στην Ευρώπη δημιουργήθηκε η «Ένωση Άνθρακος & Χάλυβος» φέρνοντας την ειρήνη, την ευημερία και την ισότητα στην ήπειρο, οπότε κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία «Ένωση Φυσικού Αερίου» στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες με αυτές της Ευρώπης στην περιοχή, δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τόσο τις πραγματικές αιτίες πίσω από τη δημιουργία της «Ένωσης Άνθρακος & Χάλυβος» στην Ευρώπη, ούτε όμως και να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συνέβη στην Ευρώπη του «Χάλυβος» από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν.

Πολύ σύντομα να αναφέρουμε λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη Ένωση έγινε για έναν και μόνον λόγο και κάθε άλλη τοποθέτηση απλώς είναι ανακριβής, ενώ αυτός που την αναφέρει είναι είτε ημιμαθής (άρα επικίνδυνος) είτε ψεύτης (άρα δύο φορές επικίνδυνος). Ο μόνος λόγος για τη δημιουργία της Ένωσης Άνθρακα & Χάλυβα ήταν ο έλεγχος από τους Γάλλους και γενικότερα από τους δυτικούς συμμάχους, του κύριου μοχλού ανάπτυξης της γερμανικής ισχύος, δηλαδή της βαριάς της βιομηχανίας, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί χωρίς καμία αμφιβολία η υποταγή της Βόννης, εκείνη την εποχή, στα κελεύσματα των Αγγλοσαξόνων και των Γάλλων.

Φυσικά η δικαιολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι με την ενοποίηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας υπό μία αρχή θα αποφεύγονταν ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Αυτό είναι αλήθεια αλλά η μισή, η άλλη μισή ήταν ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε η ισχυρότερη εθνική βιομηχανία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας, να… διεθνοποιηθεί, όπως και έγινε.

Τι συνέβη όμως από τη στιγμή εκείνη και ύστερα; Αποφεύγοντας τη διάλεξη περί της εξέλιξης της ευρωπαϊκής ενοποίησης να αναφέρουμε μόνο ότι το «σχέδιο» χάλασε όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ, ενοποιήθηκε ξανά η Γερμανία και τότε η Γαλλία αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία του ευρώ, για να μπορέσει να τιθασεύσει την ανερχόμενη γερμανική ισχύ, κάτι το οποίο η εμπειρία από το 2008 και ύστερα καταδεικνύει ότι γύρισε μπούμερανγκ.

Έτσι, από τότε, δηλαδή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 μέχρι σήμερα, η Ευρώπη της «ευημερίας», της «ασφάλειας» και της «ισότητας», βρίσκεται μόνο στη ρητορική των κυβερνόντων του Βερολίνου και των κατά τόπους συνεργαζομένων ειδικά στο νότο της εν λόγω ζώνης «Κοινής Ευημερίας» και φυσικά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.

Με λίγα λόγια, ο Κύπριος υπουργός, όταν συγκρίνει ανόμοια πράγματα, θα πρέπει να θυμάται, ότι η ενοποίηση της βιομηχανίας Άνθρακα και Χάλυβα έλαβε χώρα για να ελεγχθεί από κάποιους κάποιο ένα άλλο κράτος και σε καμία περίπτωση για να «ενοποιήσει» και να «προσφέρει δικαιοσύνη», ενώ το δημιούργημα αυτό με την εξέλιξη του χρόνου έχει μετατραπεί σε ένα καθεστώς όπου μόνο «Ένωση» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εάν κάποιος στον όρο αυτό συμπεριλάβει σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργητικότητας και όχι σχέσεις επικυρίαρχου-υποτακτικού και αυταρχικής διακυβέρνησης μη δημοκρατικά εκλεγμένων τεχνοκρατών οι οποίοι λειτουργούν για το «δίκαιο των αγορών» και όχι για αυτό των «λαών».

Σε κάθε περίπτωση, το να υποστηρίζεις τέτοιου είδους επιχειρήματα, εάν διαθέτεις ακόμα και τις ελάχιστες απαραίτητες ιστορικές και πολιτικές γνώσεις, είναι σα να υπογραμμίζεις ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο μία «Ένωση Φυσικού Αερίου», η οποία θα επικαλείται όλα αυτά για τα οποία και η Ευρώπη του 1950 επίχαιρε, αλλά μετά από λίγο φάνηκε η πραγματική φύση των πραγμάτων, η οποία ήταν πολύ σκληρή και σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με αυτό που πρέσβευαν οι ρομαντικοί του αντικειμένου.

Μία αντίστοιχη «Ένωση» στη περιοχή, πέραν της παρά φύση γεωπολιτισμικής της βάσης, ευνοεί μόνο ενός τύπου ολοκλήρωση, αυτή μίας αυτοκρατορικής ταυτότητας όπως αυτή αναπτύσσεται από τη νεοθωμανική ονείρωξη, ή όπως αυτή εκτελείται από μία σουνιτικού τύπου ισλαμιστικής ιδεολογίας περί του παγκόσμιου Χαλιφάτου.

Και φυσικά μη μας πει κάποιος ότι η σημερινή ελληνική πολιτική και πνευματική ελίτ θα ήταν σε θέση να προωθήσει το πρότυπο της «Βυζαντινής Κοινοπολιτείας» ως μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση στις υπό ανάπτυξη και υπό εξέλιξη ολοκληρωτικές γεωπολιτικές/γεωπολιτισμικές ταυτότητες που αναπτύσσονται στη περιοχή μας…

Τέλος, είναι προφανές, ότι σε μία Ανατολικομεσογειακή Ένωση, η οποία θα προωθούνταν από τον Ελληνισμό ως ένα «μέσο» για τον έλεγχο μίας αναθεωρητικής Τουρκίας, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια με αυτά που γνώρισε η Ευρώπη αναφορικά με τη Γερμανία…

Στο τέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, αντί οι υπόλοιποι και πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες να ελέγξουν την Τουρκία, η χώρα αυτή λόγω μεγέθους, αργά ή γρήγορα θα ήλεγχε τη περιοχή και τις «κοινές πηγές». Με λίγα λόγια, ο ελληνισμός θα την πάθαινε όπως οι Γάλλοι, οι οποίοι στη προσπάθειά τους να ελέγξουν τους Γερμανούς στην αρχή δημιούργησαν την Ένωση του Χάλυβα και ύστερα μετά την ενοποίηση της Γερμανίας προώθησαν άρον-άρον και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα το «σχέδιο Ευρώ» με αποτέλεσμα να καταντήσουν – και οι ίδιοι – «βαστάζοι» των Γερμανών, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης στην τομέα της εκπόνησης πολιτικής της «Ένωσης».

Φυσικά, η παρομοίωση του ρόλου του Ελληνισμού με αυτό της Γαλλίας θα είναι το βέλτιστο σενάριο διότι ο νεοθωμανός Σουλτάνος, από ένα σημείο και μετά θα αντιληφθεί ότι δεν χρειάζεται ούτε καν «βαστάζους» αλλά υποτακτικούς.

Κλείνουμε τη σύντομη αυτή ανάλυση επισημαίνοντας το αυτονόητο: Αυτό που ειπώθηκε από τον Κύπριο υπουργό ούτε έφερε την καταστροφή, ούτε ίσως και να πέρασε από το μυαλό κανενός η πολυπλοκότητα των επιπτώσεών του, εάν κάποιος θα το λάμβανε της μετρητοίς ή θα προσπαθούσε μέσω αυτού να «κάνει πολιτική». Η προσπάθεια της παρέμβασής μας ήταν να καταδειχτεί η σημασία των λόγων και των λέξεων στην πολιτική κονίστρα και ιδιαιτέρως στις διεθνής σχέσεις και κατά δεύτερον να υπογραμμιστεί προς τους πολιτικούς μας ταγούς ότι πρέπει να σκέφτονται δέκα φορές και να μιλάνε μία, ενώ όταν χρησιμοποιούν «ζωντανά παραδείγματα» να είναι έτοιμοι να τεθούν στη βάσανο τη κριτικής.

Για την ώρα… ο μόνος που γελάει κάτω από τα μουστάκια του είναι ο επαγγελματίας – αν μη τι άλλο – κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού βλέπει κάποιους ερασιτέχνες να πέφτουν στην παγίδα του Νεοθωμανισμού τον οποίο βαφτίζουν μάλιστα και ως «Ανατολικομεσογειακή Ένωση».


Posted: 17 Jul 2013 03:40 AM PDT
Γράφει ο Στάθης Διομήδης

«Το συνέδριο (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν υπόθεση ενός διευρυμένου κομματικού μηχανισμού του 4-5% και σε καμιά περίπτωση του 27% που πήρε πέρυσι τον Ιούνιο. Αυτό είναι μια θεμελιώδης αντίθεση…» ανέφερε στο σχόλιό του τη Δευτέρα στον Real fm ο κ. Λυγερός. Μέσα σε μια φράση όλη η πραγματικότητα για το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πέντε ημέρες κυριαρχούσαν τα οργανωτικά ζητήματα με αποτέλεσμα όλη η συζήτηση να κινείται γύρω από το εάν θα καταργηθούν οι συνιστώσες και εάν θα υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Έγινε από όλες τις πλευρές, μια προσπάθεια οργανωτικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Παρόλα αυτά η σκληρή τακτική που ακολούθησε η ηγετική ομάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Και οι συνιστώσες παρέμειναν και θα αυτοδιαλυθούν «σε εύλογο χρόνο» καθώς δεν περπάτησε η πρόταση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και η εκλογή της κεντρικής επιτροπής έγινε με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, έξι!!! μάλιστα τον αριθμό, παρόλο που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε τρεις - τέσσερις φορές στο βήμα το Σάββατο προσπαθώντας να πείσει την εσωκομματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Μετά τις διπλές εκλογές του 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια για να υπάρξει διεύρυνση στις κομματικές οργανώσεις και όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και άλλων πολιτών εκτός του 3% των συνιστωσών. Γρήγορα παραπέμφθηκε στις καλένδες η προσπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν το 1ο συνέδριο αντί να είναι συνέδριο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο των μελών του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες. Ελάχιστοι σύνεδροι εκτός συνιστωσών του 3%, συμμετείχαν σε ένα σώμα 3500 περίπου μελών, ενώ στο σύνολο των 200 μελών της ΚΕ που εκλέχθηκε δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν προέρχονται από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Αυτό και μόνο δείχνει ότι διεύρυνση και ΣΥΡΙΖΑ μελών είναι ευφηολογήματα και φληναφήματα. Ο στόχος ο οποίος και επετεύχθη ήταν: ελεγχόμενες καταστάσεις, φίμωση απόψεων, μόνη αλήθεια αυτή της υποτιθέμενης κομμουνιστικής αριστεράς και «τα σκυλιά δεμένα»!!

Στο πολιτικό σκέλος, σχεδόν όλα τα πατριωτικά ζητήματα παραπέμφθηκαν στις καλένδες (στο μέλλον) ενώ και κάποιες ελάχιστες αναφορές (σε σχέση με την Τουρκία) που υπήρξαν στην πολιτική απόφαση δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν. Ο Τούρκικος επεκτατισμός, η τουρκική επιθετικότητα και οι απειλές του κατά της Εθνικής Κυριαρχίας βαφτίζονται στην πολιτική απόφαση ως «αιτήματα και διεκδικήσεις» της διπλωματίας της Τουρκίας!!!

Παρόλο που πολύ έγκαιρα, στις 6/6 στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», ο κ. Αϋφαντής, διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, είχε επισημάνει την ανακολουθία μεταξύ πατριωτικών ζητημάτων, Λαού και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία δεν τον έλαβε καν υπόψιν της και επέβαλε τις δικές τις θέσεις.

Μάλιστα ο κ. Αϋφαντής έκλεινε με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο την ανάλυσή του (γνωρίζοντας ίσως καλύτερα από τον καθένα, την ανθρωπογεωγραφία του χώρου) λέγοντας:

«… Ποιες «θέσεις Κ.Ε.» ποιου κόμματος έχουν μείνει στη συνείδηση του μέσου πολίτη; Από το σημείο όμως αυτό μέχρι να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, παραγνωρίζοντας τον βαθύτατο πατριωτικό χαρακτήρα του αριστερού λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διορθώσει τα ημαρτημένα, να πιάσει τον παλμό του ελληνικού λαού, που καταστρέφεται από τη μνημονιακή πολιτική, όπως ακριβώς έπραξε το '41 το ΕΑΜ και όχι τα διάφορα, δήθεν αριστερά, γκρουπούσκουλα που αντί εθνικής αντίστασης πρότειναν την «ταξική συναδέλφωση με τον Γερμανό στρατιώτη…»!

Ένα είναι σίγουρο: ο ΣΥΡΙΖΑ του Συνασπισμού με ολίγον από συνιστώσες δεν είναι διεύρυνση. Είναι πισωγύρισμα. Ο Λαός θέλει απαντήσεις, θέλει λύσεις ΚΑΘΑΡΕΣ στη μνημονιακή και ανθελληνική λαίλαπα.

Θέλει πατριωτικό φρόνημα. Θέλει κυβέρνηση Λαϊκής κυριαρχίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης…

Και σίγουρα δε θέλει ανθελληνικούς διεθνισμούς και ροζ συννεφάκια…

Υ.Γ 1 Μια πρόχειρη ματιά στην πρώτη εικοσάδα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) των εκλεγμένων στην Κ.Ε. δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις…
Υ.Γ. 2 Μετά την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2012 είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο: «Σχεδόν 1.5 εκατ. ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπροσώπηση στην Κ.Ε. του κόμματος» http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487215

Τελικά αποδεικνύεται ότι ήμουν πολύ επιεικής…

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ



Posted: 17 Jul 2013 03:21 AM PDT
Στις αρχές του 2013, το Stratfor έλεγε πως αυτή θα είναι η χρονιά κατά την οποία οι βαθιές, δομικές αδυναμίες στην Ευρώπη και στην Κίνα θα φέρουν τους ηγέτες των δύο αυτών πυλώνων του διεθνούς συστήματος αντιμέτωπους με μια οδυνηρή πραγματικότητα: τα βραχυπρόθεσμα γιατροσόφια που εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν αργότερα τη μεγαλύτερη αστάθεια. Πράγματι, το περασμένο τρίμηνο, οι ηγέτες της Ευρώπης ξεκίνησαν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα υπαρξιακά ερωτήματα αναφορικά με τα κόστη και τα οφέλη της βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και καθώς ξεκινά το γ' τρίμηνο, η Κίνα κάνει επώδυνες κινήσεις για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανισορροπίες στο χρηματοοικονομικό της σύστημα, εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η κρίση της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι στο στάδιο όπου μια απατηλή ηρεμία θα υπερισχύσει τόσο στους δρόμους όσο και στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι χαμηλότεροι στόχοι για τα ελλείμματα, η εγγύηση για παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι υγιείς ρυθμοί αφίξεων ξένων τουριστών στην Ευρώπη και η ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων να περάσουν νομοθεσίες λόγω θερινών διακοπών έχουν δημιουργήσει μια σχετικά ήσυχη περίοδο για την Ε.Ε. Ωστόσο, οι ρυθμοί της ανεργίας αυξάνονται σταθερά σε όλη την Ευρώπη, και παρότι η Γερμανία θα είναι απασχολημένη με το τελικό στάδιο της προεκλογικής περιόδου, υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή ότι το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και οι θεσμοί και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κρίση, με όλο και πιο ταχύ ρυθμό, χάνουν τη νομιμότητά τους.

Για την Κίνα, οι επόμενοι τρεις μήνες θα φέρουν περισσότερες απολύσεις, χρεοκοπίες, διαδηλώσεις και εμπορικές διαμάχες καθώς η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει την πιστωτική επέκταση και να μειώσει τις δομικές ανεπάρκειες. Οι περιοδικές ενέσεις ρευστότητας για τη διαχείριση των αναταράξεων θα στείλουν ανάμικτα μηνύματα αναφορικά με τις προθέσεις της, όμως θα αντανακλούν την απλή αλήθεια ότι, ενώ η χώρα διαθέτει τα κεφάλαια για να διαχειριστεί τις χρηματοοικονομικές πιέσεις, εξακολουθεί να ανησυχεί για την ικανότητά της να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα εν μέσω μιας δραματικής αναμόρφωσης του οικονομικού της μοντέλου.

Η Ρωσία, που με κανέναν τρόπο δεν είναι απρόσβλητη από την οικονομική επιβράδυνση, παρά τον πλούτο των φυσικών της πόρων, θα έχει και κέρδη αλλά και απώλειες αφού θα προσπαθήσει να διατηρήσει το οικονομικό της πλεονέκτημα στην Ευρώπη. Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο αυτό το τρίμηνο θα είναι δύσκολες για τη χώρα και θα πυροδοτήσουν μια εντεινόμενη διαμάχη εξουσίας στο Κρεμλίνο, η Ρωσία θα κάνει αθόρυβη αλλά ουσιαστική πρόοδο στην επέκταση του οικονομικού της αποτυπώματος στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Στη Μέση Ανατολή δεν θα υπάρξει ανακούφιση από τον γενικότερο πόλεμο φατριών που μαστίζει την περιοχή, όμως στη Συρία η ισορροπία της βίας μεταξύ του καθεστώτος και των δυνάμεων των ανταρτών εγγυάται το τέλμα. Το καθεστώς θα έχει ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το μέγεθος της εξωτερικής στήριξης που λαμβάνει, όμως παράλληλα θα υπερεκτείνεται στην πολυμέτωπη στρατιωτική αντεπίθεση κατά των ανταρτών. Και ενώ οι ΗΠΑ –μεταξύ άλλων ξένων δυνάμεων- θα είναι ανοικτές στην παροχή όπλων σε ορισμένες φατρίες ανταρτών, η πρόβλεψη του Stratfor που δίνει έμφαση στην αυτοσυγκράτηση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ανάμιξή τους στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσει να ισχύει και αυτό το τρίμηνο.

Στη Λατινική Αμερική, η μεξικάνικη κυβέρνηση θα κάνει πρόοδο το τρίτο τρίμηνο, εισάγοντας νόμους στο Κογκρέσο που θα προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Στα νότια, ο ιδεολογικός διχασμός θα διευρυνθεί καλώς οι χώρες-μέλη της τελωνειακής ένωσης Mercosur θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά προβλήματα στο εσωτερικό τους. Με τη Βραζιλία και την Αργεντινή να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσωτερικά ζητήματα, η Mercosur θα παραμείνει σε κατάσταση συνεχών αλλαγών, ενώ θα ενισχύεται η πιο δυναμική Συμμαχία του Ειρηνικού (Pacific Alliance).

Αν και δεν προβλέψαμε τις διαδηλώσεις στη Βραζιλία και στην Τουρκία που ξέσπασαν το δεύτερο τρίμηνο, η δυναμική που οδήγησε και στα δύο κινήματα είχε αναφερθεί σε προηγούμενες αναφορές. Μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις του περασμένου τριμήνου, αρκετές από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες της εγχώριας και της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας θα δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες. Οι συνέπειες της ροής των ενόπλων ομάδων που προέρχονται από το Μάλι, η περίοδος των βίαιων απεργιών στα ανθρακωρυχεία της Νότιας Αφρικής, η διευρυνόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Γεωργία και οι τριμερείς ενεργειακές εχθρότητες στο Ιράκ είναι μεταξύ των πολλών άλλων εξελίξεων που το Stratfor αναμένει να καλύψει τους επόμενους τρεις μήνες.

Ευρώπη: «Θερινή ραστώνη» για την κρίση
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το Stratfor αναφέρει ότι επιφανειακά θα φαίνεται ότι υπάρχει σχετική ησυχία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την υπόσχεσή της για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων προκειμένου να διατηρήσει την ηρεμία στις χρηματοοικονομικές αγορές. Παράλληλα, η χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των στόχων για τα ελλείμματα το περασμένο τρίμηνο και η γενικότερη μεταστροφή από τις πολιτικές λιτότητας επίσης θα δώσουν κάποιο περιθώριο για ανάσα στις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Η θερινή τουριστική περίοδος στην Ευρώπη θα φέρει αρκετή ξένη κίνηση ώστε να μετριαστούν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις στις χώρες της Μεσογείου, όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα είναι κλειστά αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που θα καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων για αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές.

Η αυξανόμενη ανεργία εντείνει την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης
Όμως, ενώ η χρηματοοικονομική κρίση έχει περιοριστεί για τώρα, το Stratfor έχει τονίσει σε προηγούμενες προβλέψεις ότι η κρίση των κρατικών χρεών ήταν μόνο η πρώτη φάση μιας πολύ βαθύτερης κοινωνικοοικονομικής προβληματικής κατάστασης. Αυτή η μεγαλύτερη κρίση θα χρειαστεί καιρό για να ξεδιπλωθεί, όμως θα διαρρήξει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, τα ποσοστά της ανεργίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον πυρήνα της Ευρώπης.
Η αυξανόμενη παραδοχή αυτής της τάσης θα εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία (και συγκεκριμένα η ανεργία των νέων) και με το το ποια εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογική διαχείριση της κατάστασης(όπως η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης). Αυτές οι διαμάχες επικεντρώνονται στα ρίσκα και στα οφέλη της βαθύτερης ενοποίησης. Ενώ οι ασυμφιλίωτες διαφορές της Γερμανίας και της Γαλλίαςαναφορικά με το θέμα συνεχίζουν να κακοφορμίζουν, η δυσφορία από την πλευρά της Ολλανδίας, που είναι στριμωγμένη μεταξύ των δύο δυνάμεων και αντιμετωπίζει και αυτή αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, θα γίνει πιο εμφανής καθώς οι Ολλανδοί προειδοποιούν κατά της διεύρυνσης των εξουσιών των Βρυξελλών. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που επηρεάζουν τη διαμάχη αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα αποτρέψουν τη δυνατότητα η συζήτηση για τις πανευρωπαϊκές δομικές μεταρρυθμίσεις να μετατραπεί σε λήψη δράσης προς αυτήν την κατεύθυνση το τρίτο τρίμηνο.

Η εσωτερική ατζέντα των κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Γαλλία, στην προσπάθειά της να εξισορροπήσει την ανάγκη της για συμμαχία με τη Γερμανία και τις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις στο εσωτερικό της, θα δει να αναδύεται και πάλι η συντηρητική αντιπολίτευση (το κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί), αλλά και να εντείνεται η κριτική από την ακροδεξιά, καθώς η δημοφιλία του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει να φθίνει. Το αναπόφευκτο καθήκον της Γαλλίας να προσπαθήσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της θα πάρει τη μορφή διαμάχης αναφορικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αυτό το τρίμηνο. Θα προετοιμαστεί προσχέδιο της μεταρρύθμισης, όμως είναι απίθανο να εγκριθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όπως έκανε και με την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση, ο Ολάντ θα ζητήσει τη συναίνεση των εμπορικών συνδέσμων και των συνδικάτων των εργαζομένων, γεγονός που θα αποδυναμώσει την πρόταση. Το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό είναι τόσο ευαίσθητο πιθανότατα θα οδηγήσει σε διαδηλώσεις από ορισμένα συνδικάτα εργαζομένων στη χώρα, όμως το επίπεδο των αναταραχών δεν θα φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, τα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας θα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην παράλυση της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό το τρίμηνο. Όπως η Γαλλία, έτσι και η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της να κρατήσει αρκετή συνοχή στην Ε.Ε. ώστε να διασφαλίσει τη γερμανική πρόσβαση σε μια μεγάλη καταναλωτική αγορά και της ανάγκης της να διατηρήσει την ευρωστία της οικονομίας της σε μια περίοδο όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης σε όλη την Ε.Ε. είτε είναι στάσιμοι είτε μειώνονται σταθερά. Αυτό το δίλημμα θα στείλει μικτά σινιάλα στο γερμανικό εκλογικό σώμα κατά την προεκλογική περίοδο: οι υποψήφιοι θα τονίσουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ενοποίηση για να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ θα προσπαθούν ταυτόχρονα να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους ότι θα προστατευθούν τα γερμανικά συμφέροντα (και τα λεφτά των φορολογουμένων). Οι ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας αναφορικά με τους κατώτατους μισθούς, τους φόρους και την ενεργειακή πολιτική θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ψήφο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πιθανότατα θα διατηρήσει τη δημοτικότητά της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όμως ασχέτως της πολιτικής κλίσης της κυβέρνησης που θα προκύψει, οι εκλογές από μόνες τους δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία διαχειρίζεται την κρίση.

Το ιταλικό κοινοβούλιο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση (που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014) και για τον νέο εκλογικό νόμο αυτό το καλοκαίρι. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται επίσης η φορολογία ακινήτων και ο ΦΠΑ – διαμάχη που θα κλιμακωθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτά τα θέματα, μαζί με τα νομικά προβλήματα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα προκαλέσουν εντάσεις στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, όμως είναι απίθανο ότι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης.

Το ισπανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, όμως δεν αναμένεται να υπάρξει έγκρισή του αυτό το τρίμηνο. Λόγω της χαλάρωσης από την Ε.Ε. των στόχων για το έλλειμμα της Ισπανίας, οι αυτόνομες περιοχές της χώρας θα πιέσουν για μεγαλύτερη επιείκεια από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Τελικά, η Μαδρίτη θα συμφωνήσει σε πιο χαλαρούς στόχους για το έλλειμμα με τις αυτόνομες περιοχές.

Οι outsiders προκαλούν την κυρίαρχη πολιτική ελίτ
Στην ετήσια πρόβλεψή μας, είπαμε σε γενικές γραμμές πως, ενώ το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ελίτ που κυβερνούν και των μαζών στην Ευρώπη θα δώσει τη δυνατότητα στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα θα εξακολουθήσουν σε μεγάλο βαθμό να κρατούν το έδαφός τους. Αυτή η τάση συνεχίζεται και για το επερχόμενο τρίμηνο. Όταν η Αυστρία διεξάγει τις γενικές εκλογές της στις 29 Σεπτεμβρίου, η ευρωσκεπτικιστικη ομάδα Stronach πιθανότατα θα μπει στη Βουλή, όμως τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας πιθανότατα θα διατηρήσουν τον έλεγχο.

Στην Ελλάδα, ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που πλέον κατέχουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, θα δεχθεί εντεινόμενες πιέσεις από τον αντικαθεστωτικό ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιστωτές της χώρας θα συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όμως θα δείξουν επιείκεια όταν χρειαστεί προκειμένου να μη διαλυθεί η κυβέρνηση.

Εκτός της ευρωζώνης, είναι πιθανόν να υπάρξει πολιτική αναταραχή στην Πολωνία αυτό το καλοκαίρι. Τα χαμηλά ποσοστά έγκρισης της κυβέρνησης που προκύπτουν από την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη θα δημιουργήσουν περισσότερες πολιτικές προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα αποφύγει κατάρρευση της κυβέρνησης, όμως θα δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του όσο και εκτός αυτού.

Η κεντρική Ευρώπη αψηφά τις Βρυξέλλες
Ο σταδιακός κατακερματισμός της Ευρώπης που τονίστηκε στην ετήσια πρόβλεψή μας θα κλιμακωθεί και στην κεντρική Ευρώπη, όπου η Ουγγαρία θα ηγηθεί της τάσης για συγκέντρωση του πολιτικού ελέγχου, αψηφώντας τους κανόνες της Ε.Ε. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επικρίνουν τις αμφιλεγόμενες νομικές μεταρρυθμίσεις και την επιβολή φορολογίας στις τράπεζες και στον τηλεπικοινωνιακό τομέα από την Ουγγαρία, όμως δεν θα έχουν την πολιτική βούληση και τα μέσα να πιέσουν αποτελεσματικά τη Βουδαπέστη να αντιστρέψει την πορεία της. Η Ρουμανία επίσης θα δείξει αυξανόμενα σημάδια αποστασιοποίησης από τους κανόνες της Ε.Ε. λόγω οικονομικής και πολιτικής αναγκαιότητας. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί την εξασθενημένη επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να επεκτείνει την οικονομική της παρουσία στην περιοχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.