17 Ιουν 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 15-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 15 Jun 2013 03:52 PM PDT

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:11 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός εντοπίζεται 143 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14 χιλιόμετρα.

7 μετασεισμοί!

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία στην Κρήτη. Μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 19:10 , σημειώθηκαν σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο 7 μετασεισμοί από 4,2 R έως 4,9 R. 



Posted: 15 Jun 2013 05:48 PM PDT
Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με την επωνυμία «Μάρτυρας ανθυπολοχαγός Caner Gönyeli» διεξάγουν η Τουρκία και η λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", το ψευδο-κράτος του Αττίλα.

Η επαναλαμβανόμενη καθε χρόνο άσκηση ξεκίνησε με την βοήθεια που ζήτησε από τις λεγόμενες "αρχές" ένα επιβατηγό αεροσκάφος που βάσει του σεναρίου της άσκησης συνετρίβη στην περιοχή 101 Evler της κατεχόμενης Κερύνειας, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Στην περιοχή έσπευσε αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης των Δυνάμεων Ασφαλείας που απάντησε στο σήμα κινδύνου για βοήθεια και εντόπισε το σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Στην συνέχεια στην περιοχή έσπευσαν δυο ελικόπτερα που μετέφεραν σωστικά στρατιωτικά συνεργεία τα οποία ερεύνησαν την περιοχή και έπειτα ζήτησαν ελικόπτερο για τους τραυματίες που ήταν έξω από το αεροπλάνο.Κατέφθασαν δυο ελικόπτερα που διαμετακόμισαν τους τραυματίες σε νοσοκομείο.

Κατά το μεταδοθέν ρεπορτάζ στην συνέχεια οι ομάδες έρευνας και διάσωσης άνοιξαν τις εισόδους του αεροπλάνου για να βοηθήσουν τους τραυματίες που βρίσκονταν μέσα.

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος με γνωστό ειδικό στρώμα που τοποθετήθηκε στην μπροστινή είσοδο ενώ από την έξοδο στο ουραίο τμήμα απομακρύνθηκαν οι τραυματίες.

Με την απομάκρυνση όλων των επιβατών από το αεροπλάνο ολοκληρώθηκε η 1η φάση της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο ψευδο-''Πρόεδρος'' της "ΤΔΒΚ" κ. Derviş Eroğlu και στρατιωτικοί.

Στην 2η φάση της άσκησης τουρκικές και τουρκοκυπριακές μονάδες έρευνας και διάσωσης αναμένεται να επέμβουν για βοήθεια μετά το σήμα κινδύνου που θα εκπέμψει φεριμπότ.

Πηγή: On Alert


Posted: 15 Jun 2013 05:51 PM PDT

Ξάνθη. Ο Κώστας Κανάτας, ιδιοκτήτης της ελληνικής τηλεόρασης «Κανάλι 6» που μεταδίδει δελτία ειδήσεων στην 'πομακική' γλώσσα, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο 'Φόκους', ότι η Βουλγαρία και η Τουρκία «δεν βλέπουν ευχάριστα τις εκπομπές του για τους Πομάκους».

Η τηλεόραση «Κανάλι 6» που έχει έδρα την πόλη της Ξάνθης μετέδιδε ειδήσεις στην 'πομακική' γλώσσα επί τέσσερα χρόνια.

Ο Κώστας Κανάτας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σταματήσει τις πομακικές ειδήσεις, επειδή οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές θα εργάζονται στα χωράφια και δεν θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Στο τέλος του καλοκαιριού, στις 15 Αυγούστου, θα αρχίσει πάλι να μεταδίδει την εκπομπή, τις ειδήσεις μας τις βλέπουν περίπου 7.000 τηλεθεατές, αλλά από το διαδίκτυο πολλοί περισσότεροι, τόνισε ο Κανάτας.

Ερωτηθείς κατά πόσον όταν άρχισε να μεταδίδει τις ειδήσεις στα 'πομακικά' υπήρξαν αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, ο Κώστας Κανάτας, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις, αλλά από ανεπίσημες συνομιλίες εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.



Posted: 15 Jun 2013 05:47 PM PDT
Αζέροι: "Με την εξαγορά, ολόκληρο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι στα χέρια μας".

Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

«Οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα» ανέφερε ο πρόεδρος της Socar.

H Socar βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ δήλωσε ο επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας Rovnag Abdullayev, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί και η εταιρία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως "με την εξαγορά ολόκληρο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι στα χέρια μας. Αναμένουμε να ενισχυθεί η δυναμική των εξαγωγών μας."

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Socar επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα από 17% που είναι τώρα, μεταφέροντας αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.


Πηγή: Euro2day

Posted: 15 Jun 2013 11:36 AM PDT
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η απόφαση του Λευκού Οίκου για «εμπλοκή» στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας θα αποδειχθεί λανθασμένη, υποστηρίζουν οι αναλυτές, και οι λόγοι είναι πολλοί. Με βασικότερο την επιλογή του να περπατήσει τον «δρόμο» του Τζόρτζ Μπους με την ανάμειξη του -μέσω αναιμικών στοιχείων- στο Ιράκ. Γεγονός είναι ότι όποτε εισήλθε σε πολεμικές περιπέτειες η Αμερική τα τελευταία 20-30 χρόνια, εξήλθε λαβωμένη. Και είναι ορθό το συμπέρασμα των αναλυτών, ότι η Συρία είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση, απ' ότι ήταν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, το καθεστώς του οποίου ήταν κτισμένο σε πήλινα πόδια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αντιστάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις πολεμικές ιαχές των «γερακιών» και των ομοίων τους στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Είχε θέσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας. Ηταν κάτι που προμήνυε πως κάποια στιγμή, όταν οι αντικαθεστωτικοί θα άρχιζαν να έχουν σοβαρές απώλειες στο μέτωπο, οι δυνάμεις που έχουν ταχθεί εναντίον του Ασαντ θα ανακάλυπταν πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά.

Μπορεί νά 'χουν δίκιοι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πιθανότατα να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πραγματικές αποδείξεις και στοιχεία αυτή τη φορά. Ομως επειδή το έργο το είδαμε το 2003, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο τότε αρχηγός της CIA Τζόρτζ Τένετ «πιστοποιούσαν» με φωτογραφίες, βίντεο και χάρτες την ύπαρξη χημικών στο Ιράκ, ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι προσεκτικότεροι. Μετά την εισβολή στο Ιράκ, αποδείχθηκε πως ο Σαντάμ δεν είχε χημικά. Ο Λευκός Οίκος ξόδεψε δεσεκατομύρια χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, πολλά νέα παιδιά και χιλιάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν, για ένα ψέμα, που προώθησε πειστικά η αμερικανική πολεμική μηχανή.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν την ανακοίνωση της Πέμπτης με καχυποψία. Παρακολουθώντας την ενημέρωση έπεφτα από έκπληξη σε έκπληξη. Οχι τόσο για τα στοιχεία, που δεν τα είδαμε ακόμα, όσο για το γεγονός ότι η ενημέρωση θύμιζε μέρες τους 2003, όταν ο Μπους, ο Τσέϊνι και η παρέα τους ήταν βέβαιοι για τα χημικά του Σαντάμ που ήταν τελικά βεγγαλικά!
Posted: 15 Jun 2013 09:55 AM PDT
Από κοινού ζητάει ο Αντώνης Σαμαράς τον σχεδιασμό της νέας δημόσιας τηλεόρασης σε μια προσπάθεια αποφυγής ενδεχόμενης κυβερνητικής κρίσης. Παράλληλα αποκλείει την προοπτική εκ νέου ανοίγματος της ΕΡΤ με την σημερινή της μορφή. Ίσως η στιγμή για αιφνιδιαστικές κινήσεις εκ μέρους του Μαξίμου να μην ήταν η καταλληλότερη. Από την άλλη, όπως ισχυρίζονται στην Συγγρού, όλες οι προηγούμενες απόπειρες που είχαν γίνει με ήπιο τρόπο για τον εξορθολογισμό της εν λόγω τηλεόρασης είχαν αποτύχει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της ΕΡΤ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο χρησιμοποιείται ενίοτε για κομματικά οφέλη. Η ανάγκη της χώρας για σύγχρονη και όσο τον δυνατόν αντικειμενική τηλεόραση είναι δεδομένη. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επικρατήσει αξιοκρατία στην νέα δημόσια τηλεόραση με ικανό προσωπικό και βασική προϋπόθεση την επαναπρόσληψη όσων εκ των δημοσιογράφων και των τεχνικών ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στα καθήκοντά τους.

Έξω από κόμματα και ιδεολογίες θεωρούμε πως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΡΤ δεν πήγαινε άλλο. Γενικά όμως στην Ελλάδα κάθε φορά που κάποιος ανεξαρτήτου παρατάξεως επιδιώκει να κοντραριστεί με το κρατικίστικο κατεστημένο, τρώει τα μούτρα του. Ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να αφήσουν το βόλεμα και αυτό το έχουμε ζήσει οι περισσότεροι νέοι στο πετσί μας, όταν, ενώ στο εξωτερικό παρακαλούν να προσλάβουν Έλληνες με προσόντα, στην χώρα μας όλοι φοβούνται μην χάσουν την θέση του από ικανότερους. Βέβαια αυτό συμβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί ευρύτερο πρόβλημα νοοτροπίας στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε από το Δημόσιο, στο οποίο έμπαιναν μια ζωή συγγενείς-φίλοι-γνωστοί, άσχετα εάν το άξιζαν ή όχι.

Το θέμα είναι τι θα γίνει εφεξής. Το χειρότερο σενάριο, αυτήν την κρίσιμη περίοδο αλλαγών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές (ήδη τέθηκε επί τάπητος πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους 14 Ιουλίου) σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη από τους τρεις συγκυβερνώντες. Εκτός των άλλων τυχόν διάλυση της Βουλής θα επηρεάσει άμεσα τον τουρισμό και όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν.

Το βέβαιο είναι ότι με τις εκλογές δεν θα φύγει η Τρόικα και το Μνημόνιο και όποιος το ισχυρίζεται αυτό παραμυθιάζει τον κόσμο. Τα σχέδια της παγκόσμιας διαπλοκής εφαρμόζονται σε όλον τον πλανήτη και μόνο πολιτικές ενίσχυσης της ελεύθερης οικονομίας και αναδιάρθρωσης του Δημοσίου απαλύνουν τα σοβιετικά μέτρα ενάντια στους πολίτες. Στην πράξη βέβαια, όχι μόνο στα λόγια, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αναμένουμε λοιπόν την συνέχεια. Σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει για ραγδαίες εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Οι παγκοσμιοποιητές βιάζονται να δημιουργήσουν de facto καταστάσεις μέσω αναταραχών σε διάφορες περιοχές και δη στην γειτονιά μας, προκειμένου τα σχέδια να τρέξουν μετά τον Ιούνιο γρηγορότερα.


Πηγή: Πυγμή

Posted: 15 Jun 2013 09:28 AM PDT

Κάθε μέρα είναι μία ημέρα νέων εξελίξεων στην Συρία. Μετά την τελευταία δημοσίευση για πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τους ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές φονταμενταλιστές και τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, έρχεται η Ρωσία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, κ. Λαβρόφ για να απαντήσει στην αμερικανική «πρωτοβουλία», υπενθυμίζοντας στους αμερικανούς τα μέχρι στιγμής αποδεδειγμένα και παραδεκτά για την δράση των «ανταρτών».

Έτσι, νέα επίθεση με ευθεία αμφισβήτηση των Αμερικανικών ισχυρισμών υπήρξε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου του Ρώσου ΥΠΕΞ με την Ιταλίδα ομόλογο του.
"Οι Σύριοι νικούσαν στα πεδία των μαχών. Την συντριβή τους παραδεχόντουσαν ακόμα και οι εκπρόσωποι των ανταρτών. Για ποιόν λόγο να χρησιμοποιούσε χημικά και μάλιστα σε τόσο μικρές ποσότητες;"
Όλα αυτά βέβαια παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο και από τις δύο πλευρές. Αναμένεται να δούμε ποιά θα είναι η πραγματική και όχι η "ιδεολογική" αντίδραση της Ρωσίας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την αθλιότητα της στρατιωτικής βοήθειας στους ισλαμοφασίστες.

Εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας
Η βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία μετέδωσε αυτή την πληροφορία, σημειώνει πως οι ΗΠΑ κατ' αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να «στρώσουν το δρόμο για Δύση για τον εξοπλισμό των Σύριων εξεγερμένων».

Η ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτών έγινε με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων, τα οποία πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Ιορδανία. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ασκήσεων, οι πεζοναύτες θα παραμείνουν στις βόρειες περιοχές της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία για μερικούς μήνες.

Την παραμονή, οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν πως έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Στρατολογούν νέους από την Τσετσενία για τον πόλεμο στη Συρία
Ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ είναι πεπεισμένος ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρατολογήσουν νέους από την Τσετσενία για να πολεμήσουν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι μυστικό για κανένα πως η επονομαζόμενη ως αντιπολίτευση στη Συρία δρα υπό την καθοδήγηση ξένων μυστικών υπηρεσιών. Είναι φυσικό, ότι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι καταφθάνουν στη Συρία από τη Ρωσία, να θεωρούνται για αυτούς ως λιχουδιά»,- δήλωσε ο Καντίροφ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Κατά τον Καντίροφ, στη Συρία δεν υπάρχει κανένας «ιερός πόλεμος» παρά μόνο «καλά σχεδιασμένη από εξωτερικές δυνάμεις δράση για την αλλαγή καθεστώτος, την καταστροφή της χώρας, την εξουδετέρωση των ενόπλων δυνάμεών της».

Η «Χεζμπολάχ» συνεχίζει να πολεμά στο πλευρό του Άσαντ
Η σιιτική ομάδα «Χεζμπολάχ» συνεχίζει να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας στο πλευρό των στρατευμάτων του Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα.

«Θα είμαστε εκεί όπου μας χρειάζονται. Αναλάβαμε αυτή την ευθύνη, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», - δήλωσε ο Νασράλ κατά τη διάρκεια εκπομπής της τοπικής τηλεόρασης.

Στις 5 Ιουνίου Σύριοι στρατιωτικοί με την υποστήριξη μαχητών της «Χεζμπολάχ» κατάφεραν να απομακρύνουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ.

Τα δυτικά κράτη και οι χώρες του Περσικού Κόλπου επέκριναν έντονα τη συμμετοχή της «Χεζμπολάχ» στις επιχειρήσεις.
Posted: 15 Jun 2013 09:04 AM PDT
«Στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών»
Την αποκάλυψη αυτή, που επαναλαμβάνει στο «ΚΑΡΦΙ» ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την έχει αναλύσει εδώ και καιρό στον Αντώνη Σαμαρά…
Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, του ζητήθηκε να συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκολου, το οποίο υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και για το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο σε κάθε κυβέρνηση και ισχυρές εντάσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα του Καστελόριζου βρίσκεται στα όρια της περιοχής που ορίζεται από την ελληνική ΑΟΖ, αλλά διεκδικείται με ένταση και από την τουρκική πλευρά.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην ημίωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν επετράπη μόνο η παρουσία ενός Έλληνα επιχειρηματία της Πόλης, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν πως… διαφωνούν για το ποιος θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο μια επανάληψη της ιστορίας της ΑΟΖ με την Κύπρο και από την άλλη, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί θιασώτες της κυπριακής πολιτικής και πιέζουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των Γάλλων η Αθήνα να το κάνει όπως και η Λευκωσία.

Το «προξενιό» για τη συνάντηση των τριών επιστημόνων- ερευνητών με τον Αντώνη Σαμαρά το έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, που γνώριζε από την πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο του κ. Φώσκολου και πως δεν επρόκειτο για κάποιο… χθεσινό που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον είχαν λοιδορήσει
Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι διαπιστώσεις του, που γι' αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, με τον Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς
Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordicexplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PetroleumGeoServices(PGS). Η εταιρεία PGSπλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Βόρειο Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».

«Να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ»
«Η ύπαρξη των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είχε επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του Πρίνου, του φυσικού αερίου στα νότια της Θάσου, του φυσικού αερίου στην Επανομή και του πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά, η πολιτική επιλογή ήταν να μην αναζητήσουμε τα κοιτάσματα αυτά για χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος. Στον πρωθυπουργό μετέφερε και τις υποψίες του εξαιτίας ποιων επί τόσα χρόνια η Ελλάδα καθόταν πάνω σε ένα θησαυρό χωρίς να κάνει τίποτα. «Τώρα θα είναι έγκλημα να πουληθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, που με την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων βλέπουν πως μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης, γιατί με αυτά τα αποθέματα η Ελλάδα πια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για δεκάδες χρόνια.
Η ΔΕΠΑ μπορεί να γίνει η νέα GASPROM και ακόμη μεγαλύτερη», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που συνέδεσε την επιστημονική δουλειά του με αυτό που σήμερα θεωρείται πια πραγματικότητα και όχι παιχνίδι φαντασίας.

Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Conspiracyfeeds
Posted: 15 Jun 2013 08:51 AM PDT
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπάμπτσενκο ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη από άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και τώρα νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Του έχουν αφαιρέσει το διαβατήριο, αλλά του άφησαν το τηλέφωνο.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει πως φωτογράφιζε τα άδεια αστυνομικά αυτοκίνητα, όταν τον πλησίαζαν άνθρωποι με πολιτικά και του απαγόρευσαν να φωτογραφίζει, στη συνέχεια τον άρπαξαν από τα χέρια και τον συνέλαβαν.

«Προσπάθησα να αντιδράσω και τότε άρχισαν να με δέρνουν», - λέει ο Μπάμπτσενκο. Ο δημοσιογράφος δήλωσε πως τον κατηγορούν για αντίσταση κατά της αρχής.



Posted: 15 Jun 2013 08:10 AM PDT
Άρθρο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

Μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεβολευτούν οι βολεμένοι;
Μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, χωρίς να συγκρουστείς με όλους εκείνους που πασχίζουν να διασώσουν τα προνόμιά τους;
Μπορεί να αλλάξει η χώρα, χωρίς τολμηρές τομές;
Μπορείς να ζητάς από τον κόσμο να υποστεί θυσίες, όταν βλέπει να μένουν άθικτα γύρω του «προπύργια» και σύμβολα αδιαφάνειας και διαφθοράς;
Τα ερωτήματα είναι ρητορικά ασφαλώς. Όλοι ξέρουν την απάντηση…
Τώρα καιρός να μιλήσουμε και για το πραγματικό πρόβλημα: 
  • Που ασφαλώς δεν είναι η ΕΡΤ! Γιατί κανείς δεν τη σεβόταν εδώ και χρόνια. Την έβριζαν ως «απαξιωμένη» και «χειραγωγούμενη» εκείνοι που σήμερα … θρηνούν! Κι αποκαλύπτουν έτσι γιατί ο κόσμος αποστρέφεται σήμερα το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν αντέχει την υποκρισία του!
  • Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι ούτε η «δημόσια ενημέρωση». Γιατί, απλούστατα, δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση για πολύ καιρό!
Πώς να υπάρχει; Αφού η ΕΡΤ βρισκόταν μόνιμα σε… απεργία! 
Ποιος δεν θυμάται τις «ξαφνικές» απεργίες σε κάθε κρίσιμη επίσκεψη ξένου ηγέτη, όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας; Ή όταν η ελληνική ηγεσία πήγαινε στο εξωτερικό για να κερδίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών; 
Αυτή η μόνιμη απεργία ήταν η… «δημόσια ενημέρωση» που θέλουν και αξίζουν οι Έλληνες; Αυτήν υπερασπίζονται σήμερα με ρεσιτάλ υποκρισίας;

Χθες, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς διέταξε δικαστική έρευνα για την ΕΡΤ. Και σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ…
Αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, υγιή οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιο, αλλά όχι κομματικά ελεγχόμενο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Γιατί δημόσια ενημέρωση δεν υπήρχε τόσον καιρό… 

Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι η ΕΡΤ ούτε η δημόσια ενημέρωση.
Το πρόβλημα είναι, ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει ο ελληνικός λαός να τις στηρίξει.
Και για να τις στηρίξει, πρέπει να του δείξουμε ότι τολμάμε να τα βάλουμε με τα πιο κραυγαλέα προπύργια αδιαφάνειας και σπατάλης.
Το πρόβλημα, για να το πω πιο ωμά, είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει δίκιο όταν αναρωτιέται:
  • Καλά οι θυσίες που επιβάλλετε σε όλους μας και που θα είναι, όπως μας λέτε, «προσωρινές»…
  • Έχετε, όμως, τα κότσια, έχετε την πολιτική βούληση, να τα βάλετε και με τους ισχυρούς και με τα ολοφάνερα κάστρα της σπατάλης;
  • Είστε εσείς διαφορετικοί, ώστε να κάνετε τη διαφορά;
  • Ή μήπως είστε «μια από τα ίδια»;
  • Γιατί κι άλλοι μας έταξαν την «εξυγίανση» της ΕΡΤ. Και δεν προχώρησε τίποτε. Ούτε ένα βήμα!
Πράγματι, δεν προχώρησε γιατί τα προνόμια ήταν τόσο καλά «προστατευμένα» και οι αδιαφάνεια τόσο διάχυτη και τόσο προσεκτικά κατοχυρωμένη, που κανείς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό.
Κι όσο ο κόσμος έβλεπε να συνεχίζεται η ίδια νοσηρή κατάσταση στην ΕΡΤ κουνούσε το κεφάλι του και μονολογούσε:
Όλοι ίδιοι είναι! Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Μόνον εμάς, τους απλούς πολίτες, θεωρούν «υποζύγια» και μας φορτώνουν όλα τα βάρη.
Οι απλοί πολίτες είχαν δίκιο να σκέπτονται έτσι.

Αλλά τώρα αυτό ακριβώς αλλάζουμε: Τώρα δείχνουμε έμπρακτα - όχι με κενά λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις – ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Όχι, δεν μας λείπει η πολιτική βούληση να τα βάλουμε με τα «κάστρα των προνομίων»!

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει αντίρρηση να υποστεί προσωρινά κάποιες θυσίες για να ορθοποδήσει η χώρα και να ωφεληθεί ο ίδιος και τα παιδιά του. Αρκεί αυτές οι θυσίες να μοιράζονται δίκαια. Όχι να χτυπάμε μονίμως τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους, την ώρα που μένει άθικτη η «μεγάλη συντεχνία» των προνομιούχων και των βολεμένων. Γιατί αυτή διαμαρτύρεται τώρα. Και γι' αυτό διαμαρτύρεται: Γιατί φοβάται ότι τώρα θα χτυπηθούν στ' αλήθεια τα προνόμιά τους. Και θα επιβληθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη. 
Προφανώς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. 
Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Άλλωστε, αρκετοί απ' αυτούς θα ξανα-προσληφθούν στο νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. 

Το πρόβλημα το έχουν τα «κυκλώματα» που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο.
Αυτό τελείωσε πια!
Η εντολή που έχουμε είναι να τα αλλάξουμε όλα.
Όχι να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους.
Αυτή η εντολή είναι η δύναμή μας.
Κι ο λαός ξέρει ότι «χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται»....

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και να τη σταθεροποιήσουμε. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών. Άνοιξε ο δρόμος για να συμμετάσχει η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. Έρχονται στη χώρα επενδυτές, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μπορούμε τώρα να κάνουμε πίσω ή να διστάσουμε;
Τόσον καιρό αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Τώρα δίνουμε τη μάχη για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Πολιτικής μέσα στην Ελλάδα.
Κι αυτή είναι, πρωτίστως, μάχη Δημοκρατίας! Γιατί αν δεν πείσουμε τον κόσμο ότι εννοούμε αυτά που λέμε, καιροφυλακτούν πάσης φύσεως εχθροί της δημοκρατίας.
Μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί. Μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Κι όλα αυτά δεν γίνονται, αν δεν είσαι έτοιμος «να σπάσεις αυγά».
Άλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας.
Έτσι δεν είναι;
Posted: 15 Jun 2013 09:27 AM PDT
Να μας χωρίσουν θέλουν, να μας βάλουν απέναντι τον έναν στον άλλο και να μαλώνουμε μεταξύ μας για να ξεχάσουμε αυτούς που μας έβαλαν σε ετούτη την καταιγίδα.
Αυτό βλέπω αυτές τις ημέρες, που με αφορμή το κλείσιμο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, χωριστήκαμε οι Έλληνες σε υποστηρικτές των απολυμένων και σε καταγγέλλοντες τα μύρια όσα.
Επειδή το δικό μου το μυαλό είναι μικρό, θέλω να με βοηθήσεις αδελφέ και να μου εξηγήσεις τι πιστεύεις πως πρέπει να γίνει, τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε να πέφτουμε και να ξεκινήσουμε την πορεία μας προς το εμπρός.

Όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ κατηγορούνται ότι όλοι μπήκαν με μέσον, ότι πληρώνονταν πάρα πολλά, ότι δούλευαν ελάχιστα και άλλα πολλά. Θα αφήσω στην άκρη την ακρότητα ότι όλοι τσουβαλιάζονται, καλοί – κακοί γίνονται ένα και τα ξερά καίγονται με τα χλωρά. Θα αφήσω στην άκρη και το ότι μπήκαν με μέσον, αφού οι περισσότεροι Έλληνες προσπαθούσαν να βρούνε πολιτικό μέσον για να μπούνε στο Δημόσιο και να εξασφαλίσουν έναν σταθερό μισθό, καλές συνθήκες εργασίας, ασφάλισης έως και σύνταξης. Και φυσικά όλοι το ήθελαν αυτό επειδή στον ιδιωτικό τομέα δεν ισχύει (πάντα) η νομιμότητα και υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας του εργαζόμενου.
Τώρα, όμως, τη στιγμή που υπάρχουν περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια άνεργοι στην χώρα, βγήκαν στην ανεργία και αυτοί που έσκυβαν τα κεφάλια και υπό τον φόβο της μετάταξης ή και απόλυσης δέχονταν να υπηρετούν κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Μαζί με τους απολυμένους της ΕΡΤ άρχισαν να φοβούνται και δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι φορέων του Δημοσίου, αφού άρχισαν να αισθάνονται ότι έρχεται η σειρά τους.
Και τώρα, που ένιωσαν αυτό που νιώθαμε όλοι οι άλλοι, αντί εμείς να τους αγκαλιάσουμε, αντί εμείς να ενωθούμε μαζί τους, θέλουμε να τους κάνουμε εχθρούς μας! Προσπαθούμε να τους βάλουμε απέναντί μας και όχι στο πλευρό μας!!! Αν είναι δυνατόν...!

Πατριώτη, πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι απέναντί μας. Ποιοι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι, ποιοι μας πολεμάνε. Όλους τους άλλους, πρέπει να τους αγκαλιάσουμε, να τους βάλουμε στο πλευρό μας και να ενωθούμε μαζί τους για να γκρεμίσουμε τα αφεντικά και τα μούλικά τους που καταστρέφουν την χώρα.
Αλλιώς δουλειά δεν γίνεται.
Αλλιώς άσπρη μέρα δεν θα δούμε.
Αλλιώς, θα κάνουμε αυτό που αυτοί οι υπάνθρωποι θέλουν και που το λένε και το ξαναλένε κοντά 4 χρόνια τώρα. Θα συρθούμε στα σχέδιά τους και θα χτυπηθούμε μεταξύ μας, αντί να σταθούμε μπροστά τους και να τους δείξουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης και την πόρτα του κελιού τους...

Συγχώρεσέ με, λοιπόν κι αν κάνω λάθος πες μου να διορθώσω την σκέψη μου. 
Δεν στέκομαι απέναντι σε πατριώτη, σε αδελφό που υποφέρει όπως κι εγώ. 
Μια φορά μας γέλασαν και το κάναμε και ακόμη δεν έχει φύγει το μίσος που σπάρθηκε από τότε. 
Δεύτερη φορά αν συμβεί, δεν θα είναι λάθος αδερφέ μου, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Αν δεν μπορούμε να μάθουμε από τα τραγικά λάθη της φυλής μας, τότε δεν μας αξίζει τίποτε από όσα συζητάμε. 
Αν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε, τότε δεν μας αξίζει ούτε η λευτεριά ούτε τίποτε άλλο. 
Γιατί, τίποτε δεν θα μας χωρίζει από τα μονοκύταρα μαλάκια...

Άντε, λοιπόν, να καλέσουμε τους αδερφούς μας, να καλέσουμε το αίμα μας, να αγκαλιαστούμε όλοι μαζί και να πορευτούμε σε αυτά που ποθούμε, σε αυτά που μας αξίζουν, σε αυτά που μας έταξε ο Θεός ο ίδιος όταν μας έβαλε σε ετούτο τον ευλογημένο τόπο.
Άντε, λοιπόν, με χορούς, με φωνές και με τραγούδια, με λάβαρο την γαλανόλευκη να κινήσουμε στον δρόμο που μας περιμένει. Κι αν νομίζεις πως δεν είναι χρέος, κι αν νομίζεις πως θα προδοθείς, νιώσε την ανάγκη να παλέψεις για να πάρεις όσα σου έκλεψαν, για να ξαναπερπατήσεις περήφανος και να προσφέρεις σε αυτούς που έρχονται μετά από εμάς χαμόγελο και ελπίδα…
Η αντιγραφή ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη και ενεργή αναφορά
Posted: 15 Jun 2013 06:15 AM PDT
Η χώρα έχει καταποντισθεί, η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, οι πολίτες διανύουν ταχύτατα την γραμμή που χωρίζει τα όρια της διαβίωσης από τον αγώνα της επιβίωσης, οι δομές του κράτους αποσυντίθενται με γοργούς ρυθμούς, η ασφάλεια του πολίτη είναι λέξη που θυμίζει παλιές εποχές, ενώ η εθνική ασφάλεια της χώρας και η απομάκρυνση από τα ζωτικά της γεωπολιτικά και εθνικά συμφέροντα έχει καταστεί σχεδόν ανέκδοτο.
Και όμως! Το κλείσιμο της ΕΡΤ «συγκίνησε» τις «μάζες», δημιούργησε διεθνή αίσθηση και προωθείται ως μείζον θέμα για την συνοχή και την συνέχιση λειτουργίας της παρούσας κυβέρνησης!
Αν μη τι άλλο, θεωρείται αστείο το να απειλείται μία κυβέρνηση που διαλύει συστηματικά την χώρα, επειδή τόλμησε να κλείσει τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα… και να μην συγκινείται ο λαός που υποφέρει, να μην αντιδρά στους εξουσιαστές του για τα πάθη που περνά… Η επιλεκτική αντιπολίτευση και η επιδέξια χρήση ενός τηλεοπτικού μέσου μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, αρκεί –φυσικά- να είναι ελεγχόμενη και… παραπαίουσα, μέσα από τις γνωστές κινήσεις "κρότου - λάμψης".

Με αυτή την μέθοδο εξυπηρετείται η εκτόνωση των πολιτών, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος πριν τα καλοκαιρινά μπάνια του λαού (όπου ως γνωστόν παύεται οποιαδήποτε «επαναστατική τάση») και -φυσικά- περνούν άλλα θέματα μείζονος σπουδαιότητας (π.χ. κλείσιμο νοσοκομείων, υποβάθμιση της χώρας σε τριτοκοσμική κ.α.).
Εν μέσω καταιγίδας που ενέχει εθνικούς κινδύνους, όλοι συζητούν για κατάρρευση της κυβέρνησης. Και, μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται πως γίνονται σε «σοβαρή βάση»…!

Αν είναι δυνατόν…! Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να παραιτηθεί για πλήθος λόγων.
Πρώτα απ' όλα επειδή δεν αποφασίζει η ίδια, αλλά άλλοι (βλ. τρόικα) εκ μέρους της.
Δεύτερον, επειδή εάν συρθεί σε εκλογές, τότε όλοι οι συγκυβερνώντες γνωρίζουν πως θα γνωρίσουν την αναμενόμενη ήττα, ίσως και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο έχουν υπολογίσει μέσω των κρυφών τους δημοσκοπήσεων. Μάλιστα, προβλέπεται πως η ΝΔ θα έχει ένα ιστορικό χαμηλό που δεν θα της δίνει καν –με τον «χαρισματικό» Σαμαρά- αριθμό πάνω από το 15%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα εκπαραθυρωθούν οριστικά και αμετάκλητα από το Κοινοβούλιο. Οπότε, με δεδομένη την απόλυτη εξάρτηση των πολιτικών «ανδρών» από την εξουσία, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν την ώρα τους, ή πριν υπάρξουν στοιχεία που θα δίνουν σοβαρές ελπίδες για διατήρηση του σημερινού πολιτικού – κυβερνητικού status.
Τρίτον, για να γίνουν εκλογές, θα πρέπει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα (εγχώριο και εξωτερικού) που σήμερα αποφασίζει και διατάσσει, να έχει εξασφαλίσει την διάδοχη κατάσταση, για να συνεχίσει το «έργο» της αποδόμησης και του ξεπουλήματος. Επειδή, κατά τα φαινόμενα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλισθεί πλήρως, τουλάχιστον στον βαθμό που θα ήθελαν οι «ειδήμονες» να βρίσκεται η προωθούμενη από αυτούς «πολιτική προσωπικότητα», οι εκλογές είναι «όνειρο απατηλό».

Βέβαια, η «ελεύθερη συζήτηση» για το δικαίωμα της ψήφου και της τιμωρίας των σημερινών ανθυποκυβερνώντων, είναι μία θεμιτή για τους έχοντες και κατέχοντες κατάσταση, αφού επικαλύπτει την φασίζουσα πολιτική νοοτροπία τους, αλλά κι επειδή λειτουργεί ως φρένο στην «οργή» (και όχι αγανάκτηση) των πολιτών.

Εκλογές λοιπόν θα γίνουν, εάν γίνουν ποτέ και δεν υπάρξει μία πρόφαση από κάποιο «τυχαίο γεγονός», μόνο όταν αυτές θα εξυπηρετήσουν τους σκοπούς αυτών που σήμερα κυβερνούν πραγματικά την χώρα. Εάν χρειαστεί –και αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο- θα υπάρξει ολική αλλαγή προσώπων στα ύπατα αξιώματα (πρωθυπουργική τριανδρία, υπουργοί) χωρίς όμως να υπάρξουν εκλογές…! Άλλωστε, το συγκεκριμένο «project» λειτούργησε άψογα με την τοποθέτηση του γνωστού τραπεζο-υπαλλήλου Λουκά Παπαδήμου και αν και θεωρείται ως ατυχής επανάληψη (οι επαναλήψεις κουράζουν και κάνουν προβλέψιμες τις κινήσεις και τις πραγματικές πολιτικές και οικονομικές στοχεύσεις) ίσως τελικά να υιοθετηθεί ως η λύση που «θα σώσει την χώρα από ένα ολέθριο πισωγύρισμα και την καταστροφή».

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πολύ «έργο» μπροστά της για να υλοποιήσει. Πέρα από τον περαιτέρω καταποντισμό της χώρας, απαιτείται να αλλάξει το Σύνταγμα (όλοι κατανοούν πως θα γίνει μία επίσημη δολοφονία του παρόντος Συντάγματος) φυσικά για να καλυφθούν όλες οι μέχρι σήμερα διαπραχθείσες παρανομίες των (λαθρο)κυβερνώντων, αλλά και για να μην υπάρξουν ποινικές συνέπειες σε όσους ενεπλάκησαν μέχρι σήμερα με οιοδήποτε τρόπο στην εκτελεστική εξουσία.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αναλάβει επίσης (πέρα από την παγιοποίηση της χώρας σε αποικία χρέους) το σοβαρότατο έργο μεταφοράς του εθνικού ορυκτού πλούτου σε ευρωπαϊκά χέρια (βλ. Γερμανία της Μέρκελ), ενώ θα πρέπει να καλύψει και τις γεωπολιτικές ανάγκες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (σε αυτή την περίπτωση -και μόνο σε αυτήν- ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού προσωπικού και όχι απαραίτητα με εκλογές, με κάποιον που θα μπορέσει να επωμιστεί μία άνευ προηγουμένου υποχώρηση στο σύνολο των εθνικών θεμάτων).

Η "εργολαβία", λοιπόν, δεν έχει τελειώσει, αφού έχει να βάλει πολλές ακόμη υπογραφές. Υπάρχει πολύ "δουλειά" που δεν έχει γίνει και μέχρι να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα συγκεκριμένων υποχρεώσεων, η χώρα δεν πρόκειται να δει εκλογές. Φυσικά, η συζήτηση για εκλογές είναι ελεύθερη για όλους μας, αφού έχουμε δημοκρατία ή –τουλάχιστον- πρέπει να πεισθούμε πως υπάρχει ένα πολίτευμα που λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας, δίνοντάς μας την αίσθηση της virtual democracy (εικονικής δημοκρατίας).

Βέβαια, μπορεί να μην έχουμε δουλειά, φαγητό, αξιοπρέπεια, σπίτι για μείνουμε, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική ασφάλεια, παιδεία και ένα πλήθος άλλων κατά το Σύνταγμα υποχρεώσεων του κράτους έναντι των πολιτών του, αλλά θα έχουμε την αίσθηση πως είμαστε ελεύθεροι! Η αίσθηση αυτή αρκεί και περισσεύει, για τους κρατούντες την εξουσία και τους περιλάλητους διασώστες μας που κυβερνούν από τους ματωμένους θρόνους τους. Εάν χρειαστεί, ενδεχομένως να υπάρξουν –όλως τυχαίως φυσικά- και κάποιες «ανωμαλίες» στο εσωτερικό της χώρας ή στα σύνορα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απομάκρυνση από την πραγματικότητα και η συσπείρωση απέναντι στον εθνικό κίνδυνο…
Ακόμη και αυτό μπορεί να συμβεί… εκλογές όμως, δεν προβλέπονται.

Εξάλλου, δημοκρατία έχουμε και στις δημοκρατίες -όπως είναι γνωστό- μόνο η κυβέρνηση αποφασίζει… Και όπως πολύ όμορφα το είπε ο γείτονας πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, "δημοκρατία έχουμε στις κάλπες"…, που μπορεί ενίοτε (και λόγω αναγκών) να προκύψουν και κάλπικες (μικρολεπτομέρειες μπροστά στη "διάσωση" της χώρας). Μέχρι να έρθουν οι κάλπες, ας πάρουμε μία «τζούρα» δημοκρατίας, φωνάζοντας για το κλείσιμο της ΕΡΤ… Με αυτά τα μυαλά, αφού τελειώσουμε με το καλοκαίρι, θα τα ξαναπούμε… μετά τις γερμανικές εκλογές. Εξάλλου, ανεξάρτητη χώρα είμαστε, άσχετα αν πρέπει να λειτουργούμε με τα συμφέροντα και να αναμένουμε τις εντολές της φίλης, εταίρου και συμμάχου Μέρκελ.
Η υπόθεση εκλογές, πάντως, θυμίζει έντονα την φράση «σε κουβέντα να βρισκόμαστε»…

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η αντιγραφή ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη και ενεργή αναφορά

 
Posted: 15 Jun 2013 03:40 AM PDT
Η κατάσταση στη Συρία γίνεται καθημερινά και χειρότερη. Είτε επειδή οι ισλαμοφασίστες που υποδύονται τους αντάρτες της αντιπολίτευσηςσυνεχίζουν να δολοφονούν αθώους πολίτες, είτε επειδή υπάρχει έντονο το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της δύσης (και ιδιαίτερα του Λευκού Οίκου) για έμπρακτη στήριξη με πολεμικό υλικό των τζιχαντιστών και των επαγγελματιών δολοφόνων και μελών της Αλ Κάιντα.

Αν και υπήρξαν θηριωδίες που θα έπρεπε φυσιολογικά να εγείρουν την διεθνή κοινότητα κατά των υπανθρώπων που εκτελούν τις εντολές του νεοταξισμού (τα τελευταία χρόνια εξάλλου το ισλάμ έγινε το καλύτερο εργαλείο για την υλοποίηση των γεωπολιτικών σχεδίων της δύσης), δυστυχώς δεν είναι αρκετοί εκείνοι μπορούν να ισχυριστούν ότι υπήρξε έντονη προετοιμασία και εκπαίδευση των στυγνών δολοφόνων. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα είναι πως η εκπαίδευση μίας σημαντικής μερίδας των τζιχαντιστών και φονταμενταλιστών ισλαμιστών εκπαιδεύθηκαν στα Βαλκάνια.
Περίπου ένα χρόνο πριν (Ιούλιος 2012), με άρθρο γνωστότατου ρωσικού μέσου ενημέρωσης (Η Ρωσία Τώρα) γινόταν γνωστή η σχέση του UCK και των "ανταρτών" της Συρίας.
Θυμίζουμε το άρθρο, για να μπορέσουν να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα για όσα έχουν μέχρι στιγμής συμβεί στη Συρία, αλλά -κυρίως- για όσα πρόκειται να συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο UCK εκπαιδεύει σύρους "αντάρτες"
Η Ρωσία αποκάλυψε στον ΟΗΕ ότι σύριοι, αντικαθεστωτικοί αντάρτες, εκτός από την Τουρκία και τη Λιβύη, εκπαιδεύονται και στο Κόσσοβο.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εδώ και καιρό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των σύριων, αντικαθεστωτικών μαχητών. Είναι προφανές ότι οι σύριοι αντάρτες που πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα, δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται για κάποιους αυτοδίδακτους επαναστάτες. Πριν μπουν στην μάχη, έχουν διδαχθεί όλα τα κόλπα του ανταρτοπόλεμου σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Τουρκία, στη Λιβύη, και στο Λίβανο. Πρόσφατα έγινε γνωστό, ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσει ένα νέο «σχολείο», αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Ειδικότερα, σε ένα μικρό κομμάτι των Βαλκανίων, στο οποίο οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια δεν μπορούν –ή δεν θέλουν- να βάλουν τάξη. Το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το μικρό κρατίδιο, το οποίο από ελάχιστα κράτη έχει αναγνωριστεί, αρνείται να εναρμονιστεί με τις αρχές του ευρωπαϊκού Δικαίου. Το 2010, για παράδειγμα, στην έκθεση του κ. Dick Marty, που διένειμε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρεται ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Αποκαλυπτόταν μάλιστα, ότι επρόκειτο για ανθρώπινα όργανα που είχαν αφαιρεθεί από Σέρβους αιχμαλώτους. Ωστόσο, η έρευνα εμποδίστηκε και, έτσι, ο κ. Θάτσι απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη βοήθεια των υπερατλαντικών προστατών του, οι οποίοι ανοικτά παραδέχονται ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ. Και το κάνουν.

Τον Απρίλιο, πρώτο από όλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούγκ» αποκάλυψε τα σχέδια που εξυφαίνονται με επίκεντρο το Κόσσοβο, και αφορούν τη Συρία. Το σέρβικο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η περιοχή θα γίνει κέντρο «μεταφοράς της ανεκτίμητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας» στους σύριους αντάρτες. Η Μόσχα, αλλά και άπαντες οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν αμέσως να ελέγξουν το δημοσίευμα. Το θέμα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε: «Η μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για τους μαχητές διαφόρων ενόπλων σχηματισμών, θα μπορούσε να γίνει ένας σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας, που η εμβέλεια του θα ξεπερνά την περιοχή των Βαλκανίων». Οι αρχές του Κοσσόβου δεν αντέδρασαν, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι τέτοιου είδους δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν γίνονται χωρίς να υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις και τεκμήρια των όσων έχουν ειπωθεί.

Βεβαίως, ο υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου, Ενβέρ Χοτζάϊ, αναγνώρισε ότι η Πρίστινα έχει επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά ισχυρίστηκε ότι στο Κόσσοβο δεν εκπαιδεύονται αντάρτες. Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «άδειασε» ευθέως τον κ.Χοτζάϊ: «Δεν πρόκειται απλά για ανταλλαγή εμπειριών στον τρόπο οργάνωσης αυτονομιστικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή των υφιστάμενων καθεστώτων, αλλά για την προετοιμασία σύριων μαχητών, στο Κοσσυφοπέδιο». Η εκπαίδευση γίνεται σε περιοχές που γεωγραφικά είναι παρόμοιες με τα ανάγλυφα των επαρχιακών περιοχών της Συρίας. Δεν αποκλείεται επίσης, το ενδεχόμενο της λειτουργίας των κέντρων εκπαίδευσης στις πρώην στρατιωτικές βάσεις του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK)».

Posted: 15 Jun 2013 05:09 AM PDT
Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών εν όψει της υπόθεσης ΕΡΤ είναι σκόπιμη και σχεδιασμένη και αποσκοπεί να συμβάλλει, μαζί με άλλα δεδομένα, στον χειρισμό της μαζικής ψυχολογίας ενός κόσμου που ελπίζει κάθε μέρα κάτι να γίνει και να πάει στα κομμάτια αυτή η κυβέρνηση, ώστε να σώσει τη ζωή του, τη δουλειά του, το σπίτι του, την επιβίωσή του.

Πώς επιδρά αυτή η φημολογία στο χειρισμό της ψυχολογίας μας; Μα αν βλέπει κανείς θεαματικές εξελίξεις όπως το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, σκεπτόμενος με τα δεδομένα της κοινωνίας και πολιτείας που είχαμε συνηθίσει μέχρι πριν λίγα χρόνια, όπου υπουργοί και κυβερνήσεις έπεφταν για καταστάσεις πολύ πολύ λιγότερο σοβαρές από αυτήν, περιμένει ότι να, από μέρα σε μέρα θα γίνει το μεγάλο μπαμ. Και περιμένοντας, αδρανεί, χαλαρώνει, δεν πράττει, δεν πιέζει.

Μέγα λάθος να πέσουμε σε αυτή τη λούμπα. Διαβάστε και το άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο Έθνος προς επιβεβαίωση αυτών των σκέψεων.

Στο παιχνίδι του κατευνασμού μας, του αφοπλισμού μας, της εξασθένησης των αντιστάσεων παίζει όχι μόνο η σεναριολογία περί εκλογών που διαδίδουν κυβερνητικοί εταίροι και κύκλοι, αλλά και η στάση κυρίως τη μείζονος αντιπολίτευσης η οποία αυτή τη στιγμή φέρει τεράστιες ευθύνες. Και φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί έχει δαγκώσει για τα καλά το δόλωμα ΕΡΤ που πέταξε ο κυρίαρχος Σαμαράς - με τις πλάτες των συμφερόντων που υπηρετεί - και τρέχει πίσω από την πετονιά.

Δε γίνεται όμως τίποτα έτσι. Γνωρίζω οτι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η υγιής, προοδευτική βάση δίνει μάχη ενάντια σε αυτό που εμείς προσλαμβάνουμε ως κυρίαρχη θέση του κόμματος από τις δηλώσεις και τις επιλογές των προβαλλόμενων στελεχών και των συνδικαλισταράδων. Μια θέση που περιμένει να πέσει η κυβέρνηση μόνη της, σαν ώριμο φρούτο, όταν και όποτε εκείνη τελικά το θελήσει. Μια στάση που αδιαφορεί για την κατάσταση της κοινωνίας και το αν έχει ή δεν έχει άλλες αντοχές. Μια στάση που τελικά είναι φανερό οτι προτάσσει το πάθος για την εξουσία, όπως γράφτηκε πολύ εύστοχα, ενώ τα λεγόμενα αριστερά προτάγματα φαίνεται να πηγαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η υπόθεση της απεργίας των καθηγητών είναι τα μέγιστα διδακτική και να μην την ξεχνάμε μια και είναι εκ των πραγμάτων ορθάνοιχτη αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν σε επιστράτευση και ακούγεται πως όσοι τόλμησαν να απεργήσουν δέχονται απειλές απόλυσης. Εχτές βγήκε στη ΝΕΤ ο γραμματέας της ΟΛΜΕ που πρόδωσε τον αγώνα των καθηγητών, ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και παρίστανε τον επαναστάτη. Η ΟΛΜΕ ωστόσο ούτε καν προκήρυξε απεργία για τις 13! Στις ίδιες μεταδόσεις και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκε επίσης με επαναστατική ρητορική, συγκλονισμένος για την κατάλυση της Δημοκρατίας, μόνο που φαίνεται πως την Δημοκρατία την υπερασπίζεσαι με μια 24ωρη! Να μην το ήξεραν και επί Χούντας αυτό, παρά πήγανε και σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο, ενώ ήτανε τόσο απλό: κηρύσσεις μια 24ωρη και καθαρίζεις. Αν δεν γίνει τώρα Γενική, Καθολική, Πανεθνική Απεργία Διαρκείας μέχρι τέλους, πότε θα γίνει;

Ας μην κοροϊδευόμαστε και εμείς οι ίδιοι, όσο και αν επιχειρούν να μας παραμυθιάζουν ένθεν και ένθεν. Ούτε εκλογές πρόκειται να γίνουν, ούτε θα πέσει η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά άμεσα. Αυτοί που έχουν οδηγήσει τρία χρόνια τώρα τη χώρα μέχρι εδώ, είναι απίστευτα και αδιανόητα αδίστακτοι και επικίνδυνοι και οι δικές μας δημοκρατικές ευαισθησίες για τη Δημόσια Τηλεόραση μόνο γέλιο τους προκαλούν. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις, αιτιάσεις και απαντήσεις που δίνουν στην αντιπολίτευση οι Σαμαράς, Στουρνάρας και λοιποί της συμμορίας.

Αλλά τα δικά μας προβλήματα είναι απόλυτα άμεσα, είναι εδώ και έπρεπε να αντιμετωπιστούν χθες. Κανένας εφησυχασμός και καμιά εναπόθεση ελπίδας εν λευκώ σε κανέναν που έχει αποδείξει προηγουμένως οτι, αν δεν είναι πουλημένος, είναι λίγος.

Το ΠΑΜΕ, ΜΑΣ κατέβασε πάλι τα πρόβατα τον κόσμο του για την εύκολη, ανέξοδη και κυρίως ακίνδυνη για το φασιστικό κράτος που μας κυβερνά, επαναστατική γυμναστική, ενώ στην ΑΔΕΔΥ μαζί με ΝΔ ΠΑΣΟΚ σκότωσαν την απεργία της ΟΛΜΕ. Στο ΚΚΕ δυστυχώς δεν συμβαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, η βάση είναι απολύτως νεκρωμένη διανοητικά και ψυχικά, και αν όχι, πρέπει να το αποδείξει.

Πού βρίσκεται η ελπίδα; Καταρχήν να μη μασάμε κουτόχορτο. Δεν αντιμετωπίζεις ένα τέρας με φτερά και πούπουλα. Η μόνη και πολύτιμη δύναμή μας είναι οτι είμαστε πολλοί. Η επόμενη προϋπόθεση είναι να είμαστε μαζί, οργανωμένοι και όχι ξέμπαρκοι και σκορποχώρι. Η τρίτη να διατηρούμε τη διανοητική μας διαύγεια και το ψυχικό μας σθένος. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειαζόμαστε και τις κατάλληλες επιλογές. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο λαός να κάθεται στη γωνιά κοιτάζοντας πλέον τις αναμεταδόσεις της πειρατικής ΕΡΤ και καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις.

Όπου βρίσκεται ο καθένας, το αίτημα προς την υπόλοιπη κοινωνία πρέπει να είναι δυναμικό και άμεσο: Γενική, Καθολική, Πανεθνική Απεργία Διαρκείας Τώρα και μέχρι τέλους. Αυτό είναι το μήνυμα και η απαίτηση που οφείλουμε να έχουμε από συνδικαλισταράδες, φορείς, οργανώσεις, κόμματα, αυτό πρέπει να παλέψει η βάση. Και αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν οι αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι, να μπούμε εμείς μπροστά. Και η αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το θέατρο σκιών του κοινοβουλίου που επίσης πολλαπλασιάζει τις αυταπάτες αλλά κυρίως νομιμοποιεί την εταιρεία δολοφόνων που μας κυβερνά.

Η όλη κατάσταση που σέρνεται, όχι μόνο εξασθενεί τις αντιστάσεις, αλλά κυρίως σκοτώνει μέρα τη μέρα τα ίχνη ελπίδας μέσα μας. Το αποτέλεσμα θα έρθει σε πολύ λίγο καιρό, μάλιστα μέχρι το Σεπτέμβρη, αυτός ο λαός θα είναι ψυχικά και σωματικά νεκρός, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, από ολοκληρωτική παράδοση, μέχρι τυφλές και ατομικές εφόδους στο ουρανό. Ήδη, οι τεράστιες πορείες του 2010, οι πλατείες, όλοι οι σκληροί αγώνες που δόθηκαν από επιμέρους κοινωνικές ομάδες, τόσος κόπος και αγωνία και πόνος, και να είμαστε ακόμα εδώ, ήδη η ελληνική κοινωνία έχει τελματώσει από κάθε άποψη μη βλέποντας τίποτα να αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Εκτός του ότι έχει κουραστεί, έχει συντριβεί και ψυχολογικά. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα κέντρα εξουσίας που φυσικά δεν κουράζονται με τίποτα, μιας και καλοπερνάνε. Το γνωρίζουν και γνωρίζουν οτι ο χρόνος κυλά υπέρ τους και εις βάρος μας. Οι αντιπολίτευση και δη η αριστερά πώς και δεν το βλέπει; Οι 24ωρες σήμερα πια σε αυτό το τοπίο, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν, και είναι ντροπή για την αριστερά να τις νομιμοποιεί ως τάχα μου μέσα πάλης.

Θα μου πείτε τι θα μπορούσε να κάνει. Μια ιδέα μόνο: να αποσύρει τους εκπροσώπους της από τα πουλημένα συνδικάτα, να μην τα αναγνωρίζει. Να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο, να μην νομιμοποιεί τα σκυλιά της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής. Να δουλέψει στη βάση και μόνο και από εκεί και μόνο να οργανωθούν απεργίες διαρκείας παντού και μέχρι τέλους. Όχι άλλες αυταπάτες, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.

Τώρα η υπόθεση της ΕΡΤ λειτουργεί και λίγο ως ναρκωτικό: "πάρε μια δόση επανάστασης, για να κάτσεις μετά ήσυχα και σαν καλό παιδί στα αυγά σου". Να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Ανεξάρτητα αν ο Σαμαράς ανοίξει ή όχι την ΕΡΤ, ανεξάρτητα αν την ανοίξει με την παλιά ή με νέα μορφή, αυτός είναι ένας μόνο αγώνας που δεν μπορεί και να βρει δικαίωση σε ένα τοπίο αγωνιστικής ξηρασίας, ως μια νησίδα όασης μέσα σε μια έρημη κοινωνία. Αν το κατανοούσαν αυτό οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα άνοιγαν τα μικρόφωνα μόνο για να επιχειρηματολογήσουν για Γενική Στράτευση και Απεργία Παντού, και δεν θα άφηναν διάφορες επαναστατικές γλάστρες τύπου ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ να σολάρουν το γνωστό τους βιολί. Αλλά αν συνεχίσουν έτσι οι της ΕΡΤ, είναι χαμένος ο αγώνας τους μαζί με τον αγώνα όλων μας.

Η υπόθεση ΕΡΤ εκτονώνει τη γνωστή στα κυβερνητικά και εξωχώρια επιτελεία συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας, για να ξεφουσκώσει με άλλη μια απογοήτευση, για να κυλήσει όμορφα το καλοκαίρι και να περάσουν στα μουλωχτά όλα τα μέτρα, όλες οι απολύσεις, όλο το ξεπούλημα. Δεν είναι ηλίθιοι, αν ήταν δε θα μας κυβερνούσαν. Αν δεν κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εδώ και καιρό, πέρα και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, είμαστε χαμένοι. Βλέπετε εξάλλου πώς επιχειρούν να ξεπλυθούν όλοι και όλα μέσα από αυτή την ιστορία.

Posted: 15 Jun 2013 02:45 AM PDT
Επικίνδυνη δείχνει να είναι η κλιμάκωση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για το θέμα της Συρίας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να «καταδικάσει» το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για «περιορισμένη χρήση χημικών» που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100-150 Σύρων πολιτών, εμπολέμων και μη.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να προτείνουν την παράδοση στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ελαφρών όπλων, καθώς επίσης και μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων 40 χιλιομέτρων… Ο οπλισμός που θα παραδοθεί θα περιέχει αντιαρματικά αλλά όχι αντιαεροπορικά όπλα, φορητά όπλα και πυρομαχικά. Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες απορρίπτουν την προσφορά, λέγοντας ότι στερείται νοήματος η χειρονομία, αφού χρειάζονται βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Άσαντ…

Η ζώνη θα προστατεύεται από αεροσκάφη που θα πετούν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας (γι' αυτό παραμένουν τα F-16 που εστάλησαν στην περιοχή με πρόσχημα πολυεθνική στρατιωτική άσκηση) οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Επίσης, θα συμμετάσχουν αεροσκάφη από αεροπλανοφόρα που θα βρίσκονται στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Προφανώς ρόλο θα παίξουν και οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών Patriot που ζητήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία με πρόσχημα τη απειλή από τους πυραύλους του Άσαντ, φαίνεται όμως ότι άλλος ήταν ο τελικός σκοπός.

Δεν θα απαιτείται απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα πάντα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αφού τα μαχητικά δεν θα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Συρίας (…) και δεν θα κατέχεται έδαφος της μεσανατολικής χώρας.

Ζήτημα είναι και το κόστος της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων, αφού ακόμα και στην περιορισμένη εκδοχή της, το κόστος θα ανέλθει στα 37 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως και θα ζητηθεί από τους συμμάχους να καλύψουν το κόστος. Ας είναι καλά τα κράτη του Κόλπου…

Περνώντας στο ρωσικό «στρατόπεδο» δεν μπορεί κανείς παρά να ανακαλέσει στη μνήμη του την απόφαση για την εσπευσμένη επαναφορά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα του μοναδικού αεροπλανοφόρου που διαθέτει η Ρωσία, του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» το οποίο θα πλεύσει προς τη Μεσόγειο τον Ιούλιο.

Η Μόσχα παραμένει ψύχραιμη και εξακολουθεί ευφυώς να επαναλαμβάνει ότι δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς των S-300 στη Συρία, επιθυμώντας να μην είναι το μέρος που θα χρεωθεί την κλιμάκωση. Η Συρία είναι σε τέτοια απόσταση που δεν επιτρέπει και πολλές σκέψεις ευθείας στρατιωτικής εμπλοκής και η Ρωσία επισήμως επιμένει ότι κοινός στόχος με τις ΗΠΑ είναι να συγκληθεί η διεθνής διάσκεψη για να επιχειρηθεί η διπλωματική διευθέτηση του θέματος.

Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει και μεγάλη όρεξη να συμμετάσχει. Οι αντικαθεστωτικοί διότι δεν θέλουν να προσέλθουν από θέση αδυναμίας, πέραν των σοβαρότατων διαιρέσεων στους κόλπους τους, οι δε Σύροι, παρότι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν, προτεραιότητα έχουν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί και ανακαταλαμβάνουν τα εδάφη που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να εξομαλύνεται, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά. Η τελευταία ελπίδα είναι να γίνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί μια μέση οδός και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κάποιες ελπίδες παραμένουν καθώς αναμένεται η συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα στη Βόρεια Ιρλανδία…

Ο Άσαντ, τουλάχιστον όσο απολαμβάνει τη ρωσική στήριξη, δεν πρόκειται να δεχθεί να αποχωρήσει χωρίς να δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές όπου θέλει να καθαρίσει το όνομά του παίρνοντας την πλειοψηφία. Οι αντικαθεστωτικοί και οι δυτικοί δεν το συζητούν και κάπου εδώ τελειώνει η διαπραγμάτευση…

Πηγή Defence-Point
Posted: 15 Jun 2013 02:37 AM PDT
Το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ, οι δημοσκοπήσεις, το επιτελείο της ΝΔ και ο γαλλικός Μάης του '68

Γράφει ο Μακεδών

Αποδεικνύεται περισσότερο σοβαρή η κατάσταση από όσο υπολόγισε η κυβέρνηση, με την αιφνίδια αναγγελία παύσης λειτουργίας της ΕΡΤ. Τόσο οι φανερές δημοσκοπήσεις όσο και οι κυλιόμενες που πραγματοποιεί η Ν.Δ., δείχνουν πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο οποίος -δεν είναι μυστικό- συνηθίζει να γενικεύει καταστάσεις, και βρίσκεται τώρα αντίθετος και με κυβερνητικές προθέσεις που σε άλλες περιπτώσεις, θα περνούσαν με ελάχιστες αντιδράσεις. Για όσους δεν διάβασαν την είδηση, την διαφωνία του με τον χειρισμό της ΕΡΤ εκφράζει το 65% των πολιτών (σύμφωνα με δημοσκόπηση).

Όσο και αν είμαστε επιφυλακτικοί σε δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται από φορείς, που έχουν λόγο να «ζητήσουν» συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όλοι στον κύκλο μας έχουμε ανάλογες παραστάσεις.

Βέβαια, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι άλλες απαντήσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Επειδή, κατά την δημοσκόπηση, καταγράφεται συντριπτικό ποσοστό και εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων στο νερό, τα μεταλλεία χρυσού, τα αποθέματα υδρογονανθράκων, την ΔΕΗ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Αν υπάρξει αμφιβολία για την αυθεντικότητα των απαντήσεων, υπάρχουν όμως και οι κυλιόμενες μετρήσεις για την ΕΡΤ, που τις διεξάγει με έγκυρο τρόπο το κόμμα, και όπως έγραψε εχθές η Voria.gr «ένας μικρός πανικός έχει πέσει τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου».

Αυτές οι μετρήσεις έδειξαν ό,τι είπαμε και στο σημείωμά μας από την πρώτη στιγμή. Ότι δεν ενόχλησε τους περισσότερους το κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο ο χειρισμός του όλου θέματος. Φαίνεται δε, πως στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, εφόσον κοινή είναι σχεδόν η αντίληψη πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ΕΡΤ να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτούργησε.

Δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει πολιτικός, δεν υπάρχει εργαζόμενος στα ΜΜΕ (πλην των εργαζομένων στην ΕΡΤ) που να μη έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του (ίσως και την απαξίωση) και να μη δήλωσε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και με αυτό ως δεδομένο, η κυβέρνηση πίστεψε πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις.

Άλλωστε, μέσα σε ένα χρόνο έχει προβεί σε τόσες επιστρατεύσεις εργαζομένων, και όχι μόνον δεν είχε μεγάλες αντιδράσεις, αλλά έβλεπε η Ν.Δ. να μεγαλώνει κάπως η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ίσως την έκανε να πιστεύει, πως η επίδειξη αποφασιστικότητας λειτουργεί προς όφελός της.

Ίσως, είχε και λόγους να πράξει όπως έπραξε. Αφενός, δεν γίνεται καμιά συζήτηση για την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ, αφετέρου βρέθηκαν οι 2.000 απολυόμενοι, που ο κ. Μανιτάκης αναζητούσε ματαίως, συγχέοντας τον πολιτικό ρεαλισμό με παρωχημένες ιδεοληψίες.

Μπορεί πάλι, να θεωρεί ότι «έχει στο χέρι» τους δύο συγκυβερνήτες, οι οποίοι φοβούνται περισσότερο από ό,τι η Ν.Δ. την προκήρυξη εκλογών. Μόνο που όταν τεντώνει υπερβολικά ένα σχοινί, υπάρχει φόβος να σπάσει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτών που το κρατούν.

Πριν αποφασίσει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις της (κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να υποχωρήσει αξιοπρεπώς, και να λειτουργήσει η ΕΡΤ έστω και υποτυπωδώς, ώσπου να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο) πρέπει να διερευνήσει και τις προθέσεις του κοινού. 
Τι ήταν αυτό που ενόχλησε περισσότερο; 
Η επίδειξη αυταρχισμού; 
Ο ερασιτεχνικός σχεδιασμός; 
Η άρνηση σε υπερβολικές αποκρατικοποιήσεις; 
Η απογοήτευση που προήλθε από την υπόθεση της ΔΕΠΑ, του ψευδώνυμου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, από απουσία φροντίδας στην στεγνότητα της αγοράς;

Δεν μπορούσε να βαδίζουμε συνεχώς «στα κουτουρού». Κάποια Υπουργεία λες και δεν υφίστανται. Ως πότε μπορεί κάποιος να δίνει ελπίδες, χωρίς να υπάρχουν και πράξεις που να τις επαληθεύουν;

Οι δε τυχόντες στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας που μελετούν την πολιτική ιστορία, γνωρίζουν πως ο γαλλικός «Μάης του '68» -για να απαλλαγούν οι Αμερικανοί από τον ευρωπαϊστή Ντε Γκωλ- ξεκίνησε με την απαγόρευση της κυβέρνησης να κοιμούνται στους ίδιους κοιτώνες των Φοιτητικών Εστιών, οι φοιτητές με τις φοιτήτριες. Τόσο απλά.

Πηγή: Βόρεια

Posted: 15 Jun 2013 02:28 AM PDT
Με μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως πρότειναν τα κόμματα της Αριστεράς, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και το ποινικό αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Τα τρικομματικά συνεταιράκια απέφυγαν βέβαια να προσθέσουν και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εγγράφου – κάτι που εμφατικά διαπίστωσε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν τσιγκουνεύτηκε τα ιοβόλα σχόλια εναντίον του Β. Βενιζέλου –, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα αποκαλυπτόταν σε όλη την ιλαρή του μεγαλοπρέπεια ότι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ολότελα γυμνός, έχοντας κρατήσει στο συρτάρι του για 18 μήνες το επίμαχο υλικό, κι αυτό δεν το ήθελε κανείς στο παρακμιακό σύστημα εξουσίας.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στο σκάνδαλο, καταλαβαίνει κανείς το ράγισμα στη φωνή και τα υγρά βουρκωμένα μάτια του Παπακωνσταντίνου, που καλείται να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο, την ώρα που για αρκετούς από τους πρωταγωνιστές η ζωή υπήρξε σκανδαλωδώς επιεικής.

Λαμπρά ονόματα
  • Πρώτος και καλύτερος ο κοσμοπολίτης πρέσβης τότε στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης, από τους βασικούς υποστηρικτές του διάτρητου πια σεναρίου της «άτυπης παραλαβής» της λίστας από τους Γάλλους και προνομιακός κομιστής της εσθήτας της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας των Μητσοτάκηδων. Στο πλευρό πάντα του «αρχιαποστάτη» και της θυγατρός του, πέρασε ξυστά από το σκάνδαλο της Siemens, παρά την ύποπτη αδράνεια που επέδειξε το ΥΠΕΞ επιτρέποντας να διαφύγει στην Ουρουγουάη ο εκ των βασικών μαρτύρων και κατηγορουμένων Χ. Καραβέλλας και ανταμείφθηκε με το προνομιακό πόστο του Παρισιού.
    Τώρα, παρά τις σαφείς ευθύνες του στο σκάνδαλο Λαγκάρντ, όπου αρχικά είχε ξεχάσει πως είχε υπογράψει πρακτικό παραλαβής, απολαμβάνει τον απόηχο των πραγμάτων από τη… «δυσμενή» μετάθεσή του στην ήσυχη πρεσβεία των Βρυξελλών.
  • Ακολουθεί αναλόγως επίζηλα ο τέως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης. Ο άνθρωπος που επίσης γνώριζε τα πάντα και κατέθεσε τα αντίθετα, επιτρέποντας να τον κατηγορούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για ψευδορκία. Αφού στην αρχή παρουσίασε μια εκδοχή όπου ενδεχομένως και να είχε συνομιλήσει κάποτε τηλεφωνικώς για το θέμα, υποχρεώθηκε όταν τον «κάρφωσε» ο Χαλαστάνης να παραδεχθεί ότι είχε αποστείλει επίσημο φαξ στις γαλλικές αρχές. Και αντί να βρίσκεται σε επαγγελματική αποδρομή αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, «εξαργύρωσε» τη συμμετοχή του με μια κορυφαία θέση στο Δ.Σ της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Συμβούλιο της Νομισματικής Πολιτικής!...
  • Έπεται ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα, αυτό του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, ο οποίος εμφανίζεται να εντόπισε πρώτος τη λίστα… διαβάζοντας με το τσάι του ελβετικές εφημερίδες και να διαμεσολάβησε στη συνέχεια για την απόκτησή της, κρατώντας επαφή με την υπόθεση. Η αιδήμων σιγή του, αναγνωρίστηκε δεόντως όπως φαίνεται, όταν βάζοντας την επίσημη στολή του υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στη βασίλισσα της Αγγλίας, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση της χώρας στο Λονδίνο.
  • Ένα ακόμα άλογο κούρσας αποδεικνύεται η περίπτωση του Γιώργου Ζανιά. Από επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακός υφυπουργός Οικονομικών και έχοντας συνοδεύσει τον Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι, όπου έγινε η κρίσιμη συνάντηση με τον Χαλαστάνη (σ.σ.: ο ίδιος πάντως το αρνείται), εκτοξεύθηκε στο απυρόβλητο του διοικητή της Εθνικής και ex officio του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η… «προθυμία» του να παράσχει ζωτικές πληροφορίες στην Επιτροπή χαρακτηρίστηκε, διόλου τυχαία, «παροιμιώδης»!...
  • Στο επιτελείο του ίδιου του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της λίστας, συμμετέχουν κάμποσα από τα στελέχη του προκατόχου του, με πρώτη και καλύτερη την πρώην γραμματέα του Σοφία Ρίτσου, που προσπάθησε φιλότιμα, όπως σχολιάστηκε στην Επιτροπή, να μην εκθέσει τον Παπακωνσταντίνου. Στα ίδια στελέχη συναντάμε και τον γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ο οποίος μόλις προ τρεισήμισι μηνών με εγκύκλιό του προώθησε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αγγίζουν και καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.
  • Και φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει σημαίνοντα πρόσωπα και κολλητάρια της πρωθυπουργάρας μας Α. Σαμαρά, όπως ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας ή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος, καθώς και του τέως πρέσβη Κ. Κλη, όπως και του Σ. Παπασταύρου, που από διαφορετικές αφετηρίες κατέληξαν πρωθυπουργικοί σύμβουλοι για ελληνορωσικά θέματα και διεθνείς σχέσεις αντίστοιχα!...
Πάντα άξιοι…

Πηγή "Το Ποντίκι"
Posted: 15 Jun 2013 02:05 AM PDT

Οι συριακές αρχές θα στηρίξουν χωρίς συζήτηση την πρόταση της Μόσχας να στείλει ρώσους κυανόκρανους στα Υψίπεδα του Γκολάν στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαισάλ Μοκντάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ria Novosti.
Αυτή είναι η συριακή απάντηση στην πρόταση της Ρωσίας να αντικαταστήσει τους αυστριακούς κυανόκρανους στην περιοχή. 

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η αυστριακή ειρηνευτική δύναμη από την Τετάρτη έχει αρχίσει να αποχωρεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά από τα γεγονότα μεταξύ των συριακών στρατευμάτων και των ανταρτών. Ενδεχομένως να τους αντικαταστήσουν οι κυανόκρανοι από τα νησιά Φίτζι.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ μάλιστα τους ζήτησε την παραμονή της αποχώρησής τους να παραμείνουν στη περιοχή μέχρι το τέλος Ιουλίου, ώστε να προλάβει να βρει τους αντικαταστάτες τους στην περιοχή.

Το Ισραήλ συμφωνεί να αναπτυχθούν ρώσοι κυανόκρανοι στα υψίπεδα του Γκολάν

Το Ισραήλ δεν είναι αντίθετο με τη αποστολή ρώσων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία. Επί σαράντα χρόνια απαγορεύεται στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να στέλνουν εκεί τους δικούς τους κυανόκρανους.

«Ακούσαμε – δήλωσε στην «Ηχώ της Μόσχας»- ότι κάποιες χώρες αποφάσισαν να αποσύρουν τους κυανόκρανούς τους επειδή κάποιοι τραυματίστηκαν. Λυπούμαστε πολύ, δεδομένου ότι υπήρχε η συμφωνία πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί. Αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να αποστείλει δυνάμεις της χώρας του, δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα είναι αντίθετο. Πάντα επιθυμούμε κάποια παρουσία εκεί, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση».

Πλέον, ο δρόμος προς τα υψίπεδα του Γκολάν, είναι ανοικτός για τους Ρώσους. Αλλά και η άλλη πλευρά αυτής της διένεξης που διαρκεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δηλαδή η Συρία, θα χαιρετίσει την εμφάνιση των ρώσων κυανόκρανων. Την υπενθύμιση αυτή έκανε την Παρασκευή μιλώντας στο RIA Novosti το μέλος του συριακού Κοινοβουλίου, Σαρίφ Σαχάντ. Να σημειωθεί ότι ρώσοι στρατιωτικοί δεν έχουν εμφανιστεί στη Μέση Ανατολή από τα τέλη του 2006, όταν είχε αποχωρήσει από τον γειτονικό Λίβανο η ειρηνευτική δύναμη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες οι κυανόκρανοι των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η επίκληση περιορισμών που τέθηκαν πριν από 40 χρόνια, δεν είναι σήμερα επίκαιρη. Αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΑ, Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, αναγνώρισε πως η πρωτοβουλία της Ρωσίας είναι πραγματοποιήσιμη, αν συμφωνήσουν σε αυτό Συρία και Ισραήλ.

Συρία-Ισραήλ: Κίνδυνος εχθροπραξιών

Όπως μεταδίδει το ITAR-TASS, o επικεφαλής της επιτροπής της ρωσικής Βουλής για διεθνή θέματα, Αλεξέι Πουσκόφ, ανέφερε ότι «η κατάσταση χρήζει μιας ποιοτικά νέας λύσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ζήτημα αυτό προς το παρόν δεν έχει επιλυθεί, και είναι ακόμα υπό εξέταση. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι σχέσεις Συρίας και Ισραήλ είναι πιθανό να οδηγηθούν σε μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες».

Ο καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρεσβευτής Αλεξάντρ Βαβίλοφ, δήλωσε στην εφημερίδα Vgliad ότι η διάταξη που ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Νεσίρκι δεν συμπεριλήφθηκε στο καταστατικό του ΟΗΕ, αλλά ήταν ένα ψήφισμα του ΣΑ. Συγκεκριμένα -όπως είπε- επρόκειτο για το ψήφισμα υπ' αρ. 350 του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο καθόριζε ότι τα μόνιμα μέλη του ΣΑ δεν αποστέλλουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ρώσος διπλωμάτης εξήγησε ότι η διάταξη αυτή δεν είναι δύσκολο να αλλάξει. «Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά απλό. Θα εγκριθεί ένα νέο ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, και το προηγούμενο θα πάψει να ισχύει». Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι το νέο ψήφισμα και η εντολή που θα βασίζεται σε αυτό, μπορεί να εγκριθούν και πριν τη διεξαγωγή της διάσκεψης «Γενεύη-2». Σύμφωνα με τον Βαβίλοφ, το ψήφισμα δεν θα εμποδιστεί από τα μέλη του ΣΑ, «καθώς είναι προς το κοινό συμφέρον, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βλάψουν οι ίδιοι εαυτούς τους. Το σημαντικό, είναι να συμφωνήσουν Σύριοι και Ισραηλινοί».

Πάντως, η Διεύθυνση ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση της Μόσχας, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες άλλων κρατών. Ο πρόεδρος του ΣΑ του ΟΗΕ, Γκραντ, πρόσθεσε ότι και κράτη τα οποία διαθέτουν ήδη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Γκολάν εξέφρασαν την επιθυμία να στείλουν επιπρόσθετες ειρηνευτικές εκεί. Απ' ότι φαίνεται, πρόκειται για κυανόκρανους από τις Φιλιππίνες (340 άντρες) και από την Ινδία (193).

Μια οβίδα έτρεψε σε φυγή 377 στρατιώτες

Παρά την απόφαση του Τελ Αβίβ και του Λονδίνου, από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε ξανά ότι η πρόταση για αποστολή ρώσων κυανόκρανων στα υψίπεδα του Γκολάν δεν εξετάζεται καν.

Όπως δήλωσε ο Νεσίρκι, ο ΓΓ αναζητά τους αντικαταστάτες του αυστριακού στρατιωτικού σώματος των Δυνάμεων του ΟΗΕ για την επιτήρηση της αποστρατικοποιημένης ζώνης. Οι Αυστριακοί αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε ότι η συνέχιση του έργου των Δυνάμεων του ΟΗΕ στο μεθοριακό πέρασμα «είναι ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, όπου μετακύλησαν οι κύριες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των αντικαθεστωτικών.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ τόνισε ότι η παρουσία στο Γκολάν της Ρωσίας και άλλων χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, είναι αδύνατη στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών συμφωνιών. «Υπάρχει η εντολή του ΣΑ και το πρωτόκολλο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, από το οποίο προκύπτει ότι στην αποστολή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των χωρών που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου», υπενθύμισε ο κ.Νεσίρκι.

Ως γνωστόν, από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πριν από την Αυστρία είχαν αποσύρει τις δυνάμεις τους από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ο Καναδάς, η Κροατία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, το πρωτόκολλο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία προβλέπει ότι στη ζώνη αυτή πρέπει να σταθμεύει ειρηνευτική δύναμη 1250 ανδρών.
Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν την περασμένη Πέμπτη ξέσπασαν μάχες για το συνοριακό πέρασμα Κουνέιτρα, στη διάρκεια των οποίων μια οβίδα πυροβολικού έπεσε στο στρατόπεδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα Φιλιππινέζος κυανόκρανος. Στη συνέχεια η Βιέννη ανακοίνωσε την απόσυρση των 377 κυανοκράνων της από τα υψίπεδα του Γκολάν, και ο κ.Πούτιν δήλωσε ότι τους Αυστριακούς μπορεί να αντικαταστήσει ρωσικό στρατιωτικό σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nezavisimaya Gazeta, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αποστείλει στο Γκολάν ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών από τη σύνθεση της 31ης ταξιαρχίας αποβατικών εφόδων, καθώς και μια ομάδα ελικοπτέρων που θα αποτελείται από τα αποβατικά ελικόπτερα Mi-8 και τα επιθετικά Mi-24. Η 31η ταξιαρχία έχει σχηματιστεί ως ειρηνευτική και αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετοί από τους στρατιωτικούς της ταξιαρχίας έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στο Κόσοβο, την Αμπχαζία, την Κιργισία, ενώ οι πιλότοι διαθέτουν πλούσια εμπειρία από ανάλογες επιχειρήσεις στην Αφρική.
Posted: 15 Jun 2013 01:59 AM PDT

Γράφει ο Παναγιώτης Γ. Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.*

Με το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, με ρηματική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο πρωθυπουργός άδειασε τους κυβερνητικούς του εταίρους (τους οποίους δεν είχε ενημερώσει), προκαλώντας τους και δείχνει πλέον να μην υπολογίζει, αφού γνωρίζει ότι αφήνοντας το κυβερνητικό σχήμα μεταβαίνουν στην ανυπαρξία και στον εκλογικό αφανισμό.

Ο κ. Σαμαράς προέβη μάλλον σ' αυτή την κίνηση, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία την δική του και της κυβερνήσεως του, να φέρει αυτές τις περίφημες επενδύσεις που ψάχνει εναγωνίως στο εξωτερικό και δεν έρχονται, παρά τα αλλεπάλληλα απεγνωσμένα ταξίδια του, στην Κίνα, στο Κατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν και δε ξέρω που αλλού και ιδιαίτερα μετά την «θορυβώδη» αποχώρηση της GAZPROM (που πάνω της είχε εναποθέσει όλες του τις ελπίδες) χωρίς να δώσει προσφορά για την ΔΕΠΑ.

Και βέβαια είναι παντελώς ανήθικο για έναν πρωθυπουργό, να διασύρει τη χώρα του λέγοντας ότι «Η Ελλάδα είχε καταντήσει Jurassic Park, όπου επιβίωναν οι δεινόσαυροι απαρχαιωμένων ιδεοληψιών», προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ακολουθώντας το παράδειγμα του συγκατοίκου του Γ. Παπανδρέου ο οποίος κυβερνούσε «μία διεφθαρμένη χώρα».

Αυτό που έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι «ηγέτες» των δύο δεκανικιών της συγκυβέρνησης, κκ.. Βενιζέλος και Κουβέλης, είναι οι συνεχείς παλινωδίες τους, οι χαρακτηριζόμενες ως «κωλοτούμπες» όταν κάθε φορά ερμήνευαν διαφορετικά την πραγματικότητα προσπαθώντας να την φέρουν κοντά στα πιστεύω τους και να δείχνουν στον άμοιρο λαό ότι αγωνίζονται για το μέλλον του.

Οι ίδιοι σήμερα ίσως έχουν καταλάβει ότι, εγκλωβίστηκαν μπαίνοντας στην συγκυβέρνηση υπό την ηγεμονία του κ. Σαμαρά, γνωρίζουν όμως τώρα ότι αποχώρησή τους με το επακόλουθο της διεξαγωγής εκλογών είναι «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα».
Θα πρέπει να πείσουν ότι ο λόγος που φεύγουν από την κυβέρνηση είναι ισχυρότερος από αυτόν που μπήκαν αλλά πως να πείσουν όταν, στο διάστημα της συγκυβέρνησης έχουν αποδεχτεί και έχουν συνυπογράψει τα πάντα όπως, περικοπές μισθών και συντάξεων που έχουν φτωχοποιήσει και εξαθλιώσει το λαό?

Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον λαό ότι φεύγουν από την συγκυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ και για την απόλυση 2800 εργαζομένων, όταν δεν έχουν ενδιαφερθεί για την μέχρι τώρα ραγδαία αύξηση της ανεργίας με το 1.500.000 εκατομμύριο ανέργους; Η απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 6,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 και ο αριθμός των ανέργων το ίδιο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το α΄ Τρίμηνο του 2012.

Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον λαό ότι φεύγουν από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ, όταν κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης η ύφεση έφτασε στο 5% αντί της πρόβλεψης 4,2% και η Ελλάδα βυθίζεται στην ανυποληψία;
Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον λαό ότι φεύγουν από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ, όταν δυσκολεύουν την πρόσβαση του στην υγεία, κλείνοντας και περικόπτοντας τις επιχορηγήσεις του Κράτους προς τα Νοσοκομεία; Οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 16% την τελευταία τριετία, ενώ προβλέπεται να διαμορφωθούν κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015.

Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον λαό ότι φεύγουν από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ, όταν παρά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι τιμές προϊόντων που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς αυξάνονται μέχρι και δέκα φορές πάνω από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ? Και δεν τους ενοχλεί;

Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον λαό ότι φεύγουν από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ, όταν δεν συγκινούνται και δεν κάνουν τίποτα, που το 21,4%, του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Με ποιο ηθικό έρεισμα θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας τους για την ΕΡΤ όταν ανέχονται χωρίς διαμαρτυρία το ένα τρίτο των παιδιών να ζει σε συνθήκες φτώχειας; Όπως ανακοίνωσε την 14 Φεβ 2013 η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αυτό εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στις χώρες αυτές.

Δεν μπορούν πια να πείσουν ότι αγωνίζονται για τον λαό τη στιγμή που ένα χρόνο τώρα δεν έχουν αντιδράσει σε τίποτα και το μόνο που κάνουν είναι να συνυπογράφουν όσα τους έχει φέρει ο κ. Σαμαράς προς υπογραφή, με το πρόσχημα ότι σώζουν την Ελλάδα;

Δεν έχουν καταλάβει την πλήρη απαξίωση στην οποία τους ρίχνει ο κ. Σαμαράς όταν τους καλεί σε σύσκεψη για το θέμα της ΕΡΤ την Δευτέρα 17 Ιουν όταν η ΕΡΤ έχει κλείσει από την Τρίτη 11 Ιουν; Με έξι μέρες καθυστέρηση δηλαδή;

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν ότι εφόσον «περάσει» η άποψη του κ. Σαμαρά θα τεθούν από μόνοι τους στο περιθώριο, θα γίνουν όμηροι του και δεν θα τους κάνει την «τιμή» να τους καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την καθιερωμένη «σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση», γιατί θα την στηρίζουν έτσι και αλλιώς;

Παρόλα τα παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ, γνωρίζουν ότι απομακρυνόμενοι από την κυβέρνηση και οδηγώντας την χώρα σε εκλογές το μόνο που θα πετύχουν είναι την εξαφάνισή τους από το πολιτικό σκηνικό, γιατί έπραξαν άλλα από αυτά που έλεγαν;

Γνωρίζουν επίσης ότι αυτή η αλαζονική συμπεριφορά του κ. Σαμαρά μπορεί να στείλει θετικά μηνύματα και να εξαπατήσει απελπισμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν να κρεμαστούν σε μια ελπίδα ότι, είναι ο «αποφασισμένος» για μεταρρυθμίσεις πρωθυπουργός, που προσπαθεί να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας κλπ και αυτοί δεν τον αφήνουν και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί να τον αποχωριστούν, όταν ως κυβερνητικοί εταίροι (θεός να τους κάνει!!!) γλύφουν και αυτοί από το κοκαλάκι της εξουσίας, όσο τέλος πάντων τους αφήνει να γλύψουν ο κ. Σαμαράς;

Άρα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είναι έτοιμοι να δεχθούν την οποιαδήποτε προσφορά που θα κάνει ο κ. Σαμαράς την Δευτέρα, για να μπορέσουν να κάνουν μια από τις γνωστές θεαματικές «κωλοτούμπες» τους και να πείσουν, όπως πιστεύουν, για μια φορά ακόμα τον λαό ότι, αγωνίζονται για αυτόν και ότι κερδίζουν πράγματα για το καλό του και να συνεχίσουν να γεύονται το σιρόπι της εξουσίας. Και το κάρο της συγκυβέρνησης θα συνεχίσει την πορεία του προς τα τάρταρα.

Επικοινωνία με τον συντάκτη e-mail: georgopan@yahoo.gr
* Πολιτευτής Μεσσηνίας «Ανεξάρτητοι Έλληνες»
Posted: 15 Jun 2013 01:25 AM PDT
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 
 
Και ενώ έχουμε σημαντικές εξελίξεις στον γεωπολιτικό μας χώρο, το μιντιακό μας σύστημα όλως παραδόξως, έχει εξαφανίσει απο το δημόσιο διάλογο τα εθνικά μας θέματα. Η ελληνική διπλωματία έχει εδώ και χρόνια εγκλωβιστεί στον ολισθηρό δρόμο δυο οδυνηρά εσφαλμένων γεωστρατηγικών αντιλήψεων. Αφενός της θεωρίας της ελληνοτουρκικής φιλίας, αφετέρου της επίσης εσφαλμένης εκτίμησης του δήθεν εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, που θα την συνετίσει έναντι της διεθνούς νομιμότητας και θα εκλογικεύσει έτσι έναντι της Ελλάδος, την επιθετική και συγκρουσιακή συμπεριφορά της. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, το οποίο τροφοδοτεί αενάως και επιτείνει ο αδηφάγος τουρκικός επεκτατισμός. Την εκτίμηση αυτή την αποδέχεται όλο το πολιτικό μας σύστημα, ακόμα και ο με διεθνιστικό λόγο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εξαγγελθέν κυβερνητικό του πρόγραμμα έγραφε «Οι εντάσεις και η αμφισβήτηση της εθνικής μας ακεραιότητας είναι καθημερινές και συνεχείς». Αλλά τι αντιπροβάλλει σ΄αυτή την εκτίμηση; Τον προφανώς αποτυχημένο στην πράξη και χιλιομασημένο επικοινωνιακά «διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού». Ειδικά η λέξη σεβασμός όταν αναφέρεται κανείς στην Τουρκία, που δεκαετίες τώρα αντίπερα στη  διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ συνεχίζει κυνικά να κάνει κατάληψη στο 37% της μαρτυρικής μας Κύπρου, ηχεί σαν καταγέλαστη. Είναι προφανές ότι η πολιτική μας τάξη αδυνατεί να κατανοήσει, τον πυρήνα του προβλήματος της εθνικής μας ασφάλειας.

Πολύ εύγλωττος εδώ Walter Lippman, που απαντά στο πυρίκαυστο ερώτημα πότε μια χώρα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής; Όταν απαντά με διπλωματική σοφία «δεν αναγκάζεται να θυσιάσει τα νόμιμα συμφέροντά της για να αποφύγει τον πόλεμο και είναι ικανή αν απειληθεί να τα διατηρήσει ακόμη και με προσφυγή στον πόλεμο». Όταν δηλαδή διαθέτει αληθινά στρατιωτική και πολιτική ισχύ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την περίπτωση της Ελλάδος ; Ότι πρέπει να έχουμε :

(1) Επαρκή πρός το αντίπαλο δέος στρατιωτική θωράκιση, ικανή να αποτρέψει επίθεση.
(2) Αρραγή ενότητα στο πεδίο της κοινωνίας και υψηλό πατριωτικό φρόνημα, το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε απο τις άφθαρτες αξίες και αρετές της ελληνικής ζωής.
(3) Έντιμες και σφυρηλατημένες στο διάβα του χρόνου πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν θα μπορούσε να λάβει χώρα και να είναι εποικοδομητικός ένας διπλωματικός διάλογος με την Τουρκία. Στην περίπτωσή μας δυστυχώς οι προϋποθέσεις αυτές ένεκα των οδυνηρών χρόνιων ανεπαρκειών της εξωτερικής μας πολιτικής δεν υφίστανται. Και επομένως αυτοδύναμα μόνη της η Ελλάς, δεν μπορεί να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα. Στο πεδίο των στρατηγικών μας εταίρων τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως περίτρανα αποδείχτηκε και με την οικονομική κρίση – είναι αδύναμη και επικίνδυνα απρόθυμη. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ απο την άλλη είναι «σύμμαχοί» μας, αλλά και μονίμως απεναντί μας !!! Μάλιστα σε παλιότερη έκθεση της Ομάδας Ολμπράιτ στο πλαίσιο του CFR, παρά την τραγική αποτυχία της Τουρκίας, να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Παλαιστίνη, προαλείφετο για την αναβάθμιση, σε αντίστοιχο ρόλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Είναι σαφές λοιπόν απο τα παραπάνω, ότι η Ελλάς πρέπει να συνάψει έντιμες στρατηγικές συμφωνίες που θαν την ισχυροποιήσουν στην αντιμετώπιση της εξωτερικής επιβουλής. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα δεν τοποθετούνται πραγματικά δίπλα στην Ελλάδα. Και πρός αυτή την κατεύθυνση έχουμε διπλωματικά όπλα να τους ασκήσουμε πιέσεις για να αλλάξουν την στάση τους. Είναι για χρόνια γνωστό – αλλά δυστυχώς προκλητικά ανεκμετάλλευτο – το ότι στην κοινωνικοπολιτική σκηνή της Αμερικής, το ελληνομαερικανικό λόμπυ, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολιτικού παιγνίου. Τόσο με τους υπερπολύτιμους ψήφους του, όσο και με το παντοδύναμο πολιτικό του χρήμα. Επομένως μια επιδέξια και παραγωγική εκμετάλλευση του ισχυρότατου αυτού διπλωματικού μας όπλου, θα μπορούσε άρδην να μεταστρέψει την συμπεριφορά των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ κατ΄επέκταση, στις εξωτερικές μας σχέσεις. Να πάψουν δηλαδή να μας θεωρούν δοτούς και συμβιβασμένους και να μας αποτιμήσουν ως διαπραγματεύσιμους διπλωματικά. Και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία θα λέγαμε, που ανασυντίθενται οι γεωπολιτικές σφαίρες επιρροής με κυρίαρχο διακύβευμα την ΕΝΕΡΓΕΙΑ, η Ελλάς προσακτά στην γεωστρατηγική αρχιτεκτονι-κή των ΗΠΑ, ένα ξεχωριστό βάρος. Οφείλει επομένως να το εκεμεταλλευτεί. Η ενέργεια σήμερα αναδιατάσσει το παινχίδι στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, περιοχές ξεχωριστού αμερικανικού ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει να απολέσουμε το εκπληκτι-κά πρόσφορο για την Ελλάδα γεωστρατηγικό momentum. Μια άγρυπνη και γρηγορούσα ελληνική εξωτερική πολιτική, μπορεί να επιτύχει πολλά και να αναστρέψουμε το κλίμα.

Φεύ όμως αντί να πράξουμε αυτά τα τόσο αυτονόητα η ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία, χάνεται στους δαιδάλους των φοβικών της συνδρόμων. Παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο διεύρυνσης των διπλωματικών μας ερεισμάτων, οφείλουμε να συνάψουμε στρατηγικές συμμαχίες με την Κίνα και την Ρωσία. Οι Κινέζοι αδημονούν να βρούν διέξοδο και στρατηγική πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Η Ελλάς προσφέρεται ιδεωδώς για αυτό. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί τους σε μια έντιμη και επ αμοιβαία ωφελεία σχέση. Οι Ρώσοι απο την άλλη, πρό της διαφαινόμενης απώλειας της Συρίας, ασφυκτιούν γεωστρατηγικά και θέλουν να αντικαταστήσουν τα δυο εκεί λιμάνια. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προγενέστερα πεί χαρακτηριστικά πως «ρισκάρει» μια επίθεση φιλίας στον Ερντογάν. Και οι Τούρκοι πασάδες διαρκώς μας απαντούν με αληθινά πυρά !!! και διαρκείς παραβιάσεις. Προφανώς η πολιτική μας τάξη, πρέπει να εγκαταλείψει τις γελοίες και ανόητες διπλωματικές αβρότητες, που τόσο μας έχουν κοστίσει και να προσγειωθεί στις αδήριτες πραγματικότητες της ζωής. Και ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Δούντας, απο τους μύστες της εξωτερικής μας πολιτικής, που με περισσήν εμβρίθεια και διπλωματική σοφία έλεγε «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά συγκρουσιακής συνύπαρξης». Συνεπώς να προσδοκούμε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει απο πίσω η αναγκαία εθνικοαμυντική θωράκιση, για να τον υποστηρίξει είναι «όνειρο θερινής νυκτός» στα λόγια του μεγάλου Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ας αδράξουμε όμως και την παρακάτω ευκαιρία. Η συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ τον τελευταίο καιρό έχει εμφανώς διαρραγεί. Η ενεργειακή συμμαχία με την Κύπρο και η φίλια πρός την Ελλάδα, διπλωματική του πρόθεση, το μαρτυρούν. Μέχρι και πριν λίγο σχετικά καιρό, το Ισραήλ συνιστούσε τον προστάτη των τουρκικών συμφερόντων, τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο.  Με την αρωγή του Ισραήλ είχε απαλειφθεί απο τα μεγάλα lobbies και think tanks η επονείδιστη εισβολή και κατοχή του Αττίλα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά διεκδικούσαν και την διεθνή συμπάθεια για την Τουρκία, για τη  δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Μπορούμε όμως τώρα που η πολιτικότητα αλάζει εναντίον της Τουρκίας, να κάνουμε πολλά. Σε κάθε περίπτωση ο επεκτατισμός των Νεοθωμανών, δεν καταστέλλε-ται μήτε πτοείται απο το Διεθνές δίκαιο. Αν ίσχυε αυτή η εκτίμηση, τότε η Τουρκία θα είχε απο χρόνων εγκαταλείψει την κατοχή στην μαρτυρική Κύπρο, συντασσόμενη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάς οφείλει να αναζητήσει έναν έντιμο στρατηγικό σύμμαχο με ειλικρινείς όρους. Και επομένως αν το Ισραήλ είναι πρόθυμο να αποδεχτεί μια έντιμη συμφωνία με την Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν γόνιμο στρατηγικό εταίρο.

Στο ζέον τώρα για την Ελλάδα θέμα των Σκοπίων, όλη η πολιτική μας τάξη με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, όπως ο αναγεννησιακός Μακεδόνας πολιτικός Στέλιος Παπαθεμελής, αποδέχεται την τραγικά επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα σύνθετη ονομασία, με τον όρο Μακεδονία. Όμως μια ενδεχόμενη τελεσιδικία αυτής της ολέθριας θέσης, θα επικυρώσει και με την ελληνική υπογραφή, το όνομα της Μακεδονίας στον σφετεριστή της Ιστορίας τα Σκόπια. Τα επιχειρήματα περί «γεωγραφικού προσιδορισμού» είναι προφανώς ταχυδακτυλουργική απάτη, μέχρι και την ημέρα της συμφωνίας. Απο την επαύριο κιόλας της υπογραφής, τα Σκόπια θα πετάξουν τον προσδιορισμό και θα χρησιμοποιούν σχέτο το Μακεδονία. Ενώ εμείς θα αναζητούμε στον κάλαθο των αχρήστων, τον τάχατες προσδιορισμό. Όλοι μας το υποπτευόμαστε. Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι έμπρακτα θα γίνει έτσι. Ας το αποτρέψουμε. Κλείνοντας τούτη την προσέγγιση στην εξωτερική μας πολιτικής, ας κάνουμε πάλι μια θεώρηση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Οι Τούρκοι καλύπτουν σήμερα με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία τους, το 54% των αμυντικών τους αναγκών και το 2020 το ποσοστό αυτό θα εγγίζει το 90%, δηλαδή σχεδόν αυτοδύναμη κάλυψη. Είναι ανάγκη λοιπόν με φρόνηση, ρεαλισμό, ψύχραιμη αποτίμηση των διεθνοπολιτικών μας δεδομένων, αλλά και ενορατικές συλλήψεις, όπως υπαγορεύει το δύσκολο πεδίο της διπλωματίας και της γεωστρατηγικής, να ανασχεδιάσουμε την εξωτερική μας πολιτική. Να την καταστήσουμε αποτελεσματική και αντάξια της κοπιώδους πορείας μας στην αχανή λεωφόρο του χρόνου. Και όχι άθυρμα των ιταμών ξένων διεθνοπολιτικών συμφερόντων.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Posted: 15 Jun 2013 07:03 AM PDT
Στη 'μεταμοντέρνα' προοπτική των ημερών μας -με δεδομένο ότι «η κρίση έχει πλήξει και το ίδιο το επαναστατικό υποκείμενο»- κυριαρχούν οι τάσεις ομογενοποίησης των πάντων, στα πλαίσια μιας νέας και παγκοσμιοποιημένης -τόσο από τα «άνω» όσο και από τα «κάτω»- κοινωνίας, με την ανάπτυξη «πλουραλιστικών» λογικοφανών θεωριών που όμως χρησιμεύουν και χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω καλλιέργεια και νομιμοποίησή της νέας ταυτότητας, στη συνείδηση του αλλοτριωμένου από την αστικοποίηση υποκείμενου, για την -κατά το δυνατόν- ομαλότερη έκβαση της διαδικασίας «αλλαγή παραδείγματος» που συντελείται.

Ο όρος Τέταρτη Εξουσία αναφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αρχικά αναφερόταν στον Τύπο, καθώς ήταν το μόνο μέσο, αλλά στη συνέχεια με την ανάπτυξη και των υπολοίπων (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, Internet), χαρακτηρίζει τα ΜΜΕ γενικότερα.

Ο τίτλος της Τέταρτης Εξουσίας δίνεται με βάση τις τρεις εξουσίες :
  • νομοθετική 
  • εκτελεστική 
  • δικαστική

και με τη λογική ότι όλες τους υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Φιλελεύθερη Θεώρηση

Σύμφωνα με τη φιλελεύθερη προσέγγιση απ' την οποία προέρχεται και η έννοια της Τέταρτης Εξουσίας, τα ΜΜΕ ύστερα από την απελευθέρωση και ανεξαρτητοποίησή τους από το κράτος, συνέβαλαν στην "εκδημοκράτισή" του. Αυτό αιτιολογείται με κάποιες από τις λειτουργίες που πραγματοποιούν:

Δρουν ελεγκτικά απέναντι στο κράτος και παρακολουθούν την άσκηση των τριών εξουσιών, αποκαλύπτοντας τυχόν καταχρήσεις και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια, επιτελούν δηλαδή το ρόλο "φύλακα".

Παρέχουν ενημέρωση σχετικά με δημόσια ζητήματα σε ολοένα και περισσότερες ομάδες διευρύνοντας έτσι το πολιτικό έθνος. Καθώς αυξάνεται το μέγεθός του αυξάνεται και η δύναμη του.

Μεταφέρουν τη φωνή του λαού, ενοποιώντας όλες τις διαφορετικές απόψεις που έρχονται από τη κοινωνία και αξίζει να ακουστούν μέσα από το κοινό πρίσμα στο οποίο αυτές συγκλίνουν. Μεταδίδουν δηλαδή τη δημόσια ομοφωνία όπως προκύπτει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ειδικά από τα δυο τελευταία σημεία, ότι λειτουργούν ως επικοινωνιακός δίαυλος μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού αλλά και ανάμεσα στις ετερόκλητες ομάδες του τελευταίου. Έτσι, υποστηρίζεται ότι τα ΜΜΕ ενισχύουν το λαό: απ' τη μια ασκώντας κριτική στην πολιτική εξουσία και ελέγχοντάς την εξονυχιστικά κι απ' την άλλη μεταφέροντας το λαϊκό παλμό κι αντιπροσωπεύοντας την κοινή γνώμη στην κυβέρνηση. Αυτή η μετατόπιση εξουσίας απ΄ το κράτος προς το λαό με τη μεσολάβηση των ΜΜΕ, δίνει στα τελευταία τον τίτλο της Τέταρτης Εξουσίας. Τέταρτη Εξουσία, με την έννοια ότι ενσαρκώνουν τη "φωνή του λαού στους διαδρόμους της εξουσίας".

Παράδειγμα της λειτουργίας των ΜΜΕ σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεώρηση είναι η αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέϊτ όπως φαίνεται και μέσα από την ταινία "Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου" αλλά και η αποκάλυψη της φυλάκισης αθώων ανθρώπων οι οποίοι καταδικάστηκαν για συμμετοχή στον IRA και βόμβες κατά τη περίοδο διακυβέρνησης της Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα υπογραμμίζεται η σημασία και εξιδανικεύεται η αποστολή της δημοσιογραφίας.

Ριζοσπαστική Θεώρηση

Η ριζοσπαστική θεώρηση αντιτίθεται στην φιλελεύθερη θεώρηση και αυτό γιατί οι εκπρόσωποί της και οι εκπρόσωποι της πολιτικής οικονομίας των μέσων αρνούνται τη λειτουργία των ΜΜΕ ως Τέταρτης Εξουσίας. Θεωρούν ότι τα μέσα ποτέ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν απ' τη δομή της εξουσίας και να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως αλλά ούτε και να γίνουν η φωνή της κοινωνίας.

Τα ΜΜΕ δεν είναι ουδέτερα εφόσον είναι μεγάλες επιχειρήσεις ή εξαρτώνται από επιχειρήσεις, υπόκεινται σε κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μάλιστα πολλές φορές ολιγοπωλιακό, ακόμη και μονοπωλιακό. Αυτό εξ' ορισμού, τα κάνει φορείς ιδιωτικών (κυρίως) συμφερόντων και αλλοιώνει το ρόλο του "φύλακα" αφού είναι μέρος αυτού που πρέπει να ελέγχουν. (π.χ. η General Electric, η Toshiba και η Fiat είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγοράσει ΜΜΕ)

Τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες τους και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά είναι μέρος του κατεστημένου. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις πολιτικές τους δεσμεύσεις, τη δύναμη που τους ασκείται από ηγετικές ομάδες, τη σχέση που επιδιώκουν να έχουν με την κυβέρνηση και τη νομοθεσία στην οποία υπόκεινται. Όλα αυτά περιορίζουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στα όρια του επιτρεπτού και του δυνατού έτσι όπως καθορίζεται από το καπιταλιστικό σύστημα.

Η λογοκρισία μπορεί να μην πραγματοποιείται πια από το κράτος αλλά είναι εξίσου σκληρή. Αυτή τη φορά έρχεται από το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και είναι με τη μορφή της εξάρτησης από τη διαφήμιση, του υψηλού κόστους εισαγωγής στην αγορά των περισσότερων ΜΜΕ, της συνεχούς αύξησης των ολιγοπωλίων. Έτσι δεν ακούγονται όλες οι φωνές ίσα, αλλά αυτές που διαθέτουν το κεφάλαιο.

Αυτά είναι κάποια απ' τα σημεία της κριτικής από τη ριζοσπαστική θεώρηση που δείχνουν ότι τα ΜΜΕ μάλλον χειραγωγούν και παράγουν την πραγματικότητα, παρά λειτουργούν ως καθρέφτης της. Έτσι, μάλλον δεν υπάρχει Τέταρτη Εξουσία -η δύναμη του λαού μέσω των μέσων όπως υποστηρίζει η φιλελεύθερη θεώρηση- αλλά φανερώνεται η δύναμη των μέσων, σύμφωνα με την οικονομική και πολιτιστική ελίτ που είναι στην εξουσία, πάνω στο λαό.

Η εφημερίδα El Mercurio, η οποία κάλυψε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή αλλά και υποστήριξε ένθερμα τη δικτατορία του Πινοσέτ, είναι ένα παράδειγμα των όσων υποστηρίζει η ριζοσπαστική προσέγγιση. Ακόμη η περίπτωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι εγείρει ανησυχίες στη σχέση της ιδιοκτησίας των μέσων με την πολιτική εξουσία και την ανεξαρτησία του λόγου.

Η Θεώρηση της Λαϊκής Κουλτούρας

Η βασική θεωρία της λαϊκής κουλτούρας είναι ότι η απελευθέρωση των ΜΜΕ προς όλες τις κοινωνικές τάξεις δηλαδή η εκλαΐκευσή τους συντελεί στην "εκδημοκράτισή" τους.

Μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα επικρατούσε μια πολιτιστική ελίτ η οποία περιφρονούσε και καταδείκνυε τη μαζική κουλτούρα με αλαζονεία. Η λογική αυτή ήταν φανερή σε όλες τις μορφές πολιτισμού από τις βιβλιοθήκες (όπου έχει ληφθεί απόφαση για κατάργηση της ευτελούς λογοτεχνίας) μέχρι το ραδιόφωνο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυριακάτικο ηθικοπλαστικό πρόγραμμα του BBC.

Καταλύτη της αλλαγής των Μέσων αποτέλεσε ο εμπορικός ανταγωνισμός. Νέα ιδιωτικά ραδιοφωνικά κανάλια και τηλεοπτικοί σταθμοί τα οποία κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο την αγορά, διανέμοντας εκλαϊκευμένο προϊόν, ανάγκασαν και τα πιο συντηρητικά, "κλειστά" μέσα να προσαρμοστούν.

Η νέα λογική λοιπόν ορίζει ως κύριο στόχο κάθε μέσου την ευχαρίστηση του κοινού έχοντας ως κύριο πλαίσιο δράσης τον κοινωνικό σεβασμό. Τα ΜΜΕ συνδέονται πλέον με την προσωπική ζωή των ανθρώπων, ασχολούνται με ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος και ακολουθούν τις λαϊκές προτιμήσεις χωρίς ταξικούς και ποιοτικούς διαχωρισμούς.


Posted: 15 Jun 2013 07:03 AM PDT
Αφορούσαν κάθε είδους εγκλήματα, από υποθέσεις για εξαφανίσεις ανηλίκων, μέχρι απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα

Το Facebook- το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρέδωσε στην Αμερικανική κυβέρνηση δεδομένα τουλάχιστον 19.000 χρηστών του, μετά από αίτημα των αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Facebook έλαβε εννέα με δέκα χιλιάδες αιτήσεις για τα δεδομένα των χρηστών του, από διάφορους φορείς της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Οι αιτήσεις αυτές περιελάμβαναν 18 με 19 χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών και αφορούσαν κάθε είδους εγκλήματα, από υποθέσεις για εξαφανίσεις ανηλίκων, μέχρι απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα, αλλά και μικροεγκλήματα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έδωσε στους αμερικανικούς φορείς τα στοιχεία αυτά, μετά τη συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές εθνικής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του κολοσσού των κοινωνικών δικτύων έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων μέσω Ίντερνετ από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας, που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου.

"Με περισσότερους από 1,1 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό κλάσμα του 1% των λογαριασμών των χρηστών μας, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ" είπε ο Ted Ullyot, γενικός σύμβουλος του Facebook.
Η ανακοίνωση του κολοσσού των κοινωνικών δικτύων έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων μέσω Ίντερνετ από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία στους χρήστες του διαδικτύου.


Πηγή: Νews.gr

Posted: 15 Jun 2013 07:05 AM PDT

- Αρνητική ψήφος από την Ελλάδα στο νέο κανονισμό "ΔΟΥΒΛΙΝΟ -3" που ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο 
- Γίνεται κατάχρηση του πολιτικού ασύλου

Την αρνητική ψήφο και την πλήρη αντίθεσή του στο νέο κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά της Ευρώπης, τις οποίες το Συμβούλιο αδυνατεί να κατανοήσει εμμένοντας σε νομοθεσίες που επιβαρύνουν χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση εξαιτίας των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

«Πολύ φοβάμαι ότι ήδη από μεθαύριο, μια μέρα μετά την έγκριση του νέου κανονισμού Δουβλίνο 3, θα ψάχνουμε για το Δουβλίνο 4» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, ενώ επανέλαβε την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) επανεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε:


«Το νέο πακέτο ασύλου όπως ολοκληρώνεται μετά από τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς, αποτελεί θετική εξέλιξη. Διασφαλίζουμε κοινές ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες, την υποδοχή και την προστασία των αιτούντων άσυλο. Με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, ανεξαιρέτως, σε κάθε κράτος μέλος, με αλληλεγγύη, με ευθύνη, με συνεργασία, με προσπάθεια να αποφεύγουμε την κατάχρηση των συστημάτων ασύλου από οικονομικούς μετανάστες που συχνά και με την παρότρυνση των διακινητών, υποβάλλουν αιτήματα, ενώ πραγματικά δεν το δικαιούνται. Δυστυχώς όμως, και στον λίγο χρόνο θα αναφερθώ σ" αυτό, δεν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, ένα πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών όπως αυτά διαμορφώνονται με τον Κανονισμό Δουβλίνο. Αγαπητοί συνάδελφοι, πολύ φοβάμαι ότι ήδη από μεθαύριο, μια μέρα μετά την έγκριση του νέου κανονισμού Δουβλίνο 3, θα ψάχνουμε για το Δουβλίνο 4. Γιατί οι χώρες προ της εισόδου θα εξακολουθούν να δέχονται δυσανάλογα μεγάλη πίεση σε σχέση με τις υπόλοιπες, αφού λόγω των επιστροφών του Δουβλίνου, μεγάλος αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών θα εγκλωβίζεται τελικά στις χώρες αυτές, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και άλλες. Και αυτό γιατί ο υπήκοος τρίτης χώρας, αφού απορριφθεί η αίτησή του για άσυλο, δεν μπορεί τελικά να πάει σε άλλο κράτος μέλος λόγω της απαγόρευσης του Σένγκεν, ούτε βεβαίως μπορεί να «επιστραφεί» στην χώρα προέλευσης, γιατί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες είναι αναποτελεσματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρσι 25.000 άτομα ζήτησε η Ελλάδα να επιστραφούν στην Τουρκία και τελικά μόνο 110 επέστρεψαν. Δυστυχώς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά μας και στις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη, το Συμβούλιο κάνει σαν να μη τις βλέπει, συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Το Συμβούλιο αρνήθηκε την πρόταση του 2008 της Επιτροπής, για αναστολή των επιστροφών σε περιπτώσεις χωρών με τεράστια πίεση. Φαίνεται ότι τα Δικαστήρια θα εξακολουθήσουν να υποκαθιστούν με τις αποφάσεις τους το δικό μας έλλειμμα για περισσότερη δράση και αλληλεγγύη.
Και παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, επίσης το Συμβούλιο δεν δέχεται τη δημιουργία μηχανισμού εσωτερικής επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στη βάση μιας ρήτρας ανακατανομής με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς αύριο, λόγω του κανονισμού, δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ψηφίσουμε. Οφείλω λοιπόν να δηλώσω σήμερα, όπως έκανα και στην Επιτροπή LIBE σε όλες τις ψηφοφορίες, ότι η ψήφος μου για τον κανονισμό Δουβλίνο είναι αρνητική, το ίδιο είναι και η ψήφος των συναδέλφων Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»



Posted: 15 Jun 2013 12:58 AM PDT
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης 
Ο τίτλος προδικάζει την προσπάθειά μου να δικαιολογήσω το φόβο μου ότι ο τρόπος που ασκείται σήμερα η εξουσία οδηγεί νομοτελειακά, αν δεν έχει οδηγήσει ήδη, σε μια κοινοβουλευτική δικτατορία.
Η ΕΡΤ αποτελεί μόνο την αφορμή.
Ο τρόπος που ενήργησε στο θέμα της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός έχει τρείς διαστάσεις: την εργασιακή-κοινωνική, τη θεσμική, την πολιτική.
Η εργασιακή- κοινωνική είναι για όσους εργαζόμασταν στην ΕΡΤ πολύ σημαντική αλλά δεν ενδιαφέρει, ίσως, την λοιπή ελληνική κοινωνία η οποία επικαλείται το 1,5 εκατομμύριο ανέργων για να αναφωνήσει το ελληνικότατο ( το άκουσα έτσι: so what?). Δηλαδή, και τι έγινε που προστεθήκατε και εσείς στο 1,5 εκατομμύριο χωρίς εργασία.  Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός.
Θα εστιάσω, λοιπόν, στις άλλες δύο διαστάσεις αλλά απλώς θα ήθελα να σημειώσω ότι μεταξύ των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχουν ζευγάρια που η συνολική τους αμοιβή δεν καθιστούσε δυνατή ούτε καν την επιβίωσή τους, μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων που και εργάζονταν αθόρυβα και παρήγαγαν έργο και αμείβονταν με γλίσχρους μισθούς.  Σταματάω εδώ το κοινωνικό θέμα της ανεργίας 2.560 υπαλλήλων επειδή είμαι ένας εξ αυτών και θα μπορούσε να μου καταλογισθεί μεροληψία.


ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Αποδέχομαι ότι το θεσμικό ζήτημα είναι σημαντικότερο του κοινωνικού. Και θεσμικό ζήτημα είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου Μέσου Ενημέρωσης. Νομίζω ότι είναι λάθος να αναλωθούμε στο ερώτημα αυτής της αναγκαιότητας. Στις δημοκρατίες έχει σημασία η βούληση και του τελευταίου πολίτη, άρα και η επιθυμία οποιουδήποτε δεν θέλει να καταβάλει το μικρό χρηματικό αντίτιμο για τη λειτουργία ενός δημοσίου φορέα. (Τέσσερα ευρώ το άτομο ανά μήνα). Ωστόσο, πιστεύω ότι η πλειονότητα επιθυμεί αυτήν την επιβάρυνση για να έχει έναν αξιοπρεπή δημόσιο φορέα.

Ήταν αξιοπρεπής η ΕΡΤ; Έπρεπε να αλλάξει;

Ως προς το θέμα της αξιοπρέπειας ο καθένας έχει την άποψή του και η γενικότερη εικόνα δεν ήταν αρνητική. Ήταν και είναι πανθομολογούμενη, όμως, η επιθυμία να αλλάξει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε στη διάθεσή του πέντε δημοσκοπήσεις που του έδιναν συντριπτικό ποσοστό (75%) υπέρ των αλλαγών στην ΕΡΤ. Για λόγους, όμως, που θα εξετάσουμε στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς, επέλεξε την πιο ολισθηρή οδό για να πετύχει τον στόχο του: να την κλείσει. Και εδώ αρχίζει και το θεσμικό και το δημοκρατικό πρόβλημα. Ή, μάλλον, ένας συνδυασμός θεσμικού και δημοκρατικού προβλήματος.

Το θεσμικό ερώτημα συνίσταται στο κατά πόσο δοκιμασμένοι θεσμοί, έστω με προβλήματα στη λειτουργία τους,  μπορεί να υπόκεινται στην απόλυτη βούληση ενός πρωθυπουργού που ασκεί την εξουσία με μικρό εκλογικό ποσοστό και στηρίζεται στην κυβέρνηση από δύο άλλα κόμματα τα οποία δεν συμφωνούν στις επιλογές του.

Το ερώτημα εν προκειμένω είναι αν στις σύγχρονες δημοκρατίες, νομιμοποιείται ένας μόνο πολιτικός παράγων, ο πρωθυπουργός, με ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη, να έχει το δικαίωμα να καθορίσει κατά το δοκούν τον τρόπο λειτουργίας ενός θεσμού, όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση και τι εγγυάται ότι κατά τη ριζική μεταμόρφωση του θεσμού, δεν θα επιδιώξει έναν απόλυτο έλεγχο με πρόσωπα της απολύτου κομματικής επιλογής του. Τα περί ΑΣΕΠ κλπ, ας τα αφήσουμε κατά μέρος, είναι σημαντικά σε χώρες με προηγμένο επίπεδο πολιτικής κουλτούρας. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σ αυτές. Μπορώ να σας αναφέρω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που τοποθετήθηκαν στην ΕΡΤ επι πρωθυπουργίας Σαμαρά με κλασικές ελληνικές μεθόδους, την ώρα που ο πρωθυπουργός επικαλείτο την αξιοκρατία και άλλα τινά.

Δεύτερο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ο διάδοχος του κ. Σαμαρά, να επικαλεσθεί και αυτός κομματική συγκρότηση του δημόσιου ενημερωτικού φορέα και να θελήσει να τον ανασυγκροτήσει, εκ νέου, από το μηδέν διαλύοντάς τον.

Την ώρα που όλοι μιλάμε για κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, μήπως η συμπεριφορά των κυβερνώντων δείχνει να μην έχει αλλάξει τίποτε από την εποχή που η ανάγκη  επέβαλε τη μονιμότητα για να έχουν να κάνουν και κάτι άλλο οι κυβερνήσεις από το να αλλάζουν το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών;  Μήπως, δηλαδή, αναβιώνει η περίφημη «πλατεία Κλαυθμώνος»;

Το δημοκρατικό πρόβλημα έχει να κάνει με έναν τρόπο λειτουργίας που θυμίζει τη δεκαετία του 1960 και υπάρχουν φόβοι ότι επιχειρεί να αναβιώσει το αυταρχικό κράτος εκείνης της περιόδου. ( Το παρακράτος είναι ήδη έτοιμο και έχει, μάλιστα, και κοινοβουλευτική παρουσία).


ΣΟΚ
Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία στον τρόπο που ενήργησε η κυβέρνηση στη διαχείριση του θέματος της ΕΡΤ που προκάλεσαν σοκ  στην ελληνική κοινωνία, μετέβαλαν εν μέρει, υπέρ της ΕΡΤ, το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και αναβίωσαν μνήμες παρελθουσών δεκαετιών.

Το πρώτο είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το δεύτερο το ύφος και ο λόγος του κυβερνητικού εκπροσώπου, το τρίτο το κλείσιμο της ΕΡΤ και όχι ο ριζικός, αλλά εν λειτουργία, μετασχηματισμός της και το τέταρτο το «μαύρο» που είδαν ξαφνικά στις οθόνες τους οι πολίτες καθώς παρακολουθούσαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όλα, προδίδουν το πολιτικό mentalité του κ. Σαμαρά. Η σύνθεση και ο συνδυασμός τους, παραπέμπουν στην μετεμφυλιακή εποχή και κυρίως στη δεκαετία του 1960. Όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό, μιλούν για έναν φιλόδοξο πολιτικό που μετά τη χρόνια περιθωριοποίησή του επιθυμεί να διατηρήσει πάση θυσία την εξουσία και να προεδρεύσει, από τον Ιανουάριο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποδίδουν, δε, τις πολιτικές επιλογές του στην επιρροή που του ασκεί ο σύμβουλός του κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Τον κ. Λαζαρίδη τυχαίνει να γνωρίζω λίγο καλύτερα από τον κ. Σαμαρά. Ηλικιακά βρίσκεται κοντύτερα στη δική μου ηλικία και θυμάμαι τα φοιτητικά μας χρόνια διετέλεσε στέλεχος της Β! Πανελλαδικής, μιας αριστερής διάσπασης του «Ρήγα Φεραίου» νεολαίας, τότε, του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στους φιλοσόφους που διαμόρφωσαν το ιδεολογικό πλαίσιο της Β! Πανελλαδικής, περίοπτη θέση κατείχε ο στρουκτουραλιστής γάλλος φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ, ο οποίος ανέλυσε με ένα ιδιαίτερο τρόπο το λενινισμό και την ιδέα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το άλλο μεγάλο κομμάτι αυτής της οργάνωσης βρίσκεται σήμερα στο «Σύριζα». Με μια πρόχειρη εκτίμηση θα μπορούσα να πω ότι η διαφοροποίηση των πάλαι ποτέ στελεχών της οργάνωσης σε αριστερά («Σύριζα») και σε δεξιά («Νέα Δημοκρατία»), δεν προήλθε από κοινωνικούς-οικονομικούς λόγους ή λόγους δημοκρατικής αντίληψης, αλλά, μάλλον, από τη θέση που πήραν στο εθνικό ζήτημα. Θέλω να πω πως δεν διαφέρουν ως προς τη νοοτροπία σε θέματα πολιτικής οργάνωσης και συμπεριφοράς αλλά σε θέματα εθνικής αντίληψης. Αυτό σημαίνει πως και οι δύο πλευρές έχουν ως κοινό τόπο την εύκολη αποδοχή μια συγκεντρωτικής λειτουργίας μιας ηγεμονικής ομάδας-πρωτοπορίας που γνωρίζει το συμφέρον της κοινωνίας καλύτερα από αυτήν. Συνεπώς, δεν έχει σημασία ο τρόπος που λειτουργεί η δημοκρατία, φθάνει να τηρούνται τα προσχήματα. Και τα προσχήματα- επανέρχομαι στον κ. Σαμαρά- τηρούνται διότι προβλέπονται από το Σύνταγμα.  

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται από το Σύνταγμα υπο ορισμένες προϋποθέσεις αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νομιμοποιημένες δημοκρατικά. Έχουν υποστεί διαχρονικά σκληρή κριτική από Συνταγματολόγους με σημαντικό εκτόπισμα στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι σημερινές θεραπαινίδες του συστήματος της διαπλοκής.

Θα επικαλεστώ μόνο τον Αριστόβουλο Μάνεση για να επισημάνω πως «η «κατασκευή» δια της οποίας επιχειρείται η δια της «καταστάσεως ανάγκης» δικαιολόγησις των αυτοβούλως εκδιδομένων νομοθετικού περιεχομένου Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν συμβιβάζεται προς τη νομικήν και προς την πολιτικήν πραγματικότητα , αλλά εμφανιζόμενη ως «βασιλικωτέρα του βασιλέως» ως προς την δικαιολόγησιν των αντισυνταγματικών ενεργειών του Υπουργικού Συμβουλίου απολήγει  να ευνοεί  αθελήτως την αυθαιρεσίαν»

…»Ουδεμία «δικαιολόγησις» των αυτοβούλως εκδιδομένων νομοθετικού περιεχομένου Π.Υ.Σ. υπάρχει. Αύται, εκδιδόμεναι παρ απολύτως αναρμοδίου προς άσκησιν νομοθετικής εξουσίας κρατικού οργάνου, ευρίσκονται εις οξυτάτην αντίθεσιν προς ρητάς συνταγματικάς διατάξεις διό και είναι εστερημέναι νομικού κύρους.  Υπάρχει, όμως, εξήγησις του φαινομένου: Δια των Π.Υ.Σ., επιχειρείται και εν πολλοίς κατορθούται η δια πλαγίου τρόπου θέσπισις κανόνων δικαίου, δια των οποίων τροποποιούνται, αναστέλλονται ή καταργούνται νόμοι ή άλλαι ισοδύναμοι προς αυτούς πολιτειακαί πράξεις. Η τοιαύτη άσκησις νομοθετικής εξουσίας είναι λαθραία.».

(Αριστόβουλος Μάνεσης: «Συνταγματική Θεωρία και πράξη» σελίς 258, 259.)

Δεν είμαι νομικός γι αυτό επικαλέστηκα την άποψη ενός διακεκριμένου συνταγματολόγου για να επισημάνω τη σκοπιμότητα της Πράξης στην οποία προσέφυγε ο κ. Σαμαράς για να κλείσει την ΕΡΤ. Και επειδή στους δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορεί ευρέως πως υπάρχει πρόταση του κ Αλιβιζάτου για το πώς θα μπορούσε να γίνει μια μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ με την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, δεν αποκλείεται- αυτό το επισημαίνω με κάθε επιφύλαξη- η πρόταση Αλιβιζάτου να έχει ληφθεί υπόψιν.

Ποια είναι η σκοπιμότητα: Να δώσουμε μια ερμηνεία στο Σύνταγμα, να προχωρήσουμε με «λαθραίο» τρόπο, όπως επισήμανε ο Μάνεσης και να επικαλεστούμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Μα αυτό δεν έκαναν και οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις; Επικαλούμενες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόταν η χώρα, εξέδιδαν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κατεδίωκαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Η μόνη διαφορά είναι πως οι αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι κάποια πολιτικά κόμματα, όλα τους εκφυλισμένα, αλλά ο ίδιος ο λαός. Και αυτός καταδιώκεται. Μπορείτε να μου επισημάνετε τις διαφορές του τότε με το σήμερα;

Κοινοβούλιο κατ όνομα και κατ επίφασιν υπάρχει για τα κοινά και τα καθημερινά. Για τα σπουδαία, όμως, και τα κρίσιμα υπάρχουν και οι Π.Υ. Σ.  Αυτό το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτικό αλλά δεν είναι δημοκρατικό. Είναι κοινοβουλευτική δικτατορία.

Το μαύρο, στη δεκαετία του '60, προήρχετο και από τη καθημερινή πρακτική στη ζωή των πολιτών. Το μαύρο, σήμερα, προήλθε από μια κυβέρνηση με ελάχιστα ερείσματα στην κοινή γνώμη στην οποία προκάλεσε στιγμιαίο, φοβούμαι σοκ. Διότι στην κατάσταση στην οποία έφεραν την ελληνική κοινωνία, και τα τέσσερα ευρώ που θα περισώσει ο κάθε πολίτης για όσο διάστημα δεν λειτουργήσει η ΕΡΤ, είναι ευλογία.  Με την κατάλληλη, δε, χρήση των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους, θα λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Ποιος ενδιαφέρεται για πολιτισμό και κριτική σκέψη; Αυτά είναι ανοησίες κάποιων κουλτουριάρηδων. Το θέμα είναι η επιβίωση. Εκεί έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας του.

Γι αυτό το διαρκές έγκλημα θα πρέπει να δώσουν λόγο στο δικαστήριο της ιστορίας αλλά και γιατί όχι, ίσως και σε κάποιο αρμόδιο δικαστήριο οι πολιτικές ηγεσίες. Ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να απολογηθεί στην Ελληνική κοινωνία για τη διεθνή απαξίωση στην οποία οδήγησε τη χώρα με την εντολή που έδωσε η κυβέρνησή του να «πέσει μαύρο» στις οθόνες μας. Ο εξευτελισμός της χώρας στο διεθνή τύπο θα περάσει στην ιστορία. Δεν έχει ευθύνη κανείς γι αυτό;

Η δημοκρατία καθεύδει για άλλη μια φορά στη χώρα που γεννήθηκε. Τι ντροπή!


Πηγή Ανιχνεύσεις
Posted: 15 Jun 2013 12:37 AM PDT
Του Γιώργου Καραμπελιά 

Δύο μέρες μετά το πραξικόπημα στην ΕΡΤ, κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι η κύρια αιτία για την εκδήλωσή του ήταν απλώς η ανάγκη να προσφερθούν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ στον βωμό των ανθρωποθυσιών που επιτάσσει η Μέρκελ και η Τρόικα.

Διότι είναι φανερό, όπως το καταδείξαμε και στο προηγούμενο κείμενό μας (Το Colpo Grosso του Σαμαρά), πως, αν ήταν αυτό το διακύβευμα, τότε θα είχαν επιλεγεί οι δύο χιλιάδες πιο «εύκολοι» προς απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ένα από τα ισχυρότερα τμήματα της ελληνικής δημόσιας μηχανής, με εθνική και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Όλοι άρχισαν έτσι να αναζητούν τις αιτίες αυτής της κίνησης. Επισημάνθηκε το φιάσκο της ΔΕΠΑ, οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, η θέληση για εκλογές σήμερα που, δημοσκοπικά, η Ν.Δ. εμφανίζεται ενισχυμένη, κ.λπ.


Όμως, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες τις αποικίες, τα βασικά αίτια βρίσκονται πάντα στη σχέση της αποικίας με τους επικυρίαρχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βασική αιτία είναι πως το οικονομικό πρόγραμμα του επιπλέον ξεζουμίσματος των Ελλήνων δεν «βγαίνει», πως οι περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις αποδεικνύονται φιάσκο, ενώ η φοροεισπρακτική καταιγίδα, που θα αρχίσει από το καλοκαίρι, θα οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής, ίσως και σε εξέγερση ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων.


Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η κυβέρνηση είχε δύο δρόμους. Ο πρώτος, εάν διέθετε ακόμα και την παραμικρή αξιοπρέπεια και εθνική συνείδηση, θα ήταν να καλέσει το σύνολο του ελληνικού λαού –ενισχυμένη μάλιστα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και την Τουρκία, καθώς από τις πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ– σε μια μετωπική αντιπαράθεση/αναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους Γερμανούς, τώρα ακριβώς που αυτοί το φοβούνται περισσότερο, τις παραμονές των εκλογών τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί εταίροι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έχουν μεταβληθεί σε πειθήνια όργανα των Γερμανών –ελεγχόμενοι ποικιλοτρόπως από αυτούς­­– επέλεξαν τη δεύτερη λύση. Δηλαδή, τη μεταφορά της κρίσης στο εσωτερικό της Ελλάδας, την πυροδότηση ενός νέου «εμφυλίου», με κίνδυνο να ανατιναχθεί στον αέρα η ελληνική οικονομία και κοινωνία. (Ήδη, η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, με την πολιτική κρίση που έχει προκληθεί, είναι μια εικόνα αναξιοπιστίας, γενικευμένου αλαλούμ και νέας πολιτικής κρίσης, η οποία βέβαια δεν οδηγεί παρά σε νέα καταστρεπτικά σενάρια). Και, αν δεν τους «βγει», να ρίξουν την πετσέτα και να προχωρήσουν σε εκλογές.


Η συνομωσία
Είναι πολύ πιθανό –το πιθανότερο– οι κυβερνητικοί εταίροι να προχώρησαν σε αυτή την κίνηση κατόπιν συνεννοήσεως, έτσι ώστε να διασώσουν ό,τι μπορούν από το κομματικό τους ακροατήριο, παριστάνοντας ότι συγκρούονται. Διότι, σε αυτές τις συνθήκες, μιας κρίσης που βαθαίνει και της αδυναμίας εξόδου από αυτήν, το μεν ΠΑΣΟΚ και η ΔΗ.ΜΑΡ οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση, στα όρια της εξαφάνισης η Ν.Δ. κινδυνεύει να χάσει ακόμα περισσότερους προς την κατεύθυνση της Χ.Α. και εν τέλει να ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, τους επόμενους μήνες, καταιγιστική θα πέφτει η φορολογία. Επομένως, θα έπρεπε να κινηθούν άμεσα.


Γι' αυτό, λοιπόν, τους δύο τελευταίους μήνες και την ώρα που υποτίθεται πως εμφανίζονταν ικανοποιημένοι με την πτώση των σπρεντ, τα ταξίδια στην Κίνα, και την πληρωμή της δόσης του Μαΐου, «παραδόξως», άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα του «πολέμου». Πρώτη αφορμή αποτέλεσε, στο «ξεκάρφωτο», το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου κατασκεύασαν μία σύγκρουση, όπου οι μεν απευθύνονταν στη λαϊκή δεξιά που αλληθωρίζει προς την Χ.Α. και οι δε στο παραδοσιακό, πολυπολιτισμικών απόψεων, ακροατήριό τους. Και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για στημένο παιγνίδι γιατί οι πραγματικές διαφορές ανάμεσά τους ήταν ελάχιστες, και όλο το νταβαντούρι γινόταν για το θεαθήναι. 


Τώρα, το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται στον κύβο: το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε ήδη συζητηθεί τουλάχιστον από την Κυριακή 9 Ιουνίου, όπου εκτιμήθηκαν και τα ήδη γνωστά νέα για την απόρριψη της αγοράς της ΔΕΠΑ – οπότε και τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο στάδιο της συνομωσίας.


Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά: Είτε αναδίπλωση των Βενιζέλου –Κουβέλη αφού θα έχουν αποσπάσει κάποιες «υποχωρήσεις» του Σαμαρά, είτε αποχώρηση των ελασσόνων εταίρων από την κυβέρνηση και παροχή ψήφου ανοχής σε αυτήν, ώστε και να συνεχίσουν να συγκυβερνούν και ταυτόχρονα να έχουν «απομακρυνθεί», είτε, στον βαθμό που η πίεση των Γερμανών και της Τρόικας θα συνεχισθεί, ακόμα και σενάριο άμεσων εκλογών. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι αυτές οι συνομωσίες τινάζουν στον αέρα κάθε δυνατότητα συγκροτημένης αντιπαράθεσης με τους ξένους επικυρίαρχους και πυροδοτούν συγκρούσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.


Προφανώς δε, όπως διδάσκει η ιστορία, η ανάγκη να διογκώνονται τεχνητά οι διαφωνίες, αποτελεί την απόδειξη της ύπαρξης αυτών των διαφωνιών. Και όσο καλλιεργείται ένα κλίμα αντιπαράθεσης, αργά ή γρήγορα, αυτές θα εκραγούν και οι άσπονδοι φίλοι-εταίροι, αδυνατώντας να συμβιώσουν, θα οδηγηθούν σε διαζύγιο.


Η στρατηγική του εμφυλίου
Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821, οι συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, για το ποια θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα, τροφοδότησαν και χρηματοδότησαν τον εμφύλιο πόλεμο (το μεγαλύτερο μέρος του δανείου της Αγγλίας θα κατευθυνθεί στις δυνάμεις του Μαυροκορδάτου και θα συμβάλει στην εξόντωση του Ανδρούτσου). 

Η σύγκρουση ανάμεσα στους Γερμανούς και την Αντάντ, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα καταλήξει στον εθνικό διχασμό, με τις τραγικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στην Κατοχή και αμέσως μετά, οι Άγγλοι αρχικώς και αργότερα οι Σοβιετικοί θα μας σπρώξουν σε μια καταστροφική εμφύλια διαμάχη, το 1944-49.
Όλα αυτά, σε μια χώρα που δεν κατόρθωσε ποτέ να κερδίσει την αυτεξουσιότητά της, επαναλαμβάνονται σήμερα, σε άλλη κλίμακα και με αστειότερους πρωταγωνιστές. 

Ο Σαμαράς «βαράει το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι». Δηλαδή, στρέφει το ένα κομμάτι του λαού ενάντια στο άλλο, προχωρά σε μια λογική εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα –εξ ου και ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ– διότι, βέβαια, δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί με τα αφεντικά του, που προωθούν την ολοκλήρωση του στραγγαλισμού της Ελλάδας. 
Και το 1992-1993 είχε κάνει κάτι ανάλογο. Αφού πρώτα, στην Ε.Ε., ως υπουργός Εξωτερικών, δέχτηκε το τελεσίγραφο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκένσερ, για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μια από τις συνέπειες της οποίας ήταν η δημιουργία της ανεξάρτητης «Μακεδονίας», στη συνέχεια έριξε την μπάλα στην εσωτερική κερκίδα, «διαμαρτυρόμενος» για τις συνέπειες και τις συνεπαγωγές της δικής του πολιτικής. Αυτή είναι η λογική των «μικρών» –ολίγιστων– πολιτικών, για τους οποίους η κομματική επιβίωση (μαύρη επιβίωση, δηλαδή) προτάσσεται πάντα απέναντι στο εθνικό και λαϊκό συμφέρον.

Ώρα ευθύνης
Σήμερα, είναι μια στιγμή υψηλής ευθύνης. Αν δεν κινηθούμε άμεσα, σε μερικούς μήνες, είναι βέβαιο πως θα μας βρουν τα χειρότερα, όχι μόνο εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά και καταστροφικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήσουμε αυτό το επικίνδυνο τρίο να παίζει με την τύχη του τόπου!


Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ανενόχλητους να εκτελέσουν τα σχέδιά τους. Πρέπει να αποκαλύψουμε τη συνομωσία που έχουν εξυφάνει και να αντισταθούμε, όχι μόνο στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά κυρίως στην πολιτική του στραγγαλισμού μας, που επιτάσσουν οι Γερμανοευρωπαίοι. 

Εδώ και τώρα, πρέπει να υψωθεί η λαϊκή απαίτηση για την επιστροφή των κατοχικών δανείων και την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, και να γίνει κυρίαρχο αίτημα και μέσα στη Βουλή εδώ και τώρα, πρέπει να απαιτήσουμε την κατάργηση ενός μεγάλου μέρους των δανείων που με δόλιο τρόπο επιβλήθηκαν στην Ελλάδα – όπως αναγνωρίζει και το ΔΝΤ. 
Και, βεβαίως, είναι η καλύτερη στιγμή, το momentum, όπως λένε και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, διότι σήμερα μπορούμε να πλήξουμε την κυρία Μέρκελ και όχι βέβαια «αύριο», όταν θα έχουν γίνει οι εκλογές στη Γερμανία και θα μπορεί να μας εκβιάζει ακόμα πιο χυδαία.

Ένας δόλιος βλαξ, ο Γ. Παπανδρέου, μας οδήγησε πρώτος στη μεγάλη καταστροφή. Το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είναι ολίγιστοι, δεν πρέπει να μας κάνει να υποτιμούμε την επικινδυνότητά τους. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους.


Πηγή Άρδην

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.