21 Ιουλ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 20-7-13

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 20 Jul 2013 02:12 PM PDT
«Την 20η Ιουλίου του 1974, οι Ελλαδίτες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου με κύριο εφόδιο τους την υπέρμετρη αγάπη τους προς την πατρίδα μαζί με τον αδελφό Ελληνοκυπριακό λαό ρίχτηκαν στη μάχη κατά των ιταμών Τούρκων εισβολέων, γράφοντας με τα αιματοβαμμένα τους κορμιά σελίδες άφθαστου ηρωισμού. 

Όπου και να κλήθηκαν, σε όποιες μάχες και να έλαβαν μέρος, με αποκορύφωμα την τριήμερη επική μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, υπερασπίστηκαν με σθένος τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. 

Η ΕΛΔΥΚ που είχε το στρατόπεδο της δίπλα στη Λευκωσία, στον δρόμο προς το Γερόλακο, ήταν κυριολεκτικά σαν τη μύγα μες στο γάλα στον εκτεταμένο και επίπεδο κάμπο. Χτυπήθηκαν λυσσαλέα και οι βόμβες Ναπάλμ κατέκαιαν τα πάντα.

Οι μισοί από τους ηρωικούς μαχητές είχαν αφιχθεί μόλις την προηγούμενη το βράδυ από την Ελλάδα. Αυτοί δε που είχαν φύγει με το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ για να απολυθούν ξαναγύρισαν εθελοντικά για να πολεμήσουν. Οι Τούρκοι πίστεψαν ότι μετά τον βομβαρδισμό θα μπορούσαν εύκολα να καταλάβουν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Όμως γελάστηκαν, αφού οι ΕΛΔΥΚάριοι όχι μόνο δεν εκάμφθησαν από τους βομβαρδισμούς, αλλα κατέλαβαν το στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ και επιχείρησαν και νυχτερινή επίθεση προς το ΚΙΟΝΕΛΙ, εναντίον των Τουρκικών μονάδων, που είχαν φτάσει στον τουρκικό θύλακα με ελικόπτερα και αλεξίπτωτα. 

Οι Τούρκοι, λόγω της αρχικής πικρής εμπειρίας τους στη σύγκρουση με την ΕΛΔΥΚ, συγκέντρωσαν τα επίλεκτα συντάγματά τους (καταδρομών και αλεξιπτωτιστών) και αμέσως με την υπόγραφή της ανακωχής (22 Ιουλίου 1974 ώρα 16.00) άνανδρα επιτέθηκαν το ίδιο βράδυ κατά της ΕΛΔΥΚ, ώστε να ξεκαθαρίσουν αυτό το ισχυρό εμπόδιο.
Οι ΕΛΔΥΚάριοι είχαν εντολή να μην κάνουν χρήση πυρών λόγω της ανακωχής. Οι Τούρκοι πλησίασαν ανενόχλητοι μέχρι τα 150 μέτρα και κανείς από την ΕΛΔΥΚ δεν έβαλε λόγω της απαγορευτικής διαταγής... 

Είχε αρχίσει να πέφτει σκοτάδι όταν μια κραυγή έσκισε τον αέρα «ΒΑΡΑΤΕ ΤΟΥΣ! ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΟΛΟΥΣ». Ήταν ο Λοχαγός Αρώνης Σπύρος του 6ου Λόχου όπου παρέβη την απαγορευτική εντολή και έτσι άρχισε μια από της μεγαλύτερες μάχες της πρώτης φάσης του ΑΤΤΙΛΑ όπου και διαλύσαμε τους Τούρκους.
 
Οι Τούρκοι Κομάντος είχαν βάλει στην πρώτη σειρά Κούρδους για να σκοτωθούν αυτοί πρώτα από τα πυρά μας (το ομολόγησαν άλλωστε οι συλληφθέντες αιχμάλωτοι). Δεν μπορούσαν να χωνέψουν την αποτυχία τους από μια μονάδα αριθμητικά κατώτερη, που δεν ήταν σε ισχυρό έδαφος και την όλη επιχείρηση την είχαν χαρακτηρίσει σχετικά εύκολη. 

Μετά την αποτυχία τους προσπάθησαν να κυκλώσουν την ΕΛΔΥΚ και γι'αυτό άρχισαν τις μετακινήσεις βαρέων αρμάτων και πυροβολικό προς το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας που ήταν στα νώτα της ΕΛΔΥΚ. Οι Τούρκοι αργά αλλά σταθερά άρχισαν να μεταφέρουν τις  πιο επίλεκτες μονάδες τους γύρω από την ΕΛΔΥΚ και την 14η Αυγούστου το πρωί, ολόκληρο το 50ό Σύνταγμα ενισχυμένο με δύο επιπλέον Τάγματα, με 45 άρματα μάχης και Πυροβολικού, με συνεχή υποστήριξη από την αεροπορία, επιτέθηκαν κατά του Στρατοπέδου. Το Στρατόπεδο το υποστήριζαν δύο λόχοι των 100 περίπου ανδρών (2ος και 4ος Λόχος) και ορισμένα κομμάτια του Λόχου διοικήσεως, όπως οι Μουσικοί, το Μηχανικό, οι γραφείς οι Στρατονόμοι και άλλοι. Μόλις που έφθαναν τους 300ους, πιθανώς να τους ξεπερνούσαν κατά τι. Όλοι αυτοί οι άνδρες  ήμασταν καταταλαιπωρημένοι από τον Α' γύρο του πολέμου. Υποφέραμε από τη ζέστη, την έλλειψη νερού και φαγητού καθώς και αϋπνία. Η κρούση της πρώτης επίθεσης ήταν εξαιρετικά βίαιη κυρίως λόγω των βομβών Ναπάλμ από τον αέρα. Σε όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών χωνόμαστε μέσα σε χωμάτινα ορύγματα και μόλις οι Τούρκοι έφθαναν σε απόσταση βολής τους χτυπούσαμε με φονικό πυρ.
 
Όλη η Κύπρος έπεφτε από την άνευ αντιστάσεως προέλαση των Τούρκων και στην ΕΛΔΥΚ η καλύτερη Τουρκική δύναμη δεν είχε προχωρήσει ούτε μέτρο. Ενώ οι επιθέσεις διαδέχονταν η μια την άλλη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Πρωί πρωί της Παναγίας οι Τούρκοι αναμένονται αλλά δε φαίνονται πουθενά. Οι φήμες έλεγαν ότι έγινε ανακωχή. Όμως κατά τις 11.00 η ώρα οι Τούρκοι με ξαφνικό και συντονισμένο πυρ επιτέθηκαν ξανά κατά των ΕΛΔΥΚάριων. Παρά τις λυσσώδεις επιθέσεις μιας ολόκληρης μέρας, η ΕΛΔΥΚ δεν πέφτει. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι απώλειες, αφού η πεδιάδα είχε στρωθεί με τα κορμιά των Τούρκων στρατιωτών.
Οι απώλειες της ΕΛΔΥΚ είναι μικρές και όσο προχωρεί ο πόλεμος είναι ακόμα μικρότερες λόγω της εμπειρίας των μαχητών... 

Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει της Παναγίας για πρώτη φορά το πυροβολικό των Τούρκων σταμάτησε. Για μας η νύχτα ήταν λυτρωμός από την αεροπορία και εκείνο το καταραμένο όλπο που λέγεται όλμος. Με την κατάσταση στην ΕΛΔΥΚ άρχισαν πλέον να ασχολούνται Τούρκοι, Έλληνες, ΟΗΕδες μη μπορώντας να εξηγήσουν τα συμβαίνοντα μέσα σε μια γενική κατάρρευση. Ακόμα και ο Στρατηγός της εισβολής ΝΤΕΜΙΡΕΛ το μνημονεύει.

Έτσι φθάσαμε στην αποφράδα ημέρα της 16ης Αυγούστου.

Αυτή η μέρα δεν μπορεί να περιγραφεί με τίποτα. Ήταν μια μέρα που άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως. Ενίσχυση δεν ερχότανε, αλλά και ο απεγκλωβισμός των ΕΛΔΥΚάριων δεν απασχολούσε κανέναν! 

Πίστευαν ότι τελικά δεν θα ζούσαμε κανένας.

Η τουρκική επίθεση άρχισε με το σύνολο των δυνάμεων της και των πυρών. Τα άρματα άρχισαν να καβαλούν τα ορύγματα και εκεί έγινε μάχη σώμα προς άρμα. Οπότε άρχισαν και οι απώλειες.

Τι θαύμα και πάλι! Οι 300 ΕΛΔΥΚάριοι κράτησαν και δε χάσανε το Στρατόπεδο ώσπου ήρθε η διαταγή στις 13.45 από τον Υποδιοικητή και Στρατοπεδάρχη Σταυρόπουλο Παναγιώτη για οπισθοχώρηση. Οπισθοχώρηση βέβαια την ημέρα είναι ένας θάνατος. Πράγματι κινηθήκαμε προς τα πίσω στη Σχολή Γρηγορίου με σκοπό να απεγκλωβιστούμε από τους Τούρκους.

Μερικοί δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την οπισθοχώρηση και έμειναν εκεί, πολεμώντας, πέφτοντας νεκροί ή συλλαμβανόμενοι τραυματίες από τους Τούρκους. Μεταξύ αυτών και ο γίγαντας του 4ου Λόχου Ανθ/της Κέντρας Κ. με τη Διμοιρία του.

Τότε άρχισαν και οι πολύ μεγάλες απώλειες. Όσοι σωθήκαμε μπήκαμε κατά τις 18.00 στις γραμμές μας, οπότε έγινε και ανακωχή. 

ΣΧΟΛΙΑ

Αυτοί οι ήρωες και όλοι οι υπόλοιποι που καταφέραμε και επιβιώσαμε πιστεύουμε ότι πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα. Η πατρίδα όμως όλα αυτά τα χρόνια έλαμψε και εξακολουθεί να λάμπει δια της απουσίας της.

Στην πατρίδα μας την Ελλάδα, όμως, όλα μπορεί να συμβούν. Το τι υπoστήκαμε από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την φρίκη και την αγριότητα του πολέμου, με νωπές τις μνήμες της αθλιότητας και τα βιώματα μας, δεν περιγράφεται.  Περιμέναμε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να μας καλέσουν κάποια στιγμή όταν ηρεμήσουν τα πράγματα και να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει των αγώνα μας, την προσφορά μας και ότι μας τιμούν σαν ήρωες πολέμου. Αντ' αυτών όμως εισπράξαμε αδιαφορία, εγκατάλειψη,κλειστές πόρτες, περιφρόνηση και βέβαια το στίγμα του χουντικού. Λες και εμείς οι Έφεδροι που μας έστειλε στην Κύπρο η ίδια μας η Πατρίδα για να την υπηρετήσουμε οργανώσαμε και κάναμε το Πραξικόπημα! Βέβαια, αν ανατρέξουμε στην Ιστορία μας θα θυμηθούμε το τέλος του Αθηναίου Ναυάρχου Θεμιστοκλή, νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, του Λακεδαιμόνιου αντιβασιλιά Παυσανία, νικητή της μάχης των Πλαταιών, την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο κλπ.

Εμείς οι μικροί και ταπεινοί γιατί να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση;

Η σκέψη μας καθημερινά εδώ και 34 χρόνια κάποια στιγμή του 24ώρου επιστρέφει και περιηγείται τα πεδία του ηρωισμού και της θυσίας και συγκινούμαστε και δακρύζουμε. Η καρδιά μας όμως, σας διαβεβαιώνουμε, δεν έφυγε ποτέ από την Κύπρο μας. Βρίσκεται πάντα εκεί, για να συντροφεύει τους συμπολεμιστές μας που έγειραν στη γη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, και λέω έγειραν γιατί, όπως όλοι θα γνωρίζετε, οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ, αλλά γέρνουν για να ξαποστάσουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλοι εμείς πράξαμε το καθήκον μας προς την πατρίδα στο ακέραιο και θεωρούμε πως μας αντιπροσωπεύει πλήρως ο παρακάτω στίχος:

Εμείς ήμασταν πάντα με τον Έκτορα
Που ήξερε πως δεν έχει ελπίδα,
Μα βγήκε από τα Τείχη και σκοτώθηκε,
Για της ψυχής του την Πατρίδα!
 




Posted: 20 Jul 2013 11:16 AM PDT

Του Φρίξου Δαλίπη 

Λευκωσία: Οι σειρήνες ηχούν και αυτό το πρωινό πένθιμα για να θυμίσουν το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος αυτού του τόπου. Έγκλημα, το οποίο πλέον αποδεικνύεται μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές των γεγονότων. Ένα προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα, στηριγμένο στην προδοσία, την εγκληματική άγνοια, αλλά και στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.
Θύμα όλων αυτών των σχεδιασμών, ο κυπριακός ελληνισμός, ο οποίος θρηνεί ακόμα για την τραγωδία και τις ανοικτές πληγές που αιμορραγούν.

Μέσα από στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου», προκύπτει πλέον ξεκάθαρα και με στοιχεία, η συνωμοσία εις βάρους της Κύπρου, η οποία ξεκινά από τη δεκαετία του 1960 μετά το ναυάγιο των προσπαθειών για επιβολή του «Σχεδίου Άτσενσον», το οποίο προέβλεπε τη διχοτόμηση του νησιού και την διπλή ένωση. Η αποστασία στην Ελλάδα που οδήγησε στην επιβολή της Χούντας των Συνταγμαρχών, οι συνθήκες αποσταθεροποίησης στην Κύπρο, η κρίση της Κοφίνου, η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, η δημιουργία του «Εθνικού Μετώπου», η άφιξη του Γρίβα και η δημιουργία της ΕΟΚΑ Β', οι απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου, η εκκλησιαστική κρίση, ήταν μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην 15η Ιουλίου 1974 που άνοιξε το δρόμο για ολοκλήρωση των σχεδιασμών στις 20 Ιουλίου 1974.

Μέσα από το μαρτυρικό υλικό, αλλά και τα απόρρητα έγγραφα που εξασφάλισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, αποκαλύπτοντας συνταρακτικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν και το μέγεθος της συνωμοσίας αλλά και της προδοσίας εις βάρους της Κύπρου. Τον ρόλο της Χούντας των Συνταγματαρχών, τις σχέσεις ΕΟΚΑ Β' με τη Χούντα, το ρόλο των Αμερικανών, αλλά και τις σχέσεις συνεννόησης μεταξύ της χουντικής κυβέρνησης με την τουρκική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό, το κρυπτογραφημένο σήμα που απέστειλε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα η ώρα 06:15 το πρωί. «Η ώρα 05:45 κληθείς κατεπειγόντως συνηντήθην με τον κ. Γκιουνές όστις μου ανακοίνωσεν εξής: Τουρκική κυβέρνησις πληροφορεί ελληνική κυβέρνηση ότι απεφάσισε κάμη χρήσιν άρθρου 4 εδαφίου 2 Συνθήκης Εγγυήσεως. Ενέργεια αυτή τουρκικής κυβερνήσεως τοποθείται αυστηρώς εντός πλαισίου συμβατικής ταύτης διατάξεως και αποβλέπει εις επαναφορά εις κατάστασην πραγμάτων οριζομένης εν ειρημένη συνθήκη. Προστίθεται ότι κατά συνομιλίας μετά κ. Σίσκο, (σ.σ. οι συνομιλίες ήταν στις 19 Ιουλίου), διαβεβαιώσαμεν τούτο, ότι τουρκικά στρατεύματα δεν θα ανοίξουν ποτέ πυρ εφόσον το αυτό πράξουν δυνάμεις αίτινες ευρίσκονται εν νήσω».
Στην ουσία δηλαδή, αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τον Σίσκο ότι κατεβαίνουν στην Κύπρο για να εφαρμόσουν το σχέδιο.

Όπως ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος κατά τη σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, το πιο πάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από τα πρακτικά της συνάντησης της Χούντας με τον Σίσκο στις 19 Ιουλίου. Εμμέσως πλην σαφώς, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, η Χούντα αποδέχθηκε την εισήγηση του Σίσκο για κατάληψη τμήματος των εδαφών της επαρχίας Κερύνειας από τα τουρκικά στρατεύματα για να αποκτήσει έξοδο προς τη θάλασσα ο τουρκοκυπριακός θύλακας Κιόνελι- Λευκωσίας.

«Η Τουρκία είχε καταστρώσει το σχέδιο της για κατάληψη του 30% του κυπριακού εδάφους», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος. «Το σχέδιο Άτσενσον προέβλεπε πολύ μικρότερο ποσοστό. Όμως η Τουρκία, κατά την άποψη μου, θεωρούσε το σχέδιο Άτσενσον, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο, για να μπορέσει μέσα από τη στρατιωτική βάση που θα είχε στην Καρπασία, να μετακινήσει ελεύθερα στρατιωτικές δυνάμεις και όποτε θεωρούσε κατάλληλο να κάνει προέλαση και να καταλάβει το έδαφος που είχε σχεδιάσει. Διότι το πιο δύσκολο κομμάτι στους σχεδιασμούς της ήταν η απόβαση.

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κατ' επέκταση, στις αντιλήψεις που είχαν ήταν ότι η λύση της διπλής ένωσης που έπρεπε να επιβληθεί στην Κύπρο, με τρόπο ώστε:
  • Να μην υπάρχει νικητής και ηττημένος
  • Να μην υπάρχει ελληνοτουρκικός πόλεμος
  • Να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των χωρών της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ανέφερε.
Καλά μελετημένη η εφαρμογή των σχεδίων

Από το 1965 μέχρι το 1974 υπήρχε μία σταδιακή κλιμάκωση των προσπαθειών επιβολής λύσης και ανατροπής του Μακαρίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι το έγκλημα εις βάρος της Κύπρου ήταν προσχεδιασμένο. Όπως προκύπτει μέσα από τα γεγονότα, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν ήταν ένα στιγμιαίο, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Ήταν το αποκορύφωμα μια σειράς γεγονότων που ξεκίνησε από το 1965, είχαμε το 1966 τις συνομιλίες της κυβέρνησης των αποστατών στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη συνάντηση τον Δεκέμβρη του 1966 στο Παρίσι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στο σπίτι του Έλληνα Πρέσβη. Για να φτάσουμε στη συνέχεια στα γεγονότα της Κοφίνου το 1967 στις συνομιλίες του Έβρου, να φτάσουμε μετά στην ίδρυση του Εθνικού Μετώπου με συγκεκριμένο στόχο, για να πάμε στη συνέχεια στη δολοφονική απόπειρα κατά του Μακαρίου το 1970, να ακολουθήσει η εκκλησιαστική συνωμοσία εναντίον του Μακαρίου, αφού προηγήθηκε και η άφιξη Γρίβα στην Κύπρο και να φτάσουμε στο πραξικόπημα.

«Ανώτατο στέλεχος της ΕΟΚΑ Β' κατέθεσε στην Επιτροπή», αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, «ότι από τον ίδιο τον Γρίβα έλαβε οδηγίες από το 1969 για να προχωρήσει στη στρατολόγηση και στη δημιουργία ένοπλης οργάνωσης ικανής να διεκπεραιώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι το καλοκαίρι του 1971, πριν από την άφιξη του Γρίβα, η οργάνωση αυτή που στη συνέχεια ονομάστηκε ΕΟΚΑ Β' αριθμούσε 650 μέλη ένοπλα, καθώς επίσης και δίκτυο πληροφοριοδοτών σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Επίσης, με την άφιξη του Γρίβα στην Κύπρο, αποκαλύπτεται και το πρώτο σχέδιο που εκπόνησε ο Γρίβας για πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου, με την ονομασία «ΣΦΕΝΔΟΝΗ». Στη συνέχεια είχαμε το ματαιωθέν πραξικόπημα της 15ης Φλεβάρη του 1972, το οποίο επιβεβαιώνεται από υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Παναγιωτάκος, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, από το οποίο επιμόνως ζητούσε την έγκριση για να ξεκινήσει το πραξικόπημα. Μάλιστα χαρακτηριστικά λέει, «όσον καθυστερείτε να μας δώσετε την έγκριση σας, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το λεωφορείο».
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο λέει ότι σε κάποιες από τις τοποθετήσεις του συνομιλητή του από το υπουργείο Εξωτερικών, τον ρώτησε, «η πέραν του ατλαντικού δύναμη, δεν έχει δώσει το πράσινο φως; Δηλαδή οι ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, μετά από αυτό, ο Μακάριος κάλεσε τον Κληρίδη στο γραφείο του, τον ενημέρωσε για το συγκεκριμένο στοιχείο, ο οποίος επισκέφθηκε τότε τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία και του έθεσε υπόψη του ότι αυτό γνωρίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και μία μαζική κινητοποίηση του λαού, με το ογκώδες συλλαλητήριο στην Αρχιεπισκοπή και έτσι οδηγηθήκαμε σε ματαίωση του πραξικοπήματος.

Η εμπλοκή των τριών Μητροπολιτών

Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά έγγραφα που κατάφερε η Επιτροπή να εξασφαλίσει, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 1972, δηλαδή δέκα μέρες μετά τη ματαίωση του πραξικοπήματος. Ο Παναγιωτάκος είχε ήδη επιστρέψει στην Αθήνα και ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών. Το έγγραφο αφορά συνάντηση του υφυπουργού κ. Παναγιωτάκου και του Τούρκου Πρέσβεως στην Αθήνα, Τουρκμέζ. Ανάμεσα στα υπόλοιπα που αναφέρονται, όσον αφορά τις προσεχείς ενέργειες που πρέπει να γίνουν, λέει ο Παναγιωτάκος, «ανέφερα (εννοεί του Τούρκου Πρέσβη) ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι εις συνεχή επαφή μετά των τριών Κυπρίων Μητροπολιτών και του απεκάλυψα ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας στην Κύπρο παραμονής, είχον σειρά συναντήσεων μετ' αυτών. Οτι οι Μητροπολίται με την εις αυτούς αποκάλυψη στοιχείων περί των κινδύνων ους συνεπάγεται η μετά των κομμουνιστών πολιτική συνεργασία του Μακαρίου, υπεσχέθησαν ενεργό συμμετοχή εις τας προσπάθειας ανατροπής του Κυπρίου Προέδρου. Σημαντικό μέρος της πολιτικής του δυνάμεως, αντλεί ο Μακάριος εκ της κυπριακής Εκκλησίας. Ελπίζουμε λοιπόν ότι ενέργειαι των τριών Μητροπολιτών, θα τον κλονίσουν τόσο, ώστε να καταστεί ευχερής η απομάκρυνσής του(…).

Ως ήταν φυσικό δεν ήτο εις θέσην να μου απαντήσει κατά πόσο η χώρα του θα ήτο διατεθειμένη να συμβάλει εις την διά δελεασμού παγίδευση του Μακαρίου. Νομίζει όμως ότι η απάντηση θα είναι θετική. Υπεσχήθη ότι η δική του εισήγηση προς την κυβέρνηση του θα είναι θετική».

Αποκαλύπτεται δηλαδή με αυτό το έγγραφο, η συνεργασία της Χούντας με την τουρκική κυβέρνηση.

Εμπόδιο ο Μακάριος

Από την ώρα που ο Μακάριος αρνείτο να γίνει η διπλή ένωση και τα υπόλοιπα, έπρεπε να φύγει από τη μέση και έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα μίας ανώδυνης μικρής έκτασης πολεμικής σύρραξης στην Κύπρο, για να δικαιολογηθεί η επέμβαση της Τουρκίας και η κατάληψη των εδαφών.

«Αυτό έχει δύο διαστάσεις», εξηγεί ο κ. Σιζόπουλος. «Η μία διάσταση ήταν ότι έπρεπε να αποχωρήσει η ελληνική Μεραρχία από την Κύπρο. Η παρουσία της στην Κύπρο εξυπάκουε ότι εάν η Τουρκία επιχειρούσε απόβαση στην Κύπρο και είχε ισχυρό αντίπαλο, αν η απόβαση αποτύγχανε, η Ελλάδα θα ήταν νικήτρια και η Τουρκία χαμένη. Εάν η απόβαση επιτύγχανε τότε η Τουρκία θα ήταν η νικήτρια και η Ελλάδα χαμένη. Η παρουσία μιας μεραρχίας με πιθανή αποβατική ενέργεια της Τουρκίας συνιστούσε ελληνοτουρκικό πόλεμο, άρα έπρεπε να φύγει, άρα η αποβατική ενέργεια να ήταν θέμα τουρκοκυπριακό και όχι ελληνοτουρκικό. Γι' αυτό σκηνοθετήθηκε η κρίση της Κοφίνου. Να φύγει η Μεραρχία, να αποδυναμωθεί η Κύπρος και να αποφευχθεί εμπλοκή της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί οι Ελλαδίτες θύματα της εισβολής, ως θύματα πολέμου».

Η δεύτερη διάσταση του θέματος, όπως εξηγεί, ήταν ότι για να νομιμοποιηθεί η εισβολή της Τουρκίας, έπρεπε να υπάρχει νόμιμη δικαιολογία. Η απλή δολοφονία του Μακαρίου από μόνη της, δεν συνιστούσε νόμιμη πρόκληση προς την Τουρκία. Έπρεπε να υπάρξει πραξικοπηματική ανατροπή. Γι' αυτό υπήρξε το πραξικόπημα και όχι η δολοφονία του Μακαρίου. «Μπορεί να συνδυάζονταν τα δύο, όπως σχεδιαζόταν το 1970 με την απόπειρα εναντίον του ελικοπτέρου του. Να γινόταν δολοφονία και να γινόταν και επέμβαση του στρατού για κατάληψη της εξουσίας. Γι' αυτό και δεν δοκίμασαν να σκοτώσουν τον Μακάριο στις 15 Ιουλίου όταν ερχόταν από το Τρόοδος και περνούσε έξω από το στρατόπεδο των τεθωρακισμένων στην Κοκκινοτριμμιθιά, αλλά τον άφησαν να φτάσει στο Προεδρικό. Ήταν για να δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία, να εφαρμόσει «νόμιμα» πλέον το σχετικό άρθρο της συνθήκης», αναφέρει.

«Αυτό», επισημαίνει, «προκύπτει και από ένα σημαντικό στοιχείο. Στις συνομιλίες του Λονδίνου στο Lancaster House το 1959, στα πρακτικά της 18ης Φεβρουαρίου, υπάρχει μία παράγραφος που αφορά διάλογο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Αβέρωφ- Ζουρλού αντίστοιχα. Όπου ο Ζουρλού ενημερώνει τον Αβέρωφ ότι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να έχει επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο δεν είναι για να τα ασκήσει για ασήμαντο λόγο. Αλλά σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε ένα πραξικόπημα στην Κύπρο, η Τουρκία να μην έχει το νόμιμο δικαίωμα της επέμβασης; Άρα στην ουσία και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όσοι ασχολούνταν με το Κυπριακό, θα έπρεπε να γνώριζαν ότι οποιαδήποτε πραξικοπηματική ανατροπή εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όποιος και να ήταν αυτός, στην ουσία σήμαινε νομιμοποίηση τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο».

Κλιμάκωση της κρίσης


Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, όπως αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, είναι η κατάθεση στην Επιτροπή του Λοχαγού του κλιμακίου στην Κύπρο της ελληνικής ΚΥΠ, Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, σύμφωνα με την οποία, από τον Απρίλιο του 1974 είχαν παρατηρηθεί ασυνήθιστες κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο. Μάλιστα παρατηρήθηκε μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως της 28ης Μεραρχίας, όπως επίσης του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, των τεθωρακισμένων και ασυνήθιστες ασκήσεις αποβατικής ενέργειας στον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

«Αυτά συμπίπτουν με δύο γεγονότα», επισημαίνει. «Πρώτον την εντολή της Χούντας προς την ΕΟΚΑ Β' για να εντείνει τη δράση της σε βάρος του Μακαρίου με το χαρακτηριστικό «χτυπάτε στο ψαχνό» και το δεύτερο συμπίπτει με την τελική απόφαση της τετράδας της Χούντας για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα. Το οποίο προσδιοριζόταν προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».




Posted: 20 Jul 2013 11:18 AM PDT

Η νύχτα φεύγει, ο μισθός φεύγει, η σύνταξη φεύγει, η Τρόικα μένει και… και ο Χάρρυ Κλυνν έρχεται με την καλοκαιρινή του περιοδεία ανά την Ελλάδα και «ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ!»

Θέλετε να φωνάξετε, να διαμαρτυρηθείτε;
Να βρίσετε για όλα αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν γύρω σας;
Θέλετε να τα πείτε έξω από τα δόντια και δε ξέρετε πως;
Τώρα υπάρχει τρόπος:...

Εκτονωθείτε με το Χάρρυ Κλυνν… και «ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ»
Η σατιρική μουσική παράσταση, αντίδοτο στην κατάθλιψη του Έλληνα.
Η γελοιοποίηση της εξουσίας μέσα από τη σάτιρα και το γέλιο με τον τρόπο που μόνο ο Χάρρυ Κλυνν γνωρίζει…
Γιατί αυτός γέννησε τους ρόλους που δεν γέρασαν ποτέ.
Ο «Μέγας αλχημιστής της σάτιρας», η «Δαιμόνια αλογόμυγα» που πειραματίστηκε, δημιούργησε, επηρέασε, και παραμένει σε θέση μάχης και…
 «ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ»



Posted: 20 Jul 2013 02:01 PM PDT

Λάθος ημερομηνία διάλεξε ο Βενιζέλος να πάει ταξίδι στους Μεμέτηδες.

Ίσως μερικοί να θέλουν να δείξουν ότι δεν έχει σημασία το παρελθόν γιατί βλέπουν στο μέλλον.

Εμείς ξέρουμε όμως, ότι το παρελθόν έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το σίγουρο μάλιστα είναι ότι οι πρόγονοι των Τούρκων, οι Γιουγκούρ Τούρκοι, είναι ο αρχαιότερος εχθρός των Ελλήνων.

Το πόδι του Αττίλα εξακολουθεί να πατάει πάνω στην Κύπρο, πάνω στη Σμύρνη και πάνω στην Πόλη.

Τα τουρκο-σήριαλ δεν μας έχουν χαζέψει , ούτε μας έχουν μαγέψει όλους.

Η Κύπρος είναι Ελλάδα και η τουρκιά πάτησε ξανά εκεί πριν από 39 χρόνια και οι πολιτικάντηδες είπαν ότι η Κύπρος είναι μακριά.

Δεν ξεχάσαμε. Απλά περιμένουμε...

Και του χρόνου στην Πόλη.

Δημοσθένης Λιακόπουλος


Πηγή: PrisonPlanet.gr 



Posted: 20 Jul 2013 02:01 PM PDT
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου
Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα την Κυριακή με αντικείμενο και την προετοιμασία της συνάντησης Σαμαρά - Ομπάμα

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δυο διαφορετικών σχολών σκέψης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη βρίσκεται η Αθήνα ενόψει και της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου.

Μεταξύ, άλλων οι ΗΠΑ επιθυμούν οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί την έντονη δυσφορία της Γερμανίας που επιθυμεί τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, o oποίος επισκέπτεται την Κυριακή την Αθήνα, τόνισε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά την σύνοδο της ομάδας των G20 που διεξάγεται στη Μόσχα να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα.

Στον αντίποδα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε την Παρασκευή ότι «εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα» και εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς από τη Σία Κοσιώνη για ενδεχόμενο νέο κούρεμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την πλευρά του ότι θα ήταν "λάθος τώρα που πρέπει να συγκεντρωθούμε στην υλοποίηση των υπαρχουσών δεσμεύσεων, να μιλάμε για το τι θα γίνει στο τέλος του του προγράμματος".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Λιου αναμένεται να μεταφέρει στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, ενώ θα συναντηθεί και με τον έλληνα ομόλογό του.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Λιου είπε οτι η Ελλάδα "προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ότι οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους".

Στην ατζέντα της επίσκεψης του Aμερικανού υπουργού στην Αθήνα βρίσκεται και η προετοιμασία της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Πηγή: skai.gr



Posted: 20 Jul 2013 11:38 AM PDT
Κούρδοι μαχητές από τη Συρία εξεδίωξαν σήμερα Σάββατο σύρους τζιχαντιστές από ένα σημείο ελέγχου-κλειδί στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατάσχοντας όπλα και πυρομαχικά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Την Τετάρτη, Κούρδοι μαχητές από τη Συρία είχαν επιφέρει οδυνηρή ήττα στην Αλ Νόσρα και στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), δύο οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, εκδιώκοντάς τες από τη Ρας αλ-Άιν, μια κοινότητα που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

«Σφοδρές μάχες μαίνονταν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ανάμεσα σε Κούρδους και σε μαχητές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, του EIIL και άλλων οργανώσεων, κοντά στα χωριά Ταλ Άλου, Καρχούκ και Άλι Άγκα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συγκρούσεις τελείωσαν στις 08:00, όταν οι κουρδικές λαϊκές επιτροπές κατέλαβαν εκεί ένα σημείο ελέγχου-κλειδί, συνεχίζει το OSDH. Οι κούρδοι μαχητές κατέσχεσαν ακολούθως πυρομαχικά, ελαφρά όπλα και ένα όχημα με μυδραλιοβόλο, διευκρινίζει το OSDH.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή πως οι Κούρδοι προσβλέπουν στη δημιουργία μια προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης για τη διοίκηση των συριακών περιοχών στις οποίες αποτελούν την πλειοψηφία. Το 2012 ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ αποσύρθηκε από εννέα κουρδικές κοινότητες σε αυτή την περιοχή.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αεροπορικές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους εναντίον της πόλης Σαρακέμπ, εξαπολύοντας σήμερα δέκα αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Από τους βομβαρδισμούς της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σκοτώθηκαν τρία παιδιά, ένας εθελοντής στον τομέα της υγείας και μία γυναίκα και κατέρρευσαν πολλά σπίτια. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες προωθήθηκαν προς τη Χαν αλ-Άσαλ, τη μοναδική πόλη στα δυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού που βρίσκεται ακόμα στα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Posted: 20 Jul 2013 04:04 PM PDT

Την ξαφνική «απόσυρση» του Κατάρ από τη διεθνή πολιτική σκηνή ακολούθησε, μια εβδομάδα αργότερα, η ανατροπή του Mohammed Morsi στην Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο γεγονότα συνέπεσαν, χωρίς να συνδέονται με σχέση αίτιου και αποτελέσματος, η εμφάνισή τους αλλάζει ριζικά το μέλλον του αραβικού (και όχι μόνο) κόσμου...

Του Thierry Meyssan 
Voltaire Network
20 Ιουλίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Μέσα σε δύο εβδομάδες, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία η Ουάσιγκτον είχε υποσχεθεί την ηγεσία του αραβικού κόσμου, έχει χάσει δύο από τους κύριους μοχλούς της εξουσίας της. Ο Εμίρης Hamad Al-Thani του Κατάρ αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 25 Ιουνίου και μαζί του, ο μέντορας και πρωθυπουργός της χώρας, Hamad bin Jassim. Στις 3 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Mohammed Morsi ανατράπηκε από τον αιγυπτιακό στρατό, ενώ δεν άργησαν να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψη των εγκεφάλων του «αιγυπτιακού κινήματος». Ανάμεσά τους ήταν και ο υπ' αριθμόν 1 καθοδηγητής της Αδελφότητας, Μohammed Badie.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι, σπρώχνοντας τον Καταριανό Εμίρη Hamad προς την έξοδο, η Ουάσιγκτον δεν είχε προβλέψει τη νέα αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν ανέχονταν άλλο τα πολιτικά και οικονομικά «τσαλίμια» του Κατάρ, αποφάσισαν να το υποβιβάσουν στη θέση που κανονικά του άξιζε: αυτή ενός μικρού κράτους. Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβήτησε ποτέ την στήριξη που παρείχε ο Εμίρης στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, ούτε τον ρόλο τους στο Κάιρο. Απλά δεν ανεχόταν άλλο την έπαρση του εμιράτου.

Ο ρόλος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απροσδόκητη άνοδος της Αδελφότητας στην εξουσία στην Αίγυπτο, τον Ιούνιο του 2012, ήταν ο προπομπός του σαφούς μηνύματος του πραγματικού σκοπού της «Αραβικής Άνοιξης»: να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αποικιοκρατίας βάσει της μυστικής συμφωνίας μεταξύ των «Αδελφών», των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.  

-  Για την Αδελφότητα, στόχος θα ήταν ο αναγκαστικός εξισλαμισμός της Βόρειας Αφρικής και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου (Μέσης Ανατολής και Τουρκίας). 
- Στόχος της Ουάσιγκτον, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, μέσω της διαδικασίας μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. 
- Όσο για το Τελ Αβίβ, θα ήταν η συνέχιση της ιδιότυπης εφαρμογής της συνθήκης του Καμπ Ντέιβιντ. 
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, κατά συνέπεια, και όπως επισημαίνει ο Λιβανέζος στοχαστής Hassan Hamade, «η Αδελφότητα έχει γίνει η αιχμή του δόρατος του αραβικού σιωνισμού». Αυτό επιβεβαιώνεται, με τον δικό του τρόπο, από τον «εμπνευστή» του καταριανού τηλεοπτικού κολοσσού Αl-Jazeera, Σεΐχη Yusuf al-Qaradawi, ο οποίος κηρύττει ότι, αν ο Μωάμεθ ήταν ζωντανός σήμερα, θα ζούσε ειρηνικά με τους Ισραηλινούς και θα υποστήριζε το ΝΑΤΟ.

Η ιδεολογία της Αδελφότητας

Η υιοθέτηση αυτής της στάσης διευκολύνθηκε από την ίδια τη δομή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Παρά το γεγονός ότι είναι γενικά συντονισμένη σε διεθνές επίπεδο, η Αδελφότητα δεν αποτελείται από μια ενιαία οργάνωση, αλλά και από ένα πλήθος διακριτών ομάδων. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ιδιότητας μέλους, το καθένα με τη δική του ιδεολογία. Ωστόσο, όλα τα μέλη κατεβαίνουν σε εκλογές με το ίδιο σύνθημα:


«Ο Αλλάχ είναι ο στόχος μας, το Κοράνι είναι ο νόμος μας, ο Προφήτης ο ηγέτης μας, η Τζιχάντ ο δρόμος μας και το μαρτύριο η μεγαλύτερη ελπίδα μας»

Επιπλέον, όλοι τηρούν τις διδαχές των Hassan al-Banna (1906-1949) και Said Qutb (1906-1966).

Εκ των πραγμάτων, η Αδελφότητα είναι η μήτρα όλων των σαλαφιστικών κινημάτων (τα οποία υποτίθεται ότι προσπαθούν να μιμηθούν τους έμπιστους συντρόφους του προφήτη) και των ομάδων των τακφιριστών (οι οποίοι αντιμάχονται τους αποστάτες σε συνεργασία με τη CIA). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ayman al-Zawahari, σημερινός ηγέτης της Αλ-Κάιντα, που προήλθε από τις τάξεις τους. Πιστός πράκτορας των ΗΠΑ, ο al-Zawahari υποκίνησε την άνοδο του Hosni Mubarak στην εξουσία, οργανώνοντας τη δολοφονία του Anwar Sadat. Σήμερα έχει αναδειχθεί σε πνευματικό ηγέτης της νέας εκδοχής των μισθοφόρων «Κόντρας», που δρουν στη Συρία.

Η Αδελφότητα αποτελεί πάντα μειονότητα σε όλες τις χώρες όπου έχει αναπτυχθεί, και η Αίγυπτος δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και κέρδισε τις εκλογές, οφείλει τη νίκη της στην αποχή από τις εκλογές των 2/3 των εγγεγραμμένων Αιγύπτιων ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει συσπειρώσει εναντίον των εκάστοτε δικτατορικών καθεστώτων, διάφορα είδη ένοπλων ομάδων, τα οποία επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία σπέρνοντας τη βία και τον διχασμό. Αυτό που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της είναι η πίστη στο γνωμικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Συνεπώς, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς με σαφήνεια την ιδεολογική εξέλιξή της, δηλαδή τα αυθεντικά στοιχεία από εκείνα που πηγάζουν από την πολιτική αποπλάνησης που εφαρμόζει. Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο απέδειξαν ότι η δημοκρατική εξέλιξη της ήταν σαφώς ένα προπέτασμα, μια «βιτρίνα» μόνο για όσο θα διαρκούσε η προεκλογική περίοδος.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι, αν και ξεκίνησε ως κίνημα αντίστασης εναντίον του βρετανικού ιμπεριαλισμού, ήρθε αμέσως σε σύγκρουση με τον αραβικό εθνικισμό, τον κατ' εξοχήν αντίπαλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αφού αντιλήφθηκαν το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους Αδελφούς, οι Βρετανοί, διαχρονικά αξεπέραστοι στον χειρισμό θρησκευτικών ομάδων και άλλων φατριών προς όφελός τους, αντί να τις εξολοθρεύσουν, διείσδυσαν μέσα σε αυτές και τις στήριξαν σε πολέμους εναντίον των εθνικιστών. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, το διεθνές συντονιστικό κέντρο των Αδελφών Μουσουλμάνων εδρεύει στο Λονδίνο.

Η «Αραβική Άνοιξη», από το «ξέσπασμά» της τον Δεκέμβριο του 2010, αποτελεί ουσιαστικά μια αναβίωση της παλιάς στρατηγικής της «Αραβικής Εξέγερσης» κατά των Οθωμανών (1916-1918), που στηρίχθηκε από τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Μόνο που αυτή τη φορά, ο στόχος δεν ήταν να μπει μια δήθεν ανεξάρτητη μαριονέτα στη θέση της παλιάς οθωμανικής διακυβέρνησης, αλλά να αντικατασταθούν οι ξεπερασμένοι και φθαρμένοι σύμμαχοί τους με νέα πρόσωπα, που θα έπαιζαν τον ρόλο της μαριονέτας των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης.

Η στρατηγικής σημασίας «απόσυρση» του Κατάρ

Από τότε που έγινε η αλλαγή φρουράς στο Κατάρ, το χρήμα σταμάτησε να ρέει ελεύθερα προς την πλευρά των Αδελφών, στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και αλλού. Το εμιράτο αναγκαστικά επικεντρώνεται στις εσωτερικές φιλοδοξίες του και σχεδιάζει να δαπανήσει 200 δις δολάρια στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε πέντε χρόνια.

Αυτή η ξαφνική εξαφάνιση του Εμιράτου από τη διεθνή σκηνή έχει αφήσει το πεδίο ανοιχτό στους Σαουδάραβες και τους υπόλοιπους των Εμιράτων, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν το νέο αιγυπτιακό καθεστώς.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπαλότητα μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας είχε ως αποτέλεσμα να υποστηρίξει το Ιράν τον Mohammed Morsi στην Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει και τον Bashar al-Assad στη Συρία. Έτσι, η Τεχεράνη βρέθηκε ξαφνικά να έχει περισσότερη εγγύτητα με την αποστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο για «εξισλαμισμό της κοινωνίας» παρά με εκείνη των Νασερικών, για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την αποικιακή κατοχή.

Τελικά, αυτό που είδαμε να προκύπτει από την απόσυρση του Κατάρ από την σκηνή ήταν η εξισορρόπηση των δυνάμεων της αγγλοαμερικανικής επιρροής. Αμέσως μετά ακούσαμε ότι, οι επιτροπές ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων αντιτάχθηκαν ξαφνικά στην αποστολή όπλων στους «επαναστάτες» στη Συρία.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, στο οποίο μπορεί να οδηγηθεί κανείς, είναι το εξής:

Η πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν αποτελεί αποτυχία αποκλειστικά της Αδελφότητας, αλλά και μια αποτυχία όσων, από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, πίστεψαν ότι θα ήταν ικανοί να «αναδιαμορφώσουν» τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και, αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, προτιμούν να επιτρέπουν να βασιλεύει το χάος στην περιοχή, παρά να χάσουν τον έλεγχό της.



Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...




Posted: 20 Jul 2013 08:28 AM PDT
Ένα αγόρι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής έξω από αστυνομικό τμήμα στα προάστια του Παρισιού, με αφορμή τη σύλληψη ενός άνδρα που απέτρεψε αστυνομικούς να ελέγξουν τη σύζυγό του, η οποία φορούσε μπούρκα.

Σύμφωνα με στέλεχος μουσουλμανικής ένωσης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, 200-400 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα και διαδήλωναν για τη σύλληψη του άνδρα αυτού.

Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο σύζυγος συνελήφθη επειδή ξυλοκόπησε έναν αστυνομικό.

Κοντά στο τοπικό νοσοκομείο οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η κατάσταση γύρω από το αστυνομικό τμήμα ήταν ήρεμη. Περίπου δέκα κλούβες είχαν παραταχθεί έξω από το κτίριο ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τη συνοικία που ήταν σπαρμένη με σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων και δοχεία δακρυγόνων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011 απαγορεύεται στις γυναίκες να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους έχοντας πλήρως καλυμμένο το πρόσωπό τους. Στους παραβάτες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 150 ευρώ. Τα ενδύματα που απαγορεύονται είναι το νικάμπ και η μπούρκα.



Posted: 20 Jul 2013 07:58 AM PDT
Πολλά «γελάκια», χαριεντισμοί και ανούσιες – τετριμμένες δηλώσεις, με εστίαση στο σημαντικό, αλλά όχι μοναδικό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ζήτημα του αγωγού TAP (Trans-Balkan Pipeline), προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε αναλυτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που παρακολούθησαν την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Τουρκία.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Αλήθεια, για ποιον λόγο ήταν τόσο απαραίτητη, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία; Εκτός κι αν θεωρήσουμε ως επιτυχία το ότι ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό, οπότε αφού είχε προηγηθεί το ταξίδι στην Κύπρο, δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι ο Τούρκος υπουργός θεωρεί «εσωτερικό» για την Ελλάδα την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον ευχαριστούμε, για πολλούς, πάρα πολλούς ελπίζουμε, στην Ελλάδα, ψυχολογικά τουλάχιστον έτσι είναι.

Ποιο ήταν άραγε το νόημα της επανάληψης των περί «γέφυρας» φιλίας με γεωπολιτικό περιεχόμενο, αναφορές σχετικές με τον αγωγό; Τα είπαμε, τα εμπεδώσαμε, ώρα να προχωρήσουμε και σε βήματα υλοποίησης των συμφωνηθέντων, χωρίς να γίνεται υπερεκτίμηση από την ελληνική πλευρά της σημασίας του αγωγού τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας όσο και στην οικονομία της.

Από αυτό το σημείο και κάτω τι γίνεται; Η τουρκική πλευρά άκουσε με ικανοποίηση την ελληνική να τη διαβεβαιώνει ότι η πολιτική στήριξης της προσπάθειάς της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αλλάξει. Η ελληνική όμως πλευρά δεν άκουσε κάτι θετικό στο ζήτημα της χάραξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΠΖ) και στο Κυπριακό, τα οποία υποτίθεται είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν πιστέψουμε τα λόγια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως στην κορυφή των προτεραιοτήτων από πλευράς Τουρκίας, αν και ανομολόγητα, είναι η προώθηση με κάθε τρόπο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Εάν κανείς κρίνει από τη «γλώσσα του σώματος», προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά στο παρασκήνιο και οι δυο χώρες προχωρούν στο να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει τα δύο κορυφαία θέματα που προαναφέρθηκαν. Είναι όμως αυτό πραγματικότητα; Κι αν ναι, σε ποια κατεύθυνση κινείται η συμφωνία; Διότι εάν κανείς κρίνει από τη ρητορική της Άγκυρας, διεκδικεί τα πάντα στο ζήτημα της ΑΟΖ και μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της στο Κυπριακό, τέτοια που θα διασφαλίζει τον γεωπολιτικό έλεγχο σε μια περιοχή κρίσιμη για τον Ελληνισμό, όπου από γεωγραφικής απόψεως η Τουρκία έχει ένα πλεονέκτημα…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα. Στα δύο προαναφερθέντα κορυφαία θέματα, δεν μπορεί να μην εξετάσει κανείς την οπτική της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον. Η με το ζόρι αναφορά στο Κυπριακό και μόνο μετά από την υποβολή σχετικής ερώτησης δεν ακούγεται καλά, υπό φυσιολογικές συνθήκες στη Λευκωσία. Η δε επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε αναζήτηση στρατηγικού προσανατολισμού για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κι ενώ αντιμετωπίζουν πάμπολλα προβλήματα στις σχέσεις τους με την Τουρκία, θέτει κι αυτή ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης.

Κατά τα άλλα, περί τα τέλη του έτους θα υποδεχτούμε ξανά στην Αθήνα τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Πηγή: Defence-Point



Posted: 20 Jul 2013 01:52 PM PDT

Η ανεργία μάλλον δεν ταιριάζει σε όλους τους τύπους ανθρώπων. Είναι μερικοί τύποι που νομίζεις ότι δεν θα ξεμείνουν ποτέ από δουλειά. Ότι και να συμβαίνει, κάπου θα ξετρυπώσουν ένα μεροκάματο. Είτε γκαρσονιλίκι είναι αυτό, είτε χαμαλίκι, είτε αγροτιλίκι κάτι θα βρίσκουν πάντα να κάνουν.

Ένας απ' αυτούς είμαι κι εγώ. Δύσκολα θα μείνω για πολύ καιρό χωρίς μεροκάματο. Δεν την μπορώ, δεν την αντέχω την ανεργία. Ποτέ μου δεν την άντεχα. Από φοιτητής θυμάμαι όλο κάτι θα σκάρωνα κι ένα μεροκάματο θα το είχα. Άλλοτε αξιοπρεπές, άλλοτε του δρόμου, άλλοτε του τρόμου. Θα το είχα όμως.

Τα καλοκαίρια στα νησιά και την επαρχία τα πράγματα ήσαν εύκολα. Παραμένουν πιο εύκολα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμα και τώρα που οι δουλειές είναι δυσεύρετες. Ακόμα και σήμερα, μ' αυτή την κρίση, τους καλοκαιρινούς μήνες κάτι κινείται στα τουριστικά και στα αγροτικά μέρη.

Στην Αθήνα, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει γι΄ αυτούς που δεν έχουν δουλειά. Όμως, σίγουρα υπάρχουν μεροκάματα κάπου. Αν ήμουν ακόμα εκεί, σίγουρα θα τα ανακάλυπτα. 

Κι εσύ, συνάδελφε και συναδέλφισσα, μπορείς να τα βρεις. Μη σε παίρνει από κάτω. Κάπου υπάρχει κάτι και για σένα...

Νίκος, 48 χρ.






Posted: 20 Jul 2013 06:58 AM PDT
Την πρόσληψη των πιο επίλεκτων βατραχανθρώπων, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στόχο έχει την ποιοτική αναβάθμιση και την ταχεία ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» και το οποίο συντάχθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αφού προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» το Μέγαρο Μαξίμου. Επί της ουσίας πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου 1911/1990.

Δυνατότητα πρόσληψης έχουν:

- Όσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ή τη Σχολή Υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ανά έτος από την ημερομηνία οριστικής απόλυσής τους.

- Οι ενδιαφερόμενοι βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο ακόμη φορές, διάρκειας πέντε ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

- Με κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και των επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Προτεραιότητα δίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

- Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα υπερβαίνει τους 50 για όλους τους κλάδους.

- Η επαγγελματική καριέρα των κομάντος πενταετούς θητείας θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος.



Posted: 20 Jul 2013 09:37 AM PDT
Η μυστική διπλωματία ήταν επί δεκαετίες το αγαπημένο «σπορ» των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ήταν όχι μόνο ανίκανοι, αλλά απολύτως επικίνδυνοι να μετέχουν σε διπλωματικές κινήσεις οι οποίες εξέφραζαν είτε προσωπικές πολιτικές είτε εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες τρίτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της επικίνδυνης άσκησης μυστικής διπλωματίας είναι ήδη καταγεγραμμένα στον διπλωματικό αλλά και τον φυσικό – γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας, αφού τα Ίμια είναι «γκρίζα νησιά», ενώ ένα σημαντικότατο μέρος του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε περιοχή άσκησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (υποβοηθούμενη φυσικά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό).

Η λίαν πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία περιχαρής ο όψιμος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέρθηκε σε «αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων» που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, καταδεικνύει την πλήρη απάθεια – επικινδυνότητα που περιβάλει τους «διασώστες» της Ελλάδας, οι οποίοι χωρίς ψήγμα αιδούς και με θρασύτητα στον απόλυτο βαθμό τολμούν να αναφέρονται –έστω και μερικώς- σε μυστικές συμφωνίες που οι ίδιοι συνάπτουν με την Τουρκία και οι οποίες είναι μειωτικές για την Ελλάδα, ενώ ενέχουν ισχυρά δείγματα πράξεων που περιγράφονται ως «εσχάτη προδοσία».

Ο γνωστός για την μαχητικότητά του στα εθνικά θέματα βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Βενιζέλου για αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων, δήλωσε πως «μόνο εύλογες απορίες και ανησυχία δημιουργούν τα όσα είπε», ενώ εύλογη είναι η απορία για το εάν τα όσα ελέχθησαν εκ μέρους του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν σε απόλυτη γνώση και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση για τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος:
«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείρουν πολλές απορίες για την πορεία που λαμβάνουν οι θέσεις της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε ανάμεσα στις κουβέντες του με τον Νταβούτογλου για τον TAP, για «αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων», επιβεβαιώνει την άποψη που διατύπωσα την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ότι η επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, μόνο ανησυχίες μπορεί να δημιουργεί.
Επίσης, επισημαίνουμε, με εξ' ίσου ιδιαίτερη ανησυχία, το γεγονός ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου μπροστά στην «πόρτα» που έφαγε η Τουρκία από την «αραβική άνοιξη» της Αιγύπτου, προσπαθεί να εμπλέξει την Ελλάδα στις πολιτικές της στην περιοχή της Μεσογείου,, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, πόσο μάλλον όταν η Αθήνα προσπαθεί να συνομιλήσει με το Κάιρο για θέματα ΑΟΖ.
Και μας μένει να ξεκαθαρίσει το Μέγαρο Μαξίμου, εάν όλα όσα συζήτησε και συμφώνησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν σε προσυνεννόηση ή έτυχαν της εκ των υστέρων αποδοχής από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, ανοίγει από αύριο κύκλο επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, εν όψει της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, αρχές Αυγούστου
Nα επισημάνω ότι όσες ώρες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Άγκυρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας, παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας.
Λέτε να έκανε από τώρα πράξη την αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος;»
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος με αυτή του τη δήλωση περί αλλαγής των γεωγραφικών δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατόρθωσε να ακυρώσει την περίφημη ρήση «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, αλλά και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται»… Ομολογουμένως, το μεγαλείο νόησης του κ. Βενιζέλου θέτει νέα όρια στον ορισμό της πολιτικής και δη της μυστικής διπλωματίας. Ας κρατήσει, όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού του πως για όλα και για όλους υπάρχει τιμωρία και η πολιτική του αμετροέπεια ενδεχομένως θα δώσει νέο ορισμό στην επικείμενη τιμωρία…

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Επειδή μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το σχόλιο δεν είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από το υπουργείο Εξωτερικών και -φυσικά- από την κυβέρνηση, υποθέτουμε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασπάζεται πλήρως τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρός του... Αλήθεια, τι πρέπει να κάνει ένα μέλος της κυβέρνησης για να απομακρυνθεί κύριε Σαμαρά; Μήπως να... δώσει την Ακρόπολη σε ξένους ή μήπως να υπογράψει παραχωρητήριο ιδιοκτησίας κάποιου ελληνικού νησιού στην Τουρκία; Αλήθεια, θα δημοσιευτούν ποτέ τα αποτελέσματα των συζητήσεων των επιτροπών σοφών Ελλάδας και Τουρκίας; Τέλος, μπορεί ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να απαντήσει πόσο από το Αιγαίο σήμερα είναι γαλάζιο;


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...






Posted: 20 Jul 2013 02:54 PM PDT

Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία για τον αγωγό TAP βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Tούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες και ερωτηθείς για την ΑΟΖ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι...
...«όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και πρόσθεσε:  
«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας».

Αγωγός ΤΑP

Αμφότεροι οι υπουργοί έκαναν λόγο για «γέφυρα ενέργειας», αναφερόμενοι στη συμφωνία για τον ΤΑΡ. 

«Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμφωνία για τον αγωγό TAP που -όπως είπε- συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Τουρκία και Ε.Ε.

Ο έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στις σχέσεις Άγκυρας - Ε.Ε., λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.


«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Νταβούτογλου. 

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό γεγονός την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και είπε πως κατά τις σημερινές επαφές εξετάστηκαν τα ζητήματα Ε.Ε..

Το α' εξάμηνο του 2014 η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν ότι η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις αρχές του 2015

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο για την προετοιμασία της.

Είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του ομολόγου του στην Άγκυρα «συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις» και υπογράμμισε την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη διμερή οικονομική συνεργασία, τονίζοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, των μεταφορών και τα χρηματοοικονομικά».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες στις δύο χώρες για να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στις δύο προηγούμενες συνόδους του Συμβουλίου.

Κυπριακό

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές».


«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών», συνέχισε.

Ο κ. Νταβούτογλου αρκέστηκε να πει ότι κατά τις συνομιλίες «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση του Κυπριακού».




Posted: 20 Jul 2013 02:13 PM PDT

  • Αταμάν: «Είναι τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι στους «εορτασμούς» ως πολεμιστής» 
  • Έρογλου: «Οι Τουρκοκύπριοι τώρα ζουν στη γη τους κάτω από το «κράτος» τους και με τουρκικές εγγυήσεις»
Ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Διοικητής Yalcin Ataman, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους "εορτασμούς" της 29ης επετείου της τουρκικής εισβολής, έγινε σήμερα δεκτός από τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Χασάν Μποζέρ και τη λεγόμενη πρωθυπουργό Σιμπέλ Σιμπέρ.


Κατά τις επισκέψεις, ο Διοικητής είπε ότι είναι τιμή για αυτόν να παρευρίσκεται στους «εορτασμούς» ως πολεμιστής, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Τουρκοκυπρίους, στο πλαίσιο του «συντάγματος» του ψευδοκράτους και σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα για λύση.

Ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι «είναι τιμή για το ψευδοκράτος να παρίσταται στις εκδηλώσεις ο Διοικητής Αταμάν», προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι τώρα ζουν στη γη τους κάτω από το «κράτος» τους και με τουρκικές εγγυήσεις».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ψευδοβουλή, ο «πρόεδρός» της κ. Μποζέρ είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τους Τ/κ και ότι οι Τ/κ γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Ευχήθηκε όπως υπάρξει μια λύση αλλά εξέφρασε απαισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό το εγγύς μέλλον. Είπε ότι η μονομερής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες αρνητικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Σιμπέρ, η τελευταία είπε ότι «η 20η Ιουλίου αποτελεί σταθμό στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων», οι οποίοι υποστηρίζουν μια λύση.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί «το δίκαιο» των Τουρκοκυπρίων και να καταστούν παγκόσμιοι πολίτες.

Πηγή: ΟnlyCy.com




Posted: 20 Jul 2013 03:59 AM PDT
Πολλές φορές διερωτόμαστε όλοι μας και νομίζω αρκετές φορές έχει περάσει από το μυαλό μας, τι σχέση έχουν κάποιοι από εμάς με τους Αρχαίους Έλληνες, με τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για ιδεώδη, για την πατρίδα, για την δημοκρατία για την ανεξαρτησία και την ελευθερία..
Ψάχνοντας να βρω τα χαρακτηριστικά του Έλληνα, τα γνωρίσματα, τα χαρίσματα, επέλεξα να σας παρουσιάσω τα πιο κάτω.

Πρώτο γνώρισμα του Έλληνα είναι ο αγώνας. Ο πανελλήνιος αγώνας για την Ελευθερία, όπως απλώθηκε από τα Μηδικά στον αγώνα κατά των Τούρκων. Σαν φωτιά στο Έπος του '40 και στην παλλαϊκή Αντίσταση, όταν ο ελληνικός λαός καθήλωσε αρκετές ετοιμοπόλεμες μεραρχίες του Ράιχ σε ρόλο φρουρού, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την έκβαση του πολέμου κυρίως στο Ανατολικό Μέτωπο.
Δεύτερο γνώρισμα είναι ο φθόνος, η ζηλοφθονία και η διχόνοια. Ο διχασμός και ο Εμφύλιος.
Τρίτο γνώρισμα είναι η Δημοκρατία, η θεσμοθέτηση της διαφωνίας από τους αγώνες του Κλεισθένη, του Εφιάλτη, του Περικλή.
Τέταρτο γνώρισμα και συνέπεια της Δημοκρατίας είναι η θεωρία, η Φιλοσοφία μετά τον πλήρη διαχωρισμό της από τη Θεολογία, η Επιστήμη, η αμυθολόγητη κοσμοερμηνεία.
Πέμπτο είναι το γνώρισμα του ωραίου και του κάλλους. 
Έκτο, το γνώρισμα της ευθύτητας και της Ευθύνης, της τριπλής Εύθυνας των Τριττύων του Κλεισθένη. 
Εβδομο είναι το γνώρισμα της ψυχικής υγείας και πολυμέρειας. Του μέτρου, της αρμονίας και της συμμετρίας.
Όγδοο, το γνώρισμα της πανουργίας, των δολίων μέσων, της ευστροφίας, της Μήτιος (της μητέρας της Αθηνάς). 
Ένατο είναι το γνώρισμα της απλότητος, της λιτότητος. 
Δέκατο το γνώρισμα του ανθρώπου. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», έλεγαν.

Δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε στην πιο πάνω λίστα, την φιλοπατρία, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την λεβεντιά που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τον Έλληνα

Διαβάζοντας όλα τα πιο πάνω, διερωτώμαι τι σχέση έχουν αυτοί που μας κυβερνούν με όλα τα πιο πάνω γνωρίσματα των Ελλήνων.
  • Τι σχέση έχουν οι συγκυβερνώντες, με τους αγώνες, την δημοκρατία, την ευθύτητα και την ευθύνη, την ψυχική υγεία και τέλος με το γνώρισμα του ανθρώπου.
  • Τι σχέση έχουν οι πολιτικοί που με την υπογραφή τους ξεπούλησαν την χώρα και εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία, με λέξεις όπως αγάπη για την πατρίδα και αξιοπρέπεια.
  • Τι σχέση έχουν οι προδότες και δωσίλογοι με την αλληλεγγύη όταν καθημερινά συνέλληνες οδηγούνται στην αυτοκτονία, όταν παιδάκια λιποθυμούν από την πείνα και όταν τα λουκέτα και οι κατασχέσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Δεν μπορεί και σε καμιά περίπτωση δεν είναι Έλληνες αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα που μας κυβερνούν.
Είναι αδιανόητο Έλληνες να είναι τόσο ανάλγητοι και απαθείς μπροστά στον πόνο και την δυστυχία που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν μας κυβερνούν Έλληνες αλλά μισέλληνες …
Εμείς όμως που είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες, ένα πρέπει να κάνουμε να τους διώξουμε τώρα, πριν είναι αργά και μας αφανίσουν όλους..

(Με πληροφορίες από Ludus Literarius)



Posted: 20 Jul 2013 03:28 AM PDT

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν, σε μία συνέντευξή του - κόλαφο, αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν διστάζει να καταδείξει με απόλυτη σαφήνεια τους υπαίτιους της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής καταστροφής, των σύγχρονων εφιαλτών και ολετήρων που όντας ατάλαντοι ως ηθοποιοί, ανίκανοι ως πολιτικοί, αλλά απολύτως επιτυχημένοι ως εθνοκτόνοι και που εμμένουν να οδηγούν την Ελλάδα στο απόλυτο μηδέν, επαρμένοι από την εξουσία αλλά και από μία βεβαιότητα ατιμωρησίας τους.
Ο Χάρρυ Κλυνν ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του και πολλές φορές πλήρωσε προσωπικά αυτή του την αγάπη προς την αλήθεια. Ο άνθρωπος, αλλά και ο καλλιτέχνης, στέκεται απέναντι στα προβλήματα, τα καταδεικνύει και προτείνει τα αυτονόητα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν οι ανοήτως σημερινοί διεφθαρμένοι διακυβερνώντες την Ελλάδα.

Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στο stand up comedy; Είστε ο πρώτος, και ο μόνος ίσως, στην Ελλάδα που σταδιοδρόμησε σε αυτό.

Θα επέστρεφα αν είχα φύγει ή αν είχα εγκαταλείψει το είδος. Όντας μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης τα πέντε τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι έδωσα πάνω από 300 συναυλίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Β. Αμερική, θεωρείται ότι, εφόσον έλειψα από την Αθήνα, έλειψα και από το είδος που αγάπησα και υπηρέτησα με πάθος από την δεκαετία της παραμονής μου στη Β. Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά)
Η δεκαετία εκείνη ήταν που διαμόρφωσε τον σατιρικό μου χαρακτήρα. Ήταν η εποχή που μπόρεσα και είπα τα μεγάλα «ΟΧΙ» και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. Είπα όχι στην απορρόφησή μου από το σύστημα, πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο, και παρέμεινα στο underground χώρο όπου δειλά-δειλά άρχισε να παίρνει μορφή αυτό που εμείς ονομάζαμε τότε «Θέατρο των φτωχών» και που αργότερα βαφτίστηκε ως stand up comedy. Το κύριο χαρακτηριστικό του είδους αυτού ήταν και εξακολουθεί να είναι η σκληρή πολιτική και κοινωνική σάτιρα. Όσο πιστεύουν ότι με αστειάκια και ευχάριστες παρλάτες υπηρετούν το «θέατρο των φτωχών» πλανώνται πλάνην οικτράν… Ευχάριστα πράγματα δεν πρόκειται να ακούσετε ποτέ από ένα σατιρικό καλλιτέχνη!
Κι ενώ είχα πάρα πολλές προτάσεις να ενταχτώ στο main stream (εμπορικό ρεύμα) είπα ευτυχώς όχι και υπηρέτησα με θυσίες πολλές καθ' όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου αυτό το είδος. Αν έλεγα «ναι» θα ήταν δύσκολο μάλλον να γυρίσω στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορούσα ούτε καν να το διανοηθώ. Από την άλλη δεν μπορούσα σε καμιά περίπτωση να φανταστώ τον εαυτό μου στο ρόλο του διασκεδαστή, να λέει αστειάκια και να ξοδεύεται σε ανούσια θεατρικά δρώμενα….
Θεωρώ τιμή το γεγονός ότι σ' αυτή τη βασανιστική πορεία έπαιξα κι εγώ το δικό μου ρόλο μου ως κωμικός και ως συγγραφέας. Όποιος αποπειραθεί να δει το stand up comedy ως σταδιοδρομία έχει χάσει τι παιχνίδι πριν ακόμα να αρχίσει…

Ποια θέματα σας απασχολούν αυτή τη φορά; Ποια πρόσωπα και καταστάσεις σας ενέπνευσαν στα κείμενα σας;

Η τραγική εποχή που ζούμε μας τροφοδοτεί δυστυχώς με πληθώρα θεμάτων που χρήζουν όμως ιδιαίτερης προσοχής και παρατηρητικότητας.
Ο σατιρικός οφείλει να δει τα γεγονότα μέσα στο πλαίσιο στο οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη και να μην τα δει μεμονωμένα, έξω από τον ουσιαστικό πυρήνα της φθοράς και της εν γένει πανευρωπαϊκής διαφθοράς, ως Ελλαδικό παράδοξο.
Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι σε καλύτερη μοίρα από τη δική μας, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Γαλλία και η Γερμανία!!! Μάλιστα, η Γερμανία, όσο παράξενα κι αν ηχεί, και η Ολλανδία, το Βέλγιο, και η Δανία!
Η οικονομική κατάρρευση είναι γενικότερη μέσα στο ευρωπαϊκό παρακμιακό κατεστημένο και έτσι πρέπει να την προσδιορίσουμε, με τη διαφορά πως σ' εμάς συνδυάζεται με το ότι μας έχουν προσδώσει ένα χαρακτήρα πειραματικό. 
Μας προορίζουν ως λύση του δικού τους προβλήματος και εννοώ τις υποθετικά πλούσιες χώρες του βορρά, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, κλπ…
Τα φτηνά χέρια και το φτηνό μεταφορικό..
Αντί να παραχθεί κάποιο εμπόρευμα στη Μαλαισία και να μεταφερθεί στη Γερμανία ή στο Βέλγιο για να εξαχθεί, θα προτιμούσαν κι αυτό επιδιώκουν, να παραχθεί στη Νότια Ευρώπη, μια ζώνη φτηνού εργατικού και πάμφθηνου μεταφορικού. Να γίνει η Ελλάδα, δηλαδή, χώρα φτηνών εργατικών χεριών που θα τους εξασφαλίσει πολλαπλάσιο κέρδος.
Δεν ξέρω αν αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν πιστεύω στις αγαθές προθέσεις των Ευρωπαίων αποικιοκρατών και φασιστών.
Ούτε και οι «αγαθές Ευρωπαϊκές προθέσεις» της κρυπτοφασιστικής Γερμανίας με συγκινούν. Η Γερμανία είναι ένα κράτος που ποτέ δε λειτούργησε στην ουσία δημοκρατικά… Η λεγόμενη Γερμανική «πειθαρχία» παρασάγγες απέχει από το φιλελεύθερο Ευρωπαϊκό πνεύμα του ενταφιασμένου διαφωτισμού. Η Γερμανία αφού επέβαλε την πολιτική της σκληρής λιτότητας στο εσωτερικό της, υψηλή ανεργία και κάποια εκατομμύρια εργαζόμενων τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, επιδιώκει να επιβάλει την πολιτικής της ανελέητης λιτότητας στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών που εξαρτούν την οικονομική του υπόσταση από τις λεγόμενες «αγορές».
Απώτερος σκοπός η επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων και η παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η τελευταία και απεγνωσμένη προσπάθεια του καταρρέοντα καπιταλισμού που πνέει τα λοίσθια.
Η μόνη μας εντέλει ελπίδα επιβίωσης, μια και η εξέγερση ημών των Ελλήνων αργεί, είναι η ίδια η κατάρρευση του νομίσματος-απάτη, του ευρώ και κατ' επέκταση η κατάρρευση αυτής καθεαυτής της ΕΕ, που ούτως ή άλλως καμία σκοπιμότητα πλην αυτής της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν εξυπηρετεί.

Τα κείμενά σας είναι πάντοτε έτοιμα πριν ανέβετε στη σκηνή; Υπάρχει περιθώριο για αυτοσχεδιασμό; Ακούτε τον κόσμο όταν είστε στη σκηνή; Του απαντάτε;

Βασικό στοιχείο της σάτιρας είναι ο διάλογος με το κοινό.
Και βασικότερο ακόμα η πλήρη γνώση του θέματος που έχει επιλέξει ο σατιρικός να εκθέσει ζητώντας από το κοινό να συμφωνήσει μαζί του… Να επιδοκιμάσει ή να καταδικάσει.
Το κοινό δεν καθοδηγείμ σου ανοίγει, όμως, τους διαδρόμους και σου λέει, «προχώρα» Χωρίς τη συμμετοχή του κοινού η παρουσία του κωμικού θα είχε υποβιβαστεί σε έναν ανούσιο και άνευρο χιουμοριστικό μονόλογο…

Ποιο το συμπέρασμά σας, έρχεται τελικά η ανάπτυξη ή όχι; Θα απογειωθούμε τον Σεπτέμβριο;

Ζούμε στην εποχή του ψεύδους και της πολιτικής απάτης. Οι «υποτιθέμενοι» ηγέτες των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων που «υποτίθεται» ότι κυβερνάνε τη χώρα και επιδιώκουν να τη βγάλουν από τη μεγάλη κρίση, είναι οι εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση, εκείνοι που κατάκλεψαν τον πλούτο του Ελληνικοί λαού, εκείνοι που βύθισαν τη χώρα και τους Έλληνες στην απεχθέστερη οικονομική και ηθική εξαθλίωση που γνώρισε ποτέ ελεύθερη Ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης…
Κι ενώ η χώρα βυθίζεται οι Κουίσλιγκ της συγκυβέρνησης των δωσίλογων με την συνηγορία των βοθροκάναλων και των παπαγάλων τους προσπαθούν με το ψέμα να παραπλανήσουν τον Ελληνικό λαό για να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι μακριά από αυτήν το τέλος τους θα είναι άδοξο και τραγικό.
Ο Σαμαράς, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας μετά τον ΓΑΠ είχε και έχει το θράσος να παίζει ανίερα πολιτικά παιχνίδια με τη μοίρα ενός ρημαγμένου λαού και να μιλάει ξεδιάντροπα για «succsess story» και «Greecovery» τη στιγμή που όλα σχεδόν στο ίδιο αποτέλεσμα μας οδηγούν. Αργοσβήνουμε και είναι οδυνηρό, σαπίζουμε…
Ο κόσμος τα έχει χαμένα, δεν ξέρει με ποιο τρόπο να αντισταθεί. Με τα δυο πόδια στο γκρεμό και με τα χέρια γαντζωμένος στο παρελθόν που τον εξευτέλισε ως κοινωνικό όν και συνεχίζει να τον ξευτελίζει με τούρκικα σίριαλ, ξεβράκωτα πουτανάκια, με shopping therapy και αστακοπόλεμο, με κοκαΐνες και τεχνητούς παράδεισους, με δωσίλογους κυβερνήτες που άρον-άρον επιδιώκουν να κλείσουν το κεφάλαιο Ελλάδα μια και καλή… Και με πολλούς, πάρα πολλούς επαναστάτες του καναπέ και των social media!
Και ένας ακαθόριστος φόβος να αγκαλιάζει όλη τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη … Ένας φόβος που πυρπολεί και το τελευταίο καταφύγιο Ελευθερίας… Χανόμαστε, δίνοντας στους δολοφόνους τα όπλα που θα μας εκτελέσουν!

Τι σταματάει τα αριστερά κόμματα από το να ενωθούν; Τι άποψη έχετε για τον Κουτσούμπα και τον Τσίπρα; Ζούμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για μία κυβέρνηση αριστεράς σύντομα;

Θυμάμαι τις αλήθειες που έγραψα για το ΚΚΕ και σηκώθηκαν τα γοργόφτερα σταλινικά μυαλά να με φάνε:
«Ρε αντιμαρξιστές αποστηθάκηδες, ρε Περισσοβολομένοι, ρε κομουνιστοβολεμένοι, ρε Παπαρηγοσκλαβωμένοι, πως το καταντήσατε έτσι το τιμημένο ΚΚΕ;
Τη ζωή τους δώσανε οι πατεράδες και οι μανάδες μας ρε σταλινοχτυπημένοι…
Γιατί ρε; Για να κόβετε τις τσάρκες σας στα βοθροκάναλα και να πουλάτε μούρη;
Για να βγαίνει το καλαμοκαβαλημένο Παπαρηγόπραμα και να αμολάει τις παπαριές του;
Για να μας πρήζετε τα συκώτια με τις «πλουτοκρατίες» και τους «ευρωμονόδομους;»
Άντε κάντε πέρα ρε καρεκλογαντζωμένοι…
έχει τόσους και τόσους νέους ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες και καθαρά μυαλά…
Για να πάρει επί τέλους το ΚΚΕ τη θέση που του αρμόζει στη συνείδηση του λαού και στους αγώνες για τη δημοκρατία, και όχι να παραδέρνει ανέμπνευστο, απαξιωμένο και μη υπολογίσιμο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…
Άντε μπράβο… Τον πούλο!»
Το ΚΚΕ, που κανείς δεν αμφισβητεί τους αγώνες και την εντιμότητα των οπαδών του, επιμένει να προβάλει το μοντέλο της αποτυχημένης Σοβιετικής «απόπειρας». Αγνοεί την αγωνία των νέων ανθρώπων που ελπίζουν επίμονα στην κατάργηση της μονολιθικότητας του Γ. Γραμματέα… Το ΚΚΕ μπορεί, αλλά δε θέλει!
Στο ΠΑΣΟΚ, η παλιά φρουρά έχει ξεκληριστεί, ο Σημιτικός «εκσυγχρονισμός» ακούγεται σαν κατάρα και οι ανερμάτιστοι νεοφιλελευθερισμοί του Βενιζέλου πλανώνται ως εφιαλτική απειλή πάνω από τα κεφάλια μας…
Και ξαφνικά κάποιο αμυδρό φως στην άκρη του καταραμένου τούνελ ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ… Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα θα γίνει κι αν κάποιες «συνιστώσες» δε μπορέσουν να προσαρμοστούν στην «έννοια της ευθύνης» θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Αναρωτιέμαι όμως γιατί – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο… Το «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ» που είναι; Το κοινωνικό είναι και πατριωτικό; Λεπτομέρειες; Καθόλου θα έλεγα… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της «συνοικιακής Αριστεράς» και φέρει κοντά του τους νέους ανθρώπους, της ιδέες της σύγχρονης Αριστεράς σίγουρα θα είναι το μέλλον και η ελπίδα για τους ρημαγμένους αυτής της χώρας… Αρκεί να ξεπεράσει το «αλάνθαστο του εγωκεντρικού αριστερισμού» και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στα Μερκελικά ανδρείκελα…. Ειδάλλως ποτάμι θα είναι το αίμα που θα χυθεί… Το εμφύλιο αίμα…

Ποιους χαρακτήρες από όσους έχετε δημιουργήσει και υποδυθεί θα ξαναδούμε στη σκηνή του Βεακείου; Έχετε εμπνευστεί κάποιον νέο;

Μακάρι να ξυπνούσα ένα πρωί και να μην εύρισκα τίποτα ανήθικο, βρόμικο και μιαρό, τίποτα το προδοτικό, τίποτα το αποκρουστικό… Μακάρι μην είχα τίποτα νέο να σας πω…

Η Χρυσή Αυγή σας εμπνέει για σάτιρα; Προσφέρεται για γέλιο ο φασισμός;

Ως πολιτικό καλαμπούρι μόνο μπορώ να την εκλάβω, ως βρικόλακα το καταμεσήμερο! Που να φτουρήσει η Χρυσή Αυγή μπρος στον επιστημονικό φασισμό του ΠΑΣΟΚ, στο δουλοπρεπή Γερμανοτσολιαδισμό της ΝΔ και στον «αρλουμπισμό» του ΚΚΕ… Για καμιά επιθεώρηση και για κανένα «εγέρθητι» καλή είναι.

Μιλάτε συχνά για την ανάγκη να δικαστούν οι πολιτικοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ποιους θα θέλατε να δείτε στο σκαμνί;

Δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε ως λαός κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα του κινδύνου που εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση. Δεν υποτιμώ βέβαια το γεγονός ότι Ελληνικός λαός έχει «προγυμναστεί» με τρόπο επιστημονικό και μακρόπνοο να «αδρανεί να ανέχεται, να υπομένει»… Έχει προγυμναστεί να βλέπει αυτά που βλέπουν τα μάτια του, αλλά τα αυτιά του να ακούνε, αυτά που του υπόσχονται! Το Ελληνικό λαό τον ξευτέλισαν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τον ευτέλισαν πλήρως τα βοθροκάναλα και οι αστικές φυλλάδες. Δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα…
Αν δε λογοδοτήσουν στη αναγεννημένη Δικαιοσύνη οι Τσολάκογλου, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Μπακογιάνη, Βενιζέλος, Παπαδήμος, Καρατζαφέρης, Σαμαράς, Κουβέλης… Αν δε σαπίσουν στη φυλακή αυτά τα τομάρια και δεν αποκλειστούν δια βίου από τα κοινοβουλευτικά πράγματα όσοι από τους βουλευτές ψήφισαν τα μνημόνια, αν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι «κλέφτες» και δεν έρθουν πίσω τα κλεμμένα… Η πολυπόθητη, αλλά και προ παντός λυτρωτική κάθαρση δεν πρόκειται ποτέ να επέλθει.
Οι ένοχοι τώρα κρύβονται και καλά κάνουν, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης και να βρεθούν αντιμέτωποι με τα εγκλήματα που διέπραξαν. Και μαζί τους να καταδικαστούν τελεσίδικα στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, οι νταβατζήδες των ΜΜΕ, οι μεγαλοεκδότες, οι ρουφιανοδημοσιογράφοι, οι διαπλεκόμενοι, τα κομματικά λαμόγια, τα παπαγαλάκια, οι διαφθορείς και οι βιαστές του λαού των Ελλήνων…
Είστε πολύ ενεργός στο ίντερνετ, έχετε δικό σας blog, και γράφετε συχνά στο Facebook και στο Twitter. Πιστεύετε ότι προσφέρετε κάτι γράφοντας εκεί; Έχουν σοβαρό ρόλο αυτά τα νέα μέσα;
Το ιντερνέτ μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε την πληροφορία στα χέρια μας, χωρίς μεσάζοντες. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας αλλά και της ελεύθερης έκφρασης. Θα μπορούσα να γράφω σε οποιαδήποτε εφημερίδα ήθελα, αλλά προτιμώ να γράφω, χωρίς να πληρώνομαι και να με διαβάζουν άνθρωποι, χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς να με διαβάσουν

Ποια άποψη έχετε για όσους σας ακολούθησαν, από τον Λαζόπουλο έως τον Μάρκο Σεφερλή; Υπάρχει νέα γενιά ενδιαφέρουσα σήμερα που να ασχολείται με το stand up comedy; Ξεχωρίζετε κάποιον;

Άμεση είναι η σχέση του stand up comedy με τη θεατρική πράξη και κυρίως με την Αττική κωμωδία και το Αριστοφανικό πνέυμα
Στην Ελλάδα αξιόλογοι συγγραφείς υπάρχουν. Ελληνικό θέατρο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει. Είδατε με πόση « αρπακολατσίδικη » διάθεση υιοθετούν την οποιαδήποτε δυτική ανοησία και την παρουσιάζουν ως έργο αξιώσεων; Είναι ζήτημα αν στα 150 θέατρα της Αθήνας ανεβαίνουν περισσότερα από πέντε ή έξι σύγχρονα ελληνικά θεατρικά έργα. Ποιος συγγραφέας λοιπόν θα γράψει ένα θεατρικό έργο για να το έχει κρυμμένο στα συρτάρια του; Ας μη συζητάμε γι αυτό το θέμα, μόνο θλίψη με προκαλεί.
Κι ας έρθουμε τώρα στο άλλο θέμα, ηθοποιοί… Πάρα πολλοί οι ταλαντούχοι και οι αξιόλογοι, αλλά και πολλή σαβούρα μια και τις θεατρικές σχολές τις έχει αντικαταστήσει η τηλεόραση που παράγει σαβούρα με το κιλό.
Το θέατρο, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ξεφύγει και παρέμεινε όπως και η πολιτική, η εκκλησία, η παιδεία, η υγεία κλπ… κλπ… κομμάτι της υπαρκτής ελληνικής πραγματικότητας με όλα τα έλκη και τις ασθένειες που τη βασανίζουν.

Πώς μεταφράζεται σήμερα το ιστορικό σας σλόγκαν «και πάσης Ελλάδος;»

Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση τείνει να εξαφανίσει την ταυτότητα του καθενός μας, εμείς μέσα από τον σατιρικό λόγο προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα μας ως λαός. Τα όπλα μας είναι η μνήμη μας. Πολλοί θέλουν να σβήσουν από το σκληρό μας δίσκο όλα εκείνα που μας έκαναν κάποτε να ξεχωρίζουμε… Εμείς με τα όπλα της κωμωδίας και της σάτιρας τα ξαναθυμίζουμε….
Σε μια μαγική πορεία, μπλέκοντας την πραγματικότητα με το όνειρο, ρίχνουμε βουτιές στο παρελθόν ψάχνοντας για την χαμένη αθωότητα και τις χαμένες αξίες μας…
Στην δική μας «γιάφκα» δεν ξεχωρίζει ο τρομοκράτης από τον τρομοκρατημένο, ο χαμένος από τον κερδισμένο, ο ένοχος από τον αθώο, είμαστε όλοι ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό και την ιστορία μας… Και πάσης Ελλάδος άμα άχει να 'ούμ…..

Μαθαίνω πως προγραμματίζετε εμφανίσεις στην Αμερική και στην Ευρώπη. Ποιο μήνυμα από την Ελλάδα θα μεταφέρετε εκεί;

Πριν από λίγο καιρό γύρισα από την Αμερική… Αυτά που λέω εδώ, αυτά τους είπα. Τα ξέρανε όλα απόξω κι ανακατωτά, είχαν τα δικά τους ερωτήματα, τις δικές τους απαντήσεις… Χάρηκα μια Ελλάδα χωρίς διεφθαρμένους πολιτικούς, χωρίς πελάτες ψηφοφόρους, χωρίς διπλοτρπλοθεσίτες και κομματόσκυλα, χωρίς δημόσιους υπάλληλους τσανάκια της εκάστοτε εξουσίας, χωρίς λαμόγια και πουλημένα τομάρια, χωρίς σταρχιδιστές πολίτες που νοιάζονται μονάχα για την πάρτη τους και τη καλοπαίρασή τους… Χωρίς τους Έλληνες εκείνους που δε μπορούν να δούν σήμερα αυτά του έβλεπα εγώ το 1983 στην παράσταση της ΔΙΑΓΩΝΙΟΥ «AΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
«Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους 'Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων.
Σε 20-30 χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μία Ελλάδα πτωχευμένη και ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης»

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα στον "Επενδυτή"



Posted: 20 Jul 2013 03:05 AM PDT
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την αποκαλυπτική άποψη ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας είναι πιο κοντά στον χριστιανισμό παρά στο Ισλάμ κάνει ο δημοσιογράφος-αρθρογράφος της γνωστής τουρκικής εφημερίδας, Sabah, Sevılay Yükselir, (haber3 16/7/2013), προκαλώντας για άλλη μια φορά ατέλειωτες συζητήσεις σχετικά με την πραγματική θρησκευτική ταυτότητα των Αλεβητών που θεωρούνται απόγονοι των χριστιανών της Μικράς Ασίας, ένα θέμα που κατά καιρούς απασχολεί έντονα την τουρκική επικαιρότητα με σαφής διαλυτικές τάσεις για την ίδια την Τουρκία.

Αλλά το πιο σημαντικό στις αποκαλύψεις του Τούρκου αρθρογράφου είναι ότι πριν από λίγο
καιρό στην Γερμανία όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Τούρκων Αλεβητών, ιδρύθηκε ενα Ίδρυμα των Αλεβητών με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: «Hıristiyan Alevilik Arkadaşlik Birliği», δηλαδή, «Ένωση Χριστιανικής Αλεβητικής Αδελφότητας».
Και μόνο ο τίτλος αυτού του Ιδρύματος δείχνει με τον πιο ενδεικτικό και αποκαλυπτικό τρόπο ότι οι Αλεβήτες δεν αισθάνονται μουσουλμάνοι αλλά είναι πολύ πιο κοντά στην χριστιανική θρησκεία.
Ο ίδιος ο Sevılay Yükselir τονίζει στο αποκαλυπτικό του δημοσίευα ότι το Ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε ακριβώς για να καταδείξει ότι οι Αλεβήτες έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία με τον χριστιανισμό, (και φυσικά με την Ορθοδοξία από την οποία προέρχονται), παρά με το Ισλάμ. 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, αυτή η «Ένωση Χριστιανικής Αλεβητικής Αδελφότητας» έχει απευθυνθεί και στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας ζητώντας την στήριξη του καθώς όπως αντιλαμβάνεται κάνεις το σίγουρο είναι πως θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή των Τούρκων ισλαμιστών του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, που μόνο στα λόγια θέλει να προβάλλετε σαν ένας κλασικός δημοκράτης.

Το ζήτημα των Αλεβητών της Τουρκίας ήρθε στην επικαιρότητα για άλλη μια φορά με τα τελευταία γεγονότα του Gazipark και τις διαδηλώσεις που έχουν αναστατώσει την γειτονική χώρα και στις οποίες σε πολλές περιπτώσεις πρωτοστατούν Αλεβήτες που θεωρούν ότι βρίσκονται υπό διωγμό από την ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν.
Παράλληλα και η πολιτική του Ερντογάν στον εμφύλιο της Συρίας αποτέλεσε άλλο ένα σοβαρό αίτιο του ξεσηκωμού των Αλεβητών που έβλεπαν τον Τούρκο πρωθυπουργό να στρέφετε κατά του Ασαντ ο οποίος ανήκει στην ίδια περίπου με αυτούς θρησκευτική αίρεση. 
Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η ονομασία «Σουλτάνος Σελήμ ο γιαβούζ» που έδωσε ο Ερντογάν στην υπό κατασκευή τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και οποίος ήταν ο μεγαλύτερος σφαγέας των Αλεβήτών της Μικράς Ασίας.

Σίγουρα το πρόβλημα των Αλεβητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης τουρκικής ταυτότητας και για πολλούς ιστορικούς ανάγεται στην ρίζα των γενικότερων προβλημάτων της σημερινής ταυτότητας των κατοίκων της Μικράς Ασίας. 
Η εμφάνιση και επικράτηση του Ισλάμ, πάνω σε ένα ελληνορθόδοξο χριστιανικό υπόβαθρο απασχολεί κατά καιρούς έντονα την σημερινή Τουρκία και είναι και αυτό άλλος ένας «κρίκος» στην αλυσίδα των προβλημάτων που δημιουργούν τριγμούς, ενίοτε και «σεισμικές δονήσεις», στο σύγχρονο τουρκικό κατεστημένο.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε μερικά βασικά στοιχεία των Αλεβητών που τους ξεχωρίζουν τελείως από τους μουσουλμάνους και τους εξομοιώνουν περισσότερο με τους ελληνορθόδοξους χριστιανούς. 
  1. Οι ναοί τους είναι τα τζεμ, (τόποι προσευχής) και όχι τα τζαμιά. Τα τζεμ θεωρούνται σαν μυστικοί χώροι οι οποίοι μοιάζουν με ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Σε κάποιους από αυτούς, ειδικά στην ελληνική δυτική Θράκη όπου η πλειοψηφία των μουσουλμάνων ήταν Μπεκτασήδες, υπήρχαν παλαιότερα (πριν οργιάσει η τουρκική προπαγάνδα), αφιερώματα ή και εικόνες της Παναγίας και του αγίου Γιώργη που τον τιμούν ιδιαίτερα. 
  2. Η πίστη τους έχει τριαδικό χαρακτήρα κατά το χριστιανικό πρότυπο καθώς αναφέρονται σε ένα τριαδικό Θεό που αποτελείται από τον Αλλάχ-Θεό, το Μωάμεθ και τον Αλί. 
  3. Σε θρησκευτικές λειτουργίες, πίνουν κρασί και ρακί κάτι που είναι μέγα σκάνδαλο για κάθε ισλαμιστή Σουνίτη. 
  4. Παραδέχονται το μοναχισμό και είναι οργανωμένοι μάλιστα σε μοναχικά τάγματα. Τα μοναστήρια τους σε απόλυτη αντιστοιχία με τα ορθόδοξα, είναι χώροι περισυλλογής, άσκησης και αγνείας. 
  5. Έχουν ένα τελετουργικό είδος εξομολόγησης και μετάνοιας, το «Baş Okutma». 
  6. Στους Οίκους Προσευχής τους απεικονίζουν σε εικόνες τον Αλί και άλλους αγίους γεγονός που θεωρείται επίσης μεγάλο σκάνδαλο για το κλασικό Ισλάμ. 
  7. Οι γυναίκες δε φορούν φερετζέ και είναι ισότιμες με τους άντρες όπως στον χριστιανισμό και αντίθετα με το Ισλάμ. 
  8. Έχουν το αντίστοιχο με τους δώδεκα Αποστόλους τιμώντας τους δώδεκα ιμάμηδες. 
  9. Στις τελετές προσευχής τους σταυρώνουν τα χέρια τους κατά το παλιό ελληνορθόδοξο τυπικό, (που σήμερα το τηρούν στην Ρωσία), όταν με σταυρωμένα τα χέρια οι πιστοί προσέρχονται για να κοινωνήσουν.



Posted: 20 Jul 2013 02:55 AM PDT
Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το υπουργείο Παιδείας στη διοικητική τακτοποίηση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών.
Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά εντός του Ιουλίου, με στόχο η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς διδακτικά κενά.

Αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων που αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η διαδικασία για τις μετατάξεις ξεκινά εντός του Ιουλίου και έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με το Έθνος τα κριτήρια για τις μεταθέσεις είναι:
  • Έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν 4 μονάδες.
  • 4 μονάδες λαμβάνουν οι σε χηρεία εκπαιδευτικοί με ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν
  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν 4 μονάδες για το πρώτο παιδί, 4 για το δεύτερο, 6 για το τρίτο και 7 για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά
  • Η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ δίνει 5 μονάδες
  • Tο μεταπτυχιακό δίνει 7 μονάδες
  • Το διδακτορικό δίνει 14 μονάδες
  • Οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από μετάταξη από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας που υπηρετούσαν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης τους.


Posted: 20 Jul 2013 04:15 AM PDT
Σήμερα γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών που θα προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης αναζήτησης - εύρεσης προϊόντων, στην καλύτερη τιμή της αγοράς. 

Η νέα ιστοσελίδα getaprice.gr προσπαθώντας να ικανοποιήσει την παραπάνω ανάγκη, δημιούργησε μια απλή μηχανή αναζήτησης προϊόντων η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να πραγματοποιούν σε λίγα δευτερόλεπτα, έρευνα αγοράς για το προϊόν που τους ενδιαφέρει. 

Το getaprice.gr είναι ένας εύχρηστος οδηγός αγοράς από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ένας κατάλογος προϊόντων που μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τιμές από ηλεκτρονικά καταστήματα που μας βοηθάει να βρούμε χιλιάδες προϊόντα, υπηρεσίες και προσφορές στην καλύτερη τιμή.


Posted: 20 Jul 2013 02:35 AM PDT

Το έργο είναι πλέον πολυπαιγμένο και θα έπρεπε να μας έχει διδάξει. Κάθε φορά που η τρόικα έρχεται για έλεγχο στην Αθήνα διαπιστώνει αποκλίσεις. Με βάση αυτές τις αποκλίσεις προβάλλει νέες απαιτήσεις, οι οποίες (συνήθως έπειτα από μάχες οπισθοφυλακών της κυβέρνησης) μετατρέπονται σε συμφωνίες. Ακριβώς αυτές τις δεσμευτικές για την Αθήνα συμφωνίες επικαλούνται...
σε επόμενο χρόνο οι δανειστές για να επιβάλλουν την πολιτική τους.

Οι υποστηρικτές του μνημονίου αποδίδουν το ναυάγιο στην ανικανότητα των διαδοχικών κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά να το εφαρμόσουν. Ετσι εξηγούν και τις αποκλίσεις. Αναμφίβολα, και οι τρεις κυβερνήσεις που ψήφισαν και εφαρμόζουν το μνημόνιο έχουν αποτύχει να υλοποιήσουν ορισμένες πτυχές του. Δεν είναι αυτή, όμως, η κύρια αιτία των αποκλίσεων. Οι αποκλίσεις πηγάζουν από την ύφεση.

Η ύφεση δεν είναι παρενέργεια. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η τρόικα προωθεί τον διακηρυγμένο στόχο της για εσωτερική υποτίμηση. Είναι αλήθεια ότι το ευρωιερατείο και το ΔΝΤ δεν είχαν υπολογίσει ότι η ύφεση θα προσλάβει τέτοιες διαστάσεις. Αυτό, όμως, το μόνο που αποδεικνύει είναι ο δογματισμός και η δική τους ανικανότητα να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα που να αντιστοιχεί στη φύση και στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Οταν η αποτυχία κατέστη εξόφθαλμη, η τρόικα δεν έσπευσε να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Αντ' αυτού, όχι μόνο επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, αλλά και αυξάνει τη δόση του «φαρμάκου» και όχι των χρημάτων! Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν πρόκειται μόνο για ιδεοληψία ή για κρυφή ατζέντα. Ισχύουν και τα δύο.

Λόγω του γεγονότος ότι ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο. Εδώ δοκιμάζεται μια πολιτική, η οποία ήδη εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια και προορίζεται να εφαρμοσθεί και στον ευρωπαϊκό πυρήνα. Η μονοδιάστατη λιτότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια της ολιγαρχίας του χρήματος να μετακυλήσει το κόστος της κρίσης στις μικρομεσαίες κοινωνικές τάξεις.

Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η μονοδιάστατη λιτότητα είναι προϊόν της «γερμανικής Ευρώπης». Στην πραγματικότητα, όμως, το Βερολίνο λειτουργεί σαν στυλοβάτης και προωθητής αυτής της πολιτικής, επειδή εξυπηρετεί και τα ιδιοτελή συμφέροντα της Γερμανίας, έτσι τουλάχιστον όπως τα αντιλαμβάνονται οι άρχουσες ελίτ της. Η πολιτική αυτή, όμως, δεν είναι αποκλειστικά γερμανική ατζέντα.

Εάν ήταν έτσι, θα είχε προ πολλού προσκρούσει στην αντίδραση των άλλων ευρωπαϊκών αρχουσών ελίτ. Αντ' αυτού, ακόμα και σε χώρες που η μονοδιάστατη λιτότητα συσσωρεύει οικονομικά και κοινωνικά ερείπια ο κορμός των αρχουσών ελίτ τείνει να ταυτίζεται μ' αυτή την πολιτική. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει μακρά παράδοση εξάρτησης. Είναι και μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η αρχιτεκτονική του ευρώ σχεδιάσθηκε κατά τρόπο που να ευνοεί τη Γερμανία. Κι αν πριν από 12 χρόνια αυτό μπορούσε να διατυπωθεί ως εκτίμηση, σήμερα μπορεί να αποδειχθεί. Το ευρώ, όμως, δεν οργανώνει μόνο τα γερμανικά εξαγωγικά συμφέροντα. Οργανώνει και τα ευρύτερα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας του χρήματος, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι οργανικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί και παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αργότερα της ευρωζώνης έχουν δέσει στενά μεταξύ τους τις επιμέρους άρχουσες ελίτ των χωρών-μελών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν τον εαυτό τους εκτός αυτού του πλαισίου, ακόμα κι όταν πιέζονται.

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στη Γερμανία όχι μόνο να ασκεί έναν ηγετικό ρόλο, αλλά και να επηρεάζει τις κοινοτικές αποφάσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετούν και τα στενά εθνικά της συμφέροντα. Δύο παραδείγματα:
  • Το πρώτο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Μέρκελ όχι μόνο κατάφερε να τορπιλίσει την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από έναν χρόνο, αλλά και επέβαλε τη λογική του bail in. Με άλλα λόγια, για την ανακεφαλαιοποίηση θα πληρώσουν πρώτα τα κράτη-μέλη, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, οι καταθέτες και τα κράτη-μέλη και μετά θα συμβάλει μ' ένα μικρό ποσοστό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
  • Δεύτερο παράδειγμα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Δεν είναι μόνο ότι το κονδύλι που αποφασίσθηκε είναι ψίχουλα. Δεν είναι ούτε ότι η Μέρκελ έστησε μία προεκλογική παράσταση στο Βερολίνο, υποκαθιστώντας τους κοινοτικούς θεσμούς. Είναι και ότι ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την εκρηκτική ανεργία για να προσελκύσει και να ενσωματώσει στη γερμανική αγορά εργασίας τους πιο ταλαντούχους Νοτιοευρωπαίους νέους, κυρίως επιστήμονες.
Με άλλα λόγια, το Βερολίνο εκμεταλλεύεται την πλεονεκτική θέση του για να προωθήσει τον οικονομικό εθνικισμό του. Και το καταφέρνει επειδή χρησιμοποιεί σαν όχημα αντιλήψεις, διαδικασίες και σχήματα που του εξασφαλίζουν την υποστήριξη όχι μόνο κάποιων άλλων χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα που έχουν αντίστοιχα συμφέροντα, αλλά και τη δορυφοροποίηση των αρχουσών ελίτ της ευρωπαϊκής περιφέρειας.



Posted: 20 Jul 2013 02:15 AM PDT
Του Νίκου Μελέτη

H εναγώνια προσπάθεια των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ να επιβιώσουν, ακόμη και μέσω της επίσημης διάλυσής τους, είναι πρόβλημα και απειλή για την παντοκρατορία του κ. Τσίπρα.

Δυστυχώς όμως αυτή η διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφορά, πέραν του κ. Τσίπρα, και τους πολίτες, καθώς τάσεις, συνιστώσες κ.λπ., θέλοντας να προσδώσουν ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο σε μια ταπεινότερων ελατηρίων διαμάχη (τους κατηγορούν ότι, πριν από τη νομή της εξουσίας, ξερογλείφονται για μεγαλύτερο μερτικό από την παχυλή κρατική επιχορήγηση), καταφεύγουν σε μεγαλοστομίες και εξαγγελίες που θα ήταν γραφικές, εάν δεν αποδείκνυαν την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον μιας χώρας που είναι (σχεδόν) διαλυμένη.

Εγκλωβίζοντας έτσι ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον διαγωνισμό υπερβολής και υποσχεσιολογίας.

Με έναν τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και αφελής προβάλλεται το δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», λες και το Μνημόνιο είναι εκούσια και μαζοχιστική επιλογή, ενώ απέναντί του υπάρχει η εύκολη εναλλακτική διέξοδος, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προφανώς θα καλύψει και τα ποσά που σήμερα δανείζεται η χώρα.

Και έτσι καταλήγουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι αυτή είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πει στους δανειστές ότι σταματάμε να πληρώνουμε τόκους για τέσσερα χρόνια για να κάνουμε κοινωνική πολιτική με τα έσοδα και θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους, όπως έγινε μεταπολεμικά στη Γερμανία, και θα πούμε στους δανειστές ότι θέλουμε καλυτέρους όρους. Είναι πράγματι λογικές αυτές οι επιθυμίες. Αλλά ρώτησε κανείς τους δανειστές;

Υπάρχουν βεβαίως και τα θαύματα, όπως στον γάμο στην Κανά που ο Ιησούς ευλόγησε τας υδρίας του νερού και τις γέμισε με ευωδιαστό κρασί.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιο τέτοιο θαύμα έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας γιατί την τελευταία φορά που ακούσαμε το «λεφτά υπάρχουν», το θαύμα δεν έγινε, και το πληρώνουμε σκληρά τρία χρόνια τώρα…



Posted: 20 Jul 2013 01:40 AM PDT
Με τη γνωστή «αθυροστομία» του ο φίλος και –άτυπος– σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, καταπιάνεται σε άρθρο του για την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» με ένα θέμα που απασχολεί την –όποια– δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, με έναν τρόπο που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Δε διστάζουμε να προσυπογράψουμε πολλές από τις αναφορές του – παραμένουμε «λάτρεις» της… πολιτικής ορθότητας για τα υπόλοιπα – διότι κάποτε πρέπει να μάθουμε να λέμε τη γνώμη μας και να δεσμεύουμε την αξιοπιστία μας, τουλάχιστον στα θέματα που άπτονται της εθνικής μας επιβίωσης, μακριά από γελοία στερεότυπα και διαφόρων… επιπέδων και αποχρώσεων παραμορφωτικούς φακούς, πιστοί στους από καταβολής κόσμου κανόνες των διεθνών σχέσεων.
Το άρθρο έχει μάλιστα ειδική σημασία, εν όψει της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες…

Οι απόψεις του Φαήλου Κρανιδιώτη δεν μας βρίσκουν πάντα σύμφωνους και δεν θα διστάσουμε σύντομα να μιλήσουμε για ένα θέμα που έχει περιπέσει στην αντίληψή μας, αυτό της αμυντικής βιομηχανίας, προσθέτοντας τη δική μας φωνή κι ελπίζοντας να βοηθήσουμε στο να διαμορφώσουν οι αναγνώστες μας άποψη. Αυτό είναι υγεία στη Δημοκρατία.

Ας δούμε το άρθρο:

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΜΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!
Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο, όπως και στη μαρτυρική Συρία, επιβεβαιώνουν το ιστορικά τεκμηριωμένο: δεν υπάρχει άλλο Ισλάμ, light, ανεκτικό, συμβατό με την ουσία της δυτικής δημοκρατίας.

Δεκάδες οι βιασμοί γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ, σαν την οποία ζήλεψε να μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία (Σόρος). Βέβαια, μετά το ξεγυρισμένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το αιγυπτιακό εξεγερσιακό παράδειγμα τους στενεύει λίγο στις μασχάλες και η Ρένα του Άκη ξύνει αμήχανη τις μαύρες ρίζες της πλατινένιας κόμης της.
Τέτοια η ανεκτικότητα των σουνιτών, όπως οι Τούρκοι, αδελφών μουσουλμάνων, που πετάνε ανθρώπους από ταράτσες, αφού τους λιντσάρουν και ύστερα τους πολτοποιούν και το κεφάλι. Στη Συρία, οι ψυχοπαθείς «αγωνιστές» μιας απροσδιόριστης ελευθερίας αποκεφαλίζουν χριστιανούς ιερείς και βεβηλώνουν εκκλησίες, όταν δεν πολυβολούν αμάχους χριστιανούς και αλεβίτες.

Όλα αυτά τα βλέπει με δέος το Ισραήλ, έχοντας και επίγνωση της συνολικής εικόνας του χάρτη. Γύρω-γύρω τρελοί φανατικοί και μόνη διέξοδος του Ισραήλ προς λογικές, έντιμες και ασφαλείς σχέσεις, ο άξονας Τελ Αβίβ – Λευκωσία – Αθήνα. 

Οι καθ' ημάς «χρήσιμοι ηλίθιοι» του τουρκικού ισλαμοφασισμού, όταν η Tζαχάλ, ο στρατός του Ισραήλ, σκότωσε τους ΜΙΤατζήδες «ειρηνιστές» πάνω στο Μαβί Μαρμαρά, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους. Οι «ειρηνικοί» Τούρκοι ακτιβιστές, που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο υπό την καθόλου διακριτική εποπτεία της ΜΙΤ, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν τη νηοψία στο πλοίο των ισλαμοφασιστών τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα.

Το Ισραήλ δεν είναι ο τύπος που θα του πουλήσεις τσαμπουκά και πολύ περισσότερο θα του επιτεθείς και θα βάλει τα κλάματα. Το Ισραήλ απαντάει με γροθιές στις απειλές, στις γροθιές με ξύλο αλύπητο και στην μπαμπέσικη μέθοδο του κάθε Τούρκου μαχαιροβγάλτη με σφαίρες. Περαιτέρω, δεν διστάζει να κάνει οικόπεδο αυτούς που κλιμακώνουν με όπλα την επιθετικότητα. «Israel must be like a mad dog, that no one will dare to bother» είχε πει ο Μοσέ Νταγιάν. Και έτσι είναι.
Πότε θυμάστε τελευταία να επιχείρησε κάποιος την παραβίαση του εναέριου χώρου του Ισραήλ και να ξαναείδε τον ήλιο; Μάταια θα ψάχνετε, ώσπου να πέσει μαύρο χιόνι.
Η μέσα από τα δόντια «συγγνώμη» του Νετανιάχου στον Ερντογάν δεν μίκρυνε, ούτε στο ελάχιστο, το τεκτονικό ρήγμα που πρώτος προκάλεσε ο Τούρκος ηγέτης στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. 

Στις ίδιες τις ΗΠΑ η ύποπτα παράδοξη και φιλοϊσλαμική πολιτική του Ομπάμα, μετά τον βιασμό και την άγρια δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη και τη λυκοσυμμαχία με παραφυάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία, που ήδη σαρώνονται από τον στρατό του Ασαντ, οδήγησε σε ευθεία αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής μέσα από την καρδιά του αμερικανικού κατεστημένου.

Ο Seth Cropsey, άλλοτε συνεργάτης του υπουργού Αμυνας Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ και κατόπιν υφυπουργός Αμυνας επί προεδρίας Ρίγκαν και Μπους, στις 3 Ιουλίου 2013 δημοσίευσε στο «Hudson Institute», από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψεις των ΗΠΑ με νεοσυντηρητικές επιρροές και στενή σχέση με το κραταιό αμερικανοεβραϊκό λόμπι, ένα άρθρο με τίτλο «Θα διαλέξουν οι ΗΠΑ τη σωστή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο;».

Ο Cropsey περιγράφει αδρά τη μετάσταση του θρησκευτικού πολέμου από την Αλγερία ως τη Συρία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον τυχοδιωκτικό ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν και εν ολίγοις την αποτυχία της πολιτικής Ομπάμα. Χωρίς περιστροφές αναφέρεται στη σταθερότητα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και στην προοπτική μιας τετραμερούς συμμαχίας, με την προσθήκη των ΗΠΑ, πάνω στα κοινά συμφέροντα που δημιουργούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η ασφάλεια, όπου κάθε χώρα θα εισφέρει το δικό της κομμάτι. Θεωρεί, σωστά, με βαθιές ρίζες αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας, εχθρική προς το Ισραήλ.

Καυτηριάζει την υποστήριξη του Ερντογάν στους τρομοκράτες της Χαμάς, της Αλ Κάιντα και των ομάδων τζιχάντ στη Συρία, τους ολοένα ενισχυόμενους δεσμούς της Αγκυρας με τα άλλα σουνιτικά κράτη. Επισημαίνει δε τη βούληση της Τουρκίας να παρεμβαίνει ως νέο χαλιφάτο στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

Από την άλλη, εκθέτει τα πλεονεκτήματα του να επενδύσουν οι ΗΠΑ σε μια συμμαχία με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, σε αντίβαρο των σουνιτικών επικίνδυνων φιλοδοξιών και τον εναγκαλισμό τους με την τρομοκρατία.
Δίνοντας μεγάλη έκταση στα επιχειρήματα κατά του ρόλου της Τουρκίας και υπέρ της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Ισραήλ, υπογραμμίζει τους στρατηγικούς λόγους για μια τέτοια επιλογή, με ολοκληρωτική αλλαγή του αμερικανικού δόγματος και της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Είναι η πρώτη φορά που σοβαρά χείλη, μέσα από τον σκληρό πυρήνα του αμερικανικού βαθέως κράτους, υποστηρίζουν ξεκάθαρα μια τέτοια επιλογή, ανατροπή της ήδη χρεοκοπημένης σχέσης ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ, υπέρ μιας νέας συμμαχίας με τον Ελληνισμό. Το σπουδαιότερο γεωπολιτικό άνοιγμα της Ιστορίας μας από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον είναι ακόμη εδώ. Οφείλουμε να συμμετάσχουμε δυνατά και με σχέδιο… 

Πηγή Defence-Point



Posted: 20 Jul 2013 01:52 PM PDT

Ατζέντα 21 του OHE: "Η γη δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες, αλλά στο κράτος"...

Στην Κίνα η ιδιοκτησία των εδαφών ανήκει στην κυβέρνηση, ενώ οι άνθρωποι μπορούν μόνο να πληρώσουν για να την χρησιμοποιούν εντός μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διάρκεια της χρήσης για την κατοικημένη γη είναι 70 χρόνια, κατόπιν, μετά από 70 χρόνια, τι θα συμβεί με τα σπίτια;

Από τη δημοσίευση του νόμου ιδιοκτησίας το 2005, το θέμα της περιορισμένης διάρκειας των κατοικημένων χρήσεων γης για άλλη μια φορά έγινε το επίκεντρο της κοινωνίας στην Κίνα.

Το νομοσχέδιο ιδιοκτησίας για πρώτη φορά ρυθμίζει ότι: 

Σε περίπτωση που η χρήση της γης λήξει, το δικαίωμα για χρήση της γης είναι παράνομο. Αν οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη γη, θα υποβάλουν αίτηση για ανανέωση, ενα χρόνο πριν από τη λήξη και θα καταβάλλουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Η διάταξη αυτή σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να κατέχει τα δικαιώματα χρήσης γης για περισσότερα από 70 χρόνια, αλλά πρέπει να καταβάλει το ποσό των ασφαλίστρων το οποίο δεν είναι ακόμη σαφές.






Posted: 20 Jul 2013 12:40 AM PDT

Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

-Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).

-Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).

-Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).

-Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)

-Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
-Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Πηγή: News.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.