21 Ιουν 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 20-6-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 20 Jun 2013 03:55 PM PDT
Τα πασίγνωστα για την αποτελεσματικότητά τους διεθνώς, Spetsnaz, οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις δηλαδή, αναβαθμίζονται με στόχο να αντιμετωπίσουν τις νέες παγκόσμιες και εγχώριες προκλήσεις.

Οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, γνωστές ως Spetsnaz (Σίλι Σπετσιάλνοβο Ναζνατσένιγια- Σπετσνάζ- Δυνάμεις Ειδικού Προορισμού), μετονομάζονται σε SSO (Silyi Spetsialnyih Operatsiy – Σίλι Σπετσιάλνιχ Οπεράτσιι- Δυνάμεις Ειδικών Αποστολών). Δεν αλλάζουν όμως, μόνον ονομασία. Αναβαθμίζονται οργανωτικά, και σε επίπεδο εξοπλισμού, ενώ διευρύνεται η γκάμα των αποστολών που θα αναλαμβάνουν. Πολύτιμη «κληρονομιά» τους οι παλαιές επιχειρήσεις των σοβιετικών Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά και η εμπειρία των Spetsnaz από τον τελευταίο πόλεμο με τη Γεωργία, το 2008, καθώς και άλλους τα προηγούμενα χρόνια στη Ρωσία και σε άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.

Το υπουργείο Αμυνας ήδη συγκρότησε και είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις Δυνάμεις Ειδικών Αποστολών, δηλαδή μονάδες που καλούνται να φέρνουν εις πέρας πολεμικές επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Αυτό εκρίθη αναγκαίο, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα πλέον έχουν αλλάξει πλήρως οι αντιλήψεις σχετικά με την εκμετάλλευση των Ειδικών Δυνάμεων και των μεθόδων που αυτές εφαρμόζουν κατά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται στο ότι τώρα η κεντρική διοίκηση προσδιορίζει μόνο το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ η μονάδα των ΕΔ δρα εκεί αυτόνομα και ανεξάρτητα, καθορίζοντας τους στόχους και τις αποστολές της για την επίτευξη του σκοπού της επιχείρησης που έχει τεθεί. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί πολύ ενεργά τα μέσα δορυφορικής και τακτικής αναγνώρισης, καλώντας προς υποστήριξη τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων αποτελεί η δράση των μονάδων της SOCOM στη Γιουγκοσλαβία, όπου οι ΕΔ, επιχειρώντας στα μετόπισθεν του γιουγκοσλαβικού στρατού, καθοδηγούσαν τηνΑαεροπορία και τους πυραύλους Cruise στους στρατηγικούς στόχους των υποδομών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, όπου η SOCOM ενεργούσε ως αυτόνομη ομάδα εμπροσθοφυλακής του αμερικανικού στρατού, η οποία ήταν ικανή να διεξάγει ανεξάρτητες επιχειρήσεις για την καταστροφή του έμψυχου δυναμικού και των υποδομών του αντιπάλου.

Καθυστερήσεις

Στον σοβιετικό στρατό κάτι ανάλογο της SOCOM ήταν οι 11 ταξιαρχίες της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (Glavnoe Razvedyivatelnoe Upravlenie-GRU). Ένα τμήμα τους προοριζόταν για δράση στο θέατρο επιχειρήσεων στο έδαφος, και ένα άλλο για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων. Οι ειδικές δυνάμεις της GRU απέδειξαν τη μεγάλη αποτελεσματικότητά τους στη διάρκεια του πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και στους δυο πολέμους στην Τσετσενία, καθώς και στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γεωργία το 2008.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας πολεμικής σύρραξης, ώθησε το Γενικό Επιτελείο στην αναμόρφωση των ΕΔ του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, ο τότε υπουργός Αμύνης, Ανατόλι Σερντιουκόφ, δεν αναγνώρισε την αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Αντ' αυτού, επέλεξε να στερήσει από την Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του στρατού την επιχειρησιακή στρατιωτική της πτέρυγα, αφήνοντας στην GRU μόνο τη στρατηγική αναγνώριση (ραδιοηλεκτρονική κατασκοπεία, επεξεργασία πληροφοριών). Τελικά, οι ειδικές δυνάμεις της GRU τέθηκαν υπό τις διοικήσεις των στρατιωτικών περιφερειών και των στόλων, ενώ μειώθηκε αισθητά το έμψυχο δυναμικό των μονάδων τους.

Από τότε που υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο Σεργκέι Σοϊγκού, και αφότου γνωστοποιήθηκαν τα σχέδια των ΗΠΑ να αυξήσουν σημαντικά τις μυστικές ειδικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην επείγουσα συγκρότηση μιας ξεχωριστής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έναν βετεράνο της GRU, ο οποίος ζήτησε να διατηρεί η ανωνυμία του, οι τωρινές πρωτοβουλίες του Γενικού Επιτελείου αποτελούν για τις ειδικές δυνάμεις της GRU μια πολύ θετική εξέλιξη. «Πρέπει οι δομές μας να απαντούν στις νέες προκλήσεις και πρότυπα», τόνισε ο συνομιλητής μας.

Επιστροφή στο … μέλλον

Κρίνοντας από τα όσα ανέφερε ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, οι αποστολές των SSO θα είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν και οι ΕΔ της GRU. Δηλαδή, τακτική αναγνώριση και κατάδειξη στόχων για τις δυνάμεις κρούσεως, διεξαγωγή επιχειρήσεων δολιοφθοράς στα βαθιά μετόπισθεν του αντιπάλου, εξουδετέρωση των διοικητών των εχθρικών μονάδων, καθώς και κατάληψη σημαντικών στρατηγικών υποδομών. Εξίσου σημαντική μπορεί να καταστεί η χρήση των SSO και για την προστασία των ρώσων πολιτών στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών σε περίπτωση ξεσπάσματος περιφερειακών συγκρούσεων ή τρομοκρατικής απειλής. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί ήδη με την απελευθέρωση του πληρώματος του ρωσικού φορτηγού πλοίου «Moskovskiy Universitet» που είχαν αιχμαλωτίσει πειρατές.

Οι SSO θα αποτελούν μια συνιστώσα ισχύος της GRU υπό τη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου. Και η μετάβαση από την εκτέλεση τακτικών αποστολών για λογαριασμό μιας στρατιωτικής περιφέρειας ή ενός από τους στόλους, σε αποστολές υψηλής στρατηγικής σημασίας, είναι αν μη τι άλλο προς όφελος του κράτους. Γι' αυτό, από επιχειρησιακή άποψη οι SSO θα υπάγονται στον αρχηγό ΓΕΣ. Ενώ, όταν πρόκειται για τη χρήση των ΕΔ σε αποστολές μακριά από τη χώρα, τότε σύμφωνα με το «Νόμο για την Άμυνα», τη σχετική εντολή -με τη συγκατάθεση της Βουλής- θα μπορεί να δίνει μόνο ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της χώρας, δηλαδή ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Ασύμμετρη απάντηση

Το σημαντικότερο ερώτημα που για την ώρα παραμένει αναπάντητο είναι, για την αντιμετώπιση ποιων απειλών δημιουργήθηκαν οι SSO; Ο βετεράνος της GRU με τον οποίο συνομιλήσαμε, δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, επικαλούμενος το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από τη Διεύθυνση από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν οι επιδιώξεις και αποστολές των ειδικών δυνάμεων της GRU ήταν άλλες. Μπορεί να υποτεθεί ότι η δραστηριοποίηση του Γεν. Επιτελείου του ρωσικού στρατού σχετικά για τη σύσταση των SSO συνδέεται με την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ανάγκη αποτροπής ενδεχόμενης διείσδυσης ισλαμικών ομάδων στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Πιθανόν, επίσης, οι SSO να αποτελέσουν μια από τις απαντήσεις στην ανάπτυξη των στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός του Γεν. Επιτελείου, Γκεράσιμοφ, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο γεγονός ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε ασύμμετρες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Όλα αυτά όμως δεν παύουν να αποτελούν εικασίες. Ούτε το υπουργείο Άμυνας, ούτε και το Γεν. Επιτελείο, έχουν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, και πιθανότατα δεν θα δώσουν. Κι' αυτό, διότι η ύπαρξη και η δραστηριότητα των τμημάτων της GRU αποτελούσαν πάντα μυστικό, και έτσι θα μείνουν και στο μέλλον.

Posted: 20 Jun 2013 01:05 PM PDT

Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της δεξιάς πτέρυγας στην Κεντροδεξιά, μιλούσε εν μέσω της κρίσης μετά το μπλακάουτ στην ΕΡΤ σε συνέδριο Ελλήνων επιχειρηματιών, προέβη σε έναν κρίσιμο διαχωρισμό. Αυτόν του κράτους από το δημόσιο συμφέρον. Μίλησε συγκεκριμένα για δημόσια τηλεόραση και όχι κρατική τηλεόραση. Με την προσέγγιση αυτή το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται από τη λειτουργία του κράτους, αλλά προφανώς από κάτι άλλο. Ισως την ευρωπαϊκή υπερδομή και γραφειοκρατία. Αλλά, αν σε μια χώρα απορρίψουμε την έννοια, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη του έθνους-κράτους, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε δεξιάς άρα εθνοκεντρικής προσέγγισης, θα πρέπει να μιλάμε για περιοχές ή ομόσπονδα κρατίδια περιορισμένης αρμοδιότητας αυτοδιοίκησης. Περιοχές μιας υπερδομής, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες και το κέντρο των αποφάσεων στο Βερολίνο. Αρα με την έννοια αυτή το δημόσιο συμφέρον των Ελλήνων εξυπηρετείται από τη διοίκηση την ευρωπαϊκή και όχι την κρατική υπόσταση της ίδιας της Ελλάδας.

Φυσικά ο κ. Σαμαράς θέλησε με τον διαχωρισμό αυτόν, στη βάση του καυτού θέματος της επικαιρότητας εκείνο το απόγευμα, να διαχωρίσει τη λειτουργία της δημοσίας τηλεόρασης από το πελατειακό κράτος που συνεχίζει να λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1950 έως σήμερα. Υποστηρίζοντας ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει τη βάση του στο πρόγραμμα των Μνημονίων και επιζητεί τη συγκρότηση ενός νέου κράτους πέρα από τα κόμματα υπέρ της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος των Ελλήνων, υπό την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ειδικά με την τακτική του «ξαφνικού θανάτου», που δεν εφαρμόστηκε μόνο στην ΕΡΤ αλλά θα αποτελέσει την ίδια νομική βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την ΕΡΤ για τον «ξαφνικό θάνατο» νοσοκομείων, σχολείων, αργότερα στρατοπέδων, εργοστασίων πολεμικού υλικού, φορέων των βασικών λειτουργιών του κράτους ή του ευρύτερου τομέα. Ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος του να καταργηθεί, με μια διεθνή λογιστική εταιρία και δύο εισπρακτικές, ενδεχομένως και εγχώριες, να αναλάβουν το Λογιστήριο του Κράτους και τον εντοπισμό και συγκέντρωση των φόρων. Το κριτήριο για τις αποφάσεις αυτές στην ουσία δεν είναι κάποιο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους, προκειμένου αυτό να κοστίζει λιγότερο και να λειτουργεί καλύτερα. Αλλά των λογιστικών υποχρεώσεων που έχουν οι Ελληνες απέναντι στους δανειστές, στο παράλογο και απολύτως ατυχές πλέγμα των Μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων πακέτων εφαρμοστικών νόμων που τα ακολούθησαν. Επίσης, του τελικού σταδίου της λεηλασίας του εθνικού κράτους των Ελλήνων στα εμπράγματα δικαιώματα που έχει από τη συγκρότησή του.

Ετσι όμως, από τη μια το κράτος ακρωτηριάζεται και από την άλλη οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ασχέτως σύνθεσης και προσώπων, μετατρέπονται σε διοικητικούς μηχανισμούς εκκαθάρισης, εν λειτουργία, του κράτους των Ελλήνων, υπάλληλες των μεσαίων στελεχών της γραφειοκρατίας της τρόικας. Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο έχει πάψει να έχει ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις, αφού από τη μια με τα μεσοπρόθεσμα και από την άλλη με τα προεδρικά διατάγματα δεν έχει πλέον αρμοδιότητες.

Μετατρέπεται, μάλιστα, όσο περνά ο καιρός σε κάτι σε «τσίρκο Μεντράνο» ή σε «θορυβώδες μεσημεριανάδικο» των προηγούμενων δεκαετιών. Οι κυβερνήσεις μετά το 2010 μοιάζουν στην κυριολεξία φαστ φουντ. Αυτό είναι φυσικό, αφού οι πολιτικοί δεν σκέφθηκαν ότι, αν παραχωρήσουν το εθνικό κράτος και το δημόσιο συμφέρον των Ελλήνων, δεν θα έχουν κανέναν λόγο να είναι χρήσιμοι, παρά μόνον για να παρίστανται στις εξελίξεις…
Posted: 20 Jun 2013 12:50 PM PDT
Τα «λάθη» του ΔΝΤ με την διάσωση της ελληνικής οικονομίας έγιναν μάθημα, καθώς οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνεργασία με το edX έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος ιδρύθηκε από το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, θα προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα σε τραπεζίτες και υπουργικά στελέχη σε όλο τον κόσμο, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε σε μπλογκ της Wall Street Journal, το ΔΝΤ με αφορμή την παραδοχή του λάθους που έκανε στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το 2010, θα προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ανά την υφήλιο, για την διαχείριση των χρεών και την ανάπτυξη μιας υγιούς οικονομίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους λάθη με καταστροφικές συνέπειες.

Το ΔΝΤ, δεν θα είναι μόνο του σε αυτή του την προσπάθεια, καθώς όπως αναφέρει το κείμενο, το πρόγραμμα θα το «τρέχει» μαζί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό edX ο οποίος ιδρύθηκε από το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης, για να διδάξουν «ριζοσπαστικές μεθοδολογίες και αναλυτική μελέτη, σε μια πλατφόρμα ανοιχτών πηγών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Posted: 20 Jun 2013 12:28 PM PDT
Tου Στέφανου Κασιμάτη

«Για πρώτη φορά μετά το 1944 ένας εκπρόσωπος του ηρωικού ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος βρίσκεται τόσο κοντά στην εξουσία». Δεν το λέω εγώ - προς Θεού! Είναι διαπίστωση που προέρχεται από την εισαγωγή της «πλατφόρμας», την οποία κατέθεσε προς συζήτηση στο πλαίσιο του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η εν λόγω τάση διαπιστώνει, επίσης, ότι «η σοσιαλιστική επανάσταση, όπως κάθε κοινωνική επανάσταση στο παρελθόν, από τη φύση της δεν μπορεί να είναι μια ειρηνική διαδικασία»
Ως εκ τούτου, λοιπόν, κρίνει ότι «ένας από τους πρώτους στόχους της νικηφόρας εργατικής τάξης θα πρέπει να είναι η καταστροφή του παλιού αστικού κρατικού μηχανισμού, που, όπως κάθε μορφή κράτους σε μια ταξική κοινωνία, αποτελεί ένα όργανο ταξικής εξουσίας και καταπίεσης».

Ιδού, λοιπόν, τα μέτρα που προτείνει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Κομμουνιστική Τάση για την αναμόρφωση του Στρατού:  
«Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους στρατιώτες και τους κατώτερους αξιωματικούς. Οι εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές στρατιωτών και κατωτέρων αξιωματικών πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μονάδα. Εκλογή και δικαίωμα ανάκλησης όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες. Μέτρα βελτίωσης της ζωής στις στρατιωτικές μονάδες (υγιεινή, διατροφή, επαρκείς άδειες) και αύξηση του μισθού του φαντάρου στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Επαρκής εκπαίδευση στα όπλα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας.
Όχι στον επαγγελματικό στρατό. Θητεία με εκπαίδευση στα όπλα όλου του εργαζόμενου λαού, σαν εγγύηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του. Αμοιβή όλων των αξιωματικών με τον μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη. Πλαισίωση του στρατού από στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων που θα εκπαιδευτούν στα στρατόπεδα με έξοδα του κράτους»
(Σ. σ.: Φαντασθείτε μόνο να εφαρμοσθούν όλα αυτά τα ωραία και έπειτα να έχουμε μια μικρή σύρραξη! Ως και για τις ένοπλες δυνάμεις της πΓΔΜ η προέλαση στη Θεσσαλονίκη θα είναι ένας περίπατος...)

Οι προτάσεις όμως επεκτείνονται και στην αναμόρφωση των Σωμάτων Ασφαλείας:
«Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Απαγόρευση παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους. (Σ.σ: συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά φαντάζομαι την πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου να έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χασισοφυτεία...) Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας. υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφύλακες, με εκ περιτροπή (sic) συμμετοχή σε αυτές επίλεκτων μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας. Καθορισμός του προγράμματος εκπαίδευσής τους από εκλεγμένη επιτροπή εκπροσώπων από τις μαζικές οργανώσεις».
Κατόπιν αυτών, δεν φαντάζομαι να καταπλαγείτε, αν σας πω ότι, για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, προτείνουν «αμοιβές δικαστών στο ύψος ενός ειδικευμένου εργάτη», καθώς και «εκλογή των δικαστών απευθείας από τον λαό». Το τελευταίο θα καταστεί δυνατό, διότι προβλέπεται και «εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικής λαϊκής επιμόρφωσης πάνω σε ένα αναμορφωμένο και εκσυγχρονισμένο Δίκαιο σύμφωνο με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού».

Τα παραπάνω δημοσιεύθηκαν προ δύο εβδομάδων σε ειδικό ένθετο, εν όψει συνεδρίου, της «Αυγής», με τον τίτλο «Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής - Κείμενα Συμβολής - Καταστατικό»
Δεν ξέρω κατά πόσον είναι δυνατόν να συζητηθούν σοβαρά στο συνέδριό τους παρόμοιες βλακείες, μολονότι τους έχω ικανούς. 
Καλοπροαίρετος ως είμαι πάντα, δεν αποκλείω να εντάσσονται απλώς στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του συνεδρίου...

Πηγή Καθημερινή
Posted: 20 Jun 2013 11:57 AM PDT


Οι Kινέζοι αγοράζουν των χρυσό που πουλά κοψοχρονιάς ο Έλληνας πολίτης, στα διάφορα ... «ενεχυροδανειστήρια» που ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια στης ελληνικές γειτονιές της οικονομικής κρίσης.

Η αποκάλυψη είναι σοβαρή και στηρίζεται σε επίσημα έγγραφα ευρωπαϊκών υπηρεσιών ανάμεσα τους και ελληνικές, και βέβαια καταρρίπτουν το μύθο τις Γερμανίας, όσων αφορά στην καταλήξη του Ελληνικού Χρυσού.

Οι πληροφορίες του «Newsbomb» αναφέρουν πως η ΕΥΠ έπειτα από έρευνες και συλλογή πληροφοριών που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως απλά η Γερμανία είναι ο διαμετακομιστικός σταθμός τους ελληνικού χρυσού οποίος καταλήγει σχεδόν στο σύνολο του στα κινεζικά κρατικά χρηματοκιβώτια.

Πρόκειται για μια επίσης καλοσχεδιασμένη επιχείρηση των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών το οποίο εάν συνεχιστεί με αυτή την ένταση τότε σε μικρο χρονικό διάστημα η Κίνα θα έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα χρυσού που θα τις επιτρέπει να κάνει καίριες κινήσεις στο Διεθνές οικονομικό "status".

Η αποκάλυψη

Οι ελληνικές υπηρεσίες, ανάμεσα τους και η ΕΥΠ, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν επισταμένα με την λειτουργία των διάφορων ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία μεσούσης τις κρίσης, άρχισαν να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια στης γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων τις χώρας.

Έπειτα από τις τρεις συλλήψεις Γερμανών υπηκόων τόσο το 2012 όσο και το 2013, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος οι οποίοι με αδιαφανείς διαδικασίες προσπάθησαν να βγάλουν από την Ελλάδα, μεγάλες ποσότητες χρυσού αλλά και ασημιού, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η χώρα υποδοχής είναι η Γερμανία.

Ωστόσο αυτός ο «μύθος» γρήγορα κατέρρευσε και μάλιστα στους σκοτεινούς διαδρόμους των Μυστικών Υπηρεσιών, όχι μόνο τις Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τις Ασίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, έπειτα από έγγραφο που έστειλαν ελληνικές υπηρεσίες σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές, βρέθηκαν μπροστά σε μια σοβαρή αποκάλυψη.

Οι υπηρεσίες τις Γηραιάς Ηπείρου παρακολούθησαν την διαδρομή, όχι μόνο του Ελληνικού Χρυσού αλλά και των υπολοίπων κρατών τις Ε.Ε. με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε συγκεκριμένα, όσο και συγκλονιστικά συμπεράσματα.

Εταιρείες που εδρεύουν στην Γερμανία και τα «νήματα» τους κινούν από το παρασκήνιο Κινέζοι, αγοράζουν χρυσό σε καλές τιμές και τα εξάγουν στην Κίνα.

«Πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών. Είναι η ποιο αθόρυβη υπηρεσία του κόσμου με τις πλέον σκοτεινές και μυστικές διαδικασίες», λέει χαρακτηριστικά στο «Newsbomb» άνθρωπος, οποίος γνωρίζει πολλή καλά το «κόσμο τις σιωπής», όπως λένε στην γλώσσα τους οι πράκτορες τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος άνθρωπος μας εξηγεί, πως οι Κινέζοι ακολούθησαν ένα παλιό σχέδιο που είχε βάλει σε εφαρμογή η μυστική τους υπηρεσία και αφορούσε στην εμπορική διείσδυση Κινέζων μεταναστών στης μικροοικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Τα μικρά κινεζικά κατάστημα που είχαν κατακλύσει της Ελληνικές γειτονιές με φθηνά ρούχα και μικροαντικείμενα κατά την διάρκεια τις δεκαετίας του 1990, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα καλοστημένο σχέδιο των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών με την επωνυμία «Τίγρης».

Βέβαια όλα αυτά τα μαγαζάκια, αποτελούν πια μακρινό παρελθόν πλην όμως ο τελικός σκοπός του σχεδίου «τίγρης» επετεύχθη και δεν ήταν άλλο από το άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Οι Κινέζοι μαγαζάτορες τις δεκαετίας του 1990, είναι πια εμπορικοί αντιπρόσωποι μεγάλων κινεζικών εταιρειών που εξάγουν κατά εκατοντάδες πια τα προϊόντα τους στης Δυτικές αγορές.

Ακριβώς το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και με το χρυσό, τόσο τον ελληνικό, όσο και τον ευρωπαϊκό. Εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση στο Νότο τις Ευρώπης με αποτέλεσμα να αγοράζουν πλάκες χρυσού σε συμφέρουσες για τους ίδιους τιμές.

Έτσι, σταδιακά στο μέλλον θα φθάσει η Κίνα να είναι η πρώτη χώρα σε απόθεμα χρυσού και κατά συνέπεια να είναι σε θέση να χειραγωγεί την παγκόσμια οικονομία, η οποία στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες: «απόθεμα χρυσού και απόθεμα πετρελαίου.»


Πηγή: Newsbomb

Posted: 20 Jun 2013 11:25 AM PDT

Η εξέλιξη των πολιτικών διεργασιών στη χώρα αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα πρόσωπα που θα εφαρμόσουν την πολιτική αλλά η θεσμική και πολιτική ανεπάρκεια. 
Ένα χρόνο πριν, ο Ελληνικός λαός ψήφισε την αντικατάσταση του μνημονίου με εθνικό σχέδιο και, στη συνέχεια, πολιτική και τεχνοκρατική επαναδιαπραγμάτευση. 
Η επιλογή αυτή δεν έγινε σεβαστή από την κυβέρνηση, ούτε θα μπορούσε να γίνει σεβαστή για έναν απλό λόγο: δεν μερίμνησε ούτως ώστε να κατασκευαστεί εθνικό σχέδιο. Γιατί;

Πλέον της ενυπόγραφης δέσμευσης της τρικομματικής κυβέρνησης για την εφαρμογή του "λανθασμένου" προγράμματος της τρόικας, δεν υφίσταται θεσμικά υπερκομματικός Μηχανισμός Στρατηγικής Υποστήριξης, ο οποίος να παράξει ένα τέτοιο σχέδιο. Το αποτέλεσμα αυτής της θεσμικής ανεπάρκειας είναι εθνικά καταδικαστικό: κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλώνονται σε σκιαμαχίες άνευ πρακτικού αντικειμένου. Αν δεν έχεις ένα σχέδιο το οποίο να σε εξυπηρετεί ως βάση διαπραγμάτευσης, θα αποτύχεις ακόμα και αν διαπραγματευτείς. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε και να είναι η συγκρότηση της Ελληνικής κυβέρνησης, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει: θα παραμείνει η πλήρης(;) εφαρμογή του "λανθασμένου" προγράμματος.

Χωρίς εθνικό σχέδιο λοιπόν, πού οδηγούμαστε; Όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει αποφύγει επιμελώς να τοποθετηθεί επί τούτου διότι το κόστος που θα επωμιστεί ο αγγελιοφόρος είναι τεράστιο. Το όραμα της Ελλάδας εντός της Ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης, όπως αυτή σχεδιάστηκε, δεν είναι αντίστοιχο μιας –έστω και υποβαθμισμένης– πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Λαμβάνοντας υπ'όψιν τις ιστορικές αναλογίες, το εφαρμοζόμενο σχέδιο δεν διαφέρει πολύ από τη μετατροπή του Βερολίνου σε 'Μόσχα επί ΕΣΣΔ' και της Ελλάδας σε ένα gulag με πλήρως φαβελοποιημένη κοινωνία.

Το μνημόνιο δεν είναι ένα υγιές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα εργαλείο επιβολής οικονομικής ατροφίας με πολύ σοβαρές συνέπειες σε πλήθος άλλων εθνικών παραμέτρων όπως λ.χ. στην ποσότητα και την ποιότητα –υγείας, παιδείας, ασφάλειας, κτλ– του πληθυσμού. Οι ομοιότητες του μνημονίου με τα προγράμματα των σχεδιασμένων οικονομιών του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι τόσο εμφανείς που μόνο ένας αδαής θα τολμούσε να το χαρακτηρίσει "δεξιό" ή "φιλελεύθερο". Πρόκειται προφανώς για πρόγραμμα εθνικής μηχανικής με σαφή εθνομηδενιστικό χαρακτήρα, ο οποίος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αποδοχή του οράματος της Ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης.

Πλέον της αύξησης της κοινωνικής ανισότητας, το όραμα της Ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης βασίζεται στον Γερμανικό πολεμικό σχεδιασμό του 1943 με αντικατάσταση του 'Μ' από τις υπόλοιπες συνιστώσες του DIMEFIL . Η νόθευση της δημοκρατικής λειτουργίας σε χώρα υπό μετατροπή σε absorbed failed state© δύσκολα θα γινόταν πιστευτή πριν από μερικά χρόνια. Η σωρεία αναγκαστικών νομοθετημάτων υιοθεσίας αλλοδαπώς επιβληθέντος δικαίου στη μνημονιακή εποχή έχει άρει κάθε αμφιβολία επί τούτου.

Η περιγραφή της πραγματικότητας δεν συμφέρει όσους εξυπηρετούνται από την εφαρμογή του σχεδίου, κοστίζει δε σε όποιον την κάνει δημοσίως. Παρόλο που τα σενάρια συνωμοσίας ωχριούν μπροστά της, ο καθωσπρεπισμός του πολιτικού προσωπικού δεν αφήνει περιθώρια συζητήσεων. Όλοι πλέον κατανοούν τη βασική λογική της μακροοικονομικής των αυτοεκπληρούμενων προφητειών, όλοι πλέον βλέπουν την "αποτυχία" των προβλέψεων-παραδοχών του μνημονίου αλλά κανείς πολιτικός δεν κάνει κάτι γι'αυτό. Ενδεχομένως να μην είναι ευθύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας να παράξει τη λύση, είναι όμως ευθύνη του να δημιουργήσει τις υπερκομματικές, όχι διακομματικές, προϋποθέσεις παραγωγής της.

Ανεξαρτήτως των ισορροπιών μεταξύ των κομμάτων εντός κυβέρνησης και βουλής εν γένει, το πολιτικό προσωπικό έχει δύο υποχρεώσεις:
  1. Να αναζητήσει από τους εταίρους μας ξεκάθαρες, πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το μέλλον της Ελλάδας εντός του μνημονίου. Χρειαζόμαστε ένα δεσμευτικό κείμενο με όλες τις σκληρές και αιματηρές λεπτομέρειες, με πλήρη περιγραφή του στόχου και εκατέρωθεν ανάληψη ευθυνών.
  2. Να δημιουργήσει τις υπερκομματικές προϋποθέσεις ούτως ώστε να παραχθεί ο Ελληνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ©, βάσει του οποίου να μπορέσει όποια –παλιά ή νέα– Ελληνική κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της χώρας να διαπραγματευτεί σε ρεαλιστική βάση με τη νέα Γερμανική κυβέρνηση και τους λοιπούς εταίρους μας.
Η εθνική λύση δεν μπορεί να προέλθει από μέρη του προβλήματος. Προσπάθειες δημιουργίας ισοδύναμων μέτρων του μνημονίου και άλλων τέτοιων τεχνασμάτων από διακομματικές ομάδες και φορείς είναι επιεικώς αποπροσανατολιστικές. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι τακτικούς σχεδιασμούς. Έχουμε ανάγκη από εθνικό όραμα, όχι από μιζέρια διαχείρισης ενός διαρκώς μειούμενου επιπέδου ζωής. Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του έθνους, όχι να στηριζόμαστε στους κάθε λογής υποψήφιους συζευκτές με την ΑΟΖ της... Μάλτας!

Με καλή πρόθεση, με προετοιμασία ακόμα και για το χειρότερο σενάριο ως προς τις προθέσεις των εταίρων μας, χωρίς ψευδαισθήσεις, με ειλικρίνεια πάνω απ'όλα με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους για το κοινό μας μέλλον. Μπλόφες πλέον δεν υπάρχουν.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, μα πάνω απ'όλα στα παιδιά μας.

Σπυρίδων Τσάλλας, Πρόεδρος
Ίδρυμα Κοινωνικής Μηχανικής και Ανάπτυξης
Πηγή ikoima.org


Posted: 20 Jun 2013 10:58 AM PDT
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Η απορρύθμιση, η κατάρρευση και το πραξικόπημα, με την ευρεία έννοια των λέξεων, είναι τα βασικά εργαλεία του ΔΝΤ - χωρίς τα οποία πολύ δύσκολα μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες του. Επίσης είναι πολύ δύσκολος ο χειρισμός μίας χώρας, η οποία είναι μέλος της Ευρωζώνης, ενώ τυχόν κυβερνήσεις στρατιωτικής χούντας, τεχνοκρατών ή δεξιές συντηρητικές, δεν διευκολύνουν την εφαρμογή των σχεδίων του.

Η αιτία είναι το ότι απαιτείται η ανοχή του λαού, όσον αφορά το πρόγραμμα λεηλασίας του, η οποία δεν εξασφαλίζεται όταν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διακυβέρνησης, οι οποίες μοιράζουν ελπίδες και υποσχέσεις. Φυσικά ο ιδανικός συνεργάτης του ΔΝΤ είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων αντιπολιτευομένων κομμάτων, πλήρως υποταγμένη στις εντολές του, είτε εκβιαστικά, είτε ενδοτικά.

Ανεξάρτητα από αυτά, εάν αναλύσει κανείς ψύχραιμα τον τρόπο, με τον οποίο λειτούργησε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει εύκολα ότι, έκανε πάρα πολλά λάθη, όσον αφορά την εφαρμογή της βασικής στρατηγικής του.

Οι αποκρατικοποιήσεις στον ευρωπαϊκό νότο είναι ελάχιστες, η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα με την επιβολή ελέγχων στην Κύπρο, οι τιμές των τροφίμων, του νερού, του ηλεκτρισμού και της ενέργειας δεν αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ενώ, ακόμη στην Ευρώπη, η κάθε χώρα κάνει ότι θέλει, χωρίς να υποτάσσεται στην ευρωπαϊκή κεντρική διοίκηση.

Στον τομέα τώρα των κοινωνικών αναταραχών, με βάση τις οποίες θα κατέρρεαν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, οι επιτυχίες του ΔΝΤ δεν είναι σημαντικές - αφού οι Πολίτες δεν έχουν ακόμη επαναστατήσει μαζικά (αντίθετα στην Τουρκία, όπου επιδιώκεται πιθανότατα ο διαμελισμός της, έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλής η διέλευση του σχεδιαζόμενου ενεργειακού αγωγού, οι Η.Π.Α. φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία).

Η λεηλασία των Ευρωπαίων λοιπόν καθυστερεί επικίνδυνα - ενώ ο χαμένος χρόνος είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί (αν και στην Ελλάδα ίσως βοηθήσει τελικά την σχεδιαζόμενη εξέγερση η υπόθεση της ΕΡΤ, η οποία δεν είναι απίθανο να προκλήθηκε σκόπιμα, αφού διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί ο καταστροφικός χειρισμός, εκ μέρους της κυβέρνησης).

Στα πλαίσια αυτά, αναρωτιούνται ήδη σε πολλές χώρες για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί το ΔΝΤ (η πρωσική Γερμανία επίσης, σε ορισμένες από αυτές, οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υποταχθούν στους επίδοξους απογόνους του Χίτλερ).

Η απάντηση στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη, από αυτήν που έδωσε ο ίδιος ο J. Stieglitz, όταν ρωτήθηκε σχετικά το 2001, πριν ακόμη αναγκασθεί να σιωπήσει. Ήταν δε η εξής:
"Υπάρχει ένα και μοναδικό αποτελεσματικό μέσον εναντίον του ΔΝΤ - αυτό που χρησιμοποίησε η Μποτσουάνα, το μοναδικό κράτος στον πλανήτη, το οποίο αντέδρασε με επιτυχία απέναντι στη λεηλασία του από την παγκόσμια ελίτ. Απλούστατα, είπαν στο ΔΝΤ να τα μαζέψει και να εξαφανισθεί από τη χώρα τους, χωρίς καμία καθυστέρηση".
Συνέχεια στο "Η στρατηγική των πέντε φάσεων"


Posted: 20 Jun 2013 10:34 AM PDT


Tου Κίμωνα Γεωργακάκη*

Οι ταραχές στην Τουρκία συνεχίζονται με τα πνεύματα να οξύνονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο. Ο ΟΗΕ καλεί να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση των διαφορών.

Η διεθνής κοινότητα δηλώνει ανήσυχη για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την «λύπη» της για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν σημειωθεί.

Ολόκληρη η Δύση πιέζει για τον «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας, καθότι η παγκόσμια διαπλοκή αυτό αποφάσισε για την γείτονα. Ο Ερντογάν όμως γνωρίζει: Η δημοκρατία στην Τουρκία θα φέρει τον διαμελισμό. Όλα αυτά τα χρόνια το πανσπερμικό τουρκικό κράτος, που αποτελείται κυρίως από Ελληνογενείς, Κούρδους και Αρμένιους, άσχετα αν μερικοί γνωρίζουν την καταγωγή τους ή όχι, διέσωζε την συνοχή του πληθυσμού με αυταρχικό τρόπο.

Η περιορισμένη ελευθερία και η επιβολή μιας υποτιθέμενης τουρκικής ταυτότητας στους πολίτες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής της γειτονικής μας χώρας. Η τωρινή κυβέρνηση της Άγκυρας, βλέποντας τις προθέσεις των Δυτικών, να ξυπνήσουν τα εθνικά πάθη των μειονοτήτων, θέλησε να διατηρήσει την δύναμη της Τουρκίας, αποδεχόμενη μεν τις διαφορετικές εθνότητες εντός επικράτειας, αλλά κρατώντας τις ενωμένες επαναφέροντας μια ξεχασμένη ταυτότητα: την οθωμανική.

Αυτό θα σήμαινε ότι με «εργαλείο» το Ισλάμ θα καθυπότασσε εκ νέου τους πολίτες. Να όμως που εκτός από την εθνική πανσπερμία εντός της γείτονας, υπάρχει και θρησκευτική ποικιλομορφία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει το σουνιτικό Ισλάμ, οι Αλεβίτες και μουσουλμάνοι άλλων ρευμάτων στην Τουρκία αντιδρούν. Σ' αυτούς μπορούν να προστεθούν τα εκατομμύρια κρυπτοχριστιανών, οι αριστεροί αλλά και οι κεμαλιστές που επιθυμούν κοσμικό κράτος χωρίς μαντήλες, απαγόρευση αλκοόλ κτλ.

Όπως αντιλαμβάνεστε η παρούσα αντιπαράθεση στην Τουρκία θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο status quo της χώρας. Τόσα χρόνια πολιτικοί, διανοούμενοι και «ιστορικοί» εντός και εκτός συνόρων προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι Ελλαδίτες δεν είμαστε Έλληνες παρά «μπάσταρδοι» των γύρω από εμάς «εθνών». Υπήρξε έντονη προσπάθεια να αποδεχθούμε μια «κοινή» ιστορία με ένα κράτος, το οποίο τα μόνα που έχει αφήσει στην μνήμη των λαών που ενίοτε καταδυνάστευσε, είναι σφαγές, καταπίεση και δεσποτισμός.

Η συγκεκριμένη συγκυρία στην Τουρκία θα αποδείξει σύντομα πως οι θέσεις κάποιων, που με θάρρος δημοσιοποιούσαν και ας χαρακτηρίζονταν «ρομαντικοί», «αιθεροβάμονες» ακόμα και «εθνικιστές» με τελευταίο τον Φράγκο Φραγκούλη στο βιβλίο του «Ποια Τουρκία, ποιοι Τούρκοι», ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Οι Έλληνες είμαστε ακόμα ζωντανοί και εντός Τουρκίας. Με τον καιρό θα καταλάβουμε γιατί έχουμε τόσα κοινά με τον λαό απέναντί μας. Σ' αυτά τα ματωμένα χώματα που ζουν ακόμα Ίωνες (Yunan), Πόντιοι, Καππαδόκες κ.α.

Πλησιάζει η ώρα της διάψευσης των μύθων που μας εμφύτευσαν στο μυαλό πεφωτισμένοι «ευρωπαϊστές» και «αντικειμενικοί» ιστοριογράφοι. Πλησιάζει η ώρα της εξουδετέρωσης της λήθης με φυσικό επακόλουθο την αποκάλυψης της αλήθειας, την οποία κάποιοι πάσχισαν και πασχίζουν να την βγάλουμε από το μυαλό και την ψυχή μας. Το φως όμως πάντα ξεγλιστρά μέσα από χαραμάδες, «σπάζοντας» το βαθύ σκοτάδι.

* Ο Κίμων Γεωργακάκης έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στην Γερμανία Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Νεότερη Ιστορία, κατέχοντας τον τίτλο Magister Artium.


Πηγή: Πυγμή 

Posted: 20 Jun 2013 09:34 AM PDT
Γιατί μας κρύβουν ότι οι μισθοί θα πέσουν στα 420 ευρώ και οι συντάξεις στα 360!
Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων τα έχουμε δει και τα έχουμε ζήσει όλα, πλανάστε πλάνην οικτρά. Η νύχτα του «Αγίου Βαρθολομαίου» δεν έχει έρθει ακόμα.

Η μεγάλη σφαγή του ελληνικού λαού είναι μπροστά και -ως συνήθως- θα γίνει μετά τα «μπάνια του λαού». Τα δύσκολα είναι προ των πυλών και ο πάτος του βαρελιού δυστυχώς δεν έχει φανεί ακόμα.
Επειδή, όμως, το ψέμα και η συγκάλυψη έχουν κοντά ποδάρια, κάποιος πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια για όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ και στις επικαιροποιήσεις των προηγούμενων Μνημονίων.
Αδρομερώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει πολύ οδυνηρές δεσμεύσεις που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί και μπροστά στις οποίες το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φαντάζει πταίσμα.

Διαβάστε, λοιπόν, ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία από Σεπτέμβριο, με βάση τα συμφωνηθέντα των Μεσοπρόθεσμων και των Μνημονίων.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις βασικές εντολές της τρόικας που προβλέπονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για τις οποίες δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενέργεια είναι οι ακόλουθες:
  • Περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων
  • Απολύσεις στο δημόσιο τομέα
  • Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
  • Επενδύσεις
Παράλληλα, τα μαξιλάρια ζωής της παρούσας κυβέρνησης είναι δύο:
  • 1ον. Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και να πέσει ζεστό χρήμα μέσω του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «σταγόνα» από τα χρήματα του προγράμματος.
  • 2ον. Οι γερμανικές εκλογές από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να γίνει το πολυπόθητο γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη διετία 2014-2016 ύψους 4 δις ευρώ.
Οι δυο αυτές προϋποθέσεις είναι αναγκαίες και ικανές συνθήκες, για να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση. Αν κάποιο από τα παραπάνω δεν γίνει, είναι προφανές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια εντός… αχαρτογράφητων περιοχών.

Δείτε λοιπόν τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού διαβιοί ήδη και πανθομολογούμενα υπό άθλιες συνθήκες στα όρια της απόλυτης φτώχειας:

Ξανά στη μέγγενη μισθοί και συντάξεις

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει ή καλύτερα αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την όποια συζήτηση γύρω από την εξοντωτική περικοπή του επανειλημμένως υποβαθμισμένου κατώτατου μισθού εν Ελλάδι, είναι τοις πάσι γνωστό και προβλέπεται από το Μνημόνιο ότι ο κατώτερος μισθός θα πέσει, από τα 586 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, στα 420 ευρώ!

Όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο τελευταίο Μνημόνιο, η συζήτηση για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στην πράξη, ο μισθός των 586 ευρώ θα είναι μεταβλητός και θα μπορεί να πέφτει, όταν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά και όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία, ενώ, αντίστοιχα, αν οι δύο αυτοί βασικοί δείκτες βελτιωθούν, τότε τα 586 ευρώ θα αυξηθούν. Συνεπώς γίνεται σαφές ότι λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας (πάνω από 27%) ο μισθός αναπόδραστα θα κατρακυλήσει περίπου στα 420 ευρώ και στις αρχές κάθε έτους θα επανακαθορίζεται με βάση τις δημοσιονομικές σταθερές.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις από την τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για το ύψος των συντάξεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, είναι αφόρητες. Η βασική επιχειρηματολογία των δανειστών είναι πως «είναι αδύνατον οι μισθοί να πέσουν στα 420 ευρώ και οι συντάξεις να βρίσκονται πάνω από τον κατώτερο μισθό!» Όπερ μεταφραζόμενο σημαίνει ότι πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε ενιαία βασική σύνταξη πείνας των 360 ευρώ, κάτι που είδε το φώς της δημοσιότητας μέσω σχετικής πρότασης που απέστειλε στο Υπουργείο η διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και δυνάμει πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βεβαίως, επίσημα, το σενάριο διαψεύδεται, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινό ότι η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί από το 2020 στα 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης. Έτσι, για τους συνταξιούχους του κοντινού μέλλοντος κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται στο παρασκήνιο ένας σφοδρός πόλεμος μεταξύ Υπουργείου οικονομικών και τρόικας για το ταμείο του ΟΑΕΕ, αφού από την αρχή του έτους οι δανειστές είχαν ζητήσει να επιβληθεί ειδικός φόρος αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, προς αποφυγή επαναλήψεων: με απότοκο να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ταμείου τους. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε – όπως συνηθίζει - στην εφαρμογή του μέτρου με αποτέλεσμα να λείπουν περί τα 600 εκατ. ευρώ και τώρα η τρόικα λέγεται ότι ζητεί να περικοπούν οι συντάξεις των δικαιούχων του ΟΑΕΕ!

Κατά τον ίδιο τρόπο από το φθινόπωρο αναμένεται να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις, ενώ φέτος, μάλλον, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα πολύ μικρό εφάπαξ το οποίο θα καταργηθεί εντελώς.

Απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δεσμευθεί από το 1ο Μνημόνιο για 150.000 μαζικές απολύσεις (και όχι για κινητικότητα και εφεδρεία) στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2015 και κλείσιμο χιλιάδων οργανισμών του Δημοσίου, κάτι το οποίο στη συνέχεια αρνήθηκαν να κάνουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά.

Επειδή, όμως, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο με την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και επειδή στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους δανειστές οι κυβερνήσεις ούτε μια φορά αρνήθηκαν τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, αυτές θα γίνουν και μάλιστα με τον πιο βίαιο τρόπο, όπως έγινε στην ΕΡΤ, όταν απολύθηκαν σε ένα βράδυ 2.650 άτομα.

Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ να φύγουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι από τον ίδιο φορέα. Η συμφωνία ήταν να φύγουν από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο 2.000 άτομα. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να προβεί στις απολύσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δόση των 3,2 δις. ευρώ.
Έτσι η λύση βρέθηκε σε μια νύκτα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φημολογείται ότι θα είναι σαρωτικές σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.

Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Εδώ είναι που δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Από τις αλήστου μνήμης ημέρες υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτιμούσε την αξιοποίηση από τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία στα 50 δις. ευρώ, πέσαμε σήμερα στα 2,6 δισεκατομμύρια στόχος που σύμφωνα με το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Κοινώς μια τρύπα στο νερό. Τρείς κυβερνήσεις από το 2009 δεν έχουν κάνει μία σοβαρή αποκρατικοποίηση, ενώ τα προς πώληση «τεμάχια» πλέον δεν πιάνουν… δεκάρα τσακιστή: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ όλα έχουν βουλιάξε, όπως και η αγοραία αξία τους.

Αξίζει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι τα κέρδη από τις αποκρατικοποιήσεις είχαν συνυπολογιστεί στα κέρδη του προϋπολογισμού, (πράγμα που) γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία νέας τρύπας στα έσοδα που ξεπερνά τα 2,6 δισεκατομμύρια. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει τα χρήματα αυτά από τη φορολογία, διότι άλλη διέξοδος δεν υπάρχει παρά να καταδικάζονται οι συνήθεις ύποπτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Επενδύσεις

Και εδώ βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν, αφού κανένας φορέας και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει μία επένδυση πλην της Κώσκο που κατά μια ευτυχή συγκυρία, διευκολύνεται στο να περνά μέσω Πειραιά τα προϊόντα της HewlettPackard στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι λόγω μη επίτευξης των παραπάνω στόχων, η τρόικα θα επιμείνει στα ακόλουθα:
  • Να μη μειωθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια
  • Να σκληρύνει ακόμα περισσότερο η φορολογία ακινήτων, αφού μόνο για το 2014 η
  • τρόικα περιμένει 3,3 δις από τα ακίνητα.
  • Υψηλή φορολογία και σε όλα τα αγροτεμάχια. Ανάλογα με τα πόσα εκατομμύρια στρέμματα αγροτεμαχίων θα δηλωθούν, θα «κλείσει» και το ποσό του φόρου ανά στρέμμα.
  • Πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας από το 2014 λόγω χρεών.
  • Καμία επιπλέον ρύθμιση χρεών εκτός από αυτές που ήδη ισχύουν τόσο για τα χρέη προς τις τράπεζες όσο και για τα χρέη προς το δημόσιο.
Πηγή
Posted: 20 Jun 2013 09:34 AM PDT
Και όμως, ανεξαρτήτως του πώς μυκτηρίζουμε τις δηλώσεις των απανταχού εχεφρόνων και αφρόνων περί "θέματος Δημοκρατίας", "θέμα Δημοκρατίας" υπάρχει.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς την επιμονή ή το ένστικτο του Κολόμβου για να το ανακαλύψει. Η Αμερική υπήρχε και πριν από τον Κολόμβο, ανέπτυξε μάλιστα θαυμαστούς και ιδιαίτερα σύνθετους πολιτισμούς και δεν γνώριζε καν τι εστί αφροδίσιο νόσημα πριν από την έλευση των κονκισταδόρες...

Λοιπόν, "θέμα Δημοκρατίας" υπάρχει. Βασικά, δε, οφείλεται σε όσους συνεχώς κάνουν λόγο για την ύπαρξη "θέματος Δημοκρατίας".
Οι καλοί αυτοί άνθρωποι, που πολλάκις έχουμε τιμήσει με την ψήφο μας, έχουν παρατήσει τις δουλειές τους (τρόπος του λέγειν...), τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τα ενδιαφέροντά τους, ακόμα και το ηράκλειο έργο της σωτηρίας της ψυχής τους, και νυχθημερόν αγωνιούν για τη "Δημοκρατία".
Κάνουν όπως ο στοργικός εραστής ο οποίος ανησυχεί με το παραμικρό για την καλή του. Αν κρύωσε, αν ζεστάθηκε, αν έφαγε, αν δεν έφαγε, αν λιώνει το κραγιόν της ή αν τη στενεύει η γόβα της...

Η "Δημοκρατία" είναι για τους αιρετούς μας το ψωμί τους (για μερικούς εξ αυτών και το βούτυρο με το μέλι, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε).
Το μεράκι τους. Το οργανάκι τους, που το παίζουν και "κάνουν κεφάλι".
Ο νταλκάς τους. Ο γιαρές τους.
Οτιδήποτε οθωμανικής αποχρώσεως και αιτιολογίας.
Η κάβλα τους.
Η (αυτο)ικανοποίησή τους.
Η διαστροφή τους.
Ο βρυγμός των οδόντων τους.
Το πιάσιμο των τενόντων τους.
Η πρώτη και η στερνή σκέψη τους πριν από τις πολλαπλές πληρώσεις και κενώσεις του εντέρου τους στη διάρκεια της μέρας.
Τέλος πάντων, ο λόγος της ύπαρξής τους.

Όταν τόσο αφοσιωμένοι, τόσο συντριπτικά αφοσιωμένοι άνθρωποι διακονούν τη "Δημοκρατία", ποιος φταίει αλήθεια, ω Συνέλληνες, για τις δυστυχίες της και το κατάντημά της;
Οι θεράποντές της;
Ποια βδελυρά και ρυπαρά χείλη θα τολμούσαν ποτέ να διατυπώσουν μια τέτοια ύβρι, μια τέτοια συκοφαντία και ρετσινιά;
Πώς είναι δυνατόν οι εξ απαλών ονύχων πολίτες, οι αμεριμνοαμέριμνοι μπουνταλαερίφηδες, οι ψιλο- έως και χοντρο- αδιάφοροι να μέμφονται για τα δεινά της "Δημοκρατίας" όσους ζουν ψυχή τε και σώματι γι' αυτήν, όσους αφιέρωσαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους σ' αυτήν (μη έχοντας, κατά κανόνα, πού αλλού να τα αφιερώσουν), όσους ιερουργούν καθημερινά στον ναό της αναβιβάζοντας τη ρητορική τέχνη στη Βαλχάλα της υπέρβασης κάθε νοήματος (ήτοι, στο έσχατο επίπεδο της α-νοησίας);
Για σκεφτείτε το λιγάκι, ω μεμψίμοιροι και κακόμοιροι καταχραστές της δημοκρατικής ανοχής!
Αν κάποιος φταίει, αυτοί είστε, φυσικά, εσείς και μόνον εσείς!

Posted: 20 Jun 2013 09:35 AM PDT

Του Γιάννη Σπυρούνη

Οι φωτιές που ξέσπασαν στη διάρκεια της πρώτης θερμής εισβολής στην Ηλεία χθες το μεσημέρι, σήμαναν συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το Ανακριτικό Τμήμα από το Αρχηγείο θα βρεθεί από σήμερα στην Ηλεία μαζί με την ΕΥΠ προκειμένου να ερευνήσουν τις χθεσινές πυρκαγιές και να αναζητήσουν τους δράστες. Γιατί τα 76 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης που έγιναν στάχτη σε μια «ύποπτη» περιοχή κίνησε ακόμα περισσότερες υποψίες.

Έρχεται η ΕΥΠ

Οι Αρχές θέλουν να προλάβουν ανάλογα κρούσματα εμπρησμών με αυτά που παρατηρήθηκαν πέρυσι αλλά και άλλες χρονιές στην Ηλεία, όπου μέσα σε μια ημέρα ή διαδοχικές ημέρες ξεσπούσαν πυρκαγιές στις ίδιες περιοχής προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Έτσι μετά τις τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περίπου τέσσερις ώρες σε μια περιοχή ακτίνας όχι μεγαλύτερης των πέντε χιλιομέτρων, υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο για την κατάσβεσή τους αλλά και για να αναζητηθούν οι δράστες ή ακόμα και να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε επίδοξο εμπρηστή.

Έτσι αναμένεται όπως προαναφέραμε σήμερα να φτάσει στην Ηλεία, κλιμάκιο στελεχών του Ανακριτικού του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΥΠ, για να συνεργαστούν και πάλι αναζητώντας εκείνα τα άτομα που φαίνεται πως και φέτος έχουν θέσει ως στόχο να κάψουν την Ηλεία ή καλύτερα ότι έχει απομείνει από αυτή σε δασικές εκτάσεις.

Οι πυρκαγιές

Η πρώτη από τις πυρκαγιές ξέσπασε χθες λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή στα Κονιδέϊκά της Αμαλιάδας κοντά στο σκουπιδότοπο σε αμπέλια και λιοστάσια. Εκεί έγιναν στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα αγροτικής έκτασης και ένα στρέμμα δασικής. Από εκεί εκτιμάται πως λίγο αργότερα ξεκίνησε και η δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά στο Φραγκαπήδημα σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το γνωστό μοναστήρι της περιοχής. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούσαν απέναντι στις φλόγες που ξεπερνούσαν τα είκοσι μέτρα καίγοντας ένα τμήμα πευκοδάσους, σε μια περιοχή που είχε καεί και στο παρελθόν.

Είκοσι στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ οι ισχυροί άνεμοι πολλές φορές παρέσυραν τις φλόγες και σε άλλα σημεία που ευτυχώς πρόλαβαν οι πυροσβέστες. Σημαντικό ήταν το έργο των πυροσβεστικών αεροσκαφών που με συνεχείς ρίψεις βοήθησαν να υποχωρήσουν οι φλόγες. Την ίδια ώρα φλόγες ξεπηδούσαν και πάλι στα Κονιδέϊκά κοντά στο σκουπιδότοπο, κάνοντας τις δυνάμεις να διασπαστούν σε άλλο ένα μέτωπο έστω και για λίγο.

Την ώρα που κάποιες από τις δυνάμεις αποχωρούσαν από το μέτωπο στο Φραγκαπήδημα, οι εθελοντές του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, αντίκριζαν μια ακόμα φωτιά στο ξεκίνημά της. Πυκνοί καπνοί ξεπηδούσαν μέσα από μια έκταση με ευκαλύπτους και πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν στο Μεσολογγάκι δύο μέτωπα πυρκαγιάς σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Οι άνεμοι βοήθησαν να επεκταθούν οι φλόγες και η φωτιά να λάβει διαστάσεις. Μάλιστα προς στιγμήν απείλησε και τις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων της περιοχής, αλλά οι πυροσβέστες γλίτωσαν τα χειρότερα. Στις δύο αυτές πυρκαγιές στο Μεσολογγάκι, εκτιμάται ότι έγιναν στάχτη 32 στρέμματα αγροτικών και δύο στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Ο τραυματισμός ενός πυροσβέστη από πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ ήταν μια άτυχη στιγμή. Ο πυροσβέστης στην προσπάθεια της κατάσβεσης υπέστη μικρά ελαφρά εγκαύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Πύργου για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στο έργο της κατάσβεσης και στις τέσσερις πυρκαγιές συμμετείχαν δυνάμεις από όλη την Ηλεία και από την Αχαΐα. Στα Κονιδέϊκά και το Φραγκαπήδημα 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και τα δύο Canadair, ενώ στο Μεσολογγάκι 12 οχήματα τρία του δήμου Πύργου, ένα του Κυνηγετικού Συλλόγου και 25 πυροσβέστες.

Η απουσία των PZL

Ιδιαίτερη μνεία στις χθεσινές πυρκαγιές πρέπει να γίνει στην έλλειψη των PZL. Η καθυστέρηση των Canadair που έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής έως ότου λάβουν εντολή να «σηκωθούν» φανέρωσε το λάθος της Ηγεσίας να μην στείλει φέτος τα PZL στην Ηλεία. Από τη μια η πρόληψη με περιπολίες από αέρος, από την άλλη το πλεονέκτημα της γρήγορης προσβολής μιας πυρκαγιάς στο ξεκίνημά της, ο νομός χάνει «όπλα» στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.


Πηγή: Ηλεία Live

Posted: 20 Jun 2013 10:22 AM PDT

  • Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας 
  • 50.000 Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν και πάλι το βράδυ της Τρίτης στο Σάο Πάολο, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ συνομίλησε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπή, με τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λούλα.
Ενώπιον του κύματος διαδηλώσεων στις πόλεις της Βραζιλίας, πέντε από τις έξι πόλεις που φιλοξενούν αγώνες του Confederations ζήτησαν ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για την τήρηση της τάξης στους δρόμους κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, θα αναπτυχθούν στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την Μπραζίλια, και τις περιφέρειες της Μπαΐα, Σιάρα και Μίνας Ζεράις. Μόνο το Ρεσίφε δεν ζήτησε ανάπτυξη της Εθνοφρουράς.

Πηγή στο βραζιλιανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, πως οι περιφερειακές Αρχές θα αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Περίπου 50.000 Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν και πάλι το βράδυ της Τρίτης στο Σάο Πάολο, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ συνομίλησε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπή, με τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λούλα, την επομένη των ιστορικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν σ' όλη τη χώρα, ενώ νωρίτερα είχε παραδεχθεί την ανάγκη για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και πιο υπεύθυνη διακυβέρνηση.

Μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σ' ένα βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και σ' ένα τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο. Προηγουμένως διαδηλωτές είχαν σπάσει τις βιτρίνες ενός κτιρίου και η αστυνομία είχε αποσυρθεί μέσα σ' αυτό. Είχαν επιχειρήσει επίσης να μπουν μέσα στο δημαρχείο, αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και συνθήματα γράφτηκαν στην προσφάτως ανακαινισμένη πρόσοψη της Όπερας.

Οι διαδηλωτές χωρίσθηκαν μπροστά από το δημαρχείο. Το μεγαλύτερο μέρος τους συνέχισαν ειρηνικά προς τη λεωφόρο Παουλίστα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου τριάντα μικρότερες πόλεις, όπως το Σάο Γκονσάλο κοντά στο Ρίο, όπου διαδήλωσαν 5.000 άνθρωποι, ή το Ζουαζέιρο ντο Νόρτε (βορειοανατολική Βραζιλία), όπου 8.000 διαδηλωτές εμπόδισαν τον δήμαρχο της πόλης να βγει από ένα τραπεζικό κατάστημα, αλλά επίσης τις πόλεις Μανάους και Φλοριανόπολις. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μπέλο Οριζόντε, όπου η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή.

Θα ακούσει τα αιτήματα

Η ΡΟΥΣΕΦ είχε υποσχεθεί το πρωί από την Μπραζίλια ότι θα «ακούσει προσεκτικά» τις θεμιτές διεκδικήσεις των 250.000 διαδηλωτών που βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, την ώρα που διεξάγεται το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή τού Μουντιάλ 2014.

Στην ομιλία της από την Μπραζίλια, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η Πρόεδρος δήλωσε πως η κυβέρνησή της παραμένει προσηλωμένη στην κοινωνική αλλαγή και ακούει προσεκτικά τα παράπονα που εκφράζονται στις διαδηλώσεις. «Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα», τόνισε η Ρούσεφ στην ομιλία της. «Το μέγεθος των χθεσινών διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και την ευγένεια του πληθυσμού μας».

Τίποτε δεν έγινε γνωστό για το περιεχόμενο της συνομιλίας της Ρούσεφ με τον πρώην πρόεδρο Λούλα στην οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας «Φόλια ντε Σάο Πάολο», συμμετείχε και ο Δήμαρχος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος είναι επίσης στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων (PT). Θέμα της συνάντησης ήταν το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πίσω και να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, σύμφωνα με τη «Φόλια».

Μειώσεις στα κόμιστρα

Το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ήδη χθες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, η αύξηση των οποίων έδωσε το έναυσμα για τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Σάο Πάολο και διαδόθηκαν γρήγορα σ' ολόκληρη τη χώρα. Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ή του μετρό, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επίσης για τις κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισεκ. ευρώ) που έχει αναλάβει η χώρα για τη διεξαγωγή σ' ένα χρόνο του Μουντιάλ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτή της υγείας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.



Posted: 20 Jun 2013 07:44 AM PDT
Η δήθεν κυβερνητική κρίση που θεατρικά και έξυπνα πασάρισε η κυβέρνηση, ακύρωσε το λαό την ώρα που πήγε κάτι να σκεφτεί με το θέμα της ΕΡΤ και τον έκανε να κρέμεται από τα χείλη των Βενιζέλου – Κουβέλη, κάθε φορά που εγκαταλείπουν το μέγαρο Μαξίμου.
Εκείνα που κατά τη γνώμη μας απασχολούν στην πραγματικότητα τους κυβερνητικούς εταίρους είναι δύο πράγματα.

Πρώτον είναι η εσωκυβερνητική ανακατονομή της εξουσίας, δεδομένου ότι η άγαρμπη και τόσο εμφανώς ολοκληρωτική ενέργεια του Σαμαρά με την ΕΡΤ τον κόντυνε πολιτικά. Αναγκάζεται τώρα να ρίξει τα στελέχη της ΝΔ και να δώσει περισσότερες εξουσίες και πολιτικές θέσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να παραμείνει ο ίδιος στην πρωθυπουργία και να υλοποιήσει το όνειρό του που είναι να προεδρεύσει στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και μετά να προσπαθήσει να πάει σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Δεύτερον είναι ο τρόπος που θα παρουσιάσουν στο ελληνικό λαό τα νέα εξοντωτικά μέτρα και το τρίτο μνημόνιο που θα επιβάλει η τρόϊκα, δεδομένου ότι οι οικονομικές «τρύπες» άνοιξαν επικίνδυνα και το success story πήγε περίπατο. Σε ότι αφορά την ΕΡΤ, αυτήν ξεχάστε την. Ήδη έφυγε από το λεξιλόγιό τους.

Δυστυχώς για μας. Πολύ ακριβά πληρώνουμε το εισιτήριο γι' αυτό το κακό θέατρο.

ΥΓ. Άλλη μία θεατρική κυβερνητική κρίση θα παίξουν μετά τις γερμανικές εκλογές, εκεί περί το Φθινόπωρο, για να ακυρώσουν και πάλι το λαό και να επιβάλουν νέα μέτρα, μέχρι να περάσουν τα Χριστούγεννα.

Posted: 20 Jun 2013 06:37 AM PDT
Σας είχα πει εγκαίρως ότι πρόγραμμα - "ισοδύναμα μέτρα του Μνημονίου" θέλει ΜΟΝΟ όποιος θα εφαρμόσει Μνημόνιο. 
Δεν με ακούσατε. Κωλοτουμπιάσατε...

Σας είχα πει ότι το Μνημόνιο έχει ως στόχο την επιβολή στρατηγικής ατροφίας στην Ελλάδα. 
Μακροοικονομική αυτο-εκπληρούμενων προφητειών.

Σας είχα πει ότι είναι πρωτίστως εργαλείο εθνικής συρρίκνωσης, όχι οικονομικής αναδιάρθρωσης. 
Δεν με ακούσατε.

Σας είχα πει ότι το Μνημόνιο δεν έχει λάθη. 
Έχει μηχανισμούς που διαβεβαιώνουν ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. 
Δεν με ακούσατε.

Σας είχα πει ότι το Μνημόνιο παράγει ύφεση που καθιστά τη μεγέθυνση ανέφικτη, παράγοντας κίνδυνο εθνικής ασφαλείας. 
Δεν με ακούσατε.

Το παραδέχτηκε και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών. 
Κρύψατε από όλα τα ΜΜΕ αυτή την παραδοχή. 
Σκοπίμως.

Σας είπα ότι δεν υφίσταται ζήτημα υπαναχώρησης της Γερμανίας ή επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Δεν με ακούσατε.

Σας είπα ότι η μόνη ευκαιρία είναι ο Ελληνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός και η διαπραγμάτευση επί αυτού του εθνικού σχεδίου. 
Δεν με ακούσατε.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων γράφουμε ακατάπαυστα εδώ και 4 χρόνια για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. 
Δεν θεωρητικολογούμε. 
Δίνουμε λύσεις.

Ενοχλούμε. Το ξέρουμε. 
Κοιτάζουμε όμως τον συγγενή μας, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον άγνωστο στο δρόμο και είμαστε περήφανοι.

Έχουμε επιβεβαιωθεί στα πάντα. 
Σε όλο το εύρος DIMEFIL. 
Συνεχίζουμε να παλεύουμε με τις μικρές μας δυνάμεις. 
Το οφείλουμε σε μας τους Έλληνες.

Τελικά αποδεικνύεται ότι οι δυνάμεις μας είναι μεγαλύτερες από ότι νομίζαμε. 
Δεδομένων των αντιδράσεων, ελπίζουμε σε πολλά. Ευχαριστούμε.

Ήμασταν άσχετοι με τα κομματικά.
Πλέον περάσαμε όλα τα στάδια.
Δεν επιτρέπονται ευκαιρίες σε τυχοδιώκτες.
By the book. Όπου και όταν.

Του Makis Anakontakis (Twitter: @Anaconda_OPS)
Posted: 20 Jun 2013 10:38 AM PDT
Θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις στέλνει η Ρωσία στη Συρία, προκειμένου να προστατεύσουν τους εκεί Ρώσους πολίτες

Μία μόλις ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής της G8, στην οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί η σθεναρή στάση της Ρωσίας και δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός ψηφίσματος για την αποπομπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Μόσχα ανακοίνωσε την αποστολή στη Συρία δύο πολεμικών πλοίων και 600 ρώσων πεζοναυτών.

Στην επίσημη δήλωση αναφέρεται πως η μετακίνηση των στρατιωτικών αυτών δυνάμεων γίνεται προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των Ρώσων πολιτών που διαμένουν ή που βρίσκονται στην Συρία.

Ο Ρώσος αναπληρωτής αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας υποστράτηγος Gradusov πρόσθεσε ότι η στρατιωτική αυτή δύναμη θα λειτουργήσει ως από αέρος ή εδάφους ομπρέλα προστασίας που θα παράσχει εάν χρειαστεί αυτή η στρατιωτική εκστρατευτική δύναμη.

Στρατιωτικές πηγές πληροφοριών του DEBKA File αναφέρουν ότι η αφορμή της Μόσχας για την αποστολή της συγκεκριμένης δύναμης ήταν η συγκεκαλυμμένη πρόθεση που διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και η οποία αφορούσε στην αποδυνάμωση – κάμψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και ισχύος, ενώ λειτουργεί και ως απάντηση στην απόφαση παράδοσης στρατιωτικού οπλισμού από την πλευρά της Δύσης στους «αντάρτες» της Συρίας.

Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει την Δύση πως εάν επέμενε στον εξοπλισμό των «ανταρτών» θα προχωρούσε στην μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στην Συρία προκειμένου να εξασφαλισθεί οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης – απομάκρυνσης Ρώσων πολιτών που ζουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στη Συρία ζούνε περίπου 20.000 ρώσοι, οι οποίοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί και τους έχουν δοθεί ειδικές πληροφορίες συγκέντρωσής τους στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για απομάκρυνσή τους από την χώρα. Η εκκένωση των ρώσων πολιτών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από μόνη της ως μία δραματική επέκταση των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της Συρίας.


Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax εντόπισε τα ρωσικά πολεμικά πλοία Nikolai Filchenkov και Αντιναύαρχος Kulakov να κατευθύνονται ήδη προς τις ακτές της Συρίας. Στα πλοία αυτά μεταφέρονται άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Kulakov είναι ειδικό πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου. Tο αποβατικό πλοίο «Νικολάι Φιλτσένκοβ» που μεταφέρει 300 πεζοναύτες, 20 άρματα μάχης και 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και το αντιτορπιλικό «Αντιναύαρχος Κουλάκοβ» που μεταφέρει επίσης 300 πεζοναύτες. Και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» θα πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του.

Στρατιωτικές πηγές του DEBKA File αποκαλύπτουν πως προς την Συρία κατευθύνεται και ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη η οποία μέχρι τώρα «περιπολούσε» στην Ανατολική Μεσόγειο από τα μέσα Μαΐου (αν και είναι γνωστή η ήδη νικηφόρα «εμπλοκή» της σε έναν ηλεκτρονικό πόλεμο που έγινε πριν λίγο καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας). Τα πλοία αυτά βρίσκονται τόσο κοντά στην Συρία, ώστε μπορούν να φτάσουν στις συριακές ακτές μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Ο υποστράτηγος Gradusov δήλωσε πως «δεν θα εγκαταλείψουμε τους Ρώσους και θα τους απομακρύνουμε από τη ζώνη των συγκρούσεων εάν αυτό είναι απαραίτητο»..
Ερωτηθείς ο ίδιος εάν τα ρωσικά αεροσκάφη προορίζονται για την από αέρος κάλυψη των ρωσικών πλοίων που έρχονται, απάντησε πως «εμείς εκτελούμε τις εντολές που δεχόμαστε».

Στο σχετικό ρωσικό ανακοινωθέν, δεν αναφέρεται που θα μεταβούν οι ρωσικές δυνάμεις που θα φτάσουν στην Συρία ή σε ποιο μέρος της χώρας θα αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων στην εμπόλεμη συριακή ζώνη είναι αποτέλεσμα της προμήθειας με στρατιωτικό υλικό των «ανταρτών» από την Δύση.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν υπάρξουν ρωσικές απώλειες, τότε η συριακή κρίση θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις αφού:
1. Οτιδήποτε συμβεί εις βάρος ρώσων στρατιωτών θα δώσει στη Μόσχα μία δικαιολογία για να συσσωρευθούν περισσότερες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και ενισχύσεις στη Συρία
2. Θα μετακινηθεί ρωσική αεροπορική δύναμη προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Συρία
3. Η παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία θα δράσει ως πυροκροτητής στις ήδη εξαιρετικής έντασης διπλωματικές και στρατιωτικές εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σχετικά με το θέμα της Συρίας


Πηγή: GrCitizen

Posted: 20 Jun 2013 07:22 AM PDT
Είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε; Φυσικά όχι, όσο και αν προσπάθησαν κάτι λακέδες της πολιτικής να μας πείσουν για το αντίθετο. Η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο σε τεράστιες ποσότητες, ικανές να τροφοδοτήσουν ενεργειακά για δεκαετίες ολόκληρη την Ευρώπη. Και όμως, κάποιοι αποκαλούσαν γραφικούς και στη συνέχεια συνωμοσιολόγους, όσους τολμούσαν να υπενθυμίσουν ιστορικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν πως η Ελλάδα (μαζί με την Κύπρο) «κάθονται» επάνω στο μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα του πλανήτη και πως ο πλούτος και η καθαρότητα του συγκεκριμένου ενεργειακού πλούτου αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο λόγο της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της εν συνεχεία κατοχής της από ξένες δυνάμεις.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού διαπιστώνεται πως φτωχοποιούνται χώρες οι οποίες είναι πλούσιες σε φυσικούς ενεργειακούς πόρους. Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα εκείνον που θέλει να φτωχοποιούνται οι κάτοχοι του ενεργειακού ορυκτού πλούτου, προκειμένου να καταληστευθούν στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι ενεργειακοί πόροι. 
Σε πρόσφατη ομιλία του ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ομολόγησε το γνωστό σε όλους –πλην των Ελλήνων πολιτών- γεγονός, ότι δηλαδή η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κατέχουν τους μοναδικούς ενεργειακούς πόρους στους οποίους μπορεί να ελπίζει η Ευρώπη.

Βέβαια, η στοχευμένη ενέργεια του Αντώνη Σαμαρά, να θέσει δηλαδή υπό καθεστώς διπλής εποπτείας (μέσω μνημονίου, αλλά και μέσω επίκλησης προστασίας της Ελληνικής ΑΟΖ από την Ευρώπη) τους Ελληνικούς ενεργειακούς πόρους, είναι μία κυνική ομολογία της προσωπικής του αδυναμίας να διαχειριστεί επαρκώς και με ελληνοκεντρικό συμφέρον τον πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη του πολιτική τακτική αποδυναμώνει την χώρα (αφού επί της ουσίας καλεί και δέχεται προστασία από υποτιθέμενους «ισχυρούς» αλλά πάμφτωχους ενεργειακά) και επιτρέπει την εν συνεχεία καταλήστευση του συνόλου αυτών των τεράστιων σε όγκο ενεργειακών πηγών.

Πρόσφατα, ο καθηγητής κ. Φώσκολος, σε εκπομπή του κ. Τράγκα, ομολόγησε πως νότια της Κρήτης (στο μικρό κοίτασμα) τα αποτελέσματα από τη Νορβηγική εταιρεία ερευνών κατέδειξαν κοίτασμα διπλάσιο σε όγκο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας…! Επίσης, πρόσφατα, ο κύριος Φώσκολος ομολόγησε την ύπαρξη τεραστίου πετρελαϊκού κοιτάσματος νοτιο-ανατολικά της Ρόδου (να σημειωθεί πως το κοίτασμα «Ηρόδοτος» που βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ είναι το μεγαλύτερο της Ν.Α. Μεσογείου), ενώ νοτιο-ανατολικά της Ρόδου βρίσκονται και άλλα τεράστια κοιτάσματα ενεργειακών ορυκτών που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Υπάρχει, λοιπόν, καμία απορία γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο, γιατί υπογράφουμε συνέχεια νέα μνημόνια, γιατί οδηγείται με ταχύτατους ρυθμούς η Ελλάδα σε κατάσταση απόλυτης φτωχοποίησης;
Υπάρχει καμία απορία για την περίπτωση που οι πολιτικοί «άρχοντες» (παρόντος και παρελθόντος χρόνου) και «διασώστες», δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των εντός της Ελληνικής Επικράτειας ενεργειακών κοιτασμάτων;

Κλείνουμε με τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποκαλύπτει όσα μέχρι πριν από τρία χρόνια αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό:
«Η Ευρώπη μας χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί οι μόνες ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας είναι αυτές που ήδη αποκαλύφθηκαν ή πιθανολογούνται να αποκαλυφθούν στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας…»

Πηγή GrCitizen


Posted: 20 Jun 2013 03:08 AM PDT
Συμφωνούν, διαφωνούν, στη συνέχεια διαφωνούν στο ότι συμφώνησαν και καταλήγουν στο να συμφωνούν επί της διαφωνίας τους. Κάποιος δίνει, άλλος παίρνει, σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Πάντως, με αυτές τις εξελίξεις και με μία κυβέρνηση που για τα μάτια του κόσμου απειλεί τον εαυτό της ότι θα διαλυθεί, αλλά συνεχίζει να διαλύει όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό της, ένα είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο απλός νους:
Από τούδε και στο εξής θα έχουμε κυβέρνηση και δεν θα έχουμε, αφού ο ένας θα εκβιάζει τον άλλο και όλοι μαζί θα εκβιάζονται από την τρόικα...
Ποιός είχε πει "θα έχετε κυβέρνηση και δεν θα έχετε";...


***

Όσο θυμάμαι τον Alexis να δηλώνει το περίφημο "θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα", ανατριχιάζω! Μα, τόση νομιμότητα είχαμε να δούμε από τον περίφημο «συνωστισμό» της Σμύρνης!


***

Σκέφτομαι τον Τσίπρα πρωθυπουργό σε κατάσταση ελληνοτουρκικής κρίσης (τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο) και να αναρωτιέται: Να πάρω στον Μπάρακ να μου πει τι να κάνω, να πάρω στον Ταγίπ να ρωτήσω τι γίνεται, να πάρω στο Πεντάγωνο να τους πω τι να κάνουν ή να πάρω τον Νάσο Θεοδωρίδη για να μου πει την κομματική μας θέση;
Μεγαλεία σας λέω...!
Ο ΓΑΠ θα μοιάζει με νηπιαγωγείο μπροστά του.


***

Κι επειδή οι συναντήσεις συνεχίζονται για να υπάρξει ομαλή στροφή και ασφαλής πολιτικός ελιγμός με οφέλη από οπουδήποτε, μήπως πρέπει να αναρωτιόμαστε για το αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο... Σαμαράς;
Αν το κάνει, τότε ελπίζει σε δύο πράγματα:
α. ότι θα απαλλαχθεί από τα χειρότερα που έρχονται (αλλά έχει ψηφίσει και υπογράψει σαν πρωθυπουργός)
β. ότι θα επανεκλεγεί επειδή θα στηριχθεί από την Χρυσή Αυγή (με μία απότομη στροφή του Μιχαλολιάκου)
Πάντως, πιο εύκολο είναι να μετακινηθεί ο Όλυμπος, παρά να εγκαταλείψει την κυβέρνηση ο Σαμαράς ή κάποιος από τους συγκυβερνώντες.


***

Σκέφτομαι τον Τσίπρα πρωθυπουργό και να λέει σε διάγγελμα: Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και η Θράκη είναι χώρος συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων...
Μεγαλεία σας λέω...
Μεγαλεία μεγαλύτερα και από αυτά του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή!


***

Ο Σαμαράς μου ζητάει να τον εμπιστευτώ για να με κυβερνήσει. Ωραία! Γιατί όμως ο ίδιος δεν με εμπιστεύεται να ψηφίσω εάν θέλω να με κυβερνήσει; Μπορεί να μου απαντήσει κανείς;


***

Θα παίρνατε τον Στουρνάρα λογιστή;
Θα παίρνατε τον Σαμαρά διαχειριστή της περιουσίας σας;
Θα παίρνατε τον Βενιζέλο δικηγόρο σε μία σοβαρή υπόθεσή σας;
Θα παίρνατε τον Κουβέλη δίπλα σας σε μία δύσκολη στιγμή;
Αν όχι, πως τους ανέχεστε να ορίζουν τις ζωές σας και το αύριο των παιδιών σας;
Το έχετε αναρωτηθεί ποτέ αυτό;


***

Η τρόικα θέλει 2000 απολύσεις.
Τι θα λέγατε να απολύαμε τους 300 βουλευτές μαζί με τους υπαλλήλους της Βουλής (και δώρο στο "πακέτο" σύσσωμη την κυβέρνηση);
Έτσι κι αλλιώς οι εντολές έρχονται από έξω, ο Ράιχενμπαχ με τους Φούχτελ και τους γερμανούς επιτετραμένους στα υπουργεία κυβερνάνε...
Να εξοικονομήσουμε χρήματα, να ξεκαθαρίσουμε και την κατάσταση, γιατί το δούλεμα δεν το αντέχω άλλο. Όχι από τύπους σαν τον Άδωνη! Δεν αντέχω καμμένα μυαλά να ορίζουν την ζωή μου...


***

Με όσα συμβαίνουν, σκέφτομαι...
Αφού η ΕΡΤ έκλεισε λόγω μη αποδοτικότητας, λόγω διαφθοράς και λόγω μη εξυπηρέτησης του σκοπού λειτουργίας της, η Βουλή γιατί συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή και δεν κλείνει;


***

Μας λένε ότι θα ξεχρεώσουμε το χρέος...
Για να δούμε λοιπόν. Αν η χώρα έχει σταθερή ανάπτυξη 1% (οτιδήποτε και αν γίνεται στον πλανήτη), τότε θα εξοικονομεί περίπου 1.5 δισ. ετησίως από αυτή την ανάπτυξη.
Με βάση το υπάρχον χρέος και εάν αυτό σταματήσει να τοκίζεται, τότε θέλουμε περίπου 200 χρόνια για να ξεχρεώσουμε...
Απλά μαθηματικά.
Θα ξεχρεώσουμε, λοιπόν, αλλά περίπου σε 1000 χρόνια, επειδή η ανάπτυξη (που ακόμη δεν ήρθε και δεν προβλέπεται να έρθει με αυτές τις πολιτικές και αυτούς τους πολιτικούς) δεν μπορεί να είναι σταθερή κι επειδή το χρέος τοκίζεται.
Λοιπόν, αφού δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας, εμείς γιατί τους επιτρέπουμε να ζούνε τον μύθο τους πληρώνοντας με το αίμα μας;
Ερώτηση καταθέτω και με αγωνία περιμένω απαντήσεις…


***

Έχετε αναρωτηθεί γιατί πιέζουν οι κυβερνώντες προς μία "κοινωνική εξέγερση";
Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι ότι έτσι θα πέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με αυτό τον τρόπο θα αλωθούν (μέσω των πλειστηριασμών βεβαίως - βεβαίως) οι ιδιωτικές περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί.
Για σκεφτείτε το...


***

Η ιστορία με την ΕΡΤ είναι μία κανονική τραγωδία.
Ο θύτης και κατ' εξακολούθηση βιαστής και προαγωγός (βλ. πολιτικός κόσμος), αποφάσισε να εκτελέσει δημοσίως και με συνοπτικές διαδικασίες το θύμα του, με την κατηγορία της... εκπόρνευσης!!!
Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, τότε εξουσιάζουν δημοκρατίες τύπου Σαμαρά


***

Και όμως, όλο το κακό άρχισε όταν άλλαξαν την λέξη δουλειά με... απασχόληση και κανείς δεν μίλησε.
Δεν βρέθηκε ούτε ένας να τους πει πως η δουλειά είναι ένα μέσο διαβίωσης, ενώ η απασχόληση ένας τρόπος διασκέδασης.
Βέβαια, σχεδόν όσοι είναι στη Βουλή δεν έχουν εργαστεί ποτέ, οπότε απασχολούμενοι ως βουλευτές είπαν να... εξισωθούν με εκείνους που δούλευαν... φυσικά στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας που προσφέρει η... (δική τους) δημοκρατία.


***

Η ΕΡΤ φεύγει, αυτοί μένουν.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
Χούντα έχουμε, διατί να το κρύψομεν άλλωστε;


***

Βλέπω τον Σαμαρά και απλά θυμάμαι το Ζάππειο 1, το Ζάππειο 2 και το Ζάππειομ 3. Και σκέφτομαι:... μα τόση μεγάλη συνέπεια λόγων και έργων; Θυμάμαι και όσα έγραφαν οι Νεοδημοκράτες πέρυσι τέτοιο καιρό και βλέπω και τα σημερινά... Και σκέφτομαι: Μα τόσο μεγάλη συνέπεια και ήθος; Τόσο μεγάλη σταθερότητα χαρακτήρα;
Το ερώτημά μου για το πως θα σωθεί η χώρα αν μείνει χωρίς πολίτες (έθνος γερόντων), πως θα σωθεί χωρίς την προσωπική της περιουσία, πως θα σωθεί με κυβερνήτες που εκτελούν εντολές έξωθεν, δεν περιμένω να μου το απαντήσει κανείς.
Με γέμισε η συνέπεια, η εντιμότητα και το ήθος...
Τι να την κάνω την πατρίδα;
Περισσευούμενη είναι στα σχέδια των ισχυρών, άχρηστη στα χέρια των διασωστών, πρόβλημα στα χέρια των ανίκανων...


***

Για να έρθουμε όμως και στον καθρέφτη μας, να δούμε τι έχει να μας δείξει.
Ως πολίτες έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Μάθαμε στην "μασημένη τροφή". Αυτό πρέπει να σταματήσει. Από εμάς εξαρτάται, αν θέλουμε να συμμετέχουμε στην λήψη αποφάσεων που μας αφορούν άμεσα.
Πρέπει να ψάξουμε, να μάθουμε, ποιός έχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την χώρα. Ποιός ενδιαφέρεται πραγματικά για την χώρα και ποιός έχει εργαστεί για να αποκαλυφθούν τα όσα μαθαίνουμε πλέον με μορφή χιονοστιβάδας...
Τότε θα βρούμε την άκρη. Άλλα πειράματα με "φωτισμένους", "πεφωτισμένους", "προωθούμενους" και "υποβασταζόμενους" δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε.
Το επόμενο βήμα μας ως χώρα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο, εθνικοκεντρικό και να λειτουργήσει ως βάση για ένα καλύτερο αύριο, ένα ελεύθερο αύριο, ένα αξιοπρεπές αύριο για όλους μας
Posted: 20 Jun 2013 02:45 AM PDT
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (Trafficking) αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η χώρα μας παραμένει στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης (Tier 2) για το εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί περιορισμένη πηγή σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, καθώς και προώθησης της παιδικής εργασίας.

Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα είναι θύματα της σωματεμπορίας γυναίκες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία, και ορισμένες χώρες της Ασίας.

Όσον αφορά τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα, κυρίως παιδιά και άνδρες, είναι από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, και όλο και περισσότερο αγόρια από το Αφγανιστάν. Τα θύματα υπόκεινται στη δουλεία κυρίως στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Σύμφωνα πάντα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εκατοντάδες παιδιά, κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Ρουμανία, υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στην Ελλάδα και πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.

Επίσης, γυναίκες από τη Νιγηρία που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, μετά υποβάλλονται σε σωματεμπορία στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας, ωστόσο, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν μέσα στο 2012 σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας, αλλά και του δικαστικού σώματος, σε ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τόσο για τη διαλεύκανση υποθέσεων σωματεμπορίας, όσο και στην χορήγηση καταλύματος και στην προσφορά φιλοξενίας σε θύματα τέτοιων υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε και δίωξη αξιωματούχων που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Posted: 20 Jun 2013 02:29 AM PDT

Τα αμυντικά συστήματα σε συνδυασμό με τις μεταφορές. Η παιδεία και η τεχνολογία με τους 200 και πλέον φορείς. Και το κύκλωμα πετρελαίου, ενέργειας σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο και την ύδρευση είναι νομοτελειακά τα αντικείμενα της πολιτικής με τις επόμενες καυτές πατάτες που θα αναζητήσουν δοκιμασμένα πολιτικά χέρια.

Ας μην γελιόμαστε. Η απόφαση για την διάλυση της ΕΡΤ δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε μέρος πολιτικού παιχνιδιού ανεξάρτητα από το ότι υπήρξαν και κέρδη και ζημιές με τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός της.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Α. Σαμαράς αποκόμισε κέρδη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έδειξε πολιτικό θάρρος, παραλαμβάνοντας την καυτή πατάτα της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης. Δεύτερον γιατί οδηγεί τα κόμματα των κρατιστών τόσο των συνεργαζομένων με την κυβέρνηση όσο και της αντιπολίτευσης σε αναγκαστικές τοποθετήσεις μπροστά στις νομοτελειακές εξελίξεις που καταφθάνουν και έχουν στόχο την επιβολή (έστω και χωρίς την πρωτοβουλία μας) μεταρρυθμίσεων απόλυτα συνδεδεμένων με την παραπέρα δανειοδότησή μας και στήριξη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας από τους δανειστές.

Άρα ο κ. Σαμαράς έδωσε τις εξετάσεις του και η ιστορία θα δείξει αν πέρασε ή αν θα επιστρέψει στα "πολιτικά θρανία"...

Αλλά ας πάμε στο επόμενο βήμα που θα είναι πολυπλοκότερο του πρώτου.

Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και στα αμυντικά συστήματα, στους εξοπλισμούς και στην σύνδεσή τους με το κατασκευαστικό και προμηθευτικό σύστημα ειδών αμύνης.

Αν σημειώσουμε λοιπόν ότι η απόφαση για την κάλυψη των αναγκών μας σε προϊόντα αμύνης θα είναι (όπως αναμένεται) αποκλειστικά οι προμήθειες μέσω συμβάσεων, φυσική συνέπεια είναι το οριστικό κλείσιμο του Σκαραμαγκά αλλά και κάθε συγγενούς εγκατάστασης η τύχη των οποίων εξαρτάται από τις κρατικές προμήθειες.

Η δε διέξοδος με την απασχόληση των παραπάνω εγκαταστάσεων στον τομέα των μεταφορών θα κλείσει αναγκαστικά καθώς οι μεταφορές που σήμερα ελέγχονται από το κράτος θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών επενδυτών αφού η προσοχή δανειστών και αξιωματούχων της Ευρώπης που έχει επικεντρωθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρακολουθεί στενά και την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Έτσι ο Σκαραμαγκάς, η Ελευσίνα, η Τραινοσε, και η κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα στην συναρμολόγηση αμαξωμάτων και οχημάτων θα είναι η προσεχής καυτή πατάτα που θα παραδοθεί σε κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν.

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετείται ήδη το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης αεροδρομίου, αερολιμένων, λιμανιών και ΕΛΤΑ.

Και στον κύκλο αυτό ο επόμενος πάταγος που αναμένεται θα αφορά τις αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ και το πλήρες άνοιγμα των πάσης φύσεως ταχυδρομικών υπηρεσιών. Αυτή θα είναι και η καυτή πατάτα τύπου ΕΡΤ.

Το 2014 θα ανοίξει ακόμη μία φορά ο φάκελος παιδεία και συγκεκριμένα οι "υποφάκελοι" που αφορούν την χρηματοδότηση Οργανισμών και φορέων εκπαίδευσης, έρευνας τεχνολογίας που είναι συνδεδεμένοι με τον κρατικό κορβανά.

Οι εντολές θα λένε "κόβονται οι χρηματοδοτήσεις και διαλύονται προγράμματα και Οργανισμοί".

Σε πρώτη φάση θα ακουσθούν τα ονόματα των Οργανισμών που θα διαλυθούν ενώ δεν πρόκειται να προκύψει ρύθμιση και μέριμνα διάθεσης του προσωπικού σε άλλους Οργανισμούς.

Πρόθεση των εισηγητών (σε πολιτικό επίπεδο) είναι να ξεκαθαριστεί απόλυτα η πολιτική τοποθέτηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και να μεταβληθεί μια και καλή το τοπίο στα θέματα της παιδείας και της πανεπιστημιακής έρευνας ώστε να θεμελιωθεί από την αρχή η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Αυτήν την στιγμή πολλά σενάρια ακούγονται αλλά, κατά την άποψή μου, έχουν να κάνουν με το ξεκαθάρισμα πολιτικών θέσεων και αντιδράσεων προκειμένου οι αποφάσεις να εφαρμοστούν με συγκεκριμένο (σύντομο) χρονοδιάγραμμα.

Αφού λοιπόν βολιδοσκοπηθούν προθέσεις και θέσεις στο τέλος του 2014 και εντός του 2015 θα βγει από τον φούρνο η καυτή πατάτα του πετρελαίου-ενέργειας-ορυκτού πλούτου που θα αναζητά χέρια για να την κρατήσουν, για μια τριετία, αφού τότε με αρχή τις αποφάσεις για την μεταβίβαση, όλων των τομέων της ΔΕΗ σε ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές θα είναι καθαρό το τοπίο και για την τύχη της παραγωγής καυσίμων στην Ελλάδα και για την επανάληψη των ερευνών αξιοποίησης τυχόν αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου που μπορεί να κάνει και τον κλάδο της μεταλλουργίας αντικείμενων επενδυτικών ευκαιριών.

Μέχρι τότε βεβαίως θα είναι πλήρως ορατό και το τοπίο στο φυσικό αέριο και για τον ρόλο της Ελλάδας στο Βαλκανικό ενεργειακό γίγνεσθαι αφού γύρω στο 2015 θα οριστικοποιηθεί και ο χάρτης αγωγών και συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανασφάλειας.

Το ερώτημα που τίθεται από τις παραπάνω σχεδιαζόμενες εξελίξεις είναι γιατί τα πολύ καυτά γεγονότα πλησιάζουν χρονικά τις εκλογές. Ορισμένοι λένε ότι ριζοσπαστικές αποφάσεις για τον ρόλο του κράτους είναι καλύτερα να παίρνονται από αριστερές και συνεργαζόμενες κυβερνήσεις. Η απάντηση δε αυτή λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2015 και την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής.

Πηγή Capital
Posted: 20 Jun 2013 02:07 AM PDT
Αυτό, που κάθε πρωί έχω του κόσμου τις απορίες, πολύ μ' έχει κουράσει!
     Να ρωτήσω: Άνοιξε χθες η ΕΡΤ;  Όχι;
     Τότε εκείνος ο Κουρέλης ο κουρελής, το καταξεσκισμένο πολιτικό κουρέλι, γιατί πήγε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (μμμ...);
     Το ΠΡΩΙ δεν είχε πει ότι δεν θα πάει αν δεν ανοίξουν οι συχνότητες;
     Μήπως, (επειδή και αυτός και ο χοντρός είναι κουτοπόνηροι και παίζουν με τις λέξεις) άνοιξε κάποια άλλη, ή άλλου είδους Δημόσια τηλεόραση; Ούτε κι αυτό..

     Εν τω μεταξύ όλες αυτές τις μέρες όλο ''δημόσια τηλεόραση'' και ''δημόσια τηλεόραση''. Για ΕΡΤ δεν λένε τίποτα. Η ΕΡΤ λένε δεν υπάρχει.
     Κι αυτό που βλέπω εγώ μέρα-νύχτα στο ίντερνετ τί είναι; Το φάντασμα του νεροχύτη;
     Την καταργήσανε λέει, με Κοινή Υπουργική Απόφαση!  Ε, και;
      Κι εμείς έχουμε καταργήσει αυτούς με κοινή λαϊκή απόφαση, κι όλο μπροστά μας τους βλέπουμε!

Κύριε Κουρέλη κουρελή, αφού πρώτα σου πω και μην το πάρεις ως κολακεία, ότι απ' τους τρείς είσαι ο πιό σιχαμένος, να σε ρωτήσω δυό τρία πράγματα να μου φύγουν οι απορίες:
Στο σπίτι τους καθρέφτες τους έχεις καλύψει, ή θέλεις να βλέπεις τί φτιάχνει η Φύση στις μεγάλες της κακοκεφιές; Την γυναίκα σου και τα παιδιά σου τους κοιτάς στα μάτια;

Το άλλο πάλι: Μ' εκείνο το ''δημοκρατική'' στον τίτλο του αποκόμματός σου, τί εννοείς; Ότι εσείς είσαστε η πραγματικά δημοκρατική αριστερά; Σε αντιδιαστολή με ποιάν;
Υπαινίσσεσαι δηλαδή ότι υπάρχει και άλλη Αριστερά μη δημοκρατική, φασιστική να πούμε;
 
Εμ, πέστο μας λοιπόν, που χρόνια και ζαμάνια όλοι οι αριστεροί έχουν πρήξει όλους τους υπόλοιπους ότι η Αριστερά συμπίπτει με την Δημοκρατία!
Τελευταία απορία: Θεωρείς τον εαυτό σου δημοκράτη αριστερό; Αλλά τί ρωτάω; Εδώ θεωρείς ότι ανήκεις στα σπονδυλωτά όπως ο άνθρωπος, και όχι στα ασπόνδυλα, όπως τα σκουλήκια!

Μ' αυτές τις λίγες απορίες σε παραδίδω ''εις την μήνιν'' των συντρόφων σου..

Στην χλεύη της Ιστορίας έχεις παραδοθεί ο ίδιος!...

Posted: 20 Jun 2013 01:46 AM PDT
Συνεχίζεται η διεθνής κατασυκοφάντηση της χώρας μας με τη βοήθεια «Ευρωπαίων αξιωματούχων» που πάνε κι έρχονται με τούρκικο χρήμα…
 
Μια ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων ήρθε πριν από λίγες μέρες στη Θράκη, όπου πήρε μέρος σ' ένα τουρκοσυνέδριο (1η φωτογραφία) με θέμα τα προβλήματα της…Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο λόγος φυσικά για τους γνωστούς χρυσοπληρωμένους φιλότουρκους από τη FUEN («Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Λαών») και παρόμοιες οργανώσεις, που μας έχουν απασχολήσει κι άλλες φορές στο «Προξενείο-Στοπ» με την…παροιμιώδη αντικειμενικότητά τους ως παρατηρητών και ερευνητών.

Προ λίγων ημερών λοιπόν κάποιοι από αυτούς ξαναήρθαν στη Θράκη κι αφού επισκέφτηκαν τον μόνιμο εταίρο τους, δηλαδή το τουρκο-κόμμα DEB, και τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, συμμετείχαν στο εν λόγω συνέδριο (εννοείται στο ξενοδοχείο "Chris and Eve", μόνιμο χώρο συνάθροισης των προξενικών), παρέα ασφαλώς με όλο τον συρφετό των τουρκοψύχων της περιοχής (ήταν εκεί ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο ψευδομουφτήδες Ιμπράμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κουρτ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» Σαμί Τοραμάν (σ.σ. παράνομα, υπενθυμίζουμε, και τα τρία προαναφερθέντα σωματεία), ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Γκαλήπ Γκαλήπ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, η επικεφαλής του εν Κομοτηνή δημοτικού τουρκο-συνδυασμού Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του «Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης» Αχμέτ Αρήφ, ο εκδότης της «Μιλλέτ» και πρόεδρος του τουρκοσυλλόγου "Τσινάρ" Τζεγκίζ Ομέρ, ο αντιπρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και μέλος της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και πολλοί άλλοι.

Το συνέδριο, που διεύθυνε ο αντιπρόεδρος του DEB (και επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης) Οζάν Αχμέτογλου, ξεκίνησε με χαιρετισμούς του  προέδρου της αλυτρωτικής τουρκο-οργάνωσης ABTTF («Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης») Χαλίτ Χαμπίπογλου, και των δύο ψευτομουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης, οι οποίοι έκαναν αναφορά στα «σοβαρά προβλήματα που έχει η μειονότητα και στη σημασία που έχουν για την επίλυση τους αυτού του είδους τα συνέδρια».

Και στη συνέχεια βέβαια ήρθε η ώρα των..αντικειμενικών Ευρωπαίων, που πραγματικά έθελξαν με τον…νηφάλιο λόγο τους. «Εσείς δεν είστε ίσοι πολίτες στην Ελλάδα, διότι δεν έχετε δίγλωσσα νηπιαγωγεία» (!!!) είπε π.χ. μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του ρουμανικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ουγγρικής Συμμαχίας (RMDSZ) Λάζλο Μπόρμπελι (τον βλέπετε στη 2η φωτογραφία, να του παραδίδει πλακέτα ο πρόεδρος του DEB).  
«Πρέπει πλέον να αντιληφθείτε πως και εσείς είστε ισχυροί. Εάν στο Βέλγιο υπάρχουν υπουργοί από τη γερμανική μειονότητα και στη Ρουμανία από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο μπορεί και παρέχεται εκπαίδευση στα ουγγρικά, και εσείς λοιπόν μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό στην πλειονότητα. Ο καθένας από εσάς είναι ένας πιστός στην Ελλάδα πολίτης (σ.σ. με τέτοιες ψευτιές τους παραμυθιάζουν οι τουρκοχαφιέδες;), όπως και εμείς είμαστε πιστοί στην Ρουμανία. Επισκέφτηκα σήμερα τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας και τους εξήγησα τους λόγους της παρουσίας μου εδώ. Εμείς είναι ανάγκη να είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, διότι έτσι θα είμαστε πιο ισχυροί. Στις σημερινές επισκέψεις μιλήσαμε για τα προβλήματα σας. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω το εξής: «Το πέρασμα του κινεζικού τείχους από τον Αττίλα, που είναι μια πηγή περηφάνιας για εσάς, είναι και για εμάς μια πηγή περηφάνιας» (σ.σ. γουάου)!

Και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθυντής του FUEN Γιάν Ντίντριχσεν (τον βλέπετε στην 3η φωτογραφία επίσης με τον Αλή Τσαβούς) – μέλος ο ίδιος της γερμανικής μειονότητας στην Δανία – που είπε πως «εμείς παίρνουμε την ισχύ και την δύναμη μας από τις μειονότητες» και ότι η FUEN είναι ένας δημοκρατικός φορέας, που στηρίζει απόλυτα το κόμμα DEB, ενώ ανακοίνωσε και ότι πολύ σύντομα θα εκλεγεί στο Δ.Σ. της FUEN ο Χαλίτ Χαμπίπογλου (σ.σ. ε, και μόνο από αυτό τα συμπεράσματα αρκούν)!

Το ταξίδι όμως δεν τελείωσε βέβαια εκεί, καθώς την άλλη μέρα οι λεγάμενοι πήγαν – παρέα με τον Χαμπίπογλου και τα στελέχη του DEB – στην Ξάνθη, όπου επισκέφτηκαν τον ψευδομουφτή Μέτε στο γραφείο του (4η φωτογραφία) και ακολούθως είχαν συνάντηση στο ξενοδοχείο «Έλενα» με εκπροσώπους διαφόρων τοπικών τουρκοσυλλόγων (5η φωτογραφία).

Για μια ακόμη φορά λοιπόν κάποιοι Ευρωπαίοι υπέρμαχοι των μειονοτικών δικαιωμάτων μας κουβαλήθηκαν στη Θράκη με τούρκικο χρήμα, περιόδευσαν, είδαν διάφορους τουρκο-συλλόγους (και όχι μόνο), έκαναν προκλητικές δηλώσεις για την καταπίεση των Τούρκων και…απήλθαν. Κι εμείς δεν λέμε φυσικά ότι έλυσαν το…Θρακικό Ζήτημα ή ότι κατέστρεψαν τη χώρα, αλλά όλη αυτή η κινητικότητα διαιωνίζει ένα φορτισμένο κλίμα, έτσι; Κι ενώ «ελληνικό κράτος» δεν υπάρχει από την άλλη ούτε γι' αστείο…

 

Posted: 20 Jun 2013 12:55 AM PDT
Γράφει ο Δημήτριος Σούκερας MBA(ER)
Αντισυνταγματάρχης (ΑΣ) ε.α

Αλήθεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι, ένας οργανισμός που υφίσταται επειδή τον συγκροτούν οι Στρατιωτικοί που τον απαρτίζουν ή μήπως η ύπαρξη τους απλά είναι το αποτέλεσμα της δράσης της πολιτικής τάξης, αφού αυτή σύμφωνα με τον νόμο φέρει την ευθύνη της Άμυνας της χώρας;
Άραγε Στρατός είναι περισσότερο οι άνθρωποι, ή μόνο οι στρατηγικές, οι τακτικές ή τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά;
Και συνεπώς όταν μια χώρα σε καιρό μνημονίου περικόπτει δαπάνες στον τομέα της Εθνικής Άμυνας οφείλει ή δεν οφείλει να ελέγχει πως επιδρά αυτή της η απόφαση στην ίδια της την αποτρεπτική ικανότητα ; Αλλά με ποια διαδικασία και με ποια μεθοδολογία οφείλει να την μετράει; Ή μήπως δεν πρέπει να υπολογίζει τίποτα και ποτέ;

Αν η επιχειρησιακή ικανότητα ενός Στρατιωτικού Οργανισμού είναι το άθροισμα και ο συνδυασμός ορισμένων παραγόντων, σταθερών αρχικά, όπως τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, το σύνολο των διατιθέμενων μέσων, η στάση των συμμάχων της, το μέγεθος της παρατακτής της δύναμης, η ανάπτυξη των δυνάμεων επί του ανάγλυφου της χώρας και μια σειρά από άλλους, μεταβλητούς αυτήν την φορά, όπως η απόσταση από την τεχνολογία αιχμής του μέσου φερόμενου οπλισμού, το υιοθετημένο στρατιωτικό δόγμα, το ηθικό των στελεχών, ο επαγγελματισμός τους και το επίπεδο οργάνωσης του ίδιου του στρατιωτικού φορέα, δεν πρέπει επιπλέον να εξετάζεται και κάθε φορά το μέγεθος της εκάστοτε απειλής;

Για να καταλάβουμε τελικά, ποιός ή ποιοι είναι αυτοί που μέτρησαν την Στρατιωτική απόδοση σε αντιπαραβολή με τις δυνάμενες να υπάρξουν απειλές, ποιοι εξέτασαν όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν και πως καταλήξαμε, ένας, απλά Υπουργός Οικονομικών και κάποια Τρόικα, καταμεσίς του θέρους, να προβαίνουν σε περικοπές δαπανών που σε βάθος της τελευταίας τριετίας ξεπερνούν σημαντικά το 35% των διατιθέμενων κονδυλίων του παρελθόντος;

Μήπως να φταίνε οι συμβουλές και οι μελέτες Αναδιοργάνωσης των Αξιωματικών που σημειωτέον με το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχουν καν ολοκληρώσει σπουδές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων; Είναι γνωστό πλέον σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό πως τα πτυχία των Στρατιωτικών Σχολών Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων χαρακτηρίζονται ως πτυχία ΑΣΕΙ έτσι ώστε οι βασικοί τους μισθοί να ξεκινούν εδώ και μια εικοσαετία περίπου κάτω από τους αποφοίτους ΤΕΙ της χώρας. Τι σημασία μπορεί να έχουν πόσοι αποφοίτησαν από Σχολές Επιτελών, Πολέμου και Εθνικής Άμυνας όταν το αποτέλεσμα στην αναγνώριση είναι μηδενικό;

Συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι κατά το πολιτικό σύστημα, δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ικανότητα, δεν τους πρέπει κανένας σεβασμός, για αυτό και κατά το δοκούν μπορεί να παύονται σε μία νύχτα επειδή έτσι εξυπηρετείται η πολιτική συγκυρία ή μπορεί ακόμη να τους επιβάλλεται περικοπή αποζημιώσεων που ξεπερνούν ακόμη και το 50%;

Το ερώτημα όμως παραμένει αμείλικτο. Ποιός θα μας πει ποιο είναι το υποτιθέμενο δόγμα για την Άμυνα της Χώρας; Είναι υπέρ της υπεροχής του εξοπλισμού μας και αν ναι, πως το υπηρετούμε, όταν οι πολιτικοί αποφασίζουν και προχωρούν χωρίς καμία διαδικασία στην περικοπή δαπανών εκτελώντας λογιστικές ασκήσεις άνευ στρατευμάτων στα πεδία της Τρόικας;

Αν δεν είναι και μοιραία, υποχρεωτικά, πρέπει να στραφούμε στον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να μας στηρίξει αυτήν την δύσκολη στιγμή, στον ανθρώπινο παράγοντα, αυτόν που σε διαγωνισμούς πιλότων του ΝΑΤΟ συνήθως πρωτεύει, εκείνον που σε υπηρεσίες και ασκήσεις ξενυχτά και από κατάταξης του δεν πήρε ποτέ υπερωρίες, του άλλου που πάντοτε έστερξε και βοήθησε το κοινωνικό σύνολο σε μια σειρά από περιόδους ανάγκης. Αλήθεια πότε κάποιος μέτρησε πόσοι στρατιωτικοί υπηρετούν μόνοι τους μακριά από την οικογένειά τους; Πότε κάποιος αναρωτήθηκε το συναισθηματικό κόστος που πρέπει να καταβάλουν; Μήπως όλο αυτό το κοινωνικό φορτίο είναι Σταυρός ασήκωτος που τους οδηγεί στην απόγνωση; Και επειδή στην εποχή που ζούμε μπορεί να βρεθούν ορισμένοι να σκεφθούν «πως εκείνοι το διάλεξαν», να προλάβω να τους απαντήσω πως σε κανένα κράτος του κόσμου, ούτε καν των Αφρικανικών Χωρών, η κάστα των Στρατιωτικών δεν λαμβάνει κεκαλυμμένα την συμπεριφορά των τελευταίων σαράντα ετών και απροκάλυπτα των τελευταίων ετών του μνημονίου.

Μπορεί τα συναισθήματα, οι ενδόμυχες σκέψεις να είναι δικές μας, όμως η συμπεριφορά μας υποχρεωτικά διαμορφώνεται από αυτά που όλοι μας ζήσαμε και εκείνα που κάποιοι ακόμη ζουν στις στρατιωτικές Μονάδες. Μπορεί εκεί όλοι να είχαμε τις καλύτερες προθέσεις, όμως οι αντιδράσεις μας μακροπρόθεσμα, όπως λέει και ο Lorsch, συναρτώνται από τις προσδοκίες μας που δυστυχώς δεν εκπληρώνονται από την Ελληνική Πολιτεία.

Και αυτή είναι μια κολώνια που κρατάει πολλά χρόνια και οδηγεί τις Ε.Δ στον μαρασμό και στην κατάρρευση. Μία κατάρρευση που θα επιτείνεται όσο «μάγοι» από το πουθενά καταπιάνονται με αναδιοργανώσεις του ποδαριού, αντιμαχόμενοι για το ποιο στρατόπεδο πρέπει να μείνει ανοικτό και ποιο πρέπει να «απαλλοτριωθεί», χωρίς νωρίτερα κανείς να έχει αποφασίσει που θα δοθεί βαρύτητα στην επιλογή στρατηγικής, για την διαχείριση της Εθνικής Άμυνας. Μια παρακμή χωρίς σταματημό όταν Ανώτατοι Αξιωματικοί επί σειρά ετών δεν «επιβάλλουν» τον ρόλο τους στην πολιτική τάξη, παρασέρνοντας το στράτευμα και τις οικογένειες τους στο βάραθρο της απελπισίας, προσδοκώντας κάποιοι από αυτούς μετέπειτα εφήμερα οφίκια και τα τελευταία ένσημα δόξας. Μία βουτιά στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, πολιτικών που αδαείς με τα στρατιωτικά όντες, θεωρούν τους Στρατιωτικούς ως «βαρίδια» και «ακριβούς» εργαζόμενους, τους οποίους πρέπει να ξεζουμίσουν για να ικανοποιήσουν το κομπλεξικό εγώ τους, αντί να τους δουν ως «κεφάλαια» και «υψηλής αποτελεσματικότητας εφεδρείες».

Αλήθεια που σταματάει ο όλεθρος της ιστορίας; Μήπως πρέπει οριστικά να εξαφανίσουμε τα αντίγραφα του εφιάλτη, τους απογόνους του Μαυροκορδάτου, τα κακέκτυπα του Περικλή και τους ζηλωτές των τριάντα αργυρίων του Ιούδα; Αυτούς αναζητώ τώρα…

Posted: 20 Jun 2013 12:42 AM PDT

 Του Λ. Λιγουριώτη 

"Αρμάδα αγωγών" στήνουν οι ΗΠΑ - και η Δύση γενικότερα - στην Αδριατική και το Ιόνιο επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από χρόνια  υπό την ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας και με αντικειμενικό σκοπό την συγκρότηση δύναμης και δομών για την ασφάλεια των αγωγών και γενικότερα  των  θαλάσσιων ενεργειακών οδών της περιοχής. 
Φέτος μάλιστα το βάρος της προώθησης της σχετικής πρωτοβουλίας για το "μίνι ΝΑΤΟ" της Αδριατικής -Ιονίου έχει ανατεθεί στην Ελλάδα με την ευθύνη διοργάνωσης δύο ασκήσεων κοντά στην Κέρκυρα εντός του μηνός.

 Οι εν λόγω δύο ασκήσεις - που διοργανώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό με την "πολιτική" καθοδήγηση του υφυπουργού Άμυνας κ Παν. Καράμπελα που συμμετείχε πρόσφατα σε σχετική πολιτική διαβούλευση στο πλαίσιο της Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας (ADRION) - είναι  η άσκηση ''ADRION CAX 13'' που ξεκίνησε στις 17 και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου 2013 και η άσκηση ''ADRION LIVEX 13'' που θα γίνει από 25 έως 28 Ιουνίου 2013.
   
Η Αδριατική - Ιόνια Πρωτοβουλία  (ADRION)

Τι είναι όμως η  Αδριατική - Ιόνια Πρωτοβουλία; Για την ιστορία να πούμε ότι  ξεκίνησε τον Ιούλιο 2001 με αμερικανική έμπνευση, αλλά δρομολογήθηκε με απόφαση των τότε Υπουργών Αμυνας Ελλάδας-Ιταλίας και με "Lead Nations" τις δύο χώρες. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχει το σύνολο των χωρών της Αδριατικής και Ιονίου, ήτοι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία. Επισήμως αναφέρεται ότι ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της αλληλογνωριμίας και αλληλοκατανόησης, καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των συμμετεχουσών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού, οι προκλήσεις ασφαλείας στην εν λόγω περιοχή- μια διατύπωση που ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από την αρχή και ανεξάρτητα από το τι είχαν οι προνοητικοί σε αυτά Αμερικανοί στο μυαλό τους. Ήδη το μοντέλο ασκήσεων - με άλλο κράτος επικεφαλής κάθε έτος και ενίοτε ως ΝΑΤΟικές-  έχει εφαρμοστεί πλειστάκις, με προσαρμογή των σεναρίων στις ολοένα και πιο σύνθετες ανάγκες προστασίας των ενεργειακών οδών στην περιοχή ευθύνης και με αποστολές ολοένα και πιο σύνθετες.Και πάντα σε συνάρτηση με την πρόοδο της δημιουργίας αγωγών.


Στο που αποσκοπεί η- σταδιακή - συγκρότηση της δύναμης και η διαμόρφωση της δομής της φαίνεται καλύτερα σε όποιον δει το περιεχόμενο της περιφερειακή Διάσκεψη με θέμα «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Αδριατική και το Ιόνιο», την οποία οργάνωσε στα Τίρανα στις 29 Μαΐου το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, με τη συμμετοχή Υπουργών και Υφυπουργών Άμυνας από τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και στην οποία  συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φράνκο Φρατίνι. Από ελληνικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Άμυνας  αντιστράτηγος ε.α. Παν Καράμπελας, που ως στρατιωτικός είχε εμπειρία σε περιφερειακό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ με έδρα την Ισπανία.



 
Τι προωθούν και τι διαμήνυσαν οι ΗΠΑ!
Σκοπός της διάσκεψης, όπως χωρίς φανφάρες ανακοινώθηκε τότε, ήταν "η ανάδειξη των ζητημάτων και των τρόπων αντιμετώπισης των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων της θαλάσσιας ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή". Αλλά αυτό που δεν ανακοινώθηκε αλλά κατάλαβαν καλά όλοι ως "γραμμή" είναι ότι όλα πρέπει να επιταχυνθούν!  Άλλωστε αυτό διαμηνύουν σε όλους τους εμπλεκόμενους οι Αμερικανοί στις διμερείς επαφές τους! Και βεβαίως αυτά τα προωθούν και για άλλους ενεργειακούς δρόμους- με τις κατάλληλες προσαρμογές! Π.χ. δεν ειναι τυχαία η ολοένα και πιο συχνή συνεκπαίδευση Ελλάδας -Ισραήλ και Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο ή η αντίστοιχη δράση ΗΠΑ -Ισραήλ με την προσθήκη, τελευταία, και της Ελλάδας!


Η εστίαση στα ενεργειακά και οι άλλες αποστολές 
Η εστίαση δε στα ενεργειακά  προκύπτει και από την συνέχεια της ανακοίνωσης: "Κοινή διαπίστωση των μετεχόντων ήταν η ύπαρξη κοινών και αναδυόμενων προκλήσεων για την ασφάλεια στην περιοχή που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ουσιών, αγαθών και ανθρώπων, στις τρομοκρατικές ενέργειες, στην προστασία των ενεργειακών οδεύσεων και στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού επί θεμάτων ασφαλείας". Και φυσικά όλα αυτά θα εξυπηρετηθούν "καλύτερα" αν ολοκληρωθεί η ευρατλαντική ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξ ου και τα σχετικά ευχολόγια επ' αυτού.
Από την πλευρά του  ο Έλληνας Υφυπουργός- που ενημερώνεται για την πορεία των ασκήσεων -  εξήρε την κορυφαία γεωστρατηγική σημασία της περιοχής Αδριατικής - Ιονίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την Ελλάδα, λόγω μεταξύ άλλων, του ενεργειακού δυναμικού τους αλλά και της ανάγκης εξασφάλισης των ενεργειακών οδεύσεων.
Κάτι που, όπως επισημαίνεται από ειδικούς, έχει την σημασία του και λόγω των ερευνών που ήδη έχουν ξεκινήσει σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος στο Ιόνιο Πέλαγος, Πατραϊκό Κόλπο κ.α.




Ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας
 Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, ώστε να επιτυγχάνεται ο συντονισμός και η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών που θα καθιστούν δυνατή τόσο τη συγκρότηση κοινής ναυτικής εικόνας όσο και την ιεράρχηση των κινδύνων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
 Η αναφορά αυτή του κ Καράμπελα που έγινε σε συνεργασία φυσικά με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν είναι καθόλου τυχαία: Αναδεικνύει το ρόλο που έχουν εξ αντικειμένου στον τομέα των πληροφοριών και της επιτήρησης που δύο μεγάλες χώρες της περιοχής - Ιταλία και Ελλάδα- με τα μέσα που διαθέτουν στον ναυτικό τομέα, αλλά και λόγω γεωγραφίας.


 Τι διαθέτει η Ελλάδα
Κάτι που το είπε μάλιστα και καθαρότερα στοχεύοντας - από την πλευρά του - στην ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας :Για τα ανωτέρω, πρόσθεσε,  η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα και την απαραίτητη υποδομή για να εγγυηθεί και να υποστηρίξει τη θαλάσσια ασφάλεια. Εννοεί δε - ανεξαρτήτως της τρέχουσας δυσκολίας λόγω κρίσης- την δομή του Ναυτικού με την Διοίκηση Ιονίου, τα πλοία του Στόλου, τα ραντάρ επιτήρησης, τα - μοναδικά  εκτός ΝΑΤΟ - ''ιπτάμενα ραντάρ'' Εριάυ κ.α. 


Οι 2 ασκήσεις

1η ) Η άσκηση ''ADRION CAX 13'' (Computer Assisted Exercise) είναι μια άσκηση προσομοίωσης που διεξάγεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Προσομοίωσης Εθνικής Άμυνας (ΚΕΠΕΑ), με συμμετοχή συνολικά 29 ατόμων από τα Πολεμικά Ναυτικά των κρατών της πρωτοβουλίας. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων επί δογμάτων και διαδικασιών Έρευνας – Διάσωσης (SAR), εκκένωσης αμάχων και ναυτικής αποτροπής.
     
2η) Η ''ADRION LIVEX 2013'' είναι μια άσκηση μικρής κλίμακας με συμμετοχή πλοίων των Πολεμικών Ναυτικών των κρατών της ADRION, η οποία θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Κερκύρας. Τα κυριότερα αντικείμενα συνεργασίας θα είναι η εκτέλεση τεχνικών ασκήσεων και επιχειρήσεων νηοψίας, ασύμμετρης απειλής, έρευνας – διάσωσης και ναυτικής αποτροπής.

Πηγή OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.