14 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 13-8-13


Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 13 Aug 2013 08:58 PM PDT
Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ!

Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υποστηρίζει μια μελέτη του οίκου αξιολόγησης Moody's που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι χώρες αυτές "εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθειας" υπογραμμίζει στη μελέτη του ο οίκος.

Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 ετών –από το 1983 μέχρι το 2012– και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.

Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει ο Moody's. Αυτόν τον λόγο επικαλείται ο οίκος για να μην αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους "παράγοντες κινδύνου" οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα "πολύ υψηλό" δανειακό βάρος.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της στα τέλη του 2001, ενώ επί πολλά χρόνια λάμβανε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με τον Moody's, η μελέτη καταδεικνύει ότι η "μεγάλη πλειονότητα" των χωρών που στηρίχθηκαν από το Ταμείο δεν χρεοκόπησαν αν και πολλές από αυτές δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών", τονίζει.

Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.


Posted: 13 Aug 2013 03:21 PM PDT
Ισότιμη στην ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου του νησιού η Τουρκία

Καταστροφική λύση για την εθνική οντότητα της Κύπρου και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, η λύση που προωθείται και μάλιστα άμεσα (οι συζητήσεις θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη) είναι μια παραλλαγή του περίφημου Σχεδίου Ανάν, το οποίο το αποτρέψαμε, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Στόχος της... παραλλαγής είναι η... εξίσωση της ελεύθερης Κύπρου με τα κατεχόμενα και την ανακήρυξή τους σε δυο απολύτως ισότιμα κράτη, ίσα σε όλα! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τις πολιτικές εξουσίες, αλλά και τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!.. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αν και κατακτητές, μετά από εισβολή και εκατοντάδες θύματα, θα γίνουν τώρα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού. Σε επίπεδο δε της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα υπάρχει πλήρης ισοτιμία σε όλα! Θα χρησιμοποιηθεί δε ως «δόλωμα» η Αμμόχωστος την οποία θα επιστρέψουν υποτίθεται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο» ήταν το σχόλιο βετεράνου έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο, θέτει προ των ευθυνών τους τις πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, που δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θ' αρχίσουν να τρέχουν από τον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό της βιασύνης που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της Κύπρου έθεσε ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και αναφέρθηκε μάλιστα σ' αυτό και στις επίσημες δηλώσεις του. Μίλησε για «σημαντική ευκαιρία» (;) για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως Κύπρο και Ελλάδα καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δικαιώματα επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ασφυκτικές, ως εκ τούτου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά, παρουσία του Μπ. Ομπάμα, ότι στην όποια λύση δοθεί στο ζήτημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δήλωση που ενισχύει τις πληροφορίες (μαζί και τους φόβους) ότι η λύση που προωθεί η αμερικανική πλευρά κινείται εκτός των διεθνών κανόνων και κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας προφανώς ότι το θέμα θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Επικοινώνησε δε αμέσως μαζί του μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα για να τον ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν σχετικά. Για την ακρίβεια τι ακριβώς του ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό και που κάθε άλλο είναι υπέρ των νομίμων συμφερόντων της Κύπρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δυο άνδρες να έχουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατ' ιδίαν συνάντηση προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και στο τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις και εδώ τίθεται το ερώτημα πως και με τι όπλα θα μπορέσει να εμποδίσει τη λύση που θέλουν να επιβάλλουν.

Και εδώ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης καθώς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είχε δώσει μάχη την περίοδο του δημοψηφίσματος και στις εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει ότι θέμα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να υπάρξει. Δυστυχώς όμως να που υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυπριακή ηγεσία θα καλέσει τον λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση που προωθεί η Ουάσιγκτον, με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, ή θα μεθοδευθεί άλλη... πρακτική, ώστε να μην εκφρασθεί ο κυπριακός λαός. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι θα πει και ξανά όχι. Είναι επομένως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την διενέργεια δημοψηφίσματος, έχοντας την πικρή εμπειρία με το Σχέδιο Ανάν.

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο βήμα στον κύκλο παρεμβάσεων που θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Κι ότι η συνέχεια θα δοθεί στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή "Το Παρόν"



Posted: 13 Aug 2013 12:09 PM PDT

Γράφει ο Νίκος Ελευθέρογλου

Από τη φύση του ο άνθρωπος για να μπορεί να αντέχει την απώλεια χρησιμοποιεί ως …γιατρό το χρόνο. Έτσι χωρίς να ξεχνά συνεχίζει να πορεύεται στη ζωή, χαμογελά, δημιουργεί, στενοχωριέται, θυμώνει με μικρά ή μεγάλα που του συμβαίνουν. Η απώλεια όμως είναι πάντα εδώ.
Τα γράφουμε αυτά γιατί τέτοιες μέρες ο Αττίλας πριν από 17 χρόνια είχε επιλέξει για άλλη μια φορά να κάνει επίδειξη απανθρωπιάς και θρασυδειλίας. Να δημιουργήσει στον ελληνισμό μια ακόμη τραγική απώλεια και έναν πόνο διαρκείας.
Δεν τους φτάνει βλέπεις το ότι κατέχουν ως εισβολείς τη μισή περίπου Κύπρο, αλλά αρέσκονται στο να συνεχίζουν να δολοφονούν αθώους και αμάχους. Έτσι δολοφόνησαν τον Τάσο Ισάακ και τον Σολωμό Σολωμού. Δυο παλικάρια που προστέθηκαν σε μια σειρά ηρώων που χάθηκαν για την Ελλάδα, την Κύπρο.

Δυστυχώς και αυτό το έγκλημα των Τούρκων παραμένει χωρίς τιμωρία. Όπως παραμένει χωρίς τιμωρία και η εισβολή και η κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου. Διαπιστώνουμε με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε εκεί μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό.

Με δόλωμα την Αμμόχωστο οι… φίλοι και εταίροι μας ετοιμάζουν ένα νέου τύπου σχεδίου Ανάν. Μακάρι να πέφτουμε έξω και το σχέδιο να είναι κάτι καλό. Αλλά έχουμε μάθει να είμαστε πια καχύποπτοι.
Δεν ξέρουμε τι συζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Μπάρακ Ομπάμα. Θα ήθελα να του έχει διηγηθεί την ιστορία του Τάσου και του Σολωμού όταν πήγε η κουβέντα στο Κυπριακό. Να του έλεγε τι έχουν κάνει οι Αμερικάνοι για να συλλάβουν τους απανταχού τρομοκράτες ή όσους έχουν πλήξει αμερικανικούς στόχους.
Και να ζητούσε του Προέδρου Ομπάμα να συλλάβουν οι Αμερικάνοι μια και η… διεθνής κοινότητα αδιαφορεί τους φονιάδες του Ισαάκ και του Σολωμού.

Θα ήταν μια καλή αρχή για το Κυπριακό μια τέτοια κίνηση. Θα έδειχνε ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες αρχές και αξίες. Αφού οδηγούσαν στο Διεθνές Δικαστήριο τους φονιάδες και τους τιμωρούσαν θα μπορούσαμε να κάτσουμε στο τραπέζι με ήσυχη την εθνική μας συνείδηση.
Πόσο δύσκολο θα ήταν να μπει σαν όρος πριν από τις συνομιλίες αυτός. Διότι τους αγνοούμενους οι Τούρκοι φρόντισαν και τους εξαφάνισαν έναν - έναν. Σε συνθήκες που ποτέ δεν μάθαμε.

Όνειρα θα μου πείτε; Μπορεί. Ο ρομαντισμός και η πίστη στη δικαιοσύνη να είναι όνειρα θερινής νυκτός σε έναν κόσμο που κινείται από το δίκαιο των ισχυρών.
Αλλά μήπως αυτή η πατρίδα δεν γεννήθηκε από έναν όνειρο; Λέω μήπως;

Ας πιστέψουμε επιτέλους ξανά στο όνειρο και όχι μόνο στο… θεό που λέγεται χρήμα.
Ας πούμε επιτέλους ένα βροντερό δεν ξεχνώ.
Που ξέρεις μπορεί αυτή τη φορά να το ακούσει κάποιος.
Έστω και εάν είναι ο αντίλαλος από τη φωνή μας…



Posted: 13 Aug 2013 10:12 AM PDT
Του Χρήστου Μηνάγια 

Ενώ συνεχίζεται η αστάθεια στη Μέση Ανατολή µε τις συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών και την αντιπαράθεση του ήπιου µε το ριζοσπαστικό Ισλάµ, η φιλελεύθερη µεσαία τάξη της Τουρκίας, που ξεπερνά το 50 % της κοινωνίας, υποστηρίζει την έννοια της «µουσουλµανικής δηµοκρατίας» και θα αντιδράσει δυναµικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νοµιµοποίησης κάθε συντηρητικής πολιτικής που θα περιορίζει τις ελευθερίες και θα παρεµβαίνει στον τρόπο ζωής των πολιτών. Εποµένως η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών: είτε θα ιδρυθεί µια φιλελεύθερη και πλουραλιστική δηµοκρατία, είτε θα επικρατήσει ο ισλαµιστικός αυταρχισµός και η χώρα θα βρίσκεται σε µια διαρκή αστάθεια.

Η οικονοµική πρόοδος είχε ως αποτέλεσµα την αστικοποίηση µεγάλου µέρους τους πληθυσµού, µε τη διαρκή και συστηµατική συσσώρευση των Τούρκων πολιτών στα µεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά, το γεγονός αυτό συνετέλεσε αφενός στην αποδοχή της αστικής κουλτούρας και του αστικού τρόπου σκέψης, αφετέρου στην απαίτηση του κόσµου για περισσότερη δηµοκρατία. Όµως, οι τελευταίες εξελίξεις κατέδειξαν ότι η οικονοµική ανάπτυξη όχι µόνο δεν ενίσχυσε τη δηµοκρατία στη χώρα, αντιθέτως οι επιτυχίες στην οικονοµία ενίσχυσαν περισσότερο την αυταρχικότητα του Ερντογάν.

Συνακόλουθα δε, τόσο η επιχείρηση που έγινε κατά της οργάνωσης Εrgenekon, όσο και οι δίκες που ακολούθησαν δεν περιορίσθηκαν σε καθεαυτού νοµικά πλαίσια και δεν συνδράµουν στον εκδηµοκρατισµό της χώρας. Συνεπώς, αυτό εκλήφθηκε από µεγάλο µέρος της τουρκικής κοινωνίας ως µια σύγκρουση πολιτικών σκοπιµοτήτων του Ταγίπ Ερντογάν και του ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν από τη µια πλευρά και των αντιπάλων τους κεµαλιστών στρατιωτικών, πολιτικών, δηµοσιογράφων και µη κυβερνητικών οργανώσεων από την άλλη.

Όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία απέφυγε την οριστική ρήξη µε τους κεµαλιστές στρατηγούς και επεδίωξε τη βήµα προς βήµα συνδιαλλαγή µαζί τους, κερδίζοντας χρόνο και ενδυναµώνοντας παράλληλα την επιρροή και τη διείσδυσή του κόµµατός του στους υπόλοιπους κρατικούς φορείς. Στο εγχείρηµα αυτό, σηµαντική ήταν η συµβολή της «ασύµµετρης συµµαχίας» Ερντογάν-κίνηµα Γκιουλέν, η οποία µετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 τείνει να µετατραπεί σε µια «ασύµµετρη σύγκρουση».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός αφού απέκτησε τα προσδοκώµενα οφέλη άρχισε να επανακαθορίζει τις ισορροπίες εξουσίας της «Νέας Τουρκίας» και δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτηµα του Γκιουλέν ώστε, οι 150 από τους βουλευτές του ΑΚΡ να ανήκουν στην cemaat (σ.σ. θρησκευτική κοινότητα) του εν λόγω ιµάµη. Υπόψη ότι σύµφωνα µε αναφορά της ΜΙΤ, στο επιτελείο της cemaat του Γκιουλέν υπάρχουν 4 πολιτικοί, 5 στρατιωτικοί, 173 αστυνοµικοί και 23 στελέχη της ΜΙΤ. Αναφορικά δε, µε τα περιουσιακά της στοιχεία, αυτά ανέρχονται σε 150 δισεκατοµµύρια δολάρια και υποστηρίζεται από 65 µεγάλους οµίλους που διαθέτουν συνολικά 700 εταιρείες.

Επίσης, µια άλλη αιτία της σύγκρουσης αυτής εστιάζεται στη σχέση θρησκείας-κράτους και συγκεκριµένα στον έλεγχο της κοινωνίας από τον κρατικό µηχανισµό µέσω της θρησκείας. Συνεπώς, αποκαλύπτονται τα στοιχεία ενός νέου «πολιτιστικού πολέµου» και πολιτικών παρεµβάσεων, όπου οι αντιλήψεις περί τουρκισµού (Türklük), Ισλάµ (Islamiyet), εξευρωπαϊσµού (Batıcılıκ), εθνικισµού και σχέσης θρησκείας-κράτους πιθανόν να τεθούν υπό επαναξιολόγηση.
Φυσικά αυτό δεν είναι καινοφανές για τα τουρκικά δεδοµένα, καθότι για 2,5 αιώνες περίπου οι Τούρκοι βρίσκονται σε µια διαρκή αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητάς τους, µέσω διαφόρων θεωριών, τάσεων και ιδεολογιών µε κυριότερη αυτή του τουρκο-ισλαµισµού που ξεκίνησε το 1980 και αφορά την ανάδειξη του τουρκισµού µέσω του Ισλάµ.

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε έκθεση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, για τους επόµενους µήνες σχεδιάζονται αναταραχές στη χώρα, παρόµοιες µε αυτές στο πάρκο Gezi της πλατείας Ταξίµ, προκειµένου να υπάρξει αστάθεια και χάος. Όπως γίνεται κατανοητό, µετά την εµφάνιση του φαινοµένου Gezi, διότι περί φαινοµένου πρόκειται, το κυριότερο πρόβληµα του κυβερνόντος κόµµατος ΑΚΡ δεν είναι πλέον η διεύρυνση του δηµοκρατικού επιπέδου της χώρας, αλλά η εξασφάλιση της παραµονής του στην εξουσία και οι ακόλουθες απόψεις έγκριτων Τούρκων αρθρογράφων αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγµα της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί:

• Mehmet Barlas, εφηµερίδα Sabah, 6-8-2013: «Οι θρησκευτικές κοινότητες cemaat δεν αποτελούν ούτε δηµοκρατικές µη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε πολιτικά κόµµατα. Για παράδειγµα, εάν είσαι µέλος µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης ή ενός κόµµατος µπορείς να επικρίνεις τον αρχηγό του. Ωστόσο, εάν είσαι µέλος µιας cemaat µπορείς να επικρίνεις µόνο τον πρωθυπουργό. Τα ΜΜΕ της cemaat αποκαλούν τον πρωθυπουργό δικτάτορα, όµως δεν ρωτούνε γιατί ο Γκιουλέν δεν επιστρέφει (από τις Ηνωµένες Πολιτείες) στην Τουρκία;».

• Kadri Gürsel, εφηµερίδα Milliyet, 8-8-2013: «Η επιχείρηση εναντίον της Ergenekon και η δίκη που ακολούθησε κατέδειξαν ότι υφίσταται πολύ µεγάλο έλλειµµα δηµοκρατίας και νοµικών κριτηρίων, ενώ οι συντελεστές τους, το ΑΚΡ και η cemaat, εστιάσθηκαν αποκλειστικά στα πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσµα (της δίκης) µπορούµε να το εξετάσουµε από δύο πλευρές. Πρώτον, από την πλευρά της αποστρατικοποίησης, όπου η Κεµαλιστική ∆ηµοκρατία και η στρατιωτική χειραφέτηση κατέρρευσαν. Και δεύτερον, από την πλευρά του πολιτικού αυταρχισµού, καθότι η αποστρατικοποίηση της πολιτικής δεν συνεπάγεται και αυτόµατο εκδηµοκρατισµό, δεδοµένου ότι τόσο το ΑΚΡ όσο και η cemaat, που αποκρατικοποίησαν την πολιτική, δεν αποτελούν δηµοκρατικούς θεσµούς.».
Συνεπώς επιβεβαιώνεται µε αρκετή σαφήνεια η άποψη ότι το κίνηµα Γκιουλέν στήριξε τον Ερντογάν διότι θεώρησε ότι µε τον τρόπο αυτό, αφενός θα εδραιωθεί και θα ενδυναµωθεί, αφετέρου θα πετύχει την ολοκληρωτική διείσδυση και έλεγχο των στρατηγικών κέντρων διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας.

• Aslı Aydıntaşbaş, εφηµερίδα Milliyet, 8-8-2013: «Τις τελευταίες ηµέρες µεταξύ του κόµµατος AKΡ και της κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν, που συνηθίσαµε να την αποκαλούµε cemaat, υφίσταται µια προστριβή που έφθασε στο ζενίθ. Σε γενικές γραµµές, η κυβέρνηση απειλεί την cemaat λόγω του ότι αυτή προσπαθεί να γίνει κράτος εν κράτει, ενεργεί σύµφωνα µε τα συµφέροντα των ∆υτικών και µε την παρέµβασή της σε διάφορες επιχειρήσεις της αστυνοµίας προσπαθεί να εµπλέξει το κυβερνόν κόµµα σε πολύπλοκες καταστάσεις. Από τη πλευρά της η cemaat του Γκιουλέν αναφέρει ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την ένταση και την πόλωση που υπάρχει, λόγω της κακής διαχείρισης των θεµάτων της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Πριν δύο χρόνια η σκέψη της αυταρχικότητας στο κράτος αποτελούσε µια ανησυχία, ενώ σήµερα το γεγονός αυτό αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο».

• Hüseyin Gülerce, εφηµερίδα Zaman, 9-8-2013: «Τις τελευταίες ηµέρες, βρίσκεται στην επικαιρότητα η αντιδικία µεταξύ ΑΚΡ και cemaat (σ.σ. εννοεί το κίνηµα Γκιουλέν). Λέγεται ότι η cemaat υποκρύπτει δόλο και σκοπιµότητα. Όµως τα µέλη της, την αποκαλούν ως µια κίνηση παροχής υπηρεσιών, η οποία µε τις συστάσεις και συµβουλές του Αξιοσέβαστου Φετουλάχ Γκιουλέν επέκτεινε σε όλη την Τουρκία και διεθνώς τις αγαθοεργίες και τις δραστηριότητες της, στους τοµείς της εκπαίδευσης, της παιδείας και του διαλόγου. Η πιο βαριά κατηγορία για την cemaat είναι ότι αυτή επιδιώκει να γίνει ένα νέο κέντρο χειραφέτησης και να µοιρασθεί την εξουσία. Μία τέτοια αντίληψη αποτελεί απίστευτη προβοκάτσια και δολοπλοκία. Η cemaat πάντα υποστηρίζει την ακεραιότητα, τη συνοχή και τη σταθερότητα του κράτους και της πατρίδας. ∆εν εναντιώνεται σε καµία κυβέρνηση. Αναγνωρίζει, ενθαρρύνει και µε προσευχές υποστηρίζει τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης για οικονοµική ανάπτυξη, ευηµερία και εκδηµοκρατισµό της χώρας. Η υποστήριξη αυτή δεν εστιάζεται σε ένα κόµµα ή σε ένα πρόσωπο, αλλά έχει σχέση µε το σήµερα και το αύριο της Τουρκίας. Όµως, το πιο σηµαντικό είναι ότι, αυτοί που επιζητούν και υποκινούν τη διχόνοια µεταξύ του ΑΚΡ και της cemaat έχουν σαν στόχο να εξοντώσουν και το ΑΚΡ και τον Γκιουλέν. Εάν γίνει κάτι παράνοµο και αντιδηµοκρατικό σε βάρος του ΑΚΡ, τότε όλη η χώρα και η cemaat θα υποστούν ζηµιά. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν γίνει οποιαδήποτε παρανοµία και αδικία σε βάρος της cemaat, τότε και η κυβέρνηση και όλη η χώρα θα υποστούν ζηµιά.».
∆ηλαδή ο Gülerce απειλεί εµµέσως τον Ερντογάν όχι µόνο µε κυβερνητική κρίση αλλά και µε αστάθεια στη χώρα, επιβεβαιώνοντας τους επικριτές του Γκιουλέν ότι η cemaat του δεν αποτελεί ένα απλό θρησκευτικό κίνηµα αλλά κάτι πολύ µεγαλύτερο και ισχυρό.

• Ali Bulaç, εφηµερίδα Zaman, 10-8-2013: «Στην Τουρκία δεν υπάρχει κανένας αυτοδιοικούµενος θρησκευτικός φορέας. Το κοσµικό κράτος αποφασίζει για όλα τα θέµατα, ακόµη και για τη διδακτέα ύλη του µαθήµατος των θρησκευτικών και της πολιτιστικής ηθικής. Το κράτος αφενός ελέγχει και αποφασίζει, αφετέρου δεν αποδέχεται ως συνοµιλητές τους πιστούς και τις θρησκευτικές κοινότητες (cemaat και tarikat). Η κατάσταση αυτή δεν συνάδει ούτε µε την κεµαλιστική αρχή του κοσµικισµού (Laiklik), ούτε µε τον ισλαµισµό-µουσουλµανισµό. Εφόσον η διαχείριση των θρησκευτικών θεµάτων στην Τουρκία έχει ανατεθεί στη DİΒ (Diyanet İşleri Başkanlığı/∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) τότε εξάγεται το συµπέρασµα ότι µιλάµε για µια de facto κρατικοποίηση της θρησκείας.».
∆ηλαδή ο Bulaç θέτει το, «εξωπραγµατικό» για τα δεδοµένα της σηµερινής Τουρκίας, ζήτηµα περιορισµού των αρµοδιοτήτων της DIB και αλλαγής της πολιτικής ελέγχου της θρησκείας από το κράτος, κάτι που εφαρµόζεται στην Τουρκία από το 1980 µέχρι τώρα. Υπόψη ότι µέσω αυτών είχε οικοδοµηθεί ο θρησκευτικός εθνικισµός στην Τουρκία και ο Φετουλάχ Γκιουλέν, «εργοδότης» του Bulaç, τον στήριξε στο αρχικό στάδιο υλοποίησής του. [σ.σ. Η DİΒ ιδρύθηκε το 1924 και εκπροσωπεί το Hanefi Islam που είναι µία από τις τέσσερεις σουνιτικές σχολές ισλαµικής σκέψης. Το 1990 διέθετε 84.712 άτοµα και έλεγχε 62.942 τζαµιά. Μετά το 2002, επί κυβερνήσεως Ερντογάν, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθµιση της εν λόγω διευθύνσεως, µε αποτέλεσµα σήµερα η DİΒ να ελέγχει 84.684 τζαµιά, να διαθέτει 104.758 άτοµα (1.040 άτοµα στην κεντρική υπηρεσία, 103.560 άτοµα στις µουφτείες, 831 άτοµα στο κέντρο εκπαίδευσης και 41 άτοµα σε αντιπροσωπείες του εξωτερικού) και ο προϋπολογισµός της να ανέρχεται σε 4.269.559.676 τουρκικές λίρες (1.664.545.683 ευρώ).
Επισηµαίνεται ότι ο Ερντογάν, προκειµένου να έχει υπό τον έλεγχο του τη ∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, µεροληπτεί υπέρ των σουνιτών και άφησε ηµιτελή όλα τα ανοίγµατα που υποσχέθηκε στους αλεβίτες. Άλλωστε, στην κοινοβουλευτική οµάδα του κυβερνόντος κόµµατος ΑΚΡ δεν υπάρχει κανένας Τούρκος ή Κούρδος αλεβίτης, ενώ υπάρχουν αρκετοί Κούρδοι σουνίτες].

• Mümtaz'er Türköne, εφηµερίδα Zaman, 11-8-2013: «Η πολιτική κινείται πάντα στη δική της πορεία και µε την ισχύ που διαθέτει δεν αναγνωρίζει κανέναν αντίπαλο. Το µόνο που επιθυµεί είναι να καθυποτάσσει τους άλλους. Καθώς η πολιτική διευρύνει την ηγεµονία της έρχεται σε αντιπαράθεση µε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Μια τέτοια σύγκρουση δεν βιώσαµε και στο πάρκο Gezi (πλατεία Ταξίµ στην Κων/πολη); Το ότι δεν χάνεις δεν σηµαίνει ότι κερδίζεις. Η cemaat δεν χάνει, ενώ αυτοί που δεν θα µπορέσουν να κερδίσουν ποτέ είναι τα πολιτικά κόµµατα. Οι cemaat είναι µία ζώσα παράδοση που διαρκεί χίλια χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά πολιτικά κόµµατα που απαλλοτριώθηκαν στον τάφο των κοµµάτων λόγω του µικρού βίου τους».

• Ali Bulaç, εφηµερίδα Zaman, 12-8-2013: «Τα κόµµατα που ελέγχουν το κέντρο, επιδιώκουν να ελέγξουν την κοινωνία και µέσω αυτής τις cemaat, χρησιµοποιώντας ως όργανα την πολιτική και τον κρατικό µηχανισµό. Επίσης, όταν µια cemaat έχει µια πολιτική απαίτηση λαµβάνει την εξής απάντηση: εσύ είσαι cemaat, µείνε εκεί που είσαι και εάν δεν σε συµφέρει ίδρυσε ένα κόµµα και κατέβα στον στίβο (της πολιτικής). Όµως, αυτός ο τρόπος δεν επιλύει το πρόβληµα διότι η εξουσία ούτε µπορεί να αντιληφθεί σωστά το σύνολο της κοινωνίας και ούτε ανοίγει κάποιο δίαυλο διαλόγου για τα πραγµατικά προβλήµατα της κοινωνίας. Αυτό αποτελεί µια βασική κρίση για τη δηµοκρατία. Εποµένως έχουµε ανάγκη µιας νέας πολιτικής».
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι στην Τουρκία υφίσταται ένα «βαθύ κράτος», το οποίο ελέγχει και χειραγωγεί τον κρατικό µηχανισµό. Το εν λόγω βαθύ κράτος µέχρι την κατάρρευση της στρατοκρατίας τελούσε υπό τον έλεγχο των κεµαλιστών, ενώ τώρα ελέγχεται σε µεγάλο βαθµό από τους µηχανισµούς του καθεστώτος Ερντογάν. Επίσης, το τελευταίο διάστηµα, το θέµα που εγείρει το ενδιαφέρον είναι ότι, ο ρόλος των θρησκευτικών κοινοτήτων (cemaat) και η θέση τους στην πολιτική ζωή της Τουρκίας έχει λάβει µεγάλη διάσταση και εάν αυτό συνεχισθεί µέχρι την επόµενη εκλογική διαδικασία πιθανόν να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσµατα και να επιφέρει σηµαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας.

Πηγή Geostrategy



Posted: 13 Aug 2013 08:15 AM PDT
Tου Tony Barber 
 
Η επιτυχία της Γερμανίας αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για την ευρωστία της ευρωζώνης. Όμως, εάν η χώρα δεν λύσει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, δεν θα είναι σε θέση να δώσει κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Αν η Γερμανία έπαιρνε 1 ευρώ για κάθε συμβουλή που λαμβάνει ως προς το πώς να ενεργήσει για το θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζει σήμερα.

Από όλα τα μήκη και τα πλάτη έρχονται οι συστάσεις προς το Βερολίνο: εκδώστε ομόλογα ευρωζώνης, ελαφρύνετε το χρέος της Ελλάδας, δημιουργείστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Μεσόγειο, φτιάξτε μια τραπεζική ένωση, αφήστε τους εγχώριους μισθούς να αυξηθούν, προωθείστε τη δημοσιονομική τόνωση αντί να φωνάζετε για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι στον σωστό δρόμο και ορισμένες άλλες είναι λανθασμένες. Όμως, όλοι παραβλέπουν ότι μία από τις πιο χρήσιμες συνεισφορές της Γερμανίας θα ήταν να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την ίδια της την οικονομία.

Η χώρα παρουσιάζεται τυπικά ως ο οικονομικός γίγαντας της Ευρώπης και το Βερολίνο ως η πρωτεύουσα στην οποία στρέφονται οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες για να δουν αποφασιστικές ενέργειες με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση.

Ωστόσο, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι μη Ευρωπαίοι βλέπουν τη Γερμανία ως έναν ολιγόλογο γίγαντα, ως ένα κράτος η απροθυμία του οποίου να ηγηθεί αντανακλά το βάρος ιστορικών εγκλημάτων καθώς και του σε βάθος επαρχιωτισμού της πολιτικής του κουλτούρας. Το λιγότερο κατανοητό είναι ότι η Γερμανία, παρά το γεγονός πως αποτελεί την «άγκυρα» της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει μια σειρά μακροπρόθεσμων προκλήσεων που, εάν δεν διευθετηθούν, θα περιορίσουν την ικανότητά της να δώσει την όποια κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Στην έκθεση "Looking to 2060" για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πέρυσι πως η Γερμανία θα επιτύχει μέση ετήσια ανάπτυξη 1,1% από το 2011 μέχρι το 2060. Αυτό τη φέρνει δίπλα στο Λουξεμβούργο, στις τελευταίες θέσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ σε 42 χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η πιθανή ανάπτυξη της Γερμανίας είναι 1,25%. Κράτη όπως η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ολέθριο 25% στη διάρκεια της κρίσης, ή η Ιταλία, της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα, με μεγάλη τους ευχαρίστηση θα αντάλλασσαν τις υφέσεις τους με την ισχνή ανάπτυξη της Γερμανίας. Όμως, η επιμήκυνση επί 50 χρόνια μιας σχεδόν αόρατης οικονομικής επέκτασης δεν θα δώσει στη χώρα δύναμη και εμπιστοσύνη για να ηγηθεί στην Ευρώπη.

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με αυτό είναι η μείωση του πληθυσμού, ή αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν Schrumpfnation Deutschland – δηλαδή «συρρικνούμενη Γερμανία». Με περισσότερα από 81 εκατομμύρια ανθρώπους, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους δημογράφους της Ε.Ε., όμως, ο γερμανικός πληθυσμός θα μειωθεί έως το 2060 στα 71 περίπου εκατ. Θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο -εάν υποθέσουμε ότι δεν θα αποσχιστεί η Σκοτία- όσο και στη Γαλλία.

Οι αιτίες της μείωσης συμπεριλαμβάνουν τον πολύ αργό ρυθμό γεννήσεων και τα μέτρια επίπεδα καθαρής μετανάστευσης. Με 1,36 γέννηση για κάθε γυναίκα, η Γερμανία έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια οι ρυθμοί της γονιμότητας παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών για κάθε γυναίκα που χρειάζεται για να διατηρηθεί το μέγεθος ενός πληθυσμού. Για πολλά ακόμα χρόνια θα υπάρχουν λιγότερες πιθανές Γερμανίδες μητέρες.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει τη μητρότητα, όπως για παράδειγμα ο νόμος που πέρασε πρόσφατα ο οποίος εγγυάται θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό για κάθε παιδί άνω των 12 μηνών. Όμως, η επιδοτούμενη από το κράτος πολιτική υπέρ των γεννήσεων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα με δυσάρεστες μνήμες από τα ναζιστικά προγράμματα για την προώθηση της μητρότητας.

Έτσι, μένει η μετανάστευση. Όπως προέκυψε από τα βρετανικά κρατικά αρχεία αυτόν τον μήνα, ο Χέλμουτ Κολ, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, είχε πει στη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, το 1982, ότι σχεδίαζε να μειώσει κατά το ήμισυ τον τότε πληθυσμό του 1,5 εκατ. Τούρκων μεταναστών μέσα σε τέσσερα χρόνια διότι δεν ενσωματώνονταν καλά στη γερμανική κοινωνία.

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η γερμανική πολιτική διαμάχη κι οι νόμοι για την υπηκοότητα και τις κοινωνικές συμπεριφορές έχουν προχωρήσει πολύ από εκείνες τις μέρες. Η καθαρή μετανάστευση αυξήθηκε στα 369.000 άτομα πέρυσι. Όμως, το μεταναστευτικό σύστημα της Γερμανίας παραμένει υπερβολικά περιοριστικό: οι μη Ευρωπαίοι κάτοικοι τείνουν να παραμένουν εκτός Γερμανίας, εκτός και αν είναι εξειδικευμένοι υποψήφιοι για καλοπληρωμένες δουλειές. Είναι ένας θλιβερά ανεπαρκής τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλείψεων της Γερμανίας σε μηχανισμούς ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορικής, σε φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες.

Οι δημογραφικές πιέσεις της χώρας καθιστούν απαραίτητο για την Άγκελα Μέρκελ, ή για οποιονδήποτε γίνει καγκελάριος μετά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε ένα τεράστιο μέτωπο. Αν και η εγχώρια ζήτηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη κυρίως στη χαμηλή ανεργία, η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προϊόντων για τη δημιουργία ανάπτυξης. Η εξαγωγική επιτυχία χρειάζεται να συνοδεύεται από πιο ανοιχτές αγορές προϊόντων και από πιο ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών, μέρη του οποίου -όπως το λιανικό εμπόριο- είναι καταφανώς ανεπαρκή με βάση τα πρότυπα των προηγμένων οικονομιών.

Τρεις άλλοι τομείς που ζητούν απεγνωσμένα βελτίωση είναι οι υποδομές, η παιδεία και η έρευνα και ανάπτυξη. Η Γερμανία δαπανά λιγότερα από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα της Ε.Ε. στην αναβάθμιση των οδικών, των σιδηροδρομικών και των υδάτινων έργων. Η γηράσκουσα υποδομή επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις της. Ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής, δαπανά λιγότερα στην παιδεία και στην έρευνα και ανάπτυξη απ' ό,τι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας διότι η γερμανική οικονομική επιτυχία είναι η απόλυτη εγγύηση ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει και θα ανθήσει. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Όμως, δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Πηγή Euro2day


Posted: 13 Aug 2013 07:25 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την προκλητική άποψη ότι έχουν αρθεί όλα τα νομικά εμπόδια για να ξαναγίνει η αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού ξανά μουσουλμανικό τέμενος, προβάλλει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Türkiye, με ημερομηνία 12/8.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και τον Τούρκο ιστορικό Taha Uğurluel, μετά την προκλητική μετατροπή του ιστορικού ναού της αγίας Σοφίας της Νίκαιας από μουσείο σε τζαμί και την πρόσφατα επίσης προκλητική μετατροπή της αγίας Σοφίας Τραπεζούντας παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων της περιοχής σε τζαμί, τώρα δεν μένει παρά και η πασίγνωστη παγκοσμίως και προστατευόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα μέχρι το 1930 στον χώρο της αγίας Σοφίας γίνονταν μουσουλμανική προσευχή ενώ το 1934 το μεγαλοπρεπές αυτό κτίσμα έγινε μουσείο και από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τώρα όμως, όπως υποστηρίζει η Türkiye, ήρθε η ώρα να αποδοθεί ξανά στους μουσουλμάνους μετά την εκ νέου μουσουλμανοποίηση των ναών της αγίας Σοφίας Νίκαιας και Τραπεζούντας.

Να σημειωθεί ότι την μετατροπή της αγίας Σοφία Κωνσταντινούπολης σε τζαμί υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό μια μουσουλμανική οργάνωση, το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», της οποίας μάλιστα τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, Μάλιστα η οργάνωση αυτή έχει αρχίσει μια μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών για την μετατροπή της αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και Η εκστρατεία αυτή έχει πάρει και ένα πολύ χαρακτηριστικό τίτλο που κυκλοφορεί σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ, «Σπάστε τις αλυσίδες – Ανοίξτε την αγία Σοφία σαν τζαμί».
Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan, ανέφερε ότι η αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, είναι το… σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν… μουσουλμανικό τέμενος. Η εκστρατεία μας θα ικανοποιηθεί, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», μόνο αν ακουστεί ξανά η μουσουλμανική κλήση για προσευχή από τους τέσσερεις μιναρέδες της αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ένα γεγονός που θα εορταστεί από όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή της μετατροπής της αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως υποστηρίζουν οι υποκινητές της, δηλαδή το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», έχει και την έμμεση υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταΐπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως και αυτό είναι και το ενδιαφέρων στοιχείο στην όλη υπόθεση, διευρύνει τον κύκλο συλλογής των υπογραφών της και σε άλλες ισλαμικές χώρες. Η επιδίωξη είναι να ανάγουν το θέμα σε πανισλαμικό ζήτημα και να αποκτήσει πανισλαμικές διαστάσεις διεθνοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την κίνηση για την μουσουλμανοποίηση της αγίας Σοφίας. Μάλιστα προχωρούν ακόμα περισσότερο και συγκρίνουν την αγία Σοφία, σαν ισλαμικό σύμβολο, με το γνωστό τέμενος του Mescid i Aksa, στα Ιεροσόλυμα, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά τεμένη του Ισλάμ.

Έτσι ενώ κάποιοι τουρκολάγνοι δήμαρχοι εδώ στην Ελλάδα σκοπεύουν να γεμίσουν με τζαμιά τις πόλεις τους, στην γειτονική ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν, «φίλου» και κουμπάρου μας, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον Σαρλ Αζναβούρ μισεί τους Έλληνες και τους Αρμένιους, η ισλαμική υστερία απειλεί να ξανασκλαβώσει το μεγαλύτερο σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας, την αγία Σοφία της Βασιλεύουσας, με ισλαμικά… φέσια και τουρμπάνια.




Posted: 13 Aug 2013 10:54 AM PDT

Αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ!

H αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, μέσα από σχετική εγκύκλιο του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, επιτρέπει στους παραπάνω φορείς εξουσίας να αυξήσουν από το... παράθυρο τις μηνιαίες οικονομικές τους απολαβές εν μέσω κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", δίνεται η δυνατότητα στους αιρετούς να αυξήσουν τη σύνταξή τους, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο. 

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και πέρασε ως "εξαιρετικά επείγουσα". Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσοι κατείχαν δημόσια αξιώματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν προυπηρεσία τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο επικουρικό του ταμείο, προκείμενου να αυξήσουν τα χρόνια της ασφάλισης τους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο άρθρο 138 του νόμου 4052/2012 που προφανώς ψηφίστηκε... νύχτα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το κόλπο με το "παραθυράκι" για τους αιρετούς άρχοντες. Πάνω στην ίδια εγκύκλιο, δύνανται να βρούν... πάτημα και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν και αυτοί να αυξήσουν τα χρόνοια της προϋπηρεσίας τους και άρα τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο και την εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και για δημάρχους και νομάρχες, συντάξιμος θεωρείται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή ο χρόνος που θήτευσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πρίν από την εκλογή τους. Μέσω αυτής της αναγνώρισης, θα μπορέσουν όχι μόνο να συμπληρώσουν τα χρόνια που τους λείπουν, αλλά και να αυξήσουν τη σύνταξη τους.

Σχολιάζοντας το ζήτημα στο Twitter, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, έγραψε: "Η φόρμουλα για αύξηση συντάξεων Βουλευτών και Δημάρχων,σε καιρούς άγριας λιτότητας, είναι πολύ προκλητική. Να ακυρωθεί άμεσα απο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".


Πηγή: News.gr



-->
Posted: 13 Aug 2013 10:52 AM PDT
Η Πειραιώς σχεδιάζει εφέτος να κλείσει περίπου 312 καταστήματα
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα το 2012 με κλείσιμο 219 καταστημάτων και έπεται συνέχεια...

Κατά 5.500 μειώθηκαν τα καταστήματα των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012, με ρυθμό 4%-4,5% εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και φέτος η δραστική συρρίκνωση των δικτύων, με την τάση εντονότερη σε χώρες όπου εφαρμόζονται Μνημόνια. «Πρωταθλητής» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 5,7%, καθώς οι συγχωνεύσεις των τραπεζών είχαν συνέπεια το κλείσιμο 219 καταστημάτων.

Φαινόμενο, που συνεχίζεται και το 2013 αφ' ενός λόγω της συγκέντρωσης των τραπεζών (πλέον σε τέσσερις ομίλους των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank που έχουν απορροφήσει ή απορροφούν τα μικρότερα δίκτυα), αφ' ετέρου λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να περιστείλουν αισθητά το λειτουργικό κόστος τους (προσωπικό, καταστήματα, μισθώσεις κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το 2013 θα είναι επίσης χρονιά συρρίκνωσης καθώς μόνον ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα, που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Παράλληλα, σημαντική θα είναι η μείωση στα δίκτυα Alpha Bank (έχει απορροφήσει την Εμπορική), Εθνικής (απορροφά τις FBB, ProBank) και Eurobank (απέκτησε το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank).

Ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, με αφορμή τους ελέγχους της Black Rock και τα stress tests που θα ακολουθήσουν, να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και νέος γύρος αναδιάταξης στο τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό προοιωνίζεται η υποχρέωση δραστικής μείωσης του κόστους.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2013 λειτουργούσαν περί τα 3.080 καταστήματα (από 11 τράπεζες) ενώ η κυβέρνηση για να διευκολύνει την... εκκαθάριση και να μειώσει το κόστος της εκμίσθωσης είχε φροντίσει να περάσει ειδική ρύθμιση. Η κυβέρνηση πέρασε (τον Ιανουάριο) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 246/Α/ 18.12.2012) ρύθμιση βάσει της οποίας παρατείνεται η δυνατότητα καταγγελίας σύμβασης μίσθωσης ακινήτων με σημαντικά χαμηλότερη αποζημίωση (3+1 μήνες) απ' ό,τι ίσχυε πριν (6+4 μήνες) μέχρι την 31η/12/2013.

Επιπλέον είχε προβλεφθεί πως εάν ο μισθωτής ενημερώσει τρεις μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη, τότε μπορεί να αποχωρήσει από το ακίνητο (περιλαμβανομένων των διατηρητέων κτηρίων) καταβάλλοντας ακόμη χαμηλότερη αποζημίωση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να περιορίζεται σε μόνο ένα ενοίκιο.

Παράγοντες της κτηματαγοράς απέδωσαν στην κυβερνητική «πρόνοια» την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.





-->
Posted: 13 Aug 2013 06:49 AM PDT

Μουεζίνογλου στα τουρκικά σημαίνει γιος του μουεζίνη, του θρησκευτικού λειτουργού που καλεί σε προσευχή τους μουσουλμάνους από τον μιναρέ του τζαμιού. Με το όνομα αυτό κυκλοφορεί και Τούρκος υπουργός, ο οποίος ανέλαβε από τον Ερντογάν τον τομέα της υγείας. Παρά ταύτα, ασχολείται με ανθυγιεινά «αθλήματα» όπως οι προκλήσεις εις βάρος της ελληνικής Θράκης. Επισκέφθηκε προσφάτως την περιοχή και δήλωσε ότι η Θράκη είναι «το κομμένο χέρι της Τουρκίας». Συμπλήρωσε δε ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι. Ευτυχώς στον υπουργό Υγείας απήντησε από ελληνικής πλευράς ένας... γιατρός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος, βουλευτής Εβρου. Ως Θρακιώτης, λοιπόν, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης και ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να κόψουν το χέρι κάθε επίδοξουυ αμφισβητία!

Προσωπικά, θεωρώ ότι η δήλωση Γεροντόπουλου εκφράζει την εθνική αξιοπρέπεια και την αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδεικνύει η Ελλάς απέναντι σε οιαδήποτε ιταμή πρόκληση των γειτόνων. Ο άνθρωπος είπε τα αυτονόητα. Δυστυχώς, η ενδοτική και υποχωρητική στάση ορισμένων πολιτικών μας έχει απογοητεύσει τα τελευταία χρόνια τους Ελληνες και έχει αποθρασύνει τους γείτονες. Ο μέσος Ελληνας μπορεί να είναι αγχωμένος με την ανεργία, τα χαράτσια και την οικονομική κατάσταση, όμως δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιέπαινη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγωνίζονται να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την αποτρεπτική μας ικανότητα παρά τις περικοπές στους μισθούς τους.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τέτοιες αποστομωτικές απαντήσεις που δίνουν τα σωστά μηνύματα προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό. Χρειαζόμαστε, όμως, και μια βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος το οποίο θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη Θράκη. Το κομμένο χέρι του Μουεζίνογλου, είτε με τη δική του έννοια είτε με την ερμηνεία του Ακη Γεροντόπουλου, υποδηλώνει ένα μακρύ χέρι που ξεκινά από την Αγκυρα και φτάνει μέχρι το τελευταίο μουσουλμανικό χωριό της Θράκης μας. Δεν θέλω να κινδυνολογώ, ούτε όμως να υποτιμώ το πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η Θράκη κινδυνεύει. Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Πιστεύω, όμως, ότι το μακρύ χέρι της Τουρκίας πρέπει εγκαίρως να εντοπίζεται και να εκδιώκεται όταν χώνεται εκεί που δεν το σπέρνουν. Για να μη βρεθούμε σε λίγα χρόνια προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Με προβληματίζει το γεγονός ότι στις δηλώσεις Μουεζίνογλου ήσαν παρόντες μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι χειροκρότησαν. Με προβληματίζει η δράση της Ζιράτ Μπανκασί, της τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας, η οποία έχει υποκαταστήματα στην ελληνική Θράκη και χρηματοδοτεί μουσουλμάνους για να αγοράζουν τη γη Ελλήνων. Με προβληματίζει η ψυχολογική τρομοκρατία που ασκεί το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής στη φιλήσυχη και νομιμόφρονα πλειονότητα των Πομάκων και των άλλων μουσουλμάνων. Με προβληματίζει η ανοχή των ελληνικών κομμάτων σε ακραίες δηλώσεις ή ενέργειες μουσουλμάνων βουλευτών τους. Και το κυριότερο: Με προβληματίζει η παρουσία στο τουρκικό ΥΠΕΞ του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος με γραπτά κείμενα έχει προειδοποιήσει ότι θέλει να μετατρέψει τη Θράκη σε ένα νέο Κόσοβο και να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα όπως «αξιοποιήθηκαν» οι Τουρκοκύπριοι!

Προβληματίζομαι, αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά το μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη μας θα καταντήσει κομμένο χέρι. Εχουμε και θέληση και δύναμη. Εχουμε τους Θρακιώτες μας, που αγωνίζονται ειρηνικά και δημιουργικά για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Εχουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες μπορούν να κόψουν και τον βήχα και το χέρι σε όποιον μας απειλήσει. Εχουμε τις υγιείς φωνές των Πομάκων, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Ελληνες και όχι Τούρκοι.

Κύριε Μουεζίνογλου, μολών λαβέ!



Posted: 13 Aug 2013 03:59 AM PDT
Είκοσι χρόνια από τη δοκιμασία των αδελφών Ποντίων

Το καλοκαίρι του 1992  στην Αμπχαζία (αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, πρωτεύουσα το Σοχούμι), με αφορμή την είσοδο Γεωργιανών στρατευμάτων, ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις. Οι Έλληνες της περιοχής και οι περιουσίες τους βρέθηκαν στο έλεος των μαχών και των φανατικών παραστρατιωτικών ομάδων. Η Ελληνική Πολιτεία άρχισε να γίνεται δέκτης αιτημάτων για βοήθεια.

Τον Ιούνιο του 1993, η Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού πραγματοποίησε περιοδεία στη Νότια Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση για την παροχή βοήθειας είχε πλέον  παρθεί. 

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου '93, κλιμάκιο από την Ελληνική πρεσβεία της Μόσχας, το ΓΕΕΘΑ και το ΕΙΥΑΠΟΕ, βρέθηκε στο εμπόλεμο Σοχούμι για τη σχετική προετοιμασία. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης υπολογίστηκε ότι θα ξεπερνούσε τις 100.000.000 δρχ.

Το καλοκαίρι του 1993, το Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο "Viscountess" της εταιρείας MARLINES με πλοίαρχο τον Καπετάν Γιώργη Σαμιωτάκη που  εκτελούσε ταξίδια στη γραμμή Ελλάδα-Ιταλία ναυλώθηκε για μια άκρως απόρρητη επιχείρηση.   

Στο λιμάνι του  Πειραιά το "Viscountess" φόρτωσε ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλοίο, εκτός από το κανονικό του πλήρωμα, επιβιβάστηκαν στελέχη του ΓΕΕΘΑ, αξιωματικός του Π.Ν, αξιωματικός του Λ.Σ, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι, και νοσηλευτικό προσωπικό από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν  ο αείμνηστος πλοίαρχος - τότε - του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλης Ντερτιλής. Προορισμός το  Σοχούμι.

Ανήμερα της «Παναγίας», το πρωί της  15-8-1993, το "Viscountess" κατέπλευσε στο Σοχούμι. Εκφόρτωσε την ανθρωπιστική βοήθεια και αμέσως με τάξη αλλά και ταχύτητα επιβιβάστηκαν σε αυτό 1013 ομογενείς αφού προηγήθηκε προξενικός, τελωνειακός και αστυνομικός έλεγχος. Το βράδυ της ίδιας μέρας απέπλευσε για την Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί της 17ης Αυγούστου του 1993,  με τον κατάπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την αποβίβαση των 1013 ομογενών, γράφτηκε ο επιτυχής επίλογος της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων, από το εμπόλεμο Σοχούμι. Της επιχείρησης με την κωδική  ονομασία "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ  ΔΕΡΑΣ".

Στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση για την υλοποίηση της επιχείρησης, λειτούργησαν υπηρεσίες του ΕΙΥΑΠΟΕ (Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής Απoκατάστασης Αποδήμων Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων) και υπήρξε έντονη κινητικότητα στις τοπικές αρχές.
Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Βιργινία Τσουδερού και ο Πρόεδρος του ΕΙΥΑΠΟΕ Γεώργιος Ιακώβου, συμμετείχαν σε συσκέψεις που γίνονταν στη Νομαρχία Έβρου (τότε στεγαζόταν στο παλαιό κτίριο της παραλιακής λεωφόρου).
Κατά τη διάρκεια του πλου από τον Πειραιά στο Σοχούμι και από Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη υπήρχε τακτική επαφή μεταξύ κλιμακίων κέντρου, πλοίου και Αλεξανδρούπολης και όλα εξελίχθηκαν ομαλά.
Στην Παλαγία, για τις ανάγκες των παλιννοστούντων,  μεταφέρθηκαν από την Καλαμάτα προκατασκευασμένοι οικίσκοι που είχαν χρησιμοποιήσει εκεί  οι σεισμόπληκτοι (1986).
Στο λιμάνι στήθηκε ένα πρόχειρο συγκρότημα τριών συνεχόμενων αποθηκών, τύπου «τολλ» (110 Χ 10 μ. κάθε μια,) για τις αναμενόμενες - υποτιθέμενες ανάγκες του διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου. Οι αποθήκες αυτές δεν χρειάστηκαν και μετά από μερικά χρόνια κατεδαφίστηκαν γιατί εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

Η επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας" μεταδόθηκε από διεθνή ΜΜΕ, μπήκε στη διεθνή βιβλιογραφία και εξύψωσε το κύρος της Ελλάδας, στην Ομογένεια και στους Διεθνείς Οργανισμούς αφού λίγο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1993, το Σοχούμι καταλήφθηκε μέσα σε λουτρό αίματος από τους Αμπχάζιους.

***

1912 - 1918 διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
1922 Μικρασιατική καταστροφή,
1989 διάλυση της ΕΣΣΔ,  
1992 - 1993 πολεμικές συγκρούσεις στη Γεωργία… Πρόσφυγες, Νεοπρόσφυγες, Μικρασιάτες, Παλιννοστούντες, Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι… 

Σε όποια χρονική περίοδο κι αν αναφερθείς, όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσεις, το νόημα και η ουσία είναι μια: 
Σκληρή και πολλαπλή δοκιμασία  για το ελληνικό γένος. 

Είκοσι χρόνια μετά την τέταρτη δοκιμασία των Ποντίων αδελφών να ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη.

Αλεξανδρούπολη Αύγουστος  2013
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)



Posted: 13 Aug 2013 03:48 AM PDT
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία απέδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει πολύ την εξουσία της απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών. Αυτό που δεν έχει επαρκώς συζητηθεί και αναλυθεί, είναι οι επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα…
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ» το οποίο υπογράφει ο διακεκριμένος, Μπουράκ Μπεγκντίλ, οι επίδοξοι προμηθευτές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αντιληφθεί ότι πλέον στερείται νοήματος, σε μεγάλο βαθμό, το να προσπαθήσουν να εντυπωσιάσουν τους στρατηγούς, αφού το παιχνίδι άλλαξε.

Πλέον, ο πραγματικά ισχυρός παράγοντας στην επιλογή των οπλικών συστημάτων είναι πλέον ο ίδιος ο Ερντογάν…

Πηγή Defence-point

Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στα χέρια ενός, είναι βέβαιο πως δεν υπάγεται στην δημοκρατία. Αλλά, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δημοκρατία υπάρχει μόνο την ημέρα των... εκλογών.


Posted: 13 Aug 2013 02:45 AM PDT
Της Αλεξίας Τασούλη

Τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει το Αιγαίο εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας έτσι απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας που επιδιώκει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου να περάσουν από το δικό της έδαφος.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτεταμένα στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ κατά την πρόσφατη τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

Οπως αποκαλύπτει στη REAL NEWS ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, εκπονείται μελέτη στην οποία εξετάζονται δύο ή και τρείς εναλλακτικοί αγωγοί που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Το πρώτο σενάριο της μελέτης εξετάζει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα απο το οικόπεδο Αφροδίτη , θα φτάνει στην Κρήτη, στη συνέχεια θα ανεβαίνει βόρεια και θα φτάνει στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής και από εκεί θα συνδέεται με τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον ΙGB.

H άλλη επιλογή, το δεύτερο σενάριο της μελέτης δηλαδή, εξετάζει τη δημιουργία του αγωγού που θα ξεκινά επίσης από την Κύπρο, θα φτάνει στην Κρήτη και στη συνέχεια θα κατευθύνεται δυτικά της Πελοποννήσου, θα φτάνει στο Ιόνιο και εκεί θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η τρίτη επιλογή φτάνει υποθαλάσσια μέχρι την Πελοπόνησο αλλά στη συνέχεια χερσαία θα διασχίσει το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας και θα συναντήσει τον ΤΑP.

Ο Υπουργός Ενέργειας εκτιμά ότι όποιος από τους τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς και εάν επιλεγεί, είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος. Τα προβλήματα που υπάρχουν εντοπίζονται κυρίως στο βάθος της θάλασσας και στα υποθαλάσια ρεύματα.

Ο κύριος Μανιάτης εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο χρόνων και σύφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην συνάντηση με του δύο ομολόγους του θα αποτελέσει μια πρόσθετη διαδρομή προς την Ευρώπη, συμπληρωματική στους αγωγούς που μεταφέρουν το αζέρικο αέριο της Κασπίας θάλασσας.

Η δουλειά αυτή πήρε σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια λέει ο κύριος Μανιάτης, χάρη και στην υπεύθυνη προετοιμασία του υφυπουργού ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, οποίος όπως λέει ο Υπουργός δούλεψε αθόρυβα και για τον ΤΑP και για τον Eurasia Interconnector, την υποθαλάσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Το πώς θα μεταφερθούν τα κοιτάσματα από τα οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι το ζητούμενο και μέχρι τώρα ήταν υπό εξέταση δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η δημιουργία σταθμού υγροποίησης (και μετά με δεξαμενόπλοια) με τη Λευκωσία να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του στο Βασιλικό. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός είναι οικονομικά βιώσιμος ακόμη και αν διαχειριστεί μόνο το κοίτασμα της "Αφροδιτης" που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διότι το Ισραήλ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αν θα χρησιμοποιήσει το τερματικό σταθμο της Κύπρου ή θα επιλέξει να διοχετεύσει τον θησαυρός της μέσω αγωγού, που αποτελεί τη δεύτερη επιλογή.

Και εδώ ακριβώς η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλη κινητικότητα και έχει υποβάλει δελεαστικές προτάσεις προς τους εμπλεκόμενους ενεργειακούς κολοσσούς, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός, αρχικά υποθαλάσσιος και στη συνέχεια χερσαίος, που θα διασχίζει το έδαφος της.

Παρά την καχυποψία του Τελ Αβιβ προς την Αγκυρα, μια τέτοια λύση έχει πολλά οικονομικά πλεονεκτήματα και δεν είναι τυχαίο ότι παραμονές της υπογραφής της τριμερής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραηλ, η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Delek δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες στην Τουρκία και εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αγωγός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Αυτή η δήλωση προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία, τη στιγμή που η Delek συμμετέχει στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ με μερίδιο 30%.

Ωστόσο το ρίσκο του προσανατολισμόυ των εξαγωγών προς τα εκεί, όσο και αν συμφέρει οικονομικά , θα καταστήσει τις χώρες που θα εμπλακούν εξαρτημένες από την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια ενδεχόμενη διμερή κρίση.

Το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων απασχόλησε και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο ενεργειακό τρίγωνο λέγοντας ότι "η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο.



Posted: 13 Aug 2013 02:28 AM PDT
Τη νέα διαπραγμάτευση της τιμής διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα έθεσε με επιστολή του στα τέλη Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί, και σίγουρα κατ'αρχήν δεν είναι θετική. Η ενέργεια του πρωθυπουργού έγινε σε συνέχεια του αιτήματος της ΔΕΠΑ προς τη ρωσική Gazprom ένα μήνα νωρίτερα, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας από τη Ρωσία, αλλά μάλλον επέλεξε κακό timing: Η Μόσχα είναι πιο "παγωμένη" έναντι της Αθήνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγ. Βενιζέλο. Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου.

Στην επιστολή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζητά από τον Β. Πούτιν να υπάρξει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει η ρωσική εταιρεία και με άλλους πελάτες της στην Ευρώπη, "αλλά εκεί τα συμβόλαια είχαν λήξει ή ή έγιναν στ πλαίσιο πολυετούς ανανέωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα", αναφέρουν πηγές του Defencenet από την Μόσχα. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσo όρο.

Σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε το Defencenet σε υψηλά ιστάμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας στην Μόσχα, η απάντηση ήταν ότι "όλες αυτές οι χώρες έχουν ρωσικής κατασκευής αγωγούς, όπως αυτοί που περνάνε από την Ουκρανία τον Nord Stream, και σε λίγο και τον South Stream και τον καινούριο αγωγό που θα περάσει από την Πολωνία. Η Ελλάδα μετά τον Κ.Καραμανλή απέρριψε όλους υτούς τους αγωγούς και προτίμησε τον TAP, άρα δεν υπάρχει άμεση προοπτική για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου."

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Gazprom έχει κάνει μειώσεις και σε άλλους πελάτες, ενώ σε περιπτώσεις που αρνήθηκε, υπήρξε παραπομπή σε διαιτητικά δικαστήρια, που την υποχρέωσαν σε σημαντικές μειώσεις. Είτε κατόπιν συμφωνίας είτε από τη διαιτησία αναγκάστηκε μάλιστα σε επιστροφή μέρους των εισπραχθέντων.

"Αν θελήσει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά μπορεί να ακολουθήσει την ίδια οδό" λέχθηκε από την Μόσχα και αυτό έμοιαζε περισσότερο με απειλή...

Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, η Μόσχα θα λάβει πολλά και σημαντκά αντισταθμιστικά οφέλη, σε όλα τα επίπεδα. Η εποχή που τα έδινα όλα στην Αθήνα, και οι ελληνικές κυβερνήσεις της χώρας τα έδιναν όλα στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ με μηδενικά ανταλλάγματα, έχουν παρέλθει...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ



Posted: 13 Aug 2013 02:15 AM PDT

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Στις 30 Νοεμβρίου 2012, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, έγραψα άρθρο με τίτλο: «Ο αλυτρωτισμός των γειτόνων μας είναι επακόλουθο των μνημονίων», όπου μεταξύ των άλλων έγραφα:
«…Και ενώ η κυβέρνησή μας κοιμάται και μένει ουραγός των εξελίξεων, έρχονται τα μηνύματα από ΗΠΑ τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Ν.Υόρκης "Καλάμι": "Την ώρα που οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον... τουρισμό τους και το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται, από πλευράς Αλβανίας κορυφώνεται η προπαγάνδα περί Τσαμουριάς, των Αλβανόφωνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι οργανωμένοι, προπαγανδίζουν περί Τσαμουριάς και καταγγέλλουν την Ελλάδα για... ''γενοκτονία''. Οι περίπου 330.000 Αλβανόφωνοι (μεταξύ τους και Κοσσοβάροι) στις ΗΠΑ, συγκεντρωμένοι σε μεγάλες παροικίες (Νέα Υόρκη, Βόρεια Νέα Υερσέη, Σικάγο, Ντιτρόιτ, Φιλαδέλφεια, Βοστόνη, Κόλπος Τάμπα, Χάρτφορντ Κοννέτικατ, Ρίβερσάϊντ Καλιφόρνια), δικτυώνονται στο Κογκρέσσο και συγκεντρώνουν χρήματα". Οι Αλβανοί που τόσα έχουν ωφεληθεί από την Ελλάδα δεν παύουν να αναπαράγουν και να αναμοχλεύουν το ανύπαρκτο θέμα της «Τσαμουριάς», από τη στιγμή που τους δίνει το δικαίωμα αυτό, η παντελής ανυπαρξία υπερήφανης Εθνικής φωνής από τις πολιτικές ηγεσίες της πατρίδας μας. Χρόνια τώρα δεν άκουγαν τις Εθνικές κραυγές αγωνίας του αείμνηστου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Σεβαστιανού, αλλά ούτε και του διαδόχου του, εξ ίσου δυναμικού, Μητροπολίτου Ανδρέα για το πολύ ευαίσθητο Εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Και αφού τα αυτιά και τα μάτια των κυβερνώντων είναι κλειστά σε τέτοιες κραυγές αγωνίας, οι Αλβανοί ζητούν και τα ρέστα, αξιώνοντας τα εδάφη μας μέχρι την Πρέβεζα…».
Αυτός, λοιπόν, ο δυναμικός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ. Ανδρέας, εκδίδει από την ακριτική και αιματοβαμμένη Κόνιτσα, έδρα της Μητροπόλεώς του, τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο: «Βορειοηπειρωτικόν ΒΗΜΑ» (μου αποστέλλεται ανελλιπώς και ευχαριστώ γι΄ αυτό), όπου μάχεται υπέρ βωμών και εστιών. Μάχεται για τα Ιερά και τα Όσια των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας! Κάνει το χρέος του προς την πατρίδα, όπως ακριβώς είναι καθήκον του κάθε ρασοφόρου. Δηλαδή η προάσπιση της Πίστεως και της Πατρίδος! Έτσι, από το τελευταίο τεύχος αρ. 29, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα συγκλονιστικό άρθρο της πρώτης σελίδας και το οποίο επιγράφεται:
«ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»:
«Κατά καιρούς ακούγονται ευχές για τη Βόρειο Ήπειρο, όπως "το αύριο είναι καλύτερο απ΄το χθες". Όμως δεν γνωρίζει κανείς αν αυτή η ευχή θα ισχύσει για την αδικημένη Βόρειο Ήπειρο, αφού όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα είναι πολύ ευοίωνα. Ας δούμε δυο περιστατικά –από τα πολλά- που στηρίζουν τους φόβους όλων όσων αγαπούν την Βόρειο Ήπειρο και τον εκεί Ελληνισμό, ο οποίος επιμένει να ζει στην γη των πατέρων του. Και παρά το γεγονός, ότι έχουμε ξαναγράψει για τα θέματα αυτά, θεωρούμε ότι πρέπει συχνά να τα υπενθυμίζουμε, γιατί έχουν μείζονα σημασία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

  • 1. Ένα θέμα, που παρουσίασε έξαρση τον τελευταίο καιρό, είναι το ότι η Ελλάδα αποφάσισε να μη χορηγούνται οι συντάξεις του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες αν δεν παραμένουν μόνιμα εδώ. Και παλαιότερα είχε προκύψει κάτι τέτοιο, αλλά με κάποια "φόρμουλα" είχε διευθετηθεί, ύστερα και από σχετικές διαμαρτυρίες του ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ και της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Τώρα το ξανάφεραν στην επιφάνεια. Υποθέτουμε, από τον φόβο των κυβερνώντων μήπως χάνονται λεφτά "τζάμπα", σε καιρούς, μάλιστα, που γίνονται παντού αιματηρές οικονομίες. Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας, με καινούργιες δηλώσεις του διαμαρτυρήθηκε, άλλη μια φορά, για την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Τόνισε πως με τέτοιες μικρόψυχες ενέργειες δεν ασκείται εθνική πολιτική. Τα οικονομικά θέματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να υπερισχύουν των εθνικών θεμάτων, γιατί αν, ο μη γένοιτο ισχύσει η εξωφρενική αυτή κυβερνητική απόφαση, τότε σίγουρα θα αδειάσει η Βόρειος Ήπειρος. Και στα σπίτια και στις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών θα εγκατασταθούν Κοσσοβάροι και "Τσάμηδες", κάτι που διακαώς επιδιώκει η ηγεσία της γείτονος ώστε να μπορεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός να ομιλεί για την…"Μεγάλη Αλβανία"!
  • 2. Το ότι αυτό είναι ακριβώς ο απώτερος στόχος της Αλβανίας το διακήρυξε επίσημα ο Σαλί Μπερίσα με σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του. Είπε, δηλαδή, ότι στόχος των Αλβανών είναι να ενοποιήσουν τα Αλβανικά εδάφη, όπως το Κόσσοβο, μέρος της ΠΓΔΜ, την Φλώρινα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, μέχρι και την Άρτα και την Πρέβεζα! Και όλα αυτά να αποτελέσουν την …"Μεγάλη Αλβανία". Θα πείτε ίσως: όνειρα. Ναι, αλλά αν δεν προσέξουμε και δεν αγωνισθούμε για το Έθνος μας και ειδικά για την Βόρειο Ήπειρο, που δυστυχώς, δεν έχει δικαιωθεί, τότε τα όνειρα αυτά των εχθρών της Πατρίδος μας δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνουν εφιαλτική πραγματικότητα…
Είναι, βέβαια, παρήγορο ότι ο Έλληνας υπουργός των εξωτερικών κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος έδωσε αμέσως την πρέπουσα αποστομωτική απάντηση, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση του κ.Μπερίσα. Χρειάζεται, όμως, η Ελληνική ηγεσία να χαράξει μια σταθερή και αταλάντευτη εξωτερική πολιτική, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, όπως εν προκειμένω με τις συντάξεις του ΟΓΑ. Κι ακόμη χρειάζεται να καταλάβει ότι "ο Αλβανός δεν έχει μπέσα", όπως επανειλημμένως ετόνιζε ο αοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ. Γιατί, ενώ, στην κυριολεξία, "χόρτασε ψωμί" στην Ελλάδα και η Αλβανική οικονομία στηρίχθηκε από τα εμβάσματα των εν Ελλάδι εργαζομένων Αλβανών, τώρα, σε μια επίδειξη αλαζονείας, μιλάει για την…"Μεγάλη Αλβανία"! Κι αν σκεφθεί κανείς, ότι η Αλβανία χρειάζεται την υποστήριξη της Ελλάδος προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και, ενδεχομένως, και άλλων διεθνών Οργανισμών…Ας είναι, λοιπόν, το τρέχον έτος 2013, έτος σημαντικών εθνικών αποφάσεων για την Ελλάδα. αυτό ευχόμαστε. Και προς αυτή την κατεύθυνση συν Θεώ ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ θα κινηθούν».
Δυστυχώς, όμως, σε τούτη την ευλογημένη από τον Θεό χώρα και μουντζωμένη από τους προδότες και δοσίλογους πολιτικούς, ποτέ δεν χαράχτηκε μια εξωτερική πολιτική, κυρίως στα Εθνικά θέματα και η οποία με συνέπεια και συνέχεια θα ακολουθείτο από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Έτσι, στην μνημονιακή Ελλάδα του 2013, που όλοι εχθροί και «φίλοι» εποφθαλμιούν τον ενεργειακό μας πλούτο, η Ελλάδα αδύνατη πολιτικά και ευνουχισμένη στρατιωτικά (κλείνουν στρατόπεδα, μειώνονται δραστικά οι αμυντικές δαπάνες και οι μισθοί των αξιωματικών, πληγώνεται ανεπανόρθωτα το φρόνημα των στρατιωτών), κινδυνεύει να υποστεί βαρύτατες ήττες στη διπλωματική σκακιέρα από τις επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας.

Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της σημερινής εποχής για την πατρίδα μας, ο Πρωθυπουργός μας θα έπρεπε να θυμάται το ρηθέν από τον μεγάλο μας φιλόσοφο, Σωκράτη: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση)».

Συνεπώς, κ. Πρωθυπουργέ, εσείς στο πρόσφατο ταξίδι σας στις ΗΠΑ και στη συνάντηση που είχατε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, είχατε τον πατριωτισμό και τη φρόνηση να θέσετε ευθαρσώς τα προβλήματα των Εθνικών μας θεμάτων και τα οποία πηγάζουν από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας;

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
twitter: @egerssi


Posted: 13 Aug 2013 01:57 AM PDT
Διαψεύδονται φήμες περί επιδείνωσης της υγείας του τούρκου πρωθυπουργού

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε από την Αγκυρα ότι το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω στομαχικών διαταραχών την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο περί «ανυπόστατων καταγγελιών». Παρ' όλα αυτά, τα γεγονότα φαίνεται να διαψεύδουν το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς ο Ερντογάν είχε "εξαφανιστεί" για αρκετές μέρες, όταν προφανώς βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν υποφέρει και από κλειστοφοβία, που του δημιουργεί πρόβλημα και στο αεροπλάνο, ενώ προσπαθεί και αποφεύγει το ασανσέρ..

Φήμες σχετικά με την υγεία του Ερντογάν κυκλοφορούν συχνά στην Τουρκία αφότου είχε χειρουργηθεί το 2011 για να αφαιρεθούν πολύποδες από το έντερό του.

Οι πολύποδες μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, πάντως μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μέσα ενημέρωσης της χώρας είχαν μεταδώσει δηλώσεις του χειρουργού ο οποίος είχε πει ότι ήταν καλοήθεις.

Σημερινά δημοσιεύματα, τόσο στην εφημερίδα Yurt όσο και σε άλλες τουρκικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι ο Ερντογάν νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο επί πέντε ημέρες με στομαχικές διαταραχές. Τα δημοσιεύματα δεν επικαλέστηκαν κάποια πηγή.

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερντογάν έκανε λόγο για «ανυπόστατες καταγγελίες» και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, επανήλθε στο κανονικό του πρόγραμμα έπειτα από πολυήμερες διακοπές μετά το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να δίνει καθημερινά συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς απευθείας και να περιοδεύει σε όλη τη χώρα, δεν έκανε καμιά δημόσια εμφάνιση αυτή την εορταστική περίοδο.

Η εξουσία στην Τουρκία έχει επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Ερντογάν, ο οποίος δεν καταβάλει προσπάθεια να κρύψει ότι θέλει να γίνει πρόεδρος, και έχουν εμφανιστεί ρήγματα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όταν αυτός απουσιάζει από το προσκήνιο.

Δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είχαν ακυρωθεί κατά την διάρκεια της περιόδου της ανάρρωσης του Ερντογάν όταν είχε χειρουργηθεί, τροφοδοτώντας μια έντονη σεναριολογία σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν ο άνθρωπος ο οποίος κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία αποσυρόταν από την δημόσια ζωή.



Posted: 13 Aug 2013 01:50 AM PDT
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η εφημερίδα την τοποθετεί χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές

Η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου», τονίζεται την Τρίτη σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια των δημοσιευμάτων των γερμανικών ΜΜΕ και της συζήτησης που γίνεται περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές. δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα;
Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014.

Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.
Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης.
«Δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού»


Posted: 13 Aug 2013 01:45 AM PDT

Αναλυτές του νοτιοσλαβικού κράτους (FYROM) συνιστούν ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.
Αυτό σημαίνει πλήρη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και το άνοιγμα πολλών
θεμάτων που τώρα έχουν μπει στο ψυγείο. Προτείνουν να πεισθεί η ΕΕ για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων για να διορθωθεί η αδικία που έγινε πριν από έναν αιώνα. (όπως γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα).

«Τα εκατό χρόνια της αδικίας που έγιναν στο νοτιοσλαβικό κράτος με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 (σημ. που τότε δήλωναν Βούλγαροι και πολέμησαν κατά των Ελλήνων) σήμερα η ομάδα των Σκοπιανών με μανιφέστο απαιτεί την ενότητα των νοτιοσλάβων για την διαπραγμάτευση μιας νέας συνθήκης Βουκουρεστίου με το όνομα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Μέλη της Ομάδας αυτής των Σκοπιανών που την απαρτίζουν 50 καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ΕΚΑΨΑΝ αντίγραφα της Συνθήκης του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, δηλώνοντας έτσι την ακύρωση της Συνθήκης (που δεν …προέβλεψε τη γέννηση μετά από μισό αιώνα ενός νέου … «έθνους»), το οποίο … διαιρέθηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ δεν …υπήρχε στη διάρκειά τους…

Ωστόσο, (συνεχίζει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα) η Ομάδα του Μανιφέστο επισημαίνει ότι μια λύση στη διαφωνία του ονόματος δεν είναι δυνατή γιατί ο στόχος είναι να σβήσουν εδώ και 20 χρόνια το «μακεδονικό» λαό και η μεσολάβηση του ΟΗΕ εδώ και 20 χρόνια δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Με το μανιφέστο ζητούν την αναστολή των διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της ονομασίας στον ΟΗΕ με το συνταγματικό όνομα του κράτους.

«Η συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου του 1913 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, χώρισε τη Μακεδονία σε τέσσερα τμήματα και ο λαός της υποβλήθηκε στην τρομοκρατία και την αφομοίωση. Η γεωγραφική διαίρεση και η εθνοτική ενότητα του νοτιοσλαβικού λαού είναι μία από τις πιο τραγικές περιπτώσεις και δεν συγκρίνεται, ακόμη, και με τους πέντε αιώνες δουλείας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία», αναφέρει το μανιφέστο των Σκοπιανών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Σλαβικής Διασποράς , Τοντόρ Πετρόφ ο οποίος θα τονίσει ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 δεν ισχύει πλέον και ζήτησε την …αποζημίωση των Σλάβων από τις συνέπειες του Βαλκανικού πολέμου.

Επίσης, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος ( Αγκαταγκέλ) της μητρόπολης Βαρδαρίου κατά τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα που είναι προστάτης της πόλης Βέλες, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις στο όνομα.





Posted: 13 Aug 2013 01:28 AM PDT
Μόνο οι ηλίθιοι πιστεύουν ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός μπορεί να δημιουργεί πραγματικές θέσεις απασχόλησης


Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο για την Ελλάδα υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC την περασμένη Πέμπτη: «Η ανεργία στην Ελλάδα έσπασε όλα τα ρεκόρ» μετέδιδε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Αμερικής. «Το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο έφτασε το απίστευτο 27,6% από 23,8% τον Μάιο του 2012. Τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων είναι χωρίς
δουλειά, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, και η χώρα διανύει ήδη τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης», σχολίαζε με μπόλικη έκπληξη ο ρεπόρτερ του ABC. Τι να πει, άλλωστε, όταν σήμερα το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και παραμένει υπερδιπλάσιο της ανεργίας στην Ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Ιούνιο.

«Μόνο οι ηλίθιοι πιστεύουν ότι η νέα οικονομία παράγει θέσεις απασχόλησης», έγραφε την ίδια ημέρα ο οικονομολόγος Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον και διευθυντικό στέλεχος στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των περισσότερων κυβερνήσεων είναι μάλιστα πλασματικά, καθώς έτσι όπως ορίζουν τον πληθωρισμό και την ανεργία τείνουν να… εξαφανίσουν και τα δύο αυτά φαινόμενα», γράφει ο Ρόμπερτς στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η οικονομία χάθηκε».

Η… ευαισθησία της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ -σίγουρη ότι θα επανεκλεγεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- έχει από τώρα ζητήσει να γίνει «μια σε βάθος συζήτηση για την ανεργία» στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο ένα είδος ταμείου αλληλεγγύης της Ε.Ε., στο οποίο θα χορηγούνται χρήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Προσοχή, όμως. Οπως γράφει το «Σπίγκελ», «σύμφωνα με το σχέδιο της Μέρκελ, τα χρήματα θα παρέχονται μόνο σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις που είναι νομικά δεσμευτικές και υπόκεινται σε σταθερές συμφωνίες». Με απλά λόγια, το Βερολίνο θέλει να βάλει σε καθεστώς μνημονίων ολόκληρη την Ευρωζώνη…

Η Μέρκελ αρνείται πάντως να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά και αν κρίνουμε ότι για την ανεργία των νέων σε όλη την Ευρωζώνη συμφωνήθηκε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής να εκταμιευτούν μόλις έξι δισεκατομμύρια ευρώ, μάλλον για νέα ψίχουλα θα μιλάμε… Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ανεργία λαμβάνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις και οι άνεργοι αναζητούν κάθε πρόσφορη λύση για να βρουν δουλειά.

Για μια θέση βιβλιοθηκάριου

Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της μικρής πόλης Πράτο στη βόρεια Τοσκάνη συγκεντρώθηκαν κάπου 700 άνεργοι από όλη την Ιταλία για να διαγωνιστούν σε ένα παιχνίδι 30 ερωτήσεων, με «έπαθλο» μια θέση… βιβλιοθηκάριου για τη δημοτική βιβλιοθήκη της γειτονικής πόλης Πότζιο α Καϊάνο. Η αμοιβή του βιβλιοθηκάριου είναι 900 ευρώ μικτά τον μήνα…

Οι θέσεις εργασίας έχουν γίνει σπάνιες και στην Ιταλία, ιδίως για τους νέους. Σε εθνικό επίπεδο, το 40,5% των Ιταλών κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Στον ιταλικό Νότο το ποσοστό εκτοξεύεται πάνω από το 50%. Οσοι βρίσκουν δουλειά, συνήθως είναι κακοπληρωμένη και με σύμβαση περιορισμένης απασχόλησης. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη. «Αλλά από πού θα προέλθει η ανάπτυξη;» διερωτάται με αρκετή δόση ειρωνείας ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Στάινμπεργκ. «Η Ισπανία, για παράδειγμα, ασκεί μια πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αυτή η πολιτική δεν είναι όμως φιλική ούτε για τις επιχειρήσεις, γιατί η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδυαστεί μόνο με μια μέτρια επεκτατική νομισματική πολιτική και ένα ισχυρό ευρώ. Η πολιτική αυτή είναι αιτία πνιγμού για την ισπανική οικονομία», λέει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, άλλωστε, όταν «το 60% των Ισπανών κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα», όπως λέει η Παλόμα Λόπεθ, υπεύθυνη για θέματα πολιτικής της εργασίας στο συνδικάτο CCOO. «Η Πορτογαλία έχει κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη… βρόμικη δουλειά, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ανεργίας», λέει και ο Πέδρο Σάντα Κλάρα, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την τελευταία επταετία η ανεργία έχει αυξηθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις βιομηχανικές χώρες του κόσμου, εκτός από τη Γερμανία! Από τα πέντε εκατομμύρια ανέργους που είχε η Γερμανία το 2005, σήμερα έχει κάπου τρία εκατομμύρια –δηλαδή δύο εκατομμύρια λιγότερους. Στην πραγματικότητα, στο διάστημα 2005-2013 η γερμανική οικονομία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 3,5 εκατομμύρια. Βέβαια, μπορεί ο μέσος όρος ανεργίας στη Γερμανία να είναι 7,4%, αλλά στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το ποσοστό είναι 11,5%.

Περισσότεροι οι λευκοί φτωχοί

Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική είναι επιλογή μόνο της Γερμανίας και κάποια στιγμή «θα έρθουν οι Αγγλοσάξονες να μας σώσουν, όπως στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο», τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ακολουθεί μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 21ο αιώνα, για παράδειγμα, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τη "μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου" αφορούν κυρίως χαμηλόμισθους, χωρίς συμβάσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας και τον πλουτισμό των στελεχών της Γουόλ Στριτ και των μετόχων των μεγάλων εταιρειών», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης χωρίς κρατήσεις για περίθαλψη ή σύνταξη, που δεν παράγουν επαρκή έσοδα για να δημιουργήσουν μια οικονομία καταναλωτών. Ετσι, δεν υπάρχει οικονομική ανάκαμψη και το πιο πιθανό είναι ότι η αμερικανική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση. Ενα μεγάλο και αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει την ανασφάλεια της φτώχειας ή βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας.

Το παράδειγμα του Ντιτρόιτ

Το Ντιτρόιτ, η τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη με τα μεγαλύτερα εργοστάσια μεταποίησης του κόσμου, έχει χρεοκοπήσει. Οι πληθυσμοί των πόλεων που κάποτε είχαν μια ακμάζουσα μεταποιητική βάση στην Αμερική σήμερα βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Στο Κλίβελαντ χάνονται λόγω χρεών χιλιάδες σπίτια. Στο Σεν Λούις, το 20% των κατοικιών είναι κενές. Το όποιο κράτος πρόνοιας δέχεται σφοδρή επίθεση από το σύνολο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και από ορισμένους Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές.

Δεδομένου ότι οι λευκοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σε σχέση με τους μαύρους, είναι πολύ περισσότεροι οι φτωχοί λευκοί από τους φτωχούς μαύρους. Επιπλέον, το ποσοστό των φτωχών λευκών αυξάνεται. Οπως λειτουργεί σήμερα η αμερικανική οικονομία, φτωχοποιείται όλο και περισσότερο η κάποτε ακμάζουσα μεσαία τάξη της Αμερικής. Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής για θαλαμηγούς αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων επεκτείνονται και οι παραγγελίες για Φεράρι σπάνε όλα τα ρεκόρ.

«Δυστυχώς, και επί προεδρίας Ομπάμα, η Ουάσινγκτον δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τις πλούσιες ομάδες συμφερόντων που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες. Δεν είναι ένα φυλετικό ζήτημα. Πρόκειται για ένα ταξικό ζήτημα. Μερικοί άνθρωποι, που αποτελούν το 1% του πληθυσμού, έχουν την εξουσία και η αμερικανική κυβέρνηση είναι πράκτοράς τους. Ο Ομπάμα μπορεί να κάνει αρκετά καλές ομιλίες, αλλά μόνο οι ηλίθιοι θα πρέπει να ξεγελαστούν», γράφει χαρακτηριστικά ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς.


-->
Posted: 13 Aug 2013 10:53 AM PDT

Σε τηλεοπτική εκπομπή (Κόντρα – Επί του πιεστηρίου) η Ζωή Γεωργαντά προέβη σε μία καταγγελία που πρέπει να προκαλέσει σεισμό τόσο στους προϊσταμένους της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίας Ελένης Πεδιαδίτη, αλλά και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεωργαντά κατήγγειλε ότι η ανακρίτρια την κάλεσε την προπερασμένη Παρασκευή για να "βρεθούν", ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ!

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της κυρίας Γεωργαντά, η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα …νουθεσίας! Εδώ πλέον διακυβεύεται ο τελευταίος πυλώνας του πολιτεύματος. Η ίδια η δικαιοσύνη. Εάν η κυρία Γεωργαντά ψεύδεται, η ανακρίτρια οφείλει άμεσα να το καταγγείλει και να κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Εάν όμως οι καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντά ισχύουν, τότε οι προϊστάμενοι της κυρίας ανακρίτριας θα πρέπει άμεσα να κινηθούν, διότι εδώ γίνεται κουρελόχαρτο η ποινική δικονομία. Σε ένα θέμα εθνικής σημασίας, αφού η έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας όχι μόνον να απαλλαγεί από την μνημονιακή λαίλαπα θεσμικά, αλλά και να διεκδικήσει τα δέοντα για την καταστροφή που υπέστη από την συμπαιγνία δανειστών – κρατικών λειτουργών.

Εν προκειμένω, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εάν δεν υπάρξει διάψευση, έχει πλέον καθήκον να διερευνήσει και τον ρόλο της ανακρίτριας. Εφ' όσον πάντα ισχύει η καταγγελία της κυρίας Γεωργαντά.

Εδώ φαίνεται περίτρανα και η μεθόδευση "τακτοποίησης" της υπόθεσης στην πλέον "χαλαρή" εποχή του έτους. Στα μπάνια του λαού. Να τιμωρηθεί λοιπόν η κυρία Γεωργαντά εάν ψεύδεται. Εάν λέει αλήθεια, να τιμωρηθούν αυτοί που βιάζοντας την δικαιοσύνη, καταστρέφουν το μέλλον της πατρίδας, αφού διερευνηθούν τα κίνητρα τους.

Πηγή: Ολυμπία



-->
Posted: 13 Aug 2013 01:10 AM PDT
Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η κατάσταση χρεοκοπίας της δεν αναστρέφεται. Πολύ περισσότερο με την κρίση στην Ευρώπη, να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται. Παράλληλα το μέτωπο της Συρίας, ανοίγει με ραγδαίους ρυθμούς το ζήτημα αλλαγής των συνόρων στην Εγγύς Ανατολή. Η Τουρκία επιχειρεί με τις μυστικές υπηρεσίες της, αυτό που σε πρώτη φάση έδειξε διατεθειμένη να επιχειρήσει με στρατιωτικές δυνάμεις. Να δημιουργήσει μια προκεχωρημένη ζώνη-προκάλυμα, εντός του εδάφους της Συρίας. Όταν αυτό δεν της επετράπη από τον διεθνή παράγοντα και τον διεθνή συσχετισμό επίσημα , συνέχισε τον σχεδιασμό της με τις μυστικές υπηρεσίες της. Σωρεία δημοσιευμάτων, αλλά και πληροφοριών φέρουν ως βεβαία τουρκική διείσδυση, εντός των αντικαθεστωτικών της Συρίας, μέσα από πυρήνες φανατικών ισλαμιστών, ακόμη και οργανώσεων του δικτύου της Αλ Κάιντα, που φιλοδοξούν να μπουν στην Δαμασκό, μόλις το καθεστώς του Άσαντ καταρρεύσει.

Η Τουρκία φοβάται την Αραβική Άνοιξη και προσπαθεί με διπλωματικό τρόπο, αλλά και στο επίπεδο των «μαύρων επιχειρήσεων», που θα ωφελούσαν ταυτόχρονα σχέδια των ΗΠΑ ή και του Ισραήλ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, να χειραγωγήσει τις εξελίξεις, τουλάχιστον σε σχέση με τον «κλειστό πυρήνα» των συμφερόντων της. Που σημαίνει προσπάθεια αποτροπής με κάθε κόστος της αλλαγής συνόρων, που θα επιτρέψουν την ίδρυση Κουρδικού Ανεξάρτητου κράτους, στο Κιρκούκ και την Μοσούλη. Ή στις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη, που ποτίζουν όλη την Μέση Ανατολή. Η Τουρκία στο επίπεδο αυτό παίζει με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, προσφέροντας στρατόπεδα, δίκτυα και ειδικευμένο προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων του στρατού της. Η Σαουδική Αραβία από την άλλη πλευρά κεφάλαια, ιερείς και σεχταρισμό. Το Σουλτανάτο και το Χαλιφάτο των Αλ Σαούντ, έχουν κάθε λόγο να κρατήσουν διχασμένους τους μουσουλμάνους σε σουνίτες και σιΐτες και την Δύση μακριά, από τις βόμβες και τους καμικάζι του Ισλάμ, να προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μόνον μέσω Άγκυρας και Ριάντ. Οι σαλαφιστές, που ξεκινούν και πάλι από την Τύνιδα, όπως άλλοτε οι Σεχταριστές της Αλ Κάιντα, σε αυτό κατατείνουν.

Στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου την Δυτική, όπου βρίσκονται τα ελληνικά σύνορα και νησιά, η Τουρκία παίζει με απολύτως διαφορετικό τρόπο. Σαν δυτική και μάλλον ευρωπαϊκή δύναμη, που έχοντας ανακτήσει την κεφαλαιακή της βάση και πετύχει οικονομική ανασυγκρότηση την τελευταία δεκαετία, όταν κατόρθωσε να διώξει από το έδαφός της το ΔΝΤ, δείχνει ενδιαφέρον για τις μελλούμενες ιδιωτικοποιήσεις στην χρεοκοπημένη και εγκλωβισμένη στο ευρώ, Ελλάδα. Με εταιρείες όπως η Global, που δεν είναι όμως αμιγώς τουρκικών συμφερόντων, αλλά βρίσκονται και ελληνικά-διεθνή συμφέροντα εμπλεκόμενα επιζητά τους λιμένες του Αιγαίου. Με τράπεζες και παρατράπεζες προσπαθεί να χρηματοδοτήσει την φτώχεια στην Θράκη, όχι μόνον σε σχέση με τους μουσουλμάνους και τους υπηρετούντες το Τουρκικό προξενείο, αλλά και Πομάκους και Έλληνες. Η Τουρκία με τις μυστικές της υπηρεσίες, πίσω από την «βιτρίνα» καθ' όλα νόμιμων τουρκικών επιχειρήσεων και fund, που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών συνόρων, έφθασε στο σημείο να επιχειρήσει τον εγκλωβισμό Ελλήνων, εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, με χαμηλότοκα, σχεδόν χαριστικά δάνεια που τους πρότεινε, στις περιοχές της Θράκης, κατά κύριο λόγο. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να κάνουν χρήση της ευκαιρίας, μέχρι που επενέβη η Ελληνική Αντικατασκοπία και απεκατέστησε σε κάποιο βαθμό την τάξη.

Στην παρούσα φάση η παραγωγή της μαστίχας καταστράφηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της. Η Ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευθεί με τις αποζημιώσεις. Η αγανάκτηση με το «κράτος των Αθηνών» θα περσέψει για μια ακόμη φορά. Οι Τούρκοι όμως θα είναι και πάλι εκεί. Ταυτόχρονα μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να υπάρξει κρίση στην Ακτοπλοΐα. Πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, όπως και το Καστελόριζο, θα νοιώσουν αποκομμένα από τον ελληνικό κορμό. Η Άγκυρα θα επιχειρήσει να ενισχύσει τους δεσμούς, τις επικοινωνίες και το εμπόριο με την Τουρκική Μικρασία. Οι Έλληνες των νησιών να νοιώσουν πιο κοντά στην Τουρκία, παρά στην Ελλάδα Άλλωστε κάθε απόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ, όλο τον χειμώνα θα γεμίζουν τις ώρες τους παρακολουθώντας τουρκικά σίριαλ, στα χρεοκοπημένα και τόσο ανεύθυνα «ελληνικά» ιδιωτικά κανάλια. Πολλοί όχι μόνον στα νησιά, αλλά και στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μαθαίνουν τούρκικα για να παρακολουθούν καλύτερα τα σίριαλ. Άλλοι πολύ χειρότεροι αξιοποιούν τουρκικά κεφάλαια για «επενδύσεις» στην Ελλάδα.

Ο Παπανδρέου πούλησε την Ελλάδα και επισήμως στο Σουλτανάτο, στο Ερζερούμ. Συμφώνησε, χωρίς όρους όπως είναι φυσικό, στην γεωπολιτική παράδοση, συμπληρώνοντας το έργο προηγούμενων πρωθυπουργών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, που είχαν προετοιμάσει τη διαδρομή. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, θέλει να απεθνικοποιήσει τις εκκλησίες των επονομαζόμενων «Νέων Χωρών», από τη Θεσσαλία μέχρι τη Θράκη, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά, προτρέποντας τους Μητροπολίτες να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα, ώστε να βρεθούν και υπό την ουσιαστική διοίκηση του. Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το έχουν ήδη κάνει, νομίζοντας ότι κάποια μέρα θα γίνουν Οικουμενικοί Πατριάρχες ή «αυλοκόλακες» στο Φανάρι.

Το κρίσιμο στην παρούσα φάση για την Ελλάδα είναι ο κίνδυνος της διπλής κατοχής. Οικονομικής και διαχειριστικής υπό το νέο καθεστώς της Αυτοκρατορικής Γερμανίας, αλλά και ως αποτέλεσμα γεωπολιτικού αφελληνισμού της Ελλάδας. Μπορεί να εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής χρεοκοπίας και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά η παραμονή στην διαλυτική για τη Διοίκηση και το αυτόνομο κράτος εξέλιξη από το 2009, προσφέρει την ευχέρεια στην Τουρκία να κυριαρχήσει με γεωοικονομικό τρόπο, στο μισό Αιγαίο και μέρος των ελληνικών νησιών, που θα κηρυχθούν σε διεθνές καθεστώς αποκοπής από την Ελλάδα, αλλά και της Θράκης και Κρήτης στη συνέχεια.

Πολλοί συνεχίζουν να μιλούν και να φοβούνται για νέα Ίμια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι μια παράλληλη με την Γερμανική και Ευρωπαϊκή, Τουρκική, νέο-οθωμανική, ισλαμική επικράτηση σε μέρος της χώρας. Η διπλή αυτή κατοχή θα είναι και το τέλος της Ελλάδας των Ελλήνων, αρκετά χρόνια πριν υπάρξει Ανεξάρτητο Κουρδιστάν ή η Τουρκία πολυδιασπαστεί, ως αποτέλεσμα μιας πραγματικής νέας τάξης πραγμάτων στη Μεσόγειο ή στη σύγκρουση που ήδη επιχειρεί με την Ρωσία στον Καύκασο και την Κίνα στις επαρχίες των Ουιγούρων- μουσουλμάνων.

Για να διατηρηθεί η Ελλάδα, στη βασική εθνική και εθνοτική της συνοχή, οι μυστικές υπηρεσίες και η ΕΥΠ, μαζί με κλιμάκια των ειδικών δυνάμεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στα όρια του νόμου, όπως έχουν εκπαιδευθεί και επιλέξουν, την ξένη επιβουλή και τις «μαύρες επιχειρήσεις» εχθρικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικά την Τουρκία, που έχει ήδη εισβάλει στη χώρα, με τις στρατιές των εξαθλιωμένων Ασιατών και Βορειοαφρικανών (τον δρόμο των οποίων άνοιξε το ευρωπαϊκό Δουβλίνο 2 και δεν έκλεισε η ζώνη Σένγκεν ως όφειλε) μέσα στους οποίους πολύ εύκολα μπορεί να κρύψει τους πυρήνες των ισλαμιστών που ελέγχει. Τα 45αρια του έθνους θα πρέπει να μιλήσουν σε «αυθόρμητη» υπηρεσία...

Οι πυρκαγιές, οι δολιοφθορές στρατιωτικού υλικού, ακόμη και μέσα στις ελληνικές πολεμικές εγκαταστάσεις, οι συμμορίες με τα Καλάσνικοφ και οι «μισθοφόροι» της τρομοκρατίας, αλλά και του κοινού ποινικού, τα ναρκωτικά, το παρεμπόριο, η λαθρομετανάστευση, η προστασία, η πορνεία, οι εκβιασμοί είναι «εργαλεία» χρηματοδότησης, αλλά και εξέλιξης της άλωσης της Ελλάδας εκ των έσω. Ειδικά σε μια περίοδο που η Διοικητική και θεσμική επάρκεια της χώρας μας, έχει κυριολεκτικά κονιορτοποιηθεί, από τα Μνημόνια του χάους και της αποσταθεροποίησης.

Υ.Γ. Για μια ακόμη φορά καταστροφική πυρκαγιά, με όλα τα χαρακτηριστικά δολιοφθοράς, που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μαστίχας στη Χίο, ξεκίνησε από περιοχή κοντά σε απομονωμένο Μοναστήρι. Η ΕΥΠ ας αρχίσει τις έρευνες της από το Μοναστήρι. Υπήρχαν επισκέπτες καλόγεροι, κάποιοι φιλοξενούμενοι ιερωμένοι ή λαϊκοί; Κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας. Ούτε οι «αρχιμανδρίτες», ούτε το σύνολο των κλιμακίων της ΕΥΠ, που και αυτά αποτελούν ως γνωστό στόχο διείσδυσης ξένων, εχθρικών προς την χώρα μυστικών υπηρεσιών. Διείσδυσης κάποιες φορές επιτυχημένης. Αλλά γι' αυτό υπάρχει η Αντικατασκοπία...

Πηγή NewsBomb


Posted: 13 Aug 2013 01:03 AM PDT
Περιχαρής ο γνωστός πλέον δήμαρχος Τοπείρου Ξάνθης Χατζηευαγγέλου όχι μόνο παρέστη, αλλά εκφώνησε και λόγο στην νεοθωμανική τουρκοεκδήλωση του δήμου Μπαϊράμπασα έξω από την Ξάνθη!
 
Σας αναφέραμε σε προηγούμενή μας ανάρτηση για την τελετή (με το δείπνο ιφτάρ και όλα τα συμπαρομαρτούντα) που διοργάνωσε το «Καραβάνι της Αφθονίας» του δήμου Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης στην Ηλιόπετρα Ξάνθης. Ήταν η δεύτερη από τις συνολικά τρεις – και όχι βέβαια η πιο προκλητική (αφού τα πιο…σπουδαία τα είχαμε στη Ραγάδα με τις βρωμιές που εξέμεσε το στόμα-απόπατος των Ερέν, Αϊντινέρ και Μουεζίνογλου), σε αυτήν όμως είχαμε και «χριστιανική» παρουσία. Ο λόγος για τον πολύ καλό μας…φίλο (καθότι επανειλημμένα απασχολεί με τα τουρκο-καμώματά του το «Προξενείο-Στοπ») δήμαρχο Τοπείρου Ξάνθης Στέλιο Χατζηευαγγέλου, ο οποίος όχι μόνο παρέστη, συγκάθησε και συνέφαγε με πρόξενο, ψευδομουφτή Ξάνθης κι όλο το λοιπό κακό συναπάντημα, αλλά έβγαλε και λόγο υπέρ της…φιλίας των λαών και του σπουδαίου έργου που επιτελεί το Καραβάνι της Αφθονίας!

Και όχι φυσικά ότι ο αξιότιμος κυρ-δήμαρχος δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το Καραβάνι και ποιοι οι σκοποί του, έτσι; Ότι δηλαδή στην πραγματικότητα είναι ένα μέσο ομογενοποίησης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, με την προβολή του κοινού οθωμανικού παρελθόντος και της ισχύος της Τουρκίας, με στόχο φυσικά ένα επίσης κοινό νεοθωμανικό μέλλον. Το είδε άλλωστε το (σχετικό με το Καραβάνι) βίντεο που προβαλλόταν σε γιγαντο-οθόνη την ώρα που άρχιζε το φαγητό. Και το είδε και άκουσε όσα αναφέρονταν εκεί (τα μετέφραζε άλλωστε για χάρη του ο μεταφραστής του προξενείου). Οπότε άκουσε και τη φράση «Πάμε εκεί που πότισαν τα άλογα τους οι επιδρομείς μας, πάμε στους τάφους των αγίων μας», που αναφερόταν στο βίντεο! Αυτό ακριβώς είναι το Καραβάνι της Αφθονίας. Αλλά ποιος θα συγκινηθεί; Κάποιος που εκλέγεται χάρη στη στήριξη των προξενικών κύκλων και που ξέρει ότι πλησιάζουν και πάλι οι εκλογές; Φανταστείτε λοιπόν τι τουρκοξεσάλωμα θα δούμε εκ μέρους του τους επόμενους μήνες!

Στις φωτογραφίες που σας δείχνουμε βλέπετε τον λεγάμενο, με το μαύρο μπλουζάκι,στην πρώτη σειρά των επισήμων (παρέα με πρόξενο Σενέρ και βουλευτή Χατζηοσμάν στην 1η και ενώ ανταλλάσσει χειραψία με τον αντιπρόεδρο του τουρκοφασιστικού DEB Αχμέτογλου στη 2η). Επειδή ωστόσο οι φωτογραφίες δεν είναι πάντα αρκετές, δείτε στη συνέχεια και ένα πολύ εύγλωττο βίντεο που μοντάραμε (από την κάμερα του Μ.Κ.), στο οποίο περιέχονται οι σκηνές με την έλευσή του προκομμένου τουρκοδημάρχου στον χώρο της εκδήλωσης, τη χειραψία του με ψευδομουφτή Μέτε και πρόξενο Σενέρ και ακολούθως βέβαια την ομιλία του. Και εντάξει, τα ελληνικά του, όπως θα διαπιστώσετε, μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από του… Χατζηοσμάν, αλλά παραβλέψτε το. Επικεντρωθείτε στην ουσία (αν τη βρείτε φυσικά)…

ΥΓ. Και επί της ευκαιρίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα πρωτοπαλίκαρα του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (βουλευτή Ξάνθης με ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (πολιτευτή ΔΗΜΑΡ Ροδόπης) για τη συχνή δωρεάν διαφήμιση που κάνουν στο «Προξενείο-Στοπ», αναρτώντας στο facebook η στο twitter δημοσιεύματά μας (όπως εκείνο το παλιότερο πάλι για τον δήμαρχο Τοπείρου ή το πολύ πρόσφατο για τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Ροδόπης). Είναι δεδομένο ότι η διάχυση των απόψεών μας σε ένα ηλεκτρονικό χώρο που βρίθει από – ελληνόφωνους και τουρκόφωνους – λακέδες, χαφιέδες και ρουφιανίσκους της Άγκυρας (σαν κι αυτούς που μπαίνουν με μουσουλμανικά ψευδώνυμα και σχολιάζουν), μας συγκινεί ιδιαιτέρως! Ελπίζουμε λοιπόν να δούμε αναδημοσιευμένη και την παρούσα μας ανάρτηση. 
Για μια φορά ακόμη, ένα ολόθερμο «teşekkür ederim»!


Σχόλιο ιστολογίου: Δεν φταίει ο Δήμαρχος Τοπείρου, αλλά εκείνοι οι Έλληνες που τον ψηφίζουν, αγνοώντας (ηθελημένα ή άθελά τους) πως αυτός ο πολιτικός τους εκπροσωπεί... ιδιαίτερα μάλιστα, όταν εύχεται στους τουρκοπράκτορες "όλες οι προσδοκίες σας να ικανοποιηθούν"! Γιατί, δεν μπορεί να μην γνωρίζει ο έλληνας δήμαρχος πως οι τουρκοπράκτορες επιθυμούν να κάνουν τουρκική την Ελληνική Θράκη... Μήπως το υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να παρέμβει, επιτέλους, για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη εθνικά συμπεριφορά;


Posted: 13 Aug 2013 12:29 AM PDT
Eπαγγελματίες οπλίτες της ΠΓΔΜ διαδηλώνουν στα Σκόπια κατά της κυβερνητικής απόφασης για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν περίπου 120 επαγγελματίες οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ (ARM), οι οποίοι έμειναν άνεργοι καθώς συμπλήρωσαν το 38ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να ευεργετηθούν από δικαστική απόφαση που προβλέπει την επανακατάταξή τους μέχρι το 45ο έτος της ηλικίας τους, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης στη γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία των επαγγελματιών οπλιτών κατέθεσε αίτημα προς την πρεσβεία της Βουλγαρίας για συνάντηση στις 18 Αυγούστου με σκοπό την εξέταση δυνατοτήτων για την πρόσληψή τους στις Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Η επιλογή της 18ης Αυγούστου έχει ισχυρό συμβολισμό καθώς θεωρείται η γενέθλια ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ. 

Σημειώνεται πως αρκετοί από τους άνεργους πλέον επαγγελματίες οπλίτες είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το Αφγανιστάν. Η ΠΓΔΜ διατηρεί πλήρως επαγγελματικό στράτευμα επιπέδου Ταξιαρχίας, μετά την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας το 2006.





Posted: 13 Aug 2013 12:29 AM PDT

...από τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις!

Το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο, που πρόκειται να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, προβλέπει ότι σε λιγότερα μαθήματα θα εξετάζονται οι μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στα εξεταζόμενα μαθήματα στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, μένεις με το στόμα ανοικτό. Το μάθημα της Ιστορίας υπάρχει μόνο στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο που αφορά τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, για τα άλλα τρία Πεδία, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, τις Επιστήμες Υγείας και τις Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες, οι... σοφοί καθηγητάδες που σχεδίασαν το νέο Λύκειο έκριναν ότι ένας πολιτικός επιστήμονας δεν χρειάζεται να γνωρίζει την Ιστορία της πατρίδας του, ούτε να έχει γνώση της παγκόσμιας. Με αυτά τα μυαλά φτάσαμε εδώ, ξεριζώνοντας τις ρίζες μας, βγάζοντας μόνοι μας τα μάτια μας. Γι' αυτό τα νέα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι ο Κολοκοτρώνης, τι έγινε το '40.

Και καλά οι κύριοι της Επιτροπής που διέγραψαν την Ιστορία από τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι γύρευε ποιες καινοφανείς ιδέες πρεσβεύουν. Ο υπουργός Παιδείας πώς δέχθηκε, για ποιο λόγο συναίνεσε να καταργηθεί η Ιστορία από τον κατάλογο των μαθημάτων στα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για να πάρουν το διαβατήριο για την Ανώτατη Παιδεία; Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και όταν πας για γιατρός δεν χρειάζεται να ξέρεις Ιστορία;

Ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αυτές οι απερίσκεπτες αλλαγές, κ. Αρβανιτόπουλε; Ότι κάποιοι θέλουν να κόψουν τη συνέχεια, να είμαστε αγνώστου πατρός. Ξεκίνησε το γκρέμισμα με την ουσιαστική κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων διά χειρός Ράλλη, τη σκυτάλη πήρε ο Βερυβάκης με την κατάργηση του πολυτονικού, μια και αυτό ήταν το... πρόβλημα της χώρας και τώρα συνεχίζετε εσείς με τη διαγραφή της Ιστορίας.

Αν δεν είναι έτσι, επαναφέρετε, κ. υπουργέ την Ιστορία στα εξεταστέα μαθήματα.


Πηγή: Το Παρόν




Posted: 13 Aug 2013 12:29 AM PDT

  • Ισότιμη στην ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου του νησιού η Τουρκία 
  • «Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο» ήταν το σχόλιο βετεράνου Έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.
Καταστροφική λύση για την εθνική οντότητα της Κύπρου και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, η λύση που προωθείται και μάλιστα άμεσα (οι συζητήσεις θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη) είναι μια παραλλαγή του περίφημου Σχεδίου Ανάν, το οποίο αποτρέψαμε, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τότε

Στόχος της... παραλλαγής είναι η... εξίσωση της ελεύθερης Κύπρου με τα κατεχόμενα και την ανακήρυξή τους σε δυο απολύτως ισότιμα κράτη, ίσα σε όλα! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τις πολιτικές εξουσίες, αλλά και τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!.. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αν και κατακτητές, μετά από εισβολή και εκατοντάδες θύματα, θα γίνουν τώρα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού. Σε επίπεδο δε της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα υπάρχει πλήρης ισοτιμία σε όλα! Θα χρησιμοποιηθεί δε ως «δόλωμα» η Αμμόχωστος την οποία θα επιστρέψουν υποτίθεται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο» ήταν το σχόλιο βετεράνου Έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο, θέτει προ των ευθυνών τους τις πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, που δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θ' αρχίσουν να τρέχουν από τον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό της βιασύνης που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της Κύπρου έθεσε ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και αναφέρθηκε μάλιστα σ' αυτό και στις επίσημες δηλώσεις του. Μίλησε για «σημαντική ευκαιρία» (;) για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως Κύπρο και Ελλάδα καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δικαιώματα επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ασφυκτικές, ως εκ τούτου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά, παρουσία του Μπ. Ομπάμα, ότι στην όποια λύση δοθεί στο ζήτημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δήλωση που ενισχύει τις πληροφορίες (μαζί και τους φόβους) ότι η λύση που προωθεί η αμερικανική πλευρά κινείται εκτός των διεθνών κανόνων και κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας προφανώς ότι το θέμα θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Επικοινώνησε δε αμέσως μαζί του μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα για να τον ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν σχετικά. Για την ακρίβεια τι ακριβώς του ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό και που κάθε άλλο είναι υπέρ των νομίμων συμφερόντων της Κύπρου. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι δυο άνδρες να έχουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατ' ιδίαν συνάντηση προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και στο τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις και εδώ τίθεται το ερώτημα πως και με τι όπλα θα μπορέσει να εμποδίσει τη λύση που θέλουν να επιβάλλουν.

Και εδώ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης καθώς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είχε δώσει μάχη την περίοδο του δημοψηφίσματος και στις εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει ότι θέμα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να υπάρξει. Δυστυχώς όμως να που υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυπριακή ηγεσία θα καλέσει τον λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση που προωθεί η Ουάσιγκτον, με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, ή θα μεθοδευθεί άλλη... πρακτική, ώστε να μην εκφρασθεί ο κυπριακός λαός. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι θα πει και ξανά όχι. Είναι επομένως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την διενέργεια δημοψηφίσματος, έχοντας την πικρή εμπειρία με το Σχέδιο Ανάν.

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο βήμα στον κύκλο παρεμβάσεων που θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Κι ότι η συνέχεια θα δοθεί στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: Το Παρόν




Posted: 12 Aug 2013 09:31 PM PDT
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε προ των ευθυνών τους τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία θα βαρύνει την Ουάσιγκτον.

Ύστερα από τις διαπραγματεύσεις της 8ης Αυγούστου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή της δεύτερης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαζευτούν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι του Άσαντ και της αντιπολίτευσης, καθώς στην πορεία του εμφυλίου πολέμου οι ακραίες ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Σύμφωνα με τον κ.Λαβρόφ, στη διάρκεια του γεύματος εργασίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον γενικό γραμματέα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το ρόλο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν μετά το 2014, τη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Όπως επεσήμανε, σε γενικές γραμμές οι θέσεις Ρωσίας και ΟΗΕ συμπίπτουν, και ένα παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γ.γ. για τη Συρία, αλλά και για το Παλαιστινιακό. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρωσία υπολογίζει στη συνδρομή του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας των έξι» όσον αφορά το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ηξεις αφήξεις από ΗΠΑ-αντιπολίτευση

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν έχει απελπιστεί ο Μπαν Γκι Μουν σχετικά με το θέμα της σύγκλισης της διάσκεψης για τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά τόνισε ότι «αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν όλοι στο παιχνίδι». Όπως διευκρίνισε, «η Ρωσία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ότι το συριακό καθεστώς είναι έτοιμο να στείλει την αντιπροσωπεία του χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, και πλέον, είναι η σειρά της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση της». Υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως, Μόσχα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει πως με τους αντιπάλους του Άσαντ θα συνομιλούσαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, έως τώρα δεν καταστεί εφικτό να πειστεί η συριακή αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι κ.κ. Λαβρόφ και Μπαν Γκι Μουν θεωρούν ότι η αναβολή της «Γενεύης-2» εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για τη Συρία και για ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, «όσο περισσότερο καθυστερούμε με το ζήτημα αυτό, τόσο πιο εμφανής είναι η ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή στην απειλή της τρομοκρατίας. Τα ακραία στοιχεία εκτοπίζουν τον επονομαζόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στρέφονται εναντίον του. Επομένως, αυτό αποτελεί μια κοινή απειλή τόσο για αυτούς που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση της Συρίας, όσο και για εκείνους που θεωρούν ότι το καθεστώς πρέπει να αποχωρήσει, αλλά που παράλληλα επιθυμούν να διατηρηθεί το πολυθρησκευτικό κράτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναδική δυνατή διέξοδος στη διαμορφωθείσα κατάσταση περιέχεται στο ανακοινωθέν της περσινής διάσκεψης της Γενεύης, όπου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνήσουν για το πως θα διασφαλίσουν την εθνική συμφιλίωση και θα δημιουργήσουν μια μεταβατική αρχή, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία των εκλογών και την επεξεργασία του σχεδίου του νέου Συντάγματος.

www.kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.