9 Αυγ 2013

Πολύ κακό για το τίποτα...

09/08/2013

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας ...
Πολύ κακό για το τίποτα
Στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης βρίσκονται επιχειρηματίες και καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται χαμένοι στις συμπληγάδες της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών. Μια σχεδόν εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου, ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει έκδηλα την ανησυχία και την αγωνία αναφορικά με την επιτυχία του μέτρου καθώς οι ερμηνευτικές διατάξεις, που αφορούν τη διάθεση κυρίως των καφέδων και των αναψυκτικών από καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία θόλωσαν ακόμη περισσότερο τα νερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του μέτρου το υπουργείο Ανάπτυξης, έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για την εφαρμογή του μέτρου διαπιστώνοντας ότι έχει προκαλέσει κομφούζιο στην αγορά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην πώληση καφέδων και αναψυκτικών. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η φορολογική πολιτική δύο ταχυτήτων αφήνει υποψίες και σκιές για νέα κρούσματα φοροδιαφυγής ενώ παράλληλα δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση σε καταστηματάρχες και πελάτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμη ποια προϊόντα υπάγονται στον χαμηλό και ποια στον υψηλό φορολογικό
Οι επιχειρηματίες προχωρούν στην σταδιακή μείωση των τιμών η οποία όμως κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 6% και όχι σε όλα τα προϊόντα και δεν θα πρέπει να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην περνούν τις μειώσεις στις τιμές των προϊόντων τους. Παράλληλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι η νομιμότητα στην αγορά θα φέρει μονιμότητα του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι εάν αποτύχει το μέτρο και σημειωθούν νέα κρούσματα φοροδιαφυγής τότε ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και πάλι, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου σε λουκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΣΤΟ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.