17 Ιουλ 2013

Χάνονται χρήματα απο το σύστημα διανομης τροφίμων

17/07/2013

Σύμφωνα με διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ...
Χάνονται χρήματα απο το σύστημα διανομης τροφίμων
κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται περίπου 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, γεγονός που είναι ηθικά και οικονομικά απαράδεκτο, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik, ο οποίος συνεχίζοντας ανέφερε «είναι ακόμη πιο τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς το πραγματικό μέγεθος των πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή των 89 εκατ. τόνων. Πρόκειται για σπατάλη και όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει κάτι λάθος με το σύστημα».
Τα τρόφιμα είναι απαραίτητα για τη ζωή, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας, και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλύσεων αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των σημερινών τάσεων στην παραγωγή και την κατανάλωση των τροφίμων.
 Το σύστημα των τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, για παράδειγμα, μέσω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, των χρήσεων της γης και των υδάτινων πόρων, τη ρύπανση, την εξάντληση του φωσφόρου, καθώς και από τις επιπτώσεις των χημικών προϊόντων, όπως τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα.

Για τους παραπάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων και το σύστημα κατανάλωσης. Με σχετική διαβούλευση, που ανακοινώθηκε από τις 15 Ιουλίου, καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πολίτες, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και δημόσιες αρχές, να καταθέσουν ιδέες για άμεσες δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων και, γενικότερα, για το πώς θα διασφαλιστεί ότι το σύστημα διατροφής μας θα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να σκεφτούν προτεραιότητες για δράση, για το πώς θα μετρηθούν οι επιπτώσεις από την παραγωγή τροφίμων, καλύτερους τρόπους για την προώθηση βιώσιμης παραγωγής και αλυσίδων εφοδιασμού, λκαθώς και πιο βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων, προτάσεις για την πρόληψη και τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, και ποιες πολιτικές θα ήταν καταλληλότερες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2013, και όπως σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι απόψεις θα συμβάλουν σε μια ανακοίνωση για την αειφόρο παραγωγή τροφίμων αργότερα εντός του 2013, η οποία θα εξετάζει τα απορρίμματα τροφών και την μείωση της αναποτελεσματικότητας των πόρων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων..
www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.