10 Αυγ 2013

Ας μιλήσουμε επιτέλους! 9-8-13



Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Posted: 09 Aug 2013 01:25 PM PDT
Περί οργανωμένης συγκάλυψης και ηρεμίας στην ευρωζώνη, πριν τις γερμανικές εκλογές, κάνει λόγο δημοσίευμα του ECONOMIST με τίτλο "Euro-zone Rescues have left Sovereign Debt too high to be Sustainable». Τα προβλήματα θα ενσκήψουν μετά τις εκλογές, ωστόσο, καθώς τα προγράμματα διάσωσης δεν φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά και πιθανολογείται ότι θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια.

Από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, μόνο η Ιρλανδία θα μπορέσει να το εγκαταλείψει και αυτή μερικώς. Το μέλλον της Πορτογαλίας διαγράφεται ταυτόσημο με εκείνο της Ελλάδας πέρυσι (ανάγκη για δεύτερο πακέτο βοήθειας).

Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προέβλεψε χρηματοδοτικό κενό ύψους €4,4 δις για το 2014 και €6,5 δις για το 2015, που πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι. Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και θα απαιτηθεί ελάφρυνσή του (της τάξης του 4% του ΑΕΠ), παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% έως το 2020.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολείπονται κατά €1 δις για εφέτος και θα πρέπει να υπάρξει παραγραφή χρέους. Η πραγματικότητα θα γίνει πιο εμφανής μετά τις γερμανικές εκλογές.


-->
Posted: 09 Aug 2013 10:40 AM PDT

Το παραμυθάκι συνεχίζεται για τρίτο χρόνο. Τώρα και η Die Welt "ανακαλύπτει" ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, όταν βέβαια και αλάδωτος πρωτοετής οικονομικής κατεύθυνσης θα μπορούσε εύκολα να το καταλάβει από μία απλή ανάγνωση του πρώτου μνημονίου. Όπως ακριβώς το "καταλάβαμε" εμείς, από μία απλή ανάγνωση, τον Μάη του 2010.

Στο δια ταύτα τώρα. Βγαίνει ο κωμικός Στουρνάρας και καλεί τον κόσμο να επαναφέρει τα λεφτά του στις τράπεζες, γιατί ο ρυθμός ξεζουμίσματος πρέπει να ενταθεί. Δεν αρκούν τα χαράτσια για να ολοκληρωθεί η αφαίμαξη, πρέπει να γίνει και το κούρεμα σε γεμάτα ταμεία.

Οι …τελευταίες ρανίδες όμως θα πρέπει να παρθούν με νέα μέτρα. Φόρο στο νερό, το οξυγόνο, την ομιλία, αλλά προς θεού, όχι στην αρλούμπα γιατί εκεί θα φαληρίσουν τα μεγάλα κανάλια και οι αναλυτάδες τους.

Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα μπορέσει η παρούσα κουστωδία να περάσει τέτοια μέτρα; Όχι
βέβαια…
Ο μόνος που θα μπορέσει να τα περάσει θα είναι μία ευρεία φιλολαϊκή κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου, με αντιπολίτευση το Ευρωπαϊκό κόμμα "Νέα Ελλάδα" του σοσιαλιστή Σαμαρά και της προόδου που θα πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να έχουν κλειδαμπαρώσει με κάποιον τρόπο τον Αλέξη. Όλα θα εξαρτηθούν λοιπόν από το τι αμαρτίες έχει κάνει αυτή την περίοδο, ώστε να τον κρατούν. Για να το αντιστρέψουμε, μην περιμένετε να γίνει πρωθυπουργός εάν δεν τον έχουν δεμένο χειροπόδαρα.

Το σενάριο είναι δομημένο αλλά δεν θα το αναλύσουμε καλοκαιριάτικα. Μετά την κυβέρνηση της Αριστεράς που θα πάρει ακόμα και το μεδούλι απο τα νοικοκυριά, θα ακολουθήσει η εθνικιστική κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο της ιστορίας κατά τα πρότυπα του παρελθόντος (Γούναρης, Ιωαννίδης). Για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ρίξουμε παξιμαδάκι στο γρανάζι…

Υπαινιγμοί περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Απαισιόδοξη ανάγνωση από την εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, στην Ελλάδα λείπουν 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 6,5 δισ. για το 2015.

Και βέβαια το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν τα χρήματα που λείπουν
παραιτούμενοι από μέρος των οφειλών (της Ελλάδας). Κάτι τέτοιο θα ήταν πρόκληση για τη γερμανική κυβέρνηση. Κι όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη».

Με τον δικό της τρόπο η εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τον βάλτο του χρέους. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την ευρωζώνη».



Posted: 09 Aug 2013 11:24 AM PDT

Η Τουρκία προκαλεί την κυβέρνηση Σαμαρά και το υπουργείο Εξωτερικών σφυρίζει αδιάφορα. Δικαίως, λοιπόν, έχει αποδοθεί η ονομασία «υπουργείο Εξωφρενικών», αφού είναι ανύπαρκτες οι επί της ουσίας τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο ως κράτος- μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και, βεβαίως, δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτειά της» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου περί σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.
«Την Πέμπτη 8 Αυγούστου, μετά από άδεια του δήμου Θεσσαλονίκης, τελέστηκε για πρώτη φορά, μετά από 90 χρόνια, πρωινή προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτούργησε ως τέμενος για την προσευχή του Μπαϊραμιού, κίνηση απολύτως θετική σε ό,τι αφορά στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε:
«Χαιρόμαστε γιατί η Τουρκία έχει αποδεχθεί ως στόχο της την πλήρη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, θεμέλιο του οποίου αποτελεί ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απαντώντας σε ερώτηση για τον νόμο ιμάμηδων στην Ελλάδα και για τη μικρή προσέλευση μουσουλμάνων στην προσευχή του Μπαϊραμιού σε τέμενος στη Θεσσαλονίκη (σσ. που άνοιξε για προσευχή έπειτα από 90 χρόνια), είχε αμφισβητήσει τον νόμιμα ορισμένο από την ελληνική κυβέρνηση μουφτή.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα μέλος της ΕΕ. Βέβαια, η Ευρώπη έχει δικούς της πολιτικούς και νομικούς κανόνες, όμως η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της ΕΕ, παραβιάζει τους κανόνες αυτούς. Από την άλλη, με τη Συνθήκη της Λοζάνης, έχουν τεθεί υπό εγγύηση τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη. Είναι γνωστό το καθεστώς του μουφτή.
Με τους νόμους που εξέδωσε το ελληνικό κοινοβούλιο ετέθη υπό εγγύηση το καθεστώς του μουφτή» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Βεβαίως, το άνοιγμα για προσευχή ενός τεμένους στη Θεσσαλονίκη μετά από 90 χρόνια είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί.
Όμως, προβαίνοντας σ' αυτό, όταν δεν άσκησε καθήκοντα ιμάμης, στον οποίο ανέθεσε καθήκοντα ο μουφτής, που επέλεξε ο τουρκικός λαός, η τουρκική κοινότητα αντέδρασε».

Τι καταλαβαίνουμε, όμως, από τις δηλώσεις των δύο πλευρών;
Πρώτον, ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το επίπεδο προκλήσεων από περιφερειακό (βλ. Θράκη και Δωδεκάνησα) σε κεντρικό και δεν έχει καμία διάθεση να κατεβάσει τους τόνους της προκλητικότητάς της απέναντι στο επίσημο ελληνικό κράτος.
Δεύτερον, η ελληνική πλευρά δεν δείχνει ούτε καν σημάδια φοβικότητας, αφού οι απαντήσεις της στην πρόσφατη πρόκληση του τούρκου υπουργού, θυμίζουν κάποιον που ενώ τον φτύνουν κατάμουτρα αυτός σφυρίζει αδιάφορα και σχολιάζει τις… καιρικές συνθήκες.

Οι απαντήσεις που δεν δίνονται
Οι απαντήσεις που όφειλε να δώσει, αλλά τελικά δεν έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, θα έπρεπε να μην είναι περιμετρικές, αλλά να στοχεύουν επί της ουσίας και χωρίς καν διπλωματική χροιά, αφού κατ' αρχάς η Συνθήκη της Λοζάνης αναφέρεται σε Έλληνες μουσουλμάνους και όχι σε τούρκους…
Απορία, λοιπόν, προκαλεί η «συγκρατημένη» απάντηση του κ. Κούτρα, ο οποίος –φυσικά με εντολές του κ. Βενιζέλου- έδειξε να μην επιθυμεί να εστιάσει στην αναφορά του τούρκου υπουργού σε τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Και η «παράλειψη» του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών είναι διπλή, αφού διπλή ήταν και η τουρκική πρόκληση.
  • Γιατί, άραγε, δεν αποστομώνεται από την ελληνική πλευρά οριστικά και αμετάκλητα με απαίτηση παύσης της χρήσης του όρου «τουρκικός» για τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης;
  • Και, γιατί άραγε, δεν υπάρχει ευθεία και αυστηρή παρατήρηση για κατάργηση του όρου «Δυτική Θράκη» (όρος καθαρά γεωγραφικός, που η χρήση του θέτει ζητήματα εθνικού περιεχομένου, αφού ευθέως αμφισβητείται η Ελληνικότητα της περιοχής από την τουρκική πλευρά) και την επιβολή και την επίσημη αντικατάστασή του με τον όρο «Ελληνική Θράκη»;
  • Επίσης, γιατί οι «αρμόδιοι» της Ελληνικής πλευράς δεν αναφέρονται στην μη συμβατή απαίτηση της Τουρκίας (η οποία παρεμβαίνει ευθέως στην ελληνική εσωτερική πολιτική, χωρίς να κρατά ούτε καν τα προσχήματα) σχετικά με τους μουφτήδες, εκπρόσωποι της οποίας τα τελευταία χρόνια αναφέρονται συνέχεια σε Ελληνική παρανομία μέσω του διορισμού των μουφτήδων (επιθυμούν την «εκλογή» -μέσω του τουρκικού προξενείου- των «θρησκευτικών λειτουργών») αφού είναι γνωστό ότι ούτε στην Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται, αλλά διορίζονται από την τουρκική κυβέρνηση;
Κλίμα αντίδρασης κατά των ψευτομουφτήδων από μουσουλμάνους βουλευτές
Πέρα όμως από την απόλυτη ανυπαρξία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ας εξετάσουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τους μουφτήδες, τους «αιρετούς» και τοποθετημένους από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, πράκτορες της Τουρκίας, που συμμετέχουν σε παράνομη ορκισμένη κυβέρνηση μέσω της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Τα πρώτα «σημάδια» της διαφοροποίησης των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης, είχαν φανεί πριν λίγο καιρό, σε μία γιορτή που έγινε σε κάποια πόλη της Ανατολικής Θράκης, στην Τουρκία. Εκεί υπήρξαν οι πρώτες επίσημες διαμαρτυρίες για τον ρόλο και το έργο των «αιρετών» μουφτήδων (ψευτομουφτήδων), των οποίων οι δραστηριότητες έχουν δημιουργήσει πλείστες όσες αντιδράσεις και καχυποψία στους Έλληνες μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης. Στην συγκέντρωση εκείνη, μάλιστα, ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, ομολόγησε πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και ζήτησε περισσότερο πνεύμα ομαδικότητας αλλά και την ομοψυχία των «τούρκων» της Θράκης προκειμένου να μην διαλυθούν όλα όσα έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες.

Κι ενώ πιστεύαμε πως επρόκειτο για μία προσωρινή διαφωνία, τελικά διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για την αρχή μίας σύγκρουσης στην "εσωτερική ελίτ" των τουρκοφρόνων της Ελληνικής Θράκης. Και αυτή σύγκρουση οφείλεται κυρίως λόγω της αποτυχίας προσέλκυσης μουσουλμάνων στα μειονοτικά σχολεία, αλλά και λόγω της επικείμενης πρόσληψης ιμάμηδων στο ελληνικό δημόσιο (μέσα από ένα νόμο που το τουρκικό προξενείο προσπάθησε να μην ψηφιστεί και ο οποίος δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις στην κυβέρνηση Σαμαρά στα τέλη του 2012), οι οποίοι δεν θα ελέγχονται οικονομικά από την Άγκυρα (όπως οι τοποθετημένοι από τους ψευτομουφτήδες ιμάμηδες ή οι μουλάδες του Φετουλάχ Γκιουλέν που διδάσκουν το φανατικό ισλάμ, την σαρία και την τζιχάντ), αλλά κι ενός κλίματος δυσανασχέτησης των μουσουλμάνων της Θράκης λόγω του φανατικού ισλάμ που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Όμως, η διαφωνία και η επιμελημένη απομάκρυνση ισχυρών ανδρών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, γιγαντώθηκε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και τον «χορό της αντίδρασης» τον έσυρε πρώτος ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μέτε μετέχοντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε τα εξής: 
«Οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι ανάγκη να μάθουν πως έκλεισε πια η εποχή κατά την οποία όπως παλιά με θρησκευτικούς φετφάδες έδιναν κατευθύνσεις στις πολιτικές εξελίξεις και στους πολιτικούς». 
Και ήταν σαφής η παρέμβαση του Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ξεκάθαρα «καρφώνει» το πραγματικό «έργο» και τον ρόλο του ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε, ο οποίος από την πλευρά του ασκεί την πολιτική και εργάζεται πυρετωδώς για τα όσα απαιτεί η τουρκική εξωτερική πολιτική, ενώ είναι τυπικά θρησκευτικός λειτουργός.
Τι χρεία άλλων αποδείξεων υπάρχει, λοιπόν, για το τι πραγματικά κάνουν οι ψευτομουφτήδες στην Ελληνική Θράκη; Κινούμενοι καθαρά ως πολιτικοί, ασκούν τουρκική προπαγάνδα με τον μανδύα του «θρησκευτικού λειτουργού» και ταυτόχρονα ασκούν τεράστιες πιέσεις σε ιμάμηδες μουσουλμανικών χωριών προκειμένου στο «κήρυγμα» να συμπεριλαμβάνουν ξεκάθαρα μηνύματα της Άγκυρας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιλχάν Αχμέτ ακολούθησε και ο Τσετίν Μάντζατζη, ο οποίος σε κοινή ανακοίνωση με τον Ιλχάν Αχμέτ καυτηριάζει τον ρόλο του ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε, ο οποίος λειτουργεί πλέον στα πλαίσια του «γενικού αρχηγού θρησκευτικής αστυνομίας» και δημιουργεί πλείστους όσους κινδύνους πλήρους αντιστροφής και απομάκρυνσης των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης από την «αγκαλιά» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι, έχοντας σαφέστατα καλύτερη αντίληψη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν αρχίσει να κρατάνε αποστάσεις από τους ψευτομουφτήδες, οι οποίοι μέσω μίας υπέρμετρης άσκησης πίεσης για εφαρμογή της σαρία και του σκληρού ισλάμ στην Ελληνική Θράκη, κατόρθωσαν τελικά να αντιστρέψουν το κλίμα, αφού οι Έλληνες μουσουλμάνοι ζούνε τον δυτικό τρόπο ζωής (όπως όλοι οι Έλληνες) και δεν μπορούν να αποδεχθούν την εφαρμογή του τρόπου ζωής του ισλάμ (ίδιες αντιδράσεις εξάλλου –για ηπιότερη εφαρμογή του ισλάμ- έχει και η μισός Τουρκικός πληθυσμός που αγωνίζεται κατά του μοντέλου ισλαμικού κράτους που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν στην γείτονα χώρα).

Ευθεία απειλή για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στη Θράκη
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε πως οι τουρκοπράκτορες και τα ανθυποπρακτορίδια που κυκλοφορούν στην Θράκη, έχουν ως σκοπό την δημιουργία άκρως ανώμαλων και –φυσικά- απολύτως επικίνδυνων καταστάσεων για την ασφάλεια στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τμήμα ομιλίας σχετικά με την Θράκη του αντιπροέδρου του «τουρκικού» κόμματος DEB (τούρκοι εθνικιστές και Γκρίζοι Λύκοι), Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος είπε:
«...Το κράτος αποδίδοντας στην τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης σημαντικό τμήμα των «μειονοτικών δικαιωμάτων», υπό κάποια έννοια πήρε λίγο «τον αέρα» της μειονότητας. Έτσι με αυτό τον τρόπο αποτράπηκε η αύξηση της έντασης στην περιοχή και η όποια ανεξέλεγκτη εξέλιξη...».
Αν, τώρα, οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας, δεν βλέπουν καμία επικινδυνότητα, καμία επιθετική διάθεση και κανέναν σκοπό για δημιουργία αναταραχών στην Θράκη, από ένα επίσημο όργανο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μισθοδοτούμενο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ίσως θα έπρεπε να αναλάβει η επιστήμη και να ελέγξει την κριτική ικανότητα, αλλά και την ικανότητα αντίληψης που έχουν οι «αρμόδιοι» των Αθηνών. Γιατί, όταν κάποιος αναφέρεται σε «αποτροπή της αύξησης της έντασης στην περιοχή (εννοώντας την Θράκης) και την όποια ανεξέλεγκτη εξέλιξη», τοποθετείται ευθέως και με περίσσιο θράσος, ξεδιπλώνοντας την προσωπική του στόχευση η οποία έχει άμεση σχέση με ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην Θράκη…

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ομιλούν και κατανοούν την ελληνική γλώσσα οι «υπεύθυνοι» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι μισθοδοτούνται αδρά προκειμένου να εργάζονται για να προστατεύουν τα συμφέροντα της Ελλάδας, την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και, φυσικά, την Ελληνική γεωγραφική ακεραιότητα. Αν δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ευθείες απειλές που δέχεται η χώρα, ας προσφέρουν μία μέγιστη υπηρεσία στην Ελλάδα, μέσω των παραιτήσεών τους. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύονται απειλές από επίσημα όργανα του κράτους και του παρακράτους της Τουρκίας κατά πολιτών της Ελλάδας και να μένουν… αναπάντητες από την Ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμικά "αρμοδίους".

Κλείνοντας, και καθιστώντας σαφές (για μία ακόμη φορά) πως το τουρκικό προξενείο, οι πράκτορες και οι ψευτομουφτήδες εργάζονται κατά της ειρήνης και της ασφάλειας των Ελλήνων που κατοικούν στην Ελληνική Θράκη, κι ενώ υπάρχει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, θέλουμε να ρωτήσουμε: 
  • Γιατί δεν απομακρύνεται άμεσα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αφού ο ρόλος του είναι καταγεγραμμένος και λίαν επικίνδυνος για την Ελλάδα; 
  • Και εάν δεν υπάρχει πρόθεση απομάκρυνσής του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, γιατί η Ελλάδα δεν ανοίγει ένα Ελληνικό προξενείο στον Πόντο της Τουρκίας;
Εάν αυτά τα ερωτήματα είναι «βαριές» υποχρεώσεις για τους Έλληνες «αρμοδίους», ας φροντίσουν, τουλάχιστον, να εκπληρώσουν τα όσα από το Σύνταγμα της χώρας απαιτείται να ικανοποιούν μέσα από την εργασία τους, δηλαδή την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, με την ταυτόχρονη προάσπιση των Ελληνικών συμφερόντων και –φυσικά- της Ελληνικής Επικράτειας.

Πληροφορίες από "Τουρκικά Νέα"

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... 


Posted: 09 Aug 2013 06:38 AM PDT
Με την ανεργία των νέων να έχει εκτιναχθεί στο 65%, η Ελλάδα γίνεται το νέο Κόσοβο, γράφει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα Τelegraph, η οποία αναφέρεται στα χθεσινά στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας.

Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρώ σε συνθήκες που δεν είναι βιώσιμες, μετατρέπει τη χώρα σε ένα νέο Κόσοβο με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος είπε πρόσφατα ότι η λιτότητα στην Ελλάδα είναι δύσκολη και επώδυνη αλλά αναγκαία και θα αποδώσει καρπούς το 2014.



Posted: 09 Aug 2013 06:08 AM PDT
Νενικήκαμεν!
Μετά την συνάντηση του "πρωθυπουργού" με τον Capo De Tutti Capi, μπορούμε πιά ν' ανασαίνουμε ελεύθερα!

Μετράτε επιτυχίες:

Παραχωρήθηκε στον ελληνικό λαό για είκοσι ακόμη χρόνια η χρήση της ελληνικής γης απ' τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο συν τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου!

Αρκεί να παραδώσουν τις περιουσίες τους κινητές και ακίνητες, να εργάζονται σκληρά με μισθούς Βουλγαρίας, και να πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο για χρήση γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Θα μπορούμε με τα ενεργειακά μας αποθέματα σε υδρογονάνθρακες και ηλιακή ενέργεια να τροφοδοτούμε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, αρκεί να μην μας ζητήσουν να πληρώνουμε πολλά γι αυτό!

Όσοι πολίτες ιδίως νέοι περισσεύουν από την αγορά εργασίας εδώ, περίπου το 64% δηλαδή, θα μπορούν να κατευθύνονται προς τους εργασιακούς παράδεισους ''τύπου'' Άουσβιτς, Ταϊβάν, αδαμαντορυχεία της Νοτίου Αφρικής, καθώς και στις φάρμες ζαχαροκάλαμου και καλαμποκιού του Αμερικάνικου Νότου!

Οι έλληνες πολίτες θα μπορούν επίσης κανά δυό σαββατοκύριακα το καλοκαίρι να κάνουν τα μπάνια τους στον Σκαραμαγκά, στ' Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας, γύρω απ' την νησίδα Ψυττάλεια του Σαρωνικού, και στις εκβολές του Κηφισού στο Νέο Φάληρο.

Επίσης θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να μην βαρύνονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μπορούν να απολύονται με μία απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Μετά το τέλος της παράτασης των είκοσι αυτών χρόνων, η χώρα θα εκκενωθεί απ' όσους θα έχουν απομείνει ακόμα ζωντανοί και την θέση τους στην ελληνική γή θα καταλάβουν βόρειοι πληθυσμοί πιό δουλευταράδες και συγκροτημένοι!

Αυτοί με τα διεθνή κεφάλαια που θα συρρεύσουν θα ζήσουν εσαεί σ' αυτόν τον επίγειο παράδεισο και θα μακαρίζουν τρόϊκες, δωσιλογικές κυβερνήσεις, εθνοπροδότες πολιτικούς, καθώς και τον αναποφάσιστο να ξεσηκωθεί ιθαγενή λαό, που κάποτε ζούσε εδώ!

Νενικήκαμεν!

Όλοι στους δρόμους!

Ν' αρχίσει ο ΠΑΝΟΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ!


Σύμπτωση; Ίσως, για όσους πιστεύουν στις συμπτώσεις! Ας το διαβάσουμε όμως:

Για ύποπτα χέρια που εξυπηρετούν ύποπτους σκοπούς κι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Bank μίλησε στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Γραμμένος.
Αν αυτή η διαπραγμάτευση ευδοκιμήσει τότε ελλοχεύει εθνικός κίνδυνος σχετικά με την ιδιοκτησία της ελληνικές αγροτικής γης και παραγωγής. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ξένα επενδυτικά funds διαπραγματεύονται την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, η οποία διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι Έλληνες αγρότες να χρωστάνε σε ξένα επενδυτικά funds με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται…

Το μείζον θέμα όμως είναι ότι το 40% των παραμεθόριων περιοχών ανήκουν ή είναι υποθηκευμενες στην ΑΤΕ. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…




Posted: 09 Aug 2013 04:45 AM PDT
«Είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμμένος, σχολιάζοντας τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «θα περιμένουμε να μας ενημερώσει στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα. Τι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου; Υπάρχει σχέδιο Ανάν ΙΙ; Τι συζήτησε για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας; Τι συζήτησε για τα ελληνοτουρκικά; Αυτά παραμένουν ακόμα νεφελώδη. Θα περιμένουμε την ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων και μετά θα κάνουμε δηλώσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καμμένου:

«Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πνιγείς στη θάλασσα είναι να πατάς σε δύο βάρκες. Η μία βάρκα που πατά ο κ. Σαμαράς είναι η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της κ. Μέρκελ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τείνει να μεταμορφωθεί σε μία ομοσπονδία με κατάργηση των εθνών-κρατών.

Η άλλη πολιτική είναι η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική που προτάσσει την καταγγελία των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ουσιαστικά την ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όχι όμως κάτω από τη μπότα των κατακτητών - δανειστών, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα πολιτικές, οι οποίες θα διώξουν από την Ελλάδα τους επιτρόπους των υπουργείων και θα σταματήσουν τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ να επιβάλλουν πολιτικές σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος.

Μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ θα περιμένουμε να μας ενημερώσει στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα. Τι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου; Υπάρχει σχέδιο Ανάν ΙΙ; Τι συζήτησε για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας; Τι συζήτησε για τα ελληνοτουρκικά; Αυτά παραμένουν ακόμα νεφελώδη. Θα περιμένουμε την ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων και μετά θα κάνουμε δηλώσεις».


Posted: 09 Aug 2013 04:35 AM PDT
Εάν, με αφορμή ή με αιτία την υπερχρέωση, οι Έλληνες καταφέρουν να ανακτήσουν την εθνική τους ταυτότητα μετά από 22 σχεδόν αιώνες, κάτι εξαιρετικά πιθανόν κατά την άποψη μας, τότε θα αποδειχθεί ότι πράγματι οι κρίσεις συνιστούν μεγάλες, μοναδικές ευκαιρίες

"Η μοίρα δεν μπορεί να χτυπήσει όταν η ενότητα είναι αρράγιστη - όταν δηλαδή δεν έχει καταστραφεί η συνοχή. Μία κοινωνία, ένα κράτος, ο άνθρωπος γενικότερα ενδεχομένως πλήττεται, αλλά δεν συντρίβεται, εάν δεν έχει απομονωθεί από το περιβάλλον του. Στις κοινωνικές, στις πολιτικές ή στις διεθνείς διαφορές, κανένας δεν περιέρχεται σε απελπιστικά δύσκολη θέση, εάν προηγουμένως δεν απομονωθεί. «Η μοίρα χτυπάει τα έρημα», όπως πολύ σωστά λέει ο λαός". 

Είμαι οικονομολόγος, είμαι μηχανικός, είμαι Έλληνας κλπ., έχω ταυτότητα δηλαδή σημαίνει ότι, έχω την ευθύνη της ιδιότητας μου απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο - όχι το τι είμαι εγώ και κανένας άλλος. Για παράδειγμα, όταν δίπλα στο όνομα μου προσθέσω τη λέξη «πολιτικός μηχανικός» σημαίνει ότι, αναλαμβάνω τις ευθύνες του επαγγέλματος μου, της κατασκευής κτιρίων, απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους - όχι λοιπόν απλά το τι είμαι εγώ. 

Κυρίως όμως, έχω ταυτότητα σημαίνει ότι γνωρίζω τον εαυτό μου, ότι έχω δηλαδή το «γνώθι σ' αυτόν» - μία βαθιά έννοια που διατύπωσε πρώτος ο Σωκράτης και στην οποία στηρίχθηκε η ανακάλυψη, καθώς επίσης η γέννηση της συνείδησης (η οποία έκτοτε απασχολεί και διέπει τον άνθρωπο του δυτικού κόσμου). Χωρίς ταυτότητα τώρα, επομένως χωρίς συνείδηση, είμαστε ανεύθυνοι - όχι ελεύθεροι από τα δεσμά του εαυτού μας, όπως ισχυρίζονται δυστυχώς αρκετοί, μεταξύ των οποίων οι εγκληματίες και οι διεφθαρμένοι.  

Συνεχίζοντας, επώνυμος είναι εκείνος ο άνθρωπος (ή ο λαός), ο οποίος αναλαμβάνει συλλογικές ευθύνες - όχι αυτός που είναι γνωστός μέσα από τις αναφορές του ονόματος του στα ΜΜΕ, από τον πλούτο του, από την πολιτική κοκ. Για παράδειγμα, επώνυμος είναι ο Πλάτωνας ή ο Περικλής - σε καμία περίπτωση κάποιος τραγουδιστής ή πολιτικός, το όνομα του οποίου είναι εφήμερο, ενώ δεν συμβάλλει καθόλου στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. 

Αντίστοιχα επώνυμη είναι και η Ελλάδα - η οποία έχει προσφέρει περισσότερα από κάθε άλλη χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στα πλαίσια αυτά ανώνυμος θεωρείται, μεταξύ άλλων, όποιος δεν είναι πρόθυμος, δεν προσπαθεί, δεν θέλει ή δεν είναι ικανός να ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο. 

Περαιτέρω, η ευθύνη έναντι όλων των άλλων ανθρώπων και όχι ο «εθνοκεντρισμός» είναι αυτή που μας υποχρεώνει να διαφυλάσσουμε τη γλώσσα μας, να διατηρούμε ανέπαφη την εθνική μας συνείδηση (ταυτότητα), καθώς επίσης να τιμούμε την ιστορία μας. Ο «πατριωτισμός», στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον εθνικισμό - ο οποίος «παράγει ψυχοπαθητικά» το ρατσισμό, το ναζισμό και όλα τα υπόλοιπα «μιάσματα».   

Δυστυχώς, οι Έλληνες διαφοροποιούν τη θέση τους από τους προγόνους τους, στους οποίους έχουν δώσει την ονομασία «Αρχαίοι Έλληνες» - επειδή ουσιαστικά δεν θέλουν να αναλάβουν τις «ευθύνες εκ του πολιτισμού τους», απέναντι στους υπόλοιπους λαούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους Γερμανούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως ναζί τους δικούς τους προγόνους, επιθυμώντας να «αποποιηθούν» τις ευθύνες των δύο αιματηρών παγκοσμίων πολέμων και ειδικά του ολοκαυτώματος. 

Απλούστερα, οι Γερμανοί έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από τους «ναζί», επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν για τα λάθη τους - για τις απίστευτες καταστροφές καλύτερα που έχουν προκαλέσει, αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις ευθύνες τους. Εάν αυτό δεν αλλάξει, εάν δηλαδή οι Γερμανοί συνεχίσουν να αποποιούνται το παρελθόν τους, θα κάνουν ξανά τα ίδια λάθη - κάτι που θα οδηγούσε τόσο τη Γερμανία, όσο και την Ευρώπη, σε ανάλογες του παρελθόντος περιπέτειες.  

Όσον αφορά τώρα την πανέμορφη θρησκεία των Ελλήνων αρκετοί αγνοούν ότι, οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου, με τον «Θεό των Θεών» στο κέντρο τους (Δίας), είναι τα στοιχεία της Φύσης - γεγονός που σημαίνει ότι, ο Θεός των Ελλήνων είναι η ίδια η Φύση.

Εάν δε υπενθυμίσουμε πως τα Ευαγγέλια είναι δώδεκα, οι μαθητές του Χριστού (ο οποίος συνέδεσε τη Φύση και τους ανθρώπους με την αγάπη, αναδεικνύοντας ότι μόνο η αγάπη θωρακίζει, αλλά και δίνει νόημα στη ζωή) επίσης δώδεκα, τα ζώδια δώδεκα κοκ., θα βρούμε πολλά κοινά της Θρησκείας των Ελλήνων με τις ξένες επόμενες - μία θρησκείας μη τιμωρητικής, η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη βιβλική, αυστηρή θρησκεία των Ιουδαίων και τα περισσότερα από 1.000 χρόνια σκοταδισμού που προκάλεσε.

Σύμφωνα με πολλούς μάλιστα, ο Χριστιανισμός αποτελεί συνέχεια της θρησκείας των Ελλήνων και όχι αυτής των Εβραίων, οι οποίοι συνέδεσαν αυθαίρετα την παλαιά με την καινή Διαθήκη - ενώ η διδασκαλία του Χριστού έχει ελάχιστη σχέση με την εκκλησία, η οποία εξυπηρετούσε ανέκαθεν τις «ανάγκες» διακυβέρνησης των μαζών.
   
Ανεξάρτητα τώρα από όλα αυτά, οι Έλληνες αμφισβητούν σήμερα την κοινοβουλευτική δημοκρατία - επιθυμώντας να «εγκαταστήσουν» στη θέση της τη συμμετοχική, άμεση δημοκρατία, η οποία θα τους προστατεύει καλύτερα στο μέλλον από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές «καταρρεύσεις». 

Αμφισβητούν επίσης την υφιστάμενη λειτουργία των κομμάτων τα οποία, στη σημερινή τους μορφή, «εκτρέφουν» την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ιδιοτέλεια. Επί πλέον, αμφισβητούν εύλογα την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα ορισμένων άλλων «θεσμών» - όπως της Προεδρίας, της Κεντρικής Τράπεζας που δεν τους ανήκει, των ΜΜΕ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ.   

Περαιτέρω, αμφισβητούν τη δυνατότητα επιβίωσης της Ευρωζώνης – ειδικά δε του κοινού νομίσματος, το οποίο δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει, ενώ εντείνει τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών. 

Αμφισβητούν επίσης την Ευρωζώνη, το γραφειοκρατικό, πολυδάπανο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση: έναν μη άριστο νομισματικό χώρο, ο οποίος δεν μπορεί να προσφέρει στα μέλη του λύσεις στις βασικές τους ανάγκες - όπως στη δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και στην απασχόληση. Η αιτία είναι το ότι «παράγει» σκόπιμα υψηλή ανεργία κατά τη νεοφιλελεύθερη «συνταγή», για την διατήρηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, καθώς επίσης των χαμηλών μισθών. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως επιθυμούν ανόητα ή ανεύθυνα τη διάλυση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αφού γνωρίζουν όσο κανένας άλλος λαός από την ιστορία τους ότι, «η μοίρα χτυπάει τα έρημα»: πως δηλαδή, πριν από κάθε «φρικιαστικό» χτύπημα της, φροντίζει να απομονώσει τα θύματα της, ειδικά από το στενό οικογενειακό περιβάλλον τους (όπου για τους Έλληνες είναι οι υπόλοιποι Ευρωπαίου πολίτες).     

Συνεχίζοντας, οι Έλληνες αμφισβητούν την απολυταρχική ηγεμονία του Καρτέλ, του μονοπωλιακού καπιταλισμού καλύτερα, αλλά και την παντοδυναμία των εμπορικών τραπεζών - η οποία πηγάζει από το προνόμιο αποκλειστικής παραγωγής χρημάτων που τους έχει προσφερθεί από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. Επίσης, αμφισβητούν το σημερινό τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας - η οποία ουσιαστικά «εκτρέφει» το τοκογλυφικό κεφάλαιο, ενώ είναι παράλληλα ο απόλυτος κυρίαρχος του τραπεζοκεντρικού ευρωσυστήματος. 

Κατ' επέκταση, οι Έλληνες αμφισβητούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολο του - γνωρίζοντας πλέον πως, παρά το ότι παράγει χρήματα κυριολεκτικά από το πουθενά, εκμεταλλευόμενο με κάθε τρόπο την απίστευτη εξουσία του, καλεί τους Πολίτες να πληρώσουν για τα λάθη ή/και τις παραλείψεις του (ιδιοποιούμενο τα κέρδη και κοινωνικοποιώντας τις ζημίες του, όπως στο παράδειγμα των δύστυχων Ιρλανδών - οι οποίοι «σύρθηκαν» από την κυβέρνηση τους στη διάσωση των ιδιωτικών, κερδοσκοπικών τραπεζών!).   

Τέλος, οι Έλληνες αμφισβητούν τόσο τη λειτουργία, όσο και τα κίνητρα ορισμένων διεθνών οργανισμών - όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Τράπεζας των Τραπεζών (BIS), των εταιρειών αξιολόγησης, των κερδοσκόπων-επενδυτών, των διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγων κλπ. 

Φυσικά αμφισβητούν τις «αγαθές» προθέσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας αλλά και των Η.Π.Α. - στα θέματα τουλάχιστον που τους αφορούν, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι καλούνται να επιβιώσουν σε μία εμπόλεμη ζώνη, όπου άλλοι λαοί (Ιρλανδοί, Πορτογάλοι κλπ.) έχουν δυστυχώς αποδεχθεί τη μοίρα τους, σκύβοντας το κεφάλι.    

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, σύσσωμοι όλοι οι Έλληνες απαιτούν από την κυβέρνηση να πάψει πια να δανείζεται, επιτρέποντας τη λεηλασία τόσο της δημόσιας, όσο και της ιδιωτικής τους περιουσίας - υποθηκεύοντας παράλληλα την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Προφανώς δε να ζητήσει την πληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων (άρθρο μας) ή να παραιτηθεί άμεσα - εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τις υποχρεώσεις της και εάν συνεχίσει να λειτουργεί σαν μία ξενοκρατούμενη, κοινοβουλευτική δικτατορία

Το ίδιο απαιτούν και από την αντιπολίτευση, διαπιστώνοντας με αποστροφή ότι, «εκλιπαρεί» για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας τους, χωρίς καν να τους ρωτήσει εάν είναι πρόθυμοι να υποκύψουν στον εχθρό της Ευρώπης. Μία αντιπολίτευση που δεν εκφράζεται κατανοητά, αλλά με υπεκφυγές και με ασάφειες, όσον αφορά τα εγκληματικά μέτρα που καθημερινά σχεδόν ψηφίζονται, ερήμην των Πολιτών – ειδικά σε σχέση με το ΔΝΤ, με την Τρόικα, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τη  δανειακή σύμβαση και με τόσα άλλα.   

Παράλληλα οι Έλληνες απαιτούν από όλους τους συμπολίτες τους, μισθωτούς και επιχειρηματίες, να αλλάξουν ριζικά τα «κακώς κείμενα» και την «ανατολίτικη νοοτροπία» - συμπεριφορές στις οποίες είχαν ίσως οδηγηθεί από την υφιστάμενη διαπλοκή, από τη διαφθορά του δημόσιου βίου, από την έλλειψη επαγγελματικής ηθικής, από την αδικία και από την κάθε μορφής εκμετάλλευση. 

Ακόμη περισσότερο, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να «αποκατασταθεί» η αμφίδρομη φορολογική συνείδηση και η συνέπεια, μεταξύ Πολίτη και Πολιτείας – η οποία έχει κοστίσει ακριβά και στους δύο «συναλλασσόμενους». Επίσης, απαιτούν να εμποδιστούν αποτελεσματικά και να τιμωρηθούν οι διαφθορείς συνειδήσεων - κυριότεροι των οποίων είναι οι Γερμανικές πολυεθνικές.         

Μείωση των υπέρογκων δημοσίων δαπανών, κατάργηση της γραφειοκρατίας, ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνεχής έλεγχος της εξουσίας από τους Πολίτες, παραδειγματική τιμωρία των όποιων διεφθαρμένων πολιτικών, εγκατάσταση ενός Κράτους Δικαίου, εκδίωξη της Τρόικας και «ανάπτυξη ή στάση πληρωμών», είναι πλέον τα βασικά αιτήματα των Ελλήνων. Επίσης, όχι νέα δάνεια και τέλος στη διεθνή επαιτεία, η οποία καταρρακώνει τόσο την υπερηφάνεια, όσο και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, καταστρέφοντας την αυτοπεποίθηση του. 

Ενός λαού που γνωρίζει μεν πόσο οδυνηρή είναι μία ξαφνική χρεοκοπία, αλλά την προτιμά από την υποδούλωση του, καθώς επίσης από την ολοσχερή απώλεια της εθνικής του κυριαρχίας – πόσο μάλλον όταν ξέρει πως η αναβολή πληρωμών ή/και η επιστροφή στη δραχμή ενός πάμπλουτου κράτους, όπως η Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση συνώνυμα με τη συντέλεια του κόσμου.  

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πει κάποιος πολιτικός στους Έλληνες την αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν είναι, έχοντας όμως την ικανότητα να τους πείσει ταυτόχρονα να υιοθετήσουν ξανά υπεύθυνα την εθνική τους ταυτότητα - αφού είναι γνωστό ότι, είναι ανελέητα επικίνδυνη η γνώση χωρίς ταυτότητα. Όπως πολύ σωστά δε λέγεται, "το τραγικό είναι το να πράττεις αγνοώντας τον εαυτό σου, να αφοπλίζεσαι εκεί που νομίζεις ότι δυναμώνεις, να τυφλώνεσαι την ώρα που βλέπεις και να χάνεσαι την ώρα που είσαι"

Εάν λοιπόν, με αφορμή ή με αιτία την υπερχρέωση, οι Έλληνες καταφέρουν να ανακτήσουν την εθνική τους ταυτότητα μετά από 22 σχεδόν αιώνες, κάτι εξαιρετικά πιθανόν κατά την άποψη μας, τότε θα αποδειχθεί ότι πράγματι οι κρίσεις συνιστούν μεγάλες, μοναδικές ευκαιρίες - αρκεί να τις αντιμετωπίζει κανείς με σύνεση, με συνέπεια, με αρετή και με τόλμη, αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες που του αναλογούν. 




Posted: 09 Aug 2013 04:15 AM PDT
Τρία απίθανα σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης και ένα ακόμη, το μόνο εφικτό: έξοδος ή έξοδοι από το ευρώ και διάλυση. Η κόλαση, αλλά και η λύτρωση που θα φέρει στον εξαντλημένο Νότο. Ο παράγοντας χρόνος

Γράφει ο Samuel Brittan

Φανταστείτε ένα γωνιακό μαγαζί που δεν πηγαίνει καλά. Στα καλύτερά του δεν μπορεί να παράσχει στον ιδιοκτήτη ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο. Στα χειρότερά του, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα πάγια και συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στα δανεικά και στις δωρεές από συγγενείς, φίλους και καλοθελητές. Ένας από αυτούς μάλιστα ακούστηκε να αναφέρει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσει το μαγαζί και πρόσθεσε: «Πιστέψτε με, θα είναι αρκετό».

Κάθε αντιστοιχία είναι ατελής, αλλά η παραπάνω πλησιάζει αρκετά την κατάσταση των μη ανταγωνιστικών μελών της ευρωζώνης. Από το 1999 που συστάθηκε το ευρώ, το γερμανικό εργατικό κόστος έχει αυξηθεί  λιγότερο από 13% αθροιστικά. Στο ίδιο διάστημα το εργατικό κόστος σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία έχει αυξηθεί 20% - 30% και στην Ιταλία ακόμη παραπάνω.

Οπότε είναι αναμενόμενο που η Γερμανία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ, ενώ σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι καν ισοσκελισμένο. Στις εκτιμήσεις πέφτει πολύ αλατοπίπερο, αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι εύλογο: καμία τραπεζική ενοποίηση, όπως τη λένε, ή δημοσιονομική εναρμόνιση δεν αρκεί όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι ανισορροπίες.

Η οικονομική θεωρία που επικράτησε πίσω από τη δημιουργία του ευρώ ήταν ότι το ίδιο το ενιαίο νόμισμα και η υποτιθέμενη έλλειψη δυνατότητας υποτίμησης στα μέλη του θα λειτουργούσαν ως πηγή εναρμόνισης. Δεν συνέβη όμως αυτό και οι τωρινές σχέσεις έχουν γίνει αφόρητες. Ο Herbert Stein, οικονομολόγος που έδρασε στην Ουάσιγκτον στα τέλη του περασμένου αιώνα, είπε ότι αν μια στρατηγική ή μια κατάσταση είναι αφόρητη, δεν πρέπει να διατηρείται. Δεν μας είπε όμως πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να διαταραχθούν αυτού του είδους οι σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, είναι προς το συμφέρον των ευρωγραφειοκρατών να κάνουν τα προβλήματα να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο περίπλοκα, ώστε μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από «χρηματοπιστωτικούς εμπειρογνώμονες», όπως τους ονομάζουν, να μπορεί έστω και να συζητήσει γι' αυτά. Κι έρχεται το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο και η μια εγγύηση μετά την άλλη, για να διατηρείται η κατάσταση. Όμως με τα δάνεια και τις εγγυήσεις δεν γίνεται βιώσιμη μια τελειωμένη ιστορία. Οι δρόμοι που θα μπορούσε να πάρει αυτή η κατάσταση είναι πολύ λίγοι.

Πρώτον, η «λιτότητα» στις περιφερειακές οικονομίες μπορεί να πετύχει. Λέγοντας αυτό, εννοώ ότι το στραγγάλισμα της ζήτησης που τους έχει επιβληθεί θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του κόστους και των τιμών, σε σχέση με τους γείτονες στην ευρωζώνη, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, μια συνακόλουθη ανάκαμψη στο βιοτικό επίπεδο και κατακόρυφη πτώση της ανεργίας. Μία παράμετρος θα είναι η βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα πέρα από τις τιμές: περισσότερες θεωρητικές επισκέψεις τουριστών στο Αιγαίο ή περισσότερα όμορφα ξενοδοχεία στο Algarve. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα χρόνια -ή δεκαετίες- θα περάσουν για να γίνει η διόρθωση.

Δεύτερον, η περιφέρεια θα συνεχίσει να μένει στάσιμη. Η ανεργία είναι 26,7% στην Ελλάδα (στοιχεία Μαΐου) και υψηλή στον Νότο. Συγκριτικά είναι 8% στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Φοβάμαι ότι μια παράμετρος αυτής της οδού θα είναι ότι θα συνεχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση. Και η μετανάστευση θα οργιάζει.

Η τρίτη οδός δεν είναι πολύ πιθανή, αλλά την περιλαμβάνω για να μην υπάρχουν κενά. Η Γερμανία και άλλα βόρεια μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προωθήσουν στρατηγικές πιο «αναπτυξιακές» (δηλαδή πληθωριστικές), μειώνοντας έτσι την αγωνία του Νότου. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιδοτούν επ' αόριστον την περιφέρεια.

Η τέταρτη οδός είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ένα ή παραπάνω μέλη της. Θα γινόταν τότε κόλαση, όχι μόνο για όσους αποχωρήσουν, αλλά και για όσους μείνουν σε αυτήν, όπου οι τράπεζες θα έχουν μεγάλα ενεργητικά του ευρώ τα οποία δυνητικά θα υποτιμηθούν στα βιβλία τους. Αλλά εν τέλει τα πρώην μέλη της ευρωζώνης θα μαζέψουν τα κομμάτια τους και θα αναδυθούν με πιο ανεκτή εμφάνιση, όπως έγινε με την Αργεντινή όταν διέρρηξε τον υποτιθέμενα αδιάρρηκτο δεσμό της με το αμερικανικό δολάριο. Κάποιοι οικονομολόγοι αρέσκονται να προσεγγίζουν την περίπτωση ανάποδα και προτιμούν να παίρνουν οι Γερμανοί και οι γείτονές τους την πρωτοβουλία της ανατιμητικής εξόδου από το ευρώ. Τέτοιο πράγμα όμως δεν θα γίνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων γερμανικών εκλογών.

Μπορεί, βεβαίως, ο καθένας να φαντάζεται διάφορους ελιγμούς και τροποποιήσεις σε αυτές τις τέσσερις κατευθύνσεις, αλλά οι πραγματικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Αν ήμουν υποχρεωμένος να στοιχηματίσω (που δεν είμαι), θα έβαζα τα λεφτά μου στον αριθμό 4. Δεν μπορώ να παίξω όμως ούτε σεντς πάνω στο πότε θα γίνει. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία -που, όπως ξέρουν και οι πέτρες δεν ήταν ούτε αγία, ούτε ρωμαϊκή, ούτε αυτοκρατορία- ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο το 800 και διήρκεσε μέχρι που τη διέλυσε ο Ναπολέων το 1806.

Η Γερμανική Συνομοσπονδία ιδρύθηκε μετά τους ναπολεόντειους πολέμους και δεν είχε καμία εξουσία στα κράτη μέλη της. Επιβλήθηκε ξανά με την τελωνειακή ένωση (Zollverein) το 1834 και η όλη ραχιτική δομή διαλύθηκε στο γερμανικό Ράιχ από τον Bismarck το 1871.

Η Ιστορία από τότε έχει αυξήσει τις ταχύτητές της, αλλά δεν ξέρουμε πόσο και για το χρονοδιάγραμμα της διάλυσης του ευρώ μόνο θεωρίες μπορούμε να κάνουμε. Όλες οι προβλέψεις έχουν τα όριά τους - όπως εξάλλου και το «forward guidance» που έχει γίνει της μόδας στις κεντρικές τράπεζες.

Πηγή Euro2day

Posted: 09 Aug 2013 02:15 AM PDT
Στο «μικροσκόπιο» βάζουν οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες της χώρας, τα οποία όμως δεν φάνηκαν στους ισολογισμούς τους, αποκρύπτοντας το ρίσκο για τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η έρευνα, της οποίας ηγούνται οι Bundesbank και Bafin, θα επικεντρωθεί στο εάν οι τράπεζες εφάρμοσαν σωστά τους λογιστικούς κανονισμούς όταν χορήγησαν τα δάνεια, ανέφερε η μια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι η έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η έρευνα, κατά την ίδια πηγή, πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Bank χορήγησε δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες τράπεζες από το 2008 και «εξαφάνισε» τα δάνεια αυτά από τους ισολογισμούς της παρά το γεγονός ότι οι δανειολήπτες εξακολουθούν να της χρωστούν λεφτά. Μεταξύ των δανειοληπτών είναι οι Banca Monte dei Paschi di Siena –η οποία τελεί υπό διάσωση από την ιταλική κυβέρνηση- και η κρατική Banco do Brasil.

Σύμφωνα με την πηγή, προκειμένου να μην φαίνονται τα δάνεια στον ισολογισμό, η Deutsche Bankχρησιμοποίησε τα ΔΠΧΑ που δίνουν τη δυνατότητα ορισμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία να ακυρώνονται εάν οι υποχρεώσεις διακανονιστούν αυτόματα ή εάν καλυφθούν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Η Bundesbank εξετάζει το πώς οι τράπεζες εφάρμοσαν τις κατευθυντήριες γραμμές που είναι γνωστές ως IAS 32.

Στέλεχος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ στελέχη της Bafin και του Financial Reporting Enforcement Panel, το οποίο εξετάζει τους λογαριασμούς εισηγμένων εταιρειών, επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Εφαρμόζουμε τους λογιστικούς κανόνες σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ σχολαστικά, συντηρητικά και λαμβάνοντας υπόψη το σκοπούμενο πνεύμα τους, μεταξύ άλλων και για τις ενισχυμένεςσυναλλαγές επαναγοράς, όταν είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τις θέσεις μας εξαιρουμένου του collateral υψηλής ποιότητας που κατέχουμε», δήλωσε η Kathryn Hanes, εκπρόσωπος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. «Η δημοσιοποίηση στοιχείων σε καθαρή βάση αποτελεί υποχρέωση και όχι μια προαιρετική λογιστική μεταχείριση», συμπλήρωσε.

Ο CFO της Deutsche Bank, Stefan Krause, υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι είναι κοινή μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίπτωση των δανείων είναι «αμελητέα» για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Deutsche Bank και το χαρτοφυλάκιο δεν υπήρξε ποτέ "υλικό" από το 2008, χωρίς όμως να επεκταθεί στο θέμα.

Πηγή Euro2day.gr



Posted: 09 Aug 2013 01:50 AM PDT
Η επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον…

Η συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια. Οι Αμερικανοί πασχίζουν να κλείσουν γρήγορα τα ανοιχτά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Κυπριακό, και ταυτόχρονα επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει προσδεμένη στο άρμα της Δύσης. Τελικός σκοπός η προώθηση της διατλαντικής συνεργασίας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης με ενσωματωμένες και τις χώρες της Μεσογείου. Την συγκεκριμένη προοπτική δεν παρέλειψε να αναφέρει και ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τα «αυτιά» των παρευρισκομένων στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα, παρ' όλα τα προβλήματά της, είναι στην παρούσα φάση αποκούμπι σταθερότητας σε μια περιοχή που αποτελεί ολόκληρη μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αναμένεται να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Η προβλεψιμότητα της ελλαδικής αλλά και κυπριακής πολιτικής, το γεγονός δηλαδή ότι δεν εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις όπως π.χ. η Τουρκία, θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ μας, με το σκεπτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια που μπορεί να οδηγηθούν τα γεγονότα.

Η φράση «νησίδα σταθερότητας» τονίστηκε αρκετά από τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αλλά και η ανάγκη οικονομικής σταθερότητας στην χώρα. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Washington Post δήλωσε πως, «αν δεν υπάρξει βελτίωση στο εσωτερικό οικονομικό μέτωπο, η Ελλάδα θα κυλήσει στην βία».

Εν ολίγοις η Αθήνα προσπάθησε να καταστήσει κατανοητό στους Αμερικανούς, ότι η Ελλάδα (με την τωρινή κυβέρνηση) πρέπει, τουλάχιστον επί της παρούσης, να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό της, καθόσον θα χαθεί για τα δυτικά συμφέροντα η τελευταία περιοχή σταθερότητας, από την οποία μάλιστα θα μεταφέρεται ενέργεια προς την Δυτική Ευρώπη, ειδικά μετά την συμφωνία με το Ισραήλ που παρακάμπτει τους αποσταθεροποιημένους τούρκους.

Βέβαια ο Λευκός Οίκος, θέλοντας να «προσγειώσει» την ελληνική αποστολή, άφησε να διαρρεύσει η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν, έτσι ώστε στην Αθήνα να μην ξεχνούν ότι ο τουρκικός «μπαμπούλας» είναι πάντα εκεί. Πέραν τούτου ο Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα θέλησε ενδεχόμενα να καθησυχάσει τους ανήσυχους ισλαμιστές της Τουρκίας. Από την άλλη οι Η.Π.Α., μέσω της «θερμής» υποδοχής στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, έδειξαν τον φόβο τους για το μπάσιμο των Ρώσων, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν λόγω συμφερόντων τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις τους σε σχέση με την Ελλάδα, όπως πολλάκις έχω αναλύσει σε άρθρα μου. Η γεωοικονομική ισχύς της Ρωσίας δείχνει στην Ουάσινγκτον ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» και μάλιστα με άφθονο ζωμό.

Το πόκερ στην περιοχή μας αγριεύει. Αυτό δείχνουν οι ένθεν και ένθεν συναντήσεις και μάλιστα τον Πούτιν πλησίασε η φιλοδυτική Σαουδική Αραβία, με σκοπό να τεθεί επί τάπητος το θέμα της Συρίας, αγκάθι στα σχέδια των παγκοσμιοποιητών στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση με ανταλλάγματα, μολονότι είναι δύσκολο έως απίθανο να παραιτηθούν οι Ρώσοι εντελώς από την συγκεκριμένη χώρα. Εκτός και εάν στην Δύση κρύβουν πια ένα τόσο μεγάλο χαρτί, το οποίο δεν γνωρίζουμε.

Το μεγάλος λάθος για την Ελλάδα θα είναι, με αφορμή την «οικονομική κρίση», να εξαρτηθεί πλήρως από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος έδειξε ακόμα και τώρα ότι μιλάει πρώτα με την Άγκυρα. Στόχος της Δύσης είναι γενικά ο διαμελισμός κρατών και σ' αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η χώρα μας. Το καλό είναι να κερδίζεται γενικά χρόνος και η Ελλάδα να μιλάει με όλους, έστω κι αν αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ, όπως υπερτόνισε ο Ομπάμα. Οι συγκυρίες έρχονται και παρέρχονται και υπάρχει πάντα ο «αστάθμητος παράγοντας» στην πολιτική που ανατρέπει τα όποια σχέδια, άπαξ και εκμεταλλεύονται οι «παίκτες» της γεωπολιτικής σκακιέρας τα δεδομένα, έστω και κατ' ελάχιστον.

Να είστε σίγουροι ότι η όλο και κλιμακούμενη διαμάχη ισλαμιστών και κεμαλιστών θα τελειώσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, γεγονός που σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα θα επιφέρει αναπάντεχες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην γειτονιά αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Οι εξελίξεις θα μας ξυπνήσουν απότομα και καλό είναι να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας αποκλειστικά σε ταξίδια τύπου Αμερικής ή από τις γερμανικές εκλογές, παρά να είμαστε προετοιμασμένοι για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Πηγή ΠΥΓΜΗ.gr



Posted: 09 Aug 2013 01:39 AM PDT
Δημοσιεύσουμε τα κείμενα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπάρακ Ομπάμα:
Obama: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και την υπόλοιπη αποστολή στο Οβάλ Γραφείο και τις ΗΠΑ. Είναι περιττό να ειπωθεί ξανά ότι η φιλία και οι δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας έχουν την ίδια έκταση και βαρύτητα όσο και όλες οι υπόλοιπες σχέσεις μας.

Η κυβέρνηση μας έχει ένα μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, της οφείλει την ίδια την κυβερνητική μορφή της. Η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα εδώ αποτελείται από απίστευτα ικανούς επιχειρηματίες πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες ενώ περιλαμβάνει πολύ καλούς προσωπικούς μου φίλους. Και αυτό το δέσιμο, που ξεπερνάει τις κυβερνήσεις και πηγαίνει στους λαούς μας πιστεύω ότι κάνει τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις τόσο ιδιαίτερες.

Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έρχεται σε μια στιγμή που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η Ελλάδα περνάει μέσα από απίστευτες δοκιμασίες. Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει μερικές πολύ τολμηρές και δύσκολες δράσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν την μείωση του χρέους που βαραίνει τη χώρα αλλά επίσης- και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό- που θα ελευθερώσουν τα απίστευτα ταλέντα των Ελλήνων πολιτών ώστε να μπορούν να σταθούν αποτελεσματικά ανταγωνιστικοί σε αυτήν τη νέα παγκόσμια οικονομία.

Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι σίγουρος πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης συμφωνήσαμε στους χειρισμούς των δοκιμασιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε την λιτότητα απλώς σαν στρατηγική. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική εξυγίανση προκειμένου να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο η ανάγκη ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας – γιατί γνωρίζουμε πως ιστορικά εκείνες οι χώρες που μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης, που έχουν υψηλή απασχόληση εργατικού δυναμικού και οι πολίτες αυξάνουν την παραγωγικότητά τους καθώς αισθάνονται ότι η χώρα προχωράει προς τα εμπρός είναι οι χώρες που καταφέρνουν με μεγαλύτερη ευκολία να μειώσουν τα βάρη των χρεών τους, σε αντίθεση με εκείνες τις χώρες που οι κάτοικοι αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα.

Και πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις σκληρές δράσεις που χρειάζονται όμως συγχρόνως, και αυτό είναι κατανοητό, θέλει να σιγουρευτεί πως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ένα φως στο βάθος του τούνελ. Και αυτό που τον διαβεβαίωσα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να είναι στήριγμα σε αυτήν την δύσκολη πορεία. Όμως είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, καθώς, όπως ξέρετε το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και στον χώρο των πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Έχει εργαστεί μαζί μας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και την εμπόδιση υλοποίησης τους ενώ είναι γεγονός πως συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Στο έδαφος της εξ άλλου φιλοξενούνται μερικές από τις πολύ σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο περιβάλλον της Μεσογείου και των Βαλκανίων – όπως το υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός μερικές φορές είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και στα ίδια τα Βαλκάνια.

Ξέρετε πως τώρα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στην Κύπρο. Πιστεύω πως αυτό ενθαρρύνεται και από τα μηνύματα που έρχονται, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Τουρκική Κοινότητα. Και θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα.

Τελικά αυτή ήταν μια εξαιρετική συνομιλία. Ξέρετε ότι είμαστε πολύ περήφανοι για την φιλία και την συνεργασία που έχουμε με τον Ελληνικό λαό. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε σε αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας, είμαστε βέβαιοι πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τι χρειάζεται να γίνει και θα εργαστεί πολύ σκληρά προκειμένου να το πετύχει.

Σαμαράς: Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Όντως είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο και αναλύσαμε διάφορα ζητήματα.

Πρώτα από όλα, θέλω να υπογραμμίσω πως οι δύο χώρες και οι λαοί μας είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι. Όχι μόνο πολέμησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, για ευγενείς σκοπούς πάντοτε, σε όλη την διάρκεια της Ιστορίας τους αλλά επίσης στηρίζουν το ίδιο σύστημα αξιών, όπως ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Είναι πάντα καλό να βρίσκομαι εδώ.

Όσον αφορά την οικονομία, πράγματι περνάμε μέσα από πολλές δυσκολίες. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών είναι τεράστιες, όμως δεν θα πάνε χαμένες και τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Βεβαίως θα κάνουμε όλα όσο χρειάζονται.

Στο θέμα των δομικών αλλαγών όμως θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, καθώς- όπως είπα και στον Πρόεδρο- η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 60%, σε συνολική ανεργία 28%. Και ο Ελληνικός λαός έχει θυσιάσει περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ του τα τελευταία 4 χρόνια – επομένως η έμφαση πλέον είναι κυρίως στην δημιουργία ανάπτυξης.

Όμως το άλλο που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως εάν η Ελλάδα πετύχει – και θα πετύχει – η επιτυχία μας θα είναι συγχρόνως και επιτυχία της Ευρώπης, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν για να σταθεροποιήσουμε το ιδιαίτερα ασταθές ευρύτερο περιβάλλον μας. Πιστεύω ότι η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά προβλήματα- προσπαθούμε να επιλύσουμε όσο περισσότερα γίνεται και να δημιουργήσουμε μια συνεργασία, που θεωρώ σημαντική στις περιοχές που αναφέρατε, καθώς πάντα πιστεύω στην ισχύ του Διεθνούς Δίκαιου για την επίλυση των όποιων θεμάτων. Και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την εσωτερική πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες, και ακόμα, δυστυχώς, το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Και πιστεύω πως υπάρχουν πολλές συνέργιες που θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε στο μέγιστο δυνατόν όλα αυτά τα προβλήματα- περιλαμβανόμενου, όπως είπατε, και του προβλήματος της Κύπρου- για την επίλυση του οποίου δημιουργήθηκε, μετά τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Ελλάδας, ένα παράθυρο ευκαιρίας εφ' όσον βέβαια τηρήσουμε τους Διεθνείς Νόμους και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να «επαναπροσδιορίσουν» αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο.

Τέλος διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο πως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, με την βοήθεια και της Ιταλίας που θα έχει την επόμενη Προεδρία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την Δια-Ατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία, που πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεπερνά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Επομένως είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, να απελευθερώσει αυτήν την προοπτική που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, γιατί θεωρώ πως δουλειές για όλους είναι η πρωταρχική ανάγκη, ειδικότερα για τους νέους καθώς όλα όσα κάνουμε αφορούν πρωτίστως τις νεώτερες γενιές.

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την συνάντηση και να επαναλάβω ότι χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ.

B. Obama: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.




Posted: 08 Aug 2013 10:25 PM PDT
Τεράστιες και πάλι οι νεοθωμανικές προκλήσεις κατά το τριήμερο πέρασμα του «Καραβανιού» του δήμου Μπαϊράμπασα από την ελληνική Θράκη, με αποκορύφωμα βέβαια τη διάσημη πλέον δήλωση Μουεζίνογλου. Μία μικρή ανασκόπηση σήμερα στο "Προξενείο-Στοπ"…
 
Πέρασε πάλι προ ολίγων ημερών από τα μέρη μας το λεγόμενο «Καραβάνι της Αφθονίας». Είναι και αυτό, ως γνωστόν, ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος με σκοπό την δημιουργία-συντήρηση και ανάπτυξη πνευματικών δεσμών με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων. Οργανώνεται ετησίως στον μήνα του Ραμαζανιού με δήθεν φορέα τον δήμο Μπαϊράμπασα Κωνσταντινούπολης – και λέμε «δήθεν», διότι όταν βλέπει κάποιος τους χορηγούς (υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κρατικός φορέας ΤΙΚΑ, που ασκεί πολιτική μέσω πολιτισμού, π.χ. με επισκευές οθωμανικών μνημείων τζαμιών και άλλων στα Βαλκάνια, αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες της γείτονος – βλ. σχετικά και τη 2η φωτογραφία), αντιλαμβάνεται πως ουσιαστικά πρόκειται για ολοφάνερη κρατική πολιτική που ασκείται μέσω της θρησκείας και του πολιτισμού. Φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό θεατρικό (φώτα-σκηνή-ηχητικά) και παρουσιάζουν ένα καθαρά τουρκικό πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα παραθέτουν και γεύματα ιφτάρ (σ.σ. ο απαραίτητος δηλαδή…φερετζές στην ξετσίπωτη νεοθωμανική προπαγάνδα, έτσι ως μικρό…ξεκάρφωμα).

Τρεις εκδηλώσεις έγιναν συνολικά από το «Καραβάνι»: στην Οργάνη Ροδόπης, την Ηλιόπετρα Ξάνθης και τη Ραγάδα Ροδόπης. Παρών φυσικά άπας ο…μεταφερόμενος θίασος με τους ψευτομουφτήδες, τους τουρκόψυχους  βουλευτές ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, άλλους πολιτευτές (Τσετίν Μάντατζη, Αχμέτ Ιλχάν, κλπ), στελέχη του DEB, τουρκοδημαρχίσκους, προέδρους τοπικών τουρκοσυλλόγων, μειονοτικούς δημοσιογράφους, απλούς χαφιέδες, κλπ. Στην ημερήσια διάταξη φυσικά και τα γνωστά πλέον λογίδρια περί της …αδελφότητας των Τούρκων των Βαλκανίων και της ισχυρής Μάνας Πατρίδας που είναι πάντα κοντά και νοιάζεται για όλους…

Και η μεν πρώτη εκδήλωση που έγινε στην Ηλιόπετρα Ξάνθης (3η φωτογραφία) είχε κι άλλες…γαργαλιστικές λεπτομέρειες, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε στην επόμενη ανάρτηση του «Προξενείο-Στοπ». Ιδιαίτερη αναφορά όμως αξίζει ασφαλώς για την τρίτη εκδήλωση του «Καραβανιού» στη Ραγάδα Ροδόπης, όπου και περισσότεροι ήταν οι μουσαφίρηδες, αλλά και η τελετή σφραγίστηκε βεβαίως από τη γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο δήλωση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας (και «συντοπίτη» μας, από τα Αρριανά Ροδόπης) Μεχμέτ Μουεζίνογλου, που χαρακτήρισε τη Θράκη κομμένο χέρι της Τουρκίας, για το οποίο η Μάνα Πατρίδα πονά και θρηνεί.

Είχαμε όμως κι άλλα. Κατ' αρχάς αξίζει να ειπωθεί ότι στο δείπνο ιφτάρ που έστησε ο δήμος Μπαϊράμπασα, μετείχαν πλην του Μουεζίνογλου, ο βουλευτής Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, ο νομάρχης Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ, ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ, ο δήμαρχος του Μπαϊράμπασα Ατίλα Αϊντινέρ και σύσσωμος ο γνωστός εντόπιος συρφετός που προαναφέραμε. Παρών όμως και ο πρόεδρος του IRCICA Χαλήτ Ερέν (καταγόμενος άλλωστε από τη Ραγάδα), που ανέγνωσε και το Κοράνιο στην έναρξη της τελετής (στην 4η φωτογραφία τους βλέπετε όλους μαζί μαζί με γυναίκες του χωριού). Μετά από το ιφτάρ μάλιστα, ο Ερέν (από τα μεγάλα «αφεντικά» στην ελληνική Θράκη λόγω των τεράστιων κονδυλίων που διακινεί στην περιοχή) μίλησε κιόλας δημοσίως και είπε τα εξής:
«Η Ραγάδα είναι ένα χωριό στα βουνά της Ροδόπης με 500 χρόνια ιστορίας. Στα 1520 αναφέρεται πως ήταν ένα χωριό νομάδων με τρία σπίτια. Για αιώνες αυτά τα βουνά και οι πεδιάδες αντιλαλούν την περιπέτεια, τη μακρά εξέλιξη των ανθρώπων μας που ζούνε σε αυτό το χωριό. Για πολλά χρόνια αυτές οι πεδιάδες έψαλλαν για το Τσανάκκαλε. Αντήχησαν εδώ τραγούδια για την Υεμένη. Αντήχησαν εδώ νοσταλγικά, παραδοσιακά τραγούδια. Οι άνθρωποι αυτής της περιοχής έδωσαν μάρτυρες στους πολέμους του Τσανάκκαλε και της Υεμένης. Έδωσαν μάρτυρες για την υπεράσπιση αυτής της χώρας ενάντια στους Ιταλούς. Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι μας αποχαιρέτισαν αυτά τα εδάφη».
Πολύ χαρακτηριστικά όμως και τα λόγια του δημάρχου Μπαϊράμπασα Ατίλα Αϊντινέρ:
«…Καταρχάς ξέρουμε πως σε αυτή την περιοχή των εγγονιών του Πορθητή, οι Οθωμανοί επί 700 χρόνια άφησαν πολύ σημαντικά μνημεία, γέφυρες και την τέχνη της ανεκτικότητας. Εσείς λοιπόν ως εγγόνια των Οθωμανών, συναντιέστε με τα εγγόνια των Οθωμανών που βρίσκονται στην Τουρκία ,αυτών που 700 χρόνια πριν είχαν έρθει εδώ. Εμείς λοιπόν σηκωθήκαμε από την Τουρκία, από το Μπαϊράμπασα και με το σύνθημα ¨Η αδερφοσύνη σύνορα δεν γνωρίζει¨ του Καραβανιού της Αφθονίας, ήρθαμε για να στήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα σε εκείνες τις μέρες και τις τωρινές.
Η εικόνα αυτή σήμερα μας χαροποίησε πολύ. Αγαπητοί μου ομογενείς. Σας έφερα χαιρετίσματα από τους ομογενείς σας της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας. Σας έφερα χαιρετίσματα του πρωθυπουργού και παγκόσμιου ηγέτη μας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σήμερα πρώτη φορά ήρθαμε στη Ραγάδα. Ο Χαλήτ Ερέν και ο βουλευτής Χακάν Τσαβούσογλου είναι ντόπιοι,
ενώ παιδί της περιοχής είναι και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Η Τουρκική Δημοκρατία συνεχίζει τον δρόμο της με αυτά τα ωραία τέκνα της. Μην απογοητεύεστε καθόλου! Η Τουρκική Δημοκρατία είναι πίσω σας. Ο πρωθυπουργός μας και παγκόσμιος ηγέτης είναι πίσω σας»!
Πολλές λοιπόν οι προκλήσεις και όχι μόνο από τον Μουεζίνογλου. Όσο για τον τελευταίο πάντως (5η φωτογραφία), αξίζει να θυμηθούμε όλη του την ομιλία (πλην της γνωστής πλέον ατάκας περί…κομμένων χεριών):
«Μεγαλώσαμε σε αυτά τα χώματα. Η παιδική μας ηλικία σε αυτά τα χώματα πέρασε. Αναμνήσεις και βάσανα σε αυτά τα χώματα τα βιώσαμε. Αλλά η μητέρα Πατρίδα ήταν κάτι το διαφορετικό για εμάς. Το μεγάλο τουρκικό έθνος ήταν κάτι το ξεχωριστό για εμάς. Πάντοτε εκεί βρεθήκαμε, για να στήσουμε τα όνειρα μας και να θρέψουμε τις ελπίδες μας. Ο δημιουργός χάρισε σήμερα μια ξεχωριστή χαρά και στις δύο πλευρές… Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με πολλούς μας φίλους δημοσιογράφους που έχουν έρθει από Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Όσο κι αν εδώ έχουμε ένα χέρι, ένα σκέλος κομμένο, την οδύνη αυτού του σκέλους την κλείνουμε στην καρδιά μας. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου, χτες ήμασταν εδώ, σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε πάλι μαζί σας. Όπου αυτό το έθνος έχει κάποια παρουσία, όπου έχει ένα ιστορικό παρελθόν, θα βρισκόμαστε και εμείς εκεί. Μακάρι να συνεχίζουμε την πορεία μας με ενότητα, ομοψυχία και εμπιστοσύνη. Εάν σήμερα βρισκόμαστε στην Ραγάδα και επιθυμούμε και αύριο να βρισκόμαστε, τότε χρειάζεται να στηρίξετε δύο χαρακτηριστικά σας. Πρώτον είμαστε μέλη του τουρκικού έθνους. Δεύτερον είμαστε μουσουλμάνοι και μέλη της Ισλαμικής Κοινότητας. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που είμαστε Τούρκοι και μουσουλμάνοι…».
Όπως βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα από τις δηλώσεις αυτές (που τις μετέφρασε το tourkikanea.gr), δεν μιλάμε απλώς
για… άρωμα τουρκισμού και νεοθωμανισμού, αλλά για πραγματική νεοθωμανική μπόχα. Την οποία κάποιοι δίχως την παραμικρή σοβαρή σοβαρή όχληση συνεχίζουν να μας την πετάνε κατάμουτρα, λες και έχει πάψει ήδη η Θράκη να ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Και ναι μεν είχαμε αυτή τη φορά τη γνωστή δήλωση Άκη Γεροντόπουλου, που φυσικά ήταν πολύ καλύτερη από το σύνηθες…τίποτα, όμως και πάλι σοβαρή επίσημη αντίδραση από πλευράς ελληνικής πολιτείας δεν τη λες (και ειδικά απέναντι σε τέτοια χυδαία πρόκληση από το γελοίο τουρκο-υπουργίδιο).

Έστω κι έτσι πάντως, είναι χαρακτηριστικό (και απολύτως ενδεικτικό και της πλήρους ασυδοσίας που έχουν πλέον καλομάθει να απολαμβάνουν όλοι αυτοί οι επίβουλοι της εδαφικής μας ακεραιότητας στη Θράκη) ότι ακόμη κι αυτή η – ουσιαστικά of the record – απάντηση του Έλληνα υφυπουργού ενόχλησε κάποιους τοπικούς τουρκολακέδες. Όπως π.χ. τον (αποτυχημένο ιχθυέμπορα, που τώρα παριστάνει – ελέω Προξενείου – τον εκδότη της μειονοτικής «Μπιρλίκ») Ιλχάν Ταχσίν, ο οποίος στο χθεσινό του φύλλο (7/8/2013) εξέφρασε την… έκπληξή του!
Δεν του προκαλούν δηλαδή του εν λόγω τρισμέγιστου κολοσσού της τουρκο-δημοσιογραφίας έκπληξη οι αλυτρωτικές προκλήσεις των φασιστόμουτρων της Τουρκίας, αλλά το ότι βρέθηκε κάποιος Έλλην πολιτικός για να ψελλίσει έστω μία απάντηση. 
Τόσο καλά…



Posted: 08 Aug 2013 09:59 PM PDT
Του Μάνου Ηλιάδη

Για τον απληροφόρητο αναγνώστη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Ιερός Πόλεμος (Τζιχάντ) και η Σαρία –που έγιναν ευρέως γνωστές τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την ευκαιρία των γεγονότων της Συρίας και της ανατροπής της κυβερνήσεως Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου- ήταν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον έννοιες που αφορούσαν στο Ιράν, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μ. Ανατολής.

Η γενική δε εντύπωση του ευρύτερου κοινού για την Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν ότι αυτή είναι μία πολιτική οργάνωση οπαδών του Ισλάμ που κήδεται των συμφερόντων των Μουσουλμάνων, με ήπια ισλαμική ατζέντα, η οποία κινείται στα πλαίσια της Δημοκρατίας και είναι σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την τρομοκρατία.

Στο ίδιο πλαίσιο, γενική ήταν μάλλον η εντύπωση ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελεί μία μικρή μόνο μειοψηφία των Μουσουλμάνων, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξέφραζε τις απόψεις του κύριου ρεύματος των απλών Μουσουλμάνων και ότι όλα αυτά, Μουσουλμανική Αδελφότητα, Σαρία και Τζιχάντ ήταν σαφώς διαχωρισμένα.

Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη με τα παραπάνω. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι σαφώς συνδεδεμένη με την Σαρία και το Τζιχάντ, δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Μουσουλμάνων, αλλά λόγω της άριστης και εκτεταμένης οργανώσεώς της (έχει παρουσία σε πάνω από 80 χώρες, κατά άλλες πηγές σε πάνω από 100!) και της άφθονης χρηματοδοτήσεως από κράτη του Κόλπου, με πρώτη την Σαουδική Αραβία, έχει καταστεί η ισχυρότερη παγκόσμια οργάνωση, όχι μόνο σε επίπεδο θρησκείας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα δε με εκθέσεις των μεγαλύτερων υπηρεσιών και ασφαλείας του κόσμου, που παρακολουθούν στενά την δράση της, η πολιτική της ισχύ και η παγκόσμια ατζέντα της, θυμίζει την έκταση και μεθοδολογία της πάλαι ποτέ κομμουνιστικής ιδεολογίας και τους ανά τον κόσμο οπαδούς της, με την διαφορά ότι στη θέση του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και της διαλεκτικής, μπήκε το Κοράνι του Μωάμεθ και η πίστη στον Αλλάχ.

Με δεδομένο ότι μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών της δράσεως και της επεκτατικής της στρατηγικής, όπως θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο, είναι η κατευθυνόμενη μετανάστευση και εγκατάσταση (εποικισμός) Μουσουλμάνων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η ανέγερση τεμενών και η ίδρυση πλήθους μη κυβερνητικών, δήθεν πολιτιστικών, οργανώσεων κι ενώ η χώρα μας υπό την πίεση των εδώ μουσουλμανικών οργανώσεων, της Τουρκίας του Ερντογάν και των εδώ… λοιπών προοδευτικών δυνάμεων, πειθαναγκάζεται να ανεγείρει το περίφημο ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, είναι προφανές ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
Πριν αναφερθούμε σε άλλο άρθρο στην ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (στο εξής Μ.Α.), αρκεί να αναφερθούν εν συντομία δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η οργάνωση αυτή δεν είναι καθόλου νέα. Ιδρύθηκε το 1928 από τον Αιγύπτιο δάσκαλο-ακτιβιστή Χασάν Αλ Μπάνα (Hassan Al Banna), o oποίος αναφέρεται από πολλές πηγές ως ένθερμος θαυμαστής του Χίτλερ και των Ναζί.

Σύμφωνα με την αρχική διακήρυξη του Αλ Μπάνα, στο Ισλάμ πρέπει να δοθεί ηγεμονικός ρόλος για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Προς τον σκοπό αυτό, η Μ.Α. επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο (βασίλειο), που θα εκτείνεται από τον παρόντα μουσουλμανικό κόσμο και τελικώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μ.Α. επιδιώκει επίσης να ανατρέψει όλες τις μη ισλαμικές κυβερνήσεις, όπου αυτές υπάρχουν, και να καταστήσει τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) την μοναδική βάση νομοθεσίας σε ολόκληρη την γη. Οι επιδιώξεις αυτές, εμπεριέχονται στο μαχητικό σλόγκαν της Μ.Α. «Ο Θεός είναι ο σκοπός μας. Το Κοράνι είναι το σύνταγμά μας, ο Προφήτης είναι ο αρχηγός μας, ο αγώνας (Τζιχάντ) είναι ο τρόπος μας και ο θάνατος για χάρη του Θεού είναι η υψηλότερη φιλοδοξία μας».

Δεύτερον, σε σχέση με την ανά τον κόσμο δράση της, στην οποία θα αναφερθούμε προσεχώς, στην ίδια την Αίγυπτο, που αποτέλεσε για χρόνια προνομιακό πεδίο δράσεως, η Μ.Α. μόνο ήπια πολιτική δεν ακολούθησε.
Ενδεικτικά: Τον Δεκέμβριο του 1948 μέλος της δολοφόνησε τον τότε πρωθυπουργό Μαχμούντ Φαχμί Νουγκρασί (Μahmud Fahmi Nugrashi), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απαγορεύσει την λειτουργία της οργανώσεως και λίγο χρόνο μετά (Φεβρουάριο 1949) κυβερνητικοί πράκτορες να εκτελέσουν τον Αλ Μπάνα στο Κάιρο. Τον Οκτώβριο του 1954, ένα μέλος της Μ.Α., o Abdul Munim Rauf αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της χώρας Νάσερ. Τον Οκτώβριο του 1981, η Μ.Α. σε συνεργασία με την οργάνωση Ιslam Group, δολοφόνησε τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ.

Γενικώς, το θέμα με την Μ.Α. και γενικότερα το Ισλάμ που εκπροσωπεί, δεν έχει καμία σχέση με το επιχείρημα των απολογητών της ότι άλλο πράγμα το Ισλάμ ως θρησκεία και άλλο οι ακραίοι Μουσουλμάνοι που είναι η μειοψηφία. Γιατί η ουσία είναι πως οι τελευταίοι, που δεν είναι καθόλου λίγοι, είναι πολλαπλώς ισχυρότεροι, άριστα οργανωμένοι, απολαμβάνουν την απεριόριστη οικονομική υποστήριξη της Σ. Αραβίας, ενώ το μετριοπαθές Ισλάμ που δεν διαθέτει τίποτε από άλλα αυτά, έχει περιθωριοποιηθεί τελείως από απόψεως επιρροής.

ΣΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤ
Οι οπαδοί της Σαρία είναι, εξ αρχής και κατά απόλυτο τρόπο, ενάντια στο Σύνταγμα κάθε χώρας, δεδομένου ότι ο μόνος νόμος, το μόνο κανονιστικό πλαίσιο, είναι η Σαρία. Και τούτο επειδή η Σαρία βασίζεται στο Κοράνι, το οποίο οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι ο αληθής λόγος του Αλλάχ, όπως αυτός τον υπαγόρευσε στην προφήτη Μωάμεθ. Εκτός από το Κοράνι, η Σαρία βασίζεται στα χαντίθ, αποφθέγματα-φράσεις του Μωάμεθ, και σε μία συμφωνημένη ερμηνεία τους από θεολόγους του Ισλάμ.
Η Σαρία υπαγορεύει ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν Τζιχάντ στο διηνεκές, μέχρι ο Οίκος του Πολέμου (Dar Al Harb), όπου δεν ισχύει η Σαρία, περιέλθει στην κυριαρχία του Οίκου του Ισλάμ (Dar Al Islam), ή Οίκου της Υποταγής (στην κυριολεξία), όπου εφαρμόζεται η Σαρία. Αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών, η Σαρία επιβάλλει και κατευθύνει τόσο τον βίαιο αγώνα (τρομοκρατία κ.λπ. στην εποχή μας) όσο και το προ-βίαιο Τζιχάντ, ή πολιτισμικό Τζιχάντ, γνωστό και ως κρυφό ή, κυριολεκτικώς, Κλεφτό Τζιχάντ (Stealth Jihad), υπό την έννοια της διεισδύσεως κάποιου σε έναν χώρο χωρίς να γίνει αντιληπτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια επιβολής της Σαρία με ήπια μέσα, αυτό προβλέπεται από την ειδική τακτική της βαθμιαίας και της βήμα προς βήμα καθιερώσεώς της, πράγμα που επιχείρησε ο Μόρσι στην Αίγυπτο και άρχισε ήδη να προωθεί και ο Ερντογάν στην Τουρκία, με τις γνωστές αντιδράσεις εναντίον και των δύο.

Οι οπαδοί της στην ουσία συνωμοτούν σε μία ξένη χώρα προκειμένου να ανατρέψουν το καθεστώς της και να καταργήσουν το Σύνταγμά της (είναι δηλαδή μία καθαρά παράνομη οργάνωση που πρέπει να διώκεται από τον νόμο), δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Σαρία, η θρησκευτική ελευθερία και άλλα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και ακόμη η ίδια η έννοια του νόμου που θεσμοθέτησαν άνθρωποι, είναι ασύμβατα με το Ισλάμ. Υπό την ίδια οπτική, οποιοδήποτε νομικό σύστημα που δημιούργησε ο άνθρωπος, είναι παράνομο, δεδομένου ότι ο Αλλάχ και μόνο ο Αλλάχ είναι αυτός που παρέδωσε στους ανθρώπους τον νόμο. Όλα αυτά δεν είναι καμία ακραία ερμηνεία εξτρεμιστών οπαδών του ριζοσπαστικού Ισλάμ, αλλά θεμελιώσεις αρχές της συγκεκριμένης θρησκείας, η οποία θεωρείται η τέλεια έκφραση της θείας βουλήσεως και δικαιοσύνης.

Όλοι οι πιστοί, ασχέτως της χώρας διαμονής τους, είναι υποχρεωμένοι να υποταχθούν στην Σαρία, ένα σφιχτό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει κάθε πτυχή και λεπτομέρεια της συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου, από την γέννηση μέχρι τον θάνατό του και επιβάλλει συγκεκριμένα πρότυπα κοινωνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής συμπεριφοράς. Φυσικά, όλοι οι Μουσουλμάνοι δεν εφαρμόζουν αυτά που τους υπαγορεύει η θρησκεία τους, αλλά αυτοί που τα εφαρμόζουν έχουν το «ηθικό πλεονέκτημα» απέναντι στους πρώτους ότι η δική τους παραλλαγή του Ισλάμ είναι η αυθεντική.

Στην ουσία, η Σαρία είναι μία αυταρχική ιδεολογία, η οποία ελέγχει κάθε πλευρά της ζωής ενός ανθρώπου, ενώ το Ισλάμ είναι ταυτόχρονα μία θρησκεία και μία πολιτική ιδεολογία, η οποία επιβάλλει στους πιστούς της να διεξάγουν τον Ιερό Πόλεμο, ή Τζιχάντ. Σε σχέση με αυτό, ορισμένοι ερμηνεύουν το Τζιχάντ, μάλλον παραπλανητικά, ως έναν προσωπικό αγώνα για αυτοπειθαρχία, αυτοθυσία για την προσωπική βελτίωση κάθε οπαδού του και με σκοπό να δοξάσει έτσι τον Αλλάχ. Οι υπόλοιποι ερμηνεύουν το Τζιχάντ όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα, έναν ιερό πόλεμο για ένα παγκόσμιο Ισλαμικό κράτος, το Χαλιφάτο, το οποίο θα κυβερνάται σύμφωνα με αυτά που επιβάλλει η Σαρία.

Δύο ιδιαίτερα έγκυρες πηγές είναι διαφωτιστικές και ενδεικτικές της διγλωσσίας που χρησιμοποιεί η Μ.Α. Η πρώτη είναι ένα βιβλίο που εγράφη τον 14ο αιώνα από τον Ahmad Ibn Naib Al- Misri (Εξάρτηση του ταξιδιώτη- Το κλασσικό εγχειρίδιο του Ιερού Ισλαμικού Νόμου) το οποίο αναφέρει: «Τζιχάντ σημαίνει το να κάνεις πόλεμο εναντίον των μη Μουσουλμάνων" και ετυμολογικώς προέρχεται από την λέξη "muhajada" που σημαίνει πόλεμος για εγκαθίδρυση της θρησκείας- και αυτό είναι το έλασσον Τζιχάντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο Τζιχάντ είναι ο αγώνας για την πνευματική βελτίωση του καθενός, με την Μ.Α. να αντιστρέφει σκόπιμα τις έννοιες και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όταν αναφέρονται στο Τζιχάντ, εννοούν ότι η πραγματική του έννοια είναι αυτή και όχι ο πόλεμος εναντίον των μη Μουσουλμάνων. Η άλλη πηγή είναι ο Αιγύπτιος Qutb, αρχιθεωρητικός της Μ.Α. (δεκαετία 1950), ο οποίος στο βιβλίο του «Οδόσημα» αναφέρει ότι «ο λόγος για το Τζιχάντ, ο οποίος περιγράφεται στους στίχους…. (σ.σ.: τους αναφέρει) είναι η εγκαθίδρυση της εξουσίας του Θεού στην γη, να διευθετήσει τις ανθρώπινες υποθέσεις σύμφωνα με την ορθή καθοδήγηση που παρέχει ο Θεός, η κατάργηση όλων των Σατανικών δυνάμεων και Σατανικών συστημάτων ζωής, να δώσει τέλος στην κυριαρχία του ανθρώπου σε άλλους ανθρώπους, δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι είναι πλάσματα του Θεού και κανείς δεν έχει την εξουσία να κάνει τους άλλους υπηρέτες ή να κάνει αυθαίρετους νόμους για αυτούς. Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για να γίνει Τζιχάντ».

Η ΣΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Τα πλέον χαρακτηριστικά και ακραία δείγματα της εφαρμογής της Σαρία στην καθημερινή ζωή προέρχονται από την Σαουδική Αραβία, η οποία φημίζεται για τις εξαιρετικά αυστηρές σωματικές ποινές που επιβάλλει. Η ποινή του θανάτου μπορεί να επιβληθεί σε μία σειρά από αδικήματα, όπως ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η επανειλημμένη χρήση ναρκωτικών, η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, η μαγεία και κυρίως για το έγκλημα της αποστασίας, της εγκαταλείψεως δηλαδή του Ισλάμ με σκοπό τον ασπασμό άλλης θρησκείας. Η ποινή του θανάτου εκτελείται διά αποκεφαλισμού, λιθοβολισμού, ή εκτελεστικού αποσπάσματος και ακολουθείται από σταύρωση. Από τις 345 αναφερθείσες εκτελέσεις ατόμων στην περίοδο 2007-2010, και οι 345 εκτελέσθηκαν διά δημόσιου αποκεφαλισμού. Δύο εκτελέσεις για μαγεία έγιναν το 2011, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν αναφορές για εκτέλεση διά λιθοβολισμού (4 έγιναν στο διάστημα 1981-1992). Οι δημόσιοι ραβδισμοί και οι μαστιγώσεις αφορούν σε ελάσσονα παραπτώματα.

Η πολυγαμία (μέχρι 4 γυναίκες) επιτρέπεται, με τον ιδρυτή του κράτους βασιλιά Abul Aziz να έχει τα πρωτεία, έχοντας συνάψει πάνω από 200 γάμους. Ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να χωρίσει την σύζυγο ανά πάσα στιγμή, ενώ για να πάρει διαζύγιο μία γυναίκα πρέπει να συμφωνήσει ο σύζυγος. Ο τελευταίος μπορεί επίσης να ασκήσει φυσική βία εναντίον της χωρίς καν να το δικαιολογήσει και πολλά άλλα γνωστά σε όλους μας. Αυτό που είναι συγκλονιστικό, είναι το θέμα των γυναικών για σύναψη γάμου. Στην Σ. Αραβία δεν υπάρχει περιορισμός για το ελάχιστο όριο της ηλικίας μία γυναίκας, και μόνο το 2009 ο Γενικός Μουφτής της χώρας φέρεται να καθόρισε το όριο αυτό στα 10 ή 12 χρόνια.

Μία Αιγύπτια συγγραφέας, η Ν. Νταρβίς, ανέφερε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή στο CBN ότι κατά το Ισλάμ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας των κοριτσιών στο γάμο, η οποία μπορεί να είναι οποιαδήποτε, ακόμη και 5 ετών, με δυνατότητα μάλιστα του συζύγου να ολοκληρώσει τις σχέσεις του με την ανήλικη σύζυγό του όταν αυτή φτάσει τα εννέα της χρόνια. Για τους οπαδούς της πολυπολιτισμικότητας και της ανοχής της κουλτούρας των άλλων, σημειώνεται ότι, κατά τον ελληνικό νόμο, η σεξουαλική σχέση στην ηλικία των 12 ετών θεωρείται αποπλάνηση ανηλίκου, ενώ κάτω από τα 12 παιδεραστία.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα παραπάνω αποτελούν ένα γενικό περίγραμμα της ισλαμικής ιδεολογίας και αποβλέπουν στην εξοικείωση του αναγνώστη για την καλύτερη κατανόηση μίας σειράς άρθρων που θα ακολουθήσουν και ορισμένες βασικές έννοιες του επικρατούντος ρεύματος του Ισλάμ (βλ. Μουσουλμανική Αδελφότητα). Σκοπός της αρθρογραφίας αυτής είναι η μελέτη των κινδύνων, από πλευράς εθνικής ασφαλείας, από την συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών είναι Μουσουλμάνοι.

Μεγάλης σημασίας για την μελέτη αυτή είναι τα συμπεράσματα και η έκταση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την καθοδηγούμενη αθρόα είσοδο Μουσουλμάνων σε ολόκληρη την Ευρώπη (με το Βέλγιο να αποκαλείται ήδη «η μουσουλμανική πρωτεύουσα της Ευρώπης!») και τις ΗΠΑ, την οργάνωσή τους σε συλλόγους και ενώσεις, την όλο και πιο έντονη προβολή αιτημάτων και διεκδικήσεων, την συνεχή ανέγερση τεμενών, την συνωμοτική δράση που, σύμφωνα με τις αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσεως, γίνεται στους χώρους αυτούς, την διαμόρφωση αρθρώσεων στο πολιτικό σύστημα (κυρίως στον χώρο της Αριστεράς), και την μη υποκρυπτόμενη πλέον επιδίωξή τους για την εξάπλωση του Ισλάμ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουμε ήδη αρκετά τέτοια στοιχεία, με ένα πλήθος τέτοιων πολιτιστικών οργανώσεων (μεταξύ αυτών και τουλάχιστον μία που ελέγχεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα), ορισμένες μόνο των οποίων αναφέραμε σε πρόσφατο τεύχος των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ. Οι οργανώσεις αυτές έχουν αποκτήσει προσβάσεις και συμμάχους σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ενώ το θέμα επεκτείνεται πλέον και στην ανέγερση και άλλων τζαμιών (ο ρηξικέλευθος Γ. Καμίνης, τρομάρα του, θέλει άλλα 14 μόνο στην Αθήνα, ο δε Γ. Μπουτάρης μάλλον δεν θα έλεγε όχι για κάτι αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη).

Αυτό που δεν έχουμε και είμαστε τελείως ανυποψίαστοι, είναι η πληροφόρηση για τις επιδιώξεις του συγκεκριμένου ισλαμικού ρεύματος και η γνώση των τεχνικών διεισδύσεως και της τακτικής της παραπλανήσεως που ακολουθεί για να αποκοιμίσει τους Έλληνες αρμόδιους και μη. Οι επικίνδυνες πλέον διαστάσεις αυτού του φαινομένου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και τα πρόδρομα σήματα για μεγέθυνση του προβλήματος στη ανοργάνωτη χώρα μας θα αναφερθούν σε επόμενα τεύχη των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.