16 Ιουλ 2013

Σκόπια: Συνελήφθη ο εμπνευστής της κατασκευής του αγάλαματος του Μ. Αλεξάνδρου

Για κύκλωμα παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων συνελήφθη ο επικεφαλής της προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς

Για έκδοση παράνομων αδειών σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές συνελήφθη ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς των Σκοπίων, Πάσκο Κούζμαν. 

Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ, ενώ η αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν ως έναν από τους βασικούς εμπνευστές της ιδέας του αποκαλούμενου προγράμματος «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στα Σκόπια (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄κ.α). 

Σύμφωνα με την αστυνομία η σύλληψη του Κούζμαν έγινε στο πλαίσιο ερευνών για την εξάρθρωση κυκλωμάτων παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν συλληφθεί στην ΠΓΔΜ πάνω από 20 άτομα με τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας.

Επιπρόσθετα δημοσιεύματα του Τύπου στην ΠΓΔΜ κάνουν λόγο για εκτεταμένες λαθραίες ανασκαφές, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας και για ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα ευρήματα των λαθραίων ανασκαφών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διοχετεύονταν σε αρχαιοκάπηλους στο εξωτερικό.

---
Πηγή: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.